Välkomna till. UngO teket. Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare NAMN FÖRENING. ungoteket.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkomna till. UngO teket. Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare NAMN FÖRENING. ungoteket.se"

Transkript

1 Välkomna till UngO teket Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare NAMN FÖRENING

2 UngO teket Om UngOteket på 30 sekunder Är du en ung orienterare som vill lära dig mer om vad som händer bakom kulisserna i orientering? Vill du arrangera träningsläger, tävlingar, lägga banor eller kanske rita kartor? Då är UngOteket helt rätt för dig! UngOteket ger möjlighet till ett antal provapå-träffar med olika innehåll och tillsammans med dina klubbkompisar upptäcker du och lär dig om orienteringssportens olika delar. Tillsammans använder ni också era nyvunna kunskaper till att skapa och genomföra ett valfritt projekt i er förening. O Varför ska du satsa på UngOteket? UngOteket är ett lustfyllt och roligt sätt att närma sig ledarskapet och funktionärsskapets olika roller. Allt detta som finns i din förening redan idag och som någon annan, oftast äldre, gör. Du kan också, vi lovar! Genom UngOteket kan du och dina klubbkamrater tillsammans lära er en massa intressanta saker om orienteringssporten och samtidigt skapa och genomföra egna aktiviteter. Med en UngOteketperiod i ryggen kommer du kunna vara mer delaktig i allt som händer i din förening. Roliga och värdefulla erfarenheter väntar! Varför ska föreningen satsa på dig? UngOtekets mål och mening ur ett föreningsperspektiv är att projektet ska ge utrymme för unga orienterare att växa genom kunskap, engagemang och delaktighet. Att fler yngre inhämtar kunskap om och engagerar sig i skapandet av orientering är något som på sikt kommer ge föreningar, som låter sina unga orienterare medverka i UngOteket, en stabil grund för fortsatt föreningsutveckling. Framtidens orientering ligger obönhörligen i de ungas händer och det är genom kunskapsförmedling och delaktighet vi kan ge dem de bästa förutsättningarna.

3 Så funkar UngOteket UngOteket går att genomföra när som helst på året men passar sig kanske allra bäst under den lite lugnare orienteringstiden på året. Grundupplägget innefattar åtta träffar med följande teman: Föreningslära/uppstart av projekt, Ledarskap, Administration/IT, Information/Marknadsföring, Arrangemang, Banläggning, Kartritning och Utvärdering. Innehåll och material En del material kommer delas ut på varje träff och det är bra om du samlar allt detta i din UngOteketmapp. På UngOteket.se finns ännu mer underlag, instruktioner, anvisningar och material utifrån vad respektive träff handlar om. Se Förberedelser Till varje träff är det bra om minst en i teamet har med sig en dator med internetuppkoppling. Det är också bra om alla i teamet, inklusive mentorn, i förväg kollar igenom det material som rör respektive träff och som finns på hemsidan. Till en del träffar kan en del förberedelser behöva göras gällande ert projekt, så att ni får ut så mycket som möjligt av tiden vi ses. Inför till exempel banläggningsträffen kan det vara bra att prata ihop er kring banläggningen i ert projekt, om ert projekt innehåller det. Målsättning Deltagarnas målsättning med sitt deltagande behöver inte vara fastställt innan UngOteket tar sin början utan det formar deltagarna själva under resans gång. vilket möjligen bör anpassas och/eller kompletteras lokalt. Det som er förening har/inte har i fråga om innehållet i UngOteket hanterar ni helt enkelt genom att lägga till eller hoppa över. Ert projekt Det väsentliga i UngOteket är inte att besvara alla uppgifter eller att klara alla övningar utan det är att tillsammans nå fram till målet ni sätter upp. Materialet ska vara ett stöd på vägen och mest användning av alla övningar får ni om ni försöker anpassa dem till ert eget projekt. Finansiering För ungdomsprojekt av det här slaget finns ofta ett flertal vägar för finansiering. Nedan framgår några vägar som kan vara framgångsrika. Idrottslyftet via Svenska Orienteringsförbundet Idrottslyftet via Västergötlands Idrottsförbund Olika medel via SISU Idrottsutbildarna Eventuella kommunala bidrag, till exempel är det vanligt med medel för ungdomsinitiativ. För mer information kontakta Västergötlands orienteringsförbund. Inför UngOteket ska ni ha med er detta: Ta för er, bidra, pröva, gör det som är kul. Skapa, genomför och låt er inte begränsas eller hindras (inom rimliga gränser). Föreningen ni är med i är också er. Ni ska ha rätten att påverka, medverka och vara delaktiga i det som bestäms och det klubben gör. Vad ni vill är viktigt, så våga ta plats! Att arbeta i grupp När UngOteket-träffarna genomförs är det viktigt att alla deltagarna får utrymme för att göra sin röst hörd och att samtliga är delaktiga i att föra gruppen framåt. Lokala tillägg/undantag Materialet för UngOteket är framtaget för att passa många. Det ger en genereliseringseffekt

4 Första träffen med UngOteket Det här gjorde vi då: 1. Porträttmålning och presentation av varandra. 2. Indelning i smågrupper för att reda ut hur idrottens organsiation ser ut i Sverige: Alla föreningar och idrottsförbund är samlade under Riksidrottförbundet (RF). RF är alltså en paraplyorganisation som har till uppgift att stödja, leda och företräda idrotten i Sverige. För att nå Sveriges alla hörn finns under RF flera distriktförbund (DF) som ansvarar för idrotten i respektive disktikt (t.ex. Västergötlands idrottsförbund). RF har också i uppgift att stödja de 71 specialidrottsförbunden (SF) som är medlemmar i RF. Ett exempel på ett SF är Svenska Orienteringsförbundet och under varje SF är även där idrotten uppdelad i distrikt, då i specialidrottsdisktiktsförbund (SDF). Västergötlands orienteringsförbund är ett exempel på ett SDF. Alla idrottsföreningar som finns i Sverige är således i kontakt med och får stöd av antingen sitt distriktsförbund (DF), sitt specialidrottsförbund (SF) eller sitt specialidrottsdisktriktsförbund (SDF). Vid sidan av RF finns Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som omfattar 36 SF och ansvarar för all olympisk verksamhet. 3. Vi fick ta ställning till följande påståenden: - I vår förening har vi många ungdomar som är engagerade som ledare - Det är lätt att påverka i vår förening - Vår förening har tydliga mål och visioner - Vår förening är organiserad på ett bra sätt - Det känns lockande att gå på föreningens årsmöte - Jag trivs med min roll i föreningen 4. Vi parade ihop Föreningens ordlista (se nästa sida) och besvarade frågorna: - Hur är vår förening organiserad? - Vad har vår förening för mål och visioner? - Om vi fick bestämma i vår förening, vad skulle vi göra då? Mina tankar om att vara med i UngOteket Att ta med till vårt projekt

5 UngO teket Bokföring Budget Dagordning Kallelse Kassör Kommitté Ledamot Mål Ordförande Protokoll Revisor Sekreterare Stadgar Styrelse Suppleant Valberedning Verksamhetsberättelse Vision Votering Årsmöte Föreningens ordlista Anteckningar i kassabok gällande utgifter och inkomster tillsammans med verifikationer. Plan för inkomster och utgifter under verksamhetsåret. Lista på de frågor som ska tas upp på ett styrelsemöte eller årsmöte. Inbjudan till möte. Är föreningens ansvarige för arbetet med ekonomi. Arbetar med budget, bokföring och att hålla ordning på fakturor mm. En grupp som har utsetts till att ha hand om en viss fråga. Är ordinarie styrelsemedlem med olika arbetsuppgifter. Ett tydligt resultat, tillstånd eller position man vill uppnå inom en begränsad tid. Leder och fördelar föreningens arbete. Är ofta föreningens ansikte utåt. Skriftlig redogörelse för vad som har diskuterats och beslutats vid ett möte. Granskar föreningens ekonomi och verksamhet. Skriver dagordning/kallelser till möten. Är ofta ansvarig för föreningens informationsbit. Övergripande regler/riktlinjer för föreningens verksamhet. En grupp personer valda av medlemmarna som har ett övergripande ansvar i föreningen. Är ersättare eller reserv om någon har förhinder i styrelsen. En grupp som arbetar med rekrytering av nya namn till en styrelse. En sammanfattning av verksamheten och dess händelser under det gångna året. En bild eller en föreställning om något man vill uppnå i framtiden. Omröstning. Ett möte där medlemmarna bestämmer föreningens framtid, ex styrelse, budget, verksamhetsplan mm.

6 UngO teket Ert första projektmöte När ni ses första gången efter UngOtekets uppstartsträff ska ni ta er tid att prata om vad det innebär för er (var och en) att vara med i UngOteket och vad det kan leda till. Om inte alla känner alla redan innan är det läge att alla presenterar sig och berättar lite om sig själva. O Under tiden för UngOteket är avsikten att ni som medverkar från er förening ska sätta upp ett mål för något som UngOteket ska leda fram till. På finns en rad förslag på vad det kan vara. Avsikten är att ni under den här första träffen ska forma ert projekt. Forma projekt..., ok, stora ord, men det är egentligen inte så besvärligt. Följ de här stegen så kommer det gå galant: 1. När man, som ni, ska göra något tillsammans är det en stor fördel om gruppen är överens om vad som ska göras innan man startar. Ett bra sätt att börja är att alla i gruppen skriver ner alla möjliga projektidéer ni kan komma på. Det behöver i första läget inte bara vara bra idéer utan skriv ner precis allt, det kalllas för brainstorming. 2. När ni är klara läser ni upp alla idéer, några av dem kanske är samma eller hör ihop? 3. Sortera idéerna i grupper och ta bort dubletterna. 4. Därefter får var och en rösta (ett förslag är att alla får tre röster var) på de idéer man tycker är bäst. Den idé som vinner borde vara den som ni bestämmer er för att genomföra. 5. Fyll därefter i projektkartan så gott ni kan. Allt ni vill skriva på den kanske inte får plats, någon kan då skriva ner det på ett annat papper eller i datorn istället. Se där, då är ni igång!

7 UngO teket Förslag på eget projekt UngOteket är inte bara kunskapshämtande utan innefattar även praktiskt genomförande i föreningen. O Under tiden för UngOteket är avsikten att deltagarna från varje medverkande förening ska sätta upp ett mål för något som UngOteket ska leda fram till. Vad ska det bli av de nyvunna kunskaperna på hemmaplan? Nedan följer en rad förslag där UngOteket kan vara en väg till att finna engegemang och vara delaktig. Varje förening ska alltså inte göra alla dessa saker utan ta sikte på ett, eller möjligtvis ett par av alternativen. Ungdoms- och/eller klubbträning Planera och genomföra en eller flera ungdoms- och eller klubbträningar i föreningen. Klubb- och/eller kretstävling Planera och genomföra en eller flera klubb- och/eller kretsträvlingar. Ungdomstävling Ovanstående kan ockås vara en ungdomstävling/ ungdomskretstävling. Motionsorientering För föreningar som är aktiva med motionsorientering är det också ett bra alternativ. Läs mer om Motionsorientering på motionsorientering.se. Läger/resa Planera, skapa, genomföra en tävlingsresa och/eller ett träningsläger. Det kan också röra sig om någon annan typ av klubbresa. Skattjakten Planera och genomföra ett orienteringsäventyr typ Skattjakten. Skattjakten är ett SOFT-material som ni kan läsa mer om på orientering.se. Skogsäventyret Planera och genomföra ett orienteringsäventyr typ Skogsäventyret. Skogsäventyret är ett SOFT-material som ni kan läsa mer om på orientering.se. Äventyr i Bumbmurkland Planera och genomföra ett orienteringsäventyr typ Äventyr i Bumbmurkland. Äventyr i Bumbmurkland är ett SOFT-material som ni kan läsa mer om på orientering.se. Ungdomsverksamhet rekrytera/behålla Planera och genomföra föreningens ungdomsverksamhet med hjälp av materialet Skärmfullt från Västergötlands OF (tidigare Checkpoint). Läs mer om materialet på orientering.se/vastergotland Naturligtvis kan föreningen och deltagarna välja något annat också. Det kan till exempel röra sig om att rita någon ny skolkarta, arrangera prova påaktivitet eller förnya föreningens hemsida. Vad passar er förening just nu? Det är utgångspunkten för att hitta rätt utmaning i UngOteket! Utmaningen Planera och genomföra ett orienteringsäventyr typ Utmaningen. Utmaningen är ett SOFT-material som ni kan läsa mer om på orientering.se.

8 O UngO teket

Välkomna till. UngO teket. Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare N A M N. ungoteket.se

Välkomna till. UngO teket. Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare N A M N. ungoteket.se Välkomna till Ung teket Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare N A M N m Ungteket Är du en ung orienterare som vill lära dig mer om din idrott än det som händer när du springer i skogen

Läs mer

Lathund Bilda en ideell förening

Lathund Bilda en ideell förening Lathund Bilda en ideell förening Denna broschyr handlar i första hand om hur man startar en ideell förening. Vill ni starta en ekonomisk förening så rekommenderar vi att ni söker information på www.skatteverket.se

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun

VI BILDAR FÖRENING. Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun VI BILDAR EN FÖRENING Information från Kultur och Fritid, Nyköpings kommun SAMMANSTÄLLNING I KORTHET ÖVER VAD SOM SKALL GÖRAS NÄR EN FÖRENING BILDAS - Inbjud de som är intresserade - Besluta om att bilda

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Allt ni behöver veta och lite till för att skapa en levande idrottsförening!

Allt ni behöver veta och lite till för att skapa en levande idrottsförening! Allt ni behöver veta och lite till för att skapa en levande idrottsförening! På forening.se hittar du en komplett ordlista på alla tänkbara begrepp du kan behöva. FIRMATECKNARE den person som ensam eller

Läs mer

Beskrivning av förtroendeposter i Örebro läns orienteringsförbund ÖLOF, 2015.

Beskrivning av förtroendeposter i Örebro läns orienteringsförbund ÖLOF, 2015. 20150928 Beskrivning av förtroendeposter i Örebro läns orienteringsförbund ÖLOF, 2015. 0 En beskrivning av förtroendeposter i ÖLOF 2015: Ordföranderollen inklusive styrelsens uppdrag och arbetsuppgifter

Läs mer

Att bilda förening. En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på

Att bilda förening. En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på Att bilda förening En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på I den här broschyren får du veta hur det går till att starta en förening och vad man bör känna till och

Läs mer

Att starta förening hur gör man det?

Att starta förening hur gör man det? Att starta förening hur gör man det? Läs hjälpredan med liten ordlista Kultur - och fritidsförvaltningen en del av Hultsfreds kommun Finns det ingen förening som passar dig? Vill du starta en egen? Då

Läs mer

Anteckning och foton Unga ledare träff 9-11/9-2011. Först bilder och därefter anteckningar samt presentationer

Anteckning och foton Unga ledare träff 9-11/9-2011. Först bilder och därefter anteckningar samt presentationer Anteckning och foton Unga ledare träff 9-11/9-2011 Först bilder och därefter anteckningar samt presentationer Vissa tog stora anteckningar Utkastade på luft- och lärakännapaus Föreningskunskapsmemory

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening Här hittar du information om hur man startar en förening och om vilka uppgifter styrelsen och styrelsens ledamöter har. Förberedelser För att kunna bilda en förening måste det finnas

Läs mer

Idrottens organisation

Idrottens organisation Idrottens organisation Riksidrottsstyrelsen, RS Riksidrottsförbundet RF Förbundsstyrelsen, FS SISU Idrottsutbildarna SOK:s styrelse Sveriges Olympiska Kommitté SOK 71 Specialidrottsförbund SF Styrelser

Läs mer

Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011

Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011 Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011 Syftet med resan är att stärka föreningslivets drivande aktivitets- och organisationsledare. SISU avser att stimulera med utbildning och utvecklingsarbete där

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Fritidskontoret Hur du bildar en förening En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse (interimsstyrelse) utses som

Läs mer

Verksamhetsplan Medelpads orienteringsförbund

Verksamhetsplan Medelpads orienteringsförbund Verksamhetsplan 2014-2015 Medelpads orienteringsförbund Dokumentet godkändes av årsmötet 2014-03-12 Innehållsförteckning Inledning... 3 Övergripande styrdokument... 3 Verksamhetsplan 2014-2015... 4 Verksamhetsidé

Läs mer

Välkomna till. UngO teket. Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare ARRANGEMANG NAMN FÖRENING. ungoteket.se

Välkomna till. UngO teket. Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare ARRANGEMANG NAMN FÖRENING. ungoteket.se Välkomna till Kunskap, engagemang och delaktighet för unga orienterare ARRANGEMANG NAMN FÖRENING Att arrangera avsett om det är en träning med klubben, en resa, en pizzakväll eller en stor mästerskapstävling

Läs mer

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet!

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! IDROTTSLYFTET MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! ÖPPNA DÖRRARNA FÖR FLER OCH BEHÅLL FLER LÄNGRE Vi vill att barn och ungdomar ska utvecklas, trivas och må bra

Läs mer

Förtroendevald. i en ideell förening

Förtroendevald. i en ideell förening Förtroendevald i en ideell förening Föreningspool Malmö Föreningspool Malmö är främst till för den lilla föreningen utan anställd personal. Vi vill vara en stödfunktion i föreningens vardag så de ideella

Läs mer

Hur blir Svensk Orientering framtidens idrott, en idrott som gör skillnad? Västergötland 28 nov Tomas Stenström

Hur blir Svensk Orientering framtidens idrott, en idrott som gör skillnad? Västergötland 28 nov Tomas Stenström Hur blir Svensk Orientering framtidens idrott, en idrott som gör skillnad? Västergötland 28 nov Tomas Stenström Upplägg på dagen EN RESA ORIENTERA FLERA & MERA Orientera flera och mera är ett projekt som

Läs mer

Medlemsföreningens styrelse

Medlemsföreningens styrelse Medlemsföreningens styrelse På ett medlemsföreningsårsmöte (läs dokumentet Medlemsföreningsårsmöte ) beslutar medlemmarna vilka som ska sitta i medlemsföreningens styrelse under ett år framåt. Det måste

Läs mer

Förbundsmötet Svenska Orienteringsförbundet Heliosgatan Stockholm. Sweden.

Förbundsmötet Svenska Orienteringsförbundet Heliosgatan Stockholm. Sweden. Förbundsmötet 2016 Fastställande av verksamhetsplan för nästkommande två verksamhetsår Verksamhetsinriktning och mål Ska leda till att övergripande mål och visioner uppnås Verksamhetsinriktning (Vision

Läs mer

Exempel på att bilda en förening

Exempel på att bilda en förening Exempel på att bilda en förening Information om hur man går till väga för att bilda en förening och information om vad styrelsen och styrelsens ledamöter har för uppgifter. 1. Att bilda en förening I Sverige

Läs mer

Välkommen till. Ny i styrelsen. - en introduktion för nya styrelseledamöter

Välkommen till. Ny i styrelsen. - en introduktion för nya styrelseledamöter Välkommen till Ny i styrelsen - en introduktion för nya styrelseledamöter Ny i styrelsen - en introduktion för nya styrelseledamöter -Vad har man att rätta sig efter vad styr en förening -Styrelsens ansvar

Läs mer

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben

Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Årsmöte, arbetsformer och organisation i klubben Organisation är en förutsättning för att en verksamhet ska fungera. En bra organisation är nödvändig för att nå bra resultat. I bland fungerar organisationen

Läs mer

Bildandet av en förening.

Bildandet av en förening. Bildandet av en förening. Konstituerande möte är när föreningen bildas och ett första möte hålls. När en förening söker bidrag, hyr lokal, skaffar telefonabonnemang eller liknande frågas det oftast efter

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

Tips & Råd Så startar du en egen förening

Tips & Råd Så startar du en egen förening Tips & Råd Så startar du en egen förening Finns det ingen förening som passar dig? Vill du starta en egen? Då ska du läsa detta! Samla några personer som har ett gemensamt intresse. Vid den första träffen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR MOTALA AIF OL 2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR MOTALA AIF OL 2014 VERKSAMHETSPLAN FÖR MOTALA AIF OL 2014 Motala AIF Orienteringslag 1 2014-02-19 MOTALA AIF ORIENTERINGSLAG Långsiktig verksamhetsidé och mål antagna i våra stadgar: Idrottens idé och inriktning Idrott är

Läs mer

Guide Postbeskrivning Uppdaterad: Sida 1 av 5

Guide Postbeskrivning Uppdaterad: Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 Guide för postbeskrivningar Den här guiden visar exempel på olika poster som en elevkårsstyrelse kan innehålla. Poster är alltså olika ansvarsområden inom en styrelse och det kan variera beroende

Läs mer

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet!

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! IDROTTSLYFTET MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! ÖPPNA DÖRRARNA FÖR FLER OCH BEHÅLL FLER LÄNGRE Vi vill att barn och ungdomar ska utvecklas, trivas och må bra

Läs mer

STADGA FÖR ÖREBRO LÄNS ORIENTERINGSFÖRBUND

STADGA FÖR ÖREBRO LÄNS ORIENTERINGSFÖRBUND STADGA FÖR ÖREBRO LÄNS ORIENTERINGSFÖRBUND I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Örebro Läns Orienteringsförbund (ÖLOF) skall främja, utveckla och samordna orienteringsidrotten i distriktet samt arbeta i enlighet

Läs mer

1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER STADGAR FÖR 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Upplands orienteringsförbund (UOF) skall främja, utveckla och samordna orienteringsidrotten i distriktet samt arbeta i enlighet med Svenska Orienteringsförbundets

Läs mer

fört vid sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Tid: Onsdagen den 28 mars 2012

fört vid sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Tid: Onsdagen den 28 mars 2012 PROTOKOLL 2-2012 fört vid sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Tid: Onsdagen den 28 mars 2012 Plats: Idrottenshus Skövde Närvarande: Frånvarande: Jimmy Andersson Agneta Berlin

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Att starta en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och

Läs mer

Vi finns till för idrotten!

Vi finns till för idrotten! Vi kan idrott! Vi finns till för idrotten! Norrbottens Idrottsförbund Banar väg för Norrbottens idrott RF:s förlängda arm Stipendier o utmärkelser Anläggningsfrågor Försäkringsfrågor Idrottsjuridik o föreningskunskap

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Protokoll vid styrelsemöte

Protokoll vid styrelsemöte Östergötlands Orienteringsförbund Protokoll vid styrelsemöte Onsdag 5 april 2017 Plats: LOK-gården, Linköping Närvarande: Carina Berger-Svensson Per Magnusson Bengt-Ove Blomkvist Lena Fröberg Björn Karlsson

Läs mer

Stadgar för FIKS, Föreningen Idrottsliga KalmarStudenter

Stadgar för FIKS, Föreningen Idrottsliga KalmarStudenter Stadgar för FIKS, Föreningen Idrottsliga KalmarStudenter 1. Namn och Syfte 1.1 Föreningen Idrottsliga KalmarStudenter (FIKS) är en ideell förening vid Linnéuniversiteti Kalmar (LNU). FIKS är en sektion

Läs mer

Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025

Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025 Svensk orientering VERKSAMHETSINRIKTNING MOT 2025 Vision VÄRLDENS BÄSTA FÖR ALLA HELA LIVET Mål FLERA OCH MERA VÄRLDENS BÄSTA LANDSLAG VERKSAMHETSIDÉ - DÄRFÖR FINNS VI Svensk orientering erbjuder världens

Läs mer

SVENSK IDROTT FÖRÄNDRAS

SVENSK IDROTT FÖRÄNDRAS SVENSK IDROTT FÖRÄNDRAS - Idrott startades för vuxna av vuxna - Idrottens kärnlogik ju äldre man blir: - Mer fokus på tävling - Mer tidskrävande - Mer selekterande - Mer fokus på prestation - Elvaårspuckeln

Läs mer

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen.

En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. BILDA FÖRENING Ideell förening En ideell förening är en sammanslutning av personer som förenas genom ett antal gemensamma idéer och intressen. Har föreningen stadgar och en styrelse betraktas föreningen

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014

Sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Nr 7-2014 Protokoll Sammanträde med styrelsen för Nr 7-2014 Torsdag 16 oktober 2014, kl.18:30 Hagatorpet, Tranemo Närvarande Ledamöter Suppleant Konsulenter Kansli Agneta Berlin Karin Johansson Fredrik Plumppu Johan

Läs mer

Vad har du för idéer och tankar på hur Småland och din förening ska växa och bli fler?

Vad har du för idéer och tankar på hur Småland och din förening ska växa och bli fler? Vad har du för idéer och tankar på hur Småland och din förening ska växa och bli fler? Votes: 97 Bli bättre på att visa och marknadsföra våra aktiviteter till nya människor Fler närtävlingar Vilket ger

Läs mer

1 Öppnande Årsmötet öppnades av ordföranden Göran Svahn som hälsade föreningarnas representanter välkomna.

1 Öppnande Årsmötet öppnades av ordföranden Göran Svahn som hälsade föreningarnas representanter välkomna. 1 BORÅS O-RING Protokoll fört vid årsmöte med Borås O-ring onsdagen den 27 januari 2016. Plats: SOK 68:s klubbstuga, Nordtorp Närvarande: föreningarnas ombud enligt bilaga. 1 Öppnande Årsmötet öppnades

Läs mer

fört vid sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Tid: Onsdagen den 23 Januari 2013

fört vid sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund Tid: Onsdagen den 23 Januari 2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med styrelsen för Västergötlands Orienteringsförbund 1-2013 Tid: Onsdagen den 23 Januari 2013 Plats: Närvarande: Frånvarande: SISU kontoret i Skara Jimmy Andersson Agneta

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET. Föreningshandbok

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET. Föreningshandbok Utbildningsvetenskapliga studentkåren vid Göteborgs universitet (SLUG) är en studentkår med ca 5000 medlemmar. Inom SLUG finns det föreningar vars övergripande syfte är att förgylla SLUG studenters studiesociala

Läs mer

Swarmsweep. Så startar du förening

Swarmsweep. Så startar du förening Så startar du förening Varför starta en förening? För att samla aktivister under ett och samma varumärke kan det ibland vara en stor fördel att bilda en förening. En del aktivister tillhör naturligtvis

Läs mer

UOF Ting Hur går det för Svensk orientering. På gång i Svensk orientering. Flera och mera från triangel till rektangel

UOF Ting Hur går det för Svensk orientering. På gång i Svensk orientering. Flera och mera från triangel till rektangel UOF Ting 2017 Hur går det för Svensk orientering På gång i Svensk orientering Flera och mera från triangel till rektangel Vi blir fler, nu över 83 000 medlemmar 2014 2015 2016 2017 (1/11) Medlemmar 73829

Läs mer

STADGAR FÖR DALARNAS ORIENTERINGSFÖRBUND

STADGAR FÖR DALARNAS ORIENTERINGSFÖRBUND STADGAR FÖR DALARNAS ORIENTERINGSFÖRBUND antagna av årsmötet 2000-02-20 (senast ändrat 2012-03-14) 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Ändamål 1 Dalarnas Orienteringsförbund (OF) skall främja, utveckla och samordna

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård.

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. ÄNDAMÅL 2 Föreningens ändamål Föreningen ska fungera som nätverk för

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL

STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL 1 STADGAR FÖR ERICSSON IDROTTSFÖRENING, i GÖTEBORG/MÖLNDAL Reviderade 1974-03-14, 1975-03-05, 1982-02-25, 1994-05-09, 2004-03-04, 2005-03-15 1 BAKGRUND Ericsson Idrottsförening är en ideell idrottsförening,

Läs mer

Träff 1 En vinnande styrelse Idéen med utbildningen är att stärka och stötta styrelsearbetet i Er förening För att få en framgångsrik styrelse bygger det på ett antal enkla åtgärder som vi skall diskutera

Läs mer

Styrelsen roll är att säkerställa och ge förutsättningar att vision och mål följs.

Styrelsen roll är att säkerställa och ge förutsättningar att vision och mål följs. Styrelsens roll Västra Marks styrelse består av en ordförande, en kassör, en sekreterare, en materialförvaltare och två representanter för moderföreningarna Hajoms IF (HIF) och Björketorps IF (BIF). Styrelsen

Läs mer

STADGAR FÖR BOHUSLÄN-DALS ORIENTERINGSFÖRBUND

STADGAR FÖR BOHUSLÄN-DALS ORIENTERINGSFÖRBUND STADGAR FÖR BOHUSLÄN-DALS ORIENTERINGSFÖRBUND Antagna av Bohuslän-Dals Orienteringsförbunds årsmöte 2016-02-27 Godkända av Svenska Orienteringsförbundet 2016-11-18 I. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Bohuslän-Dals

Läs mer

BILDA FÖRENING. Det här behöver ni veta

BILDA FÖRENING. Det här behöver ni veta BILDA FÖRENING Det här behöver ni veta Innehållsförteckning Vad innebär det att bilda en förening?...3 Fördelar...3 Föreningsregister...3 Förberedelser...4 Bildandemötet...4 Stadgar...5 Årsmöte...6 Dagordning

Läs mer

STARTA HÄLSORÅD! KOM-IGÅNG-HÄFTE

STARTA HÄLSORÅD! KOM-IGÅNG-HÄFTE STARTA HÄLSORÅD! KOM-IGÅNG-HÄFTE PLUPPA ER TILL EN IDÉ! VAD SKA NI GÖRA I ERT HÄLSORÅD? Den här övningen hjälper er att tillsammans bestämma den aktivitet ni vill göra i hälsorådet. Det är ni elever som

Läs mer

Lunk i Kring- ideell förening för handikappridning

Lunk i Kring- ideell förening för handikappridning Stadgar för Lunk i Kring- Ideell förening Föreningen bildad 1992-02-12 Syfte 1 Lunk i krings syfte är att bedriva ridning i form av ridträning och/eller fritidsridning relaterat till hälsa (rehabiliterings

Läs mer

Att bilda förening 2 (7)

Att bilda förening 2 (7) Att bilda förening 2 (7) Att bilda förening 3 (7) 1. Att bilda förening I Sverige råder organisationsfrihet, vilket innebär att vem som helst har rätt att bilda förening och kring vad som helst. En förening

Läs mer

Stadgar för Schackklubben Kamraterna, Göteborg

Stadgar för Schackklubben Kamraterna, Göteborg Stadgar för Schackklubben Kamraterna, Göteborg Antagna vid årsmötet den 9:e februari 1922 Reviderade och godkända vid vårmötet 1952 Reviderade och godkända vid årsmötet 1972 Reviderade och godkända vid

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2018 Innehåll 03 Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för RF och SISU Idrottsutbildarna 04 Idrottsrörelsens mål 2025 06 RF:s, DF:s och SISU:s uppdrag 08 Utvecklingsresor mot

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

HAMMARBY IF ORIENTERINGSFÖRENING

HAMMARBY IF ORIENTERINGSFÖRENING HAMMARBY IF ORIENTERINGSFÖRENING Dagordning för Hammarby IF Orienteringsförenings årsmöte för 2011 1. Hammarby IF Orienterings 89:e årsmöte öppnas. 2. Fastställande av röstlängd för mötet. 3. Val av ordförande

Läs mer

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening

VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening STOCKHOLMS IDROTTSFÖRVALTNING STABEN FÖR IDROTT OCH FOLKHÄLSA VI BILDAR EN FÖRENING VI BILDAR EN FÖRENING En information om hur det går till att bilda en förening Varför ska vi gå samman i en förening?

Läs mer

Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl.

Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl. Välkommen till kurs för Tävlingsledning och Tävlingskontrollanter m.fl. Mot världen bästa arrangemang! Tävlingsledarkurs Pass 1 Arrangemang ett projektarbete Inledning Program i stort Planering av tävlingen

Läs mer

1 kap Ändamål Föreningens namn Sammansättning, tillhörighet mm 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Firmateckning 7 Stadgeändring

1 kap Ändamål Föreningens namn Sammansättning, tillhörighet mm 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Firmateckning 7 Stadgeändring Stadgar 1 kap 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva idrottslig verksamhet i enlighet med Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund med särskild inriktning orientering. 2 Föreningens

Läs mer

Protokoll ÅRSMÖTE 2008

Protokoll ÅRSMÖTE 2008 Sida 1 av 7 Protokoll ÅRSMÖTE 2008 1. Mötets öppnande 2. Val av a. Mötesordförande Anders Arvidsson b. Sekreterare c. Två protokolljusterare tillika rösträknare Olle Björquist, Daniel Johansson 3. Fråga

Läs mer

STADGAR för NJURUNDA ORIENTERINGSKLUBB Stiftad den 25 mars 1967

STADGAR för NJURUNDA ORIENTERINGSKLUBB Stiftad den 25 mars 1967 Sv. Riksidrottsförbunds Normalstadgar för idrottsföreningar med vissa kompletteringar. STADGAR för NJURUNDA ORIENTERINGSKLUBB Stiftad den 25 mars 1967 Idrottens mål och inriktning: Idrott är fysisk aktivitet

Läs mer

Organisation styrelsen.

Organisation styrelsen. Organisation styrelsen. Ordförande ( VU ) Sekreterare ( VU ) Kassör ( VU) Vice ordf Ledamot Ledamot Ledamot Suppleant Suppleant Sektor Sektor Sektor Sektor Sektor Sektor Tävling Fastighet o underhåll Utbildning

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

En bra plan är starten

En bra plan är starten En bra plan är starten Inledning Denna plan är framtagen för att vara en guide för att ta fram och att använda en verksamhetsplan för en golfklubbs verksamhet. Själva utformningen utgår från en grundläggande

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag

Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag Du Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag IAL:s vision är en fredlig och gränslös värld där människor möts med kärlek, förståelse och respekt för varandra, sig själva och de sociala

Läs mer

BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER

BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER 1 BESKRIVNINGAR AV FÖRTROENDEPOSTER Det åligger alla förtroendevalda att; Vara engagerad i de frågor som föreningen driver Följa föreningens policys Vid förtroendeperiodens slut lämna in en verksamhetsberättelse

Läs mer

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet.

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet. Årsmötesordlista Förklaringar till dagordning på årsmöte 01. Årsmötets öppnande När mötet ska starta enligt kallelsen får någon öppna mötet, exempelvis föreningens ordförande. Det gör man genom att säga

Läs mer

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse.

Styrelse och stadgar ska ett årsmöte ta beslut om. Fram till första årsmötet som föreningen har bildas en tillfällig styrelse. Bilda förening Barn, ungdom eller vuxen, det finns föreningar för alla grupper. Kanske tillhör du en grupp som skulle vinna på att bilda en förening kring ert intresse. Som en ideell förening finns det

Läs mer

OM PROJEKTET. Har du idéer eller tankar är jag tacksam om du delar med dig!

OM PROJEKTET. Har du idéer eller tankar är jag tacksam om du delar med dig! OM PROJEKTET. Syfte att bli flera orienterare i Sverige och få befintliga att orientera mera. Målsättning att bli 80 000 medlemmar 2016 (Idag 74 000) och lägga grunden för att bibehålla denna ökning även

Läs mer

Szent István Ungerska Föreningen i Norrköping

Szent István Ungerska Föreningen i Norrköping Szent István Ungerska Föreningen i Norrköping STADGAR 1. Namn, säte, status 1. Szent Istvan Ungerska föreningen i Norrköping 2. Norrköping; Sverige. 3. Szent István Ungerska Föreningen i Norrköping är

Läs mer

Föreningen Utveckla Örbyhus Tobo och Vendel

Föreningen Utveckla Örbyhus Tobo och Vendel Stadgar Föreningen Utveckla Örbyhus Tobo och Vendel 2016-02-03 Innehåll 1 Föreningens namn... 1 2 Föreningens sätesort... 1 3 Föreningens ändamål... 2 4 Elektronisk kommunikation... 2 5 Medlemskap... 2

Läs mer

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 11 december 2018 i Ronneby

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 11 december 2018 i Ronneby Idrottslyftsinformation 2019 Tisdagen den 11 december 2018 i Ronneby Bakgrund Idrottslyftet Den största satsning som någonsin gjorts på barn- och ungdomsidrott i Sverige 2004 startade satsningen (som då

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och göra något tillsammans.

Läs mer

Stadgar. 1 Föreningens namn: Qreativa Nätverk för Kvinnligt Företagande. Skapa gemensamma och därmed billigare marknadsföringsaktiviteter.

Stadgar. 1 Föreningens namn: Qreativa Nätverk för Kvinnligt Företagande. Skapa gemensamma och därmed billigare marknadsföringsaktiviteter. Stadgar Revision 4 För den ideella föreningen Qreativa Nätverk för Kvinnligt Företagande.* Bildad av Margareta Wilhelmsson och Jaana Kollberg den 5 oktober 2006. Efter två möten och knappt en månad hade

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orienterings vision dit vill vi Svensk orientering vill vara

Läs mer

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet Svenska Ridsportförbundet SvRF idag Svenska Ridsportförbundet har till uppgift att främja ridningen, körningen och ridsporten i alla dess grenar samt därtill anknuten verksamhet nationellt och internationellt.

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND Godkänd av Svenska Badmintonförbundet _15_/ 8_ 1996. KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 UPPGIFTER Västergötlands Badmintonförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

Lydnads/Bruks-sektor

Lydnads/Bruks-sektor Ordförande Tillsammans med sekreterare göra upp dagordning inför varje möte. Planera, genomföra och leda styrelsemöten och klubbmöten. Se till att alla som vill, kan framföra sin åsikt, idé och liknande

Läs mer

Måndag 9 december klockan 09:10 till 17:15 på Svenska Orienteringsförbundets kansli, Stockholm.

Måndag 9 december klockan 09:10 till 17:15 på Svenska Orienteringsförbundets kansli, Stockholm. Stockholm 2013-12-09 Protokoll Styrelsens sammanträde nr 9/13 Tid och plats Måndag 9 december klockan 09:10 till 17:15 på s kansli, Stockholm. Närvarande ledamöter Lena Larsson, förbundsordförande Anna

Läs mer

STADGAR. för den ideella föreningen Gotlands Bro OK med hemort i Gotlands kommun. Bildad den 22 augusti 1970.

STADGAR. för den ideella föreningen Gotlands Bro OK med hemort i Gotlands kommun. Bildad den 22 augusti 1970. STADGAR för den ideella föreningen Gotlands Bro OK med hemort i Gotlands kommun. Bildad den 22 augusti 1970. Stadgarna reviderade vid årsmötet 2014-02-15. 1 Ändamål Föreningen skall bedriva följande idrotter:

Läs mer

Örebro Läns Orienteringsförbunds Verksamhetsplan 2017

Örebro Läns Orienteringsförbunds Verksamhetsplan 2017 Örebro 2017-03-08 Örebro Läns Orienteringsförbunds Verksamhetsplan 2017 Svensk orienterings vision är att vara världens bästa idrott. Med denna vision som grund vill orienteringsrörelsen växa och attrahera

Läs mer

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag.

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag. INTRODUKTIONSPROGRAM FÖR NYA FÖRTROENDEVALDA INOM FÖRENINGEN SOCIAL OMSORG (FSO) Grattis till ditt nya förtroendeuppdrag inom FSO Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya uppdrag och känna dig välkommen

Läs mer

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Dagens arbete Gemensam strategi för svensk idrotts framtid 4 strategiska områden Övergripande målsättningar Verksamhetsinriktningen för

Läs mer

STADGAR. Rationals användarförening i Norden

STADGAR. Rationals användarförening i Norden STADGAR Nedanstående stadgar 1-26 antogs 1998-02-20 på föreningens konstituerande årsmöte. 27 adderades vid föreningens ordinarie årsmöte 1999-02-25. 19 ändrades vid årsmötet 2002-02- 28. 1 - Firma (Föreningens

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS ORIENTERINGSFÖRBUND

STADGAR FÖR STOCKHOLMS ORIENTERINGSFÖRBUND STADGAR FÖR STOCKHOLMS ORIENTERINGSFÖRBUND Antagna vid Stockholms Orienteringsförbunds årsmöte 2005-03-09 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Ändamål 1 Stockholms Orienteringsförbund (OF) skall främja, utveckla och

Läs mer

STADGAR. KFUM TROLLHÄTTAN Idrottsavdelning

STADGAR. KFUM TROLLHÄTTAN Idrottsavdelning STADGAR KFUM TROLLHÄTTAN Idrottsavdelning Antagna av årsmötet 2000-08-17 Ändring av stadgar 200-08-17 11, 24 2 st Ändring 2002-05-23 13 Ändring 2014-06-11 1-32 Page 1 STADGAR För den ideella föreningen

Läs mer

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte 9-10 januari 2016, Stockholm

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte 9-10 januari 2016, Stockholm Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte 9-10 januari 2016, Stockholm Närvarande: Johan Robertson, Frida Bulukin Wilén, Anders Dahlén, Martin Carlsson och Conny Thunberg 1 19 Adjungerad: Peter Lundmark,

Läs mer

Ann-Christine Strömgren, Ledamot

Ann-Christine Strömgren, Ledamot 2018-01-24 Styrelsemöte BS Nordboulen Närvarande Mikael Rännar, Ordförande Staffan Karp, Vice ordförande Israelsson, Ledamot Magnus Sandberg, Ledamot Ann-Christine Strömgren, Ledamot Inger Olsén, Suppleant

Läs mer

Studieplan till Föreningsguide 1

Studieplan till Föreningsguide 1 Studieplan till Föreningsguide 1 Föreningsguide 1 är ett material från SISU Idrottsböcker som ger grundläggande och nödvändiga kunskaper om hur en idrottsförening fungerar. I häftet tas några av de saker

Läs mer