Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr"

Transkript

1 Gnesta kommun Ink: Dnr: För handläggning. GNESTA KOMMUN Revisorerna Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr Revisionsberättelse för år 2014 Revisorerna har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet och genom utsedda lekmannarevisorer verksamheterna i Gnesta Kommunkoncern AB, Gnestahem AB, Gnesta Förvaltnings AB och Gnesta Stadsnät AB. Granskningen har även omfattat hjälpmedelsnämnden och den gemensamma patientnämnden. Kommunstyrelsen och nämnderna ansvarar för att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande mål, beslut och riktlinjer samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De ansvarar också för att det finns en tillräcklig intern kontroll samt för återredovisningen till fullmäktige av hur de fullgjort uppdraget. Revisorernas ansvar är att granska verksamhet, redovisning, intern kontroll och pröva om verksamheten bedrivits i enlighet med fullmäktiges uppdrag. Granskningen har såvitt avser kommunen utförts enligt kommunallag, god revisionssed i kommunal verksamhet och fastställt revisionsreglemente. Vår granskning har haft den omfattning och inriktning samt givit det resultat som redovisas i bilagan "Revisorernas redogörelse för 2014 års granskningar". Årets resultat uppgår till tkr före balanskravsutredning och 32 tkr efter. Vi noterar att de största avvikelserna mot budget finns inom vissa nämnder, men ingen nämnd redovisar sammanlagt underskott över 1 mnkr, vilket är en förbättring jämfört med föregående år. Förvaltningsberättelsen innehåller en uppföljning av de elva verksamhets- och finansiella mål för god ekonomisk hushållning som fullmäktige har angivit i 2014 års framtidsplan med flerårsplan Det finansiella målet avseende resultatet har inte uppfyllts, vilket de andra två finansiella målen har gjort. Fyra av verksamhetsmålen bedöms ha uppfyllts medan övriga fyra bedöms delvis ha uppfyllts. Dessa mål är strävansmål och gäller för perioden Redovisning lämnas över vad som gjorts för att nå målen samt ett antal mått och indikatorer. Det finns ingen tydlig definition av vad som ska ha uppnåtts för att målen ska anses ha uppfyllts helt eller delvis, vilket innebär att revisorerna inte kan uttala sig om målen har uppfyllts. Vi bedömer den finansiella måluppfyllelsen som god då två av tre mål har uppnåtts, men vi noterar att kommunen inte har nått målet om resultatet. Vi bedömer utifrån årsredovisningens återrapportering verksamhetsmålens uppfyllelse som god totalt sett, då vi väger samman antalet mål som har uppfyllts helt och delvis.

2 Vi bedömer vidare att årsredovisningen i allt väsentligt uppfyller kraven på rättvisande räkenskaper och är upprättad enligt god redovisningssed. Några mindre avvikelser har noterats och kommenterats i rapporten, men de bedöms ej vara väsentliga. Förbättring har gjorts sedan förra året då anskaffningskostnader och ackumulerade avskrivningar nu redovisas i noterna till balansräkningen avseende tillgångarna. När det gäller de fördjupade granskningar som genomförts under året har vill vi uppmärksamma följande: Att det inom socialnämnden bedrivs ett förbättringsarbete utifrån de brister som tidigare granskningar har konstaterat. Efterlevnaden av det nya kvalitetsledningssystemet var inte ännu inte möjlig att bedöma vid tidpunkten för revisorernas uppföljning. Kvarstående brister som nämnden har att arbeta med rör bl a att åtgärda brister i genomförandeplanerna vad gäller brukarnas delaktighet och sociala aktiviteter, samt tydliggörande av nämndens ambitionsnivå avseende kvalitet. Att kultur- och tekniknämndens interna kontroll vad gäller upphandling och inköp inte är tillräcklig och uppvisar brister. Utöver detta gör vi iakttagelsen att nästintill inga åtgärder har vidtagits med anledning av den granskning av inköp och upphandling som gjordes 2013 där kommunstyrelsens inköps- och upphandlingsverksamhet inte bedömdes vara ändamålsenligt organiserad. Till detta är vi kritiska och utgår från att erforderliga åtgärder vidtas under Ansvarsfrihet Revisionen för 2014 har inte föranlett någon anmärkning mot styrelsen och övriga nämnder. Efter en samlad bedömning tillstyrker vi att kommunstyrelsen, nämnderna, den gemensamma nämnden för tekniska hjälpmedel och den gemensamma patientnämnden samt de enskilda förtroendevalda i dessa organ beviljas ansvarsfrihet. Vi tillstyrker också att kommunens årsredovisning godkänns. a 2015-,k20 Åke Nilsson 07.1r-11 C./!3< d Björn Svallfors Bir a Bergq CU4/k/ Lena Dahlö Lööf Sune Åkerlind

3 Bilagor Till revisionsberättelsen hör bilagorna: Revisorernas redogörelse för 2014 års granskningar (i) Granskningsrapport från lekmannarevisor i - Gnesta Kommunkoncern AB (2) - Gnestahem AB (3) _ Gnesta Förvaltnings AB (4) - Gnesta Stadsnät AB (5) Gnesta Centrumfastigheter AB Hjälpmedelsverksamheten (7) Gemensam patientnämnd (8)

4 Revisorernas redogörelse för 2014 års granskningar Granskningens inriktning och omfattning Revisionsarbetet har skett i enlighet med fastlagd revisionsplan och de av revisorerna fastställda granskningsuppdragen. Löpande granskning har gjorts av Kommunstyrelsens och övriga nämnders protokoll. Revisionsarbetet har även omfattat möten och kontakter med representanter för kommunens styrelse samt nämnder och förvaltningsledningar. Under året har revisorerna träffat presidierna från kommunstyrelsen, socialnämnden, kultur- och tekniknämnden, barn- och utbildningsnämnden och miljö- och byggnämnden tillsammans med respektive förvaltningschef. Revisionen har föranlett synpunkter och förslag av olika karaktär. Dessa har delgivits berörda nämnder och förvaltningar. Revisionsskrivelser har avgivits till kommunstyrelsen och berörda nämnder samt lämnats till kommunfullmäktige för kännedom. Granskningen av bokslut och årsredovisning 2014 grundar sig på material som fastställts av kommunstyrelsen. Revisorernas redogörelse för 2014 års granskningar Revisorerna har under år 2014 genomfört följandegranskningar: Granskning IT-säkerhet externt penetrationstest Intern kontroll Inköp och attestering inom barn- och utbildningsnämnden Intern kontroll avseende inköp från externa leverantörer inom kulturoch tekniknämnden Uppföljning av tidigare revisionsgranskningar Socialnämndens styrning av äldreomsorg Granskning av delårsrapport 2014 Granskning av årsredovisning 2014 I det följande redovisas en sammanfattning av syfte och resultat för respektive granskning. Granskning av delårsrapport Syfte: Revisorerna har granskat kommunens delårsrapport för perioden Syftet med den översiktliga granskningen är att ge kommunens revisorer ett underlag för sin bedömning av om delårsrapporten är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed samt om resultatet är förenligt med de mål som kommunfullmäktige fastställt. Revisorernas uttalande avges i den bedömning som de avlämnar till kommunfullmäktige i samband med att delårsrapporten behandlas. Resultat: Resultatet för perioden är 8,5 mnkr (-4,1 mnkr), vilket är 12,6 mnkr högre än motsvarande period föregående år. Prognosen för helåret pekar mot ett resultat om 9,2 mnkr. Bedömningen i delårsrapporten är att balanskravet kommer att uppfyllas. Utifrån vår översiktliga granskning gör vi följande bedömning av kommunens delårsrapport:

5 Vi bedömer att delårsrapporten i allt väsentligt är upprättad i enlighet med lagens krav och god redovisningssed i övrigt. Vi bedömer att det finns möjlighet att uppnå de finansiella mål om god ekonomisk hushållning som kommunfullmäktige har fastställt utifrån den prognos som lämnas. Vi bedömer att det finns möjlighet att delvis uppnå de verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning som kommunfullmäktige har fastställt. Vi bedömer att redovisning lämnas utifrån de mått som finns fastställda. Målen är strävansmål och det finns inte någon tydlig definition för vad som ska ha uppnåtts för att de olika nivåerna ska anses uppnådda. Vi har noterat att kommunen har påbörjat arbete med att införa komponentavskrivning. Granskning av årsredovisning 2014 Syfte: Revisorerna har bl a till uppgift att pröva om räkenskaperna är rättvisande. Inom ramen för denna uppgift bedöms om årsredovisningen är upprättad i enlighet med lag om kommunal redovisning (kap 3 8). Vidare ska revisorerna enligt kommunallagen (9:9a) avge en skriftlig bedömning av om resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de mål fullmäktige beslutat om. Bedömningen ska biläggas årsbokslutet. Detta sker inom ramen för upprättandet av revisionsberättelsen. Granskningen, som sker utifrån ett väsentlighets- och riskperspektiv, ska besvara följande revisionsfrågor: Lämnar årsredovisningen upplysning om verksamhetens utfall, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen? Med verksamhetens utfall avses utfallet i förhållande till fastställda mål och ekonomiska ramar. Har balanskravet uppfyllts och hanteras eventuella underskott i enlighet med balanskravets regler? Är årsredovisningens resultat förenligt med de mål fullmäktige beslutat avseende god ekonomisk hushållning? Är räkenskaperna i allt väsentligt rättvisande? Med rättvisande avses följsamhet mot lag, rekommendationer och god redovisningssed. Resultat: Vi bedömer att årsredovisningen huvudsakligen redogör för utfallet av verksamheten, verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen. Kommunen lever upp till kommunallagens krav på en ekonomi i balans (KL 8:5 a-b). Årets resultat uppgår till tkr före balanskravsutredning och 32 tkr efter. Vi noterar att de största avvikelserna mot budget finns inom vissa nämnder, men ingen nämnd redovisar sammanlagt underskott över 1 mnkr, vilket är en förbättring jämfört med föregående år. Årsredovisningen i Gnesta kommun är upprättad utifrån kommunens styrmodell och utgår från visionen: "Gnesta för dig som vill växa i stadens lugn och landets puls." Till visionen finns både långsiktiga mål och en tillväxtstrategi. Förvaltningsberättelsen innehåller en uppföljning av de elva verksamhets- och finansiella mål för god ekonomisk hushållning som fullmäktige har angivit i 2014 års framtidsplan med flerårsplan Det finansiella målet avseende resultatet har inte uppfyllts, vilket de andra två finansiella målen har gjort. Fyra av verksamhetsmålen bedöms ha uppfyllts medan övriga fyra bedöms delvis ha uppfyllts. Dessa mål är strävansmål och gäller för perioden Redovisning lämnas över vad som gjorts för att nå målen samt ett antal mått och indikatorer. Det finns ingen tydlig definition av vad som ska ha uppnåtts för att målen ska anses ha uppfyllts helt eller delvis, vilket innebär att revisorerna inte kan uttala sig om målen har uppfyllts.

6 Vi bedömer den finansiella måluppfyllelsen som god då två av tre mål har uppnåtts, men vi noterar att kommunen inte har nått målet om resultatet. Vi bedömer utifrån årsredovisningens återrapportering verksamhetsmålens uppfyllelse som god totalt sett, då vi väger samman antalet mål som har uppfyllts helt och delvis. Vi bedömer vidare att årsredovisningen i allt väsentligt uppfyller kraven på rättvisande räkenskaper och är upprättad enligt god redovisningssed. Några mindre avvikelser har noterats och kommenterats i rapporten, men de bedöms ej vara väsentliga. Förbättring har gjorts sedan förra året då anskaffningskostnader och ackumulerade avskrivningar nu redovisas i noterna till balansräkningen avseende tillgångarna. Granskning IT-säkerhet externt penetrationstest Syfte: Granskningen syftade till att identifiera sårbarheter i kommunens externa nätverk genom tekniska tester. För att uppnå granskningens var följande kontrollmål styrande för granskningen: Är kommunens nuvarande IT-säkerhet tillräcklig för att minimera risker för obehörigt intrång av extern aktör? Uppfyller kommunen vad som anses vara god praxis inom informations- och ITsäkerhetsområdet? Resultat: På det externa nätverket identifierades endast ett fåtal brister av betydande karaktär. Trots de observationer som gjordes bedöms kommunens externa IT-miljö ha en säkerhetsnivå som ligger över genomsnittet i jämförelse med resultatet av andra penetrationstester som PwC utfört inom offentlig verksamhet. Denna slutsats är baserad på identifierad konfiguration samt typen och antalet tjänster som exponeras. Revisorerna rekommenderar att Gnesta kommun genomför en riskanalys samt åtgärdsanalys baserat på de i denna rapport angivna bristerna och rekommendationerna. Fokus bör sättas på att verifiera att uppdateringsrutiner efterlevs, speciellt för system som är exponerade mot Internet, samt att det finns tydliga riktlinjer kring vilka tjänster som far exponeras mot Internet. De åtgärder som genomförs bör revideras och granskas efter införande för att säkerställa att effekten av åtgärden är uppnådd. Detta kan exempelvis göras genom analys av utförda åtgärder, nya penetrationstester eller manuella kontroller. Uppföljning av tidigare revisionsgranskningar socialnämndens styrning av äldreomsorg Syfte: Under har fyra revisionsgranskningar genomförts som visat på brister bl a i Socialnämndens styrning. Nämnden har i sina svar i viss mån instämt i kritiken och redovisat åtgärder för att nå en förbättring. Nämnden har också i sina svar hänvisat till pågående utvecklingsarbete. Det har under denna tidsperiod varit flera chefsbyten på olika nivåer, vilket lett till oro. Personalgrupper har fört fram kritik mot ledning och nämnd, även kritik och misstroende på utförandet av äldreomsorg har förekommit. Mot denna bakgrund beslutade revisorerna att göra en översiktlig uppföljning av de fyra granskningarna. De revisionsfrågor som ska besvaras är om Socialnämnden har ett pågående utvecklingsarbete för att förbättra styrningen, samt om Socialnämnden har åtgärdat övriga brister som har konstaterats i granskningarna. Resultat: Alltsedan de uppföljda granskningarna genomfördes, har det pågått ett förändringsarbete. Omställningarna och förändringarna har tagit betydligt längre tid än planerat. Det finns fortfarande områden som har brister. Som svar på revisionsfrågan avseende nämndens styrning är bedömningen att den har förbättrats. Samarbetet och förtroendet mellan nämnd och förvaltning har förbättrats avsevärt. Det nya kvalitets-

7 ledningssystemet har tydliggjort nämndens styrning och uppföljning. Det förutsätter dock att det efterlevs, vilket denna granskning inte kan verifiera, då det inte gått tillräckligt lång tid. De brister som konstaterats i granskningarna har till delar åtgärdats. Uppföljningen av externa utförares följsamhet till gällande avtal är numera reglerat i avtalet med utföraren. Det finns förutsättningar för ett ändamålsenligt och aktuellt kvalitetsledningssystem. Nämndens styrning har blivit bättre. Kommunikationen mellan nämnd och förvaltning fungerar tillfredsställande. Kvarstående brister: Genomförandeplanerna har stora brister bl a vad gäller brukarnas delaktighet och sociala aktiviteter. Nämnden har ännu inte tydliggjort sin ambitionsnivå vad gäller kvalitet. Värdighetsgarantin, som är under utarbetande, kan vara en sådan. Intern kontroll Inköp och attestering inom barn- och utbildningsnämnden Syfte: Den övergripande revisionsfrågan huruvida den interna kontrollen inom barn- och utbildningsnämnden tillräcklig vid betalning av leverantörsfakturor. Resultat: Den sammantagna bedömningen var att attestreglementet är anpassat till förutsättningarna i kommunen. Det framgår inte i reglementet att fakturorna går vidare till överordnad om de inte har beslutsattesterats inom ett visst antal dagar. Vi bedömer att detta bör ske och att det på attestlistorna anges vem attesträtten går vidare till. Vi rekommenderar att det skickas meddelande till överordnad chef när en faktura inte attesteras i tid. Vår bedömning är att rutinerna är ändamålsenliga, säkra och tillförlitliga avseende hanteringen av leverantörsfakturor och att rutiner tillämpas. Intern kontroll avseende inköp från externa leverantörer inom kultur- och tekniknämnden Syfte: Revisionsfrågorna har varit huruvida kultur-och tekniknämndens interna kontroll tillräcklig vad gäller inköp från externa leverantörer, samt om kultur-och tekniknämndens interna kontroll tillräcklig vad gäller jävsförhållanden avseende upphandling och inköp? Resultat: Den sammanfattande revisionella bedömningen är att kultur- och tekniknämndens interna kontroll vad gäller inköp från externa leverantörer och jävsförhållande avseende upphandling och inköp inte är tillräcklig och uppvisar stora brister. Utöver detta gör vi iakttagelsen att nästintill inga åtgärder har vidtagits med anledning av den granskning av inköp och upphandling som gjordes I granskningen har bl a konstaterats att otillåtna direktupphandlingar från ett flertal leverantörer. Hjälpmedelsverksamheten Vid granskningen av hjälpmedelsverksamheten har revisorerna biträtts av Landstinget Sörmlands revisionskontor. Gemensam patientnämnd Vid granskningen av den gemensamma patientnämnden har revisorerna biträtts av Landstinget Sörmlands revisionskontor.

GNESTA KOMMUN Revisorerna

GNESTA KOMMUN Revisorerna Gnesta kommun Ink: 2017-05- 03 Dnr. För handläggning GNESTA KOMMUN 2017-05-03 Revisorerna Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr. 212000-2965 Revisionsberättelse för år 2016 Revisorerna har granskat

Läs mer

Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr

Gnesta kommun. GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr Gnesta kommun Ink: 2016-04- 13 Dnr: För handläggning. GNESTA KOMMUN 2016-04-13 Revisorerna Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr. 212000-2965 Revisionsberättelse för år 2015 Revisorerna har granskat

Läs mer

Gnesta kommun. Revisionsberättelse för år GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr.

Gnesta kommun. Revisionsberättelse för år GNESTA KOMMUN Revisorerna. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr. Gnesta kommun Ink. 2013-05- 13 GNESTA KOMMUN 2013-05-10 Revisorerna För handläggning. Till Kommunfullmäktige i Gnesta kommun Org.nr. 212000-2965 Revisionsberättelse för år 2012 Revisorerna har granskat

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (9) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Sammanträde i kommunfullmäktige

Sammanträde i kommunfullmäktige Kommunfullmäktige KALLELSE KUNGÖRELSE Sammanträde i kommunfullmäktige Tid och plats för sammanträde Måndagen den 20 april 2015, kl. 19.00. B-salen, Västra Storgatan 15, Gnesta Gruppmöten Majoriteten (S,

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2017

Revisionsberättelse för år 2017 Sida 1 av 18 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2016

Revisionsberättelse för år 2016 Sida 1 av 16 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Kommunallag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Revisorerna ska varje år till fullmäktige lämna en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

PAJALA KOMMUN

PAJALA KOMMUN Datum 1(6) Kommunfullmäktige i Pajala kommun Revisionsberättelse för år 2012 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda lekmannarevisorer

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (8) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2013

Revisionsberättelse för år 2013 2014-04-14 1 (5) Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda

Läs mer

pwc Granskningsrapport

pwc Granskningsrapport pwc Granskningsrapport Innehållsförteckning i Sammanfattande bedömning Inledning.i Bakgrund. Syfte, revisionsfrågor och avgränsning i 3.3 Revisionskriterier.4 Metod Granskningsresultat 3.i Allmänna iakttagelser

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 www.pwc.se Granskningsrapport Inger Andersson Cert. kommunal revisor Anela Cmajcanin Revisor Granskning av delårsrapport 2016 Marks kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Hanna Holmberg Richard Vahul Granskning av delårsrapport 2014 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Lisbet Östberg Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

REVISORERNAS REDOGÖRELSE FÖR 2016

REVISORERNAS REDOGÖRELSE FÖR 2016 Revisorerna 2015-2018 2017-03-28 Bilaga 1 REVISORERNAS REDOGÖRELSE FÖR 2016 Revisionsarbetet har skett i enlighet med fastlagd revisionsplan och de av revisorerna fastställda granskningsuppdragen. Löpande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Freeman Revisionskonsult April 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Haparanda Stqd Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Elisabeth Husdahl Surahammars kommun Oktober Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Sydarkivera Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Maria Schönbeck Alexander Arbman Jörn Wahlroth Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte

Läs mer

Delårsrapport för Österåkers kommun

Delårsrapport för Österåkers kommun Ordförandeförslag 00 Till Kommunfullmäktig Datum 2014-10-14 Dnr KS 2014/0282 Delårsrapport för 2014-01 -01-2014-08-31 Beslutsförslag Kommunfullmäktiges ordförande föreslår Kommunfullmäktige besluta 1.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Medelpads räddningstjänstförbund Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Revisorernas verksamhetsberättelse 2012

Revisorernas verksamhetsberättelse 2012 1 Revisorernas verksamhetsberättelse 2012 För uppföljning av revisionsplanen för verksamhetsåret 2012 överlämnas härmed vår berättelse. Vår revisionsberättelse för 2012 har avgivits den 9 april 2013. Förutsättningar

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Gnesta kommun. Revisionsskrivelse Socialnämnden 71'

Gnesta kommun. Revisionsskrivelse Socialnämnden 71' GNESTA KOMMUN Gnesta kommun Ink: 2014-06- 1 1 Dnr För handläggning' 2014-06-11 Revisionsskrivelse Socialnämnden För kännedom Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Revisionsrapport: Uppföljande granskning av

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Inger Andersson Certifierad kommunal revisor Elinore Fahlgren September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Haparanda Stad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun Carl-Gustaf Folkeson Emelie Lönnblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun www.pwc.se KLK 2017/747 2017.1458 2017-11-07 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Emil Forsling, auktoriserad revisor Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Witt GNESTA KOMMUN -X. Gnesta kommun. Kommunfullmäktige

Witt GNESTA KOMMUN -X. Gnesta kommun. Kommunfullmäktige GNESTA KOMMUN -X Ink: 2014-10- 2 9 Dnr För handläggning. 2014-10-29 Kommunfullmäktige Utlåtande avseende delårsrapport 2014-08-31 Revisorerna skall bedöma om resultatet i delårsrapporten är förenligt med

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Hallstahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Hallstahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Hallstahammars kommun Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Louise Pernhall Oktober Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Dennis Hedberg Hanna Franck-Larsson Micaela Hedin Granskning av delårsrapport 2014 Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Solna stad Anders Rabb Certifierad kommunal revisor Auktoriserad revisor Ebba Lind Gustav Näslund

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013

Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 www.pwc.com/se Linda Yacoub Sofia Nylund Susanna Collijn Oktober 2013 Översiktlig granskning av delårsrapport 2013 Vaxholms stad Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning s. 3 Delårsrapportens

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Annie Wang Revisionskonsult 11 oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

Granskning av delårsrapport per

Granskning av delårsrapport per Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 2009-08-31 Motala kommun 2009-10-01 Karin Jäderbrink Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 www.pwc.com/se Anders Färnstrand Auktoriserad revisor Oktober 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson, Certifierad kommunal revisor Viktor Hallström Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande.

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande. Revisorerna Till Fullmäktige i Ragunda kommun Organisationsnummer 212000-2452 Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivits i styrelse

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7.

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7. Revisionsrapport Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap oktober 2oi7 Granskning av delårsrapport 2017 Pwc nnehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning i 2 nledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA Till Kommunfullmäktige Revisorernas redogörelse 2014 För att kunna ge underlag till kommunfullmäktiges ansvarsprövning har vi granskat all verksamhet som bedrivs inom nämnders och styrelsers verksamhetsområden

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Torsås kommun Åsa Bejvall augusti 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Kommunens revisorer Revisorernas redogörelse 2011 Väsentlighets- och riskanalys

Kommunens revisorer Revisorernas redogörelse 2011 Väsentlighets- och riskanalys Kommunens revisorer s redogörelse 2011 Vi har under året granskat den verksamhet som bedrivits inom Kommunstyrelsens och övriga nämnders ansvarsområden enligt särskild granskningsplan. PwC har biträtt

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR FORSHAGA KOMMUN 2018

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR FORSHAGA KOMMUN 2018 Kommunfullmäktige REVISIONSBERÄTTELSE FÖR 2018 Vi har granskat kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet under år 2018. Granskningen har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed i kommunal verksamhet

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2017 Katarina Enbom Auktoriserad revisor Pajala kommun Månad 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Richard Vahul Auktoriserad revisor Certifierad kommunal revisor Simon Löwenthal Revisionskonsult Sophie Karlsson Revisionskonsult Oktober 2018

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Vimmerby kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2016 Sollefteå kommun Anneth Nyqvist PerÅke Brunström Certifierade kommunala revisorer Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Redovisat resultat samt prognos för helår indikerar att de finansiella målen kommer att uppnås 2015.

Redovisat resultat samt prognos för helår indikerar att de finansiella målen kommer att uppnås 2015. Förtroendevalda revisorer 2015-10-12 I Falkenbergs k- smroun I Kommunstyrelxefö "'ökningen Konsfienhc; ton 7 n!5 -tn- i 3 ' Drir r D pi KS> - A?> r OA l Kommunfullmäktige i Varbergs kommun Kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Conny Erkheikki, auktorisrad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Bilaga 1. Till kommunfullmäktige i Svedala kommun

Bilaga 1. Till kommunfullmäktige i Svedala kommun Bilaga 1 Till kommunfullmäktige i Svedala kommun Revisorernas redogörelse för räkenskapsåret 2014 1(7) Vårt uppdrag I vårt uppdrag som revisorer i Svedala kommun har vi granskat kommunstyrelsens, nämndernas

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 www.pwc.com/se Carl-Stefan von Engeström Mazén Sliwa Roger Burström Oktober 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Tierps kommun pwc Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Övertorneå kommun Anneth Nyqvist Revisonskonsult Anna Carlénius Revisonskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund 2 1.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Håbo kommun Charlotta Franklin Revisionskonsult Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Trelleborgs kommun Anders Thulin Bengt-Åke Hägg Alf Wahlgren Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Ekerö kommun Anders Hägg Marlene Bernfalk Samir Sandberg Oktober 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 3 2 Inledning 4 2.1 Bakgrund 4 2.2

Läs mer

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen Revisorerna Revisionsstrategi 2017 2018 Antagen 2017-06-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige... 3 1.2 Skillnader mellan privat och kommunal

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Revisionsrapport. Piteå kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor. Johan Lidström

Revisionsrapport. Piteå kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor. Johan Lidström Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2011 Piteå kommun Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Johan Lidström Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 KS/2015:287 Granskningsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Certifierad kommunal revisor Sofia Nylund Ebba Lind Fredrik Jehrén Simon Löwenthal Granskning av delårsrapport 2016 Solna Stad Granskning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Lisbet Östberg Granskning av delårsrapport 2013 Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer