Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil."

Transkript

1 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare skrivare.aspx Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske lite beigt. Ungefär lite upphetsande som möbler i furufaner eller en CD växlare i bilen. Det var åratal sedan datorn var en stor tråkig och högst stationär låda under skrivbordet och vi behövde kunna skriva ut den information vi behövde bortom skrivbordet. Varför ska man skriva ut något idag, när alla alltid är online, det finns en app för att hitta dit vi ska eller tågbiljetten kommer som ett SMS? Fel, fel fel! Till skillnad från vad många tror både lever och frodas skrivarna i allra högsta grad. Idag är vårt datorbeteende ganska annorlunda mot hur det var för år sedan. Våra vanor har förändrats men det har även skrivarna. Skrivaren behöver inte längre vara en tråkig låda under skrivbordet som mest står och samlar damm och bara ibland får knattra ur sig ett tråkigt svart vitt textdokument. Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. Vad ska jag ha en skrivare till?... 2 Välja skrivaren för mig... 4 Installera och använd den nya skrivaren... 7 Sammanfattning är jag nöjd?... 15

2 2 Vad ska jag ha en skrivare till? Innan vi lägger en slant på en helt ny skrivare måste vi såklart ställa oss den givna frågan; vad ska vi ha en skrivare till? Svaren på den frågan styr i högsta grad vad det är för låda vi ska köpa. De stora elektronikladorna i industriområdet kränger idag pallvis med skrivare för nästan inga pengar alls. Innan vi lockas i fällan av stora reklamskyltar ska vi trycka på paus och tänka efter lite. Annars är risken att vi blir lika besvikna som första gången vi skulle Wooka nudlar hemma och upptäckte att förväntningarna var högre än resultatet. Skriva ut eller inte skriva ut, det är frågan Läser du det här har du förmodligen ett behov av att då och då kunna skriva ut din digitala information på högst analogt papper. I mitt fall har jag två tydliga behov. För det första är jag en flitig hobbyfotograf. Varje år äter mina kameror upp gigabyte efter gigabyte av mina hårddiskar med bilder. De flesta bilder kommer aldrig att komma längre än just dit men några få procent av bilderna förtjänar varje år ändå att få ett liv på papper. Jag tillhör skaran som gillar att se och ta på bilder och vackra foton på papper. Foton på papper passa lika bra att ge bort ge bort som att fylla en stor vägg hemma med härliga och varma minnen. Idag tar det 2 minuter att skicka iväg en stapel bättre bilder till valfritt fotolabb över nätet. Några dagar senare landar de i postlådan tillsammans med en helt rimlig faktura. Även om fotolabben idag både är så snabba och billiga att det ofta knappt lönar sig att skriva ut alla bilder själv finns det ändå tillfällen då det inte är så dumt att skriva ut bilderna hemma. Exempelvis för att få en känsla för bilden innan jag betalar för en stor utskrift av samma bild från labbet eller om jag helt enkelt inte kan vänta de där dagarna innan bilderna kan nå postlådan.

3 3 Min andra anledning att ha en skrivare stående hemma är att jag driver ett företag. Även om trenden även här går mot en digital hantering av fakturor och formalia föredrar jag även här att samla en hel del information på papper.

4 4 Välja skrivaren för mig Vi vet att vi vill ha en skrivare och ungefär vad vi ska ha den till. Hur omsätter vi det till en specifik maskin och en ny bekantskap i familjen eller på kontoret? Marknaden svämmar nästan över av skrivare vilket i teorin borde göra det enklare än enklast att hitta en som passar perfekt. Svårigheten idag finns närmast i att hitta rätt i djungeln och träffa pilen i mitten på tavlan. Fem saker att tänka på inför valet av skrivare Lite grundläggande skrivarkunskap är inte dumt. Vi börjar därför just där. 1. Bläck eller laser? Det finns ett par varianter till men ska vi vara krassa är de flesta skrivare för konsument eller småföretagar marknaden idag antingen bläckstråleskrivare eller laserskrivare. Vad ska man välja? Låt oss generalisera och göra det så enkelt som möjligt; Bläckstråleskrivare om du ska skriva ut både text och bilder samt inte skriver ut speciellt stora volymer. Laserskrivare om du framförallt skriver ut text eller lite större volymer. Det finns färglaserskrivare men de är fortfarande något dyrare än sina kusiner bläckstråleskrivarna. 2. Skrivarens egenskaper. Att sammanfatta skrivarens alla egenskaper i en enda punkt är nästan att förenkla det lite för mycket. Det finns ett helt litet berg av olika egenskaper, mer eller mindre vikiga. Det du framförallt ska tänka på är om du klarar dig med en skrivare eller vill passa på att köpa en scanner, kopiator eller eventuellt en fax på samma gång. Då ska du ha en multifunktionsskrivare. Det andra du ska tänka på är hur egenskaperna påverkas av dina behov av att kunna skriva ut foton, etiketter, kuvert eller kanske på CD eller DVD skivor. Sist men inte minst hittar vi egenskaper som hastighet, möjlighet att skriva ut dubbelsidigt, antal färger och upplösning.

5 5 3. Anslutningar. Enklare och billigare konsumentskrivare ansluts fortfarande vanligtvis till en dator i taget, via en enkel USB skrivarkabel. Lite mer avancerade skrivare för hem eller kontor har däremot oftare stöd för anslutning mot ett nätverk eller i lyxfallet ett trådlöst nätverk. Det gör att flera datorer enklare kan dela på samma skrivare samt att man vanligtvis har större frihet i vart skrivaren ska placeras. 4. Storlek. Den fysiska storleken på skrivaren samt hur stora utskrifter den kan ge dig är viktigt av flera skäl. För det första är exempelvis en skrivare som kan skriva ut i A3 format vanligen ganska mycket dyrare än en mindre A4 skrivare. Kanske kan du skicka iväg dina större utskrifter till närmaste copy shop eller fotolabb och komma billigare undan så? För det andra ska skrivaren placeras någonstans. Oavsett om det är under skrivbordet eller du skaffar en nätverksskrivare för placering i närmaste gardrob snackar vi oftast om en ganska respektingivande låda. Speciellt om det handlar om en multifunktionsskrivare. Tänk på att skrivaren måste kunna stå lätt åtkomlig och någonstans där den inte blir för dammig (undvik golvet) eller varm. 5. Totalkostnaden. Idag kostar en skrivare mest först efter att man packat upp den ur lådan. Bläckpatroner, lasertoner, specialpapper och nya skrivarhuvuden kostar vanligtvis mer i det långa loppet än vad skrivaren först kostar att köpa. Tänk på att köpa en skrivare där du exempelvis inte behöver köpa en stor dyr bläckpatron med samtliga färger när EN färg tar slut utan att du kan komplettera med en färg i taget, efter hand som att de tar slut. Om du inte nöjer dig med grundkursen i skrivarkunskap utan vill lära dig ännu mer rekommenderar jag dig att titta förbi systersidan till omwlan.se, Skrivareguiden.se. Läs mer om bläckstråleskrivare vs. laserskrivare, skrivarens upplösning eller varför inte papper, bläckpatroner eller lasertoners. Skrivaren för mig Min önskelista ser ut såhär: Trådlös anslutning via WiFi (såklart). Scanner. Kopiator. Format A4. Bra upplösning för foton. Bra färgåtergivning. Dubbelsidiga utskrifter. Möjlighet att byta ut enskilda bläckpatroner och skrivarhuvudet var för sig i den takt som behövs för att på så sätt uppnå en lägre totalkostnad. Skrivaren för mig kommer med största sannolikhet inte att vara skrivaren för dig. Dina behov och önskemål måste styra ditt val av skrivare. Se därför till att ta fram din egen önskelista innan du börjar kika på utbudet och olika skrivare.

6 6 Ett enkelt och bra sätt att hitta skrivaren för dig, när du vet vilka egenskaper som är viktiga för dig, är att använda någon av alla prisjämförelsetjänster på nätet. Där kan du i många fall filtrera på olika egenskaper och pris och på så sätt få lite praktiskt hjälp i att filtrera ut de skrivare som passar dina behov. Min egen favoritsida för detta är Prisjakt.nu. Glöm inte att utnyttja nätet igen innan du tillslut bestämmer dig för en speciell skrivare. Ta chansen att söka på skrivarens namn eller modellbeteckning för att se om det inte finns värdefulla tester eller diskussionstrådar som handlar om just den skrivaren. Dessa tester eller diskussionstrådar kan ge nyttig och intressant input som tillverkarna kanske inte alltid själva talar högt om. Mitt eget val föll på en skrivare från Canon med modellnamnet Pixma MG Canon Pixma MG8150 skrivare.

7 7 Installera och använd den nya skrivaren Min nya skrivare och vän, en Canon MG8150, har letat sig hem till mitt vardagsrumsgolv. En ganska stor och myndig låda. Dags att öppna kartongen och se vad som döljer sig innanför kartongen. En skrivare i en låda Nya prylar är alltid lika spännande. Jag har aldrig ägt en Canonskrivare förut och det ska bli spännande att se vad som döljer sig bakom wellpappen. 2. Canon Pixma MG8150 i en låda.

8 8 För det första är skrivaren föredömligt förpackad. Skrivaren ligger väl skyddad i lådan. Exempelvis är hörnen på lådan extra skyddade. På sin långa resa runt jorden är det inte helt ovanligt att kartonger får några stötar i hörnen eller kanterna. Då är det föredömligt att dessa är förstärkta för att undvika att innehållet skadas. Alla skrivarens blanka ytor täcks dessutom av skyddsplast och alla rörliga delar är fasttejpade för att undvika att något repas eller skakar sönder på väg hem till mig. Jag uppskattar detaljer och när någon verkligen har tänkt till. Ett bra exempel på detta är att Canons ingenjörer sett till att det finns smarta handtag som gör att det är enkelt att lyfta ur själva skrivaren ur förpackningen. Skönt att slippa brottas med en sådan sak. 3. Canon Pixma MG8150 har en massa fack och luckor.

9 9 När lådan är tom hittar jag följande saker på golvet: Instruktionsböcker. Skivor med drivrutiner och program. Skrivarhuvud. Bläckpatroner (6st). Strömkabel. Papper för justering av skrivarhuvudet. Kassett för CD skivor för skrivaren. Fotopapper. 4. I lådan till en Canon Pixma MG8150 döljer sig Allt man kan önska sig, nästan. Det följer inte med någon skrivarkabel eller nätverkskabel för anslutning direkt till en dator eller ett trådbundet nätverk. Att det saknas skrivarkabel är i mitt fall inget problem. Skrivaren konfigureras helt och hållet via den inbyggda LCD skärmen och kräver ingen dator om man inte ska ansluta den direkt till en sådan och strunta i nätverksanslutningen. Både instruktionsboken och menysystemet finns på Svenska. Däremot ger instruktionsboken anvisningar på samtliga fyra nordiska språk på en gång, på samma uppslag, vilket gör den lite rörig att läsa.

10 10 LCD skärmen guidar mig igenom installationen i ett par steg och tar inte speciellt många minuter. 1. Installation av skrivarhuvudet. 2. Installation av samtliga sex bläckpatroner. 3. Justering av skrivarhuvudet. Papper för detta följer med i lådan. 4. Anslutning. Trådlöst nätverk, trådbundet nätverk och USB (direkt till en dator). 5. Skrivarhuvud och bläckpatroner på plats. Jag var ganska nyfiken på hur svårt eller enkelt det skulle vara att ansluta skrivaren till mitt trådlösa nätverk. Jag fick två val. Antingen att välja nätverk och knappa in nyckeln (WPA2) manuellt eller använda WPS (WiFi Protected Setup). WPS är en teknik vi kan hitta på många modernare trådlösa accesspunkter eller enheter som ansluter till dito. Vi kan trycka på en knapp på accesspunkten och en knapp på skrivaren på samma gång för att para ihop dem. Genom denna enkla knappmanöver kan mina två maskiner hitta och konfigurera sig mot varandra helt på egen hand, utan att jag behöver välja nätverk eller knappa in någon krånglig nyckel. Tack vare WPS tekniken anslöt och konfigurerades skrivaren mot mitt trådlösa nätverk på några fjuttiga sekunder. Precis så enkelt som det ska vara!

11 11 6. Skrivarens inbyggda LCD skärm används för att installera och underhålla skrivaren samt initiera en rad funktioner. Hitta och ansluta datorn till skrivaren Skrivaren är inkopplad och är till synes ansluten till mitt trådlösa nätverk. Nästa steg är naturligtvis att försöka ansluta till skrivaren från min dator. Detta ska vi såklart göra över det trådlösa nätverket. I lådan finns två skivor. En för PC och en för Mac. Jag skjutsar in den passande skivan i min DVD läsare. Skivan hjälper mig att ansluta till skrivaren genom en enkel guide som samtidigt erbjuder mig att installera en rad program och verktyg. Eftersom att jag gärna vill ha någotsånär kontroll över vad som installeras väljer jag att inte bara installera rubbet, som guiden föreslår, utan att göra en anpassad installation och själv välja vilka komponenter jag vill installera. Nästa steg i processen är för datorn att hitta själva skrivaren. Därför måste jag välja om jag vill ansluta till en lokal skrivare (via en USB kabel) eller om skrivaren är ansluten till nätverket. Eftersom att jag nyss kopplade upp skrivaren mot mitt trådlösa nätverk väljer jag naturligtvis det senare alternativet. Installationsguiden lyckas själv hitta och identifiera skrivaren genom att söka igenom de enheter som är anslutna till nätverket. Så snart datorn hittat skrivaren och jag har gjort de val jag behöver för att bestämma vad som ska installeras är det bara för mig att luta mig tillbaka och låta datorn göra resten av jobbet. Precis så som det ska vara.

12 12 Förutsatt att installationen går som den ska tar det inte speciellt många minuter att slutföra installationen. 7. Installationsprocessen av skrivaren på datorn. Använda skrivaren Att använda en modern nätverksskrivare som den jag nyss installerat skiljer sig inte mycket åt mot att använda en lokal skrivare som kopplats till datorn via en USB kabel. När jag väljer att skriva ut ett dokument gör jag precis som vanligt, ser till att min nya skrivare är vald samt gör de inställningar jag önskar i form av dubbelsidig utskrift, upplösning, orientering på pappret, antalet kopior och allt annat jag kan tänka mig och som skrivaren erbjuder i inställningsväg.

13 13 När jag trycker på den sista knappen börjar skrivaren, som i mitt fall nu står i en gardrob i andra änden av lägenheten, också helt riktigt att surra och skriva ut mitt dokument. Det är nästan lite magiskt. Direkt i min dator kan jag även göra generella inställningar på skrivaren samt starta något av skrivarens rengöringsprogram för bläckpatronerna och skrivarhuvudet. Jag kan till och med stänga av den fysiska skrivaren direkt från datorn, utan att behöva trycka på Power knappen på själva skrivaren. 8. Anpassa skrivarens inställningar och utför underhåll direkt från datorn. Min nya skrivares huvudsyssla kommer att bestå av att skriva ut dokument, text och bilder. I min önskelista skrev jag dock även att jag även ville kunna använda skrivaren för att scanna, läsa in, dokument. Även detta måste jag såklart testa. Jag kan välja mellan att påbörja scanningen antingen från min dator eller från skrivaren. Bland de program jag installerade i samband med installationen i det förra kapitlet fanns ett litet verktyg just för att scanna, Canon IJ Network Scan Utility. Jag startar programmet och får börja med att välja vilken skrivare som ska scanna mitt dokument. Som ett andra steg får jag välja vart på min dator dokumentet ska sparas samt ett filnamn för detta. Jag laddar mitt dokument som jag avser att läsa in i skrivarens scannerfack och trycker på Scanna knappen i datorn.

14 14 Några sekunder senare öppnas programmet Canon MP Navigator EX på min dator automatiskt och jag ser mitt inscannade dokument. I mitt fall ett bokomslag. Filen har sparats som en PDF på datorn och jag kan nu hantera det som vilken fil som helst. Redigera bilden, skicka den via e post osv. Det andra alternativet är att initiera scanningen från själva skrivaren. Inte så dumt med tanke på att jag ändå måste gå till skrivaren för att ladda den med dokument som jag vill scanna. Jag styr scanningen direkt från skrivarens LCD skärm. Jag kan enkelt välja mellan att skicka dokumentet till en dator, spara det på ett minneskort, USB minne (som båda går att ansluta direkt till skrivaren) eller skicka det via e post. Jag behöver med andra ord inte ens ha någon dator ansluten till nätverket när jag vill scanna ett dokument utan kan spara det på ett USB minne. Helt suveränt! Jag väljer att skicka dokumentet till en dator och får då möjlighet att välja vilken dator på nätverket jag vill skicka dokumentet till. Det tredje alternativet jag måste göra på skrivaren är i vilket format bilden ska sparas samt om skrivaren ska göra en svart/vit eller färg scanning av dokumentet. Jag trycker på knappen för att scanna i färg och skrivaren surrar lite när scannern sveper över dokumentet. Tillbaka vid min dator har på nytt programmet Canon MP Navigator EX öppnats och dokumentet jag scannade från skrivaren syns som en fil på min dator. Min nya skrivare kan förutom att skriva ut dokument och scanna desamma även skriva ut omslag på CD/DVD skivor, foto och mycket annat spännande. Vilka funktioner som finns bestäms framförallt av vilken skrivare du väljer att köpa. Att utforska alla de möjligheter som finns är spännande och något som jag rekommenderar att göra i början för att lära känna din skrivare och dess möjligheter.

15 15 Sammanfattning är jag nöjd? Ja, inget snack om saken! Skrivaren har hittat sin plats i en gardrob här i lägenheten. En praktisk snarare än glamorös placering. Genom det trådlösa nätverket kan jag både skriva ut och scanna dokument från min dator. Dags att sammanfatta. Tittar jag tillbaka några år och försöker minnas mina tidigare nätverksskrivare och trådlösa skrivarservrar kan jag till min stora glädje konstatera att utvecklingen gått starkt framåt. Tidigare fanns det knappt några skrivare på marknaden med stöd för trådlöst nätverk. Lösningen blev att köpa en trådlös skrivarserver som man i sin tur kunde koppla skrivaren till. En både dyr och ganska besvärlig lösning där man tappade de flesta finurliga funktioner som scanning eller inställningsmöjligheter och fick nöja sig med att enbart skriva ut. Idag kan jag med min nya Canon Pixma MG8150 skrivare bara konstatera att det blivit både relativt billigt och enkelt att skaffa en egen trådlös skrivare. Om skrivaren som sådan är jag efter ett par månaders användande väldigt nöjd med min nya Canon Pixma MG Som jag nämnde tidigare har jag aldrig haft en Canon skrivare hemma tidigare men är idag glad att jag testade ett nytt märke. I efterhand har jag kommit på en sak jag borde tänkt på innan jag köpte min nya skrivare. Jag saknar en funktion att kunna skicka ett e postmeddelande med ett bifogat dokument till skrivaren som den därpå kan skriva ut, utan att jag behöver befinna mig. Det skulle ge mig full rörlighet och ge mig möjlighet att skriva ut dokument från datorn även när den inte är uppkopplad mot mitt eget trådlösa nätverk. Det får bli ett önskemål inför köpet av nästa skrivare. Tills vidare har jag löst detta genom att öppna upp min brandvägg och router för att kunna ansluta till skrivaren även är på resande fot. Detta är möjligt att göra genom att använda mitt egets nätverks externa IP samt en teknik som kallas port forwarding. Min förhoppning är att kunna beskriva det i detalj i en senare guide.

16 16 Du vet väl att omwlan.se har en systersida som bara handlar om skrivare? På adressen kan du lära dig mer om skrivare och hur du får ut det mesta av din skrivare.

Felsökningsguide för Asgari-kameror

Felsökningsguide för Asgari-kameror Felsökningsguide för Asgari-kameror Välkommen till vår felsökningsguide! Här finner du lösningar på de vanligaste problemen som kan uppstå på vissa datorer och enheter. Om du fortfarande behöver mer hjälp

Läs mer

Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual.

Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual. Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual. 1) Packa upp din IP-kamera ur kartongen (vrid ej manuellt på kamerahuvudet)

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem Wi-Fi Hub C1

INSTALLATIONSGUIDE Com Hem Wi-Fi Hub C1 INSTALLATIONSGUIDE Com Hem Wi-Fi Hub C1 2,4G 5G DINA PERSONLIGA INLOGGNINGSUPPGIFTER COM HEM WI-FI HUB C1 Ditt trådlösa nätverk (Wi-Fi-namn) Wi-Fi-namn (2,4 GHz): COMHEM_xxxxxx Wi-Fi-namn (5 GHz): COMHEM_xxxxxx-5G

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare

Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare DATORTEKNIK 1A Nätverksskrivare Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare Namn: Datum: Här ska du: Installera skrivare i nätverket. Du behöver ha tillgång till följande: Minst två datorer Switch TP-kablar

Läs mer

Vi visar i denna guide hur man kommer igång med sin nychippade Xbox360. När vi skriver spel i denna guide så menar vi era JTAG/RGH preparerade spel.

Vi visar i denna guide hur man kommer igång med sin nychippade Xbox360. När vi skriver spel i denna guide så menar vi era JTAG/RGH preparerade spel. Grattis till din nychippade Xbox360. Denna guide är framställd av Xboy.se, sprid gärna denna guide, lägg upp på era hemsidor eller bloggar men glöm inte var den kommer ifrån. Var tydliga med att denna

Läs mer

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband!

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Netgear C7000B HEM 4162 Installationsguide NETGEAR BB174-1411.indd 1 2014-11-04 11:16 Tips! Spara och sätt upp

Läs mer

Snabbguide Höghastighetsbredband

Snabbguide Höghastighetsbredband Snabbguide Höghastighetsbredband Compal CH7284e Allt du behöver veta för att komma igång med ditt bredband! Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat utrustningen är det bara att börja använda

Läs mer

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB SkanRead hjälp SkanRead 2.0 Elevdata AB SkanRead hjälp: SkanRead 2.0 Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB Innehållsförteckning Inledning... v 1. Så här gör du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD och programmenyn...

Läs mer

Henrik Asp. Allt du behöver veta för att KÖPA DATOR

Henrik Asp. Allt du behöver veta för att KÖPA DATOR Allt du behöver veta för att KÖPA DATOR Henrik Asp DEL 1 KOMPONENTER OCH PROGRAMVARA DEL 3 EFTER KÖPET 1. INTRODUKTION TILL BOKEN... 3 2. DATORNS HISTORIA... 4 A. Pc...5 B. Mac...6 C. HTPC...7 3. DATORNS

Läs mer

UNDER EMBARGO TILL 22 AUGUSTI KL

UNDER EMBARGO TILL 22 AUGUSTI KL 2013-08-22 Pressmeddelande UNDER EMBARGO TILL 22 AUGUSTI KL 06 Canon lanserar tre fotoskrivare med allt-i-ett och omfattande utskriftstjänster via molnet. PIXMA MG5550 PIXMA MG6450 PIXMA MG7150 Canon,

Läs mer

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt Bilder Innehåll: Inledning 1 Minneskort 1 Ansluta kamera eller minneskort 1 Föra över bilder, ett sätt 2 Föra över bilder, ett annat sätt 4 Var finns bilderna på datorn 6 Avslutning 6 Inledning 2 Välkommen

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter Innehåll Vad finns i paketet. 2 Lär känna ditt modem.. 3 Förbered modemet för användning 5 Starta modemet första gången. 6 Koppla upp en dator via USB.. 8 Koppla upp en eller flera enheter via WiFi.. 9

Läs mer

Allt du behöver veta för att koppla in din trådlösa router!

Allt du behöver veta för att koppla in din trådlösa router! Allt du behöver veta för att koppla in din trådlösa router! Grattis till ett bra val! Det här är en enkel steg-för-steg-beskrivning av hur du kommer igång och kan använda din nya trådlösa router. Utöver

Läs mer

SNABBGUIDE. Så installerar du ADSL-modemet

SNABBGUIDE. Så installerar du ADSL-modemet SNABBGUIDE Så installerar du ADSL-modemet 1 SNABBGUIDE FÖR INSTALLATION Välkommen som ADSL-kund hos Glocalnet! Du har nu fått ditt startpaket och med dessa instruktioner vill vi hjälpa dig att komma igång

Läs mer

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1 Med kraftfullt WiFi! Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1 HEM 4393 Technicolor TG389ac GUIDE_1507_195x195mm.indd 1 2015-07-16

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e

Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Compal CH7486e 1 Introduktion Så ska det se ut när det är klart! På bilden ser du hur det ska se ut när du har

Läs mer

Användarhandbok AE6000. Wireless Mini USB AC580-adapter med Dualband

Användarhandbok AE6000. Wireless Mini USB AC580-adapter med Dualband Användarhandbok AE6000 Wireless Mini USB AC580-adapter med Dualband a Innehåll Produktöversikt Funktioner 1 Installation Installation 2 Trådlös nätverkskonfiguration Wi-Fi Protected Setup 3 Verktyg för

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

Med kraftfullt WiFi! Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1

Med kraftfullt WiFi! Installationsguide. Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1 Med kraftfullt WiFi! Installationsguide Allt du behöver veta för att komma igång med ditt höghastighetsbredband! Technicolor TG389ac 1 Power Wireless GHz Wireless Ghz Förpackningen innehåller WiFi-router

Läs mer

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya datatjänst! Med den här trådlösa routern surfar du enkelt var du än är. Ta med dig bredbandet till sommarstugan,

Läs mer

Svensk version. Installation av Windows XP och Vista. LW311 Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps

Svensk version. Installation av Windows XP och Vista. LW311 Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps LW311 Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps Utsätt inte Sweex trådlösa LAN Cardbus-adapter 300 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor. Använd

Läs mer

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet Kapitel 1 Ansluta Router till Internet I det här kapitlet beskrivs hur du installerar router i ditt lokala nätverk (LAN) och ansluter till Internet. Du får information om hur du installerar router med

Läs mer

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar den Custom PostScript- eller PCLskrivardrivrutinen i Windows-system. Med

Läs mer

Snabbguide Höghastighetsmodem

Snabbguide Höghastighetsmodem Snabbguide Netgear CG3700 Allt du behöver veta för att koppla in ditt modem! USB Functionality Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat utrustningen är det bara att börja använda dina nya

Läs mer

Svensk version. Inledning. Installation av Windows XP och Vista. LW056V2 Sweex trådlös LAN cardbus-adapter 54 Mbps

Svensk version. Inledning. Installation av Windows XP och Vista. LW056V2 Sweex trådlös LAN cardbus-adapter 54 Mbps LW056V2 Sweex trådlös LAN cardbus-adapter 54 Mbps Inledning Utsätt inte Sweex trådlösa LAN cardbus-adapter 54 Mbps för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller nära värmekällor.

Läs mer

Systemenhet. Delarna i en dator

Systemenhet. Delarna i en dator Delarna i en dator En dator är ett system med delar som fungerar tillsammans. De fysiska delarna, som du kan se och röra vid, kallas maskinvara. (Programvara avser de instruktioner, eller program, som

Läs mer

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10 Instruktion till PigWin PocketPigs Del 1 - Installation 2008-07-10 INNEHÅLL Installation...3 Förberedelser - pocket...3 Förberedelser - PC...3 PocketPigs...4 Pocket PC nr. 2...5 Installation av AgroSync...6

Läs mer

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202

Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Installation och setup av Net-controller AXCARD DS-202 Setup av Net-Controller DS202 Installation av programvara Stoppa in Axbase CD n i din CD-spelare. När skivan startat installationsprogrammet klickar

Läs mer

Börja här. Ta bort all tejp och lyft grafikfönstret. Leta rätt på komponenter

Börja här. Ta bort all tejp och lyft grafikfönstret. Leta rätt på komponenter HP Photosmart 2600/2700 series all-in-one User Guide Börja här 1 Användare med USB-kabel: Anslut inte USB-kabeln förrän guiden instruerar dig att göra det, annars kan det hända att programvaran inte installeras

Läs mer

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE Så delar du filer utan att bli övervakad 7 Gratisalternativ till dyra molntjänster 7 Skyddar dig mot NSA-spioneri 7 Så funkar Bittorrent Sync. Dela filer utan att bli övervakad Tycker du att nätdiskar

Läs mer

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB OBS! Utsätt inte Sweex Wireless 300N Adapter USB för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Sweex

Läs mer

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Att installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya surftjänst! Med den här trådlösa routern surfar du på ett lite smartare sätt. Dels kan flera surfa på ett och

Läs mer

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Kontrollpanel

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Kontrollpanel Kontrollpanel De tillgängliga tjänsterna kan variera beroende på skrivarinstallationen. Mer information om tjänster och inställningar finns i Användarhandbok. 3 5 Öppna lock för bläckpåfyllning Menyer

Läs mer

Snabbstartsguide. Mobil WiFi ZTE MF910

Snabbstartsguide. Mobil WiFi ZTE MF910 TA 82 145 03-13 Snabbstartsguide Mobil WiFi ZTE MF910 Innehållsförteckning Välkommen...2 Lär känna din mobila WiFi...3 Informationsikoner...4 Förberedelser... 5-6 Logga in på enhetens administrationssida...7

Läs mer

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut.

installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. installera din trådlösa router. Installationen tar bara en minut. Välkommen till din nya datatjänst! Med den här trådlösa routern surfar du nu alltid lite enklare. Ta med dig bredbandet till sommarstugan,

Läs mer

SNABBGUIDE för studenter macintosh. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning

SNABBGUIDE för studenter macintosh. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning SNABBGUIDE för studenter macintosh Utskriftshantering, Kopiering och Scanning Installation av klient och skrivare på din privata dator Installation av klient För att kunna skriva ut i Cirratosystemet behöver

Läs mer

Tack för att du har köpt Mobile WiFi. Med Mobile WiFi-enheten får du en snabb trådlös nätverksanslutning.

Tack för att du har köpt Mobile WiFi. Med Mobile WiFi-enheten får du en snabb trådlös nätverksanslutning. Tack för att du har köpt Mobile WiFi. Med Mobile WiFi-enheten får du en snabb trådlös nätverksanslutning. I det här dokumentet får du information om Mobile WiFi så att du kan börja använda enheten direkt.

Läs mer

Mobilt Bredband Turbo 3G+ Manual

Mobilt Bredband Turbo 3G+ Manual Mobilt Bredband Turbo 3G+ Manual Manual_MobiltBredband_E1820.indd 1 09-11-11 11.33.15 Välkommen! Vårt Mobila Bredband Turbo 3G+ erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in

Läs mer

Så surfar du snabbare

Så surfar du snabbare Så surfar du snabbare med en trimmad router 7 Bästa gratistipsen 7 Snabbt och enkelt 7 Smarta lösningar för Windows, Mac, Android och Iphone. Bästa gratistipsen för snabbare surf Känns ditt trådlösa internet

Läs mer

Snabbstart. N300 WiFi Range Extender Modell EX2700

Snabbstart. N300 WiFi Range Extender Modell EX2700 Snabbstart N300 WiFi Range Extender Modell EX2700 Komma igång NETGEAR WiFi Range Extender utökar räckvidden för WiFi-nätverk genom att den befintliga WiFi-signalen förstärks och signalkvaliteten generellt

Läs mer

SkeKraft Bredband Installationsguide

SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har

Läs mer

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan.

Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Fråga: Hur ställer jag in min router utan att använda CD skivan? Svar: Du kan ställa in din router manuellt genom att följa stegen nedan. Produkter som täcks in av denna guide : De flesta routrar i DIR

Läs mer

Bolmsö Fiber ekonomisk förening

Bolmsö Fiber ekonomisk förening Bolmsö Dec 2016 Att bygga ett nätverk hemma Nu när vi har fått fiber till Bolmsö kan det vara medlemmar som funderar hur de skall kopla ihop sina olika delar i sitt hem. Upplev friheten med trådlöst nätverk

Läs mer

Windows 98 och Windows Me

Windows 98 och Windows Me Windows 98 och Windows Me "Förberedelser" på sida 3-25 "Snabbinstallation från CD-skiva" på sida 3-26 "Övriga installationssätt" på sida 3-26 "Felsökning i Windows 98 och Windows Me" på sida 3-28 "dokument

Läs mer

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Mattias Karlsson Sjöberg, december 2011. Moderskeppet.se Lär dig tänka rätt och använda rätt verktyg för att säkerhetskopiering, datorbyte och hårdiskbyte.

Läs mer

Snabbguide IP-kamera Kom igång med din kamera

Snabbguide IP-kamera Kom igång med din kamera 120419 50133 Snabbguide IP-kamera Kom igång med din kamera Mjukvara för PC Installera mjukvaran...2 Uppstart och nätverksinställning Anslut dator och IP-kamera med kabel...2 Logga in i ActiveX Mode (For

Läs mer

Börja här. Viktig installationsinformation. Ta bort all tejp och lyft grafikfönstret. Leta rätt på komponenter

Börja här. Viktig installationsinformation. Ta bort all tejp och lyft grafikfönstret. Leta rätt på komponenter Börja här 1 Viktig installationsinformation Användare av trådlöst eller icke-trådlöst nätverk: följ anvisningarna i den här installationsguiden om du vill lägga till HP All-in-One i ditt nätverk. Användare

Läs mer

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide 05-2014 / v1.0 1 I. Produktinformation I-1. Paketets innehåll I-2. Omkopplare smart kontakt Frontpanel Snabbinstallationsguide CD med snabbinstallationsgui den

Läs mer

Förpackningens innehåll. Ordlista. Powerline Adapter

Förpackningens innehåll. Ordlista. Powerline Adapter Powerline Adapter OBS! Utsätt inte Powerline Adapter för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Powerline Adapter i extremt fuktiga eller

Läs mer

Använda webbtjänster för att skanna på nätverket (Windows Vista SP2 eller senare, Windows 7 och Windows 8)

Använda webbtjänster för att skanna på nätverket (Windows Vista SP2 eller senare, Windows 7 och Windows 8) Använda webbtjänster för att skanna på nätverket (Windows Vista SP2 eller senare, Windows 7 och Windows 8) Med hjälp av webbtjänstprotokollet kan användare med Windows Vista (SP2 eller senare), Windows

Läs mer

EDS1130 IP-kamera. Snabbguide. Svenska Version 1.0

EDS1130 IP-kamera. Snabbguide. Svenska Version 1.0 50185 2015-05-26 EDS1130 IP-kamera Snabbguide Paketet innehåller...2 Minimikrav...2 Kamerans delar...2 Kontroll innan installation...3 Anslut till routern...4-5 EnViewer Finder installation...6-7 Anslut

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla

Benga s tekniska hörna. Så skapar du ett Vista-nätverk. 2008-03-18 16:16 - PC för Alla 2008-03-18 16:16 - PC för Alla Benga s tekniska hörna Så skapar du ett Vista-nätverk Av Martin Appe Ett hemmanätverk behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Har du datorn kopplad till en router är

Läs mer

Kom igång med din 4G WiFi-router. Det tar bara någon minut

Kom igång med din 4G WiFi-router. Det tar bara någon minut Kom igång med din 4G WiFi-router Det tar bara någon minut Innehållsförteckning Välkommen 2 Paketets innehåll 3 Vad är vad på routern 3 Symboler och lampor 4 Installation av routern 5 Anslut via trådlöst

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE PC

INSTALLATIONSGUIDE PC INSTALLATIONSGUIDE PC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

Xerox WorkCentre 5845 / 5855 / 5865 / 5875 / 5890 Kontrollpanel

Xerox WorkCentre 5845 / 5855 / 5865 / 5875 / 5890 Kontrollpanel 8 / 8 / 86 / 87 / 890 Kontrollpanel De tillgängliga tjänsterna kan variera beroende på skrivarinstallationen. Mer information om tjänster och inställningar finns i Användarhandbok. ABC DEF Menyer GHI PQRS

Läs mer

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Kontrollpanel

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Kontrollpanel Xerox ColorQube 90 / 90 / 90 Kontrollpanel De tillgängliga tjänsterna kan variera beroende på skrivarinstallationen. Mer information om tjänster och inställningar finns i Användarhandbok.? Menyer GHI PRS

Läs mer

Handbok för snabbinstallation

Handbok för snabbinstallation Laserskrivare HL-1030/1240/1250/1270N Handbok för snabbinstallation Du måste genomföra följande maskinvaruinställning och drivrutinsinstallation innan du kan använda skrivaren. Kontrollera först vilket

Läs mer

Innehållsförteckning. L3044_MobilWiFi_Manual_110x90.indd 1 2013-03-27 14

Innehållsförteckning. L3044_MobilWiFi_Manual_110x90.indd 1 2013-03-27 14 Innehållsförteckning Välkommen... 2 Lär känna din mobila WiFi... 3 Informationsikoner... 4 Förberedelser... 5-6 Logga in på enhetens administrationssida...7 Anslut till internet via mobilt nätverk - 4G

Läs mer

Xerox WorkCentre 3655 Flerfunktionsskrivare Kontrollpanel

Xerox WorkCentre 3655 Flerfunktionsskrivare Kontrollpanel Kontrollpanel De tillgängliga tjänsterna kan variera beroende på skrivarinstallationen. Mer information om tjänster och inställningar finns i Användarhandbok. 3 4 5 Pekskärm Menyer 6 6 Alfanumerisk knappsats

Läs mer

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Windows Phone )

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Windows Phone ) Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Windows Phone ) Innan du använder din Brother-maskin Definitioner av anmärkningar Följande symboler och principer används i den här bruksanvisningen:

Läs mer

Installationsguide Huawei E367

Installationsguide Huawei E367 TA 00 000 Installationsguide Huawei E367 Med vårt mobila bredband ansluter du dig mycket enkelt till internet. Sätt in ditt SIM-kort i modemet Huawei E367 och anslut det till datorns USB-port. Installationsprogrammet

Läs mer

Installationsguide. Installera maskinen. Installera programvaran. Lysdiod-status. Hur du köper förbrukningsvaror

Installationsguide. Installera maskinen. Installera programvaran. Lysdiod-status. Hur du köper förbrukningsvaror Installationsguide Installera maskinen 1 Installera programvaran 2 Lysdiod-status Hur du köper förbrukningsvaror 1 2 1. Installera maskinen 40 cm (15.8 inches) 10 cm (4.0 inches) 70 cm (27.6 inches) 20

Läs mer

Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma

Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Så enkelt gör du ett eget nätverk hemma Av Martin Appel Tips och skolor Använd samma internetuppkoppling och nå dina filer överallt. Med ett hemmanätverk kan du som har flera datorer utnyttja kraften maximalt.

Läs mer

Kom i gång med trådlösa

Kom i gång med trådlösa 1 Kom i gång med trådlösa nätverk Lite historia För ganska många år sedan började man att koppla samman datorer i ett nätverk med kablar. Detta gör man fortfarande, och kommer även att göra i framtiden.

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Den digitala bilden. Det finns två huvudtyper av digitala bilder på datorn. Den ena bildtypen är uppbyggd av pixlar. Vill man göra det lätt för sig, översätter

Läs mer

snabbmanual för installation av Bredband 60

snabbmanual för installation av Bredband 60 snabbmanual för installation av Bredband 60 Startboxen innehåller följande utrustning Modem Splitter Strömadapter Telefonikabel RJ 11 (små kontakter) Nätverkskabel Rak RJ 45 (stora kontakter) Testplugg

Läs mer

TRUST USB VIDEO EDITOR

TRUST USB VIDEO EDITOR TRUST USB VIDEO EDITOR S Anvisningar för snabb installation Version 1.0 1 1. Inledning Denna handbok är avsedd för användare av Trust USB Video Editor. Du måste ha viss erfarenhet av datorer för att kunna

Läs mer

Digitalt foto Modern teknik för alla fotografer

Digitalt foto Modern teknik för alla fotografer Fördelar Enkelt Billigt Snabbt Bildbehandlig Bildhantering Lätt att dela med sig Bli bättre fotograf Digitalt foto Modern teknik för alla fotografer Vad behöver jag? Kamera Oundgängligt Dator Praktiskt

Läs mer

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning SNABBGUIDE för studenter windows Utskriftshantering, Kopiering och Scanning Installation av klient på din privata dator Installation av klient För att kommunicera med utskriftssystemet behöver varje dator

Läs mer

INFORMATION OM BREDBAND, TV OCH TELEFONI

INFORMATION OM BREDBAND, TV OCH TELEFONI INFORMATION OM BREDBAND, TV OCH TELEFONI Information om bredbandstjänster i BRF Etaget Vi på Ownit Broadband AB är glada att få bli din leverantör i din nya bostad. I detta informationsblad finner du kort

Läs mer

FIND THE DEVICE THAT S RIGHT FOR YOUR BUSINESS:

FIND THE DEVICE THAT S RIGHT FOR YOUR BUSINESS: FIND THE DEVICE THAT S RIGHT FOR YOUR BUSINESS: SPECIFIKATIONER: DCP-J4120DW MFC-J4620DW MFC-J5320DW MFC-J5620DW MFC-J5720DW Funktioner Kopiator Kopiator/Fax Kopiator/Fax Kopiator/Fax Kopiator/Fax Färgskrivare

Läs mer

Grundläggande datorkunskap

Grundläggande datorkunskap Grundläggande datorkunskap Vissa nybörjare känner sig väldigt osäkra Man kan förstora texten på skärmen genom att trycka på Ctrl + SeniorNet Lidingö 2014-11-10 Mamma får en gammal dator av sin son men

Läs mer

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios)

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios) Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios) Innan du använder din Brother-maskin Definitioner av anmärkningar Följande symboler och principer används i den här bruksanvisningen:

Läs mer

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna.

Om du är en van användare kan du hoppa över de mest grundläggande instruktionerna. Dito manual Nedanstående manual är riktad till dig som inte tidigare har använt en läsplatta. Den hjälper dig med att komma igång med att läsa e-böcker på läsplattan och med att använda Akademibokhandelns

Läs mer

Manual. Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s

Manual. Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s Manual Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s Välkommen! Vårt Mobila Bredband ZTE MF190 erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in ditt SIM-kort i modemet och

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

Capture Pro Software. Komma igång. A-61640_sv

Capture Pro Software. Komma igång. A-61640_sv Capture Pro Software Komma igång A-61640_sv Komma igång med Kodak Capture Pro Software och Capture Pro Limited Edition Installera programvaran: Kodak Capture Pro Software och Network Edition... 1 Installera

Läs mer

Manual Trådlös router

Manual Trådlös router Manual Trådlös router (Ping RGW208EN+) www.bahnhof.se kundservice@bahnhof.se 08-555 771 50 Det här innehåller lådan: A.1 st Pingrouter (dosan) B. 2 st antenner C. 2 Internetkablar (ethernetkablar rj 45)

Läs mer

Manual. Telenor Mobilt Bredband Huawei E367

Manual. Telenor Mobilt Bredband Huawei E367 Manual Telenor Mobilt Bredband Huawei E367 Välkommen! Vårt Mobila Bredband erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in ditt SIM-kort i modemet och anslut USB-modemet till datorn.

Läs mer

Guide för att välja fibertjänst

Guide för att välja fibertjänst Guide för att välja fibertjänst Förord Många är vi som i dagarna skall välja nya leverantörer för Internet, TV och telefoni. Sundholmens fiberförening har valt Quadracom som komunikationsopperatör. De

Läs mer

R4C443Setup Guide Rev. C. Proof Sign-off: K.Gazan CRE Tsukada N.Nomoto R.Thomson. 3/15/01 Pass 0. Svenska MSEUL0475

R4C443Setup Guide Rev. C. Proof Sign-off: K.Gazan CRE Tsukada N.Nomoto R.Thomson. 3/15/01 Pass 0. Svenska MSEUL0475 Proof Sign-off: K.Gazan CRE Tsukada R Svenska MSEUL0475 L Proof Sign-off: K.Gazan CRE Tsukada Kontrollera leveransens innehåll pappersstöd skrivare programvara till skrivaren & handbok på CD-ROM Daily

Läs mer

Städa upp Macens hårddisk med Disk Doctor

Städa upp Macens hårddisk med Disk Doctor Städa upp Macens hårddisk med Disk Doctor 7 Sök efter onödiga filer på hårddisken 7 Rensa bort filer och fria upp flera gigabyte 7 Ta säkerhetskopia så du inte förlorar något. Rensa bort onödiga filer

Läs mer

DC ++ o allt annat runt om! (en kom-i-gång guide..) Klicka på File Settings. Färdigt med konfigureringen!

DC ++ o allt annat runt om! (en kom-i-gång guide..) Klicka på File Settings. Färdigt med konfigureringen! DC ++ o allt annat runt om! (en kom-i-gång guide..) 1. Ladda ner senaste dc++ n ( http://dcplusplus.sourceforge.net/ ) 2. Konfigurera (inställningar) Steg 1 (ett) är att ställa in hur man skall synas Klicka

Läs mer

12 steg för att göra en bok med Word

12 steg för att göra en bok med Word steg för att göra en bok med Word I den här övningen ska vi göra en bok med tre kapitel utifrån en råtext och några bilder. Texten och bilderna finns på www.kj.se/merword. Boken ska skrivas ut på egen

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN Epson EB-1400Wi-serien SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN projicera upp till: flera användare kan anteckna skriv ut, spara och dela UTVECKLAD FÖR FÖRETAG INTEGRERAT SYSTEM FÖR INTERAKTIVA MÖTESRUM

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

WiFi-router N300 (N300R)

WiFi-router N300 (N300R) Easy, Reliable & Secure Installationshandbok WiFi-router N300 (N300R) Varumärken Varumärkes- och produktnamn är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör respektive ägare. Informationen kan

Läs mer

Mobilt Bredband Turbo 3G Manual

Mobilt Bredband Turbo 3G Manual Mobilt Bredband Turbo 3G Manual Bruksanvisning ny 3aug09.indd 1 09-08-03 16.39.44 Välkommen! Vårt Mobila Bredband Turbo 3G erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in ditt

Läs mer

Kapitel 1 Ansluta routern till Internet

Kapitel 1 Ansluta routern till Internet Kapitel 1 Ansluta routern till Internet I det här kapitlet beskrivs hur du ansluter routern och hur du får åtkomst till Internet via den. Vad finns i lådan? Produktförpackningen bör innehålla följande

Läs mer

Lär dig grunderna om Picasa

Lär dig grunderna om Picasa Lär dig grunderna om Picasa Välkommen till Picasa. I den här guiden får du lära dig att använda Picasa för att organisera och redigera dina foton. Picasa Programvara När du börjar, finns det 2 saker du

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer