Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning"

Transkript

1 Utbildningsdepartementet Stockholm Stockholm U2016/04660/GV Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Inledning Gymnasieskolan är en omfattande verksamhet som berör många, antingen för att de är elever eller för att de arbetar där eller för att de är företrädare för någon av de branscher/sektorer som gymnasieskolan utbildar för. Den senaste större reformen av gymnasieskolan sjösattes så sent som 2011 och för gymnasiesärskolans del Verksamheters förutsättningar att hålla hög kvalitet gynnas vanligtvis av en lämplig och väl avvägd mix av kontinuitet och förnyelse. Sveriges Skolledarförbunds generella uppfattning är därför att större förändringar av gymnasieskolans struktur endast ska genomföras om det finns mycket starka skäl därför. Samtidigt ska reformdelar som inte fungerar väl naturligtvis kunna förändras. Förbundets generella inställning är att utredaren i stora delar har hittat rimliga och väl avvägda förändringsförslag. Förbundet har kommunicerat detta vid de tillfällen företrädare för förbundet träffat utredaren under pågående utredningsarbete. I remissvaret avgränsar Sveriges Skolledarförbund sig till att kommentera dels de reformförslag som har bäring på skolledares ansvar och uppdrag, dels förslag på områden där förbundet har gjort utbildningspolitiska ställningstaganden. De förslag som inte kommenteras specifikt har förbundet inget att erinra emot och tillstyrker därför förslagen. Förbundets huvudsakliga invändning är mot förslaget att inte längre ange gymnasiearbetet i gymnasiepoäng. Vi avråder skarpt från denna förändring. Utredarens förslag med kommentarer En gymnasieskola för alla ungdomar Inledningsvis vill förbundet framhålla det positiva i att utredaren avstår från att lägga fram förslag om en obligatorisk gymnasieskola för alla ungdomar. Sveriges Skolledarförbund tror inte att utbildning på gymnasienivå bör genomföras på en pliktbaserad grund. 1

2 Utredningen redovisar att deltagandet i gymnasieskolan är högt. Endast 0,7 procent av ungdomarna har inte påbörjat en gymnasieutbildning inom två år efter avslutad grundskola. Enligt statistiken är det ca fem procent av de som påbörjar som avregistreras innan de gått tre år. Den absoluta majoriteten av ungdomarna i det aktuella åldersspannet befinner sig alltså i utbildning inom gymnasieskolans ram. Sveriges Skolledarförbund ställer sig tvivlande till att det är avsaknaden av skolplikt som utgör den främsta orsaken till att de övriga uteblir. På liknande grunder avråder förbundet regeringen att gå vidare med förslaget om att det kommunala aktivitetsansvaret ändras så att det endast pekar mot gymnasieskolan som tillåten sysselsättning för ungdomar som inte arbetar. Sveriges Skolledarförbund menar att det även fortsättningsvis måste vara möjligt för kommuner att arbeta med en bredare palett av insatser för ungdomar i denna situation. Förbundet välkomnar däremot ett ökat fokus på hemkommunens ansvar för att aktivt verka för att ungdomar som avslutat grundskolan så snart som möjligt ska påbörja en gymnasieutbildning samt att varje elev ges möjlighet att nå målen för utbildningen. Vi ser gärna att rektors och skolans ansvar för utreda och förebygga långvarig frånvaro och studieavbrott tydliggörs i skollagen. Planering av utbildning och undervisningstid Sveriges Skolledarförbund ser positivt på förstärkningar av regleringar som har som syfte att förbättra elevernas möjligheter till heltidsutbildning och sammanhållna skoldagar. Det är svårt att se att någon fullständig garanti kan lämnas men en skarpare reglering stärker elevperspektivet i planeringsprocesser som t.ex. schemaläggningen. Förbundet tillstyrker förslagen i dessa delar. Utredaren föreslår att huvudmannen ska följa upp och redovisa den faktiska undervisningstid som varje elev har erbjudits. Förbundet kan å ena sidan se värdet av en tydlig redovisning som ger elever större möjligheter att kräva att t.ex. inställda lektioner ska tas igen. Ett generellt gällande krav riskerar samtidigt att medföra en tung administrativ börda på lärarkåren att redovisa uppgifter som i de allra flesta fallen inte kommer att efterfrågas eller användas av någon. En lärares professionella ansvar får antas omfatta att dokumentera huruvida planerade undervisningstillfällen inte genomförts. Sveriges Skolledarförbund 2(5)

3 avstyrker dock det liggande förslaget och föreslår istället att en ev. reglering utformas så att en elev har rätt att få ta del av en sådan redovisning om behov uppkommer. Även Skolinspektionen ska naturligtvis kunna begära fram en liknande redovisning. Utredaren föreslår också att en systematisk överlämning ska göras när eleverna övergår från grundskolan till gymnasieskolan. Även här kan Sveriges Skolledarförbund sympatisera med förslagets ambition. På vissa håll finns liknande system i bruk. Om regeringen väljer att gå vidare med ett sådant förslag vill förbundet framhålla vikten av att staten klargör förutsättningarna genom att tillhandahålla ett digitalt system som tydliggör vilken information som är relevant i sammanhanget. Fysiska möten mellan lärare från de olika skolformerna är i praktiken uteslutet i de flesta fall då upptagningsområdena för gymnasieskolor vanligtvis är stora. Även överlämningssamtal via t.ex. telefon måste anses vara alltför tidskrävande för att vara praktiskt genomförbart. Enhetliga behörighetskrav till nationella program. Utredaren föreslår att även yrkesprogrammen på gymnasieskolan ska ge garanterad grundläggande behörighet till högskolestudier. Följaktligen bör även behörighetskraven till de båda typerna av gymnasieprogram vara enhetliga. Sveriges Skolledarförbund ställer sig därmed bakom utredarens förslag. Grundläggande och särskild behörighet på yrkesprogram Ungdomar visar ett allt lägre intresse för att välja yrkesutbildningar på gymnasieskolan. En bidragande orsak tros vara att ungdomar upplever yrkesutbildningarna som en återvändsgränd. En återgång till en garanterad grundläggande behörighet på yrkesprogrammen kan vara en lösning på den problematiken. Förbundet framhåller samtidigt vikten av att parallellt arbeta med innehållet i yrkesprogrammens karaktärsämnen så att programmens innehåll upplevs som relevant för såväl elever som branscher. Sveriges Skolledarförbund delar utredarens uppfattning att alla yrkesprogram ska ge högskolebehörighet i sitt grundupplägg och att elever ska kunna välja bort de kurser som leder till högskolebehörighet genom aktiva val. 3(5)

4 Endast ämnesstudierna på nationella program ska anges i gymnasiepoäng. Sveriges Skolledarförbund avråder starkt från förslaget. Att inte längre ange gymnasiearbetet i gymnasiepoäng skapar stora organisatoriska svårigheter och strider skarpt mot målet för och syftet med gymnasiearbetet. Tanken med gymnasiearbetet är att det ska vara ett brett upplagt större arbete som bearbetar stora delar av de ämnen som ingått i utbildningen och som visar att eleven är förberedd för att gå vidare till yrkeslivet eller högre utbildning. Att inte få poäng för ett arbete på den nivån riskerar att leda till lägre ambitionsnivå hos studenterna och en återgång till den oklara roll som gymnasiearbetet hade tidigare. Enligt våra medlemmar kan det redan idag vara svårt att motivera studenterna när enbart betyget E eller F är aktuellt. Att inte poängsätta gymnasiearbetet leder också till svårigheter för en skolledare att allokera lärarresurser för handledning av eleverna. Lärarnas engagemang och intresse för att handleda elever i gymnasiearbetet behöver snarast uppmuntras, inte minska ytterligare. Sveriges Skolledarförbund skulle hellre se en motsatt utveckling där timmar/poäng tas från de ämnen eleverna läser det sista året och läggs samman i gymnasiearbetet och där lärarna kan samverka kring att eleverna ska uppnå examensmålen. Ett estetiskt ämne ska ingå bland de gymnasiegemensamma ämnena i alla nationella program Utredaren drar slutsatsen att det estetiska perspektivet har haft svårt att få genomslag i utbildningarna och att majoriteten av gymnasieungdomarna i dag får mindre estetisk kunskap än före Gy 11. Sveriges Skolledarförbund menar att det är en olycklig utveckling. Att i nuvarande kursutformade gymnasieskola med kort framförhållning införa ett estetiskt ämne på samtliga nationella program ser förbundet som orealistiskt. Det finns varken personalmässiga eller lokalmässiga förutsättningar för en sådan reform som riskerar att bli mycket dyrbar och ta fokus från andra, mer angelägna förändringar. Att skapa utrymme för ett estetiskt ämne genom att lyfta ut gymnasiearbetet ur gymnasieskolans poängplan ser förbundet dessutom, som tydligt framhållits ovan, som en ytterst olycklig utveckling. Vill regeringen gå vidare med planen 4(5)

5 om ett estetiskt ämne på alla nationella program måste ytterligare tid, och därmed resurser tillföras utbildningarna. Sveriges Skolledarförbund avråder från utredarens förslag och föreslår istället att frågan om ett estetiskt ämne läggs till den utredning om en ämnesutformad gymnasieskola som utredaren föreslår ska tillsättas. En sådan utredning skulle med fördel också ges möjlighet att pröva den alternativa lösning som utredaren själv lyfter fram, nämligen att förstärka läroplanens estetiska perspektiv. Ämnesbetyg i en ämnesutformad gymnasieskola Bland skolledare finns det delade meningar om huruvida en återgång till en ämnesutformad gymnasieskola kommer att lösa de problem som utredaren identifierat kring elevers upplevda stress. Många delar uppfattningen att det ger elever ökade möjligheter att komma igen om de haft tillfälliga problem som gått ut över studiesituationen. Samtidigt lyfts faran med en återgång till den tidigare situationen där elever var svagare motiverade att studera i de inledande årskurserna för att sedan känna stor stress under det avslutande året. Förbundet uppmanar regeringen att i eventuella direktiv till en kommande utredning skriva fram behovet av att hitta lösningar på detta dilemma. Skolledare inom vuxenutbildningen ser också med viss skepsis på förslagen om en återgång till en ämnesutformad gymnasieskola. Den stora risken bedöms vara att studietiderna inom vuxenutbildningen kan komma att förlängas. Konsekvenserna för vuxenutbildningen och övergångarna mellan gymnasieskola och vuxenutbildning måste analyseras noga innan beslut fattas om vilken väg gymnasieskolan skall ta. Med vänlig hälsning Sveriges Skolledarförbund Matz Nilsson Förbundsordförande 5(5)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr: U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Yttrande över SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla

Yttrande över SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla 2017-02-06 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/40 Utbildningsnämnden Yttrande över SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslår kommunstyrelsen att anta förslag

Läs mer

Utbildningsdepartementet STOCKHOLM

Utbildningsdepartementet STOCKHOLM Utbildningsdepartementet 2017-03-06 103 33 STOCKHOLM Friskolornas riksförbunds yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning

Läs mer

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) avger härmed yttrande kring de delar av SOU 2016:77 som rör nyanlända elever. 1 (5) 2017-02-24 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Yttrande avseende SOU 2016:77, En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU )

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU ) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-12-16 Handläggare Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-02 En gymnasieutbildning för alla - åtgärder

Läs mer

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program 2017-09-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/792 Kommunstyrelsen U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Yttrande

Läs mer

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program ?kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 201 7-1 2-06 1 (5) Dnr 2017:7553 Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

Sammanfattning. Utredningens uppdrag

Sammanfattning. Utredningens uppdrag Sammanfattning Utredningens uppdrag Gymnasieutredningens direktiv och tilläggsdirektiv (dir. 2015:31, 2015:82 och 2015:141) är omfattande och spänner över drygt 20 olika delområden som rör gymnasieskolan.

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera SOU 2016:94 Saknad! Utredningens uppdrag: Kartlägga långvarig och ofta förekommande frånvaro, ogiltig+giltig Analysera orsakerna Föreslå förbättrat arbete

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77

En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77 Målsättning öka andelen ungdomar som slutför gymnasiet Förtydliga skolans ansvar för stöd och anpassningar Erbjuda gymnasieutbildningar som eleverna vill gåanpassa

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:243 RIV (Dnr 110-1353/2017) Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program (U/2017/03537/GV) Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Tjänsteutlåtande nummer: 2017-98 Utfärdat: 2017-11-08 Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Remissyttrande; Utbildningsdepartementets promemoria - Ökade möjligheter till grundläggande

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Didaktus Skolor AB susanne.christensonaacademedia.se Dnr :6992. Rektor piajohanssonadidaktus.se.

Beslut. Skolinspektionen. Didaktus Skolor AB susanne.christensonaacademedia.se Dnr :6992. Rektor piajohanssonadidaktus.se. Beslut Didaktus Skolor AB 2017-12-20 susanne.christensonaacademedia.se Dnr 400-2016:6992 Rektor piajohanssonadidaktus.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Vägledarkalendariet 23 februari Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw

Vägledarkalendariet 23 februari Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw Vägledarkalendariet 23 februari 2017 Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw Aktuellt på vägledningsområdet PRAO Branschskolor Saknad! Om elevers skolfrånvaro Frafall i videregående opplæring Förebygga

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Gymnasieutredningens förslag i korthet

Gymnasieutredningens förslag i korthet 2017-02-06 Bilaga 1 (9) Gymnasieutredningens förslag i korthet 25.1 En gymnasieskola för alla ungdomar Utredningen har haft i uppdrag att överväga om gymnasieskolan ska göras obligatorisk. Forskning visar

Läs mer

Betänkandet 1. Målet för gymnasieskolan ska vara att alla ungdomar ska påbörja och nå målen för en gymnasieutbildning. Detta ska anges i skollagen.

Betänkandet 1. Målet för gymnasieskolan ska vara att alla ungdomar ska påbörja och nå målen för en gymnasieutbildning. Detta ska anges i skollagen. Stockholm 2017-03-01 1 Till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm (u.remisssvaratregeringskansliet.se) Regeringen har remitterat betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/00942 2017-05-12 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr:U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun.

Beslut. rn Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun. rn Skolinspektionen Beslut Huddinge Kommun huddinqe@huddinge.se 2018-01-19 Dnr 400-2016:6992 Rektor krister.thun@huddinge.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) u.remissvar@regeringskansliet.se 2019-05-27 Dnr 2019:1937 1 (6) Yttrande över Framtidsval - karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) (dnr U2019/00243/S) har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51)

Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2017-10-17 U2017/02696/S Remissvar Utbildning, undervisning och ledning reformvård till stöd för en bättre skola (SOU 2017:51) Uppdraget som utredaren

Läs mer

Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning

Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning u.remissvar@utbildningsdepartementet.se Stockholm 2017-09-26 U2017/02532/GV Remissvar Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Utredaren har haft i uppgift att komma med förslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Utbildningsdepartementet 2017-10-31 Registrator Er referens/dnr: U2017/03537/GV 103 33 Stockholm Utbildningsdepartementet Promemoria 2017-09-06 Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN

NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN på en dryg timme SKL November 2017 Lars Werner UPPLÄGG och varför det ser ut som det gör Speciellt läge Främst redan beslutade ändringar Kort om mer eller mindre sannolika

Läs mer

Yttrande över betänkande från Utbildningsdepartementet En gymnasieutbildning för alla

Yttrande över betänkande från Utbildningsdepartementet En gymnasieutbildning för alla Yttrande S Kommunstyrelsen Ärende 4.2 Yttrande över betänkande från Utbildningsdepartementet En gymnasieutbildning för alla Gymnasieskolan omfattas idag inte av skolplikt utan är en frivillig skolform.

