Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1 Fråga 1 Bildfråga Vilka låtar döljer sig bakom bilderna? A. En svensk låt-titel B. En engelsk låt-titel C. En svensk låt-titel

2 Fråga 2 Musik och film Redan på stumfilmens tid användes musik som illustration till filmerna. Men efter ljudfilmens genombrott har många filmer innehållit musik. De tre filmerna som vi frågar efter här är dock exempel på just genren musikfilmer. Vilka tre filmer beskrivs nedan? A. Filmen, som släpptes 1965, handlar om en österrikisk familj som 1938 flyr sitt hemland för att undkomma nazisterna. Kända sånger ur filmen är Climb every mountain, My favorite things och Edelweiss. B. Filmen från 1991 är regisserad av Alan Parker och handlar om en ambitiös ung Dublinkille som ger sig i kasat med en utmanande uppgift. Han samlar ihop andra Dublinbor ur arbetarklassen och bildar ett band som sjunger och spelar soulmusik i 60-talsstil. Kända sånger är Mustang Sally, Try a little tenderness och In the midnight hour. C. Filmen är från 1975 och handlar om Bostwick och Sarandon som får motorstopp och tar sin tillflykt till ett mystiskt gammalt hus befolkat av knäppskallar från Transylvanien. Kända sånger är Time warp, Dammit Jane och Wild and untamed thing.

3 Fråga 3 Den ideella sektorn Sverige sägs vara ett av världens föreningstätaste länder och floran av ideella organisationer är stor. Vilka organisationer gömmer sig bakom dessa beskrivningar? A. Partipolitiskt och religiöst obunden. Bildades 1971 och är organiserat i ett förbundskansli i Stockholm och fem regionkontor: Göteborg, Malmö, Norrköping, Stockholm och Umeå. Organisationen verkar som en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället. Vilken är organisationen? B samlades en liten grupp av landets främsta professorer och naturintresserade för att bilda organisationen, under parollen "kunskap om och kärlek till vår natur". Har idag ca medlemmar. Organiserade i 24 länsförbund på regional nivå och ca 270 kommunkretsar på lokal nivå. Ideell organisation med kraft att förändra. De sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Samarbetar med över 50 liknande organisationer över hela världen Vilken är organisationen? C. Startades i Uppsala 1885 och har idag ca medlemmar. Lokalt ordnas aktiviteter i 84 lokalföreningar. Organisationens formulerar sin uppgift så här: Vi vill vara den lokale fiskaren som tipsar om grundet där du kan fånga den bästa fisken, vi vill vara den väderbitne öbon som visar var den undangömda stranden ligger. Vi vill vara den initierade stadsbon som kan visa vägen till storstadens pärlor. Vilken är organisationen?

4 Fråga 4 Stor och ståtlig Det tidiga 1600-talet var en tid då Sverige expanderade i Östersjöområdet. En grundsten i imperiebyggandet var en slagkraftig flotta. Under 1620-talet var Sverige i krig med Polen och 1625 beställde den svenske kungen Gustav II Adolf nya skepp. Ett av dem fick namnet Vasa. A. Vilket år och datum sjönk regalskeppet Vasa enligt den idag tillämpade tideräkningen (Gregorianska kalendern)? B. Vintern 1625 höggs virket till Vasa. Vad hette den egendom där en stor del av ekarna till båten växte? C. Nedan är en knop som är användbar på sjön. Kanske borde den ha används på regalskeppet Vasa. Vad heter den?

5 Fråga 5 I minnets värld Idag har de flesta av oss en mobiltelefon och en del telefoner är så avancerade att de kan göra allt.. utom att ringa. Utvecklingen har gått fram med stormsteg. Det är bara drygt 60 år sedan den första datorn var i funktion. Den första elektroniska datorn lär vara Integrator and computer tillverkad mellan av Mauchly och J. Presper Eckert. Datorn kallades ENIAC (Electronic numerical). Datorn vägde 80 ton, var 26 meter lång och 2,6 meter hög. När man skulle starta maskinen drog den otroligt mycket ström. Den innehöll elektronrör men hade den inte större kapacitet än dagens miniräknare, 5 kb. Och kommer ni ihåg de första datorerna som vi började använda på kontor och hemma? En värsting-dator kunde innehålla en hårddisk på MB. A. Persondatorn fick sin start i januarinumret 1975 av tidskriften "Popular Electronics". Inne i tidningen kunde läsaren hitta ritningar till en hemgjord dator. Den som var händig med lödkolven kunde köpa en byggsats för 439 dollar. Den var med dagens ögon mätt en mycket enkel dator. Den hade 256 bytes i interminne och styrdes med knappar, switchar och lampor på framsidan av datorn. Denna dator brukar i dag kallas den första persondatorn. Företaget hette MITS och datorn var... Ja vad hette datorn? B. Vissa minnestyper medger direkt åtkomst till alla adresser ex RAM-minne, medan andra kräver en annan form av sökning tills den angivna adressen nås. Vad kallas denna sökning (sökform)? C. Idag finns minneskapacitet på många MB på en mobiltelefon, ett USB-minne kan lagra 1GB osv. Det som är lagrat i ett minne är bitar det är uppbyggt av binära tal. Binära tal består bara av ettor och nollor (1 och 0). Dessa siffror (alltså en etta eller en nolla) kallas för en "bit". Skriver man ett tal som innehåller åtta 1:or och/eller 0:or, så kallas talet för en byte, och om du skriver ett tal som innehåller två byte (eller 16 bit) så kallar man det ett "word". Hur skriver man talet 13 i binär form?

