Kuba

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kuba 2010-03-10 2010-04-20"

Transkript

1 Kuba

2 Vi har varit länge nog i Dominikansaka Republiken o ser fram emot ett nytt land, Kuba som vi hör mycket om. Både bra o dåligt! Vi räknar med att det ska ta oss ca 4 dygn till Santiago de Cuba. Väderprognosen ser bra ut med lungt väder(motor) de första timmerna för att sedan ge oss slör. 2 timmar ut från att vi kastat loss kopplas autopiloten in... Det visar sig att motorn har rostat ihop efter att den fått kanske 2dl saltvatten på sig påvägen in till Boca Chica ett antal veckor tidigare. Det var bara att vända. Av allt vi hört om Kuba så går det inte att få tag på reservdelar. Lite trötta på att så mycket verkar gå sönder just nu vänder vi iallafall tillbaka. Det visar sig inte helt lätt att hitta en Autopilot i DR heller men Tony på marinan har en vän som är villig att sälja sin nästan oanvända Autopilot. Bättre än inget plus att Tobbe lyckas få liv i en annan autopilot vi släpat med från Sverig Seglingen över blir ingen krämare segling, ingen överaskning. En front bromsas vilket gör att vi har molnigt o regn i 4dagar. Vinden ökar o minskar samt vrider var 15-30minut vilket gör att vi måste segla väldigt aktivt. Som långseglare blir man lätt bekväm. Man vill läsa bok o ha sin ro. Det känns när man väl når land att vi seglat aktivt för vi är trötta. Efter 4dygn till havs brukar vi vara riktigt utsövda.

3 Vad ska man bunkra inför Kuba? Vatten (marinorna har vatten men inte driksvatten. Det går att köpa men är dyrt o krångligt) Mat, allt du tänkt äta o dricka under tiden i Kuba. Det finns mat att köpa men dyrt. Alla reservdelar du normalt behöver, marinbutiken finns inte riktigt här Frukt o Grönt. Hittar du marknaden finns det otroligt fina grönsaker till mycket får kubanska peso. Det är även möjligt att köpa bröd o ägg. Även kött kan finns att köpa men inte alltid samma hygien vi är vana vid. Rom o ciggarrer är billigt. Den lokala rommen ligger från 20 sek o ciggarrerna för folket på mindre än 1sek styck. Det finns mycket mer att få tag i än vad vi trodde men det varierar från dag till dag.

4 Det är ju oxå en intresant uplevelse att klarera in i Kuba. Det hela tog oss 6timmar. Vi hade 7 olika myndigheter som kom i tur o ordning. Vi fick ha kvar våra ägg vilket vi var glada åt, annars får man inte ta in kött eller ägg. De värsta var kustbevakningen. De sökte igenom hela båten, varenda liten sak i alla skrymslen och fack. De vände tillochmed ut på fickorna på våra kläder. Jag vet inte hur många gånger de fråga om vi inte rökte marijuana. De berättade att staffet för marijuana är 200månader i fängelse. Det mest komiska var att de hittade lite löv i en av Tobbes byxor (som han inte använt sedan vi traskade i skottlands skogar). Detta var ju givetvis mariana. Tobbe sa bara, testa ni o elda så får ni. Till saken ska oxå tilläggas att de först genomsökt båten med knarkhundar. Det är bara att le!

5 Kuba är som man förväntar sig men något påfrestande imellanåt. Det det är fullt av gamla 50tals bilar och vackra o fula byggnader. Från marinan tog vi en privattaxi för 5cuc till Santiago de Kuba, som oxå är Kubas största stad. Den är rätt turistig vilket är lite jobbigt när man är blond efter som alla tror att man är snuskigt rik, vilket man är jämfört med kubanerna. De är däremot inte fattiga, gratis hus, el, utbildning, sjukvård och mat/basbehov. Månadslönen är däremot inte hög, ca 100sek vilket gör att många försöker göra affärer med oss turister eftersom de då kan tjäna en månadslön på en dag. Dagens lunch, pizza! Kubanerna själva äter ostpizzan men försäljaren tyckte att vi har nog råd med specialaren med kött på. Jätte gott!

