Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert?"

Transkript

1 Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert? En av de första artiklarna jag skrev på omwlan.se för ett antal år sedan handlade om säkerheten. Säkerheten har alltid ansetts vara ett problem i trådlösa nätverk. I ett trådlöst nätverk behöver du ingen fysisk kontakt med nätverket, vilket också gör det svårare att skydda sig. Idag ser det som tur bättre ut än när jag skrev den där första artikeln. Det finns betydligt bättre sätt att skydda sig idag än det gjorde för några år sedan. Trådlös säkerhet Fysiska hinder har alltid använts i säkerhetsarbete. Vallgravar, murar, stängsel och låsta dörrar. Trådbundna nätverk har traditionellt skyddats av fysiska hinder, som vi i stor utsträckning förlitat oss på, åtminstone i mindre nätverk. I trådlösa nätverk, där ettorna och nollorna flyger genom etern, är de fysiska hindren för att komma åt nätverket borta. Vi måste istället i högre grad förlita oss på säkerheten i den mjukvara och tjänster vi använder. Under ganska lång tid har dessa mjuka skydd varit alldeles för svaga. Tanken på att grannarna eller någon helt främmande skulle kunna tjuvlyssna på vad vi har för oss eller komma åt våra privata filer har gjort många osäkra inför trådlösa nätverk. Som tur är finns det idag mycket bättre metoder att använda. Idag finns det metoder och teknik för både kryptering och autentisering som skyddar våra nätverk betydligt bättre.

2 Betyder då det att det inte längre finns några risker med att använda trådlösa nätverk? Nej. Även om tekniken för att göra ett trådlöst nätverk säkert finns måste vi fortfarande vara medvetna om problemet och förstå hur vi ska tillämpa tekniken. Ett bra exempel är företagen som tillverkar eller säljer modem, routers och bredbandsabonnemang. Många av dessa slarvar i arbetet med att hjälpa kunderna att säkra sina nätverk. Operatörerna väljer exempelvis ofta att tillämpa en svagare teknik, eftersom att det är enklare att ge support på den. Ett annat tydligt exempel är att många tillverkare för enkelhetens skull levererar alla sina trådlösa modem med samma administratörslösenord. Därför är det viktigt att vi är medvetna om att hög säkerhet krävs. Vi behöver inte förstå exakt hur all teknik fungerar, bara att vi ska använda den och att vi ska använda den på rätt sätt. Kryptering med WEP Det är idag många trådlösa produkter som stödjer WEP kryptering. Det är också ett välkänt faktum att WEP kryptering är relativt enkelt att bryta sig igenom. Låt inte WEP kryptering invagga dig i falsk säkerhet, WEP kryptering är inte säkert. Det ända tillfället då WEP kan vara rättfärdigat är om du inte har tillgång till något annat alternativ. WEP kryptering är fortfarande bättre än att inte använda någon kryptering alls. Kryptera med WPA eller WPA2 Om dina trådlösa produkter stödjer WPA eller alldra helst WPA2 kryptering bör du definitivt använda det. WPA är mycket säkrare än WEP kryptering. WPA och WPA2 är enkla och bra tekniker för att göra ditt trådlösa nätverk säkert. SSID SSIDt är lite förenklat namnet på det trådlösa nätverket. Detta konfigurerar du i basstationen och de flesta tillverkare ger nätverket ett förvalt namn. Även om ett kryptisk eller svårtolkat namn inte gör det svårare att bryta sig in i nätverket kan det ändå göra dig till mindre av en måltavla om du är antonym. Försök undvika att använda efternamn, företagsnamn, adress eller liknande. De flesta basstationer stödjer att du själv kan bestämma om den ska broadcasta SSIDt. I andra termer betyder det att du kan välja om nätverket ska annonsera sin existens eller inte. Antingen basunerar basstationen hela tiden ut sin existens för att du (och alla andra) ska veta att den finns där eller så får du själv aktivt kalla på den de få gånger du behöver dess uppmärksamhet.

3 Det är rekommenderat att du slår av broadcast av SSID. Inte heller detta gör det svårare för någon att bryta sig in. Bara att du blir lite mer antonym och förhoppningsvis faller under angriparens radar. Glöm dock inte att nätverket blir helt osynligt för att broadcast av SSID slås av. Nätverkets SSID, syns fortfarande men bara när det är trafik i nätverket. Lösenord på basstationen Detta är en jätteviktig punkt. Basstationen är nätverkets hjärta. Den som kommer åt administrationsgränssnittet på basstationen styr nätverket. De flesta tillverkare sätter samma användarnamn och lösenord i basstationen för att komma åt detta gränssnitt. Detta är en stor fördel för tillverkarna men en stor nackdel för dig som köper deras basstation. Standardlösenord är en stor lucka i många basstationer som kan få förödande konsekvenser. Placering av basstationen Försök att placera basstationen i mitten av huset eller kontoret. Undvik att placera den precis vid ett fönster. En bra placering förbättrar inte bara prestandan i själva nätverket för dig utan kan även göra det svårare att se för en angripare. Inte heller detta gör det svårare rent praktiskt för någon att bryta sig in. Det kan, liksom många andra av förslagen, göra att en planlös angripare går förbi dig. Ha koll på vilka som ansluter till din basstation Det kan vara bra att ha ett öga på basstationens loggar och trafiken i det trådlösa nätverket för att se om någon enhet som inte hör hemma där använder ditt nätverk. Försök bryta dig in i ditt eget nätverk Det bästa sättet att se hur sårbart ditt eget trådlösa nätverk är att helt enkelt själv försöka angripa det och se hur svårt det är att forcera de spärrar och skydd du satt upp. Alternativt att be någon god vän, kollega eller kusin med dessa kunskaper att göra ett försök. Det kan låta märkligt med det finns en rad färdiga paket och lösningar på nätet. Program, med instruktioner, om hur du exempelvis knäcker WEP kryptering. Genom att testa några av dessa verktygen, för att se om du kan bryta dig in i ditt eget nätverk, kommer inte bara att ge dig ett bra kvitto på hur säkert ditt nätverk är utan också ge en inblick i vilka verktyg som de flesta angripare använder.

4 Ska man se det krasst är de flesta hackare som ger sig på mindre privata nätverk eller nätverk på mindre företag inte några större orakel. De använder samma färdiga färdigförpackade verktyg och metoder som finns på nätet och som du också kan testa. Jag rekommenderar dig såklart dock inte att försöka bryta dig in i någon annans nätverk efter att du testat dessa verktyg på ditt eget. MAC filtrering Varje nätverkskort har en MAC adress som kan se ut ungefär såhär: A8 22 EC. Många basstationer stödjer filtrering av MAC adresser. Det betyder att du i basstationens konfigurationsgränssnitt skriver in en lista på de MAC adresser som ska få tillgång till det trådlösa nätverket. Finns MAC adressen man använder inte med i listan kommer man inte heller åt det trådlösa nätverket. MAC filtrering har tidigare använts ganska flitigt. Speciellt i kombination med andra tekniker. MAC filtrering är ingen säker metod. Det är enkelt för en angripare att passivt lyssna på den trafik som passerar nätverket och kapa åt sig en befintlig MAC adress. Använd statiska IP adresser Det är ganska bekvämt att låta routerns DHCP server dynamiskt tilldela alla enheter som ansluter till det trådlösa nätverket en IP adress men det är också en mindre säkerhetsrisk. Är det enkelt att få en IP adress är det också enklare att ansluta mot nätverket. Om du istället ger varje enhet ett statiskt IP nummer och i basstationen filtrerar IP adresserna på ett sätt som gör att enheten inte släpps in på nätverket om den inte har en IP adress som finns med i listan du sätter upp gör du ditt nätverk lite säkrare. Tyvärr är det precis som i fallet med MAC filtrering relativt enkelt för en angripare att snappa upp de IP nummer som används och använda något av dem själv. Metoden är således långt ifrån säker och bör absolut inte användas som enda hinder. Alternativ autentisering Det kan vara värt att titta på någon alternativ lösning för autentisering mot det trådlösa nätverket. Ett exempel är RADIUS. Detta kräver dock en ganska mycket intelligentare Gateway eller en separat RADIUS server. Uppgradering av basstationen Då och då hittas de buggar och problem i basstationernas programvara. Då är det viktigt att man kan ladda hem en uppdatering från tillverkarens hemsida och uppdatera basstationen med den senaste programvaran. Köp ingen basstation där man inte kan uppgradera den här programvaran.

5 Se också till att med jämna mellanrum se om tillverkare släppt en uppgradering av basstationens mjukvara. Använd VPN De flesta är ganska överrens om att ett av de säkraste sätten för att ansluta till ett trådlöst nätverk är att använda en VPN tunnel (en krypterad tunnel). Det här kräver en del extra kunskap och utrustning. Egentligen skulle man kunna skriva ett helt eget kapitel om hur detta tillämpas. Prncipen bygger på att man använder en router som har stöd för ett så kallat DMZ. I DMZ sätter man sin basstation och sen ansluter alla trådlösa enheter till basstationen genom VPN tunnlar. Även om en angripare lyckas komma in i det trådlösa nätverket kan han inte se trafiken i VPN tunnlarna och har dessutom ett extra hinder innan han kommer åt resten av nätverket. Besök inte känsliga sidor som inte använder SSL De flesta banker och andra känsliga tjänster tillämpar så kallad SSL kryptering. SSL kryptering betyder att all trafik mellan klienten/webbläsaren och exempelvis bankens server är krypterad. När trafiken är krypterad på det sättet blir den också svårare att avlyssna på vägen, även om någon skulle sitta i nätverket och lyssna på trafiken. Sammanfattning Det finns en rad olika tekniker och metoder som kan användas för att göra ett trådlöst nätverk säkert. Mitt förslag är att du alltid i första hand fokuserar på det som ger dig bäst resultat. Använd WPA eller WPA2 kryptering i största möjliga mån.

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Emilie Lundin Barse Informationssäkerhetsdagen 2007, Karlstad 1 Om mig och Combitech Informationssäkerhetskonsult på Combitech Stationerad på Karlstadskontoret

Läs mer

om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk

om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TRÅDLÖSA NÄTVERK Trådlösa nätverk blir allt vanligare i hemmen.

Läs mer

SkeKraft Bredband Installationsguide

SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har

Läs mer

Övningar - Datorkommunikation

Övningar - Datorkommunikation Övningar - Datorkommunikation 1. Förklara skillnaden på statisk och dynamisk IP konfiguration. Ange även vad som krävs för att dynamisk IP konfiguration ska fungera. 2. Förklara följande förkortningar

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

Installationshandbok

Installationshandbok Installationshandbok för Observit RSS Version 5.1 Observera Manualen används vid nyinstallation. Medföljande Axis kamerapaket innehåller ett produktblad som skall användas. Vid frågor kontakta support,

Läs mer

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät 2 Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät Trådlösa nät för uppkoppling mot Internet är vanliga både

Läs mer

IT-lösningar SMARTA PRODUKTER SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG. Innehållsregister

IT-lösningar SMARTA PRODUKTER SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG. Innehållsregister Ver: 2.94 Innehållsregister Innehållsregister... 2 Funktionsbeskrivning EL-Online... 3 Communicator C-100... 4 Konfigurationsprogram LAN / WiFi / för PC... 5 Konfiguration Communicator... 7 Förklaring

Läs mer

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket.

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. DATORTEKNIK 1A Router med WiFi Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi Namn: Datum: Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. Du behöver ha tillgång till följande: Minst två datorer,

Läs mer

Dovado Tiny - installationsguide

Dovado Tiny - installationsguide Dovado Tiny - installationsguide KONTROLL Kontrollera följande steg innan ni påbörjar installationen av Dovado Tiny router Använder ni routern från SwedfoneNet? Har ni fått en Dovado router från annan

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

Din guide till en säkrare kommunikation

Din guide till en säkrare kommunikation GUIDE Din guide till en säkrare kommunikation Introduktion Internet genomsöks regelbundet i jakten på osäkra nätverk och enheter som saknar skydd för olika typer av exponering och intrång. Viktiga system

Läs mer

Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern.

Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern. Hur man ändrar från statisk till automatisk tilldelning av IP i routern. Om du ansluter till Internet via en router, behöver du oftast inte ändra några inställningar i din dator, utan det räcker med att

Läs mer

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya datatjänst! Med den här trådlösa routern surfar du enkelt var du än är. Ta med dig bredbandet till sommarstugan,

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya datatjänst! Med den här trådlösa routern surfar du nu alltid lite enklare. Ta med dig bredbandet till sommarstugan,

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. ANSLUT KABELMODEMET... 4 2. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING... 5 OM DU VILL ANVÄNDA DIN

Läs mer

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll Hemmanätverk Av Jan Pihlgren Innehåll Inledning Ansluta till nätverk Inställningar Bilaga 1. Om IP-adresser Bilaga 2. Inställning av router Bilaga 3. Trådlösa inställningar Manuella inställningar Inledning

Läs mer

Konfigurera TP-link CPE210

Konfigurera TP-link CPE210 Konfigurera TP-link CPE210 Steg 1. Ladda ned senaste firmware Vi förbereder konfigurationen genom att ladda ned den senaste mjukvaran (firmware) till CPE210 från TP-links webbsida (kjll.cm/cpe210firmware).

Läs mer

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid Table of Contents Att konfigurera Ingate Firewall/SIParator för IPsec-uppkopplingar

Läs mer

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens S DDS-CAD Installation av student-/demolicens Användande av DDS-CAD är skyddat via licensbehov.detta sker via en fysisk USB-nyckel som innehåller krypterad licensinformation. Programvaran är därmed skyddad

Läs mer

tillägg till AnvändarmANUAL För LarmSystemet Lansen Home Installera, Använda och Administrera

tillägg till AnvändarmANUAL För LarmSystemet Lansen Home Installera, Använda och Administrera tillägg till AnvändarmANUAL För LarmSystemet Lansen Home Installera, Använda och Administrera Innehåll 1 Externa antenner 2 GSM/GPRS 3 MMS 4 Ethernet inställningar 5 Fjärrhjälp OBS! För grundläggande information

Läs mer

Installera itach WF2xx på nätverket.

