VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE"

Transkript

1 VÄRMEGUIDEN FÖR VILLAÄGARE 10 svar du måste ha INNAN du väljer ny uppvärmning Av: Stefan Nilsson, Tack för att du skickat efter Värmeguiden! Eftersom jag jobbat länge med värmefrågor och ägnar mina dagar åt att försöka hjälpa villaägare att välja rätt uppvärmning vet jag vilka frågor som dyker upp, och hur lång tid det tar att få helhetsgreppet för att göra ett klokt val. Mina tips och råd kommer att vara mer användbara för dig när du tänkt ett slag på vad som är viktigt för dig och din familj när det gäller uppvärmningen. Genom att läsa denna rapport ägnar du en kvart åt att försäkra dig om att du gör bästa möjliga val av ditt nya värmesystem. I min mening väl investerade 15 minuter. Visst vill du minska dina värmekostnader? Jag utgår från att du läser Värmeguiden av en enda anledning: Att du vill minska dina värmekostnader och få pengar över till annat. Det finns två sätt för dig att minska dina värmekostnader på. Minska värmebehovet, dvs det antal kilowattimmar (kwh) som du måste tillföra ditt hus för att hålla grader inne och få varmvatten till ett varmt bad eller en skön dusch. Minska kostnaden för den värme/energi du måste köpa, dvs antal kronor som varje kilowattimme kostar (kr/kwh). Så här funkar det... Minska värmebehovet Försök alltid spara energi och minska ditt uppvärmningsbehov innan du byter uppvärmning. Ditt val av värmeanläggning och din investeringskostnad kommer att ändras. Din investeringskalkyl kommer att se helt annorlunda ut om du minskar ditt värmebehov med, säg 20%.

2 Ju mindre uppvärmningsbehov du har desto mindre investering kan din kalkyl bära... Minska kostnaden för värmen Så här kan du generellt rangordna värmekostnaden (kr/kwh) för några uppvärmningsalternativ (billigast först): sol, ved, berg/ markvärmepump, pellets, luft/vattenvärmepump, fjärrvärme, naturgas, el, olja. Kom ihåg att kostnaden för värmen inte bara är driftkostnaden, alltså det du betalar när du köper el, olja eller pellets. Du ska skriva av investeringskostnaden under värmeanläggningens livslängd och du har en kostnad för att låna pengar. Både avskrivningskostnad och kapitalkostnad ökar ju större investering du gör. Ta reda på den totala årliga kostnaden för hela ditt värmebehov Vi lämnar uppvärmningskostnaden ett tag. I stället tittar vi på vilka andra frågor du har att fundera på. Vilken värmeinvestering passar dig och din familj? En lika viktig fundering som ekonomin är frågan om vilka förutsättningar just du, din familj och ditt hus har när det gäller att välja ny uppvärmning? Jag antar att du vet vilka alternativ som är populära idag. För byte av värmesystem är det värmepump och pelletsvärme, kanske i kombination med solvärme. Om du tänker komplettera din uppvärmning för att minska el eller oljekostnaden är det luftluftvärmepump, braskaminer eller pelletskamin som är intressant. Jag hoppas i alla fall att du överväger några alternativ, att du inte valt på förhand. Gå inte bara på vad dina vänner och grannar tycker. Det är ditt hus, din ekonomi och din familj som ska göra bästa möjliga val. Du ska göra en stor investering och fatta ett beslut som måste vara rätt, för att det ska kännas bra de kommande 1520 åren. Så ställ upp dina alternativ sida vid sida och jämför. Se till att få svar på de frågor jag listar här nere. Prata med tillverkare och installatörer.

3 Här är listan med 10 FRÅGOR som du måste ha ett svar på INNAN du fattar ditt beslut (eller åtminstone ägnat lite tankemöda kring...) 1. Vilka förutsättningar har jag att byta uppvärmning? 2. Hur stor del av mitt värmebehov täcker min nya uppvärmning? 3. Hur mycket tid kan och vill jag ägna åt att sköta om min nya uppvärmning? 4. Har jag möjlighet att kombinera min nya uppvärmning med andra energislag? 5. Har jag möjlighet att fritt välja energileverantör? 6. Vilket utrymme kräver min nya uppvärmning? 7. Hur påverkas huset av att jag byter uppvärmning? 8. Kommer jag att störas av ljud och buller? 9. Hur påverkar min nya uppvärmning den lokala och globala miljön? 10. Hur stor blir min investering och vilka blir de årliga energi och underhållskostnaderna? Fundera på hur du och din familj ställer er till mina värmefrågor. Leta information på internet och ring flera av dina lokala installatörer och prata om dessa frågor. Jag vill poängtera att det är viktigt att du låter ditt val av uppvärmning ta tid. Du måste hinna ta till dig en hel del information, och du måste hinna smälta den. Ta det lugnt så kommer du att vara tryggare i ditt beslut. Framförallt kommer du att fatta ett riktigt bra beslut. Innan vi går igenom de 10 värmefrågorna tittar vi på några begrepp och definitioner inom värme och uppvärmning som du behöver känna till. Husets energibehov (värme, hushållsel, driftel) Ditt hus använder energi i form av värme och el. Värmen framställs av el, sol, fjärrvärme eller genom förbränning av olja, ved eller pellets. Värmen används till att täcka uppvärmnings och varmvattenbehovet. El behövs till hushållsel (belysning, kyl/frys, apparater) och driftel för att driva pumpar och fläktar.

4 Uppvärmningsbehov Uppvärmningsbehovet är skillnaden mellan värmeförluster och tillskott av värme. Värmeförluster är värme som leds ut genom grund, väggar, tak och fönster samt värme som försvinner med ventilationsluften och i avloppet. Du får tillskott av värme från solinstrålning och från dina elektriska apparater. En hel del värme kommer också från dig och din familj, värme som ofta kallas personvärme. Skillnaden mellan förlusterna och tillskottet är ditt uppvärmningsbehov. För att minska ditt uppvärmningsbehov gäller det alltså att du minimerar värmeförlusterna och ökar den gratisvärme du kan tillgodogöra dig. Hur stort ditt uppvärmningsbehov är beror bland annat på dina vanor, skicket på ditt hus och hur vädret där du bor är. Två likadana hus kan att helt olika värmebehov. Värmebehov Ditt värmebehov är summan av uppvärmningsbehovet och behovet av tappvarmvatten. En normal svensk villa på 140 kvm har ett ungefärligt värmebehov på kilowattimmar (kwh). Av detta är procent varmvatten. Hushållselbehovet är kwh varje år. Då går vi igenom de 10 värmefrågorna Vilka förutsättningar har jag att byta uppvärmning? Hur du får ut värmen i huset idag inverkar på dina valmöjligheter. Kolla upp vilket distributionssystem för värmen som du har i ditt hus, något av dessa är det... Vattenburet radiatorsystem Det vanligaste värmesystemet. Vanligen kallar vi radiatorer för värmeelement. Varmt vatten pumpas från en el eller värmepanna till och igenom radiatorn, och värme avges. Ju större radiator desto lägre temperatur behöver den hålla för att värma rummet. Om du har små radiatorer har du troligen ett så kallat högtemperatursystem, där dina radiatorer kan behöva vattentemperaturer på 80 grader de kallaste dagarna. Stora radiatorer klarar uppvärmningen med lägre temperatur, upp till 55 grader. Om du har golvvärme fungerar hela golvet som en

5 stor radiator, som behöver drygt 30 grader på värmevattnet som mest. Om du funderar på att skaffa värmepump är det vikigt att du vet hur hög temperatur dina radiatorer behöver. Värmepumpen är mer effektiv ju lägre temperatur den behöver producera. Direktverkande elradiatorer Den stora fördelen med direktverkande el är att det är ett underhållsfritt system som är enkelt och billigt att installera. Nackdelen är att varje enskild radiator fungerar som ett enskilt värmesystem. Du kan inte på ett enkelt sätt ersätta detta flertal värmesystem med ett centralt placerat system. Du kan förstås inte heller använda ett annat energislag än el i dina elradiatorer. Luftburet värmesystem Den stora fördelen med luftburna värmesystem är att det är ett system som håller en lägre temperatur. Luftburen värme sprids med ventilationssystemet eller i särskilda kanaler. En kombinerad form av radiator och luftburet system är fläktkonvektorn. Ofta räcker det med en eller två fläktkonvektorer för att värme en villa med någorlunda öppen planlösning. Luftluftvärmepumpen sprider värmen som en typ av fläktkonvektor. Braskaminer sprider värme i rummet där de står. Värme avges främst som strålningsvärme från kaminens ytor. Pelletskaminer och en del moderna braskaminer har fläktar som effektivt sprider uppvärmd luft. Dessa kaminer kan du betrakta om luftburna värmesystem. Kom ihåg att luftburna värmesystem bara är till för uppvärmning, de ger inget tappvarmvatten. 2. Hur stor del av mitt värmebehov täcker min nya uppvärmning? En braskamin, pelletskamin eller luftluftvärmepump som ger varmluft från en plats i huset kan ha svårt att nå ut i alla rum. Över året täcker dessa lösningar inte hela värmebehovet. Du måste ha ett kompletterande uppvärmningssystem som hjälper till. Du får oftast inte heller varmvatten, utan måste kanske ha en separat elvarmvattenberedare. Vattenburen pelletvärme täcker liksom oljeeldning och fjärrvärme hela årsbehovet av värme. Du behöver alltså ingen extra värmekälla för att klara ditt värmebehov.

