prognos arbetsmarknad södermanland 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "prognos arbetsmarknad södermanland 2009"

Transkript

1 prognos arbetsmarknad södermanland 2009

2 2 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Efterfrågan på arbetskraft...4 Sjunkande efterfrågan färre lediga jobb... 4 Dämpade bedömningar om marknadsutvecklingen... 5 Bristen på arbetskraft lindras under nästa år... 6 Sysselsättningen sjunker under nästa år... 7 Markant ökning av varsel under hösten... 8 Arbetslösheten stiger nästa år... 9 Branschutveckling...10 Tillverkningsindustri, jord- och skogsbruk Bygg och anläggning Handel och transport Uppdragsverksamhet och företagstjänster Restaurang m.m. och personliga tjänster Vård, skola, omsorg och offentlig förvaltning Utbudet av arbetskraft...12 Befolkningen ökar Befolkning och sysselsättning har ökat lika mycket Stigande arbetslöshet under nästa år Ungdomar och utrikes födda är utsatta grupper Regional utveckling länsspecifika frågor...16 Fakta om prognosen Arbetsförmedlingen gör två prognoser per år. De arbetsställen som intervjuas utgör ett slumpmässigt urval från SCB:s företagsregister och avser arbetsställen med minst en anställd. Urvalet är stratifierat utifrån bransch, arbetsställenas storlek samt län. Resultatet av den genomförda intervjuundersökningen utgör basen för prognosbedömningarna. En sannolikhetsbedömning och analys av svaren görs dock på grundval av annan statistik och kriterier som påverkar arbetsmarknaden. De prognossiffror som presenteras är således Arbetsförmedlingens egna slutsatser angående den förväntade utvecklingen på arbetsmarknaden. Tack till Arbetsförmedlingens personal och till de arbetsgivare som har varit behjälpliga i prognosarbetet. Upplysningar om prognosens innehåll lämnas av arbetsförmedlingschef Bodil M Ekström, (vxl), bodil.ekstrom@arbetsformedlingen.se, eller utredare Jens Lotterberg, (vxl), jens.lotterberg@arbetsformedlingen.se

3 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län 3 Sammanfattning Utvecklingen på länets arbetsmarknad har varit positiv under en längre tid sysselsättningen har ökat och arbetslösheten har minskat. Denna positiva trend har på kort tid förändrats till det omvända. Vi kan konstatera att antalet anmälda lediga jobb har minskat under det senaste halvåret. Varslen har ökat och arbetsgivarna har skruvat ned bedömningarna för marknadens framtida utveckling. I stället för optimism finns nu en utbredd pessimism. Under de senaste åren har antalet sysselsatta ökat med nästan personer i länet. Under 2009 sjunker sysselsättningen med personer. Det blir det största fallet i sysselsättningen under hela 2000-talet. Nedgången blir kraftigast inom industrin och byggverksamheten. Om konjunkturnedgången blir långvarig blir även fler sektorer berörda. Arbetslösheten har beräknats till personer mot slutet av innevarande år. I slutet av nästa år har den beräknats till personer. Relaterat till arbetskraften i länet motsvarar det en ökning från 4,4 procent i slutet av 2008 till 5,4 procent i slutet av Arbetslösheten lindras något genom förväntade ökningar av antalet programdeltagare och genom att antalet personer i arbetskraften minskar under sämre konjunkturer. Arbetslösheten är redan hög bland ungdomar och utrikes födda, grupper som även blir förlorare i sämre tider. I våras var ungdomar arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd. Sex månader senare har antalet nära nog fördubblats och till våren 2009 kommer dessutom en stor årskull ungdomar att lämna gymnasieskolan. Under 2000-talet har länets befolkning och sysselsättning i stort sett ökat lika mycket. Det betyder att sysselsättningsgraden bland befolkningen bara ökat svagt trots många nya jobb.

4 4 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län Efterfrågan på arbetskraft Sjunkande efterfrågan färre lediga jobb Antalet lediganmälda platser kan ses som ett mått på konjunkturutvecklingen och näringslivets efterfrågan på arbetskraft. Mot slutet av förra året planade efterfrågan ut på en historiskt sett hög nivå och under 2008 har de lediga platserna minskat i länet. Under perioden januari-oktober i år har lediga platser anmälts till Arbetsförmedlingen i länet, vilket är en nedgång med 20 procent jämfört med samma period Nedgången i Södermanland är i paritet med utvecklingen i riket som helhet. Antalet nyanmälda lediga platser (exklusive feriejobb), 6-månaders medelvärde Den nedgång i efterfrågan på arbetskraft som kan konstateras för 2008 har berört många olika områden, men varit mest framträdande bland olika yrken inom försäljningsområdet, byggsektorn, metallhantverk, industriellt arbete, ledningsarbete samt olika yrken inom hälso- och sjukvården. Bland yrken med fortsatt god efterfrågan på arbetskraft under 2008 kan nämnas IT- och dataspecialister, civilingenjörer inom teknik och maskinkonstruktion och olika yrken inom service och omsorg. Bland de yrken som haft fortsatt god efterfrågan under 2008 finns ett flertal som under högkonjunkturen varit bristyrken och som har en lägre grad av konjunkturkänslighet. Den höga nivå av lediganmälda platser som rådde under förra året berodde inte enbart på en stark konjunktur. Över tid har efterfrågan också påverkats av förändringar vad gäller tillgängligheten att anmäla platser, nya rekryteringsmönster och framväxten av nya tjänster och arbeten. Som exempel på förändringar som påverkat platsantalet kan nämnas tillskapandet av Arbetsförmedlingens webbtjänst Annonsera direkt och framväxten av bemanningsföretag. De var ofta flitiga annonsörer och sökte hela tiden efter kvalificerad arbetskraft för vidare uthyrning. Ytterligare en effekt fanns i framväxten av olika former av säljarjobb som ökade kraftigt under en period. Efterfrågan på arbetskraft kommer att dämpas ytterligare framöver och bedöms vara låg under nästa år. Det gäller särskilt konjunkturkänsliga yrkesområden och yrken där det redan idag är stor konkurrens om lediga arbeten med många sökande till varje plats.

5 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län 5 Dämpade bedömningar om marknadsutvecklingen Av frågorna till arbetsgivarna som berör marknadsutvecklingen har vi beräknat nettotal. Nettotalen är andelen svarande som bedömt ökning av efterfrågan, minus andelen svarande som bedömt minskad efterfrågan av företagens varor och tjänster. I nedanstående tabell redovisas nettotalen i höstens undersökning samt i undersökningarna från våren 2008 och hösten Höstens resultat grundas på svar från något fler än 400 företag inom det privata näringslivet. Marknadsutveckling - nettotal Senaste 6 mån Kommande 6 mån 6-12 mån framöver Höst Vår Höst Höst Vår Höst Höst Vår Höst Näringsgrenar Bygg Industri (exkl verkstad) Verkstadsindustri Uppdragsverksamhet Övr privata tjänster Totalt Så här beräknas nettotalen: Om 10 företag anger minskad efterfrågan, 20 anger oförändrad och 20 anger ökad efterfrågan blir beräkningen: 20 ökar minus 10 som minskar = 10. Tio företag av totalt 50 svarande ger 20 %. Företagen skruvar ner bedömningarna om marknadsutvecklingen framöver, d.v.s. efterfrågan av företagens varor och tjänster. Den mest markanta förändringen gäller företagens bedömningar för de kommande 6 månaderna och på 6-12 månaders sikt, där nettotalen fallit från starka i de tidigare undersökningarna till svaga -1 respektive 5 procent i höstens undersökning. Företagen inom byggsektorn och industrin (exkl. verkstadsindustri) redovisar till och med negativa nettotal, vilket betyder att det är fler företag som bedömer att det blir en minskad efterfrågan än det antal som tror på en ökad efterfrågan. Det är bara inom uppdragsverksamheten som man kan finna en, lite tydligare, fortsatt optimism om utvecklingen framöver. Det senare beror sannolikt på att företagen inom uppdragsverksamheten ligger senare i sin konjunkturcykel jämfört med industri och byggföretag. Försvagningen av marknadsutvecklingen avspeglas också av arbetslöshets utveckling och den kraftiga ökningen av varsel under innevarande höst. Nettotalen för offentliga verksamheter är nästan genomgående svaga och de försvagas ytterligare beträffande bedömd utveckling för det kommande året. Barnoch äldreomsorgen avviker från mönstret och här tror man på svagt stigande efterfrågan av omsorgstjänster. De svagaste nettotalen återfinns inom grundskolan där man ser fortsatta besparingskrav en tid framöver, som har sin grund i demografiska förändringar.

6 6 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län Bristen på arbetskraft lindras under nästa år Konjunkturförsämringen har haft ett snabbt förlopp under de senaste månaderna. Det är den främsta förklaringen till att många företag angett att man upplevt brist på arbetskraft i samband med någon rekrytering som ägt rum under de senaste sex månaderna. I höstens undersökning anger 27 procent av de tillfrågade företagen att man upplevt brist på arbetskraft. I undersökningen för ett år sedan angav 33 procent brist. Andel företag inom det privata näringslivet som upplevt brist på arbetskraft, höstmätningen respektive år h 02 h 03 h 04 h 05 h 06 h 07 h 08 De högsta bristtalen redovisas från länets företag inom vård och omsorg, personliga tjänster och verkstadsindustri, där andelen som anger brist ligger i intervallet procent. De största förändringarna av bristtalen hittar vi bland företagen inom bygg, handel och verkstadsindustri, där de sjunkit med cirka 10 procentenheter under det senaste året. Inom uppdragsverksamheten och personliga tjänster har bristtalen stigit jämfört med hösten Bland mer frekventa bristyrken nämner företagen verktygsmaskinoperatörer, maskiningenjörer/-tekniker, svetsare, gjutare, kockar, hovmästare, anläggningsmaskinförare samt systemerare/programmerare. Det blir färre bristyrken inom det privata näringslivet nästa år när arbetslösheten stiger och sysselsättningen faller. Det kommer exempelvis att beröra olika delar inom områdena bygg, industri och transport. Arbetsgivarna inom offentliga verksamheter redovisar fortsatt höga bristtal. I höstens undersökning angav 46 procent av de tillfrågade brist, vilket kan jämföras med en andel på 38 procent förra hösten. De höga bristtalen beror i huvudsak på att samma bristyrken återkommer vid varje undersökning. Det gäller exempelvis läkare, sjuksköterskor, förskollärare, vissa inriktningar av lärare inom gymnasieskolan, socialsekreterare, psykologer med flera. Personalbehoven är stora inom många offentliga verksamheter, men de begränsas oftast av det ekonomiska utrymmet för reformer och satsningar. Ur den aspekten väntas inga förändringar under nästa år och för vissa verksamheter ökar kraven på besparingar.

7 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län 7 Redovisning av brist- och överskottsyrken under 2009 Bristyrken Anläggningsmaskinförare Civilingenjör, maskin Djurskötare, lantbruk Elingenjör, eltekniker Förskollärare Gymnasielärare, praktisk-estetiska ämnen Gymnasielärare, yrkesämnen IT-analytiker, IT-strateg Kock Lastbilsmekaniker Läkare Redovisningsekonom Revisor Sjuksköterska, specialistutbildad Smed Systemerare Tandhygienist Tandläkare Transportledare, transportplanerare Verktygsmaskinoperatör Överskottsyrken Barnskötare Fastighetsskötare Fordonsmontör Försäljare, dagligvaror Försäljare, fackhandel Kontorist Kontorssekreterare Köks- och restaurangbiträde Lokalvårdare Maskinoperatör, sten- och betongvaror Montör, el- och teleutrustning Paketerare och andra fabriksarbetare Processoperatör, kemisk industri Processoperatör, stål- och metallverk Receptionist Telefonist Truckförare Träarbetare, snickare Trädgårdsarbetare Universitets- och högskollärare Vaktmästare Vårdbiträde Sysselsättningen sjunker under nästa år Efter fyra år med kontinuerlig jobbtillväxt på länets arbetsmarknad bedöms sysselsättningen minska under Omställningen från ett tämligen starkt konjunkturläge till en försämring har gått mycket snabbt. Så sent som i våras var de flesta företagen fortfarande optimistiska om den framtida utvecklingen. Nu under hösten är förhållandet det omvända. Antalet sysselsatta uppgår till cirka personer i länet och under loppet av nästa år bedöms antalet minska med personer. Det största bortfallet av jobb befaras ske inom tillverkningsindustrin och byggsektorn. En nedgång inom dessa områden kommer också att påverka andra delar inom det privata näringslivet. Det är ännu tidigt att bedöma i vilken utsträckning offentliga arbetsgivare kommer att beröras av en nedgång, men sannolikt sjunker sysselsättningen svagt även där. För de båda åren 2006 och 2007 görs bedömningen att antalet sysselsatta ökade med cirka personer i länet. Bedömningen för 2008 är att sysselsättningsökningen helt avstannat och under nästa år bedöms sysselsättningen minska med personer i länet. Nedgången väntas beröra flertalet näringsgrenar, men i olika takt och styrka. Det största bortfallet av jobb befaras ske inom tillverkningssektorn samt inom byggverksamheten. En svagare nedgång bedöms ske inom vård, skola och omsorg samt inom uppdragsverksamheten. Inom handel och privata tjänster bedöms en svagt ökad sysselsättning äga rum.

8 8 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län Antalet sysselsatta i Södermanland fördelat på näringsgrenar, prognos för 2009 Antal sysselsatta Förändring under 2009 Diff % Industri, energi, jord-skogsbruk ,0% Bygg och anläggning ,1% Handel, transport mm ,2% Finans media uppdragsverksamhet ,8% Restaurang mm, övriga privata tjänster ,0% Vård, skola, omsorg, offentlig förvaltning* ,7% Totalt ,6% *Inom området vård, skola, omsorg och offentlig förvaltning ingår även privata utförare vars verksamhet finansieras med offentliga medel. Årliga sysselsättningsförändringar i Södermanland, utfall t.o.m Källa: SCB samt Arbetsförmedlingens prognoser Markant ökning av varsel under hösten I såväl Södermanland som samtliga andra län har antalet varsel om uppsägning ökat kraftigt under 2008 och det är framförallt under hösten som kurvan stigit. Preliminära siffror för perioden januari-november visar att antalet varslade uppgår till cirka personer i länet. Det är nästan en fördubbling jämfört med det antal som varslades under hela förra året. Omfattningen av varslen under 2008 är i nivå med de under 2001 och Antalet varslade per år i Södermanland, t.o.m. november för år

9 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län 9 Det finns naturligtvis ett samband mellan utvecklingen av varsel och sysselsättningen, men det är långtifrån entydigt. Under tidigare år med höga varsel i länet på 2000-talet har faktiskt sysselsättningen ökat svagt. Mönstret är det samma även nästföljande år, det vill säga även om man tar hänsyn till den eftersläpning som föreligger mellan ett varsel och verkställigheten av detsamma. Vad som däremot kan få ett större genomslag på sysselsättningen är sannolikt tidsomfattningen av en lågkonjunktur. Cirka 60 procent av varslen under året har berört tillverkningsindustrin och 20 procent av varslen gäller offentliga verksamheter. Övriga 20 procent har berört verksamhet inom transport, bygg och handel samt uppdragsverksamhet. Arbetslösheten stiger nästa år Arbetslösheten väntas stiga kraftigt under nästa år, även om den lindras genom fortsatta utökningar av antalet deltagare i program med aktivitetsstöd. Som genomsnitt för sista kvartalet 2008 har arbetslösheten beräknats till personer vilket är något högre än sista kvartalet Därefter kommer arbetslösheten att stiga till personer under sista kvartalet nästa år. I förhållande till befolkningen i länet (16-64 år) stiger arbetslösheten från 3,4 procent i år till 4,2 procent mot slutet av nästa år. Utfall och prognos för antalet arbetslösa och i program med aktivitetsstöd, kvartalsgenomsnitt Program med A r b e t s l ö s a aktivitetsstöd År/kvartal Antal Andel* Antal Andel* 2006 kv ,6% ,0% 2007 kv ,1% ,3% 2008 kv ,4% ,8% 2009 kv ,2% ,0% * i procent av befolkningen år Arbetslösheten kan också relateras till antalet personer i arbetskraften. Enligt SCB s arbetskraftsundersökningar uppgick arbetskraften i länet till personer som ett genomsnitt för år 2007 (16-64 år). Relaterat till arbetskraften kan arbetslösheten beräknas till 4,4 procent mot slutet av 2008 och 5,4 procent mot slutet av nästa år. Enligt samma beräkning motsvarar programdeltagandet 2,3 procent i år och till 2,6 procent nästa år. Definitionen på arbetskraften är antalet sysselsatta plus arbetslösa.

10 10 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län Branschutveckling Tillverkningsindustri, jord- och skogsbruk sysselsatta Den direkta sysselsättningen uppgår till närmare personer, eller 23 procent av den totala sysselsättningen. Konjunkturläget har på kort tid försämrats för många industriföretag och man känner en betydande osäkerhet beträffande utvecklingen under det närmaste året. Närmare personer har under året varslats inom branschen och det är en kraftig ökning jämfört med 2006 och Den osäkerhet som branschen ger uttryck för berör många olika delar av industrin, exempelvis fordonsindustrin, metallvaruindustrin, kemisk industri samt råvarubaserad industri inom trävaru- och stål-/metallframställning. Rekryteringsbehoven kommer att vara begränsade framöver. Bland bedömda bristyrken kan nämnas civilingenjörer och tekniker inom IT och teknik, verktygsmaskinoperatörer och smeder. Skogsbruket går på sparlåga och sågverken minskar produktionen då efterfrågan och priser fallit. Bygg och anläggning -300 sysselsatta Den direkta sysselsättningen uppgår till närmare personer, eller 7 procent av den totala sysselsättningen. Efter flera starka år med förhållandevis låg arbetslöshet bland byggnadsarbetarna väntar en period med sjunkande sysselsättning inom sektorn. Bostadsbyggandet minskar och det finns en avvaktande hållning till annat byggande bland olika intressenter. En del satsningar fortgår som planerat. Det gäller exempelvis inom handel, transport och infrastruktur i Strängnäs- och Nyköpingsområdet. Investeringarna kring Skavsta flygplats fortskrider. Den tidigare utbredda bristen på byggarbetskraft kommer i det närmaste att upphöra. Handel och transport +200 sysselsatta Antalet sysselsatta uppgår till personer, eller 15 procent av den totala sysselsättningen. Hushållens oro kring den egna ekonomin har dämpat handelns förväntningar på utvecklingen framöver. Det berör i högre grad sällanköpshandel som exempelvis bilar, vitvaror, hemelektronik etc. än dagligvaru- och lågprishandel, där planerade satsningar väntas fortgå. Den upplevda bristen på arbetskraft har dämpats påtagligt. I Nyköping och Strängnäs sker fortsatta satsningar inom handel, lager och logistikområdet som innebär att nya jobb tillkommer. Sysselsättingen bedöms öka svagt även nästa år men man kan befara att det blir vanligare med begränsningar i den arbetstid som erbjuds.

11 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län 11 Behoven av varutransporter kommer att minska som en följd av sjunkande aktivitet inom industrin och byggsektorn. Bristen på långtradarchaufförer har minskat påtagligt under de senaste månaderna. Uppdragsverksamhet och företagstjänster -200 sysselsatta Antalet sysselsatta uppgår till personer, eller 10 procent av den totala sysselsättningen. Näringen består av många olika verksamheter konsultföretag inom bygg, teknik och data, banker, städföretag, bemanningsföretag m.fl. Jobbtillväxten inom uppdragsverksamheten har varit god under högkonjunkturen, men under nästa år bedöms sysselsättningen sjunka svagt. Många företag är tämligen beroende av uppdrag från industrin och byggsektorn och ligger därför senare i sin konjunkturcykel jämfört med dessa. Det kan exempelvis gälla uppdrag inom IT och teknik, marknadsföring, försäljning, ekonomi, personalbemanning, arkitektfirmor och annan konsultverksamhet. Bland bristyrken under nästa år kan nämnas maskinkonstruktörer, revisorer, redovisningsekonomer och dataspecialister. Det är yrkesgrupper som dessutom är eftersökta av många arbetsgivare inom andra näringar. Restaurang m.m. och personliga tjänster +100 sysselsatta Antalet sysselsatta uppgår till , eller 9 procent av hela sysselsättningen i länet. I näringen ingår t.ex. renhållning och återvinning, nöjesverksamhet, film/radio/tv, rekreationsverksamhet, hotell och restauranger m.m. Utvecklingen beror sannolikt på inriktningen av tjänsteutbudet. Hotell och konferensanläggningar bedöms få en försämrad marknadsutveckling. En bättre efterfrågan förutses för exempelvis restaurang- och nöjesverksamhet samt upplevelse- och evenemangsnäring. Även om det inte alltid är tydligt så sker det en gradvis utveckling av olika verksamheter inom detta område. Restaurangverksamheten fortsätter att öka och det tycks finnas utrymme för en tillväxt inom såväl traditionella restauranger som snabbmatställen, barer och caféer. Antalet sysselsatta inom näringen som helhet bedöms öka svagt under nästa år. Det kommer att vara viss brist på kockar även under Vård, skola, omsorg och offentlig förvaltning -300 sysselsatta Branschen omfattar sysselsatta, eller 36 procent av den totala sysselsättningen i länet. Här ingår även privata företag som finansieras via offentliga medel, exempelvis privata skolor och äldreboenden. Utvecklingen för branschen som en helhet betraktad är svårbedömd, men totalt sett väntas sysselsättningen sjunka svagt under nästa år. Landstinget liksom flera kommuner brottas med en ansträngd ekonomi och det är oklart hur man kommer att agera framöver. Den svaga ekonomin ger inte utrymme för att tillgodose de behov som egentligen finns inom skola, vård och omsorg.

12 12 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län Därmed blir rekryteringsbehoven snarare en avspegling av ekonomiska förhållanden än av behoven. Privatiseringen inom skola och omsorg fortgår, men det medför ofta att de flesta anställda följer med till den nya utföraren. Vissa utökningar väntas inom barnomsorgen där det råder fortsatt brist på förskollärare. Inom grundskolan finns en viss övertalighet av personal vilket beror på ett minskat elevunderlag. Inom några år kommer även gymnasieskolan att påverkas av sjunkande elevunderlag. Inom statliga verksamheter pågår ständiga förändringar för att öka effektiviteten och skapa tydligare förvaltningsstrukturer. Man ställer också större krav på att besparingar ska genomföras, bland annat genom ökad samordning av service och administration. Det sker exempelvis inom Polisen som har betydande sparkrav, liksom Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Utbudet av arbetskraft Befolkningen ökar Befolkningen i Södermanland uppgår till personer, vilket är fler jämfört med utgången av år Folkökningen består till största delen av ett positivt flyttningsnetto gentemot utlandet (invandring) som var särskilt högt under åren samt under de två senaste åren. Under de senaste sex åren har också födelseunderskottet gradvis avtagit. Antalet personer i länet som är födda utomlands uppgår till nästan , vilket motsvarar 13 procent av hela länets befolkning. Liksom i övriga landet ökar andelen äldre i länet och kommande års befolkningsökning väntas till största delen bero på ett fortsatt positivt flyttningsnetto gentemot utlandet. Andelen i befolkningen som är födda utomlands väntas därför fortsätta stiga i länet och beror i huvudsak på flyktingmottagning och anhöriginvandring. Sedan år 2001 har befolkningen utrikes födda ökat med 15 procent, vilket kan jämföras med en total befolkningsökning på 3,1 procent. Det ställer stora krav på ett effektivt integrationsarbete i samhället och i arbetslivet. Hotbilden för utrikes födda personer är annars ett lågt arbetskraftsdeltagande och utanförskap. Årliga befolkningsförändringar i Södermanland 2500 Födelsöverskott Flyttningöverskott Folkökning Kv Källa: SCB

13 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län 13 Sett över hela landet har befolkningen under 2000-talet ökat mest i de tre storstadsområdena, i Hallands län samt inom Mälardalsregionen (ej Örebro). Befolkningsökningen i Östergötland är i paritet med smålandslänen, men lägre än riksgenomsnittet. I skogs- och norrlandslänen har befolkningen minskat under samma period. Befolkning och sysselsättning har ökat lika mycket SCB s arbetskraftsundersökningar (AKU) ger oss en samlad bild över förändringar som berör befolkning, sysselsättning, personer utanför arbetskraften och sysselsättningsgrad. Från år 1999 till och med år 2007 ökade länets befolkning i yrkesverksam ålder med personer, samtidigt som antalet sysselsatta ökade med personer. Differensen som motsvarar personer kommer således från en arbetskraftsresurs (eller reserv) som av olika skäl tidigare stod utanför arbetskraften. Det kan exempelvis vara färre som studerar, färre latent arbetssökande och långtidssjuka med flera. Slutsatsen av detta är att sysselsättningsgraden bland befolkningen bara ökat svagt under 2000-talet, från 72 procent år 1999 till 74 procent år Sysselsättningsgraden är lika med antalet sysselsatta i procent av befolkningen i yrkesverksam ålder. Trots en svag ökning av sysselsättningsgraden kan vi konstatera att den är lägre i jämförelse med flertalet andra län och under riksgenomsnittet. Med fortsatt befolkningsökning och fallande sysselsättning under nästa år kommer sysselsättningsgraden att minska. Sysselsättningsgraden per län 82,0% 80,0% 78,0% 76,0% 74,0% 72,0% 70,0% 68,0% G N F AB Z O Y AC I H K W S X C D M T BD U E Riket Källa: SCB, AKU 2007 Stigande arbetslöshet under nästa år Arbetslösheten kommer att stiga under nästa år och som genomsnitt för 2009 uppgå till personer. Det är en ökning med personer jämfört med ett beräknat genomsnitt för 2008.

14 14 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län Antalet öppet arbetslösa, årsgenomsnitt (prognos för 2008 och 2009) Antalet deltagare i program med aktivitetsstöd har ökat markant innevarande år och väntas fortsätta stiga under nästa. Utökningarna väntas i första hand ske inom jobboch utvecklingsgarantin samt inom jobbgarantin för ungdomar. Inom programmen har det skett en omfördelning där deltagandet i garantierna prioriteras framför andra program. Som årsgenomsnitt för 2007 deltog personer i program. Innevarande år beräknas det bli ett genomsnittligt deltagande på personer och antalet beräknas stiga till under Ett utökat programdeltagande bidrar till att lindra ökningen av antalet öppet arbetslösa. Antalet deltagare i arbete med stöd har minskat som en följd av utfasningen av plusjobben under innevarande år. Lönebidragen och andra insatser för funktionshindrade blir klart dominerande bland denna stödform under nästa år. Det genomsnittliga deltagandet uppgick till personer under 2007 och beräknas uppgå till respektive personer under 2008 och Antal arbetslösa, i program med aktivitetsstöd samt anställda med stöd, kvartalsgenomsnitt. Differens i procent mot samma kvartal ett år tidigare. A r b e t s l ö s a Program med aktivitetsstöd I arbete med stöd Period Antal Diff. % Antal Diff. % Antal Diff. % 2007kv % % % 2007kv % % % 2007kv % % % 2007kv % % % 2008kv % % % 2008kv % % % 2008kv % % % Prognos 2008kv % % % 2009kv % % % 2009kv % % % 2009kv % % % 2009kv % % %

15 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län 15 Ungdomar och utrikes födda är utsatta grupper Försämringarna på länets arbetsmarknad har varit tydligast bland ungdomarna som är en konjunkturkänslig grupp. Redan under sommaren i år hade summan av arbetslösa ungdomar och ungdomar i program med aktivitetsstöd ökat jämfört med 2007 och under hösten har antalet fortsatt att stiga. I slutet av oktober var unga antingen arbetslösa eller deltagare i program med aktivitetsstöd en ökning med 400 personer, eller 28 procent, jämfört med oktober förra året. Problemen för de unga ligger bland annat i att konkurrensen om jobben hårdnar i en försvagad konjunktur, man får lämna tidsbegränsade anställningar och man drabbas hårdare av varsel enligt principen sist in först ut. Arbetslösheten bland länets unga är redan i utgångsläget hög jämfört med ett riksgenomsnitt. I oktober i år var 6,3 procent av befolkningen år arbetslösa och ytterligare 2,9 procent fanns i program med aktivitetsstöd. Det ger sammantaget en andel på 9,2 procent som kan jämföras med 6,5 procent i hela landet. Under nästa vår lämnar en rekordstor grupp ungdomar gymnasieskolan (födda 1990) och det kan då leda till ytterligare problem för de som ska söka arbete, praktik eller lärlingsplats för sin vidare kompetensutveckling. Konjunkturförsvagningen har kommit snabbt. Vi kan nu se att de flesta grupper av arbetssökande berörs av en kärvare arbetsmarknad i den meningen att summan av antalet arbetslösa och personer i program med aktivitetsstöd har stigit. Förutom bland ungdomarna märks även en större ökning av arbetslösheten bland utrikes födda, som också är en grupp där arbetslösheten är hög. Bland befolkningen utrikes födda var 9,8 procent arbetslösa eller programdeltagare i länet i oktober i år. Motsvarande andel i hela riket var 7,6 procent. Bland funktionshindrade fortgår samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i syfte att återföra personer med arbetsförmåga till arbetsmarknaden. Arbetslösa + i program med aktivitetsstöd, förändring oktober oktober % 25% 20% 15% 10% 5% 0% -5% Män Kvinnor år år Funktionshind Utrikes födda Lågutbildade Högutbildade Samtliga

16 16 Arbetsmarknadsutsikter för Södermanlands län Regional utveckling länsspecifika frågor Trots utsikter om förestående försämringar på länets arbetsmarknad, krävs fortsatt fokus på matchningsarbetet och arbetsgivarnas rekryteringsbehov på både kortare och längre sikt. Under den högkonjunktur som nu passerat har många arbetsgivare upplevt brist på kvalificerad arbetskraft. Under nästa år kommer bristen på arbetskraft generellt sett att minska, men den bedöms ändå kvarstå inom många yrkesområden och därmed utgöra en risk för framtida tillväxt. Arbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivarna måste utvecklas ytterligare. Det är viktigt att företagens behov av arbetskraft blir kända av Arbetsförmedlingen så att det blir möjligt att genomföra ett effektivt matchningsarbete. Södermanland har en relativt låg sysselsättningsgrad bland den yrkesverksamma befolkningen. Det krävs ett samlat och målmedvetet arbete bland många olika aktörer för att motverka utanförskap bland olika grupper på arbetsmarkanden. I detta sammanhang är yrkesmässig och geografisk rörlighet, jämställdhet, integration, ohälsa och rehabilitering viktiga frågor. Ett ökat samarbete inom ramen för Europeiska Socialfonden skulle kunna skapa mervärden för länet, ge nya kunskaper och en ökad regional samverkan. Länet har en hög arbetslöshet bland ungdomar och utrikes födda. Det är grupper som nu får det svårare när konjunkturen mattas. En betydande del av kommande års tillskott i arbetskraften kommer att bestå av utrikes födda. Ungdomarnas etablering på arbetsmarknaden skulle underlättas genom förbättrade studieresultat och en bättre anpassning mellan yrkesval och näringslivets behov av arbetskraft. Mer än var fjärde sörmländsk 20-åring saknar fullständiga gymnasiebetyg, vilket försvårar såväl ingången till arbetsmarknaden som ingången till vidare studier.

prognos arbetsmarknad

prognos arbetsmarknad prognos arbetsmarknad ÖSTERGÖTLAND 2009 2 INNEHÅLL Sammanfattning sid 3 Efterfrågan på arbetskraft sid 4 Svagt sjunkande efterfrågan sid 4 Dämpade bedömningar om marknadsutvecklingen sid 5 Bristen på arbetskraft

Läs mer

prognos arbetsmarknad södermanlands län

prognos arbetsmarknad södermanlands län prognos arbetsmarknad södermanlands län 2010 2 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Efterfrågan på arbetskraft 4 Kraftigt fall i efterfrågan på arbetskraft 4 Svaga bedömningar om marknadsutvecklingen

Läs mer

PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS hösten 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län Uppföljning av efterfrågan på varor och tjänster Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning *Arbetsförmedlingens konjunkturindex: Beskriver

Läs mer

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 Kortversion av arbetsmarknadsprognos för Uppsala län 2009/2010 Prognosen i sin helhet finns att läsa på arbetsformedlingen.se/rapporter PROGNOSEN KRAFTIGT MINSKANDE

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Blekinge, 13 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Färre varsel på en svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas kraftigt av den ekonomiska

Läs mer

PROGNOS ARBETSMARKNAD VÄSTRA GÖTALAND 2009

PROGNOS ARBETSMARKNAD VÄSTRA GÖTALAND 2009 1 (6) PROGNOS ARBETSMARKNAD VÄSTRA GÖTALAND 2009 Vändningen på Västra Götalands arbetsmarknad kom snabbare och blev allvarligare än vad som kunde förutses i våras. Tillväxten på arbetsmarknaden som sedan

Läs mer

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS våren 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 60 Efterfrågan på varor och tjänster Andel av arbetsställen som bedömer ökning av efterfrågan på varor och tjänster minus andel av arbetsställen

Läs mer

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Örebro län 1 PROGNOSEN Arbetsmarknaden blir ljusare Under slutet av 2012 rådde ett kärvt klimat i världsekonomin och sista kvartalet präglades av en hastig försämring i

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 11 mars-17 april Prognosen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden Västra Götalands län. Per Olsson Jens Sandahl

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden Västra Götalands län. Per Olsson Jens Sandahl Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden 2013 Västra Götalands län Per Olsson Jens Sandahl Arbetsmarknadsutsikterna för Västra Götalands län 2013 Arbetslösheten ökar i länet under

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, december 2016

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, december 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, december 2016 Fler utrikesfödda fick arbete Antalet personer som fått arbete har sjunkit

Läs mer

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 På mycket kort tid vände en stark optimism om en fortsatt ökad efterfrågan på varor och tjänster till lågt ställda förväntningar på

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden 2012-2013 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 17 sep-19 okt Prognosen

Läs mer

ANTALET SYSSELSATTA ÖKADE MEN MINSKAR

ANTALET SYSSELSATTA ÖKADE MEN MINSKAR Prognos 2012 Västmanlands län: Återhämtningen bryts - arbetsmarknaden försämras Efter en god utveckling på arbetsmarknaden under 2010 och första hälften av 2011 väntas återhämtningen på arbetsmarknaden

Läs mer

prognos arbetsmarknad Östergötlands län

prognos arbetsmarknad Östergötlands län prognos arbetsmarknad Östergötlands län 2010 2 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Efterfrågan på arbetskraft 4 Kraftigt fall i efterfrågan på arbetskraft 4 Svaga bedömningar om marknadsutvecklingen

Läs mer

Arbetsmarknad Stockholms län

Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS FÖR LÄNET LÄNETS UTMANINGAR BRANSCHUTVECKLING YRKESKOMPASSEN Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Stockholms län 1 Antalet som arbetar i länet ökar med 10 000

Läs mer

Inomregional utveckling 18 Länsspecifika frågor 19. Inledning av Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors

Inomregional utveckling 18 Länsspecifika frågor 19. Inledning av Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors 2 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Efterfrågan på arbetskraft 4 Fallet i efterfrågan har nått botten 4 Svaga bedömningar om marknadsutvecklingen 5 Bristen på arbetskraft har minskat påtagligt 6 Sysselsättningen

Läs mer

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Blekinge län 2011-2012

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Blekinge län 2011-2012 Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Blekinge län 2011-2012 Stark ökning av efterfrågan inom tjänstesektorn KONJUNKTUREN PEKAR UPPÅT Efter förra årets kraftiga återhämtning fortsätter Blekinges arbetsmarknad

Läs mer

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Det här är en kort version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra län

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

PROGNOS 2010 Jämtlands län Östersund Arbetsmarknadsområdeschef: Christina Storm Wiklander Utredare: Timo Mulk-Pesonen

PROGNOS 2010 Jämtlands län Östersund Arbetsmarknadsområdeschef: Christina Storm Wiklander Utredare: Timo Mulk-Pesonen PROGNOS 2010 Östersund 2009-12-09 Arbetsmarknadsområdeschef: Christina Storm Wiklander Utredare: Timo Mulk-Pesonen Nyanmälda platser (med mer än 10 dagars varaktighet) januari 1992 - oktober 2009 1 200

Läs mer

PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Kalmar län Sysselsättningen minskar på försvagad arbetsmarknad

PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Kalmar län Sysselsättningen minskar på försvagad arbetsmarknad PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Kalmar län Sysselsättningen minskar på försvagad arbetsmarknad DÄMPADE FÖRVÄNTNINGAR På mycket kort tid vände en stark optimism om en fortsatt ökning av efterfrågan på varor

Läs mer

Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län

Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län 2012 Konjunkturförbättringen starkare än väntat Resultatet av Arbetsförmedlingens samlade intervjuer med 12 500 arbetsgivare

Läs mer

för PROGNOS våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna för Jönköpings län 2011-2012

för PROGNOS våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna för Jönköpings län 2011-2012 för PROGNOS våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna för Jönköpings län 2011-2012 Arbetsmarknadsutsikterna för Jönköpings län är en del av Arbetsförmedlingens prognosarbete. På vår webbplats

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016

Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2016 Arbetslösheten i Jönköpings län fortsatte att sjunka under oktober månad om än bara

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av mars månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av mars månad 2012 2012-04-17 Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av mars månad 2012 Färre lediga platser Under mars anmäldes närmare 1 600 lediga platser till Arbetsförmedlingen i länet och

Läs mer

Arbetsmarknad Gotlands län

Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING YRKESKOMPASSEN Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Gotlands län 1 Försiktiga framtisbedömningar Efterfrågan på arbetskraft har ökat

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2016 2015-12-09 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Intervjuundersökning två gånger om året Prognoserna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, oktober 2016

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, oktober 2016 Fler utrikesfödda får arbete Antalet personer som fått arbete har varit en

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BD län 2 Sammanfattning

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, juli månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län juli 2014 9 285 (5,5

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, juli 2016

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, juli 2016 Fler utrikesfödda får arbete Antalet personer som fått arbete har varit en svagt

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, november 2014

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, november 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, november 2014 Färre fick arbete 1 200 personer fick arbete under november och det var 280

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av november månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av november månad 2012 2012-12-13 Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av november månad 2012 Färre lediga platser Under november anmäldes 1 100 lediga platser till Arbetsförmedlingen i länet och

Läs mer

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Under månaden anmäldes 770 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 1 494. Antalet platser har således nästan halverats. Av samtliga platser anmäldes drygt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, september 2016 Arbetsmarknaden i Jönköpings län fortsatte att vara stark under

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, september månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län augusti 2014

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, januari 2016

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, januari 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, januari 2016 Färre fick arbete Antalet personer som fått arbete har haft en sjunkande trend

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, september 2016

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, september 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, september 2016 Fler utrikesfödda får arbete Antalet personer som fått arbete har varit

Läs mer

Prognos 2012 Östergötlands län: Inbromsning på arbetsmarknaden år 2012

Prognos 2012 Östergötlands län: Inbromsning på arbetsmarknaden år 2012 Prognos 2012 Östergötlands län: Inbromsning på arbetsmarknaden år 2012 Oron i omvärlden ger effekt i Östergötland. Fram till och med 2011 har utvecklingen varit bra i Östergötland men inför 2012 är oron

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av mars månad 2013 2013-04-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av mars månad 2013 Fler lediga platser Under mars anmäldes 1 800 lediga platser till Arbetsförmedlingen i länet och det var

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, april 2016

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, april 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, april 2016 Fler fick arbete Antalet personer som fått arbete har varit en sjunkande trend

Läs mer

Fortsatt dämpad arbetsmarknad 2012 - arbetslösheten minskar 2013

Fortsatt dämpad arbetsmarknad 2012 - arbetslösheten minskar 2013 Arbetsmarknadsutsikter för Kalmar län 2012-2013 Fortsatt dämpad arbetsmarknad 2012 - arbetslösheten minskar 2013 STIGANDE OPTIMISM Hösten och vinterhalvåret 2011-2012 har varit tuff för många arbetsgivare

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna 2012 och 2013 i Kronobergs län Arbetsmarknaden fortsätter dämpas under 2012 vänder sedan

Arbetsmarknadsutsikterna 2012 och 2013 i Kronobergs län Arbetsmarknaden fortsätter dämpas under 2012 vänder sedan Arbetsmarknadsutsikterna 2012 och 2013 i Kronobergs län Arbetsmarknaden fortsätter dämpas under 2012 vänder sedan Den ekonomiska oron som slog till i världen under hösten 2011, med bland annat börsfall,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av september månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av september månad 2012 2012-10-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av september månad 2012 Färre lediga platser Under september anmäldes närmare 950 lediga platser till Arbetsförmedlingen i

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Södermanlands län

PROGNOS Arbetsmarknad Södermanlands län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Södermanlands län 1 PROGNOSEN Arbetsmarknaden försvagas under 2013 Intervjuer med 392 arbetsgivare i Södermanlands län under hösten 2012 visar på en fortsatt försvagning av länets

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Kalmar län

PROGNOS Arbetsmarknad Kalmar län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Kalmar län 1 PROGNOSEN Konjunkturen i länet förbättras under 2014 och 2015 Den globala tillväxten 2014-2015 får kraft från USA, Japan och Storbritannien. USA leder återhämtningen.

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Gävleborgs län

PROGNOS Arbetsmarknad Gävleborgs län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Gävleborgs län 1 PROGNOSEN VAD HÄNDER I LÄNET? Vi befinner oss i en konjunkturnedgång vilket stora delar av det privata näringslivet har fått känna av. De har kunnat konstatera

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 2013-01-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 Lediga platser Antalet nyanmälda lediga platser i Västernorrlands län har sedan april 2012 minskat

Läs mer

Välkommen till Inspiration Roslagen 2010

Välkommen till Inspiration Roslagen 2010 Välkommen till Inspiration Roslagen 2010 Var finns jobben? Bedömning för 2010 och en långsiktig utblick Clas Olsson, Analyschef Norrtälje 25 februari Bild 2 Bild 3 Slutsatser Sysselsättningen stabiliseras

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Prognos för arbetsmarknaden i Jönköpings län 2017 Ida Karlsson Arbetsmarknadsanalytiker Jönköping, 2016-12-07 Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser 2 gånger per

Läs mer

PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Hallands län 1 Kortprognosen_2013_Halland.indd 1 2013-06-24 09:28:16 prognosen Ljusare tider i sikte på länets arbetsmarknad Utsikterna för länets arbetsmarknad ser ljusare

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, januari 2017

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, januari 2017 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Håkan Lindell Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, januari 2017 Sökande som fått arbete Antalet personer som fått arbete uppgick till 1 530

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016 För elfte månaden i rad så faller arbetslösheten i länet då

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av december månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av december månad 2012 2013-01-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av december månad 2012 Färre arbetsdagar påverkar jämförelserna December 2012 innehöll 17 arbetsdagar och det var 4 arbetsdagar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 13 december 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 Fler arbetslösa och färre lediga jobb Under november fortsatte arbetsmarknaden i Uppsala län att försvagas.

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2015 Erik uldt & Julia Asplund Analysavdelningen 2014-12-09 Arbetsförmedlingens intervjuundersökning hösten 2014 I Stockholms

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av maj månad 2014 maj

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av maj månad 2014 maj MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 17 juni 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län maj 2014 8 187 (7,3 %) 3 705 kvinnor (6,9 %) 4 482 män (7,6 %) 1 980 unga

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter till slutet av 2015

Arbetsmarknadsutsikter till slutet av 2015 Arbetsmarknadsutsikter till slutet av 215 Dalarnas län Analysavdelningen Jan Sundqvist Sammanfattning Dalarna Ingen tillväxt 212, 213 och 214. Svag återhämtning och något fler sysselsatta 215. Svaga förväntningar

Läs mer

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014 Sammanfattning Sida: 1 av 7 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Jämtlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Sammanfattning I Jämtlands län har arbetsmarknaden fortsatt att återhämta sig under

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Västernorrlands län 1 PROGNOSEN Fortsatt försvagning på länets arbetsmarknad Arbetsförmedlingens konjunkturbarometer visar en tydlig fortsatt nedgång på arbetsmarknaden i Västernorrlands

Läs mer

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Kalmar län 2011-2012

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Kalmar län 2011-2012 Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Kalmar län 2011-2012 Fortsatt stark efterfrågan 2011 och 2012 POSITIV FRAMTIDSTRO BLAND FÖRETAG I KALMAR LÄN Svensk ekonomi är inne i en period av stark tillväxt.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av februari månad 2014 februari

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av februari månad 2014 februari MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 11 mars 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län februari 2014 9 542 (8,4 %) 4 165 kvinnor (7,7 %) 5 377 män (9,1 %) 2 548

Läs mer

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt

Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt Arbetslöshet och sysselsättning i Malmö 2014 en översikt April 2015 Irma Cupina, Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildnings-förvaltningen, irma.cupina@malmo.se, Tel. 040-344072 Bristyrken i Skåne

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2012 4 november 202 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 202 Tecken på försvagning men stark motståndskraft Under oktober kom flera tecken på att arbetsmarknaden i Uppsala

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av mars månad 2014 mars

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av mars månad 2014 mars MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 11 april 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län mars 2014 9 130 (8,1 %) 4 014 kvinnor (7,5 %) 5 116 män (8,6 %) 2 404

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-09-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under augusti månad 2017 påbörjade 600 personer (270

Läs mer

Prognos Arbetsmarknad Halland 2010 och 2011

Prognos Arbetsmarknad Halland 2010 och 2011 Prognos Arbetsmarknad Halland 2010 och 2011 Prognos ARBETSMARKNAD HALLANDS LÄN ÅR 2010 OCH 2011 ÖKAD SYSSELSÄTTNING MEN FORTSATT HÖG ARBETSLÖSHET Länets gynnsamma läge mellan Göteborg och Skåne och med

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2013-2014 Jämtlands län Välkomna! Fredrika Henriksson, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-486 42 02 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Företagen är positiva inför 2013

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, juli 2015

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, juli 2015 Färre fick arbete Antalet personer som fått arbete har haft en sjunkande trend

Läs mer

Var finns jobben? Bedömning för 2010 och en långsiktig utblick Clas Olsson, Analyschef Håkan Gustavsson, Analytiker Pressträff 2 februari 2010

Var finns jobben? Bedömning för 2010 och en långsiktig utblick Clas Olsson, Analyschef Håkan Gustavsson, Analytiker Pressträff 2 februari 2010 Bild 1 Var finns jobben? Bedömning för 2010 och en långsiktig utblick Clas Olsson, Analyschef Håkan Gustavsson, Analytiker Pressträff 2 februari 2010 Slutsatser Bild 2 Sysselsättningen stabiliseras under

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något fler nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, mars 2015

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, mars 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, mars 2015 Färre fick arbete Något fler än 1 300 personer fick arbete under mars och det

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Dalarnas län

PROGNOS Arbetsmarknad Dalarnas län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Dalarnas län 1 PROGNOSEN Starkare arbetsmarknad Dalarna, liksom en stor del av resten av världen, dras med efterverkningarna av en seg lågkonjunktur. Ekonomin i USA och

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, april 2015

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, april 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, april 2015 Färre fick arbete Antalet personer som fått arbete har haft en sjunkande trend

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter för 2018 Dalarnas län, december Analysavdelningen Jan Sundqvist

Arbetsmarknadsutsikter för 2018 Dalarnas län, december Analysavdelningen Jan Sundqvist Arbetsmarknadsutsikter för 218 Dalarnas län, december 217 Analysavdelningen Jan Sundqvist 1 486 4842 Fortsatt god konjunktur internationellt Sverige och Dalarna hänger på 48 procent av dalaföretagen tror

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2014 januari

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2014 januari MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 11 februari 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län januari 2014 9 689 (8,5 %) 4 249 kvinnor (7,9 %) 5 440 män (9,1 %)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län november 2010

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län november 2010 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad, 13 december 2010 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län november 2010 Antalet lediga platser fler än för ett år sedan Efterfrågan på arbetskraft

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av april 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av april 2012 11 maj 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av april 2012 Stabil arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Uppsala län fortsätter att ha en stabil utveckling. Antalet nya jobb är relativt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av mars månad 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av mars månad 2013 Efter en lugn inledning på året med sjunkande arbetslöshet och fler i arbete har antalet varsel stigit

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av juli månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av juli månad 2012 2012-08-17 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av juli månad 2012 Lägre aktivitet under juli Juli är semestermånad och det medför en sjunkande aktivitet på länets arbetsmarknad.

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter för Norrbottens län

Arbetsmarknadsutsikter för Norrbottens län Arbetsmarknadsutsikter för Norrbottens län 2013-2014 Välkommen! Göran Nilsson Marknadsområdeschef Norra Norrland, 010-486 74 96 Timo Mulk-Pesonen Arbetsmarknadsanalytiker, Analysavdelningen 010-486 73

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 2012-03-13 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 Arbetsmarknadens läge Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt hög i Stockholms län. Totalt anmäldes under februari

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden i Hallands län 2016 Prognosmaterial finns på webben: www.arbetsformedlingen.se/prognoser Samtliga län och riket Peter Nofors Analysavdelningen

Läs mer

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Gotlands län

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Gotlands län 1 PROGNOSEN Ökad framtidstro bland gotländska företagare Efterfrågan på arbetskraft har ökat under senare delen av 2013 och bedöms fortsätta öka under både

Läs mer

Prognos 2012 Uppsala län: Återhämtningen på arbetsmarknaden upphör

Prognos 2012 Uppsala län: Återhämtningen på arbetsmarknaden upphör Prognos 2012 Uppsala län: Återhämtningen på arbetsmarknaden upphör Omsvängningen i ekonomin har gått snabbt. Under våren 2011 var tillväxten i Sverige stark och företagens framtidsförväntningar mycket

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av maj 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av maj 2012 15 juni 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av maj 2012 Fortsatt stabil arbetsmarknad i länet Arbetsmarknaden i Uppsala län har under vintern och våren varit relativt stabil

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, december månad 2013 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län december 2013 8 751 (11,7 %) 3 867 kvinnor (11 %) 4 884 män (12,3

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av januari månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av januari månad 2013 2013-02-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av januari månad 2013 Fler lediga platser Under januari anmäldes 1 900 lediga platser till Arbetsförmedlingen i länet och

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av februari 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Linköping 2014-03-11 Jens Lotterberg Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Östergötlands län Februari 2014 21 060 (9,9 %) 9 344 kvinnor (9,3 %) 11 716 män

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av februari 2012 14 mars 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av februari 2012 Dämpad men stabil arbetsmarknad Under februari var det färre inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Uppsala län som

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av oktober månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av oktober månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 14 november 2012 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län oktober 2012 8 729 (9,4 %) 3 976 kvinnor (9,0 %) 4 753 män (9,7

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012 oktober 202 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 202 Arbetsmarknaden i Uppsala län stabil trots tecken på försvagning Uppsala län fortsätter att ha landets lägsta

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av januari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av januari 2014 2014-02-11 Jens Lotterberg Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Södermanlands län januari 2014 14 939 (11,2 %) 6 880 kvinnor (10,7 %) 8 059 män (11,5 %) 3 594 unga 18-24 år (22,0 %) (Andel av

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti 2010 faktaunderlag

Arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti 2010 faktaunderlag Sida: 1 av 5 Dnr: Datum: 2010-09-13 Arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti 2010 faktaunderlag 1 863 fick jobb Under augusti påbörjade 1 863 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, september 2014

Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, september 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Södermanlands län, september 2014 Färre fick arbete 1 450 personer fick arbete under september och det var

Läs mer

Arbetsmarknadsläget oktober 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget oktober 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 november 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget oktober 2014 Skåne län Konjunkturen i euroområdet ser ut att dämpas rejält och exportefterfrågan

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av augusti månad 2014 augusti

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av augusti månad 2014 augusti MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 11 september 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län augusti 2014 8 199 (7,3 %) 3 672 kvinnor (6,9 %) 4 527 män (7,7 %)

Läs mer