Kollektivtrafik med människan i centrum, SOU 2003:67

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kollektivtrafik med människan i centrum, SOU 2003:67"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Länshandikapprådet Kollektivtrafik med människan i centrum, SOU 2003:67 Ärendet Länshandikapprådet har för yttrande erhållit betänkandet Kollektivtrafik med människan i centrum, SOU 2003:67 och med anledning därav begärt in synpunkter från länets handikappföreningar. Länshandikapprådet har uppdragit åt LHRs arbetsutskott att avge yttrande. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta föreslå landstingsfullmäktige att med beaktande av framförda synpunkter från handikappföreningarna i länet överlämna och åberopa detta tjänsteutlåtande. Bakgrund Den parlamentariska kollektivtrafikkommittén har haft i uppgift att utifrån ett konsument- och helhetsperspektiv identifiera, analysera och beskriva kollektivtrafikens problem och möjligheter, formulera mål och visioner samt föreslå förändringar av organisation, regelverk och dylikt av betydelse för kollektivtrafikens utveckling och ett ökat kollektivt resande. Kommittén har även haft i uppgift att utgöra ett forum för samarbete mellan staten och övriga aktörer på kollektivtrafikområdet. Länshandikapprådets synpunkter Svar har inkommit från DHR De handikappades riksförbund Stockholms läns distrikt, HSO Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms län och NHR, Stockholms län. Länshandikapprådets arbetsutskott ställer sig bakom de av handikappföreningarna i länet lämnade synpunkter och vill därför enbart överlämna dessa. SYNPUNKTER FRÅN HANDIKAPPFÖRENINGARNA

2 2 (5) DHR Stockholms läns distrikt har i skrivelse den 19 december 2003 anfört följande: DHR är en förening som har funnits sedan Vi organiserar främst människor med rörelsehinder och därför är vårt svar format utifrån de aspekter som rör detta. Vi välkomnar att man äntligen tar ställning för ett mer konsumentinriktat perspektiv och att man betraktar hela resan som en kedja där länkarna skall passa in i varandra. Vi välkomnar också att man styrker servicenivåer som omfattar alla människor och att vi som resenärer och kunder i detta alla inte är exkluderade p g a att vi uppvisar rörelsehinder. Trafikhuvudmännen har ett stort och starkt ansvar för att kollektivtrafiken uppfyller målen om tillgänglighet för oss med funktionshinder. I den nationella handlingsplanen för handikappolitiken Från patient till medborgare säger man att lokal och regional kollektivtrafik bör vara tillgänglig Detta mål har inte uppfyllts. Vidare har man satt årtalet 2010 då kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för hela landet. Att åstadkomma detta kräver investeringar i infrastruktur samt att man slutar att beställa och upphandla system, fordon och trafikbolag som inte uppfyller kraven på tillgänglighet för oss med funktionshinder. I remissen Kollektivtrafik med människan i centrum förhåller man sig till tiden fram till år Vi menar att det måste bli ett slut på de förhalningar som vi upplever att trafikhuvudmän och transportbranschen sysslar med. Senast 2010 måste det vara en självklarhet att vi med rörelsehinder ska kunna åka med de fordon som används för allmänna transporter på lokal, regional och riksnivå. Med detta sagt ser vi fram emot att äntligen få åka kollektivt även om det är några år till dess. Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) i Stockholms län har i skrivelse den 17 december 2003 lämnat följande synpunkter: Staten har under senaste åren haft ambitioner och riktlinjer för funktionshindrades möjligheter att resa och ha då uttalat både trafikpolitiska och handikappolitiska mål. Det finns en uttalad vilja att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig för funktionshindrade genom att riksdagen har beslutat att takten ska höjas i arbetet med att förbättra möjligheterna för funktionshindrade att ta sig fram på allmänna platser och att använda sig av kollektivtrafiken. Målet är att den skall vara fullt anpassad till personer med funktionshinder 2010.

3 3 (5) En tillgänglig kollektivtrafik är en viktig förutsättning för funktionshindrades möjligheter till full delaktighet i samhällslivet. Kommittén lägger ett antal förslag som kommer att bidra till att öka tillgängligheten för funktionshindrade. Det välkomnar HSO. Vi konstaterar dock att kommittén uttrycker oro för den framtida utvecklingen där trafikhuvudmännen står inför ökade ekonomiska problem och därför varnar för risken av ökade taxor och neddragningar i trafikutbudet. Den oron delar HSO. HSO anser i likhet med kommittén att konsumentperspektivet och därmed hela resan är det viktigaste utgångspunkterna i arbetet med kollektivtrafikens utveckling och framtid. Detta gäller i synnerhet för människor med funktionshinder. Likaså välkomnar HSO kommitténs konstaterande om att kollektivtrafiksystem som är lätt att använda från dörr till dörr, samtidigt ska vara effektivt, och att alla delar av systemet måste samordnas och samverka. Resenären behöver också tillgång till lätt tillgänglig och tillförlitlig information om hela sin reskedja. En god och tillförlitlig information om hela reskedjan ökar tryggheten generellt och särskilt för personer med särskilda behov. Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken och kommittén berör färdtjänsten ytterst sparsamt. HSO anser att en så viktig del av kollektivtrafiken som färdtjänsten borde ha analyserats mer omfattande. För handikapprörelsens medlemmar är den särskilda kollektivtrafiken i form av färdtjänst det enda färdsätt som finns att tillgå för att vara delaktig i samhället. HSO stöder insatser som ger frihet åt människor med funktionshinder att använda den allmänna kollektivtrafiken för sitt resande. HSO varar dock för att människor som idag är färdtjänstberättigade, ska hänvisas till den allmänna kollektivtrafiken innan resurserna finns för att hela reskedjan ska fungera. HSO i Stockholms län hänvisar i övrigt till bilagda yttrande från NHR i Stockholms län. NHR Stockholms län har i skrivelse den 12 december 2003 anfört följande: Riksdagen har beslutat att takten ska höjas i arbetet med att förbättra möjligheterna för funktionshindrade att ta sig fram på allmänna platser och att använda sig av kollektivtrafiken. För kollektivtrafiken är målet att den bör vara fullt anpassad till personer med funktionshinder år Att ordna tillgång till transport är en del av de åtaganden som landstinget har som sin uppgift i Stockholms län. I SL:s egen förklaring gällande tillgänglighet skriver man att tillgänglig trafik för alla är målet. Den som själv eller med hjälp av en ledsagare kan ta sig till en station eller busshållplats ska kunna resa med SL.

4 4 (5) Som man kan förstå är detta en målsättning. SL är inte där än, det fattas mycket för att detta mål skall vara uppfyllt. För den som ännu inte har fått en tillgänglighet som gör att de kan använda SL och för dem som med denna målsättning redan är exkluderade, måste det finnas en fungerande ersättning denna utgörs i nuläget av färdtjänsten. För att lösa trasportbehovet för dem som vi vill skall vara delaktiga måste denna färdtjänst få kosta. Att göra indragningar för att styra över oss till övrig fortfarande, och för flera år framåt, otillgänglig kollektivtrafik gör att vi som grupp inte kan uppfatta landstingets signaler till oss om annat än att vi skall sitta inne, hemma, kosta pengar för samhället och ha dåligt samvete för det. I vårt moderna och upplysta samhälle deltar funktionshindrade i samhällslivet på ett helt annat sätt än för år sedan. Detta naturligtvis som en följd av utvecklingen. Miljöer, såväl ute som inne, anpassas på ett sätt som gör det möjligt för rörelsehindrade att utbilda sig, arbeta, gå på bio, teater och konserter, hälsa på nära och kära m m, kort sagt leva. Fler och fler blir sjuka och skadade. Som en följd av utvecklingen överlever också allt fler svårt skadade och vi blir allt äldre. Det är väl inte så konstigt då att flera använder färdtjänst nu än tidigare. De kollektiva färdmedlen är nämligen det som inte har följt mönstret för utvecklingen. Det anses numera självklart att funktionshindrade har rätt att vara delaktiga i samhället. Därför skall de inte utestängas från aktiviteter eller hänvisas till lösningar som kan anses vara diskriminerande. Riksdagen beslutade år 2000 att anta en nationell handlingsplan som har texten från patient till medborgare. I den säger man att kollektivtrafiken bör vara tillgänglig på lokal samt regional nivå år Då detta inte kommer att uppfyllas i Stockholm utan SL själv talar om att man skall nå målet 2010, som är den bortre gränsen för den rikstäckande kollektivtrafiken, kommer rörelsehindrade även fortsättningsvis att vara beroende av särskilda transportlösningar för sitt resande. SL varnar även för att man inte kommer att uppfylla målet till 100% ens 2010 eftersom vissa banor kommer att fortsatt vara otillgängliga, exvis Roslagsbanan, Lidingöbanan samt vissa busslinjer, efter detta årtal. Hittills har förbättringar främst skett avseende fordon, hållplatser, utbildning av trafikpersonal, stationer och resecentra samt T-banestationer. Andelen låggolvsbussar har ökat kraftigt, särskilda trafiklösningar anpassade för funktionshindrade har införts, t ex servicelinjer och liknande. Många terminaler och hållplatser har anpassats till de funktionshindrades behov. Informationssystem som upplyser om tillgänglighetsaspekter på väg att införas. Tillgängligheten till kollektivtrafiken för funktionshindrade har alltså förbättrats under senare år, men fortfarande finns betydande brister.

5 5 (5) Det är oroande att Färdtjänsten i Stockholms län i nuläget planerar för att styra över färdtjänstsresenärer till kollektivtrafiken utan att hela reskedjan har tillgodosetts. Till exempel diskuteras införande av delat resande, dvs färdtjänst från hemmet till busshållplatsen/t-banestationen, buss eller T-bana, färdtjänst till slutdestinationen. Det krävs stora insatser och åtgärder av olika slag för att skapa ett tillgängligt transportsystem för alla människor. Särskilda problem uppstår för resor som berör flera huvudmän, t.ex i sådana som beskrivs i föregående stycke. För dessa resor finns kritiska faktorer och områden som är särskilt viktiga att peka på. Arbetet med att ta fram gemensamma standarder måste slutföras. Samordningen mellan trafikslagen måste lösas och gränsdragningen mellan aktörernas ansvar och roller på bytesplatsen måste klaras ut. Det krävs en bemanning i form av stationsvärdar eller motsvarande på alla bytespunkter för att tillgodose alla krav och behov av stöd och service. All personal som direkt eller indirekt möter resenärer i sitt arbete behöver utbildning i bemötande. En tillgänglig kollektivtrafik kräver naturligtvis också att fordonen anpassas eller byts ut. När det gäller fordon krävs mycket stora investeringar. I Stockholms tunnelbana är också fungerande hissar av största vikt för att personer med rörelsehinder ska kunna resa kollektivt. Övervakningssystem bör utvecklas så att man som resenär kan få klara besked om hissen fungerar på måldestinationen innan man kliver ombord på tåget. I det resonemang som för närvarande förs inom färdtjänsten förutsätts uppenbarligen att så gott som samtliga personer med rörelsehinder har tillgång till personlig assistent, vilket är mycket långt från verkligheten. Beträffande pendeltågen så är vagnarna idag fullständigt omöjliga att embarkera om man som rörelsehindrad använder rullstol. Nya vagnar är beställda men beräknas inte börja levereras förrän tidigast NHR Stockholms län är av den bestämda uppfattningen att en stor del av länets nuvarande färdtjänstresenärer kommer att kunna ersätta sina nuvarande resor med färdtjänst med pendeltåg när det väl kommit så långt. Inge-Britt Lundin Enhetschef

Färdtjänsten och riksfärdtjänsten SOU 2003:87

Färdtjänsten och riksfärdtjänsten SOU 2003:87 TJÄNSTEUTLÅTANDE Landstingsstyrelsens förvaltning 2004-02-26 Färdtjänsten och riksfärdtjänsten SOU 2003:87 Ärendet Länshandikapprådet har för yttrande erhållit slutbetänkandet Färdtjänsten och riksfärdtjänsten,

Läs mer

HSO:s synpunkter på Regionalt trafikförsörjningsprogram

HSO:s synpunkter på Regionalt trafikförsörjningsprogram HSO i Stockholms län 2012-04-24 Trafiknämnden Stockholms läns Landsting Box 301 02 104 25 Stockholm Diarienr: P 13 2012 HSO:s synpunkter på Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län Inledning

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motionerna 2006:8 av Sten Erson-Wester m fl (kd) om en samordnad informationspolicy för funktionshindrade och personer med begränsad rörlighet i hela kollektivtrafiken

Läs mer

Uppföljning av färdtjänstavtalet

Uppföljning av färdtjänstavtalet Karin Jacobsen Åsa Enrot MINNESANTECKNINGAR Uppföljning av färdtjänstavtalet Tid Fredag den 20 april 2012 kl 9.00-10.30 Plats Närvarande SL, Färdtjänsten Karin Jacobsen, KSL Åsa Enrot, Färdtjänstavdelningen

Läs mer

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli Alla reser olika Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Alla reser olika Har du tänkt på att vi alla reser på olika sätt? Vi kanske sitter

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (4) LS 0307-2205 Landstingsstyrelsen Överföring av ansvaret för servicelinjerna till färdtjänstnämnden Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Färdtjänstnämnden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:65 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:36 av Johan Sjölander (s) om att återinföra generell rätt till ledsagare i färdtjänsten Föredragande landstingsråd: Anna Berger

Läs mer

Tillgänglighet är ett sätt att tänka. Alla reser olika

Tillgänglighet är ett sätt att tänka. Alla reser olika Alla reser olika Kollektivtrafiken ska vara ett tillgäng ligt och naturligt val för människor med funktions ned sättning. Alla som själva eller med ledsagare kan ta sig till station eller hållplats ska

Läs mer

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151

Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 2012-05-30 1(6 Regler och riktlinjer för färdtjänst i Finspångs kommun Fastställt av Kommunfullmäktige 2012-05-30 151 Färdtjänst Inledning Färdtjänst är ett komplement till och en del av den allmänna kollektivtrafiken.

Läs mer

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Ett handlingsprogram för HSO i Stockholms län LättLäst Innehåll Förord... 5 Varför ett handlingsprogram?... 7 Tillgänglighet... 8 Bemötande...

Läs mer

Valmanifest 2006 DE HANDIKAPPADES RIKSFÖRBUND

Valmanifest 2006 DE HANDIKAPPADES RIKSFÖRBUND Valmanifest 2006 DE HANDIKAPPADES RIKSFÖRBUND STOPPA DISKRIMINERINGEN! 2 Den 17 september går svenska folket till val för att rösta fram sina blivande beslutsfattare i riksdag, kommuner och landsting för

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun

Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun 1(6) Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst i Markaryds kommun Antagna av kommunfullmäktige 2012-06-20, 74, att gälla från 2012-07-01. Enligt lagen om färdtjänst (1997:736) och riksfärdtjänst (1997:735)

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner ÄRENDET Motionären föreslår att alla bussar inom SL-trafiken

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:16 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner Ärendet Motionären föreslår att alla

Läs mer

Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar

Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar Rapport 1:2009 Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar En rapport från Kristdemokraterna Seniorförbundet Januari 2009 Gör livet enklare för

Läs mer

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa Om tillgänglighet i SL-trafiken Alla har sitt sätt att resa Vi kollektivtrafiken Kollektivtrafiken i Stockholms län är till för alla. Men alla tycker inte att det är lika enkelt att använda den. I den

Läs mer

Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar

Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar Att resa i kollektivtrafiken med funktionsnedsättningar vad görs för att det skall funka? Lisbeth Lindahl Mötesplats funktionshinder 12 nov 2008 Bakgrund Ingen ny fråga När kollektivtrafiken planeras skall

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:26 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:24 av Anna-Lena Östman (s) om ökat samarbete med länsstyrelsens trafikenhet för diabetikers läkarintyg för att få behålla körkort

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på 0302-52 20 00 eller via hemsidan www.lerum.se/kollektivtrafik

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på 0302-52 20 00 eller via hemsidan www.lerum.se/kollektivtrafik FLEXLINJERNA Lerum Välkommen till Flexlinjen Lerum I Lerum finns tre flexlinjer som alla får åka med. Flexlinjerna kör i begränsade områden och kan komma närmare än annan kollektivtrafik. Alla bussarna

Läs mer

Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10)

Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft (SOU 2007:10) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Handläggare: Börje Wredén Landstingsstyrelsen Yttrande över Ansvarskommitténs slutbetänkande: Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft

Läs mer

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken.

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken. REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ÖREBRO LÄN Nedanstående regler gäller fr.o.m. 2001-11-01. De är fastställda av styrelsen för Länstrafiken Örebro AB 2001-09-27. Senaste ändring beslutad 2013-02-13. Färdtjänst Färdtjänst

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:94 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Nytt avtal om färdtjänst med länets kommuner Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Färdtjänstnämnden har inkommit med

Läs mer

Gör så här för att resa med Flexlinjen

Gör så här för att resa med Flexlinjen Flexlinjerna Lerum Gör så här för att resa med Flexlinjen För att åka med Flexlinjen måste du ringa och beställa din resa. Bussen stannar bara där någon bokat på- eller avstigning. Anmäl dig till flexlinjen

Läs mer

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på telefon eller via hemsidan kollektivtrafik.

Anmäl dig till flexlinjen Du kan anmäla dig via Lerums kommun på telefon eller via hemsidan   kollektivtrafik. Flexlinjerna Lerum Gör så här för att resa med Flexlinjen För att åka med Flexlinjen måste du ringa och beställa din resa. Bussen stannar bara där någon bokat på- eller avstigning. Anmäl dig till flexlinjen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:18 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:33 av Bo Johansson och Rolf Bromme (fp) om inrättande av en busslinje mellan Danderyds sjukhus och Löwenströmska sjukhuset (Närakuten

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 2011-10-12 LS 1103-0489 iandstiwos$tvkels tt Landstingsstyrelsen 11-10-25 * 011 Motion 2011:9 av Gunilla Roxby Cromvall m fl (V) om förbättrad

Läs mer

Remissvar: Bilstöd till personer med funktionshinder, SOU 2005:26

Remissvar: Bilstöd till personer med funktionshinder, SOU 2005:26 Administrativa avdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE NR 23/2005 Kansliet Johanna Vatanen 2005-05-12 FtjN 0504-57 Nämndsammanträde Ärende nr 2005-05-31 3 Färdtjänstnämnden Remissvar: Bilstöd till personer med funktionshinder,

Läs mer

Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun

Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun 2009-06-24 1(7) Regler för färdtjänst och riksfärdtjänst i Finspångs kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2009-04-29, 110 Färdtjänst Inledning Färdtjänst är ett komplement till och en del av den allmänna

Läs mer

Gör så här för att resa med Flexlinjen

Gör så här för att resa med Flexlinjen Flexlinjerna Lerum Gör så här för att resa med Flexlinjen För att åka med Flexlinjen måste du ringa beställa din resa. Bussen stannar bara där någon bokat - eller avstigning. Anmäl dig till flexlinjen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken 1 (2) FÖRSLAG 2012:50 LS 1110-1334 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:29 av Vivianne Gunnarsson (MP) om att införa fler toaletter i kollektivtrafiken Föredragande landstingsråd: Christer

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Regler servicetrafik/färdtjänst

Regler servicetrafik/färdtjänst Regler servicetrafik/färdtjänst Giltig från och med 1 januari 2012 Region Värmland 1 En kollektivtrafik för alla I den här broschyren kan du läsa om hur du ansöker om färdtjänst och de regler som gäller

Läs mer

Motion 2003:33 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om ett rehabiliteringshem för vårdkrävande långtidssjuka

Motion 2003:33 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om ett rehabiliteringshem för vårdkrävande långtidssjuka TJÄNSTEUTLÅTANDE Länshandikapprådet 2003-09-16 Motion 2003:33 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om ett rehabiliteringshem för vårdkrävande långtidssjuka Ärendet Länshandikapprådet har för yttrande erhållit

Läs mer

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015

BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 5: RESOR OCH TRANSPORTER SÄKO 2015 Sida 1 (6) Bilaga 5 Resor och transporter Sida

Läs mer

BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning

BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning Sammanfattningen är i sin helhet hämtad från utredningens sammanfattning. Hela utredningen kan laddas ner från nedanstående länk http://www.regeringen.se/sb/d/11344/a/125734

Läs mer

Kommunalt regelverk för färdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Från den 1 januari 2013

Kommunalt regelverk för färdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Från den 1 januari 2013 Kommunalt regelverk för färdtjänst för kommunerna Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Från den 1 januari 2013 Fastställt av - Regionfullmäktige 2012-10-12, 46 - Kommunstyrelsen Ljungby

Läs mer

Rätt att. Resa. med nedsatt rörelseförmåga. Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem.

Rätt att. Resa. med nedsatt rörelseförmåga. Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem. Rätt att Resa med nedsatt rörelseförmåga Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem. Att försöka hålla koll på alla regler som gäller vid resande kan många gånger vara ett gissel. Förutom det

Läs mer

Ulla Sahlström 2013. Hofors kommun Trafikförsörjningsprogram färdtjänst och riksfärdtjänst

Ulla Sahlström 2013. Hofors kommun Trafikförsörjningsprogram färdtjänst och riksfärdtjänst Ulla Sahlström 2013 Hofors kommun Trafikförsörjningsprogram färdtjänst och riksfärdtjänst Innehållsförteckning Begrepp och avgränsningar 1 Den regionala kollektivtrafikmyndigheten 1 Den allmänna kollektivtrafiken

Läs mer

Motion av Mohamad Hassan (FP) om att snarast förbättra färdtjänsten i Uppsala

Motion av Mohamad Hassan (FP) om att snarast förbättra färdtjänsten i Uppsala 4 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Davidsson Per (KLK) Åhrman Josefin (SBF) Datum 2015-08-11 Diarienummer KSN-2015-0508 Gatu- och samhällsmiljönämnden Motion av Mohamad Hassan (FP) om att snarast

Läs mer

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102)

Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) RBU YTTRANDE Riksförbundet för Rörelsehindrade 2009-02-26 Barn och Ungdomar Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss Brist på brådska en översyn av aktivitetsersättningen (SOU 2008:102) Riksförbundet

Läs mer

Färdtjänstens organisation i Västmanlands län

Färdtjänstens organisation i Västmanlands län Styrdokument 1 Trafikförsörjningsprogram för Fagersta kommuns färdtjänst och riksfärdtjänst Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2016-02-22, 19. Ersätter tidigare trafikförsörjningsprogram antaget av KF 2012-08-28,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:20 1 (16) LS 1001-0090 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Lidingö stad om Lidingöbanans upprustning och ombyggnad Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-14 LS 1311-1437 LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-11- 1 9 0 0 0 4 9 * Landstingsstyrelsen Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt

Läs mer

Regler och riktlinjer för riksfärdtjänst i Botkyrka kommun Beslutade i vård- och omsorgsnämnden

Regler och riktlinjer för riksfärdtjänst i Botkyrka kommun Beslutade i vård- och omsorgsnämnden Regler och riktlinjer för riksfärdtjänst i Botkyrka kommun Beslutade i vård- och omsorgsnämnden 2015-12-14 Innehållsförteckning 1 Allmänna förutsättningar för resor med riksfärdtjänst... 2 2 Vem får resa

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 2013-12-17 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre kommun. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:69 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:35 av Marie-Louise Sellin m fl (s) om medicinsk rehabilitering extern rehabilitering Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendet

Läs mer

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun

Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun Program för personer med funktionshinder i Essunga kommun 2015 2018 Dokumenttyp Program Fastställd 2015-03-30, 13 av kommunfullmäktige Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2015 2018

Läs mer

Regler för. länsfärdtjänst i Östergötland. samt till myndigheten överlämnad. inomkommunal färdtjänst

Regler för. länsfärdtjänst i Östergötland. samt till myndigheten överlämnad. inomkommunal färdtjänst TN 2013-9 Regler för länsfärdtjänst i Östergötland samt till myndigheten överlämnad inomkommunal färdtjänst 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Generella bestämmelser för färdtjänst... 3 1.1 FÄRDTJÄNST... 3 1.2

Läs mer

Transport Fakta i korthet

Transport Fakta i korthet Varje tisdag rider jag. Det är en buss som kommer och hämtar mig till ridningen. Busschauffören hjälper mig med väskan och rullstolen hamnar i bagageutrymmet. Citat ur Barn äger Transport Fakta i korthet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:104 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:20 av Cecilia Carpelan m.fl. (fp) om samordnad klottersanering Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet Motionärerna

Läs mer

Kollektivtrafiklagstiftningen

Kollektivtrafiklagstiftningen Kollektivtrafiklagstiftningen Ny kollektivtrafiklag (SFS 2010:1065) Ny föreskrift om anmälningsplikt och trafikantinformation TSFS 2012:2 Blivande föreskrift om uppgiftsskyldighet Transportstyrelsens tillsyn

Läs mer

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 1 Socialförvaltningen Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 2 1. Vem har rätt till färdtjänst Tillstånd till färdtjänst skall meddelas för dem som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt,

Läs mer

Så här reser du sjukresa i Skåne

Så här reser du sjukresa i Skåne 1 Så här reser du sjukresa i Skåne 2 Skånetrafikens ansvar Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. Skånetrafiken ansvarar också för sjukresor i Region

Läs mer

SL:s strategiska karta

SL:s strategiska karta 1 (8) Datum 2011-05-04 Identitet TN 1105-132 SL 2011-04030 Trafiknämnden SL:s strategiska karta Bakgrund SL:s ansvar för kollektivtrafiken omfattar allt fler resenärer och kraven på fungerande och miljöanpassad

Läs mer

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län

Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd. Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län Utmaningar och möjligheter i lands- och glesbygd Anna-Karin Malm Jönköpings Länstrafik Landstinget i Jönköpings län JLT Serviceresor - kort bakgrund 2002 - start för samordning av färdtjänst- och sjukresor

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

Taxi Östersunds Trafikseminarium 20/11 2010

Taxi Östersunds Trafikseminarium 20/11 2010 Taxi Östersunds Trafikseminarium 20/11 2010 Dagens presentation Henric Fuchs, Projektledare, Landstinget Västernorrland Dagens presentation c:a 25 minuter Kort presentation av mig själv och projektet RTS

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:41 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:30 av Maria Wallhager (fp) om sittplatsgaranti i buss på motorväg Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner Ärendet Motionären

Läs mer

Undersökning om seniorers trygghet i kollektivtrafiken

Undersökning om seniorers trygghet i kollektivtrafiken 1(6) Handläggare Karin Crawford 08-6861582 crawford.karin@gmail.com Undersökning om seniorers trygghet i kollektivtrafiken Bakgrund och syfte Trafikförvaltningen har sedan tidigare kunskap kring vad som

Läs mer

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-13 HH-HOH11-082 LS-LED10-723 24 Yttrande över motionen om att ge nämnden för habilitering och hjälpmedel uppdraget att snarast ta

Läs mer

TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR FAGERSTA KOMMUNS FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST. Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2012-08-28, 79.

TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR FAGERSTA KOMMUNS FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST. Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2012-08-28, 79. 1 (8) TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR FAGERSTA KOMMUNS FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2012-08-28, 79. Bakgrund Enligt riksdagens beslut i juni 2010 om en ny kollektivtrafiklag

Läs mer

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxan är densamma som motsvarande resa med kollektivtrafiken plus en avgift på 18 kr/enkelresa. Kommunstyrelsen informerar Färdtjänst Aktuellt taxa finns på närmaste busstation,

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87)

Ökad likvärdighet för elever med funktionshinder (SOU 2007:87) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-04-01 Handläggare: Agneta Palmqvist Telefon: 08-508 33 006 Till Utbildningsnämnden 2008 04 17 Ökad likvärdighet för elever

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:7 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:25 av Helena Ekekihl m fl (mp) om informationskampanjer om rökförbud på perronger och i väntkurer inom Storstockholms Lokaltrafik

Läs mer

Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst

Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst Information om särskild kollektivtrafik - färdtjänst Vad är särskilt anpassad kollektivtrafik (färdtjänst)? Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken.

Läs mer

Kollektivtrafikens barriärer

Kollektivtrafikens barriärer Kollektivtrafikens barriärer Regeringsuppdrag om kartläggning av hinder i kollektivtrafikens tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Tom Andersson Projektledare Leva & Fungera Svenska Mässan

Läs mer

Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst

Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst 1 (6) Färdtjänstreglemente Reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst Revidering enligt kommunfullmäktiges beslut 62/2011 Fastställt av kommunfullmäktige 14 juni 2005 Punkten 4.3 förtydligad enligt kommunstyrelsens

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby 1(3) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se 2015-01-22 Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 11 TN 2014-0321 Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 2:33 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Taxa och regler för färdtjänst i Svedala kommun antagen av kommunfullmäktige 2010-01-13, 5, 2015-10-14 137 Gäller från 2016-01-01 Vad är färdtjänst och vem har rätt till färdtjänst?

Läs mer

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december

19.1 Färdtjänstberättigade efter ålder i Stockholms län 31 december 19 nämnden är kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Verksamheten styrs av lagen om

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-01 Handläggare Linnéa Lundbäck Telefon: 08 508 10 100 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Rapport Framtida inriktning för

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av färdtjänst och riksfärdtjänst inom Oxelösunds kommun

Riktlinjer för handläggning av färdtjänst och riksfärdtjänst inom Oxelösunds kommun Riktlinjer för handläggning av färdtjänst och riksfärdtjänst inom Oxelösunds kommun Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2013-04-29, 34 OXL200 v 1.0 2006-11-13 2 Innehållsförteckning Vad är färdtjänst...

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 091201 1(5) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Åre, Ragunda, Bräcke och Bergs kommun. Färdtjänst är en form av kollektivtrafik anpassad efter de funktionshindrades

Läs mer

Boka och res tryggt och säkert hela vägen Ring Värmlandstrafik tel

Boka och res tryggt och säkert hela vägen Ring Värmlandstrafik tel Boka och res tryggt och säkert hela vägen Ring Värmlandstrafik tel 0771-32 32 00 Information om hur du bokar din resa med servicetrafiken, våra servicelinjer eller buss och tåg i ordinarie linjetrafik.

Läs mer

att förklara paragrafen omedelbart justerad.

att förklara paragrafen omedelbart justerad. 1 Administrativa avdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE NR 33/2003 Kansliet Ann-Cathrine Medwik 2003-09-05 FtjN 0304-069 Nämndsammanträde Ärende nr 2003-09-23 3 Färdtjänstnämnden Yttrande över motion av Birgitta

Läs mer

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län 1 (3) Handläggare: Björn Sax Kaijser Tillväxt- och regionplanenämnden Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz SKRIVELSE 1 (5) 2006-10-11 LS 0605-1066 Landstingsstyrelsen Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för 2006. Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Landstingsdirektören har överlämnat

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning LÄTTLÄST SVENSKA Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning Ett samhälle för alla Politiker i Uppsala kommun har bestämt en plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) Yttrande över betänkandet Kollektivtrafik med människan i centrum (SOU 2003:67)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (2) Yttrande över betänkandet Kollektivtrafik med människan i centrum (SOU 2003:67) SKRIVELSE 1 (2) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Kollektivtrafik med människan i centrum (SOU 2003:67) Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner ÄRENDET Näringsdepartementet har berett

Läs mer

l inostingsstyrelsen

l inostingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 Ankom Stockholms läns landsting 2011-08-17 LS 1105-0719 2011-08- 1 7 l inostingsstyrelsen Dnr: Landstingsstyrelsen i 1-08- 1 7 * 0 31 Reviderad

Läs mer

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 5 AVSNITT NR 7.3 Datum Sid 1 (1-6) 2007-09-19

GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 5 AVSNITT NR 7.3 Datum Sid 1 (1-6) 2007-09-19 GRÄSTORPS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING UTSÄNDNING NR 5 AVSNITT NR 7.3 Datum Sid 1 (1-6) 2007-09-19 REGLER FÖR FÄRDTJÄNST Antaget av kommunfullmäktige 2006-11-23, 71 att gälla fr o m 2007-01-01. INLEDNING

Läs mer

Motion: Bussiga utflykter berikande och stimulerande Handlingar i ärendet:

Motion: Bussiga utflykter berikande och stimulerande Handlingar i ärendet: Motion: Bussiga utflykter berikande och stimulerande Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Allmänpolitiska utskottet 2014-06-09 Protokoll från Allmänpolitiska

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentkategori Sida Styrande dokument Tillämpningsföreskrifter 1 (5) Förvaltning Upprättat av Upprättat datum Länstrafiken Länstrafiken, Elisabeth Bystedt 2013-03-01 Verksamhet Reviderat

Läs mer

Samverkan med handikapporganisationer

Samverkan med handikapporganisationer 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Kansliavdelningen Samverkan med handikapporganisationer Datum Fredagen den 13 november 2009, kl 14.00-16.00 Plats Närvarande Ej närvarande Landstingshuset,

Läs mer

Motion av Mohamad Hassan (L) om att snarast förbättra färdtjänsten i Uppsala

Motion av Mohamad Hassan (L) om att snarast förbättra färdtjänsten i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Åhrman Josefin (SBF) Datum 2015-11-25 Diarienummer KSN-2015-0508 Kommunstyrelsen Motion av Mohamad Hassan (L) om att snarast förbättra färdtjänsten

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST I OXELÖSUNDS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST I OXELÖSUNDS KOMMUN 1 FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer färdtjänsten 8 G Gäller från 2007-01-01 RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST I OXELÖSUNDS KOMMUN 2 Riktlinjer för färdtjänst och riksfärdtjänst

Läs mer

Yttrande över motion 2017:13 av Malin Karlsson (MP) om den upplevda otryggheten i kollektivtrafiken

Yttrande över motion 2017:13 av Malin Karlsson (MP) om den upplevda otryggheten i kollektivtrafiken 1(3) Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se Trafiknämnden 2017-09-26, punkt 18 Yttrande över motion 2017:13 av Malin Karlsson (MP) om den upplevda otryggheten i beskrivning

Läs mer

Reglemente för färdtjänsten i Flens kommun

Reglemente för färdtjänsten i Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1997:1-736 Reglemente för färdtjänsten i Flens kommun Antaget av kommunfullmäktige 1997-09-25 81 Reviderat av kommunfullmäktige 1997-12-18 117 Reviderat av kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen 1(2) Handläggare 08-686 1885 lars.ericsson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-16 Trafiknämnden 2018-11-06, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Läs mer

Kollektivtrafik för funktionshindrade

Kollektivtrafik för funktionshindrade Kollektivtrafik för funktionshindrade Information om kollektivtrafiken i Västernorrland från 1 januari 2010 Den här broschyren är till för Dig som bor eller vistas i Västernorrland och har någon typ av

Läs mer

Framtida inriktning för färdtjänsten

Framtida inriktning för färdtjänsten Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden 2016-08-23

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-05 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer

Läs mer