Vad gör Rotary? Distrikt 2360 Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 9, mars - april Nr 1-2, juli - augusti 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad gör Rotary? Distrikt 2360 Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 9, mars - april 2014. Nr 1-2, juli - augusti 2014"

Transkript

1 Nr 1-2, juli - augusti 2014 Distrikt 2360 Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 9, mars - april 2014 Vad gör Rotary? Många gånger möter jag människor som frågar mig vad Rotary gör. Försöker då förklara att vi är ett yrkesnätverk med stor nationell och internationell hjälpverksamhet. I detta månadsbrev kan Du läsa om Rotaract s verksamhet i Göteborg och om ett viktigt ögonprojekt i Kenya. Vad vi sällan skriver om är att vi också är ett vänskaps-kamratnätverk. Efter att haft förmånen att fått träffa så många rotarianer, från storstadsklubbar till landsortsklubbar, har jag märkt skillnaderna. För att Rotary skall kunna vara en rikstäckande organisation måste vi se skillnaderna, acceptera dem och utveckla dem. Se människan! Det är inte bilens eller plånbokens storlek som skall vara avgörande, utan det är hjärtats och själens vilja att hjälpa till. Förståelsen för varandras olikheter bör vara kittet i en process att verka för och utveckla Rotary. Min önskan är att vi såg till att få in goda yrkesföreträdare som nya medlemmar i vår fantastiska organisation, som komplement till de i ledande ställning. Om vi skall våga tänka i andra banor än tidigare, vad skulle det innebära? Hur skulle människan på gatan uppfatta oss? Vågar Du fråga Dig själv de svåra frågorna? Varför är Du med? Vad ger Rotary Dig? Vad ger Du Rotary? Vad skulle Rotary ge Din son eller dotter? Etc. Har Du som rotarian varit med och utvecklat Rotary? Har Du som president lyssnat och varit lyhörd på Dina klubbmedlemmar? Har Du/jag som guvernör också gjort detta fast mer och bättre? Tänk noga efter vad Du skulle svara och vad medlemmarna skulle svara. Vi har korta mandatperioder, 12 månader, alldeles för korta tycker jag. Det kräver extra mycket lyhördhet, lyssnande och samarbete att under denna korta tid utveckla Rotary. Hur är Du som ledare, som Rotarian, som människa? I en allt hårdare och tuffare värld ställs det högre krav på oss som rotarianer. Hoppas att Du har med Dig fyrfrågeprovet i allt vad Du gör. Läs längst bak Rotary Code of Conduct. Rotarys budskap är att vi utvecklar Rotary till det etiska och moraliska yrkesnätverk som ger människor, nära och i fjärran, stöd och hjälp. Att vi själva utvecklar oss i ödmjukhet och respekt, får mer kunskap och glädje av Rotary, att det kugghjul som Du bär på kavajslaget eller på blusen blir ett kugghjul som kuggar i andra människors kugghjul och på så sätt stärker oss alla. Snart får vi ett nytt IT-system. Se detta som en bättre och ny möjlighet till kommunikation och beskrivande för andra vad Rotary gör. I början kommer den kritiske att hitta barnsjukdomar, låt vara så, men det blir bättre och lättare för oss alla, var så säkra. Ha nu en riktigt fin och underbar vår! Lars-Magnus, DG

2 Hjälp till Kenyansk ögonklinik. Agnes Boit är 48 år och bor i nordvästra Kenya. Hon är ensamstående med fem barn och har haft typ II diabetes i tio år. Övervikt, dålig sjukdomsinsikt och bristande behandling har lett till att hon fått kärlnybildningar på ögonbotten. Detta leder inom något år till blödningar i glaskroppen och synen reduceras till att endast kunna uppfatta handrörelser framför ögat om hon inte får adekvat laserbehandling. Tyvärr finns det många som Agnes. I nordvästra Kenya, där jag håller till om vintrarna, bor det mer än fem millioner människor och diabetessjukdomen ökar där, som i resten av världen framför allt i utvecklingsländerna. Närmaste klinik som kan behandla ligger i Nairobi och dit är det mellan trettio till nittio mil beroende på var man bor. Resan och behandlingen är dyr och därför ouppnåelig för de flesta kenyaner, som därmed riskerar blindhet i onödan. Jag har för egna medel utrustat en ögonklinik i Eldoret (Eldo Eye Centre Clinic), 32 mil norr om Nairobi, som drivs av en kenyansk kollega utan något som helst vinstintresse från min sida. Nu har Kinds Rotaryklubb och jag sökt och fått beviljat ett Rotary Global Grant bidrag, där klubben bidrar med $ , distriktet med $ och Rotary Foundation med $ Pengarna skall användas till inköp av en laserapparat och en ögonbottenkamera, som möjliggör adekvat diagnos och behandling. Ansökningsprocessen har varit frustrerande lång och krånglig p.g.a. Rotarys byråkrati och kenyanernas ointresse, men nu är vi äntligen i hamn. När jag ansökte första gången för tre år sedan kändes målet avlägset och det fanns många oklarheter angående projektets utformning och jag bedömde det inte realistiskt att Kinds Rotaryklubb skulle vilja stå för kostnaderna. Då bestämde jag att ta kostnaden själv i den mån det inte gick att få medfinansiärer om jag lyckades få bidraget beviljat. Turkanakvinna på operationsbordet inför en gråstarrsoperation.de traditionella halssmyckena är svåra att avlägsna. Notera att operationsögat är markerat och hela journalen består av lappen i ett snöre runt halsen.

3 Jag har förstått att andra klubbar har pengar men inga lämpliga internationella stödprojekt att satsa på och Kinds Rotaryklubb och jag ber härmed om hjälp. Med rätt och sponsrad utrustning kan jag lära upp mina kenyanska kolleger och vi kommer att kunna hjälpa många som annars skulle lämnas åt sitt öde. Någon undrar förstås om jag får lön för mitt arbete, men nej - jag arbetar gratis som Rotary International Volonteer och det gör jag för att det känns meningsfullt att bidra med min erfarenhet och kompetens. Den som vill bidra till projektet kan sätta in pengar på Kinds Rotaryklubbs konto Bg Märk betalningen Eldo Eye Clinic så skattmästaren vet vart pengarna skall gå. Ring gärna eller kontakta mig på e-post sven.redin@gmail.com om du vill veta mer. Bästa hälsningar Sven Redin, ögonläkare, Kinds RK. Turkana people med traditionell klädsel inför ögonundersökning i staden Lodwar.

4 Rotaract Poseidon - jubileumsfest! Stort tack till alla er som var med och firade vårt 25-årsjubileum den 28 februari på Scandic Crown! Vi är så glada att så många från distriktet var med och firade samt att alla andra i form av tidigare Rotaractare från klubben, Rotaractare från Sverige och utomlands kom för att besöka oss. Vi fick en härlig helg tillsammans där naturligtvis festen var huvudattraktionen men där vi även på lördagen fick till en sightseeing i Göteborg och sopplunch samt en brunch som avslutning på söndagen. Vid sådana tillfällen märker man vilken gemenskap Rotary är och vilket stort nätverk av härliga, duktiga människor som vi består av. Tack och bock, säger projektgruppen och Rotaract Poseidon Göteborg! Våren är här! Vitsipporna har kommit olika långt i vårt distrikt - men de har kommit!

5 Flickor i Kenya kan gå i skolan i stället för att hoppa av! Ett klockrent projekt, förklarade Hans Johansson, när han överlämnade en check på kronor från Rotary Foundation till Lerum Aspen Rotaryklubb. Pengar som ska användas till klubbens internationella satsning att se till att flickor i Kenya kan gå i skolan lika mycket som pojkar. Bengt-Olof Fagerström, president i Lerum Aspen Rotaryklubb, invigde det nya projektet tillsammans med Hans Johansson, Rotary Foundation, Christina Lundin, initiativtagare och Julie Weigaard Kjear, vd Ruby cup. I många fattiga länder som Kenya stannar flickorna nämligen hemma från skolan när de har sin mens. Siffror från Unicef visar att flickorna missar en femtedel av sin skolgång, och att många därför hoppar av grundskolan. Det finns också statistik som visar att många tonårsflickor i slumområden i Kenya säljer sex för att få råd med mensskydd. Detta är ett enormt problem som vi tidigare inte visste vidden av, men som vi nu vill vara med och göra något åt, säger Bengt-Olof Fagerström, president i Lerum Aspen Rotaryklubb. Klubben inleder ett samarbete med det sociala företaget Ruby cup och ett kvinnocenter i LungaLunga på Kenya sydkust.ruby cup tillverkar menstruationskoppar, och samarbetar med ideella organisationer i Kenya, men också i andra länder i Afrika, Asien och Sydamerika. Koppen kan användas i tio år och medför också att flickorna får utbildning i vikten att ta ansvar för sin egen kropp. Vi har länge letat efter ett internationellt projekt att engagera oss i. Nu har vi hittat ett som är lokalt förankrat och främjar utbildning, jämtställdhet, hygien, hälsa och miljö, säger Bengt-Olof Fagerström.

6 För att sätta fokus på det nya projektet, bjöd Lerum Aspen Rotaryklubb in grundaren av Ruby cup, Julie Weigaard Kjear, till en invigningsceremoni den 19 mars. Hon kom från Barcelona och höll också några föreläsningar på Lerums gymnasium. Invigningen lockade både rotarianer och allmänhet. När Bengt-Olof och Julie symboliskt knutit band, överlämnade Hans Johansson, ordförande för Rotary Foundation i distrikt 2360, en check på kronor till projektet. Målet är att samla in kronor under 2015, bland annat genom att sälja tygkassar sydda av kvinnorna i LungaLunga, säger Christina Lundin, i klubbens internationella kommitté, som gärna kommer ut till andra klubbar och berättar mer om projektet kronor ger 500 koppar till lika många flickor och kvinnor, som därmed får ett friare liv och möjlighet att gå i skolan heltid. Text: Christina Lundin, Lerum Aspen RK. Bilder: Jeanette Gynning. Bengt-Olof Fagerström, president i Lerum Aspen Rotaryklubb knöt samarbetsband med Julie Weigaard Kjear, grundare av Ruby Cup. Med i projektet är också kvinnocentret Nikumbuke i LungaLunga, Kenya. Invigningen lockade fullt hus i Lerums bibliotek och många köpte också kassar sydda av kvinnorna i LungaLunga.

7 Årets Distriktsprojekt igångsatta! Nu har projekten som fick del av årets distriktsbidrag påbörjats i och med att pengarna nått klubbarnas projektkonton. Totalt blev det SEK som fördelades på de 9 projekt som presenterades i förra månadsbrevet. Jag vill önska alla inblandade lycka till med genomförandet och ser redan fram mot att få ta del av era projektrapporter som förväntas under hösten 2015 och givetvis kommer att återberättas i kommande månadsbrev. Hur går det med måluppfyllelsen? Som du säkert känner till så är Rotary Foundations förmåga att dela ut bidrag till projekt helt beroende av de gåvor som skänkts för tre år sedan. Centrala Rotary Foundation fonderar och förvaltar pengarna som genererar den avkastning som bekostar gåvofondernas förvaltning. Detta betyder i sin tur att efter tre år kan alla pengarna återbetalas till distriktets Rotary Foundation för att komma till nytta som ekonomisk förstärkning till de så kallade distriktsprojekten, se ovan. Men fortfarande finns det gott om tid att bidra och jag vill därför vädja till er alla att se över era möjligheter och prioriteringar. För att vara säker på att gåvorna skall hinna bokföras under innevarande verksamhetsår måste inbetalning ske senast 15 juni 2015, antingen till Rotarys konto på Nordea Bank eller direkt via länk på rortary.org. GLÖM INTE att ange att pengarna skall gå till Rotary Foundation och Årliga Fonden/Polio! Tack för ditt bidrag! Vid årsmötet 2014 fastställdes insamlingsmål för Rotary Foundation inom D Förhoppningen är att vi alla tillsammans skall kunna samla in i snitt 250 kr per medlem under verksamhetsåret Beloppet räknas som summan av de gåvor som lämnas till Årliga Fonden och/polio-insamlingen. Resultatet till dags dato (per mars 2015) är ca 102 kr/medlem, d v s. drygt (bara) 40 % måluppfyllelse. Hans Johansson, ordförande för distriktets Rotary Foundationkommitté hans.eb.johansson@telia.com Skicka gärna in material till månadsbrevet! Bidrag till och inlägg i Guvernörens månadsbrev kan skickas direkt till distriktsredaktören Björn Tellow. Tänk på att skriva kort och kärnfullt! Ju bättre formulerat inlägget är, desto lättare är det att få med det. Bilder emottages också tacksamt. Tänk bara på att dessa måste ha tillräckligt hög upplösning för att det ska se bra ut i brevet. En filstorlek för bilden på lägst 1 till 2 MB (megabyte) är nog ett minimikrav för att det ska se bra ut. Klistra INTE in bilderna i exempelvis en Wordfil eller ett e-postmeddelande - utan skicka med dem som separata filer! Deadline för nästa utskick är 29 april och brevet skickas förhoppningsvis ut i månadsskiftet april - maj. Skicka eventuella bidrag till Björn Tellow - bjorn@tellow.se.

8 Rotary-Rotaract Ledarskapsprogram 2015 Ledarskapsprogrammet har nu avverkat 4 av 6 tillfällen. Hittills har grupputveckling, konflikthantering samt mitt ledarskap, mina styrkor och svagheter gåtts igenom och nu återstår bara effektiv kommunikation samt leda i förändring och applicerat ledarskap. Några deltagare har kommit som gäster på Rotaractmöten vilket självklart är väldigt roligt. Programmet har fått mycket positiv feedback från deltagarna. Anna Carbell, 22 år, Rotaractare och student på maskinteknik på Chalmers berättar att hon tycker att utbildningen förstärkt hennes självinsikt och att det varit givande föreläsningar och diskussioner när man även får ta del av andras erfarenheter. Anna anser också att kunskaperna är tillämpbara och hon rekommenderar utbildingen då den täcker det mesta inom ledarskap på både person- och gruppnivå. Joakim Östling, 23 år, är student på Fastighetsakademin och har tidigare varit på ett Interactutbyte till USA, tycker att det intressantaste hittills var grupputveckling och han tycker att utbildingen är insiktsfull, ögonöppnande och skapar ett värdefullt nätverk. Vi ser nu fram emot de två sista föreläsningarna som kommer att bli mycket inspirerande. Projektgruppen Rotary-Rotaract Ledarutvecklingsprogram Anna Carbell Joakim Östling

9 Nya skyddade källor i Kenya Nu finns två nya skyddade källor klara i Kenya. Det är en källa i Ogero och en i Kochieng. Jacinta Karimi rapporterar från byggena att källan i Kochieng byggdes helt enligt plan på ca 10 dagar, medan den i Ogero tog en hel månad att bygga. Den fick göras om sedan man upptäckt en läcka i fundamentet. Omgörningen bekostades av entreprenören, eftersom det lämnas garanti på utförandet. Så det belastade inte projektgruppens budget. Källan i Ogero sponsras av Trollhättan Starkodder RK. Bilden är tagen när omgörningen pågår. Källorna är nu i funktion och är överlämnade till respektive by. Man är mycket tacksamma för att ha fått tillgång till mycket bättre vatten nu. Projektgruppen består idag av Rotaryklubbarna Ljungskile, Trollhättan Starkodder och Uddevalla Skansen. Man fortsätter att projektera för fler källor - till dags dato har projektet skyddat 35 källor sedan Tacksamt bidrag har också erhållits från Rotarys U-fond och distriktets Rotary Foundationkommitté. Projektledare här hemma är Bengt Frisk, Ljungskile RK och på plats i Kenya finns Jacinta Karimi och Daniel Muruka, som båda arbetar för Rotarys läkarbank. Läkarbanken bidrar till projektet kostnadsfritt med den arbetstid som går åt. Källan i Kochieng sponsras av Uddevalla Skansen RK Ansvarig utgivare: Lars-Magnus Olovson, DG Ljungskile Rotaryklubb lars-magnus@olovson.se Redaktör: Björn Tellow Ljungskile Rotaryklubb bjorn@tellow.se

10 VÄLKOMMEN TILL Rotarys seminarier 9-10 maj Uppsala och Arlanda LÖRDAG 9 MAJ Peace Center Annual Seminar Inkommande RI presidenten Ravi Ravindran deltar och håller ett anförande. Plats: Stockholms Nation, Drottninggatan 11, Uppsala Ingen deltagaravgift. Anmälan och registrering senast 20/4: Vill du delta i middagen kl på Norrlands Nation, anmäler du dig genom att betala in 450 kr till BG Kom ihåg att ange ditt namn. SÖNDAG 10 MAJ Seminarium Medlemskap & PR Plats: Radisson Blu Arlandia Hotell, Kabinvägen 3, Arlanda. Deltagaravgift: 740 kr som faktureras Anmälan: epost till christina.bredin@telia.com. Ange namn, klubb, funktion i Rotary, ev. allergier, samt behov av hotellrum. (Tidigare information om bokning direkt till hotellet gäller inte.) Programmet hittar du här:

11

12 Rotary Friendship Exchange Vänskaps- & Yrkesutbyte i distrikt 2360 Mars 2015 FÖLJ MED TILL INDIEN (NEW DELHI) I FEBRUARI 2016! Mer om Under 2016 skapar vi ett utbyte med distrikt 3010 (New Delhi) i Indien. Utbytet inleds med att vi besöker Indien under tio dagar, de första två veckorna i februari, och att gruppen från Indien kommer till Sverige någon gång under maj/juni 2016 och stannar i ca 10 dagar. Som Rotarian och medföljande betalar du bara för flygresor och dina egna utgifter. Du bor under sju till tio dagar hemma hos en eller två indiska Rotaryfamiljer och tar del av familjeliv och deras vardag. På samma sätt får du möjlighet att bjuda igen när det är deras tur att besöka Sverige. Vill du, får du vänner för livet! New Delhi (hindi: नई द ल ल, punjabi: ਨਵ نئی دلی( urdu: ਦ ਲ, är Indiens officiella huvudstad och den administrativa huvudorten för National Capital Territory of Delhi. Trots sin betydelse är det en relativt liten stad, och är en förort till den betydligt större staden Delhi. Staden, New Delhi Municipal Council, hade invånare år Mer info: goindia.about.com tripadvisor.se Så här beskriver sig Distrikt 3010: ANMÄLAN Föranmälan via telefon eller mail till Jörgen Qvint, Tel eller @telia.com Our district 3010 in addition to the city of New Delhi is home to the nearby cities of Agra, with the famous Taj Mahal and the pink city of Jaipur. These cities reflect in their colorful attires the grand history with palaces, grand vintage houses and old forts and tomb the typical Rajasthan state of earlier kings of this region in India. Our Rotary district has 131 clubs with over members. D3010 was formed in 1983 out of a larger district. We are very active in community service projects such as blood banks and a surgical centre Vi räknar med att personer kan åka så principen först till kvarn gäller.

13 ROTARY CODE OF CONDUCT As a Rotarian, I will: 1. Act with integrity and high ethical standards in my personal and professional life 2. Deal fairly with others and treat them and their occupations with respect 3. Use my professional skills through Rotary to mentor young people, help those with special needs, and improve people s quality of life in my community and in the world 4. Avoid behavior that reflects adversely on Rotary or other Rotarians 5. Not seek special business or professional advantages from other Rotarians

Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 8, februari-mars 2015

Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 8, februari-mars 2015 Nr 1-2, juli - augusti 2014 Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 8, februari-mars 2015 inom SRS och ser över olika funktioner och processer. Procedurhandboken 2013 talar delvis ett annat språk än de tidigare

Läs mer

Här kommer månadsbrevet för november med bland annat litet om distriktskonferensen.

Här kommer månadsbrevet för november med bland annat litet om distriktskonferensen. Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 5, november 2014 Här kommer månadsbrevet för november med bland annat litet om distriktskonferensen. Kära Rotarykamrater! Tänk vad tiden går fort, nu rusar den mot Jul

Läs mer

GUVERNÖRENS MÅNADSBREV mars/april 2017, nr 9/10

GUVERNÖRENS MÅNADSBREV mars/april 2017, nr 9/10 Distrikt 2380 SERVCE ABOVE SELF GUVERNÖRENS MÅNADSBREV mars/april 2017, nr 9/10 Rotarykamrater! Tiden går fort och det är mycket som händer. Det är fullt med aktiviteter i klubbarna runt om i distriktet.

Läs mer

Nyhetsbrev, maj 2016, nr 11 Innehåll

Nyhetsbrev, maj 2016, nr 11 Innehåll . Nyhetsbrev, maj 2016, nr 11 Innehåll Inledning Rotarymånaden maj Lagrådet 2016 Distriktets medlemsutveckling Tips på Global Grant Club Visioning Convention i Seoul, Sydkorea Guvernörsskifte i Gränna

Läs mer

Lars Olof Nilsson DG Nacka RK

Lars Olof Nilsson DG Nacka RK Distrikt 2370 Lars Olof Nilsson DG 2016-2017 Nacka RK 23 februari 1905 i Chicago...möttes 4 herrar Lokala projekt De första lokala projekten genomfördes av Rotaryklubben i Chicago1907. Man köpte en ny

Läs mer

Rotary Foundation: Översikt. Rotary Foundation seminarium Hans Johansson /28

Rotary Foundation: Översikt. Rotary Foundation seminarium Hans Johansson /28 Rotary Foundation: Översikt Rotary Foundation seminarium Hans Johansson 2015-11-14/28 The Rotary Foundation är fristående men har lagrådet gemensamt med Rotary International TITLE 2 Rotary Foundation ger

