VIBY KYRKA Viby socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VIBY KYRKA Viby socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift"

Transkript

1 VIBY KYRKA Viby socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift OMLÄGGNING AV STENMURAR etapp I och II, 2013 Antikvarisk rapport Estrid Esbjörnson, Antikvarisk konsult,

2 2

3 3 INNEHÅLL INLEDNING 5 VIBY KYRKA 5 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 6 VIBY KYRKOGÅRD 6 - Beskrivning 6 - Historik 8 - Stenmurar 8 - Träd 9 UTFÖRDA ARBETEN 9 - Skador 9 - Genomförandet 11 SLUTORD 15 FOTON före och efter 16 ÄLDRE FOTOGRAFIER 28

4 4

5 INLEDNING Under sommaren 2013 omlades en del av stenmurarna runt kyrkogården vid Viby kyrka, etapp I och II (av planerade IV etapper). Arbetet skedde med stöd av kyrkoantikvarisk ersättning från Strängnäs stift. Arbetet skedde delvis samtidigt som torntaket omlades och utvändiga putsarbeten utfördes på Viby kyrka. Muromläggningen berördes därför delvis också på de byggmöten, som ägde rum för kyrkans del. Omläggningsarbetet skulle egentligen ha påbörjats redan på våren men den långvariga vintern och den djupa tjälen omöjliggjorde detta. Sedan försköts arbetet ytterligare på grund av beläggningsarbeten på lokalvägarna vid kyrkan, varför arbetet kunde igångsättas först under juli månad. VIBY KYRKA Viby kyrka är en av Närkes många medeltida kyrkor, som utvidgades under senmedeltiden och som fick sitt nuvarande utseende vid en genomgripande ombyggnad på 1760-talet, då kyrkan fick sitt nuvarande utseende. Kyrkan är belägen på en höjd strax nordost om Vibysjön i ett omgivande jordbrukslandskap. Den är omgiven av en stenmursomgärdad kyrkogård, som främst har sin största utsträckning åt söder och öster. Norr om kyrkan finns ett sockenmagasin från 1700-talet. I miljön söder om kyrkan finns byggnader med anknytning till socknens tidigare administration, de flesta nu med andra funktioner, bl.a. församlingshem. Prästgården Lundby ett par kilometer sydväst om kyrkan är en av de bäst bevarade i Örebro län. Några hundra meter åt sydost ligger Viby hembygdsgård. Kyrkomiljön i Viby ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården i Västernärke. Viby kyrka och kyrkogård från söder.

6 6 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Länsstyrelsens diarienummer: Tillstånd från Länsstyrelsen: Beställare: Viby församling Projektering/bygghandlingar: Viby kyrka, Örebro län. Byggnadsbeskrivning, renovering stenmurar, utarbetad av Leif Göthberg, Arkitektur & Byggnadsvård, Örebro Entreprenörer: Morgan Petersons Trädvård & Anläggning AB, Vretstorp Antikvarisk kontroll och dokumentation: Estrid Esbjörnson, antikvarisk konsult Fotografier: Estrid Esbjörnson, där inte annat anges, samt Morgan Peterson, här förkortat MP. Tidpunkt för arbetenas utförande: Juli augusti 2013 Slutbesiktning: Bidrag: Kyrkoantikvarisk ersättning från Strängnäs stift VIBY KYRKOGÅRD Beskrivning Viby kyrka är omgiven av en förhållandevis stor kyrkogård, som sluttar mot söder och öster. Kyrkan ligger på den hösta punkten i nordvästra hörnet av kyrkogården. Omedelbart väster och delvis även norr om kyrkogården löper en lokalväg alldeles intill kyrkogården. Söder om kyrkogården finns en parkeringsplats. På kyrkogården finns en del äldre gravvårdar, inte minst på den äldre delen söder om kyrkan. Kyrkogården avgränsas av kallmurade stenmurar men också av slänter på de yngsta delarna i öster. Vidare finns runt kyrkogården en trädkrans. I denna rapport beskrivs huvudsakligen de äldre delarna av kyrkogården, de som nu berördes av de aktuella omläggningsarbetena. Tv. Viby kyrkogård från SV, t.h. från NV.

7 7 Överst: Norra entrén till kyrkogården. I mitten: Det i senare tid avskurna NV hörnet på kyrkogården. Nederst: De äldre delarna av kyrkogården från SO.

8 8 Historik Kyrkogården är utvidgad i etapper. Den äldsta delen ligger närmast kyrkan. En större utvidgning påbörjades åt söder 1872 och gravar började försäljas där En ny utökning skedde österut under perioden 1930-talet 1950-talet (olika uppgifter förekommer). Ytterligare en utvidgning ägde rum mot nordost , då även en ny förvaltningsbyggnad för arbetet för kyrkogården uppfördes. Enligt äldre vykort (se s. 28) var kyrkogården inte alls lika välskött förr utan den var bevuxen med högt gräs och hade betydligt färre gravstenar. Kyrkogårdens nordvästra hörn, som inte bildar en rät vinkel utan som är avskuret, är omgjort. Detta syntes tydligt vid omläggningsarbetena. Antingen skedde det på 1960-talet 3 eller i samband med kyrkogårdsutvidgningen åt nordost Inom ramen för detta projekt har det inte varit möjligt att närmare undersöka kyrkogårdens historia i detalj. Undertecknad har inte stött på uppgifter om hur kyrkogården avgränsats i äldre tid, om det varit höga stenmurar eller möjligen kyrkogårdsbalkar av timmer. Till höger om skyltarna syns tydligt att muren skiftar utseende. Den äldre delen t.v. består av mindre stenar i flera skift, den yngre delen t.h. från 1870-talet består av större sprängstenar i två skift. Stenmurar Kyrkogården avgränsas åt olika håll av långa enkelsidiga, kallmurade stenmurar med sedum eller gräs på ovansidan. Gräsytorna på kyrkogården ligger i liv med stenmurarnas överkant. Man kan relativt tydligt utläsa de olika utbyggnadsetapperna utifrån stenmurarnas utseende. På den äldre delen av kyrkogården i norr och väster utgörs muren av marksten i skiftande storlek i 3-5 skift. Muren är här ca 1 m hög i norr och ca 1,5 m hög i väster. På den del av kyrkogården, som utvidgades åt söder på 1870-talet, är murarna uppförda av större sprängstenar, huvudsakligen i 2 skift men åt sydöst i 3 skift. Murens höjd skiftar från ca 1 m i väster till 1,6 m i sydöst, beroende på omgivande terräng. (Utförligare beskrivning samt karta bilaga 1 finns i den aktuella Byggnadsbeskrivningen.) Entréer till kyrkogårdens äldre delar finns i alla väderstreck, både i form av trappor och ramper, med stolpar, stödmurar och steg av natursten men även i betong. 1 Viby kyrka. Vägledning Viby kyrka. Vägledning Muntlig uppgift från en av de äldre kyrkvaktmästarna 4 Yttrande från länsstyrelsen ang. kyrkogårdsutvidgningen. Örebro läns museums arkiv.

9 9 Träd Kyrkogården är omgiven av en trädkrans. På de äldre delarna av kyrkogården rörde det sig mest om lind men också några askar och lönnar. Träden är planterade på kyrkogården strax innanför stenmurarna, så pass nära att murarna blivit påverkade av utskjutande rötter. Detta var en av orsakerna till att en del stenar nu höll på att rasa ur murarna. Under de senaste 3-4 åren har den nu aktuelle entreprenören successivt åtgärdat, dvs tuktat, träden enligt ett åtgärdsförslag i Trädbesiktningsprotokoll avseende trädbeståndet på Viby kyrkogård, utarbetat 2006 av Trädmästarna, Stockholm. UTFÖRDA ARBETEN Skador Delar av murarna runt Viby kyrka var i dåligt skick med risk för att murarna skulle kalva och stenar rasa ut. Orsaker till skadorna är faktorer som utskjutande trädrötter, tjäle, sork, påköring m.m. På vissa sträckor var murarna förskjutna och lutade utåt, på andra ställen var det partier med utfallna stenar, på ytterligare andra enstaka stenar som höll på att släppa. Särskilt den södra muren uppvisade skador med utfallna stenar och utåtlutande murar. I den nu aktuella Byggnadsbeskrivningen var åtgärderna indelade i 4 etapper. Nu genomfördes etapp I och II. De omfattade murarna runt de äldre delarna av kyrkogården i norr, väster och söder, dvs kyrkogårdens allra äldsta delar som den del som utvidgades på talet. Exempel på urfallna stenar. Uppe t.v. kyrkogårdens NV hörn, uppe t.h. ett av träden i västra muren och nertill SV hörnet.

10 10 Den kalvande muren i söder med potthål vid ett av träden. Fotot uppe t.h. MP. Man ser tydligt att muren kalvar såväl i söder som väster. Foto MP.

11 11 Genomförandet Generellt försökte entreprenören göra så begränsade ingrepp och förändringar som möjligt, dock så att murarna ändå skulle vara säkra och att utfallna stenar återlades i murarna. Efter omläggningsarbetet kvarstår fortfarande en del ojämnheter i murarna men det är inget som nu berör hållbarheten. De aktuella murarna sågs över i sin helhet. På vissa avsnitt fick större åtgärder genomföras, där murarna fick plockas ner till marknivå och åter byggas upp. På några sträckor fick muren flyttas ett par dm bakåt, vilket inte minst gällde muren i söder. På andra partier kunde mindre partier läggas om eller bara enstaka stenar skjutas tillbaka. För att få murarna mera stabila skedde iskolning med en hel del kilsten. Helt allmänt kan man säga att de delar av murarna, som nu har större förekomst av kilsten, är partier som blev föremål för åtgärder Karta med de år 2013 omlagda/justerade murarna markerade liksom mursträckor, där mera omfattande åtgärder genomförts.

12 12 Murar under omläggning. Uppe t.v. västra muren, uppe t.h. västra delen av norra muren samt nertill östra delen av norra muren. Foto MP. Även om murarna hade olika utseende och var uppförda vid olika tidpunkter hade de i princip samma konstruktion. De bestod av ett yttre skikt med synliga stenar. Där bakom fanns en stenfyllnad, som vidgades neråt/bakåt. Stenfyllningen kunde på olika partier bestå av olika typer av stenar och av olika storlek, såväl rundade som mera kantiga naturstenar (stenstorlek upp till 0,2 m). De olika murarna hade en likartad konstruktion. Bakom ett yttre skikt av synliga stenar fanns en stenfyllnad.

13 13 Stenfyllnaden bakom sprängstenarna i södra muren. Foto MP.

14 14 Det avskurna hörnet i nordväst hade en annan konstruktion. I stället för stenpackning bakom muren låg här bärlager. Detta ersattes nu med stenfyllnad i likhet med resten av muren. På de partier, där murarna eller deras övre partier lades om, placerades en s.k. geoduk upptill innan jord påfördes och marken besåddes med gräs. Arbete med NV murhörnet, där man ser hur entreprenören lagt ut s.k. geoduk. Vid omläggningsarbetet fick en del ny natursten användas, vilken kommer från den närmsta regionen. Det gällde såväl stenar i stenpackningen som en del av de synliga stenarna. De befintliga stenarna kunde inte alltid återanvändas, eftersom de inte alltid hade rätt storlek eller format för att passa in i de omlagda murarna. Innan arbetet påbörjades befarade man att några träd skulle behöva huggas ner, t.ex. de två träden på ömse sidor om ingångstrappan från parkeringsplatsen i söder. Det visade sig dock att alla träden kunde behållas. Endast enstaka rötter behövdes i allmänhet huggas av. Man kan säga att träden med sina rötter växte ovanpå stenpackningen men där enstaka rötter växte rakt ner. Man kan se under träden, som entreprenören uttryckte det. Stenfyllnaden under en av lindarna vid trappan i södra muren. Foto MP.

15 15 Stenfyllnaden i östra delen av södra muren, som här var relativt hög. Foto MP. En del av en gravhäll från 1800-talet påträffades i muren öster om östra grindstolpen vid norra entrén i norra muren. Den låg snett ovanpå stenfyllningen här. Den lades tillbaka på samma plats. Alldeles invid den västra grindstolpen i samma mur påträffades under mark en del av en profilerad sten, kanske delar av en sockel till ett kors eller liknande. Den placerades i norra muren öster om norra ingången. SLUTORD Del av gravhäll resp. profilerad sten, som påträffades i norra muren. Fotot t.v. MP. Muromläggningen i etapp III och IV kommer att genomföras senare. Eftersom träden med sina rötter fortsättningsvis står lika nära murarna som tidigare måste man räkna med att man måste justera murarna inom ett par decenniers tid. Estrid Esbjörnson Antikvarisk konsult

16 FOTON före och efter 16

17 17

18 18

19 19

20 20

21 21 Fotot i mitten taget av MP.

22 22

23 23

24 24

25 25

26 26

27 27

28 28 ÄLDRE FOTGRAFIER på kyrkogården Vykort från decennierna kring sekelskiftet Här ser man att kyrkogården inte alls är lika välskött och prydlig som idag utan delvis är bevuxen med högt gräs. Gravstenarna är också betydligt färre. (Örebro läns museums arkiv.)

