Redogörelse från samråd med enskilda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redogörelse från samråd med enskilda"

Transkript

1 Bilaga 6.4 Dokumentnamn Samrådsredogörelse 1(1) Från Datum D-nr V E.ON Vind Sverige AB Författare Staffan Sjölander Till Länsstyrelsen i Halland, Hylte kommun, Halmstad kommun Ärende Samrådsmöte med närboende för vindkraftsprojekten Örken och Gastensbo, kl i Skavböke bygdegård den Sida Redogörelse från samråd med enskilda I detta dokument redogörs för genomfört samråd med enskilda för vindkraftprojektet Örken i Halmstad och Hylte kommuner inför länsstyrelsens beslut om huruvida verksamheten kan väntas medföra betydande miljöpåverkan. E.ON Vind avser för Örken, som kommer att ha en sammanlagd effekt som understiger 25 MW, att ansöka om frivilligt tillstånd enligt miljöbalkens 9 kapitel. E.ON Vind hemställer därför att länsstyrelsen beslutar om huruvida den fortsatta verksamheten kan antas medföra betydande miljöpåverkan. I nedanstående samrådsredogörelse behandlas förutom Örken även det intilliggande projektet Gastensbo. Detta projekt kommer dock att överstiga 25 MW och tillhör därför de verksamheter som alltid skall antas medföra betydande miljöpåverkan, varför en formell samrådsredogörelse inte krävs. Eftersom gemensamt samråd med enskilda hölls för de båda projekten och eftersom många av synpunkterna berör båda projekten så redogörs i det följande för båda projekten. Formalia Den 25 mars 2008 skickade E.ON Vind ut ett brev till närboende med inbjudan till samråd med enskilda enligt 6 kap. 4 Miljöbalken den 15 april i Skavböke bygdegård. Sammanlagt skickades det ut 107 brev med inbjudan. Lantmäteriet hade tagit fram en sakägarförteckning utifrån ett avstånd om 1000 m från varje vindkraftverk i båda projekten. I förteckningen fanns inte namn på delägare till samfälligheter, varför dessa inte har fått något separat utskick. Till inbjudan bifogades en projektbeskrivning som översiktligt beskrev projektens utformning och miljöpåverkan, se Bilaga 1. I projektbeskrivningen ombads även berörda komma med sina synpunkter skriftligen senast den 29 april. Närvarande Anton andersson, E.ON Vind Sverige AB, Projektledare Gastensbo Staffan Sjölander, E.ON Vind Sverige AB, Projektledare Örken Maria Danling, FB Engineering AB, Protokollförare Av de inbjudna sakägarna kom 41 personer till mötet. Se Bilaga 2 för lista på inbjudna sakägare.

2 Bilaga 6.4 E.ON Vind Sverige AB Dokumentnamn 2 (2) Samrådsredogörelse Författare Datum Dnr Staffan Sjölander Mötesredogörelse Mötet inleddes med att Anton Andersson och Staffan Sjölander från E.ON Vind hälsade välkomna. De förklarade att mötet är ett samrådsmöte med enskilda enligt miljöbalken och att mötet syftar till att informera om projektet och dess miljökonsekvenser, och att fånga upp synpunkter från närboende. E.ON Vind berättade att man tidigare har haft inledande samråd med länsstyrelsen och kommunen och att fortsatt samråd kommer ske med bland annat myndigheter och allmänheten. Mötet fortsatte med en presentation i Powerpoint av de två projekten. Presentationen grundade sig på den projektbeskrivning som hade skickats ut inför mötet, men en mer utförlig presentation av vissa delar av materialet skedde på mötet, se Bilaga 3. Bilder på beräkningar för ljud- och skuggutbredning presenterades för de två projekten liksom fotomontage från ett antal olika platser. Tre fotomontage visades för Örken och tre för Gastensbo. E.ON Vind berättade också att en fågelinventering utförs i området, den beräknas vara färdig till midsommar. Även en arkeologisk utredning är utförd och kommer liksom fågelinventeringen att redovisas i MKB:n. Vidare visades kartor på tänkta tillfartsvägar. Befintliga vägar kommer att utnyttjas i så stor utsträckning som möjligt, men breddas med 1-1,5 meter samt rätas ut så att de stora transporterna kan ta sig fram. Dessutom måste till viss del nya vägar anläggas i området. Nedan redogörs för de frågeställningar och synpunkter som uppkom på mötet. Byggtekniska frågor Kommer den kabel som ska förbinda yttre elnät med vindkraftanläggningen att förläggas som kabel från Fröslida? Kommer kablarna att förläggas längs vägen? Ja, kabel hela vägen till Fröslida och kablar inom parken i huvudsak längs vägarna. Hur stora är fundamenten? Ca 20x20 meter Vad är verkens hållbarhet? De beräknas hålla åtminstone 25 år. Fundament och kablar kan hålla längre. Hur lång tid tar det att bygga verken? Ca 2 dagar att resa ett verk, då är fundament och andra förberedelser klara. Vilket fabrikat blir det på verken? Vet inte idag, de flesta verk byggs i Tyskland eller Danmark. E.ON berättade att det i Rarabbalshede finns ett Nordex-verk på 2,5 MW som är 100 meter högt i navhöjd och har 90 meters rotor. Detta kan man titta på på hemsidan, Rabbalshedekraft.se. Hur ansluts vindkraftverken till nätet? Var transformeras strömmen upp till 130 kv?

3 Bilaga 6.4 E.ON Vind Sverige AB Dokumentnamn 3 (3) Samrådsredogörelse Författare Datum Dnr Staffan Sjölander E.ON Vind beställer nätanslutningen från E.ON Elnät som också bestämmer var transformatorstationen ska stå. Trolig placering är vid kraftledningen, antingen 130 kv eller 50 kv. En synpunkt framfördes att man i samband med att man ansluter vindkraftverken till nätet som en kompensationsåtgärd borde passa på att kabla 10 kv luftledning från Skavböke eftersom det ofta blir strömlöst i Karlstorp vid storm. Man borde då också ta med teleledningen. E.ON Vind har fått veta från E.ON Elnät att kablingen av mellanspänningsnätet (projekt Krafttag) i detta område kommer att ske relativt sent, troligen under Man har också fått budskapet att man kan samverka med vindkraftutbyggnaden. Hur påverkas tevebilden av vindkraftverken? Vet ej. En synpunkt som framfördes var att E.ON inte tagit upp vilken typ av hinderbelysning verken ska ha. E.ON svarar att verk <150 meter ska ha medelintensivt rött binkande ljus och >150 meter vitt blixtljus, enligt de riktlinjer som finns. En markägare påtalar att man i den fördjupade översiktsplanen har definierat normer som ska gälla för etableringarna som görs och dessa kommer att följas även i dessa projekt. Hur hanterar man återställning av marken till ursprungligt skick? Tas fundamenten bort? Detta kommer att utredas. Ett alternativ är att nya verk uppförs på samma platser när dessa är uttjänta. Ljud och skugga Är skuggberäkningarna utförda för hela året eller för en specifik tidpunkt? De visar den sammanlagda skuggtiden under hela året. Kommer projekten att påverka varandra? Det finns en beräkning utförd för den gemensamma ljudutbredningen som redovisas i presentationen. Ju fler verk som finns i en park desto större blir ljudutbredningen. Detta innebär också att de två parkernas ljud adderas till viss del. Dock kommer de fastigheter som ligger mellan anläggningarna inte att uppleva maximalt ljud från båda samtidigt eftersom det inte kan blåsa medvind från flera håll samtidigt. Möjlighet finns också att skruva ner verkens källjud om det visar sig att riktvärden överstigs, men det innebär också ett produktionsbortfall. Möjlighet finns även till skuggurkoppling, dvs att man kan programmera ett verk att stanna vid en viss tid när störande skugga uppkommer vid en bostad. Man kommer att klara de krav som ställs från myndigheter på ljud- och skuggutbredning. Blir inte östra sidan av parken mer påverkad av ljud eftersom det blåser från väster, och borde inte det synas i beräkningarna? Jo, i verkligheten blir det troligen så, men i modellen så har man räknat med ett "värsta fall", dvs att det alltid blåser medvind från alla håll. Den maximala ljudutbredningen åt alla håll visas således i ljudkartan, det kommer inte att bli mer utbredning än vad här visas.

