Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program"

Transkript

1 YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/ Utbildningssektionen Karin Hedin Utbildningsdepartementet STOCKHOLM Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Sammanfattning Utbildningsdepartementet har i rubricerad promemoria lämnat förslag på förändringar som rör behörighetsgivande kurser på yrkesprogrammen samt införande av ett estetiskt ämne på alla nationella program. Båda förslagen är omarbetningar av tidigare förslag i Gymnasieutredningens betänkande En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77). Förslaget omfattar förändringar i skollagen, gymnasieförordningen och läroplanen. Här följer SKLs synpunkter i korthet. SKL tillstyrker förslaget som innebär att samtliga yrkesprogram i sina grundupplägg leder till grundläggande högskolebehörighet, med de konsekvenser förändringen får bland annat för programmens utökade gymnasiepoäng och elevernas garanterade undervisningstid. Alla elever bör få en utbildning som leder till grundläggande behörighet och fortsatt lärande bör stimuleras. Samtidigt efterfrågar vi en problematisering av förslagets organisatoriska konsekvenser vad gäller huvudmännens och skolenheternas förändrade planeringsförutsättningar. Förslagets genomförbarhet påverkas också av rådande tillgång till behöriga lärare. SKL tillstyrker förslaget som rör införande av ett estetiskt ämne på alla nationella program, med konsekvens för gymnasiearbetets poängsättning. Vi anser att gymnasieskolan i högre grad än i dag bör stimulera elevernas kreativa förmågor och att införandet av ett estetiskt ämne av denna anledning är önskvärd. Den föreslagna minskningen i gymnasiearbetets poäng måste avspeglas i lägre förväntningar på elevernas arbetsinsats. Även detta förslags genomförbarhet påverkas av rådande tillgång till behöriga lärare. Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: Org nr: , info@skl.se,

2 2 (8) Sveriges Kommuner och Landstings synpunkter Utbildningsdepartementets remisspromemoria omfattar två huvudsakliga förslag; om kurser på yrkesprogram som ger grundläggande högskolebehörighet (kapitel 4) respektive införandet av ett estetiskt ämne på alla nationella program (kapitel 6). Båda förslagen är omarbetade av Utbildningsdepartementet utifrån ursprungliga förslag i Gymnasieutredningens betänkande från Promemorian behandlar också justeringar som följer med de två huvudförslagen. Kapitel 4: Förslag om behörighetsgivande kurser på yrkesprogram Förslag 4.1:Alla yrkesprogram ska innehålla de kurser som ger grundläggande behörighet till högskolan Alla yrkesprogram ska innehålla de kurser som krävs för att eleverna ska uppnå grundläggande behörighet till högskoleutbildning som påbörjas på grundnivå. Yrkesprogrammen ska även i fortsättningen utgöra grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning. SKLs tillstyrker förslaget. Kommentar: SKL anser att alla elever bör få en gymnasieutbildning som ger grundläggande behörighet så att fortsatt lärande stimuleras. Vi har även tidigare uttryckt samma ståndpunkt i yttranden till Framtidsvägen (2008:27), Välja yrke (SOU 2015:97) och En gymnasieutbildning för alla (SOU 2016:77). Förslagets inriktning stämmer väl överens med gymnasieskolans breda uppdrag om att lägga en grund för yrkesverksamhet och fortsatta studier, samt bidra till personlig utveckling och ett aktivt deltagande i samhällslivet. Betoningen av att yrkesprogrammen även i fortsättningen ska utgöra grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning är viktig, liksom att programmen behåller utrymmet för yrkesfördjupning. Vi instämmer i promemorians slutsatser om betydelsen av att eleven, och dess vårdnadshavare, upplever trygghet i valet av en gymnasial yrkesutbildning. När det med tydlighet framgår att studier på yrkesprogram leder till en bredd av möjligheter, bör dessa utbildningar upplevas som attraktiva val. I detta sammanhang gör vi samma bedömning som framförs i promemorian om att yrkesprogrammens elevminskning inte enbart är ett informationsproblem. Det räcker inte med ytterligare informationsinsatser om elevernas nuvarande rätt att läsa in grundläggande behörighet på yrkesprogram för att vända utvecklingen. Även om eleven inte väljer att studera vidare, är högskolebehörigheten i sig en kompetens som också värdesätts av arbetsgivare. Med ökade krav i arbetslivet kan denna kompetens visa sig vara en viktig tillgång vid behov av komplettering eller omställning.

