Trådlös musik över WiFi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trådlös musik över WiFi"

Transkript

1 1 Låt hela hemmet svänga i takt med Trådlös musik över WiFi musik.aspx Sidor 27 Jag fick en skön känsla i magen redan när jag började spåna på den här guiden. Att lätt kunna spela musik i hela lägenheten, utan en massa sladdar. Att lätt kunna spela musik i hela lägenheten, utan en massa sladdar. Tills för bara några år sedan en dröm för mig med begränsad plånbok. Kan det bli verklighet idag, genom att använda mitt WiFi nätverk? Att kunna använda den trådlösa tekniken för att skapa en ännu bättre musikupplevelse hemma kittlar definitivt mina tår. I fem steg kan du följa med mig under min resa. Från planering till prylarna, installation och den slutliga musik upplevelsen. Mina 9 önskemål... 2 Mitt val av system... 4 Dirigera prylarna, del I... 7 Dirigera prylarna, del II Fyra veckor med Squeezebox... 26

2 2 Mina 9 önskemål Har du läst de andra guiderna här på omwlan.se eller försökt bestiga en alptopp vet du att ett bra slutresultat alltid börjar med bra planering. Vi kan nöjt konstatera att det finns en hel del produkter och prylar på marknaden som borde kunna hjälpa oss på resan. Innan vi tittar närmare på de prylar som finns där ute behöver vi tänka igenom vilka förväntningar och krav vi har så att vi kan ringa in vilka produkter som är bäst för oss. Min egen önskelista ser ut såhär: Webbradio. Jag vill kunna lyssna på webbradio. Strömmande webbradio från när och fjärran. Sveriges radio och Sydamerikansk country (jag vill i alla fall ha möjligheten). MP3 filer + annan lagrad musik. Jag vill kunna lyssna på musik som finns lagrad på datorer i nätverket idag. Rippade (digitaliserade) CD skivor och köpt musik från olika håll och kanter. Spotify. Jag är barnsligt förtjust i Spotify och en trogen Permium prenumerant sedan flera år. Naturligtvis vill jag kunna lyssna på musik via Spotify genom mitt system. Köra på mitt NAS. En hel del system på marknaden för att strömma musik i nätverket kräver att datorn där musiken finns lagrad har en speciell applikation, ett program, installerad. Programmets uppgift är att serva spelarna med den musik som finns lagrad på datorn.

3 3 Om den lösning jag väljer kräver en speciell applikation vill jag kunna köra den på mitt NAS. Ett NAS är i grund och botten en lagringsyta (hårddisk) ansluten direkt till nätverket (snarare än en enskild dator). Många av dagens NAS är så smarta att de påminner om enklare datorer med installerade program och serverfunktionalitet. Jag vill med andra ord lagra min musik på mitt NAS och låta musiken strömmas därifrån istället från en specifik dator i lägenheten. Fjärrkontroll eller iphone App fjärrkontroll. Det skulle vara fiffigt om jag kan styra en eller flera spelare i systemet via en fjärrkontroll. Antingen en fysisk, speciell fjärrkontroll eller en genom en App i min iphone. Byta låtar, paus, play, ja du vet. Samma musik i flera rum. Jag vill kunna spela olika musik i flera rum på samma gång och såklart ha möjlighet att spela samma musik i flera rum på samma gång. I det andra fallet så att jag kan röra mig i lägenheten och ändå njuta av musiken. Det kräver både flera musikspelare samt möjlighet för dem att synkronisera vad de spelar med varandra. Utbyggbart. Till att börja med nöjer jag mig med att kunna spela musik i tre rum, köket, ett sovrum och i vardagsrummet. På sikt vill jag kunna spela musik i fler rum, exempelvis ytterligare ett sovrum eller arbetsrum, och därför måste systemet vara utbyggbart med tiden. Med och utan högtalare. I köket behöver jag både en musikspelare och högtalare. Gärna i samma maskin. I vardagsrummet har jag redan en skaplig musik och hemmabio anläggning som jag gärna vill använda och koppla en spelare till. Minst en spelare med inbyggd högtalare och minst en spelare utan inbyggd högtalare alltså. Kontroll är allt. Ovan nämnde jag att jag gärna vill kunna använda min telefon som fjärkontroll. Till detta förväntar jag mig kunna byta låt, pausa osv. via en skärm eller knappar på själva spelarna. Jag vill med andra ord inte behöva springa till en dator i andra änden av lägenheten för att byta låt i köket. Min önskelista är klar. Med 9 punkter blev den ganska lång och jag hoppas verkligen att det finns något system där ute som kan klara av att tillgodose så många av dem som möjligt. Dessutom gärna till en rimlig kostnad. Ska det gå? Det får du reda på i nästa del. Innan du påbörjar din egen resa mot trådlös musik i ditt hem rekommenderar jag dig att ta fram en önskelista likt den ovan, med dina krav och förväntningar.

4 4 Mitt val av system Att kunna spela musik i lägenheten via det trådlösa nätverket har länge varit en dröm. Nu går det att göra, hoppas jag. I föregående del försökte jag fundera igenom mina behov och förväntningar. Resultatet blev en lista med 9 önskemål. Nu är det dags att se om det finns något system på marknaden som motsvarar mina förväntningar. Det finns idag flera olika lösningar och system på marknaden för att strömma musik i ett trådlöst nätverk. De önskemål som jag noterade i det förra avsnittet tillsammans med lite magkänsla och storleken på min plånbok ska förhoppningsvis kunna ge mig svaret på vilket system som passar mig bäst. Jag har valt att titta på några olika alternativ på marknaden. Eleganta Sonos Sonos profilerar sig gärna som ett elegant high end system. Ett helt koncept med enheter med eller utan inbyggda högtalare och flera möjligheter att styra musiken via datorn, iphone/ipad, Android telefon/platta eller en speciell fjärrkontroll. Sonos produkter stödjer flera olika zoner, eller multiroom, vilket gör att samma anläggning kan spela olika musik i olika rum. Naturligtvis kan Sonos spela upp din lokala musiksamling i datorn, strömma musik via Spotify och såklart webbradio. Snyggt, elegant, kompetent men också skapligt dyrt. Läs mer på Trendiga Apple Airplay Apples lösning på problemet kallas Airplay. Flera stora tillverkade av förstärkare och HiFi utrustning, så som Denon och B&W har produkter i sin portfölj som stödjer Airplay tekniken. Styr musiken via itunes på din dator eller via din iphone eller ipad.

5 5 Likt Sonos är detta en bra lösning. En stor fördel är att flera erkänt bra tillverkade av HiFi utrustning stödjer tekniken. Även här kan det förmodligen bli en bra helhetslösning. Börjar jag räkna och titta på vad jag behöver för prylar för att uppnå mina 9 önskemål blir det till slut en bra slant, lite för bra för min del. Läs mer på: Finurliga media extenders Har du en skapligt ny spelkonsol eller HTPC (mediadator) kan du i regel använda den för att strömma musik från datorn eller nätet, exempelvis Spotify. En bra lösning som tillåter dig att använda prylar du redan har. Var noga med att läsa på kring vilka produkter som passar ihop i en komplett lösning. Speciellt om du letar efter en lösning med musik i köket eller andra rum där du kanske inte i vanliga fall har en hel dator eller mer avancerad mediaspelare. Flera av de stora tillverkarna av nätverksprodukter för konsumentmarknaden har egna produkter för att strömma musik och media över nätverket. Exempelvis DLink och Netgear. Eftersom att det ibland kan vara svårt att hitta en bra helhetslösning är det viktigt att du läser på ordentligt och försöker titta över alla dina behov innan du bestämmer dig för ett system och börjar köpa olika prylar. Jag har förvisso en mediadator i vardagsrummet men vill helst inte behöva starta den bara för att lyssna på musik. Jag vill dessutom helst ha en så bra helhetslösning som möjligt och slippa olika lösningar i olika rum. Squeezebox blir mitt val Slutligen. Det fjärde och sista alternativet som också blev mitt val av system. Squeezebox från Logitech. Läs mer på: se/speakers audio/wireless music systems Varför? Squeezebox uppfyller mina krav, ger mig en bra helhetslösnings och kostar inte mig en halv månadslön. Squeezebox använder en serverapplikation, Logitech Media Server, som jag kan installera inte bara på min dator utan även på mitt NAS. På så sätt kan jag spela upp min musik i hela lägenheten oberoende av om min dator är igång eller vad jag använder den till. I köket behöver jag en kort och gott en liten och smidig spelare som ger mig möjlighet att lyssna på webbradio och Spotify och som på samma gång passar in i ett medelstort kök utan att blir stor, klumpig och ta upp en massa plats. Valet faller på en Squeezebox Radio. I vardagsrummet, där jag redan har en receiver och fler högtalare än rekommenderat med en bebis i lägenheten, väljer jag en Squeezebox Touch.

6 6 Logitech har ett flertal olika produkter i sin Squeezebox portfölj. En produkt som funnits med några år men som tyvärr verkar vara på utgående är Squeezebox Duet. På grund av att den är på utgående lyckades jag få ett bra pris och valde därför att köpa även en sådan spelare som en liten extra bonus. Min nya squeezebox Duet placerar jag i sovrummet, kopplat till ett par äldre, aktiva (kräver ingen speciell förstärkare) högtalare. 1. Mitt tänkta system för att spela musik trådlöst i tre rum. Priserna går upp och ner över tiden. Just nu, några dagar in i januari 2012 får jag enligt min egen favoritbutik Webhallen betala totalt knappt 5400 sek för hela paketet med en Squeezebox Radio, Squeezebox Touch och en Squeezebox Duet. Helt klart överkomligt. Detta paket förutsätter att jag redan har högtalare eller en musikanläggning i två av rummen samt en vanlig dator eller NAS där jag kan installera serverapplikationen, Logitech Media Server samt såklart ett trådlöst nätverk på plats. För att kunna spela Spotify behöver jag även ett premium konto. Följ med i nästa del när jag förhoppningsvis ska få alla delar at sjunga ihop.

7 7 Dirigera prylarna, del I Tre kartonger och några nya extra sladdar vilar lugnt på vårt vardagsrumsgolv. Dags för mig att börja öppna lådorna, koppla, installera och såklart ta fram kameran och föreviga processen för dig. Installationen består i huvudsak av fem moment. 1. Installera serverapplikationen Logitech Media Server på mitt NAS. 2. Koppla in min nya Squeezebox Radio i nätverket och placera den i köket. 3. Stätta upp Squeezebox Touch i vardagsrummet och koppla den till min befintliga musik och hemmabio anläggning. 4. Få Squeezebox Duet att snacka med nätverket och mina högtalare i sovrummet. 5. Se till att min iphone kan användas som fjärrkontroll. Vi tar det från början. Installera Logitech Media Server Första steget är installera den serverapplikation som behövs, Logitech Media Server. Den viktigaste funktionen för applikationen (programmet) är att spelarna ska kunna spela upp MP3 och andra musik filer som finns sparade på en dator, eller i mitt fall mitt NAS. Applikationen gör med andra ord att spelarna kan nå och spela upp MP3 filerna på min dator över det trådlösa nätverket. Låt inte namnet Logitech Media Server konfundera dig. Du behöver ingen speciell server eller superkomplicerad dator utan kan enkelt installera programmet på i princip vilken dator som helst där du idag lagrar din musik (den musik du vill kunna spela upp). Har du läst de första delarna i den här guiden vet du att jag vill undvika att installera Logitech Media Server på en enskild dator i nätverket. Istället vill jag installera det på mitt NAS. Mitt NAS, en QNAP 239 PRO II, är i princip en enkel dator. Själva lådan som inte är mycket större än ett filpaket är parkerad i en gardrob i anslutning till min trådlösa router (läs guiden här) är alltid igång och används annars framför allt till backup

8 8 (säkerhetskopiering) och FTP server så jag kan nå våra filer, foton, dokument osv. var jag än är i världen. 2.Logitech Media Server installerar jag på mitt NAS, en QNAP 239 PRO II. Mitt NAS har ett webbaserat administrationsgränssnitt. Det betyder att jag styr och konfigurerar mitt NAS via en vanlig webbläsare på någon av datorerna i mitt nätverk. 1. Jag börjar med att öppna FireFox på min dator och navigera till administrationsgränssnittet. Där väljer jag att installera en så kallad QPKG plugin. 3. Webbgränssnitt för min QNAP 239 PRO II NAS.

9 9 2. Det finns en uppsjö av QPKG plugins jag kan installera på mitt NAS. Just nu är jag bara Intresserad av Logitech Media Server. Det finns flera olika versioner av Logitech Media Server beroende på vilken processor och plattform du använder på din dator eller NAS. Som tur är får jag viss hjälp att hitta vilken version jag ska ladda från nätet ner via gränssnittet. 4. Lite hjälp för att ladda ner rätt version av Logitech Media Server uppskattas. 3. I webbgränssnittet väljer jag därefter den nedladdade filen, klickar på Installknappen och låter mitt NAS jobba medan jag hämtar en mugg kaffe. 5. Jag väljer att installera Logitech Media Server pluginen.

10 10 4. Efter några minuter är installationen klar. Jag aktiverar pluginen. Pluginen får en egen webbadress, på mitt NAS, som gör att jag även kan administrera Logitech Media Server via min webbläsare. 6. Efter installationen ska Logitech Media Server aktiveras som plugin. 5. Via Squeezebox gränssnitt väljer jag därefter var på mitt NAS min musik finns lagrad. Jag kan även lägga till mina favoritwebbradiostationer. 7. Val av favoritradiostationer i Logitech Media Servers eget gränssnitt, som nu körs på mitt NAS.

11 11 6. Squeezebox använder App begreppet till att installera pluginer i applikationen. Detta använder jag för att installera en plugin för Spotify. Det krävs ett Premium konto hos Spotify för att detta ska fungera och jag måste ange mitt användarnamn och lösenord för att Squeezebox ska kunna spela musik via Spotify. 7. Det finns en lång rad inställningar att upptäcka och experimentera med längs vägen. Förutom en plugin (App) för Spotify finns det plugins för allt från Facebook och Flickr till Tetris och stöd för itunes, Last.fm och Pandora. Tills vidare nöjer jag mig dock med att ha installerat mjukvaran, pekat ut mappen på mitt NAS som jag använder för att lagra MP3 filer samt att ha installerat Spotify appen. Det finns tyvärr ingen riktigt bra instruktionsbok med en exakt steg för steg guide kring hur jag installerar Squeezebox Media Server på just mitt NAS. Därför har jag fått experimentera och Googla en del innan jag hittade exakt hur jag skulle göra. Man behöver ingen doktorsexamen i kärnfysik för att fixa det men däremot lite tålamod. En av de bättre guiderna hittade jag hos QNAP, här. Dags för nästa steg. Spelarna ska upp, kopplas upp på nätverket och konfigureras för att hitta Logitech Media Server på mitt NAS. Squeezebox Radio i köket Squeezebox Radio är en liten allt i ett maskin som i storlek påminner om en klassisk liten radio. En storlek och utseende som gör att den passar utmärkt i vårt kök. 8. Squeezebox Radio, ännu i sin låda.

12 12 Kort och gott består radion av en högtalare, en liten skärm som visar vad som spelas samt knappar för att kontrollera vad som spelas, volym osv. Squeezebox Radio levereras med en strömadapter, en instruktionsbok, en enkel ljudsladd och såklart själva spelaren. 9. Squeezebox Radio med allt innehåll i lådan. Knapparna är ganska små men känns rustika och bra. Inte alltför plastiga. Radion har stöd för WiFi men har även ett nätverkuttag om man föredrar att använda ett trådbundet nätverk. Radion har även en klassisk 3,5 mm ljudingång som gör det möjligt att koppla in exempelvis en ipod samt en hörlurarutgång. Instruktionsboken ger inte speciellt mycket information. Istället hänvisas jag till radions egen skräm och installationsguide. När jag ansluter radion till elkontakten startar mycket riktigt installationsguiden. Steg för steg får jag välja språk och möjlighet att ansluta till antingen ett trådlöst eller trådbundet nätverk. Jag väljer självfallet ett trådlöst nätverk. Radion listar alla nätverk i närheten den kan hitta. Via fiffiga PBC/WPS (kärt barn har många namn) tekniken kan jag genom att trycka på en knapp på routern och på radion ungefär samtidigt ge radion tillgång till mitt nätverk utan att behöva knappa in någon svårt lösenord eller liknande. Lätt som en plätt, precis som det ska vara.

13 Ansluter Squeezebox Radio till mitt trådlösa nätverk, via den inbyggda installationsguiden. I slutet av installationen upptäcker radion automatiskt att det finns en uppgraderad version av dess mjukvara. Genom ett klick godkänner jag att den själv ska hämta hem och installera den. Enkelt och bra. Efter bara några minuter har jag installerat radion, den har fått tillgång till mitt nätverk och hittat mitt NAS med Logitech Media Server. 11. Lyssnar på Spotify. Idag känner jag för Kent.

14 14 Ytterligare någon minut senare har jag bekantat mig med gränssnittet och hunnit testa att lyssna på både P3 och Spotify. Ett första intryck är att radion, för sin lilla storlek, har ett bra ljud. Installationen av Squeezebox Radio gick faktiskt över förväntan. Det tog ett par minuter och var förvånansvärt enkelt. Inget krångel eller problem. Installationsguiden på svenska tog mig igenom alla steg som behövdes. Squeezebox Touch i vardagsrummet Liksom Squeezebox Radio är Squeezebox Touch bra förpackad. Delarna ligger väl skyddade i emballaget och alla blanka ytor är belagda med en skyddande plastfilm för att undvika onödiga repor vid transport och uppackning. Lådan innehåller det nödvändigaste. Naturligtvis själva spelaren, fjärkontroll samt tillhörande batterier. En tunn installationsbok, ljudkablar och såklart en strömadapter. I lådan hittade jag även en liten duk för att torka bort damm m.m. Det följde som sagt med kablar för att koppla spelaren till en förstärkare eller receiver. Jag valde att köpa till en extra optisk kabel istället för de medföljande sladdarna. 12. Squeezebox Touch är här.

15 I lådan till en Squeezebox Touch hittar vi ovanstående. Squeezebox Touch har ett antal anslutningsmöjligheter för ljud, trådbundet nätverk och en hörlurarutgång finns även möjlighet att ansluta en USB disk med musik för direktuppspelning. 14. Anslutningsmöjligheter Squeezebox Touch.

16 16 Den medföljande fjärrkontrollen är ganska enkel i sitt utförande men erbjuder de möjligheter för att styra spelaren som man behöver. 15. Squeezebox Touch medföljande fjärrkontroll. Knappar för ditten och datten. Installationsboken är i princip bara ett par blad och istället hänvisas man till den inbyggda installationsguiden som startar när jag kopplar spelaren till vägguttaget. Känns igen efter installationen av Squeezebox Radio. Antingen navigerar jag via spelarens pekskärm eller via fjärkontrollen. Använder jag fjärrkontrollen skalar spelaren upp innehållet på skärmen för att det ska gå att se även om man sitter i soffan en bit ifrån. Bra tänkt. Installationsguiden, på svenska, hjälper mig i ett par steg att konfigurera spelaren, hitta och autentisera mot mitt trådlösa nätverk samt peka ut min Logitech Media Server.

17 17 Tack vare PBC/WPS tekniken kan min accesspunkt och Squeezebox Touch hitta och komma överrens utan att jag behöver knappa in någon autentiseringskod. 16. Alternativ för att ansluta Squeezebox Touch till mitt trådlösa nätverk. Vid slutet av installationen vill Squeezebox Touch, precis som radion uppdatera sig med den senaste mjukvaran från Logitech. Detta tar spelaren hand om helt själv genom att både ladda ner uppdateringen och installera den, helt automatiskt. Föredömligt! Programuppdatering tar några minuter. Eftersom att jag la till och konfigurerade Logitech Media Server, som snurrar på mitt NAS, hittar spelaren allt innehåll och alla inställningar på en gång. Jag behöver med andra ord inte lägga till eller konfigurera Spotify eller lägga till mina favoritradiostationer på nytt. Squeezebox Touch hämtar informationen från Media Servern.

18 18 Ytterligare några programuppdateringar och småjusteringar av inställningarna är min Squeezebox Touch igång. Uppackningen, inkoppling och konfigurering har tagit mindre än en timme. Spotify ljuder i mitt vardagsrum och jag är belåten. 17. Spotify på Squeezebox Touch. Följ med till nästa del för att läsa om installationen av Squeezebox Duet samt hur jag bl.a. använder min iphone som fjärrkontroll för att styra alla spelare.

19 19 Dirigera prylarna, del II I föregående del tog jag de första stegen mot trådlös musik i vår lägenhet. Jag installerade Logitech Media Server på mitt NAS samt koppla upp först Squezzebox Radio i köket och därefter Squeezebox Touch i vardagsrummet. Följ med i del 2 där planen är att installera Squeezebox Duet i sovrummet och ta kontroll över hela härligheten via telefonen. Jag känner på mig att det blir spännande. Squeezebox Duet i sovrummet Squeezebox Duet är en utgående produkt i Logitechs portfölj. Det är inte säkert att produkten finns kvar på marknaden när du läser detta. Squeezebox Duet är en fiffig lösning där själva spelaren är en relativt liten låda på ca 10x15x3 cm. Det finns ingen skärm, inga knappar och är byggd för att diskret gömmas i hyllan. Gränssnittet mot användaren utgörs istället av en speciell hankontroll. Handkontrollen har en inbyggd skärm med vilken man ser och styr spelaren. Lösningen tillåter flera små spelare som alla kan styras via en enda handkontroll.

20 Squeezebox Duet i sin låda. Min nya Squeezebox Duet är snyggt paketerad i en låda som innehåller själva spelaren, handkontroll, strömadapter till spelaren, laddningsstation till handkontrollen samt ett par sladdar. 19. Lådan till Squeezebox Duet innehåller det mesta som behövs.

21 Squeezebox Duet spelare. 21. Squeezebox Duet har ett par olika anslutningsmöjligheter. Duet är som sagt den äldsta produkten bland de tre jag valt att köpa och har exempelvis inte stöd för den senaste Spotify pluginen. Däremot finns det tredjepartslösningar vi kan ta till. Mer om det senare.

22 Squeezebox Duets handkontroll med tillhörande basstation (laddare). Även här går installationen ganska smidigt. Den inbyggda installationsguiden hjälper mig på traven och guidar mig igenom processen. Hela konfigureringen sker genom handkontrollen, då spelaren som sådan saknar egen skärm eller annat gränssnitt. Tyvärr finns inte samma fiffiga PBC/WPS teknik för att autentisera mot nätverket som Radion och Touch använder. Här får jag själv knappa in lösenordet till nätverket. 23. Squeezebox Duet konfigureringen genomförs via handkontrollen.

23 23 Installationsguiden innehåller även ett steg där spelaren, som vi senare ska gömma undan, ska ställas in. Handkontrollen och spelaren hittar varandra automatiskt. Precis som i de övriga installationerna uppdateras mjukvaran automatiskt i slutet av installationguiden med den senaste versionen från Logitech. Förutom att jag själv behövde knappa in lösenordet till nätverket, vilket är en petittes, gick installationen väldigt enkelt och smidigt. Så var det Spotify. Den officiella pluginen till Squeezebox fungerar tyvärr bara på Squeezebox Radio och Squeezebox Touch. Däremot finns en så kallad tredjepartsplugin till Squeezebox av Triode. Pluginen går att hitta via inställningarna och rekommenderade 3e parts plugins i Logitech Media Server. Pluginen är helt klart inte riktigt lika smidig att installera som den officiella. Bl.a. blir jag tvungen att starta om hela mitt NAS efter att Logitech Media Server kraschar vid sin omstart, efter installationen av pluginen e parts plugin av Triode som gör det möjligt att spela Spotify på Squeezebox Duet. Efter lite krånglande, trixande med inställningar och sökande fram och tillbaka fungerar det faktiskt. Min vän Google hjälper mig på vägen. Som tur är finns det många andra som löst samma sak tidigare och som varit hyggliga att dokumentera det på nätet. Squeezebox Duet är en äldre produkt, det känns, men den fiffiga lösningen med en diskret spelare och en smart handkontroll tilltalar mig ändå. Det ska bli spännande att se hur det fungerar under veckorna som kommer. Återstår då egentligen bara en sak total kontroll! Läs vidare.

24 24 Ta kontroll via iphone och fjärr och hand kontroller En iphone vilar i min ficka. Logitech har varit hyggliga nog att ta fram en App med vilken jag kan kontrollera mina spelare från telefonen, via det trådlösa nätverket. Motsvarande finns även för Android plattformen. Squeezebox Duet levereras med en smart handkontroll med skärm. Squeezebox Touch levereras med en enklare fjärrkontroll, utan skärm. Snacka om möjligheter. Kombinationen med en App för telefonen samt hand och fjärr kontrollerna till Squeezebox Duet respektive Squeezebox Touch bör kunna ge mig bra möjligheter att kontrollera musiken i alla de tre rum där jag nu har spelare. iphone för att styra Squeezebox Appen som förvandlar min iphone till en fjärrkontroll för mina Squeezebox spelare är gratis och laddas enkelt ner via App store. Det krävs ett par försök innan Appen hittar mina spelare men efter en liten stund går det bra. Värt att notera är att telefonen måste vara kopplad till samma trådlösa nätverk som spelarna. Du kan med andra ord inte styra spelarna hemma när du själv traskar runt på stadens gator. Appen erbjuder i princip samma visuella gränssnitt som spelarna vilket gör det enkelt att känna igen sig. 25. Logitechs Squeezebox App för iphone. Fjärkontroll till Squeezebox Touch Squeezebox Touch fjärrkontroll påminner om en enklare fjärr till vilken TV eller DVDspelare som helst. Enkel, plastig men gör det den ska. Använder jag fjärrkontrollen istället för att peka på Squeezebox Touch pekskärm förstoras texten på skärmen så att man ska kunna se och styra spelaren även om man sitter i soffan en bit bort. Bra lösning. Via fjärrkontrollen går det att styra alla spelare i lägenheten, genom min Touch.

25 25 Handkontroll till Squeezebox Duet Squeezebox Duet är kreativ och fiffigt i sin lösning med sin handkontroll och enklare spelare, utan eget gränssnitt. Handkontrollen är inte någon fjärrkontroll i vanlig mening som utnyttjar IR signaler för att styra spelarna (likt en TV fjärr). Istället använder fjärrkontrollen mitt trådlösa nätverk, WiFi, för att styra spelarna i hela min lägenhet. Respekt! Jag förstår att Squeezebox vill ersätta Duet eftersom att den börjar få några år på nacken men ingen av deras andra produkter på marknaden fungerar på liknande sätt, vilket jag tycker är synd. 26. Handkontrollen till Squeezebox Duet.

26 26 Fyra veckor med Squeezebox Det har gått fyra veckor sedan jag, med förvånansvärd enkelhet, installerade mina nya Squeezebox spelare i vår lägenhet. Sedan dess har allt mellan klassiskmusik, julmusik och, som nu, barnsånger rullat genom lägenheten. Dags att summera, både installationen och de senaste veckornas erfarenheter. Hela processen har gått förvånansvärt bra. Installationen och konfigurationen gick över förväntan. Med tanke på att det är några olika komponenter som ska fungera ihop, mitt trådlösa nätverk, mitt NAS, Logitech Media Server, Spotify och spelarna, är jag faktiskt förvånad över att jag inte stött på fler problem längs vägen. Spelarna är enkla att använda och kräver ingen direkt introduktion. Ett av kraven som jag tog upp i det inledande kapitlet var att jag ville kunna spela samma musik i alla rum, över alla spelarna. Det går att göra men det krävdes några försök och lite funderande innan jag lyckades första gången. Logiken är något omvänd mot hur jag själv hade gjort. Istället för att skicka ut en ström till andra spelare får man från de andra spelarna välja att prenumerera på en spelare som därmed styr vad som ska spelas. Det är inga problem att spela olika musik i olika rum. Det finns en begränsning i att jag inte kan lyssna på olika musikströmmar från Spotify på samma gång i olika rum men det är en begränsning i Spotify snarare än i Squeezebox plattformen. Trots min lovsång finns det ett par irritationsmoment. Till en början fick jag problem när jag angav både min egen Logitech Media Server och ett s.k. MySqueezebox.com konto (som man kan använda om man inte har en egen Logitech Media Server). Detta förvirrade spelarna och det tog ett tag innan jag förstod problemet. Spelarna hittade ibland inte min lokala musik, på mitt NAS, och kunde inte heller hitta varandra och spela synkroniserat. Jag löste problemet genom att helt enkelt strunta i MySqueeebox.com, tog bort spelarna där och använder numera bara min egen server.

27 27 Har du läst de föregående kapitlen vet du att spelarna hämtar hem nya versioner av deras mjukvara mer eller mindre automatiskt. Det är jättebra. Men det tycks släppas nya versioner av mjukvaran stup i kvarten, ibland flera versioner samma vecka. Det gör att jag flera gånger, när jag velat lyssna på musik, varit tvungen att först låta spelaren uppdatera sin mjukvara, vilket ibland tar upp till en fem minuter. Jag har råkat ut för detta två gånger bara idag. Jag hade önskat att spelarna kunde sköta den här processen när de inte används istället för att låta mig vänta när jag egentligen vill lyssna på musik. Efter fyra veckor kan jag konstatera att jag totalt sett är väldigt nöjd. För en rimlig peng och utan några större problem lyckades jag med min vision av att kunna spela musik i flera rum i lägenheten, över mitt trådlösa nätverk.

Manual. The Cobblestone

Manual. The Cobblestone Manual The Cobblestone Innehållsförteckning 1. Komma igång 1 1.1 Koppla upp Cobblestone 1 1.2 Konfigurera din Cobblestone 2 1.3 Lägga till fler Cobblestone 3 1.4 Namnge din Cobblestone 3 2. Navigera i

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Sonos Connect. PRIS: kr ARTIKELNUMMER: ENHET: st. LAGERSTATUS: I lager. TILLVERKARE: Sonos

Sonos Connect. PRIS: kr ARTIKELNUMMER: ENHET: st. LAGERSTATUS: I lager. TILLVERKARE: Sonos Sonos Connect Förse din stereo med trådlös streaming tack vare denna trådlösa Sonos Connect receiver med inbyggt WiFi. Du kan streama från olika streamingtjänster, radiostationer och mycket mer. Den intuitiva

Läs mer

Så blir din spelkonsol ett mediacenter

Så blir din spelkonsol ett mediacenter Så blir din spelkonsol ett mediacenter 7 Titta på video 7 Lyssna på musik 7 Visa bildspel 7 Funkar för Xbox 360 och PS3. Gör din spelkonsol till ett mediacenter Har du en Xbox 360 eller Playstation 3 som

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel

UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel 2014 UPPLEVA Ett smart val av tv, ljud och möbel UPPLEVA tv, ljudsystem och 3D-glasögon har 5 års kostnadsfri garanti. nyhet BESTÅ/UPPLEVA kombination med tv 55 /2.1 ljudsystem 17 175:B240xD40, H202cm.

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Så fjärrstyr du datorn

Så fjärrstyr du datorn Så fjärrstyr du datorn direkt från mobilen 7 Gör Iphone och Android till en fjärrkontroll 7 Fungerar både för Mac och pc 7 3 smarta gratistips. Så fjärrstyr du datorn direkt från mobilen Så blir mobilen

Läs mer

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play.

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. Sida 1 BLACKLENS APPEN Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. ANSLUTNING Det finns två sätt att ansluta kameran på:

Läs mer

Allroom Air One. all din musik trådlöst i hela ditt hem

Allroom Air One. all din musik trådlöst i hela ditt hem Allroom Air One all din musik trådlöst i hela ditt hem magiskt AIRPLAY - Spela din musik i ditt trådlösa nätverk Med Apples AirPlay teknologi kan du spela all din musik trådlöst från Mac eller PC till

Läs mer

trådlöst ljud inkopplingsguider för Living serien, och vanliga frågor & svar

trådlöst ljud inkopplingsguider för Living serien, och vanliga frågor & svar trådlöst ljud inkopplingsguider för Living serien, och vanliga frågor & svar 1 INNEHÅLL TRÅDLÖSA LIVING HÖGTALARE 4. LIVING SERIEN ÖVERSIKT 5. VANLIGA INKOPPLINGAR 8. FLER INKOPPLINGAR 9. MULTIROOM OCH

Läs mer

Fortum Hemkontroll. Ta kontrollen över ditt hem. Manual

Fortum Hemkontroll. Ta kontrollen över ditt hem. Manual Ta kontrollen över ditt hem Manual Innehållsförteckning Vad behöver jag för att komma igång? 2 Att komma igång 3 Installera gateway 4 Installera dina styruttag 6 Tilldela rumsfärger och nummer 7 Koppla

Läs mer

SeniorNet Huddinge Dagens tema: Trådlösa uppkopplingar

SeniorNet Huddinge Dagens tema: Trådlösa uppkopplingar SeniorNet Huddinge 2018-04-26 Dagens tema: Trådlösa uppkopplingar Olika sätt att koppla upp sig trådlöst WIFI eller Bluetooth Bluetooth används vid uppkoppling på korta avstånd. Strömsnålt. Går ej att

Läs mer

Att felsöka din iphone

Att felsöka din iphone Kapitel tio The Trouble with Boys Att felsöka din iphone Terry bad mig att skriva introduktionen till det här kapitlet av två orsaker: (1) det är mitt jobb att skriva introduktioner till kapitel, och (2)

Läs mer

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Appen

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Appen BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Appen BEYOND Touch -APPEN För att få den optimala spelupplevelsen i BEYOND: Two Souls rekommenderar vi att du använder den trådlösa handkontrollen DUALSHOCK 3. Ovana spelare

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 4 Hur tar

Läs mer

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla 2008-03-18 16:16 - PC för Alla Benga s tekniska hörna Så skapar du ett Vista-nätverk Av Martin Appe Ett hemmanätverk behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Har du datorn kopplad till en router är

Läs mer

Felsökningsguide för Asgari-kameror

Felsökningsguide för Asgari-kameror Felsökningsguide för Asgari-kameror Välkommen till vår felsökningsguide! Här finner du lösningar på de vanligaste problemen som kan uppstå på vissa datorer och enheter. Om du fortfarande behöver mer hjälp

Läs mer

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE Så delar du filer utan att bli övervakad 7 Gratisalternativ till dyra molntjänster 7 Skyddar dig mot NSA-spioneri 7 Så funkar Bittorrent Sync. Dela filer utan att bli övervakad Tycker du att nätdiskar

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 1.0

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 1.0 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 1.0 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Utveckling av appen... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Ladda ner böcker... 3 Bokhyllan... 4 Ta bort en bok... 4 Appens

Läs mer

Så övervakar du hemmet med Skype

Så övervakar du hemmet med Skype Så övervakar du hemmet med Skype 7 Full trygghet hemma och i stugan 7 Fungerar med webbkamera eller bärbar dator 7 Kostar inte en krona. Så övervakar du hemmet med Skype och en webbkamera Att övervaka

Läs mer

Manual Trådlös router

Manual Trådlös router Manual Trådlös router (Ping RGW208EN+) www.bahnhof.se kundservice@bahnhof.se 08-555 771 50 Det här innehåller lådan: A.1 st Pingrouter (dosan) B. 2 st antenner C. 2 Internetkablar (ethernetkablar rj 45)

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Jätteguide till molnets 9 bästa. näthårddiskar. 7 De bästa gratisalternativen 7 Så väljer du rätt 7 Smarta säkerhetstips

LAJKA-GUIDE. Jätteguide till molnets 9 bästa. näthårddiskar. 7 De bästa gratisalternativen 7 Så väljer du rätt 7 Smarta säkerhetstips Jätteguide till molnets 9 bästa näthårddiskar 7 De bästa gratisalternativen 7 Så väljer du rätt 7 Smarta säkerhetstips. Frågor och svar om näthårddiskar De nya nätdiskarna ger dig mer utrymme och fler

Läs mer

Guide till SvD:s. digitala korsord

Guide till SvD:s. digitala korsord Guide till SvD:s digitala korsord Välkommen att prova SvD:s korsord digitalt. Du kan ha ett eller flera korsord i gång samtidigt och om ingen tävling pågår kan du även få ledtrådar och facit direkt på

Läs mer

Städa upp Macens hårddisk med Disk Doctor

Städa upp Macens hårddisk med Disk Doctor Städa upp Macens hårddisk med Disk Doctor 7 Sök efter onödiga filer på hårddisken 7 Rensa bort filer och fria upp flera gigabyte 7 Ta säkerhetskopia så du inte förlorar något. Rensa bort onödiga filer

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Snabbguide för iphone / ipad

Snabbguide för iphone / ipad Snabbguide för iphone / ipad Innehållsförteckning Snabbguide för iphone / ipad... 1 Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Säkerhetskod... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 E-post, kalender

Läs mer

NYA SKRIVBORDET. IPAD - inloggningsinstruktion ADM-NÄTET

NYA SKRIVBORDET. IPAD - inloggningsinstruktion ADM-NÄTET NYA SKRIVBORDET IPAD - inloggningsinstruktion ADM-NÄTET 1. INSTALLERA APPLIKATION Logga in på App Store och installera senaste versionen av Citrix Receiver 1. I App Store, sök upp och klicka på Citrix

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Så totalraderar du. din mobil eller surfplatta. 7 Säker utrensning före försäljning 7 Smidigt och enkelt 7 För Android, Iphone och Ipad

LAJKA-GUIDE. Så totalraderar du. din mobil eller surfplatta. 7 Säker utrensning före försäljning 7 Smidigt och enkelt 7 För Android, Iphone och Ipad Så totalraderar du din mobil eller surfplatta 7 Säker utrensning före försäljning 7 Smidigt och enkelt 7 För Android, Iphone och Ipad. Säker radering av Iphone, Ipad och Android Såväl Iphone och Ipad som

Läs mer

Användarmanual Legimus för

Användarmanual Legimus för Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 3 Innehåll Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en

Läs mer

Bygg din egen tidning med nya Flipboard 2.0

Bygg din egen tidning med nya Flipboard 2.0 Bygg din egen tidning med nya 7 Håll koll på dina sociala nätverk 7 Ett av de bästa sätten att läsa nyheter 7 Skicka din egen tidning till kompisarna. Sätt samman din egen tidning Med Flipboard skapar

Läs mer

Användarmanual Legimus för Android. Version 1.0

Användarmanual Legimus för Android. Version 1.0 Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Utveckling av appen... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Ladda ner böcker... 3 Ladda ner tidningar...

Läs mer

Dovado Tiny - installationsguide

Dovado Tiny - installationsguide Dovado Tiny - installationsguide KONTROLL Kontrollera följande steg innan ni påbörjar installationen av Dovado Tiny router Använder ni routern från SwedfoneNet? Har ni fått en Dovado router från annan

Läs mer

MANUAL FÖR WIFI KAMEROR. Kontakt: Sida 1

MANUAL FÖR WIFI KAMEROR. Kontakt: Sida 1 MANUAL FÖR WIFI KAMEROR Kontakt: info@spyfox.se Sida 1 PRO ICAM APPEN Börja med att ladda ner appen Pro icam till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. ANSLUTNING

Läs mer

INSTRUKTIONSTEXT FÖR PLEXTALK Pocket PTP1 - Direktuppspelning av webbradio -

INSTRUKTIONSTEXT FÖR PLEXTALK Pocket PTP1 - Direktuppspelning av webbradio - INSTRUKTIONSTEXT FÖR PLEXTALK Pocket PTP1 - Direktuppspelning av webbradio - Shinano Kenshi Co., Ltd. Äger rätt att utan förvarning ändra innehållet i denna instruktionstext. Innehållsförteckning 1 Vad

Läs mer

Support. Tack för att du väljer NETGEAR:s produkter.

Support. Tack för att du väljer NETGEAR:s produkter. Komma igång Support Tack för att du väljer NETGEAR:s produkter. När enheten har installerats letar du upp serienumret på etiketten på produkten och använder det till att registrera produkten på https://my.netgear.com.

Läs mer

Lär dig imovie Kom igång med videoredigering

Lär dig imovie Kom igång med videoredigering Lär dig Kom igång med videoredigering 7 Importera filmer från iphone eller ipad och organisera biblioteket 7 Justera videoklippet och få det att se bra ut med rätt tema 7 Skapa en fräck trailer Så kommer

Läs mer

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation Denna guide är avsedd att hjälpa användare vars epost har blivit flyttad till Exchange Online och Office 365, samt för

Läs mer

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare http://www.omwlan.se/guider/tradlost skrivare.aspx 2011 08 12 Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Snabbguide. för TellStick Net. Telldus Technologies AB www.telldus.com

Snabbguide. för TellStick Net. Telldus Technologies AB www.telldus.com för TellStick Net Telldus Technologies AB Kära kund Denna snabbguiden hjälper dig genom installationen samt visar hur du använder grundfunktionerna i TellStick Net. Vi rekommenderar att du regelbundet

Läs mer

Uppstart av ipad och konfigurering av itunes konto.

Uppstart av ipad och konfigurering av itunes konto. Uppstart av ipad och konfigurering av itunes konto. När det gäller konto och appar på kommunens ipads så gäller ett konto per ipad. Detta innebär att man inte får dela appar mellan verksamhetens ipads.

Läs mer

Så skapar du en privat nätdisk

Så skapar du en privat nätdisk Så skapar du en privat nätdisk 7 Säkrare än Dropbox och Skydrive 7 Nå filerna via mobil och surfplatta 7 Stor guide till gratistjänsten Tonido. Smarta Tonido skapar en privata nätdisk utan kostnad Visst

Läs mer

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Se till att du har din SKY WiFi SmartPen och ditt block framför dig. Gå till Livescribes hemsida (om du skrivit ut denna guide och inte kan klicka på länken så gå till:

Läs mer

LAJKA-GUIDE Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios

LAJKA-GUIDE Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios Bättre än Airdrop Skicka filer mellan OS X och ios 7 Gratisapp ger funktionen Apple har struntat i 7 Enklaste sättet att föra över filer mellan dator och telefon 7 Snabb överföring via wifi istället för

Läs mer

Är du intresserad av att sätta upp ett nytt trådlöst nätverk i ditt hem? Då har du helt rätt guide framför dina ögon!

Är du intresserad av att sätta upp ett nytt trådlöst nätverk i ditt hem? Då har du helt rätt guide framför dina ögon! 1 Den kompletta guiden till att bygga ett Trådlöst nätverk http://www.omwlan.se/guider/tradlost natverk.aspx 2011 02 10 Sidor 28 Att sätta upp ett trådlöst nätverk har aldrig varit enklare eller billigare.

Läs mer

Prenumerera på bloggen DOMSTEN.NU

Prenumerera på bloggen DOMSTEN.NU Prenumerera på bloggen DOMSTEN.NU Facebook, VoD IT Café #4 Ludmila.Ohlsson@gmail.com tel: 0730435789 Förkunskaper/Utrustning Mail konto (skriva brev, läsa mail) (id och lösenord) SIM kort och SIM kod App

Läs mer

Komma igång med Grid Player

Komma igång med Grid Player Komma igång med Grid Player Grid Player for ios version 1.3 Sensory Software International Ltd 2011 1 Om Grid Player Grid Player är en Alternativ kommunikations App (AKK) för personer som inte kan tala

Läs mer

MINIX NEO A2 Användarguide

MINIX NEO A2 Användarguide MINIX NEO A2 Användarguide Produkt Information Tack för att du köpt en MINIX NEO A2. MINIX NEO A2 är en trådlös air mouse + dubbelsidigt tangentbord med inbyggd mikrofon och högtalare. MINIX NEO A2 utnyttjar

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

Manual - Inläsningstjänsts App (Android)

Manual - Inläsningstjänsts App (Android) Sidan 1 av 7 Manual - Inläsningstjänsts App (Android) App-release: Beta Innehållsförteckning 1 Kort om appen... 2 Funktionalitet i grova drag... 2 Kända begränsningar i denna version... 2 2 Var hittar

Läs mer

Vad behöver jag för att få Internet, TV och telefoni att fungera?

Vad behöver jag för att få Internet, TV och telefoni att fungera? Vad behöver jag för att få Internet, TV och telefoni att fungera? Internet Vilken hastighet ska jag välja? Om du ska använda internet för att surfa, betala räkningar, streama musik och titta på Youtube-filmer

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.1.2 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Kom igång med din 4G WiFi-router. Det tar bara någon minut

Kom igång med din 4G WiFi-router. Det tar bara någon minut Kom igång med din 4G WiFi-router Det tar bara någon minut Innehållsförteckning Välkommen 2 Paketets innehåll 3 Vad är vad på routern 3 Symboler och lampor 4 Installation av routern 5 Anslut via trådlöst

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

Användar Guide. är ett varumärke av Google Inc.

Användar Guide. är ett varumärke av Google Inc. Användar Guide Android TM är ett varumärke av Google Inc. - 2 - Tack för att du köpt en MINIX NEO X5mini. Följ denna guide för att ställa in din enhet. MINIX NEO X5mini är en revolutionerande smart media

Läs mer

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater är en komplett digital underhållningslösning som du kan använda för att titta på TV, spela in från

Läs mer

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll Hemmanätverk Av Jan Pihlgren Innehåll Inledning Ansluta till nätverk Inställningar Bilaga 1. Om IP-adresser Bilaga 2. Inställning av router Bilaga 3. Trådlösa inställningar Manuella inställningar Inledning

Läs mer

Skydda din Dropbox med säker kryptering!

Skydda din Dropbox med säker kryptering! Skydda din Dropbox med säker kryptering! 7 Stoppa NSA:s övervakning 7 Funkar med valfri molntjänst 7 Stor guide till gratistjänsten Boxcryptor. Boxcryptor skyddar dina filer i molnet Är du orolig att någon

Läs mer

Användarmanual Legimus för Android. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Android. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Android Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 3 Hur tar jag bort

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide 05-2014 / v1.0 1 I. Produktinformation I-1. Paketets innehåll I-2. Omkopplare smart kontakt Frontpanel Snabbinstallationsguide CD med snabbinstallationsgui den

Läs mer

Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad)

Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad) Sidan 1 av 7 App-release: 1.0 Manual - Inläsningstjänsts App (ios för iphone och ipad) Innehållsförteckning 1 Kort om appen... 2 Funktionaliteten i grova drag... 2 Kända begränsningar i denna version...

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

molntjänster Logga in med ett klick på alla dina LAJKA-GUIDE

molntjänster Logga in med ett klick på alla dina LAJKA-GUIDE Logga in med ett klick på alla dina molntjänster 7 Så funkar smarta Jolidrive 7 Koppla ihop dina nätdiskar hos Dropbox, Skydrive och Google Drive 7 Full koll på Facebook och Twitter. Smarta Jolidrive samlar

Läs mer

Så får du Microsofts Office-paket gratis

Så får du Microsofts Office-paket gratis Så får du Microsofts Office-paket gratis 7 Kör Word, Excel, Powerpoint och Onenote i webbläsaren 7 Dela dina dokument 7 För dator, mobil och platta. Kom igång med Microsoft Skydrive och Office Web Apps

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert?

Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert? Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert? http://www.omwlan.se/artiklar/sakerhet.aspx 2010 07 30 En av de första artiklarna jag skrev på omwlan.se för ett antal år sedan handlade om säkerheten. Säkerheten

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. ANSLUT KABELMODEMET... 4 2. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING... 5 OM DU VILL ANVÄNDA DIN

Läs mer

Använda Office 365 på en Android-telefon

Använda Office 365 på en Android-telefon Använda Office 365 på en Android-telefon Snabbstartsguide Kontrollera e-post Ställ in din Android-telefon så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender var

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Lyssna på ljudböcker i iphone, ipad och ipod Touch

Lyssna på ljudböcker i iphone, ipad och ipod Touch Lyssna på ljudböcker i iphone, ipad och ipod Touch Vi rekommenderar att du lyssnar på dina ljudböcker i Adlibris Mondo-appen eftersom du då kan börja lyssna direkt i din ios-enhet. Du kan även lyssna på

Läs mer

E-BOT del 2 20150120

E-BOT del 2 20150120 E-BOT del 2 20150120 2 Innehållsförteckning 7 Avancerade funktioner... 4 7.1 Inställningar för färglägen... 4 7.1.1 Ställa in färglägena... 4 8 Inställningar... 6 8.1 Använda hörlurar... 6 8.2 Återställning...

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem.

ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem. ENKEL INTRODUKTIO Du kanske länge har funderat vad alla begrepp som Wifi, surfplatta och app står för, kanske detta dokument kan lösa dina problem. Katarina Eriksson ipad ipad +Äldre=sant Enkel beskrivning

Läs mer

Kom igång med 100Koll.

Kom igång med 100Koll. Kom igång med 100Koll. Vi tror på handling. 100Koll innehåll Optiskt öga. Sändare. Antenn. Smartplug. 2 st fästbrickor. Våtservett. Torkduk. Innan du börjar installera Wet Dry För att underlätta installationen

Läs mer

INSTALLATIONSMANUAL NORDIC-SYSTEM WEBBSERVER, ios- OCH ANDROID-APP. Ver. 2.5

INSTALLATIONSMANUAL NORDIC-SYSTEM WEBBSERVER, ios- OCH ANDROID-APP. Ver. 2.5 INSTALLATIONSMANUAL NORDIC-SYSTEM WEBBSERVER, ios- OCH ANDROID-APP Ver. 2.5 KOM IGÅNG Kom igång NORDIC-SYSTEM WEBB-001/002 ger dig möjlighet att skapa en mängd olika funktioner, styra och programmera dina

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Del 1 BLI BEKANT MED DATORN

Del 1 BLI BEKANT MED DATORN Pekka Malmirae Del BLI BEKANT MED DATORN. Var används informationsteknologin?... 6 2. Hur fungerar en dator?... 7 3. Utrustning... 8 4. Program... 0 5. Köpa dator... 6. Starta datorn... 2 7. Hantera program...

Läs mer

EDS1130 IP-kamera. Snabbguide. Svenska Version 1.0

EDS1130 IP-kamera. Snabbguide. Svenska Version 1.0 50185 2015-05-26 EDS1130 IP-kamera Snabbguide Paketet innehåller...2 Minimikrav...2 Kamerans delar...2 Kontroll innan installation...3 Anslut till routern...4-5 EnViewer Finder installation...6-7 Anslut

Läs mer

SkeKraft Bredband Installationsguide

SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har

Läs mer

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar

Vanliga frågor digitala nämndhandlingar Vanliga frågor digitala nämndhandlingar 2013-10-25 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna kopplade till din läsplatta och applikationen Netpublicator.

Läs mer

Kort version - Google Kalender för KullensPK

Kort version - Google Kalender för KullensPK Kort version - Google Kalender för KullensPK Datum: 2015-03-02 Sammanställt av Peter Ardemalm Innehållsförteckning Kort version - Google Kalender för KullensPK... 1 Så synkar du KullensPK i Google Kalender

Läs mer

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Grattis till ditt köp av ett komplett IP-kamerakit från Gigamedia. Denna guide förklarar hur du använder dig av Gigamedias kostnadsfria DDNS-tjänst för

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0 Prestige 660M Snabbinstallation Version 1.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda din Prestige 660M. Observera att denna installationsguide endast beskriver installation av modemet

Läs mer

TV, BREDBAND OCH TELEFONI MED FIBER

TV, BREDBAND OCH TELEFONI MED FIBER TV, BREDBAND OCH TELEFONI MED FIBER ALLT BLIR ENKLARE MED FIBER Tv, bredband och telefoni är bara några av sakerna som blir enklare med fiber. Nu får du hela hemmets kommunikation ur ett enda uttag. Du

Läs mer

GRUPPAVTAL VIA FÖRENINGEN MED TELIA

GRUPPAVTAL VIA FÖRENINGEN MED TELIA GRUPPAVTAL VIA FÖRENINGEN MED TELIA VAD INNEBÄR GRUPPAVTAL? DU TECKNAR PÅ DIN FASTIGHET I 5 ÅR FAKTURAN KOMMER FRÅN FÖRENINGEN (TILLKOMMER 29 KR I ADMINISTRATIV KOSTNAD) UTBUDET ÄR ETT GRUNDUTBUD GRUPPAVTAL

Läs mer

Snabbguide IP-kamera Kom igång med din kamera

Snabbguide IP-kamera Kom igång med din kamera 120419 50133 Snabbguide IP-kamera Kom igång med din kamera Mjukvara för PC Installera mjukvaran...2 Uppstart och nätverksinställning Anslut dator och IP-kamera med kabel...2 Logga in i ActiveX Mode (For

Läs mer

JVC CAM Control (för iphone) Användarhandbok

JVC CAM Control (för iphone) Användarhandbok JVC CAM Control (för iphone) Användarhandbok Svenska Det här är bruksanvisningarna för programmet (för iphone) till Live Streaming Camera GV-LS2/GV-LS1 tillverkad av företaget JVC KENWOOD. Modellerna som

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e 1 Introduktion Så ska det se ut när det är klart! På bilden ser du hur det ska se ut när du har

Läs mer

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0

SW3674. Snabbguide. Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 SW3674 Snabbguide Eee PC 900 Serierna 15G06Q0136D0 Starta din Eee PC Dessa är endast snabbinstruktioner för användning av din Eee PC. Läs hela manualen för detaljerad information. 1 1. Installera batteripaketet

Läs mer

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya datatjänst! Med den här trådlösa routern surfar du enkelt var du än är. Ta med dig bredbandet till sommarstugan,

Läs mer

Din manual ARCHOS 604 WIFI http://sv.yourpdfguides.com/dref/1227011

Din manual ARCHOS 604 WIFI http://sv.yourpdfguides.com/dref/1227011 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för ARCHOS 604 WIFI. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information,

Läs mer

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING!

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! TRIPLEPLAY SKÅLLERUDS FIBER 300 KR/MÅNAD Bredband 250/100 Bredbandstelefoni Tv-paket Lagom, 40 kanaler 20 Playtjänster Trådlös router Tv-box INTERNET

Läs mer

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING!

GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! GRATTIS! DU SKALL FÅ FIBER EN FRAMTIDSSÄKRAD LÖSNING! ERT KOLLEKTIVA UTBUD Bredband 100/100 Bredbandstelefoni Tv-paket Lagom, 40 kanaler 20 Playtjänster Trådlös router Tv-box 389 KR PRIS PÅ ZMARKET 847

Läs mer

Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma

Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Av Martin Appel Tips och skolor Använd samma internetuppkoppling och nå dina filer överallt. Med ett hemmanätverk kan du som har flera datorer utnyttja kraften maximalt.

Läs mer