Installera itach WF2xx på nätverket. Installera itach WF2xx på nätverket. Sydia Teknik AB Allmänt Denna guide hjälper Dig att sätta upp och ansluta Din itach WiFi enhet till Ditt nätverk. Information om Ditt nätverk. För att Din itach skall

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

Att installera din nya DSL Gateway. Installationen tar bara en minut.

Att installera din nya DSL Gateway. Installationen tar bara en minut. Att installera din nya DSL Gateway. Installationen tar bara en minut. Paketets innehåll Innehållsförteckning Paketets innehåll...3 Vad är vad på din gateway...4 Anslut trådlöst till en dator...6 Anslut

Läs mer

Är du intresserad av att sätta upp ett nytt trådlöst nätverk i ditt hem? Då har du helt rätt guide framför dina ögon!

Är du intresserad av att sätta upp ett nytt trådlöst nätverk i ditt hem? Då har du helt rätt guide framför dina ögon! 1 Den kompletta guiden till att bygga ett Trådlöst nätverk http://www.omwlan.se/guider/tradlost natverk.aspx 2011 02 10 Sidor 28 Att sätta upp ett trådlöst nätverk har aldrig varit enklare eller billigare.

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av Windows XP och Vista. LW056V2 Sweex trådlös LAN cardbus-adapter 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av Windows XP och Vista. LW056V2 Sweex trådlös LAN cardbus-adapter 54 Mbps LW056V2 Sweex trådlös LAN cardbus-adapter 54 Mbps Inledning Utsätt inte Sweex trådlösa LAN cardbus-adapter 54 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor.

Läs mer

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla 2008-03-18 16:16 - PC för Alla Benga s tekniska hörna Så skapar du ett Vista-nätverk Av Martin Appe Ett hemmanätverk behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Har du datorn kopplad till en router är

Läs mer

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med RADIUS-autentisering (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med RADIUS-autentisering (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid Att sätta upp en IPsec-förbindelse med RADIUS-autentisering (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid Table of Contents Att konfigurera Ingate Firewall/SIParator för IPsec-uppkopplingar

Läs mer

Svensk version. Installation av Windows XP och Vista. LW311 Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps

Svensk version. Installation av Windows XP och Vista. LW311 Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps LW311 Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps Utsätt inte Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor. Använd

Läs mer

Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X

Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X 1 (14) Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X 1 Inledning Denna guide beskriver hur du installerar programmet Junos Pulse på MAC OS X Junos Pulse är en klientprogramvara som används i tjänsten Telia

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

SÄKERHET KUNSKAPER OM SÄKERHET OCH FÖRMÅGA ATT IDENTIFIERA OCH MOTARBETA ATTACKER

SÄKERHET KUNSKAPER OM SÄKERHET OCH FÖRMÅGA ATT IDENTIFIERA OCH MOTARBETA ATTACKER SÄKERHET KUNSKAPER OM SÄKERHET OCH FÖRMÅGA ATT IDENTIFIERA OCH MOTARBETA ATTACKER ANSLUTA=RISK Fast bredband attraktiv plattform att angripa från Mobilt bredband/trådlösa nätverk/bluetooth lätt att ta

Läs mer

Internet ombord på våra tåg

Internet ombord på våra tåg www.sj.se Med reservation för ändringar och tryckfel. 2007-05. SJs ELTÅG LEVER UPP TILL VÄRLDENS TUFFASTE MILJÖMÄRKNING. 1 Internet ombord på våra tåg Koppla upp dig ombord Du som reser med SJ kan numera

Läs mer

GUIDE FÖR TRÅDLÖST NÄTVERK

GUIDE FÖR TRÅDLÖST NÄTVERK GUIDE FÖR TRÅDLÖST NÄTVERK Innehållsförteckning Allmänt... 2 Rekommendation allmänt... 2 Säkerhet... 3 Rekommendation säkerhet... 3 Kanalband 2.4GHz... 4 Kanalbredd 2.4GHz... 4 Rekommendation 2.4GHz...

Läs mer

ditt mobila bredband från Net 1

ditt mobila bredband från Net 1 Kom igång med ditt mobila bredband från Net 1 Gateway D-35 1 Innehållsförteckning Välkommen Välkommen...s 2 Välkommen som kund hos Net 1! Läs noga igenom denna quickguide. Här hittar du information om

Läs mer

Hjälp! Det fungerar inte.

Hjälp! Det fungerar inte. Hjälp! Det fungerar inte. Prova först att dra ur elsladden på telefonidosan och elsladden till ditt bredbandsmodem/bredbandsrouter (om du har en) och vänta ca 30 min. Koppla därefter först in strömsladden

Läs mer

LexCom Home. LexCom Home Datafunktion kombinera trådbunden och trådlös internetaccess. Inkommande Fiber. konverteringsenhet.

LexCom Home. LexCom Home Datafunktion kombinera trådbunden och trådlös internetaccess. Inkommande Fiber. konverteringsenhet. LexCom Home LexCom Home Datafunktion kombinera trådbunden och trådlös internetaccess. Inkommande Fiber konverteringsenhet Koax från uttag RJ45 från Ethernet utgång Patchkabel till switch GUL LINJE, Alternativt

Läs mer

installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut.

installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut. installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut. Paketets innehåll. Innehållsförteckning Paketets innehåll...3 Anslut bredbandet trådlöst...4 Anslut bredbandet

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. LOKALISERA FÖRSTA TELEFONJACKET... 4 2. ANSLUT DITT MODEM... 4 3. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING...

Läs mer

Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration

Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration itlararen.se Denna genomgång behandlar följande: Trådlösa tekniker WLAN Utrustning Säkerhet Konfiguration Förutom trådbundna nätverk så finns det tekniker som möjliggör trådlös kommunikation Trådlös kommunikation

Läs mer

Säkerhet i Trådlösa Nätverk PDF EPUB LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA. Författare: Fredrik Olsson.

Säkerhet i Trådlösa Nätverk PDF EPUB LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA. Författare: Fredrik Olsson. Säkerhet i Trådlösa Nätverk PDF EPUB LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Författare: Fredrik Olsson. Annan Information Våra fullt stödda nätverk gör att våra kunder kan erbjuda sina gäster och anställda trådlös

Läs mer

INSTALLATIONSMANUAL NORDIC-SYSTEM WEBBSERVER, ios- OCH ANDROID-APP. Ver. 2.5

INSTALLATIONSMANUAL NORDIC-SYSTEM WEBBSERVER, ios- OCH ANDROID-APP. Ver. 2.5 INSTALLATIONSMANUAL NORDIC-SYSTEM WEBBSERVER, ios- OCH ANDROID-APP Ver. 2.5 KOM IGÅNG Kom igång NORDIC-SYSTEM WEBB-001/002 ger dig möjlighet att skapa en mängd olika funktioner, styra och programmera dina

Läs mer

Startboxen innehåller följande utrustning. Modem Nätverkskabel Strömadapter

Startboxen innehåller följande utrustning. Modem Nätverkskabel Strömadapter Manual Huawei B260a Startboxen innehåller följande utrustning Modem Nätverkskabel Strömadapter 2 3 Modem Huawei B260a Betydelsen av modemets lampor 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Anslutning för extern antenn

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Dokumenttitel Datum Godkänd av Sid SIT24 Manual E-post 2007-03-09 Sign 1(14) Utgivare/Handläggare Dokumentbeteckning Version Info Klass Björn Carlsson SIT24 mailmanual.doc 1.0.2 Öppen SIT24 Manual E-Post

Läs mer

Setup Internet Acess CSE-H55N

Setup Internet Acess CSE-H55N Setup Internet Acess CSE-H55N Installation och konfigurering av converter (omvandlare) CSE-H55N för tillgång till internet Rev 1.0 September 2014 Översatt till Svenska Innehåll 1. Installationsverktyg...

Läs mer

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan.

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Produkter som täcks in av denna guide : De flesta routrar i DIR

Läs mer

Handbok. Installation av Dovado Tiny

Handbok. Installation av Dovado Tiny Handbok Installation av Dovado Tiny Dela med dig av ditt 4G-modem Med din trådlösa 4G-router Dovado Tiny och ett usb-modem för mobilt bredband, kan du dela din 4G-uppkoppling med flera andra användare

Läs mer

Säkerhetsanalys. The Dribble Corporation - Krav. The Dribble Corporation - Mål. The Dribble Corporation Produkt: Dribbles. Vill börja sälja över nätet

Säkerhetsanalys. The Dribble Corporation - Krav. The Dribble Corporation - Mål. The Dribble Corporation Produkt: Dribbles. Vill börja sälja över nätet Säkerhetsanalys The Dribble Corporation Produkt: Dribbles En elektronisk pryl Vill börja sälja över nätet Behöver utveckla nätverksinfrastuktur 19/10-04 Distribuerade system - Jonny Pettersson, UmU 1 The

Läs mer

Snabbguide. till Mini-router

Snabbguide. till Mini-router Snabbguide till Mini-router Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa Mini-routern surfar du på ett smartare sätt. Dels kan flera personer surfa på ett och samma abonnemang, dels kan du

Läs mer

Webbholken från www.masen.com

Webbholken från www.masen.com Webbholken från www.masen.com Tack för att ni har valt en webbholk från Måsen, vi ger er vind under vingarna. Då holken innehåller elektronisk utrustning som är känslig för väta och extrema temperaturer,

Läs mer

3) Routern kontrollerar nu om destinationen återfinns i Routingtabellen av för att se om det finns en väg (route) till denna remote ost.

3) Routern kontrollerar nu om destinationen återfinns i Routingtabellen av för att se om det finns en väg (route) till denna remote ost. Routingprocessen Vid kommunikation mellan datorer måste de känna till var och hur de skall skicka paketen, om de datorer som ska kommunicera ligger på samma IP-nät är det ju inget problem. Men är det så

Läs mer

BRUKSANVISNING. För Gree+ appen för pumpar med inbyggd wifi. Distributör: Gree v.2. Tillfällavägen Sävedalen

BRUKSANVISNING. För Gree+ appen för pumpar med inbyggd wifi. Distributör: Gree v.2. Tillfällavägen Sävedalen Gree+ 1804 v.2 BRUKSANVISNING För Gree+ appen för pumpar med inbyggd wifi Distributör: Tillfällavägen 15 433 63 Sävedalen www.scanmont.se Tack för att du valde denna klimatanläggning. Läs noga igenom bruksanvisningen

Läs mer

Konfigurera Xenta från Babs

Konfigurera Xenta från Babs Konfigurera Xenta från Babs Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Babs PayLink med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data-

Läs mer

Konfigurering av eduroam

Konfigurering av eduroam Konfigurering av eduroam Detta dokument beskriver hur en användare med konto från Chalmers konfigurerar nätverksanslutning till ett trådlöst nätverk på en eduroam-ansluten organisation, t.ex. Chalmers.

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Instruktion: Trådlöst BYOD-nätverk Sida 2 av 24 2017-05-17 1.4 Instruktion - orebro-byod.pdf Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Så ansluter

Läs mer

Instruktioner för Axxell's Trådlösa Nät

Instruktioner för Axxell's Trådlösa Nät Tobias Ahlfors Revisionshistorik Revision 1.1 2 Dec 2014 Innehållsförteckning Snabbguide... 1 Instruktioner... 1 Steg 1 - Network and Sharing Center... 1 Steg 2 - Skapa en ny nätverksprofil...

Läs mer

Post & Telestyrelsen - Konsumentundersökning Internetsäkerhet 2009 Sida 1

Post & Telestyrelsen - Konsumentundersökning Internetsäkerhet 2009 Sida 1 Post & Telestyrelsen - Konsumentundersökning Internetsäkerhet 2009 Sida 1 Fr1. Använder du en eller flera av följande Internetanslutningar för privat bruk? Fast anslutning hemma (t.ex. fast bredband i

Läs mer

Installationshandbok för WiFi Booster for Mobile WN1000RP

Installationshandbok för WiFi Booster for Mobile WN1000RP Installationshandbok för WiFi Booster for Mobile WN1000RP Support Tack för att du väljer NETGEAR:s produkter. När du har installerat enheten ska du leta reda på serienumret på dekalen på produkten och

Läs mer

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Läs det här dokumentet innan du installerar Mac OS X. Det innehåller viktig information om att installera Mac OS X. Systemkrav Om du ska uppgradera till

Läs mer

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar Denna enhet kan konfigureras genom att använda ett webb program, ex. Internet Explorer 6, Netscape Navigator 6.23. DSL-504T ADSL Router Orientering Användande av annan ström adapter med annan volt/amper

Läs mer

10 TIPS FÖR ATT SÄKRA DIN HEMSIDA. Hur du gör för skydda dig mot att din hemsida ska hackas.

10 TIPS FÖR ATT SÄKRA DIN HEMSIDA. Hur du gör för skydda dig mot att din hemsida ska hackas. 10 TIPS FÖR ATT SÄKRA DIN HEMSIDA Hur du gör för skydda dig mot att din hemsida ska hackas. Först och främst! Använda alltid svåra lösenord. Dom bör innehålla en stor bokstav, flera små bokstäver, nån

Läs mer

Installationsguide. - Växellösning från Phonera

Installationsguide. - Växellösning från Phonera Installationsguide - Växellösning från Phonera Välkommen till Phonera! I den här försändelsen får du den utrustning som behövs för att du ska kunna börja använda din växeltjänst. Detta häfte hjälper dig

Läs mer

Guide för byte av SIP-server

Guide för byte av SIP-server 1/9 Guide för byte av SIP-server Index sida 1 Bria 3 sida 2 Cellip Softphone sida 3 Intertex IX78 sida 4 PAP2/SPA2102 sida 5 Siemens Gigaset sida 6 Snom M3 sida 7 Snom M9 sida 8 SPA9XX sida 9 2/9 Byte

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

IPv6 och säkerhet. torbjorn.eklov@interlan.se

IPv6 och säkerhet. torbjorn.eklov@interlan.se IPv6 och säkerhet torbjorn.eklov@interlan.se Är IPv6 säkrare? Är IPv6 säkrare än IPv4? Nej Alla säkerhetsfunktioner i IPv6 finns idag för IPv4 Undantag, skanna ett subnät 2^64 18446744073709551616 möjliga

Läs mer

Installationshandbok för N300RE WiFi Range Extender

Installationshandbok för N300RE WiFi Range Extender Easy, Reliable & Secure Installationshandbok Installationshandbok för N300RE WiFi Range Extender Komma igång WiFi Range Extender utökar det trådlösa nätverket så att det inkluderar området utanför din

Läs mer

Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824.

Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824. Start av Trådlösradio. Modellerna WGR614, WGT624 och WPN824. Trådlös radio är inte startad på dessa router vid köp (fabriksinställning). Anledningen till detta är för att undvika att man installerar om

Läs mer

EBITS 2013. Totalförsvarets Forskningsinstitut David Lindahl Erik Westring

EBITS 2013. Totalförsvarets Forskningsinstitut David Lindahl Erik Westring EBITS 2013 Totalförsvarets Forskningsinstitut David Lindahl Erik Westring Demo: Hur går ett angrepp till Något förenklat på grund av tidsbrist..men bara något. Antagonistiska hot Antagonistiska hot är

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM):

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): UochM Kundsupport 1 Lägg till ett nytt e-postkonto Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): E-postkonto (t.ex. demo@uochm.com) Användarnamn

Läs mer

Hur fungerar en IP uppkoppling till ETS? KNX Sweden KNX: The worldwide STANDARD for home & building control

Hur fungerar en IP uppkoppling till ETS? KNX Sweden KNX: The worldwide STANDARD for home & building control Hur fungerar en IP uppkoppling till ETS? Page No. 1 Med IP router alternativt IP interface kan man koppla upp sig och driftsätta och underhålla KNX anläggningar lokalt eller på distans. 1. Via internet

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

Guide för byte av SIP-server

Guide för byte av SIP-server 1/10 Guide för byte av SIP-server Index Bria 3 2 Cellip Softphone 3 Intertex IX78 4 PAP2/SPA2102 5 Polycom 6000/7000 6 Siemens Gigaset 7 Snom M3 8 Snom M9 9 SPA9XX 10 2/10 Byte av SIP-server för Bria 3

Läs mer

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Den här manualen hjälper dig att installera ditt bredband.glöm inte att ha dina abonnemangsuppgifter tillgängliga. T2P_053_01-01 tele2.se tele2.se 2 Innehåll:

Läs mer

Guide för att välja fibertjänst

Guide för att välja fibertjänst Guide för att välja fibertjänst Förord Många är vi som i dagarna skall välja nya leverantörer för Internet, TV och telefoni. Sundholmens fiberförening har valt Quadracom som komunikationsopperatör. De

Läs mer

Med NetAlert är du aldrig ensam.

Med NetAlert är du aldrig ensam. Med NetAlert är du aldrig ensam. Ett personlarm för alla. NetAlert, marknadsledande personlarm för mobiler och datorer, ökar tryggheten i riskmiljöer och vid ensamarbete. Allt fler utsätts för otrygghet

Läs mer

Anslut en dator till valfri LAN-port och surfa in på routern på adress:

Anslut en dator till valfri LAN-port och surfa in på routern på adress: Snabbmanual E-Lins Inloggning Anslut en dator till valfri LAN-port och surfa in på routern på adress: http://192.168.8.1 Användarnamn: admin Lösenord: admin OBS: För ökad säkerhet rekommenderar vi byte

Läs mer

Onslip360 Att komma igång Bambora-terminal

Onslip360 Att komma igång Bambora-terminal Onslip360 Att komma igång Bambora-terminal Att komma igång Välkommen Tack för att du valt ett kassaystem från Onslip! I denna guide hjälper vi dig koppla in och konfigurera din kortterminal från Bambora

Läs mer

BredbandsGuide. Fastighet med kopparnät UTP/Cat5/Cat6/Cat6A

BredbandsGuide. Fastighet med kopparnät UTP/Cat5/Cat6/Cat6A BredbandsGuide Fastighet med kopparnät UTP/Cat5/Cat6/Cat6A Välkommen till Stockholms Stadsnät! Välkommen till Stockholms Stadsnät! Stockholms Stadsnät levererar bredbandstjänster (Internet, IP-telefoni,

Läs mer

Grundläggande säkerhet för PC, mobil och läsplatta. Joakim von Braun Säkerhetsrådgivare von Braun Security Consultants Senior Net Danderyd 2014-10-13

Grundläggande säkerhet för PC, mobil och läsplatta. Joakim von Braun Säkerhetsrådgivare von Braun Security Consultants Senior Net Danderyd 2014-10-13 Grundläggande säkerhet för PC, mobil och läsplatta Joakim von Braun Säkerhetsrådgivare von Braun Security Consultants Senior Net Danderyd 2014-10-13 Joakim von Braun Född 1955 Fil kand Professionellt säkerhetsarbete

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem WiFi Hub L1 Bredband Fastighet FiberLAN

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem WiFi Hub L1 Bredband Fastighet FiberLAN INSTALLATIONSGUIDE Com Hem WiFi Hub L1 Bredband Fastighet FiberLAN Power Internet Wireless 2.4 GHz Wireless 5Ghz WPS Ethernet Voice TV 2.4 5 Namn trådlöst nätverk (SSID): comhemxxxxxx Lösenord trådlöst

Läs mer

Tips och råd om trådlöst

Tips och råd om trådlöst Tips och råd om trådlöst Vad gör jag om min uppkoppling är långsam? Får du dåliga värden på Bredbandskollen ska du göra följande: Se till att datorn är direkt ansluten till modemet. Om du har ett eget

Läs mer

Snabbguide mini-router.

Snabbguide mini-router. TM TP_0_06-0 Med reservation för tryckfel. Funderar du över något? Läs mer på tele.se eller kontakta oss på: Kundservice Privat: 077-5 5 5 Kundservice Företag: 000- är ett varumärke som tillhör ETSI. Snabbguide

Läs mer

Nätverk Hemma. Ur filmen Tre Glada Tokar m. bl.a Nils Poppe Preforbia.se 1

Nätverk Hemma. Ur filmen Tre Glada Tokar m. bl.a Nils Poppe Preforbia.se 1 Nätverk Hemma Han ringer på hos en jättelik karl för att demonstrera sin dammsugare. Hemmet är synnerligen välstädat och det finns inte ett dammkorn någonstans. Men "försäljare Rhuter" vet råd. Han tar

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar Vanliga frågor och svar Anslutning och konfiguration 2014-04-21 TaHoma, ta kontroll over ditt hem! 1. Hur upprättar jag anslutningarna? Koppla först boxen till bredbandsmodemet med hjälp av medföljande

Läs mer

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Site-to-site VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Site-to-site VPN tunnel (baserad på IPSec) mellan två brandväggar som kör pfsense. Detta ska simulera att

Läs mer

Din manual SWEEX LW050V2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/2351685

Din manual SWEEX LW050V2 http://sv.yourpdfguides.com/dref/2351685 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SWEEX LW050V2. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Installationsanvisning. ADSLmodem: SpeedTouch 780WL. Bredband ADSL

Installationsanvisning. ADSLmodem: SpeedTouch 780WL. Bredband ADSL Installationsanvisning ADSLmodem: SpeedTouch 780WL Bredband ADSL Hitta första telefonjacket Börja alltid med att läsa den lilla foldern SpeedTouch Anvisning hitta första jacket. Följ anvisningarna noga

Läs mer

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Grattis till ditt köp av ett komplett IP-kamerakit från Gigamedia. Denna guide förklarar hur du använder dig av Gigamedias kostnadsfria DDNS-tjänst för

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE MAC

INSTALLATIONSGUIDE MAC INSTALLATIONSGUIDE MAC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

Installationsguide Junos Pulse för iphone/ipad

Installationsguide Junos Pulse för iphone/ipad 1 (11) Installationsguide Junos Pulse för iphone/ipad 1 Inledning Denna guide beskriver hur du installerar klienten Junos Pulse i iphone/ipad. Junos Pulse är en VPN-klient som används i tjänsten Telia

Läs mer

Installationsanvisning Bredband

Installationsanvisning Bredband Installationsanvisning Bredband Innehållsförteckning: Inkoppling av ADSL 2 Inkoppling av FIBER 3 Aktivera din Internetuppkoppling 4 Eksjö Energi tipsar: Skaffa dig ett G-Mailkonto 5 Eksjö Energi tipsar:

Läs mer

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Se till att du har din SKY WiFi SmartPen och ditt block framför dig. Gå till Livescribes hemsida (om du skrivit ut denna guide och inte kan klicka på länken så gå till:

Läs mer

Aktivitetskort på nätet

Aktivitetskort på nätet Aktivitetskort på nätet Nu kan du använda "Aktivitetskort på nätet". Det kommer att förenkla föreningens hantering och redovisning av Lokalt aktivitetsstöd. All närvaro som föreningen registrerar sparas

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av maskinvara. Installation av Windows XP. LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps LW057V2 Sweex trådlösa LAN PCI-kort 54 Mbps Inledning Utsätt inte det trådlösa LAN PCI-kortet 54 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor. Använd inte

Läs mer

Trådlöst nätverk MAHSTAFF Mac OS X

Trådlöst nätverk MAHSTAFF Mac OS X Installation/instruktion BIT Support Redigerad: Clarence Lindh 2011-07-27 Trådlöst nätverk MAHSTAFF Mac OS X Inloggning till trådlöst nätverk MAHSTAFF i Mac OS X. OBS! Aktivera din inloggning innan du

Läs mer