Miljötillsyn 2014 på vindkraftpark Rämsberget med inriktning vilkorsefterlevnad samt anmälan om saneringsåtgärder efter oljeläckage

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljötillsyn 2014 på vindkraftpark Rämsberget med inriktning vilkorsefterlevnad samt anmälan om saneringsåtgärder efter oljeläckage"

Transkript

1 ^ o /?! N Malung Salens kommun Delegationsbeslut 1 Datum: Tjänsteställe: Miljökontoret Handläggare: BesimaGrgic E-postadress: besima.grgic@malung-salen.se Telefonnr: Mottagare: Korpfjället Vind AB Att: Jeff Johansson Box STOCKHOLM Diarienr: Miljötillsyn 2014 på vindkraftpark Rämsberget med inriktning vilkorsefterlevnad samt anmälan om saneringsåtgärder efter oljeläckage Miljönämndens beslut: 1. Korpfjället Vind AB har lämnat för slutsaneringsåtgärder av fastigheten Eggen 47:1 efter oljeläckage. Saneringsmålen bedöms vara uppfyllda och de vidtagna åtgärderna godkännes härmed. 2. En avgift för handläggningen tas ut för en extra kontrolltid motsvarande 6 timmars Handläggningstid, a 940 kr (5640 kronor). Faktura kommer att skickas separat. Detta beslut fattas med stöd av 26 kapitlet 9 Miljöbalken och Miljönämndens delegationsordning. Laahänvisnina: Punkt 1:27-28 Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899), 2 kap. 3 och 10 kap. 11 Miljöbalken Punkt 2: Kommunfullmäktiges beslut 114/2013. Miljönämnden informerar: Uppföljning av tillsynsnoteringar av villkorsefterlevnad och övriga noteringa ske vid kommande inspektioner. Beskrivning av ärendet Inspektion av Korpfjället Vind AB:s vindkraftpark på Rämsberget genomfördes den 2 april Inspektionen genomfördes efter verksamhetsutövarens önskemål om tillsyn innan vindkraftparken går in i driftfasen. Inspektionen utfördes av Klas Johansson från Miljökontoret, närvarande från verksamhetsutövaren var Jan-Olof Dahlin och Johan Höök. Syftet med inspektion var att granska verksamhetsutövarens efterlevnad av villkoren 3, 4, 7, 8, 11 och 13 i verksamhetens tillstånd, daterat den 5 juli Inspektionsprotokoll bifogas. Korpfjället Vind AB meddelar att vindkraftpark i sin helhet har tagits i drift från 5 maj 2014 i enligheten med villkor 13 för vind och slutuppstädning kring vindkraften skett efter slutmontering, skrivelse daterad 9 maj Vid inspektionstillfället informerade verksamhetsutövaren om att ett läckage av uppskattningsvis 20 I hydraulolja har skett från ett maskinhus innan montering av vindkraftverk nr 3. Läckaget har skett på uppställningsytan i anslutning till vindkraftverket. Saneringsåtgärder har genomförts av en underentreprenör genom att gräva upp de förenade massorna vilka sedan lagts i en hög på otät yta. Beslut fattat på delegation av Miljönämnden.

2 Diarienr: Sida 2 av 2 Miljökontoret uppmanade att de massor som redan grävts upp, och lagts i en hög, snarast ska omhändertas och läggas på en tät yta så att ytterligare spridning av hydraulolja förhindras. Verksamhetsutövaren tar på sig vid inspektionstillfället att genast vidta åtgärder. Redovisningen inkom till Miljönämnden angående avslutade saneringsåtgärder av förorend mark kring maskinhuset på fastigheten Eggen 47:1 och att massorna är bortfraktade, anmälan daterad 22 maj Eftersom verksamheten redan har haft tillsyn under 2014 kommer verksamhetsutövaren att debiteras för en extra kontrolltid motsvarande 6 timmars handläggningstid, å 940 kr. Inspektionsrapport och information om debitering för en extra kontrolltid under 2014 är kommunicerat med verksamhetsutövaren utan erinran. Bedömning Korpfjället Vind AB har tagits i drift vindkraftpark i sin helhet från 5 maj Verksamhetsutövaren ska driva verksamhet i enligheten med gällande tillstånd. Beträffande av oljeläckage och slutsaneringsåtgärder, är mottagare och transportdokument redovisats tillfyllest. Redovisningen bedöms vara fullständig och de vidtagna åtgärderna godkännes. Uppföljning av tillsynsnoteringar av villkorsefterlevnad och övriga noteringa ske vid kommande inspektioner. Upplysning Driftstörning och liknande händelse som kan leda till olägenheter för människors hälsa eller miljön ska omgående rapporteras till tillsynsmyndigheten; elektroniskpost: miljokontoret@malung-salen.se Övriga kontakteuppqifter till tillsynsmyndigheten Telefon: ( Miljökontorets reception) Post: Malung-Sälens kommun, Miljökontoret, Box 14, Malung Besöksadress: Kommunkontoret, Lisagatan 34 B, Malung Delegationsbeslut fattat av: ttbiiuo, Besima Grgic Miljö- och hälsoskyddsinspektör Beslutet kan överklagas Miljönämndens beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen Dalarnas län. Överklagandet skall vara skriftligt och adresseras till Miljökontoret, Box 14, Malung. Skrivelsen skall vara Miljökontoret tillhanda senast tre veckor efter det att Ni har tagit del av beslutet. I skrivelsen ska det anges vilket beslut som överklagas, samt vilken ändring av beslutet som begärs.

3 Malung Sälons kommun Dokumenttyp: Inspektionsrapport Datum: Tjänsteställe: Miljökontoret Mottagare: Korpfjället Vind AB Handläggare: Klas Johansson C/O 02 Kraft AB E-postadress: Att: Jan-Olof Dahlén Telefonnr: Box STOCKHOLM Diarienr: Miljötillsyn av verksamheten Inriktning villkorsefterlevnad Beskrivning av ärendet Inspektion av Korpfjället Vind AB's vindkraftpark på Rämsberget genomfördes den 2 april Inspektionen genomfördes efter verksamhetsutövarens önskemål om tillsyn innan vindkraftparken går in i driftfasen. Inspektionen utfördes av Klas Johansson från Miljökontoret, närvarande från verksamhetsutövaren var Jan-Olof Dahlin och Johan Höök. Syftet med inspektion var att granska verksamhetsutövarens efterlevnad av villkoren 3, 4, 7, 8, 11 och 13 i verksamhetens tillstånd, daterat Under rubriken "Övriga noteringar" redogörs vad som övrigt framkom under inspektionen. Eftersom verksamheten redan har haft tillsyn under 2014 kommer verksamhetsutövaren att debiteras för en extra kontrolltid motsvarande 6 timmars handläggningstid, å 940 kr. Faktura kommer att skickas separat. Vid synpunkter angående genomförd inspektion, var vänlig kontakta Miljökontoret. Verksamhetsbeskrivnina Samtliga sju vindkraftverk var vid inspektionstillfället på plats. Innan vindkraftparken går in i driftfasen återstod det enligt verksamhetsutövaren att driftsätta de två sista vindkraftverken samt städning och avveckling efter byggfasen. Besiktning av de sista fyra verken sker under vecka 15. Besiktningen görs av en oberoende konsult. Bedömning av villkorsefterlevnad Villkor 3. Samtliga vindkraftverk ska ges en enhetlig utformning och färgsättning. Miljökontorets noteringar: Samtliga vindkraftverk är lika i storlek och färgsättning. Villkoret bedöms uppfyllt. Villkor 4. Hinderbelysningen ska utformas så att olägenheter för närboende undviks. Anläggningen ska, under förutsättning att lagstiftningen tillåter det eller undantag medges, förses med ett radarbaserat kontrollsystem som innebär att hindermarkeringarna endast tänds när flygtrafik närmar sig vindkraftparken. Miljökontorets noteringar: Verksamhetsutövaren framför att fyra av de sju vindkraftverken har utrustats med vit hindersbelysning. Prövning av radarbaserat kontrollsystem pågår. Vid inspektionen pågick montering av radarutrustning. Enligt verksamhetsutövaren har inga klagomål inkommit angående hindersbelysningen. Uppföljning av villkoret sker vid kommande inspektioner.

4 Verksamhetsutövaren bör meddela Miljökontoret när tillstånd för radarbaserat kontrollsystem meddelats. 2 Villkor 7. Tillfälliga utfyllnader och utgrävningar ska efter slutförda anläggningsarbeten återställas till så nära ursprungliga förhållanden som möjligt och som medger en återetablering av flora och fauna. Upplag av massor i samband med anläggande och avveckling av verksamheten ska lokaliseras och utformas i samråd med tillsynsmyndigheten. Miljökontorets noteringar: Enligt verksamhetsutövaren kommer de massor som är upplagda att planeras ut och användas för att täcka exempelvis förekommande sprängsten samt möjliggöra återetablering av flora och fauna. Miljökontoret noterar att det är inslag av snö i vissa högar vilket innebär att en del av högarna sannolikt uppstått i samband med snöröjning. Miljökontoret bedömer att det inte handlar om några större mängder massor som finns upplagda men att en utplanering av massorna ska ske på sådant sätt att etablerad flora och fauna inte skadas samt att grumling ej sker i förekommande vattendrag. Uppföljning av villkoret sker vid kommande inspektioner eftersom arbete fortfarande kvarstår med att färdigställa området efter byggfasen. Villkor 8. Före driftsättning av vindkraftverk ska området kring anläggningen förses med tydliga varningsskyltar med information om risk för nedfallande is och snö. Miljökontorets noteringar: Vid inspektionen kontrolleras att de skyltar, förutom de som är placerade på skoterleden, finns uppsatta i enlighet med inlämnat kartunderlag. Verksamhetsutövare framför att de skyltar som gäller skotertrafiken avses skötas av skoterklubben i området och att de skyltar som "lutar" längs vägarna ska rätas upp. Villkoret bedöms uppfyllt. Villkor 11. Kemiska produkter och farligt avfall ska förvaras på invallad tät yta, under tak och i övrigt hanteras på sådant sätt att eventuellt spill och läckage inte kan ge upphov till förorening av mark, ytvatten och grundvatten. Miljökontorets noteringar: Vid inspektionstillfället upplyser verksamhetsutövaren om att ett läckage av uppskattningsvis 201 hydraulolja har skett från ett maskinhus innan montering av vindkraftverk nr 3. Läckaget har skett på uppställningsytan i anslutning till vindkraftverket. Saneringsåtgärder har genomförts av en underentreprenör genom att gräva upp de förenade massorna vilka sedan lagts i en hög på otät yta. Massorna avses att fraktas iväg för omhändertagande. Läckaget blev känt för verksamhetsutövaren dagen innan inspektionstillfället. Verksamhetsutövaren framförde att de kommer att lämna in en awikelserapport till Miljökontoret. Miljökontoret påtalar vid inspektionen att ytterligare sanering är nödvändig eftersom det fortfarande konstateras hydraulolja på platsen, om än i små mängder. Miljökontoret framför också att de massor som redan grävts upp, och lagts i en hög, snarast ska omhändertas och läggas på en tät yta så att ytterligare spridning av hydraulolja förhindras. Verksamhetsutövaren tar på sig vid inspektionstillfället att genast vidta åtgärder. Villkor 13. Tillsynsmyndigheten ska meddelas när vindkraftparken som helhet tas i drift, senast en månad efter det att anläggningsarbeten slutförts. Monterings-, uppställnings-, upplagsytor och liknande, som inte behövs för driften av anläggningen, ska återställas inom två år från det att anläggningsarbetena har avslutats. Återställning ska ske i samråd med tillsynsmyndigheten. Miljökontorets noteringar: Vid inspektionen framförs att Miljökontoret ska underrättas i enlighet med villkoret när vindkraftparken som helhet tas i drift. Vidare noteras att det förekommer, om än i små mängder, en del avfall (plast, trä, kabel, plåtar etc.) på marken i anslutning till vindkraftverken och på uppställningsplatsen vid bergtäkten. Verksamhetsutövaren framför att de

5 3 kommer att genomföra en slutstädning så att allt avfall är omhändertaget innan driftsättning av parken. Vidare framför verksamhetsutövaren att branta ytor som uppstått kommer att jämnas till samt att nerblåsta träd ska tas omhand för att snygga till i området. Verksamhetsutövaren framför också att slutstädningen kommer att ske i samråd med markägarna och att de ytor som anlagts i anslutning till vindkraftverken kommer i sin helhet att finnas kvar då de behövs för skötseln av vindkraftverken. Villkoret anses ej uppfyllt vid inspektionstillfället och kommer att följas upp vid kommande inspektioner. Övriga noteringar Vid inspektionen gjordes, förutom ovanstånde, följande noteringar och anmärkningar: Verksamhetsutövaren har inte mottagit några reaktioner på det informatiorisutskick som gjordes till berörda fastighetsägare inför bygget av vindkraftparken. Verksamhetsutövaren kommer att kontrollera efterlevnaden av villkor 10 (skuggtid) vid de bostäder som ligger vid Upprämmens norra ända. Enligt verksamhetsutövaren har fastighetsägarna framfört att de inte tror att det kommer bli några problem. Verksamhetsutövaren framför vid inspektionen att om det visar sig vara problem med skuggning så kommer åtgärder genom reglering av verken vidtas. Vid inspektionen kommer Miljökontoret och verksamhetsutövaren överens om att fotografering ska ske i samtliga punkter som fotomontagen, det vill säga i enlighet med villkor 12. MILJÖKONTORET Klas Johansson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Bifogas: Ett urval av bilder från inspektionstillfället

6 Bilder från inspektionen Foto: Uppställningsyta vid verk nr 7 Foto: Slänt vid verk nr 7. P1 mh 'däm Foto: Förorenade massor vid nr 3. Foto: Oljeluktande material där läckage skett. Foto: Truckpall och plastkäppar vid nr verk 3. Foto: Upplagsplats i bergtäkt.

7 /ti ^ Malung-Sälens kommun För yttrande Datum: Tjänsteställe: Miljökontoret Handläggare: Klas Johansson E-postadress: klas.johansson@malung-salen.se Telefonnr: Diarienr: Mottagare: Korpfjället Vind AB C/O 02 Kraft AB Att: Jan-Olof Dahlén Box STOCKHOLM Inspektion av vindkraftparken på Rämsberget Miljönämnden handlägger ett ärende enligt rubriken ovan. Ärendet rör en inspektion av vindkraftparken på Rämsberget den 2 april Miljönämnden ger er nu möjlighet att inkomma med yttrande 1 över de handlingar som nu översändes till Er, med diarienummer Yttrandet skall vara inkommet till Miljökontoret senast 3 veckor från dagens datum. Ett yttrande kan lämnas till Miljönämnden skriftligen eller muntligen. Kontaktuppgifter Telefon: (Miljökontorets reception) Post: Malung-Sälens kommun, Miljökontoret, Box 14, Malung E-post: miljokontoret@malung-salen.se Besöksadress: Kommunkontoret, Lisagatan 34B, Malung MILJÖKONTORET Klas^Johansson Miljö- och hälsoskyddsinspektör 1 Kommunikation av ärendet görs i enlighet med 17 Förvaltningslagen. Malung-Sa'Pns kommun Box VI, Malung Tin Fax: PluSgiro: I Bankgiro: 468M312 www,malung-salen.

8 Malung-Sälens kommun Dokumenttyp: Kommunikation Datum: Tjänsteställe: Miljökontoret Handläggare: Klas Johansson E-postadress: Telefonnr: Diarienr: Mottagare: Korpfjället Vind AB C/O 02 Kraft AB Att: Jan-Olof Dahlén Box STOCKHOLM Miljötillsyn av verksamheten Inriktning villkorsefterlevnad Beskrivning av ärendet Inspektion av Korpfjället Vind AB's vindkraftpark på Rämsberget genomfördes den 2 april Inspektionen genomfördes efter verksamhetsutövarens önskemål om tillsyn innan vindkraftparken går in i driftfasen. Inspektionen utfördes av Klas Johansson från Miljökontoret, närvarande från verksamhetsutövaren var Jan-Olof Dahlin och Johan Höök. Syftet med inspektion var att granska verksamhetsutövarens efterlevnad av villkoren 3, 4, 7, 8, 11 och 13 i verksamhetens tillstånd, daterat Under rubriken "Övriga noteringar" redogörs vad som övrigt framkom under inspektionen. Eftersom verksamheten redan har haft tillsyn under 2014 kommer verksamhetsutövaren att debiteras för en extra kontrolltid motsvarande 6 timmars handläggningstid, å 940 kr. Faktura kommer att skickas separat. Vid synpunkter angående genomförd inspektion, var vänlig kontakta Miljökontoret. Verksamhetsbeskrivning Samtliga sju vindkraftverk var vid inspektionstillfället på plats. Innan vindkraftparken går in i driftfasen återstod det enligt verksamhetsutövaren att driftsätta de två sista vindkraftverken samt städning och avveckling efter byggfasen. Besiktning av de sista fyra verken sker under vecka 15. Besiktningen görs av en oberoende konsult. Bedömning av villkorsefterlevnad Villkor 3. Samtliga vindkraftverk ska ges en enhetlig utformning och färgsättning. Miljökontorets noteringar: Samtliga vindkraftverk är lika i storlek och färgsättning. Villkoret bedöms uppfyllt. Villkor 4. Hinderbelysningen ska utformas så att olägenheter för närboende undviks. Anläggningen ska, under förutsättning att lagstiftningen tillåter det eller undantag medges, förses med ett radarbaserat kontrollsystem som innebär att hindermarkeringarna endast tänds när flygtrafik närmar sig vindkraftparken. Miljökontorets noteringar: Verksamhetsutövaren framför att fyra av de sju vindkraftverken har utrustats med vit hindersbelysning. Prövning av radarbaserat kontrollsystem pågår. Vid inspektionen pågick montering av radarutrustning. Enligt verksamhetsutövaren har inga klagomål inkommit angående hindersbelysningen. Uppföljning av villkoret sker vid kommande inspektioner. Malung-Salens kommun Box Malung Tin Fax: Plusgiro: Bankgiro en.se