6 En värmepump dimensioneras ofta till 8090% av värmebehovet. Resterande värme produceras då oftast med el, utan att tillgodogöra gratisvärme. Om du har radiatorer som behöver mer än 55 grader, och upp till 80 grader, behöver du få hjälp att räkna extra noga på hur stor del av värmebehovet din värmepump täcker, och hur effektiv den verkligen blir över året. 3. Hur mycket tid måste jag ägna åt att sköta om min värmeanläggning? Tumregeln är: Ju mer du sätter dig in i hur din värmeanläggning fungerar och sköter om den på bästa sätt, desto mer problemfri anläggning och bättre ekonomi. Det behöver alltså inte vara en nackdel att du behöver ägna en liten stund då och då åt att sköta om din värmeanläggning. Du vet hur din utrustning mår och märker direkt när något inte är som det ska. Uppvärmning med el, olja, naturgas eller fjärrvärme kräver nästan inget underhållsarbete alls. Om du däremot tänker dig att elda ved måste du räkna med att lägga en hel del extra arbete för att få din uppvärmning att fungera. Värmepump fordrar inget direkt underhållsarbete. Luftfilter i luftluftvärmepumpar ska bytas några gånger om året. Pelletsvärme kräver att du tar bort askan och rengör i själva brännaren. Du måste se till att ditt pelletsförråd är fyllt och du kan behöva sota din panna någon extra gång om året. Här är det extra viktigt att pelletsbrännaren är riktigt inställd. En feljusterad pelletsbrännare kan ge mer aska och mer sot, som du måste ägna tid att ta ur. Kolla att din pelletsbrännarinstallatör klarar av att noggrant trimma in förbränningen. Det minskar din arbetsinsats avsevärt. Tänk över hur du spenderar din tid. Hur många minuter i veckan kan du tänka dig att ägna åt att få din värmeanläggning att fungera på bästa sätt? Två, fem, femton eller inga minuter alls? 4. Har jag möjlighet att kombinera uppvärmningssystemet med andra energislag? De flesta experter gör bedömningen att det i framtiden kan vara gynnsamt att ha möjligheten att använda flera energislag i sitt uppvärmningssystem.

7 Det energislag det främst gäller är solvärme. Energin från solen är gratis och ju mer priset stiger på el, olja och även biobränsle, desto mer ekonomiskt blir det med solvärme. 5. Har jag möjlighet att fritt välja energileverantör? Många villaägare tycker det är viktigt med valfrihet. Fjärrvärme är det energislag som hårdast knyter dig till en enda leverantör. I dagsläget kan du inte byta fjärrvärmeleverantör. Du köper el av vilken elleverantör du vill, men du betalar nätavgift till din lokala nätoperatör. Du har ett stort utbud av leverantörer av olja och pellets. 6. Vilket utrymme kräver anläggningen? För att elda olja, pellets eller ved behöver du skorsten, panna och bränsleförråd. Det är ganska utrymmeskrävande och det kan vara svårt att få till detta utrymme i efterhand i hus som värmts med el. Har du tidigare eldat olja är utrymme inga problem. Ett mindre pelletsförråd placerar du nära pannan och ett större förråd sätter du där oljetanken tidigare stod. Om du byter från oljeeldning till värmepump frigör du en hel del utrymme som du kan använda till annat. Vedeldning och solvärme kräver ackumulatortankar som tar en del plats. Värmepumpen hämtar gratisvärme från berggrunden, sjövatten eller marken. Ytjordvärme ger ett innebär att stora delar av din tomt ska grävas upp för att lägga kollektorslangar på 1 till 1,5 meters djup. 7. Hur påverkas huset av ett byte av uppvärmningssystem? Om du tidigare eldat olja eller ved har ditt hus till stor del ventilerats tack vare det undertryck som förbränningen skapar. Skulle du sluta elda förlorar du denna drivkraft för ventilationen. Har du otur får du problem med ditt inneklimat och ökad risk för fuktproblem i källare och på vinden. Effekten beror på skorstenen blir kall när du inte längre eldar och luftväxlingen i huset minskar. Ditt före detta pannrum blir också kallare och behöver extra värme.

8 Om du byter till pelletsvärme från olja fortsätter du med förbränningen, och du påverkar inte husets ventilation. Du behöver inte tänka på att vidta några åtgärder för att säkra din ventilation och ditt inneklimat. Kolla upp vilket ventilationssystem du har. Har du självdrag eller något slags mekaniskt ventilationssystem? Tänk på att fråga din installatör hur din ventilation kommer att påverkas, och hur du kan åtgärda eventuella förändringar. Se till att få en ungefärlig kostnad för att säkra ventilationen. Denna kostnad ska läggas till din investeringskalkyl. Om du tänker byta från direktverkande elradiatorer till vattenburen värme med värmepump eller pelletsvärme måste du montera ett radiatorsystem eller fläktkonvektorer. Glöm inte att undersöka dina förutsättningar och ta med kostnaden i din kalkyl. 8. Kommer jag att störas av ljud och buller? Kom ihåg att hur vi upplever störande ljud är väldigt individuellt. Vissa störs av minsta ljud, andra har större tolerans. Mitt bästa tips är att besöka några referensanläggningar. Fråga de boende om hur de upplever ljudet från värmeanläggningen. Försök att lyssna själv. Värmepumpar har kompressorer och pumpar som avger ljud. Pelletsbrännare har fläktar och pelletskruvar som låter. Fråga din installatör om det kan uppstå vibrationer som kan förstärkas i byggnadsstommen, och vilka lösningar de har för att du bäst undviker sådana ljud. 9. Hur påverkar detta energislag den lokala och globala miljön? Hur viktigt är miljömedvetenhet för dig? Hur påverkar det ditt val av uppvärmningssystem? Olja ger bidrag till växthuseffekten genom utsläpp av fossil koldioxid. Biobränslen, ved och pellets, ger inget nettoutsläpp av koldioxid men släpper ut en del stoft och sot. All förbränning som inte är riktigt trimmad ger utsläpp av miljöfarliga ämnen (förutom att du slösar bort en hel del värme). El till direkt uppvärmning eller värmepump ger inga utsläpp där elen används. Däremot uppstår viss miljöpåverkan när elen

9 produceras, i vattenkraftverk, kärnkraftverk eller kolkondenskraftverk. Kom ihåg att all energianvändning påverkar miljön. Energi som inte används är oerhört positiv för miljön (en anledning till att försöka energispara). 10. Hur stor blir min investering och vilka blir de årliga energi och underhållskostnaderna? Nu kommer vi till själva poängen. Anledningen till att du läser denna guide är ju att du vill förbättra din ekonomi, och spara pengar. Eller hur? Jag ska visa dig vad du ska tänka på. Det är viktigt att du tar hänsyn till hela kostnaden, och inte bara jämför din nya energikostnad med din gamla. Ditt byte av uppvärmning innebär flera olika kostnader: Ny energikostnad, kr/kwh (lägre än din nuvarande...) Ny underhållskostnad Eventuellt tillkommande fasta avgifter Investeringskostnad Räntekostnad Du måste ta ett samlat grepp på din nya värmekostnad. Se till att få en sammanräknad ny värmekostnad per år att jämföra med din nuvarande. Jämför den sammanräknade värmekostnaden för dina alternativ. Kontrollera att uträkningarna är likvärdiga för dina uppställda alternativ. Se till att du får konkreta besked av din installatör. De kostnader jag listat ovan måste du få redogjorda för dig. Annars kan du inte jämföra olika förslag och offerter. Du vill ju inte jämföra äpplen med päron. Den uppställning som installatören ska presentera för dig ska vara någorlunda lik min uppställning, och be installatören att förklara uppgifterna för dig.

10 Det här är siffrorna du behöver Se till att dessa uppgifter finns med i din offert och i ditt beslutsunderlag. Jag visar också ett exempel. Nuvarande värmebehov: kwh/år Nuvarande värmekälla: oljeeldning med 80% verkningsgrad Nuvarande värmekostnad: kr/år Investering: kr, pelletsbrännare, bulkförråd, installation Ny värmekälla: pelletsvärme med 75% verkningsgrad Ny energikostnad: kr/år Lånekostnad: kr/år i 15 år, avskrivning och nettoränta Ökad underhållskostnad: kr/år (service/trimning pelletsbrännare) Ökade fasta avgifter: 0 kr/år Summa ny värmekostnad: kr/år Besparing: kr/år Det var allt. De 10 viktigaste funderingarna för dig som ska välja ny uppvärmning. Som ytterligare hjälp får du också mina uppskattade checklistor, som skickas till dig inom ett par dagar. Så fundera igenom dina 10 värmefrågor till dess.

11 Till sist... Du läser väl det här eftersom du vill minska dina värmekostnader? Jag hoppas att du kommit en bit på väg i dina funderingar. Och du... du har faktiskt en kostnad tack vare att du inte gör förändringar i din värmeanläggning. Varje år som går utan att du investerar för att minska dina uppvärmningskostnader innebär att du förlorar pengar, eftersom du betalar mer för din uppvärmning än vad du faktiskt skulle behöva. Mer information om byte av uppvärmning, energibesparing och energifakta hittar du på Hälsningar från, Stefan Nilsson, varmahus.se Mejla gärna dina frågor, kommenterar och synpunkter till: stefan@varmahus.se. TACK!

Välja nytt värmesystem Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem. Det finns många alternativ att välja på och det är osäkert hur höga de framtida

Välja nytt värmesystem Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem. Det finns många alternativ att välja på och det är osäkert hur höga de framtida Välja nytt värmesystem Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem. Det finns många alternativ att välja på och det är osäkert hur höga de framtida energipriserna kommer att bli. Om du har en panna som

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2 Utgåva 1:1 2014-08-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blomkålssvampen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Ackumulatortankar. Får värmen att räcka längre

Ackumulatortankar. Får värmen att räcka längre Ackumulatortankar Får värmen att räcka längre Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ned via www.energimyndigheten.se eller beställas genom att skicka e-post till energimyndigheten@cm.se

Läs mer

Repetition. Inför prov 1 i Energiteknik

Repetition. Inför prov 1 i Energiteknik Repetition Inför prov 1 i Energiteknik Värme i hus 1. Vattenburet 2. Direktverkande el 3. Luftburet värmesystem 1. Vattenburet system Vattnet värms En cirkulationspump pumpar runt vattnet i värmesystemet,

Läs mer

Uppvärmning av flerbostadshus

Uppvärmning av flerbostadshus Uppvärmning av flerbostadshus Karin Lindström 2014-06-11 2014-06-11 Utbildningens upplägg Fördelningen av energi i ett flerbostadshus Uppvärmning Tappvarmvatten Val av värmesystem Samverkan med boende

Läs mer

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem + = energismart När du står inför att bygga nytt hus har du alla möjligheter att redan från början välja rätt och få

Läs mer

Egenproducerad energi - så funkar det

Egenproducerad energi - så funkar det Page 1 of 6 Egenproducerad energi - så funkar det Taggar på denna artikel Byta solfångare, Köpa solfångare, solceller, solcellspanel Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk

Läs mer

PELLETS PRISVÄRT OCH KLIMATSMART! Till dig som är villaägare.

PELLETS PRISVÄRT OCH KLIMATSMART! Till dig som är villaägare. PELLETS PRISVÄRT OCH KLIMATSMART! Till dig som är villaägare. PELLETS PRISVÄRT OCH KLIMATSMART! Genom att du värmer upp ditt hus med pellets bidrar Du inte till växthuseffekten, eftersom förbränning av

Läs mer

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem

Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem Bättre ekonomi och miljösamvete med våra energismarta värme- och ventilationssystem + = energismart När du står inför att bygga nytt hus har du alla möjligheter att redan från början välja rätt och få

Läs mer

Bygg och bo energismart i Linköping

Bygg och bo energismart i Linköping Bygg och bo energismart i Linköping Snart kommer du att flytta in i ett nybyggt hus i Linköping. Gratulerar! Att få planera och bygga sitt drömhus hör till höjdpunkterna i livet. Det är samtidigt ett stort

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Urtavlan 3

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Urtavlan 3 Utgåva 1:1 2014-08-26 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Urtavlan 3 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

VÄRMEPUMPSKÖP Luft/luftvärmepump

VÄRMEPUMPSKÖP Luft/luftvärmepump EN GUIDE INFÖR VÄRMEPUMPSKÖP Luft/luftvärmepump Värmekostnader är tråkiga men nödvändiga i ett land som Sverige. För att minska dem krävs rätt uppvärmning som fungerar för just ditt hem. En värmepump kan

Läs mer

Fläktkonvektorer. 2 års. vattenburna. Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 PRODUKTBLAD. garanti. Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing!

Fläktkonvektorer. 2 års. vattenburna. Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 PRODUKTBLAD. garanti. Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! PRODUKTBLAD Fläktkonvektorer vattenburna Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! 2 års garanti Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula.se 416-087, 416-111,

Läs mer

Vinst för er vinst för Sverige!

Vinst för er vinst för Sverige! Stockholm/Östersund i april 2011 Vinst för er vinst för Sverige! Undersökning om energisystem för föreningar anslutna till Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar Bygdegårdarnas Riksförbund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-21 Fastighetsbeteckning: Linde 7:75 Adress/ort: Lyckogången 66 / Tyresö Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204) Företag:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Olofstorp 1:4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Olofstorp 1:4 Utgåva 1:1 2012-08-28 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Olofstorp 1:4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Till dig som ska skaffa ved- eller pelletskamin

Till dig som ska skaffa ved- eller pelletskamin Till dig som ska skaffa ved- eller pelletskamin En kamin som eldas med ved eller annat biobränsle är ett klimatsmart komplement till din befintliga värmekälla. Den kan också vara ett mysigt inslag i innemiljön.

Läs mer

Funderar du på att skaffa ny braskamin? Vill du få lägre uppvärmningskostnader? Jämför då med pellets!

Funderar du på att skaffa ny braskamin? Vill du få lägre uppvärmningskostnader? Jämför då med pellets! Funderar du på att skaffa ny braskamin? Vill du få lägre uppvärmningskostnader? Jämför då med pellets! Miljö/luft. Vedkamin. Vedeldning är en populär uppvärmningsform och kommer troligen även i framtiden

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-05-27 Fastighetsbeteckning: Surahammar 10:119 Adress/ort: Harmonivägen 9, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torvgårda 3:50

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torvgårda 3:50 Utgåva 1:1 2012-05-25 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Torvgårda 3:50 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Är bergvärme något för mig? Det här behöver du veta innan du bestämmer dig.

Är bergvärme något för mig? Det här behöver du veta innan du bestämmer dig. Är bergvärme något för mig? Det här behöver du veta innan du bestämmer dig. Att installera i bergvärme är en stor och bra affär både för plånboken och miljön, oavsett om du är på jakt efter ett nytt värmesystem

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2014-12-15 Fastighetsbeteckning: Yxan 3 Adress/ort: Mantalsgatan 12, Ytterby Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag: Eklund

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rindö 3:42

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rindö 3:42 Utgåva 1:1 2014-08-19 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rindö 3:42 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1 Utgåva 1:1 2013-10-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rektorn 1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vapensmedjan 21

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vapensmedjan 21 Utgåva 1:1 2014-05-21 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vapensmedjan 21 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9 Utgåva 1:1 2014-08-01 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Källsätter 1:9 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Börje-Broby 8:1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Börje-Broby 8:1 Utgåva 1:1 2012-08-23 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Börje-Broby 8:1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Energideklarationen. nu gäller den dig som ska sälja din villa!

Energideklarationen. nu gäller den dig som ska sälja din villa! Energideklarationen nu gäller den dig som ska sälja din villa! Vad kan man göra för att sänka kostnaden för energin? Kan man sänka driftskostnaden och ändå behålla ett bra inomhusklimat? Hur är byggnadens

Läs mer

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2 Grunduppgifter I rapporten redovisas uppgifterna som du matat in i Energiguiden. Du ser vilka åtgärder du utfört, det senaste årets energiförbrukning, uppgift om värmesystemet och en nulägesanalys för

Läs mer

Från vatten- eller luftburen. 6 000 kr 6 000 kr. Till kamin. Till bränslepanna. 8 000 kr. 8 000 kr. 6 000 kr 6 000 kr.

Från vatten- eller luftburen. 6 000 kr 6 000 kr. Till kamin. Till bränslepanna. 8 000 kr. 8 000 kr. 6 000 kr 6 000 kr. Information om bidrag till konvertering från elvärme till annan individuell uppvärmning i småhus Nu kan du få bidrag om du helt eller delvis byter från elvärme till annan individuell uppvärmning. För att

Läs mer

Välkommen in i min energivärld! Energisituationen i världen Småhus allmänt

Välkommen in i min energivärld! Energisituationen i världen Småhus allmänt Innehåll Välkommen in i min energivärld! 5 Energisituationen i världen 8 Vad finns det då för alternativ till oljan? 9 Energisituationen i EU-(EG-)området 10 Energisituationen i Sverige 11 Varför har energifrågan

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4 Adress/ort: Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Attarp 2:101

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Attarp 2:101 Utgåva 1:1 2014-09-16 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Attarp 2:101 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Rapport - Energideklaration

Rapport - Energideklaration Rapport - Energideklaration Fastighetsbeteckning: Blåhaken 2 Datum: 2014-10-23 Adress: Domherregränd 3, 313 30 Oskarström Rapportnummer: 943 SEE U Halmstad AB Linjegatan 3B Energiexpert: Hanna Norrman

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

Energideklarationsrapport

Energideklarationsrapport Rapportversion: 140407 Energideklarationsrapport Rapportnummer: 883 Datum: 2014-04-15 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:50 Adress: Gräsvägen 20, 302 92 Halmstad Besiktigad av: Hanna Norrman Rapport av:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kollanda 1:19

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kollanda 1:19 Utgåva 1:1 2012-04-04 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Kollanda 1:19 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

BILD. Välj fjärrvärme! - Bra för dig och miljön

BILD. Välj fjärrvärme! - Bra för dig och miljön BILD Välj fjärrvärme! - Bra för dig och miljön En värdefull investering Det råder inte längre något tvivel om att ditt val av uppvärmning påverkar klimatet. Våra hem behöver värme under en stor del av

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45 Utgåva 1:1 2014-03-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Annestorp 27:45 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Frötjärn 6

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Frötjärn 6 Utgåva 1:1 2014-12-02 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Frötjärn 6 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fullblodet 42

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fullblodet 42 Utgåva 1:1 2014-09-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Fullblodet 42 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energianalys/energideklaration per byggnad

Energianalys/energideklaration per byggnad Energianalys/energideklaration per byggnad Ägarens namn: Brf Berget Fastighetsbeteckning: Gustavsberg 1:12 Adress: Trallbanevägen 2-16 Postort: Gustavsberg Företag som utfört energiutredningen: Acc Byggkonsult

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-21 Fastighetsbeteckning: Pjäxan 1 Adress/ort: Pjäxgr 1, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Energideklarationsrapport

Energideklarationsrapport Rapportversion: 140407 Energideklarationsrapport Rapportnummer: 892 Datum: 2014-05-22 Fastighetsbeteckning: Öringen 6 Adress: Augustivägen 12, 302 60 Halmstad Besiktigad av: Hanna Norrman Rapport av: Hanna

Läs mer

Vår främsta energikälla.

Vår främsta energikälla. Vår främsta energikälla. Solen är en enorm tillgång! Med våra långa sommardagar har Sverige under sommaren lika stor solinstrålning som länderna kring Medelhavet! Ett vanligt villatak tar emot ca 5 gånger

Läs mer

Solenergi. en del av framtiden! Sol & Energiteknik ingår i NIBE-koncernen

Solenergi. en del av framtiden! Sol & Energiteknik ingår i NIBE-koncernen Solenergi en del av framtiden! Sol & Energiteknik ingår i NIBE-koncernen En timmes solinstrålning mot jordytan motsvarar den energi mänskligheten förbrukar på ett helt år! Ett vanligt villatak tar emot

Läs mer

Optimering -av energibesparingar i en villa.

Optimering -av energibesparingar i en villa. Optimering -av energibesparingar i en villa. Mats Karlström ce01mkm@ing.umu.se Stefan Lahti ce01sli@ing.umu.se Handledare: Lars Bäckström Inledning Än idag finns det många hus i Sverige som använder direktverkande

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: SMÖGENÖN 73:1 Besiktningsuppgifter Datum: 2014-05-23 Byggnadens adress: HAMNEN 3 45043 SMÖGEN Utetemperatur: 22 C Besiktningstekniker/ort:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Administrativa uppgifter

Administrativa uppgifter 1 av 8 2019-06-02 10:27 Skriv ut ENERGIVERIFIERING - VIA BERÄKNING Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning: Byggnads ID: Kommun: Fastighetsägare/byggherre: Energiberäkningen har utförts av: Datum:

Läs mer

25Fh. bidrag till konvertering från elvärme till individuell uppvärmning i flerbostadshus och bostadsanknutna

25Fh. bidrag till konvertering från elvärme till individuell uppvärmning i flerbostadshus och bostadsanknutna Information om bidrag till konvertering från elvärme till individuell uppvärmning i flerbostadshus och bostadsanknutna lokaler Nu kan du få bidrag om du byter från elvärme till annan individuell uppvärmning

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-05-04 Fastighetsbeteckning: Timmelsta 1:7 Adress/ort: Timmelsta 2, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa UMEÅ UNIVERSITET 2007-05-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa Oskar Lundström Victoria Karlsson Sammanfattning Denna uppgift gick ut på

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

DITT TILLFÄLLE BILLIGARE OCH ENKLARE VÄRME NU KOMMER FJÄRRVÄRMEN TILL DIG

DITT TILLFÄLLE BILLIGARE OCH ENKLARE VÄRME NU KOMMER FJÄRRVÄRMEN TILL DIG DITT TILLFÄLLE BILLIGARE OCH ENKLARE VÄRME NU KOMMER FJÄRRVÄRMEN TILL DIG Vad skulle fjärrvärme innebära för dig? När du bestämmer dig för att ansluta dig till fjärrvärme får du flera trevliga fördelar.

Läs mer

Rapport - Energideklaration

Rapport - Energideklaration Rapport - Energideklaration Fastighetsbeteckning: Trottaberg 3:21 Datum: 2015-03-12 Adress: Skutevägen 2, 302 72 Halmstad Rapportnummer: 976 SEE U Halmstad AB Linjegatan 3B Energiexpert: Hanna Norrman

Läs mer

Vedvärme när den är som effektivast

Vedvärme när den är som effektivast Vedvärme när den är som effektivast 2 www.kakelugnspannan.se Kakelugn, öppenspis, vedpanna och ackumulatortank, allt i ett skal Kakelugnspannan är en kombination av de bästa egenskaperna från kakelugnen

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Intagan 1:17 Adress/ort: Åkerström 108, Trollhättan Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 5 augusti 2015. Adress/ort: Västra Torps byav 109-0. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 5 augusti 2015 Adress/ort: Västra Torps byav 109-0 Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Energiutredning/Energideklaration

Energiutredning/Energideklaration Energiutredning/Energideklaration Ägarens namn: Horst Kampner Fastighetsbeteckning: Ormboet 5 Adress: Heidenstams Gata 8 Postadress: 58437 Linköping Fastighetsteknik Östgöta AB Uppvärmd area: Uppvärmning:

Läs mer

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24 Individuell värme- och varmvattenmätning Dennis Westin 2010-03-24 I enlighet med informationen på förra årets Stämma kommer vi vid årets Stämma att informera om Individuell värmemätning. Vi kommer dock

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-10-08 Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9 Adress/ort: Skurusundsvägen 11/ Nacka Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-16 Fastighetsbeteckning: Valler 1:15 Adress/ort: Valler 290, Romelanda Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag: Eklund

Läs mer

Bergvärme & Jordvärme. Anton Svedlund EE1C, Kaplanskolan, Skellefteå

Bergvärme & Jordvärme. Anton Svedlund EE1C, Kaplanskolan, Skellefteå Bergvärme & Jordvärme Anton Svedlund EE1C, Kaplanskolan, Skellefteå Innehållsförteckning Sida 2-3 - Kort historik Sida 4-5 - Utvinning av Bergvärme Sida 6-7 - Utvinning av Jordvärme Sida 8-11 - Värmepump

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-09 Fastighetsbeteckning: Nedra Glumslöv 2:164 Adress/ort: Lindormsvägen 10, Glumslöv Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444)

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-21 Fastighetsbeteckning: Forshälla-Berg 2:22 Adress/ort: Skutebergsvägen 17, Uddevalla Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443)

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ålsta 3:197

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ålsta 3:197 Utgåva 1:1 2013-04-11 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Ålsta 3:197 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB

70 RB 50 RB 0 2 b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB b Y L I N D Q U I S T H E A T I N G RB20 RB50 RB70 R B - P e l l e t s b r ä n n a r e... ger dig en koldioxidneutral eldning och bidrar inte till global uppvärmning eller klimatförändringar. Askan kan

Läs mer

En värmekälla för hela huset

En värmekälla för hela huset VÄRME NÄRA DIG En värmekälla för hela huset Värme i din närhet Det finns många fördelar med att installera en pelletskamin i huset, jämfört med vedkaminer som endast har för syfte att var mysig, men sällan

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintapparen 6

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintapparen 6 Utgåva 1:1 2014-07-03 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vintapparen 6 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björnäs 12:11

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björnäs 12:11 Utgåva 1:1 2014-03-28 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Björnäs 12:11 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Hult 4:77

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Hult 4:77 Utgåva 1:1 2012-04-19 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Hult 4:77 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Årsmöte - Viby Ravalnshagens Villaägarförening 20 mars 2013 ENERGISMART SMÅHUS. Ring rådgivarna 08-29 11 29 www.energiradgivningen.

Årsmöte - Viby Ravalnshagens Villaägarförening 20 mars 2013 ENERGISMART SMÅHUS. Ring rådgivarna 08-29 11 29 www.energiradgivningen. Årsmöte - Viby Ravalnshagens Villaägarförening 20 mars 2013 ENERGISMART SMÅHUS Ring rådgivarna 08-29 11 29 www.energiradgivningen.se Opartisk, kommunal och kostnadsfri INNEHÅLL Utgångspunkter för trygg

Läs mer

Vad är en pelletskamin?

