Ändring av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS 2007:1) om gallring och återlämnande av handlingar vid universitet och högskolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ändring av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS 2007:1) om gallring och återlämnande av handlingar vid universitet och högskolor"

Transkript

1 PM 1(11) Tillsynsavdelningen Håkan Lövblad Ändring av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS 2007:1) om gallring och återlämnande av handlingar vid universitet och högskolor Ändringen av rubricerade författning har olika utgångspunkter. Rikspolisstyrelsen inkom den 5 juni 2007 med framställning om gallringsföreskrifter för ansökningshandlingar till polisutbildningen. Malmö högskola har den 22 augusti 2007 påpekat att det saknas regler om gallring av provsvar som inte har återlämnats. Riksarkivet informerade den 24 oktober 2007 högskolearkivarier som samlats till nätverksmöte om RA-FS 2007:1 och då inkom synpunkten att bevarandet av ansökningshandlingar till forskarutbildning bör avgränsas. Karolinska institutet påpekade den 16 november 2007 att formuleringen formellt antagen om möjligt borde tydliggöras. Bilagan till högskoleförordningen har ändrats fr.o.m med innebörden att Försvarshögskolan därmed innefattas av tillämpningsområdet för RA-FS 2007:1. Av utgångspunkterna för ärendet framgår att det rör sig om tillämpningsområdet och vissa förtydliganden. Av dessa anledningar anser jag att det inte finns skäl att genomföra en konsekvensutredning. Därför bedömer jag att Riksarkivet enligt 5 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning, får besluta föreskrifter utan att vidta åtgärder enligt 4 den förordningen. Jag föreslår att Riksarkivet beslutar att ändra rubricerade författning enligt bifogat förslag. 1 Verksamhet och arkivbildning 1.1 Allmänt I högskolelagen (1992:1434) finns bestämmelser om universitet och högskolor under statligt, kommunalt eller landstingskommunalt huvudmannaskap. Staten ska som huvudman anordna högskolor för utbildning som vilar på vetenskaplig eller konstnärlig grund samt på beprövad erfarenhet och forskning och konstnärligt utvecklingsarbete samt annat utvecklingsarbete. Av bilagan till 1 kap. 1 högskoleförordningen (1993:100) framgår de högskolor som staten är huvudman för. I högskoleförordningen finns allmänna bestämmelser, bestämmelser om styrelse och rektor, fakultetsnämnd och övriga organ, lärare, anställning som doktorand m.m., utbildningen, tillträde till utbildningen, disciplinära åtgärder, kommuners och landstings högskoleutbildning och överklagande.

2 PM 2(11) I förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor, regleras förande av bl.a. antagningsregister och studieregister och bevarande och gallring av uppgifter i dessa. RA-FS 2007:1 trädde i kraft och upphävde myndighetsspecifika föreskrifter. Författningen baseras på verksamhet enligt förordningen (2006:1326) om ändring i högskoleförordningen och förordningen (2007:264) om ändring i förordningen om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor. Den senare förordningen har inte ändrats efter den 1 juli Sedan den förra förordningen trädde i kraft har högskoleförordningen ändrats sex gånger. Ändringar har genomförts med förordningarna 2007:129, 2007:151, 2007:638, 2007:644, 2007:666 och 2007:1337. Den enda ändring som påverkar tillämpningen av RA-FS 2007:1 är ändringen av bilagan till 1 kap. 1 högskoleförordningen. I bilagans lydelse fr.om ingår numera även Försvarshögskolan. I samband med att regeringen införde Försvarshögskolan i bilagan till högskoleförordningen har även förordningen (2007:1164) för Försvarshögskolan trätt i kraft Den upphäver förordningen (1996:1476) med instruktion för Försvarshögskolan. I förordningen för Försvarshögskolan hänvisas till de regler i högskoleförordningen som är tillämpliga. Innebörden är att den verksamhet och arkivbildning som omfattas motsvarar den som behandlas i RA-FS 2007:1. Det saknas vidare bestämmelser i förordningen för Försvarshögskolan som talar emot en gemensam tillämpning när det gäller bevarande och gallring av handlingar och uppgifter. Av RA-MS 2005:58 framgår att Försvarsmaktens organisationsenheter ska överlämna studieadministrativa handlingar för perioden till Försvarshögskolan som ska införlivas i dess arkiv. 1.2 Polisutbildning I 1 andra stycket förordningen (1989:773) med instruktion för Rikspolisstyrelsen (RPS) framgår att Polishögskolan hör till RPS. Av 2 polisutbildningsförordningen (1999:740) framgår att RPS bedriver central utbildning och beslutar om antagning till den samt om utbildningsplaner, betyg och examination om inte annat är föreskrivet. I 4 förordningen framgår att grundutbildning till polis omfattar polisprogrammet (motsvarande 80 poäng) och aspirantutbildning om sex månader. Vidare att till polisprogrammet får den som är lämplig antas och att RPS beslutar vilka antagningskrav som ställs. I 6-8 förordningen regleras disciplinpåföljd och avskiljande. Enligt 10 får beslut i ärenden enligt 6-8 överklagas hos Personalansvarsnämnden vid RPS. Andra beslut enligt förordningen får inte överklagas. Däremot torde förvaltningslagen (1986:223) om rättelse av skrivfel och liknande och omprövning av beslut vara tillämpliga.

3 PM 3(11) Enligt 6 kap. 9 första stycket polisförordningen (1998:1558) är den som genomgått polisprogrammet vid Polishögskolan behörig att anställas som polisaspirant. Verksamheten vid Polishögskolan grundas på statsmakternas beslut och mål och det finns en stark strävan från skolans sida att göra verksamheten mer högskolemässig. Polisutbildning bedrivs på tre platser i Sverige, vid Polishögskolan i Sörentorp, norr om Stockholm, och som uppdragsutbildning vid universiteten i Umeå och Växjö samt på distans. Utbildningen berättigar till studiemedelsfinansiering. ( avläst ) Ansökan till polisutbildningen görs numera huvudsakligen via webben och kompletteras av bilagor som betyg från studier och arbetsgivarintyg, personligt brev, simintyg, ev. intyg vid defekt syn/hörsel och övrigt som t.ex. dokumentation av meriter och referenser. Behörighetskraven avser medborgarskap, lämplighet, ålder, körkort, fysisk förmåga och grundläggande behörighet för högskolestudier och särskild behörighet i vissa ämnen eller resultat från högskoleprov eller studier vid universitet/högskola. Urvalsprocessen genomförs i fem steg: behörighetsgranskning, samtal och svenskprov, fysiska prov, tester och intervju samt antagningsnämnd. Under de senaste åren har antalet sökande legat runt 6000 varav ca 10 % tagits ut till polisutbildningen. ( avläst ) 2 Framställningar om ändring av föreskrifterna 2.1 Bevarande och gallring av ansökningshandlingar till polisutbildningen RPS föreslår gallring av följande handlingar: Inskannade ansökningshandlingar med bilagor och bekräftelser gallras efter att skanning har skett. Skriftliga provsvar och uppsatser återlämnas till den sökande eller gallras ett år efter betygsättning under förutsättning att ett exemplar av provformuläret eller motsvarande bevaras. Uppgifter i PolisensAntagningsSystem (PAS) rörande kallelser till fysiska tester och kallelser till Pliktverket gallras vid inaktualitet. Pappershandlingar rörande testresultat gallras vid inaktualitet under förutsättning att resultaten registrerats i PAS. Uppgifter i PAS om ansökan och tester för sökande som inte antagits till utbildningen gallras fem år efter att respektive ansökan senast var aktiverad och under förutsättning att diarieuppgifterna (namn, personnummer, diarienummer och sökomgång) bevaras. Uppgifter i Rekryteringssystemet åren gallras under förutsättning att uppgifter för aktuella ansökningar förts över till PAS och att diarieuppgifter för de år systemet varit i bruk skrivits ut på papper.

4 PM 4(11) RPS motiverar förslaget med att uppgifter och handlingar om studenter som antagits till utbildningen ska bevaras, medan uppgifter och handlingar om personer som inte antagits även i fortsättningen i det nya systemet bör gallras. RPS föreslår dock att gallringsfristen förlängs från den nuvarande fristen om sex månader till fem år pga. att vissa uppgifter som registrerats kan återanvändas vid förnyad ansökan. En konsekvens av det senare är att RPS föreslår att Riksarkivets föreskrifter (RA-MS 2002:26) om återlämnande och gallring hos Rikspolisstyrelsen ersätts av nya föreskrifter med giltighet fr.o.m. våren 2006 då PAS togs i bruk. Riksarkivet remitterade den 16 november 2007 till RPS förslaget att bevarandet och gallringen av handlingar och uppgifter för antagning till polisutbildning ska följa RA-FS 2007:1 i tillämpliga delar (PM ). RPS ställer sig i huvudsak positivt till Riksarkivets förslag. RPS anser dock inte att uppgifter om antagna studenter till polisutbildningen i det numera nedlagda Rekryteringssystemet ska bevaras i digital form. Systemet användes under åren och innehåller registrerade ansökningar, av dessa tillhör 4950 studenter som har antagits till polisutbildningen. RPS motiverar sitt ställningstagande med att: Alla uppgifter om de antagna i Rekryteringssystemet finns arkiverade på papper i ansökningsakterna som är sorterade i personnummerordning per ansökningsomgång och studieort. Rekryteringssystemet innehåller mycket knapphändiga uppgifter om de antagna i jämförelse med uppgifterna i akterna. Diarieuppgifter (namn, personnummer, ansökningsomgång och ansökningsomgångens diarienummer samt om den sökande antagits eller inte) för samtliga sökande har skrivits ut på papper och anges vara tillräckliga för att återsöka akterna: o Lista över samtliga sökande till varje utbildningsomgång. o Lista över de som antagits till respektive omgång. När Rekryteringssystemet användes var ansökningsförfarandet till största delen en manuell och pappersbaserad hantering. Medan det nya systemet PAS bygger på digital hantering av hela ansökningsförfarandet. Uppgifter i Rekryteringssystemet som behövs för polisrekryteringsverksamheten har förts över till PAS i samband med att PAS infördes och Rekryteringssystemet lades ned. Ansökningshandlingar för antagna studenter är ett efterfrågat material. Oftast är det studenten själv eller någon annan person som efterfrågar en viss ansökan, vilket innebär att personnummer och ansökningsomgång i de allra flesta fallen är kända. Därför saknas det behov av att söka i rekryteringssystemet för att få fram ansökningar. Statistik tas fram vid varje ansökningsomgång. Statistiken visar bl.a. de sökandes könsfördelning, etniska bakgrund och antalet antagna. I dagsläget saknas en lösning för digital arkivering av uppgifter från ITsystem inom RPS. Om en digital arkivlösning skulle komma till stånd

5 PM 5(11) inom de närmaste åren, skulle det vara alltför kostnadskrävande och till liten nytta att bevara ett mindre antal uppgifter från ett avvecklat system vars uppgifter redan finns på papper. I första hand bör man koncentrera sig på att bevara digital information från kärnverksamheten samt nya system som har en helt digital hantering. RPS anser sammanfattningsvis att utskrifterna och akterna ger en erforderlig överblickbarhet och tillgänglighet. RPS föreslår att de kvarvarande uppgifterna i Rekryteringssystemet gallras med stöd av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS 1991:6, ändrade RA- FS 1997:6) om gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse. 2.2 Gallring av skriftliga provsvar som inte har återlämnats Swen Sjölin, Malmö högskola, påpekade per telefon den 22 augusti 2007 att bilagan till 7 RA-FS 2007:1 under rubriken Utbildning, Skriftliga provsvar saknar regler om gallring av provsvar som inte har återlämnats och att detta medför orimliga konsekvenser. 2.3 Avgränsning av ansökningshandlingar till forskarutbildning Vid högskolearkivariers nätverksmöte den 24 oktober 2007 ifrågasatte Eva- Lena Wirén, Luleå tekniska universitet, om bilagor till ansökningshandlingar för forskarutbildning behöver bevaras då materialet (uppsatser, betyg, m.m.) i regel redan är arkiverat. För utländska forskarstuderande bör dock bilagorna troligtvis bevaras enligt henne. 2.4 Tydligare formulering av formellt är antagen Anastasia Viktorsson, Karolinska institutet, påpekade per telefon den 16 november 2007 det önskvärda i att rubricerade formulering tydliggörs. 3 Bevarande och gallring 3.1 Bevarande och gallring vid Försvarshögskolan I RA-MS 2003:59 finns föreskrifter om gallring för Försvarshögskolan fr.o.m. år 1997 tills vidare. Författningen reglerar gallringen av ansökningshandlingar, skriftliga prov, kursutvärderingar, rättningsprotokoll och utdatalistor från studieregister efter i princip samma mönster som Riksarkivets tidigare gällande föreskrifter (RA-MS 2000:43, ändrade RA-MS 2001:50) om gallring och återlämnande av handlingar vid universitet och högskolor. En skillnad är att därutöver regleras gallringen av applikatoriska exempel, egenproducerade läromedel och handlingar rörande fältövningar/tekniska tillämpningar under förutsättningen att en fullständig uppsättning elev- och lärarhandlingar, exemplar av varje egenproducerat läromedel, exemplar av samtliga till varje

6 PM 6(11) övning hörande handlingar samt exemplar där betydelsefulla ändringar införts, bevaras. 3.2 Bevarande och gallring av ansökningshandlingar till polisutbildning Av RA-MS 2002:26 framgår att ansökningshandlingar med bilagor från ej antagna sökande får gallras sex månader efter beslut. Bilagor får återlämnas innan dess till sökande som efterfrågar dem. En förutsättning för gallringen är att uppgifter om ansökan har registrerats. Vidare framgår att svar på provuppgift vid skriftligt prov får återlämnas till den sökande eller gallras ett år efter betygsättning. Förutsättning för det återlämnandet eller gallringen är att betygsättning har skett och att ett exemplar av provformuläret bevaras. I RA-FS 2007:1 regleras gallringen av handlingar vid antagning och utbildning av studenter enligt högskoleförordningen. I föreskrifterna hänvisas till att det i förordningen om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor, finns föreskrifter om bevarande och gallring av uppgifter i antagningsregister respektive studieregister. Vidare regleras i 4 att handlingar som inte får gallras ska bevaras i ursprungligt skick, med det innehåll och den form som de hade när de inkom till eller upprättades hos myndigheten. Av 7 framgår att handlingar som anges i bilaga får gallras eller återlämnas med angivna frister. Enligt bilagan får bl.a. anmälan med bilagor till utbildning gallras 2 år efter beslut om antagning under förutsättning att uppgifter registrerats i antagnings- eller studieregister. I 8 regleras överföring till annat medium med den innebörden att handlingar som får gallras får överföras och konverteras till annat medium under den tid de bevaras. Efter överföring får de ursprungliga handlingarna gallras vid tidpunkt som myndigheten själv fastställer. Enligt 2 kap. 7 första stycket förordningen om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor, gäller för gallringen av studieregister i första hand 10 första och andra styckena arkivlagen (1990:782), om inte något annat föreskrivs. I det andra stycket föreskrivs att uppgifter om den utbildning som en student har genomgått med godkänt resultat eller fått tillgodoräkna sig vid högskolan, om studentens betyg i godkända prov och om den eller de examina som studenten har avlagt inte får gallras. I det tredje stycket framgår att uppgifter om en sökande som inte har antagits till utbildning vid högskolan eller om en sökande som har antagits men inte påbörjat sina studier ska gallras så snart det kan göras med hänsyn till högskolans eget behov av material för uppföljningar och statistiska bearbetningar, kraven på resultatredovisning och kraven på rapportering för den officiella statistiken. Av 4 kap. 6 första stycket samma förordning framgår för det antagningsregister som förs av Verket för högskoleservice, att för gallring gäller 10 första och andra styckena arkivlagen om inte något annat föreskrivs. I det andra stycket föreskrivs att uppgifter om en student ska gallras fem år efter det att uppgifter senast påförts. 3.3 Gallring av provsvar som inte har återlämnats

7 PM 7(11) Enligt RA-MS 2000:43 fick skriftliga prov återlämnas till studenten eller gallras 1 år efter betygsättningen. Återlämnande eller gallring av skriftliga prov fick ske endast under förutsättning att provresultatet registrerats på vederbörligt sätt. Och ett exemplar av provformuläret skulle bevaras. Av bilagan till 7 RA-FS 2007:1 framgår följande: Handlingar Bevarande/gallring m.m. Allmänna råd Utbildning Skriftliga provsvar Får återlämnas till student efter betygsättning. Ett exemplar av provformulär skall bevaras. Förutsätter registrering i studieregister. Om student begär omprövning av betyg bör provsvar bevaras i 2 år. I den promemoria (dnr RA /4396, PM ) som remitterades för synpunkter föreslogs att skriftliga provsvar skulle få gallras 24 månader efter att resultatet meddelats och att det reglerade återlämnandet upphörde. Bakgrunden till det var framför allt bedömningen att den tvååriga preskriptionsregeln i lagen (2001:1286) om likabehandling av studenter i högskolan, kunde fordra sådan dokumentation. Det förslaget innebar dock inte att studenten skulle förnekas rätten att få tillgång till sitt provsvar. Bedömningen gjordes att dessa var att anse som ett utbildningsmaterial som genom att återfås som kopia efter rättning ger en återkoppling för studenten för de fortsatta studierna. Samtidigt som de givetvis skulle kunna komma att användas som underlag för att ifrågasätta rättningen, dvs. begära omprövning, eller hävda diskriminering. Remissopinionen var dock starkt kritisk till förslaget framför allt pga. av merkostnader för administration och förvaring. (dnr RA /4396, PM ) I den föredragningspromemoria (dnr RA /4396, PM ) som ligger till grund för RA-FS 2007:1 gjordes bedömningen att högskolornas kvalitetsarbete och Högskoleverkets arbete med rättssäker examination är mer ändamålsenliga åtgärder än arkivregler för att hantera situationen. Därutöver kunde konstateras att inget misstänkt fall av diskriminering i samband med rättning av provsvar hade dokumenterats av diskrimineringsombudsmännen. Av dessa anledningar föreslogs att föreskrifter skulle utformas så att det även fortsättningsvis medgavs att skriftliga provsvar återlämnas till studenten med tillägget i allmänna råd, att i en situation där en student begär omprövning av betyg är det lämpligt att provsvaret bevaras i två år. Riksarkivet beslutade enligt förslaget. 3.4 Avgränsning av ansökningshandlingar till forskarutbildning

8 PM 8(11) Av bilagan till 7 RA-FS 2007:1 framgår följande: Handlingar Bevarande/gallring m.m. Allmänna råd Antagning Anmälan med bilagor till utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Får gallras 2 år efter beslut om antagning. Anmälan med bilagor för den som är antagen till utbildning på forskarnivå skall bevaras. Förutsätter registrering i antagnings- eller studieregister. I föredragningspromemorian (s. 24) framgår att det av Riksarkivets dåvarande myndighetsspecifika föreskrifter inte framgår om föreskrifterna omfattar antagning till forskarutbildning. En remissinstans påpekade att till forskarutbildning antagnas ansökningshandlingar undantogs från gallring. Eftersom räckvidden av Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter inte kunde klarläggas och medgivandet tillämpades snävt enligt ett yttrande, föreslog föredragande att anmälan med bilagor för den som är antagen till utbildning på forskarnivå ska bevaras. I föredragningspromemorian (s. 8) framskymtar även den kritik regeringen riktat mot den praxis som innebär att doktorander handplockas bland de egna studenterna pga. att den inte bidrar till rörlighet och inflöde utifrån som behövs för en dynamisk miljö. 3.5 Tydligare formulering av formellt är antagen Av bilagan till 7 RA-FS 2007:1 framgår följande: Handlingar Bevarande/gallring m.m. Allmänna råd Antagning Anmälan med bilagor till utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Får gallras 2 år efter beslut om antagning. Anmälan med bilagor för inresande (utländsk) student skall bevaras om studenten inte formellt är antagen. Förutsätter registrering i antagnings- eller studieregister. Av föredragningspromemorian (s. 8, s. 24) framgår att oklarheten om utländska studenters formella antagning hade berörts i utredningen. I den promemoria som remitterades föreslogs att det torde vara tillräckligt att antagningen registrerats i studieregister som en förutsättning för tillämpningen. Detta mötte inga invändningar i remissen, men i ett yttrande påpekades att rutinerna inte är desamma för antagning av inresande studenter. Mot bakgrund av regeringens kommentar om inresande studenters rättsäkerhet ansåg föredragande det vara lämpligt att handlingar ska bevaras om studenten inte formellt är antagen utan att utveckla innebörden av formuleringen. 4 Överväganden

9 PM 9(11) 4.1 Bevarande och gallring av handlingar vid Försvarshögskolan Av utredningen framgår att det inte har utfärdats avvikande bestämmelser för Försvarshögskolans verksamhet i förhållande till räckvidden av RA-FS 2007:1. Av den anledningen föreslår jag att ändringen av författningen även ska omfatta Försvarshögskolan. En konsekvens av detta är att jag föreslår att RA-MS 2003:59 upphävs, men att den får tillämpas för arkivbildning som uppstått före Denna avgränsning torde inte medföra något problem för tillämpningen eftersom de kortaste gallringsfristerna är ettåriga. Viss arkivbildning som nu regleras i RA-MS 2003:59 har ingen motsvarighet i RA- FS 2007:1, men eftersom regleringen enligt min mening egentligen avser rensning av överflödiga exemplar och vägledning för denna anser jag inte sådana regler behöver överföras till en ändrad författning. 4.2 Bevarande och gallring av ansökningshandlingar till polisutbildning Enligt min mening är det lämpligt att bevarandet och gallringen av allmänna handlingar vid Polishögskolan sammanfaller med det som gäller för övriga universitet och högskolor i landet. Polishögskolans starka strävan att göra utbildningen mer högskolemässig talar för det. För sökande och studenter torde det även vara svårt att motivera varför handlingar och uppgifter hanteras olika i dessa avseenden beroende på huvudmannens status. Jag finner även att den praktiska hanteringen i arkivbildningen vid universiteten i Umeå och Växjö förenklas om reglerna är desamma. Även RPS har i huvudsak tillstyrkt förslaget. Konsekvenserna av min ståndpunkt är även att förslagen till gallring från RPS i huvudsak tillgodoses. För ansökningshandlingar med bilagor råder det överensstämmelse eftersom RPS med stöd av 8 RA-FS 2007:1, efter överföring av handlingar till annat medium, får gallra de ursprungliga handlingarna vid tidpunkt som myndigheten själv fastställer. Till ansökningshandlingar räknar jag i detta fall även skriftliga provsvar eftersom dessa är inlämnade av den sökande i antagningsprocessen. Att provformulär och liknande inte får gallras följer av att gallringen av anmälan med bilagor i RA-FS 2007:1 avser endast från den sökande inkommande handlingar. När det gäller bevarandet och gallringen av registeruppgifter anser jag det vara lämpligt att den vägleds av motsvarande regler i förordningen om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor. Den förordningen omfattar inte polisutbildningen, men den femåriga gallringsfristen av uppgifter i antagningsregister sammanfaller med förslaget från RPS. Av framställningen från RPS framgår inte en uppdelning i antagnings- respektive studieregister, men min bedömning är att de funktioner som dessa register har kan översättas till motsvarande funktioner inom polisutbildningen. Dvs. för antagningen av studenter tillämpas reglerna som gäller för antagningsregister. För de studenter som har antagits till utbildningen och påbörjat denna tillämpas reglerna för studieregister.

10 PM 10(11) Jag tillbakavisar därför framställningen från RPS om gallring av de uppgifter i Rekryteringssystemet som avser sökande som tidigare antagits till utbildningen. Att som föreslås och vidhålls av RPS enbart bevara dessa uppgifter på papper ger för låg länkbarhet, tillgänglighet och överblickbarhet eftersom det rör sig om 4950 studenter fördelade på olika utbildningsorter och antagningsomgångar under en flerårig period. Inte heller kan 7 RA-FS 1991:6 tillämpas för denna gallring som RPS föreslår. Av det andra stycket till den bestämmelsen framgår bl.a. att handlingar vars innehåll har överförts till nya databärare får gallras under förutsättning att gallring kan ske utan eller med endast ringa förlust avseende sammanställnings- och sökmöjligheter. Av allmänna råd till bestämmelsen framgår dessutom att förstöring av de ursprungliga handlingarna efter utskrift av ADB-register på papper normalt kräver särskilda myndighetsspecifika gallringsföreskrifter från Riksarkivet. Jag finner därför att en lämplig ordning är att Riksarkivet föreskriver om ändring av 3 RA-FS 2007:1 med innebörden att författningen även gäller för Rikspolisstyrelsen i tillämpliga delar för den utbildning som avses i 2 polisutbildningsförordningen. Därmed föreslås även tillämpnings- och övergångsbestämmelserna kompletteras med att RA-MS 2002:26 upphävs. I 5 RA-FS 2007:1 hänvisas till förordningen om redovisning av studier vid universitet och högskolor m.m. som trädde i kraft I utredningen ovan framgår att registeruppgifter finns sedan år 1999 i Rekryteringssystemet. Av den anledningen anser jag att hänvisningen till förordningen är tillämpbar även för dessa uppgifter. 4.3 Gallring av provsvar som inte har återlämnats Av utredningen i 3.1 ovan framkommer inte någon motivering till varför den tidigare gällande gallringen för provsvar som inte återlämnats saknas. Det förefaller därför vara ett förbiseende. Jag föreslår därför att bilagan till 7 RA-FS 2007:1 ändras så att gallring av skriftliga provsvar som inte återlämnats även möjliggörs framgent. Tidsfristen för gallring föreslås till två år mot bakgrund av preskriptionsregeln i lagen om likabehandling av studenter i högskolan. 4.4 Avgränsning av ansökningshandlingar till forskarutbildning Frågan gäller som jag uppfattar den att undvika dubbellagring av handlingar som har sitt ursprung vid samma universitet eller högskola. Detta kan hanteras genom tillämpning av 2 RA-FS 2007:1 som hänvisar till RA-FS 1991:6 och anför explicit i allmänna råd att tillämpningen kan omfatta kopior där huvudexemplaret förvaras vid myndigheten. Om det förhåller sig så att en sökande till utbildning på forskarnivå anför meriter som förvärvats vid samma universitet eller högskola och dessa handlingar inte får gallras, så räcker det med en hänvisning till dem. Eftersom det har efterfrågats ett förtydligande angående bevarandet av den antagnes ansökningshandlingar anser jag det

11 PM 11(11) lämpligt att tillmötesgå denna begäran i bilagan med samma innebörd som nyss anförts. I det sammanhanget anser jag det även lämpligt att reglera bevarandet av tryckta eller på annat sätt publicerade skrifter på samma sätt som i RA-MS 2005:31, med innebörden i detta sammanhang att sådana skrifter som saknar bibliografiska referenser bör bevaras. Underförstått innebär detta att tryckta skrifter som har bibliografiska referenser antingen får gallras eller återlämnas om referenserna dokumenterats i handling som bevaras. 4.5 Formuleringen formellt är antagen Formuleringen formellt är antagen ska tolkas så att de regler som finns för antagning har följts vid förfarandet. De regler som styr antagning till utbildning vid universitet och högskola följer av högskolelagen, högskoleförordningen och förordningen om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor, inklusive de eventuella bemyndiganden som finns för myndigheter att fylla ut regleringen. En hänvisning till dessa regler finns i 1 RA-FS 2007:1. För att tydliggöra kopplingen till dessa föreslår jag att undantaget från gallring som i bilagan uttrycks: Anmälan med bilagor för inresande (utländsk) student skall bevaras om studenten inte formellt är antagen, utgår. Istället föreslår jag att undantaget formuleras som ett allmänt råd med innebörden att för antagen som inte registrerats i studieregister, t.ex. inresande (utländsk) student, bör anmälan med bilagor bevaras. En konsekvens av förslaget är att det nuvarande allmänna rådet som formulerats: Förutsätter registrering i antagnings- eller studieregister, omformuleras och förs till kolumnen Bevarande/gallring m.m. Samma konsekvensändringar föreslås i bilagan på ytterligare fyra ställen. 4.6 Övriga ändringar Jag föreslår ett omtryck så att bilagan till författningen hanteras tekniskt enligt praxis för författningssamlingen, dvs. som ett separat ark. Håkan Lövblad

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Föreskrifter om ändring av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS 2007:1) om gallring och återlämnande

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och återlämnande av handlingar vid universitet och högskolor; RA-FS 2007:1 Utkom från trycket den

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Föreskrifter om ändring av Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd (RA-FS 2007:1) om gallring och återlämnande av handlingar vid universitet och högskolor;

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering 1 (2) RA-MS 2017:39 Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om återlämnande och gallring hos universitet och högskolor;

Läs mer

Tullverket Box STOCKHOLM

Tullverket Box STOCKHOLM YTTRANDE 1(5) Datum Dnr RA 04-2011/3784 2011-09-19 Ert Dnr STY2011-546 Tullverket Box 12 854 112 98 STOCKHOLM Förslag till Tullverkets föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter i Tullverkets

Läs mer

Förutsättningar för gallring efter skanning 1 (5) Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26

Förutsättningar för gallring efter skanning 1 (5) Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26 Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26 1 (5) Förutsättningar för gallring efter skanning För att myndighet ska få gallra pappershandlingar efter skanning fordras det myndighetsspecifika

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor; SFS 2001:1133 Utkom från trycket den 14 december 2001 Omtryck utfärdad

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering 1(2) Riksarkivets föreskrifter om ändring i Riksarkivets föreskrifter om gallring och återlämnande av handlingar (RA-MS

Läs mer

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Rektor Lärarhögskolan i Stockholm Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Anmälan Lärarhögskolans studentkår

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering 1(3) Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering RA-MS 2014:15 Riksarkivets föreskrifter om bevarande, återlämnande och gallring i beskattningsverksamheten hos Skatteverket;

Läs mer

Dokumenthanteringsplan vid Umeå universitet 1

Dokumenthanteringsplan vid Umeå universitet 1 Dokumenthanteringsplan vid Umeå universitet 1 Avdelning/bildarfunktion Upprättad av Fastställd den Reviderad den RA-FS 2007:1, Riksets föreskrifter och allmänna råd om gallring och återlämnande av handlingar

Läs mer

Framtidens polisutbildning

Framtidens polisutbildning Framtidens polisutbildning Slutbetänkande av Utredningen om den framtida polisutbildningen Stockholm 2008 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2008:39 Innehåll Sammanfattning 11 Författningsförslag 21 1

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering 1(2) Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering RA-MS 2012:37 Riksarkivets föreskrifter om bevarande och gallring i beskattningsverksamheten hos Skatteverket; beslutade

Läs mer

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning Bilaga 2 PM Konsekvensutredning Analysavdelningen Erica Finnerman 08-563 086 48 erica.finnerman@hsv.se 2012-05-09 Förändringar i föreskrifterna om grundläggande behörighet och urval (HSVFS 2009:1) - konsekvensutredning

Läs mer

Arkivfrågor när en myndighet startar

Arkivfrågor när en myndighet startar Avdelningen för offentlig informationshantering Tillsynsenheten GENERELL RÅDGIVNING 1 (6) Arkivfrågor när en myndighet startar Planera för arkivfrågor när en myndighet bildas Reglerna som styr arkivområdet

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Rektor Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Anmälan

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/590-1.1.1 för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2018-03-19 Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr: 2018/590-1.1.1 Innehåll Inledning 3

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering 1(2) Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering RA-MS 2012:42 Riksarkivets föreskrifter om bevarande, undantag från gallring, återlämnande eller gallring hos Pensionsmyndigheten;

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR DIARIEFÖRING OCH ARKIVERING AV ÄRENDEN INOM UTBILDNING, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR DIARIEFÖRING OCH ARKIVERING AV ÄRENDEN INOM UTBILDNING, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ STYRDOKUMENT A 2016/17 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR DIARIEFÖRING OCH ARKIVERING AV ÄRENDEN INOM UTBILDNING, GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Publicerad 2016-10-12 Beslutsfattare Handläggare Hans Carlsten Annika

Läs mer

Polisprogrammet för dig som bryr dig. Du kan studera till polis vid Polishögskolan i Solna, vid universiteten i Växjö och Umeå samt på distans.

Polisprogrammet för dig som bryr dig. Du kan studera till polis vid Polishögskolan i Solna, vid universiteten i Växjö och Umeå samt på distans. Är du polis? Polisprogrammet för dig som bryr dig Kort om utbildningen och tiden efter Du kan studera till polis vid Polishögskolan i Solna, vid universiteten i Växjö och Umeå samt på distans. Polisprogrammet

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå

Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2015-06-23 Dnr: FS 1.1 501-15 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställd handläggningsordning dnr:

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Försvarshögskolan

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Försvarshögskolan 1 (6) Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Klassificering Antagningsordning Ärendenummer Ö 348/2018

Läs mer

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Malmö högskola Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Anmälan N N har anmält Malmö högskola till Högskoleverket eftersom

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2007:26 Arkivregler för Stockholms stad Kommunfullmäktiges beslut den 17 september 2007 (Utl 2007:102) (Ersätter Kfs 1995:50) Innehållsförteckning

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om återlämnande eller av handlingar vid upphandling Utkom från trycket

Läs mer

Anmälan mot Stockholms universitet angående registrering av studieresultat

Anmälan mot Stockholms universitet angående registrering av studieresultat Stockholms universitet Rektor Juridiska avdelningen Åsa Kullgren Anmälan mot Stockholms universitet angående registrering av studieresultat Anmälan W har i skrivelser den 9 och 12 december 2002 anmält

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning för Försvarshögskolan; SFS 2007:1164 Utkom från trycket den 7 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Polisprogrammet för dig som bryr dig

Polisprogrammet för dig som bryr dig Polisprogrammet för dig som bryr dig Kort om utbildningen och tiden efter Polisutbildningen hålls på tre platser i Sverige, på Polishögskolan i Solna, Linnéuniversitetet i Växjö och vid Umeå universitet,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Högskoleverket; SFS 2003:7 Utkom från trycket den 21 januari 2003 utfärdad den 19 december 2002. Regeringen föreskriver följande. Ansvarsområde

Läs mer

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Reg.nr 31-5425-07 Anmälan mot Växjö universitet och Högskolan i Kalmar angående överföring av verksamhetsområdet maskinteknik

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde

Antagningsordning vid Högskolan i Skövde Antagningsordning vid Högskolan i Skövde föreskrifter för antagning till utbildning på forskarnivå Antagningsordningen är fastställd av högskolestyrelsen den 19 december 2018 och träder i kraft den 1 januari

Läs mer

RÄTTSSÄKERHET I STUDIEVÄGLEDNINGEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE ÖFVERSTRÖM OCH ELISABET AHLIN, GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN

RÄTTSSÄKERHET I STUDIEVÄGLEDNINGEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE ÖFVERSTRÖM OCH ELISABET AHLIN, GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN RÄTTSSÄKERHET I STUDIEVÄGLEDNINGEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET 170224 MARIANNE ÖFVERSTRÖM OCH ELISABET AHLIN, GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Vilka regler styrs vi av på universitetet? EU-RÄTT GRUNDLAGAR LAGAR

Läs mer

Regler om gallring och återlämnande av handlingar vid antagning och utbildning av studenter vid Stockholms universitet

Regler om gallring och återlämnande av handlingar vid antagning och utbildning av studenter vid Stockholms universitet 1 (7) BESLUT 2014-11-06 Dnr SU FV 2.6.2-3132-14 Agneta Witte Åström Handläggare Tekniska avdelningen Regler om gallring och återlämnande av handlingar vid antagning och utbildning av studenter vid Stockholms

Läs mer

Högskolelag (1992:1434)

Högskolelag (1992:1434) SFS 1992:1434 Källa: Rixlex Utfärdad: 1992-12-17 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:512 Högskolelag (1992:1434) [Fakta & Historik] 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna lag ges bestämmelser om universitet och

Läs mer

Tillsynsbesöket hos Blekinge tekniska högskola 2006 uppföljning

Tillsynsbesöket hos Blekinge tekniska högskola 2006 uppföljning Blekinge tekniska högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Christian Sjöstrand 08-563 087 31 christian.sjostrand@hsv.se

Läs mer

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064).

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). Högskoleförordning (1993:100) Svensk författningssamling 1993:1993:100 t.o.m. SF...Sida 9 av 157 Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 andra stycket högskolelagen, har studenterna

Läs mer

Att: Ulrika Gustafsson Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor. Sveriges Kommuner och Landsting Hornsgatan Stockholm

Att: Ulrika Gustafsson Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor. Sveriges Kommuner och Landsting Hornsgatan Stockholm Yttrande Datum 2013-03-21 Dnr RA 04-2013/1232 Att: Ulrika Gustafsson Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor. Sveriges Kommuner och Landsting Hornsgatan 20 118 28 Stockholm Remiss: Gallringsråd nr 6,

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering 1(2) Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering RA-MS 2013:45 Riksarkivets föreskrifter om återlämnande och gallring hos Migrationsverket; beslutade den 15 oktober

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet

Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet 1 (8) BESLUT 2014-11-06 Dnr SU FV 2.6.2-3133-14 Agneta Witte Åström Handläggare Tekniska avdelningen Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet

Läs mer

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Fastställda av rektor 2012-11-01. Träder i kraft 2012-11-01. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Royal College of Music Valhallavägen

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100, med senare ändringar,

Läs mer

L.U Law ( ) on university

L.U Law ( ) on university SFST L.U Law (1992-1434) on university Databas: SFST Ny sökning Sökresultat Föregående Nästa Post 1 av 1 i SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU)

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) BESLUT 2006-12-14 UFV 2006/1972 Konsistoriet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) Med antagningsordning avses enligt 6 kap 3 högskoleförordningen (2006:1053),

Läs mer

1 (16) Avdelningen för offentlig Datum Dnr RA /4127 informationshantering Utredning och gallring Anna-Kristina Andersson

1 (16) Avdelningen för offentlig Datum Dnr RA /4127 informationshantering Utredning och gallring Anna-Kristina Andersson 1 (16) Avdelningen för offentlig Datum informationshantering 2016-02-15 Utredning och gallring Anna-Kristina Andersson Gallring av handlingar avseende studieavbrott och studieuppehåll på grundnivå och

Läs mer

Nya föreskrifter Désirée Veschetti Holmgren

Nya föreskrifter Désirée Veschetti Holmgren Nya föreskrifter 2013 Désirée Veschetti Holmgren Nya gallringsföreskrifter för handlingar inom upphandlingsförfarandet Nya föreskrifter och allmänna råd om analoga ljudoch videoupptagningar på magnetband

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar; SFS 2013:871 Utkom från trycket den 26 november 2013 utfärdad den 14 november 2013.

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Föreskrifter om ändring av Riksarkivets föreskrifter (RA FS 1991:1) och allmänna råd om arkiv hos statliga myndigheter;

Läs mer

Inspektion brevledes av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Linköping

Inspektion brevledes av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Linköping 1 (5) Inspektion brevledes av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden i Linköping Inledning Den 16 januari 2015 aviserade Riksarkivet en brevledes inspektion av arkivvården vid Regionala etikprövningsnämnden

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutsdatum: 2018-12-06 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Antagningsordning Datum för ikraftträdande: 2018-12-06

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation m.m.; beslutade den 18

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation ; beslutade den 21 maj

Läs mer

Anmälan mot Högskolan Dalarna angående högskolans agerande i samband med verksamhetsförlagd utbildning

Anmälan mot Högskolan Dalarna angående högskolans agerande i samband med verksamhetsförlagd utbildning Rektor Högskolan Dalarna 791 88 Falun Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Mattias Wande 08-563 0 8734 mattias.wande@hsv.se

Läs mer

GALLRING AV INFORMATION AV TILLFÄLLIG ELLER RINGA BETYDELSE HOS SAMTLIGA MYNDIGHETER I STOCKHOLMS STAD ÄRENDET

GALLRING AV INFORMATION AV TILLFÄLLIG ELLER RINGA BETYDELSE HOS SAMTLIGA MYNDIGHETER I STOCKHOLMS STAD ÄRENDET Stadsarkivet Verksamhetsområde Informationsförsörjning Handläggare: Christina Moberg DNR 5.1.2-9593/2015 Sida 1 (7) 2016-02-03 2016:01 Promemoria GALLRING AV INFORMATION AV TILLFÄLLIG ELLER RINGA BETYDELSE

Läs mer

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Högskolan i Skövde Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Avdelningen Utbildningsstöd STYRDOKUMENT Dnr 633-18 2019-04-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Målgrupp för styrdokumentet Publicerad Typ av styrdokument

Läs mer

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-5630 87 27 mikael.herjevik@uka.se Uppsala universitet Rektor Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet

Läs mer

Återlämnande eller gallring av handlingar vid upphandling

Återlämnande eller gallring av handlingar vid upphandling Återlämnande eller gallring av handlingar vid upphandling Vägledning Version 1.0 Datum: 2019-01-28 1 Riksarkivets skrifter för offentlig förvaltning Riktar sig i första hand till statliga myndigheter men

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag 1. Ansvar och organisation Postadress: Besöksadress: Telefon: Telefax:

Inspektion av arkivvården vid Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag 1. Ansvar och organisation Postadress: Besöksadress: Telefon: Telefax: 1 (5) Inspektion av arkivvården vid Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag Närvarande: Från Kammarrätten i Sundsvall: Chef administrativa enheten Arkivarie Registrator Arkivassistent Från Riksarkivet:

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT Högskolan i Skövde Rektor Box 408 541 28 Skövde Caroline Cruz BESLUT 2007-09-18 Reg.nr 31-582-07 Examination vid Högskolan i Skövde Studenter som har påbörjat en kurs sent och missat flera obligatoriska

Läs mer

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(9) för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Läs mer

Ändring av Högskoleverkets beslut om en anmälan mot Högskolan Väst om felaktiga besked i en kursplan

Ändring av Högskoleverkets beslut om en anmälan mot Högskolan Väst om felaktiga besked i en kursplan Högskolan Väst Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska avdelningen Anna Sandström BESLUT 2011-11-29

Läs mer

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning på grund- och avancerad nivå, samt Utbildning på forskarnivå Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Förstärkt bevarandestrategi för hantering av gallring i staten. Håkan Lövblad /

Förstärkt bevarandestrategi för hantering av gallring i staten. Håkan Lövblad / Förstärkt bevarandestrategi för hantering av gallring i staten Håkan Lövblad / 2010-10-20 Arkivlagen (1990:782) En myndighets arkiv bildas av de allmänna handlingarna från myndighetens verksamhet och andra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om befattningsutbildning för rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem samt fortbildning för rektorer; SFS 2011:183

Läs mer

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Regeringskansliet Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Karin Lindforss REGERINGSUPPDRAG 2006-06-13 Reg.nr 30-1455-06 Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Bakgrund

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2015:27 Arkivregler för Stockholms stad Kommunfullmäktiges beslut den 14 december 2015 (Utl 2015:153) (Ersätter Kfs 2007:26)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i officersförordningen (1994:882); utfärdad den 1 april 2004. SFS 2004:148 Utkom från trycket den 15 april 2004 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-08-15 Dnr STYR 2019/1260 Rektor Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet Överklagbara beslut Vissa av de beslut som universitetet fattar kan överklagas. I de flesta fall sker överklaganden

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Typ av dokument Beslutad av Regler Universitetsstyrelsen Beslutsdatum 2018-02-16 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig

Läs mer

Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall

Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Juridiska avdelningen Teresa Edelman Tillsynsbesök hos Mittuniversitetet uppföljning Bakgrund Under ett tillsynsbesök hos Mittuniversitetet (dåvarande Mitthögskolan)

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om elektroniska handlingar (upptagningar för automatiserad behandling); RA-FS 2009:1 Utkom från trycket den 1

Läs mer

Lathund för bevarande och gallring av handlingar rörande studieadministration och utbildning vid Mittuniversitetet

Lathund för bevarande och gallring av handlingar rörande studieadministration och utbildning vid Mittuniversitetet Lathund för bevarande och gallring av handlingar rörande studieadministration och utbildning vid Mittuniversitetet Denna lathund innehåller handlingstyper plockade ur MIUN:s dokumenthanteringsplan (MIUN

Läs mer

BILAGA 4 Dnr Mahr /358

BILAGA 4 Dnr Mahr /358 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Rektors kansli Peter Jönsson Forskningskoordinator 1(9) 2010-12-09 Ändrad 2012-06-07 BILAGA 4 Dnr Mahr 12-2012/358 Högskoleförordning och lokalt regelverk från och

Läs mer

Bevara, rensa och gallra

Bevara, rensa och gallra Rutin Process: Arkivera/gallra Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2017-05-08 Faktaägare: Caroline Svensson, Arkivansvarig Fastställd av: Anders Pettersson, Enhetschef Revisions nr: 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i matematisk statistik Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-364-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Polisprogrammet för dig som bryr dig

Polisprogrammet för dig som bryr dig Polisprogrammet för dig som bryr dig Kort om utbildningen och tiden efter Polisutbildningen hålls på tre platser i Sverige, på Polishögskolan i Solna, Linnéuniversitetet i Växjö och vid Umeå universitet,

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om videoupptagning i polisfordon vid trafikövervakning m.m.;

Läs mer

1.2 Är handlingarnas benämningar aktuella, begripliga och relevanta?

1.2 Är handlingarnas benämningar aktuella, begripliga och relevanta? ERIK PETERSSON RÄTTSAVDELNINGEN Svar på remissfrågor Nedan följer svar och synpunkter per process i förslaget till RA-FS, i enlighet med remissfrågorna. Avseende processen Rekrytera personal har en rubrik

Läs mer

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2015-11-11 V-2015-0798 Sammanfattning Anvisningen ska tillämpas som stöd vid handläggningen av ärenden om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå och

Läs mer

Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad)

Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad) REK 2017:3 (REV) Dnr. 0069-17 Rekommenderade metadata att användas vid arkivering av kursdokumentation (reviderad) SUHF:s styrelse antog vid sitt sammanträde den 15 november 2017 rekommendationen Rekommenderade

Läs mer

Linköpings universitet Rektor. Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn BESLUT 2005-05-31 Reg.nr 31-88-05

Linköpings universitet Rektor. Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn BESLUT 2005-05-31 Reg.nr 31-88-05 Linköpings universitet Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Kostnader för uppsatser vid ekonomiska institutionen, Linköpings universitet Anmälan N N har anmält Linköpings universitet för att det

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering 1 (3) RA-MS 2015:1 Riksarkivets föreskrifter om arkivering av akter, återlämnande och gallring hos de allmänna förvaltningsdomstolarna;

Läs mer

Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24).

Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24). PM 2011:149 RI (Dnr 001-1543/2011) Bättre tillgång till kommunala föreskrifter (Ds 2011:24) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 11 november 2011 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun RIKTLINJER ARKIV 1 (6) Kommunstyrelsen Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun Fastställd: Kommunfullmäktige, 2018, 128, KS 18/319 Omfattar: Ånge kommunkoncern Dokumentägare/dokumentansvarig: Kommunstyrelsen

Läs mer

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister Stockholms universitet Rektor 106 91 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Ann-Kristin Vesterlund 08-563

Läs mer

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Upprättat 2013-06-11 Dnr ORU 1.2.1-2423/2013 Innehåll 1. Inledning... 1 2. Ansökan och handläggning... 1 3. Vad

Läs mer

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Teresa Edelman 08-5630 8534 teresa.edelman@uk-ambetet.se Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss av Högskolestiftelser

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap. 15 högskoleförordningen (1993:100) Universitets och högskolerådet

Läs mer

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Kommittédirektiv En förändrad polisutbildning Dir. 2015:29 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare, biträdd av en referensgrupp med företrädare för riksdagspartierna,

Läs mer

ÄNDAMÅLSENLIG ARKIVHANTERING

ÄNDAMÅLSENLIG ARKIVHANTERING 2008-10-22 ÄNDAMÅLSENLIG ARKIVHANTERING Grundläggande information för myndigheter RIKSARKIVET Avdelningen för tillsyn 2 Inledning Syftet med denna information är att hjälpa myndigheter med ändamålsenlig

Läs mer