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid vid Cybergymnasiet Stockholm AB belägen i Stockholms stad, med PPS AB som huvudman

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid vid Cybergymnasiet Stockholm AB belägen i Stockholms stad, med PPS AB som huvudman Beslut PPS AB infoappsab.com 2017-11-10 Dnr 400-2016:6992 Rektor Cybergymnasiet Stockholm AB homankadiracybenumnasiet.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid vid Cybergymnasiet

Läs mer

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning

Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning REMISSVAR 1(5) 155/18 Skolverket registrator@skolverket.se Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning Lärarnas Riksförbund har givits möjlighet att

Läs mer

Remissvar Likvärdigt, rättsäkert och effektivt ett nytt nationellt system för kunskapsbedömning (SOU 2016:25)

Remissvar Likvärdigt, rättsäkert och effektivt ett nytt nationellt system för kunskapsbedömning (SOU 2016:25) Utbildningsdepartementet u.registrator@regeringskansliet.se Stockholm 2016-08-29 Remissvar Likvärdigt, rättsäkert och effektivt ett nytt nationellt system för kunskapsbedömning (SOU 2016:25) Sveriges Skolledarförbund

Läs mer

Västerås kommun bufavasteras.se Dnr :6992. Beslut

Västerås kommun bufavasteras.se Dnr :6992. Beslut Skolinspektionen Beslut Västerås kommun 2018-01-19 bufavasteras.se Dnr 400-2016:6992 Rektor Johanna Kamph johannakamphavasteras.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Yttrande över GRUV-utredningens betänkande "Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå" (SOU 2013:20)

Yttrande över GRUV-utredningens betänkande Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå (SOU 2013:20) REMISSVAR BJ/PB 1(5) Datum Referens Dnr 2013-09-25 U2013/4124/GV 140/13 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över GRUV-utredningens betänkande "Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå"

Läs mer

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97)

Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) r4th Skolinspektionen Utbildningsdepartementet u.rennissvararecierinqskansliet.se Yttrande 1 (5) Yttrande över remissen Välja yrke (SOU 2015:97) (Dnr U2015/05421/GV) Skolinspektionen har beretts möjlighet

Läs mer

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet 2017-02-24 Registrator Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2016/04660/GV Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV)

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) 2015-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/120 Utbildningsnämnden Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian

Läs mer

Yttrande över En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande över En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Yttrande Dnr 20160130 Utbildningsdepartementet Yttrande över En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) har fått möjlighet att

Läs mer

En mer flexibel gymnasieskola

En mer flexibel gymnasieskola Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2837 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En mer flexibel gymnasieskola Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Karlbergsgymnasiet 3 i Åmåls kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Karlbergsgymnasiet 3 i Åmåls kommun. Beslut Beslut Åmål Kommun kommun@amal.se 2018-02-01 Dnr 400-2016:6992 Rektor magnus.skoglund@amal.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Karlbergsgymnasiet 3 i

Läs mer

Yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2016-1549 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

LOs yttrande över En gymnasieutbildning för alla (SOU 2016:77)

LOs yttrande över En gymnasieutbildning för alla (SOU 2016:77) HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Enheten för välfärd utbildning och arbetsmarknad Thomas Hagnefur 2017-02-15 20160450 ERT DATUM ER REFERENS 2017-03-01 U2016/04660/GV Utbildningsdepartementet 103 33

Läs mer

Lindesbergs kommun kommunalindesberq.se Dnr :6992. Beslut

Lindesbergs kommun kommunalindesberq.se Dnr :6992. Beslut r Beslut Skolinspektionen Lindesbergs kommun 2017-12-06 kommunalindesberq.se Dnr 400-2016:6992 Rektor johan.dietrichsonalindesberq.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4

Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4 Utbildningsdepartementet 2017-02-27 Skolenheten 103 33 STOCKHOLM Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Vissa skollagsfrågor del 4 Dnr U2016/05181/GV Friskolornas riksförbund (förbundet) har

Läs mer

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) 'kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttranen, 1 (5) u.remissvar@regeringskansliet.se över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) (Dnr U2017/00057/S)

Läs mer

Kramfors Kommun kommunakramfors.se Dnr :6992 Peyman Vahedi Beslut

Kramfors Kommun kommunakramfors.se Dnr :6992 Peyman Vahedi Beslut rn j %nr Beslut Kramfors Kommun 2017-12-04 kommunakramfors.se Dnr 400-2016:6992 Peyman Vahedi Peyman.vahedi@kramfors.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Drottning Blankas Gymnasieskolor AB Annika.silyerupadbgy.se Dnr :6992 Rektor Maria.nilssonadbgy.se. Beslut

Drottning Blankas Gymnasieskolor AB Annika.silyerupadbgy.se Dnr :6992 Rektor Maria.nilssonadbgy.se. Beslut rin Skolinspektionen Beslut Drottning Blankas Gymnasieskolor AB 2017-11-13 Annika.silyerupadbgy.se Dnr 400-2016:6992 Rektor Maria.nilssonadbgy.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid

Läs mer

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Inspel från nätverk och intern kompetens Avstämning med Göteborg och Stenungsund (formella remisskommuner) Inspel från Teknikcollege och Vård- och

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 2014-12-01 103 33 Stockholm 1 (10) Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) S ammanf attning Skolinspektionen tillstyrker flertalet av förslagen

Läs mer

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen Anita Ferm Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar Mina utgångspunkter Stärk elevens rätt till en god utbildning Förtydliga ansvar, struktur

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Järfälla gymnasium i Järfälla kommun. Skolinspektionen.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Järfälla gymnasium i Järfälla kommun. Skolinspektionen. Beslut Järfälla kommun info@jarfalla.se Rektor Mariella.augustssonajarfalla.se 2017-11-02 Dnr 400-2016:6992 Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Järfälla

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2010:1040 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

Karlshamns kommun Dnr :6992 Rektor Beslut

Karlshamns kommun Dnr :6992 Rektor Beslut en Beslut Karlshamns kommun 2017-11-06 utbildning@karlshamn.se Dnr 400-2016:6992 Rektor Asa.Wyndhamn@karlshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Vägga

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Bilaga Promemoria Utbildningsdepartementet 2016-08-23 U2016/03475/S En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 6 1 Författningsförslag... 12

Läs mer

RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG FÖRSLAG TILL OMPRÖVNING AV BETYG Betänkande av Betygsprövningsutredningen (SOU 2010:96)

RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG FÖRSLAG TILL OMPRÖVNING AV BETYG Betänkande av Betygsprövningsutredningen (SOU 2010:96) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/kristina Persdotter 2011-05-022011-02-21 11-0009 Direkttel: 08-782 91 93 E-post: kristina.persdotter@tco.se Utbildningsdepartementet

Läs mer

Sammanfattade synpunkter REMISSVAR MF/PB Rnr Utbildningsdepartementet STOCKHOLM

Sammanfattade synpunkter REMISSVAR MF/PB Rnr Utbildningsdepartementet STOCKHOLM 2010-11-22 REMISSVAR MF/PB Rnr 60.10 Dnr 298/10 U2010/5775/G Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Lärling en bro mellan skola och arbetsliv (SOU 2010:19) Lärarnas Riksförbund har givits möjlighet

Läs mer

Remissvar. En gymnasieutbildning för alla. Sammanfattning. Inledning 251/2016. Er referens/dnr: Stockholm U2016/04660/GV

Remissvar. En gymnasieutbildning för alla. Sammanfattning. Inledning 251/2016. Er referens/dnr: Stockholm U2016/04660/GV Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: 251/2016 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2016/04660/GV 2017-02-28 Remissvar En gymnasieutbildning för alla Sammanfattning Gymnasieskolan ska rusta eleverna

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen Dnr :6992. Consensum Lund AB Carin Jogre

Beslut. Skolinspektionen Dnr :6992. Consensum Lund AB Carin Jogre Beslut Consensum Lund AB niklas.anderberg@consensum.se Carin Jogre carin.jogre@consensum.se 2017-11-10 Dnr 400-2016:6992 Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Betänkandet (SOU 2016:94) av att vända frånvaro till närvaro - en utredning om problematisk elevfrånvaro

Betänkandet (SOU 2016:94) av att vända frånvaro till närvaro - en utredning om problematisk elevfrånvaro REMISSVAR 2017-05-08 Dnr 3.9:0165/17 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2016:94) av att vända frånvaro till närvaro - en utredning om problematisk elevfrånvaro Inledning Barnombudsmannen

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

KAA Det kommunala aktivitetsansvaret

KAA Det kommunala aktivitetsansvaret 2017 KAA Det kommunala aktivitetsansvaret 2017-03-27 Varför behöver vi ha en gemensam handlingsplan/strategi för KAA det kommunala aktivitetsansvaret? Det finns goda skäl för kommunen att satsa på ungas

Läs mer

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen

Riktlinjer för Introduktionsprogrammen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2011-07-01 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 076 12 33 818 Till Utbildningsnämnden 2011-08-18 Förslag till beslut Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Yttrande om Mer tid för kunskap. (Dnr hos Regeringskansliets U2015/04749/S)

Yttrande om Mer tid för kunskap. (Dnr hos Regeringskansliets U2015/04749/S) 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-29 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Yttrande om Mer tid för kunskap. (Dnr hos Regeringskansliets U2015/04749/S) Dnr: UN 16/015 Sammanfattning av ärendet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81)

Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Ä 2016-02-29 Sida 1 (6) Dnr 2015:513 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Mer tid för kunskap -

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Remissvar En gymnasieutbildning för alla, (SOU 2016:77)

Remissvar En gymnasieutbildning för alla, (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm U2016/04660/GV Remissvar En gymnasieutbildning för alla, (SOU 2016:77) Installatörsföretagen svarar på uppdrag av Elektriska installatörsorganisationen, EIO, och

Läs mer

Hammarö kommun om betänkandet; Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)

Hammarö kommun om betänkandet; Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) om betänkandet; Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) Remissvar Utredningens förslag 10.2: Benämningen studie- och yrkesvägledare ska ändras Att ändra från studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram

Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram Utbildningsdepartementet 2008-11-27 Dnr/2008/7831/G Departementspromemoria Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram - 1 - 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...2 2 Inledning...3

Läs mer

KA - Det kommunala aktivitetsansvaret. Beslutad av kommunstyrelsen 2015-05-12

KA - Det kommunala aktivitetsansvaret. Beslutad av kommunstyrelsen 2015-05-12 KA - Det kommunala aktivitetsansvaret Beslutad av kommunstyrelsen 2015-05-12 Varför behöver vi ha en strategi för KA det kommunala aktivitetsansvaret? Det finns goda skäl för kommunen att satsa på ungas

Läs mer

Yttrande angående Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande angående Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-10-18 Diarienummer 170581 Landstingsstyrelsen Yttrande angående Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-11-29 U2016/04660/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja

Läs mer

Riksförbundet Attention

Riksförbundet Attention Stockholm den 1 mars 2017 Till Utbildningsdepartementet Regeringskansliet 103 30 Stockholm Dnr. U2016/04660/GV Riksförbundet Attentions remissvar över betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/03882 2017-10-13 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet

Läs mer

Beslut Yttrandet, daterat den 17 oktober 2017, antas och överlämnas till kommunstyrelsen för beslut.

Beslut Yttrandet, daterat den 17 oktober 2017, antas och överlämnas till kommunstyrelsen för beslut. Kommunstyrelsens utbildningsutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 51 Yttrande över remiss - Promemoria Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/04482 2017-11-17 Utbildningssektionen Karin Hedin Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54)

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU 2017:54) REMISSVAR 1 (5) 2017-10-23 2017/172-4 ERT ER BETECKNING 2017-07-07 U2017/02610/S Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet (SOU

Läs mer

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 Exempel på vad som är på gång Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan (21/10) Nya tillträdesregler till högskola/universitet

Läs mer

Kommittédirektiv. En attraktiv gymnasieutbildning för alla. Dir. 2015:31. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Kommittédirektiv. En attraktiv gymnasieutbildning för alla. Dir. 2015:31. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Kommittédirektiv En attraktiv gymnasieutbildning för alla Dir. 2015:31 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och föreslå åtgärder för att alla

Läs mer

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV

Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71, U2018/03652/GV 2018-12-10 1 STY-2018/330 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss gällande En andra och en annan chans ett komvux i tiden, SOU 2018:71,

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Vägledarkalendariet. 25 april Per Fermvik, undervisningsråd

Vägledarkalendariet. 25 april Per Fermvik, undervisningsråd Vägledarkalendariet 25 april 2019 Per Fermvik, undervisningsråd Innehåll Presentation Skolans styrkedja Statistik kring gymnasiet. Trender, ej detaljer Förändringar i introduktionsprogrammen Läroplans-

Läs mer

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 REMISSVAR 1(6) Fi2016/00169/BaS fi.registrtor@regeringskansliet.se mona-lisa.franneby@regeringskansliet.se Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 Lärarnas Riksförbund har

Läs mer

VÄLKOMNA! Information om elevernas val och behörigheter

VÄLKOMNA! Information om elevernas val och behörigheter VÄLKOMNA! Information om elevernas val och behörigheter Malin Franzén Elev- och utbildningskoordinator 011-283302 Malin.franzen@lio.se Ingrid Gustavsson Studie- och yrkesvägledare Ingrid.m.gustavsson@lio.se

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) REMISSVAR 1 (6) Datum 2017-02-27 Ert datum 2016-11-29 Vårt diarienummer 2016-110-8902 Er beteckning U2016/04660/GV Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM En gymnasieutbildning för alla åtgärder för

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 PM 2016:192 RIV (Dnr 110-1269/2016) En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan U2018/03629/GV Härmed

Läs mer

SKOLJURIDISKA NYHETER

SKOLJURIDISKA NYHETER SKOLJURIDISKA NYHETER Gymnasieskolan SKL Oktober 2018 Lars Werner UPPLÄGG Läget Generella ändringar som även påverkar gymnasieskolan Nya regler för hela gymnasieskolan Särskilt om de nationella programmen

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget att föreslå en attraktiv gymnasieutbildning för alla. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Sammanfattning. Uppdraget att föreslå en attraktiv gymnasieutbildning för alla. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och föreslå åtgärder för att alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning och därmed

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Tingsholmsgymnasiets nationella program i Ulricehamns kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Tingsholmsgymnasiets nationella program i Ulricehamns kommun Beslut Ulricehamns kommun kommunaulricehannn.se Rektor matthias.nordgrenaulricehamn.se 2017-11-10 Dnr 400-2016:6992 Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns

Läs mer

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ungdomar utanför gymnasieskolan

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla. unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla. unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) PM 2017: RIV (Dnr 110-1934/2016) En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun. Skolinspektionen. Dnr :5384 Rytmus

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun. Skolinspektionen. Dnr :5384 Rytmus Dnr 44-2010:5384 Rytmus 2011-06-15 Theres Svenssons gata 8 417 55 Göteborg info.goteborg@rytmus.se Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun Beslut 2011-06-15 1(9)

Läs mer

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Promemoria 2017-09-06 Utbildningsdepartementet Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program 2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden 1(6) 2018-12-13 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman asa.odinekman@tco.se +46725292448 SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden U2018/03652/GV TCO har getts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Beslut. Beslut. ts.u) Skolinspektionen Dnr :6992. IT-gymnasiet Sverige AB Hakan.Stenstronnaacademedia.se

Beslut. Beslut. ts.u) Skolinspektionen Dnr :6992. IT-gymnasiet Sverige AB Hakan.Stenstronnaacademedia.se ts.u) Skolinspektionen Beslut IT-gymnasiet Sverige AB Hakan.Stenstronnaacademedia.se Rektor Mathias Laveno Mathias.Lavenoait-qymnasiet.se 2017-12-14 Dnr 400-2016:6992 Beslut efter kvalitetsgranskning av

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Plusgymnasiet i Uddevalla, belägen i Uddevalla kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan vid Plusgymnasiet i Uddevalla, belägen i Uddevalla kommun Beslut Plusgymnasiet AB lena.ericssonaplusqvmnasiet.se Rektor lotten.elminqaplusqymnasiet.se 2017-12-01 Dnr 400-2016:6992 Beslut efter kvalitetsgranskning av garanterad undervisningstid i gymnasieskolan

Läs mer

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Regeringsbeslut II:180 2018-08-30 U2018/03629/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet

Läs mer