RP 101/2015 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RP 101/2015 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2015"

Transkript

1 RP 101/2015 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2015

2

3 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås, att Riksdagen måtte besluta godkänna bifogande proposition om en fjärde tilläggsbudget för Helsingfors den 29 oktober 2015 Vid förhinder för statsministern, familje- och omsorgsminister JUHA REHULA Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka

4

5 ALLMÄNN MOTIVERING A 5 ALLMÄN MOTIVERING Till riksdagen överlämnas regeringens proposition om en fjärde tilläggsbudget för Ekonomiska utsikter Under den allra senaste tiden har nyheterna om utvecklingen inom den internationella ekonomin återigen varit oroväckande. Utsikterna för tillväxt inom den kinesiska ekonomin har försämrats ytterligare och den ryska ekonomin fortsätter krympa. För många av Finlands viktiga handelspartner har den ekonomiska utvecklingen dock varit gynnsam. År 2015 är endast en liten ökning av bruttonationalprodukten att vänta, nämligen 0,2 %. I prognosen antas konjunkturerna stiga mycket måttligt under andra hälften av år Exporten av varor och tjänster ökar med knappt en procent, och importen minskar. Vid sidan av exporten stöds den ekonomiska aktiviteten egentligen enbart av den privata konsumtionen. De privata investeringarna minskar för fjärde året i rad. Andelen sysselsatta bedöms vara 0,7 % mindre än året innan, och sysselsättningsgraden bedöms öka till dryga 9½ % av arbetskraften. Särskilt bekymrande är den snabbt ökande långtidsarbetslösheten och strukturella arbetslösheten. Som en följd av den måttliga löneutvecklingen stiger inkomstnivån långsammare än tidigare år, nämligen 1,1 %. Konsumtionspriserna sjunker med nätt och jämnt 0,1 %, särskilt på grund av de minskade energikostnaderna. Statens skatteåtgärder höjer dock konsumtionspriserna även i år. Den offentliga ekonomin kommer att uppvisa underskott till utgången av decenniet, även om omfattande anpassningsåtgärder kommer att minska obalansen i den finansiella ställningen. Den offentliga skulden överskrider i år gränsen på 60 procent, och skuldkvoten kommer inte att minska under de närmaste åren trots att den ökar långsammare. Inkomstposter Kalkylen över ordinarie inkomster höjs med ett nettobelopp på cirka 33 miljoner euro. Uppskattningen av förvärvs- och kapitalinkomstskatten sänks med 135 miljoner euro främst på grund av återbäringarna av källskatt. Uppskattningen av intäktsföringen från Senatfastigheter höjs med 160 miljoner euro. Med grund i Senatfastigheters resultat av 2014 kommer det 2015 att intäktföras 60 miljoner euro mindre än vad som uppskattats tidigare. Å andra sidan höjs intäktsföringen av ett belopp på 220 miljoner euro som föranleds av Senatfastigheters försäljning av universitetsfastighetsbolag. Kalkylen över inkomster av blandad natur sänks med ett nettobelopp på cirka 95 miljoner euro. Den största effekten får sänkningen av uppskattningen av de inkomster som man har fått av EU för utvecklandet av landsbygden. Inkomstposten för de lån som återbetalas till staten höjs med cirka 103 miljoner euro på grund av förtidsåterbetalningen av ett refinansieringslån för export. Dessutom har i inkomstposten beaktats Finlands nödhjälpsandel på 8 miljoner euro till EU:s AMIF-fond (EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond). Beloppet preciseras senare.

6 A 6 ALLMÄNN MOTIVERING Balans och statsskulden Med beaktande av ökningen av de ordinarie inkomsterna med ett nettobelopp på cirka 33 miljoner euro och ökningen av anslagen med ett nettobelopp på cirka 2 miljon euro minskar den fjärde tilläggsbudgetpropositionen för 2015 behovet av statens nettoupplåning med cirka 31 miljoner euro. Statens nettoupplåning beräknas uppgå till cirka 5,2 miljarder euro år Statsskulden beräknas vid utgången av 2015 uppgå till 100 miljarder euro, vilket är cirka 49 % i förhållande till bruttonationalprodukten. Budgetekonomins inkomstposter, anslag och balans, mn euro 2014 Bokslut 2015 Godkänd budget (budget+ tilläggsbudgetar) 2015 Regeringens proposition 2015 Sammanlagt Anslag sammanlagt (exkl. minskning av statsskulden) Räntor på statsskulden (huvudtitel 36) Inkomstposter sammanlagt (exkl. nettoupplåning och skuldhantering) Skatteinkomster Övriga inkomster Nettoupplåning och skuldhantering (mom ) Nettoupplåning Skuldhantering Ramen för valperioden Det föreslås att de utgifter som ska hänföras till ramen minskas med cirka 64 miljoner euro. Den budgeterade nivån för ramutgifterna för 2015 blir därmed miljoner euro. Nivån på utgifterna i ramen för 2015 var efter den första tilläggsbudgeten för 2015, vid Stubbs regerings avslut, miljoner euro. Om man till detta lägger till den årliga reservering på 300 miljoner euro i tilläggsbudgeten som Sipiläs regering har avtalat om samt de strukturella ramändringar på 71,6 miljoner euro som förtecknas i tabellen nedan uppgår ramnivån för 2015 till miljoner euro. Den ofördelade reserven uppgår till 208 miljoner euro som får överföras till år 2016 för att användas till utgifter av engångsnatur, om inte den ofördelade reserven blir använd senare i tilläggsbudgeter under 2015.

7 ALLMÄNN MOTIVERING A 7 Strukturella ändringar i ramen, mn euro Moment Ärende Ombudgetering av det anslag som beviljats för anskaffning av Super Puma-helikoptrar 15, Ombudgetering av anskaffningar av försvarsmateriel vad gäller tre anskaffningar 55, Justering av mervärdesskattekompensationen till yrkeshögskolorna vad gäller hyrorna under åren 2014 och 2015 samt investeringarna år , Ett anslag motsvarande EU:s TEN-T-stöd anvisas för utgifterna för projektet E18 Fredrikshamn Vaalimaa och projektet E18 Forsby Kotka ombudgeteras 2, Ombudgetering av det riksomfattande bredbandsprojektet 2, Ändrad tidsmässig fördelning av utbetalningarna för Finlands strukturfondsprogram Hållbar tillväxt -14,0 14, Ändrad tidsmässig fördelning av utbetalningarna för projektet för havsvindkraft -10,0 10, Ändrad tidsmässig fördelning av utbetalningarna av Investeringsstödet för LNG-terminaler -19,0 8,9 3,5 6,6 Sammanlagt 71,6 22,9 13,5 6,6 0,0 Asylsökande För mottagning av flyktingar och asylsökande föreslås det ett tillägg på 48,2 miljoner euro och för stöden till mottagningsverksamhetens kunder ett tillägg på 13,1 miljoner euro. Förslaget grundar sig på antalet asylsökande som uppgår till år För övriga domstolars omkostnader föreslås det ett tillägg på euro som anknyter till asylsökandes rättsskydd. För ersättningar till privata rättsbiträden föreslås det ett tillägg på 23,1 miljoner euro på grund av det ökade antalet ärenden som gäller rättshjälp för asylsökande samt ökningen av arvoden och rättegångskostnader. På grund av att det belopp som ska betalas för ersättningar för mottagning av flyktingar är större än beräknat föreslås det ett tillägg på 9,4 miljoner euro för statsunderstöd till kommunerna. Tillägget föranleds inte av det stora antalet sökande, utan uppskattningen har preciserats.

