Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kungsholmens. stadsdelsnämnd"

Transkript

1 1 19 Sekretess 19 Sida 1 (28) Tidpunkt: Torsdag den 27 augusti 2015, kl Lokal: Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L Justeras:, Arvid Vikman (S) Ordförande Maria Johansson (FP) Justerare Christin Bjuggren Sekreterare

2 Sida 2 (28) Närvarande: Ledamöter Som ledamöter tjänstgörande ersättare Ersättare Ordförande Arvid Vikman (S) Mårten Svensson Risdal (S) Gunnel Horm (S) Anders Ödmark (MP) Martin Candell (MP) Reijo Kittilä (V) Henrik Sjölander (M) Christer H Sjöblom (M) Britt Tryding (M) Maria Johansson (FP) Lars Lundqvist (FP) Charlotta Holmqvist (S) Börje Häggman (M) Anna Larsen (S) Elisabet Wallgren (MP) Margareta Yman Nederdal (MP) Marie-Louise Siverstrand (V) Joel Laurén (M) Lou-Ann Wejke-Norberg (M) Linda Folke (FP) Kristin Jacobsson (C) Emil Öberg (KD) I tjänsten närvarande Personalföreträdare Ann-Christine Jenvén, stadsdelsdirektör (föredragande), Lena Slotte, Kerstin Emriksson-Wallin (t.o.m. 18), Susanna Kiesel, Snorre Berglund (t.o.m. 18), Pål Tennek (t.o.m. 18), Britt Mattsson (t.o.m. 18), Lisa Maidell (t.o.m. 18) samt Christin Bjuggren Peter Olsson, Kommunal (t.o.m. 18). Tema för sammanträdet var Maskrosbarn.

3 Sida 3 (28) 1 Val av justerare samt anmälan av protokollsjustering Anmäldes att protokoll från ens sammanträde den 11 juni 2015 hade justerats den 15 juni Ordförande tillkännagav att dagens protokoll skulle justeras den 31 augusti Maria Johansson utsågs att jämte ordföranden justera protokollet.

4 Sida 4 (28) 2 Anmälan av medborgarförslag Stadsdelsnämndens beslut beslutade enligt förvaltningens förslag angående inkomna medborgarförslag, dnr , , , , , , , , , , , , , , och

5 Sida 5 (28) 3 Fast loppmarknad i Kristineberg - svar på medborgarförslag Stadsdelsnämndens beslut beslutade att medborgarförslaget besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 23 juni 2015, dnr Stadsdelsnämnden är positiv till medborgarförslaget om att skapa en loppmarknad i Kristineberg och aktivera platsen mellan Kristinebergs t-banestation och E4:an. Däremot ligger aktuellt område på mark som en inte ansvarar för. Stadsdelsnämnden ansvarar inte heller för marknadsplatser.

6 Sida 6 (28) 4 Breddning av gångväg vid Karlbergskanalen svar på medborgarförslag Stadsdelsnämndens beslut beslutade att medborgarförslaget besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Stadsdelsförvaltningen hade redovisat ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 augusti 2015, dnr Stadsdelsnämnden har tidigare behandlat ett medborgarförslag om förbättring och asfaltering av gångstråket utmed Karlbergs kanal. Nämnden gav då förvaltningen i uppdrag att utreda detta och samordna arbetet med trafikkontoret eftersom stråket delvis ligger på gatumark och även omfattas av trafikkontorets uppdrag att utreda stadens cykelvägnät.

7 Sida 7 (28) 5 Mer belysning i Rålambshovsparken - svar på medborgarförslag Stadsdelsnämndens beslut beslutade att medborgarförslaget besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 augusti 2015, dnr Belysningen i Rålambshovsparken har under de senaste två åren successivt förstärkts och senast har en särskild trygghetsbelysning installerats. Det är trafiknämnden genom trafikkontoret som ansvarar för parkens belysning och förbättringarna har gjorts i samråd med lokal polis, trygghetsrådet och parkmiljöavdelningen.

8 Sida 8 (28) 6 Utegym på Lilla Essingen - svar på medborgarförslag Stadsdelsnämndens beslut beslutade att medborgarförslaget besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 6 augusti 2015, dnr Stadsdelsnämnden håller med om att det skulle passa bra med ett utegym någonstans på Lilla Essingen. Men då flera utegym nyligen byggts inom sområdet anser förvaltningen att en satsning på ytterligare ett utegym inte kan prioriteras inom ramen för nämndens budget de närmaste åren eftersom det finns andra parkinvesteringar som är mer angelägna.

9 Sida 9 (28) 7 Värna om den biologiska mångfalden vid Kristinebergs slottspark - svar på medborgarförslag Stadsdelsnämndens beslut beslutade att medborgarförslaget besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 augusti 2015, dnr Staden har som en del i det utförda planeringsarbetet utfört flera olika inventeringar som visar på de höga naturvärden som finns i området kopplat till de gamla träden. Området är också klassat som länsintresse. Förvaltningen anser därför inte att en ytterligare inventering behöver utföras.

10 Sida 10 (28) 8 Konstgräs vid Kristinebergs idrottsplats - svar på medborgarförslag Stadsdelsnämndens beslut beslutade att medborgarförslaget besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 11 augusti 2015, dnr I Kristinebergs strandpark ska möjligheten finnas för olika målgrupper att vistas för att sporta, leka eller koppla av. Syftet med den omnämnda gräsytan är inte att den främst ska användas för fotbollsträning även om det kommit att bli så den senaste tiden. Det vore inte lämpligt att belägga ytan med konstgräs då det kommer att medföra att den programmeras för enbart bollspel.

11 Sida 11 (28) 9 Månadsrapport för juli 2015 Stadsdelsnämndens beslut godkänner månadsrapporten för juli Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 12 augusti 2015, dnr Förvaltningens prognos av helårets resultat baseras i detta ärende på resultatet efter sju av årets månader.

12 Sida 12 (28) 10 Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS Stadsdelsnämndens beslut godkänner rapporteringen och lägger den till handlingarna. Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande daterat den 7 juli 2015, dnr Denna rapportering avser sju beslut enligt socialtjänstlagen inom omsorg om äldre samt sex beslut enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade samt två beslut enligt socialtjänstlagen inom omsorg om personer med funktionsnedsättning.

13 Sida 13 (28) 11 Förlängning av avtal om leverans av kost till Serafens vård- och omsorgsboende och Gläntans dagverksamhet Stadsdelsnämndens beslut beslutar att förlänga avtalet med Sodexo AB till och med den 31 maj Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande av den 14 augusti 2015, dnr Förlängningen av avtalet avsåg sista avtalsåret innan ny upphandling måste genomföras. Sodexos tillagningskök är beläget i bottenvåningen på Pilträdets servicehus, Sodexo hyr köket och restaurangen av Micasa.

14 Sida 14 (28) 12 Motion från M, FP, C och KD om bevarande av Bromma flygplats Remiss från kommunstyrelsen Stadsdelsnämndens beslut beslutar att besvara remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande. Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande av den 11 augusti 2015, dnr Bromma flygplats bedöms vara av så stort intresse att det ytterst bör vara en statlig fråga att avgöra. En väl fungerande infrastruktur är viktigt för staden, liksom tillgång till mark för nya bostadsområden. Förslag till beslut Ordförande Arvid Vikman m.fl. (S) föreslog att en skulle besluta enligt förvaltningens förslag. Ordförande Arvid Vikman m.fl. (S), Anders Ödmark m.fl. (MP) och Reijo Kittilä (V) lämnade ett gemensamt uttalande. Henrik Sjölander m.fl. (M) och Maria Johansson m.fl. (FP) föreslog att en skulle besluta enligt ett gemensamt förslag från Moderaterna och Folkpartiet. Kristin Jacobsson (C) och Emil Öberg (KD) instämde i förslaget i form av ersättaryttrande. Beslutsgång Ordföranden konstaterade att nämnden hade beslutat enligt förvaltningens förslag. Reservationer Henrik Sjölander m.fl. (M) och Maria Johansson m.fl. (FP) reserverade sig mot nämndens beslut med hänvisning till det gemensamma förslaget från Moderaterna och Folkpartiet. Kristin Jacobsson (C) och Emil Öberg (KD) instämde i reservationen i form av ersättaryttrande.

15 Sida 15 (28) 1. Stadsdelsnämnden beslutar att tillstyrka motionen 2. Stadsdelsnämnden anför därutöver Den 14 januari beslutade Kommunstyrelsen i Stockholms stad att inleda förhandlingar med regeringens förhandlingsperson om en nedläggning av flygplatsen. Det är ett ytterst odemokratiskt förfarande mot bakgrunden att riksdagen röstade emot en nedläggning och beslutet står också i stark kontrast mot de vallöften som ställdes ut av Socialdemokraterna. Flyget och möjligheterna att snabbt komma till huvudstaden betyder mycket för företag och personer i andra delar av Sverige. En citynära flygplats är en stor tillgång om man vill locka nya företag att etablera sig i Stockholm och behålla dem som redan finns här. Brommas flyg är en nationell angelägenhet, något som vänstermajoriteten inte verkar ha förstått. Drygt 90 procent av alla resor till och från Bromma är affärsrelaterade. Det vi vet är att affärsresenärerna mer än andra resenärer ser närheten till city som en förutsättning för sitt resande. Här ser vi att en nedläggning av flygplatsen därmed är ett reellt hot mot företagen och tillväxten i så väl regionen som i hela Sverige. 40 minuters resväg till och från en flygplats är inte rimligt och Skavsta är därför inte ett alternativ. De rödgrönas agerande går emot en bred folklig opinion på de orter som berörs av en eventuell nedläggning. Tre av fem i de tolv orter som berörs är negativt inställda till en nedläggning av Bromma, på Gotland och i Ronneby så många som nio av tio. Även nio av tio kommunstyrelseordförande i landet ställer sig, oberoende av partitillhörighet, avvisande till en nedläggning av Bromma flygplats. Även om Trafikborgarrådet Daniel Helldén och den nya vänstermajoriteten redan nu påbörjar förberedelserna för bostadsexploatering i området så är det inte rimligt att tro att nya bostäder och nya arbetsplatser kan stå färdigt till Beräkningar visar dessutom att det inte alls går att få in mer än en bråkdel av de bostäder Miljöpartiet vill på Bromma flygplats eftersom området helt enkelt är för litet.

16 Sida 16 (28) Med vår planering av bostadsbebyggelsen, som är fördelat på hela staden, så finns det däremot förutsättningar för att bygga alla de bostäder som vi lovade i och med valet Frågan om saneringskostnader och investeringar i infrastruktur är också intressant och ingenting om den nya majoriteten verkar ha funderat över. Alliansen har tack vare vår markpolitik lyckats täcka stora kostnader för markarbeten, infrastruktur och anläggande av parker vid nya exploateringsområden tack vare just intäkter från markförsäljning. Norra Djurgårdsstaden är ett exempel på ett för staden kostnadsneutralt projekt (under förutsättning att det nya majoriteten fortsätter på vår inslagna markpolicy och säljer marken). Vänstermajoriteten har inte tagit höjd för dessa kostnader samtidigt som de lovat att bygga billiga bostäder för ungdomar, studenter och för sociala verksamheter det går inte ihop om inte skattebetalarna och byggherrarna ska få dra ett tungt lass i frågan. Det är olyckligt att möta det växande behovet av bostäder med en lösning som samtidigt försämrar regionens infrastruktur Bromma är ett sådant exempel. Därför stödjer vi motionens krav att det rödgröna hotet mot Bromma flygplats avvärjs.

17 Sida 17 (28) 13 Motion från Anna König Jerlmyr och Andrea Ström (båda M) om upprätthållande av ordning och trygghet i stadens offentliga rum Remiss från kommunstyrelsen Stadsdelsnämndens beslut 1. beslutar att besvara remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande. 2. Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande av den 11 augusti 2015, dnr Förvaltningen menar att beslut om hur arbetet med fattiga EUmedborgare ska bedrivas i Stockholm bör utgå från en nationell strategi. Förslag till beslut Ordförande Arvid Vikman m.fl. (S) föreslog att nämnden skulle besluta enligt förvaltningens förslag. Henrik Sjölander m.fl. (M) föreslog att nämnden skulle besluta enligt ett förslag från Moderaterna. Maria Johansson m.fl. (FP) föreslog att nämnden skulle besluta enligt ett förslag från Folkpartiet. Beslutsgång Ordföranden ställde förslagen mot varandra och fann att en hade beslutat enligt förvaltningens förslag. Reservationer Henrik Sjölander m.fl. (M) reserverade sig mot ens beslut med hänvisning till sitt förslag:

18 Sida 18 (28) 1. Stadsdelsnämnden beslutar att tillstyrka motionen 2. Stadsdelsnämnden beslutar att därutöver anföra Frågan om fattiga EU-medborgare har de senaste åren varit väl debatterad. Under Moderaterna och Alliansens styre i Stockholms stad inrättades stora delar av dagens arbete och insatser, vilket i många fall sträcker sig längre än vad socialtjänstlagen säger. Samtidigt är det viktigt att inga grupper i samhället ställs olika för lagen, oavsett bakgrund eller härkomst. Svensk lag och ordningsföreskrifter ska gälla lika för alla. Moderaterna har, och kommer fortsätta, aktivt arbetat för ett ökat agerande och samverkan mellan polis, kommun och andra berörda aktörer för att upprätthålla den lagstiftning som finns. Svensk lag är lika för alla. Polisen måste ta sitt ansvar samtidigt som det måste finnas ett tydligt politiskt mandat, både lokalt och på nationell nivå, att agera både för att förebygga olagliga bosättningar, nedskräpning och säkerställa att ingen människa utnyttjas eller utsätts för brott. Frågan är också större än en enstaka kommun, Stockholms stad kan inte ensamt lösa de utmaningar vi ser. Därför har vi välkomnat den nationella samordnarens arbete. Men att avvakta vidare utredning och diskussion i frågan är bara att skjuta de utmaningar vi ser framför oss på obestämd tid. Det behövs inte fler fina ord från vänsterstyret på såväl nationell som lokal nivå om ansvar och utredningar. Det behövs konkreta ageranden idag, och inte minst en politik som tar ansvar för de lokala utmaningar vi ser. Att hänvisa till de nationella slutsatserna är att ytterligare bromsa Stockholms arbete i frågan, ett arbete som tidigare legat i framkant och där mycket ligger till grund för många andra kommuners arbete. Stockholm ska som huvudstad alltid sträva efter att ligga i framkant, även nationellt sett. Vilket i sin tur kräver modiga politiker som tar ansvar. Maria Johansson m.fl. (FP) reserverade sig mot ens beslut med hänvisning till sitt förslag: Stadsdelsnämnden beslutar att som svar på remissen anföra följande. På flera platser har irreguljära boplatser bildats, både av EUmigranter och av personer med hemvist i Stockholm. Människor ska inte behöva bo under sådana förhållanden som råder på dessa boplatser. De utgör inte människovärdiga

19 Sida 19 (28) bostäder, och om de blir långvariga tenderar den sanitära situationen på platsen att bli ohållbar. Boplatserna är också uppförda på mark avsedd för andra ändamål, och innebär i vissa fall ett konkret hinder mot att marken kan användas för dessa ändamål. I vissa kommuner har svårigheter att avhysa boplatser från privat mark skapat stora olägenheter för markägare. För att förhindra att den humanitära situationen blir ohållbar måste Stockholms stad avhysa människor från dessa boplatser. Avhysningarna ska ske på ett rättssäkert sätt, med respekt för den enskildes värdighet, integritet och egendom. Avhysningar bör även framgent utföras av polisen och inte av privata eller kommunala ordningsvakter. Den typ av ingrepp i den enskildes boende och privata sfär som en avhysning innebär bör polisen ansvara för. Vi välkomnar ytterligare förslag från den nationella samordnaren om hur avhysningar kan ske snabbare med bevarad rättssäkerhet. Uttalande Ordförande Arvid Vikman m.fl. (S), Anders Ödmark m.fl. (MP) och Reijo Kittilä (V) lämnade följande gemensamma uttalande: Diskriminering och fattigdom tvingar människor till livsval som driver dem från barn, familj och hem för att söka försörjning i andra länder. Vi delar motionärernas beskrivning av att situationen är komplex och kräver långsiktiga lösningar då situationen sätter stor press på alla berörda. Men den största utmaningen, och vårt fokus, ligger i att förbättra individernas livssituation. Människor som inrättat tillfälliga boplatser på Stockholms gator, i parker och i skogsområden lever i en humanitärt och medmänskligt helt oacceptabel miljö. Staden har idag ett regelverk för hur staden ska hantera bosättningar som uppkommer. Det är polisens uppgift att upprätthålla lag och ordning och när särskilda insatser behöver göras sker de i samråd mellan polis, kronofogdemyndigheten, socialförvaltningen och andra berörda förvaltningar. Att anlita ordningsvakter för att utföra polisiära sysslor är inte en hållbar lösning eftersom det vare sig är en del av deras profession

20 Sida 20 (28) eller mandat att kunna lösa de situationer som kan komma att uppstå. Stockholms stads program för fattiga EU-medborgare är under framtagande. I början av 2016 skall den nationelle samordnaren presentera riktlinjer för hur arbetet med utsatta EU-medborgare ska bedrivas på kommunnivå. Vi anser att breda lösningar i samförstånd är den enda framkomliga vägen för att hjälpa de utsatta människor som vistas i vår stad.

21 Sida 21 (28) 14 Motion från SD (2015:12) om tiggeriförbud, ändring av stadens allmänna ordningsföreskrifter Remiss från kommunstyrelsen Stadsdelsnämndens beslut 1. beslutar att besvara remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande. 2. Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande av den 6 augusti 2015, dnr Förvaltningen menar att beslut om hur arbetet med fattiga EUmedborgare ska bedrivas i Stockholm bör utgå från en nationell strategi och stadsövergripande ställningstaganden. Ett ensidigt tiggeriförbud i Stockholm löser inte några problem. Förslag till beslut Ordförande Arvid Vikman m.fl. (S) föreslog att nämnden skulle besluta enligt förvaltningens förslag. Maria Johansson m.fl. (FP) föreslog att nämnden skulle besluta enligt ett förslag från Folkpartiet. Beslutsgång Ordföranden ställde förslagen mot varandra och fann att en hade beslutat enligt förvaltningens förslag. Reservation Maria Johansson m.fl. (FP) reserverade sig mot ens beslut med hänvisning till sitt förslag:

22 Sida 22 (28) 1. Stadsdelsnämnden beslutar att som svar på remissen rekommendera kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. 2. Stadsdelsnämnden anför därutöver följande. Stockholms stads offentliga utrymmen tillhör alla. De inskränkningar som lagar och lokala ordningsregler medför för hur dessa utrymmen kan användas påverkar också oss alla. Detta gäller även förslaget om ett eventuellt tiggeriförbud. Den diskriminering och utsatthet som södra Europas romer och andra marginaliserade grupper lever under har de senaste åren blivit plågsamt uppenbar för stockholmarna. Vi har full förståelse för att många stockholmare upplever obehag vid att möta fattigdomen på nära håll. Men att förbjuda människor, såväl personer med sin hemvist i Stockholm som annorstädes, att be om pengar är dock en åtgärd som inte står i proportion mot det behov den är tänkt att tjäna. Risken är att vi ger oss ut på ett sluttande plan där alla beteenden och verksamheter som i vissas ögon framstår som obehagliga eller anstötliga ska förbjudas. I förlängningen är detta oförenligt med ett fritt samhälle. Motionärerna yrkar också på att Stockholms stad inte ska bevilja medel, livsmedel, bohag eller på annat sätt understödja förekommande tiggeri hos hitresta EUmedborgare. Stockholms stad ska fortsätta ta det yttersta ansvar som åligger staden enligt socialtjänstlagen. Ett kategoriskt förbud mot att bevilja alla former av hjälpinsatser till utsatta personer, på det sätt motionärerna verkar föreslå, innebär sannolikt ett lagbrott. Stockholms stad har under den senaste mandatperioden tagit ett socialt ansvar som har gått utöver vad staden är ålagd att göra enligt socialtjänstlagen. Vi ska fortsätta ta det ansvaret, men samtidigt vara klara över att Stockholms stad inte kan tillhandahålla någon slutlig lösning på de utsatta EUmedborgarnas situation. En sådan lösning kan endast skapas i hemländerna.

23 Sida 23 (28) Uttalanden Ordförande Arvid Vikman m.fl. (S), Anders Ödmark m.fl. (MP) och Reijo Kittilä (V) lämnade följande gemensamma uttalande: Vi anser inte att någon människa ska behöva tigga för sin överlevnad. Att kriminalisera utsatta människors försök att försörja sina familjer kommer inte ta någon ur fattigdom. Att anta lokala ordningsföreskrifter för att förbjuda tiggeri medför inte bara långtgående inskränkningar av den enskildes frihet utan strider även mot intentionerna i Sveriges folkrättsliga åtaganden. Sverige har ratificerat FN:s konvention om ekonomiska, sociala och kulturella (ESK) rättigheter och har därmed en skyldighet att respektera, skydda och främja de rättigheter som återfinns i konventionen. Enligt Maastrichtriktlinjerna som klarlägger fastställandet av brott mot ESK-rättigheterna strider det mot konventionen att kriminalisera utsatthet. Ett exempel som ges i riktlinjerna är att kriminaliserande av hemlöshet innebär en överträdelse av konventionen. Sverige och Stockholm har ett ansvar för de utsatta EUmedborgare som vistas i vår stad och befinner sig i nöd. Att anta lokala ordningsföreskrifter för att förbjuda tiggeri löser inte några problem för den här gruppen utan gör istället utsatta människor än mer utsatta. Henrik Sjölander m.fl. (M) lämnade följande uttalande: Stockholms stad har precis som många andra kommuner runt om i Sverige mött en allt mer växande utmaning med fattiga EU-medborgare som söker sig hit för att under en tid få ihop pengar, ofta genom att tigga. Frågan är komplex ur flera dimensioner och lösningen är inte svart eller vitt, så som Sverigedemokraterna försöker att framställa den och som deras motion vittnar om. Att förbjuda tiggeriet skulle inte lösa de utmaningar staden möter idag. De lokala ordningsföreskrifterna i kombination med Sveriges rikes lag möter idag de allra flesta utmaningar som finns, men samtidigt ser vi en utmaning i att gällande regelverk inte följs. Utgångspunkten är att Svensk lag gäller lika för alla.

24 Sida 24 (28) Moderaterna vill se ett ökat agerande och samverkan mellan polis, kommun och andra berörda aktörer för att upprätthålla den lagstiftning som finns samtidigt som vi vill ge kommunerna rätt verktyg att själva kunna upprätthålla stadens ordningsföreskrifter. Polisen måste ta sitt ansvar samtidigt som det måste finnas ett tydligt politiskt mandat, både lokalt och på nationell nivå, att agera både för att förebygga olagliga bosättningar, nedskräpning och säkerställa att ingen människa utnyttjas eller utsätts för brott. Moderaterna har arbetat aktivt för att finna en lösning på de utmaningar som vi ser, både ur ett kortsiktigt perspektiv med konkreta insatser här i Stockholms stad men framförallt ur ett långsiktigt perspektiv för förändring i EU-medborgarnas hemländer. Moderaterna välkomnar att såväl vänsterstyret i Stockholms stad som den S och MP ledda regeringen allt mer arbetar efter moderaternas linje i frågan. Men det krävs fortfarande mer för att vi ska se en lösning. Sveriges kommuner måste ges stöd och hjälp i att hantera den allt mer växande utmaning vi ser idag. En storstad som Stockholm har helt andra förutsättningar och möjligheter att själva agera än mindre kommuner i landet samtidigt som det är viktigt att alla Sveriges kommuner agerar lika, vilket inte är fallet idag.

25 Sida 25 (28) 15 Restaurang Kobber Remiss från socialförvaltningens tillståndsenhet Stadsdelsnämndens beslut föreslår att restaurang Kobber får tillstånd att servera vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker till allmänheten alla dagar mellan klockan Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Ärendet Stadsdelsförvaltningen redovisade ärendet i ett tjänsteutlåtande av den 5 augusti 2015, dnr Socialförvaltningens tillståndsenhet lämnar regelmässigt ansökningar om serveringstillstånd för remissyttrande till berörd för att belysa de sociala aspekterna.

26 Sida 26 (28) 16 Anmälningsärenden Balanslista över inkomna och upprättade ärenden Tjänstemannabeslut Yttrande till trafikkontoret om förslag till breddning av cykelväg genom Rålambshovsparken, dnr Protokoll från sammanträde med rådet för funktionshinderfrågor den 24 augusti 2015 Protokoll från sammanträde med pensionärsrådet den 24 augusti 2015.

27 Sida 27 (28) 17 Stadsdelsnämndens frågor, skrivelser och rapporter Maria Johansson m.fl. (FP) lämnade skrivelse om nedskräpning vid Hornsbergs strand, dnr Skrivelsen överlämnades till förvaltningen för beredning. Britt Tryding (M) frågade om brister i parkskötseln. Britt Mattsson, parkmiljöavdelningen, besvarade frågan.

28 Sida 28 (28) 18 Information från en Britt Mattsson, parkmiljöavdelningen, redogjorde för åtgärder med anledning av brister i parkskötseln.

Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Kungsholmens. stadsdelsnämnd 1 15 Sekretess 12 15 Sida 1 (15) Tidpunkt: Torsdag den 19 januari 2017, kl. 18.00 Lokal: Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L Justeras:, 2017-01-23 Arvid Vikman (S) Ordförande Maria Johansson (L) Justerare

Läs mer

Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Kungsholmens. stadsdelsnämnd 1 3 Sida 1 (5) Tidpunkt: Måndag den 2 januari 2017, kl. 17.00 Lokal: Sammanträdesrummet Häggen, Justeras:, 2017-01-04 Maria Johansson (L) Tjänstgörande ordförande Mårten Svensson Risdal (S) Justerare Christin

Läs mer

Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Kungsholmens. stadsdelsnämnd 1 4 Sida 1 (6) Tidpunkt: Måndag den 2 januari 2017, kl. 17.00 Lokal: Sammanträdesrummet Häggen, Justeras:, 2017-01-04 Maria Johansson (L) Tjänstgörande ordförande Mårten Svensson Risdal (S) Justerare Christin

Läs mer

Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Kungsholmens. stadsdelsnämnd 1 17 Sekretess 16-17 Sida 1 (19) Tidpunkt: Torsdag den 19 november 2015, kl. 18.00 20.30 Lokal: Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L Justeras:, 2015-11-24 Arvid Vikman (S) Ordförande Maria Johansson (FP)

Läs mer

Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Kungsholmens. stadsdelsnämnd 1 22 Sekretess 18-22 Sida 1 (23) Tidpunkt: Torsdag den 11 juni 2015, kl. 18.00 20.30 Lokal: Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L Justeras:, 2015-06-15 Arvid Vikman (S) Ordförande Henrik Sjölander (M) Justerare

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde i Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L torsdagen den 19 februari 2015

Protokoll fört vid sammanträde i Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L torsdagen den 19 februari 2015 Sid 1 (23) Protokoll fört vid sammanträde i Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L torsdagen den Justerat den 23 februari 2015 Arvid Vikman Maria Johansson Närvarande: Ordförande (S) Arvid Vikman Vice ordförande

Läs mer

Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Kungsholmens. stadsdelsnämnd 1 19 Sekretess 15-19 Sida 1 (22) Tidpunkt: Torsdag den 22 oktober 2015, kl. 18.00 21.30 Lokal: Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L Justeras:, 2015-10-26 Arvid Vikman (S) Ordförande Maria Johansson (FP)

Läs mer

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret

14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Sida 21 (31) 14 Förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering svar på remiss från trafikkontoret Stadsdelsnämndens beslut beslutade att besvara remissen med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Läs mer

Protokoll 8/2019. Johanna Karlsson

Protokoll 8/2019. Johanna Karlsson Sida 1 (28) Protokoll 8/2019 fört vid Kungsholmens stadsdelsnämnds sammanträde torsdagen den 22 augusti 2019 kl. 17:30-21:00, Bolinderssalen, Hantverkargatan 2L Ledamöter Rasmus Jonlund (L) Ordförande

Läs mer

Kungsholmens. stadsdelsnämnd

Kungsholmens. stadsdelsnämnd 1 28 Sekretess 22-28 Sida 1 (27) Tidpunkt: Torsdag den 14 april 2016, kl. 18.00 Lokal: Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L Justeras:, 2016-04-18 Arvid Vikman (S) Ordförande Maria Johansson (L) Justerare

Läs mer

Kontakta Kungsholmens stadsdelsförvaltning. Besöksadress: Lindhagensgatan 76 Postadress: Box 49039, 100 28 Stockholm

Kontakta Kungsholmens stadsdelsförvaltning. Besöksadress: Lindhagensgatan 76 Postadress: Box 49039, 100 28 Stockholm Kontakta Kungsholmens stadsdelsförvaltning Besöksadress: Lindhagensgatan 76 Postadress: Box 49039, 100 28 Stockholm Telefon: 08-508 08 000 Fax: 08-508 08 099 E-post: kungsholmen@stockholm.se stockholm.se/kungsholmen

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Remissvar på Motion (2015:12) om tiggeriförbud, ändring av stadens allmänna ordningsföreskrifter

Remissvar på Motion (2015:12) om tiggeriförbud, ändring av stadens allmänna ordningsföreskrifter Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-08-04 Dnr 360-2015-1.5.1. Handläggare Emilia Tuvesson Telefon: 08-508 13 221 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-08-27

Läs mer

att avslå motion 2/2019: Ändra den lokala ordningsstadgan gällande passiv pengainsamling.

att avslå motion 2/2019: Ändra den lokala ordningsstadgan gällande passiv pengainsamling. Sida 1 av 7 127 Diarienr: KS-2019/00047 Motion 2/2019: Ändra den lokala ordningsstadgan gällande passiv pengainsamling; Marcus Bornemisza, Lars-Arne Ivert, Birgitta Ejlefall-Palm och Maria Nilsson (SD)

Läs mer

Kungsholmen i korthet 2016

Kungsholmen i korthet 2016 Kungsholmen i korthet 2016 Kungsholmens stadsdelsområde Stadshagen Kristineberg Fredhäll Marieberg Lilla Essingen Stora Essingen Folkmängd Kungsholmen 68016 Hela staden 911989 Bostäder Kungsholmen Hela

Läs mer

Svar på motion om att minska tiggeriet i Strängnäs kommun

Svar på motion om att minska tiggeriet i Strängnäs kommun 18:1 18:2 18:3 18:4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 18:5 Stabsavdelningen Dnr KS/2017:103-034 2017-08-09 1/4 Handläggare Hedvig Bouvin 0152-292 39 Svar på motion om att minska tiggeriet i Strängnäs kommun Förslag till

Läs mer

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats

PENSIONÄRSRÅDET ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl Plats SAMMANTRÄDE STOKOL L 201 8-01-25 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 25 januari 2018, kl. 13.30 14.15 Plats Närvarande Ordförande Vice ordförande Ledamöter Ersättare Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde i Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L torsdagen den 28 november 2013

Protokoll fört vid sammanträde i Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L torsdagen den 28 november 2013 Sid 1 (20) Protokoll fört vid sammanträde i Bolinderssalen, Hantverkargatan 2 L torsdagen den Justerat den 2 december 2013 Tina Ghasemi Catarina Agrell Närvarande: Ordförande (M) Tina Ghasemi Vice ordförande

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Svar på motion om att minska tiggeriet

Svar på motion om att minska tiggeriet Kommunstyrelsen 2016-09-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:241 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om att minska tiggeriet Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22)

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Utlåtande 2004: RI (Dnr 314-2977/2003) Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:22) av Jan Björklund m.fl. (fp) om

Läs mer

41 Övriga frågor. Skrivelse angående vänstermajoritetens svek om sommarjobb på Södermalm

41 Övriga frågor. Skrivelse angående vänstermajoritetens svek om sommarjobb på Södermalm Blad 41 Övriga frågor Skrivelse angående vänstermajoritetens svek om sommarjobb på Södermalm Christoffer Järkeborn m.fl. (M) och Anne-Lie Elfvén (FP) lade en skrivelse om sommarjobb. Dnr 283-2015-1.2.1.

Läs mer

Motion 1/2019 Lokalt förbud mot tiggeri i enlighet med gällande lagstiftning; Anders Ågren, Stefan Nordström, Marianne Löfstedt och Igor Jonsson (M)

Motion 1/2019 Lokalt förbud mot tiggeri i enlighet med gällande lagstiftning; Anders Ågren, Stefan Nordström, Marianne Löfstedt och Igor Jonsson (M) Sida 1 av 6 87 Diarienr: KS-2019/00033 Motion 1/2019 Lokalt förbud mot tiggeri i enlighet med gällande lagstiftning; Anders Ågren, Stefan Nordström, Marianne Löfstedt och Igor Jonsson (M) Beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

Utbyggnad av Arlanda flygplats

Utbyggnad av Arlanda flygplats Utlåtande Rotel I (Dnr 2017/000626) Utbyggnad av Arlanda flygplats Motion (2017:25) av Karin Ernlund m.fl. (alla C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen besvaras med

Läs mer

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S)

Protokoll 11/2018. Mikael Nilsson (M) Henrik Lundberg (M) Herje Larsson (L) Maria Skalin Alströmer (MP) Hans Tjernström (C) Folke Amnö (S) Sida 1 (22) Protokoll 11/2018 fört vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnds sammanträde torsdagen den 20 december 2018 kl. 18:00-19:00, Telefonvägen 30, Konferensanläggningen en trappa ner Ledamöter

Läs mer

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L)

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Utlåtande 2017:129 RVII (Dnr 106-358/2016) Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Kommunstyrelsen

Läs mer

Fattiga EU-medborgare en politik med både hjärta och hjärna

Fattiga EU-medborgare en politik med både hjärta och hjärna Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1482 av Fredrik Malm m.fl. (FP) Fattiga EU-medborgare en politik med både hjärta och hjärna Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd PM 2013:76 RVII (Dnr 326-2396/2011) Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Hemställan

Läs mer

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 23 februari 2017

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 23 februari 2017 Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor Protokoll nr 2/2017 Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma

Läs mer

Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M)

Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M) Utlåtande 2016:177 RIII (Dnr 106-500/2016) Tillträdesförbud till stadens simhallar Motion (2016:30) av Anna König Jerlmyr och Bo Sundin (båda M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Kungsholmen i korthet 2018

Kungsholmen i korthet 2018 Kungsholmen i korthet 2018 Stadsdelsnämndens ansvar Kungsholmens stadsdelsnämnd ansvarar för förskola, socialtjänst, äldreomsorg och parkmiljö på Kungsholmen och Essingeöarna. Stadsdelsnämndens ordförande

Läs mer

193 Svar på motion om att minska tiggeriet (KSKF/2016:241)

193 Svar på motion om att minska tiggeriet (KSKF/2016:241) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-10-11 Sida 1(4) 193 Svar på motion om att minska tiggeriet (KSKF/2016:241) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation Seppo

Läs mer

Sammanträde Torsdag 25 augusti 2016 klockan 18:00 Medborgarplatsen 25, plan 8. Slutet sammanträde

Sammanträde Torsdag 25 augusti 2016 klockan 18:00 Medborgarplatsen 25, plan 8. Slutet sammanträde Södermalm stadsdelsnämnd Föredragningslista 25 augusti 2016 Sammanträde Torsdag 25 augusti 2016 klockan 18:00 Medborgarplatsen 25, plan 8 Frågestund18:00-18:30 Medborgarna är välkomna att ställa frågor

Läs mer

... Magnus Lingen (s) Peter Lundén-Welden (m) Birgit Marklund Beijer (s)

... Magnus Lingen (s) Peter Lundén-Welden (m) Birgit Marklund Beijer (s) Box 24156 104 51 Stockholm Blad 1 tel vx: 08-508 10 000 Justerat den 5 december 2006.... Helena Bonnier (m).... Birgit Marklund Beijer (s) Närvarande: Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Helena

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Protokoll nr 5 / Rådet för funktionshinderfrågor

Protokoll nr 5 / Rådet för funktionshinderfrågor Södermalms stadsdelsnämnd Protokoll nr 8/2016 Sida 1 (7) 20170608 Protokoll nr 5 / 2017. Rådet för funktionshinderfrågor NYTT Prioriterade ärenden till Södermalms SDN. För att belysa rådet ståndpunkter

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 7 mars 2019 kl. 9.00 13.00 Ajournering kl. 12.05-12.35 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Victor Oskarsson

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2017 Tid: Kl.15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-5, 7-8, 10-15 Justerat den 13 september 2017 Anslaget den

Läs mer

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353

Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd 2 februari 2017 Sammanträde Torsdagen den 2 februari 2017 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum Sammanträdet inleds kl. 18.00 med öppet forum och information

Läs mer

FARSTA STADSDELSNÄMND

FARSTA STADSDELSNÄMND SIDA 18 11 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Svar på remiss från kommunstyrelsen BESLUT Stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen

Läs mer

Erbjud fritt inträde till Stockholms stads badhus och simhallar för kvinnliga EU-migranter Motion (2015:88) av Rickard Wall (-)

Erbjud fritt inträde till Stockholms stads badhus och simhallar för kvinnliga EU-migranter Motion (2015:88) av Rickard Wall (-) Utlåtande 2016:116 RIII (Dnr 106-2018/2015) Erbjud fritt inträde till Stockholms stads badhus och simhallar för kvinnliga EU-migranter Motion (2015:88) av Rickard Wall (-) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Södermalm stadsdelsnämnd. Slutet sammanträde. 4. Yttrande enligt 4 kap 10 föräldrabalken (FB) 5. Yttrande enligt 4 kap 10 föräldrabalken (FB)

Södermalm stadsdelsnämnd. Slutet sammanträde. 4. Yttrande enligt 4 kap 10 föräldrabalken (FB) 5. Yttrande enligt 4 kap 10 föräldrabalken (FB) Södermalm stadsdelsnämnd Föredragningslista 27 augusti 2015 Sammanträde Torsdag 27 augusti 2015 klockan 18:00 Göta Ark, Medborgarplatsen 25, Linnesalen plan 8 Den slutna delen av sammanträdet börjar kl.

Läs mer

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden

Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden PM 2015:4 RVII (Dnr 314-1547/2014) Samråd om ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden Remiss från Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, Stockholms läns landsting Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism

Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism PM Rotel I (Dnr KS 2018/1306) Betänkandet Informationsutbyte vid samverkan mot terrorism Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 5 december 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014 stadsdelsnämnd Sida 24 (57) 10 Förlängning av avtalet med Volvo IT den återstående optionsperioden (2017-2018) samt genomförandet av förnyad centralupphandling av gemensam IT-service remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Protokoll nr 6/2019. Protokoll 6/2019

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Protokoll nr 6/2019. Protokoll 6/2019 Protokoll 6/2019 fört vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnds sammanträde torsdagen den 23 maj 2019 kl. 18:00-20:15, Telefonvägen 30, Konferensanläggningen en trappa ner Ledamöter Abit Dundar (L) Ordförande

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585. Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 10 (31) 8 Remiss Förslag till reviderade riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Remiss från kommunstyrelsens, KS dnr 2018/585 Dnr 1.6-374/2018 Äldrenämndens beslut 1. Äldrenämnden godkänner

Läs mer

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Skrivelse

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2013-11-25 Socialnämnden Plats och tid Kumla, 2013-11-25, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Jan Engman (C) Lars Malmberg (S) Göran Andersson (M) Sölve Persson (S) Barbro Backlund (FP) Agneta Eriksson

Läs mer

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Blad 10 11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Beslut 1. Stadsdelsnämnden beslutar att stänga 28 lägenheter i Vintertullens servicehus och 29 lägenheter i Vintertullens vård-

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Utlåtande Rotel VI (Dnr 2017/000991) Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Motion (2017:40) av Per

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Bilaga 5:11 till kommunstyrelsens protokoll den 23 februari 2005, 34

Bilaga 5:11 till kommunstyrelsens protokoll den 23 februari 2005, 34 Bilaga 5:11 till kommunstyrelsens protokoll den 23 februari 2005, 34 PM 2005 RIV (Dnr 321-838/2004) Yttrande till Länsrätten (mål 20296-04) om laglighetsprövning enligt kommunallagen om översyn av resursfördelningssystem

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Plats och tid Sammanträdesrum A1, Engelbrektsgatan 15, kl. 13.30-14.55 ande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer (M) Turid Ravlo-Svensson

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Melodifestival för hemlösa i samband med Eurovision Song Contest i Stockholm 2016 Motion (2015:64) av Anna König Jerlmyr och Sophia Granswed (båda M)

Melodifestival för hemlösa i samband med Eurovision Song Contest i Stockholm 2016 Motion (2015:64) av Anna König Jerlmyr och Sophia Granswed (båda M) Utlåtande 2016:90 RI (Dnr 106-1457/2015) Melodifestival för hemlösa i samband med Eurovision Song Contest i Stockholm 2016 Motion (2015:64) av Anna König Jerlmyr och Sophia Granswed (båda M) Kommunstyrelsen

Läs mer

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Utlåtande 2017:269 RI (Dnr 123-1640/2017) Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet.

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Blad 15 8 Strategi för ökad trygghet Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Ärendet Stadsdelsnämndens verksamhetsplan för 2016 ger ett uppdrag att utveckla en strategi för att öka

Läs mer

Protokoll 2012-05-21

Protokoll 2012-05-21 2012-05-21 Plats och tid Filmstudion Hällabrottet, 2012-05-21, klockan 18:30 19:15 Beslutande Roger Arvidsson (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Katarina Hansson (S) Karl-Gunnar

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2016. Dnr /2016. Äldrenämndens beslut Sida 8 (33) 8 Remiss av förslag till Program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020 Remiss från kommunstyrelsen, dnr 155-1324/2016 Dnr 150-658/2016 Äldrenämndens beslut

Läs mer

Parkeringsapplikation för rörelsehindrade med parkeringstillstånd Motion (2017:7) av Martin Westmont (SD)

Parkeringsapplikation för rörelsehindrade med parkeringstillstånd Motion (2017:7) av Martin Westmont (SD) Utlåtande 2018: RVII (Dnr 106-343/2017) Parkeringsapplikation för rörelsehindrade med parkeringstillstånd Motion (2017:7) av Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND. Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl SAMMANTRÄDE SPROTOKOL L 201 7-09-14 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid Torsdag 14 september 2017, kl. 13.30 14.05 Plats Älvsjörummet Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Inger

Läs mer

Bistånd till illegala invandrare

Bistånd till illegala invandrare Utlåtande Rotel VI (Dnr 2017/001265) Bistånd till illegala invandrare Motion (2017:48) av Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen

Läs mer

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

5 Tertialrapport för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Sida 6 5 Tertialrapport 2 2016 för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Beslut 1. Budgetjustering begärs hos kommunstyrelsen med 0,6 miljoner kronor för ökade prestationer inom omsorgs om personer med

Läs mer

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083

Transumt. Protokoll 1 (7) Socialnämnden. Nr 9. Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00. Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 1 (7) Transumt Protokoll Socialnämnden Nr 9 Tid: Torsdagen den 18 december 2014 kl. 18.00-20.00 Plats: Stadshuset Lidingö, lokal KS-salen, 3083 Ledamöter: Amelie Tarschys Ingre (FP), ordförande Björn Engström

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 21 september 2016 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-3, 5-9, 11-13, 15-16 Justerat den 28 september 2016 Anslaget

Läs mer

Ulf Walther (S) Inga-Karin Mellberg. Sammanträde torsdag den 4 januari 2016 klockan 09:00 09:15

Ulf Walther (S) Inga-Karin Mellberg. Sammanträde torsdag den 4 januari 2016 klockan 09:00 09:15 NR1 /2016 Sammanträde torsdag den 4 januari 2016 klockan 09:00 09:15 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Slakthusplan 4, Gotland Ledamöter Ulf Walther (S) ordf Gustav Johansson (M) vice ordf Kristina

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND 2015-04-16 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-04-16, kl. 13.30-15.00 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Ledamöter Hans-Erik Kristersson PRO

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 19 december 2018

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 19 december 2018 Sida 1 (14) Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 19 december 2018 Tid: kl. 15:30-15:35 Plats: Stora kollegiesalen 1-11 Justerat den 20 december 2018 Anna König Jerlmyr Karin Wanngård

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 50 Godkännande av ärendelista... 61 51 Delgivningar... 62 52 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 63 53 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 64 54 Ansökan

Läs mer

Åtgärder mot tiggeri. Motion till riksdagen 2016/17:3229. Förslag till riksdagsbeslut. av Beatrice Ask m.fl. (M) M117 Kommittémotion

Åtgärder mot tiggeri. Motion till riksdagen 2016/17:3229. Förslag till riksdagsbeslut. av Beatrice Ask m.fl. (M) M117 Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3229 av Beatrice Ask m.fl. (M) Åtgärder mot tiggeri Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över ordningslagen

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 42-50 2 42 Tillstånd för alkoholservering till allmänheten - SMELOC AB (A Dahlbom)...5 43 Tillfälligt utökat tillstånd för alkoholservering inför Potatisfestivalen 2014 - Restaurang Åkanten...6

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND BLAD 18 15 Förslag från Rinkeby framtidskommitté Beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på medborgarförslaget Ärendet Rinkeby framtidskommitté har i juni 2013 lämnat in ett medborgarförslag, vilket omfattar

Läs mer

Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40

Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 Östermalm stadsdelsnämnd Föredragningslista 26 oktober 2017 Sammanträde Torsdag 26 oktober 2017 klockan 19:00 Östermalmsskolans aula, Banérgatan 38-40 OBS! Den slutna delen av sammanträdet endast för nämndens

Läs mer

Motion (2017:8) Inrätta ett Trygghetsråd i StockholmInrätta ett Trygghetsråd i Stockholm

Motion (2017:8) Inrätta ett Trygghetsråd i StockholmInrätta ett Trygghetsråd i Stockholm Utlåtande Rotel VII (Dnr 2017/000428) Motion (2017:8) Inrätta ett Trygghetsråd i StockholmInrätta ett Trygghetsråd i Stockholm Motion (2017:8) av Karin Ernlund (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 3 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 mars 2013 kl. 15.00 16.15 Justerat den 20 / 3 2013 Ewa

Läs mer

6 Yttrande över remiss av förslag till Program om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck AMN

6 Yttrande över remiss av förslag till Program om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck AMN Sida 6 (19) 6 Yttrande över remiss av förslag till Program om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck 2017-2020 AMN 2016-0269-01.06 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal Landsort

fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal Landsort KONTAKT Annika Hejde Palm 087372160 Annika.HejdePalm@familjebostader.com Protokoll 7/2018 fört vid sammanträde för AB Familjebostäders styrelse den 4 december 2018 kl. 08:15-09:30, Hammarby Allé 150, Lokal

Läs mer

S:t. Eriks torn - svar på medborgarförslag

S:t. Eriks torn - svar på medborgarförslag Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (3) 2018-02-26 Handläggare Fredrik Ekroth Telefon: 08-508 09 307 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:252 RVIII (Dnr 152-1047/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 18 oktober 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 18 oktober 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 18 oktober 2017 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-6, 8, 12, 14-15 Justerat den 25 oktober 2017 Anslaget den

Läs mer

Måltidsoptimering för minskat matsvinn i stadens skolor

Måltidsoptimering för minskat matsvinn i stadens skolor Utlåtande Rotel IV (Dnr 2017/001702) Måltidsoptimering för minskat matsvinn i stadens skolor Motion (2017:64) av Jonas Naddebo m. fl. (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat. Kommunstyrelsen 2017-11-07 1(3) 271 Svar på medborgarförslag - Inför kameraövervakning på Lagersbergsskolan samt beslut om uppdrag att ta fram en modell för kameraövervakning på skolor (KSKF/2016:623)

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND FÖREDRAGNINGSLISTA 10 APRIL 2013 Sammanträde Torsdag 10 april 2013 klockan 18:00 Spånga Folkan, Spångavägen 353 Öppet forum klockan 18.00 Denna del av sammanträdet inleds med

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat. Kommunstyrelsen 2017-11-07 1(3) 271 Svar på medborgarförslag - Inför kameraövervakning på Lagersbergsskolan samt beslut om uppdrag att ta fram en modell för kameraövervakning på skolor (KSKF/2016:623)

Läs mer

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 17 mars 2016

Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor den 17 mars 2016 Socialnämndens, Äldrenämndens och Överförmyndarnämndens gemensamma råd för funktionshinderfrågor Protokoll nr 3/2016 Protokoll fört vid socialnämndens, äldrenämndens och överförmyndarnämndens gemensamma

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden

Protokoll. Socialnämnden Socialnämnden 109-114 2 109 Ansökan om serveringstillstånd - Alingsås Golfrestaurang...4 110 Ansökan om Vård- och omsorgscollege...5 111 Genomförande av beslut om borttagande av hyressättningsmodell och

Läs mer

Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP)

Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP) PM 2011: RVII (Dnr 326-319/2009) Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18)

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-05-19 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 20 (28) 12 Omställning av enheten för ensamkommande barn och ungdomar Dnr 1.7.2-673/2016 Socialnämndens beslut 1. Förvaltningschefen får i uppdrag att genomföra den i ärendet beskrivna omställningen

Läs mer

Vinternatt 2 - extra insatser avseende fattiga EUmedborgare

Vinternatt 2 - extra insatser avseende fattiga EUmedborgare Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2014-11-10 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2014-11-25 Vinternatt 2 - extra

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 14 november 2018

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 14 november 2018 Sida 1 (21) Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 14 november 2018 Tid: kl. 15:30-15:40 Plats: Stora kollegiesalen 1-19 Justerat den 21 november 2018 Anna König Jerlmyr Karin Wanngård

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Tiggeriförbud, ändring av stadens allmänna ordningsföreskrifter Motion (2015:12) av Maria Danielsson m.fl. (alla SD) och William Hahne (-)

Tiggeriförbud, ändring av stadens allmänna ordningsföreskrifter Motion (2015:12) av Maria Danielsson m.fl. (alla SD) och William Hahne (-) Utlåtande 2015:111 RI (Dnr 106-524/2015) Tiggeriförbud, ändring av stadens allmänna ordningsföreskrifter Motion (2015:12) av Maria Danielsson m.fl. (alla SD) och William Hahne (-) Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Sammanträde torsdag 20 augusti 2015 klockan 18:30-20.10 Slakthusplan 4, Gotland Ledamöter

Sammanträde torsdag 20 augusti 2015 klockan 18:30-20.10 Slakthusplan 4, Gotland Ledamöter Sammanträde torsdag klockan 18:30-20.10 Slakthusplan 4, Gotland Ledamöter Ulf Walther (S) ordf Gustav Johansson (M) vice ordf. Kristina Öberg (S) Jimmy Lindgren (S) Parvin Araghi (S) Lars Sterneby (V)

Läs mer