9 Verksamhetsutövaren bör meddela Miljökontoret när tillstånd för radarbaserat kontrollsystem meddelats. Villkor 7. Tillfälliga utfyllnader och utgrävningar ska efter slutförda anläggningsarbeten återställas till så nära ursprungliga förhållanden som möjligt och som medger en återetablering av flora och fauna. Upplag av massor i samband med anläggande och avveckling av verksamheten ska lokaliseras och utformas i samråd med tillsynsmyndigheten. Miljökontorets noteringar: Enligt verksamhetsutövaren kommer de massor som är upplagda att planeras ut och användas för att täcka exempelvis förekommande sprängsten samt möjliggöra återetablering av flora och fauna. Miljökontoret noterar att det är inslag av snö i vissa högar vilket innebär att en del av högarna sannolikt uppstått i samband med snöröjning. Miljökontoret bedömer att det inte handlar om några större mängder massor som finns upplagda men att en utplanering av massorna ska ske på sådant sätt att etablerad flora och fauna inte skadas samt att grumling ej sker i förekommande vattendrag. Uppföljning av villkoret sker vid kommande inspektioner eftersom arbete fortfarande kvarstår med att färdigställa området efter byggfasen. Villkor 8. Före driftsättning av vindkraftverk ska området kring anläggningen förses med tydliga varningsskyltar med information om risk för nedfallande is och snö. Miljökontorets noteringar: Vid inspektionen kontrolleras att de skyltar, förutom de som är placerade på skoterleden, finns uppsatta i enlighet med inlämnat kartunderlag. Verksamhetsutövare framför att de skyltar som gäller skotertrafiken avses skötas av skoterklubben i området och att de skyltar som "lutar" längs vägarna ska rätas upp. Villkoret bedöms uppfyllt. Villkor 11. Kemiska produkter och farligt avfall ska förvaras på invallad tät yta, under tak och i övrigt hanteras på sådant sätt att eventuellt spill och läckage inte kan ge upphov till förorening av mark, ytvatten och grundvatten. Miljökontorets noteringar: Vid inspektionstillfället upplyser verksamhetsutövaren om att ett läckage av uppskattningsvis 201 hydraulolja har skett från ett maskinhus innan montering av vindkraftverk nr 3. Läckaget har skett på uppställningsytan i anslutning till vindkraftverket. Saneringsåtgärder har genomförts av en underentreprenör genom att gräva upp de förenade massorna vilka sedan lagts i en hög på otät yta. Massorna avses att fraktas iväg för omhändertagande. Läckaget blev känt för verksamhetsutövaren dagen innan inspektionstillfället. Verksamhetsutövaren framförde att de kommer att lämna in en avvikelserapport till Miljökontoret. Miljökontoret påtalar vid inspektionen att ytterligare sanering är nödvändig eftersom det fortfarande konstateras hydraulolja på platsen, om än i små mängder. Miljökontoret framför också att de massor som redan grävts upp, och lagts i en hög, snarast ska omhändertas och läggas på en tät yta så att ytterligare spridning av hydraulolja förhindras. Verksamhetsutövaren tar på sig vid inspektionstillfället att genast vidta åtgärder. Villkor 13. Tillsynsmyndigheten ska meddelas när vindkraftparken som helhet tas i drift, senast en månad efter det att anläggningsarbeten slutförts. Monterings-, uppställnings-, upplagsytor och liknande, som inte behövs för driften av anläggningen, ska återställas inom två år från det att anläggningsarbetena har avslutats. Återställning ska ske i samråd med tillsynsmyndigheten. Miljökontorets noteringar: Vid inspektionen framförs att Miljökontoret ska underrättas i enlighet med villkoret när vindkraftparken som helhet tas i drift. Vidare noteras att det förekommer, om än i små mängder, en del avfall (plast, trä, kabel, plåtar etc.) på marken i anslutning till vindkraftverken och på uppställningsplatsen vid bergtäkten. Verksamhetsutövaren framför att de

10 3 kommer att genomföra en slutstädning så att allt avfall är omhändertaget innan driftsättning av parken. Vidare framför verksamhetsutövaren att branta ytor som uppstått kommer att jämnas till samt att nerblåsta träd ska tas omhand för att snygga till i området. Verksamhetsutövaren framför också att slutstädningen kommer att ske i samråd med markägarna och att de ytor som anlagts i anslutning till vindkraftverken kommer i sin helhet att finnas kvar då de behövs för skötseln av vindkraftverken. Villkoret anses ej uppfyllt vid inspektionstillfället och kommer att följas upp vid kommande inspektioner. Övriga noteringar Vid inspektionen gjordes, förutom ovanstånde, följande noteringar och anmärkningar: Verksamhetsutövaren har inte mottagit några reaktioner på det informationsutskick som gjordes till berörda fastighetsägare inför bygget av vindkraftparken. Verksamhetsutövaren kommer att kontrollera efterlevnaden av villkor 10 (skuggtid) vid de bostäder som ligger vid Upprämmens norra ända. Enligt verksamhetsutövaren har fastighetsägarna framfört att de inte tror att det kommer bli några problem. Verksamhetsutövaren framför vid inspektionen att om det visar sig vara problem med skuggning så kommer åtgärder genom reglering av verken vidtas.» Vid inspektionen kommer Miljökontoret och verksamhetsutövaren överens om att fotografering ska ske i samtliga punkter som fotomontagen, det vill säga i enlighet med villkor 12. MILJÖKONTORET Klas Johansson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Kopia till: Jeff Johansson, Korpfjället Vind AB Bifogas: Ett urval av bilder från inspektionstillfället

11 Bilder från inspektionen Foto: Uppställningsyta vid verk nr 7. Foto: Plåtar på vid verk nr 7. Foto: Slänt vid verk nr 7. mim mm Foto: Förorenade massor vid nr 3. Foto: Oljeluktande material där läckage skett. Foto: Truckpall och plastkäppar vid nr verk 3. Foto: Upplagsplats i bergtäkt.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

Styrdokument Korpfjällets vindkraftanläggning

Styrdokument Korpfjällets vindkraftanläggning Dokumentnamn: Version: Styrdokument Korpfjällets vindkraftanläggning 1.1 Utfärdad av: Kontrollerad av: Godkänd av: Jeff Johansson Ola Friberg Ola Friberg Jan-Olof Dahlin I'llillU, Rev. No. Datum Ändrings

Läs mer

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Jan-Erik Johansson Lötsta Gård 153 94 HÖLÖ Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör Annette Grenros Aniaravägen 24 142 63 TRÅNGSUND Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör Gunn Christina Bergström Ängshagen Billsta 72 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning:

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning för fastigheten Bankesta 2:21

Tillstånd för avloppsanläggning för fastigheten Bankesta 2:21 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Timo Aaltonen Lilltäppan Simsjön 1 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning för fastigheten Bankesta 2:21 Tillståndet gäller

Läs mer

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada 1 (5) Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Anmälan enligt 10 kap miljöbalken samt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör Krissi Lisspers & Johan Andersson Bränningevägen 44 120 58 ÅRSTA Tillstånd för avloppsanläggning Fastighetsägare: Krissi Lisspers &

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör Lars Ryding Tunåsen 153 92 HÖLÖ Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm 2:17 och 2:18

Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm 2:17 och 2:18 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Lennart Martin Karlsson Skintaby Svallebo 313 305 61 HARPLINGE Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör Anna Kristina Mårtensson Malmtorp 4 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Hans Andersson Egelslund 153 93 MÖRKÖ Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Fastighetsägare: Hans Andersson, adress enligt

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Information om fastigheten Fastighetsbeteckning Fastighetens utdelningsadress (gata, box etc.) Fastighetsägarens

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör PEAB Sverige AB Att: Rolf Hölzer Gårdsvägen 6 169 70 SOLNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning:

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

1 (5) Miljö- och räddningstjänstförvaltningen MMM-MRN MRN/2017:39 Miljökontoret

1 (5) Miljö- och räddningstjänstförvaltningen MMM-MRN MRN/2017:39 Miljökontoret Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) MRN/2017:39 FÖRSLAG TILL YTTRANDE Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Öja-Hult 2:1, Segesta 1:3,Segersta 1:5, Frasta

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

BESLUT OM TIMAVGIFT FÖR EXTRA OFFENTLIG LIVSMEDELSKONTROLL

BESLUT OM TIMAVGIFT FÖR EXTRA OFFENTLIG LIVSMEDELSKONTROLL MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR: 2008-006252-351 SID 1 (2) 2008-12-22 Marc Hess 08-508 28 829 marc.hess@miljo.stockholm.se KA Kött Försäljnings AB Box 5019 121 05 JOHANNESHOV (Delgivningskvitto)

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör Stiftelsen Helgestahemmet Helgesta 5 150 21 MÖLNBO Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning på fastigheten Åkerby 1:33

Tillstånd för avloppsanläggning på fastigheten Åkerby 1:33 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Olle Nyström Argovägen 20 590 74 LJUNGSBRO Tillstånd för avloppsanläggning på fastigheten Åkerby 1:33 Fastighetsägare: Olle Nyström,

Läs mer

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport

BJÖRNÖ 1:40: Beslut om miljösanktionsavgift på grund av för sent inkommen miljörapport Datum Dnr 2017-10-05 MIL.2017.2082 Malin Welander malin.welander@varmdo.se 08-570 473 29 Miljöinspektör Björnö-Långviks Avloppsaktiebolag BOX 124 13408 INGARÖ Delegationsbeslut BMH 4297 BJÖRNÖ 1:40: Beslut

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Hans Erik Joglund Skarlunda Gård 10 152 97 SÖDERTÄLJE Tillstånd för avloppsanläggning Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning: Adress:

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Ann Louise Borin Fridö 153 93 MÖRKÖ Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Klas Hermann Miljöinspektör Liselott Kristoffersson Bastmora 20 150 23 ENHÖRNA Tillstånd för avloppsanläggning Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning: Liselott

Läs mer

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden DELEGATIONSBESLUT Datum Regnr. Ärendegrupp 2017-12-11 2017-881-2 823 Delg 18:1 Handläggare Direktval 0960-165 30 VITTJÅKK AVLOPPSANLÄGGNING CAMPINGEN

Läs mer

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009-

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009- Handläggare: YY Sid 1(5) Namn Adress Postadress H Tillstånd till avloppsanordning med ansluten vattentoalett/ Föreläggande om att vidta skyddsåtgärder med anledning av anmälan om ändring av befintlig avloppsanordning/nyanläggning

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

JÄDRAÅS VINDKRAFTPARK

JÄDRAÅS VINDKRAFTPARK JÄDRAÅS VINDKRAFTPARK KONTROLLPROGRAM DRIFTFASEN Reviderad: 2014 11 06 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Verksamhetsutövare: Jädraås Vindkraft AB c/o Settervalls Advokatbyrå Malmö AB Postadress: Box 4501, 203 20

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Ansökan om strandskyddsdispens för utfyllnad av mark och utvidgning av befintlig verksamhet

Tjänsteskrivelse - Ansökan om strandskyddsdispens för utfyllnad av mark och utvidgning av befintlig verksamhet ECOS185 ver.2.0, 2006-06-21 Datum Vårt diarienummer Sida 2017-01-25 2016-599 1(1) Vår adress Borlänge kommun 781 81 Borlänge Besöksadress Sveagatan 21 Adress Miljönämnden Handläggare, telefon, e-post Michelle

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning, Kvedesta 1:8

Tillstånd för avloppsanläggning, Kvedesta 1:8 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Torben Eliasson Kvedesta gård 8 151 92 SÖDERTÄLJE Tillstånd för avloppsanläggning, Kvedesta 1:8 Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning, gemensam för fastigheterna Stenhuggaren 1 och Stenhuggaren 2

Tillstånd för avloppsanläggning, gemensam för fastigheterna Stenhuggaren 1 och Stenhuggaren 2 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Jarmo Chalkias Stenhuggarvägen 3 153 94 HÖLÖ Tillstånd för avloppsanläggning, gemensam för fastigheterna Stenhuggaren 1 och Stenhuggaren

Läs mer

Information om avveckling eller flytt av miljöfarlig verksamhet (enligt 26 kap 22 miljöbalken (1998:808)

Information om avveckling eller flytt av miljöfarlig verksamhet (enligt 26 kap 22 miljöbalken (1998:808) Information om avveckling eller flytt av miljöfarlig verksamhet (enligt 26 kap 22 miljöbalken (1998:808) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 Skövde eller info@miljoskaraborg.se

Läs mer

1.2. Avloppsanläggningen ska nyttjas och skötas på ett sådant sätt att

1.2. Avloppsanläggningen ska nyttjas och skötas på ett sådant sätt att Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Per Almqvist Miljöinspektör Pavlov Dennis Gårdsvägen 44 141 70 SEGELTORP Tillstånd för avloppsanläggning Fastighetsägare: Pavlov Dennis, adress enligt ovan Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning, sluten tank

Tillstånd för avloppsanläggning, sluten tank Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Albert Collins Balsberga Gård 150 21 MÖLNBO Tillstånd för avloppsanläggning, sluten tank Fastighetsägare: Albert Collins, adress

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum Gnien, kommunkontoret, Surahammar Måndag 23 maj 2016, klockan 13.05

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum Gnien, kommunkontoret, Surahammar Måndag 23 maj 2016, klockan 13.05 2016-05-23 Plats och tid Gnien, kommunkontoret, Surahammar Måndag 23 maj 2016, klockan 13.05 Beslutande Erkki Visti (C), ordf Inga-Lill Ohldin (S) Markku Ollila (S) Alf Olsson (C) tjg.ersättare Rickard

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret 2016-01-18 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808) och 16 a i strålskyddsförordningen

Läs mer

Miljökontoret. Sökanden. Fastighetsuppgifter. Ansvarig för miljökontroll. Entreprenör Namn på företag 1 (5) Person-/organisationsnummer sökande.

Miljökontoret. Sökanden. Fastighetsuppgifter. Ansvarig för miljökontroll. Entreprenör Namn på företag 1 (5) Person-/organisationsnummer sökande. Anmälan om efterbehandling av förorenat område enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan ska lämnas till miljökontoret senast sex veckor innan den planerade efterbehandlingen

Läs mer

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S)

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S) 2014-11-24 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2014-11-24 kl. 13.00-16.30 Justerade paragrafer 26-30 Beslutande John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson

Läs mer

Lathund för tillsyn gällande upplag

Lathund för tillsyn gällande upplag April 2011 Lathund för tillsyn gällande upplag Texten i denna lathund är allmänt hållen och tar upp olika exempel på regleringar och sätt att hantera frågor. Förutsättningarna är olika i varje vattenskyddsområde

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt-

Läs mer

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad Vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-11-17 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prop 2008/09:146 Tillstånds- och villkorsskrivning 2 Slopad dubbelprövning

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning Mörkö Kyrka 1:1

Tillstånd för avloppsanläggning Mörkö Kyrka 1:1 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör 08-523 016 31 stefan.jonsson@sodertalje.se Hölö Mörkö församling Klockargården 153 92 Hölö Tillstånd för avloppsanläggning Mörkö

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/595 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid:

Läs mer

Paket ESA 4 inkl SA 4006ce, markbädd och fosforenhet Slamavskiljare Volym 4 m 3

Paket ESA 4 inkl SA 4006ce, markbädd och fosforenhet Slamavskiljare Volym 4 m 3 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Per Almqvist Miljöinspektör Mona Hagelberg Erik Dahlbergsgatan 25 Lgh 1602 115 32 STOCKHOLM Tillstånd för avloppsanläggning Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Sid 1 (5) Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer

Taxabestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxabestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1(5) Monica Friman, 0611-34 81 97 monica.friman@harnosand.se Taxabestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Härnösand kommuns

Läs mer

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2015-08-03 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm, MHN 2015-08-25, p 8 Överklagande av

Läs mer

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken och bestämmelser meddelade

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Pia Johansson Miljöinspektör Einarsson, Bengt Ekvik 1 15391 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning: Einarsson, Bengt, adress

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område 1 (7) Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-24 89, indexuppräknad för 2015 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter

Läs mer

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Överkalix kommun Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(10) 1. Administrativa uppgifter Sökande Utdelningsadress E-postadress Kontaktperson

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärder

Anmälan om avhjälpandeåtgärder Anmälan om avhjälpandeåtgärder enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av ett förorenat område Enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:808)

Läs mer

Beslut om utdömande av vite gällande provtagning av upplagda muddermassor

Beslut om utdömande av vite gällande provtagning av upplagda muddermassor Ärende 9 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-22 Miljönämnden Eneby Båtklubb Att: Ordförande Kenneth Frisk Box 81 151 21 Södertälje Beslut om utdömande av vite gällande provtagning av upplagda muddermassor Dnr:

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

Tjänsteerbjudande. Bygg- och miljönämnden. Antaget av Bygg och miljönämnden beslut 42, 2012. Senast reviderad 2012-01-27 2012-01-09

Tjänsteerbjudande. Bygg- och miljönämnden. Antaget av Bygg och miljönämnden beslut 42, 2012. Senast reviderad 2012-01-27 2012-01-09 Tjänsteerbjudande Bygg- och miljönämnden Antaget av Bygg och miljönämnden beslut 42, 2012. Senast reviderad 2012-01-27 Tjänsteerbjudande.rev 2011-12-09(56924)_TMP Innehåll 1 Rådgivning - Hjälp till självhjälp...1

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN 1(7) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENLIGT MILJÖBALKEN Enligt 10 och 11 i Miljöförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet med startdatum: Ändring av befintlig

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 1(6)

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 1(6) Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 1(6) Plats och tid Mörby centrum, Västerskär. Kl. 21.30 Paragrafer 1-5 Siv Sahlström (C) ordförande Björn Leijdström (M) tjg ers Ulf Uebel (FP) 2:e vice

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Hantering av massor i samband med grävmuddring på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut 2017-08-29 Sid 1 (5) Vattenenheten Handläggning vattenverksamhet vattenverksamhet.kalmar@lansstyrelsen.se 010-223 85 86 Mån 13-16, tisd och tors 09:30-11:30 Björkelunds Stugförening c/o Yvette Heikka Mukka

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sida 1 av 5 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ

Läs mer

Handling. Dokument: 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf

Handling. Dokument: 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf; 2014-0038-l.pdf Handling 2014-01-20 Diarienr: 2014-0038 Löpnr: 1 ObjektID: 7522 Datum: 2014-01-17 1UM: I Status: J Sammanträde: Referensnr: Sökbegrepp Namn Adress Ort Telefon Korpfjället Korpfjället Vind AB Box 2299 103

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Tjänsteerbjudande. Bygg- och miljönämnden Ånge Kommun. Senast reviderad 2011-03-11 Beslut 52

Tjänsteerbjudande. Bygg- och miljönämnden Ånge Kommun. Senast reviderad 2011-03-11 Beslut 52 Tjänsteerbjudande Bygg- och miljönämnden Ånge Kommun Senast reviderad 2011-03-11 Beslut 52 Livsmedelsärenden Livsmedelsärenden ska handläggas snabbt och rationellt. Kontroll över att företagen efterlever

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-19 22 2 Höglandstaxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN över att miljöbalkens

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Taxan gäller avgifter för miljö- och konsumentnämndens kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (1998:808),

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2000/148

FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2000/148 FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2000/148 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Dokumentnamn Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Diarienummer KS 2000/148 Dokumenttyp

Läs mer

Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål - kod enligt 9 kap 6 miljöbalken och 29 kap 35 miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål - kod enligt 9 kap 6 miljöbalken och 29 kap 35 miljöprövningsförordning (2013:251) Miljöförvaltningen Blankett för anmälan 1(3) Anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål - kod 90.141 enligt 9 kap 6 miljöbalken och 29 kap 35 miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälningsplikt

Läs mer