4 Bilaga 6.4 E.ON Vind Sverige AB Dokumentnamn 4 (4) Samrådsredogörelse Författare Datum Dnr Staffan Sjölander Vad gör man om beräkningarna inte stämmer? Kan man garantera att man reglerar verken om riktvärdena överskrids? Man kan reglera verken i efterhand. Ja, det kan man garantera. En synpunkt framfördes också från en närboende som varit i Tvååker och lyssnat på verken som står där. Han blev förvånad att det låter så lite som det gör och påpekade att man inte hörde verken alls eftersom motorvägen dominerar ljudbilden. Fotomontage Hur vetenskapliga är fotomontagen? Vid framtagning av montagen har E.ON använt de höjddata som finns tillgängliga via sattelit. På montage nr 4 (se Bilaga 2) som är taget från korsningen i Karlstorp och som visar Gastensboprojektet ifrågasattes om de två närmsta verken (verk nr 6 och 8) har rätt höjder. E.ON förklarade att dessa verk inte står på de högsta platserna i landskapet. Vissa verk har placerats lägre för att få en sammanhållen park med vettiga avstånd mellan verken. Detta betyder också att produktionen för varje enskilt verk inte kommer att vara den maximala. Finns det möjlighet att få se fler fotomontage? Ja, fler kan tas fram. Flora och fauna Hur påverkas vilt av vindkraft? Vad gäller renar så har man utfört studier som inte visat på att de påverkas av vindkraften. Denna fråga kommer att lyftas i MKB:n. En markägare fyllde här in med information avseende jakt i detaljplanerat område. Enligt Halmstad kommun kommer restriktioner endast att finnas på 30x30 meter kring varje enskilt verk, så detaljplanen kommer inte att "släcka ut" hela områden. Samråd, MKB När kommer MKB att vara klar? I nästa skede kommer MKBn troligen att göras tillgänglig, på bibliotek och på Internet, som en del av samrådet med allmänheten. Fågelinventeringen är planerad att vara klar till sommaren. Hur hanteras skriftliga synpunkter som kommer in? Dessa tas med i samrådsredogörelsen tillsammans med minnesanteckningar från mötet. Samrådsredogörelsen är även en del av ansökan. Övriga frågor Var finns de 27 verk som E.ON äger i Sverige idag och vilken erfarenhet har man av dessa? De står bl a i Skåne, Halland och på Gotland och består av främst av mindre verk i slättlandskap. Man har alltså liten erfarenhet av vindkraftverk i skogsmiljö.

5 Bilaga 6.4 E.ON Vind Sverige AB Dokumentnamn 5 (5) Samrådsredogörelse Författare Datum Dnr Staffan Sjölander Kommer alla verken att byggas? Vet ej, det kan hända att något verk stryks under projektets framskridande. Det kan också hända att några placeringar justeras beroende på resultatet av genomförda studier av området. I slutändan är det lönsamheten i respektive projekt som avgör om de kommer att byggas eller inte. Hur stor är sannolikheten att projekten går igenom? E.ON kan i dagsläget inte svara på detta, det beror bland annat på hur mycket det verkligen blåser i området samt om tillstånden går igenom mm. När ska det byggas? Om allt går smidigt och tillstånden går igenom så är bedömningen att byggnation kan ske Är verkens placeringar fastställda? Ja, men det kan hända att verk flyttas under projektets framskridande. I så fall görs även nya ljud- och skuggberäkningar. Varför vill man bygga här och inte längs kusten? I skogen finns ju värdefull natur i form av våtmarker och riksintressen etc? Vid kusten finns fler bostäder och det är svårare att hitta stora sammanhängande områden. Halmstad kommun har i den fördjupade översiktsplanen för vindkraft undantagit kustområden från utbyggnad. En markägare påpekar att det är markägarna i området som gått samman och kontaktat E.ON för dessa projekt, markägarna vill ha vindkraft på sina marker. Får markägarna någon vinning med att ha verk på sin mark? Vilken typ av ersättning får markägarna? Vilka får ersättning? Ja, E.ON betalar arrende. Markägarna får ta del av intäkterna från verken, det varierar alltså med hur mycket det blåser och med elpriset. Avtal är tecknade med de flesta direktberörda markägare. Hur hanteras de fastigheter som "blockeras" av vindkraftverk på intilliggande fastighet? Dessa markägare är också välkomna att teckna avtal med E.ON, om de inte vill får man hitta en annan lösning. Vem äger vinden? Om någon projekterar väster om dess projekt så är vindläget kanske inte lika bra längre? Den fördjupade översiktsplanen reglerar avstånd mellan grupper av verk. Det finns heller inte avstånd att utvidga åt väster eftersom här finns bostadshus. En av de närboende framförde att han gjort en rundringning till diverse mäklare i trakten och fått samma svar från dem alla; att eventuella köpare till en fastighet i närheten av en vindkraftpark blir färre och att priset sjunker på fastigheten. E.ON påpekar att det finns studier som visar att fastighetspriserna initialt sjunker men att de på längre sikt stiger till ursprunglig nivå igen.

6 Bilaga 6.4 E.ON Vind Sverige AB Dokumentnamn 6 (6) Samrådsredogörelse Författare Datum Dnr Staffan Sjölander En oro för sjunkande fastighetsvärde fanns bland flera av de närvarande på mötet. Nedan redogörs för de frågeställningar och synpunkter som inkommit skriftligt. Ulf Svensson (Se Bilaga 4) Ulf Svensson, delägaren i fastigheten Karlstorp 1:23 som ligger mittemellan de två projekten, ifrågasätter om byggandet av vindkraft i skogen överhuvudtaget är lönsamt. Vidare uttrycker han oro för bullerstörningar, påverkan på fastighetsvärdet och naturvärdena på Store Jöns mosse. Kenneth Svensson (se Bilaga 5) Kenneth Svensson, delägaren i fastigheten Karlstorp 1:23, är orolig för skugg- och bullerstörningar från båda projekten, den förändrade landskapsbilden och påverkan på fastighetsvärdet och naturvärdena på Store Jöns mosse. James Lindgren (se Bilaga 6) James Lindgren, boende vid Höljahultet, anser att projekten ska ses som ett och inte två. Han uttrycker oro för den påverkan på närboende som vindkraftverken kommer att ha i form av ljud, skuggor och visuellt. Fotomontage önskas från den egna gården. I brevet ifrågasätts även påverkan på viltet från vindkraftverken och inverkan på fastighetspriset. Britta och Bertil Rosengren, Nils-Erik Hulthen (se Bilaga 7) Britta och Bertil Rosengren och Nils-Erik Hulthen är ägare till fastigheterna Ängskullahagen 1:8 och 1:6 respektive Postans 1:12. De anser att trakterna idag är ett rekreationsområde och oroas av skuggkastningen från verken. Man påpekar de befintliga naturreservat och riksintressen i Rågetaåsen och Store Jöns mossen och menar att vindkraftverken kommer ha negativ inverkan på fågellivet. Lennart Hansson (se Bilaga 8) Lennart Hansson undrar över vindkraftverkens påverkan på TV. Han vill veta mer om den tänkta anslutningen till elnätet samt anser att man i samband med byggnation av vindkraftverken bör samköra detta med TV och tele.

7 Bilaga 6.4 E.ON Vind Sverige AB Dokumentnamn 7 (7) Samrådsredogörelse Författare Datum Dnr Staffan Sjölander Leif Henriksson (se Bilaga 9) Leif Henriksson inkom med synpunkter och frågor på vilka Anton Andersson på E.ON Vind har givit svar per brev enligt nedan: Ett fotomontage taget från gården Boshylte 1:2 mot kraftverken 11 och 12 önskas. Fotomontage är tagna från platser där man kan tänka sig att se flera vindkraftverk. Fler fotomontage kommer att tas fram i samband med miljökonsekvensbeskrivningen (MKB). E.ON Vind avser inte att göra ett fotomontage vid varje boninghus. Vid mitt nästa platsbesök kommer jag att besöka Boshylte och ta ställning i frågan om det är en lämplig plats för att göra ett montage. Hur är kabledragningen tänkt och vad blir eventuell ersättning för det? Kabeldragning är något som E.ON Elnät åtager sig. E.ON elnät bestämmer var kablarna kommer att dras och har fasta principer angående ersättningen. Kablarna läggs oftast i anslutning till vägarna. Eventuell påverkan på jakt och häckande tranor i närheten? En utredning angående fågellivet i områdena runt Gastensbo görs av Halmstads ornitologiska förening. Deras utredning kommer att presenteras i MKBn. Ämnet jakt kommer att behandlas i ett särkilt stycke i MKBn. Jag är själv jägare och övertygad om att djuren inte kommer att störas av vindkraftverken. En etablering av vindkkraft skulle snarare kunna gynna djurlivet eftersom man öppnar upp gläntor i skogen där buskar och andra växter kan få ljus. Hur lång tid tar själva byggnationen? När väl tillståndet är beviljat och detaljplanläggningen är klar går byggnationen på ca månader beroende på leveranstiden. Ersättning för platsen vid varje kraftverk? [E.ON Vind har valt att inte offentliggöra detta svar eftersom det inte är en synpunkt på MKBn] Ersättning för Boshylte 1:2? [E.ON Vind har valt att inte offentliggöra detta svar eftersom det inte är en synpunkt på MKBn] Namnen på dem som redan tecknat avtal och om det behövs en underteckning av alla berörda för ett igångsättande? Namn på dem som redan har tecknat avtal kan jag inte lämna ut. Det behövs inte ett godkännande av alla parter innan vi kan gå igång. Om myndigheterna bevilja E.ON Vind tillstånd samt detaljplan har vi rätt att bygga. Däremot önskar vi på E.ON att det finns en god acceptans för vårt projekt. Morgan Svensson (epost) Härmed yrkar jag ersättning för värdeminskning samt störning för fastigheten Boshylte 1:4 pga av Vindkraftsprojekt Gastensbo.

8 Bilaga 6.4 E.ON Vind Sverige AB Dokumentnamn 8 (8) Samrådsredogörelse Författare Datum Dnr Staffan Sjölander Joacim Svensson (epost) Joacim Svensson yrkar härmed om ersättning för värdeminskning på min fastighet Boshylte1:6 på grund av vindkraftsprojekt Gastensbo. Min fastighet Skavböke 1:23 kan också vara drabbad! Tommy Eriksson delägare av Hjärtaberget (epost) Tommy Eriksson inkom med synpunkter och frågor på vilka Anton Andersson på E.ON Vind har givit svar via epost enligt nedan Var mötet bara ett informationsmöte eller förväntas något från markägarna om vi inte vill ha denna parken i vårt närområde? Mötet i bygdegården den 15 april var ett tidigt samrådsmöte med enskilda, enligt 6 kap 4 Miljöbalken. Syftet med mötet var att presentera projektet och dess miljökonsekvenser samtidigt som ni (enskilda) gavs möjlighet att komma med synpunkter och frågor. Det är också möjligt att komma in med synpunkter skriftligen i detta första skede. Vidare kommer där komma fler tillfällen att få yttra sin mening t.ex. i samband med att miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) ställs ut för samråd med allmänheten. Kan jag få en bild "foto" på hur det kommer att se ut från vårt torp/stuga? Vi kommer att göra ett fotomontage från Hjärtaberget som kommer att publiceras i den färdiga MKBn tillsammans med detaljerade bilder för ljud och skuggberäkningar. Finns det någon gemensam bild på hur båda parkerna kommer att påverka oss "ljud och skuggor"? Se ovan. Vägen upp till vårt torp är privat och ägs till 50% av oss. Hur har ni tänkt att reglera detta? Idag har vi inte arbetat ut en plan för hur vi skall hantera samfäldiga vägar. Om det blir aktuellt med en byggnation så får ni för det första en mycket fin väg. Vidare kan det bli aktuellt med ersättning för att E.ON Vind utnyttjar er befintliga väg. Alternativen för ersättning skulle kunna vara: Att ni samt den andre ägaren delar på ersättningen, alternativt att markägaren erhåller ersättning eftersom han upplåter mark. Detta är något vi löser när det blir aktuellt att bygga. Om vår fastighet uppfattar ljudet och skuggor som störande hur hanterar vi det? Kan ni skriva en garanti på att ni drar ner effekten om ni kommer över gränsvärdena? Hur mäter vi/ni upp detta? Vem bekostar detta? Vad gäller ljud och skuggor så är det verksamhetsutövarens skyldighet att tillse att de villkor som står i beslutet efterlevs. Om ni skulle uppfatta ljud eller skuggor störande samtidigt som ni skulle misstänka att E.ON Vind överskiver givna riktvärden så skall detta anmälas till tillsynsmyndigheten som enligt miljöbalken är länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan i vissa fall delegera ner detta ansvarsområde till kommunnivå. När kommer det att bli aktuellt med bygglov och kommer vi att bli informerade om detta så vi har möjlighet att överklaga om vi vill? För projektet Gastensbo kommer en detaljplanläggning att göras. Under framtagandet av detaljplanen kommer den att presenteras genom samråd med enskilda. Här ges ni möjlighet att uttrycka er.

9 Bilaga 6.4 E.ON Vind Sverige AB Dokumentnamn 9 (9) Samrådsredogörelse Författare Datum Dnr Staffan Sjölander Förmodar att vi inte har rätt till någon ersättning, men ställer ändå frågan om det finns något som kan göra oss berättigade? Möjlig ersättning, eventuellt för vägsträckningen till verk 7 Gastensbo. Tycker inte jag fick "rätt" svar på mina frågor. Innebär det att vi skall överklaga när projektet går in i samråd med enskilda om vi nu vill göra detta? Det är ju självklart inte kul att få någon sådan fantastisk sjöutsikt förstörd som finns nu av ett snurrande vindkraftverk. E.ON Vind kommer att söka ett tillstånd hos länsstyrelsen för att få uppföra vindkraftsprojektet Gastensbo och Örken. Länsstyrelsen fattar ett beslut om ärendet men innan beslutet träder i kraft finns tid för överklagande, i regel 2 4 veckor. Det är här du skall överklaga om du vill göra så. Om ni nu har gjort avtal med markägare innan byggnation varför gör ni inte då avtal med vägarna. Vägarna är i regel helt privata och det kan då innebära att dessa inte får användas. För närvarande är vi i ett tidigt stadium av processen och vi har helt enkelt inte kommit så långt så att vägdragningen kan spikas. För tillfälligt har vi en konsult som arbetar med att exakt planera vägdragningen så att logistiken fungerar. När det är klart kommer vi ta kontakt med påverkade parter. Vem bekostar detta? Påverkade markägare anmäler till kommunen eller länsstyrelse om han/hon misstänker att givna riktvärdena överskrids. Det är verksamhetsutövarens (E.ON Vind Sverige AB) skyldighet att påkosta en utredning om länsstyrelsen eller kommunen begär detta. Christer Samuelsson (se Bilaga 10) Christer Samuelsson, boende i Gastensbo, har skickat en skrivelse med namnunderskrifter av ägare till bostadsfastigheter kring Gastensbo-projektet som ställer sig positiva till en vindkraftsutbyggnad. Bifogat var även en skrivelse från det lokala jaktlaget som också ställer sig positiva till projektet. Förteckning över bilagor Bilaga 1 Projektbeskrivning skickad i inbjudan Bilaga 2 Förteckning på inbjudna sakägare Bilaga 3 Presentation från samrådsmöte Bilaga 4 Brev från Ulf Svensson Bilaga 5 Brev från Kenneth Svensson Bilaga 6 Brev från James Lindgren Bilaga 7 Brev från Britta och Bertil Rosengren, Nils-Erik Hulthen Bilaga 8 Brev från Lennart Hansson Bilaga 9 Brev från Leif Henriksson Bilaga 10 Brev från Christer Samuelsson

10 Underbilaga 1 Vindkraftprojekt Gastensbo och Örken Samråd enligt 6 kap. Miljöbalken

11 Underbilaga 1 Innehåll Bakgrund 3 Omfattning och utformning 3 Områdesbeskrivning 3 Lokalisering 5 Förväntad miljöpåverkan 6 Bilagor 1 Kartor med beräknad skuggbredning, Gastensbo respektive Örken 2 Kartor med beräknad ljudbredning, Gastensbo respektive Örken Kontaktinformation E.ON Vind Sverige AB Malmö Org. nr: Tfn: Projektkoordinator Örken: Projektkoordinator Gastensbo: Staffan Sjölander Anton Andersson E.ON Vind Sverige AB E.ON Vind Sverige AB Malmö Malmö Tfn: Tfn: Fax: Fax: E-post: staffan.sjolander@eon.se E-post: anton.andersson@eon.se - 2 -

12 Underbilaga 1 Bakgrund Sveriges riksdag har antagit ett planeringsmål om att öka elproduktionen från vindkraft till 10 TWh år Detta innebär en tiodubbling av den idag producerade elen från vindkraft. Målet kallar således för en stark utbyggnad av vindkraften. E.ON Vind Sverige AB driver flertalet vindkraftsprojekt i Hallands inland, bland annat projekten Örken och Gastensbo. För projektet Gastensbo behövs ett tillstånd enligt 9 kapitlet i Miljöbalken eftersom projektets totala installerade effekt är beräknad att överstiga 25 MW. För Örkenprojektet som underskrider 25 MW kommer ett frivilligt tillstånd att sökas. Enligt 6 kap. 4 Miljöbalken ska samråd genomföras i samband med upprättandet av en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Inför samrådet ska uppgifter om projektet lämnas till enskilda och myndigheter, vilket detta underlag syftar till. Samrådet ska ge berörda parter möjlighet att ställa frågor och komma med synpunkter på det pågående arbetet med den planerade verksamheten. E.ON Vind har valt att ha ett gemensamt samråd för de båda projekten eftersom de drivs parallellt och ligger inom ett och samma större geografiska område. Det bör dock poängteras att det är två separata projekt varav kanske bara det ena eller inget alls kommer att realiseras i slutändan. E.ON Vind Sverige AB efterfrågar nu era synpunkter på den planerade etableringen. Under samrådsmötet den 15 april kommer ni att ges möjlighet att framföra era synpunkter. Det är även möjligt att skriftligen framkomma med synpunkter. Dessa skickas till undertecknad och ska vara oss tillhanda senast den 29 april. Omfattning och utformning E.ON Vind avser att på Örken i ett första skede uppföra 8 vindkraftverk för att i ett senare skede eventuellt utöka med fler vindkraftverk norröver. Se nästa sida för en översiktskarta. Projektet Gastensbo omfattar 13 vindkraftverk. Vindkraftverken kommer att ha en märkeffekt på 2-3 MW och en maximal totalhöjd om 150 meter. Vindkraftverken i de båda projekten kommer att anslutas genom förläggning av markkabel till befintlig 130 kv luftledning som passerar strax väster om området. Anslutningen kommer att kräva nybyggnation av en transformatorstation. Var denna placeras bestäms av nätägaren som i detta fall är E.ON Elnät Sverige AB. Områdesbeskrivning Området för projekt Örken ligger i gränstrakten mellan kommunerna Hylte och Halmstad ca 2 km öster om orten Fröslida. Projektet Örken är planerat att lokaliseras till två höjder som når ca 175 meter över havet, att jämföra med Fröslida som ligger på ca 75 m.ö.h. Området för projekt Gastensbo börjar bara drygt 2 km sydost om Örkens sydligaste vindkraftverk men är beläget något lägre, på ca 150 m.ö.h. Marken för bägge områdena används i dagsläget främst för skogsbruk och jakt

13 Underbilaga 1 Skogen härjades hårt av stormarna Gudrun och Pär vilket har lämnat flera höjdpartier renblåsta. Till följd av skogsbruket finns ett väl utbyggt vägsystem för att klara de tunga timmertransporterna. Detta vägnät kan användas i stor utsträckning för att hantera transporterna av vindkraftsverksdelar. Figur 1. Översiktskarta med de planerade vindkraftverken markerade. Vindkraftverken Örk 1-Örk 8 avser Örkenprojektet och Gbo 1-Gbo 13 avser Gastensboprojektet. Inget av områdena berörs direkt av något riksintresse eller innehar andra skyddsvärda naturvärden vad man känner till idag. De närmast belägna skyddade områdena utgörs av Store Jöns mosse väster om Sandjön, Rågetaåsen ca 1 km norr om Karlstorp samt ett Natura 2000-område vid Mossarp. Store Jöns mosse är av riksintresse för naturvården (NN 49) och utgörs av ett våtmarkskomplex med värdefulla mader. Två av verken är preliminärt placerade inom 500 meter från det utpekade området. Rågetaåsen är ett naturreservat och ett Natura 2000-område om ca 15 ha beläget på Sennans västra sida. Området är känt för sin sköna natur med blandbestånd av barroch lövskog. Tre av vindkraftverk är föreslagna att ligga inom 1 km radie runt reservatet

14 Underbilaga 1 Figur 2. Översiktskarta med förekommande områden med skyddsvärd natur markerade. Lokalisering Vindkraftverken placeras med fördel på de högsta höjderna för att i möjligaste mån komma upp över skogens påverkan på vinden och för att på så sätt uppnå en så bra produktion som möjligt. Det är önskvärt att placera vindkraftverken i nord-sydlig riktning för att de därmed inte ska skymma varandra mot de förhärskande vindriktningarna från väst och sydväst. Vindkraftverken får heller inte stå för tätt inpå varandra då förlusterna i så fall blir för stora. Dessa grundidéer tillsammans med riktlinjerna för acceptabel ljudnivå och skuggkastning på omkringboende begränsar det exploaterbara området. Slutligen har hänsyn tagits till unika naturmiljöer och fornminnesområden vilket har lett fram till den föreslagna placeringen av vindkraftverken. Generellt sett kommer Gastensboprojektet att ha en något större påverkan på runtomkringboende än Örken, då vindkraftverken är fler, skogen är glesare och bostadshusen ligger på samma höjd som vindkraftverken. Samtliga parametrar ligger dock under gällande riktvärden

15 Underbilaga 1 Förväntad miljöpåverkan Markutnyttjande Den största påverkan på markområdet kommer att inträffa i samband med byggnation av verken. Vägar av god kvalitet kommer att behöva dras fram till varje enskilt verk. I första hand kommer befintliga vägar att nyttjas vilket kan medföra att dessa behöver breddas, jämnas till och förstärkas. Varje vindkraftverk behöver ett fundament som kan bli ca 20 meter i diameter. Vid resningen av vindkraftverken behöver en yta på ca 800 m 2 friläggas intill fundamentet för lyftkran och delar. Ytterliggare mark kan behöva tas i anspråk för förläggning av den kabel som ska ansluta verken till elnätet. Denna kabel dras med fördel i samma sträckning som vägen. Skuggkastning Ljud Avståndet från något av vindkraftverken i anläggningen till närmsta hus är som minst 700 meter. I många fall är avståndet 800 meter eller längre och sikten från husen skyms av skogsridåer, vilket gör att den praktiska tiden för skuggkastning från vindkraftverken är liten. Kartor med den beräknade skuggkastningen finns redovisade i Bilaga 1 för Gastensbo respektive Örken. Dagens vindkraftverk är förhållandevis tysta och möjlighet finns att reglera vindkraftverken i olika driftslägen vilket genererar olika mycket ljud. Vindkraftverken låter som mest när det blåser mycket vilket medför att ljudet från vindkraftverken maskeras av vindens sus och brus i den omgivande vegetationen. Kartor med den beräknade ljudutbredningen presenteras i Bilaga 2 för de respektive projekten. Visuell påverkan För att åskådliggöra hur de tänkta vindkraftverken kommer att synas i landskapet har fotomontage tagits fram från platser där man skulle kunna se anläggningarna. Nedan redovisas vardera ett fotmontage för Gastensbo respektive Örken. Figur 3. Fotomontage för Gatensboprojektet taget från Kragered samhälle mot syd-sydväst

16 Underbilaga 1 Figur 4. Fotomontage för Örkenprojektet taget från väg 26 nordväst om Fröslida västerut. Fåglar Vindkraftverk kan påverka fåglar på olika sätt. Dels kan de lokala fåglarna påverkas vilket kan innebära att dessa undviker de områden där vindkraftverken står. Vindkraftverken kan även utgöra en barriär i flyttfåglars flyttningsstråk och i stationära fåglars födovägar, vilket kan hindra fåglarnas normala flygvägar. Vindkraftverken kan även medföra att fåglarna kolliderar med verken. Då det gäller påverkan i form av habitatförlust varierar detta kraftigt mellan olika arter. Vissa arter undviker att söka föda intill vindkraftverken medan andra arter är mindre känsliga. Hur stor påverkan är i detta avseende beror till stor del på de lokala förhållandena. En särskild ornitologisk utredning kommer att genomföras för att klargöra vilken påverkan de planerade projekten kan komma att få på fåglar som under hela eller delar av året befinner sig i eller passerar området

17 - 8 - Underbilaga 1

18 BILAGA 1 Underbilaga 1 Beräknad skuggkastning för Gastensbo Project: GastensboAA WindPRO version Feb 2008 Printed/Page :09 / 1 Licensed user: Course Version Time-limited until April 15, 2008 SHADOW - Terrängkarta Calculation: Gastensbo 13xN AA File: T05CSO.TIF Calculated: :26/ Shadow hours per year Real value calculation m Map:, Print scale 1:40 000, Map center Rikets Net (SE) East: North: New WTG Isolines showing shadow in Shadow hours per year. Real value calculation WindPRO is developed by EMD International A/S, Niels Jernesvej 10, DK-9220 Aalborg Ø, Tlf , Fax , windpro@emd.dk

19 Underbilaga 1 BILAGA 1 Beräknad skuggkastning för Örken Project: ÖrkenAA WindPRO version Feb 2008 Printed/Page :13 / 1 Licensed user: Course Version Time-limited until April 15, 2008 SHADOW - Terrängkarta Calculation: Örken File: T05CSO.TIF Calculated: :06/ Shadow hours per year Real value calculation m Map:, Print scale 1:40 000, Map center Rikets Net (SE) East: North: New WTG Isolines showing shadow in Shadow hours per year. Real value calculation WindPRO is developed by EMD International A/S, Niels Jernesvej 10, DK-9220 Aalborg Ø, Tlf , Fax , windpro@emd.dk

20 BILAGA 2 Underbilaga 1 Beräknad ljudutbredning för Gastensbo Project: GastensboAA WindPRO version Feb 2008 Printed/Page :20 / 1 Licensed user: Course Version Time-limited until April 15, 2008 DECIBEL - Terrängkarta Calculation: Gastensbo AA File: T05CSO.TIF Calculated: :12/ Noise [db(a)] m Map:, Print scale 1:50 000, Map center Rikets Net (SE) East: North: Noise calculation model: Swedish, Jan 2002, Land. Wind speed: 8,0 m/s New WTG Height above sea level from active line object 35,0 db(a) 40,0 db(a) 45,0 db(a) 50,0 db(a) 55,0 db(a) WindPRO is developed by EMD International A/S, Niels Jernesvej 10, DK-9220 Aalborg Ø, Tlf , Fax , windpro@emd.dk

21 Underbilaga 1 BILAGA 2 Beräknad ljudutbredning för Örken Project: ÖrkenAA WindPRO version Feb 2008 Printed/Page :05 / 1 Licensed user: Course Version Time-limited until April 15, 2008 DECIBEL - Terrängkarta Calculation: Örken File: T05CSO.TIF Calculated: :05/ Noise [db(a)] m Map:, Print scale 1:50 000, Map center Rikets Net (SE) East: North: Noise calculation model: Swedish, Jan 2002, Land. Wind speed: 8,0 m/s New WTG Height above sea level from active line object 35,0 db(a) 40,0 db(a) 45,0 db(a) 50,0 db(a) 55,0 db(a) WindPRO is developed by EMD International A/S, Niels Jernesvej 10, DK-9220 Aalborg Ø, Tlf , Fax , windpro@emd.dk

22 Underbilaga 2 Bilaga 2 Förteckning över inbjudna sakägare Halmstad Karlstorp 1:17 Alf Svensson Hylte Kallarp 1:11 Anders Johansson Halmstad Kragared 2:3 Anders Paul Ingemar Johansson Halmstad Kragared 2:20 Anette Irene och Bjarne Lenskjold Halmstad Kragared 2:14 Arne Mainkvist Hylte Kallarp 2:2 Bengt Tore Bengtsson Halmstad Boalt 1:7 Ann-Charlotte och Christer Henrysson Halmstad Skavböke 1:22 Barbro och Curt-Axel Ingvar Bengtsson Hylte Tågabo 2:1 Bergvik Skog Väst AB Halmstad Kragared 1:2 Anne-Marie Bengtsson Halmstad Gastensbo 1:3 Bengt Arne Andersson Hylte Kallarp 1:15 Bertil Abrahamsson Halmstad Kragared 1:2 Bodil Vanja Bjernald Halmstad Boshylte 1:2 Britta Rose-Marie Henriksson Halmstad Karlstorp 1:8 Britta Rosengren Halmstad Rammbäckshult 1:9 Britt-Marie Andersson Hylte Kallarp 1:6 Britta Marianne och Bertil Verner Andersson Halmstad Karlstorp 1:28 Carl-Magnus Rydberg Hylte Munkabol 1:9 Catharina Eva Bokemo Halmstad Korpensbo 1:4 Clarence Axelsson Hylte Kallarp 2:6 Christer Svensson Halmstad Karlstorp 1:15 Elisabet och Bernt Bengtsson Halmstad Gastensbo 1:4 Christer Yngve Wilhelm Samuelsson Halmstad Karlstorp 1:7 Elisabeth Johansson Halmstad Karlstorp 1:17 Emma Natalia Karolina Svensson Hylte Moshult 2:19 Eskil Sennerdal Halmstad Boshylte 1:3 Eva Andersson Halmstad Kragared 2:16 Eva Anette Sofia Johanssson Halmstad Kragared 2:19 Eva och Erik Rasmussen Halmstad Karlstorp 1:7 Gert Johansson Halmstad Karlstorp 1:28 Gudrun Bengtsson Halmstad Kragared 1:5 Gösta Larsson Halmstad Karlstorp 1:35 Gun Hilda Kristina Jureén Halmstad Karlstorp 1:29 Håkan Westlund Hylte Kallarp 1:13 Gun-Britt och Karl-Erik Johansson Hylte Rävsbo 1:4 Håkan Bengtsson Halmstad Karlstorp 1:7 Inga-Lill Bengtsson Halmstad Gastensbo 1:6 Ing-Britt Marianne Persson Halmstad Karlstorp 1:50 Inger Meldegren Halmstad Kragared 1:2 Ingrid Bjernald Halmstad Karlstorp 1:25 Ingrid Christina Johansson Halmstad Karlshult 1:14 Ingvar Kennet Helgesson

23 Hylte Kallarp 2:3 Ivar Bengtsson Halmstad Karlhult 1:22 James Göran Lindgren Hylte Kallarp 1:15 Jan-Ove Abrahamsson Underbilaga 2 Halmstad Gastensbo 1:3 Jarl Åke Anders Andersson Halmstad Boshylte 1:6 Joacim Svensson Halmstad Rammbäckshult 1:4 Jörgen Henriksson Halmstad Boshylte 1:7 Karin Marie Nilsson Hylte Moshult 2:9 Karin och Bengt Bergman Halmstad Karlshult 1:23 Kenneth Svensson Halmstad Karlstorp 1:17 Kjell Anders Johansson Halmstad Korpensbo 1:5 Knut-Magnus, Staffan Johansson Halmstad Karlstorp 1:28 Lars Peter Jörgen Rydberg Hylte Moshult 2:10 Lars-Erik Kjell Isidorsson Hylte Kallarp 1:2 Lars-Ivar Bengtsson Hylte Kallarp 2:4 Leif Alve Kenneth Arvidsson Halmstad Boshylte 1:2 Leif Börje Henriksson Halmstad Karlstorp 1:43 Maj-Britt Svensson Halmstad Karlstorp 1:45 Lennart Hansson Halmstad Karlstorp 1:28 Maj-Britt Anne Marie Kroon Hylte Moshult 2:3 Lisbet Eva och Pär Eric Magnusson Hylte Kallarp 1:11 Maria Cornelia Nilsson Flanagan Hylte Kallarp 1:14 Marianne och Jan Svensson Halmstad Karlstorp 1:49 Monica Christine Samuelsson Halmstad Rammbäckshult 1:6 Marie-Helen Barbara Margret Svensson Halmstad Karlstorp 1:8 Nils Erik Hulthén Halmstad Karlstorp 1:46 Mona Ceder-Henriksson Halmstad Gastensbo 1:3 Nils Olof Bo Andersson Hylte Krokagård 1:3 Ola Morgan Karl-Erik Johansson Halmstad Kragared 2:21 Ove Lennart Ludvigsson Halmstad Boshylte 1:4 Ove Ronny Morgan Svensson Halmstad Kragared 2:16 Per Arne Johansson Halmstad Karlstorp 1:7 Ragnar Lars-Erik Johansson Halmstad Karlstorp 1:25 Ronny Johansson Hylte Kallarp 1:15 Rune Abrahamsson Halmstad Karlshult 1:14 Rut Dorotea Helgesson Hylte Kallarp 1:11 Sigrid Iréne Nilsson Halmstad Boshylte 1:3 Sonja Torstensson Halmstad Boshylte 1:2 Sonja Elisabeth Åhlström Halmstad Boalt 1:8 Stig Henry Edvin Möllerström Hylte Krokagård 1:2 Sven-Arne Svensson Halmstad Karlstorp 1:24 Sven-Erik Åke Larsson Halmstad Karlstorp 1:20 Sven-Inge Henriksson Halmstad Karlstorp 1:32 Tomas Olle Gunnar Olofsson Halmstad Karlshult 1:14 Tommy Eriksson Halmstad Boshylte 1:7 Torbjörn Svensson

24 Halmstad Karlstorp 1:20 Torgny Henriksson Halmstad Karlshult 1:23 Ulf Svensson Halmstad Kragared 1:2 Vanja Marianne Bjernald Underbilaga 2 Hylte Krokagård 1:4 Vanja Therese Svensson Halmstad Kragared 2:2 Eliassons Halmstad Karlstorp 1:32 Veronika Margaretha Elisabeth Persson Halmstad Karlstorp 1:47 Staten Naturvårdsverket Halmstad Karlstorp 1:44 Victor Lennart Paulsson

25 Underbilaga 3

26 Underbilaga 3

27 Underbilaga 3

28 Underbilaga 3

29 Underbilaga 3

30 Underbilaga 3

31 Underbilaga 3

32 Underbilaga 4

33 Underbilaga 4

34 Underbilaga 5

35 Underbilaga 5

36 Underbilaga 5

37 Underbilaga 5

38 Underbilaga 6

39 Underbilaga 6

40 Underbilaga 6

41 Underbilaga 6

42 Underbilaga 6

43 Underbilaga 6

44 Underbilaga 6

45 Underbilaga 6

46 Underbilaga 6

47 Underbilaga 7

48 Underbilaga 8

49 Underbilaga 9

50 Underbilaga 10

51 Underbilaga 10

52 Underbilaga 10

Nytt vindkraftverk i Sandvik-Stenninge. Lägesrapport oktober 2009.

Nytt vindkraftverk i Sandvik-Stenninge. Lägesrapport oktober 2009. Nytt vindkraftverk i Sandvik-Stenninge. Lägesrapport oktober 2009. Vindkraftverket i Stenninge fungerar och producerar bra. Därför har vi som äger verket Helianthemum Vind AB (se faktaruta) sedan drygt

Läs mer

Hittsjön. Vindkraftspark. Samrådsunderlag

Hittsjön. Vindkraftspark. Samrådsunderlag Hittsjön Vindkraftspark Samrådsunderlag Maj 2009 Lantmäteriverket,Gävle 2009. Medgivande MEDGIV-2009-20074. Karta: Terrängkartan Lantmäteriverket,Gävle 2009. Medgivande MEDGIV- 2009-20077. Karta:

Läs mer

VINDKRAFT GLEMMINGEBRO

VINDKRAFT GLEMMINGEBRO VINDKRAFT GLEMMINGEBRO OM VINDKRAFT Vindkraftverk, anläggning som omvandlar vindenergi till el. Den vanligaste typen har en vindturbin med horisontell axel och tre (ibland två) smala blad. Global årsproduktion

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Vindkraftprojekt Skabersjö. Samrådsunderlag

Vindkraftprojekt Skabersjö. Samrådsunderlag Vindkraftprojekt Skabersjö Samrådsunderlag Samråd enligt 6 kap. 4. Miljöbalken samt 5 kap 20 i Plan- och bygglagen Okt 2008 Innehåll Bakgrund...3 Omfattning och utformning...3 Områdesbeskrivning...4 Energiproduktion...4

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

LJUD. fall -beräkning.

LJUD. fall -beräkning. VKS Vindkraft Sverige AB LJUD Ljud från vindkraftverk Ljudet från ett vindkraftverk kommer från rotorbladen och består av ett aerodynamiskt, svischande ljud. För vindkraft tillämpas i Sverige som regel

Läs mer

Om Vindkraft. Vindkraftverk, anläggning som omvandlar

Om Vindkraft. Vindkraftverk, anläggning som omvandlar Vindkraft Solberg Om Vindkraft Vindkraftverk, anläggning som omvandlar vindenergi till el. Den vanligaste typen har en vindturbin med horisontell axel och tre (ibland två) smala blad. Global årsproduktion

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

BILAGA 5 LIITE 5. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi

BILAGA 5 LIITE 5. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi BILAGA 5 LIITE 5 Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SVEVIND OY AB Sandbacka vindkraftpark, Vörå & Nykarleby FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Läs mer

Bilaga 3A - Ljud. Layout A. 17 st Senvion M122, 3 MW Totalhöjd 150 meter

Bilaga 3A - Ljud. Layout A. 17 st Senvion M122, 3 MW Totalhöjd 150 meter Bilaga 3A_Ljudberäkningar_Layout A_150m Grönhult Kompletteringar Bilaga 3A - Ljud Layout A 17 st Senvion M122, 3 MW Totalhöjd 150 meter Bilaga 3A_Ljudberäkningar_Layout A_150m Project: 140330_Grönhult_MKBKompl

Läs mer

0 2,5 5 7,5 10km Map: Översikt m avståndsringar, Print scale 1: , Map center RN East: North:

0 2,5 5 7,5 10km Map: Översikt m avståndsringar, Print scale 1: , Map center RN East: North: VAB_2013-12-04 VISUAL - Map Calculation: EIA LA N117 HH141m disph 3,5m WindPRO version 2.8.579 Dec 2012 Printed/Page 2013-12-10 15:22 / 1 Licensed user: Calculated: 2013-12-10 15:20/2.8.579 0 2,5 5 7,5

Läs mer

Bilaga 3A - Ljud. Layout B. 16 st Gamesa G128, 4,5 MW Totalhöjd 150 meter

Bilaga 3A - Ljud. Layout B. 16 st Gamesa G128, 4,5 MW Totalhöjd 150 meter Bilaga 3A_Ljudberäkningar_Layout B_150m Grönhult Kompletteringar Bilaga 3A - Ljud Layout B 16 st Gamesa G128, 4,5 MW Totalhöjd 150 meter Bilaga 3A_Ljudberäkningar_Layout B_150m Project: Grönhult DECIBEL

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning

Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Bilaga A Markbygden Etapp 2 - Elanslutning Samrådsredogörelse 2015-03-19 Tidigare samråd Bolaget har tidigare genomfört samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken för hela projektet Vindkraft i Markbygden i samband

Läs mer

Printed/Page :41 / 1

Printed/Page :41 / 1 Project: Calculation: Ljudberäkning SVENSKA BESTÄMMELSER FÖR EXTERNT BULLER FRÅN LANDBASERADE VINDKRAFTVERK Beräkningen är baserad på den av Statens Naturvårdsverk rekommenderad metod "Ljud frånvindkraftverk",

Läs mer

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa.

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa. Mötesanteckningar informationsmöte Vindkraftprojekt Örserum Smålandsgården, Örserum 2011 12 06 Klockan 18:00 22:00 Innan mötet inleds har deltagarna möjlighet att lyssna på en ljuddemonstration av Johan

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB Bror Norberg, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommunn (BN) Ida Dahl, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommun (ID) Cecilia Danebäck, Triventus Consulting AB (CD) (För anteckningar) Sven Levin,

Läs mer

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo Hylte kommun Samhällsbyggnadskontoret Storgatan 8 314 80 Hyltebruk Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo 1 Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckningar: Sökande och byggherre: Kontaktperson:

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING STIGSHÖJDEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Samrådsversion 2008-05-15

Samrådsversion 2008-05-15 Samrådsversion 2008-05-15 Vindkraftprojekt Örken Samrådsversion av Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande ansökan om tillstånd enligt 9 kap. Miljöbalken 2008-05-15 FÖRORD E.ON Vind Sverige AB avser bygga

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda Samrådsredogörelse 2011-12-19 Vindpark Östra Frölunda Innehåll INNEHÅLL... 1 1. INLEDNING... 2 1.1. SAMMANFATTNING AV SAMRÅDSPROCESSEN... 2 2. TIDIGA REMISSFÖRFRÅGNINGAR... 3 3. SAMRÅD MED SVENLJUNGA KOMMUN

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Vindkraft i Gunnarsbo Kalmar kommun

Vindkraft i Gunnarsbo Kalmar kommun Göteborg den 23 november 2012 Vindkraft i Gunnarsbo Kalmar kommun GreenExtreme AB avser att bygga fem vindkraftverk i Kalmar kommun i området Gunnarsbo, och vill med detta brev informera er närboende eller

Läs mer

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag Vindkraftprojekt Äskåsen Samrådsunderlag 2010-08-31 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT ÄSKÅSEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Larsbo/Valparbo Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Vindkraftprojekt: Gullberg Kommun: Söderhamns kommun Län: Gävleborgs län Datum: 2008-12-15 Plats: Kommunhuset Deltagare: Söderhamns

Läs mer

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN www.statkraftsodra.com Bilaga E Maj 2013 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (9) Titel Författare Komplettering tillståndsansökan vindpark Örken Maj 2013 Martin Löfstrand och Hulda Pettersson, SWECO Uppdragsnummer

Läs mer

WindPRO version Apr 2010 Projekt:

WindPRO version Apr 2010 Projekt: BILAGA 9 WindPRO version 2.7.453 Apr 21 211-6-3 15:7 / 1 +46 ()7 234 8 63 211-5-27 14:36/2.7.453 SHADOW - Huvudresultat Beräkning: Skuggberäkning - Antaganden för skuggberäkningar Maximalt avstånd för

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-02-17 Varför bygga ut vindkraft? Ca 80 procent av världens produktion är fossil. Klimatproblemet är globalt.

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Tandsjö Samrådsunderlag för ändringstillstånd

Tandsjö Samrådsunderlag för ändringstillstånd Vindkraftspark Tandsjö Samrådsunderlag för ändringstillstånd December Bakgrund wpd Scandinavia AB planerar för en vindkraftsanläggning med maximalt 12 vindkraftverk vid Tandsjö i Ljusdals kommun, Gävleborgs

Läs mer

Vindkraftprojekt Högklippen. Samrådsunderlag 2009-10-14

Vindkraftprojekt Högklippen. Samrådsunderlag 2009-10-14 Vindkraftprojekt Högklippen Samrådsunderlag 2009-10-14 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT HÖGKLIPPEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena.

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena. Lokalisering Bergvik Skog AB avser att ansökan om tillstånd att uppföra vindkraftverk i södra delen av Vansbro kommun. Projektet går under namnet Kajsberget och består av flera möjliga vindkraftsområden

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ÅMOT-LINGBO 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Projektbeskrivning Maj 2009 Innehåll Innehåll... 2 Sökande... 3 Inledning... 4 Presentation av projektet... 5 Lokalisering... 5 Karta Solbergs vindkraftpark

Läs mer

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning Säliträdbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING SÄLITRÄDBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden.

Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden. Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden. Vid samrådet medverkade följande personer. Ola Fängmark

Läs mer

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning Degerhamn Stenbrottet vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING DEGERHAMN STENBROTTET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa.

Läs mer

Hjuleberg Vindkraftpark

Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark byggdes under 2013-2014 och ligger i Falkenbergs kommun i Hallands län. Vindkraftparken består av tolv Siemens turbiner med en effekt

Läs mer

WindPRO version Maj 2010 Projekt:

WindPRO version Maj 2010 Projekt: 0-09-03 : / SHADOW - Huvudresultat Beräkning: Nordex N00 90m navhöjd sannolikt fall Antaganden för skuggberäkningar Maximalt avstånd för påverkan Beräkna endast när mer än % av solen skyms av rotorbladet

Läs mer

Om Vindkraft. Sverige & EU

Om Vindkraft. Sverige & EU Vindkraft Om Vindkraft Vindkraftverk, anläggning som omvandlar vindenergi till el. Den vanligaste typen har en vindturbin med horisontell axel och tre (ibland två) smala blad. Global årsproduktion var

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 VINDKRAFTGRUPPEN Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmötet har offentliggjorts genom annonsering i Nerikes Allehanda per

Läs mer

Dokumentnamn Produktionsberäkningar, Alternativ utformning - alternativ placering Bilaga 8 till MKB för Ödmårdens Vindkraftpark Datum

Dokumentnamn Produktionsberäkningar, Alternativ utformning - alternativ placering Bilaga 8 till MKB för Ödmårdens Vindkraftpark Datum Dokumentnamn Produktionsberäkningar, lternativ utformning - alternativ placering Bilaga 8 till MKB för Ödmårdens Vindkraftpark Datum 203-06-20 Författare Olle Viotti, Sweco Dokumentnummer 3306000_03 nmärkning

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Projektidé Vindkraft Tokeryd

Projektidé Vindkraft Tokeryd Vindkraft Bakgrund O2 är ledande inom storskalig landbaserad vindkraft i Norden. Företaget utvecklar, bygger, finansierar, förvaltar och äger vindkraftsanläggningar. Dessutom pågår affärsutveckling inom

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning Fjällbohög.

Miljökonsekvensbeskrivning Fjällbohög. Miljökonsekvensbeskrivning Fjällbohög www.enetjarnnatur.se Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Beslutsunderlag för lst Konsekvensbedömning Samrådet ligger till grund för arbetet MKB:ns syfte Att beskriva

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 ABILD. Vattenfall planerar för en vindkraftspark i skogarna sydost om Abilds kyrkby. Men kommunen vill ha en samlad bild innan man har någon åsikt

Läs mer

Bilaga 1.6. Fotomontage

Bilaga 1.6. Fotomontage Bilaga 1.6 Fotomontage FOTOMONTAGE TILL MKB Vindpark Liane STEFAN LARSSON Fotomontage till MKB, augusti 2013 Inledning Syftet med dessa fotomontage, är att visualisera hur de planerade vindkraftverken

Läs mer

Samråd inför tillståndsprövning enligt miljöbalken

Samråd inför tillståndsprövning enligt miljöbalken Samråd inför tillståndsprövning enligt miljöbalken Sammanställning av anteckningar Bollebygd den 18 september 2013 Projekt: Vindkraftpark Älmåsa i Bollebygd kommun. Närvarande: Västra Götalands länsstyrelse

Läs mer

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter Tillståndsprocessen Miljötillstånd av länsstyrelsen krävs om vindparken består av minst sju vindkraftverk, eller om total- höjden överstiger 150 m Miljöanmälan till kommunen krävs om vindparken består

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet drivs av ett konsortium som består av: Kolmårdsvind

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK 2013-09-05 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Kullboarp Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg 5 anställda

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Bilaga E. Vindpark Östra Frölunda

Bilaga E. Vindpark Östra Frölunda Bilaga E Miljötillståndsansökan Detaljstudie Huvudlayout och alternativa layouter i förhållande till detaljplanelagda områden Vindpark Östra Frölunda Detaljstudie huvudlayout och alternativa layouter i

Läs mer

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning Brännlidens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRÄNNLIDEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Samråd om vindpark Sögårdsfjället

Samråd om vindpark Sögårdsfjället Till Fastighetsägare och föreningar i närområdet kring Vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede 2014-01-14 Samråd om vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede Kraft med dotterbolaget Sögårdsfjällets Vind AB erhöll

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet

Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Bodhögarna - Ögonfägnaden Minnesanteckningar för öppet samrådsmöte den 20 februari i Borgvattnet Mötet öppnas och medverkande i projektet presenteras (Statkraft, SCA, SWECO, kommunerna). Presentationen

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet Välkomna Utformning Lokalisering och placering Vindförutsättningar Vindkraftverk Fundament, väg och elnät Områdesbeskrivning Naturområden Djur och växter Inventeringar Kultur Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage

Läs mer

Bilaga 23 Kompletteringar till MKB Ha lsingeskogens vindkraftpark

Bilaga 23 Kompletteringar till MKB Ha lsingeskogens vindkraftpark Sida 1 Bilaga 23 Kompletteringar till MKB Ha lsingeskogens vindkraftpark Layout med flyttad sydgräns. Produktionsberäkning (Pöyry SwedPower AB) Ljudberäkning (Pöyry SwedPower AB) Fotomontage (Pöyry SwedPower

Läs mer

BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20 i Sollefteå kommun

BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20 i Sollefteå kommun 2013-01-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Minnesanteckningar från Brännö Folkets park 2011-02-02

Minnesanteckningar från Brännö Folkets park 2011-02-02 Från Dokumentnamn Sida Minnesanteckningar 1(7) Datum E.ON Vind Sverige AB 2011-02-09 Författare Anna Svensson, Norconsult Informationsmöte angående vindkraftspark i Jonsbo Minnesanteckningar från Brännö

Läs mer

WindPRO version 2.6.1.252 jan 2009 Project:

WindPRO version 2.6.1.252 jan 2009 Project: 11:35 / 1 DECIBEL - Huvudresultat SVENSKA BESTÄMMELSER FÖR EXTERNT BULLER FRÅN LANDBASERADE VINDKRAFTVERK Beräkningen är baserad på den av Statens Naturvårdsverk rekommenderad metod "Ljud från landbaserade

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna 2012-01-23 Bild 1. Projektområdet Samrådsunderlag Vindpark Kånna 1 Administrativa uppgifter Sökande: Scanergy South AB Vita gavelns väg 10 426 71 Frölunda organisationsnummer

Läs mer

Vindpark Össjöhult. Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-12

Vindpark Össjöhult. Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-12 Vindpark Össjöhult Samråd enligt 6 kap 4 Miljöbalken Sakägare, allmänheten, organisationer och föreningar 2009-05-12 2 (16) Förprojektering av vindkraftverk söder om Vrå, Vrå församling, Ljungby kommun

Läs mer

02322-000754 NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 SE- 411 04 Göteborg T +46 (0)313 395 960 F +46 (0)313 395 969 E info@nordiskvindkraft.se www.nordiskvindkraft.se Anders Bjerkhoel (för fastighetsägare

Läs mer