BRF Banvaktens trivsel- och policydokument. Ägande. Vad händer om policyn inte följs. Underhåll. Allmän säkerhet. Förtydligande av stadgar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BRF Banvaktens trivsel- och policydokument. Ägande. Vad händer om policyn inte följs. Underhåll. Allmän säkerhet. Förtydligande av stadgar"

Transkript

1 BRF Banvaktens trivsel- och policydokument Ägande Fastigheterna är vår gemensamma egendom. Styrelsen förvaltar fastigheterna. Formellt sett är det ordföranden som representerar fastighetsägaren. Det åligger var och en att vårda den gemensamma egendomen, främst respektive lägenhet. Vad händer om policyn inte följs Enligt bostadsrättslagen kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du skall få bo kvar om policyn inte följs. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först anmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots anmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning Ändamålet med bostadsrättsföreningen är att upplåta bostadsrättslägenheter åt permanent boende, d.v.s. bostadsrättshavarna skall själva bo i lägenheten. Dock accepteras att lägenheten bebos av föräldrar eller barn till bostadsrättshavaren. Inga juridiska personer, t.ex. dödsbon, beviljas medlemskap. Av samma skäl är andrahandsuthyrning inte tillåten. Styrelsen kan, om särskilda skäl finns, medge andrahandsuthyrning under begränsad tid, i regel högst sex månader. Underhåll Styrelsen strävar efter att hålla fastigheternas yttre och gemensamma utrymmen på en hög nivå. Förebyggande underhåll skall vidtagas för att hålla de totala driftskostnaderna nere. Alla medlemmar ombedes hjälpa styrelsen i denna dess strävan efter trivsel och låga avgifter. Om akut skada inträffar i fastigheten tag i första hand kontakt med det företag som sköter förvaltningen (se anslag i entrén), i andra hand jouren eller med någon i styrelsen. Allmän säkerhet Kontrollera noga att alla dörrar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten och om du är bortrest under en längre tid så meddela dina grannar eller styrelsen detta. Förtydligande av stadgar Utdrag ur stadgarna (Fastställda 2004) 28. Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Detta gäller även mark, förråd eller annat lägenhetskomplement, som ingår i upplåtelsen. Bostadsrättshavaren svarar sålunda för underhåll och reparationer av bland annat:

2 ledningar för avlopp, värme, el och vatten till de delar dessa befinner sig inne i lägenheten och inte tjänar fler än en lägenhet; till ytterdörr hörande handtag, ringklocka, brevinkast och lås inklusive nycklar; bostadsrättshavare svarar även för all målning förutom målning av ytterdörrens yttersida; icke bärande innerväggar samt ytbeläggning på rummens alla väggar, golv och tak jämte underliggande ytbehandling, som krävs för att anbringa ytbeläggningen på ett fackmannamässigt sätt; lister, foder och stuckaturer; innerdörrar, säkerhetsgrindar; elradiatorer, ifråga om vattenfyllda radiatorer svarar bostadsrättshavaren endast för målning; elektrisk golvvärme, som bostadsrättshavaren försett lägenheten med; eldstäder, dock ej tillhörande rökgångar utanför lägenheten; varmvattenberedare; ventiler till ventilationskanaler; säkringsskåp och därifrån utgående elledningar i lägenheten, brytare, eluttag och fasta armaturer; brandvarnare; fönster- och dörrglas och till fönster och dörr hörande beslag och handtag samt all målning förutom utvändig målning; motsvarade gäller för balkong- eller altandörr. I badrum, duschrum eller annat våtrum samt i WC svarar bostadsrättshavaren därutöver bland annat även för till vägg eller golv hörande fuktisolerande skikt; inredning, belysningsarmaturer; vitvaror, sanitetsporslin; golvbrunn inklusive klämring; rensning av golvbrunn; tvättmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning; kranar och avstängningsventiler; ventilationsfläkt; elektrisk handdukstork. I kök eller motsvarande utrymme svarar bostadsrättshavaren för all inredning och utrustning såsom bland annat vitvaror; köksfläkt, ventilationsdon; disk- och tvättmaskin inklusive ledningar och anslutningskopplingar på vattenledning; kranar och avstängningsventiler. Om lägenheten är utrustad med balkong, altan eller uteplats svarar bostadsrättshavaren för renhållning och snöskottning av denna. Om bostadsrättshavaren försummar sitt ansvar för lägenhetens skick i sådan utsträckning att annans säkerhet äventyras eller att det finns risk för omfattande skador på annans egendom har föreningen, efter rättelseanmaning, rätt att avhjälpa bristen på bostadsrättshavarens bekostnad.

3 Bostadsrättshavaren svarar för sådana åtgärder i lägenheten som har vidtagits av tidigare innehavare av bostadsrätten, såsom reparationer, underhåll och installationer som denne utfört. Föreningsstämma kan i samband med gemensam underhållsåtgärd i fastigheten besluta om reparation och byte av inredning och utrustning avseende de delar av lägenheten som medlemmen svarar för. Föreningen svarar sålunda för radiatorer och stamledningar för vatten, avlopp, värme, ventilation och el, ifråga om stamledning för el svarar föreningen fram till lägenhetens säkringsskåp, kabel-tv och bredbandsanslutningen till lägenhetens uttag, målning av yttersidorna av fönster och ytterdörrar samt i förekommande fall kittning, reparation i anledning av brand eller rörledningsskada i lägenheten, dock inte om skadan uppkommit genom bostadsrättshavarens eget vållande eller genom vårdslöshet eller försummelse av någon som tillhör hans hushåll eller gästar honom eller av annan som han inrymt i lägenheten eller som utför arbete där för hans räkning. Ifråga om brandskada som bostadsrättshavaren själv inte vållat gäller vad som sagts nu endast om bostadsrättshavaren brustit i den omsorg och tillsyn som han bort iaktta. Föreningen kan åta sig att utföra sådan underhållsåtgärd som enligt vad ovan sagts bostadsrättshavaren skall svara för. Om ohyra förekommer i lägenheten skall motsvarande ansvarsfördelning gälla som vid brand eller rörledningsskada Väggar m.m. För att undvika att misstag begås i fråga om strukturella förändringar i lägenheterna, t.ex. rivning/flyttning av eller håltagning i väggar, skall alltid styrelsens tillstånd inhämtas innan sådana ändringar genomförs. VVS och El Renovering av lägenheter avseende VVS, el och/eller våtutrymmen kräver, eftersom föreningen i vissa fall är underhållsansvarig, alltid styrelsens medgivande. Styrelsen gör endast en byggnadsteknisk bedömning och en bedömning av hur renoveringen kommer att påverkar framtida underhåll av fastigheten. Det förutsätts alltid att arbetet utförs på ett fackmässigt riktigt sätt t.ex. skall alltid VVS- och el-arbeten utföras av en av styrelsen godkänd entreprenör. För att hålla driftskostnaderna nere står föreningen för underhållet av bl.a. droppande kranar (blandare) och läckande element. Upptäcks sådana skador skall de omedelbart anmälas till Bromma fastighetsförvaltning som åtgärdar felet. Om kranen (blandaren) behöver bytas står bostadsrättshavaren för denna kostnad.

4 Vattenskador, samt renovering av badrum, toalett och kök Bakgrund Flera fall med fuktskador har upptäckts i fastigheten. Skadorna har bestått av skador i badrumsgolv där tätningen runt golvbrunnen ej längre håller tätt dels misstanke om att tätskiktet (fuktspärren) i badrummet är sprucket varför vatten trängt in till väggen.. Förutsättningar Våra hus är byggda Ingen genomgripande gemensam renovering av vatten- och avloppssystemet har skett sedan dess. Vissa bostadsrättshavare har renoverat sina badrum och kök. Behovet av översyn av våtutrymmen är stort. Normalt sker renovering av badrum i samband med stambyten. Behov finns därför att se över främst badrum och toaletter. Risken för skador är starkt kopplat till hur man hanterar badrummen. På 60-talet krävdes bara kakel och tätskikt till brösthöjd. Duschning bedömdes vara mindre vanligt och förutsatte att man satt ner i badkaret och duschade. Därför har väggen i badrummet över kaklet inget tätskikt. Vidare är det tätskikt som finns bakom kaklet i dag över 40 år gammalt. Det är därför inte förvånande att sprickor uppstått och fukt kan komma att tränga igenom in i väggen. Åtgärder Det finns ett antal viktiga varningssignaler man kan leta efter. - Dålig lukt. Om det luktar instängt och obehagligt i badrummet måste du vara på din vakt. - Sprucket kakel. - Missfärgningar och öppna skarvar, gäller både golvet och väggarna. - Mycket silverfisk i badrummet Med rätt beteende kan den enskilde hjälpa till: Undvik att skvätta vatten på väggen över kaklet. Om så sker torka av väggen. Har färgen som i begränsad utsträckning är vattenavstötande spruckit bättra på målningen. Håll även kaklet torrt. Packningen runt golvbrunnen är i många fall sprucken/borta. Undvik därför vatten på golvet. Spola definitivt inte golvet med handduschen. Håll golvbrunnen ren så undviks översvämning. Håll badrummet väl ventilerat. Täck inte för frånluftskanalen utan se till att fukten ventileras ut. Överväg att renovera badrummet. Observera badrums- och köksrenovering kräver styrelsens tillstånd. Vi gör dock enbart en kvalitetsgranskning och ger anvisningar i akt och mening att underlätta ett framtida stambyte - när detta nu kommer. För den som vill veta mer och som har tillgång till Internet, se Föreningens åtagande i samband med renovering av badrum, toalett och kök Ansvarsgränsen mellan föreningen och bostadsrättshavaren i våtutrymmen går vid stommen. Bostadsrättshavaren svarar för tätskiktet och det material som appliceras på detta. Vidare svarar bostadsrättshavaren enligt bostadsrättslagen för det horisontella avloppsröret till den vertikala stammen (den s.k. grodan ). Föreningens försäkring har vid vattenskada en självrisk på 1,5 basbelopp d.v.s. i dag ca kr.

5 Badrum All förändring/ombyggnad av våtutrymmen kräver styrelsens medgivande. Vid renovering av badrum skall renoveringen ske så att badrummet inte berörs eller behöver åtgärdas vid ett stambyte. Vid renovering av badrum skall den horisontella avloppsstammen och golvbrunnen bytas. För detta erhålles ett bidrag för styrkta kostnader, dock för närvarande max 6.000:-. Före varje renovering, där kostnader enligt denna policy skall betalas av föreningen, skall bostadsrättsinnehavaren i förväg redovisa omfattningen och kostnadsberäkningarna för godkännande av styrelsen. Under renoveringen skall bostadsrättsinnehavaren säkerställa att erforderliga besiktningar av arbetet genomförs. Godkänd besiktningsman som hänvisas av styrelsen skall användas. Besiktningar skall inplaneras i entreprenörens arbetsplan. Besiktningen skall ske när grodan är installerad och före gjutning av golv sker, samt när tätskikt är klart och innan ytskikt appliceras. Separat toalett Vid stambyte bedömer vi med hänsyn till konstruktionen, att stammarna behöver göras tillgängliga via toaletten. Detta förhållande bör beaktas då man överväger renovering av den separata toalett som finns i vissa lägenheter. Kök Då den vertikala stammen går i väggen mellan badrum och kök är det viktigt att i samband med renovering av köket se till att köksinredningen vid ett framtid stambyte kan monteras ner och återmonteras utan att skadas. Övrigt Fönster Föreningen underhåller fönster utvändigt (målning), övrigt underhåll skall skötas av bostadsrättsinnehavaren. Styrelsen uppmanar alla bostadsrättshavare att se över målningen inte minst mellan fönstren för att därigenom undvika kostsamma reparationer. Balkonger Blomlådor får ej placeras utvändigt på balkongen på grund av risk för nedfallande lådor med personskador som följd. Bostadsrättshavaren svarar för renhållning och snöskottning. Ordning Av utrymnings- och brandsäkerhetsskäl (utrymningsvägar får ej blockeras!) får inga barnvagnar, rullatorer m.m finnas i trapphuset eller utrymningsvägar från tvättstugan. Barnvagnar och cyklar skall förvaras i därför avsett utrymme. Cyklar får ej heller ställas på gångvägarna utomhus eller mot fasaden då de kan skada fastigheten och hindrar passage (soptömning sker med kärror från soprummet som finns innanför cykelrummet). Eftersom förvaringsutrymmena tyvärr är begränsade så är det viktigt att alla tar bort cyklar m. m. som ej längre används. Städning, snöskottning och trädgårdsskötsel utföres av upphandlad entreprenör.

6 Störningar För att alla skall trivas är det viktigt att vi inte stör varandra. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Bostadsrättslagen ser strängt på störningar. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex trapphus, tvättstuga, hiss samt gård. Om du skall ha fest meddela gärna dina grannar om detta. Särskilt störande arbeten, som t ex borrning, får ske mellan kl på vardagar och mellan kl på helgdagar. Om du kommer att störa vid upprepande tillfällen t ex vid renovering skall du anslå detta i porten/hissen. I meddelandet uppger du vem du är, under vilken tidsperiod arbetet kommer att ske samt var du kan nås. Grovsopor/Pappersinsamling/Förpackningsåtervinning Tidningspapper skall läggas i de kärl som finns utanför ingången (vid 18) respektive längst upp på parkeringsplatsen (vid 14). Glödlampor, lysrör, batterier och el-avfall skall slängas i därför avsedda kärl i utrymmet innanför cykelrummet. (Får under inga omständigheter slängas i sopnedkastet miljöskäl!) Övrigt grovavfall får var och en själv transportera bort. Gångar och övriga gemensamma utrymmen skall hållas fria från saker och får inte belamras. Förpackningar av glas och plåt samt kartonger och emballage slängs i därför avsedda behållare vid Kampementsbadet. Önskas mer information om sopsortering hänvisas till sopsorteringsguiden som finns på nätet. Hämtning av vanliga hushållssopor sker två gånger i veckan. Tvättstugan Tvättstugan är nyrenoverad Lämna alltid tvättstugan som du själv önskar finna den ren och snygg. Se ordningsregler uppsatta i respektive tvättstuga. Bilparkeringen Bilplats erhålles efter kölista. Bilparkeringen är avsedd för bil och inget annat. Tillfällig uppställning för av- och pålastning kan ske om bilen ställs så att övrig trafik ej hindras. Bilparkeringen är avgiftsbelagd. Särskilt tillägg för anslutning av motor + kupe värmare. Har du funderingar över något som tas upp i dessa trivselregler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen. TACK FÖR VISAD HÄNSYN! Policyn antogs av styrelsen april 2010

Förslag till ändring av stadgar

Förslag till ändring av stadgar 1 Brf Markan i Järvastaden Förslag till ändring av stadgar Föreningen har nu funnits några år och styrelsen har funnit behov av att göra en del justeringar i stadgarna. För att ändra föreningens stadgar

Läs mer

VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter

VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter VEM ANSVARAR FÖR UNDERHÅLLET? 35-43 i stadgarna Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter 35 Bostadsrättshavarens ansvar Bostadsrättshavaren ska på egen bekostnad hålla det inre av lägenheten i

Läs mer

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till

Version 1.1 Sida 1 av 9. Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till Version 1.1 Sida 1 av 9 K A L L E L S E Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Åbylund i Västerhaninge kallas härmed till EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA ang. ansvar för ventilationsutrustning TID: TORSDAGEN DEN

Läs mer

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden?

Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Boendeansvar vem ansvarar för underhållet av bostaden? Som en grundprincip gäller att bostadsrättshavaren, den boende, har ansvaret för underhållet av sin lägenhet, och att bostadsrättsföreningen ansvarar

Läs mer

Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar.

Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar. Vem svarar för underhållet? Nuvarande och 2004 års normalstadgar. Tolkning av underhållsansvaret enligt Riksbyggens normalstadgar. Underhållsansvaret har förändrats i vissa avseenden jämfört med 2004 års

Läs mer

RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013

RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013 RENOVERING. VEMS ÄR ANSVARET? OVE SCHRAMM 9 APRIL 2013 2013-04-09 HSB Riksförbund Sid 2 ANSVAR Vem ansvar för renoveringen i lägenheten? VEM ANSVARAR? BOSTADSRÄTTSLAGEN 7 KAP 12 Bostadsrättshavarens ansvar

Läs mer

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan

3. Åtgärda skador oberoende vem som förorsakat skadan i lägenheten. Det gäller även om grannen förorsakat skadan Brf Ingenjören 3. Vem svarar för lägenhetsunderhållet och Lägenhetens inre? Enligt bostadsrättslagen och våra stadgar skall en bostadsrättshavare på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Sammanfattning

Läs mer

Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar.

Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar. Vem svarar för underhållet? Version 2016:1 av 2014 års normalstadgar. Tolkning av underhållsansvaret enligt Riks byggens normalstadgar. Lägenhetsdörrar och innerdörrar Brh Brf Ytterdörren med tillhörande

Läs mer

Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen

Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen LIMNOLOGEN 1 Styrelsen 2018-08-27 Vem svarar för underhållet? 1 Tolkning av bostadsrättshavarens underhållsansvar utifrån Riksbyggens normalstadgar och regler i bostadsrättslagen 1 Texten bygger i allt

Läs mer

Insats, årsavgift, överlåtelseavgift, pantsättningsavgift samt upplåtelseavgift fastställs av styrelsen.

Insats, årsavgift, överlåtelseavgift, pantsättningsavgift samt upplåtelseavgift fastställs av styrelsen. 12 INSATS, AVGIFTER M M För varje bostadsrätt skall till föreningen betalas insats och årsavgift samt i förekommande fall upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift. Insats, årsavgift,

Läs mer

Ny lagstiftning. Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts

Ny lagstiftning. Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts Nya stadgar för f brf Bågen Ny lagstiftning Den 1 april 2003 förändrades delar av bostadsrättslagen Nya stadgar krävs Andra justeringar har samtidigt gjorts Uppdelning Stadgar följer lagen / föreningsspecifikt

Läs mer

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande)

styrelsen 2. Styrelsen underrättar bostadsrättshavaren om godkännande 3. Eventuell besiktning (vid åtgärder som kräver styrelsens godkännande) RENOVERING OCH OMBYGGNATION Policy för medlemmar i Brf Pontonjären 3 Åtgärder som enligt Bostadsrättslagen (7 kap. 7 ) kräver styrelsens godkännande Ingrepp i bärande konstruktion Ändring av befintliga

Läs mer

36 redovisas här uppdelad, så att det bättre går att följa förändringarna

36 redovisas här uppdelad, så att det bättre går att följa förändringarna 36 redovisas här uppdelad, så att det bättre går att följa förändringarna Stycke 1 Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebär att bostadsrättshavaren ansvarar

Läs mer

5. Andreas Eklund (lgh 1) och Uma Sherman (lgh 32) valdes till justeringsmän.

5. Andreas Eklund (lgh 1) och Uma Sherman (lgh 32) valdes till justeringsmän. Brf. Studio 57 2011-09-29 Org nr 769616-7951 Protokoll från extrastämma 1, 2011 Tid: 2011-09-29 kl 1900 Plats: Kvarnpirens Café, Eriksberg 1. Ordförandens öppnande av stämman. Christina Keulemans (lgh

Läs mer

1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Kryckan 8.

1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Kryckan 8. Stadgar för Bostadsrättsföreningen Kryckan 8 Antagna föreningens årsstämmor 2016-05-11 och 2016-06-09 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Kryckan 8. 2 Ändamål och

Läs mer

1 (8) STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN Ribersborg 1 FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Ribersborg 1. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

1 Föreningens firma är Svenska folkbyggen bostadsrättsförening Nr 8 i Göteborg. Styrelsen har sitt säte i Göteborg.

1 Föreningens firma är Svenska folkbyggen bostadsrättsförening Nr 8 i Göteborg. Styrelsen har sitt säte i Göteborg. 1(9) STADGAR Brf Svenska Folkbyggen nr 8 i Göteborg FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Svenska folkbyggen bostadsrättsförening Nr 8 i Göteborg. Styrelsen har sitt säte i Göteborg. Föreningen

Läs mer

Kallelse till extra föreningsstämma

Kallelse till extra föreningsstämma Kallelse till extra föreningsstämma Härmed kallas medlemmarna i Bostadsrättsföreningen Essinge Mälarstrand till extra föreningsstämma. Tid: måndagen den 23:e februari 2015 kl 19.00 Plats: Föreningens lokal,

Läs mer

STADGAR. FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN Appelgarden, Kv Dalen 5

STADGAR. FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN Appelgarden, Kv Dalen 5 STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN Appelgarden, Kv Dalen 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 3 MEDLEMSKAP OCH ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT 3 INSATS OCH AVGIFTER MED MERA 3 BOSTADSRÄTTSHAVARENS

Läs mer

S T A D G A R. för Bostadsrättsföreningen Elmsta Udde

S T A D G A R. för Bostadsrättsföreningen Elmsta Udde S T A D G A R för Bostadsrättsföreningen Elmsta Udde 2(11) Innehållsförteckning Firma, ändamål och säte... 3 Medlemskap och överlåtelse av bostadsrätt... 3 Insats, avgifter och andelstal med mera... 3

Läs mer

Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018

Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018 Underhållsansvar Brf Montören Eskilstuna Utgivna 2018 Det kan vara svårt att dra en gräns mellan vad som är bostadsrättsföreningens och bostadsrättshavarens underhållsansvar enbart med ledning av stadgetexten,

Läs mer

Stadgar för. Bostadsrättsföreningen Loket

Stadgar för. Bostadsrättsföreningen Loket Stadgeändringar registrerade av Bolagsverket 2005-07-13 Brf Loket Stadgar för Bostadsrättsföreningen Loket FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Loket. Föreningen har till

Läs mer

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen!

Har Du frågor Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen! ORDNINGSREGLER FÖR BRF TANTOTORGET Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler: Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de

Läs mer

FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE

FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Garm. Organisationsnummer är 757200-6620 Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningens

Läs mer

Guide till vem som ska stå för underhållet av bostadsrätten

Guide till vem som ska stå för underhållet av bostadsrätten Guide till vem som ska stå för underhållet av bostadsrätten I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren (brh) ansvarar för att underhålla lägenhetens inre, med undantag för ledningar

Läs mer

Styrelsen för Central Bostadsrättsföreningen i Stockholm kallar härmed till

Styrelsen för Central Bostadsrättsföreningen i Stockholm kallar härmed till CENTRAL BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN I STOCKHOLM KALLELSE Styrelsen för Central Bostadsrättsföreningen i Stockholm kallar härmed till EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Tid: Tisdagen den 26:e januari 2016, kl 19.00 Plats:

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen)

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF BRH BRF = Bostadsrättsföreningen, BRH = Bostadsrättshavaren (medlemmen) Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget BRF FINNBERGET POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i föreningens stadgar gäller: Bostadsrättshavaren

Läs mer

Stadgar för bostadsrättföreningen Murbräckan nr 9 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Murbräckan nr 9.

Stadgar för bostadsrättföreningen Murbräckan nr 9 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Murbräckan nr 9. Stadgar för bostadsrättföreningen Murbräckan nr 9 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Murbräckan nr 9. 2 Föreningen har till ändamål att åt sina medlemmar upplåta bostäder eller andra lägenheter

Läs mer

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BROBYGGAREN 5 I STOCKHOLM

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BROBYGGAREN 5 I STOCKHOLM 1 2003 STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BROBYGGAREN 5 I STOCKHOLM FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Brobyggaren 5 i Stockholm. Föreningen har till ändamål att främja

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Tornet i Ystad

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Tornet i Ystad Stadgar för Bostadsrättsföreningen Tornet i Ystad FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Tornet i Ystad Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

VEM SKA UNDERHALLA BOSTADSRATTEN? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB STOCKHOLMS NORMALSTADGAR 2011

VEM SKA UNDERHALLA BOSTADSRATTEN? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB STOCKHOLMS NORMALSTADGAR 2011 Normalstadgar 211 VEM SKA UNDERHALLA BOSTADSRATTEN? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB STOCKHOLMS NORMALSTADGAR 211 HSB - där möjligheterna bor I VAGLEDNING FOR UNDERHALLSANSVARET ) ) I en bostadsrättsförening

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Mullvaden Andra 45

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Mullvaden Andra 45 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Mullvaden Andra 45 1 Firma Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Mullvaden andra 45. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja

Läs mer

Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare.

Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare. Fördelning av underhållsansvar mellan förening och ägare. för Bostadsrättsföreningen/Bostadsföreningen Anders Zornsgatan 23 Denna guide är tanken att fungera som vägledning för att veta vilket underhållsansvar

Läs mer

Akallahöjdens förslag på nya stadgar

Akallahöjdens förslag på nya stadgar 5 Rätt till medlemskap Inträde i bostadsrättsföreningen kan beviljas den som är medlem i HSB och 1. kommer att erhålla bostadsrätt genom upplåtelse i bostadsrättsföreningens hus, eller 2. övertar bostadsrätt

Läs mer

STADGAR. för Bostadsrättsföreningen TACKAN YSTAD. Dessa stadgar har antagits vid ordinarie föreningsstämma 2004 samt extra föreningsstämma 2004.

STADGAR. för Bostadsrättsföreningen TACKAN YSTAD. Dessa stadgar har antagits vid ordinarie föreningsstämma 2004 samt extra föreningsstämma 2004. STADGAR för Bostadsrättsföreningen TACKAN YSTAD Dessa stadgar har antagits vid ordinarie föreningsstämma 2004 samt extra föreningsstämma 2004. Innehållsförteckning: FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE...1 MEDLEMSKAP

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÖSTERGÅRD

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÖSTERGÅRD STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÖSTERGÅRD FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Östergård, org.nr 702002-6865. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

Vem ska underhålla bostadsrätten?

Vem ska underhålla bostadsrätten? Vem ska underhålla bostadsrätten? för bostadsrättsföreningar som antagit HSB STOCKHOLMS NORMALSTADGAR 2004 Vägledning för underhållsansvaret I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRUNNSVIKEN

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRUNNSVIKEN Brf Brunnsviken Utkast till stadgar, version 2 (2004-12-12) Sida 1 (11) STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRUNNSVIKEN Innehåll FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE...2 MEDLEMSKAP OCH ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT...2

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH

ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH ANSVARSFÖRDELNING BRF - BRH BRF = Bostadsrättsföreningen BRH = Bostadsrättsinnehavaren Väggar i lägenhet Lägenhetsavskiljande vägg Icke bärande innervägg Ytskikt på vägg inklusive underliggande behandling

Läs mer

Vägledning för hantering av. vattenskador

Vägledning för hantering av. vattenskador Vägledning för hantering av vattenskador 2 vägledning för hantering av vattenskador Inledning En skada på grund av vatten kan uppstå av många olika orsaker och skadorna kan se ut på olika sätt. Gemensamt

Läs mer

Stadgar för BRF Flaggan 9 i Stockholm

Stadgar för BRF Flaggan 9 i Stockholm Stadgar för BRF Flaggan 9 i Stockholm 2016-06-15 1. Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Flaggan 9 i Stockholm 2. Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål

Läs mer

Förutom Brf Blåvingens stadgar gäller följande regler för att alla ska trivas.

Förutom Brf Blåvingens stadgar gäller följande regler för att alla ska trivas. Brf Blåvingen3 TRIVSELREGLER för Brf Blåvingen 3 Förutom Brf Blåvingens stadgar gäller följande regler för att alla ska trivas. Ansvar för ordningen Styrelsen har till uppgift att ta hand om den löpande

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i Föreningens stadgar gäller att Bostadsrättshavaren

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MAJGÅRDEN I UPPSALA

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MAJGÅRDEN I UPPSALA STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MAJGÅRDEN I UPPSALA Anpassade till den fr o m 1 juli 1991 gällande bostadsrättslagen FIRMA OCH ÄNDAMÅL 1 Föreningens firma är Bostadsrättföreningen Majgården. Föreningen

Läs mer

Vem ska underhålla bostadsrätten? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB RIKSFÖRBUND NORMALSTADGAR 2003

Vem ska underhålla bostadsrätten? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB RIKSFÖRBUND NORMALSTADGAR 2003 Vem ska underhålla bostadsrätten? - FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSB RIKSFÖRBUND NORMALSTADGAR 2003 I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla

Läs mer

Underhåll och reparation av din bostad

Underhåll och reparation av din bostad Underhåll och reparation av din bostad EN GUIDE TILL HUR ANSVARSFÖRDELNINGEN SER UT Vem har underhållsansvaret? Bostadsrättshavaren ansvarar för att underhålla lägenhetens inre. Underhållsansvaret regleras

Läs mer

TRIVSELREGLER Ansvar för ordningen För vem gäller reglerna Vad händer om ordningsreglerna inte följs Har Du frågor

TRIVSELREGLER Ansvar för ordningen För vem gäller reglerna Vad händer om ordningsreglerna inte följs Har Du frågor TRIVSELREGLER Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SVEABORG

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SVEABORG 1 (9) STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SVEABORG FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Sveaborg Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

Underhållsansvaret för din bostadsrättslägenhet

Underhållsansvaret för din bostadsrättslägenhet 1 Underhållsansvaret för din bostadsrättslägenhet Denna sammanställning utgör exempel på ansvarsfördelningen för underhåll mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren och syftar till att utgöra

Läs mer

Stadgar för BRF Ateljéhuset 2010

Stadgar för BRF Ateljéhuset 2010 Stadgar för BRF Ateljéhuset 2010 Organisationsnummer 769619-1803. Antagna den 7 mars 2011, reviderade 28 november 2012. 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Ateljéhuset 2010.

Läs mer

Riksbyggen normalstadgar brf 2014 jämförelse med föregående normalstadgar

Riksbyggen normalstadgar brf 2014 jämförelse med föregående normalstadgar Riksbyggen normalstadgar brf 2014 jämförelse med föregående normalstadgar Jämförelsen nedan avser skillnader mellan föregående normalstadgar (2004) och de nya normalstadgarna (2014) för RB-föreningar som

Läs mer

Handbok. Tips, regler och bestämmelser. April 2008. Bostadsrättsföreningen Lillsjönäs 22-28. Fastighetshuset/Bostadsrättsbildning

Handbok. Tips, regler och bestämmelser. April 2008. Bostadsrättsföreningen Lillsjönäs 22-28. Fastighetshuset/Bostadsrättsbildning Handbok Tips, regler och bestämmelser April 2008 Bostadsrättsföreningen Lillsjönäs 22-28 Innehåll 1. En handbok för föreningsmedlemmar 2. Om föreningen och huset 3. Allmänna ordningsregler 4. Förvaltning

Läs mer

BRF STOREBACKEGATAN 14 STADGAR antagna 12 maj 2008

BRF STOREBACKEGATAN 14 STADGAR antagna 12 maj 2008 Sid 1 av 12 FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Storebackegatan 14. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningens hus

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen PLOGEN. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen PLOGEN. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen PLOGEN Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och

Läs mer

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten.

Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. Trivsel/Ordningsregler 1(6) Trivsel/Ordningsregler för BRF Utsikten. 1. Stadgar. Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla skall trivas. 2. Ansvar för ordningen. Som medlem

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren gällande inre underhåll och reparationer Som bostadsrättsinnehavare måste du själv bekosta reparationer och förbättringar på sådant

Läs mer

Vem skall underhålla vad i din lägenhet?

Vem skall underhålla vad i din lägenhet? Vem skall underhålla vad i din lägenhet? För innehavare till en bostadsrättslägenhet i Brf Bläckhornet gäller att, med några få undantag, det inre underhållet svarar innehavare för medan föreningen gemensamt

Läs mer

BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER

BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER Lundby Kyrkby BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER ANGÅENDE 32 I FÖRENINGENS STADGAR Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten

Läs mer

Fastighetsskötsel & trivselfrågor

Fastighetsskötsel & trivselfrågor Fastighetsskötsel & trivselfrågor 1. Hiss Om någon fastnat i hissen tillkalla alltid akut hjälp genom att ringa till hissjouren. Vid annat fel ringer Du också hissjouren. Ringer Du före kl 14.00 så åtgärdas

Läs mer

Stadgar för bostadsrättsföreningen Guvernören 5

Stadgar för bostadsrättsföreningen Guvernören 5 Stadgar för bostadsrättsföreningen Guvernören 5 1 Föreningens namn Föreningens namn är Guvernören 5. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom

Läs mer

Information till samtliga medlemmar inom Brf. Silverdals Torg

Information till samtliga medlemmar inom Brf. Silverdals Torg Att bo i bostadsrätt En bostadsrätt disponerar man med s. k. nyttjanderätt. Föreningen äger alla hus och gemensamhetslokaler. De boende äger tillsammans föreningen. Bostadsrätten är en förmögenhetstillgång

Läs mer

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel.

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel. TRIVSELREGLER Brf Flaggan 9 Beckbrännarbacken 7 Det här bör du veta om föreningens Trivselregler Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gulsippan Antagna den 5 januari 2016

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gulsippan Antagna den 5 januari 2016 6724063-v1 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gulsippan Antagna den 5 januari 2016 1 Föreningens namn Föreningens namn (firma) är Bostadsrättsföreningen Gulsippan. 2 Föreningens ändamål och verksamhet

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Draken HANDBOK. Tips, regler och bestämmelser

Bostadsrättsföreningen Draken HANDBOK. Tips, regler och bestämmelser Bostadsrättsföreningen Draken HANDBOK Tips, regler och bestämmelser Fastigheten Draken 20 sköts av Riksbyggen. Felanmälan görs till Riksbyggen på www.riksbyggen.se eller 0771-860 860. OBS! Tänk på att

Läs mer

Bostadsrättslagen och Lagen om ekonomiska föreningar har ändrats och därför måste Brf Vingen även ändra sina stadgar.

Bostadsrättslagen och Lagen om ekonomiska föreningar har ändrats och därför måste Brf Vingen även ändra sina stadgar. Bostadsrättslagen och Lagen om ekonomiska föreningar har ändrats och därför måste Brf Vingen även ändra sina stadgar. Lagändringarna gäller fr.o.m. 1 juli 2016 och avser flera delar, bl.a. gäller det närvarorätt

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1

Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 mars 2015/pelj Ansvarsfördelning mellan bostadsrättsförening och bostadsrättshavare i Brf Grimskär1 Innehåll Väggar i Lägenhet... 1 Golv... 1 Innertak i lägenhet... 2 Dörrar... 2 Fönster, fönsterdörr och

Läs mer

Välkomstbrev BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN NORDOSTEN. Kallad Brf Nordosten

Välkomstbrev BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN NORDOSTEN. Kallad Brf Nordosten Välkomstbrev BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN NORDOSTEN Kallad Brf Nordosten Vi önskar dig välkommen till Bostadsrättsföreningen Nordosten, kallad Brf Nordosten. Fastigheterna uppfördes 1967. Föreningen bildades

Läs mer

Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla ska trivas.

Förutom bostadsrättsföreningens stadgar gäller följande regler för att alla ska trivas. Trivselregler Välkommen till Bostadsrättsföreningen Roslagsskutan5 på följande sidor finns allmän information om hur föreningen fungerar och lite annat smått och gott som kan vara bra att känna till. Om

Läs mer

VEM SKA UNDERHÅLLA BOSTADSRÄTTEN?

VEM SKA UNDERHÅLLA BOSTADSRÄTTEN? Normalstadgar 2011 VEM SKA UNDERHÅLLA BOSTADSRÄTTEN? FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR SOM ANTAGIT HSBs NORMALSTADGAR FRÅN 2011 2030803_Underhåll_allmän_Normalstadgar_2011_maj2015.indd 1 2015-05-07 16:00 VÄGLEDNING

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Beckasinen nr 17. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Beckasinen nr 17. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Beckasinen nr 17 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Välten 9

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Välten 9 Stadgar för Bostadsrättsföreningen Välten 9 Antagna den 27/3 2007 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Välten 9. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål

Läs mer

Brf Ingenjören 6 Blekingegatan 12, 12A, 12B Stockholm

Brf Ingenjören 6 Blekingegatan 12, 12A, 12B Stockholm Funderar du på att renovera din lägenhet? Som bostadsrättshavare har du många rättigheter, men även en del skyldigheter. Att äga en bostadsrätt innebär inte att du äger lägenheten. Det innebär medlemskap

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Stavgränd

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Stavgränd Stadgar för Bostadsrättsföreningen Stavgränd Antagna den 2014-05-26 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Stavgränd med organisationsnummer 769622-5551. 2 Ändamål och verksamhet

Läs mer

ORDNINGSREGLER Bostadsrättsföreningen Minören 2

ORDNINGSREGLER Bostadsrättsföreningen Minören 2 ORDNINGSREGLER Bostadsrättsföreningen Minören 2 Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I

Läs mer

INFORMATION OM BRF. BARABO

INFORMATION OM BRF. BARABO INFORMATION OM BRF. BARABO Fastigheten Filippavägen 2 i Lund ägs av Bostadsrättsföreningen Barabo. Brf Barabo ägs i sin tur av bostadsrättsinnehavarna i föreningen. Brf. Barabo har en styrelse som har

Läs mer

Skyltar med direktiv/ordningsregler ska endast anslås av styrelsen.

Skyltar med direktiv/ordningsregler ska endast anslås av styrelsen. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Erik Dahlbergsgatan 50 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HÖNEKULLA HÖJD 2

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HÖNEKULLA HÖJD 2 STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN HÖNEKULLA HÖJD 2 FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Hönekulla Höjd 2. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

2015-10-17. Vem har bestämt innehållet i nya normalstadgarna? Vilka stadgar ska man välja? Förslag till beslut om stadgeändring

2015-10-17. Vem har bestämt innehållet i nya normalstadgarna? Vilka stadgar ska man välja? Förslag till beslut om stadgeändring Frågor Uppföljning av de nya stadgarna Peter Fransson Riksbyggen Niklas Pettersson Intresseföreningen södra och mellersta Skåne 2 Agenda Varför nya stadgar? Bakgrund Andrahandsuthyrning Underhållsansvar

Läs mer

ORDNINGSREGLER. För bostadsrättsföreningen Vasa i Täby. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler.

ORDNINGSREGLER. För bostadsrättsföreningen Vasa i Täby. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler. ORDNINGSREGLER För bostadsrättsföreningen Vasa i Täby. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler. Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Topasberget. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Topasberget. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Topasberget Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

för Bostadsrättsföreningen Stenhuggaren 3-5

för Bostadsrättsföreningen Stenhuggaren 3-5 TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen Stenhuggaren 3-5 Det här bör Du veta om föreningens trivselregler: Ansvar för trivseln Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

BRF Kolveden i Käppala 2007

BRF Kolveden i Käppala 2007 BRF Kolveden i Käppala 2007 ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER Ett förtydligande av stadgarna Ansvar för ordningen. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Vem ska underhålla bostadsrätten?

Vem ska underhålla bostadsrätten? Vem ska underhålla bostadsrätten? Normalstadgar från 2011. HSB Brf Tiljan 1 Underhållsansvaret regleras i sin helhet av bestämmelserna i 7 kap 2, 4 och 12 bostadsrättslagen med de förtydliganden och avvikelser

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö - antagna den 19 januari 2010.

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö - antagna den 19 januari 2010. Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö - antagna den 19 januari 2010. 1 Föreningens firma och säte Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Gröna Husen Lidingö. Organisationsnummer är

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄTTERBRUS

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄTTERBRUS STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄTTERBRUS Firma, ändamål och säte 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Vätterbrus. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Bögatan 43 Organisationsnummer 769615-1880. Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22

Bostadsrättsföreningen Bögatan 43 Organisationsnummer 769615-1880. Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22 Stadgar för Brf. Bögatan 43 Antagna 2006-08-22 1 Föreningsnamn Föreningens firma (föreningsnamn) är Bostadsrättsföreningen Bögatan 43. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Vägledning för underhållsansvaret

Vägledning för underhållsansvaret Vem ska underhålla bostadsrätten? för bostadsrättsföreningar som antagit hsbs normalstadgar från 2011 Vägledning för underhållset Underhållset regleras i sin helhet av bestämmelserna i 7 kap 2, 4 och 12

Läs mer

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Stadgar för bostadsrättsföreningen Floragården Antagna den 22 april 2002 1 Föreningens namn Föreningens namn (firma) är Bostadsrättsföreningen Floragården 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål

Läs mer

Förslag till nya stadgar för Bostadsrättsföreningen Dalen10, Enskededalen Antagna för andra gången 14 juni 2015

Förslag till nya stadgar för Bostadsrättsföreningen Dalen10, Enskededalen Antagna för andra gången 14 juni 2015 Förslag till nya stadgar för Bostadsrättsföreningen Dalen10, Enskededalen Antagna för andra gången 14 juni 2015 FIRMA OCH ÄNDAMÅL 1 Föreningens firma är bostadsrättsföreningen Dalen 10. Föreningen har

Läs mer

SID 1 (5) Trivselregler Brf Tjället 6

SID 1 (5) Trivselregler Brf Tjället 6 SID 1 (5) Trivselregler Brf Tjället 6 SID 2 (5) Affischering Det är inte tillåtet att affischera i de gemensamma utrymmena samt på fastighetens utsida och tomt. Andrahandsuthyrning Andrahandsuthyrning

Läs mer

STADGAR Bostadsrättsföreningen Officeren i Örebro

STADGAR Bostadsrättsföreningen Officeren i Örebro STADGAR Bostadsrättsföreningen Officeren i Örebro FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Officeren i Örebro. Styrelse har sitt säte i Örebro (Örebros kommun). Föreningen

Läs mer

Förutom föreningens stadgar gäller följande trivselregler för att alla ska trivas! :

Förutom föreningens stadgar gäller följande trivselregler för att alla ska trivas! : TRIVSELREGLER för Förutom föreningens stadgar gäller följande trivselregler för att alla ska trivas! : Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN STINSEN FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE. Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Stinsen

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN STINSEN FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE. Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Stinsen 1 STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN STINSEN 716408-7830 FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Stinsen Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BERGSHAMRA GÅRD

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BERGSHAMRA GÅRD , 1 (9) STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BERGSHAMRA GÅRD FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Bergshamra gård. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Fornfyndet i Lund.

1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Fornfyndet i Lund. STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN Fornfyndet i Lund FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Fornfyndet i Lund. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

Stadgar för Brf Näsbypark 58:5

Stadgar för Brf Näsbypark 58:5 Stadgar för Brf Näsbypark 58:5 Antagna den 2016-06-08. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättföreningen Näsbypark 58:5 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LUNDEN 28 I GÖTEBORG

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LUNDEN 28 I GÖTEBORG STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LUNDEN 28 I GÖTEBORG FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Lunden 28 i Göteborg. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LUNDEN 28 I GÖTEBORG

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LUNDEN 28 I GÖTEBORG STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LUNDEN 28 I GÖTEBORG FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Lunden 28 i Göteborg. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer