Välkommen till konferensen. Samlat grepp. i arbetet med ensamkommande barn. 5-6 april 2017 i Högbo. Kenneth Andersson Expert, Migrationsverket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till konferensen. Samlat grepp. i arbetet med ensamkommande barn. 5-6 april 2017 i Högbo. Kenneth Andersson Expert, Migrationsverket"

Transkript

1 Välkommen till konferensen Samlat grepp i arbetet med ensamkommande barn 5-6 april 2017 i Högbo Eva von Schéele Förbundsjurist, SKL Kenneth Andersson Expert, Migrationsverket Erik Rova Leg. psykolog Välkommen till en konferens som syftar till att skapa intresse och förståelse mellan olika aktörer för att upprätthålla ett bra mottagande av och en framgångsrik integration för ensamkommande barn och unga. När mottagandet av ensamkommande barn förändras finns ett behov av ökad kunskap, nya samverkansformer och en gemensam förståelse i vårt län. Datum: 5-6 april 2017 Plats: Målgrupp: Kostnad: Anmälan:, Sandviken Socialsekreterare, föreståndare, överförmyndare och skolpersonal som möter målgruppen. Konferensen är kostnadsfri för dig som är verksam i Gävleborgs län. Anmälan görs direkt till kontaktpersonen i din organisation. Mer information finns på sista sidan inbjudan. Samlat grepp är ett länsprojekt under ledning av Söderhamns kommun och finansieras med projektmedel från Länsstyrelsen Gävleborg. Konferensen är en del av länets samverkan i integrations- och mångfaldsfrågor, Integration Gävleborg, där länets tio kommuner är representerade.

2 Program Onsdag 5 april Kaffe och registrering Aktuellt om ensamkommande barn Bensträckare Migrationsverkets regionala expert Kenneth Andersson ger en bild av nuläget gällande flyktingsituationen i Sverige och Europa samt ger den senaste informationen om aktuella förändringar vad gäller mottagandet av ensamkommande barn och åldersbedömningar Ensamkommande barn - vem har ansvaret? SKL:s förbundsjurist Eva von Schéele går igenom de olika aktörernas ansvar med tonvikt på gode mannens roll, samt några effekter av de aktuella förändringarna när det gäller mottagandet av ensamkommande barn Gemensam frågestund med SKL och Migrationsverket Lunch Seminariepass 1 Valbara seminarium: A, B, C, D, E Seminariepass Fika Valbara seminarium: D, E, F, G, H Seminariepass 3 Valbara seminarium: F, G, H, I, J

3 Program Torsdag 6 april Lågaffektivt bemötande i arbetet med ensamkommande barn och unga Fika Lågaffektivt bemötande är ett förhållningssätt för att hantera problemskapande beteende. Det handlar om att skapa en miljö präglad av lugn och positiva förväntningar på de personer vi arbetar med eller på annat sätt har ansvar för i syfte att minska stress och problemskapande beteende. Metoderna handlar om tänkande och praktiska förhållningssätt som kroppsspråk, fysiskt avstånd och konfliktutvärdering. Erik Rova är leg. psykolog med inriktning mot bemötandefrågor och pedagogisk psykologi. Han är verksam som handledare och utbildare och har stor erfarenhet av mottagande av nyanlända ungdomar Fortsättning Lågeffektivt bemötande Lunch Kommundialog Samling kommunvis för summering av konferensen och diskussion om hur arbetet förs vidare och hur samverkan kan utvecklas i respektive kommun Teaterföreställning - Jag är inte rasist men Teatergruppen Stronger består av ensamkommande ungdomar. Vår teaterföreställning "jag är inte rasist men..." bygger på Charles Dickens Julsaga, och vi får se hur köksbordsrasisten Mickan träffar tre invandrar-andar. De visar henne hur verkligheten ser ut. Föreställningen bjuder på sång och dans, skratt och gråt och ingen går oberörd därifrån Fika och hemfärd

4 Seminarier A. Traumamedveten omsorg (TMO) Pass 1 Hur bemöter jag nyanlända barn bäst? Traumamedveten omsorg (TMO) är ett sätt för viktiga vuxna att skapa läkande miljöer för barn som upplevt svåra saker. Maria Berg, utbildare Rädda Barnen, berättar mer om TMO och även om den utbildningssatsning som genomförs av Sandvikens kommun i samarbete med Rädda Barnen under tiden 1 oktober juli 2017, med hjälp av projektmedel från Länsstyrelsen Gävleborg. B. Mötesplats hälso- och sjukvård Pass 1 Kristina Nilsson (Strateg integration, stöd till hälso och sjukvård, Region Gävleborg) samlar ett antal representanter från hälso- och sjukvården för att berätta om hur de arbetar med målgruppen ensamkommande barn och ungdomar, strategiskt och i sitt dagliga arbete. Seminariet sker i dialogform där du ges möjlighet att diskutera och ställa frågor. C. Sekretess mellan myndigheter Pass 1 Markus Svensson, Säkerhetschef och kommunjurist från Gävle, har lyckats med konststycket att göra OSL (Offentlighet och sekretess) till en av de mest populära internutbildningarna inom kommunen. Här kommer han att klarlägga hur sekretess mellan myndigheter ska fungera i praktiken. För en god samverkan över myndighetsgränserna behövs kunskap om detta. Kan 7000 anställda inom Gävle kommun ha fel? D. Folkhögskola som alternativ för ensamkommande ungdomar Pass 1 & 2 Ulf Wallin, nationell samordnare för Folkhögskolespåret och Sofia Wikner, samordnare för Folkhögskolespåret i Hudiksvall berättar om Folkhögskolespårets idé, att ge ensamkommande ungdomar möjlighet att bo och studera på folkhögskola. Idag går fler än 60 ungdomar på ett 15- tal skolor över hela landet. Hudiksvall/Forsa är ett av projektets senaste tillskott. E. Hitta rätt Pass 1 & 2 Martin Jeppsson, enhetschef och Malin Söderman, boendestödjare från Tierps kommun presenterar Hitta rätt, ett tematiskt material för ensamkommande ungdomar. Syftet är att bidra till grundläggande lärande i praktiskt vardagsliv, samhällsorientering och personlig utveckling. Efter en kort introduktion berättar de hur man jobbar med Hitta rätt i den dagliga verksamheten.

5 Seminarier F. Flerspråkighetens möjligheter Pass 2 & 3 Åsa Jääger och Tina Nordh, pedagoger i förberedelseklass på Norrtullskolan i Söderhamn, berättar om projektet Flerspråkighetens möjligheter som bygger på att synliggöra elevernas språkliga resurser i skolan. Genom att använda sig av metoder som exempelvis coachsamtal, translanguaging och parallellundervisning har de på ett nyskapande sätt ökat motivationen och språkutvecklingen hos eleverna. Detta har också lett till att elevernas identitet bekräftats och elevernas självkänsla har ökat. Genom att skapa en förståelse för varandra och se varandra som tillgångar har de kommit ett steg närmare att utveckla flerspråkighet som norm. G. Integration på gräsrotsnivå Pass 2 & 3 Det började som en egoistisk tanke men det kom att förändra hans liv. 47-årige Nicklas Johansson sa upp sig från sitt jobb och arbetar nu heltid med att hjälpa nyanlända i Söderhamns kommun. -Jag behöver inte resa, jag har ju hela världen här i lilla Sandarne, säger han. Nicklas berättar om hur han ser på integration och vad han gjort. Nicklas Johansson är även finalist i Årets Eldsjäl 2016/Integration. H. Ett värdigt återvändande för barn som får avslag Pass 2 & 3 Vad är kommunens ansvar i arbetet med de ensamkommande barn som får avslag och ska återvända? Strömsunds kommun har lång erfarenhet av att arbeta med frågan och har tagit fram en modell som sätter fokus på förberedande insatser inför ett återvändande, motiveringsarbete och alternativa målbilder. Syftet är att främja känslan av sammanhang både för barn och för personal samt uppnå ett tydligt och strukturerat arbete med barnen. Marcus Olofsson från Strömsunds kommun ger en kort introduktion till modellen och ger exempel på det konkreta arbetet med alternativa målbilder, kartan över asylprocessen samt samtalen med barnen. I. Framtidssnack Pass 3 Anette Håberg Tengström, socialförvaltningen Söderhamns Kommun, berättar om kommunens arbete med Framtidssnack, en metodik för att arbeta med nyanlända ungdomar i grupp med inriktning på att främja killars och tjejers delaktighet i det svenska samhället och motverka begränsande attityder om heder och kön. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomarna att mobilisera sina egna resurser och tillgångar för att ta makt över sina liv och se tillhörigheten i flera kulturer som en resurs. J. Ett låst land eller en öppen famn? Mottagande och integration av ensamkommande flyktingbarn i Nordanstig och Söderhamn Pass 3 Forskaren Maria Vallström, Hälsinglands utbildningsförbund och Agneta Morelli, Strateg Social hållbarhet och miljöpsykolog, berättar om den intervjustudie deras forskningsgrupp genomfört med ensamkommande barn och tjänstepersoner i Söderhamn och Nordanstig under Syftet med studien var att undersöka hur integrationen fungerar i praktiken, för att identifiera goda exempel, möjligheter och eventuella hinder för en gemensam process mot ett inkluderande samhälle.

6 Praktisk information Samlat grepp Anmälan Varje kommun har ett begränsat antal platser till sitt förfogande. Ta kontakt med nedanstående person i din kommun för mer information och anmälan. Bollnäs Gävle Hudiksvall Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Ljusdal Hofors terese.magnusson@bollnas.se marie.halilovic@gavle.se annika.westerberg@hudiksvall.se carin.sjodin@nordanstig.se hatim.abu_rweileh@ockelbo.se anders.pommer@ovanaker.se camilla.nassbjer@sandviken.se victoria.m.johansson@soderhamn.se nedhal.pirababi@ljusdal.se maria.hellqvist.hofors.se Övernattning och middag Boende inklusive middag (eller endast middag) bokas direkt hos. Ange vid bokningen att du deltar på konferensen. Bokning sker per e-post: reservations@hogbobrukshotell.se För frågor angående boende, ring konferensbokningen på Högbo bruk: Susanne Hansson Renate Sundquist Vid övriga frågor kontakta: Emanuel Hort, Länsstyrelsen Gävleborg emanuel.hort@lansstyrelsen.se Samlat grepp är ett länsprojekt under ledning av Söderhamns kommun och finansieras med projektmedel från Länsstyrelsen Gävleborg. Konferensen är en del av länets samverkan i integrations- och mångfaldsfrågor, Integration Gävleborg, där länets tio kommuner är representerade.

VÄLKOMMEN TILL KUNSKAPSDAGAR

VÄLKOMMEN TILL KUNSKAPSDAGAR INBJUDAN VÄLKOMMEN TILL KUNSKAPSDAGAR Ensamkommande och nyanlända unga Om förutsättningar och möjligheter 16 och 17 oktober 2018 PARKADEN, HÄRNÖSAND Du är varmt välkommen! Ensamkommande och nyanlända unga

Läs mer

10 maj 2017 Gävle Välkommen!

10 maj 2017 Gävle Välkommen! Grunden om asyl- och flyktingmottagning 10 maj 2017 Gävle Välkommen! Under dagen får du bland annat svar på följande frågor: Hur går en asylansökan till? Vad betyder olika begrepp? Hur ser flyktingsituationen

Läs mer

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

10,35-11,05 Region Gävleborg Britt Marie Ryd Individers rättigheter och skyldigheter gällande sjukvård. Vem får vad, vart och när?

10,35-11,05 Region Gävleborg Britt Marie Ryd Individers rättigheter och skyldigheter gällande sjukvård. Vem får vad, vart och när? OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Kommunmottagande av nyanlända

Kommunmottagande av nyanlända Flyktingmottagning Kommunmottagande av nyanlända 2014 46 504 2015 51 197 2016 69 900 prognos 2017 79 900 prognos Källa: Migrationsverket Mottagande av nyanlända i Gävleborg Kommun 2014 2015 2016 (tom sep)

Läs mer

Arbetspendling Gävleborg

Arbetspendling Gävleborg Sid 1 Arbetspendling Gävleborg Källa SCB Sid 2 1000 1000 Arbetstagare resp arbetstillfällen i Gävleborg 127580 122368 124311 1565 122952 125557 0000 80000 000 000 000 0 05 14 Arbetande Arbetstillfällen

Läs mer

Mottagandet av ensamkommande barn i siffror

Mottagandet av ensamkommande barn i siffror Mottagandet av ensamkommande barn i siffror Sammanställning av statistik över mottagandet nationellt och i Gävleborgs län 2016 KONTAKT Emanuel Hort, Integrationsutvecklare - ensamkommande barn emanuel.hort@lansstyrelsen.se

Läs mer

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form avskydd eller assistans av UNHCR

Läs mer

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Frågeområde BMI Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet om BMI redovisas andelen som har övervikt (BMI 25 30), andelen som har fetma (BMI 30 och över) samt andelen som har övervikt eller

Läs mer

Program 18 april i Gävle

Program 18 april i Gävle OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Syftet med Integration Gävleborg Att bidra till en socialt

Läs mer

Statistikbilder. för december 2016

Statistikbilder. för december 2016 Statistikbilder för december 206 i december 206 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 6 64 år = 6,7 % = 6,8 8,8 % = 8,9 % Genomsnitt för Riket +/- procentenhet O W S Z T E X U D F N G H K

Läs mer

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Om Frivillig i Gävleborg Paragraf 37a Insatser för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter Förordning

Läs mer

% 95 % KI % 95 % KI % 95 % KI Ber antal

% 95 % KI % 95 % KI % 95 % KI Ber antal 1 Ett eller flera symptom på psykisk ohälsa (svåra besvär av ångest, trötthet, sömnbesvär eller mycket stressad) Bollnäs 2004 12 8,9-17,3 24 19,1-30,4 18 14,6-21,7 3 630 2007 7 4,4-10,3 18 14,7-22,7 13

Läs mer

Asyl och flyktingmottagning

Asyl och flyktingmottagning Asyl och flyktingmottagning Asylsökande i anordnat boende (ABO) i eget boende (EBO) Flyktingmottagning asylsökande med uppehållstillstånd kvotflyktingar anhöriga Ensamkommande barn asylsökande eller med

Läs mer

Lågaffektivt bemötande i skolan. Anton Sjögren leg. Psykolog. Erik Rova leg. Psykolog. Rova & Sjögren. Böcker.

Lågaffektivt bemötande i skolan. Anton Sjögren leg. Psykolog. Erik Rova leg. Psykolog. Rova & Sjögren. Böcker. Lågaffektivt bemötande i skolan 9.00 10.00 Teoretisk grund och lågaffektiva principer 10.00 10.30 Paus 10.30 12.00 Lågaffektiva metoder för att hantera och förebygga problemskapande beteende 1 Erik Rova

Läs mer

Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans. Syftet

Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans. Syftet 2 februari 2016 Västmanlands län och Örebro län Regional konferens 2 februari Sverige tillsammans Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans.

Läs mer

Frågeområde spel. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg

Frågeområde spel. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Frågeområde spel Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas inledningsvis en fråga som handlar om man någon gång det senaste året spelat. Det är en vid definition på spel som innebär

Läs mer

Arbetsmarknadsutbildning med Sfi. Samtliga länets 10 kommuner och Älvkarleby kommun

Arbetsmarknadsutbildning med Sfi. Samtliga länets 10 kommuner och Älvkarleby kommun Arbetsmarknadsutbildning med Sfi Arbetsmarknadsutbildning med Sfi Ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, alla 10 kommuner, Älvkarleby kommun och Länsstyrelsen Gävleborgs län. Nyanlända erbjuds att delta

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Läs mer

% 95 % KI % 95 % KI % 95 % KI Ber antal

% 95 % KI % 95 % KI % 95 % KI Ber antal 1 Äter frukt och grönsaker minst 5 ggr per dag Bollnäs 2004 1 0,5-3,9 7 * 3,9-10,7 4 * 2,3-6,0 760 2007 4 2,2-7,0 10 7,4-13,9 7 5,3-9,5 1 490 2010 5 2,5-8,1 14 10,4-18,3 9 7,2-12,3 1 960 2014 4 2,7-7,5

Läs mer

Frågeområde tobak. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg

Frågeområde tobak. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Frågeområde tobak Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet om tobak redovisas daglig rökning, snus och tobaksvanor. Tobaksfrågorna har reviderats något i frågeformuläret och from 2018 års

Läs mer

Nätverket för strategiskt folkhälsoarbete Gävleborg NSFG

Nätverket för strategiskt folkhälsoarbete Gävleborg NSFG Nätverket för strategiskt folkhälsoarbete Gävleborg NSFG Fredagen den 3 maj, 2013 Klockan 09.00 11.30 Region Gävleborg Närvarande: Jan Lahenkorva, Bollnäs Ann Sofie Stenbacka, Hofors Kenneth Axling, Hofors

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Våld i nära Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Tillgänglighet utanför kontorstid

Läs mer

Lågaffektivt bemötande - förhållningssätt Traumamedveten omsorg

Lågaffektivt bemötande - förhållningssätt Traumamedveten omsorg Anton Sjögren leg. Psykolog Barn- & Ungdomspsykiatri Skola Rädda Barnen Traumautbildare Egen verksamhet anton@rovasjogren.se 073-0301337 Erik Rova leg. Psykolog Ungdomsmottagning Skola Projekt Vuxenpsykiatrin

Läs mer

Frågeområde fysisk aktivitet

Frågeområde fysisk aktivitet Frågeområde fysisk aktivitet Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas inledningsvis andelen som har 150 och 300 aktivitetsminuter per vecka eller mer. Aktivitetsminuter bygger på

Läs mer

Frågeområde allmänt hälsotillstånd

Frågeområde allmänt hälsotillstånd Frågeområde allmänt hälsotillstånd Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd är en fråga som redovisas i avsnittet. Inledningsvis redovisas andelar som svarar

Läs mer

Tolka och förstå små barn

Tolka och förstå små barn 2013-06-24 13/59 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Socialnämnden (motsv) Tolka och förstå små barn BAKGRUND/ SYFTE Den här kursen vänder

Läs mer

Anton Sjögren leg. Psykolog. Erik Rova leg. Psykolog. Rova & Sjögren. Rova & Sjögren. Rova & Sjögren. Rova & Sjögren

Anton Sjögren leg. Psykolog. Erik Rova leg. Psykolog. Rova & Sjögren. Rova & Sjögren. Rova & Sjögren. Rova & Sjögren Erik Rova leg. Psykolog Ungdomsmottagning Skola Projekt Egen verksamhet erik@rovasjogren.se 070-2363200 Anton Sjögren leg. Psykolog Barn- & Ungdomspsykiatri Skola Rädda Barnen Egen verksamhet anton@rovasjogren.se

Läs mer

FLYKTINGAR I VÄRLDEN. Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen. Nästan 26 miljoner får någon form av skydd eller assistans av UNHCR

FLYKTINGAR I VÄRLDEN. Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen. Nästan 26 miljoner får någon form av skydd eller assistans av UNHCR FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form av skydd eller assistans av UNHCR Världens utvecklingsländer är värdar för 86% av alla på flykt Pakistan

Läs mer

Att dokumentera socialtjänstens insatser för Vuxna. Andra halvåret 2017

Att dokumentera socialtjänstens insatser för Vuxna. Andra halvåret 2017 Att dokumentera socialtjänstens insatser för Vuxna. Andra halvåret 2017 Aktualiseringar vuxna. Gävleborgs län. Halvårsrapport. Per Åsbrink www. FoU Välfärd Arbetsrapport 2018:3 Bakgrund Inom FoU Välfärd,

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Gävleborg

Regelförenkling på kommunal nivå. Gävleborg Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Nej 12% Ja 100% Nej 0% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

Statlig ersättning för asylsökande

Statlig ersättning för asylsökande Statlig ersättning för asylsökande Alla ersättningar för asylsökande gäller även för de personer som har fått uppehållstillstånd, så länge de fortfarande är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem.

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

HÖGBODAGAR HÖGBO BRUKSHOTELL, SANDVIKEN

HÖGBODAGAR HÖGBO BRUKSHOTELL, SANDVIKEN Välkommen till årets HÖGBODAGAR 17 VALBARA SEMINARIER MED FOKUS PÅ INTEGRATION OCH ETABLERING 24-25 OKTOBER HÖGBO BRUKSHOTELL, SANDVIKEN Khazar Fatemi Dr Riyad al Baldawi Bi Puranen Stig-Arne Bäckman Datum:

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Datum: 20-21 april 2013 Plats: Hotell Statt i Hässleholm Ändrat namn på regionala konferensen! Snart är det åter dags för lokalföreningar,

Läs mer

etablering av invandrarkvinnor på arbetsmarknaden

etablering av invandrarkvinnor på arbetsmarknaden etablering av invandrarkvinnor inbjudan till konferens i Stockholm den 21-22 mars 2013 Särskild utredare PRAKTIKFALL FRÅN Internationella Kvinnoföreningen i Malmö Ordförande Samordnare Rätt steg Framgångsrika

Läs mer

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm

ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK. Inbjudan. till konferens maj 2008 i Stockholm ARBETARRÖRELSENS FORSKARNÄTVERK Inbjudan till konferens 17 18 maj 2008 i Stockholm En mötesplats för nya kunskaper, goda idéer och kritiska synpunkter Välkommen till nätverkskonferens i Stockholm den 17-18

Läs mer

Företagsamheten 2017 Gävleborgs län

Företagsamheten 2017 Gävleborgs län Företagsamheten 2017 Gävleborgs län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Hedersrelaterad problematik Utbildningar i hedersrelaterad problematik

Hedersrelaterad problematik Utbildningar i hedersrelaterad problematik Hedersrelaterad problematik Utbildningar i hedersrelaterad problematik Utbildningar i hedersrelaterad problematik för Fyrbodals kommuner och Lilla Edet Därför behövs utbildningar... De senaste åren har

Läs mer

HÖGBODAGAR HÖGBO BRUKSHOTELL, SANDVIKEN

HÖGBODAGAR HÖGBO BRUKSHOTELL, SANDVIKEN Välkommen till årets HÖGBODAGAR 16 VALBARA SEMINARIER MED FOKUS PÅ INTEGRATION OCH ETABLERING 25-26 OKTOBER HÖGBO BRUKSHOTELL, SANDVIKEN Jeanette Ohlsson Carlborg Charbél Gabro Datum: 25-26 oktober 2018

Läs mer

Frågeområde alkohol och droger

Frågeområde alkohol och droger Frågeområde alkohol och droger Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Riskabel alkoholkonsumtion bygger på screeningtestet Alcohol Use Disorder Identification Test (AUDIT). AUDIT utvecklades av WHO

Läs mer

Personalekonomikonferensen 2019

Personalekonomikonferensen 2019 Personalekonomikonferensen 2019 Stockholm 12 13 november 2019 KEF:s Personalekonomikonferens 2019 Personalekonomi är ett område som ökar i betydelse och vi på KEF vill att ekonomer och HR-personal ska

Läs mer

Vilka är ni? menti.com

Vilka är ni? menti.com Anton Sjögren leg. Psykolog Barn- & Ungdomspsykiatri Skola Rädda Barnen Författare Handledning Utbildning anton@rovasjogren.se 073-0301337 1 2 Böcker 3 Böcker 4 Vilka är ni? menti.com 43 59 81 Jag arbetar

Läs mer

Inbjudan till en dag om Riskbruk, missbruk och beroende

Inbjudan till en dag om Riskbruk, missbruk och beroende Inbjudan till en dag om Riskbruk, missbruk och beroende Umeå Folkets hus, 7 maj 2019, klockan 9.00-16.30 En dag fylld av intressanta och aktuella föreläsningar inom riskbruk-missbruk-beroendeområdet. Dagen

Läs mer

Möjlighet att dela med sig av utbildningsmaterial kommer att arrangeras.

Möjlighet att dela med sig av utbildningsmaterial kommer att arrangeras. KURSBESKRIVNING 1. Utbildningens titel Strålskyddsutbildning kan vi göra det bättre? 2. Typ av utbildning Fortbildning för legitimerade sjukhusfysiker, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor radiologiska

Läs mer

Kulturutveckling. 15 mars 2017 Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef Erik Anderman, konstkonsulent. regiongavleborg.se

Kulturutveckling. 15 mars 2017 Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef Erik Anderman, konstkonsulent. regiongavleborg.se Kulturutveckling 15 mars 2017 Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef Erik Anderman, konstkonsulent Kulturutveckling uppdrag i Kulturplan 2016-2018 Stärka och utveckla kulturlivet i Gävleborg Stärka och

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Missbruk

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Missbruk Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Missbruk Tillgänglighet Tillgänglighet utanför kontorstid Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Läs mer

Aktuell info Högbo 25 oktober Kenneth Andersson. ktober 2018

Aktuell info Högbo 25 oktober Kenneth Andersson. ktober 2018 Aktuell info Högbo 25 oktober 2018 Kenneth Andersson ktober 2018 Historik hur många söker asyl - totalt Antal asylsökandetotalt 2010-2018 180000 160000 140000 120000 100000 80000 60000 40000 20000 0 1

Läs mer

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid

Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle. Charlotte Humling Tove Elvelid Gemensamma målsättningar skapar förutsättningar för framgång i Gävle Charlotte Humling Tove Elvelid Varför samarbete? Arbetskraftsförsörjning Säkra tillväxt för Gävleregionen Utmaning Inskrivna arbetslösa

Läs mer

KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND 14 NOVEMBER 2019

KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND 14 NOVEMBER 2019 VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS LSS En värmländsk inspirationsdag med fokus på verksamhet för personer med funktionsnedsättning 14 NOVEMBER 2019 KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS

Läs mer

KAN-projektet. Kartläggning av nyanlända elevers utbildningssituation och övergångar i grundskolan

KAN-projektet. Kartläggning av nyanlända elevers utbildningssituation och övergångar i grundskolan KAN-projektet Kartläggning av nyanlända elevers utbildningssituation och övergångar i grundskolan Vänersborg och Trollhättan September 2016 januari 2018 Forskare: Kerstin Von Brömssen, Karin Kittelman

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Tillgänglighet Tillgänglighet utanför kontorstid Socialjour med socionomer alla dagar hela dygnet Rekommenderat i nationella riktlinjer - sysselsättning

Läs mer

Placering av barn och unga Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2009

Placering av barn och unga Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2009 Placering av barn och unga Inbjudan till konferens i Stockholm den 16-17 september 2009 TALARE FRÅN Länsstyrelsen Stockholm Margareta Florin Borlänge kommun Anette Wikblom IMS, Socialstyrelsen Catrine

Läs mer

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare 2014-11-21 15/16 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade

Läs mer

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014 Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19 Resultat för Gävleborgs län 2014 Samhällsmedicin Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? (HLV) genomförs varje år sedan

Läs mer

3-4 juni 2015. Samhällsorientering och Hälsokommunikation. Välkommen på en konferens om. Garnisonen konferens Karlavägen 100 i Stockholm

3-4 juni 2015. Samhällsorientering och Hälsokommunikation. Välkommen på en konferens om. Garnisonen konferens Karlavägen 100 i Stockholm Välkommen på en konferens om Samhällsorientering och Hälsokommunikation 3-4 juni 2015 Garnisonen konferens Karlavägen 100 i Stockholm Konferensen genomförs i samarbete mellan länsstyrelserna och projekt

Läs mer

Samhällsorientering och vägledning 2018

Samhällsorientering och vägledning 2018 Samhällsorientering och vägledning 2018 Enheten 2018 Målgruppen för enheten är flyktingar, som fått ett uppehållstillstånd, mottagna enligt avtal mellan Västerås Stad och Migrationsverket, egenbosatta

Läs mer

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Gävleborgs län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Kommunens

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Samarbete och samverkan Nätverksbyggande Inspiration Kommunernas behov 2017 Bostadsförsörjning

Läs mer

Region Gävleborg. Ekonomi. Kulturutveckling. Redovisning. Region Gävleborg Gävle. Intäkter (kr)

Region Gävleborg. Ekonomi. Kulturutveckling. Redovisning. Region Gävleborg Gävle. Intäkter (kr) Region Gävleborg Kulturutveckling Region Gävleborg 801 88 Gävle 2017 Redovisning Ekonomi Intäkter (kr) Kostnader (kr) Verksamhetsbidrag från landsting/region Statligt bidrag enligt Kultursamverkans-förordningen

Läs mer

ETABLERING AV NYANLÄNDA

ETABLERING AV NYANLÄNDA inbjudan till konferens i Stockholm den 18-19 mars 2015 VÅRA TALARE Saco Josefin Edström Utredare integration & migration Södertälje kommun Cecilia Svahnalam Enhetschef, arbetsmarknadsenheten Länsstyrelsen

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl Protokoll 1 (6) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.20 12.15 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014 Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19 Resultat för Gävleborgs län 2014 Samhällsmedicin Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? (HLV) genomförs varje år sedan

Läs mer

Att arbeta som personlig assistent

Att arbeta som personlig assistent 2012-10-09 12/89 Socialnämnden (motsv) Assistansföretag Att arbeta som personlig assistent BAKGRUND/ SYFTE I arbetet som personlig assistent uppstår många olika frågor som handlar om mitt förhållningssätt

Läs mer

~CKELBO. Överenskommelse Länsledning Välfärd Region Gävleborg ~ Hofars Kommun. ~ GävlebOf'9. ~ Sandvikens Kommun.

~CKELBO. Överenskommelse Länsledning Välfärd Region Gävleborg ~ Hofars Kommun. ~ GävlebOf'9. ~ Sandvikens Kommun. Överenskommelse Länsledning Välfärd Region Gävleborg 2018-2022 ~ Region ~ GävlebOf'9 NOIIDANSTIGS K0!1l'fUN HudikNolls kommun ~CKELBO ~ Hofars Kommun Gävle ICOMM:Uirf ~ Sandvikens Kommun ~1 Hälsinglands

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte. Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.15 11.30 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg Arbete med ASF April 2018

Samordningsförbund Gävleborg Arbete med ASF April 2018 www.pwc.se Samordningsförbund Gävleborg Arbete med ASF Bakgrund, metod och avgränsning Samordningsförbund Gävleborg verkar utifrån Lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser (2003:1210)

Läs mer

Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan

Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan 2005-12-20 06/01 Skolstyrelsen (motsv) fvb till samtliga skolledare Skolchefen (motsv) Landstinget Högskolan SKOLLEDARFORUM GÄVLEBORG Mod, lust och kompetens att leda skolan BAKGRUND/SYFTE Skolan som samhällsinstitution

Läs mer

Öppna Jämförelser - Vård och omsorg om äldre 2009

Öppna Jämförelser - Vård och omsorg om äldre 2009 Informationsindex Brukarmedverkan i individuell plan Omdöme om Omdöme om SÄBO i sin helhet maten Omdöme om social samvaro och Omdöme om aktiviteter informationen Väntetid till särskilt boende Omdöme om

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Tillgänglighet utanför kontorstid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 66 Godkännande av ärendelista... 82 67 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-2021 - remiss... 83 68 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för

Läs mer

Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång. Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21

Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång. Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21 Nyanländas lärande mottagande, inkludering och skolframgång Utbildningens upplägg, ht 2014. Högskolan Dalarna 2014-08-21 v.42 Kursstart. Ni börjar med att titta på den inspelade kursintroduktionen på Fronter.

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg

Samordningsförbund Gävleborg Samordningsförbund Gävleborg Dialogmöten Primärvården 16-17 februari 2015 Projektledare Tinna Cars-Björling Samordningsförbund Gävleborg bildades formellt 2014-12-15 Leds av en styrelse som består av sju

Läs mer

Erik Rova leg. Psykolog. Johan Långström leg. Psykolog. Rova & Sjögren. Hösten Böcker. Förkunskaper?

Erik Rova leg. Psykolog. Johan Långström leg. Psykolog. Rova & Sjögren. Hösten Böcker. Förkunskaper? Johan Långström leg. Psykolog BUP Skola johan@rovasjogren.se 070-65 88 432 Erik Rova leg. Psykolog Ungdomsmottagning Skola/förskola Projekt erik@rovasjogren.se 070-236 3200 1 Rova & Sjögren Hösten 2017

Läs mer

HÖGBODAGAR HÖGBO BRUKSHOTELL, SANDVIKEN

HÖGBODAGAR HÖGBO BRUKSHOTELL, SANDVIKEN Välkommen till årets HÖGBODAGAR 16 VALBARA SEMINARIER MED FOKUS PÅ INTEGRATION OCH ETABLERING 25-26 OKTOBER HÖGBO BRUKSHOTELL, SANDVIKEN Jeanette Ohlsson Carlborg Charbél Gabro Datum: 25-26 oktober 2018

Läs mer

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till hösten 2015:s temaseminarier Hur utvecklar vi samarbetet mellan specialister och arbetsförmedlare i etableringsuppdraget? 14 okt 10 nov fm Hur påverkar

Läs mer

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare

Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla vardagen och få motiverade medarbetare 2014-04-03 14/42 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Samtliga nämnder och styrelser Dialog med medarbetare Hur man kan använda utvecklingssamtalet för att förenkla

Läs mer

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014 Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19 Resultat för Gävleborgs län 2014 Samhällsmedicin Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? (HLV) genomförs varje år sedan

Läs mer

Välkommen till en samverkanskonferens för länets kommunala sfi-anordnare

Välkommen till en samverkanskonferens för länets kommunala sfi-anordnare 20-21 september 2012 Välkommen till en samverkanskonferens för länets kommunala sfi-anordnare 20-21 september 2012 anordnar Integration Gävleborg en samverkanskonferens för länets kommunala sfi-anordnare.

Läs mer

Vilka är ni? Lågaffektivt bemötande

Vilka är ni? Lågaffektivt bemötande Erik Rova leg. Psykolog Ungdomsmottagning Skola Projekt Vuxenpsykiatrin Egen verksamhet erik@rovasjogren.se 070-2363200 Vilka är ni? Lågaffektivt bemötande Syfte med dagen: Ge en gemensam teoretisk bas

Läs mer

Nyanländas rätt till utbildning Mottagande och skolgång

Nyanländas rätt till utbildning Mottagande och skolgång 2014-06-24 14/71 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) Nyanländas rätt till utbildning Mottagande och skolgång BAKGRUND Vilka barn som betraktas

Läs mer

Gävleborg. snabba. om bostadsmarknaden

Gävleborg. snabba. om bostadsmarknaden 3i Gävleborg snabba 2016 om bostadsmarknaden Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att årligen analysera och göra en bedömning av läget på bostadsmarknaden i länet. Denna skrift är ett kort sammandrag

Läs mer

Vilka är ni? Lågaffektivt bemötande

Vilka är ni? Lågaffektivt bemötande Innehåll idag 09.00 10.15 Lågaffektivt bemötande - Introduktion och principer 10.15 10.45 Paus 10.45 12.00 - Principer fortsatt 12.00 13.00 Lunch 13.00 14.30 - Metoder för lågaffektivt bemötande 14.30

Läs mer

Folkhögskola som alternativ för ensamkommande ungdomar. Emma Asek Ulf Wallin

Folkhögskola som alternativ för ensamkommande ungdomar. Emma Asek Ulf Wallin Folkhögskola som alternativ för ensamkommande ungdomar Emma Asek Ulf Wallin Projektet Folkhögskolespåret Utveckling av folkhögskola för ensamkommande ungdomar Start i Skåne 2012 Samverkansprojekt Drivs

Läs mer

Workshop fossilfritt Gävleborg. 3 juni 2019

Workshop fossilfritt Gävleborg. 3 juni 2019 Workshop fossilfritt Gävleborg 3 juni 2019 Nulägesanalys Backcasting GAP analys Färdplan (sammankallande) Utökat Miljöforum Roadmap Samverkansgrupp Miljöforum Referensgrupp roadmap Fordonssamordnare Program

Läs mer

Våga se, våga fråga och våga agera!

Våga se, våga fråga och våga agera! Våga se, våga fråga och våga agera! Utbildningsdag om barn som lever med våld i nära relationer den 12 december 2012 i Malmö För er som arbetar i Malmö, Burlöv, Trelleborg, Svedala och Vellinge inom framförallt

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Gävleborg. Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Gävleborg. Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Öppna jämelser inom socialtjänsten 2016 Gävleborg Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Tillgänglighet Information på kommunens webbplats Lättläst svenska Talad information Tillgänglighet utan

Läs mer

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Marie Cesares Olsson Utvecklingsledare barn och unga Region Örebro län marie-cesares.olsson@regionorebrolan.se 019-602 63

Läs mer

Frågeområde Livsvillkor

Frågeområde Livsvillkor Frågeområde Livsvillkor Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas olika indikatorer på livsvillkor: ekonomisk trygghet, delaktighet i samhället samt utsatthet för kränkande bemötande

Läs mer

Vilka är ni? Rova & Sjögren. Rova & Sjögren. Böcker. Erik Rova leg. Psykolog. Anton Sjögren leg. Psykolog.

Vilka är ni? Rova & Sjögren. Rova & Sjögren. Böcker. Erik Rova leg. Psykolog. Anton Sjögren leg. Psykolog. Anton Sjögren leg. Psykolog Barn- & Ungdomspsykiatri Skola Rädda Barnen Traumautbildare Egen verksamhet anton@rovasjogren.se 073-0301337 Erik Rova leg. Psykolog Ungdomsmottagning Skola Projekt Vuxenpsykiatrin

Läs mer

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till vårens temaseminarier Kompetensutveckling 2015

Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till vårens temaseminarier Kompetensutveckling 2015 Projekt Funktionshinder i etableringen bjuder in till vårens temaseminarier Kompetensutveckling 2015 Kulturformulering som verktyg i handläggarsamtal Andraspråksinlärning och andraspråksutveckling Migration

Läs mer

FAMILJEHEMSPLACERINGAR OCH PLACERINGAR I ANNAT ENSKILT HEM I GÄVLEBORG

FAMILJEHEMSPLACERINGAR OCH PLACERINGAR I ANNAT ENSKILT HEM I GÄVLEBORG FAMILJEHEMSPLACERINGAR OCH PLACERINGAR I ANNAT ENSKILT HEM I GÄVLEBORG En sammanställning av uppgifter från kommunernas familjehemsförteckningar för år 2002 Länsstyrelsen Gävleborg Sociala enheten Maj

Läs mer

2 dagars konferens + en utbildningsdag: Barn i migration, 3-5 maj, OSD, Östersund Kunskap, inspiration, reflektion, möten

2 dagars konferens + en utbildningsdag: Barn i migration, 3-5 maj, OSD, Östersund Kunskap, inspiration, reflektion, möten 2017 2 dagars konferens + en utbildningsdag: Barn i migration, 3-5 maj, OSD, Östersund Kunskap, inspiration, reflektion, möten Välkommen till två spännande och lärorika dagar med fokus på nyanlända barn,

Läs mer

Frågeområde Funktionshinder

Frågeområde Funktionshinder Frågeområde Funktionshinder Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas andelen som har någon form av funktionsnedsättning i form av nedsatt rörelseförmåga, synproblem eller hörselproblem.

Läs mer

De svåra samtalen med anhöriga Kursen vänder sig till personal inom äldreomsorgen.

De svåra samtalen med anhöriga Kursen vänder sig till personal inom äldreomsorgen. 2013-06-26 13/50 Socialnämnden (motsv) De svåra samtalen med anhöriga Kursen vänder sig till personal inom äldreomsorgen. Jag är inte vårdare jag arbetar som vårdare. BAKGRUND/ SYFTE Kraven på vårdpersonalen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för

Verksamhetsberättelse för Verksamhetsberättelse, förvaltningsberättelse, resultat- och balansräkning samt revisionsberättelse för verksamhetsåret 2015, Rädda Barnen i Skellefteå Verksamhetsberättelse för Rädda Barnen i Skellefteå

Läs mer

Rova & Sjögren. Tider. Planering 2017/ Fritids och förskola. pedagogisk psykologi.se/material. Anton Sjögren leg.

Rova & Sjögren. Tider. Planering 2017/ Fritids och förskola. pedagogisk psykologi.se/material. Anton Sjögren leg. 2017-11-20 pedagogisk psykologi.se/material 2 Anton Sjögren leg. Psykolog Barn- & Ungdomspsykiatri Skola/förskola Rädda Barnen Traumautbildare Egen verksamhet Rova & Sjögren Elevhälsa och skolpsykologverksamhet

Läs mer

FOMS RIKSKONFERENS 7-9 MARS 2018 GÖTEBORG

FOMS RIKSKONFERENS 7-9 MARS 2018 GÖTEBORG FOMS RIKSKONFERENS 7-9 MARS 2018 GÖTEBORG Kultur, idrott och rekreation! Kom och ta del av olika anpassade aktiviteter från Göteborgsområdet och lyssna till intressanta föreläsningar. Vi startar konferensen

Läs mer