3 3 (8) Förslag på lösning för att skapa utrymme För att skapa utrymme åt behörighetsgivande kurser på yrkesprogrammen, och ge eleverna alternativa studieupplägg att välja mellan, föreslår promemorian i avsnitt en annan lösning än Gymnasieutredningen. 1 Förslag 4.2: Yrkesprogrammens omfattning utökas upp till poäng Barn- och fritidsprogrammet, hotell- och turismprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet ska utökas till gymnasiepoäng och övriga yrkesprogram till gymnasiepoäng. Med ett fullständigt program i gymnasieskolan ska avses betyg från kurser och ett gymnasiearbete i en omfattning om gymnasiepoäng enligt en individuell studieplan. Samtliga yrkesprogram i gymnasieskolan ska fortfarande vara avsedda att genomgås på tre läsår och inom samma lärotider som idag. Förslag 4.3: Elever på yrkesprogram ska få välja bort kurser som ger grundläggande behörighet En elev på ett yrkesprogram ska få välja bort sådana kompletterande kurser som krävs för att eleven ska uppnå grundläggande behörighet till högskoleutbildning som påbörjas på grundnivå och som inte obligatoriskt ingår i programmet. En elev som har valt bort en eller flera sådana kurser ska inte anses följa ett reducerat program. Elevens individuella studieplan ska dock innehålla uppgifter om eleven har valt bort en eller flera sådana kurser. Förslag 4.4: Det ska fortfarande vara möjligt att läsa kurser som ger grundläggande behörighet som individuellt val och programfördjupning Elever på yrkesprogrammen ska även i fortsättningen kunna läsa kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskoleutbildning som påbörjas på grundnivå som individuellt val. Huvudmännen ska även fortsättningsvis kunna erbjuda kurser som krävs för grundläggande behörighet inom programfördjupningen. SKL tillstyrker förslagen. Kommentar: Att elever ges möjlighet att välja bland alternativa studieupplägg på yrkesprogrammen kan sannolikt påverka deras studiemotivation positivt, givet att de får det stöd som behövs för att fatta ett välgrundat beslut. Samtidigt vill vi betona att det är bekymmersamt att Utbildningsdepartementets promemoria inte problematiserar vilka konsekvenser elevernas valmöjligheter ger för huvudmännens och skolenheternas planeringsförutsättningar. Vi saknar bland annat en diskussion om tidpunkt för elevens val av studieupplägg. Det är oklart om utgångspunkten för gymnasieskolornas organisation ska vara att samtliga elever läser ett yrkesprogram om till poäng. Promemorian 1 Enligt Gymnasieutredningens förslag skulle utrymmet för behörighetsgivande kurser tas från det individuella valet och, där så nödvändigt, programfördjupningen. Detta förslag väckte kritik om att yrkesprogrammen skulle utarmas på yrkesinnehåll, eftersom dessa programutrymme annars kan användas för elevernas fördjupning i yrkeskurser.

4 4 (8) uppskattar emellertid att andelen elever som slutför en yrkesutbildning med grundläggande behörighet kommer att öka med omkring 20 procentenheter, från 40 till 60 procent. Detta indikerar en förväntan om att långt ifrån alla elever kommer att välja upplägget med mer omfattande yrkesprogram. Otydligheten om tidpunkt för elevens val, samt svårigheten att förutse hur många av eleverna som kommer att välja ett mer omfattande programupplägg, riskerar att leda till sämre kostnadseffektivitet, när gymnasieskolan får en större kostym än nödvändigt sett till utfallet av elevernas val. Att det i gymnasieskolan inte är ovanligt att yrkesprogram och högskoleförberedande program anordnas på separata skolenheter kan också bidra till utmaningar för huvudmännens organisation. Det kan på vissa håll saknas tillräcklig tillgång till lärare i svenska/svenska som andraspråk och engelska på de skolenheter som har yrkesprogramselever. Den nyligen införda rätten till behörighetsgivande studier inom den kommunala vuxenutbildningen ställer också krav på behöriga lärare i svenska/svenska som andraspråk och engelska, vilket kan leda till att den sammantagna efterfrågan på vissa håll överstiger tillgången. SKL saknar även en beskrivning av utökade behov av studie- och yrkesvägledning, vilken rimligtvis bör föregå elevernas val av studieupplägg. Konsekvenser av förslaget för gymnasieskolans genomströmning måste följas upp noga. Ambitionen att eleverna ska klara av att tillgodogöra sig ytterligare 200 till 300 gymnasiepoäng inom samma studietid, samtidigt som många yrkesprogram redan idag tampas med en låg fullföljandegrad, kan visa sig vara väl högt satt. En inte önskvärd konsekvens vore att fler elever än idag hoppar av yrkesprogrammen om dessa upplevs för krävande. Förhoppningen är inte desto mindre att förändringen bidrar till ökad studiemotivation hos eleverna och till att locka nya elevgrupper till yrkesprogrammen. Ytterligare justeringar Till följd av huvudförslaget om behörighetsgivande kurser på yrkesprogram följer ett antal justeringar och förtydliganden, bland att vad gäller elevernas garanterade undervisningstid, beräkning av arbetsplatsförlagt lärande (apl) samt antal nationella prov (förslag ). Förslag 4.5 Elevernas garanterade undervisningstid utökas Den garanterade undervisningstiden för eleverna på yrkesprogram ska utökas i proportion till programmens ökade omfattning. Om en elev väljer bort kompletterande kurser som krävs för att eleven ska uppnå grundläggande behörighet till högskoleutbildning som påbörjas på grundnivå, ska elevens garanterade undervisningstid minskas i motsvarande omfattning. Förslag 4.6: Regleringen av den garanterade undervisningstiden vid arbetsplatsförlagt lärande ska justeras

5 5 (8) Varje vecka som genomförs på en arbetsplats ska för en elev i gymnasieskolan anses motsvara den garanterade undervisningstid som i genomsnitt fördelas per vecka när utbildning som motsvarar den som genomförs på en arbetsplats istället förläggs till skolan. Förslag 4.7: Omfattningen av arbetsplatsförlagt lärande i lärlingsutbildningen ska inte ändras Vid beräkningen av hur stor del av den gymnasiala lärlingsutbildningen som ska förläggas till en arbetsplats ska det bortses från sådana kurser som krävs för att eleverna ska uppnå grundläggande behörighet till högskoleutbildning som påbörjas på grundnivå och som eleverna får välja bort. [Omfattningen på apl uttryckt i gymnasiepoäng varierar beroende på när lärlingsutbildningen påbörjas, men ska utgöra minst hälften av utbildningen. Förslaget innebär att behörighetsgivande kurser som inte obligatoriskt ingår i programmet ska bortses från vid beräkning av omfattning på apl.] Förslag 4.8: Nationella prov ska genomföras även i inledande kurser på yrkesprogrammen Nationella prov på yrkesprogram ska användas i den inledande kursen i studievägen i ämnena svenska eller svenska som andraspråk och engelska samt i den högsta avslutande kursen i studievägen i dessa ämnen, med undantag för kursen svenska 2 eller svenska som andraspråk 2, och i den högsta avslutande kursen i matematik. Förslag 4.9: Kraven för yrkesexamen ska inte ändras Om en elev på ett yrkesprogram har fått betyget F på en kurs som krävs för att eleven ska uppnå grundläggande behörighet till högskoleutbildning som påbörjas på grundnivå och som eleven får välja bort och kursen inte krävs för en sådan gymnasieexamen som programmet syftar till, får eleven välja att inte låta kursen ingå i ett examensbevis eller studiebevis. Förslag 4.10: Meritvärderingen vid tillträde till högskolan ska inte ändras Bestämmelserna om meritvärdering av betyg vid tillträde till högskolan ska inte ändras med anledning av utökningen av yrkesprogrammens omfattning Bidraget till fristående skolor ska i vissa fall kunna minskas Om elevens hemkommun fördelar mindre resurser till de kommunala skolenheterna, eftersom elever har valt bort kurser som krävs för att eleverna ska uppnå grundläggande behörighet till högskoleutbildning som påbörjas på grundnivå, får det bidrag som hemkommunen ska lämna till de enskilda huvudmännen minskas på motsvarande sätt för sådana bortvalda kurser. SKL har inget att erinra vad gäller förslagen samt Vad gäller förslag 4.8 förordas fortsatt utredning. Kommentar: Förslagen är närmast att betrakta som praktiska konsekvenser av huvudförslaget om behörighetsgivande kurser på yrkesprogram. Som nämnts kan det ändå på vissa håll komma att uppstå problem med försörjningen av behöriga lärare i svenska/svenska som andraspråk och engelska, vilket kan ge olika förutsättningar att uppfylla kraven om garanterad undervisningstid. Förslag 4.8 innebär att antalet nationella prov i gymnasieskolans yrkesprogram hålls kvar på dagens nivå eller till och med utökas på hotell- och turismprogrammet.

6 6 (8) Utredningen om nationella prov lämnade i sitt betänkande Likvärdigt, rättssäkert och effektivt (SOU 2016:25) förslag som innebär att nationella prov endast ska genomföras i avslutade kurser i gymnasieskolan. SKL förordar möjligheten att minska ner antalet nationella prov enligt utredningens förslag, vilket borde vara möjligt om en tydlig tidpunkt fastställs för elevernas val av studieupplägg. Promemorian behandlar inte frågan om enhetliga behörighetskrav till alla nationella program. SKL anser att en följd av förslaget om utökat innehåll på yrkesprogrammen bör vara att behörighetskraven till yrkes- respektive högskoleförberedande program blir enhetliga. Detta skulle innebära en förändring från nuvarande differentierade krav om åtta ämnen för yrkesprogrammen och tolv ämnen för de högskoleförberedande programmen. Kapitel 6: Ett estetiskt ämne ska ingå i alla nationella program i gymnasieskolan Promemorian omfattar också ett i relation till Gymnasieutredningen omarbetat förslag om införande av ett estetiskt ämne på alla nationella program. Förslag: Ett estetiskt ämne som benämns estetiska uttryck och som omfattar 50 gymnasiepoäng, ska ingå bland de gymnasiegemensamma ämnena i alla nationella program i gymnasieskolan, utom i det estetiska programmet. På estetiska programmet ska istället karaktärsämnena estetisk kommunikation samt konst och kultur ingå. Omfattningen på ämnen genom vilket det estetiska programmet får sin karaktär ska ökas från till gymnasiepoäng. Gymnasiearbetets omfattning ska minskas från 100 gymnasiepoäng till 50 gymnasiepoäng. SKL tillstyrker förslaget. Kommentar: SKL delar inställningen att estetiska ämnen kompletterar gymnasieskolans breda bildningsuppdrag. Införandet av ett estetiskt ämne på alla nationella program är ett sätt att ge eleverna möjlighet att komma i kontakt med konstnärliga och estetiska uttryck och därigenom utveckla sina kreativa förmågor. Tillgången till lärare i estetiska ämnen kan visa sig vara bristfällig på flera håll efter förändringarna som följde med Gy 11. Den föreslagna omfattningen kan på mindre skolor innebära en relativt begränsad undervisningstid i ämnet, vilket i sin tur kan leda till rekryteringsutmaningar för huvudmännen att skapa attraktiva tjänster. Vi vill betona vikten av att gymnasiearbetets halverade poängantal också måste uttryckas i en lägre ambition och omfattning, så att inte eleverna förväntas utföra arbete utöver 50 gymnasiepoäng. SKL anser att en utveckling mot att inkludera yrkesprov som en möjlig del av yrkesprogrammens gymnasiearbete är önskvärd. En

7 7 (8) sådan lösning kan ge positiva effekter för yrkesprogrammens arbetsmarknadsrelevans och attraktivitet. Ytterligare minskning i gymnasiearbetets poängsättning bör undvikas för att det inte ska förlora sin roll som kvalitetssäkring av utbildningarna. Likaså anser vi att ytterligare 50-poängskurser i gymnasieskolan inte är önskvärda då en sådan utveckling riskerar att motverka elevernas behov av helhet i utbildningen. Ikraftträdande och konsekvenser för kommunerna I bedömningen av förslagens konsekvenser för kommunerna vill SKL hänvisa till tre principer: ansvarsprincipen, finansieringsprincipen och genomförandeprincipen. Ansvarsprincipen betyder att kommunernas långsiktiga styrning och möjlighet till ansvarstagande inte ska försämras av statliga åtgärder. Finansieringsprincipen innebär att kommuner och landsting inte bör åläggas nya uppgifter från staten utan att de samtidigt får möjlighet att finansiera dessa med annat än höjda skatter eller omprioriteringar av annan verksamhet. Genomförandeprincipen handlar om att när staten ska besluta om en reform som berör kommunerna är det viktigt med god framförhållning och reellt samråd med företrädare för sektorn. SKLs bedömer att förslagens inverkan på ansvarsprincipen är begränsad, att finansieringsprincipen inte kan värderas, samt att genomförandeprincipen är avhängig ett snabbt beslut om införande. Det är mycket svårt att förutse vilket utfall de föreslagna förändringarna om behörighetsgivande kurser på yrkesprogram får för elevernas val av studieupplägg. Promemorian beskriver förändringen som en ambitionshöjning snarare än en reell förändring i kommunernas ansvar, eftersom elever på yrkesprogram redan idag har rätt att läsa upp till gymnasiepoäng utan särskilt beslut. Som nämnt tidigare i yttrandet (s. 3) bör ett införande åtföljas av förtydligande av tidpunkt för elevens val av studieupplägg för att underlätta huvudmännens planeringsförutsättningar. Promemorian är inte heller transparent kring vilka antaganden som ligger bakom beräkningarna av förslaget, där kostnaderna bedöms öka successivt från 59 Mkr år 2020 till en permanent kostnad om 234 Mkr per år. Skälet till att kostnaderna ökar successivt är att de behörighetsgivande kurserna som tillkommer är fortsättningskurser som eleverna läser i år 2 och 3. SKL bedömer att en uppföljning av införd förändring bör utvisa om ersättningen till kommunerna ska anpassas framöver. Kostnader för införandet av ett estetiskt ämne i alla nationella program kommer enligt SKLs bedömning troligtvis att överstiga motsvarande kostnadsminskning för ett mindre omfattande gymnasiearbete. Sannolikt kvarstår behovet av handledning relativt intakt, oavsett om arbetet minskas i omfång.

8 8 (8) Tidsplanen för införande av de föreslagna förändringarna vad gäller behörighetsgivande kurser på yrkesprogram måste lämna utrymme för av ordentlig information till ungdomar som ska välja gymnasieutbildning. Enligt förslaget ska förändringarna gälla från och med den elevkull som påbörjar gymnasieskolan efter den 30 juni Genomförbarheten i denna tidsplan är avhängig att beslut om införande fattas tidigt under våren 2018 för att ge tid för informationsinsatser inför antagningen till gymnasieskolan 2019/20. Genomförbarheten i de föreslagna förändringarna påverkas också, som nämnts, av tillgången till behöriga lärare i de aktuella kurserna, vilken också kan variera i olika kommuner. Sveriges Kommuner och Landsting Anders Henriksson (S) Vice ordf Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna lämnar reservation enligt bilaga. Sverigedemokraterna reserverar sig muntligen med hänvisning till ovanstående bilaga.

9 RESERVATION Bilaga 1 Styrelsen Reservation från Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, SKL styrelsen Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Snarare än att lyfta fram estetiska ämnen på det sätt som här föreslås bör man ta ett större grepp och göra en översyn av ämnesinnehållet i gymnasieskolan. Vi menar också att förslaget att göra detta på gymnasiearbetets bekostnad måste avvisas. Det är viktigt att gymnasiearbetet får behålla den omfattning det har i dag om 100 gymnasiepoäng.

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program 2017-09-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/792 Kommunstyrelsen U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Yttrande

Läs mer

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Utbildningsdepartementet 2017-10-31 Registrator Er referens/dnr: U2017/03537/GV 103 33 Stockholm Utbildningsdepartementet Promemoria 2017-09-06 Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Tjänsteutlåtande nummer: 2017-98 Utfärdat: 2017-11-08 Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Remissyttrande; Utbildningsdepartementets promemoria - Ökade möjligheter till grundläggande

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:243 RIV (Dnr 110-1353/2017) Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program (U/2017/03537/GV) Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Beslut Yttrandet, daterat den 17 oktober 2017, antas och överlämnas till kommunstyrelsen för beslut.

Beslut Yttrandet, daterat den 17 oktober 2017, antas och överlämnas till kommunstyrelsen för beslut. Kommunstyrelsens utbildningsutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 51 Yttrande över remiss - Promemoria Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett

Läs mer

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Promemoria 2017-09-06 Utbildningsdepartementet Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program 2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Yttrande angående Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande angående Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-10-18 Diarienummer 170581 Landstingsstyrelsen Yttrande angående Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt

Läs mer

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program ?kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 201 7-1 2-06 1 (5) Dnr 2017:7553 Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (2010:2039) Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 2 juli 2018 Regeringen föreskriver i fråga om gymnasieförordningen (2010:2039)

Läs mer

Skollag (2010:800) kap.15-17

Skollag (2010:800) kap.15-17 Skollag (2010:800) kap.15-17 Detta dokument innehåller Skolverkets utdrag ur Skollagens kapitel 15 till 17 om gymnasieskolan. Kapitel 15-16 innehåller allmänna bestämmelser om gymnasieskolan och nationella

Läs mer

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är:

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är: Gymnasieskolan Gymnasieskolan består av 18 program. De 18 nationella programmen har totalt 60 olika inriktningar. Det finns två olika sorter program - högskoleförberedande program och yrkesprogram. De

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2010:1040 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr: U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram

Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram Utbildningsdepartementet 2008-11-27 Dnr/2008/7831/G Departementspromemoria Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram - 1 - 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...2 2 Inledning...3

Läs mer

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå VUX 2012 September 2014 Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå Områden Studie- och yrkesvägledning Individuell studieplan Validering Prövning enligt

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

Förslaget. 1. Bakgrund U2013/983/UH

Förslaget. 1. Bakgrund U2013/983/UH Promemoria 2013-02-18 U2013/983/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag om införande av meritpoäng för ämnet svenskt teckenspråk för hörande Förslaget Ämnet svenskt teckenspråk

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Hotell- och turismprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Hotell- och turismprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Skolans styrdokument Riksdagen Regeringen - nationella program - programmens struktur - programmens omfattning

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Lagrådsremiss Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 mars 2018

Läs mer

Välkommen till Gymnasieinformation!

Välkommen till Gymnasieinformation! Välkommen till Gymnasieinformation! Gymnasieskolan enligt GY2011 18 Nationella program 60 inriktningar 12 Yrkesprogram 6 Högskoleförberedande program Alla program omfattar 2 500 poäng Yrkesprogram Gymnasiegemensamma

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 1999:180 Utkom från trycket den 20 april 1999 utfärdad den 31 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Karaktärsämnena är olika för varje program. Det är dessa kurser som ger programmet sin speciella karaktär.

Karaktärsämnena är olika för varje program. Det är dessa kurser som ger programmet sin speciella karaktär. Sida 1 av 6 HANDLEDNING Presentation Programväljaren Denna presentationsserie omfattar 34 bilder. Vi har valt att ta fram ett relativt stort antal bilder, det är ändå du som användare som bestämmer vilka

Läs mer

Gymnasieutredningens förslag i korthet

Gymnasieutredningens förslag i korthet 2017-02-06 Bilaga 1 (9) Gymnasieutredningens förslag i korthet 25.1 En gymnasieskola för alla ungdomar Utredningen har haft i uppdrag att överväga om gymnasieskolan ska göras obligatorisk. Forskning visar

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Insyn 18 Den kommun där en fristående skola som anordnar fritidshem är belägen har rätt till insyn i verksamheten.

Insyn 18 Den kommun där en fristående skola som anordnar fritidshem är belägen har rätt till insyn i verksamheten. Fritidshem med enskild huvudman Bidrag från hemkommunen 15 Hemkommunen ska lämna bidrag till huvudmannen för varje elev vid skolenheten. Bidraget består av ett grundbelopp enligt 16 och i vissa fall ett

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81)

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) YTTRANDE Vårt ärendenr: Bilaga 2016-01-25 Ert dnr: Utbildningssektionen Christin Appel Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU

Läs mer

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Regeringsbeslut II:180 2018-08-30 U2018/03629/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet

Läs mer

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G)

Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan (U2010/1388/G) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GYMNASIEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 10-421/876 SID 1 (7) 2010-04-14 Handläggare: Björn Johansson Telefon: 08 508 33 818 Till Utbildningsnämnden 2010-05-20 Ett fjärde tekniskt

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009

RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 RYK-träff Gammelkroppa 28 okt. 2009 Exempel på vad som är på gång Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan (21/10) Nya tillträdesregler till högskola/universitet

Läs mer

Yttrande över SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla

Yttrande över SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla 2017-02-06 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/40 Utbildningsnämnden Yttrande över SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslår kommunstyrelsen att anta förslag

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

PM - Resultat i gymnasieskolan. Läsåret 2017/2018

PM - Resultat i gymnasieskolan. Läsåret 2017/2018 PM - Resultat i gymnasieskolan Läsåret 2017/2018 Sammanfattning Nynäshamns gymnasium rapporterade 72 avgångselever till UHR 1 läsåret 2017/2018 o 67 avgångselever erhöll en gymnasieexamen o Fem elever

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU )

En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU ) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-12-16 Handläggare Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-02 En gymnasieutbildning för alla - åtgärder

Läs mer

Lagrådsremiss. En ny gymnasieskola. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. En ny gymnasieskola. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss En ny gymnasieskola Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 april 2009 Lars Leijonborg Claes Mårtensson (Utbildningsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:199

Regeringens proposition 2008/09:199 Regeringens proposition 2008/09:199 Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan Prop. 2008/09:199 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 maj 2009. Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Bodil Båvner En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting bedömer att de förväntade

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2012-06-20 1 (5) Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Bakgrund Skolverket har tidigare föreskrivit om vilka kurser som ska ingå i gymnasieskolans

Läs mer

Kvalitet i studie- och yrkesvägledning 11 februari 2010

Kvalitet i studie- och yrkesvägledning 11 februari 2010 Kvalitet i studie- och yrkesvägledning 11 februari 2010 Sammanhang och bakgrund Ny skollag Ny läroplan för förskolan Reformering av grundskolan Reformering av gymnasieskolan Nya behörighetskrav Nya tillträdesregler

Läs mer

Lärarkonferens om Gy2011

Lärarkonferens om Gy2011 Lärarkonferens om Gy2011 Program 09.30 11.30 inklusive paus Inledning och bakgrund Skollagen Studievägar och programstrukturer Examensmål och ämnesplaner 11.30 13.00 Lunch 13.00 16.00 Programseminarier

Läs mer

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledning Det svenska skolsystemet Illustration: Skolverket Vad påverkar ett val? Föräldrar Vänner Intresse Betyg Trender Kunskap om alternativ Kort- eller långsiktigt

Läs mer

Utbildningsdepartementet STOCKHOLM

Utbildningsdepartementet STOCKHOLM Utbildningsdepartementet 2017-03-06 103 33 STOCKHOLM Friskolornas riksförbunds yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan U2018/03629/GV Härmed

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2014:530 Utkom från trycket den 23 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Betyg, meritvärde och urval Lägg

Läs mer

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2017-02-21 U2016/04660/GV Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Läs mer

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram

Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram Lokal plan för gymnasieskolans introduktionsprogram ÅKF: ÅKF 2018:12 Dnr: ATVKS 2017-00524 600 Antagen: Kommunstyrelsen 107, 2018-06-05 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Gymnasieförordning; utfärdad den 22 december 2010. SFS 2010:2039 Utkom från trycket den 5 januari 2011 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Inledande bestämmelser Förordningens

Läs mer

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54

Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet - SOU 2017:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/03882 2017-10-13 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Fler nyanlända elever ska uppnå behörighet till gymnasiet

Läs mer

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet 2017-02-24 Registrator Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2016/04660/GV Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Informations- och valblankett HANTVERKSPROGRAMMET INRIKTNING FLORIST

Informations- och valblankett HANTVERKSPROGRAMMET INRIKTNING FLORIST Informations- och valblankett HANTVERKSPROGRAMMET INRIKTNING FLORIST Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv under Övriga sidor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2009:1038 Utkom från trycket den 10 november 2009 utfärdad den 22 oktober 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl

En gymnasiesärskola med hög kvalitet. 27 september 2012 Peter Gröndahl En gymnasiesärskola med hög kvalitet 27 september 2012 Peter Gröndahl Syfte med reformen Hög kvalitet Flexibilitet Samverkan Harmonisering Tydlig struktur Bättre förberedelse Gymnasiesärskolans syfte Anpassad

Läs mer

Vägledarkalendariet 23 februari Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw

Vägledarkalendariet 23 februari Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw Vägledarkalendariet 23 februari 2017 Agnetha Kronqvist och Mikaela Zelmerlööw Aktuellt på vägledningsområdet PRAO Branschskolor Saknad! Om elevers skolfrånvaro Frafall i videregående opplæring Förebygga

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77

En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77 Målsättning öka andelen ungdomar som slutför gymnasiet Förtydliga skolans ansvar för stöd och anpassningar Erbjuda gymnasieutbildningar som eleverna vill gåanpassa

Läs mer

HANDLEDNING Presentation Programväljaren Tips, kommentarer och synpunkter Bild 2: Detta är gymnasieskolan Bild 3-8: Yrkesprogram Yrkesprogram

HANDLEDNING Presentation Programväljaren Tips, kommentarer och synpunkter Bild 2: Detta är gymnasieskolan Bild 3-8: Yrkesprogram Yrkesprogram 2016-05 HANDLEDNING Presentation Programväljaren Denna presentationsserie omfattar 45 bilder. Vi har valt att ta fram ett relativt stort antal bilder, det är ändå du som användare som bestämmer vilka bilder

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURVÅRD/ NV

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURVÅRD/ NV Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURVÅRD/ NV Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Sammanfattning Förslaget innebär att huvudmän ska kunna ansöka

Läs mer

FRAMTIDSVÄGEN EN REFORMERAD GYMNASIESKOLA Betänkande av Gymnasieutredningen + bilagedel (SOU 2008:27)

FRAMTIDSVÄGEN EN REFORMERAD GYMNASIESKOLA Betänkande av Gymnasieutredningen + bilagedel (SOU 2008:27) Dokument Sida YTTRANDE 1 (6) Datum Referens: Samh pol avd/jana Fromm 2008-08-25 Direkttel: 08-782 91 10 E-post: jana.fromm@tco.se Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM FRAMTIDSVÄGEN EN REFORMERAD GYMNASIESKOLA

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget att föreslå en attraktiv gymnasieutbildning för alla. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Sammanfattning. Uppdraget att föreslå en attraktiv gymnasieutbildning för alla. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och föreslå åtgärder för att alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning och därmed

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr:U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV)

Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) 2015-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/120 Utbildningsnämnden Remiss av promemorian Förslag om utbildningsgaranti i gymnasieskolan (U2015/03607/GV) Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/00942 2017-05-12 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Gymnasiegemensamma ämnen

Gymnasiegemensamma ämnen Gymnasiegemensamma ämnen G y m n a s i e s ko l a 2 0 1 1 Tryck: DanagårdLitho AB Upplaga: 5 000 Form: AB Typoform Foto omslag: nedre raden 2:a från vänster Javier Larrea/AGE/SCANPIX, nedre raden längst

Läs mer

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07

Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-03 1 (2) Kommunstyrelsen Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram KS2019/288/07 Förslag till beslut Förslaget på Plan för Sunne kommuns introduktionsprogram antas. Sammanfattning

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv

Läs mer

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18

VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VALINFORMATION NATURVETENSKAPS- PROGRAMMET 17 / 18 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Naturvetenskapsprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom tre olika val. Du skall välja: Inriktning

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet

Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet Projektgruppsmöte 16 mars 2012 GY 2011 Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan, Prop. 2008/09:199 BEHÖRIGHETSKRAV Yrkesprogram

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURPARK OCH TROPISK ANLÄGGNING

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURPARK OCH TROPISK ANLÄGGNING Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURPARK OCH TROPISK ANLÄGGNING Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst

Läs mer

Uppdrag avseende examensmål och ämnesplaner för gymnasieskolan m.m.

Uppdrag avseende examensmål och ämnesplaner för gymnasieskolan m.m. Regeringsbeslut I:4 2009-10-01 U2009/2114/G U2009/5688/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag avseende examensmål och ämnesplaner för gymnasieskolan m.m. Regeringens beslut

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING DJUR STUDIEVÄG DJURSJUKVÅRD Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv

Läs mer

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram

Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Fernvall 2016-09-05 UBN-2016-3461 Plan för Uppsala kommuns introduktionsprogram Bakgrund Utbildningsnämnden, som huvudman för introduktionsprogrammen

Läs mer

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING TRÄDGÅRD STUDIEVÄG TRÄDGÅRD

Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING TRÄDGÅRD STUDIEVÄG TRÄDGÅRD Informations- och valblankett NATURBRUKSPROGRAMMET INRIKTNING TRÄDGÅRD STUDIEVÄG TRÄDGÅRD Dina val gör Du på sidan 5 (som är valblankett och lämnas in) Skriv namn och personnummer överst på sidan och skriv

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

Högskoleverket har anmodats att yttra sig över ovan rubricerad promemoria.

Högskoleverket har anmodats att yttra sig över ovan rubricerad promemoria. Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Aleksandra

Läs mer

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen

Anita Ferm. Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar. Gymnasieutredningen Anita Ferm Eva Edström Fors Anna Tammelin Östlind Cecilia Sandberg Björn Johansson Christer Blomkvist Magnus Åhammar Mina utgångspunkter Stärk elevens rätt till en god utbildning Förtydliga ansvar, struktur

Läs mer

Kommittédirektiv. En attraktiv gymnasieutbildning för alla. Dir. 2015:31. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Kommittédirektiv. En attraktiv gymnasieutbildning för alla. Dir. 2015:31. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Kommittédirektiv En attraktiv gymnasieutbildning för alla Dir. 2015:31 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och föreslå åtgärder för att alla

Läs mer

PM - Omläggning av gymnasieskolan

PM - Omläggning av gymnasieskolan 2014-01-28 PM - Omläggning av gymnasieskolan Sammanfattning Avhoppen för gymnasieskolan är gymnasieskolans största problem, samtidigt minskar yrkesprogrammen i attraktivitet trots att många branscher efterfrågar

Läs mer

VÄLKOMNA! Information om elevernas val och behörigheter

VÄLKOMNA! Information om elevernas val och behörigheter VÄLKOMNA! Information om elevernas val och behörigheter Malin Franzén Elev- och utbildningskoordinator 011-283302 Malin.franzen@lio.se Ingrid Gustavsson Studie- och yrkesvägledare Ingrid.m.gustavsson@lio.se

Läs mer

Svar till elevarbetsfoldern:

Svar till elevarbetsfoldern: Svar till elevarbetsfoldern: 1 1.Hur många nationella program finns det inom gymnasieskolan? Hur många är yrkesprogram och hur många är högskoleförberedande program? Det finns 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande

Läs mer

Förslag om ändrade regler för tillträde till högskoleutbildning med anledning av den reformerade gymnasieskolan och gymnasiala vuxenutbildningen

Förslag om ändrade regler för tillträde till högskoleutbildning med anledning av den reformerade gymnasieskolan och gymnasiala vuxenutbildningen --1-- Promemoria REGERI NGSKANSLIET 2011-02-16 Bilaga 2 Utbildningsdepartementet Förslag om ändrade regler för tillträde till högskoleutbildning med anledning av den reformerade gymnasieskolan och gymnasiala

Läs mer