Vi har utfört vår granskning enligt kommunallagen, fastställt revisionsreglemente samt god revisionssed.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi har utfört vår granskning enligt kommunallagen, fastställt revisionsreglemente samt god revisionssed."

Transkript

1 Sollentuna kommun Revisorerna Kommunfullmäktige i Sollentuna kommun Revisoremas redogörelse för 2012 Vi har utfört vår granskning enligt kommunallagen, fastställt revisionsreglemente samt god revisionssed. Revisorerna som är sju till antalet har haft ett tiotal sammanträden under året. Kommunens revisorer är; Rolf Hagstedt (ordförande), Hans Redtzer (vice ordförande), Pia Franzén, Kerstin Myrehed, Curt Berglund, Ove Nilsson och Nils-Åke Borgström. Revisorerna biträds av PwC. Revisorernas uppdrag enligt kommunallagen är att årligen, i den omfattning som följer av god revisionssed granska all verksamhet som bedrivs inom nämnderna. I uppdraget ingår också att som lekmannarevisorer, på samma sätt som gäller för den kommunala förvaltningen, granska den verksamhet som bedrivs i det företag som ägs av kommunen. Revisorerna ska pröva om verksamhetens sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig. De samlade revisionsinsatserna består av såväl verksamhetsrevision som redovisningsrevision. Verksamhetsrevision syftar till att bedöma om nämndernas verksamhet är ändamålsenlig och om den sköts på ett ekonomiskt tillfredsställande sätt. Den interna kontrollen bedöms genom såväl verksamhets- som redovisningsrevisionsinsatser. Bedömningen av om räkenskaperna är rättvisande sker inom ramen för redovisningsrevisionen. Nedan lämnas en redogörelse för de granskningar samt övriga aktiviteter som genomförts under året. Granskning av Årsredovisning 2012 Nedan sammanfattas i punktform våra väsentligaste iakttagelser med anledning av granskningen av årsredovisningen för 2012: Vi bedömer att årsredovisningen huvudsakligen redogör för utfallet av verksamheten, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen. Sollentuna kommun redovasar ett resultat för året på 82,7 mnkr. Resultatet exklusive realisationsvinster är på 59,3 mnkr och är 29,5 mnkr bättre än budget. Kommunen har därmed klarat balanskravet. Kommunkoncernens resultat uppgår till 319,7 mnkr (264 mnkr).

2 Vi bedömer den finansiella måluppfyllelsen som mycket god. Kommunstyrelsen gör ingen samlad bedömning av måluppfyllelsen för verksamheten. Av de 29 målen är 16 stycken uppfyllda, vilket ger en uppfyllandegrad på 55 procent. Vår bedömning är att måluppfyllelsen är svag. Vi bedömer vidare att årsredovisningen i allt väsentligt uppfyller kraven på rättvisande räkenskaper och är upprättad enligt god redovisningssed. Vi vill fästa uppmärksamhet på följande: Totalt redovisar nämnder och styrelser en negativ avvikelse mot budgeten på 34,5 mnkr. De största negativa avvikelserna visar Trafik- och fastighetsnämnden, Socialnämnden samt Vård- och omsorgsnämnden. Tidigare påpekanden om att noter till kassaflödesanalysen endast fmns för vissa poster står kvar. Då vald metod är svår att följa bör ytterligare förklaring i noter komplettera analysen. I samband med granskningen har vi noterat vissa avvikelser vad gäller tillläggsupplysningar. Dessa finns närmare beskrivna i avsnitt Avvikelserna bör hanteras till kommande bokslut. Kommunen har ännu ingen samlad dokumentation över redovisningssystemet där alla delar ingår. Ett sådant arbete har påbörjats men inte färdigställts. Granskning av Ansvarsutövande Enligt kommunallagen ska revisorerna granska all verksamhet årligen. Avsikten är att bedöma om styrelser, nämnder, fullmäktigeberedningar fullgjort sin uppgift. Revisorerna ska bedöma "om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen är tillräcklig." Syftet med den övergripande granskningen av ansvarsutövandet var att besvara följande revisionsfråga: Har verksamheten som bedrivs inom styrelser och nämnder skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt? Granskningen bygger på en genomgång av respektive nämnds verksamhetsberättelse och protokoll för 2012 och de uppdrag som fullmäktige riktat till nämnderna vid sitt sammanträde i november Granskningens resultat har inte sakgranskats utan utgör revisorernas interna material och som en utgångspunkt för diskussion om och bedömning av ansvarsutövandet. Vår bedömning är att samtliga styrelser/nämnder, utifrån denna granskning, har fullgjort sitt ansvar i enlighet med uppdraget från fullmäktige.

3 Granskning av Intern kontroll - system och rutiner för materiella anläggningstillgångar Är Kommunstyrelsens interna kontroll avseende redovisning av materiella anläggningstillgångar tillräcklig? Efter genomförd granskning bedömde vi att den interna kontrollen avseende redovisningen av anläggningstillgångar inte var tillräcldig. För att stärka den interna kontrollen rekommenderade vi Kommunstyrelsen att: Göra en fullständig genomgång och jämförelse avseende de fastigheter som finns registrerade på kommunens organisationsnummer i Lantmäteriverkets fastighetsregister gentemot de fastigheter som finns i kommunens anläggningsregister. Det är viktigt att klart identifiera varje enskild fastighet, dvs "bena upp" anläggningsregistret så att t ex inga klumpvärden finns. Samma beteckning på respektive fastighet ska finnas både i kommunens anläggningsregister och i Lantmäteriverkets fastighetsregister. Eventuella differenser som kan förekomma måste åtgärdas. Lägga in de fordon som finns på kommunens fordonsförteckning i anläggningsregistret. Totalt rör det sig om åtta olika typer av fordon. Tillse att löpande genomgångar/inventeringar görs över de inventarier som finns inom respektive förvaltning för att säkerställa att det finns substans i det som redovisas i anläggningsregistret, d v s att tillgångarna är balansgilla. Det är sju-åtta år sedan en genomgång/kontroll av detta skedde centralt från kommunens sida. Komplettera de skriftliga riktlinjer/rutinbeskrivningar som finns så att dessa blir mer utförliga, främst avseende regler och rutiner som ska gälla vid t ex utrangeringar, försäljningar, nedskrivningar etc. Det bör även framgå hur inventering av anläggningstillgångar ska ske och med vilken periodicitet samt i övrigt vilka kontroller som ska ske av substansen i anläggningsregistret. Granskningen överlämnades till Kommunstyrelsen för yttrande under januari Granskning av Leverantörsregister Är den interna kontrollen vad gäller kommunens leverantörsregister tillräcklig? Efter genomförd granskning var vår sammanfattande bedömning att den interna kontrollen gällande kommunens leverantörsregister i huvudsak är tillräcklig. Efter genomförd granskning rekommenderade vi Kommunstyrelsen att:

4 Upprätta fullständiga styrdokument med regler/riktlinjer avseende upplägg och avslut av leverantörer. Upprätta en rutin för att kontrollera bankgiro- och plusgironummer mer konsekvent. Urvalsmässigt genomföra löpande kontroller av befintliga leverantörer. Detta är särskilt angeläget då endast ca st leverantörer av de totalt ca st leverantörer som fmns i leverantörsregistret varit aktuella under Säkerställa att tvåhandsprincipen tillämpas vid upplägg av nya leverantörer i leverantörsregistret. Granskningen överlämnades till Kommunstyrelsen för yttrande under december Granskning av Styrningen av resultatenheter Ar Kommunstyrelsens och nämndernas principer för styrning av s.k. resultatenheter ändamålsenlig? Utifrån granskningen gjorde vi bedömningen att principerna för styrning av kommunens resultatenheter inte i alla delar är ändamålsenlig. Vi lämnade följande rekommendationer för att förbättra principerna för styrningen: Att avsnittet kring resultatenheter i styrdokumentet "Regler för styrning och uppföljning av ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sollentuna kommun" utvecklas. Att tydliga tillämpningsanvisningar tas fram rörande hanteringen i samband med årsbokslut och hur eventuella justeringar för felaktigheter ska göras. Att redovisningen av resultatenheter i ekonomisystemet kompletteras med verksamhetskod, för att, exempelvis, kunna följa om buffertar som upparbetats inom förskoleverksamhet förbrukas/nyttjas inom grundskoleverksamhet och omvänt. Att styrdokumentet "ekonomi- och verksamhetsstyrning - resultatenheter", vilket är från 2002, uppdateras. Vid uppdatering föreslås också att dokumentet går ut på remiss för att fånga in de eventuella frågeställningar rörande tillämpningen som har uppstått under de år sedan dokumentet skrevs samt för att identifiera problematik som är förvaltningsspecifik. Granskningen överlämnades till Kommunstyrelsen för yttrande samt till Barnoch ungdomsnämnden, Socialnämnden, Vård- och omsorgsnämnden och Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden för kännedom under oktober

5 Granskning av Delårsbokslut Syftet med den översiktliga granskningen var att ge revisorerna underlag för att kunna bedöma om delårsrapporten är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed samt om resultatet är förenligt med de mål som Kommunfullmäktige beslutat. Vår bedömning lämnade till Kommunfullmäktige i samband med att delårsrapporten behandlades. Resultatet för perioden var 201 mnkr (inkl. realisationsvinster 204 mnkr), vilket var 64 mnkr bättre än motsvarande period föregående år. Prognosen för helåret pekade mot ett resultat om 86 mnkr, exkl. realisationsvinster. Största positiva avvikelsen berodde på ökade skatteintäkter. Kommunstyrelsens bedömning i delårsrapporten var att balanskravet skulle komina att uppfyllas. Av rapporten framgick att nämnderna prognostiserade en avvikelse mot budget på -38,7 mnkr. Stora avvikelser fanns inom Kommunstyrelsen, Rudbeckskolan, Socialnämnden, Vård- och omsorgsnämnden samt SOLOM. Utifrån vår översiktliga granskning gjorde vi följande bedömning av kommunens delårsrapport: Att delårsrapportens, i allt väsentligt, var upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed i övrigt. Detta mot bakgrund av att det inte framkommit några omständigheter som skulle tyda på så inte var fallet. Att det prognostiserade resultat är förenligt med de finansiella målen som fullmäktige fastställt i budget Att måluppfyllelsen avseende verksamheten delvis är förenlig med de av fullmäktige fastställda målen i budget Av de 29 målen beräknas 2/3 uppfyllas vid årets slut. Granskning av Uppföljningen av kvaliteten i särskilt boende Har Vård- och omsorgsnämnden en ändamålsenlig styrning och uppföljning avseende kvaliteten inom särskilda boenden? Vår sammanfattande bedömning var att nämnden i stort har en ändamålsenlig styrning och uppföljning avseende kvaliteten inom särskilda boenden. Den sammanfattande bedömningen baserades på följande granskningsiakttagelser och bedömningar avseende granskningens kontrollmål: Nämnden/förvaltningen har konkretiserat fullmäktiges övergripande mål och fastställt tydliga mål för kvaliteten i särskilda boenden.

6 Vård- och omsorgsnämnden har, i allt väsentligt, konkretiserat fullmäktiges övergripande mål och fastställt tydliga mål för kvaliteten i särskilt boende. Nämnden har genom avtal tagit vara på sin rätt till uppföljning av och insyn i utförarnas verksamhet. Kommunfullmäktige har formulerat ett övergripande mål för Vård- och omsorgsnämnden med fokus på kvalitet utifrån nämndens vision och övergripande politiska målsättning. Till det övergripande målet har nämnden kopplat fem mätbara indikatorer. Indikatorerna uppfyller i stort sett kraven för vad man kallar ett SMART mål, dvs. specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsatt. Det ställs dessutom krav på att nämndens mål ska vara styrande för utförarnas verksamhet och att utföraren ska verka för att uppfylla nämndens vision. Det finns en ändamålsenlig struktur för uppföljning av uppställda och avtalade mål och krav. Nämnden har, i stort, en struktur för uppföljning av uppställda och avtalade mål och krav. Nämnden har en plan för hur kontroll och uppföljning av avtal, verksamhet och kvalitet för att säkerställa att kommunen erhåller det resultat som förväntas utifrån avtal, uppdrag och beviljade insatser inom särskilt boende. Avtalsuppföljningen sker tre månader efter utförarens uppstart och när nämnden ska fatta beslut om avtalsförlängningar samt i årliga temauppföljningar. Uppföljningen omfattar alla utförare, såväl dem i kommunens egen utförarorganisation som i enskilt kontrakterade privata utförare enligt LOU. Resultat och analys av årets kvalitetsuppföljning sammanställs i nämndens årskvalitetsredovisning. Nämnden fattar dock inte något aktivt beslut med anledning av rapporteringen av denna. För att nämndens styrning ska bli tydligare rekommenderar vi nämnden att fatta mer aktiva beslut avseende kvalitetsredovisningen eftersom nämndens styrning återspeglas genom de beslut som fattas. Kvalitetsuppföljningen omfattar såväl kommunens egenregiverksamhet som externa utförare. Kvalitetsuppföljningen avseende särskilt boende omfattar i allt väsentligt, såväl kommunens egenregiverksamhet som externa utförare. Granskningen överlämnades till Vård- och omsorgsnämnden för yttrande samt till Kommunstyrelsen för kännedom under november Granskning av Ramavtal Ar kommunens upphandlings verksamhet ändamålsenlig utifrån verksamhetens behov, kvalitet och pris samt är kommunens upphandlingsoch inköpsverksamhet ändamålsenligt organiserad? Vår sammanfattande bedömning gällande Kommunstyrelsens upphandlingsverksamhet var att den i huvudsak är ändamålsenligt organiserad och underlättar och bidrar till verksamheternas användning av ramavtal. Det fmns tydliga och uppdaterade regler kring upphandling med tillhörande tillämpningsanvisningar samt en pedagogisk avtalsdatabas på kommunens intranät. Dock ifrågasatte vi att kommunen har rabattavtal med ej upphandlade lev erantörer i avtalsdatabasen. Vidare gjorde vi bedömningen att kommunen skulle kunna utveckla den löpande uppföljningen av ramavtal.

7 Vår sammanfattande bedömning gällande Kommunstyrelsens och nämndernas organisation av inköpare var att den inte är ändamålsenlig. I granskningen har vi iakttagit att kommunen saknar regler för vem/vilka som får göra avrop på ramavtal samt att det saknas en tydlig koppling mellan budgetansvar och inköpsrätt. Vi gjorde bedömningen att detta utgör en risk för att inköp görs utanför kommunens ramavtal, något som även förtydligas av resultatet av registeranalysen. Dessutom saknas ett strukturerat arbete med att utbilda medarbetare inom inköp och avrop mot ramavtal. Vår sammanfattande bedömning gällande om upphandlingsverksamheten är ändamålsenlig utifrån verksamhetens behov, kvalitet och pris var att den inte kan bedömas vara ändamålsenlig. Avseende inköp från ramavtalsleverantörer är kommunens andel endast 12 procent beloppsmässigt under den granskade perioden, vilket vi bedömer vara lågt. Vidare gjorde vi bedömningen att kommunen har förhållandevis få ramavtalskategorier, har flertalet ramavtalsleverantörer där de ackumulerade inköpen understiger direktupphandlingsgränsen samt har flera ramavtalsleverantörer där inga inköp gjorts under granskningsperioden. I granskningen har vi noterat att inköp över direktupphandlingsgränsen gjorts från leverantörer där kommunen enbart har rabattavtal, något som strider mot LOU. Efter genomförd granskning rekommenderade vi kommunen att: Utveckla den löpande uppföljningen av ramavtalen genom att på ett mer strukturerat sätt ta in synpunkter från beställare inför de årliga uppföljningarna med ramavtalsleverantörerna, samt att dokumentera detta. Se över vem/vilka som bör ha inköpsrätt/avropssätt i kommunen, samt se till att dessa erhåller adekvat utbildning. Göra en egen analys/riskbedömning av att ha rabattavtal och att dessa återfinns i kommunens avtalsdatabas. Alla inköp följs upp årligen för att säkerställa att ramavtalen täcker verksamheternas behov av varor och tjänster. Granskningen överlämnades till Kommunstyrelsen för yttrande under januari Lekmannarevision Revisorerna har under 2012 genomfört s.k. lekmannarevision i kommunens bolag. Lekmannarevisionens inriktning har varit samordning och samarbete mellan kommunen och de kommunala bolagen. Granskningsrapporter har upprättats för samtliga bolag. Dessutom har en gemensam rapport upprättats.

8 Dialog och kontakter med nämnder och kommunstyrelse m m Revisorerna har löpande följt samtliga nämnders verksamhet genom läsning av protokoll och handlingar. Granskning har även omfattat den verksamhet som bedrivits av den Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands-Väsby samt den gemensamma Överförmyndarnämnden för samma kommuner. Revisorerna har haft möten med Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Kultur- och fritidsnämnden, Miljö- och byggnadsnämnden, Plan- och exploateringsutskottet, Socialnämnden, Kommunfullmäktiges presidium samt Kommunstyrelsen under året. I november 2012 var revisorerna i Sollentuna värdar för en s.k. nätverksträff för kommun- och landstingsrevisorer i Stockliolms län. Under 2012 har även en förstudie gjorts avseende s.k. "Våld i nära relationer". 8

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 www.pwc.com/se Sofia Nylund Anders Rabb Sandra Feiff September 2013 Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 Sollentuna kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2017

Revisionsberättelse för år 2017 Sida 1 av 18 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Hanna Holmberg Richard Vahul Granskning av delårsrapport 2014 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN. Antagen

Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN. Antagen Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN Antagen 2016-04-11 Revisionsplan 2016 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Revisorernas redogörelse för 2016

Revisorernas redogörelse för 2016 Sollentuna kommun 2016-03-28 Revisorerna Kommunfullmäktige i Sollentuna kommun Revisorernas redogörelse för 2016 Vi har utfört vår granskning enligt kommunallagen, fastställt revisionsreglemente samt god

Läs mer

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande.

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande. Revisorerna Till Fullmäktige i Ragunda kommun Organisationsnummer 212000-2452 Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivits i styrelse

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Elisabeth Husdahl Surahammars kommun Oktober Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun www.pwc.se KLK 2017/747 2017.1458 2017-11-07 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Emil Forsling, auktoriserad revisor Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (9) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2013

Revisionsberättelse för år 2013 2014-04-14 1 (5) Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anders Rabb Sandra Feiff Jenny Nyholm Ebba Lind Granskning av delårsrapport 2015 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 2 a. Bakgrund 2 b.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Torsås kommun Åsa Bejvall augusti 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA Till Kommunfullmäktige Revisorernas redogörelse 2014 För att kunna ge underlag till kommunfullmäktiges ansvarsprövning har vi granskat all verksamhet som bedrivs inom nämnders och styrelsers verksamhetsområden

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Certifierad kommunal revisor Sofia Nylund Sandra Feiff Jessica Nordahl Granskning av delårsrapport 2016 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Maristads kommun. Granskning av årsredovisning 2018

Maristads kommun. Granskning av årsredovisning 2018 www.pwc.com/se Maristads kommun Granskning av årsredovisning 2018 Inger Andersson, certifierad kommunal revisor Anton Melén Amanda Svensson Stefana Vasic Sammanfattande bedömning Vår samlade bedömning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2016

Revisionsberättelse för år 2016 Sida 1 av 16 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB

Granskningspromemoria. S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria 2017 S:t Erik Markutveckling AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 17, 2018 Dnr: 3.1-2-18/2018 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Danderyds kommun Kommunrevisorer

Danderyds kommun Kommunrevisorer Danderyds kommun Kommunrevisorer Bilaga till revisionsberättelse 2018 1.1 Inledning Vi kommunrevisorer har kommunfullmäktiges uppdrag att granska kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet och pröva om

Läs mer

Bilaga 1. Till kommunfullmäktige i Svedala kommun

Bilaga 1. Till kommunfullmäktige i Svedala kommun Bilaga 1 Till kommunfullmäktige i Svedala kommun Revisorernas redogörelse för räkenskapsåret 2014 1(7) Vårt uppdrag I vårt uppdrag som revisorer i Svedala kommun har vi granskat kommunstyrelsens, nämndernas

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 www.pwc.com/se Anders Hägg Anders Rabb Sandra Volter Oktober 2013 Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 Solna stad Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens innehåll

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Haparanda Stqd Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Dennis Hedberg Hanna Franck-Larsson Micaela Hedin Granskning av delårsrapport 2014 Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland Granskningsrapport Carin Hultgren Lars Dahlin Anette Fagerholm Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport 2015 Landstinget i Värmland Granskning av delårsrapport 2015 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Revisorernas redogörelse för 2014

Revisorernas redogörelse för 2014 Sollentuna kommun 2015-03-17 Revisorerna Kommunfullmäktige i Sollentuna kommun Revisorernas redogörelse för 2014 Vi har utfört vår granskning enligt kommunallagen, fastställt revisionsreglemente samt god

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Lisbet Östberg Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

REVISORERNA Kommunfullmäktige Tierps kommun

REVISORERNA Kommunfullmäktige Tierps kommun Kommunfullmäktige Tierps kommun Revisionsberättelse för år 2016 Vi har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet. Granskningen har inriktats mot att bedöma kommunstyrelsens och nämndernas ledning,

Läs mer

Kommunens revisorer Revisorernas redogörelse 2011 Väsentlighets- och riskanalys

Kommunens revisorer Revisorernas redogörelse 2011 Väsentlighets- och riskanalys Kommunens revisorer s redogörelse 2011 Vi har under året granskat den verksamhet som bedrivits inom Kommunstyrelsens och övriga nämnders ansvarsområden enligt särskild granskningsplan. PwC har biträtt

Läs mer

REVISIONSPLAN Beslutad av revisorerna Kommunrevisionen

REVISIONSPLAN Beslutad av revisorerna Kommunrevisionen REVISIONSPLAN 2018 Beslutad av revisorerna 2018-04-18 Kommunrevisionen 1. Uppdrag... 3 2. Mål... 3 3. Arbetssätt... 4 4. Samverkan kommunfullmäktige revisorskollegiet... 4 5. Inriktning... 4 6. Analys

Läs mer

pwc Granskningsrapport

pwc Granskningsrapport pwc Granskningsrapport Innehållsförteckning i Sammanfattande bedömning Inledning.i Bakgrund. Syfte, revisionsfrågor och avgränsning i 3.3 Revisionskriterier.4 Metod Granskningsresultat 3.i Allmänna iakttagelser

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Medelpads räddningstjänstförbund Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 www.pwc.com/se Carl-Stefan von Engeström Mazén Sliwa Roger Burström Oktober 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Tierps kommun pwc Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Inger Andersson Certifierad kommunal revisor Elinore Fahlgren September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 www.pwc.se Granskningsrapport Inger Andersson Cert. kommunal revisor Anela Cmajcanin Revisor Granskning av delårsrapport 2016 Marks kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rapport från Stadsrevisionen

Granskning av delårsrapport Rapport från Stadsrevisionen Granskning av delårsrapport 2015-08-31 Rapport från Stadsrevisionen Dnr 3.1.2-205/2015 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

REVISORERNA Bilaga till revisionsberättelsen

REVISORERNA Bilaga till revisionsberättelsen 2016-03-17 Bilaga till revisionsberättelsen Redogörelse för revisionen år 2015 Innehåll 1. Redogörelse för revisionen år 2015...2 1.1 Inledning... 2 1.2 Granskningsinriktning... 2 2. Årlig grundläggande

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc Revisionsrapport Granskning av leverantörsregister Sollentuna kommun pwc 2012-11-09 Anders Petersson Anders Haglund Projektledare Uppdragsledare Namn förtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7.

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7. Revisionsrapport Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap oktober 2oi7 Granskning av delårsrapport 2017 Pwc nnehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning i 2 nledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 KS/2015:287 Granskningsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Certifierad kommunal revisor Sofia Nylund Ebba Lind Fredrik Jehrén Simon Löwenthal Granskning av delårsrapport 2016 Solna Stad Granskning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson, Certifierad kommunal revisor Viktor Hallström Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport Nynäshamns kommun

Granskning av delårsrapport Nynäshamns kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Richard Vahul Auktoriserad revisor Certifierad kommunal revisor Simon Löwenthal Revisionskonsult Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Projekt med extern finansiering styrning och kontroll Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2017

Översiktlig granskning av delårsrapport 2017 Bilaga Förslag 89 www.pwc.com/se Översiktlig granskning av delårsrapport 2017 Richard Vahul Carin Hultgren Jenny Nyholm Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje Innehåll Syfte, revisionsfrågor,

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per 2018-08-31 Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Revisionsberättelse för 2014 - ansvarsfrihet för nämnder och styrelser för år 2014.

Revisionsberättelse för 2014 - ansvarsfrihet för nämnder och styrelser för år 2014. STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 18 (20) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-04-23 Kf Ks/2013-0512 Revisionsberättelse för 2014 - ansvarsfrihet för nämnder och styrelser för år 2014. Förslag

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Annie Wang Revisionskonsult 11 oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

Vetlanda kommun. Granskning av delårsbokslut Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 september 2011

Vetlanda kommun. Granskning av delårsbokslut Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 september 2011 Vetlanda kommun Granskning av delårsbokslut 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 september 2011 Jonas Leander Ulrika Strånge Susanne Karlsson Helena Patrikson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 www.pwc.com/se Linda Yacoub Sofia Nylund Susanna Collijn Oktober 2013 Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 Vaxholms stad Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning s. 3 Delårsrapportens

Läs mer

Delårsrapport för Österåkers kommun

Delårsrapport för Österåkers kommun Ordförandeförslag 00 Till Kommunfullmäktig Datum 2014-10-14 Dnr KS 2014/0282 Delårsrapport för 2014-01 -01-2014-08-31 Beslutsförslag Kommunfullmäktiges ordförande föreslår Kommunfullmäktige besluta 1.

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Årsredovisning Kommunens revisorer. Årsredovisning 2018, Kommunens revisorer, tertial 3 1(5)

Årsredovisning Kommunens revisorer. Årsredovisning 2018, Kommunens revisorer, tertial 3 1(5) Årsredovisning Kommunens revisorer Innehållsförteckning 1 Årsredovisningen i sammanfattning... 3 Beskrivning och analys av utfall... 3 Analys av resultat- och måluppfyllelse... 4 1 Årsredovisningen i sammanfattning

Läs mer

Kommunrevisionen. Revisionsplan Antagen av kommunrevisionen den 18 januari 2017

Kommunrevisionen. Revisionsplan Antagen av kommunrevisionen den 18 januari 2017 Revisionsplan 2017 Antagen av kommunrevisionen den 18 januari 2017 MÅL Ambitioner Att göra risk- och väsentlighetsanalyser före revisionsplanering Att visa på goda exempel, som kan vara till gagn för utvecklingen

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Övertorneå kommun Anneth Nyqvist Revisonskonsult Anna Carlénius Revisonskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund 2 1.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden

Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden www.pwc.se Revisionsrapport Anders Haglund Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Ansvarsutövande: Överförmyndarnämnden Mitt Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (8) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Granskning av delårsrapport Nynäshamns kommun

Granskning av delårsrapport Nynäshamns kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Richard Vahul Certifierad kommunal revisor Jenny Nyholm Revisionskonsult Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1.

Läs mer

Datum. Resultatet av vår granskning och underlag för gjorda bedömningar finns redovisat i bifogad revisionsrapport.

Datum. Resultatet av vår granskning och underlag för gjorda bedömningar finns redovisat i bifogad revisionsrapport. Arvidsjaurs kommun Revisorerna Datum Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Utlåtande avseende delårsrapport 2013-08-31 Vi ska som revisorer bedöma om kommunens delårsrapport är upprättad i enlighet med lagens

Läs mer

Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr

Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr Gnesta kommun Ink: 2015-04- 15 Dnr: För handläggning. GNESTA KOMMUN 2015-04-20 Revisorerna Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr. 212000-2965 Revisionsberättelse för år 2014 Revisorerna har granskat

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Haparanda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

PAJALA KOMMUN

PAJALA KOMMUN Datum 1(6) Kommunfullmäktige i Pajala kommun Revisionsberättelse för år 2012 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda lekmannarevisorer

Läs mer

Revisorernas verksamhetsberättelse 2012

Revisorernas verksamhetsberättelse 2012 1 Revisorernas verksamhetsberättelse 2012 För uppföljning av revisionsplanen för verksamhetsåret 2012 överlämnas härmed vår berättelse. Vår revisionsberättelse för 2012 har avgivits den 9 april 2013. Förutsättningar

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Freeman Revisionskonsult April 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2016

Översiktlig granskning av delårsrapport 2016 www.pwc.com/se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2016 Översiktlig granskning av delårsrapport 2016 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Anneth Nyqvist Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt 2015 1 3.2.1

Läs mer