8 A 8 ALLMÄNN MOTIVERING Krishantering Ändringen i utgifterna för krishanteringen föranleds av deltagandet i utbildningsinsatsen i Irak och i insatsen i Medelhavet för bekämpningen av människosmuggling. Kostnaderna för insatserna finansieras genom ändringar i dispositionsplanerna och genom interna överföringar. Därför föreslås inget tilläggsanslag för utgifterna för krishanteringen. Inrikesministeriets förvaltningsområde För de ökade kostnaderna för ibruktagandet av det nya nödcentralsdatasystemet (Erica) anvisas 1,6 miljoner euro, varav hälften är en överföring från räddningsväsendets omkostnader. Försvarsministeriets förvaltningsområde För försvarsmaktens omkostnader föreslås ett tillägg på euro för att trygga det antal flygtimmar som behövs för utbildningen i fråga om Hornet-flygmateriel. Finansministeriets förvaltningsområde Det föreslås ett tillägg på 6,46 miljoner euro för att täcka Tullens omkostnader. Av detta föranleds 3,28 miljoner euro av de retroaktiva hyror inklusive förseningsräntor som ska betalas till Helsingfors Hamn, 2,6 miljoner euro av att genomförandet av reformen av tullklareringens datasystem tidigareläggs samt euro av den effektiverade tullövervakningen inom Torneås område. För Senatfastigheter föreslås en fullmakt att sälja sina två fastigheter i Helsingfors. Fastigheten på Albertsgatan 25 säljs för 12,5 miljoner euro och fastigheten på Anttigatan 1 för 23,8 miljoner euro. Det anslag som reserverats för utbildningsersättningen till Arbetslöshetsförsäkringsfonden föreslås bli minskat med 17 miljoner euro på grund av att antalet ansökningar om utbildningsersättning är mindre än beräknat. Det föreslås att avräkningen till Åland minskas med euro på basis av 2014 års fastställda belopp av den slutliga utjämningen samt ändringen av beloppet av de uppskattade inkomsterna för Det föreslås dessutom att återbäringen av intäkterna från lotteriskatten till landskapet Åland minskas med 3 miljoner euro på grund av att det influtit mindre intäkter från lotteriskatten än beräknat. Betalningarna till Europeiska unionen minskas med 150 miljoner euro. Minskningen föranleds av effekten av EU:s tilläggsbudgeter, av ökningen av EU:s inkomster av blandad natur samt av justeringarna av nationalräkenskaperna.

9 ALLMÄNN MOTIVERING A 9 Undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde I anknytning till yrkeshögskolereformen föreslås det ett tilläggsanslag på cirka 39,5 miljoner euro för de ersättningar för mervärdesskatt som ska betalas på grund av ändringen av 30 i mervärdesskattelagen för yrkeshögskolornas mervärdesskatteutgifter för hyror 2014 och 2015 samt för investeringskostnader som betalades av privata yrkeshögskolor För internationella organisationers medlemsavgifter föreslås det ett tillägg på cirka 2 miljoner euro, som särskilt beror på att den medlemsavgift som tas ut av Europeiska organisationen för kärnforskning (CERN) har höjts på grund av förändringar i valutakurser. För restaureringen av Finlands sjöhistoriska museums isbrytare Tarmo föreslås det cirka 1 miljon euro. Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde För ersättningar för skördeskador som uppkommit 2015 föreslås ett tillägg på 3,4 miljoner euro. För de nödvändiga kostnader som orsakas av bortskaffande av produktionsdjur som dött på gårdarna föreslås dessutom ett tillägg på euro. För överföringen av Naturresursinstitutets samlingar av växtgenetiska resurser samt för utvecklandet av förvaringsmetoderna föreslås ett anslag på euro. Kommunikationsministeriets förvaltningsområde Fullmakten för Ringbaneprojektet höjs med 5 miljoner euro till 514 miljoner euro. Höjningen av fullmakten föranleds av de underhållskostnader som beror på att projektet fördröjts, på de nya glykolläckagen samt på oförutsägbara extra arbeten och ändringsarbeten. Samtidigt höjs havsfarleden Raumos fullmakt med 8 miljoner euro till 28 miljoner euro. Höjningen beror i huvudsak på den lösning för deponering av muddermassor som krävs enligt villkoren för vattentillståndet, som är avsevärt dyrare jämfört med den ursprungliga planen. På grund av att storleken på de lastfartyg som registrerats i handelsfartygsförteckningen har ökat föreslås det ett extra stöd på 4 miljoner euro för förbättrandet av konkurrenskraften för de fartyg som används för sjötransport. Till Meteorologiska institutet föreslås ett tilläggsanslag på 3,5 miljoner euro för anskaffningen av en ny antenn för satellitsändningar till satellitservicecentret i Sodankylä. Arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde Till Teknologiska forskningscentralen VTT:s forskningsinfrastruktur föreslås det en bevillningsfullmakt på 2,1 miljoner euro. Tilläggssatsningarna föranleds av en ökning av de totala kostnaderna för avfallshanteringsplanen för försöksreaktorn.

10 A 10 ALLMÄNN MOTIVERING För offentlig arbetskrafts- och företagsservice föreslås ett tillägg på 2,8 miljoner euro på grund av återbetalning av den finansiering som Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter beviljat med anledning av uppsägningarna vid Nokia och företag knutna till Nokia. För Finlands Exportkredit Ab:s refinansieringsverksamhet föreslås det ett tillägg på 44,3 miljoner euro på grund av preciseringar i kalkylerna över ränte- och valutakurser. Under momentet för strukturfonderna föreslås en minskning på 60 miljoner euro. Avdraget föranleds av att programperioden inleds senare än beräknat samt av att utbetalningarna år 2015 till projekt för programperioden blir mindre än det kalkylerade beloppet. För rekapitalisering av Baltic Connector Oy, som bildats för att bygga naturgasröret mellan Finland och Estland, färeslås det 2 miljoner euro. I energistödet föreslås en minskning på 10 miljoner euro och i investeringsstödet för LNG-terminaler en minskning på 19 miljoner euro på grund av fördröjningar i projekten samt i produktionsstödet för förnybar energi en minskning på 36 miljoner euro på grund av att produktionskalkylen för skogsflisbaserad el har justerats. Social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde Det föreslås att utgifterna för grunddagpenningen höjs med 15 miljoner euro och att statens andel av utgifterna för arbetsmarknadsstödet minskas med 45 miljoner euro. Ändringarna föranleds av att antalet mottagare av grunddagpenning ökat och av att antalet mottagare av arbetsmarknadsstöd minskat jämfört med den tidigare uppskattningen. I anslaget för bostadsstöd föreslås ett tilllägg på 80 miljoner euro. Behovet föranleds av den betydande ökningen av antalet långtidsarbetslösa och av kostnadseffekterna av reformen av systemet för bostadsstöd. I statens andel av de utgifter som föranleds av lagen om pension för lantbruksföretagare föreslås en höjning på 1,9 miljoner euro. Behovet föranleds av de minskade inkomsterna av försäkringspremier. För omkostnaderna för besvärsnämnden för social trygghet föreslås ett tillägg på 0,7 miljon euro och för omkostnaderna för besvärsnämnden för utkomstskyddsärenden ett tillägg på 0,3 miljon euro. Antalet besvärsärenden som anhängiggjorts hos nämnderna har ökat kraftigt. För beredningen och genomförandet av servicestrukturreformen inom social- och hälsovården föreslås det ett anslag på 0,3 miljon euro för 2015.

11 ALLMÄNN MOTIVERING A 11 De av riksdagen godkända anslagen för 2015 och de nu föreslagna ändringarna av anslagen enligt huvudtitel, euro Huvudtitel 2015 Godkänd budget (budget+tilläggsbudgetar) Regeringens proposition Sammanlagt 21. Riksdagen Republikens president Statsrådets kansli Utrikesministeriets förvaltningsområde Justitieministeriets förvaltningsområde Inrikesministeriets förvaltningsområde Försvarsministeriets förvaltningsområde Finansministeriets förvaltningsområde Undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde Kommunikationsministeriets förvaltningsområde Arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde Social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde Miljöministeriets förvaltningsområde Räntor på statsskulden Sammanlagt De av riksdagen godkända inkomstposterna för 2015 och de nu föreslagna ändringarna av inkomstposterna enligt avdelning, euro Avdelning 2015 Godkänd budget (budget+tilläggsbudgetar) Regeringens proposition Sammanlagt 11. Skatter och inkomster av skattenatur Inkomster av blandad natur

12 12 De av riksdagen godkända inkomstposterna för 2015 och de nu föreslagna ändringarna av inkomstposterna enligt avdelning, euro 13. Ränteinkomster, inkomster av försäljning av aktier och intäktsföring av vinst Lån (exkl. nettoupplåning och skuldhantering) Sammanlagt (exkl. nettoupplåning och skuldhantering) Nettoupplåning och skuldhantering Sammanlagt

13 IV tilläggsbudgeten för 2015 INKOMSTPOSTER Avdelning SKATTER OCH INKOMSTER AV SKATTENATUR Skatter på grund av inkomst och förmögenhet Skatt på förvärvs- och kapitalinkomster, avdrag Avdelning INKOMSTER AV BLANDAD NATUR Justitieministeriets förvaltningsområde Utsökningsavgifter, tillägg Inrikesministeriets förvaltningsområde Inkomster från EU, tillägg

14 14 Avdelning Finansministeriets förvaltningsområde Inkomster av stabiliseringen av finansmarknaden, tillägg Uppbördsprovision för Europeiska unionens traditionella egna medel, avdrag Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde Inkomster från EU för landsbygdsutveckling, avdrag Kommunikationsministeriets förvaltningsområde Trafikverkets inkomster, tillägg Övriga inkomster inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde, tillägg Övriga inkomster av blandad natur Böter och inkomster från administrativa betalningspåföljder, tillägg Avdelning RÄNTEINKOMSTER, INKOMSTER AV FÖRSÄLJNING AV AKTIER OCH INTÄKTSFÖRING AV VINST Intäktsföring av de statliga affärsverkens vinst Intäktsföring av de statliga affärsverkens vinst, tillägg Avdelning LÅN Lån som återbetalas till staten Amorteringar på övriga lån, tillägg Statens nettoupplåning och skuldhantering Nettoupplåning och skuldhantering, avdrag Inkomstposternas totalbelopp:

15 15 ANSLAG Huvudtitel STATSRÅDETS KANSLI Förvaltning Omkostnader för statsrådets kansli (reservationsanslag 2 år), avdrag Mervärdesskatteutgifter (förslagsanslag), tillägg Övriga utgifter 26. Finland 100 (reservationsanslag 3 år)... Huvudtitel UTRIKESMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Utrikesförvaltningen Utrikesförvaltningens omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Krishantering 20. Utgifter för underhåll av Finlands krishanteringsstyrkor (förslagsanslag) Övriga utgifter inom utrikesministeriets förvaltningsområde 95. Kursfluktuationer (förslagsanslag)... Huvudtitel JUSTITIEMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Ministeriet och förvaltningen 01. Justitieministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), avdrag Forskning och utveckling (reservationsanslag 2 år) Rättsregistercentralens omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg

16 16 Huvudtitel Produktivitetsanslag för justitieministeriets förvaltningsområde (reservationsanslag 2 år) Domstolar och rättshjälp Omkostnader för övriga domstolar (reservationsanslag 2 år), tillägg Ersättningar till privata rättsbiträden (förslagsanslag), tillägg Huvudtitel INRIKESMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Förvaltning Inrikesministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg EU:s andel i hanteringen av den inre säkerheten och migrationen (reservationsanslag 3 år), tillägg Gränsbevakningsväsendet Anskaffning av luft- och bevakningsfarkoster (reservationsanslag 3 år), tillägg Räddningsväsendet och nödcentralerna Räddningsväsendets omkostnader (reservationsanslag 2 år), avdrag Nödcentralsverkets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Invandring Mottagande av flyktingar och asylsökande (förslagsanslag), tillägg Stöd till mottagningsverksamhetens kunder (förslagsanslag), tillägg Huvudtitel FÖRSVARSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Försvarspolitik och förvaltning Försvarsministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), avdrag Militärt försvar Försvarsmaktens omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Anskaffning av försvarsmateriel (reservationsanslag 3 år), tillägg

17 Huvudtitel Militär krishantering 20. Utrustnings- och förvaltningsutgifter för militär krishantering (reservationsanslag 2 år)... Huvudtitel FINANSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Förvaltning Finansministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Beskattningen och Tullen Skatteförvaltningens omkostnader (reservationsanslag 2 år) Tullens omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Återbetalda skatter (förslagsanslag), tillägg Tjänster för statssamfundet 88. Senatfastigheter Statistikväsendet, den ekonomiska forskningen och registerförvaltningen Befolkningsregistercentralens omkostnader (reservationsanslag 2 år), avdrag Statens regional- och lokalförvaltning Magistraternas omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Gemensamma personalutgifter inom statsförvaltningen Kompetensutveckling (reservationsanslag 2 år), avdrag Utvecklande av statsförvaltningen Främjande av produktiviteten (reservationsanslag 3 år), avdrag Överföringar till landskapet Åland Avräkning till Åland (förslagsanslag), avdrag Återbäring av intäkterna av lotteriskatten till landskapet Åland (förslagsanslag), avdrag Stöd till kommunerna Statens och kommunernas gemensamma datasystemprojekt (reservationsanslag 3 år)...

18 18 Huvudtitel Statsandel till kommunerna för ordnande av basservicen (förslagsanslag), tillägg EU och internationella organisationer Avgifter till Europeiska unionen (förslagsanslag), avdrag Huvudtitel UNDERVISNINGS- OCH KULTURMINISTERIETS FÖR- VALTNINGSOMRÅDE Förvaltning, kyrkliga ärenden och gemensamma utgifter inom verksamhetsområdet Undervisnings- och kulturministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Allmänbildande utbildning Utvecklandet av den allmänbildande utbildningen och barndagvården (reservationsanslag 2 år), avdrag Yrkesutbildning 01. Omkostnader för statlig yrkesutbildning (reservationsanslag 2 år). 40. Högskoleundervisning och forskning Statlig finansiering av universitetens verksamhet (reservationsanslag 2 år), tillägg Finlands Akademis forskningsanslag (förslagsanslag), avdrag Strategisk forskningsfinansiering (förslagsanslag), avdrag Statlig finansiering av yrkeshögskolornas verksamhet (reservationsanslag 2 år), tillägg Finansiella bidrag till internationella organisationer (förslagsanslag), tillägg Konst och kultur Omkostnader för Centret för konstfrämjande (reservationsanslag 2 år), tillägg Ombyggnad och underhåll av lokaler och fastighetsförmögenhet (reservationsanslag 3 år), tillägg

19 19 Huvudtitel JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIETS FÖRVALT- NINGSOMRÅDE Förvaltning och forskning Jord- och skogsbruksministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Naturresursinstitutets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Vissa medlemsavgifter och finansiella bidrag (reservationsanslag 2 år), tillägg Utveckling av landsbygden Räntestöd för näringsverksamhet på landsbygden (förslagsanslag), avdrag Åtgärder för att trygga jordbrukets verksamhetsförutsättningar (reservationsanslag 3 år), tillägg EU-medfinansiering och statlig medfinansiering för den regionala och lokala landsbygdsutvecklingen (förslagsanslag), avdrag Jordbruk och livsmedelsekonomi Vissa ersättningar (reservationsanslag 3 år), tillägg Vissa statsunderstöd och statsbidrag (reservationsanslag 2 år), tillägg Naturresursekonomi Främjande av naturresurs- och bioekonomi (reservationsanslag 2 år) 51. Främjande av fiskerihushållningen (reservationsanslag 2 år), tillägg Huvudtitel KOMMUNIKATIONSMINISTERIETS FÖRVALTNINGS- OMRÅDE Förvaltning och verksamhetsområdets gemensamma utgifter Kommunikationsministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Mervärdesskatteutgifter inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde (förslagsanslag), tillägg Trafiknätet Anskaffning av isbrytare (reservationsanslag 3 år)...

20 20 Huvudtitel Utveckling av trafikledsnätet (reservationsanslag 3 år) Vissa trafikledsprojekt (reservationsanslag 3 år), tillägg Livscykelsfinansieringsprojekt (reservationsanslag 3 år), tillägg Stöd till trafiken och köp av tjänster Förbättrande av konkurrenskraften för fartyg som används för sjötransport (förslagsanslag), tillägg Kommunikationstjänster och kommunikationsnät samt stöd för kommunikation Statsunderstöd för genomförande av det riksomfattande bredbandsprojektet (reservationsanslag 3 år), tillägg Forskning Meteorologiska institutets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Huvudtitel ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIETS FÖRVALT- NINGSOMRÅDE Förvaltning Arbets- och näringsministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), avdrag Specialunderstöd för Teknologiska forskningscentralen VTT Ab:s forskningsinfrastruktur (förslagsanslag) Närings- och innovationspolitik Statsunderstöd för att främja företagens internationalisering och tillväxt (reservationsanslag 3 år) Lån för Finlands Exportkredit Ab:s refinansieringsverksamhet (förslagsanslag), tillägg Lån för forsknings- och innovationsverksamhet (förslagsanslag), avdrag Sysselsättnings- och företagsamhetspolitik Offentlig arbetskrafts- och företagsservice (reservationsanslag 2 år), tillägg Företagens omvärld, marknadsreglering och arbetslivet Säkerhets- och kemikalieverkets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg

21 Huvudtitel Regionutveckling och strukturfondspolitik EU-medfinansiering och statlig medfinansiering i EU:s strukturfondsprogram, program för samarbete vid de yttre gränserna och andra program inom sammanhållningspolitiken (förslagsanslag), avdrag Energipolitik Energistöd (förslagsanslag), avdrag Investeringsstöd för LNG-terminaler (förslagsanslag), avdrag Produktionsstöd för förnybar energi (förslagsanslag), avdrag Aktieförvärv (reservationsanslag 3 år) Integration Statlig ersättning till kommunerna (förslagsanslag), tillägg Huvudtitel SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIETS FÖR- VALTNINGSOMRÅDE Förvaltning Social- och hälsovårdsministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), avdrag Omkostnader för besvärsnämnden för utkomstskyddsärenden (reservationsanslag 2 år), tillägg Omkostnader för besvärsnämnden för social trygghet (reservationsanslag 2 år), tillägg Utjämning av familje- och boendekostnader samt vissa tjänster Bostadsbidrag (förslagsanslag), tillägg Utkomstskydd för arbetslösa Statsandel till grunddagpenning (förslagsanslag), tillägg Statsandel till arbetsmarknadsstöd (förslagsanslag), avdrag Pensioner Statens andel i de utgifter som föranleds av lagen om pension för lantbruksföretagare (förslagsanslag), tillägg Av kommunerna anordnad social- och hälsovård Statsunderstöd till kommunerna för projekt inom social- och hälsovården och för vissa andra utgifter (reservationsanslag 3 år), avdrag

22 22 Huvudtitel MILJÖMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Miljöförvaltningens omkostnader Miljöministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år), tillägg Miljö- och naturvård 21. Vissa utgifter för naturvård (reservationsanslag 3 år) Vissa utgifter för miljövård (reservationsanslag 3 år) Främjande av vatten- och miljövård (reservationsanslag 3 år) Utgifter för förvärv av och ersättning för naturskyddsområden (reservationsanslag 3 år)... Anslagens totalbelopp:

23 23 INKOMSTPOSTER Avdelning 11 SKATTER OCH INKOMSTER AV SKATTENATUR 01. Skatter på grund av inkomst och förmögenhet 01. Skatt på förvärvs- och kapitalinkomster Under momentet dras det av euro. Förklaring: Avdraget föranleds närmast av återbäringar av källskatt på tidigare års vinstudelningar IV tilläggsb II tilläggsb budget bokslut bokslut

24 24 Avdelning 12 INKOMSTER AV BLANDAD NATUR 25. Justitieministeriets förvaltningsområde 20. Utsökningsavgifter Under momentet beräknas det inflyta ett tillägg på euro. Förklaring: Tillägget beror på att resultatet av avgifter som tagits ut är bättre än beräknat IV tilläggsb budget bokslut bokslut Inrikesministeriets förvaltningsområde 98. Inkomster från EU Under momentet beräknas det inflyta ett tillägg på euro. Förklaring: Tillägget föranleds av nödfinansiering som kommissionen anvisat Finland ur asyl-, migrations- och integrationsfonden IV tilläggsb budget bokslut bokslut Finansministeriets förvaltningsområde 87. Inkomster av stabiliseringen av finansmarknaden Under momentet beräknas det inflyta ett tillägg på euro. Förklaring: Tillägget föranleds av att Statens säkerhetsfond läggs ned och intäktsförs i statens budgetekonomi.

25 IV tilläggsb budget bokslut Uppbördsprovision för Europeiska unionens traditionella egna medel Under momentet dras det av euro. Förklaring: Avdraget föranleds av att helhetsbedömningen av tullinkomster har preciserats IV tilläggsb budget bokslut bokslut Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde 02. Inkomster från EU för landsbygdsutveckling Under momentet dras det av euro. Förklaring: Avdraget föranleds av att betalningstidtabellerna för miljöersättningar för jordbruket och ersättningar för stöd för ekologisk produktion samt ersättningar som främjar djurens välbefinnande har ändrats och av att bedömningarna som gäller de utgifter som inflyter har preciserats när genomförandet har inletts under Beloppet av de inkomster som intäktsförs från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EFFLU) i statsbudgeten har i fråga om programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland under programperioden preciserats sedan budgeten gjordes upp. Inkomsterna beräknas uppgå till ca euro, varav förskottet utgör ca euro IV tilläggsb budget bokslut bokslut Kommunikationsministeriets förvaltningsområde 10. Trafikverkets inkomster Under momentet beräknas det inflyta ett tillägg på euro. Förklaring: Av tillägget utgör euro en förhandsbetalning i anslutning till planeringsprojektet Helsingfors Riihimäki bandel som baserar sig på EU:s direkta byggstöd enligt 2014 års stödbeslut. Motsvarande tillägg har antecknats under moment

26 Av tillägget utgör euro en förhandsbetalning för WINMOS-projektet (anskaffning av isbrytare) som baserar sig på EU:s direkta byggstöd enligt 2014 års stödbeslut IV tilläggsb budget bokslut bokslut Övriga inkomster inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde Under momentet beräknas det inflyta ett tillägg på euro. Förklaring: Tillägget föranleds av att auktioneringen av utsläppsrätter inom luftfarten som planerats för åren delvis har flyttats fram till På grund av den osäkra prisutvecklingen för utsläppsrätter är det svårt att beräkna auktioneringsinkomsterna för hela året IV tilläggsb budget bokslut bokslut Övriga inkomster av blandad natur 01. Böter och inkomster från administrativa betalningspåföljder Under momentet beräknas det inflyta ett tillägg på euro. Förklaring: Tillägget föranleds av att ordningsbotsbeloppen fördubblas från och med IV tilläggsb budget bokslut bokslut

27 27 Avdelning 13 RÄNTEINKOMSTER, INKOMSTER AV FÖRSÄLJNING AV AKTIER OCH INTÄKTSFÖRING AV VINST 05. Intäktsföring av de statliga affärsverkens vinst 01. Intäktsföring av de statliga affärsverkens vinst Under momentet beräknas det inflyta ett tillägg på euro. Förklaring: Intäktsföringskalkylen för Senatfastigheter i budgeten för 2015 höjs från 210 miljoner euro till 370 miljoner euro. Höjningen är möjlig sedan Senatfastigher har sålt de aktier i universitetsfastighetsbolag som Senatfastigheter har förvaltat. Enligt statsrådets beslut intäktsförs 2015, i överensstämmelse med Senatfastigheters resultat för 2014, 150 miljoner euro i stället för 210 miljoner euro såsom tidigare beräknats. Dessutom har Senatfastigheter undertecknat köpebreven över försäljningen av aktiestocken i Aalto Universitetsfastigheter Ab och Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy Helsingfors Universitetsfastigheter Ab och riksdagen har i juni godkänt försäljningen. Köpesumman för aktierna betalades i augusti Köpesumman uppgår till sammanlagt ca 217 miljoner euro, och den intäktsförs i statsbudgeten tillsammans med ränteintäkterna för den IV tilläggsb budget bokslut bokslut

28 28 Avdelning 15 LÅN 01. Lån som återbetalas till staten 04. Amorteringar på övriga lån Under momentet beräknas det inflyta ett tillägg på euro. Förklaring: Tillägget föranleds av en förtidsåterbetalning av ett refinansieringslån för export IV tilläggsb budget bokslut bokslut Statens nettoupplåning och skuldhantering 01. Nettoupplåning och skuldhantering Under momentet dras det av euro. Förklaring: Under nettoupplåningen till nominellt värde antecknas ett avdrag på euro, varvid nettoupplåningen till nominellt värde uppgår till euro år Inberäknat posterna för skuldhantering uppgår beloppet av nettoinkomsterna till euro år Inkomster och utgifter (mn euro) Inkomster 5291 Nettoupplåning till nominellt värde Utgifter Emissionsförluster (netto) -40 Kapitalförluster (netto) -10 Nettoinkomster 5241

29 IV tilläggsb III tilläggsb II tilläggsb I tilläggsb budget bokslut bokslut

30 30 ANSLAG Huvudtitel 23 STATSRÅDETS KANSLI 01. Förvaltning 01. Omkostnader för statsrådets kansli (reservationsanslag 2 år) Under momentet dras det av euro. Dessutom ändras dispositionsplanen under momentet som följer: Avdrag i dispositionsplanen (euro) I tilläggsbudgeten IV tilläggsbudgeten Ändrad dispositionsplan 1.Statsrådets och ministeriernas gemensamma förvaltnings- och sakkunniguppgifter (fr.o.m ) Statsrådets kanslis övriga utgifter Sammanlagt Förklaring: Avdraget under punkt 1. i dispositionsplanen föranleds av justeringar av resurserna för löneutgifter och andra utgifter på grund av inrättandet av statsrådets förvaltningsenhet. Det föreslås att resursöverföringarna sker i enlighet med följande tabell:

31 Överföring av anslaget (1 000 euro) Lönejusteringar och andra rättelser (innehåller i tillägg en överföring av 2 årsverken) (överföring till moment ) -553 Lönejusteringar (överföring till moment ) -104 Lönejusteringar (överföring till moment ) 23 Lönejusteringar (överföring till moment ) -95 Lönejusteringar (överföring till moment ) -207 Lönejusteringar (överföring till moment ) -56 Lönejusteringar (överföring till moment ) -17 Lönejusteringar och anskaffning av möbler (överföring från moment ) 780 Lönejusteringar och anskaffning av möbler (överföring från moment ) 162 Lönejusteringar (överföring till moment ) -78 Sammanlagt IV tilläggsb I tilläggsb budget bokslut bokslut Mervärdesskatteutgifter (förslagsanslag) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Förklaring: Behovet av tilläggsanslag föranleds av att mervärdesskattebeloppet för köpta tjänster kommer att vara större än beräknat när centraliseringen av statsrådets gemensamma förvaltnings- och sakkunnigtjänster har genomförts IV tilläggsb budget bokslut bokslut Övriga utgifter 26. Finland 100 (reservationsanslag 3 år) Motiveringen till momentet ändras som följer: Anslaget får användas 1) till lönekostnader och andra kostnader för högst sex årsverken som beredningen av 100-årsjubileet för Finlands självständighet kräver 2) till upphandling eller statsunderstöd enligt prövning för utgifter som föranleds av planeringen och genomförandet av jubileumsåret.

32 Förklaring: Ändringen av motiveringen till momentet gör det möjligt att genomföra upphandling mot vederlag och dessutom att betala vederlagsfritt statsunderstöd enligt prövning från anslaget under momentet. Med anledning av det som anförts ovan föreslås det inte något tilläggsanslag under momentet IV tilläggsb budget bokslut bokslut

33 33 Huvudtitel 24 UTRIKESMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE 01. Utrikesförvaltningen 01. Utrikesförvaltningens omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Förklaring: Tillägget är en överföring från moment och föranleds av justeringar av resurserna för löneutgifter och andra utgifter på grund av inrättandet av statsrådets förvaltningsenhet och av andra rättelser (inklusive ett avdrag för överföring av 2 årsverken) IV tilläggsb I tilläggsb budget bokslut bokslut Krishantering 20. Utgifter för underhåll av Finlands krishanteringsstyrkor (förslagsanslag) Dispositionsplanen under momentet ändras som följer: Ändringar i dispositionsplanen (euro) Ursprunglig dispositionsplan I tilläggsbudgeten II tilläggsbudgeten IV tilläggsbudgeten Ändrad dispositionsplan 01. Utgifter för utbildnings- och beredskapstiden för EU:s stridsgrupper Utgifter för krishanteringsinsatsen i Liberia (UNMIL-insatsen) Utgifter för Finlands krishanteringsstyrka i Kosovo (KFOR-insatsen) Gemensamma utgifter

34 Ändringar i dispositionsplanen (euro) Ursprunglig dispositionsplan I tilläggsbudgeten II tilläggsbudgeten IV tilläggsbudgeten Ändrad dispositionsplan 06. Utgifter för Finlands krishanteringsstyrka i Bosnien och Hercegovina (EUFOR/ALTHEA-insatsen) Resolute Support-insatsen, Afghanistan I reserv för merutgifter för pågående insatser eller för förlängning av dem, för eventuella nya krishanteringsinsatser samt för andra utgifter för krishantering Utgifter för Atalanta-insatsen Utgifter för utbildningsinsatsen EUTM Somalia Utgifter för krishanteringsinsatsen i Libanon Utgifter för utbildningsinsatsen EUTM Mali Utgifter för FN-insatsen i Mali (MINUSMA) Utgifter för insatsen i Centralafrikanska republiken (EUFOR RCA) Utgifter för utbildningsinsatsen i Irak Utgifter för EUNAVFOR MED-insatsen på Medelhavet Sammanlagt Förklaring: Till dispositionsplanen fogas en punkt 19. Utgifter för EUNAVFOR MED-insatsen på Medelhavet, som föreslås ett anslag på euro. Som planeringsgrund har använts en insats över en period på 12 månader omfattande 10 soldater från och med augusti De anslag som behövs täcks med anslag under punkt 09. i dispositionsplanen. Med anledning av det som anförts ovan föreslås det inte något tilläggsanslag under momentet IV tilläggsb II tilläggsb I tilläggsb budget bokslut bokslut

35 Övriga utgifter inom utrikesministeriets förvaltningsområde 95. Kursfluktuationer (förslagsanslag) Motiveringen till momentet ändras så att anslaget får användas till att täcka de kalkylerade kursskillnaderna mellan de valutauppgifter i ekonomiförvaltningens informationssystem som används inom staten och bankernas officiella dagskurser. Förklaring: Ändringen föranleds av att statsförvaltningens ekonomiförvaltningssystem Kieku tas i bruk inom utrikesministeriets förvaltningsområde. Med anledning av det som anförts ovan föreslås det inte något tilläggsanslag under momentet IV tilläggsb budget bokslut bokslut

36 36 Huvudtitel 25 JUSTITIEMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE 01. Ministeriet och förvaltningen 01. Justitieministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet dras det av euro. Förklaring: Avdraget är en överföring till moment och föranleds av de tilläggsutgifter som orsakas Rättsregistercentralen av totalreformen av upphandlingslagen IV tilläggsb budget bokslut bokslut Forskning och utveckling (reservationsanslag 2 år) Motiveringen till momentet kompletteras så att anslaget även får användas till betalning av överföringsutgifter till Institutet för kriminologi och rättspolitik. Förklaring: Rättspolitiska forskningsinstitutet flyttades den 1 januari 2015 till Helsingfors universitet och ändrade namn till Institutet för kriminologi och rättspolitik. För stärkande av den rättspolitiska forskningen föreslås att institutet ska få tillgång till det anslag på euro som överförts från Rättspolitiska forskningsinstitutet år Med anledning av det som anförts ovan föreslås inte något tilläggsanslag under momentet IV tilläggsb budget bokslut bokslut

37 Rättsregistercentralens omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Förklaring: Tilläggsanslaget är en överföring från moment och föranleds av de tilläggsutgifter som orsakas Rättsregistercentralen av totalreformen av upphandlingslagen. Ett mål med reformen är att upphandlingsenheten för utredande av obligatoriska kriterier för uteslutande av anbudsgivare vid ett anbudsförfarande ska kräva en redogörelse för den brottsliga bakgrunden för personerna i ledningen för det bolag som vunnit anbudsförfarandet. Tillhandahållandet av en sådan redogörelse kräver ändringar i Rättsregistercentralens brottsregistersystem. Ändringarna föranleder tilläggsutgifter på euro för Rättsregistercentralen under innevarande år IV tilläggsb budget Produktivitetsanslag för justitieministeriets förvaltningsområde (reservationsanslag 2 år) Motiveringen till momentet ändras så att anslaget också får användas för avlönande av personal motsvarande högst två årsverken i uppgifter för viss tid för att främja produktivitetsåtgärder. Förklaring: Med anledning av det som anförts ovan föreslås inte något tilläggsanslag under momentet IV tilläggsb budget bokslut bokslut Domstolar och rättshjälp 03. Omkostnader för övriga domstolar (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Förklaring: Behovet av tilläggsanslag föranleds av utgifter som anknyter till asylsökandes rättsskydd IV tilläggsb I tilläggsb budget bokslut bokslut

38 Ersättningar till privata rättsbiträden (förslagsanslag) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Förklaring: Behovet av tilläggsanslag föranleds av att antalet ärenden som gäller rättshjälp för asylsökande ökat samt av att rättegångskostnadernas belopp ökat IV tilläggsb budget bokslut bokslut

39 39 Huvudtitel 26 INRIKESMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE 01. Förvaltning 01. Inrikesministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Förklaring: Tillägget är en överföring från moment och föranleds av justeringar av resurserna för löneutgifter och andra utgifter på grund av inrättandet av statsrådets förvaltningsenhet IV tilläggsb I tilläggsb budget bokslut bokslut EU:s andel i hanteringen av den inre säkerheten och migrationen (reservationsanslag 3 år) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Dessutom kompletteras motiveringen till momentet så att anslaget också får användas till nödfinansiering av utgifter som föranleds av flyktingsslussen i Torneå och andra motsvarande utgifter som föranleds av mottagande av asylsökande som godkänts av EU högst till det belopp som EU betalar till Finland i form av AMIF-fondens (EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond) nödfinansiering. Förklaring: Tillägget föranleds av den nödfinansiering som EU betalar till Finland för utgifter för asyl. EU beräknas bevilja Finland euro i form av nödfinansiering ur EU:s AMIF-fond år IV tilläggsb budget bokslut

40 Gränsbevakningsväsendet 70. Anskaffning av luft- och bevakningsfarkoster (reservationsanslag 3 år) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Av det treåriga reservationsanslag som beviljats i budgeten för 2013 återtas euro. Förklaring: Behovet av tilläggsanslag föranleds av att det tidigare budgeterade anslaget återbudgeteras. Den sista andelen på euro av det anslag som beviljats för anskaffning av Super Pumahelikoptrar är 2013 års anslag och tiden för anslaget går ut vid utgången av Leveransen fördröjs av orsaker som är oberoende av Gränsbevakningsväsendet och betalningen av slutraten flyttas till Återtagandet av anslaget har beaktats i inkomstposten under moment IV tilläggsb I tilläggsb budget bokslut bokslut Räddningsväsendet och nödcentralerna 01. Räddningsväsendets omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet dras det av euro. Förklaring: Avdraget är en överföring till moment och föranleds av omfördelning av det anslag som har beviljats i budgeten för 2015 för ordnande av en extra kurs för jourhavande vid nödcentraler IV tilläggsb budget bokslut bokslut Nödcentralsverkets omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Förklaring: Behovet av tilläggsanslag föranleds av kostnader till följd av att ibruktagande av det nya nödcentralsdatasystemet (Erica) fördröjs och av tryggande av en ostörd nödcentralsverksamhet. Av tillägget utgör euro en överföring från moment

41 IV tilläggsb II tilläggsb I tilläggsb budget bokslut bokslut Invandring 21. Mottagande av flyktingar och asylsökande (förslagsanslag) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Förklaring: Behovet av tilläggsanslag föranleds av att antalet asylsökande har ökat. Den ordinarie budgeten för 2015 baserade sig på bedömningen att antalet asylsökande kommer att uppgå till år Antalet asylsökande beräknas uppgå till sammanlagt år Av den anledningen kommer antalet förläggningar och dessutom förläggningarnas inkvarteringskapacitet att ökas. Mottagningstjänster för personer som söker internationellt skydd och personer som får tillfälligt skydd ordnas av förläggningar med stöd av 13 i mottagningslagen (746/2011). Migrationsverket avtalar med kommuner, samkommuner och andra sammanslutningar eller stiftelser om ordnandet av mottagningstjänster och ersättningen för de kostnader det innebär IV tilläggsb II tilläggsb I tilläggsb budget bokslut bokslut Stöd till mottagningsverksamhetens kunder (förslagsanslag) Under momentet beviljas ett tillägg på euro. Förklaring: Behovet av tilläggsanslag föranleds av att antalet asylsökande har ökat. Den ordinarie budgeten för 2015 baserade sig på bedömningen att antalet asylsökande kommer att uppgå till år Antalet asylsökande beräknas uppgå till sammanlagt år Personer som söker internationellt skydd, personer som får tillfälligt skydd och offer för människohandel som inte har sådan hemkommun i Finland som avses i lagen om hemkommun, beviljas mottagningspenning i syfte att trygga en oundgänglig försörjning och för att främja personens möjligheter att klara sig på egen hand om personen är i behov av stöd och inte kan få sin försörjning på något annat sätt. Om en förläggning ordnar fullt uppehälle beviljas barn utan vårdnadshavare brukspenning i stället för mottagningspenning. Mottagningspenningen för ensamstående är 316,07 euro i månaden i förläggningar utan måltidsservice och 92,64 euro i månaden i förläggningar med måltidsservice.

RP 208/2013 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FEMTE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2013

RP 208/2013 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FEMTE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2013 RP 208/2013 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FEMTE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2013 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 127/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011

RP 127/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011 RP 127/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

Huvudtitel 28 FINANSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE

Huvudtitel 28 FINANSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Huvudtitel 28 FINANSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE 01. Förvaltning 01. Finansministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett tillägg på 95 000 euro. F ö r k l a r i n g

Läs mer

RP 127/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2017

RP 127/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2017 RP 127/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2017 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 172/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004

RP 172/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004 RP 172/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 278/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007

RP 278/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007 RP 278/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 270/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2006

RP 270/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2006 RP 270/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2006 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

RP 106/2003 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV DEN ANDRA TILLÄGGS- BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2003 (RP 89/2003 rd)

RP 106/2003 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV DEN ANDRA TILLÄGGS- BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2003 (RP 89/2003 rd) RP 106/2003 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV DEN ANDRA TILLÄGGS- BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2003 (RP 89/2003 rd) Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna

Läs mer

RP 11/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011

RP 11/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011 RP 11/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 21 maj 2012 235/2012 Tilläggsbudgeten för 2012 Riksdagen har godkänt följande tilläggsbudget för 2012: INKOMSTPOSTER Avdelning 11 11. SKATTER OCH

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 10 maj 2010 Nr 335 INNEHÅLL Nr Sidan 335 Tilläggsbudgetenför2010... 1297 Nr335 Tilläggsbudgeten för 2010 Riksdagen har godkänt följande tilläggsbudget

Läs mer

RP 367/2014 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV TILLÄGGSBUDGET- PROPOSITIONEN FÖR 2015 (RP 362/2014 rd)

RP 367/2014 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV TILLÄGGSBUDGET- PROPOSITIONEN FÖR 2015 (RP 362/2014 rd) RP 367/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV TILLÄGGSBUDGET- PROPOSITIONEN FÖR 2015 (RP 362/2014 rd) Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 10 mars 2011 203/2011 Tilläggsbudgeten för 2011 Riksdagen har godkänt följande tilläggsbudget för 2011: INKOMSTPOSTER Avdelning 11 euro 11. SKATTER

Läs mer

RP 130/2007 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007

RP 130/2007 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007 RP 130/2007 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

III tilläggsbudgeten för 2010

III tilläggsbudgeten för 2010 III tilläggsbudgeten för 2010 INKOMSTPOSTER Avdelning 11 11. SKATTER OCH INKOMSTER AV SKATTENATUR 712 950 000 01. Skatter på grund av inkomst och förmögenhet 712 000 000 02. Samfundsskatt, tillägg 712

Läs mer

RP 206/2005 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2005

RP 206/2005 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2005 RP 206/2005 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2005 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

RP 233/2014 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV DEN TREDJE TILLÄGGS- BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2014 (RP 207/2014 rd)

RP 233/2014 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV DEN TREDJE TILLÄGGS- BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2014 (RP 207/2014 rd) RP 233/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV DEN TREDJE TILLÄGGS- BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2014 (RP 207/2014 rd) Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna

Läs mer

RP 332/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011

RP 332/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011 RP 332/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 oktober 2013 III tilläggsbudgeten för 2013 Riksdagen har godkänt följande tredje tilläggsbudget för 2013: INKOMSTPOSTER Avdelning 11 euro 11. SKATTER

Läs mer

ALLMÄN MOTIVERING. Statsbudgeten 2005

ALLMÄN MOTIVERING. Statsbudgeten 2005 ALLMÄN MOTIVERING Ekonomiska utsikter Inkomstposterna Balans och statsskulden Till riksdagen avlåts regeringens proposition om en andra tilläggsbudget för 2005. Den uppfattning av den ekonomiska utvecklingen

Läs mer

RP 57/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2010

RP 57/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2010 RP 57/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2010 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 70/2010 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV DEN TREDJE TILLÄGGS- BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2010 (RP 62/2010 rd)

RP 70/2010 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV DEN TREDJE TILLÄGGS- BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2010 (RP 62/2010 rd) RP 70/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV DEN TREDJE TILLÄGGS- BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2010 (RP 62/2010 rd) Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 1 december 2014 969/2014 R P 2 0 7 / 2 0 1 4 R P 2 3 3 / 2 0 1 4 F i U B 2 9 / 2 0 1 4 R S k 4 0 / 2 0 1 4 2 969/2014 27. Försvarsministeriets förvaltningsområde

Läs mer

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2010

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2010 Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår STATSKONTORET Layout: Pirkko Ala-Marttila /FM, informationen Helsingfors 2011 Till finansministeriet Enligt förordningen om statsbudgeten 67 b utarbetar

Läs mer

STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL STATSBOKSLUT FÖR FINANSÅR 2007

STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL STATSBOKSLUT FÖR FINANSÅR 2007 STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL STATSBOKSLUT FÖR FINANSÅR STATSKONTORET 2 TILL FINANSMINISTERIET Enligt förordningen om statsbudgeten 67 b utarbetar Statskontoret förslaget till statsbokslut jämte bilagor.

Läs mer

STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL STATSBOKSLUT FÖR FINANSÅR 2005

STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL STATSBOKSLUT FÖR FINANSÅR 2005 STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL STATSBOKSLUT FÖR FINANSÅR STATSKONTORET TILL FINANSMINISTERIET Enligt förordningen om statsbudgeten 67 b utarbetar Statskontoret förslaget till statsbokslut jämte bilagor.

Läs mer

RP 207/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2014

RP 207/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2014 RP 207/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2014 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

RP 362/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2015

RP 362/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2015 RP 362/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2015 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL STATSBOKSLUT FÖR FINANSÅR 2008

STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL STATSBOKSLUT FÖR FINANSÅR 2008 STATSKONTORETS FÖRSLAG TILL STATSBOKSLUT FÖR FINANSÅR STATSKONTORET 2 TILL FINANSMINISTERIET Enligt förordningen om statsbudgeten 67 b utarbetar Statskontoret förslaget till statsbokslut jämte bilagor.

Läs mer

Huvudtitel 32 ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE

Huvudtitel 32 ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Huvudtitel 32 ARBETS- OCH NÄRINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE 01. Förvaltning 01. Arbets- och näringsministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett tillägg på 643 000

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 27 november 2012 645/2012 III tilläggsbudgeten för 2012 Riksdagen har godkänt följande tredje tilläggsbudget för 2012: INKOMSTPOSTER Avdelning 11

Läs mer

RP 142/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2017

RP 142/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2017 RP 142/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2017 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2015

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2015 REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2015 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås, att Riksdagen

Läs mer

RP 221/2016 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2016

RP 221/2016 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2016 RP 221/2016 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2016 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

RP 88/2016 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2016

RP 88/2016 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2016 RP 88/2016 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2016 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 20 mars 2015 224/2015 R P 3 6 2 / 2 0 1 4 R P 3 6 7 / 2 0 1 4 F i U B 4 8 / 2 0 1 4 R S k 5 5 / 2 0 1 4 2 224/2015 Avdelning 15 15. LÅN 445 469 000

Läs mer

RP 38/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011

RP 38/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011 RP 38/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2011 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 165/2013 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2013

RP 165/2013 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2013 RP 165/2013 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2013 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 4 oktober 2004 Nr 875 877 I N N E H Å L L Nr Sidan 875 II tilläggsbugeten för 2004.................................................................

Läs mer

RP 136/2012 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2012

RP 136/2012 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2012 RP 136/2012 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2012 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 28 juni 2012 375/2012 II tilläggsbudgeten för 2012 Riksdagen har godkänt följande andra tilläggsbudget för 2012: INKOMSTPOSTER Avdelning 11 euro 11.

Läs mer

RIKSDAGENS SKRIVELSE 18/2011 rd. Regeringens proposition om en tredje tilläggsbudget

RIKSDAGENS SKRIVELSE 18/2011 rd. Regeringens proposition om en tredje tilläggsbudget RIKSDAGENS SKRIVELSE 18/2011 rd Regeringens proposition om en tredje tilläggsbudget för 2011 Regeringens proposition om komplettering av den tredje tilläggsbudgetpropositionen för 2011 (RP 38/2011 rd)

Läs mer

RP 113/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice

RP 113/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om statsandel för kommunal basservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om

Läs mer

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration

RP 336/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration RP 336/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 45 i lagen om främjande av integration PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås en ändring

Läs mer

ALLMÄN MOTIVERING. Statsbudgeten 2003

ALLMÄN MOTIVERING. Statsbudgeten 2003 Skatteinkomstposter Övriga inkomstposter Anslag Utrikesministeriet Justitieministeriet ALLMÄN MOTIVERING Till riksdagen avlåts regeringens proposition till en andra tilläggsbudget för. I tilläggsbudgetpropositionen

Läs mer

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2016

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2016 Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår STATSKONTORET Layout: Statsrådets förvaltningsenhet /Enheten för informationsstöd och publikationer Helsingfors 2017 Till finansministeriet Enligt

Läs mer

RP 60/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2017

RP 60/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2017 RP 60/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2017 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 215/2018 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2018

RP 215/2018 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2018 RP 215/2018 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2018 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 89/2003 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2003

RP 89/2003 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2003 RP 89/2003 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2003 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2011

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2011 Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår STATSKONTORET Layout: Pirkko Ala-Marttila /FM, informationen Till finansministeriet Enligt förordningen om statsbudgeten 67 b utarbetar Statskontoret

Läs mer

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2015

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2015 Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår STATSKONTORET Layout: Statsrådets förvaltningsenhet / Enheten för informationsstöd och publikationer/pirkko Ala-Marttila Helsingfors 2016 Till finansministeriet

Läs mer

Statsbudgeten Sammandrag

Statsbudgeten Sammandrag 1. Sammandrag Denna utskrift är ingen officiell handling, utan det är original handlingarna som är av juridisk betydelse. Sida 1 De ekonomiska utsikterna Under den senaste tiden har utsikterna för tillväxt

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 111/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om planering av och statsandel PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att kostnadsfördelningen

Läs mer

RP 113/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2014

RP 113/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2014 RP 113/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2014 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Utgiven i Helsingfors den 15 oktober 2009 Nr 737 INNEHÅLL Nr Sidan 737 II tilläggsbudgeten för 2009... 4417 Nr Nr 737 737 II tilläggsbudgeten för 2009 II tilläggsbudgeten

Läs mer

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2013

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2013 Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår STATSKONTORET Layout: Pirkko Ala-Marttila/FM, informationen Till finansministeriet Enligt förordningen om statsbudgeten 67 b utarbetar Statskontoret

Läs mer

Statsekonomins finansieringsanalys

Statsekonomins finansieringsanalys Statskontoret Förvaltningens styrning 25.3.2010 Statsekonomins finansieringsanalys 31.12.2009 Budgetens utfallskalkyl Skatter och inkomster av skattenatur från budgetbokföringen (specifikation) Statens

Läs mer

RP 247/2014 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2015 (RP 131/2014 rd)

RP 247/2014 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2015 (RP 131/2014 rd) RP 247/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2015 (RP 131/2014 rd) Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen

Läs mer

Statsbudgeten Under momentet beviljas euro. Anslaget får användas

Statsbudgeten Under momentet beviljas euro. Anslaget får användas 64. EU:s strukturfonders medfinansiering och statlig medfinansiering i EU:s strukturfondsprogram, program för samarbete vid de yttre gränserna och andra program inom sammanhållningspolitiken (förslagsanslag)

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 30 november 2004 Nr 1011 I N N E H Å L L Nr Sidan 1011 III tilläggsbudgeten för 2004...............................................................

Läs mer

RP 93/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004

RP 93/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004 RP 93/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 227/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2010

RP 227/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2010 RP 227/2010 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN FJÄRDE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2010 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 1 december 2008 Nr 745 747 INNEHÅLL Nr Sidan 745 III tilläggsbudgeten för 2008.... 2317 746 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om

Läs mer

RP 176/2017 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2018 (RP 106/2017 rd)

RP 176/2017 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2018 (RP 106/2017 rd) RP 176/2017 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2018 (RP 106/2017 rd) Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen

Läs mer

RP 118/2015 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2016 (RP 30/2015 rd)

RP 118/2015 rd. REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2016 (RP 30/2015 rd) RP 118/2015 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2016 (RP 30/2015 rd) Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen

Läs mer

RP 111/2017 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2018 och avses bli behandlad i samband med den.

RP 111/2017 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2018 och avses bli behandlad i samband med den. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 30 i mervärdesskattelagen och 32 i i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 107/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 30 i mervärdesskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I denna proposition föreslås att mervärdesskattelagen

Läs mer

Statsekonomins finansieringsanalys

Statsekonomins finansieringsanalys Statskontoret Förvaltningens styrning 11.4.2005 Statsekonomins finansieringsanalys 31.12.2004 Budgetens utfallskalkyl Skatter och inkomster av skattenatur från budgetbokföringen (specifikation) Statens

Läs mer

20. (33.17 och 34.06, delvis) Utkomstskydd för arbetslösa

20. (33.17 och 34.06, delvis) Utkomstskydd för arbetslösa 20. (33.17 och 34.06, delvis) Utkomstskydd för arbetslösa F ö r k l a r i n g : Utkomsten för arbetslösa tryggas genom arbetslöshetsdagpenningen, som betalas enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa,

Läs mer

RP 66/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2014

RP 66/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2014 RP 66/2014 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2014 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 180/2014 rd. för skatteåren 2012 och 2013.

RP 180/2014 rd. för skatteåren 2012 och 2013. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 12 och 12 d i lagen om skatteredovisning och av 124 och 124 a i inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2009

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2009 Statskontorets förslag till statsbokslut för finans STATSKONTORET Layout: Pirkko Ala-Marttila /FM, informationen Helsingfors 2010 Till finansministeriet Enligt förordningen om statsbudgeten 67 b utarbetar

Läs mer

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2014

Statskontorets förslag till statsbokslut för finansår 2014 Statskontorets förslag statsbokslut för finansår STATSKONTORET Layout: Statsrådets förvaltningsenhet /Enheten för informationsstöd och publikationer/pirkko Ala-Marttila Till finansministeriet Enligt förordningen

Läs mer

RP 48/2012 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2012

RP 48/2012 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2012 RP 48/2012 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2012 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 118/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om fiske

RP 118/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om fiske Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om fiske PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om fiske förändras. Fiskevårdsavgiften

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 30 juni 2004 Nr 577 INNEHÅLL Nr Sidan 577 Tilläggsbudgeten för 2004... 1589 N:o 577 Tilläggsbudget för 2004 Riksdagen har godkänt följande tilläggsbudget

Läs mer

Statsbudgeten Omkostnader för övriga domstolar (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett nettoanslag på euro.

Statsbudgeten Omkostnader för övriga domstolar (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett nettoanslag på euro. 03. Omkostnader för övriga domstolar (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett nettoanslag på 254 823 000 euro. Anslaget får också användas till utgifter som föranleds av lagen om rättegångsbiträden

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 7 december 2010 Nr 1032 1033 I N N E H Å L L Nr Sidan 1032 IV tilläggsbudgeten för 2010................................................................

Läs mer

Statsekonomins finansieringsanalys

Statsekonomins finansieringsanalys Statskontoret Förvaltningens styrning 19.12.2008 Statsekonomins finansieringsanalys 30.11.2008 Budgetens utfallskalkyl Skatter och inkomster av skattenatur från budgetbokföringen (specifikation) Statens

Läs mer

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om extra konstnärspensioner.

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) 1 1 mom.

Läs mer

RP 208/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2006

RP 208/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2006 RP 208/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2006 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 52/2013 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2013

RP 52/2013 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2013 RP 52/2013 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2013 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

RP 49/2017 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 oktober 2017.

RP 49/2017 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 oktober 2017. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av ikraftträdandebestämmelsen i en lag om ändring av lagen om statsbudgeten PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 24 juni 2008 Nr 414 415 INNEHÅLL Nr Sidan 414 415 II tilläggsbudgeten för 2008.... Inrikesministeriets förordning om parkeringsbot.................

Läs mer

RP 207/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004

RP 207/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004 RP 207/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

2) till betalning av finansiella bidrag som föranleds av internationellt samarbete utfall

2) till betalning av finansiella bidrag som föranleds av internationellt samarbete utfall 92. EU och internationella organisationer Fullmakt Finansministeriet får med EU:s gemensamma resolutionsnämnd ingå ett avtal om ett arrangemang med lånelimit, inom vilket de lån som beviljas får uppgå

Läs mer

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2019 (RP 123/2018 rd)

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2019 (RP 123/2018 rd) REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2019 (RP 123/2018 rd) Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna

Läs mer

RP 272/2006 rd. Det föreslås att 23 a i lagen om finansiering

RP 272/2006 rd. Det föreslås att 23 a i lagen om finansiering Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 23 a och 28 i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att

Läs mer

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2012

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2012 REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2012 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås, att Riksdagen

Läs mer

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2010

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2010 REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2010 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås, att Riksdagen

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagomändringav18och45a lagenomplaneringav och statsandel för social- och hälsovården samt till lag om upphävande av 6 2 mom. lagen om kompetenscentrumverksamhet

Läs mer

Statsekonomins finansieringsanalys

Statsekonomins finansieringsanalys Statskontoret Förvaltningens styrning 7.4.2004 Statsekonomins finansieringsanalys 31.12.2003 Budgetens utfallskalkyl Skatter och inkomster av skattenatur från budgetbokföringen (specifikation) Statens

Läs mer

RP 172/2013 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 172/2013 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om statens pensioner och av 5 och 6 i lagen om statens pensionsfond PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Arbetslöshetsgrad (%) 8,7 9,4 9,0 8,8

Arbetslöshetsgrad (%) 8,7 9,4 9,0 8,8 20. Utkomstskydd för arbetslösa F ö r k l a r i n g : Utkomsten för arbetslösa tryggas genom arbetslöshetsdagpenningen, som betalas enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa, och arbetsmarknadsstödet.

Läs mer

2) finansministeriets förordning om Tullens avgiftsbelagda prestationer (1116/2014).

2) finansministeriets förordning om Tullens avgiftsbelagda prestationer (1116/2014). 28. Finansministeriets förvaltningsområde 10. Tullens inkomster Under momentet beräknas inflyta 2 320 000 euro. F ö r k l a r i n g : Inkomsterna grundar sig på följande författningar: 1) tullagen (1466/1994)

Läs mer

Statsekonomins finansieringsanalys

Statsekonomins finansieringsanalys Statskontoret Förvaltningens styrning 31.03.2008 Statsekonomins finansieringsanalys 31.12.2007 Budgetens utfallskalkyl Skatter och inkomster av skattenatur från budgetbokföringen (specifikation) Statens

Läs mer

Huvudtitel 29 UNDERVISNINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE

Huvudtitel 29 UNDERVISNINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Huvudtitel 29 UNDERVISNINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE F ö r k l a r i n g : I den kompletterande budgetpropositionen har statsandelarna inom undervisningsministeriets förvaltningsområde dimensionerats

Läs mer

Statsekonomins finansieringsanalys

Statsekonomins finansieringsanalys Statskontoret Förvaltningens styrning 3.4.2006 Statsekonomins finansieringsanalys 31.12.2005 Budgetens utfallskalkyl Skatter och inkomster av skattenatur från budgetbokföringen (specifikation) Statens

Läs mer

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2012 (RP 59/2011 rd)

REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2012 (RP 59/2011 rd) RP 119/2011 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM KOMPLETTERING AV BUDGETPROPOSITIONEN FÖR 2012 (RP 59/2011 rd) Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen

Läs mer