Sverige sa tter standard fo r standardisering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sverige sa tter standard fo r standardisering"

Transkript

1 Sverige sa tter standard fo r standardisering Standardisering och användning av standard skapar samhällsnytta och stärker svensk konkurrenskraft genom att stimulera innovation, ge bättre säkerhet och sänka kostnader. Standardisering säkrar också miljöskydd och bidrar till ett samhälle som är tillgängligt för alla. Kort sagt den bidrar till ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar utveckling. Standarder påverkar på så vis inte bara företagen och jobben, utan även vår livskvalitet som konsumenter och medborgare. Standardisering är också en förutsättning för att nå en internationell marknad. För ett exportberoende land som Sverige är det viktigt att våra produkter lever upp till de krav som den globala marknaden ställer. Lika viktigt är det att vår kunskap och våra produkter används för att skapa ny standard. Det ger oss konkurrensfördelar, tillträde till större marknader och stärker Sveriges position i den globala kunskapsekonomin, vilket gynnar både våra företag och samhället i stort. För att standardisering ska stimulera svensk innovations- och konkurrenskraft på ett effektivt sätt har alla berörda parter i Sverige stat, näringsliv, intresseorganisationer, standardiseringsorgan och forskning enats kring en nationell strategi för standardisering.. Utgångspunkten för strategin är följande vision: Vision: Sveriges har en offensiv standardiseringsstrategi som är väl förankrad nationellt och speglad i konkreta handlingsplaner. De internationellt ledande organisationerna inom näringsliv, samhälle, standardisering och akademi ser Sverige som ett föregångsland inom utveckling och effektiv användning av standard. Sverige har en mycket stark och proaktiv roll internationellt och svenska intressenter är föredömen i att dra nytta av standarder för att stärka landets konkurrenskraft och skapa samhällsnytta. Dit når vi genom att bygga på de styrkor som gjort Sverige till en framgångsrik handelsnation med högt välstånd och livskvalitet: innovationsförmåga, riskvilja och hög teknisk kompetens, men också samverkan, öppenhet och, inte minst, vår starka tilltro till kunskap som verktyg för utveckling. För att omvandla vision till verklighet behöver standardiseringsarbetet präglas av ett strategiskt och proaktivt fokus. Eftersom standardiseringsarbetet dessutom berör och omfattar så många och diversifierade intressenter, behöver också kunskapen om standardisering dess ekonomi, effekter och processer förbättras och breddas. Den nationella standardiseringsstrategin vilar därför på tre grundpelare: proaktivitet och fokus, tillgänglighet och användbarhet samt kunskap och engagemang.

2 Exempel: Standard nyckel till Sveriges mobila försprång Genom ett samarbete mellan Ericsson, dåvarande Televerket och forskare från universitet och högskola lyckades Sverige initiera och genomdriva standardiseringsprocessen för mobiltelefonsystemet GSM. Den europeiska GSMstandarden blev världsledande för andra generationens mobiltelefoni och bildar basen för 3G och 4G. Tack vare stort inflytande över nyckelfunktioner i standarden, framför allt vad gäller radiosignalernas kodning och överföring mellan handenheter och basstationer, kunde Sveriges ta en ledande position inom såväl tillverkning som användning av mobiltelefonsystem. Att Ericsson direkt tog ledningen på GSMmarknaden har bedömts som helt avgörande för bolagets utveckling. Om någon annan hunnit före, hade Ericssons tillväxt inom mobiltelefoni sannolikt helt uteblivit.

3 Proaktivitet och fokus För att ett litet land som Sverige ska uppnå stort internationellt inflytande krävs aktiva intressenter, strategiska satsningar och proaktivitet. När projekt som är, eller kan bli, viktiga för Sverige identifierats ska det finnas förutsättningar för att snabbt kunna fatta beslut om att ta en ledande roll internationellt. Sverige ska fullt ut realisera den fördel vi har som ett litet, lättrörligt land med korta beslutsvägar och förmåga att konsensusförhandla. Mål: Sverige arbetar proaktivt och långsiktigt för ett stärkt svenskt inflytande inom internationell standardisering. Sverige ska ha stort inflytande över politiska beslut med bäring på internationell standardisering. Ett proaktivt svenskt agerande när europeisk lag skrivs med stöd av standard är ett sätt att påverka vilka standarder som blir viktiga i framtiden. Vi ska vårda våra goda internationella relationer, ha företrädare på ledande positioner inom de internationella standardiseringsorganen och ordförandeskap eller sekreterarskap i strategiskt viktiga standardiseringsprojekt. Möjligheten att utveckla svensk standard, eller svenska idéer, som förslag till global standard bör också nyttjas på ett strategiskt sätt för att öka Sveriges inflytande över viktiga områden. Systemstandard för en komplex verklighet Mål: Sveriges standardisering möter de tvärfunktionella krav som samhällsutvecklingen ställer. Idag integreras olika teknikområden allt oftare och produkter och tjänster utvecklas i samklang. Dessutom ökar kraven på socialt ansvarstagande och miljöhänsyn. När standarder från skilda områden fungerar bra tillsammans, och nya skapas för de gränssnitt som uppstår mellan tekniker och discipliner, blir standardisering ett effektivt verktyg och en katalysator för samordning, samsyn och dynamisk utveckling. För att uppnå en mer systemorienterad standardisering krävs aktivt arbete för ökad svensk samordning. På ett övergripande plan måste alla berörda parter i Sverige stat, näringsliv, intresseorganisationer, standardiseringsorgan och forskning enas kring individuella handlinsplaner för att uppfylla de gemensamma målen i denna strategi. Sverige bör vara tongivande i systemorienterat arbete i den internationella standardiseringen. Dessutom ska samarbetet och kunskapsutbytet mellan olika svenska expertgrupper effektiviseras. Olika grupper som hanterar närliggande områden ska utbyta information och samverka. Att grupperna i vissa fall är verksamma inom olika standardiseringsorganisationer ska inte utgöra ett hinder Exempel: Smarta elnät. Ett smart elnät anpassar sig efter beteenden och handlingar hos alla anslutna användare och producenter. Nätet måste anpassas för både nya och gamla typer av energikällor och kunna ta emot el både från storskaliga kraftverk och från mindre anläggningar, som t.ex. privatägda vindkraftverk. En viktig del i konceptet är smarta elmätare. Detta har redan införts till 100 % i

4 Sverige, vilket ger oss ett unikt försprång i världen. För att nätet ska fungera måste ett stort antal standarder från vitt skilda områden vara kompatibla: Eldistribution, energieffektivisering, miljöteknik, samhällssäkerhet, byggteknik, IT och mätteknik är några exempel. Svenska experter deltar aktivt i internationellt arbete för att bygga upp ett komplett och väl fungerande system av standarder för framtidens eldistribution. Ett produktutförande och en provning ger tillgång till världsmarknaden Mål: Sverige arbetar för att global standard ska vara ett förstahandsalternativ när ny standard tas fram. Sverige är en stark exportnation med världen som marknad. När produktregler och standarder tillämpas globalt blir handelshindren färre och det blir enklare för företag i Sverige att etablera sig på världsmarknaden. Det stärker Sveriges konkurrenskraft och skapar svenska jobb. För tydligt lokala eller regionala frågor, samt i de fall där internationell standard inte är bästa sättet att bevaka svenska intressen, ska europeisk eller svensk standard utvecklas. Sverige bör dock förorda att internationella frihandelsavtal alltid refererar till global standard och verka för att standard som stödjer europeisk lagstiftning utvecklas i samverkan med globala och internationella standardiseringsorganisationer. Exempel Handelsavtal med USA Ekonomiska beräkningar av effekterna av ett handelsavtal mellan EU och USA visar att ökad harmonisering av regler och standarder kan leda till kostnadsbesparingar på upp till 25% för EU:s handeln med USA. För Sverige skulle ökad harmonisering kunna innebära en BNPtillväxt på 0.2%. Dagens innovation är morgondagens standard Mål: Svenska innovationer blir ny global standard. Standarder fungerar som gemensam referens i internationell handel och underlättar marknadstillträde. Att vara med och skriva standarden för ett område är ett sätt att leda utvecklingen och bidra till att svenska idéer lägger grunden för framtida projekt inom området. Därför lyfter Sveriges nationella innovationsstrategi standarder som ett verktyg som, tillsammans med immaterialrätt, stärker landets innovationsklimat. När ett forsknings-, innovations- eller utvecklingsprojekt startar ska potentialen för framtida standard ha värderats. Om det underlättar marknadstillträde ska Sverige, när tiden är mogen, föreslå ny global standard på området. För att rätt värdering ska kunna göras krävs att forskare, innovatörer och utvecklare får stöd i form av kompetent rådgivning. Då får vi ett strategiskt samspel mellan innovation, immaterialrätt och standardisering som stärker Sveriges konkurrenskraft.

5 En intressentstyrd standardisering Mål: Intressenternas behov ska vara styrande när standard utvecklas För att en standard ska bli till nytta måste den möta målgruppens behov. Därför ska standarder utvecklas av expertgrupper med bred kunskap om och mångsidig erfarenhet av sakområdet. Särskilt viktigt är att de som i praktiken ska uppfylla standardens krav, och de som kommer att påverkas av hur standarden används, får inflytande. Det är även nödvändigt att myndigheter prioriterar aktivt deltagande i standardiseringsarbete och förfogar över de resurser som behövs för ändamålet. Det gäller i synnerhet när standard som stödjer lagstiftning, eller som på annat sätt används som referens i myndighetsutövning, tas fram. För att möjliggöra ett brett deltagande måste det vara lätt att få information om pågående standardiseringsarbete och enkelt att delta och påverka. Nya metoder för att informera berörda intressenter om aktuellt arbete ska utvecklas av standardiseringsorganisationerna och befintliga kanaler, exempelvis intresse- och branschorganisationer, ska mer systematiskt användas för att sprida målgruppsanpassad information. Kompletterande vägar för att påverka innehållet i en standard ska utvecklas och möjligheten att kostnadsfritt granska och kommentera förslag till standard ska kommuniceras tydligare. För att garantera väl balanserade expertgrupper krävs noggrann målgruppsanalys och uppföljning i form av särskilda insatser för att säkerställa underrepresenterade gruppers inflytande. Arbetet med att utveckla standard ska ske på ett öppet och inkluderande sätt. Möten och annan kommunikation ska anpassas, så att även expertisen hos deltagare som är ovana vid standardiseringsarbete tas tillvara. Exempel: Regeringens instruktion till Konsumentverket Ett sätt att säkerställa att myndigheter prioriterar standardiseringsarbete och förfogar över de resurser som behövs för att delta är att tydliggöra detta i regeringens instruktion till en myndighet eller i det årliga regleringsbrevet. Konsumentverket är ett bra exempel, vars instruktion i första paragrafen ger myndigheten i uppgift att stärka konsumenternas ställning på marknaden genom bland annat insatser på standardiseringsområdet (SFS 2009:607). Standard som stöd för lagstiftning Mål: Standard ska övervägas som stöd för lagstiftning. Standarder kan fungera som stöd för lagstiftning. Vilka krav som gäller måste alltid stå i lagen, men detaljerad vägledning till hur kraven kan uppfyllas ges med fördel i frivillig standard istället för i tvingande lagar eller förordningar. Det minskar regelbördan, ökar flexibiliteten och ger större utrymme för innovativa lösningar. Samtidigt kan tillsynsorgan stödja sig på ett väl förankrat beslutsunderlag som utgör praxis på marknaden, och spara resurser genom ett minskat behov av egenutvecklade vägledningar. Möjligheten att använda standard som stöd bör alltid övervägas när ny lagstiftning planeras eller äldre lagar och förordningar revideras. Det gäller särskilt när det redan finns internationell standard på området. Att hänvisa till befintlig standard, eller agera för att utveckla en sådan istället för att utforma nationella vägledningar är resurseffektivt, minskar

6 floran av nationella standarder och vägledningar på ett område och underlättar global harmonisering av tekniska regler. Sverige ska förorda europeisk lagsstiftning enligt Nya metoden, där lagtexten hålls så övergripande som möjligt och begränsas till väsentliga krav. Mer detaljerad vägledning, som gör det lättare för en organisation att följa lagen, tillhandahålls istället i frivillig standard som utvecklas i öppen dialog med berörda intressenter. Minskad detaljstyrning ökar handlingsfriheten och främjar innovation. Faktaruta: Nya Metoden För att motverka tekniska handelshinder på EU:s inre marknad används en metod för teknisk harmonisering. "Nya metoden", som den kallas, innebär att detaljerade tekniska krav undviks i europeisk lag. I stället ger kommissionen mandat till standardiseringsorganen att utforma standarder som vägledning för företagen. Harmoniserad standard har därför en unik ställning som stöd till europeisk lagstiftning. Den är inte formellt en del av lagstiftningen, vilket ger företag frihet att själva välja om de vill uppfylla lagen genom att följa en sådan standard, eller på annat sätt. Lågspänningsdirektivet, som skyddar människor, egendom och husdjur från skada av elektriska produkter, är ett exempel. Lagen ryms på tio sidor, de väsentliga kraven på en sida. På EUs officiella hemsida listas standarder som kan användas för att visa att de många olika produkter som lagen omfattar följer direktivets väsentliga krav.

7 Tillga ngligt och anva ndbart Standarder är exceptionellt goda verktyg för att effektivisera resursanvändning. De sparar såväl tid som pengar. Sverige har därför mycket att vinna på att företag, offentlig förvaltning och andra aktörer använder standard som stöd i sina verksamheter. Standarder ska därför präglas av enkelhet, tillgänglighet och användbarhet. Tillgänglig och användbar standard Mål: I Sverige är det enkelt att få tillgång till, förstå och använda relevant standard. Standarder blir värdefulla först när de används. Det är därför av stor vikt att det går att få hjälp att hitta de standarder som bäst matchar den egna verksamhetens behov och att det finns möjlighet att ta del innehållet i den utsträckning som krävs för att göra en egen bedömning av standardens relevans. Standardiseringsorganisationerna har huvudansvaret för att bistå med detta, genom väl fungerande e-tjänster och kompetent rådgivning. Kostnaden för att köpa standard kan vara ett hinder. För standarder av stor vikt, exempelvis standarder som används som stöd för lagstiftning, ska Sverige se över systemet i syfte att utveckla alternativa finansieringsmodeller. Sverige ska bidra till mer lättläst och användbar standard genom att värna målgruppsanpassning och förenkling i det internationella standardiseringsarbetet. Standarder av stor betydelse för målgrupper vars arbetsspråk inte kan antas vara engelska ska även översättas till svenska. Vägledningar och tolkningsdokument är viktiga verktyg, men grundprincipen bör vara att standarden i sig själv ska vara läsbar och tillfredsställa målgruppens behov. Exempel: Eurokoder för alla Eurokoder är samlingsnamnet på EU-gemensamma standarder för beräkningsregler för byggande. Tillsammans med nationella bilagor utgör de ett regelsystem som årsskiftet 2010/11 ersatte Boverkets konstruktionsregler. Medan konstruktionsreglerna var kostnadsfria, måste Eurokoderna köpas. Boverket har därför fått resurser från regeringen att teckna ett femårsavtal om en förbetald fleranvändarlicens med SIS för att eurokoderna ska finns tillgängliga kostnadsfritt i Sverige för både privatpersoner och företag. Exempel: Höga ambitioner när svensk standard för kvalitet i äldreomsorg tas fram Under våren 2015 får Sverige sin första standard för vård och omsorg av äldre. Den har tagits fram för att säkerställa en jämn och god vårdkvalitet i hela landet. Ambitionen är att standarden ska etableras snabbt och vara till stöd för hela sektorns utvecklingsarbete. Den framtida standarden kommer att göras fritt tillgänglig för alla användare och formuleras på ett så begripligt sätt att den kan användas av alla typer av verksamheter och på alla nivåer i dessa. Standarden kommer att lanseras med en bred informationskampanj och erbjudande om utbildningar för att ge användarna största möjliga nytta.

8 Kunskap och engagemang God kunskap om standarders effekt och nytta spelar en central roll för ett effektivt svenskt standardiseringsarbete. För att standarder och standardisering ska bli strategiska verktyg som stärker vår innovations- och konkurrenskraft behövs ett brett, delat engagemang och starkt stöd bland ledare och beslutsfattare för att driva frågorna framåt. Mål: Svenska intressenter vet att standarder och standardisering kan användas för att stärka den egna verksamheten En standard är en gemensam lösning på ett ofta återkommande problem. En gemensam referens underlättar kommunikation och när behovet av att utveckla egna speciallösningar minskar sparar det resurser. Standarder driver utvecklingen framåt och blir ofta marknadsnormerande. Kunskap om vilka standarder som är viktiga för den egna verksamheten och hur dessa kan användas underlättar marknadstillträde och är en grundförutsättning för att kunna välja standard som verktyg för problemlösning. De expertgrupper som utvecklar standarder är öppna för alla genom de nationella standardiseringsorganisationerna. Genom ett aktivt deltagande får svenska intressenter inflytande över innehållet i de standarder som sedan formar marknaden. Ännu större påverkansmöjligheter ger det att ta en ledande roll i strategiskt viktiga standardiseringsprojekt. Kunskap är en förutsättning för att beslutsfattare ska prioritera deltagande i standardiseringsarbete. Standardiseringsorganisationerna har ett huvudansvar för att sprida information om hur standarder kan användas och hur svenska intressenter kan påverka. För att nå ut till alla behöver även myndigheter, akademi, branschorganisationer och företag vara engagerade parter i arbetet. Dessutom bör kunskapen, entusiasmen och engagemanget hos alla de experter som deltar i standardiseringsarbete tas till vara i informationsspridningen. För att bygga en bättre kunskapsbas för framtiden ska standarder och standardisering ingå som en naturlig del i högre utbildning. Sverige ska även utveckla och dra nytta av den forskningskompetens på området som finns i landet. Exempel: Forskning om standard Institutet för ekonomisk forskning vid Lunds Universitet, har sedan 2012 ett av världens största akademiska forskningscentra med fokus på standarder och standardisering. Vid centrat, Standardisation Research Centre (SRC), studerar ett femtontal forskare orsaker till och framförallt effekterna av standarder och standardisering i stort. Forskningen är tvärvetenskaplig och väver samman ekonomi, politik, juridik, teknologi och systemvetenskap.

9 Ett delat och brett engagemang är centralt för att öka kunskapen om och användningen av standard i Sverige Lagstiftare När lagstiftaren vet hur standard kan användas som stöd för lagstiftning kan de, redan när en ny lag utreds, överväga om och hur standard kan användas för att förenkla lagtexten, underlätta implementering och bidra till internationell samordning. Myndigheter När myndigheter har goda kunskaper om standarder och standardisering kan de använda dessa som stöd i sin myndighetsutövning. Att använda befintlig standard istället för att ta fram egna vägledande dokument sparar resurser. Att standard tas fram i samråd med berörda parter bidrar dessutom till att förankra och kvalitetssäkra resultatet. Forskning och innovation När forskare, utvecklare och innovatörer bygger sina idéer med hänsyn tagen till befintlig standard blir resultatet kompatibelt med befintliga system, vilket underlättar marknadstillträde. Med god kunskap om standarder och standardisering blir det dessutom lättare att avgöra när tiden är mogen för att omsätta innovation i standard. Utbildning När standarder och standardisering ingår som en naturlig del i högre utbildning får morgondagens ingenjörer, jurister, ekonomer och andra samhällsvetare tillräckliga kunskaper för att kunna värdera möjligheten att använda standard som stöd i sin yrkesutövning och nyttan av att delta i standardiseringsarbete. Beslutsfattare När beslutsfattare har tillräckliga kunskaper kan de avgöra när standarder och standardisering är bästa sättet att främja en verksamhet. De kan också på ett bättre sätt prioritera och stötta egna experters medverkan i standardiseringsarbete. Deltagare i standardiseringen Med fördjupad kunskap om hur internationella standarder kan påverkas, och hur svenska idéer kan omsättas i internationell standard, stärks Sveriges inflytande. Användare Med ökad kunskap om hur standarder kan användas för att effektivisera och utveckla den egna verksamheten eller vardagen för medborgarna frigörs resurser för verksamhetsutveckling och innovation. Det stärker Sveriges konkurrenskraft.

Svensk strategi för standardisering. Sveriges Standardiseringsförbund

Svensk strategi för standardisering. Sveriges Standardiseringsförbund Svensk strategi för standardisering Sveriges Standardiseringsförbund Innehåll Förord 3 Standardisering för samhällsnytta 4 De tre pelarna 5 Proaktivitet och fokus 6 Tillgängligt och användbart 16 Kunskap

Läs mer

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Varför en svensk strategi för standardisering? Sverige behöver en nationell strategi för standardisering. Utan en tydlig gemensam målsättning riskerar vi

Läs mer

Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder

Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder SWEDAC INFO 18:3 Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder Swedac har på regeringens uppdrag tagit fram rapporten Starkare Sverige med öppna system. Rapporten är ett bidrag till regeringens

Läs mer

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar:

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar: EU KOMMISSIONENS STANDARDISERINGSPAKET: MEDDELANDE OCH FÖRORDNING HUVUDINNEHÅLL Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern 2017-10-03 Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-18 101/2018 Dokumentnamn: Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommun. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

Så kan små och medelstora företag bli mer delaktiga i standardisering

Så kan små och medelstora företag bli mer delaktiga i standardisering Så kan små och medelstora företag bli mer delaktiga i standardisering Näringslivsorganisationer och standardiseringsorgan kan bidra till att öka medvetenheten bland små och medelstora företag om nyttan

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommitté för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) Utredning 2017:09 1 Digital ledning Digital innovation

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper Utbildningsförvaltningen Bilaga 14 Ledningsstaben Sida 1 (6) 2013-12-30 Handläggare Monica Söderman Telefon: 08-508 33 889 Till Utbildningsnämnden 2014-01-16 Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

POLICY. Internationell policy

POLICY. Internationell policy POLICY Internationell policy POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 1 Framtidsvision Framtidsvisionen är den styrande politikens idé om hur samhället i Nynäshamns kommun har utvecklats fram till 2030. Med visionen vill de styrande partierna

Läs mer

Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2015

Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2015 Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2015 150617 Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd Har regeringens uppdrag att främja deltagande i standardiseringsarbetet både i Sverige och

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Standardiseringens betydelse i en globaliserad värld

Standardiseringens betydelse i en globaliserad värld Standardisering är ett viktigt horisontellt instrument för konkurrenskraft. Delaktighet och inflytande i arbetet med att ta fram standarder är nödvändigt för att samhällets krav på säkerhet, effektivitet

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan Michiko Muto Mikael Österlund Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan För att offentlig sektor ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter behöver vi stärka vår förmåga

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommittén för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) Miljövårdkonferensen 17 april 2018 Utredning 2017:09 1

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2017

Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2017 Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2017 150526 Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd Har regeringens uppdrag att främja deltagande i standardiseringsarbetet både i Sverige och

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

IT-standardiseringsutredningens betänkande Den osynliga infrastrukturen om förbättrad samordning av offentlig ITstandardisering

IT-standardiseringsutredningens betänkande Den osynliga infrastrukturen om förbättrad samordning av offentlig ITstandardisering REMISSVAR 1 (9) 2007/214 ERT ER BETECKNING N2007/5876/ITP Näringsdepartementet ITP 103 33 STOCKHOLM IT-standardiseringsutredningens betänkande Den osynliga infrastrukturen om förbättrad samordning av offentlig

Läs mer

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring Hej! Detta dokument är ute på en snabb remiss runda. Synpunkter mm lämnas senast torsdagen den 4 juni kl 13.00. Synpunkter mejlas till remiss@ideburnamalmo.se Ambitionen är att alla som varit delaktiga

Läs mer

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun Antagna XXX-XX-XX Tyresö kommun / 2015-04-15 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inriktning... 3 2 Prioriterade områden... 3 2.1 Utveckling av kommunens

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet ehälsa nytta och näring ehälsa nytta och näring Förord I Sverige finns goda förutsättningar att förbättra vården och omsorgen med hjälp av moderna

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Regional digitaliseringsstrategi. Från varför till hur

Regional digitaliseringsstrategi. Från varför till hur Regional digitaliseringsstrategi Från varför till hur Uppdrag Bakgrund Behov av revidering Tidplan 2 Bakgrund Digitalisering som omvälvande samhällskraft Transformation av samhället och verksamheter Möjligheter

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Internationell policy 2011-2020 för Södertälje kommun

Internationell policy 2011-2020 för Södertälje kommun Internationell policy 2011-2020 för Södertälje kommun Inriktning Grunden i Södertälje kommuns internationella arbete är denna policy som är antagen av kommunfullmäktige. Internationella policyn anger de

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Kommunstyrelsen Ansvarig samt giltighetstid: Mia Marklund 2017-2018 Diarienummer: KS-2016-315

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Riktlinje 2010-06-02 Riktlinje för internationellt arbete Diarienummer: KS 2010/232 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Om riktlinjen Riktlinje för internationellt arbete är en gemensam riktlinje

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Strategi SVA 2011 2014. Friska djur trygga människor

Strategi SVA 2011 2014. Friska djur trygga människor Strategi SVA 2011 2014 Friska djur trygga människor SVA:s grundläggande värderingar och kännetecken SVA tar ett viktigt samhällsansvar och står för en förutseende beredskap Vår verksamhet vilar på vetenskaplig

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Standardiseringens betydelse i en globaliserad värld

Standardiseringens betydelse i en globaliserad värld Standardiseringens betydelse i en globaliserad värld Standardiseringens betydelse i en globaliserad värld - en översikt av Regeringens skrivelse 2007/2008:140 Standardiseringens betydelse i en globaliserad

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011

Kommittédirektiv. Framtidens stöd till konsumenter. Dir. 2011:38. Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Kommittédirektiv Framtidens stöd till konsumenter Dir. 2011:38 Beslut vid regeringssammanträde den 5 maj 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över det befintliga stödet till konsumenter i form

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning

Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning PM 2015:79 RI (Dnr 138-723/2015) Strategi för kvalitets- och innovationsarbete inom staden och samarbete med högre utbildning och forskning Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013.

Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. TILLÄGGSAVTAL SAMHÄLLSKONTRAKTET Tillägg till Avtal om Samhällskontraktet som MDH, Västerås och Eskilstuna ingått i oktober 2013. 1 Parter 1. Mälardalens högskola, org.nr. 202100-2916 ( MDH ) 2. Västerås

Läs mer

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Framtidsdagen Syfte och tema Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Agenda Introduktion Tomas Marklund, KF:s ordf., Kristina Sundin Jonsson,

Läs mer

Standardisering utan gränser 7 november 2006

Standardisering utan gränser 7 november 2006 Standardisering utan gränser 7 november 2006 Hans Jeppson Statssekreterare för handelsfrågor Varför skall staten engagera sig i standardiseringen? Utgångspunkter: Kostnadsminskningar i produktionen Välfärdsvinster

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Civilekonomer utvecklar företag och samhälle

Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomer utvecklar företag och samhälle FULLMÄKTIGE 2011 2(5) Antaget av fullmäktige Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomers specifika

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Meddelande från Europeiska kommissionen: På väg mot en inre marknadsakt

Meddelande från Europeiska kommissionen: På väg mot en inre marknadsakt KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-01-20 Dnr 609/2010 1 (6) Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM) Utrikesdepartementet 103 39 Stockholm Meddelande från Europeiska kommissionen: På väg

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Östgötakommissionen. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen

Östgötakommissionen. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen Östgötakommissionen Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen 1 Varför initierades kommissionen Folkhälsopolitiskt program från

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Interpellationsdebatten:

Interpellationsdebatten: Interpellationsdebatten: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2005/06:137 12 Svar på interpellation 2005/06:397 om Globala standarder för konsumentmakt och tillväxt Anf. 106 Näringsminister

Läs mer

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy Beslutad av: Regionfullmäktige, 2019-01-29 Diarienummer: RS 2017 04450 Giltighet: från 2019-03-01 till 2023-12-31 K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy 2 01 9 2 02 3 Policyn gäller för:

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Starka tillsammans. Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier. Stockholm 2013 SOU 2013:87

Starka tillsammans. Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier. Stockholm 2013 SOU 2013:87 Starka tillsammans Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier Stockholm 2013 SOU 2013:87 Sammanfattning Uppdraget Utredningens uppdrag har varit att föreslå ett system för nationell

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning 2012 2020 Stiftelsen Lantbruksforskning är näringens starkt samlande kraft för världsledande tillämpbar forskning. Nuläge och omvärld 2012 Stiftelsen Lantbruksforskning

Läs mer

Digital strategi för Statens maritima museer 2020

Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Kommunikationsavdelningen Annika Lagerholm & Carolina Blaad DIGITAL STRATEGI Datum Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling p e r s o n a l p o l i c y Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling Vår personalpolicy Att bygga och utveckla ny kunskap ställer särskilda krav

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vårt värdegrundsarbete 1 Varför ska vi arbeta med värdegrunder? Förvaltningsledningen har definierat och tydliggjort vad värdegrunderna ska betyda för vård-

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Innovationsvänlig upphandling

Innovationsvänlig upphandling Kort om Innovationsvänlig upphandling Tänk på att informationen i detta material inte har uppdaterats sedan januari 2014. Aktuella lagar (inklusive beloppsgränser) har förändrats sedan dess och praxis

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Via Nordica 2008 session 7

Via Nordica 2008 session 7 Via Nordica 2008 session 7 Lisbeth Wester Informationschef Lunds Tekniska Högskola, LTH Lunds universitet 1 Åldersgruppen 19 åringar i Sverige 1990-2020 2 Den nya generationen studenter och medarbetare.

Läs mer