6 Det är lite komiskt när man växlar i Kuba. Staten tar 20% om man växlar US dollar till Kubanska turistpengar (vi får egentligen inte ha riktiga peso). Det är inte ok för en Kuban tex att ha US dollar på fickan. Det är ett litet straff som Fidell tänkt ut. Men om man använder kontokortet gör de om till us dollar som de drar från kortet vilket blir turist pengar(convertible pesos, cuc). Den bästa växlingskursen får man nog på euro.

7 Saftblandarens tid är inte förbi i Kuba! De lokala fiken är billiga o goda men du får äta fort så nästa kan få ditt glas.

8 I Santiago testade Tobbe den kubanska frisören. Det blev riktigt bra faktiskt och kostade 30sek. Kubanerna själva har gratis klippning så pengarna hamnade i frisörens ficka, Inte oss emot. Vi hade gärna förstått Spanska för de på salongen hade väldigt roligt åt Tobbes otroligt blonda och så mycket hår. Det var nog första gången detta golv såg blonda lockar!

9 Vi träffade en kubansk familj som kunde fixa allt för oss. De sålde ciggarer, mat, disel och allt annat du skulle tänkas behöva. De bjöd oss oxå på middag, vilket var lite roligt att vara med om men givetvis något som ingick i deras affärsidé. Det är inte lagligt för dem att göra dessa tyer av affärer så det sker på kvällstid när färre ögon ser. Vi köpte bland annat diesel av dem, vilket var ett himla smussel med. Mamman i huset tvättade vår tvätt mot lite tvättmedel, klorin, ett par gamla tröjor och ett lakan. Hon var glad. Här är saker som tvål, rengöringsmedel tandborstar och liknande väldigt dyrt. Det kostar ca 10 till 20% av månadslönen och kläder ska vi inte tala om. Trots detta är folket hela och rena o är mycket modeinriktade.

10 Notera, räkost i Kuba plus en tröja till frukost. Vi kunde nästan varit i Sverige. Nu har vi fått nog av hettan i Santiago vi längtar ut dit man kan bada och kolla in reven som vi hört så mkt om. Nästa anhalt blir Cabo Crus. Viket är helt omgivet av rev viket gör att vi har plattvatten. Kameramannen måste haft en illusion om att vi fortfarande levde med filmrullar och att man ska spara på bilderna för vi har ingen över viken, synd. Revet är inte att klaga på heller, otroligt mkt fisk o stora.

11 Vi har inte tur nu när vi är i ingenmansland, påväg till Cabo Crus sprack glaskoppen för vattenuppsamling på förfiltret så motorn fick ingen diesel. Det var tur att det hände där det hände för vi var 2nm från revet o då vill man att motorn ska funka. Nu ska vi försöka ta oss upp till Manzanillo där det ska finnas en båtliknade affär och denna stad ska vi får gå iland i. I Kuba får man nämligen inte gå iland där man vill och man får inte ankra vart man vill heller, tydligen. Idag när vi släppt ankar Niquero kom kustbevakningen och flyttade på oss. Nu ser de oss från kontoret. Vi skulle ju annars kunna ta med en Kuban eller två...

12 Inatt har Guarda(kustbevakningen) hållt koll på oss hela natten från deras båt, 200m ifrån oss. Vi ligger i en ankringsvik precis utanför Manzanillo. Vi har oxå sällskap med en Amerikansk båt Emma, vilket är mkt trevligt.

13 Ett under att vissa båtar flyter! Denna har mest friggolit o någon enstaka planka Med tanke på att Guarda hållt ett öga på oss hela natten trodde vi att de skulle komma springandes när vi släppt ankaret precis under näsan på dem, men de var mer svårflörtade än så. Det visar sig att Manzanillo inte längre är en Port of Enter vilket betyder att vi inte är tillåtna att gå iland. Iland får man tydligen bara gå om det finns en marina. Men myndigheterna var inte helt tydliga med detta så vi tog oss iland ändå. Vi ville ju desutom fixa vårt filter. Det var ju därför vi kom hit.

14 Cykeltaxi till verkstaden, en ny upplevelse. Kedjan hoppar ett par gånger och den tidigare pråpra chaffören är riktigt svettig. Han får tre gånger priser som vi hoppas att han kan fixa sin cykel för! Efter mycket kroppspråk, några spanska ord och penna, papper lyckas vi hitta vår mekaniker. Han tillverkar en ny vattenkopp i mässing m.h.a. de skärvor som är kvar av filtret. Resultatet är otroligt bra! De är duktiga mekaniker o luttrade i att reparera. Sen var prisetm mycket förmånligt också endast 140sek för allt.

15 Olika fortskaffningssystem i Kuba. Väldigt få har bil iallafall. Vi har testat de flesta, hästbussen, vanliga bussen, taxin, appostlahästen(vanligast bland kubaner) och cykeln

16 Manzanillo är en äkta kubanskstad. Vi är de ända turisterna här. Staden är pampig men väldigt sliten. Det måste har varit en syn då staden hade sina glansdagar. Ingen i Kuba bakar själv bröd. Även för kubaner är det tokbilligt att köpa bröd!

17 Detta stånd var populäras av alla. Det är en ölvagn där du köper öl I dina egna dunkar! Klockan 07:00 vaknar vi denna lördagmorgon och undrar om diskoteket precis öppnat dörrarna men det visar sig vara marknad i Manzanillo, nästan samma. Mängder av folk och stånd med grönsaker m.m. Dessutom resturanger på gatan vilket var mycket gott!

18 Guidebökerna som finns att köpa över Kuba är tio år gamla. Det händer inte mycket på 10 år i Kuba men en uppdatering hade inte varit fel! Nu har vi fått nog av myndigheter så nu ska vi ut till alla småöar o ankra. Det finns många skyddade vikar att ankra i och troligen kommer du ligga där helt själv. Kanske kommer en fiskare förbi och säljer hummer eller två för lite fiskekrokar eller mat, vilket inte är helt fel!

19 Topp5 på strandlistand utan tvekan! Du tar jollen genom en kanal i mangrovin o så hamnar du på en paradisstrand där du är helt själv, inte illa!

20 Mycket mangrovi blir det och mycket knott. Ibland är vattnet mycket klart men på andra ställen är det mörkgrönt. Det är inga öar du tar en joggingrunda på men en liten strandremsa kan du hitta om du har tur!

21 The Gardens of the Queen! Åkt hit, får inte missas!! Det är så otroligt mycket fisk, hummer o koraller och de är inte det minsta rädd för dig. Man snorklar 1m från stora(1-2m breda) stingrockor, Stora barakudor, Groupers, snappers o allt annat du kan tänka dig.

22 En o annan fulfisk kan man tydligen oxå hitta!

23 Sir Pastasås var ute o sprang mitt på blanka dagen, mycket smaskigt. Inte hade man trotta att man kunde äta sig trött på hummer.

24 Efter 21 dagar utanför civilisationen ligger vi nu I hamn I Casilda. Utsikten är inte att klaga på med maffiga berg i bakgrunden. Casilda ligger 3mil utanför staden Trinidad, som är en av Kubas första. De är speciellt omtalad för att vara Kubas vackraste, och det måste ju ses! Från Casilda har vi även tänkt att ta bussen till Havanna.

25 Ja, själv är man inte i Trinidad. Det är fullt av turister. Staden är vacker men med kryddade priser. Något förvånande för Kubanerna har inte tagit extra betalt innan. Efter lång tid för ankar hade vi gärna fullt på med frukt o grönt med hade svårt att hitta grönsaker att köpa. Turister i flock

26 Till Havanna åkte vi Taxi. Det kostade samma som bussen men släpte av oss mitt I smeten. Vi hade ingen info om hur Havanna såg ut, vad man skulle se eller ngt boende. Vi frågade taxin efter ett familje Hostel o fick ett fint rum 2min från centrum för 25cuc/natt. Det fina med att bo hos en familj är att de gärna hjälper en o berättar om staden de bor i.

27 Gamla stan är riktigt vacker, vackrast I Kuba enligt oss. Det syns att pengar och energi lagts på att bevara byggnader.

28 Kubanerna är riktigt duktiga på både rom o musik. Vi gick även på salsaklubb men hade nog otur med bandet som spelade. De på barerna var mycket bättre! Vi trodde Havanna skulle vara stygt mot vår budget med det finns forfarande resturanger med priser i riktiga pesos=billigt!

29 Alla stora män vill tydligen ha en obelisk att stoltsera med, även Fidel.

30 Nu har vi fått nog av städerna o längtar ut till ankringsvikarna där vi kan bada o vara själva, sån lyx! Vi tar oss till Cayo Largo, eftersom det är sista stället där man kan klarera ut ur kuba på sydsidan för att sedan ta oss till Mexico. Cayo Largo har inte allt för mycket att erbjuda enligt oss. Det är endast turister här och en fin strand. Kuba är ibland som att segla i en swimmingpool

31 Utanför Cayo Largo finns en liten ö man kan åka till med jollen. Här finns massa leguaner som inte är rädda för dig. Läskigt stora! Kubansk farledsmarkering. Nej vi skojar inte. Denna har ju desutom topptäcken vilket är ett plus!

32 Efter vi lyckats deklarera ut oss ur Kuba seglar vi vidare till några ankringar närmare Isla Mujerres i Mexico som är vårat nästa mål på resan. Det är ca 240nm bort, men mer om detta nästa gång. I Kuba är allt lite upp och ner, ibland! Torbjörn & Helena

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

Resebrev december 2009. Vi seglar till Kap Verde & utforskar öar

Resebrev december 2009. Vi seglar till Kap Verde & utforskar öar Resebrev december 2009. Vi seglar till Kap Verde & utforskar öar Ytterligare ett par dagar blev vi kvar på La Gomera. Detta är helt klart inte Elins domäner! Förra året när vi var här försvann vår Elin

Läs mer

Minor Field Studies MFS stipendium

Minor Field Studies MFS stipendium Minor Field Studies MFS stipendium Reseberättelse från Honduras Vi var i Honduras från 17:e februari till 30:e april 2004. Vi landade i San Pedro Sula efter en skakig landning i mörkret. Regnet öste ner

Läs mer

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Inledning Jag utförde mina utlandsstudier under fem veckor på ett sjukhus i Usangi, en by som ligger uppe i bergen i norra delen av Tanzania. Usangi hospital, är

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

Bortom standardavvikelsen

Bortom standardavvikelsen Bortom standardavvikelsen Elisabeth Nilsson Boksidan Förord Alla personer och de flesta händelser i denna berättelse är helt uppdiktade. Tyvärr gäller emellertid inte detsamma för de hemska händelser som

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en www.uppsalastadsteater.se, 018-14 62 00 Sagan om Losern & Skönheten Iett

Läs mer

Minst 50 nyanser av blått - semester på Bahamas april 2013!

Minst 50 nyanser av blått - semester på Bahamas april 2013! Minst 50 nyanser av blått - semester på Bahamas april 2013! Efter flera dagar med åskoväder lyckades vi pricka ett hål och kom iväg på vår första semesterdag. Under blygrå himmel och i lätta sydostliga

Läs mer

Prutning Familjen Pak Pah

Prutning Familjen Pak Pah Ja, så har vi nu seglat lite i den Indonesiska övärlden. Det är en överraskning att det finns så lite turister här och för att inte tala om seglare. Vi har bara sett två andra segelbåtar fram tills nu.

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Hemsegling med Svea af Käringön

Hemsegling med Svea af Käringön Hemsegling med Svea af Käringön Måndagen den 11 januari klev vi på Ryanars flight 9503 på Skavstas flygplats med destination Beauvais utanför Paris. Anledningen till resan var att vi skulle segla hem ännu

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1

Rivstart B1+B2. Lärarhandledning. Hörförståelsetexter. Kapitel 1 Rivstart B1+B2 Lärarhandledning Hörförståelsetexter Kapitel 1 5 A 1 Jag brukar träna tre gånger i veckan. Om det regnar eller snöar tänker jag ofta. Usch, jag vill inte Men sedan när jag har tagit på mig

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Det behöver bli öken

Det behöver bli öken Det behöver bli öken Av: Johannes Djerf Det var varmt, ja det var olidligt varmt där han gick. Han hade varit ute på vandring i 40 dagar nu. Han var helt utmattad. Och den här dagen var inte direkt svalare

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Reseberättelse Utbytesstudier i Taiwan National Chiao Tung University

Reseberättelse Utbytesstudier i Taiwan National Chiao Tung University Reseberättelse Utbytesstudier i Taiwan National Chiao Tung University Taipei Det började med att jag anlände till Taiwans huvudstad Taipei i slutet av augusti 2013, första dagen hade jag bokat ett hotell

Läs mer

-Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst.

-Strunta i det! han är ju här nu sa jag med en stressad röst. Sverige runt! Kapitel 1. Flyget! -När kommer han? -Snart hoppas jag. -Planet går ju snart. -Vänta där är han ju sa jag tillslut. -Skynda dig sa Steffi och Zara i mun på varandra. -Vi blev lite oroliga!

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Hej då! Vi ses snart igen!

Hej då! Vi ses snart igen! Kapitel 1 Min familj Hej, jag heter Amos. Här är min familj. Min stora härliga familj som jag tycker så mycket om. Det är jag som har den röda tröjan med ett A på. Mitt namn börjar på A och slutar på S

Läs mer

2. Så råkade jag vara otrogen igen

2. Så råkade jag vara otrogen igen 2. Så råkade jag vara otrogen igen När Anna kom en kväll i februari och sa att vi skulle sätta oss och prata lite trodde jag att hon skulle fria. Jag hade fel. Jag har träffat en annan. Jag blev helt chockad,

Läs mer

Chengxian, Gansu Province, Kina Den 14:e april, 2007

Chengxian, Gansu Province, Kina Den 14:e april, 2007 Chengxian, Gansu Province, Kina Den 14:e april, 2007 tomas.stenback@home.se rachel.stenback@home.se Telefon i Kina: +86 939 3200667 Telefon i Sverige 018-4951537 Besök gärna vår hemsida www.e455.se/kina

Läs mer

D.I.G.I.M.O.N DIGITALA MONSTERS.

D.I.G.I.M.O.N DIGITALA MONSTERS. Ett filmmanus av Joakim Johansson. D.I.G.I.M.O.N DIGITALA MONSTERS. Bygger på en story av Joakim Johansson. Andra Utkast. EXT Motala\ Brunnsvik. Kväll. Det regnar och folk håller på med sina vanliga sysslor,

Läs mer

BABBEL Nr 3 År 2014. Malvina OlivhArbetsterapeut inom LSS. Håkan Olsson berättar om sitt jobb på Styrmansgården.

BABBEL Nr 3 År 2014. Malvina OlivhArbetsterapeut inom LSS. Håkan Olsson berättar om sitt jobb på Styrmansgården. BABBEL Nr 3 År 2014 Malvina OlivhArbetsterapeut inom LSS Håkan Olsson berättar om sitt jobb på Styrmansgården. 1 BABBELS REDAKTÖRER HAR ORDET Bäste läsare, som du säkert redan upptäckt så ser inte tidningen

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer