Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil."

Transkript

1 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare skrivare.aspx Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske lite beigt. Ungefär lite upphetsande som möbler i furufaner eller en CD växlare i bilen. Det var åratal sedan datorn var en stor tråkig och högst stationär låda under skrivbordet och vi behövde kunna skriva ut den information vi behövde bortom skrivbordet. Varför ska man skriva ut något idag, när alla alltid är online, det finns en app för att hitta dit vi ska eller tågbiljetten kommer som ett SMS? Fel, fel fel! Till skillnad från vad många tror både lever och frodas skrivarna i allra högsta grad. Idag är vårt datorbeteende ganska annorlunda mot hur det var för år sedan. Våra vanor har förändrats men det har även skrivarna. Skrivaren behöver inte längre vara en tråkig låda under skrivbordet som mest står och samlar damm och bara ibland får knattra ur sig ett tråkigt svart vitt textdokument. Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. Vad ska jag ha en skrivare till?... 2 Välja skrivaren för mig... 4 Installera och använd den nya skrivaren... 7 Sammanfattning är jag nöjd?... 15

2 2 Vad ska jag ha en skrivare till? Innan vi lägger en slant på en helt ny skrivare måste vi såklart ställa oss den givna frågan; vad ska vi ha en skrivare till? Svaren på den frågan styr i högsta grad vad det är för låda vi ska köpa. De stora elektronikladorna i industriområdet kränger idag pallvis med skrivare för nästan inga pengar alls. Innan vi lockas i fällan av stora reklamskyltar ska vi trycka på paus och tänka efter lite. Annars är risken att vi blir lika besvikna som första gången vi skulle Wooka nudlar hemma och upptäckte att förväntningarna var högre än resultatet. Skriva ut eller inte skriva ut, det är frågan Läser du det här har du förmodligen ett behov av att då och då kunna skriva ut din digitala information på högst analogt papper. I mitt fall har jag två tydliga behov. För det första är jag en flitig hobbyfotograf. Varje år äter mina kameror upp gigabyte efter gigabyte av mina hårddiskar med bilder. De flesta bilder kommer aldrig att komma längre än just dit men några få procent av bilderna förtjänar varje år ändå att få ett liv på papper. Jag tillhör skaran som gillar att se och ta på bilder och vackra foton på papper. Foton på papper passa lika bra att ge bort ge bort som att fylla en stor vägg hemma med härliga och varma minnen. Idag tar det 2 minuter att skicka iväg en stapel bättre bilder till valfritt fotolabb över nätet. Några dagar senare landar de i postlådan tillsammans med en helt rimlig faktura. Även om fotolabben idag både är så snabba och billiga att det ofta knappt lönar sig att skriva ut alla bilder själv finns det ändå tillfällen då det inte är så dumt att skriva ut bilderna hemma. Exempelvis för att få en känsla för bilden innan jag betalar för en stor utskrift av samma bild från labbet eller om jag helt enkelt inte kan vänta de där dagarna innan bilderna kan nå postlådan.

3 3 Min andra anledning att ha en skrivare stående hemma är att jag driver ett företag. Även om trenden även här går mot en digital hantering av fakturor och formalia föredrar jag även här att samla en hel del information på papper.

4 4 Välja skrivaren för mig Vi vet att vi vill ha en skrivare och ungefär vad vi ska ha den till. Hur omsätter vi det till en specifik maskin och en ny bekantskap i familjen eller på kontoret? Marknaden svämmar nästan över av skrivare vilket i teorin borde göra det enklare än enklast att hitta en som passar perfekt. Svårigheten idag finns närmast i att hitta rätt i djungeln och träffa pilen i mitten på tavlan. Fem saker att tänka på inför valet av skrivare Lite grundläggande skrivarkunskap är inte dumt. Vi börjar därför just där. 1. Bläck eller laser? Det finns ett par varianter till men ska vi vara krassa är de flesta skrivare för konsument eller småföretagar marknaden idag antingen bläckstråleskrivare eller laserskrivare. Vad ska man välja? Låt oss generalisera och göra det så enkelt som möjligt; Bläckstråleskrivare om du ska skriva ut både text och bilder samt inte skriver ut speciellt stora volymer. Laserskrivare om du framförallt skriver ut text eller lite större volymer. Det finns färglaserskrivare men de är fortfarande något dyrare än sina kusiner bläckstråleskrivarna. 2. Skrivarens egenskaper. Att sammanfatta skrivarens alla egenskaper i en enda punkt är nästan att förenkla det lite för mycket. Det finns ett helt litet berg av olika egenskaper, mer eller mindre vikiga. Det du framförallt ska tänka på är om du klarar dig med en skrivare eller vill passa på att köpa en scanner, kopiator eller eventuellt en fax på samma gång. Då ska du ha en multifunktionsskrivare. Det andra du ska tänka på är hur egenskaperna påverkas av dina behov av att kunna skriva ut foton, etiketter, kuvert eller kanske på CD eller DVD skivor. Sist men inte minst hittar vi egenskaper som hastighet, möjlighet att skriva ut dubbelsidigt, antal färger och upplösning.

5 5 3. Anslutningar. Enklare och billigare konsumentskrivare ansluts fortfarande vanligtvis till en dator i taget, via en enkel USB skrivarkabel. Lite mer avancerade skrivare för hem eller kontor har däremot oftare stöd för anslutning mot ett nätverk eller i lyxfallet ett trådlöst nätverk. Det gör att flera datorer enklare kan dela på samma skrivare samt att man vanligtvis har större frihet i vart skrivaren ska placeras. 4. Storlek. Den fysiska storleken på skrivaren samt hur stora utskrifter den kan ge dig är viktigt av flera skäl. För det första är exempelvis en skrivare som kan skriva ut i A3 format vanligen ganska mycket dyrare än en mindre A4 skrivare. Kanske kan du skicka iväg dina större utskrifter till närmaste copy shop eller fotolabb och komma billigare undan så? För det andra ska skrivaren placeras någonstans. Oavsett om det är under skrivbordet eller du skaffar en nätverksskrivare för placering i närmaste gardrob snackar vi oftast om en ganska respektingivande låda. Speciellt om det handlar om en multifunktionsskrivare. Tänk på att skrivaren måste kunna stå lätt åtkomlig och någonstans där den inte blir för dammig (undvik golvet) eller varm. 5. Totalkostnaden. Idag kostar en skrivare mest först efter att man packat upp den ur lådan. Bläckpatroner, lasertoner, specialpapper och nya skrivarhuvuden kostar vanligtvis mer i det långa loppet än vad skrivaren först kostar att köpa. Tänk på att köpa en skrivare där du exempelvis inte behöver köpa en stor dyr bläckpatron med samtliga färger när EN färg tar slut utan att du kan komplettera med en färg i taget, efter hand som att de tar slut. Om du inte nöjer dig med grundkursen i skrivarkunskap utan vill lära dig ännu mer rekommenderar jag dig att titta förbi systersidan till omwlan.se, Skrivareguiden.se. Läs mer om bläckstråleskrivare vs. laserskrivare, skrivarens upplösning eller varför inte papper, bläckpatroner eller lasertoners. Skrivaren för mig Min önskelista ser ut såhär: Trådlös anslutning via WiFi (såklart). Scanner. Kopiator. Format A4. Bra upplösning för foton. Bra färgåtergivning. Dubbelsidiga utskrifter. Möjlighet att byta ut enskilda bläckpatroner och skrivarhuvudet var för sig i den takt som behövs för att på så sätt uppnå en lägre totalkostnad. Skrivaren för mig kommer med största sannolikhet inte att vara skrivaren för dig. Dina behov och önskemål måste styra ditt val av skrivare. Se därför till att ta fram din egen önskelista innan du börjar kika på utbudet och olika skrivare.

6 6 Ett enkelt och bra sätt att hitta skrivaren för dig, när du vet vilka egenskaper som är viktiga för dig, är att använda någon av alla prisjämförelsetjänster på nätet. Där kan du i många fall filtrera på olika egenskaper och pris och på så sätt få lite praktiskt hjälp i att filtrera ut de skrivare som passar dina behov. Min egen favoritsida för detta är Prisjakt.nu. Glöm inte att utnyttja nätet igen innan du tillslut bestämmer dig för en speciell skrivare. Ta chansen att söka på skrivarens namn eller modellbeteckning för att se om det inte finns värdefulla tester eller diskussionstrådar som handlar om just den skrivaren. Dessa tester eller diskussionstrådar kan ge nyttig och intressant input som tillverkarna kanske inte alltid själva talar högt om. Mitt eget val föll på en skrivare från Canon med modellnamnet Pixma MG Canon Pixma MG8150 skrivare.

7 7 Installera och använd den nya skrivaren Min nya skrivare och vän, en Canon MG8150, har letat sig hem till mitt vardagsrumsgolv. En ganska stor och myndig låda. Dags att öppna kartongen och se vad som döljer sig innanför kartongen. En skrivare i en låda Nya prylar är alltid lika spännande. Jag har aldrig ägt en Canonskrivare förut och det ska bli spännande att se vad som döljer sig bakom wellpappen. 2. Canon Pixma MG8150 i en låda.

8 8 För det första är skrivaren föredömligt förpackad. Skrivaren ligger väl skyddad i lådan. Exempelvis är hörnen på lådan extra skyddade. På sin långa resa runt jorden är det inte helt ovanligt att kartonger får några stötar i hörnen eller kanterna. Då är det föredömligt att dessa är förstärkta för att undvika att innehållet skadas. Alla skrivarens blanka ytor täcks dessutom av skyddsplast och alla rörliga delar är fasttejpade för att undvika att något repas eller skakar sönder på väg hem till mig. Jag uppskattar detaljer och när någon verkligen har tänkt till. Ett bra exempel på detta är att Canons ingenjörer sett till att det finns smarta handtag som gör att det är enkelt att lyfta ur själva skrivaren ur förpackningen. Skönt att slippa brottas med en sådan sak. 3. Canon Pixma MG8150 har en massa fack och luckor.

9 9 När lådan är tom hittar jag följande saker på golvet: Instruktionsböcker. Skivor med drivrutiner och program. Skrivarhuvud. Bläckpatroner (6st). Strömkabel. Papper för justering av skrivarhuvudet. Kassett för CD skivor för skrivaren. Fotopapper. 4. I lådan till en Canon Pixma MG8150 döljer sig Allt man kan önska sig, nästan. Det följer inte med någon skrivarkabel eller nätverkskabel för anslutning direkt till en dator eller ett trådbundet nätverk. Att det saknas skrivarkabel är i mitt fall inget problem. Skrivaren konfigureras helt och hållet via den inbyggda LCD skärmen och kräver ingen dator om man inte ska ansluta den direkt till en sådan och strunta i nätverksanslutningen. Både instruktionsboken och menysystemet finns på Svenska. Däremot ger instruktionsboken anvisningar på samtliga fyra nordiska språk på en gång, på samma uppslag, vilket gör den lite rörig att läsa.

10 10 LCD skärmen guidar mig igenom installationen i ett par steg och tar inte speciellt många minuter. 1. Installation av skrivarhuvudet. 2. Installation av samtliga sex bläckpatroner. 3. Justering av skrivarhuvudet. Papper för detta följer med i lådan. 4. Anslutning. Trådlöst nätverk, trådbundet nätverk och USB (direkt till en dator). 5. Skrivarhuvud och bläckpatroner på plats. Jag var ganska nyfiken på hur svårt eller enkelt det skulle vara att ansluta skrivaren till mitt trådlösa nätverk. Jag fick två val. Antingen att välja nätverk och knappa in nyckeln (WPA2) manuellt eller använda WPS (WiFi Protected Setup). WPS är en teknik vi kan hitta på många modernare trådlösa accesspunkter eller enheter som ansluter till dito. Vi kan trycka på en knapp på accesspunkten och en knapp på skrivaren på samma gång för att para ihop dem. Genom denna enkla knappmanöver kan mina två maskiner hitta och konfigurera sig mot varandra helt på egen hand, utan att jag behöver välja nätverk eller knappa in någon krånglig nyckel. Tack vare WPS tekniken anslöt och konfigurerades skrivaren mot mitt trådlösa nätverk på några fjuttiga sekunder. Precis så enkelt som det ska vara!

11 11 6. Skrivarens inbyggda LCD skärm används för att installera och underhålla skrivaren samt initiera en rad funktioner. Hitta och ansluta datorn till skrivaren Skrivaren är inkopplad och är till synes ansluten till mitt trådlösa nätverk. Nästa steg är naturligtvis att försöka ansluta till skrivaren från min dator. Detta ska vi såklart göra över det trådlösa nätverket. I lådan finns två skivor. En för PC och en för Mac. Jag skjutsar in den passande skivan i min DVD läsare. Skivan hjälper mig att ansluta till skrivaren genom en enkel guide som samtidigt erbjuder mig att installera en rad program och verktyg. Eftersom att jag gärna vill ha någotsånär kontroll över vad som installeras väljer jag att inte bara installera rubbet, som guiden föreslår, utan att göra en anpassad installation och själv välja vilka komponenter jag vill installera. Nästa steg i processen är för datorn att hitta själva skrivaren. Därför måste jag välja om jag vill ansluta till en lokal skrivare (via en USB kabel) eller om skrivaren är ansluten till nätverket. Eftersom att jag nyss kopplade upp skrivaren mot mitt trådlösa nätverk väljer jag naturligtvis det senare alternativet. Installationsguiden lyckas själv hitta och identifiera skrivaren genom att söka igenom de enheter som är anslutna till nätverket. Så snart datorn hittat skrivaren och jag har gjort de val jag behöver för att bestämma vad som ska installeras är det bara för mig att luta mig tillbaka och låta datorn göra resten av jobbet. Precis så som det ska vara.

12 12 Förutsatt att installationen går som den ska tar det inte speciellt många minuter att slutföra installationen. 7. Installationsprocessen av skrivaren på datorn. Använda skrivaren Att använda en modern nätverksskrivare som den jag nyss installerat skiljer sig inte mycket åt mot att använda en lokal skrivare som kopplats till datorn via en USB kabel. När jag väljer att skriva ut ett dokument gör jag precis som vanligt, ser till att min nya skrivare är vald samt gör de inställningar jag önskar i form av dubbelsidig utskrift, upplösning, orientering på pappret, antalet kopior och allt annat jag kan tänka mig och som skrivaren erbjuder i inställningsväg.

13 13 När jag trycker på den sista knappen börjar skrivaren, som i mitt fall nu står i en gardrob i andra änden av lägenheten, också helt riktigt att surra och skriva ut mitt dokument. Det är nästan lite magiskt. Direkt i min dator kan jag även göra generella inställningar på skrivaren samt starta något av skrivarens rengöringsprogram för bläckpatronerna och skrivarhuvudet. Jag kan till och med stänga av den fysiska skrivaren direkt från datorn, utan att behöva trycka på Power knappen på själva skrivaren. 8. Anpassa skrivarens inställningar och utför underhåll direkt från datorn. Min nya skrivares huvudsyssla kommer att bestå av att skriva ut dokument, text och bilder. I min önskelista skrev jag dock även att jag även ville kunna använda skrivaren för att scanna, läsa in, dokument. Även detta måste jag såklart testa. Jag kan välja mellan att påbörja scanningen antingen från min dator eller från skrivaren. Bland de program jag installerade i samband med installationen i det förra kapitlet fanns ett litet verktyg just för att scanna, Canon IJ Network Scan Utility. Jag startar programmet och får börja med att välja vilken skrivare som ska scanna mitt dokument. Som ett andra steg får jag välja vart på min dator dokumentet ska sparas samt ett filnamn för detta. Jag laddar mitt dokument som jag avser att läsa in i skrivarens scannerfack och trycker på Scanna knappen i datorn.

14 14 Några sekunder senare öppnas programmet Canon MP Navigator EX på min dator automatiskt och jag ser mitt inscannade dokument. I mitt fall ett bokomslag. Filen har sparats som en PDF på datorn och jag kan nu hantera det som vilken fil som helst. Redigera bilden, skicka den via e post osv. Det andra alternativet är att initiera scanningen från själva skrivaren. Inte så dumt med tanke på att jag ändå måste gå till skrivaren för att ladda den med dokument som jag vill scanna. Jag styr scanningen direkt från skrivarens LCD skärm. Jag kan enkelt välja mellan att skicka dokumentet till en dator, spara det på ett minneskort, USB minne (som båda går att ansluta direkt till skrivaren) eller skicka det via e post. Jag behöver med andra ord inte ens ha någon dator ansluten till nätverket när jag vill scanna ett dokument utan kan spara det på ett USB minne. Helt suveränt! Jag väljer att skicka dokumentet till en dator och får då möjlighet att välja vilken dator på nätverket jag vill skicka dokumentet till. Det tredje alternativet jag måste göra på skrivaren är i vilket format bilden ska sparas samt om skrivaren ska göra en svart/vit eller färg scanning av dokumentet. Jag trycker på knappen för att scanna i färg och skrivaren surrar lite när scannern sveper över dokumentet. Tillbaka vid min dator har på nytt programmet Canon MP Navigator EX öppnats och dokumentet jag scannade från skrivaren syns som en fil på min dator. Min nya skrivare kan förutom att skriva ut dokument och scanna desamma även skriva ut omslag på CD/DVD skivor, foto och mycket annat spännande. Vilka funktioner som finns bestäms framförallt av vilken skrivare du väljer att köpa. Att utforska alla de möjligheter som finns är spännande och något som jag rekommenderar att göra i början för att lära känna din skrivare och dess möjligheter.

15 15 Sammanfattning är jag nöjd? Ja, inget snack om saken! Skrivaren har hittat sin plats i en gardrob här i lägenheten. En praktisk snarare än glamorös placering. Genom det trådlösa nätverket kan jag både skriva ut och scanna dokument från min dator. Dags att sammanfatta. Tittar jag tillbaka några år och försöker minnas mina tidigare nätverksskrivare och trådlösa skrivarservrar kan jag till min stora glädje konstatera att utvecklingen gått starkt framåt. Tidigare fanns det knappt några skrivare på marknaden med stöd för trådlöst nätverk. Lösningen blev att köpa en trådlös skrivarserver som man i sin tur kunde koppla skrivaren till. En både dyr och ganska besvärlig lösning där man tappade de flesta finurliga funktioner som scanning eller inställningsmöjligheter och fick nöja sig med att enbart skriva ut. Idag kan jag med min nya Canon Pixma MG8150 skrivare bara konstatera att det blivit både relativt billigt och enkelt att skaffa en egen trådlös skrivare. Om skrivaren som sådan är jag efter ett par månaders användande väldigt nöjd med min nya Canon Pixma MG Som jag nämnde tidigare har jag aldrig haft en Canon skrivare hemma tidigare men är idag glad att jag testade ett nytt märke. I efterhand har jag kommit på en sak jag borde tänkt på innan jag köpte min nya skrivare. Jag saknar en funktion att kunna skicka ett e postmeddelande med ett bifogat dokument till skrivaren som den därpå kan skriva ut, utan att jag behöver befinna mig. Det skulle ge mig full rörlighet och ge mig möjlighet att skriva ut dokument från datorn även när den inte är uppkopplad mot mitt eget trådlösa nätverk. Det får bli ett önskemål inför köpet av nästa skrivare. Tills vidare har jag löst detta genom att öppna upp min brandvägg och router för att kunna ansluta till skrivaren även är på resande fot. Detta är möjligt att göra genom att använda mitt egets nätverks externa IP samt en teknik som kallas port forwarding. Min förhoppning är att kunna beskriva det i detalj i en senare guide.

16 16 Du vet väl att omwlan.se har en systersida som bara handlar om skrivare? På adressen kan du lära dig mer om skrivare och hur du får ut det mesta av din skrivare.

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Barnhack! kom igång med Scratch del 1

Barnhack! kom igång med Scratch del 1 Måns Jonasson Barnhack! kom igång med Scratch del 1 välkommen till kom igång med scratch! 3 Om den här kursen 3 Vad är Scratch? 3 grunderna i scratch vad är vad? 3 block script i olika kategorier 5 Rörelse

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se Nivå 2 - Kommunicera Bild Ljud Presentera - Planera Bilder A Hämta och hantera De senaste tio åren har möjligheterna att använda och bearbeta

Läs mer

SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson

SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM. Benny Ottosson SÅ GÖR DU ETT VACKERT BRÖLLOPS- ALBUM Benny Ottosson Hej Vad kul att du är intresserad av min videokurs om BRÖLLOPSALBUM. Jag älskar att fotografera bröllop. Och jag älskar att göra bröllopsalbum. Det

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35)

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35) MTM Rapport: Fokusgrupper med studenter December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB 1 (35) Uppdrag: Användarundersökning Beställare: MTM Kontaktperson MTM: Pia Hasselrot Projektledare

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

It-säkerhet för privatpersoner

It-säkerhet för privatpersoner Daniel Goldberg och Linus Larsson It-säkerhet för privatpersoner en introduktion hqemawkmssupndkfaqf/taoxjhg91snsq50/xlccmygonmfs A0EGTrEUfvGbdH08jz3wNMkt4oTHxa9ikQ7P3MnUvQCit6xh PUaR1R9ytYHgq+15/4yFEvTfoGIIcF1kVZh2qKVrEInw7nF3

Läs mer

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING Av och med: Tommy Kreutner Kreutner.se Skriven någon gång för ganska länge sedan Det var en gång en gammal bortglömd domän, domänen var fortfarande knuten till ett webbhotell

Läs mer

Installera Linux Mint Utdrag ur användarguiden

Installera Linux Mint Utdrag ur användarguiden Installera Linux Mint Utdrag ur användarguiden Linux Mint 14 Nadia Svensk version: Zwopper och Jan-Olof Sidan 1 av 30 Innehållsförteckning INTRODUKTION TILL LINUX MINT... 3 Historia...3 Syfte...3 Versionsnummer

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna.

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. Södertörns högskola Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik Kandidatuppsats 15 hp Medieteknik Höstterminen 2012 Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. En fallstudie bland

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer