Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 9 april 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 9 april 2014"

Transkript

1 20 1 (3) Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 9 april 2014 Närvarande: Nicklas Mårtensson Autism- och Aspergerförbundet, Sven Eklöf Dyslexiförbundet FMLS, Anna Qvarnström Hörselskadades Riksförbund HRF, Karin Karlsson Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, Tina Höglund Riksförbundet Attention, Anna Gabrielsson Riksförbundet FUB, Marie-Louise Luther Astma och Allergiförbundet, Peter Nordqvist Hjärtebarnsförbundet, Jenny Nilsson Sveriges Dövas Riksförbund SDR, Annica Nilsson Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar RBU, Peter Ekborg Skolinspektionen, Henrik Dahl - Skolinspektionen, Alf Johansson Skolinspektionen, Åsa Rehnberg Skolinspektionen. Inledning Biträdande generaldirektör Peter Ekborg hälsade alla välkomna till det sista samrådet för innevarande mandatperiod. Aktuella frågor i Skolinspektionens arbete Peter Ekborg gav en kort sammanfattning av aktuella frågor i den allmänna skoldebatten samt redogjorde för aktuella frågor i Skolinspektionens arbete: Aktuella frågor i skoldebatten - PISA-rapporten. Sverige visar sämst utveckling i jämförelse med övriga OECDländer, största raset för den svagaste elevgruppen. Resultaten har medfört en stor allmän debatt, OECD har även beskrivit rekommendationer för att vända resultaten. PISA- rapporten kommer säkert påverka skolmyndigheternas arbete på olika vis. - Staten ansvar i förhållande till kommunala och fristående huvudmän Frågan om var skärningen ska gå mellan de fristående och kommunala skolhuvudmännens ansvar och statens ansvar har kommit i nytt fokus. Det är inte otroligt att det kommer påverka skolmyndigheternas arbete i framtiden. - Fristående skolor. Proposition läggs fram under våren som en följd av friskolekommitténs betänkande. Några aktuella frågor i Skolinspektionens arbete - Kvalitetsgranskningen Skolsituationen för elever med ADHD. Besöken är genomförda, den övergripande rapporten publiceras troligen om en månad. - Kvalitetsgranskningen Särskilt stöd i särskild undervisning och särskild undervisningsgrupp. Besöken är genomförda, den övergripande rapporten publiceras i augusti.

2 2 (3) - Alla elevers rätt till stöd och stimulans, ett tvärgående tema i tre kvalitetsgranskningar. En slutsats är att det fungerar väl på många ställen, men Skolinspektionen ser alltför många lektioner där undervisningen inte stödjer alla elever att komma så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Upplägget i undervisningen är snarare anpassat till en mittfåra. - Tillsyn och kvalitetsgranskning av förskolan. Skolinspektionen har fått en kraftig ekonomisk förstärkning för granskning av förskolan, både i tillsyn och kvalitetsgranskning. I den framtida tillsynen kommer förskolan granskas på plats utifrån någon form av stickprov. Kvalitetsgranskningen ska ha fokus på kvaliteten i verksamheten i förhållande till barngruppernas storlek. - Tillsyn från Under 2014 avrundas den andra omgången av tillsynscykeln. Myndigheten arbetar nu med att forma en ny modell för nästa tillsynsomgång. Prioriteringar kommer göras som med stor sannolikhet bl.a. kommer innebära ett starkare fokus på huvudmannanivå och en tydligare differentiering av tillsynen med fokus de svagaste punkterna i systemet. En närmare redovisning av den nya tillsynsmodellen presenteras i höst. Aktuella skollagsfrågor Alf Johansson, jurist på Skolinspektionens rättsenhet, informerade kort om två aktuella propositioner: Tid för undervisning lärares arbete med stöd, särskilt stöd och åtgärdsprogram, regeringens proposition 2013/14:160 Bakgrunden till propositionen är att förtydliga reglerna om stöd och särskilt stöd samt att förenkla lärares arbete med dokumentation. Regeringens ursprungsförslag fick mycket kritik från många organisationer och samtliga skolmyndigheter. Den aktuella propositionen föreslår bl.a. att stöd, i ett första steg, ska ges i form av extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen. I ett andra steg, då extra anpassningar inte bedöms vara tillräckliga, ska behovet av särskilt stöd utredas. Om utredningen visar att en elev är i behov av särskilt stöd, ska elev ges detta stöd och hur det ska tillgodoses ska framgå av ett åtgärdsprogram. Mer finns att läsa i propositionen på regeringens hemsida. Den aktuella lagändringen föreslås träda i kraft 1 juli Vissa skollagsfrågor, regeringens proposition 2013/14:148 Alf beskrev kort den del av propositionen som gäller förtydliganden i skollagen när det gäller kommuners, rektorers och förskolechefers ansvar för att fördela resurser efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov. Det kommer bli en starkare och tydligare reglering på detta område. Bakgrund till propositionen är att det många gånger är marginella skillnader när det gäller en differentierad resursfördelning. Mer finns att läsa i propositionen på regeringens hemsida. Den aktuella lagändringen föreslås träda i kraft 1 juli 2014.

3 3 (5) Viktiga frågor för handikapporganisationerna Frågor som anmälts i förväg - Kommer diskrimineringsgrunden tillgänglighet medföra någon förändring i Skolinspektionens arbetssätt och huruvida man tror att den kommer leda till någon förändring i skolvärlden vad gäller stöd/anpassningar/bättre tillgänglighet? Skolinspektionens svar: Det är DO som i nuläget har tillsyn över diskrimineringsfrågorna. Det förs dock diskussioner om det ska förändras i framtiden. - Finns det någon koppling mellan resultaten som kommer fram av Arbetsmiljöverkets granskningar av skolmiljön som görs och hur detta påverkar inlärningen och skolprestationerna hos eleverna i skolan, bl. a. de som har funktionsnedsättning? Skolinspektionens svar: Det finns ingen tydlig koppling mellan Arbetsmiljöverkets granskningar och Skolinspektionens verksamhet men myndigheterna uppdaterar varandra med uppgifter om när och var respektive myndighets tillsyn kommer att ske. Skolinspektionen kommer också att följa Arbetsmiljöverkets granskningar på ett övergripande plan. - Kommer Skolinspektionen i sina granskningar framöver att granska problem när det gäller verksamheten i skolan för elever med medicinska funktionsnedsättningar? Skolinspektionens svar: Frågan finns med då Skolinspektionen gör en samlad behovsanalys och prioritering av vad som ska granskas. Övriga frågor för handikapporganisationerna Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft: Efterlyser tillsyn av sjukhusskolorna, lekterapin och HVB-hem. FMLS: Kopplingen till stödjande insatser utifrån Skolinspektionens granskningar och tillsyn är inte särskilt stark. Hur fångas Skolinspektionen resultat upp hur påverkar det skolmyndigheternas och huvudmännens totala fortsatta arbete? Viktigt att det fångas. Frågan om tioårig skolplikt - en förlängning av skolgången kan för många grupper uppfattas som ett stort hot. Enligt FMLS är det ett ogenomtänkt förslag eftersom det egentligen speglar att många elever med olika funktionsnedsättningar inte har fått rätt stöd i rätt tid. Det vore bra att granska tillgången på specialpedagogisk kompetens och hur kommunerna garanterar försörjningen när det gäller denna kompetens. Skolinspektionen: Myndigheten informerar om den planerade kvalitetsgranskningen Elevhälsan.

4 4 (3) FUB: Det vore bra med granskning av elever med språkstörning i skolan. I samband med detta är det viktigt att följa Utredningen om kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Attention: Det är viktigt att granska närmare hur rektor följer styrdokumenten. HRF: Barn som t.ex. behöver en teckenspråkig miljö har inte alltid möjlighet att utnyttja en förskoleplats där en sådan miljö finns. Det beror enligt HRF på en brist i lagstiftningen att barn i förskolan inte har rätt till förskoleskjuts. Flera förbund instämmer i frågan om att det är en alltför svag reglering när det gäller barns/elevers möjligheter att ta sig till förskolor, förskoleklass och fritidshem som erbjuder en särskilt anpassad pedagogisk miljö. HRF lyfte även frågan elevers möjligheter att få läsa svenskt teckenspråk som modersmål. Autism- och Aspergerförbundet: Skolverket och SPSM är i färd med att publicera stödmaterial när det gäller tillämpningen undantagsbestämmelsen vid betygssättning, pysparagrafen. Det vore bra att granska hur skolan hanterar detta. Astma- och allergiförbundet: Det kan vara svårt för vissa barn att tillgodogöra sig den verksamhet som erbjuds i förskolan då den inte alltid är anpassad för barn med vissa funktionsnedsättningar, exempelvis astma- allergi. Det är önskvärt att Skolinspektionen tittar närmare på denna fråga. Det är viktigt att följa upp de nya regleringarna när det gäller åtgärdsprogram. RBU: Samverkan med andra myndigheter för att hjälpa till i övergången från skolan till annan verksamhet är viktig för många med funktionsnedsättningar, exempelvis med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. En stor del av det ansvaret ligger på yrkesvägledaren. Att ha en plan för varje elev vore bra. Detta område är önskvärt att Skolinspektionen granskar lite närmare. Utvärdering av mandatperioden Vad har varit bra och vad kan förbättras utifrån samrådens syfte och innehåll? Kort runda : Positiv till samråd med Skolinspektionen. Öppna, intressanta, relevanta frågor, bra förankrat i verksledningen (inte alltid fallet), uppskattar att jurist från rättsenheten är med på samråden. Generös, öppen hållning, man lyssnar, vi har kunnat göra avtryck. Bra att kunna anmäla frågor innan, kvalitetsgranskningarna bidrar till vårt arbete. Samråden kan vara oftare (någon myndighet har detta) Flera säger: ni lyssnar på oss.

5 5 (5) Kan vara ett värde att GD medverkar ibland. Bra att det är 3 timmar. Behövs! Blivit mer och mer inlyssnande. Bra att jurist är med så att vi får klarhet i tolkningar. Vi får mycket frågor om detta. Lite väl tidigt kl Reser man blir det tidiga morgnar. Bra att vi får rapporterna i god tid. Bra samarbete med de som genomför inspektionerna. Ni hjälper oss! Fortsätt vara kritiska! Bra dragningar av er roll och andra myndigheters roll. Kan man få mail mellan samråden om sådant som berör funktionshinderområdet i Skolinspektionens arbete? Bra att vi kan diskutera lagförslag, så att vi kan ge våra inspel. Bra balans mellan information och öppenhet inför våra resonemang och idéer. Mötena får inte bli alltför strukturerade. Bra att ni trycker på dialog. Medicinska funktionshinder uppmärksammas inte alltid. Kan vi få mer uppmärksamhet på det. Ser fram mot en granskning av detta område. Intressant med juridiska fall. Enskilda fall. Att vi förstår hur ni bedömer och tolkar. T.ex. kritik av kommun eller skola. Hur har vi tänkt/bedömt/tolkat? Samrådet är också viktigt för oss som grupp. Vi blir också mer samspelta. Vi kan lyfta mer generella problem och inte bli alltför specifika i våra områden. Övriga frågor Det myndighetsövergripande samrådet är den 2 juni kl Det förläggs till Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM. En inbjudan kommer längre fram i vår. Skolinspektionen kommer inom kort skicka ut en inbjudan till intresseorganisationerna för att utse representanter till den kommande mandatperioden. Nästa möte I september bjuder Skolinspektionen in till höstens samråd som är torsdag den 16 oktober kl Mötet avslutas Minnesanteckningar förda av Åsa Rehnberg Justeras Peter Ekborg

Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 14 oktober 2015

Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 14 oktober 2015 20 1 (5) 2015-11-12 Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 14 oktober 2015 Närvarande: Nicklas Mårtensson Autism- och Aspergerförbundet, Karin Karlsson Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft,

Läs mer

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Enskild motion MP1806 Motion till riksdagen 2018/19:1403 av Annika Hirvonen Falk (MP) Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndighetens Nationella Intresseråd

Specialpedagogiska skolmyndighetens Nationella Intresseråd Protokoll 2014-12-09 STÅ 2008/200 Specialpedagogiska skolmyndighetens Nationella Intresseråd Plats Närvarande: Specialpedagogiska skolmyndigheten, Stockholm Greger Bååth, ordförande SPSM Sara König Eriksson,

Läs mer

Kommittédirektiv. En läsa-skriva-räkna-garanti. Dir. 2015:65. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juni 2015

Kommittédirektiv. En läsa-skriva-räkna-garanti. Dir. 2015:65. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juni 2015 Kommittédirektiv En läsa-skriva-räkna-garanti Dir. 2015:65 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna för att införa en s.k. läsa-skriva-räkna-garanti

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Skolinspektionen Beslut Malmö kommun 2018-02-05 malmostad@malmo.se Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Dammfriskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Malmö kommun Inledning

Läs mer

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden 2011-2016 Inriktningsmål 1 Nedan följer en redogörelse i tabellform över insatser eller uppföljningar under inriktningsmål 1 och delmålen

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:148

Regeringens proposition 2013/14:148 Regeringens proposition 2013/14:148 Vissa skollagsfrågor Prop. 2013/14:148 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 13 mars 2014 Fredrik Reinfeldt Jan Björklund (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Per-Anders Svensson (Utbildningsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Per-Anders Svensson (Utbildningsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Vissa skollagsfrågor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 20 februari 2014 Jan Björklund Per-Anders Svensson (Utbildningsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Likvärdig utbildning i svensk grundskola? Elevers möjligheter att uppnå goda studieresultat

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2014:06. Särskilt stöd i enskild undervisning och särskild undervisningsgrupp

Sammanfattning Rapport 2014:06. Särskilt stöd i enskild undervisning och särskild undervisningsgrupp Sammanfattning Rapport 2014:06 Särskilt stöd i enskild undervisning och särskild undervisningsgrupp Sammanfattning Granskningen utgår från skolsituationen för elever som är, eller har varit, placerade

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun. Beslut Beslut Ljusnarsbergs kommun kommun@ljusnarsberg.se 2018-04-13 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Kyrkbacksskolans arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Ljusnarsbergs kommun

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Tematisk analys över rätten till stöd

Tematisk analys över rätten till stöd Publiceringsår 2016 Tematisk analys över rätten till stöd Erfarenheter efter regelbunden tillsyn och anmälningsärenden första halvåret 2016 www.skolinspektionen.se Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun. Beslut Beslut Prolympia AB info@prolympia.se 2018-03-01 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Prolympia Jönköpings arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Jönköpings kommun Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Nationella styrdokument

Nationella styrdokument Nationella styrdokument Nationella styrdokument Skollag 20010:800 Beslutas av riksdagen Skolförordning, SFS 2011:185 Utfärdas av regeringen Allmänna råd Rekommendationer från Skolverket Läroplaner Utfärdas

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2016:4607 Malmö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Sockerbruksskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Alla har rätt till undervisning- en likvärdig skola!

Alla har rätt till undervisning- en likvärdig skola! Alla har rätt till undervisning- en likvärdig skola! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd, Örebro kommun ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar 019-21 67 61 kerstin.isaksson@ Syftet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016.

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Bergshyddan AB Org.nr. 556551-0392 för grundsärskola efter tillsyn i Solhagaskolan (tidigare Hyddans skola) belägen i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Tid för undervisning lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (Ds 2013:23)

Tid för undervisning lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (Ds 2013:23) D nr YTTRANDE Stockholm 2013-07-10 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Tid för undervisning lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (Ds 2013:23)

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun. Skolinspektionen Beslut kontaktcenter@helsingborg.se 2018-02-27 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK. Magnus Jonasson, jurist

MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK. Magnus Jonasson, jurist MITT BARNS RÄTTIGHETER - SKOLANS JURIDIK Magnus Jonasson, jurist Magnus Jonasson Jurist med inriktning mot offentlig rätt: Social- och sjukförsäkringsrätt, medicinsk rätt Skoljuridik: - Samtliga skolformer

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:571 Trollhättans kommun maria.major@trollhattan.se Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Grundsärskolan Trollhättans stad i Trollhättans kommun 2 (9) Tillsyn i Grundsärskolan

Läs mer

Lägesrapport fristående skolor 2015. Bilagor Lägesrapport fristående grundskolor

Lägesrapport fristående skolor 2015. Bilagor Lägesrapport fristående grundskolor Tord Karlsson - p1tk02 E-post: tord.karlsson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2015-08-13 Dnr: 2015/1908-GSN-641 Kopia till Lägesrapport fristående skolor 2015 Ärendebeskrivning Grundskolenämnden ges

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:524 Nacka kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Eklidens skola belägen i Nacka kommun 2 (9) Tillsyn i Eklidens skola har genomfört tillsyn av Nacka kommun under våren

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Läroplansavdelningen För- och grundskoleenheten Dnr 2017:782 1 (6) Bilaga 2 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Innehållet i konsekvensutredningen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:4718 Göteborgs kommun orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Grundsärskolan Örgryte-Härlanda i Göteborgs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10)

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande 2013-05-02 1 (5) Dnr:02-2013:1030 Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) U2012/6322/S

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Höörs kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Sätoftaskolan belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1,

Läs mer

Skolguiden. Vad har elever med NPF rätt till?

Skolguiden. Vad har elever med NPF rätt till? Skolguiden Vad har elever med NPF rätt till? 1 Innehåll Vad har eleven rätt till? 4 Vad säger skollagen? 4 Olika omfattande stöd i skolan 5 Hur gör man för att få stöd? 8 Vart vänder man sig om det inte

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Bilaga 1 Rättviks kortirnun barn.utbildning@rattvik.se Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Rättviks grundsärskola belägen i Rättviks kommun 2 (5) Tillsyn i Rättviks grundsärskola har genomfört

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:4458 Älvkarleby kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Rotskärsskolan belägen i Älvkarleby kommun 2 (7) Tillsyn i Rotskärsskolan har genomfört tillsyn av Älvkarleby kommun under vårterminen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Skolguiden. Vad har elever med NPF rätt till?

Skolguiden. Vad har elever med NPF rätt till? Skolguiden Vad har elever med NPF rätt till? 1 INNEHÅLL Vad har eleven rätt till? 4 Vad säger skollagen? 4 Olika omfattande stöd i skolan 5 Hur gör man för att få stöd? 8 Vart vänder man sig om det inte

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:4607 Växjö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ljungfälle grundsärskola belägen i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22)

Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22) 1 D nr 2016 YTTRANDE Stockholm 2016-02-26 Handläggare Anna Gabrielsson Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:22) Riksförbundet

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan Klara Gymnasium i Karlstads kommun

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan Klara Gymnasium i Karlstads kommun Information och Kompetens i Sverige AB Box 5066 121 16 JOHANNESHOV 1 (5) Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan Klara Gymnasium i Karlstads kommun Beslut Skolinspektionen bedömer att Information

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Dialogmöte. Rektorer och chefer för fritidshem

Dialogmöte. Rektorer och chefer för fritidshem Dialogmöte Rektorer och chefer för fritidshem Dagordning Presentation Kort information om särskola och Soligast Skolinspektionens tillsyn av kommunernas tillsyn Tilläggsbelopp Lagrådsremissen med ev. förändringar

Läs mer

Specialpedagogik för alla

Specialpedagogik för alla 2015-06-14 Nytt nationellt skolutvecklingsprogram efter Läslyftet och Matematiklyftet: Specialpedagogik för alla Sammanfattning Förra läsåret lämnade fler elever än någonsin nionde klass utan att ha behörighet

Läs mer

Föräldraråd 2011-11-30

Föräldraråd 2011-11-30 Agenda Nyheter Uterummet förändras Garantibesiktning av skolan Skolskogen Trafiksäkerhet Tillsyn skolinspektionen Nytt betygssystem Demografi Övriga frågor Syfte med Skolinspektionens tillsyn Skolinspektionens

Läs mer

Lika Unikas skolplattform

Lika Unikas skolplattform Lika Unikas skolplattform Fastställd vid Lika Unikas styrelse 23 november 2016. 1. Lika Unikas vision Vi ska ha en skola med höga ambitioner där målet är största möjliga akademiska och sociala utveckling

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4785 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C har genomfört tillsyn av Säffle kommun

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5103 Öringe montessoriförening ekonomisk förening Org.nr. 716442-2300 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öringe Skola belägen i Laholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:26 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tretjärnsskolan i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Tretjärnsskolan har genomfört tillsyn av Göteborgs

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera SOU 2016:94 Saknad! Utredningens uppdrag: Kartlägga långvarig och ofta förekommande frånvaro, ogiltig+giltig Analysera orsakerna Föreslå förbättrat arbete

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:7613 Backeboskolan Ek. För. Org.nr. 716422-1470 för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Backeboskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Tillsyn i Backeboskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola en jp Beslut Idunstiftelsen för waldorfpedagogik Org.nr: 802478-2230 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Idunskolan östra Stockholms waldorfskola belägen i Nacka kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Skolverkets organisation

Skolverkets organisation Skolverkets organisation Insynsråd Kommunikation Rådet för Dansarutbildning Lärarnas ansvarsnämnd Generaldirektör Överdirektör Verksstab Rättssekretariat Internrevision Utbildning Utvärdering Utveckling

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017 Dialogmöten fristående verksamheter April 2017 Förskolorna Översikt över kvalitetsgranskningarna som skolinspektionen gjort Skolverkets riktmärke för mindre barngrupper i förskolan - forskningsrapporten

Läs mer

Attentions remissvar över promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

Attentions remissvar över promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter Stockholm den 26 juni 2017 Till Utbildningsdepartementet 103 30 Stockholm Diarienummer: U2017/01365/UH Attentions remissvar över promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

Läs mer

Tilläggsbelopp för särskilt stöd till barn och elever

Tilläggsbelopp för särskilt stöd till barn och elever Utbildningsutskottets betänkande 2015/16:UbU19 Tilläggsbelopp för särskilt stöd till barn och elever Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i skollagen. De lagändringar

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Kalmar kommun kommun@kalmar.se för fritidshem efter tillsyn i Kalmar kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, www.skolinspektionen.se 2 (8) Tillsyn i Kalmar

Läs mer

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010

Kommittédirektiv. Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp. Dir. 2010:47. Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Kommittédirektiv Flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupp Dir. 2010:47 Beslut vid regeringssammanträde den 22 april 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, med utgångspunkt

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/00942 2017-05-12 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Att främja skolnärvaro. Skolinspektionens resultat, erfarenheter och elevhälsans roll

Att främja skolnärvaro. Skolinspektionens resultat, erfarenheter och elevhälsans roll Att Skolinspektionens resultat, erfarenheter och elevhälsans roll Skolinspektionens granskningar Riktad tillsyn Skolpliktsbevakning, 2010 Kvalitetsgranskning Att, 2012 Kvalitetsgranskning Skolsituationen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Älvdalens kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Tillsyn i Älvdalens kommun har genomfört tillsyn av Älvdalens kommun 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsutredningen (SOU 2017:43)

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsutredningen (SOU 2017:43) _ Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning Beskyddare: Hennes Majestät Drottningen Örebro 2017-10-05 YTTRANDE Dnr 2017-06/AG/LF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2016:4604 Malmö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Videdalsskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR Åtgärdsprogram SKOLLAGEN Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen.

Förslag och Specialpedagogiska skolmyndigheten tillstyrker förslagen. 2017-10-05 1-STY2017/172 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Utbildningsdepartementet Yttrande över remiss Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning, SOU 2017:44,

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371)

Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (7) Yttrande över betänkandet Ökade möjligheter till modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål (SOU 2016:1371) Sammanfattning

Läs mer

Elevhälsan. Informationsblad

Elevhälsan. Informationsblad Informationsblad 1 (6) Elevhälsan Huvudmannen ska se till att det finns elevhälsa för alla elever i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Dnr 43-2016:24 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Klastorpsskolan belägen i Stockholms kommun 2(7) Tillsyn i Klastorpsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:4 2018-07-12 U2018/03106/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Uppdrag att svara för genomförandet

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Rapport 2013:5 Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Skolinspektionen har granskat studie- och yrkesvägledningen i totalt 34 grundskolor i hela landet. På varje skola

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9598 Stockholms montessoriskola aktiebolag Org.nr. 556460-9666 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stockholms Montessoriskola Anne Frank belägen i Stockholms kommun 2 (9)

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Spånga grundskolas arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Stockholms kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av Spånga grundskolas arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Stockholms kommun. Beslut Beslut Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se 2018-02-02 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Spånga grundskolas arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Stockholms

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6)

Utbildningsdepartementet Stockholm. Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Skolinspekti lönen Utbildningsdepartementet 2013-05-20 103 33 Stockholm 1(6) Yttrande över promemorian Utbildning för nyanlända elever (Ds 2013:6) Sammanfattning Skolinspektionen anser sammanfattningsvis

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9803 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Galären Rosenholm belägen i Karlskrona kommun 2 (6) Dnr 44-2015:9803 Tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för hantering av tilläggsbelopp, antaget av Utbildningsnämnden

Riktlinjer för hantering av tilläggsbelopp, antaget av Utbildningsnämnden Riktlinjer för hantering av tilläggsbelopp, antaget av Utbildningsnämnden 2018-03-15 Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd datum 2018-03-15 Fastställd av Gäller för Dokumentansvarig Förvaltare Publicering

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola egn Skolinspektionen Beslut Höörs kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Tjörnarps skola belägen i Höörs kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a Beskut Dnr 44-2015:4210 Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening Org.nr. 716445-1366 BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a efter bastillsyn Bauatorpsskolan belägen i Göteborgs ko mun. 'iåbx 2320,

Läs mer

Ensamkommande elever. Utbildning och gymnasiereformer Vad är det som gäller? Luisella Galina Hammar. Undervisningsråd.

Ensamkommande elever. Utbildning och gymnasiereformer Vad är det som gäller? Luisella Galina Hammar. Undervisningsråd. Ensamkommande elever Utbildning och gymnasiereformer Vad är det som gäller? Luisella Galina Hammar Undervisningsråd Det här fotot av Okänd författare licensieras enligt CC BY-SA-NC 6 december 2018 Innehåll

Läs mer

Skolans arbete med extra anpassningar. Ulf Pantzare Utredare/projektledare

Skolans arbete med extra anpassningar. Ulf Pantzare Utredare/projektledare Skolans arbete med extra anpassningar Ulf Pantzare Utredare/projektledare Nya bestämmelser i skollagen 1 juli 2014 Om det befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås, ska

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Bårslövs skola belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00

Läs mer

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden 2018-02-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213 Utbildningsnämnden Politikerinitiativ - Inventering av en jämlik kunskapsskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Politikerinitiativ

Läs mer

Särskilt stöd enligt nya skollagen

Särskilt stöd enligt nya skollagen Särskilt stöd enligt nya skollagen Nya skollagen (2010:800) tillämpas på utbildning från den 1 juli 2011 Utökade rättigheter för elever i behov av särskilt stöd framhålls som en av de största förändringarna

Läs mer

Beslut för Grundskola

Beslut för Grundskola 2018-01-24 Skolinspektionen Dnr: 40-2017:10402 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se för Grundskola efter tillsyn av Taubeskolan i Göteborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress:

Läs mer

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening

ein Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektion efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun Beslut Vibyskolan ekonomisk förening ein Skolinspektion Beslut Dnr 44-2016:5127 Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vibyskolan belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn

Läs mer

Lagrådsremiss. Vissa frågor som rör fristående skolor. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Vissa frågor som rör fristående skolor. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Vissa frågor som rör fristående skolor Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 december 2011 Nyamko Sabuni Charlotte Abrahamsson (Utbildningsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-10-29 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Fredrika Bremerskolan ulrika.axelsson@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter breddad

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:4784 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tingvallaskolan S i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Tingvallaskolan S har genomfört tillsyn av Säffle kommun under

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola 1 (9) Stockholms kommun för grundskola efter tillsyn i Rålambshovsskolan belägen i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress Sveavägen 159 2 (9) Tillsyn i Rålambshovsskolan

Läs mer

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Skolhuvudmän Publicerad 01.11.2007 Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning I Sverige delas ansvaret för förskolan, skolan och vuxenutbildningen mellan riksdag, regering,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och specialskola

Beslut för förskoleklass och specialskola Specialpedagogiska skolmyndigheten Regionchef Kristiina Kulluvaara kristiina.kulluvaara@spsm.se för förskoleklass och specialskola efter prioriterad tillsyn i Kristinaskolan belägen i Härnösands kommun

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut r'n Dnr 43-2016:4433 Sollentuna kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn i Brage- skola och språkförskola har genomfört

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Upplands-Bro kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ekhammarskolan belägen i Upplands-Bro kommun 2 (9) Tillsyn i Ekhammarskolan har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under höstterminen

Läs mer