Läs mer

Rotary Distrikt Strategiplan

Rotary Distrikt Strategiplan Rotary Distrikt 2410 Strategiplan 2016-2021 ROTARY Service Above Self RI-president John F. Germ tema 2016-2017 1 Vi sätter Rotaryklubbens medlem i centrum VISION 2021 Rotary är ett vitalt, välsett och

Läs mer

TRF-kommittén i Distrikt PETS, Biohuset Mariefred 6 april 2019

TRF-kommittén i Distrikt PETS, Biohuset Mariefred 6 april 2019 TRF-kommittén i Distrikt 2370 PETS, Biohuset Mariefred 6 april 2019 Rotary International och Rotary Foundation KLUBB ROTARYS UPPFÖRANDEKOD Som rotarian kommer jag att 1. värna om integritet min egen och

Läs mer

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet Överväg följande diskussionsfrågor innan du deltar i distriktssamrådet. Studiepass om att hålla föredrag Hur förbereder du dig inför en presentation? Vilka tips kan

Läs mer

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71 Örninfo Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan Telefon: 0739-08 46 71 E-post: Unga Örnar Väst info@vast.ungaornar.se Distriktsombudman

Läs mer

Rotary Internationals Strategiska Fokusområden och Mål

Rotary Internationals Strategiska Fokusområden och Mål Rotary Internationals Strategiska Fokusområden och Mål Stödja och stärka klubbarna Främja innovation och flexibilitet i klubbarna Uppmuntra klubbarna att delta i aktiviteter inom olika tjänstegrenar Främja

Läs mer

Rotary President Elect Training Seminar, PETS

Rotary President Elect Training Seminar, PETS Guvernörens månadsbrev nr 8 2016-2017 Distrikt 236 0 Orust, månadsskiftet februari-mars 2016 2017 Till alla medlemmar i distrikt 2360 Här kommer lite om februari samt information om vad som är på gång

Läs mer

Guvernörens månadsbrev nr Distrikt Till alla medlemmar i distrikt 2360

Guvernörens månadsbrev nr Distrikt Till alla medlemmar i distrikt 2360 Guvernörens månadsbrev nr 9 2016-2017 Distrikt 236 0 Orust april 2017 Till alla medlemmar i distrikt 2360 Här kommer lite om mars och april samt information om vad som är på gång framöver. Rotary President

Läs mer

Inbjudan och kallelse PETS 2019

Inbjudan och kallelse PETS 2019 Inbjudan och kallelse PETS 2019 President Elect Training Seminar, Distriktssamråd samt Distriktfondens budgetmöte 6:e april 2019 kl. 8:30-17.00 i Biohuset, Mariefred Vi har härmed nöjet att bjuda in Dig

Läs mer

Välkommen till årets PETS i Nacka!

Välkommen till årets PETS i Nacka! ROTARY INTERNATIONAL Distrikt 2370 Lars Olof Nilsson Guvernör 2016-2017 KALLELSE med SLUTLIGT PROGRAM President Elect Training Seminar (PETS), Distriktssamråd och Distriktsfondens budgetmöte Välkommen

Läs mer

NYHETSBREV. Tänk om jag vore ung igen. Våra erbjudanden till unga. Polio Update. Våra egna erbjudanden. Då skulle jag..

NYHETSBREV. Tänk om jag vore ung igen. Våra erbjudanden till unga. Polio Update. Våra egna erbjudanden. Då skulle jag.. Våra erbjudanden till unga OM DG VORE UNG IGEN, DÅ SKULLE MÅNADSTEMAN VI TAR UPP DE AKTUELLA MÅNADERNA Våra egna erbjudanden ROTARY GLOBAL REWARDS DU MISSAR VÄL INTE FÖRMÅNERNA? Polio Update EN LITEN UPPDATERING

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Vänner i Rotary! Tänk vad tiden går fort och då det gäller att använda sig av tiden på bästa sätt. Att vara Rotarian är ett sådant sätt.

Vänner i Rotary! Tänk vad tiden går fort och då det gäller att använda sig av tiden på bästa sätt. Att vara Rotarian är ett sådant sätt. Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 3, september 2014 omgivningen. Planering pågår, men vi behöver alla goda krafter för att genomföra det. Att visa upp Rotary, vårt kontaktnät, vårt yrkesnätverk och vad

Läs mer

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola!

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola! Engagerad Skoldemokrati Med s amarbete kommer man längst Elevers rättigheter Elevinflytande Medlemskapsansökan Engagerad Skoldemokrati Elevers rättigheter Med samarbete kommer man längst Elevinflytande

Läs mer

Bilaga 4: Diskussionsfrågor för distriktssamrådet

Bilaga 4: Diskussionsfrågor för distriktssamrådet Bilaga 4: Diskussionsfrågor för distriktssamrådet Gå igenom de här frågorna innan du deltar i distriktssamrådet. Utbyt åsikter med avgående och tillträdande klubbledare. Vilka är de främsta uppgifterna

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Guvernörens månadsbrev nr 4 Rotaryåret

Guvernörens månadsbrev nr 4 Rotaryåret Guvernörens månadsbrev nr 4 Rotaryåret 2018-2019 Rotarykamrater! Klubb besöken rullar på, i skrivande stund 26 klubbar besökta. Alla klubbar helt olika varandra med det gemensamma att de består av trevliga,

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Datum: 17-18 maj 2014 Plats: IOGT-NTO, Vattentorget i Växjö Snart är det åter dags för lokalföreningar, distrikt och regionkontor att mötas

Läs mer

Göteborg Kronhuset Rotaryklubb

Göteborg Kronhuset Rotaryklubb Göteborg Kronhuset Rotaryklubb Till dig som är nyfiken på vad ett medlemskap i Rotary kan ge. En introduktion till Rotary och Göteborg Kronhuset Rotaryklubb Detta är Rotary Rotary är en internationell

Läs mer

Rotary organisation. 1,2 miljoner medlemmar klubbar 34 zoner 529 distrikt. RI President John Germ

Rotary organisation. 1,2 miljoner medlemmar klubbar 34 zoner 529 distrikt. RI President John Germ PR i Rotary Rotary organisation 1,2 miljoner medlemmar 34 000 klubbar 34 zoner 529 distrikt RI President John Germ Rotary Director ansvarig för 2 Zoner Mikael Ahlberg Zon 15 RPIC, RC, TRF-ansvarig Zon

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Dags att anmäla sig till EIO Ledarskapsprogram I januari drar en ny omgång av EIOs ledarskapsprogram

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

1. Mölndal RKs tandvårdsprojekt - i två världsdelar

1. Mölndal RKs tandvårdsprojekt - i två världsdelar 1. Mölndal RKs tandvårdsprojekt - i två världsdelar Mölndal Rotaryklubbs tandvårdsprojekt omfattar f n ca 12 000 barn i 37 städer - i två världsdelar. Sedan starten och fram till dags dato har dessutom

Läs mer

Rotary Foundation: Bidragsmodell. Rotary Foundation seminarium Hans Johansson &28

Rotary Foundation: Bidragsmodell. Rotary Foundation seminarium Hans Johansson &28 Rotary Foundation: Bidragsmodell Rotary Foundation seminarium Hans Johansson 2015-11-14&28 Rotarys bidragsmodell fr. 2013-07-01 Prioritering av sex fokusområden Resultatorienterad projekthantering Betonar

Läs mer

Grundutbildning Kapster & Nextep Öland 20-22 Mars

Grundutbildning Kapster & Nextep Öland 20-22 Mars Grundutbildning Kapster & Nextep Öland 20-22 Mars Känner du att du vill kunna använda mer funktioner i Kapster eller Nextep? Vi hjälper dig att använda programmet för att du ska kunna få mer tid över till

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2013! Datum: 20-21 april 2013 Plats: Hotell Statt i Hässleholm Ändrat namn på regionala konferensen! Snart är det åter dags för lokalföreningar,

Läs mer

Mitt år som Distriktsguvernör

Mitt år som Distriktsguvernör Mitt år som Distriktsguvernör 2017-18 Gun Klevås TITLE 1 Medlemsläget i Sverige och D2400 10 av Rotarys 539 distrikt finns i Sverige 521 av Rotarys ca 35 000 klubbar finns i Sverige Sverige Antal distrikt

Läs mer

Guvernörens månadsbrev nr 5 Rotaryåret

Guvernörens månadsbrev nr 5 Rotaryåret Guvernörens månadsbrev nr 5 Rotaryåret 2018-2019 Rotarykamrater! Nu är det höst! Nästan alla löv har singlat ned och höstvindarna har varit ganska så tuffa av och till i vart fall för oss nära kusten.

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna En undersökning av Studentum om val till högskola och kvalificerad yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 10, april - maj 2015

Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 10, april - maj 2015 Nr 1-2, juli - augusti 2014 Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 10, april - maj 2015 Kära Rotarianer! Så här års kan vi njuta av den fantastiska svenska våren/försommaren. Fågelsång, dofter, skönhet finns

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 11, maj - juni 2015

Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 11, maj - juni 2015 Nr 1-2, juli - augusti 2014 Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 11, maj - juni 2015 Vänner i Rotary! Detta är sista gången som jag skriver till er som DG och jag vill börja med att skriva TACK. Tack för

Läs mer

Frågor & svar om Operation Smile Sverige

Frågor & svar om Operation Smile Sverige Frågor & svar om Operation Smile Sverige Vad är Operation Smile? Insamlingsstiftelsen Operation Smile Sverige grundades 2010 och är en politiskt och religiöst obunden hjälporganisation. Operation Smile

Läs mer

NYTT VERKSAMHETSÅR

NYTT VERKSAMHETSÅR SOLLENTUNA TUREBERG RK NYTT VERKSAMHETSÅR 2015-2016 Be a gift to the world Ripresident 2015-2016 KR Ravindran 2 Vad vet du om Rotary och vad är du beredd att göra? VadärRotary En mötesplats för affärs,

Läs mer

Lite pengar gör stor skillnad

Lite pengar gör stor skillnad Lite pengar gör stor skillnad Om undersökningen Undersökningen genomfördes i Sverige i månadsskiftet oktober-november 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e- postenkät tillsammans med datainsamlingsföretaget

Läs mer

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan!

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! I en tidigare post Bredbandsbolaget Suger berättade jag lite om Bredbandsbolagets usla support och lovade er en redovisning av de mailkonversationer

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer MUC 25 MiLprogrammet för nya chefer 2011 VÄLKOMMEN TILL MiLPROGRAMMET FÖR NYA CHEFER Du är ny i din chefsroll och funderar på hur du kan utvecklas i ditt ledarskap. Vad krävs av dig? Hur använder du dig

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

Rotary Foundation. ROTARY:s FLAGGSKEPP

Rotary Foundation. ROTARY:s FLAGGSKEPP Rotary Foundation ROTARY:s FLAGGSKEPP Rotary Foundation ger mig möjligheter att göra så mycket mera gott än vad jag som enskild människa någonsin skulle kunna göra Rotary Foundation etableras formellt

Läs mer

Vi värdesätter ditt stöd

Vi värdesätter ditt stöd kth är det äldsta och högst rankade tekniska universitetet i Skandinavien. Här samlas kreativa individer med banbrytande idéer. kth:s alumner och vänner spelar en viktig roll i kth:s strävan att förbli

Läs mer

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv!

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! Vad erbjuder Gunilla och G-kraft Akupressur? Jag gör behandlingar utifrån traditionell kinesisk medicin. Akupressur Öronakupunktur Koppning/koppningsmassage

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Vad är delaktighet för dig?

Vad är delaktighet för dig? Vad är delaktighet för dig? Inspiration till samtal om delaktighet, självbestämmande och inflytande Detta häfte bygger på rapporten Vad är delaktighet för dig? ett delprojekt i satsningen för en evidensbaserad

Läs mer

My Rotary PETS Heidi Cavén IT-kommittéen

My Rotary PETS Heidi Cavén IT-kommittéen My Rotary PETS 12.3.2016 Heidi Cavén IT-kommittéen www.rotary.org Välj My Rotary 2 Registrering/Inloggning Logga in eller registrera ett konto 3 Logga in vs. registrera ett konto När du har registrerat

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Guvernörens månadsbrev nr 8 Rotaryåret

Guvernörens månadsbrev nr 8 Rotaryåret Guvernörens månadsbrev nr 8 Rotaryåret 2018-2019 Rotarykamrater! Så är då 2019 års första månad avklarad. Och mycket annat också för den delen, vi har exempelvis fått en regering, inte dåligt! OBSERVERA!

Läs mer

Firandet inleddes med välkomstdrink samt mingelmusik av elever från Upplands Väsby kommunala musikskola

Firandet inleddes med välkomstdrink samt mingelmusik av elever från Upplands Väsby kommunala musikskola 1 Rotary Upplands Väsby Bredden Jubileumsfirande 20 år, åren 1995-2015 Kvällen den 19 maj 2015 Penthouse Scandic Infra City. President Thomas Murray hälsade samtliga gäster hjärtligt välkomna till jubileumsfirandet,

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Hej! Rikssektionen Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla

Läs mer

Guvernörens Månadsbrev

Guvernörens Månadsbrev Guvernörens Månadsbrev DG Rydebo Distrikt 2360 NR 11 Maj 2011 Rotaryvänner! Miniseminarium i Ljungskile Den 17 april träffades över 30 rotarianer i Ljungskile för att delta i det Miniseminarium som guvernör

Läs mer

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport

Kleindagarna 2012 - Snabbrapport Kleindagarna 2012 - Snabbrapport 1. Vad är din samlade intryck av dagarna? 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 2. Kommentera gärna ditt svar ovan: Antal svarande: 10 - Mycket lärorikt, trevligt, väldigt

Läs mer

Här kommer månadsbrevet för oktober något in i november.

Här kommer månadsbrevet för oktober något in i november. Distriktsguvernörens månadsbrev Nr 4, oktober 2014 Här kommer månadsbrevet för oktober något in i november. Just nu i dessa skälvande minuter pågår ett intensivt förberedande arbete inför Distriktskonferensen

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Hej! Riks-Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla ordföranden

Läs mer

Anmälan gör du senast den 6 februari till klubbmästaren Helena Östling, ,

Anmälan gör du senast den 6 februari till klubbmästaren Helena Östling, , : Göteborg Norra IWC Månadsbrev nr 7-8 Distrikt 236 20 januari 2018 President Else Vestlund Sekreterare Ann Robertzon Årets motto: LEAVE A LASTING LEGACY International Inner Wheel President Kapila Gupta,

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

Den europeiska socialundersökningen

Den europeiska socialundersökningen Supplementary questionnaire A Ubnr ESS 2006 SC A Den europeiska socialundersökningen Du har blivit intervjuad av en av SCB:s intervjuare. Vi är mycket tacksamma om du även vill besvara frågorna i detta

Läs mer

Tranås Sommenbyggdens Rotaryklubb. Presentation av Jeanette Boström President

Tranås Sommenbyggdens Rotaryklubb. Presentation av Jeanette Boström President Tranås Sommenbyggdens Rotaryklubb Presentation av Jeanette Boström President 2017-18 Årets tema Vision to see Faith to believe Courage to Act Ian H.RISELEEY President 2017-18 Mål: vi ska besvara frågan

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet:

Avkastning à la Hungerprojektet: Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Foto: Johannes Odé En win-win affär: Hungerprojektet är en ideell organisation som arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom. Men

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

Riksårsmötet 2016 i Malmö!

Riksårsmötet 2016 i Malmö! Riksårsmötet 2016 i Malmö! Den 10-12 juni tar vi över Malmö stad och drar igång Riksårsmötet 2016! Riksårsmötet är vårt förbunds största årliga händelse - vårt högsta beslutande organ där vi tar beslut

Läs mer

Rotary Sollentuna Tureberg Klubben och Sollentuna 2010.1

Rotary Sollentuna Tureberg Klubben och Sollentuna 2010.1 Rotary Sollentuna Tureberg Klubben och Sollentuna 2010.1 3.000 fkr, kyrkan från 1100-talet, Edsbergs slott från 1600-talet 70.000 invånare störst andel 1-5-åringar av alla kommuner i Sverige Ungdomens

Läs mer

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

11-12 OKTOBER 2014. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 11-12 OKTOBER 2014 www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att få träffa andra inspirerande

Läs mer

600 deltagare. 14-15 Maj. Vi förväntar oss cirka. Vår Internationella tävling kommer att hållas den. Pilängshallen i Lomma

600 deltagare. 14-15 Maj. Vi förväntar oss cirka. Vår Internationella tävling kommer att hållas den. Pilängshallen i Lomma 2011 Vi kommer att arrangera Kamp & Poomsaetävling Vi förväntar oss cirka 600 deltagare Miniorer, Kadetter, Seniorer, Nybörjare & Avancerade Vår Internationella tävling kommer att hållas den 14-15 Maj

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut..

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Sida 1 av 6 En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Efter att ha öppnat tidigt, samt genomlidigt den kallaste maj månad i mannaminne, fick säsongen äntligen fart i augusti och vi hade

Läs mer

12-13 Maj. 600 deltagare Miniorer, Kadetter, Seniorer, Nybörjare & Avancerade. Pilängshallen i Lomma. Vi förväntar oss cirka

12-13 Maj. 600 deltagare Miniorer, Kadetter, Seniorer, Nybörjare & Avancerade. Pilängshallen i Lomma. Vi förväntar oss cirka 2012 Vi kommer att arrangera Kamp & Poomsae tävling Vi förväntar oss cirka 600 deltagare Miniorer, Kadetter, Seniorer, Nybörjare & Avancerade 12-13 Maj Pilängshallen i Lomma w w w. l o m m a c u p. c o

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

Mentorskapsprojektet i Göteborg

Mentorskapsprojektet i Göteborg 2008/2009 Mentorskapsprojektet i Göteborg FÖRBUNDET FÖR J URISTER, CIVILEKONOMER, SY STEMVETARE, PERSONALVETARE OCH SAMHÄLLSVETARE 2 (13) 3 (13) Välkommen till Juseks mentorskapsprojekt i Göteborg 2008/2009

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var den person som

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm Vad är Upplev Lundaland? Under Kristi himmelfärd den 13-16 maj arrangeras Upplev Lundaland. Arrangemanget vänder sig till alla besökare och invånare som bor i Lundaland ( Kävlinge, Staffanstorp, Lund,

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Sponsorarbetet i klubben

Sponsorarbetet i klubben Sponsorarbetet i klubben Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång sponsorarbete i klubben. v2.indd1 1 2009-02-05 14:16:24 Sponsorarbetet i klubben Det är nog de flesta klubbars mål att hitta

Läs mer

Strategidokument. Rotary International Distrikt 2400 för 2017/18

Strategidokument. Rotary International Distrikt 2400 för 2017/18 1 Strategidokument 2017-02-18 Rotary International Distrikt 2400 för 2017/18 Detta dokument skall vara ett redskap för optimering av distriktets resurser, att skapa överblick och vara ett stöd till distriktets

Läs mer

BARNHEMMET I MUANG MAI

BARNHEMMET I MUANG MAI BARNHEMMET I MUANG MAI onsdag 24 mars - onsdag 28 april Snart kommer våra älskade barn tillbaks nu är det bara 5 dagar kvar.. Tiden vi har väntat har varit lång och fylld med städning och reparationer,

Läs mer

1. INFORMATION SOM BERÖR SAMTLIGA: NYHET! AKTIVA FÖRÄLDRAR HJÄLPER KLUBBEN :D

1. INFORMATION SOM BERÖR SAMTLIGA: NYHET! AKTIVA FÖRÄLDRAR HJÄLPER KLUBBEN :D Stockholms SS Nyhetsbrev November 2011 Kära schackförälder, året går mot sitt slut och det börjar bli dags att avrunda höstterminen med några punkter. Eftersom vi hittills inte hunnit skicka några nyhetsbrev

Läs mer

Under fliken Min lionklubb eller Min leoklubb, välj Serviceaktiviteter. På sidan Serviceaktiviteter, klicka på knappen Lägg till aktivitet.

Under fliken Min lionklubb eller Min leoklubb, välj Serviceaktiviteter. På sidan Serviceaktiviteter, klicka på knappen Lägg till aktivitet. Fråga: Hur lägger jag till en aktivitet? Under fliken Min lionklubb eller Min leoklubb, välj Serviceaktiviteter. På sidan Serviceaktiviteter, klicka på knappen Lägg till aktivitet. På sidan Lägg till aktivitet,

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

Inbjudan. Hay Groups årliga Löne- och Förmånsundersökning 2010 för den svenska marknaden

Inbjudan. Hay Groups årliga Löne- och Förmånsundersökning 2010 för den svenska marknaden Inbjudan Hay Groups årliga Löne- och Förmånsundersökning 2010 för den svenska marknaden 2 Inbjudan till Hay Groups årliga Löne- och Förmånsundersökning 2010 för Sverige Härmed bjuder vi in dig att...delta

Läs mer

PR och kommunikation. PETS Rotary Distrikt 2370

PR och kommunikation. PETS Rotary Distrikt 2370 PR och kommunikation PETS Rotary Distrikt 2370 När någon frågar dig om vad Rotary är. Vad svarar du då??? Rotary organisation RI President KR Ravindran Rotary Director ansvarig för 2 Zoner var Per Höjen

Läs mer