6 Fråga 6 Hitta rätt väg Svara på frågorna och följ den pil som visar rätt svar på frågan. Varje ruta har en bokstav. Dessa bokstäver bildar ett ord när de kastas om i rätt ordning. Den åttonde och sista bokstaven finner ni i nedersta raden av rutor. A. Vilket är det ord vi söker, när ni har bokstäverna i rätt ordning? B. Svara även på frågan i den åttonde och sista rutan. Sant eller falskt?

7 Fråga 7 Botanik en ört Skogen är full med växter, bland annat örter. I denna fråga söker vi just en flerårig ört som förekommer i torr barrskog, främst under juli till augusti. Den är cm hög, och blommorna sitter i en nedåtböjd klase. Växten saknar det gröna bladfärgämnet som finns i de flesta växter och hjälper växten att omvandla vatten, koldioxid och solljus till energi och syre. Därför är örten gulvit till färgen, och får sin näring från en svamp, som i sin tur lever på tallrötter. Stjälken är ganska tjock och något köttig, bladen är fjällika och gulaktiga liksom stjälken. A. Vad kallas det gröna bladfärgämnet som omvandlar vatten, koldioxid och solljus till energi och syre, hos en växt? B. Vad kallas en växt som tar sin näring från en annan växts förmultnade växtdelar, eftersom de inte själv skapa sin egen energi, då de saknar det gröna bladfärgämnet (se a-frågan)? C. Vilket är den ovan beskrivna örtens svenska namn?

8 Fråga 8 Kramvänlig eller oformlig klump? Barbapapa, (läses barbapappa ), är både namnet på en av karaktärerna och namnet på en fiktiv familj/art i en serie illustrerade barnböcker. Originalböckerna är skrivna på franska, och namnet Barbapapa är en lekfull omskrivning av barbe à papa som är franska för sockervadd (ordagrant: "pappas skägg"). A. Vad heter författarna till böckerna om Barbapapa? Båda efternamnen krävs. B. Vad heter alla medlemmar i Barba-familjen på svenska? Alla namnen krävs för att få poäng här. C. Barbapapa föddes ur jorden när en pojke (Jakob/Per) gjorde vad i sin trädgård?

9 Fråga 9 Gåtfulla platser i Sverige Det finns platser som i århundraden retat människors nyfikenhet och satt vår fantasi i rörelse. Platserna har gett upphov till spekulationer och teorier av olika slag och de lockar än idag besökare som vill försöka förstå och lära sig om historien. Vilka är de gåtfulla platserna? A. Detta får nog anses vara en magisk plats, nära kusten i de sydligaste delarna av vårt land. Sommartid är det fullt med turister som försöker förstå eller bara njuta av den vackra platsen och utsikten. 59 stora stenblock bildar en 67 meter lång formation och det måste ha kostat mycket möda att både leta reda på och sedan släpa upp dem på åsen. Det första kända dokument där stenarna nämns är en rapport om traktens fornminnen från prästen Niels Ipsens i Vallberga till den danska kungens kansli år Ingen kan med bestämdhet avgöra konstellations syfte eller varför stenarna står som ett skepp. Vilken är platsen? B. Om någon ort i werlden ser hiskelig ut, är wisserligen denna en af de grymmaste, skriver Carl von Linné som besökte platsen under en resa Sägnen säger att landets alla av ett slag samlas där en natt om året för att festa med djävulen. Hon är en svårtillgänglig dam, omgiven av lynnigt väder och toppen är 86 meter över havet, samt har en vacker och åtråvärd ljusröd granit. Vilken är platsen? C mördades en upprorsman och frihetshjälte av Måns Bengtsson Natt och Dag på en ö i en av Sveriges större sjöar. Det sägs att mordet skedde med en yxa, där det första hugget kostade tre avhuggna fingrar, det andra hugget tog i halsen och det tredje klöv huvudet. Det har inte kunnat bevisas exakt vilken ö som var platsen för detta dåd, utan inte mindre än fem holmar eller öar har blivit utpekade som den rätta mordplatsen. År 1818, 382 år efter dådet, restes dock ett monument över den mördade frihetshjälten på en av de utpekade öarna. Vad heter ön med där detta monument finns?

10 Fråga 10 Psykologi är mer än Freud Freud i all ära men psykologi är mer än hans tankar. Här presenteras tre personer som varit med och utvecklat psykologin i tre olika riktningar, existentiell psykoterapi, utvecklingspsykologi och kognitiv psykoterapi. Med ledning av dessa korta presentationer bör ni kunna hitta dessa välkända psykologiforskares namn. Vilka är de? A. Jag har varit professor i psykiatri vid Stanford University i Kalifornien. Jag har författat om existentiell psykoterapi. Jag har fått många fina utmärkelser bland andra APA:s Fundations Fund Prize in Psychiatry på 1970-talet. I en uppmärksammad bok som kom ut på 1990-talet fick ett av kapitlen ge namn åt boken där skrev jag om min relation till min mamma. Vem är jag? Efternamn räcker för poäng. B. Jag är spädbarnsforskare. Jag har självpsykologin som grund för de teorier jag skrivit om barns utveckling vilka jag presenterade i en uppmärksammad bok på1980-talet. I mina teorier så har jag använt mig och introducerat begreppet RIGs vilket är en förkortning av Representationer av generaliserade interaktioner. Vem är jag? Efternamn räcker för poäng. C. Jag började min bana som psykiater och psykoanalytiker innan jag var en av dem som började utveckla den kognitiva terapin och den kognitiva personlighetsteorin under 1960-talet. En viktig vändpunkt i mitt arbete var när jag gjorde upptäckten av automatiska tankar. Jag belönades med ett stort amerikanskt medicinpris Vem är jag? Efternamn räcker för poäng.

11 Fråga 11 Vatten, vatten, massor av vatten! Jordens yta består till stösta del av vatten vad kan ni om vatten egentligen? A. För 365 miljoner år sedan slog en meteorit ner i Dalarna och bildade en sjö med flera mindre sjöar runt omkring. Vad heter den stora sjön som har ett djup på som mest 134 meter? B. Eyresjön är landets största, och ligger ungefär 13 meter under havsytan. Det är dock inte alltid den är (helt) fylld med vatten, då den ligger i en öken. Vilket är landet? C. Finland brukar kallas Tusen sjöars land. Men exakt hur många sjöar finns i landet som är större än 500 kvadratmeter?

12 Fråga 12 Fransk film i framkant Många av filmens pionjärer kom från Frankrike. Bröderna Lumière gjorde världens första filmer, Émile Cohl gjorde den första animerade filmen, och Georges Méliès var en föregångare i att experimentera med tekniken. Idag är den franska filmindustrin den europeiska filmindustri som har det största antalet sålda biljetter. A. En genre Fransk film fick ett stort uppsving under 1960-talet. Filmerna hade existentiella teman, med en betoning av individen och ett gillande av det absurda i människans existens. Inte bara teman och uttryck var viktigt, utan också hur de filmades. Man filmade ofta ute på stan och tog avstånd ifrån idén om filmer gjorda i en studio. Lätta kameror, ljus- och ljudutrustning var uppfinningar som regissörerna utnyttjade. Man känner igen dessa filmer på deras flytande rörelser, ofta med scener där kameran följer filmens karaktärer längs Paris gator. Vad kallades denna genre? B. En film En av de tidiga filmerna inom genren som vi frågar om i A-frågan handlar om en man som efter att ha stulit en bil och mördat en polis försöker rymma till Rom tillsammans med sin flickvän som är journalist. Vi vill ha filmens franska titel. C. En sång Vi är ute efter en sång som sjungs av den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i den här franska filmen från 1961: Filmen utspelar sig innan och efter första världskriget och handlar om två studenter; en österrikare och en fransman som båda blir förälskade i samma kvinna. I 20 år är det allt de kan tänka på, de är som förtrollade av henne och hon är än med den ena och än med den andra, utan att någon av dem ger upp. Ända tills hon får allt att ta en annan vändning. Filmens titel består av de två männens namn. Vad heter den sång som kvinnan i filmen sjunger? Vi är ute efter den franska titeln.

13 Fråga 13 Idrottens pris Sporten omsätter miljarder kr varje år på olika sätt det är reklam, hyror, entréintäkter, löner. När det tex gäller NHL-hockeyn så är säsongens lönetak 56,8 miljoner dollar per lag. Till det kommer alla omkostnader för utrustningar, hallar, resor mm. Vidare satsar tillverkare av sportartiklar stora pengar på reklamkontrakt med utövare det handlar helt enkelt om miljardindustri bara inom denna del av idrotten. A. År 1946 var det stor turbulens i Idrotts-Sverige - drygt 200 idrottsledare och ett 40-tal aktiva var involverade i en idrottslig penningkarusell och ett stort antal av dem blev också straffade. Halva Friidrottsförbundets styrelse fick avgå, amatör- och straffregler samt andra bestämmelser omarbetades i syfte att anpassa dem till en "modernare" tävlingsidrott. Två svenska idrottsmän, som innehade flera världsrekord och ansågs som världens bästa, stängdes av "för evigt" av sitt förbund för brott mot amatörreglerna, eftersom de tävlat mot betalning. Vilka var de två idrottsmännen? För- och efternamn på båda behövs för poäng. B. Nu för tiden är idrottsgalorna förknippade med pengar, stora summor. I årets Golden League i friidrott fick deltagarna dela på vinstpengar, bonuspengar och Appearence money. Utöver detta fick de deltagare som vann sin gren i samtliga deltävlingar dela på en miljon USA-dollar i prispengar. Vilka var de tre som lyckades med detta under 2009 års Golden League? Efternamnen räcker för poäng. C. Idrott och reklam är tätt hopknutna. Ett av flera varumärke som varit och är är sponsor till OS är Coca-Cola sedan Kanske ett klokt drag eftersom OS är ett arrangemang som har genomslag över större delen av världen. I dag finns drycken i mer än 200 länder. När vi nu talar om mängder hur många liter dryck totalt sålde Coca-Cola company i Sverige 2008? Ange svaret i hela miljoner liter.

14 Fråga 14 Framtidens bil? Bilmärket Saab har det varit mycket skriverier om under det senaste året. Lyxbilstillverkaren Koenigseggs planer på att köpa Saab har fått många att hoppas inför framtiden. Men redan för många år sedan så började det tillverkas Saab-bilar. Dock var det ju flygplan som var företagets första produkter, men när andra världskriget tog slut så ville man hitta nya inkomstkällor, och bilar blev lösningen. A. Den första bilen man tillverkade hette SAAB 92. När man började bygga Saab-bilar så hade man 5 målsättningar som man ville nå; Säkerhet, låg vikt, tidlös formgivning, lågt luftmotstånd och Vad? B. Säkerheten är något som man jobbat med på olika sätt, och 1972 var Saab först med att införa något i sina bilar för att just skydda passagerarna. Vad? C. Reklam är viktigt för ett företags försäljning och nu för tiden även att visar att man tänker på miljön. Detta gjorde att Saab 2006 valde att göra reklam för Saab Bio Power. Musiken i reklamen, som var specialskriven för just denna reklam, hamnade även på olika topplistor. Men vad hette gruppen som gjorde musiken i reklamfilmen?

15 Fråga 15 Kommunikation Experter räknar med att det finns över språk i världen, där många är släkt med varandra på olika sätt. Ofta lånas det ord mellan språken också, som tex engelskans window som faktiskt kom till England med vikingarna från Skandinavien. Men vad kan ni om de finsk-ugriska språken och om språkvetenskap? A. De finsk-ugriska språken talas av ca 25 miljoner talare. Vilket är det idag största språket i denna språkgrupp? B. I de finsk-ugriska språken används kasus flitigt. Vad heter det inre lokalkasus som beskriver den rumsliga funktionen "in i"? C. I många språk förekommer aspiration, så också i svenskan. I de nordiska språken är aspirationen dock inte betydelseskiljande, vilket den till exempel är i vissa finska språk, bland annat i meänkieli. Hur ser IPA-symbolen ut för en tonlös aspiration?

16 Fråga 16 Kända nykterister Genom historien så har det funnits personer som har varit viktiga för utvecklingen av både stort och smått. Här nedan hittar du ledtrådar till 3 olika personer som har varit betydelsefulla, och som alla har det gemensamt att de inte dricker/drack alkohol. Kan du lista ut vilka det är? A. Personen var under många år aktiv inom partipolitiken, och då främst inom svensk vänsterpolitik. Född ca 6 år innan ett stort krig bröt ut i Europa. Har varit högste ordförande inom flera organisationer som jobbat med alkoholfrågan. Författare till många böcker, som tex Vägmärken och vändpunkter. Avled Vem är personen? För- och efternamn krävs för poäng. B. Den här personen är tvåbarnsmor, född 1974, uppvuxen i Afrika, USA och Uppsala. Efter en karriär som bland annat debattör, reporter och skådespelare har hon även varit programledare, bland annat i ett program med hennes eget namn i titeln. Hon är troende kristen och väljer enligt egen utsago att inte dricka alkohol eftersom det inte smakar gott. Personer i hennes närhet hävdar dock att det beror på att hon är ett kontroll-freak. Vem är personen? För- och efternamn krävs för poäng. C. Denna person föddes i det dåvarande Österrike-Ungern, i en stad som idag är huvudstad. Personen hade idag varit 126 år om inte tuberkulosen släckte personens liv redan Sjukdomen gjorde så att skrivandet blev en viktig sysselsättning i sjuksängen. Modersmålet var tyska, men personen pratade även tjeckiska och jiddisch. Detta skrev personen, just angående alkohol (i engelsk översättning): My peers, lately, have found companionship through means of intoxication - it makes them sociable. I, however, cannot force myself to use drugs to cheat on my loneliness - it is all that I have - and when the drugs and alcohol dissipate, will be all that my peers have as well. Vem är personen? För- och efternamn krävs för poäng.

17 Fråga 17 Flaggan i topp! Här nedan finns beskrivningar av tre länders flaggor. Med hjälp av beskrivningarna kan ni kanske hitta vilka länder vi söker. A. Flaggan antogs 1990, men användes första gången Den översta färgen, av de tre vågräta fälten, representerar lojalitet, landets himmel samt sjöarna och havet. Mittenfärgen står för jorden och det förtryck och lidande som landet utsatts för genom åren. Den nedersta färgen representerar renhet, snön, björkens näver och landets kamp för oberoende. Proportioner 7x11. Vilket är landet? B. Detta lands flagga användes i självständighetskampen 1848, men antogs officiellt först År 1937 skrevs den också in i landets författning. Förebilden är den franska trikoloren och har därmed tre färger. En av färgerna står för den ena religiösa folkgruppen, som är i majoritet i landet, en av de andra färgerna står för den mindre religiösa gruppen, och färgen där emellan står för föreningen av dessa två religiösa grupper. Proportioner 1x2. Vilket är landet? C. Denna flagga innehåller 3 olika färger, i tre vågräta linjer och en himlakropp. Den röda färgen står för det blod som offrats för friheten, den gröna färgen representerar jorden och det svarta representerar kontinentens arv. Himlakroppens speciella placering står för en ny tidsperiod. Flaggan antogs 1964, och har proportionerna 2x3. Vilket är landet?

18 Fråga 18 Gå upp och prova dina vingar Många människor reser gärna långa sträckor och då är ofta flyget ett enkelt och smidigt sätt att ta sig fram. Men vad kan ni om flygbranschen? A. I vilket land hör flygbolaget Air Deccan hemma? B. Finn det flygbolag som dessa personer jobbar på. C. Föreningen Svenskt Flyg har skrivit en lista på tio punkter för ett mer klimatanpassat flyg. Denna lista bygger på en rapport skriven hösten 2007, men vilken organisation har skrivit denna rapport?

19 Fråga 19 Gammal musik Musik är viktigt för många människor gammal som ung. Här kommer några frågor om lite äldre musik. A. Den svenska melodifestivalen har under många år varit en viktig del av den svenska musikindustrin. Många är de stjärnor som dykt upp i dessa sammanhang och blivit stora stjärnor. Men minst lika många har vi glömt bort. I år är det 20 år sedan Tommy Nilsson vann festivalen med låten En dag, och fick åka till Lausanne i Schweiz och tävla, där han lyckades komma på fjärde plats. Låten skrevs av Alexander Bard, Ola Håkansson och Tim Norell. Men hur många gånger sjungs ordet DAG i den version som framfördes på scenen i Globen 1989? B. En helt annan typ av musik, som 2009 fick ett stort genomslag i Melodifestivalen, är opera. Malena Ernman lyckades vinna tävlingen med låten La voix, som är skriven av Fredrik Kempe och henne själv. Men det finns många andra som skrivit mer kända operor, och vi undrar här vilken kompositör som bland annat skrivit operorna Ermione, Sigismondo, Otello ossia Il moro di Venezia och Il Barbiere di Siviglia? Efternamn räcker för poäng. C. Dolly Parton har aldrig varit med i varken Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest, men har ändå slagit stort i både Sverige och övriga Europa. Med sina runt 50 album som hon gett ut så är det främst musik inom genren country som Dolly har framfört. En av hennes lugnare countrylåtar är I will always love you som Dolly skrev och spelade in på 1970-talet men vad hette albumet som låten fanns med på?

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda?

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda? Kommunikation Vi människor kommunicerar på många olika sätt. Vi ringer, mejlar och pratar med varandra. Men vi använder också kroppen väldigt mycket. När personer kommunicerar är all kommunikation inte

Läs mer

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok Språket Teman 4

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Datorns utveckling. Bild av ENIAC

Datorns utveckling. Bild av ENIAC Datorns utveckling År 1936 konstruerade den tyska ingenjörsstudenten Konrad Zuse den första elektroniska datorn, Z1, samt en rad andra datorer de förstördes 1944 när Berlin bombades under andra världskriget.

Läs mer

Kvartalets läsare: juli-september 2014 Stina Nilsson

Kvartalets läsare: juli-september 2014 Stina Nilsson Kvartalets läsare: juli-september 2014 Stina Nilsson Jag har alltid älskat att läsa. När jag var yngre läste jag mestadels deckare. Kitty-böckerna av Carolyn Keene och Fem-böckerna av Enid Blyton var några

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Vänner för livet Sommarläger 2013

Vänner för livet Sommarläger 2013 Vänner för livet Sommarläger 2013 På Brevik får många vänner för livet Våra läger Få ett välkomstkit till dig och din vän! Har du varit på Brevik tidigare? Tipsa en vän som inte varit här, så får ni båda

Läs mer

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten Bevara barnens skogar lek och lär i skogen runt knuten Foto: Fredrik Ericsson Skogen ger friska och smarta barn Skogen är ett favorittillhåll för många barn, det är kul att se växter och djur på riktigt

Läs mer

Poesi utan gränser Språk kan skapa murar men också förena Ett projekt för att synliggöra och främja den språkliga mångfalden i Uppsala med omnejd

Poesi utan gränser Språk kan skapa murar men också förena Ett projekt för att synliggöra och främja den språkliga mångfalden i Uppsala med omnejd Poesi utan gränser Språk kan skapa murar men också förena Ett projekt för att synliggöra och främja den språkliga mångfalden i Uppsala med omnejd Föreningen Poesi utan gränser Uppsala Språklärarsällskap

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 1

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 1 Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 1 Snabbfrågor Lag Lag 1. Vilken manlig fotbollsspelare blev utsedd av Fifa till bästa fotbollsspelare 2011? Efternamnet räcker som svar. Svar: Messi, Lionel Messi (Kommentar:

Läs mer

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter.

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter. Fotosyntesen Fotosyntensen är den viktigaste process som finns på jorden. Utan fotosyntesen skulle livet vara annorlunda för oss människor. Det skulle inte finnas några växter. Har du tänkt på hur mycket

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

TEMA: ALLA PENSIONÄRERS DAG (off. på torsdag 21 aug)

TEMA: ALLA PENSIONÄRERS DAG (off. på torsdag 21 aug) 7 23 60 85 TEMA: ALLA PENSIONÄRERS DAG (off. på torsdag 21 aug) (3-4 frågor handlar om pensionärer och pension) FRÅGA 1: SPF - Sveriges Pensionärsförbund VUEN Hur ser SPF:s logga ut? 1 2 SPF, Sveriges

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk AV-nr 100009tv1-4 sas Om serien Ramp svenska som andraspråk Porträtt Handledning av Pia Minati Ramp svenska som andraspråk Porträtt är fyra program som kommer från tv-serien Sve-à-long och som har bearbetats

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska Kapitel 4 - Nationalitet och språk Aktivering 4.1. Vilka språk talar Åsa och Jens? Vi undersöker vilka språk som talas i gruppen och i världen. Material: språkplansch på väggen med olika språk. Affisch

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Jon Ewo Vad handlar boken om? Boken handlar om Tom och Kick, som hittar två miljoner kronor, på bilverkstaden där de arbetar. De tar pengarna och sticker i en av verkstadens

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Schackledarens blad Lektion 1

Schackledarens blad Lektion 1 Schackledarens blad Lektion 1 Inledning Det är viktigt med en tydlig rutin för när schacklektionen börjar och slutar. Genom att samlas kring runda bordet när lektionen ska börja respektive avslutas uppnås

Läs mer

FRÅGA 1: KONST VUXEN Från vilket land kom konstnären till detta verk?

FRÅGA 1: KONST VUXEN Från vilket land kom konstnären till detta verk? 7 25 66 79 FRÅGA 1: KONST VUEN Från vilket land kom konstnären till detta verk? 1 Danmark Norge 2 Sverige BARN (SVÅR) En konstnär blandar gärna sina färger på en träskiva som kallas (Tips: Använd uteslutningsmetoden)

Läs mer

Ditt livs viktigaste investering

Ditt livs viktigaste investering Ditt livs viktigaste investering En handledning Du investerar i dig själv dagligen: utbildning, relationer, karriär. Men har du någon gång reflekterat över värdet av att investera i den andliga aspekten

Läs mer

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson Talsystem Teori Av Johan Johansson Vad är talsystem? Talsystem är det sätt som vi använder oss av när vi läser, räknar och skriver ner tal. Exempelvis hade romarna ett talsystem som var baserat på de romerska

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Grundläggande datorkunskap

Grundläggande datorkunskap Grundläggande datorkunskap Vissa nybörjare känner sig väldigt osäkra Man kan förstora texten på skärmen genom att trycka på Ctrl + SeniorNet Lidingö 2014-11-10 Mamma får en gammal dator av sin son men

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

Kryptering. Av: Johan Westerlund Kurs: Utveckling av webbapplicationer Termin: VT2015 Lärare: Per Sahlin

Kryptering. Av: Johan Westerlund Kurs: Utveckling av webbapplicationer Termin: VT2015 Lärare: Per Sahlin Kryptering Av: Johan Westerlund Kurs: Utveckling av webbapplicationer Termin: VT2015 Lärare: Per Sahlin Inledning Den här rapporten ska hjälpa en att få insikt och förståelse om kryptering. Vad betyder

Läs mer

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla

Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla Manual till Puls geografi Sverige år 4, Interaktiv skrivtavla I den här manualen kan du läsa om hur du kan arbeta med Puls Geografi Sverige år 4 på en interaktiv skrivtavla. Tanken är att övningarna ska

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

I SKOLAN PÅ EGEN HAND. Skolmaterial från Marinmuseum

I SKOLAN PÅ EGEN HAND. Skolmaterial från Marinmuseum I SKOLAN PÅ EGEN HAND Skolmaterial från Marinmuseum Örlogsstaden Karlskrona och Marinmuseum Karlskrona var i flera hundra år en viktig plats för Sveriges flotta, den del av militären som har ansvar för

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

TIDSMASKINEN svenska och SO i klass 7E februari och mars 2013 TIDSMASKINEN. Arbetområde i svenska och historia i klass 7E februari-mars 2013

TIDSMASKINEN svenska och SO i klass 7E februari och mars 2013 TIDSMASKINEN. Arbetområde i svenska och historia i klass 7E februari-mars 2013 TIDSMASKINEN Arbetområde i svenska och historia i klass 7E februari-mars 2013 Instruktioner och arbetsuppgifter Janne Ekström/Roger Hildenborg 1 Hur går det till? Först ser vi filmen Time Machine och arbetar

Läs mer

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT 200880_upphovsratt.qxd:COPYRIGHT-1.qxd 08-10-15 21.12 Sida 2 MUSIK ÄR SLÖSERI MED DIN TID! GLÖM DET! ÅH! ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT DET. DET ÄR ORÄTTVIST! VARFÖR SKULLE INTE JAG

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Unga röster om eko. Lärarhandledning åk 4-8. På naturskyddsforeningen.se/skola hittar du allt material!

Unga röster om eko. Lärarhandledning åk 4-8. På naturskyddsforeningen.se/skola hittar du allt material! Unga röster om eko Ett skolmaterial om ekologisk odling och mat baserat på broschyren Unga röster om eko och filmen Byt till eko. På naturskyddsforeningen.se/skola hittar du allt material! Lärarhandledning

Läs mer

Obemannade flygplan. Namn: Hampus Hägg. Datum: 2015-03-02. Klass: TE14B. Gruppmedlemmar: Gustav, Emilia, Henric och Didrik

Obemannade flygplan. Namn: Hampus Hägg. Datum: 2015-03-02. Klass: TE14B. Gruppmedlemmar: Gustav, Emilia, Henric och Didrik Namn: Hampus Hägg Obemannade flygplan Datum: 2015-03-02 Klass: TE14B Gruppmedlemmar: Gustav, Emilia, Henric och Didrik Handledare: David, Björn och Jimmy Abstract In this task I ve been focusing on unmanned

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Solcellsbilar Våra bilar spyr ut smutsiga avgaser. Strömmen hemma i vägguttaget kommer delvis från smutsig kolkraft och vi slänger mycket som skulle kunna återanvändas. Många

Läs mer

Programmering för alla!

Programmering för alla! Programmering för alla! Inspirationsseminarium för lärare i grundskola och gymnasium Björn Regnell Professor Datavetenskap, LTH, Lunds universitet lth.se/programmera Video http://www.svt.se/nyheter/sverige/krav-pa-att-elever-lar-sig-programmera

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Vadsbo-stenen Häradsstenar sattes upp mellan olika härader förr i tiden för att visa att man bytte jurisdiktion, rättsbefogenhet. Vadsbo-stenen

Läs mer

"Fucking Åmål" fyller 15 år!

Fucking Åmål fyller 15 år! "Fucking Åmål" fyller 15 år! Av Alexander Dunerfors Lukas Moodysson delar med sig av 15 saker du kanske inte visste om Sveriges bästa ungdomsfilm. Den 23 oktober 1998 hölls premiär för tonårsdramat som

Läs mer

Teseus, kungens son MARIE DUEDAHL

Teseus, kungens son MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Teseus har kommit till Aten för att träffa sin far, kung Aigeus. Teseus blir inte insläppt till borgen, utan istället hamnar han hos Cadmus. Cadmus äger stans bästa brottarlag.

Läs mer

Innehåll. Karta. DEL 1: Barndomen. DEL 2: Krigsåren

Innehåll. Karta. DEL 1: Barndomen. DEL 2: Krigsåren Innehåll Karta 11 DEL 1: Barndomen DEL 2: Krigsåren 52 DEL 3: Efter befrielsen 152 Förord Hösten 2004 började jag på Max initiativ intervjua honom om hans upplevelser som barn och tonåring under Förintelsen.

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Beräkning med ord. -hur en dator hanterar perception. Linköpings universitet Artificiell intelligens 2 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692

Beräkning med ord. -hur en dator hanterar perception. Linköpings universitet Artificiell intelligens 2 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692 Beräkning med ord -hur en dator hanterar perception 2010-10-03 Erik Claesson 880816-1692 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kan datorer hantera perception?... 4 Naturligt språk... 4 Fuzzy Granulation...

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Fritidsnämndens tipsrunda på Hälsans stig

Fritidsnämndens tipsrunda på Hälsans stig Datum: 8 17 oktober Fråga 1: I en animerad familjefilm får vi möta Gru som är en professionell skurk. När Gru får för sig att stjäla månen måste han ta hjälp av tre föräldralösa flickor. Vad heter filmen?

Läs mer

7. Filmen berättar på olika sätt om ett sexualiserat samhälle där olika typer av gränser hela tiden överskrids. Hur berättar filmen om detta?

7. Filmen berättar på olika sätt om ett sexualiserat samhälle där olika typer av gränser hela tiden överskrids. Hur berättar filmen om detta? TRUST Annie är 14 år och har träffat Charlie online. De är lika gamla, båda spelar volleyboll och han är den första kille som förstår henne. Hon berättar inget om honom för sina föräldrar, inte heller

Läs mer

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se Bokashi Kökskompostering med Bokashi bokashi.se Gör jord av ditt matavfall Matjord istället för sopor Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

4-hjulingar Kastyxa Paintballprickskytte

4-hjulingar Kastyxa Paintballprickskytte 3- eller 5-kamp 4-hjulingar Kastyxa Paintballprickskytte Luftpistol Bågskytte Blåsrör Slangbella Frisbeegolf Dart Minigolfbygg Fågelholken Blindbana Stocken Tändstål Ribban Timern Sakletaren Knopen Grisen

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Så kör du. Windows på din Mac. 7 Fler spel och program 7 Enklare än Bootcamp 7 Körs direkt i OSX 7 Helt gratis

LAJKA-GUIDE. Så kör du. Windows på din Mac. 7 Fler spel och program 7 Enklare än Bootcamp 7 Körs direkt i OSX 7 Helt gratis Så kör du Windows på din Mac 7 Fler spel och program 7 Enklare än Bootcamp 7 Körs direkt i OSX 7 Helt gratis. Så kör du Windows på din Mac Virtualbox gör din Mac till en pc Du behöver inte köra Bootcamp

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Connecting Lives, Sharing Cultures Ta hem världen till dig Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Att vara värdfamilj är att växa som individer, lära nytt & få uppleva ett fantastiskt år tillsammans. Att

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

0. Vi skulle vara mycket tacksamma om du vill svara på frågorna. Vill du göra det? JA fortsätt med intervjun NEJ Ursäkta att jag störde. Hej då!

0. Vi skulle vara mycket tacksamma om du vill svara på frågorna. Vill du göra det? JA fortsätt med intervjun NEJ Ursäkta att jag störde. Hej då! BalticSurvey questionnaire 13 April 2010 Hej! Vi gör en undersökning om folks åsikter om olika saker som har med Östersjön och Västerhavet att göra och skulle därför vilja ställa några frågor till dig.

Läs mer

VERKSAMHETER OCH VARUMÄRKEN

VERKSAMHETER OCH VARUMÄRKEN PRESSMAPP VERKSAMHETER OCH VARUMÄRKEN Underhållning CDON.COM BOOKPLUS.FI LEKMER.COM Mode NELLY.COM LINUSLOTTA.COM HEPPO.COM Sport & Hälsa GYMGROSSISTEN.COM BODYSTORE.COM MILSTOLPAR 1999 CDON.COM lanserasav

Läs mer

Läxförhör facit. Nya Mål 3 s.172-177 Kopiera inte det som står i texten, när ni svarar på frågorna, utan använd era egna ord!

Läxförhör facit. Nya Mål 3 s.172-177 Kopiera inte det som står i texten, när ni svarar på frågorna, utan använd era egna ord! Läxförhör facit Nya Mål 3 s.172-177 Kopiera inte det som står i texten, när ni svarar på frågorna, utan använd era egna ord! Språkens släktskap 1. Varför splittrades indoeuropeiskan i flera språk? Ett

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Swedavias resvanebarometer

Swedavias resvanebarometer Swedavias resvanebarometer 2011 Kommentarer: Antalet passagerare vid Swedavias flygplatser ökade med 13 procent under 2011, en historiskt mycket hög siffra och oöverträffad sedan 1980-talet. Swedavias

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09 Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot Självstyrda bilar Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about when you could buy a self-driving car and what they would look like. I also mention

Läs mer