29 29

VIBY KYRKA Viby socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift

VIBY KYRKA Viby socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift VIBY KYRKA Viby socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift OMLÄGGNING AV STENMURAR etapp III, 2014-15 Antikvarisk rapport T.v.: Södra delen av den nord-sydliga stenmur, som omgärdar den äldre delen

Läs mer

Norrby kyrka. Omläggning av kyrkogårdsmur och trappa. Antikvarisk kontroll. Sala Norrby prästgård 1:2 Norrby socken Uppland.

Norrby kyrka. Omläggning av kyrkogårdsmur och trappa. Antikvarisk kontroll. Sala Norrby prästgård 1:2 Norrby socken Uppland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:18 Norrby kyrka Omläggning av kyrkogårdsmur och trappa Antikvarisk kontroll Sala Norrby prästgård 1:2 Norrby socken Uppland Helén Sjökvist Innehållsförteckning Inledning...1

Läs mer

KVISTBRO KYRKA Kvistbro socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift

KVISTBRO KYRKA Kvistbro socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift KVISTBRO KYRKA Kvistbro socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift TJÄRSTRYKNING 2014 Antikvarisk rapport Kvistbro kyrka under tjärstrykning 2014. Estrid Esbjörnson, Antikvarisk konsult 2 3 2014-11-18

Läs mer

Värmdö kyrka. Antikvarisk medverkan vid renovering av delar av bogårdsmuren, Värmdö kyrka, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland

Värmdö kyrka. Antikvarisk medverkan vid renovering av delar av bogårdsmuren, Värmdö kyrka, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland Värmdö kyrka Antikvarisk medverkan vid renovering av delar av bogårdsmuren, Värmdö kyrka, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2011:43 2 Värmdö kyrka Antikvarisk medverkan vid renovering

Läs mer

byggnadsvård Kila kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats

byggnadsvård Kila kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats byggnadsvård Kila kyrkogård Kila kyrka, Kila socken, Ålberga gård 3:4, Nyköpings kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats Dag Forssblad Kila kyrkogård

Läs mer

KNISTA KYRKA Knista socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift

KNISTA KYRKA Knista socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift KNISTA KYRKA Knista socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift OMLÄGGNING AV STULNA KOPPARTAK 2012 Antikvarisk rapport Omläggning av efter stöld av koppartak 2012. Estrid Esbjörnson, Antikvarisk

Läs mer

SKÖLLERSTA KYRKAS SAKRISTIA SKÖLLERSTA KLOCKSTAPEL Sköllersta socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift

SKÖLLERSTA KYRKAS SAKRISTIA SKÖLLERSTA KLOCKSTAPEL Sköllersta socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift SKÖLLERSTA KYRKAS SAKRISTIA SKÖLLERSTA KLOCKSTAPEL Sköllersta socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift TJÄRSTRYKNING samt BYTE AV SPÅN 2015 Antikvarisk rapport Kyrkans sakristia efter tjärstrykning

Läs mer

RAMSBERGS KYRKA Ramsbergs socken, Lindesbergs kommun, Västmanland, Västerås stift

RAMSBERGS KYRKA Ramsbergs socken, Lindesbergs kommun, Västmanland, Västerås stift RAMSBERGS KYRKA Ramsbergs socken, Lindesbergs kommun, Västmanland, Västerås stift OMLÄGGNING AV STENMUR 2012 Antikvarisk rapport Estrid Esbjörnson Nordöstra delen av stenmuren vid Ramsbergs kyrka under

Läs mer

ÖSTRA HARGS KYRKOGÅRD

ÖSTRA HARGS KYRKOGÅRD 2016:202 ANTIKVARISK MEDVERKAN ÖSTRA HARGS KYRKOGÅRD REPARATION AV BOGÅRDSMUREN ÖSTRA HARGS KYRKOGÅRD ÖSTRA HARGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet

Läs mer

PÅLSBODA KLOCKSTAPEL Sköllersta socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift

PÅLSBODA KLOCKSTAPEL Sköllersta socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift PÅLSBODA KLOCKSTAPEL Sköllersta socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift TJÄRSTRYKNING, BYTE AV SPÅN SAMT RÖDFÄRGNING 2015 Antikvarisk rapport Byte av några panelbrädor under arbetet sommaren

Läs mer

Vidbo kyrka. Lisa Sundström Rapport 2010:22

Vidbo kyrka. Lisa Sundström Rapport 2010:22 Vidbo kyrka Antikvarisk medverkan vid renovering av kyrkogårdsmuren kring Vidbo kyrka, Vidbo socken, Sigtuna kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2010:22 2 Vidbo kyrka Antikvarisk medverkan vid renovering

Läs mer

byggnadsvård Vansö kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund

byggnadsvård Vansö kyrkogård Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund byggnadsvård Vansö kyrkogård Vansö kyrka, Vansö kyrkby 4:1, Vansö socken, Strängnäs kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Anläggande av askgravplats/askgravlund Dag Forssblad

Läs mer

Kungsängens. Rapport 2013:12

Kungsängens. Rapport 2013:12 Rapport 2013:12 Kungsängens och Västra Ryds kyrkor Antikvarisk medverkan vid omläggning av bogårdsmurarna vid Kungsängens och Västra Ryds kyrkor, Kungsängens och Västra Ryds socknar, Upplands-Bro kommun,

Läs mer

byggnadsvård Kjula kyrkogård Antikvarisk medverkan Tillbyggnad av förrådsbyggnad 2011

byggnadsvård Kjula kyrkogård Antikvarisk medverkan Tillbyggnad av förrådsbyggnad 2011 byggnadsvård Kjula kyrkogård Kjula kyrka 2:1, Kjula sn, Eskilstuna kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Tillbyggnad av förrådsbyggnad 2011 Dag Forssblad Kjula kyrkogård Kjula

Läs mer

Södra Hestra kyrkogård

Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk medverkan i samband med ny askgravlund Södra Hestra socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:8 Anders Franzén

Läs mer

Mörlunda kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan

Mörlunda kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan Mörlunda kyrka Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan Mörlunda kyrka, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland, Mörlunda-Tveta församling, Linköpings stift Ellen

Läs mer

LJUNGS KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:207 ANTIKVARISK MEDVERKAN LJUNGS KYRKOGÅRD LJUNGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN

LJUNGS KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:207 ANTIKVARISK MEDVERKAN LJUNGS KYRKOGÅRD LJUNGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN 2015:207 ANTIKVARISK MEDVERKAN LJUNGS KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR LJUNGS KYRKOGÅRD LJUNGS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning

Läs mer

KNISTA KYRKA Knista socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift

KNISTA KYRKA Knista socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift KNISTA KYRKA Knista socken, Lekebergs kommun, Närke, Strängnäs stift Installation av högtalare 2014 Antikvarisk rapport Två av de nya högtalarna i Knista kyrka 2014. Estrid Esbjörnson, Antikvarisk konsult

Läs mer

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk kontroll Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Schaktarbeten för el-ledningar på Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra socken i Gislaveds kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

S:T ANNA KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:213 ANTIKVARISK MEDVERKAN S:T ANNA KYRKOGÅRD S:T ANNA SOCKEN SÖDERKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN

S:T ANNA KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:213 ANTIKVARISK MEDVERKAN S:T ANNA KYRKOGÅRD S:T ANNA SOCKEN SÖDERKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN 2015:213 ANTIKVARISK MEDVERKAN S:T ANNA KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR S:T ANNA KYRKOGÅRD S:T ANNA SOCKEN SÖDERKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning

Läs mer

Renovering av golv i Svennevads kyrka

Renovering av golv i Svennevads kyrka Renovering av golv i Svennevads kyrka Svennevads socken, Hallsberg kommun, Närke 2007 Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport 2007:35 Inledning Översiktlig beskrivning Svennevads kyrka tilldelades 2007

Läs mer

KYRKAN 1 vid schaktning för läckande vattenledning Orsa socken och kommun, Dalarna 2014

KYRKAN 1 vid schaktning för läckande vattenledning Orsa socken och kommun, Dalarna 2014 Arkeologisk schaktningsövervakning KYRKAN 1 vid schaktning för läckande vattenledning Orsa socken och kommun, Dalarna 2014 Arkivrapport dnr 138/13 Greger Bennström 1 Lantmäteriet i2012/1270 Dalarnas museum,

Läs mer

Hallsbergs sockenkyrka

Hallsbergs sockenkyrka Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:57 Hallsbergs sockenkyrka Schaktningsövervakning Hallsbergs kyrka Hallsbergs socken Närke Ulf Alström Innehållsförteckning Inledning... 1 Bakgrund... 1 Målsättning...

Läs mer

Minneslund vid Himmeta kyrka

Minneslund vid Himmeta kyrka Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:56 Minneslund vid Himmeta kyrka Ändring av minnesplats Antikvarisk rapport Sticklinge 11:1 Himmeta socken Västmanland Helén Sjökvist Innehåll Inledning... 1 Bakgrund...

Läs mer

BO KLOCKSTAPEL Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Stängnäs stift

BO KLOCKSTAPEL Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Stängnäs stift BO KLOCKSTAPEL Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Stängnäs stift OMLÄGGNING AV SPÅN PÅ FASADER samt TJÄRNING 2009 Antikvarisk rapport Estrid Esbjörnson Bo klockstapel under omläggning av spån på norra

Läs mer

BO KYRKA Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift

BO KYRKA Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift BO KYRKA Bo socken, Hallsbergs kommun, Närke, Strängnäs stift UTVÄNDIGA RENGÖRINGS- och MÅLNINGSARBETEN 2008 Antikvarisk rapport Estrid Esbjörnson antikvarisk konsult Bo kyrka efter arbetet Estrid Esbjörnson,

Läs mer

Båraryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med tillgänglighetsförbättrande åtgärder

Båraryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med tillgänglighetsförbättrande åtgärder Båraryds kyrka Antikvarisk medverkan i samband med tillgänglighetsförbättrande åtgärder Båraryds socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2014:31

Läs mer

byggnadsvård Toresunds kyrka Antikvarisk medverkan Anläggande av grusgång och trappa på kyrkogården

byggnadsvård Toresunds kyrka Antikvarisk medverkan Anläggande av grusgång och trappa på kyrkogården byggnadsvård Toresunds kyrka Toresunds kyrka 1:1, Toresunds socken, Strängnäs kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Anläggande av grusgång och trappa på kyrkogården Dag Forssblad

Läs mer

Värmdö kyrka. Rapport 2013:10. Antikvarisk medverkan vid Värmdö kyrka, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland. Albin Uller. www.stockholmslansmuseum.

Värmdö kyrka. Rapport 2013:10. Antikvarisk medverkan vid Värmdö kyrka, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland. Albin Uller. www.stockholmslansmuseum. Rapport 2013:10 Värmdö kyrka Antikvarisk medverkan vid Värmdö kyrka, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland. Albin Uller Läs rapporten i PDF www.stockholmslansmuseum.se Rapport 2013:10 Värmdö kyrka Antikvarisk

Läs mer

Sankt Nicolai kyrka. Restaureringsåtgärder på stiglucka, grindstolpar och kyrkogårdsmur. Antikvarisk medverkan

Sankt Nicolai kyrka. Restaureringsåtgärder på stiglucka, grindstolpar och kyrkogårdsmur. Antikvarisk medverkan Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2017:B4 Sankt Nicolai kyrka Restaureringsåtgärder på stiglucka, grindstolpar och kyrkogårdsmur Antikvarisk medverkan Sturestaden 3:5 Arboga stadsförsamling

Läs mer

Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund

Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2011:B12 Fläckebo kyrkogård - anläggande av askurnlund Antikvarisk rapport Fläckebo klockarbol 1:2 Fläckebo socken Västmanlands län Anna Ahlberg Fläckebo

Läs mer

Klockstapeln vid Ljusnarsbergs kyrka

Klockstapeln vid Ljusnarsbergs kyrka Klockstapeln vid Ljusnarsbergs kyrka Ljusnarsberg, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Tjärstrykning 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:6 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel.

Läs mer

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland Rapport Arkeologiska förundersökningar Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland 1998-1999 Anders Wikström Sigtuna Museers Uppdrags Verksamhet Sigtuna Museum Stora Gatan 55 S-193 30 Sigtuna Tfn: 08/591

Läs mer

byggnadsvård Råby-Rönö kyrka Antikvarisk medverkan Schaktningsövervakning

byggnadsvård Råby-Rönö kyrka Antikvarisk medverkan Schaktningsövervakning byggnadsvård Råby-Rönö kyrka Råby-Rönö kyrka, Råby-Rönö socken, Nyköpings kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Schaktningsövervakning Dag Forssblad Råby-Rönö kyrka Råby-Rönö

Läs mer

Kvarter D. på 1950-talet. Allmän karaktär

Kvarter D. på 1950-talet. Allmän karaktär 18 BYGGNADSVÅRDSRAPPORT 2008:20 Kvarter D Allmän karaktär Kvarter D är det södra av de tre kvarteren på den moderna halvan av begravningsplatsen. Kvarteret är ännu inte taget i bruk och innehåller därför

Läs mer

Glanshammars kyrka. Tjärstrykningsarbeten m.m. 2014. Glanshammars socken, Örebro kommun, Närke. Anneli Borg Rapport 2014:21

Glanshammars kyrka. Tjärstrykningsarbeten m.m. 2014. Glanshammars socken, Örebro kommun, Närke. Anneli Borg Rapport 2014:21 Glanshammars kyrka Glanshammars socken, Örebro kommun, Närke. Tjärstrykningsarbeten m.m. 2014 Anneli Borg Rapport 2014:21 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se Texterna samt bilderna

Läs mer

Edsberg kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Edsberg 9:1 Edsberg socken Närke. Ulf Alström

Edsberg kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Edsberg 9:1 Edsberg socken Närke. Ulf Alström Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:6 Edsberg kyrka Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Edsberg 9:1 Edsberg socken Närke Ulf Alström Edsberg kyrka Särskild arkeologisk

Läs mer

BREVENS KYRKA Askers socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift

BREVENS KYRKA Askers socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift BREVENS KYRKA Askers socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift INSTALLATION AV NYTT VÄRMESYSTEN 2013 Målningsarbete i Brevens kyrka vid installation av nytt värmesystem. Antikvarisk rapport Estrid

Läs mer

Restaurangvagnen inom byggnadsminnet Nora veteranjärnväg

Restaurangvagnen inom byggnadsminnet Nora veteranjärnväg Restaurangvagnen inom byggnadsminnet Nora veteranjärnväg Nora socken och kommun, Västmanland Anordnande av uteservering 2010-11 Charlott Torgén Rapport 2011:16 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO

Läs mer

Hackvad kyrka Hackvad socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift

Hackvad kyrka Hackvad socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Hackvad kyrka Hackvad socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Takrenovering 2008 Anneli Borg Örebro läns museum Rapport 2008:15 INLEDNING Under sensommaren och hösten 2008 har tegeltaket på Hackvads

Läs mer

Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift

Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Täby kyrka Täby socken, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Fasadrenovering och lokal inre renovering 2008 Anneli Borg Örebro läns museum Rapport 2008:12 Inledning Under sommaren 2008 utfördes utvändiga,

Läs mer

Café Guldkringlan, Saxinska gården

Café Guldkringlan, Saxinska gården Café Guldkringlan, Saxinska gården Grythyttan 6:258, Grythyttans socken, Hällefors kommun, Västmanland Uppförande av handikappramp, 2008-2009 Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2009:22 2 Inledning

Läs mer

Kumla kyrka. Omläggning av kyrkogårdsmur samt markundersökning. Arkeologisk antikvarisk kontroll

Kumla kyrka. Omläggning av kyrkogårdsmur samt markundersökning. Arkeologisk antikvarisk kontroll Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:35 Kumla kyrka Omläggning av kyrkogårdsmur samt markundersökning Arkeologisk antikvarisk kontroll Fornlämning Kumla 66:1 Kumla klockargård 1:12 Kumla socken Sala

Läs mer

Säby kyrkogård. Antikvarisk medverkan i samband med anläggande av askgravplats. Säby socken i Tranås kommun, Jönköpings län, Linköpings stift

Säby kyrkogård. Antikvarisk medverkan i samband med anläggande av askgravplats. Säby socken i Tranås kommun, Jönköpings län, Linköpings stift Säby kyrkogård Antikvarisk medverkan i samband med anläggande av askgravplats Säby socken i Tranås kommun, Jönköpings län, Linköpings stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2015:24 Anders Franzén

Läs mer

Byarums kyrkogård. Antikvarisk medverkan i samband med partiell omläggning av kyrkogårdsmur

Byarums kyrkogård. Antikvarisk medverkan i samband med partiell omläggning av kyrkogårdsmur Byarums kyrkogård Antikvarisk medverkan i samband med partiell omläggning av kyrkogårdsmur Byarums socken i Vaggeryds kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2016:25

Läs mer

Ny Järnvägsgata och rondell i Tändsticksområdet

Ny Järnvägsgata och rondell i Tändsticksområdet Ny Järnvägsgata och rondell i Tändsticksområdet Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll inom RAÄ nr 50, inför ny järnvägsgata och rondell inom Tändsticksområdet, Jönköpings stad och kommun,

Läs mer

. M Uppdragsarkeologi AB B

. M Uppdragsarkeologi AB B C. M Uppdragsarkeologi AB B C. M Uppdragsarkeologi AB B Omslagsbilden visar platsen för förundersökningen, Västra Brobys kyrka, markerad med röd ellips på utdrag ur Skånska Rekognosceringskartan 1812-1820.

Läs mer

Installation av brandlarm i Lindesbergs kyrka

Installation av brandlarm i Lindesbergs kyrka Installation av brandlarm i Lindesbergs kyrka Lindesberg, Lindesbergs socken, Lindesbergs kommun, Västmanland 2014 Charlott Torgén Rapport 2014:15 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602

Läs mer

UV BERGSLAGEN, RAPPORT 2008:22 ARKEOLOGISK UTREDNING. Ekeby Prästgård. Närke, Kumla socken, Ekeby Prästgård 2:1 Helmut Bergold

UV BERGSLAGEN, RAPPORT 2008:22 ARKEOLOGISK UTREDNING. Ekeby Prästgård. Närke, Kumla socken, Ekeby Prästgård 2:1 Helmut Bergold UV BERGSLAGEN, RAPPORT 2008:22 ARKEOLOGISK UTREDNING Ekeby Prästgård Närke, Kumla socken, Ekeby Prästgård 2:1 Helmut Bergold UV BERGSLAGEN, RAPPORT 2008:22 ARKEOLOGISK UTREDNING Ekeby Prästgård Närke,

Läs mer

Glanshammars kyrka. Renovering av stenmur Glanshammars socken, Örebro kommun, Närke. Anneli Borg Rapport 2014:22

Glanshammars kyrka. Renovering av stenmur Glanshammars socken, Örebro kommun, Närke. Anneli Borg Rapport 2014:22 Glanshammars kyrka Glanshammars socken, Örebro kommun, Närke. Renovering av stenmur 2014 Anneli Borg Rapport 2014:22 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se Texterna samt bilderna

Läs mer

Arkeologisk utreding vid Prästgården i Bollebygd

Arkeologisk utreding vid Prästgården i Bollebygd Arkeologisk utreding vid Prästgården i Bollebygd Arkeologisk utredning Bollebygd prästgård 1 :2 Bollebygd socken och kommun Elinor Gustavsson Västarvet kulturmiljö/lödöse museum Rapport 2016 :8 Västarvet

Läs mer

Bunkeflo kyrka. Antikvarisk rapport RAMP SAMT DÖRR FÖR NÖDUTRYMNING. socken i Malmö kommun Skåne län

Bunkeflo kyrka. Antikvarisk rapport RAMP SAMT DÖRR FÖR NÖDUTRYMNING. socken i Malmö kommun Skåne län Antikvarisk rapport Bunkeflo kyrka RAMP SAMT DÖRR FÖR NÖDUTRYMNING N Bunkeflo kyrka/malmö kyrkliga samfällighet/bunkeflo socken i Malmö kommun Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2013:11 Helena

Läs mer

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm Britt-Marie Lennartsson RAPPORT ÖVER RENOVERING Olofsbo hembygdsgård, Olofsbo 4:34, Stafsinge socken, Falkenbergs kommun 2016:15

Läs mer

Rogberga kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med förbättrad tillgänglighet Rogberga socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift

Rogberga kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med förbättrad tillgänglighet Rogberga socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift Rogberga kyrka Antikvarisk medverkan i samband med förbättrad tillgänglighet Rogberga socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:58 Anders

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Tysslinge församling Skolgatan 12 719 30 Vintrosa För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten

Läs mer

Karlslunds herrgård. Restaurering av terrassmur Karlslund, Örebro, Närke. Charlott Torgén Rapport 2013:1

Karlslunds herrgård. Restaurering av terrassmur Karlslund, Örebro, Närke. Charlott Torgén Rapport 2013:1 Karlslunds herrgård Karlslund, Örebro, Närke Restaurering av terrassmur 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:1 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING... 5 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Bromma kyrka. Schaktkontroll vid. Arkeologisk förundersökning, schaktkontroll vid Bromma kyrka, Bromma socken, Stockholms stad, Uppland

Bromma kyrka. Schaktkontroll vid. Arkeologisk förundersökning, schaktkontroll vid Bromma kyrka, Bromma socken, Stockholms stad, Uppland Schaktkontroll vid Bromma kyrka Arkeologisk förundersökning, schaktkontroll vid Bromma kyrka, Bromma socken, Stockholms stad, Uppland Rapport 2012:41 Tove Stjärna Schaktkontroll vid Bromma kyrka Arkeologisk

Läs mer

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland.

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:65 Sura nya kyrka Renovering av sakristians fasad Antikvarisk rapport Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland Tobias Mårud Sura nya kyrka Renovering

Läs mer

Tortuna kyrka II. Arkeologisk antikvarisk kontroll. Tortuna prästgård 1:9 Tortuna socken Västerås kommun Västmanlands län Västmanland.

Tortuna kyrka II. Arkeologisk antikvarisk kontroll. Tortuna prästgård 1:9 Tortuna socken Västerås kommun Västmanlands län Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:56 Tortuna kyrka II Arkeologisk antikvarisk kontroll Tortuna prästgård 1:9 Tortuna socken Västerås kommun Västmanlands län Västmanland Ulf Alström Innehåll Inledning...

Läs mer

Under golvet i Värö kyrka

Under golvet i Värö kyrka UV RAPPORT 2012:44 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Under golvet i Värö kyrka Halland, Värö socken, Värö kyrka Dnr 422-1035-2011 Christina Rosén UV RAPPORT 2012:44 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Under golvet

Läs mer

Detaljplan för Kalven 1:138

Detaljplan för Kalven 1:138 Öckerö kommun Göteborg 2015-03-13 Datum 2015-03-13 Uppdragsnummer 1320008557 Utgåva/Status Slutlig Robin Sjöström Lena Sultan Elisabeth Olsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

Österhammars kanal. Reparation av stenskoning, etapp 3, år Fellingsbro socken, Lindesbergs kommun, Västmanland.

Österhammars kanal. Reparation av stenskoning, etapp 3, år Fellingsbro socken, Lindesbergs kommun, Västmanland. Österhammars kanal Fellingsbro socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Reparation av stenskoning, etapp 3, år 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:18 Översiktlig beskrivning Österhammars

Läs mer

Arby kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel. Kalmar läns museum

Arby kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel. Kalmar läns museum Arby kyrka Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel Arby kyrka, Arby socken, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland, Södermöre pastorat, Växjö stift Ellen Olsson Kalmar läns museum

Läs mer

2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning och historik Kyrkan och den

Läs mer

F d Tingshuset, Kopparberg

F d Tingshuset, Kopparberg F d Tingshuset, Kopparberg Kyrkvreten 4, Kopparberg, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Omläggning av spån på fasader 2010 Anna Rodin Örebro läns museum Rapport 2010:20 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Västerhaninge kyrkas bogårdsmur

Västerhaninge kyrkas bogårdsmur ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2017:59 ARKEOLOGISK SCHAKTÖVERVAKNING Omläggning av Västerhaninge kyrkas bogårdsmur Västerhaninge kyrka, Åby 1:51, Västerhaninge socken, Haninge, Södermanland Karin Sundberg

Läs mer

MALEXANDERS KYRKOGÅRD

MALEXANDERS KYRKOGÅRD 2015:205 ANTIKVARISK MEDVERKAN MALEXANDERS KYRKOGÅRD ÖVERBYGGNAD TILL GRAVSTENAR MALEXANDERS KYRKOGÅRD MALEXANDERS SOCKEN BOXHOLMS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK ) 2 Bakgrund Basfakta om objektet

Läs mer

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation Datum Rådgivningsprotokoll 2016-06-03 Dnr 2490 /310 Byggnadsantikvarie Ulrika Olsson 026-65 56 34 ulrika.olsson@xlm.se Besiktningsdatum 2016-06-01 Fotodokumentation 2016-06-01 Forsbacka 20:9 Forsbacka

Läs mer

Kräcklinge kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Kräcklinge 10:1 Kräcklinge socken Närke.

Kräcklinge kyrka. Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Kräcklinge 10:1 Kräcklinge socken Närke. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:5 Kräcklinge kyrka Särskild arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Kräcklinge 10:1 Kräcklinge socken Närke Ulf Alström Kräcklinge kyrka Särskild

Läs mer

ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING AV MURAR OCH GÅNGVÄGAR PÅ ÅRÅS 2014-03-17

ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING AV MURAR OCH GÅNGVÄGAR PÅ ÅRÅS 2014-03-17 1 ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING AV MURAR OCH GÅNGVÄGAR PÅ ÅRÅS 2014-03-17 Den östra muren med spår av väg eller körbana i muröppningen. (Mur A) Årås är ett mycket bra exempel på en svensk herrgårdsparks utveckling.

Läs mer

Installation av värmepump i Edsbergs kyrka, Tångeråsa kyrka, Hackvads kyrka samt Kräcklinge kyrka Edsbergs församling, Lekebergs kommun, Närke

Installation av värmepump i Edsbergs kyrka, Tångeråsa kyrka, Hackvads kyrka samt Kräcklinge kyrka Edsbergs församling, Lekebergs kommun, Närke Installation av värmepump i Edsbergs kyrka, Tångeråsa kyrka, Hackvads kyrka samt Kräcklinge kyrka Edsbergs församling, Lekebergs kommun, Närke Anneli Borg Rapport 2011:14 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701

Läs mer

Rogberga kyrkogård Ny askgravlund

Rogberga kyrkogård Ny askgravlund Antikvarisk medverkan Rogberga kyrkogård Ny askgravlund Rogberga socken i Jönköpings kommun Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2012:25 Anders Franzén Rogberga kyrkogård

Läs mer

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn 2010:38 Antikvarisk kontrollrapport Kalmar kyrka Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Kalmar kyrka 2010-10-19 Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2010 Upplandsmuseets

Läs mer

Ett schakt i Brunnsgatan

Ett schakt i Brunnsgatan ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:22 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING, SCHAKTÖVERVAKNING Ett schakt i Brunnsgatan RAÄ Nyköping 231:1, Väster 1:1 Nyköpings socken och kommun, Södermanland Tomas Ekman ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

S:t Lukas kyrka. Antikvarisk kontroll vid anläggning av meditationsplats, S: t Lukas kyrka, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland

S:t Lukas kyrka. Antikvarisk kontroll vid anläggning av meditationsplats, S: t Lukas kyrka, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland S:t Lukas kyrka Antikvarisk kontroll vid anläggning av meditationsplats, S: t Lukas kyrka, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland Gunilla Nilsson Rapport 2004:25 2 S:t Lukas kyrka Antikvarisk kontroll

Läs mer

Arkeologisk schaktningsövervakning MÅRDSKINNSSTÖTEN

Arkeologisk schaktningsövervakning MÅRDSKINNSSTÖTEN Arkeologisk schaktningsövervakning MÅRDSKINNSSTÖTEN vid schaktning för säkerställande av timmervägg i Mårdskinnsstöten vid Falu gruva RAÄ 109 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkivrapport dnr 25/14

Läs mer

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 INLEDNING... 3 Administrativa uppgifter... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Tallbohov. RAÄ-nr Järfälla 17:1, 17:2, 17:3, 101 samt objekt 9 och 15, Järfälla socken och kommun, Uppland. Karin Sundberg

Tallbohov. RAÄ-nr Järfälla 17:1, 17:2, 17:3, 101 samt objekt 9 och 15, Järfälla socken och kommun, Uppland. Karin Sundberg ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:35 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Tallbohov RAÄ-nr Järfälla 17:1, 17:2, 17:3, 101 samt objekt 9 och 15, Järfälla socken och kommun, Uppland Karin Sundberg Tallbohov ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Medeltida gravar och brakteat vid Järsnäs kyrka

Medeltida gravar och brakteat vid Järsnäs kyrka Arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll Medeltida gravar och brakteat vid Järsnäs kyrka Nedläggning av vatten- och avloppsledningar till Järsnäs kyrka, RAÄ 129 Järsnäs socken i Jönköpings

Läs mer

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län

Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo 436:1, 436:3 och 451:1, Uppsala kommun, Uppsala län 2016-01-22 Antikvarie Robin Lucas Dnr: Ar-117-2014 Länsstyrelsen Uppsala län Samhällsutvecklingsenheten 751 86 Uppsala Avslutad arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av fornlämningarna Rasbo

Läs mer

Schaktkontroll Spånga

Schaktkontroll Spånga Arkeologisk förundersökning Schaktkontroll Spånga Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll, RAÄ Spånga 79:1 och 192:1, Akalla 4:1, respektive Bromsten 8:1 och 9:2, Stockholms kommun, Uppland.

Läs mer

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn

2010:38. Antikvarisk kontrollrapport. Kalmar kyrka. Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn 2010:38 Antikvarisk kontrollrapport Kalmar kyrka Ommålning av tak, Kalmar kyrka, Kalmar sn, Håbo kn Per Lundgren 2010 Omslagsfotografi: Kalmar kyrka 2010-10-19 Foto: Per Lundgren, Upplandsmuseet 2010 Upplandsmuseets

Läs mer

byggnadsvård Oxelösunds kyrkogård Antikvarisk medverkan Utbyggnad av kyrkogården, etapp 1

byggnadsvård Oxelösunds kyrkogård Antikvarisk medverkan Utbyggnad av kyrkogården, etapp 1 byggnadsvård Oxelösunds kyrkogård Oxelö 7:33, Oxelösunds kommun, Strängnäs stift, Södermanlands län Antikvarisk medverkan Utbyggnad av kyrkogården, etapp 1 Dag Forssblad Rapport 2011:10 Oxelösunds kyrkogård

Läs mer

VETA KYRKA RENOVERING AV KLOCKSTAPEL VETA KYRKA VETA SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

VETA KYRKA RENOVERING AV KLOCKSTAPEL VETA KYRKA VETA SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK RAPPORT 2014:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN VETA KYRKA RENOVERING AV KLOCKSTAPEL VETA KYRKA VETA SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK Veta kyrka Renovering av klockstapel Innehåll Bakgrund...............................................................4

Läs mer

Arkeologisk förundersökning av rösegravfält i Vibyggerå.

Arkeologisk förundersökning av rösegravfält i Vibyggerå. Arkeologisk förundersökning av rösegravfält i Vibyggerå. Fornlämning Raä 9. Fastighet: Sjöland 6:1. Socken: Vibyggerå. Kommun: Kramfors. Landskap: Ångermanland. Rapport 2016:11 Ola George 2 Murberget Länsmuseet

Läs mer

Älby i Irsta ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2010:8 ARKEOLOGISK ANTIKVARISK KONTROLL I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING

Älby i Irsta ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2010:8 ARKEOLOGISK ANTIKVARISK KONTROLL I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2010:8 ARKEOLOGISK ANTIKVARISK KONTROLL I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Älby i Irsta Västmanland, Västerås kommun, Irsta socken, Älby 5:1 Leif Karlenby Arkeologgruppen i Örebro

Läs mer

RAPPORT 2009:02. Arkeologisk förundersökning. Gällande fornlämning RAÄ 34 inom fastigheten Hemsjö 8:11, Hemsjö socken, Alingsås kommun, Västergötland.

RAPPORT 2009:02. Arkeologisk förundersökning. Gällande fornlämning RAÄ 34 inom fastigheten Hemsjö 8:11, Hemsjö socken, Alingsås kommun, Västergötland. RAPPORT 2009:02 Arkeologisk förundersökning Gällande fornlämning RAÄ 34 inom fastigheten Hemsjö 8:11, Hemsjö socken, Alingsås kommun, Västergötland. Mats Hellgren Västarvet/Lödöse Museum Rapport 2009:02

Läs mer

Hus i gatan Akut vattenläcka

Hus i gatan Akut vattenläcka Rapport 2012:60 Arkeologisk förundersökning Hus i gatan Akut vattenläcka RAÄ 5 och 16 Järntorgsgatan Skänninge stad Mjölby kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M

Läs mer

Stora Mellösa kyrka. Bergvärmeledning Närke, Stora Mellösa socken, Stora Mellösa kyrka 3:1 och 4:1 Bo Annuswer UV BERGSLAGEN, RAPPORT 2007:3

Stora Mellösa kyrka. Bergvärmeledning Närke, Stora Mellösa socken, Stora Mellösa kyrka 3:1 och 4:1 Bo Annuswer UV BERGSLAGEN, RAPPORT 2007:3 UV BERGSLAGEN, RAPPORT 2007:3 ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Stora Mellösa kyrka Bergvärmeledning Närke, Stora Mellösa socken, Stora Mellösa kyrka 3:1 och 4:1 Bo Annuswer UV BERGSLAGEN, RAPPORT 2007:3 ARKEOLOGISK

Läs mer

Spelstyraren 6. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014

Spelstyraren 6. Arkeologisk schaktningsövervakning. vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkeologisk schaktningsövervakning Spelstyraren 6 vid schaktning för fjärrvärme genom stadslager RAÄ 68 i Falu stad och kommun, Dalarna 2014 Arkivrapport dnr 66/13 Greger Bennström 1 Lantmäteriet i2014/00618

Läs mer

Dnr Ar Emelie Sunding. Länsstyrelsen i Uppsala län Samhällsutvecklingsenheten Uppsala

Dnr Ar Emelie Sunding. Länsstyrelsen i Uppsala län Samhällsutvecklingsenheten Uppsala 2016-10-18 Dnr Ar-100-2015 Emelie Sunding Länsstyrelsen i Uppsala län Samhällsutvecklingsenheten 751 86 Uppsala ANG. ARKEOLOGISK SCHAKTNINGSÖVERVAKNING I SAMBAND MED KOMPLETTERING AV ÅSKSKYDD VID LÖTS

Läs mer

Järnvägsstationen i Kopparberg

Järnvägsstationen i Kopparberg Järnvägsstationen i Kopparberg Herrhagen 1:33, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Restaureringsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:26 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Tomteboda stationshus

Tomteboda stationshus Tomteboda stationshus Antikvarisk kontroll vid rivning, Tomteboda stationshus, Solna socken, Solna kommun, Uppland Kersti Lilja Rapport 2006:17 Tomteboda stationshus Antikvarisk kontroll vid rivning, Tomteboda

Läs mer

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:05 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING, KARTERING

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:05 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING, KARTERING ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:05 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING, KARTERING KVARNHOLMEN Kartering av bebyggelselämningar på Kvarnholmen, RAÄ Nacka 287, Sicklaön 38:1, Nacka socken och kommun, Södermanland

Läs mer

Fiberanslutning till Riseberga kloster 1:3

Fiberanslutning till Riseberga kloster 1:3 ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:13 ARKEOLOGISK UTREDNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Fiberanslutning till Riseberga kloster 1:3 RAÄ 30:1, Riseberga kloster 1:3, Edsbergs socken, Lekebergs kommun,

Läs mer

Schakt för bergvärme vid Tysslinge kyrka

Schakt för bergvärme vid Tysslinge kyrka uv MITT, rapport 2010:23 arkeologisk undersökning Schakt för bergvärme vid Tysslinge kyrka Närke; Tysslinge socken; Tysslinge 29:2 Katarina Appelgren uv MITT, rapport 2010:23 arkeologisk undersökning

Läs mer

Arkeologisk schaktövervakning vid HEDEMORA KYRKA. stadslager RAÄ 194 i Hedemora socken och kommun, Dalarna Rapport dnr 154/12.

Arkeologisk schaktövervakning vid HEDEMORA KYRKA. stadslager RAÄ 194 i Hedemora socken och kommun, Dalarna Rapport dnr 154/12. Arkeologisk schaktövervakning vid HEDEMORA KYRKA stadslager RAÄ 194 i Hedemora socken och kommun, Dalarna 2013 Rapport dnr 154/12 Greger Bennström Framsida: Schaktet på södra sidan av tornet fotograferat

Läs mer

GUSUMS GRAVKAPELL UTVÄNDIGA ARBETEN 2015:223 ANTIKVARISK MEDVERKAN GUSUMS GRAVKAPELL RINGARUMS SOCKEN VALDEMARSVIKS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN

GUSUMS GRAVKAPELL UTVÄNDIGA ARBETEN 2015:223 ANTIKVARISK MEDVERKAN GUSUMS GRAVKAPELL RINGARUMS SOCKEN VALDEMARSVIKS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN 2015:223 ANTIKVARISK MEDVERKAN GUSUMS GRAVKAPELL UTVÄNDIGA ARBETEN GUSUMS GRAVKAPELL RINGARUMS SOCKEN VALDEMARSVIKS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning

Läs mer

Västerhaninge 477:1 ARKEOLOGISTIK AB

Västerhaninge 477:1 ARKEOLOGISTIK AB Västerhaninge 477:1 Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av boplats Västerhaninge 477:1 inom fastigheten Årsta 1:4, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Stockholms län Göran Wertwein ARKEOLOGISTIK

Läs mer

JÄRNBOÅS KYRKA Järnboås socken, Västmanland, Västerås stift

JÄRNBOÅS KYRKA Järnboås socken, Västmanland, Västerås stift JÄRNBOÅS KYRKA Järnboås socken, Västmanland, Västerås stift UTVÄNDIG MÅLNING 2011 Antikvarisk rapport Järnboås kyrka under borttagning av färg på tornet. Estrid Esbjörnson, Antikvarisk konsult, 2 3 2011-09-13,

Läs mer