Sveriges Makalösa Föräldrar Handlingar till årsstämman april 2015 Helsingborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges Makalösa Föräldrar Handlingar till årsstämman 25-26 april 2015 Helsingborg"

Transkript

1 Sveriges Makalösa Föräldrar Handlingar till årsstämman april 2015 Helsingborg 1 (41)

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Välkommen till årsstämman 2015 i Helsingborg 3 Program för årsstämman 4 Riktlinjer för årsstämma 5 Dagordning 9 Verksamhetsberättelse 11 Årsredovisning 20 Revisorns ekonomiska berättelse 21 Verksamhetsplan 22 Budget 32 Fastställande av medlemsavgifter 33 Motiner 35 Valberedningens förslag 37 Mötesord vid årsstämma 40 2 (41)

3 Välkomna till årsstämman i Helsingborg 2015 Det är med glädje jag välkomnar alla makalösa föräldrar till en årsstämma som för andra året i rad hålls i Skåne. Våren är här och jag hoppas ni hinner njuta av den under de dagar ni befinner er i Helsingborg! Årsstämman hålls i Kemiras Fritidsvilla. Där har barnen också tillgång till egen lokal med biljardbord. Det är också här middagen på lördagskvällen kommer att serveras. Söndagens frukost serveras på Miatorps vandrarhem. Under hela möteshelgen finns det barnledare på plats och aktiviteter för barnen kommer att anordnas. Förbundets årsstämma är det högst beslutande organet i Sveriges Makalösa Föräldrars verksamhet. Vi samlas från lokalföreningar och nätverk för att bland annat utbyta åsikter och ta beslut om viktiga frågor för vår organisations kommande arbete. Årsstämman väljer också styrelse för Förbundet under det kommande året. Jag ser fram emot att träffa er alla på årsstämman och hoppas att ombuden är väl förberedda för de viktiga besluten som ska fattas. Ett sätt att förbereda sig på är att diskutera möteshandlingarna i lokalföreningarna. Varmt välkomna! Catarina Danso Ordförande 3 (41)

4 Program till årsstämman 2015 Lördag: Medlemmarna anländer (lättare förtäring finns) Barnen besökertropikariet ( Medlemsinformation Bensträckare Föreläsning Barnkonventionen 18- Middag med underhållning Söndag: Årsstämma med paus för lättare lunch Barnen har inom-och utomhusaktiviteter Boende: Möteslokal: Miatorps vandrarhem Kemiras fritidsvilla, Koppargatan 18 Länk till boendet: Vandrarhem-HelsingborgMiatorp/ Länk till möteslokalen: Stadsbuss nr 1 till Råå, går till både vandrahemmet och möteslokalen. Hållplatsen till vandrarhemmet heter Miatorp och hållplatsen till möteslokalen heter Norrehed. På hittar du mer information om busskort, priser och var kortet går att köpa. Barnledarna: Sara Nielsen Nadine Stokland Varmt välkomna! 4 (41)

5 Riktlinjer för Årsstämma Föreningskunskap Årsstämman är organisationens högsta beslutande organ. Organisationens verksamhet och räkenskapsår är den 1 januari till och med den 31 december. Ordinarie årsstämma hålls senast i april månad. Mötets öppnande Någon från nuvarande styrelse öppnar mötet. Fastställande av röstlängd Röstlängden fastställs genom redovisning av antalet deltagare som är på årsstämman. Alla närvarande medlemmar skrivs upp på en lista, en så kallad röstlängd. Rösträtt har medlem vars lokalförening har betalt medlemskap senast den siste december föregående år (alltså 2014). Alla, både betalande medlemmar och stödmedlemmar, har närvarorätt, endast betalande medlem har rösträtt. Fastställande av dagordning Dagordningen är den lista över saker som ska tas upp under dagens möte. Efter att dagordningen fastställts så går det inte att lägga in saker som man vill ta beslut om. Mötets behöriga utlysande Här frågar man deltagarna på årsstämman om årsstämman har utlysts (utannonserats) korrekt. I stadgarna (som är organisationens regelverk) står det: Kallelse till årsstämma ska vara hos medlemmarna senast tre veckor innan årsstämman. Val av mötesordförande Mötesordförande väljs av deltagarna på årsstämman. Mötesordförande är den person som kommer styra årsstämman från och med nu. Deltagarna på årsstämman ger förslag på mötesordförande. När förslag inkommit, frågar personen som öppnat mötet om XoXo kan väljas som mötesordförande. Val av mötessekreterare Mötessekreterare väljs av deltagarna på årsstämman. Mötessekreterare är den person som kommer skriva årsstämmoprotokollet. Val av justerare, tillika rösträknare Justerare ska efter mötet kontrollera att mötesprotokollet verkligen stämmer med vad som beslutades på mötet. Rösträknare har som uppgift att räkna röster då rösträkning är begärd. 5 (41)

6 Styrelsens verksamhetsberättelse för det gångna året samt årsredovisning Verksamhetsberättelsen berättar vad som hänt under året i organisationen. Under denna punkt går man igenom denna. Revisorns ekonomiska berättelse för det gångna året Styrelsen har under året i uppdrag att verkställa de beslut som årsstämman har sagt åt dem att genomföra. Revisorerna har till uppgift att dels kontrollera hur styrelsen har använt organisationens pengar och att alla kostnader och intäkter är noggrant redovisade och dels att kontrollera vad styrelsen har gjort och inte gjort under året. Revisionen resulterar endera med att revisorerna rekommenderar att styrelsen får ansvarsfrihet för det gångna året eller att de inte får det. Fastställande av resultat-och balansräkning I den ekonomiska berättelsen redovisas vad som gjorts med organisationens pengar under året. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen Mötesordföranden hänvisar till revisorernas föredragna berättelse (punkt 8) och frågar om mötet är: - redo för beslut? - Någon däremot? Att ge styrelsen ansvarsfrihet betyder att medlemmarna godkänner styrelsens arbete under det år då de var valda, både gällande pengahantering och organisationens verksamhet. Man håller också med om att styrelsen inte brutit mot Makalösa Föräldrars stadgar eller andra lagar när man beviljar dem ansvarsfrihet. Fastställande av årsavgift Årsstämman fastställer årsavgiften. Förslag på årsavgift lämnas av styrelsen. Arvode till styrelse och funktionärer Årsstämman fastställer arvode. Förslag på arvode lämnas av styrelsen. Styrelsens rapport om budget för innevarande år I verksamhetsplanen och genom motioner har årsstämman bestämt att vissa saker ska genomföras under året. Nu är det dags att bestämma vad de olika sakerna får kosta. Detta görs i en budget där varje post i budgeten får en summa pengar som ska användas till just den posten. Fastställande av verksamhetsplan Verksamhetsplan är en beskrivning över aktiviteter och verksamheter som man planerar att ha under kommande år. Styrelseförslag, motioner och andra ärenden som föranmälts till årsstämman En motion är ett förslag om en förändring som en eller flera medlemmar vill att årsstämman ska rösta om. Styrelsen ska sedan läsa och kommentera de motioner 6 (41)

7 som har inkommit. Styrelsen bör också skriva ett förslag till beslut i de frågor som motionärerna berör. En proposition är ett förslag om en förändring från styrelsen. Motioner och propositionen röstas igenom på årsstämman. Att rösta om en motion/proposition: Mötesordförande frågar årsstämman om man är redo att går till beslut. Sedan klargör ordförande hur det kommer att gå till, det vanligaste sättet att rösta är att använda sig av så kallad acklamation. Med detta menas att ordförande frågar: ni som yrkar bifall för motionen/propositionen röstar nu. De som tycker att förslaget är bra och vill stödja det säger då ja. Sedan frågar ordförande: ni som yrkar avslag för motionen/propositionen röstar nu. De som då tycker att förslaget är dåligt och inte stödjer det säger då ja. Sedan avgör mötesordförande vilket förslag som fick de starkaste ja-ropen. Ordförande säger då att: jag finner att fick flest röster. Sedan är det lämpligt att ordförande väntar någon sekund innan hen förklarar: att årsstämman har beslutat att och bankar med klubban i bordet. Under de sekunder som man väntar finns möjlighet att ropa votering. Detta innebär att man inte är överens med den uppfattning som mötesordföranden har om vilken som fick flest röster och man begär på detta sätt omröstning. Ordförande bör då säga att: votering är begärd och votering kommer att genomföras. Då skall alla som är röstberättigade på mötet istället för att ropa ja hålla upp ett röstkort eller en hand i luften för rösträkning. Val av ordförande samt kassör i organisationen Valberedningen lämnar förslag på ordförande och kassör. Närvarande medlemmar på årsstämman får också lämna förslag. Årsstämman röstar. Val av övriga styrelseledamöter samt ersättare Valberedningen lämnar förslag på styrelseledamöter. Närvarande medlemmar på årsstämman får också lämna förslag. Årsstämman röstar. Val av revisor samt ersättare Revisorerna har till uppgift att dels kontrollera hur styrelsen har använt organisationens pengar och att alla kostnader och intäkter är noggrant redovisade och dels att kontrollera vad styrelsen har gjort och inte gjort under året. Val av valberedning Valberedningen har till uppgift att inför nästa årsstämma arbeta fram ett förslag på styrelsen som ska väljas nästa år. Nästa årsstämma Ny dag och plats beslutas av årsstämman Övriga frågor De ärenden medlemmar önskat ta upp, men som inte lämnades in i tid för att kallas en motion blir i stället en övrig fråga. Dessa tas upp här. 7 (41)

8 Mötets avslutande När alla övriga frågor är behandlade är mötet färdigt. Mötesordföranden förklarar mötet avslutat. 8 (41)

9 Dagordning för årsstämma i Sveriges Makalösa Föräldrar Tid: Plats: Kemiras fritidsvilla, Helsingborg 1 Stämman öppnas 2 Fråga om kallelse skett i behöring ordning 3 Godkännande av dagordning 4 Fastställande av röstlängd 5 Val av a) Mötesordförande b) Mötessekreterare c) Justerare tillika rösträknare 2 st 6 Verksamhetsberättelse och ekonomisk årsredovisning 7 Revisionsberättelse 8 Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen 9 Fastställande av verksamhetsplan och budget 10 Fastställande av medlemsavgifter för lokalföreningnarna 11 Motioner 12 Val av styrelse a) Val av kassör b) Val av ledamöter c) Val av suppleanter 9 (41)

10 13 Val av revisor 14 Val av valberdning 15 Föredragning av officiella skrivelser och rapporter 16 Övriga frågor: Framtida styrning-makalösas ansikte utåt 17 Stämman avslutas 10 (41)

11 Sveriges Makalösa Föräldrar VERKSAMHETSBERÄTTELSE för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande verksamhetsberättelse 11 (41)

12 Innehållsförteckning Styrelsen och andra förtroendeposter 13 Lokalföreningar och familjenätverk 14 Händelser under året 14 Projektverksamhet 16 Politiskt påverkansarbete 17 Samverkan med myndigheter och andra organsiationer 17 Synliggörande verksamhet 18 Nätverksbyggande 18 Medlemsförmåner 18 Stöd till lokalföreningar och familjenätverk (41)

13 Verksamhetsberättelse 2014 Sveriges Makalösa Föräldrars vision är att ensamföräldrar och deras barn skall ha samma rättigheter och möjligheter som föräldrar och barn i den traditionella kärnfamiljen. För att uppnå den visionen har riksförbundet 2014 arbetat med att samla och stärka ensamföräldrar och att synliggöra ensamförälderskapet. Budskapet har varit ett aktivt jämlikt föräldraskap, där en ensamförälder har samma förutsättningar som kärnfamiljen att tillgodose ett barns behov ur ett socioekonomiskt perspektiv. I det jämlika föräldraskapet har också ingått att riksförbundet behandlar varje förälder som en individ, med eget ansvar för hur denne går in i föräldraskapet. Styrelsen Riksförbundets styrelse har bestått av: Ordförande Catarina Danso Kassör Therese Ström Ledamot Carolina Blomberg Ledamot Josefine Dahlander (avgick i september) Suppleant Marie Gren (avgick i november) Suppleant Madelene Wennberg Suppleant Leif Degler Suppleant Lisbeth Fletcher Styrelsen hade 11 möten varav 5 var telefonmöten. Övriga förtroendeposter Valberedningen har bestått av: Sammankallande Johan Oltegen, Lund Linda Söderström, Umeå Marie-Louise Dolk, Stockholm (avgick januari 2015) Karolin Lundström, Uppsala Revisor: Ingrid Lindegren, auktoriserad revisor, Nexia Revision Stockholm 13 (41)

14 Kansliet: Generalsekreterare Sophia Lövgren (slutade december 2014) Administratör Karin Edman Organisationens lokalföreningar och familjenätverk Lokalföreningar: Stockholm Lund Malmö Helsingborg Uppsala Västerås Umeå Falun Göteborg Familjenätverk: Karlstad Gävle Hudiksvall Huddinge Linköping Norrköping Händelser under året Nordiskt forum Nordiskt Forum genomfördes juni i Malmö. Sveriges Makalösa Föräldrar hade en monter under dessa fyra dagar, där vi bland annat sålde vår nyutgivna bok, Att köpa sin frihet. Vi genomförde också en paneldebatt under lördagen samt hade ett ungdomsevent på söndagen. Under lördagen deltog generalsekreterare Sophia Lövgren, docent Annika Rejmer och doktorand Linnea Bruno i ett seminarium, där bl.a. ekonomsikt våld, vårdnadstvister och barnets perspektiv diskuterades. Under söndagen deltog våra ungdomar i en paneldebatt med politiska representanter. Vår politiska ungdomsgrupp ställde frågor till 8 politiska representanter, och det var en bra diskussion. Det var fokus på skolor (och vad en elev kostar), ungdomsarbetslöshet, jämställdhet och barnfattigdom. 14 (41)

15 Almedalen Riksorganisationen har som tidigare år medverkat i Almedalen, men årets evenemang har skilt sig märkbart från övriga år, genom att det har varit större arrangemang. I år slog organisationen på stort och arrangerade två lägerveckor för ungdomsgruppen samt en vecka för vuxna politiska gruppen. Vi anordnade en paneldebatt där ungdomarna ställde frågor till de olika ungdomspolitikerna. Det var en uppskattad debatt och frågor som lyftes var bland annat om skoluniform skulle införas, skolmatpengen, barns rätt att vända sig till Barnombudsmannen och betygssystemet. Specialinbjudna gäster var Lena Bäcker, verksamhetschef på Kronofogden och Olga Persson, organisationssekreterare på SKR och de gav reflektioner över svaren. Se alla filmer här: All Inclusive All inclusive helgerna genomfördes under 2 helger i november med medel från St Eriks byggnadsstiftelse. Fokus dessa helger var friskvård, personlig utveckling och karriär. Under de här dagarna kunde man bland annat prova på afrikansk dans, stadsvadnring i Gamla Stan, taktil massage, få information om att vara ensamförälder och egenföretagande och barnen var bland annat på bio och besökte Kulturhuset. Lördagskvällarna avslutades med gemensam middag och stand up-underhållning. Extra årsstämma I oktober hölls en extra årsstämma för att fastställa medlemsavgiften för lokalföreningarna. KFUM KFUM anordnar skärgårdskollo varje år genom medel från Jane och Dan Olssons stiftelse för sociala ändamål. I år blev Makalösa Föräldrar erbjudna 25 gratisplatser till barn vars föräldrar har ett behov av ekonomiskt stöd. 17 av de 25 platserna upptogs av Makalösa barn. Bokmässan Under Bokmässan i Göteborg hade vi en monter där vi sålde vår bok Att köpa sin frihet. Medlemmar från Göteborgs lokalförening var behjälpliga med försäljningen och passade samtidigt på att göra reklam för sin lokalförening. Rebecca Landmér och Stefan Larsson stod också i vår monter och sålde sina böcker, Io längtar och Min bror Roger. Under lördagen var det prisutdelning och vi delade ut priserna: Årets Stöttare till Rebecca Landmér och Årets konstnär till Louise Lindblom. 15 (41)

16 Norrlandsturné Vi har besökt Arvidsjaur och Luleå för ett första informationsmöte om organisationen. Detta i samarbete med Sensus och ABF. Tyvärr kom det inte så många till träffarna men det har skapats Facebook-grupper och förfrågan om uppstart har kommit från ensamföräldrar efter våra besök i Arvidsajur respektive Luleå. I Luleå besökte vi även Luleexpo-mässan, där vi hade en monter och informerade om vår verksamhet. Det gjordes också ett reportage i två lokala tidningar där vi fick stor uppmärksamhet. Projektverksamhet Ekonomiskt våld Boken Att köpa sin frihet, skriven av Sopha Lövgren, består av tio djupintervjuer om ekonomiskt våld, upplevt av kvinnor som levt i relationer med mer eller mindre förekomst av annat våld. Djupintervjuerna belyser främst de begränsningar och utmaningar som kvinnorna möts av från myndighetspersonal och andra professionella, som genom sin okunskap underlättar männens trakasserier, sabotage och andra vålds- och kontrollbaserade strategier. Avslutningsvis presenteras konstruktiva och erfarenhetsbaserade lösningar på ekonomiskt våld, vårdnadstvister och barnets osynliggörande. Under 2014 hölls föredrag som utgick från boken. Ung & Aktiv: Unga i Centrum Det primära syftet med projektet är att stötta, utveckla och förstärka ungdomars aktiva medborgarskap. Genom att erbjudas möjlighet att självständigt utveckla politiska frågor skapas en medvetenhet kring den egna möjligheten att påverka myndigheter, politiker och beslutsfattare. Projektet erbjuder också en plattform där ungdomar från olika bakgrund och livssituationer kan spegla sig i varandra, i syfte att stödja en process av tolerans, förståelse och solidaritet. Ungdomarna har deltagit i flera olika workshops där de har skaffat sig kunskap kring aktuell politik på kommunnivå, nationell nivå och i Europa. Fokus har varit på ungdomsarbetslöshet, stöd till ensamstående föräldrar och skolpolitik. Kunskap och insikter som dragits under de förberedande mötena uttmynnade i ett underlag, som under Nordiskt Forum och Almedalen blev ett utbyte av idéer och information, till inbjudna kommunpolitiker och beslutsfattare men också till publik. Avslutningsvis hade vi ett sista möte i november med fokus på året som gått, dess resultat och med fokus på en möjlig uppföljning. 16 (41)

17 Dialogue Dialogue är ett internationellt EU-finansierat projekt där organisationer från fem medlemsländer deltar. Målet med DIALOGUE är att visa att kulturell mångfald kan vara en fördel i konkurrensen att starta nya sociala företag. Projektet fokuserar på unga människors (18-35 år) kreativitet och vilja. Sveriges Makalösa Föräldrars fokusgrupp i projektet är unga ensamföräldrar och unga som växt upp med ensamföräldrar. Under 2014 hölls ett antal workshops och informationskonferenser i de involverade länderna (Sverige, Italien, Frankrike, Rumänien, Spanien), som syftade till att utbilda deltagarna i entreprenörsskap och interkulturell dialog. Riksförbundets politiska påverkansarbete och opinionsbildning Sveriges Makalösa Föräldrar har varit mycket framgångsrik i sitt politiska påverkansarbete och opinionsbildning. Riksförbundet finns, trots sin litenhet, definitivt med på kartan. Vi var inbjudna till Socialförsäkringsutskottet för att prata kring Föräldraförsäkringen och den tredje pappamånaden men även till Regeringens utredningsavdelning där vi pratade om vårdnadsreformen. Aktuella frågor för organisationen har under 2014 främst varit barns rätt och barns röst, jämställt föräldraskap, vårdnadsfred, barnfattigdom samt arbete för stjärnfamiljer och utsatta grupper. Annat centralt och viktigt påverkansarbete är generalsekreterarens deltagande i dels Brukardelegationen och dels Jämställdhetsrådet. Genom detta engagemang får riksförbundet en viktig plattform för att ge egna synpunkter kring förd politik men också för att inhämta andras synpunkter och ta del av aktuell information. Andra viktiga tillfällen till politiskt påverkansarbete sker förstås i möten med enskilda representanter för politiska partier. Dessa möten brukar vanligtvis arrangeras av partierna själva, t.ex. inför förberedelse kring specifika frågor. Riksorganisationens samverkan med myndigheter och organisationer Utöver ovan politiska påverkansarbete och opinionsbildning sker naturligtvis regelbundet arbete för att skapa samverkan med bl.a. myndigheter och organisationer, som kan komma ensamföräldrar till del på olika sätt. Ett viktigt deltagande sker t.ex. i Socialstyrelsens Stora Rådet, två gånger per år, där möjlighet finns att diskutera frågor och villkor kring det verksamhetsbidrag som ges organisationer som bedriver frivilligt socialt arbete. 17 (41)

18 Riksorganisationens övriga synliggörande verksamhet Övrigt synliggörande arbete har förstås varit eventet kring Årets Stöttare Rebecca Landmér, och som en nyhet i år, Årets Konstnär Louise Lindblom. Föredrag i Västerås Våren 2014 hade vi följande event: Visning av kampanjfilm samt paneldebatt och försäljning av boken Att köpa sin frihet. Riksorganisationens nätverksbyggande Riksförbundet bedriver nätverksbyggande genom att ingå i olika styrelser och nätverk. EAPN Sweden innebär viktigt nyckelarbete i arbetet mot fattigdom och social utestängning, och bidrar också till att förstärka riksorganisationens europeiska plattform. IDEA bidrar som arbetsgivarorganisation att höja det arbetsgivaransvar som faktiskt finns i riksförbundets ledning. Nätverket för Barnkonventionen, där riksförbundet också är medlemmar, arbetar för Barnkonventionens införande i svensk lagstiftning Eurochild, arbetar för barns bästa. Eurocare, nätverk som arbetar för en mer restriktiv alkoholpolicy. COFACE, fokuserar på familjer i Europa och som nog får sägas vara det nätverk förbundet kan fullfölja huvudparten av sitt europeiska nätverksbyggande. Våren 2014 bjöds Sveriges Makalösa Föräldrar in till Population Europé Event, i Bryssel, där ensamföräldrar och separationer diskuterades. Medlemsförmåner Medlemmar i Sveriges Makalösa Föräldrar erbjuds gratis juridisk rådgivning, samt rabatterade priser på Advokatbyrån Therese Ström, therese.strom@advokatstrom.se. Denna samverkan med advokatbyrån har skett med stor hjälp av en engagerad advokat tillika medlem, som i praktiken utvecklat denna framgångsrika idé helt själv. Riksorganisationen har också arbetat med andra avtal hos andra professionella rådgivare, terapeuter m.fl., som numera finns tillgängliga på hemsidan. Medlemstidskriften har kommit ut med två nummer, vardera med tydliga teman. 18 (41)

19 Stöd till lokalföreningar och familjenätverk Lokalföreningarna får ekonomiskt stöd från riksförbundet, i form av att 3/4 av medlemsavgiften betalas tillbaks till respektive lokalförening. Stödet betalas ut en gång per år, efter att lokalföreningens årsmöte är genomfört. Lokalföreningarna kan också få stöd för att söka kommunala eller regionala pengar för sin verksamhet. Lokalföreningarna har även tillgång till det gemensamma medlemsregistret, Arc Member, vilket gör att man kan betala medlemesavgiften via hemsidan. Förbundet har också varit behjälpligt med utskick samt uppdatering av hemsidor, för de som velat. Genom det riksomfattande avtalet med Sensus har lokalföreningarna möjlighet att låna lokal på det lokala Senus-kontoret. Där får vi också ta del av deras kursutbud och de hjälper även till om vi vill ordna någon föreläsning. Under 2014 besökte ordföranden lokalföreningarna i Lund, Malmö, Helsingborg, Stockholm, Umeå och Uppsala. Förbundsstyrelsen Sveriges Makalösa Föräldrar Catarina Danso Förbundsordförande Therese Ström Kassör Carolina Blomberg Ledamot Madelene Wennberg Suppleant Leif Degler Suppleant Lisbeth Fletcher Suppleant 19 (41)

20 Årsredovisning Se separat bilaga 20 (41)

21 Revisionsberättelse Se separat bilaga 21 (41)

22 Strategisk treårsplan för Sveriges Makalösa Föräldrar I vår strategiska treårsplan så klargörs verksamhetens övergripande mål kopplat till konkreta mål som ska uppnås under dessa tre år, samtidigt som en redogörelse sker för de resultat som ska uppnås under dessa tre år, med en plan för hur dessa resultat ska kunna utvärderas. Det ska finnas ett tydligt, attraktivt och konkretvärde i att vara medlem i Makalösa Föräldrar Detta värde ska vara kopplat till föräldraskapet(med särskilt fokus på ensamföräldraskapets villkor), samt kopplat till relationen till barnet med utgångspunkt från Barnkonventionen. Detta värde kan utgå från socialt perspektiv (gemenskap med och stöd från andra föräldrar); från personligt perspektiv (jagstärkande och egenmaktsutvecklande) och/eller från ekonomiskt perspektiv (olika slags medlemsförmåner och rabatter). Det ska finnas en stark och unik vilja i att engagera sig ideellt i Makalösa Föräldrar Denna vilja ska vara kopplat till möjligheten att utvecklas på personligt plan, med fokus på civilsamhällets demokratiska principer kring styrelsearbete och volontärarbete. Det ska finnas en konkurrensstark och solid vinst i att vara anställd hos Makalösa Föräldrar Denna vinst ska grundas med en professionell och engagerad styrelse, som lägger resurser på att vara bra arbetsgivare. Sveriges Makalösa Föräldrar anser att det är viktigt att arbeta för barnen genom föräldrarna, eftersom arbetet att påverka och förbättra föräldrarnas villkor stöttar dem att i sin tur stärka sina barns rättigheter. Barnkonventionen är den enda konventionen om mänskliga rättigheter där staten inte är den främsta och enda beskyddaren av de mänskliga rättigheterna, utan där föräldrarna lyfts fram. Ett medvetet föräldraarbete sker för barnens skull. Sveriges Makalösa Föräldrar utgår särskilt från alla barns samma rättigheter och lika värde (artikel 2) och det faktum att barnens bästa alltid ska komma i första rummet (artikel 3). Organisationens verksamhet genomsyras också av det faktum att barn som inte bor med båda föräldrar ska få träffa dem regelbundet, om det är för deras bästa (artikel 9), att barn har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör hen (artikel 12-15) samt att båda föräldrar gemensamt har det primära ansvaret för barnets uppfostran och utveckling, så länge det sker enligt barnets bästa (artikel 18). 22 (41)

23 Sveriges Makalösa Föräldrars övergripande mål är att ensamföräldern och dess barn skall ha samma förutsättningar som föräldrar och barn i den traditionella kärnfamiljen. Många ensamföräldrar och deras barn lever i en social och ekonomisk utsatthet, eller i risk för att drabbas av den utsattheten. För att uppnå den visionen arbetar riksorganisationen med att samla och stärka ensamföräldrar, att synliggöra ensamförälderskapet både i ett politiskt påverkansarbete och opinionsbildande, att inspirera till ny forskning och verka kunskapsbildande samt att arbeta med olika projekt och metoder som fokuserar enföräldershushåll. Sveriges Makalösa Föräldrar verkar för ett aktivt jämställt föräldraskap där en ensamförälder har samma förutsättningar som kärnfamiljen att tillgodose ett barns behov ur ett socioekonomiskt perspektiv. I det jämställda föräldraskapet ingår också en syn på varje förälder som en individ med eget ansvar för hur en förälder går in i föräldraskapet. Arbete i samverkan riksorganisationen och lokalföreningar samt familjenätverk Öka kännedomen om och tillväxten av organisationen Fler behöver få veta att Sveriges Makalösa Föräldrar finns. Det finns minst ensamföräldrar och ca en halv miljon barn som växer upp i enföräldrahushåll, så organisationen har mycket potential kvar för att bli större. Att nå fler föräldrar och kunna erbjuda dem aktivt stöd genom verksamheten är centralt. Organisationen når fler medlemmar genom att marknadsföra verksamheten på olika sätt. Målet är att få 1000 medlemmar till under aktuell treårsperiod. Det lokala arbetet är en av organisationens grundstenar. Kansliet ska under denna treårsplan stötta uppstarten av minst femton nya nätverk och skapandet av minst tre nya lokalföreningar. Det är dock viktigt att all stöd och rådgivning sker utifrån ett perspektiv av hjälp till självhjälp, då egna lokala initiativ och insatser krävs för en bra jordmån. Insatser såsom lokala mötesplatser, kostnadsfri juridisk rådgivning och läsvärd tidskrift är Sveriges Makalösa Föräldrars kärnverksamhet och fundamentet som kontinuerligt behöver uppdateras, kvalitetssäkras och utvecklas. Utan att nämnda områden ständigt förbättras och förmedlas, föreligger för medlemmen ingen anledning till medlemskap. Kansliets arbete och aktiviteter har därför sin bar och fokus på dessa områden. Rabatterade priser till yrkesverksamma Medlemmar i Sveriges Makalösa Föräldrar erbjuds kostnadsfri juridisk rådgivning, samt rabatterade priser för juridiska tjänster. Samma intresse kring förmånliga priser finns även hos medlemmarna för bl.a. coaching, samtalsterapi och familjerådgivning. Kansliet ska vidareutveckla arbetet med rådgivning till medlemmar genom att söka fler samarbeten med olika professioner. 23 (41)

24 Under denna treårsperiod ska organisationen erbjuda fem avtal med olika professioner till medlemmarna. På samma sätt finns det också intresse att utveckla ett system med förmånliga priser för medlemmar, i städer där lokalföreningarna är starka, hos lokala affärer och butiker. Organisationen ska därför också i minst tre städer utveckla lokala rabatter hos butiker som t.ex. säljer barnkläder, leksaker eller liknande. Tidskrift, hemsida och nyhetsbrev Tidskriften ska komma ut regelbundet och även delas ut som informationsmaterial till icke medlemmar. Artiklarna och reportagen ska vara av hög kvalitet, och både synliggöra, informera om och stärka ensamföräldraskapet. De artiklar, råd, tips, begreppsförklaringar m.m. som finns i tidningen kan också vara god stöttning för en icke medlem, som kanske sedermera väljer att bli medlem. Tidskriftens upplaga ska utökas till 3000 ex. Annonserna i tidskriften ska också öka, för att bidra till den höga nivån på tidskriftens layout. Nyhetsbrevet ska komma ut veckovis, med undantag för helger och semestrar. Formen för nyhetsbrevet ska utvecklas och administrativt förenklas. Kansliet ska fortsätta arbeta för att öka antalet prenumerationer, till 4000 stycken. Hemsidan ska ses över och kontinuerligt fräschas upp. Kansliet ska utveckla verktyg på hemsidan som erbjuder intresserade och medlemmar den information eller den hjälp de söker, på ett enkelt sätt. Under dessa tre år ska hemsidan ha utökat sina besök, till minst 2000 besök i månaden. Lokalt stöd: möjlighet till kontaktnätverk och engagemang Lokalföreningarnas uppgift är att fokusera på den lokala verksamheten. Lokalföreningarna får ekonomiskt stöd från riksorganisationen. Syftet med utbetalningen är att ge lokalföreningen ett verksamhetsstöd. Pengarna kan användas till verksamhet som kommer många medlemmar till godo. Bra exempel på det är lokal hyra, informationsmaterial, annonsering, och material till verksamheten. Pengarna kan också användas för att skicka aktiva medlemmar på utbildningar som föreningen därmed får nytta av. För att vara berättigad till att få det här stödet krävs att lokalföreningen skickar in sin verksamhetsplanering och budget inför sitt årsmöte. Lokalföreningen ska också redovisa i sin resultaträkning vad pengarna har använts till och resultaträkningen ska skickas tillsammans med verksamhetsberättelsen till kansliet. Stödet betalas ut en gång per år, efter att lokalföreningens årsmöte är genomfört. Lokalföreningarna såväl som nätverken kan också få stöd från riks att söka 24 (41)

25 kommunala eller regionala pengar för sin verksamhet. Med hjälp av denna ekonomiska resurs stöttas lokalföreningarna i att växa och stärkas. Det kan till exempel ske genom att träffa en lokalpolitiker för att tala om ett kommunalt handlingsprogram och i samband med det mötet lyfta behovet av medel till organisationer som arbetar med föräldrar. Idag är många kommuner mer fokuserade på att ge pengar till ungdomsorganisationer, men samtidigt sker en stor del av arbetet med att förebygga problem hos barn och unga genom föräldrastödjande verksamhet. Under denna treårsperiod ska tre lokalföreningar med eller utan kansliets hjälp ha genomfört/deltagit i mindre kommunala projekt. Det är också viktigt att lokala eldsjälar får känna sig sedda och stärkta i sitt engagemang, med sin unika kunskap. Dessa eldsjälar kan för hela organisationen bli värdefulla kontaktpersoner, som kan inspirera andra medlemmar, lokalföreningar och familjenätverk. Naturligtvis ska dessa kontaktpersoner känna att de får utbyte och nytta av dessa aktiviteter, både personligt och yrkesmässigt på olika sätt. Riksorganisationen ska utveckla en tydligare samverkan med lokalföreningarna, med hjälp av bl.a. dessa kontaktpersoner, som runt om i landet får och tar ett större nationellt engagemang genom projekt eller aktiviteter från riksorganisationen. Minst fem kontaktpersoner (alt. familjerådsledare) ska ha engagerat sig i aktiviteter av dessa slag. På lokal nivå är det också viktigt att politiskt påverkansarbete och opinionsbildning pågår, för att stärka ensamföräldrafamiljer. Det bör, för maximal effekt, ske en kontinuerlig samverkan på nationell nivå och lokal nivå, där det är riksorganisationens uppgift att med hjälp av personella och ekonomiska resurser stödja detta lokala arbete. Riksorganisationen ska i samverkan med minst fem lokalföreningar ha genomfört olika seminarier, delvis eller huvudsakligen kopplade till Sveriges Makalösa Föräldrars rapporter. Det är också viktigt att även mindre aktiva lokalföreningar och familjenätverk känner att de har möjlighet, om de vill, att stärkas med stöd av riksorganisationen. Generalsekreteraren, annan kanslipersonaloch/eller styrelseledamöterna i sina särskilda kontaktmannaskap (kopplade till lokalföreningarna och nätverken) ska ha erbjudit besök till alla lokalföreningar och nätverk under dessa tre år, oftast i samband med allmänna föredrag eller liknande. Som ett konkret stöd till lokal gemenskap och tillväxt ska riksorganisationen erbjuda olika insatser till alla lokala mötesplatser, där följande är särskilt viktiga att lyfta fram: Rriksorganisationen ska fortsätta utveckla en handbok, i samverkan med lokalföreningarna och nätverken, där olika tips och råd finns för nya lokalföreningar och nätverk, t.ex. hur en lokalförening får nya medlemmar eller arrangerar en lokal presskonferens. Riksorganisationen ska fortsättningsvis trycka upp enkla opersonliga visitkort som lokalföreningar och nätverk kan använda i marknadsföringssyfte. Kansliet ska också trycka upp nytt marknadsföringsmaterial efter dialog med lokalföreningar och nätverk. Sveriges Makalösa Föräldrar har en mångårig och gedigen erfarenhet av att arrangera läger. Riksorganisationen stödjer lokalföreningar och familjenätverk att själva arrangera läger på olika sätt. Slutligen 25 (41)

26 ska riksorganisationen utveckla ett medlemsregister, som alla lokalföreningar och familjenätverk kan använda, för att optimera och effektivisera systemet att komma i kontakt med medlemmar. Samla och stärka ensamföräldern online: en hjälp till självhjälp Förutom fysiska mötesplatserna finns flera e-postbaserade nätverk och ett forum. Syftet med nätverken och forumet är att möjliggöra dialog mellan föräldrar med liknande vardag, för att på så sätt stödja varandra i en hjälp till självhjälp. Mellan åren ska kansliet ha upprättat fler e-postlistor för andra grupper av ensamföräldrar, samt spridit informationen om forumet. Även detta är ett strategiskt långsiktigt arbete gentemot bl.a. utsatthet, missbruk, våld och hot. Dessutom ska kansliet vidareutveckla de kompletterande hemsidorna, och med fokus på olika slags ensamföräldrafrågor. På dessa hemsidor ska besökarna få tillgång till en kunskapsbank och begreppsskola om allt som rör t.ex. separationer, vårdnadstvister, privatekonomi, föräldrastöd osv., samt kunna ställa frågor anonymt och kunna få kontakt med andra deltagare. Utbildning: vägenmot ökad kunskap, kraft och medvetenhet Sveriges Makalösa Föräldrars utbildningar har ett stort värde för medlemmarna. Genom riksorganisationens verksamhet eller lokalföreningars/nätverks grundverksamhet får medlemmar tillgång till självhjälpsgrupper, cirkelverksamheter, familjenätverk m.m. Organisationen ska utveckla utbildningar med tydligare teman, framför allt jämställt föräldraskap, delaktighet i samhället samt kommunalt och regionalt påverkansarbete. Kansliet ska under de tre åren ha samlat minst 250 medlemmar i utbildning. Under dessa tre år ska utbildningsverksamheten utvecklats till att även inkludera tvåföräldershushåll, särskilt i temat jämställt föräldraskap. Kansliet ska under dessa tre år ha genomfört fem studiecirklar med sammanlagt 50 deltagare. Denna cirkelverksamhet ska också omarbetas till att kunna bli en distansutbildning, för ensamföräldrar som inte kan resa, och den distansutbildningen ska finnas tillgänglig på hemsidorna. Dessutom behöver lekledarverksamhet utvecklas och förädlas, dvs. den barnverksamhet som erbjuds kostnadsfritt för att förenkla för medlemmarna att kunna delta i utbildningarna. Under denna treårsperiod ska kansliet ha arrangerat två lekledarutbildningar, samt tre lägerledarutbildningar. Organisationens mål är att ha en viss andel examinerade förskollärare som kvalitetssäkrar utbildningarna och verksamheten. Slutligen ska styrelsen ha utarbetat ett slags stipendieverksamhet, där medlemmar som har det ekonomiska behovet kan ansöka om ekonomiskt stipendium för varje utbildning hen vill delta i. Viktiga begrepp här är demokrati, delaktighet och empowerment. 26 (41)

27 Arbete främst för riksorganisationen Stärka och kvalitetshöja organisationens resurser Sveriges Makalösa Föräldrar har efter ett års arbete blivit godkända att få ett 90- kkontokonto. Syftet är att genom offentlig insamling för humanitärt och välgörande ändamål kunna erbjuda stöd till ensamföräldrar och deras barn. Denna insamling kan ske genom penninginsamling, kläd och annan lösöres-insamling och försäljning av varor och tjänster. Detta ska utvecklas under , till att bli en stabil och transparent verksamhet, tillsammans med andra alternativa möjligheter till finansiella resurser, för att stärka organisationens verksamhet, t.ex. organisationsbidrag och projekt. Synliggöra ensamföräldraskapet: mot en mångsidig norm Uppgiften att synliggöra ensamförälderskapet ligger i första hand på riksorganisationen och generalsekreteraren. Inspiration och underlag till remissvar och andra politiska ställningstagande hämtas in från medlemmar i organisationen. Sveriges Makalösa Föräldrar ska under dessa tre år arbeta med olika grupper av ensamföräldrar, och då utveckla kunskapen om dessa grupper, samt satsa på att verksamheten ska nå fler män (dock med bibehållen balans i ledande positioner). Alla dessa särskilda satsningar ska kansliet söka projektanslag för, både för att höja kunskapsnivån och skapa särskilt stöttande strategier. Detta ska organisationen göra i samverkan med kunskapsutvecklande verksamhet, och under denna tid ska en samverkan ha utvecklats med en högskola. Organisationen ska under dessa tre år ha delat ut priset Årets stöttare, till personer som gjort ett bra och stödjande arbete för ensamföräldrar. Detta pris ska uppmärksammas i media och bli den inspiration, förebild och igångsättare till diskussion som det är tänkt. Kansliet använder Twitter, Facebook, hemsidan och nyhetsbrevet för att sprida kunskapen om organisationens arbete. Organisationen ska uppmuntra medlemmar, nätverk och föreningar att bidra med att sprida arbetet vidare. Viktiga begrepp här är stjärnfamiljen, jämställt föräldraskap och vårdnadsfred. Den politiska debatten: väcka och driva centrala frågor Ansvaret för att föra den politiska debatten framåt ligger främst på riksorganisationen och generalsekreteraren. De senaste åren har riksorganisationen varit särskilt framgångsrika i att väcka debatten om nattis, dvs. barnomsorg på obekväm arbetstid, något som flera politiska partier inlemmat i deras agenda och flera kommuner inspirerats att börja utveckla, och självklart ska kansliet fortsätta lyfta fram vikten av nattis. Under ska organisationen också fokusera på bland annat umgängesföräldrars ekonomi, samt unga ensamföräldrars, utlandsfödda ensamföräldrars och ensamma ensamföräldrars fysiska och psykiska hälsa. Kansliet, främst i form av generalsekreteraren, ska träffa nyckelpersoner från både myndigheter, intresseorganisationer och rikspolitiken. Kansliet ska skicka ut 27 (41)

28 pressmeddelande i aktuella frågor och ha en bred omvärldsbevakning som fångar upp trender och debatter inom föräldraområdet. Sveriges Makalösa Föräldrar ska vara tillgängliga och medverka i debatter som ordnas, och kansliet ska ta initiativ till egna debatter i aktuella frågor. Generalsekreteraren ska skriva debattartiklar, själva och tillsammans med andra organisationer och politiker för att lyfta organisationens prioriterade frågor. Den rapport om hur bra kommuner är inom områden som är viktiga för ensamföräldrar, som publicerades 2009 och 2010, ska följas upp på ett noggrant och breddat sätt i år och år 2013, året innan valet. Då ska de ställda frågorna besvaras av majoriteten av kommunerna och dessa svar ska redovisas i en rapport, både generellt och individuellt för varje kommun. Denna rapport ska också utgöra grunden för fem seminarier i de största kommunerna, och ge uppmärksamhet om ensamförälderskap både bland politiker och media. Organisationen ska också varje år medverka i Almedalen, genom generalsekreterares deltagande i debatter och seminarier. Dessutom ska kansliet utveckla politiskt engagemang bland medlemmar, genom deltagande i anslutning till Almedalsveckan, som erbjuder unikt sammanhang för just lobbyism. Den interna politiska debatten ska föras genom medlemstidningen, hemsidan, Facebookgruppen och med grund i ett nätverk för politiskt intresserade medlemmar som ska utvecklas, som både ska ha tillgång till en e-postlista och ett eget forum. Detta nätverk är en form av politiskt växthus, som ska inspirera och nderlätta för medlemmarna att engagera sig på de sätt de vill och finner möjliga. Viktiga begrepp här är engagemang och medvetandegörande. Organisationen skall vara väl etablerad Sveriges Makalösa Föräldrar ska fortsätta svara på remisser, och vara en självklar instans att vända sig till med frågor om ensamförälderskap. Sveriges myndigheter, kommuner och landsting skall känna till Sveriges Makalösa Föräldrar. Kansliet ska under dessa tre år, tillsammans med aktuella lokalföreningar, besöka minst tio av Sveriges kommuner. Organisationen vill också vara kända på lokal och kommunal nivå, där bland annat kvinnojourer, brottsofferjourer, familjerådgivningar, MVC och BVC ska känna till organisationen. Informationsfoldern om jämställt föräldraskap och informationskampanjen om vårdnadsfred ska vidareutvecklas och även fördjupas i form av fortsatta särskilda satsningar. Den kostnadsfria juridiska rådgivningen för medlemmar ska förädlas samt vidareutvecklas ännu mer i form av övrig rådgivning, t.ex. i form av terapeutiska stödsamtal. Dessutom ska även jourtelefon för medlemmar vidareutvecklas, utifrån sociala stödinsatser. Generalsekreteraren ska också ha initierat kontakt och dialog med högskolor för en diskussion av tydligare jämställdhetsutbildning och genusmedvetenhet i området jämställt föräldraskap i bl.a. barnmorskeutbildningar och socionomutbildningar. Samverkan med myndigheter och organisationer Sveriges Makalösa Föräldrar har sedan många år ett framgångsrikt samarbete och utbyte med andra organisationer. Organisationen ska fortsätta vårda de kontakterna och vara positiva till nya samarbeten. En stor vinst med samverkan är att organisationen kan förmedla kunskap om verksamhetens frågor och arbetsmetoder. 28 (41)

29 Många organisationer har anammat ett ensamföräldraperspektiv och inkluderar därmed ensamföräldrar på ett helt annat sätt. Organisationen ska fortsätta samarbetsavtalet med Sensus studieförbund och andra studieförbund, för utbildning av ideella eldsjälar. Kansliet ska fortsätta vårt samarbete med t.ex. Försäkringskassan, TCO och Unionen för att lyfta ensamföräldrar i aktuella frågor. Generalsekreteraren ska fortsättningsvis delta i Brukardelegationen, som leds av barn-och äldreministern, samt i Jämställdhetsrådet som leds av utbildningsministern. Kansliet ska fortsätta underhålla kontakterna med Majblomman, IOGT-NTO/Junis, BRIS, Rädda Barnen, Forum, Svenska Kyrkan, Insolvens för att nämna några av de som står organisationen närmast. Organisationen ska även ställa oss positiva till samverkan med både politiska partier och svenskt näringsliv och arbetsgivarföreningar. Denna samverkan fördjupas och förädlas bland annat genom generalsekreterarens engagemang i styrelser (IDEA arbetsgivarorganisation och EAPN Sweden) och styrgrupp (Ideell Arena). Projekt: kunskapsutvecklande och förmedlande initiativ Sveriges Makalösa Föräldrar ska under dessa tre år aktivt söka projektmedel och driva projektverksamhet i överensstämmelse med organisationens vision och mål. Kansliet ska fortsätta söka bidrag från mindre fonder till bl.a. stödverksamhet och utbildningsaktiviteter. Från genomförda projekt ska värdefulla insikter lyftas fram samt även vidareutvecklas genom nya projekt och förmedlade metoder. Inför år 2013 har generalsekreteraren sökt anslag för flera större projekt. Generalsekreteraren har även sökt projekt med internationellt perspektiv, främst EU-projektanslag med en engelsk ensamföräldraorganisation vad gäller ensamföräldrars arbetssituation. Generalsekreteraren är även deltagande aktör i två projekt som ligger i slutfas att få EU-projektanslag. Generalsekreteraren kommer också söka projektanslag för kunskapsutveckling kring ensamföräldrars utsatthet för brott och projektanslag för information kring vårdnadsfred. Syftet är dels att utveckla kunskap kring varför ensamföräldrar är en riskgrupp för brott och dels att samla de föräldrar som vill eller håller på att separera och ge dem kunskap och stöd för att ta sitt ansvar för att genomföra en konstruktiv separation med en vårdnad och ett umgänge som främjar barnets bästa. Med detta syfte hoppas organisationen kunnabidra till ett långsiktigt förebyggande arbete för utsatta barn och mot bl.a. mäns våld mot kvinnor och alkohol-eller drogmissbruk. Kansliet vill också på hemsidan skapa enskilda forum som samlar och stöttar specifika föräldrar, t.ex. unga ensamföräldrar. Rättighetsbaserat arbete I ett rättighetsbaserat arbete genomsyras arbetet av ett rättighetsperspektiv vilket innebär att Sveriges Makalösa Föräldrar istället för att utgå ifrån människors behov och intressen tydligt talar om människors rättigheter och skyldigheter. En ideell organisation som arbetar rättighetsbaserat uppmärksammar hur individens rättigheter bättre kan värnas om och vilka skyldigheter staten har att uppfylla dessa. När en organisation arbetar rättighetsbaserat bör organisationen säkerställa att rättighetsperspektivet finns med redan på idéstadiet i exempelvis projektansökningar. De mänskliga rättigheterna ligger då till grund för syfte, 29 (41)

30 målsättning, metod, genomförande och uppföljning. Mänskliga rättigheter reglerar förhållandet mellan individ och stat och är baserat på allas lika värde. Varje individ ska garanteras ett skydd av de mänskliga rättigheterna och det är statens ansvar att säkerställa detta skydd och att de mänskliga rättigheterna omfattar alla. Att tydliggöra relationen mellan stat och individ kan underlätta i det opinionsbildande arbetet, eftersom organisationen kan hänvisa till ratificerade konventionstexter och artiklar. En annan viktig aspekt av rättighetsbaserat arbete är att skapa förutsättningar för individen att hävda sina rättigheter gentemot staten. Detta kan ske genom exempelvis utbildningar för att öka individens kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter hen har. Människor som är medvetna om sina rättigheter har bättre förutsättningar för att påverka sin egen situation och på så sätt kan organisationen stärka sina medlemmar och undvika att verksamheten blir sedd som hjälpverksamhet. Istället för passiva medlemmar som riskerar att utmålas som offer för omständigheter de inte kan påverka och i behov av hjälp och stöd, skapas på så sätt aktiva aktörer som talar för sin egen sak och hävdar sina rättigheter. Att börja arbeta rättighetsbaserat behöver inte betyda en förändring av verksamheten, utan innebär snarare ett tydliggörande arbete och en omvärdering av synen på redan pågående arbete genom att förankra syftet i rättigheter istället för behov. Det handlar även om att tydliggöra att det yttersta ansvaret ligger på staten att genom lagstiftning och andra åtgärder säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna. Sveriges Makalösa Föräldrar har lång erfarenhet av att arbeta för barnen genom föräldrarna, eftersom organisationen ser att det är genom att påverka och förbättra föräldrarnas villkor som de i sin tur kan stärka sina barns rättigheter. Barnkonventionen är dessutom den enda konventionen om mänskliga rättigheter där staten inte är den främsta och enda beskyddaren av de mänskliga rättigheterna. I Barnkonventionen tydliggörs föräldrarnas viktiga roll i skyddet av barnets rättigheter och ger föräldrarna både skyldigheter gentemot barnet och rättigheter gentemot staten, i form av stöd i sin föräldraroll. I Barnkonventionen står bland annat att föräldrar har huvudansvaret för barnets uppfostran och utveckling, ska ge barnet vägledning och råd, men också lyssna på barnet och ta hänsyn till hens tankar och har rätt till stöd från samhället. Enligt den senaste rapporten från Rädda Barnen var barnfattigdomen drygt tre gånger så vanlig bland barn som huvudsakligen bor med en av sina föräldrar. Genom att arbeta rättighetsbaserat kan organisationen förankra det redan pågående arbetet mot barnfattigdom i Barnkonventionen och exempelvis i artiklar om barnets rätt till hälsa, utbildning, fritid och skälig levnadsstandard. 30 (41)

31 Våra prioriterade frågor En viktig del i Sveriges Makalösa Föräldrars opinionsarbete är att förändra synen på familjenormen. Sveriges Makalösa Föräldrar vill förnya politikens syn på familjen, så att politiker i beslutsfattande uppdrag inte bara utgår från den traditionella familjens behov utan också tittar på ensamföräldrar och bidrar till att skapa bra förutsättningar att vara familj på lika villkor. När familjepolitiken utgår ifrån ett bredare familjebegrepp så kommer behovet av ekonomiska och sociala reformer att bli tydligt, och Sveriges Makalösa Föräldrar ska arbeta för en sådan förnyelse. Organisationen ska också arbeta för en tolerant syn på stjärnfamiljen (dvs. samlingsbegreppet för alla olika typer av familjer i det moderna samhället), och under denna treårsperiod ska kansliet ha sammanställt och tryckt upp en debattbok som fokuserar just hur olika familjer kan se ut. Andra prioriterade frågor under denna treårsperiod är möjligheten till studielån under lov för högskolestuderande ensamföräldrar; kostnadsfria hälsoundersökningar för ensamföräldrar samt bevarandet av allmännyttan med tanke på att 2/3 av ensamföräldrarna bor i hyresrätter. Slutligen ska organisationen också arbeta aktivt med att se över former för en jourtelefon för medlemmar samt införandet av Makalotsar, dvs. organisationens egna volontärer som utifrån sin egna livserfarenhet och genomgångna utbildningar kostnadsfritt finns för att ge stöd och råd till medlemmar. Sammanfattningvis, konkreta insatser år nya medlemmar 15 nya nätverk och tre nya lokalföreningar Fem avtal om rabatt för medlemmar, till olika professioner- Förmånliga priser i minst tre städer, med lokala butiker Ökad upplaga av tidskrift till 3000 ex Ökad upplaga av nyhetsbrev till 4000 läsare 2000 besök/månaden på hemsidan Tre existerande lokalföreningar ska ha deltagit i något kommunalt projekt Fem kontaktpersoner/familjerådsledare ska ha deltagit i mer nationella aktiviteter Seminarier i minst fem städer i samverkan riksorganisation och lokalföreningar 250 medlemmar i utbildningar Fem studiecirklar med sammanlagt 50 deltagare Två lekledarutbildningar och tre lägerledarutbildningar 10 kommuner ska ha fått besök av organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar, Riksorganisationens styrelse genom generalsekreteraren 31 (41)

Sveriges Makalösa Föräldrar Handlingar till årsstämman 23-24 april 2016 Stockholm

Sveriges Makalösa Föräldrar Handlingar till årsstämman 23-24 april 2016 Stockholm Sveriges Makalösa Föräldrar Handlingar till årsstämman 23-24 april 2016 Stockholm 1 (36) Innehållsförteckning Välkomna till årsstämman 2016 i Stockholm 3 Program för årsstämman 4 Riktlinjer för årsstämma

Läs mer

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. FÖRENINGSSTADGAR 1. 1 Namn och säte Föreningens namn är Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Syfte och målsättning Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Läs mer

STADGAR FÖR SOLLENTUNA KVINNOJOUR

STADGAR FÖR SOLLENTUNA KVINNOJOUR STADGAR FÖR SOLLENTUNA KVINNOJOUR ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Föreningens namn är Sollentuna Kvinnojour. Dessa stadgar gäller fr.o.m. 2018-03-21. 2 Sollentuna Kvinnojour, härefter kallad Kvinnojouren, är en

Läs mer

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete.

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. STADGAR FÖR FÖRENINGEN VÄSTERÅS SOPPKÖK Version 4, 2015-10-03 1 Föreningens namn Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till

Läs mer

Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn

Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn Ursprungliga stadgar 1 november 1996, Stockholm Antagna 22 april 2007, Stockholm Reviderade 19 april 2008, Helsingborg Reviderade 19 april 2009, Stockholm Reviderade

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen.

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. BILDA FÖRENING Ideell förening En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. Har föreningen stadgar och en styrelse betraktas föreningen

Läs mer

Stadgar för Rydebäcks Byalag

Stadgar för Rydebäcks Byalag Stadgar för Rydebäcks Byalag Antagna vid föreningsstämman 2014-02-25 Tidigare versioner Reviderade och antagna vid föreningsstämma 2012-02-21 Reviderade och antagna vid föreningsstämma 2010-02-16 Reviderade

Läs mer

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg.

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 1 Namn STADGAR 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 3 Ändamål 3.1 Föreningens syfte är att inspirera till ett ökat intresse för och öka kunskaperna i matematik

Läs mer

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Malmö mot Diskriminering Stadgar för Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Antagna vid årsmöte 2010-09-22 STADGAR Malmö mot Diskriminering Malmö

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer

Klubbens Stadgar

Klubbens Stadgar Klubbens Stadgar 2019-05-18 1. Föreningens namn Föreningens namn är Svenska Volvo C70-klubben 2. Föreningens syfte Svenska Volvo C70-klubben är en religiöst och politiskt obunden ideell förening, med kulturell

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

STADGAR FORUM SYD. Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204.

STADGAR FORUM SYD. Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. STADGAR FORUM SYD Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. Senaste revidering 150530 Stadgar för Forum Syd Organisationer i samverkan

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH Antagna 2008-04- 19 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. 1.2 Symbol

Läs mer

Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala

Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala Grundad den 8 maj 2014 Reviderade och antagna den 25 februari 2015 Stadgar för Feministiska Juriststudenter Uppsala Innehåll 1. Föreningens namn 2. Föreningens

Läs mer

Målsättningen för Byalaget är att Tyringe ska kunna erbjuda bra service och upplevas tryggt, attraktivt och framåt av de boende i alla åldrar!

Målsättningen för Byalaget är att Tyringe ska kunna erbjuda bra service och upplevas tryggt, attraktivt och framåt av de boende i alla åldrar! Byalaget vill vara Tyringebornas samlade röst! 1 Uppgift Målsättningen för Byalaget är att Tyringe ska kunna erbjuda bra service och upplevas tryggt, attraktivt och framåt av de boende i alla åldrar! Tyringe

Läs mer

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015 Stadgar för Sveriges HR Förening Sveriges HR Förening orgnr. 802004-2159 (The Swedish Association for Human Resource Management) Fastställda vid stämman den 29 mars 2012. Föreningen bildad 1921 1. Föreningens

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet

Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet Stadgar för Ladyfest Göteborg, antagna på årsmötet 2016-01-26 Ladyfest Göteborg är en partipolitiskt- och religiöst obunden feministisk ideell förening med säte i Göteborg. Ladyfest Göteborg arbetar för

Läs mer

STADGAR FÖR FKC ALVIK Reviderade och antagna av medlemsmötet 12 maj 2018

STADGAR FÖR FKC ALVIK Reviderade och antagna av medlemsmötet 12 maj 2018 STADGAR FÖR FKC ALVIK Reviderade och antagna av medlemsmötet 12 maj 2018 1 Föreningens namn är Föreningen Kulturcentra Alvik, förkortat FKC Alvik 2 Föreningens hemvist är Stockholm. 3 FKC Alvik är en allmännyttig

Läs mer

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Reviderade av årsstämman 23 maj 2015 1 Föreningens namn och syfte Stiftarna av Independent Living i Sverige, STIL, är en ideell förening. Föreningen

Läs mer

tillvarata medlemsföreningarnas intressen representera medlemsföreningarna regionalt, nationellt och internationellt

tillvarata medlemsföreningarnas intressen representera medlemsföreningarna regionalt, nationellt och internationellt Stadgar för Musikcentrum Riks 1 NAMN OCH SÄTE Förbundet Musikcentrum Riks (MCR) är en ideell förening som består av musikcentrumbildningar. Det har sitt säte i Göteborg. 2 ÄNDAMÅL Musikcentrum Riks ska

Läs mer

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Antagna vid årsmöten 2016-04-23 och 2016-10-15 1. Inledning Män för Jämställdhet (MfJ) är en partipolitiskt och religiöst obunden riksorganisation. 2.

Läs mer

EUROPA NOSTRA SVERIGE

EUROPA NOSTRA SVERIGE EUROPA NOSTRA SVERIGE Organisationen Europa Nostra (Vårt Europa), bildades 1963 i syfte att internationellt uppmärksamma och värna om det gemensamma europeiska kulturarvet. Europa Nostra är en paraplyorganisation

Läs mer

1 Namn och sätesort Föreningens namn är Agera Kvinnojour. Föreningen har sin sätesort i Solna.

1 Namn och sätesort Föreningens namn är Agera Kvinnojour. Föreningen har sin sätesort i Solna. Stadgarna antogs 2014-10-17 Agera Kvinnojour är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som arbetar med våldsutsatta personer definierar sig som kvinnor eller tjejer och deras eventuellt medföljande

Läs mer

Årsmöteshandlingar. årsmöte Feministiskt initiativ Linköping

Årsmöteshandlingar. årsmöte Feministiskt initiativ Linköping Årsmöteshandlingar årsmöte 2018-01-25 Feministiskt initiativ Linköping Innehåll Dagordning... 2 Årsberättelse Feministiskt initiativ Linköping 2017... 3 Resultaträkning för 2017 Feministiskt initiativ

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

Stadgar för föreningen Bufff Sverige (Barn och Ungdomar med Förälder/Familjemedlem i Fängelse, i häkte eller i frivårdsåtgärd)

Stadgar för föreningen Bufff Sverige (Barn och Ungdomar med Förälder/Familjemedlem i Fängelse, i häkte eller i frivårdsåtgärd) Sida 1 av 5 Stadgar för föreningen Bufff Sverige (Barn och Ungdomar med Förälder/Familjemedlem i Fängelse, i häkte eller i frivårdsåtgärd) 1 Föreningens firma Föreningen är en partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum.

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum. Företagsamma kvinnor Tjörn Orust Stenungsund Stadgar Stadgar för ideella Föreningen Nätverket Företagsamma Kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Ideella

Läs mer

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 Föreningsstadgar Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 HRF, Hörselskadades förening i Stockholm Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten Telefon 08-462 24 30, texttelefon 08-462 24 35,

Läs mer

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad:

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: 2017-03-19 1 Syfte Mom 1 Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder

Läs mer

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun.

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. Stadgar antagna den 24 april 2018 Föreningen Svalorna Indien Bangladesh Stadgar för Föreningen Svalorna Indien Bangladesh 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh.

Läs mer

GRUPP ATMEN STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET. Föreningens arbete utgår från ledorden Personligt engagemang och kunskapsspridning

GRUPP ATMEN STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET. Föreningens arbete utgår från ledorden Personligt engagemang och kunskapsspridning Grupp Atmen är en ideell och obunden förening som samlar, sammanställer och sprider kunskap om byggande och byggnadskonst i Sverige. Föreningen verkar för hus och byggande av god kvalitet i ett helhetsperspektiv.

Läs mer

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar STADGAR FORUM SYD Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. Senaste revidering 160528 Stadgar för Forum Syd Organisationer i samverkan

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna

Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Stadgar för Hela Sverige ska leva Dalarna Utkast inför andra revideringsbeslut vid årsmöte 2016-05-22 Hej! Nedan finns gällande stadgar för Hela Sverige ska leva Länsbygderådet Dalarna, till höger finns

Läs mer

1. Förbundets namn är Riksförbundet Svenska Prematurförbundet. öka kunskapen och medvetenheten om för tidigt födda barn i samhället.

1. Förbundets namn är Riksförbundet Svenska Prematurförbundet. öka kunskapen och medvetenheten om för tidigt födda barn i samhället. STADGAR FÖR Riksförbundet Svenska Prematurförbundet 1. Förbundets namn är Riksförbundet Svenska Prematurförbundet. 2. Syften öka kunskapen och medvetenheten om för tidigt födda barn i samhället. bevaka

Läs mer

STADGAR VÄLLINBGY FOLKETS HUS-FÖRENING Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker

STADGAR VÄLLINBGY FOLKETS HUS-FÖRENING Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker Stadgar för lokala medlemsföreningar anslutna till Riksorganisationen Folkets Hus och Parker 1 NAMN Vällingby Folkets hus förening är en allmännyttig ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Föreningens ändamål är att,

Läs mer

Innehåll Föreningens namn Målsättning Säte Beslutande organ Firmateckning... 3

Innehåll Föreningens namn Målsättning Säte Beslutande organ Firmateckning... 3 Stadgar INNEHÅLL Innehåll... 2 1 Föreningens namn... 3 2 Målsättning... 3 3 Säte... 3 4 Beslutande organ... 3 5 Firmateckning... 3 6 Verksamhets- och räkenskapsår... 3 7 Stadgeändring... 3 8 Upplösning

Läs mer

Stadgar för föreningen Barnombudet i Uppsala Län (BOiU)

Stadgar för föreningen Barnombudet i Uppsala Län (BOiU) Stadgar för föreningen Barnombudet i Uppsala Län (BOiU) Antagna vid ordinarie årsmöte den 14 mars 2019 och extra årsmöte den 4 april 2019. 1 Föreningens namn och ändamål är en ideell förening som ska verka

Läs mer

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap.

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap. Föräldraföreningens stadgar STADGAR För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening Antagna vid konstituerande årsmöte den 2011-09-29 1 Ändamål Martinskolans och Martingårdarnas föräldraförening

Läs mer

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar.

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar. STADGAR Antagna 2003-04-06 Reviderade 2006-03-04, 2007-03-03, 2009-03-07, 2010-03-06, 2012-02-18 1. Firma Organisationens namn är jagvillhabostad.nu. 2. Syfte Föreningens syfte är att bevaka samt agera

Läs mer

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar STADGAR FORUM SYD Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204 Stadgar för Forum Syd Organisationer i samverkan för global rättvisa 1 Organisation

Läs mer

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är:

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är: Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. Stadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgarna antagna vid årsmöte 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vi årsmöte

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

Stadgar F! Västerås Antagna av årsmöte

Stadgar F! Västerås Antagna av årsmöte 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Västerås (F! Västerås), organisationsnummer 802495-3799. 2 Föreningens säte F! Västerås säte är Västerås kommun. 3

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

Kap. 1 Om föreningen 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013.

Kap. 1 Om föreningen 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013. 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013. Kap. 1 Om föreningen 1 Föreningens namn är Barnaktiviteter i Örnsköldsvik. Föreningen ska bedriva sin verksamhet i Örnsköldsviks

Läs mer

Tid Lördagen den 29 mars kl Kvibergs idrottscenter, Göteborg Närvarande Röstberättigade 12 ombud Omfattning 1 20 Bilagor

Tid Lördagen den 29 mars kl Kvibergs idrottscenter, Göteborg Närvarande Röstberättigade 12 ombud Omfattning 1 20 Bilagor Årsmötet 2008 Protokoll Tid Lördagen den 29 mars kl. 13.00 16.00 Plats Kvibergs idrottscenter, Göteborg Närvarande Röstberättigade 12 ombud Omfattning 1 20 Bilagor 1 Mötets öppnande Förbundsordförande

Läs mer

RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING. Stadgar. Reviderade

RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING. Stadgar. Reviderade RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING Stadgar Reviderade 2016-07-16 1 Föreningens Benämning 1:1 Föreningen är en ideell, politisk, och religiöst obunden Riksförening som skall benämnas RISK STOPPA

Läs mer

Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 Revidering och komplettering 6. och 10.

Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 Revidering och komplettering 6. och 10. Edsvallaskolan Ekonomisk Förening Version B Stadgar Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 B 2015-04-23 Revidering och komplettering 6. och 10. vid styrelsemöte

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

Sisters Internationals Lokalgrupper

Sisters Internationals Lokalgrupper Sisters Internationals Lokalgrupper INNEHÅLL Verksamhetsbeskrivning av Sisters International Sverige sid 2 Riktlinjer för Sisters Internationals Lokalgrupper sid 3 Bildandet av en Lokalgrupp sid 7 Ekonomi

Läs mer

Stadgar för RFSL Stockholm

Stadgar för RFSL Stockholm Stadgar för RFSL Stockholm Antagna vid RFSL Stockholms årsmöte den 23 mars 2019. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm. 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Stadgar för Personskadeförbundet RTP

Stadgar för Personskadeförbundet RTP Stadgar för Personskadeförbundet RTP Antagna vid kongressen 2009.11.06-08 1 Namn och säte Förbundets namn är Personskadeförbundet RTP. Personskadeförbundet RTP är en handikapporganisation som är en partipolitiskt

Läs mer

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma 2017-05-23 1 NAMN Föreningens namn är Realstars ideell förening Sverige (nedan Realstars eller föreningen ). Realstars är en

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action På årsmötet 2015 beslutades att föreningen byter namn till Fair Action och att stadgarna ändras i enlighet med beslutet. Stadgarna antogs av Fair Trade Centers konstituerade

Läs mer

Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21

Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21 Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21 Namn och organisation 1 1. Föreningens namn är Noaks Ark Syd 2. Föreningen är lokalförening inom Riksförbundet Noaks Ark. Ändamål och

Läs mer

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär

STADGAR. för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND. Namn, verksamhetsområde och karaktär ~Sida 1 ~ STADGAR för ÖREBRO LÄNS HEMBYGDSFÖRBUND 1 Namn, verksamhetsområde och karaktär Örebro Läns Hembygdsförbund (nedan även kallad förbundet) är en samlande organisation för hembygdsrörelsen i Örebro

Läs mer

Psykologstudent Sverige Stadgar

Psykologstudent Sverige Stadgar Psykologstudent Sverige Stadgar 1 Föreningens namn, organisationsnummer och form 1.1 Psykologstudent Sverige, förkortas PS. 1.2 Föreningens organisationsnummer är 802441 7688. 1.3 Föreningen drivs av psykologstudenter,

Läs mer

Stadgar för Svensk-Eritreansk Samarbets Organisation för Demokrati Utveckling (SESADU) i Sverige

Stadgar för Svensk-Eritreansk Samarbets Organisation för Demokrati Utveckling (SESADU) i Sverige Stadgar för Svensk-Eritreansk Samarbets Organisation för Demokrati Utveckling (SESADU) i Sverige 1. ORGANISATIONENS NAMN Organisationens namn är Svensk-Eritreansk Samarbets Organisation för Demokrati Utveckling

Läs mer

Stadgar för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks

Stadgar för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks Stadgar för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks Roks bildades 1984. Stadgarna är antagna av Roks årsmöte den 10 maj 2009, reviderade vid Roks årsmöte den 10-11 maj 2014,

Läs mer

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter Stadgar för Sveriges Fotterapeuter 1 Förbundets namn Förbundets namn är Sveriges Fotterapeuter. Organisationsnummer 802407-9090 Kansliet har sitt säte i Stockholm. Förbundets ändamål Förbundet är en riksomfattande

Läs mer

Stadgar för Sveriges Muslimska Akademiker

Stadgar för Sveriges Muslimska Akademiker REFERENSNR TITEL VERSION KLASSIFICERING DATUM SMA..100503 FÖR SMA 1.0 GODKÄND PUBLIK 2010-05-25 Stadgar för Sveriges Muslimska Akademiker FÖRBEREDD AV YASMIN KHAN SKRIVEN FÖR SVERIGES MUSLIMSKA AKADEMIKER

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

STADGAR för Destination Åsnen

STADGAR för Destination Åsnen STADGAR för Destination Åsnen 1 Föreningens firma är Destination Åsnen, ideell förening 2 Föreningen skall verka för utveckling av besöksnäringen i Åsnenområdet och för att området ska vara en attraktiv

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action 1 Föreningens namn och säte Fair Action är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Ändamål och metoder Fair

Läs mer

Stadga för Kodcentrum

Stadga för Kodcentrum Stadga för Kodcentrum Antagna vid årsmötet 2017-04-29, förslag på revidering vid årsmötet 2018-04-28 1 Ändamål Mom 1 Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och

Läs mer

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske Dessa stadgar är antagna den 26 mars 2011 efter att ha behandlats vid föreningsmöte den 16 oktober 2010 och vid föreningens årsmöte den 26 mars 2011. Malmö Dövas Förening Svenske är ansluten till Sveriges

Läs mer

Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund

Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund Förbundets stadgar antogs vid Riksstämman i Kiruna den 24 maj 2003. Senast reviderad vid Riksstämman i Stockholm/Sollentuna 25-26 maj 2013. Brottsofferjoure

Läs mer

Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening.

Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening. Reviderade Stadgar för MPSK Luleå, Miljöpartister i Svenska kyrkan Luleå stift, ideell förening. Antagna vid årsmöte den..org. Nr: 802473-9081 1 Föreningens namn. Föreningens namn är Miljöpartister i Svenska

Läs mer

Höja hyran för aktiveter som t ex Carina och Studiofrämjandet ( betalar idag 500: /gång)

Höja hyran för aktiveter som t ex Carina och Studiofrämjandet ( betalar idag 500: /gång) Byalaget extra möte den 26 november 2009 11 26 Förslag, mina funderingar Vi jobbar för att behåller ovanvåningen! Har haft samtal idag med Stefan, att få ner hyran till 5.000: /månad dom dom 6 förste månaderna

Läs mer

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Dessa normalstadgar är den ram utifrån vilken SCUF:s medlemsföreningar ska utforma sina stadgar. Stadgarna går att ändra så länge medlemsföreningen

Läs mer

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Behandlade för första gången vid mötet 20.11.2009 och antagna vid årsmötet 24.4.2010. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Hem för Finländska

Läs mer

Dansförening kallelse

Dansförening kallelse Dansförening kallelse 170531 Välkommen på årsmöte och start av en social dansförening 170613 kl 19-21! Vi startar igång föreningen med dagordningen på nästa sida. Vi fikar sedan och diskuterar i de arbetsgrupper

Läs mer

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Protokoll från konstituerande möte den 22 januari 1999 i Stockholm. 1 Mötet förklarades öppnat av Christer Bergsten. 2 Till mötesordförande valdes

Läs mer

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att:

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att: STADGAR 2013.08.15 Stadgar för Innovationsledarna (802475-0567), Association for Innovation Management Professionals in Sweden med säte i Stockholm. Föreningen bildades 2013-08-15 och dessa stadgar ändrades

Läs mer

stadgar för Göteborgsdistriktet

stadgar för Göteborgsdistriktet stadgar för Göteborgsdistriktet Stadgar för Göteborgsdistriktet av Amnesty International Detta dokument består av nationella standardstadgar för distrikt inom amnesty international, samt de lokala tillägg

Läs mer

Stadgar. Firma: Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen

Stadgar. Firma: Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen Stadgar Firma: 802011-0386 Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen Innehåll INLEDANDE BESTÄMMELSER... 1 MEDLEMSKAP... 1 MEDLEMS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 1 VERKSAMHET...

Läs mer

Stadgar RFSU. 1 Ändamål. 2 Organisation och ansvar. 3 Medlemskap. Reviderade och antagna av kongressen 2015

Stadgar RFSU. 1 Ändamål. 2 Organisation och ansvar. 3 Medlemskap. Reviderade och antagna av kongressen 2015 Stadgar RFSU Reviderade och antagna av kongressen 2015 1 Ändamål Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden ideell förening. RFSU utgår från övertygelsen

Läs mer

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Stadgar för Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Första versionen, antagna vid föreningens bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm

Läs mer

Att hålla ett årsmöte en lathund för ordförande på årsmöte och fullmäktige

Att hålla ett årsmöte en lathund för ordförande på årsmöte och fullmäktige Att hålla ett årsmöte en lathund för ordförande på årsmöte och fullmäktige Många av oss är kanske inte alltför rutinerade årsmötesordförande och det händer att vi blir lite ställda ibland, vilka ordsvängningar

Läs mer

Tostan Sverige Stadgar

Tostan Sverige Stadgar Tostan Sverige Stadgar 1. Namn Föreningens namn är Tostan Sverige. 2. Ändamål Tostan Sverige är en ideell förening vars syfte är att stödja den verksamhet som moderorganisationen Tostan bedriver. 3. Verksamhet

Läs mer

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt.

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt. Stadgar 1 Namn Partiets namn är Vägvalet. 2 Säte Partiets säte är Göteborg. 3 Syfte och värderingar Vägvalets mål och syfte är att driva politik där demokratin utgår från medborgarna och speglar deras

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7)

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7) Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version 081016, 090212, 090219, 090305 Bilaga 1 Sida 1(7) 1 Föreningens namn är Länsbygderådet Sjuhärad som bildades 1998 12 05. 2 Föreningen har sitt

Läs mer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer 1 P a g e Föreningens stadgar Revision giltigt till årsmötet 2016-03-15 1 Föreningens firma Föreningens firma är med organisationsnummer 802007-2339. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Kallelse & Agenda för årsstämma

Kallelse & Agenda för årsstämma Bostadsrättsföreningen Veken 1 Sida 1 av 5 Kallelse & Agenda för årsstämma 2014 05 11 Härmed kallas medlemmarna i Brf Veken 1 till årsstämma Datum: Söndagen den 11 maj 2014 Tid: 19:15 Plats: I boxningsklubben

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping 1 (5) Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköpings stadgar innehåller grundläggande bestämmelser för organisationen. Stadgarna ska säkerställa medlemmarnas

Läs mer

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av..

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. Sköldkörtelförbundet Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar och relaterade

Läs mer

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1.

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1. ÅRSMÖTESPROTOKOLL För Svenska Kyrkans Unga Datum, år och plats: MÖTETS ÖPPNANDE öppnade mötet. MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Kallelsen till årsmötet fanns tillgänglig den årsmötet var behörigt utlyst. VAL

Läs mer

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Förbundsstadgar Innehåll 1 Förbundet, dess namn och säte... 2 2 Förbundets ändamål...

Läs mer

Föreningen Ventus Stadgar

Föreningen Ventus Stadgar Föreningen Ventus Stadgar Namn 1 Föreningens namn skall vara Ventus och ha sitt säte i Malmö Målsättning 2 Föreningen har som mål: - att starta och driva en kulturförening med tyngdpunkt på musik. - att

Läs mer

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse.

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse. Bilda förening Barn, ungdom eller vuxen, det finns föreningar för alla grupper. Kanske tillhör du en grupp som skulle vinna på att bilda en förening kring ert intresse. Som en ideell förening finns det

Läs mer

Normalstadgar för RFSL

Normalstadgar för RFSL Normalstadgar för RFSL Antagna på årsmötet 2008 samt 2009 Normalstadgarna ska vara gällande för samtliga avdelningar senast år 2010 och ska gälla för alla nybildade avdelningar som upptas i RFSL. Inom

Läs mer