Vad är en pelletskamin? Vad är en pelletskamin? Enkelt uttryckt kan man säga att en pelletskamin är en maskin där man stoppar in pellets och ut kommer det värme till halva elpriset. Man ställer bara in önskad temperatur, sedan

Läs mer

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10 TA HAND OM DITT HUS Energianvändning Örebro 2011-10-10 Energikontorets mål Effektivare energianvändning Förnybar energi Regional hållbar tillväxt Våra arbetsområden Strategiskt energioch miljöarbete Projekt

Läs mer

Fastighetsvärme. med pellets som energikälla

Fastighetsvärme. med pellets som energikälla Fastighetsvärme med pellets som energikälla Fullutrustad värmemodul 00 kw med 40 m pelletssilo Fullutrustad Modulvärme från Baxi Modulvärme kan via den inbyggda värmeväxlaren enkelt kopplas mot befintligt

Läs mer

Bygga nytt. Påverka energianvändningen i ditt nya hem

Bygga nytt. Påverka energianvändningen i ditt nya hem 1 Bygga nytt Påverka energianvändningen i ditt nya hem Du som bygger nytt har chansen att göra rätt från början, vilket är mycket lättare än att korrigera efteråt. Den här broschyren är tänkt att ge en

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2018-09-19 Adress/ort: Neptunusvägen 3, Skummeslövsstrand Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 14/10-2015 Fastighetsbeteckning: Eldsberga 6:107 Adress/ort: Västerljungvägen 20, Eldsberga Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447)

Läs mer

Föreningen som varje år sparar. 1,3 miljoner kr. med gratis luft! Erfarenheter av en högeffektiv luft/vattenvärmepump i Oskarshamn

Föreningen som varje år sparar. 1,3 miljoner kr. med gratis luft! Erfarenheter av en högeffektiv luft/vattenvärmepump i Oskarshamn Föreningen som varje år sparar 1,3 miljoner kr med gratis luft! Erfarenheter av en högeffektiv luft/vattenvärmepump i Oskarshamn En värmepump, 15 hus och 207 lägenheter Luften omkring oss bjuder på gratis

Läs mer

Energiteknik 1. 100p

Energiteknik 1. 100p Energiteknik 1 100p Idag: 26 PowerPoint bilder I klassrummet Ta med böcker, papper och penna Vid sen ankomst, knacka på dörren och vänta på att bli insläppt vid lämpligt tillfälle Sen ankomst registreras

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-27 Fastighetsbeteckning: Daggkåpan 24 Adress/ort: Hagtornsgården 28, Häljarp Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-11 Fastighetsbeteckning: Högeryttern 4 Adress/ort: Travg 7, Kristianstad Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-05-13 Fastighetsbeteckning: Härene 3:4 Adress/ort: Norra Härene Kartegården, Lidköping Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443)

Läs mer

Sol och frånluft värmer Promenaden

Sol och frånluft värmer Promenaden Sol och frånluft värmer Promenaden Sedan våren 2010 får brf Promenaden i Falun värme och tappvarm vatten från solfångare och värmepumpar. Investeringen mer än halverar behovet av fjärrvärme. Föreningen

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-11-23 Fastighetsbeteckning: Östra Grevie 8:23 Adress/ort: Murstensvägen 3, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Konvertering till bergeller

Konvertering till bergeller Konvertering till bergeller jordvärmepump I ett hus med en äldre olje- eller elpanna kan det vara en god idé att ersätta pannan med en värmepump som tar sin energi från antingen berg eller jord. De kallas

Läs mer

Uppvärmning? Tänk 100%!

Uppvärmning? Tänk 100%! Uppvärmning? Tänk 1%! 1% värmande besked till dig som vill ha både värme och framtid. Funderar du på smarta alternativ till att värma upp ditt hus? Egentligen är det enkelt du vill förmodligen ha ett system

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-02-05 Fastighetsbeteckning: Skärkhult 1:53 Adress/ort: Skärkhult 11 / Sjömarken Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 6:392

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 6:392 Utgåva 1:1 2012-08-15 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Ugglum 6:392 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

(8) BRF. STANSTORP. Utvärdering av olika alternativa uppvärmningsförslag 2017.

(8) BRF. STANSTORP. Utvärdering av olika alternativa uppvärmningsförslag 2017. 2017-07-25 1 (8) BRF. STANSTORP Utvärdering av olika alternativa uppvärmningsförslag 2017. 2017-07-25 2 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Förord.... 3 2 Alternativ 1: Friköpa befintlig anläggning och fortsätta

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: Fastighetsbeteckning: Bro-Skällsta 1:77. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204)

Energirapport villa. Datum för besiktning: Fastighetsbeteckning: Bro-Skällsta 1:77. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Energirapport villa Datum för besiktning: 2015-10-28 Fastighetsbeteckning: Bro-Skällsta 1:77 Adress/ort: Beckasinvägen 2 / Bro Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-12 Fastighetsbeteckning: Kornellen 21 Adress/ort: Vistabergs Allé 79 / Huddinge Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204 K)

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4 Utgåva 1:1 2015-02-02 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Tolered 37:4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

En kort introduktion till projektet EnergiKompetent Gävleborg fastighetssektorn, och energianvändning i flerbostadshus.

En kort introduktion till projektet EnergiKompetent Gävleborg fastighetssektorn, och energianvändning i flerbostadshus. Till dig som är fastighetsägare En kort introduktion till projektet EnergiKompetent Gävleborg fastighetssektorn, och energianvändning i flerbostadshus. Ingen vill betala för energi som varken behövs eller

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Pellets ger dig tid och pengar över

Pellets ger dig tid och pengar över Pelletspannor Gör nåt mer för pengarna... HÖG OLJA K O ST N AD PELLETS VED LÅG LITEN ARBETSINSATS STOR I jämförelse med vedeldad panna och oljepanna så är pellets ett mellanalternativ som både ger pengar

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 28/9-2015 Fastighetsbeteckning: Givagård 1:94 Adress/ort: Rörsångarvägen 9, Torup Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer