Specialpedagogiska skolmyndighetens Nationella Intresseråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Specialpedagogiska skolmyndighetens Nationella Intresseråd"

Transkript

1 Protokoll STÅ 2008/200 Specialpedagogiska skolmyndighetens Nationella Intresseråd Plats Närvarande: Specialpedagogiska skolmyndigheten, Stockholm Greger Bååth, ordförande SPSM Sara König Eriksson, sekreterare SPSM Anna Gabrielsson, FUB HSO Cecilia Ekstrand, SRF - Lika Unika punkt 1-6 Johan Lindmark, representant Skolrådet Lena Fernström, DHB Marie Wikström, Föreningen för de Neurosedynskadade Nicklas Mårtensson, Autism och Aspergerförbundet HSO Peter Nordqvist, Hjärtebarnsförbundet HSO punkt 1-4 Rasmus Uhlin, representant Skolrådet Siv Pettersson, Astma- och allergiförbundet HSO Sven Eklöf, Dyslexiförbundet FMLS HSO Tina Höglund, Riksförbundet Attention HSO Åsa Henningsson, SDR HSO punkt 1-5 Christer Fleur, avdelningschef SPSM Åsa Karle, avdelningschef SPSM Anders Nordin, avdelningschef SPSM punkt 1-4 Ronnie Pettersson, avdelningschef SPSM punkt 1-5 Ulla Reiderstedt, avdelningschef SPSM Åsa Vikström, avdelningschef SPSM punkt 1-5 Frånvarande: Ann Andersson, Svenska Epilepsiförbundet HSO Annica Nilsson, RBU - Lika Unika Anteckning 1 Inledning Greger öppnade mötet och hälsade alla välkomna. 2 Föregående protokoll 3 Tema skolhuvudmannasamverkan Protokollet godkändes och lades till handlingarna. Greger inledde med att berätta kort om myndighetens arbete med att möta skolhuvudmännen. Därefter presenterade respektive avdelningschef arbetet kring detta i de olika regionerna och då framkom följande: Det som gäller generellt i alla regioner är att myndighetens rådgivare är organiserade i geografiska team. För varje team finns en samordnare eller motsvarande, som leder arbetet med huvudmannasamverkan och de jobbar kontinuerligt med att upprätthålla kontakterna med huvudmännen. 1 (6)

2 Anteckning Det är oftast två stycken rådgivare som möter kommunens representanter. Chefer från myndigheten deltar i vissa frågor och om behov finns. Generellt så upplever regionerna att man har svårt att möta de verksamheter där vuxna med funktionshinder finns. Man har också haft svårt att hitta en organisation för att möta alla olika fristående verksamheter från det lilla föräldrakooperativet till den stora koncernen. Varje regionchef berättade om sin regions arbete. Norra regionen Mötet sker med tjänstemän, förvaltningschef, oftast är representanter från Elevhälsan med. Överenskommelse sker med kommunerna om långsiktiga satsningar om behov identifierats utifrån gjorda insatser. Man möter skolhuvudmännen 1 gång vart annat år, man möter 45 kommuner. Östra regionen Man möter 35 kommuner och ambitioner är att möta dem 1 gång/år. Man har cirka 4000 fristående verksamheter. I höstens möten har chefen för specialpedagogiskt stöd deltagit med syftet att utveckla regionens arbete med skolhuvudmannasamverkan. Från kommunerna deltar oftast tjänstemän, representanter från resursteam, förvaltningschefer. Mellersta regionen Möter 75 skolhuvudmän, i 6 län och 6 olika landsting. + ett antal kommunförbund. Ambitionen är att möta skolhuvudmännen 1 gång/år. Från kommunerna är det oftast förvaltningschef eller motsvarande plus representanter från de olika verksamhetsområdena som deltar. Regionen har cirka 750 stycken fristående verksamheter. Västra regionen 68 kommuner. Allt från den stora kommunen med flera stadsdelar till den lilla kommunen med 4000 invånare. I 17 av kommunerna är man från myndigheten just nu delaktig i stora förändringsprocesser bland annat kring inkludering och omorganisationer av elevhälsan.. Man möter tjänstemän, förvaltningschefer och representanter för elevhälsan. Södra regionen Har 58 kommuner med totalt cirka 90 förvaltningar som man möter. cirka 650 fristående verksamheter och 4 landsting. Stor omsättning på rektorer och i Skåne har omsättningen på förvaltningschefer varit stor en period. 2 (6)

3 Anteckning Det är alltid en rådgivare med rektorsbakgrund med vid samtal. Man möter förvaltningschefer. Resurscentren I kontakterna med huvudmännen är det regionerna som ansvarar för samverkan, men SPSMs resurscenter finns med som en kompetens i detta arbete utifrån sina olika inriktningar. Deltagarna ställde därefter frågor och diskussion följde med följande noterade synpunkter: problematiken och vikten av att hitta en metodik för möta de fristående verksamheterna den eventuella svårigheten för rådgivarna att möta ledarrepresentanter från huvudmännen och vikten av kompetensutveckling för dem i detta avseende. vikten av genomtänkt innehåll från SPSMs sida vid huvudmannasamverkan, inte bara information. Visa på effekterna av SPSM:s insatser. det strategiska i samverkan, hur tar man vara på kunskaperna från samverkan både i kommunerna och inom SPSM? Både regionalt och nationellt. Sprid goda exempel. samverkan mellan skolmyndigheterna i frågan, särskilt med Skolinspektionen myndighetens arbete med fördjupnings-områden bland annat NPF, visar på behov av en spetskompetens inom vissa områden. återkopplingen som huvudmännen får från SPSM vid samverkan, för uppföljning, där bör bl.a. framgå vilka som deltagit i olika aktiviteter under året från respektive huvudman belysa och påpeka vikten av samverkan med intresseorganisationerna vid samverkan hur avser huvudmannen att avsätta tid och resurser för de insatser som behövs, detta behöver också belysas i samverkan angeläget att uppmärksamma elevhälsans roll 4 Regionalt samråd Varje regionchef berättade om det regionala samrådet. Södra regionen Regionalt intresseråd, med regionala representanter från intresseorganisationer sex möten har genomförts och tre har blivit inställda. Man möter samma organisationer som ingår i Nationella Intresserådet. Önskemål från organisationerna att möta SPSM förening för förening. Alla parter vill träffas med vet inte just nu vilken mötesform 3 (6)

4 Anteckning som är den bästa. Västra regionen Goda intensioner och vilja finns att träffas, men det har varit svårt att hitta formen. Man genomför möten med synorganisationerna regelbundet. Ulla är med i ett mötesforum som heter HafV, forumet består av forskare, brukare, stiftelser, SPSM och företrädare för kommun och landsting. Träffar äger rum flera gånger per år, man planerar seminarium och genomför en konferens vartannat år. Mellersta regionen Inget etablerat samrådsforum idag. Samråder utifrån sakområden och man har regelbundna kontakter med organisationer och målgrupper. Har haft svårt att hitta former för ett kontinuerligt samråd. Östra regionen Möter organisationerna utifrån sakområden. -När vi behöver inhämta information för att skapa en kurs exempelvis -När vi bidrar med kunskap till organisationerna -När man behöver ha dialog inom ett specifikt sakområde Man har ett gemensamt samråd med döv/hörselforum och intresseorganisationerna. Det har dock varit dålig uppslutning och lite spretigt vad gäller frågornas inriktning. Norra regionen Möter intresseorganisationer två gånger per år. Det fungerar bra, erfarenheter visar att det är viktigt med en dialog på mötena och inte så mycket information. Ibland möter man en del organisationer på lokalnivå. Mötet diskuterade kring myndighetens arbete med regionala samråd. Deltagarna kom med frågor och synpunkter. Man diskuterade kring bland annat: Vikten av att frågorna är på regionalnivå att de är relevanta och ibland också specifika. Att det kan vara svårt att hitta samverkan då SPSM inte alltid har samma regionala indelning som organisationerna Viktigt att man också hittar de frågor som är gemensamma och berör alla organisationer och SPSM, till exempel att möta fristående verksamheter. Att det behövs ett förtydligande av de olika nationella råden och dess syfte. Hur ska vi hitta vägar för att föra frågorna från regionalnivå till nationellnivå och tillbaka? 4 (6)

5 Anteckning Slutsatsen är att de olika samråden bör finnas. Att varje region inom SPSM fortsätter att utveckla nya former för att möta organisationerna på en regional nivå. Man ska ta hjälp av de nationella representanterna för att hitta lokala representanter om det behövs. Vi bör regelbundet diskutera denna fråga i det Nationella Intresserådet. 5 Barn och ungdomsråd En arbetsgrupp är tillsatt och gruppen har påbörjat arbetet med att hitta en organisation för att möte barn och unga. Syftet med arbetet är att Barn och ungas röst blir hörda inom SPSMs ansvarsområde. Hur arbetet ska organiseras och benämnas diskuteras fortfarande. Man jobbar också med att titta på barnwebb eller elevsidor på vår webbplats. Där är meningen att barn och unga ska kunna hitta en kontaktyta för att ställa frågor med mera. Har organisationerna synpunkter på vilken ålder man ska rikta sig åt, hur når vi dem, formen för att möta barn och ungdomar och hur ofta? Deltagarna kom med synpunkter. Kul att ni vill möta unga, det låter jättebra Viktigt att man är konkret att man hittar vardagsnära frågor Hitta sakfrågor och olika teman Viktigt med kontinuitet, att de som deltar får möjlighet att lära känna varandra Måste hitta en bredd vad det gäller representationen Stöd och handledning till de unga under arbetets gång SRF möter 20 unga i åldrarna år det har fungerat mycket bra Kanske ska man organisera detta tillsammans med Skolverket och Skolinspektionen Kan man organisera detta med hjälp av Seko och Svea som har elevfack Vad fungerar och vad fungerar inte i skolan? Vad kan man dra för slutsatser av det? Frågan kommer upp på ett kommande möte Hitta läromedel Sisko Almgren, Anna Douhan och Elisabeth Sepúlveda från Läromedelsavdelningen deltog och presenterade och visade tjänsten Hitta läromedel. Hitta läromedel är en tjänst där man kan söka bland läromedel som kan passa i specialpedagogiska sammanhang. I dagsläget innehåller tjänsten drygt läromedel, målet är att det ska innehålla mellan och stycken läromedel. 5 (6)

6 Anteckning Länk till tjänsten: Sisko och Annas presentation bifogas protokollet, bilaga 1. Deltagarna ställde frågor. 7 Aktualiteter från intressorganisation er Inga frågor har inkommit från intresseorganisationerna. En fråga inkom när dagordningen var klar, den frågan lyfts på nästa möte. 8 Från Skolrådet Inga frågor lyftes från Skolrådet. 9 Aktualiteter från SPSM Regleringsbrev kommer på nyårsafton, innan dess kan vi inte fastställa någon verksamhetsplan eller budget. Dessa kommer att lyftas vid vårens första möte. Implementeringen av den nya processorganisationen löper på som planerat. Rekrytering av ny avdelningschef för avdelningen för verksamhetsutveckling pågår. Anders Nordin går i pension. Ordförande i vår myndighetsgemensamma samverkansgrupp är från 1 januari Ulla Reiderstedt. En ny kommunikationschef börjar i januari, Birgitta Olsson Tapper 10 Kalendarium Kommande möten -10 mars - Stockholm -5 maj - Videomöte Kommande punkter Deltagarna uppmanades att skicka in förslag på teman till det sista mötet De som kort lyfte idéer på mötet skickar också in till: sara.konigeriksson@spsm.se -Kommande möte med Handikappförbunden gällande avtal för samverkan mellan myndigheter och handikappförbunden. -Utvärdering av arbetet i Intresserådet. 12 Avslutning Greger tackade alla deltagare och avslutade mötet Sekreterare Sara König Eriksson Justerat/Ordförande Greger Bååth 6 (6)

7 Punkt 6 - Bilaga 1 Hitta läromedel - en ny webbtjänst för tillgängliga läromedel Sisko Almgren Anna Douhan Elisabet Sepúlveda Hitta läromedel En söktjänst för dig som söker läromedel som passar i specialpedagogiska sammanhang Specialpedagogiska skolmyndighetens läromedelsuppdrag INSTRUKTION: Myndigheten ska främja och informera om tillgången till anpassade läromedel för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning 1

8 Punkt 6 - Bilaga 1 Bakgrund Lärare har enligt våra förstudier efterfrågat tillgång till ett samlat och överskådligt helhetsutbud möjligheten att få och ge förslag, tips och kommentarer om läromedel goda exempel på läromedel och läromedelsanvändning i specialpedagogiska sammanhang kunskaps- och erfarenhetsutbyte Vilka läromedel finns här? De inlagda läromedlen är utgivna av ett förlag eller en producent bygger på läroplaner innehåller elevmaterial har i de flesta fall någon form av lärarhandledning säljs på den kommersiella marknaden Alla läromedel har en eller flera egenskaper som kan göra det tillgängligt. 2

9 Punkt 6 - Bilaga 1 Hitta läromedel Innehållsutvecklingsarbetet Projektperiod Innehållsutvecklingsarbetet Arbetsgrupp innehållsutvecklingsarbetet Läromedelsredaktionen Rådgivare i myndigheten 3

10 Punkt 6 - Bilaga 1 En tjänst under utveckling Nu lägger vi in läromedel för förskolan, förskoleklass och åk 1-3 Tidigare under året har vi lagt in läromedel för särskolan Innehållet kommer att fortsätta att fyllas på och artiklar uppdateras kontinuerligt Om två år räknar vi med att ha lagt in läromedel för alla ämnen och skolformer Plan för inläggning av läromedel Under 2014 planerar vi att lägga in läromedel för skolformerna: grundsärskola och gymnasiesärskola; samtliga årskurser (klart) förskola förskoleklass grundskola och specialskola: årskurserna 1-3 Under 2015 planerar vi att lägga in läromedel för skolformerna: grundskola och specialskola: årskurserna 4-6 grundskola och specialskola: årskurserna 7-9 Under 2016 planerar vi att lägga in läromedel för skolformerna: grundskola och specialskola: årskurserna 7-9 (fortsättning) gymnasieskola Vuxenutbildning Innehållet kommer att fortsätta att fyllas på och läromedelsinformationen uppdateras kontinuerligt. Hitta Läromedel ska ge tillgång till ett samlat och överskådligt helhetsutbud ge möjligheten att få och ge förslag, tips och kommentarer om läromedel visa på goda exempel underlätta för skolpersonal och andra att hitta läromedel som kan vara lämpliga för elever i behov av särskilt stöd 4

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 9 april 2014

Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 9 april 2014 20 1 (3) 2014-04-15 Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 9 april 2014 Närvarande: Nicklas Mårtensson Autism- och Aspergerförbundet, Sven Eklöf Dyslexiförbundet FMLS, Anna Qvarnström

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM Nationell konferens RUC 2010-04-27. Greger Bååth GD Christer Fleur. Regionchef södra regionen. Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM SPSM:s uppdrag; Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för

Läs mer

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Statsbidrag till utvecklingsprojekt Kenneth Drougge, statsbidragsavdelningen kenneth.drougge@spsm.se 010-473 5387 En likvärdig

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndighetens Nationella Skolråd, extramöte, möte 23

Specialpedagogiska skolmyndighetens Nationella Skolråd, extramöte, möte 23 Mötesanteckningar 2014-01-14 STÅ 2008/201 Specialpedagogiska skolmyndighetens Nationella Skolråd, extramöte, möte 23 Plats: Närvarande: Elite Palace Hotell, S:t Eriksgatan 115, Stockholm Anders Nordin,

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning för tillgänglig utbildning för alla. Gemensamma vägar Umeå

Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning för tillgänglig utbildning för alla. Gemensamma vägar Umeå Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning för tillgänglig utbildning för alla Anders Nordin, avd.chef och stf generaldirektör Generaldirektör Greger Bååth Medveten pedagogisk ledning -- en förutsättning

Läs mer

Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer

Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Regional Skolledarkonferens om specialpedagogiska utmaningar 14 oktober 2015 Scandic Crown Göteborg Välkommen till skolledarkonferens! För sjunde hösten i rad

Läs mer

Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt

Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt ALL 2014/908 Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt Fördelningsprinciper och kriterier för likvärdig fördelning Fastställd av Leif Näfver, avdelningschef i samråd med regionchefer 2014-06-09 Statsbidragsavdelningen

Läs mer

Det var en gång en villrådig student

Det var en gång en villrådig student Det var en gång en villrådig student Som sen blev socionomstudent.. Som så småningom blev skolkurator Som sen blev socialkonsulent Som sen blev statlig utredare. Som sen blev byrådirektör (salig i minnet

Läs mer

Protokoll LSG sektor Utbildning

Protokoll LSG sektor Utbildning Ärende: Sammanträde med Lokal Samverkansgrupp sektor Utbildning Tid: 11:00-13:00 Plats: Förstamajgatan 2B, sammanträdesrum Gärdssås Deltagare: För arbetsgivaren: Laila Svensson, områdeschef Medzit Selmani,

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt Margareta Bergknut margareta.bergknut@spsm.se 010-4735066 Tre Skolmyndigheter Vem gör vad? 3 Skolmyndigheter Skolverket styrande, stödjande

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och specialskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och specialskola Specialpedagogiska skolmyndigheten Regionchef Beslut efter uppföljning för förskoleklass och specialskola efter tillsyn i Birgittaskolan belägen i Örebro kommun Uppföljning av tillsyn i Birgittaskolan

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Utvecklingsavdelningen 2015-02-04 Dnr 8.1.1_2015:183 1 (5) Entreprenörskap i skolan 2015 Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Skolverket har i uppdrag av regeringen att stimulera arbetet med

Läs mer

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden 2011-2016 Inriktningsmål 1 Nedan följer en redogörelse i tabellform över insatser eller uppföljningar under inriktningsmål 1 och delmålen

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Läroplansavdelningen För- och grundskoleenheten Dnr 2017:782 1 (6) Bilaga 2 Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om kursplaner och kunskapskrav för grundsärskolan Innehållet i konsekvensutredningen

Läs mer

2013-09-03. En likvärdig utbildning för alla. Vi är en samarbetspartner. Alla har rätt att lära på egna villkor. tillsammans gör vi det möjligt

2013-09-03. En likvärdig utbildning för alla. Vi är en samarbetspartner. Alla har rätt att lära på egna villkor. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen?

Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen? Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen? En sammanfattning av rapporten Stöd till elever med språkstörning?, en kartläggning av skolhuvudmännens utbildningsalternativ,

Läs mer

Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit!

Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit! Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit! Pelle Skoglund, utvecklingsledare Jan Danielsson & Maude Wildow, rådgivare Specialpedagogiska skolmyndigheten & fristående skolhuvudmän NU RESER VI! 2010-09-27

Läs mer

Presentation Gymnasieskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019

Presentation Gymnasieskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019 Presentation Gymnasieskolan Barn- och Utbildningskontoret 2019 1 Ansvarsfördelning, styrning, utbud, organisation och utmaningar 2 Ansvarsfördelning inom skolan Riksdag och regering Bestämmer kunskapsmål

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2018-02-07 Dnr 6.7-2017-11 Protokoll Årsmöte Datum: 15 november 2017 Ordförande: Karin Hane, Biblioteken i Falun Sekreterare: Elisabet Rundqvist, KB Presidium Kommunal:

Läs mer

Attentions Skolplattform

Attentions Skolplattform Attentions Skolplattform INNEHÅLL En skola för alla hur når vi dit?...5 1. Kunskap, kompetens och bemötande...7 2. Tillgänglighet och anpassningar...7 3. Samverkan...9 4. Inkludering, delaktighet och inflytande...9

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla

En likvärdig utbildning för alla En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt FAS Konferenscentrum Wallenberg 2016-04-28 Tre skolmyndigheter Utbildningsdepartementet Skolverket Skolinspektionen Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Sammanträde 2013-11-29 Dnr 2013/01 ( 48 t.o.m. 57) 1(8) Tid: 2013-11-29 kl 13:00 15:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Frånvarande: Beatrice Berglund Arbetsförmedlingen, ordförande Malin Welin, Försäkringskassan

Läs mer

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth

ALL 2015/1256. Skolverket. Ola Hendar Greger Bååth 2015-10-05 ALL 2015/1256 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets förslag till förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem. Regeringsuppdrag

Läs mer

Beslut för Grundskola och Gymnasieskola

Beslut för Grundskola och Gymnasieskola en Beslut Tyska Skolföreningen Org.nr. 802005-6530 Beslut för Grundskola och Gymnasieskola efter tillsyn i Tyska skolan belägen i Stockholms kommun Beslut 2 (7) Dnr 44-2015:4028 Tillsyn i Tyska skolan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:4758 Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Rydskolan 867 i Skövde kommun 2(11) Tillsyn i Rydskolan 867 genomför tillsyn av Skövde kommun under hösten

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9803 AcadeMedia fria grundskolor AB Org.nr. 556932-0699 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Galären Rosenholm belägen i Karlskrona kommun 2 (6) Dnr 44-2015:9803 Tillsyn

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5076 Ösbyskolan AB Org.nr. 556699-4009 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ösbyskolan belägen i Danderyds kommun 2 (9) Tillsyn i Ösbyskolan har genomfört tillsyn av Ösbyskolan

Läs mer

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31 1 (5) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl. 14.00 16.00 Beslutande Inga-Maj Eleholt (C), ordförande Ulla Christiansson (M) Johan Björn (M) Malin Ingelsbo (M) Kjell Claesson (M) Anders Martinsson (C)

Läs mer

Utbildningsdepartementet

Utbildningsdepartementet Utbildningsdepartementet Emelie Cramér-Wolrath forsknings och utvecklingssamordnare En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 14 oktober 2015

Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 14 oktober 2015 20 1 (5) 2015-11-12 Minnesanteckningar från samrådsmöte, Skolinspektionen den 14 oktober 2015 Närvarande: Nicklas Mårtensson Autism- och Aspergerförbundet, Karin Karlsson Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Protokoll MTM:s Brukarråd

Protokoll MTM:s Brukarråd Diarienummer: MTM 2018/7 Protokoll MTM:s Brukarråd Tid: 2018-02-01 Plats: Närvarande: Förhinder: Sekreterare: Palmfelts Center, mötesrum Översikten Klas Nelfelt, Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) Linda

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Tre skolmyndigheter Skolverket Skolinspektionen Specialpedagogiska skolmyndigheten Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola < Montessori Friskola Gotland AB Org.nr. 556793-5514 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Montessori Friskola Gotland belägen i Gotland kommun Tillsyn i Montessori Friskola Gotland

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:4718 Göteborgs kommun orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Grundsärskolan Örgryte-Härlanda i Göteborgs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10)

Läs mer

Beslut för förskdoklass och grundskob

Beslut för förskdoklass och grundskob Beslut Skolinspektionen Friskolan Öland AB anki@olandsfriskola.net Beslut för förskdoklass och grundskob efter tillsyn i Ölands Friskola i Mörbylånga kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping Beslut

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling En likvärdig utbildning för alla En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling Rådgivare Jenny Hübinette Rådgivare Catharina Månsson Syfte: Att få kännedom om vår myndighet samt att få kännedom

Läs mer

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning

Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning Reviderad 2015-09-01 Hjälpreda Hörsel Guide till stödinsatser för barn och elever med hörselnedsättning www.spsm.se www.vgregion.se www.rjl.se www.regionhalland.se www.skl.se Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord:

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Program 9:30-10:00 Bakgrund, syfte och utformning 10:00-10:40 Obligatoriska

Läs mer

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Gr Borås Stad har i flera år arbetat med kollegialt lärande på olika sätt. Vi brukar skoja och säga att matematiken kokar i Borås stad, säger Maria Maschmann

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skövde kommun skovdekommun@skovde.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i grundsärskolan i Skövde kommun 2(10) Tillsyn i grundsärskolan i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Förskola Skola Via Emilia ekonomisk förening Org.nr. 769607-4421 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Förskola Skola Via Emilia belägen i Stockholms kommun 2 (6) Tillsyn i Förskola Skola

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn i fristående förskola och pedagogisk omsorg samt insyn i fristående grundskola och fritidshem

Riktlinjer för tillsyn i fristående förskola och pedagogisk omsorg samt insyn i fristående grundskola och fritidshem SOLNA STAD Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-09-09 SID 1 (5) BUN/2015:691 TJÄNSTESKRIVELSE Riktlinjer för tillsyn i fristående förskola och pedagogisk omsorg samt insyn i fristående grundskola och

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Anteckningar från möte i Särskolenätverket

Anteckningar från möte i Särskolenätverket Särskolenätverket Göteborg 4 mars Anteckningar från möte i Särskolenätverket Tid: onsdag 18 februari 2015, kl 09.00-12.00 med kategoriträff 13.00-14.00. Plats: Atwork, Johan på Gårdas gata 5B, Göteborg.

Läs mer

Ansökan om mottagande av elev i specialskola eller förskoleklass för elev med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning (Ekeskolan)

Ansökan om mottagande av elev i specialskola eller förskoleklass för elev med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning (Ekeskolan) Ansökan Ansökan skickas till Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Ansökan om mottagande av elev i specialskola eller förskoleklass för elev med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Köpings kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Köpings kommun 2 (3) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 6N 1 Skolinspektionen Dnr 43-2017:4467 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Huddinge kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Huddinge kommun Tillsyn i Huddinge kommun Beslut 2 (3) har genomfört tillsyn av Huddinge kommun under hösten 2015. Tillsynen

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:4 2018-07-12 U2018/03106/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Uppdrag att svara för genomförandet

Läs mer

Skolledarkonferens - Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer

Skolledarkonferens - Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Skolledarkonferens - Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Aktivitets ID: 35509 Tid: 14 oktober 2015, kl 08:30-16:00 Plats: Göteborg, Scandic Crown, Polhemsplatsen 3 Typ av aktivitet: Konferens

Läs mer

Handlingsplan övergången förskola-skola Enskede-Årsta- Vantör 2014

Handlingsplan övergången förskola-skola Enskede-Årsta- Vantör 2014 Handlingsplan övergången förskola-skola Enskede-Årsta- Vantör 2014 stockholm.se Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Information Sida 1 (3) 2014-08-04 Handlingsplan för barnens övergång mellan förskola

Läs mer

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun 2017-2019 Ystads utbildningsverksamheter vilar på tre ben: det digitala benet, kultur samt utepedagogik. I arbetet med att möjliggöra högre måluppfyllelse

Läs mer

Uppföljning av implementering av ny ersättningsmodell för extraordinära stödinsatser

Uppföljning av implementering av ny ersättningsmodell för extraordinära stödinsatser Datum: Diarienummer: 2019-02-26 UBN-2018-1079 Sida 1 (2) Utbildningsförvaltningen Utbildningsnämnden Handläggare: Ingrid Holström Sophie Boekhout Uppföljning av implementering av ny ersättningsmodell för

Läs mer

Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012. Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens

Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012. Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012 Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens De tre skolmyndigheterna Utbildningsdepartementet Skolverket Skolinspektionen SPSM Alla har

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU2016:46) Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Sara Lidegran Telefon: 08 50833741 Till Utbildningsnämnden 2016-10-20 Samordning, ansvar och kommunikation

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:10793 Gagnefs kommun för grundsärskola efter tillsyn i Gagnefs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43 2016:10793 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Seminarieprogrammet arrangeras av DIU i samverkan med partners

Seminarieprogrammet arrangeras av DIU i samverkan med partners diu@bett Seminarieprogrammet arrangeras av DIU i samverkan med partners Inkludering, språkutveckling och lärande - med läroplanen som utgångspunkt i ständigt föränderlig omvärld Ett seminarium om praktiknära

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016.

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9598 Stockholms montessoriskola aktiebolag Org.nr. 556460-9666 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stockholms Montessoriskola Anne Frank belägen i Stockholms kommun 2 (9)

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 13 maj, kl 08.30 14.30 Plats: GR, lokal Vinga (135) Deltagare Jan Magnusson, Öckerö (för & grund, gymn & vux), Ordförande Cecilia Knutsson, Alingsås

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Utvecklingsavdelningen 2013-10-25 Dnr 2013:422 1 (5) Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Det här dokumentet innehåller information för organisationer

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Jönköpings kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Autism & AspergerföreningenDistrikt Göteborg Onsdagen 22april 2015 Thomas Ahlstrand,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Bergshyddan AB Org.nr. 556551-0392 för grundsärskola efter tillsyn i Solhagaskolan (tidigare Hyddans skola) belägen i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:26 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tretjärnsskolan i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Tretjärnsskolan har genomfört tillsyn av Göteborgs

Läs mer

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala Riktlinje för kommunalt tillsatta råd - Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumentnamn Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor

Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor 1 (5) Vid protokollet Åge Sollien Sekreterare Justerat den Britt Alderholm Ordförande 2 (5) Plats Linden, Eklundavägen 1, Örebro Tid 13:00-16:00 Närvarande ledamöter Britt Alderholm (m) ordförande Jesper

Läs mer

efter tillsyn i Kinda kommun

efter tillsyn i Kinda kommun Beslut Dnr 43-2015:8947 Dnr 43-2015:8948 Dnr 43-2015:8949 Dnr 43-2015:8950 Dnr 43-2015:8951 Dnr 43-2015:8952 Dnr 43-2015:8953 Kinda kommun kinda@kinda.se Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672. Borås kommun boras.kommun@boras.se Beslut för förskola efter tillsyn i Borås kommun 2(10) Tillsyn i Borås kommun har genomfört tillsyn av Borås kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:7613 Backeboskolan Ek. För. Org.nr. 716422-1470 för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Backeboskolan belägen i Nacka kommun 2(11) Tillsyn i Backeboskolan har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rin Beslut Dnr 44-2014:7803 Futuraskolan AB Org.nr. 556609-5047 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Futuraskolan Gåshaga belägen i Lidingö kommun 2 (7) Tillsyn Futuraskolan Gåshaga

Läs mer

HSO Göteborg Handikappföreningarnas Samarbetsorgan

HSO Göteborg Handikappföreningarnas Samarbetsorgan Protokoll fört vid Ordförandekommitténs möte Datum: 2010-04-22 Plats: Dalheimers Hus, lokal Karl Johan Närvarande: Se bifogad lista (bilaga 1) 1 Mötets öppnande Kerstin Sjöås hälsade alla välkomna och

Läs mer

Fyrbodals kommunalförbund

Fyrbodals kommunalförbund Fyrbodals kommunalförbund Protokoll : Samhällsorientering 2014-03-20 Tid: torsdag den 20 mars 2014 kl. 13:30-16:30 Plats: Närvarande: Förhindrade: Ordförande: Sekreterare: Ärenden: Fyrbodals kommunalförbund

Läs mer

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF

Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Information om Specialpedagogiska skolmyndighetens särskilda satsning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF Thomas Ahlstrand, samordnare NPF, SPSM Innehåll Information om SPSM samt den särskilda

Läs mer

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik Barnets rättigheter - från teori till praktik 18 september - 11 december 2013 Dokumentation Tillfälle 4-11 december Jättebra och inspirerande. Bra upplägg. Nu är jag peppad att jobba vidare och jag har

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten ett samlat stöd i specialpedagogiska frågor 1 2 Alla har rätt att lära på egna villkor Specialpedagogiska

Läs mer

Protokoll: Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län

Protokoll: Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Regional utveckling, Utbildning och arbetsmarknad, Lena Uvhagen 2017-10-23 Protokoll Protokoll: Regionalt styrgruppsmöte VO-College Örebro län Tid: Fredag den

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(16) Plats och tid Alléskolan, kl.13.30-16.30 Beslutande Ledamöter Mira Wedenberg, M, ordförande Sirvan Mostafaey, S, vice ordförande Emmelie Rexhell, S Astrid-Marie Jonsson,

Läs mer

Eva Pettersson, sekreterare Helene Eng, enhetschef Helen Källvik, ekonom

Eva Pettersson, sekreterare Helene Eng, enhetschef Helen Källvik, ekonom Sammanträdesdatum Sida 1/11 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:00 11:45 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Lars T. Stenson (L) Jan Klarström (SD)

Läs mer

Välkommen till RUC-råd!

Välkommen till RUC-råd! Välkommen till RUC-råd! RUC-råd, program 2 mars 2017 09.45 Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet, presenterar forskningsmiljön Språk-, läs- och skrivutveckling Forskningsmiljön arbetar med flera olika

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Föräldra- och personalkooperativet i Ur och Skur Org.nr. 769602-6090 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Föräldra- och personalkooperativet i Ur och Skur Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem en Beslut Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB , Beslut 2 (9) Tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB har

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Köpings kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Köpings kommun 2(6) Tillsyn i Köpings kommun har genomfört tillsyn av Köpings kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Enskild motion MP1806 Motion till riksdagen 2018/19:1403 av Annika Hirvonen Falk (MP) Situationen för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer

Läs mer

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a

BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a Beskut Dnr 44-2015:4210 Backatorps skolkooperativ ekonomisk förening Org.nr. 716445-1366 BeskJit för. 'örsko e [ass och grundsko a efter bastillsyn Bauatorpsskolan belägen i Göteborgs ko mun. 'iåbx 2320,

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola och huvudmannens ansvarstagande

Beslut för grundskola och huvudmannens ansvarstagande Beslut NN, Skolinspektionen Dnr 44-2016:11175 Jönsbergska Idrottsskolan Norrköping AB partik.jonsson@jonsbergska.se Beslut för grundskola och huvudmannens ansvarstagande efter tillsyn i Jönsbergska ldrottsskolan

Läs mer

Instruktioner för uppdatering av skolenhetsregistret inför terminsstart 2015

Instruktioner för uppdatering av skolenhetsregistret inför terminsstart 2015 1(9) November 2015 Instruktioner för uppdatering av skolenhetsregistret inför terminsstart 2015 Uppgifterna ska uppdateras så att de visar hur skolorganisationen ser ut vid terminsstart läsåret 2015/2016.

Läs mer

Protokoll extra LSG sektor Utbildning Ärende: Extra sammanträde med Lokal Samverkansgrupp sektor Utbildning

Protokoll extra LSG sektor Utbildning Ärende: Extra sammanträde med Lokal Samverkansgrupp sektor Utbildning Ärende: Extra sammanträde med Lokal Samverkansgrupp sektor Utbildning Tid: 10:45 12:00 Plats: Förstamajgatan 2b, Kortedala Deltagare: För arbetsgivaren: Medzit Selmani, områdeschef Laila Svensson, områdeschef

Läs mer