Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1 Fråga 1 Bildfråga Vilka låtar döljer sig bakom bilderna? A. En svensk låt-titel B. En engelsk låt-titel C. En svensk låt-titel

2 Fråga 2 Musik och film Redan på stumfilmens tid användes musik som illustration till filmerna. Men efter ljudfilmens genombrott har många filmer innehållit musik. De tre filmerna som vi frågar efter här är dock exempel på just genren musikfilmer. Vilka tre filmer beskrivs nedan? A. Filmen, som släpptes 1965, handlar om en österrikisk familj som 1938 flyr sitt hemland för att undkomma nazisterna. Kända sånger ur filmen är Climb every mountain, My favorite things och Edelweiss. B. Filmen från 1991 är regisserad av Alan Parker och handlar om en ambitiös ung Dublinkille som ger sig i kasat med en utmanande uppgift. Han samlar ihop andra Dublinbor ur arbetarklassen och bildar ett band som sjunger och spelar soulmusik i 60-talsstil. Kända sånger är Mustang Sally, Try a little tenderness och In the midnight hour. C. Filmen är från 1975 och handlar om Bostwick och Sarandon som får motorstopp och tar sin tillflykt till ett mystiskt gammalt hus befolkat av knäppskallar från Transylvanien. Kända sånger är Time warp, Dammit Jane och Wild and untamed thing.

3 Fråga 3 Den ideella sektorn Sverige sägs vara ett av världens föreningstätaste länder och floran av ideella organisationer är stor. Vilka organisationer gömmer sig bakom dessa beskrivningar? A. Partipolitiskt och religiöst obunden. Bildades 1971 och är organiserat i ett förbundskansli i Stockholm och fem regionkontor: Göteborg, Malmö, Norrköping, Stockholm och Umeå. Organisationen verkar som en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället. Vilken är organisationen? B samlades en liten grupp av landets främsta professorer och naturintresserade för att bilda organisationen, under parollen "kunskap om och kärlek till vår natur". Har idag ca medlemmar. Organiserade i 24 länsförbund på regional nivå och ca 270 kommunkretsar på lokal nivå. Ideell organisation med kraft att förändra. De sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Samarbetar med över 50 liknande organisationer över hela världen Vilken är organisationen? C. Startades i Uppsala 1885 och har idag ca medlemmar. Lokalt ordnas aktiviteter i 84 lokalföreningar. Organisationens formulerar sin uppgift så här: Vi vill vara den lokale fiskaren som tipsar om grundet där du kan fånga den bästa fisken, vi vill vara den väderbitne öbon som visar var den undangömda stranden ligger. Vi vill vara den initierade stadsbon som kan visa vägen till storstadens pärlor. Vilken är organisationen?

4 Fråga 4 Stor och ståtlig Det tidiga 1600-talet var en tid då Sverige expanderade i Östersjöområdet. En grundsten i imperiebyggandet var en slagkraftig flotta. Under 1620-talet var Sverige i krig med Polen och 1625 beställde den svenske kungen Gustav II Adolf nya skepp. Ett av dem fick namnet Vasa. A. Vilket år och datum sjönk regalskeppet Vasa enligt den idag tillämpade tideräkningen (Gregorianska kalendern)? B. Vintern 1625 höggs virket till Vasa. Vad hette den egendom där en stor del av ekarna till båten växte? C. Nedan är en knop som är användbar på sjön. Kanske borde den ha används på regalskeppet Vasa. Vad heter den?

5 Fråga 5 I minnets värld Idag har de flesta av oss en mobiltelefon och en del telefoner är så avancerade att de kan göra allt.. utom att ringa. Utvecklingen har gått fram med stormsteg. Det är bara drygt 60 år sedan den första datorn var i funktion. Den första elektroniska datorn lär vara Integrator and computer tillverkad mellan av Mauchly och J. Presper Eckert. Datorn kallades ENIAC (Electronic numerical). Datorn vägde 80 ton, var 26 meter lång och 2,6 meter hög. När man skulle starta maskinen drog den otroligt mycket ström. Den innehöll elektronrör men hade den inte större kapacitet än dagens miniräknare, 5 kb. Och kommer ni ihåg de första datorerna som vi började använda på kontor och hemma? En värsting-dator kunde innehålla en hårddisk på MB. A. Persondatorn fick sin start i januarinumret 1975 av tidskriften "Popular Electronics". Inne i tidningen kunde läsaren hitta ritningar till en hemgjord dator. Den som var händig med lödkolven kunde köpa en byggsats för 439 dollar. Den var med dagens ögon mätt en mycket enkel dator. Den hade 256 bytes i interminne och styrdes med knappar, switchar och lampor på framsidan av datorn. Denna dator brukar i dag kallas den första persondatorn. Företaget hette MITS och datorn var... Ja vad hette datorn? B. Vissa minnestyper medger direkt åtkomst till alla adresser ex RAM-minne, medan andra kräver en annan form av sökning tills den angivna adressen nås. Vad kallas denna sökning (sökform)? C. Idag finns minneskapacitet på många MB på en mobiltelefon, ett USB-minne kan lagra 1GB osv. Det som är lagrat i ett minne är bitar det är uppbyggt av binära tal. Binära tal består bara av ettor och nollor (1 och 0). Dessa siffror (alltså en etta eller en nolla) kallas för en "bit". Skriver man ett tal som innehåller åtta 1:or och/eller 0:or, så kallas talet för en byte, och om du skriver ett tal som innehåller två byte (eller 16 bit) så kallar man det ett "word". Hur skriver man talet 13 i binär form?

6 Fråga 6 Hitta rätt väg Svara på frågorna och följ den pil som visar rätt svar på frågan. Varje ruta har en bokstav. Dessa bokstäver bildar ett ord när de kastas om i rätt ordning. Den åttonde och sista bokstaven finner ni i nedersta raden av rutor. A. Vilket är det ord vi söker, när ni har bokstäverna i rätt ordning? B. Svara även på frågan i den åttonde och sista rutan. Sant eller falskt?

7 Fråga 7 Botanik en ört Skogen är full med växter, bland annat örter. I denna fråga söker vi just en flerårig ört som förekommer i torr barrskog, främst under juli till augusti. Den är cm hög, och blommorna sitter i en nedåtböjd klase. Växten saknar det gröna bladfärgämnet som finns i de flesta växter och hjälper växten att omvandla vatten, koldioxid och solljus till energi och syre. Därför är örten gulvit till färgen, och får sin näring från en svamp, som i sin tur lever på tallrötter. Stjälken är ganska tjock och något köttig, bladen är fjällika och gulaktiga liksom stjälken. A. Vad kallas det gröna bladfärgämnet som omvandlar vatten, koldioxid och solljus till energi och syre, hos en växt? B. Vad kallas en växt som tar sin näring från en annan växts förmultnade växtdelar, eftersom de inte själv skapa sin egen energi, då de saknar det gröna bladfärgämnet (se a-frågan)? C. Vilket är den ovan beskrivna örtens svenska namn?

8 Fråga 8 Kramvänlig eller oformlig klump? Barbapapa, (läses barbapappa ), är både namnet på en av karaktärerna och namnet på en fiktiv familj/art i en serie illustrerade barnböcker. Originalböckerna är skrivna på franska, och namnet Barbapapa är en lekfull omskrivning av barbe à papa som är franska för sockervadd (ordagrant: "pappas skägg"). A. Vad heter författarna till böckerna om Barbapapa? Båda efternamnen krävs. B. Vad heter alla medlemmar i Barba-familjen på svenska? Alla namnen krävs för att få poäng här. C. Barbapapa föddes ur jorden när en pojke (Jakob/Per) gjorde vad i sin trädgård?

9 Fråga 9 Gåtfulla platser i Sverige Det finns platser som i århundraden retat människors nyfikenhet och satt vår fantasi i rörelse. Platserna har gett upphov till spekulationer och teorier av olika slag och de lockar än idag besökare som vill försöka förstå och lära sig om historien. Vilka är de gåtfulla platserna? A. Detta får nog anses vara en magisk plats, nära kusten i de sydligaste delarna av vårt land. Sommartid är det fullt med turister som försöker förstå eller bara njuta av den vackra platsen och utsikten. 59 stora stenblock bildar en 67 meter lång formation och det måste ha kostat mycket möda att både leta reda på och sedan släpa upp dem på åsen. Det första kända dokument där stenarna nämns är en rapport om traktens fornminnen från prästen Niels Ipsens i Vallberga till den danska kungens kansli år Ingen kan med bestämdhet avgöra konstellations syfte eller varför stenarna står som ett skepp. Vilken är platsen? B. Om någon ort i werlden ser hiskelig ut, är wisserligen denna en af de grymmaste, skriver Carl von Linné som besökte platsen under en resa Sägnen säger att landets alla av ett slag samlas där en natt om året för att festa med djävulen. Hon är en svårtillgänglig dam, omgiven av lynnigt väder och toppen är 86 meter över havet, samt har en vacker och åtråvärd ljusröd granit. Vilken är platsen? C mördades en upprorsman och frihetshjälte av Måns Bengtsson Natt och Dag på en ö i en av Sveriges större sjöar. Det sägs att mordet skedde med en yxa, där det första hugget kostade tre avhuggna fingrar, det andra hugget tog i halsen och det tredje klöv huvudet. Det har inte kunnat bevisas exakt vilken ö som var platsen för detta dåd, utan inte mindre än fem holmar eller öar har blivit utpekade som den rätta mordplatsen. År 1818, 382 år efter dådet, restes dock ett monument över den mördade frihetshjälten på en av de utpekade öarna. Vad heter ön med där detta monument finns?

10 Fråga 10 Psykologi är mer än Freud Freud i all ära men psykologi är mer än hans tankar. Här presenteras tre personer som varit med och utvecklat psykologin i tre olika riktningar, existentiell psykoterapi, utvecklingspsykologi och kognitiv psykoterapi. Med ledning av dessa korta presentationer bör ni kunna hitta dessa välkända psykologiforskares namn. Vilka är de? A. Jag har varit professor i psykiatri vid Stanford University i Kalifornien. Jag har författat om existentiell psykoterapi. Jag har fått många fina utmärkelser bland andra APA:s Fundations Fund Prize in Psychiatry på 1970-talet. I en uppmärksammad bok som kom ut på 1990-talet fick ett av kapitlen ge namn åt boken där skrev jag om min relation till min mamma. Vem är jag? Efternamn räcker för poäng. B. Jag är spädbarnsforskare. Jag har självpsykologin som grund för de teorier jag skrivit om barns utveckling vilka jag presenterade i en uppmärksammad bok på1980-talet. I mina teorier så har jag använt mig och introducerat begreppet RIGs vilket är en förkortning av Representationer av generaliserade interaktioner. Vem är jag? Efternamn räcker för poäng. C. Jag började min bana som psykiater och psykoanalytiker innan jag var en av dem som började utveckla den kognitiva terapin och den kognitiva personlighetsteorin under 1960-talet. En viktig vändpunkt i mitt arbete var när jag gjorde upptäckten av automatiska tankar. Jag belönades med ett stort amerikanskt medicinpris Vem är jag? Efternamn räcker för poäng.

11 Fråga 11 Vatten, vatten, massor av vatten! Jordens yta består till stösta del av vatten vad kan ni om vatten egentligen? A. För 365 miljoner år sedan slog en meteorit ner i Dalarna och bildade en sjö med flera mindre sjöar runt omkring. Vad heter den stora sjön som har ett djup på som mest 134 meter? B. Eyresjön är landets största, och ligger ungefär 13 meter under havsytan. Det är dock inte alltid den är (helt) fylld med vatten, då den ligger i en öken. Vilket är landet? C. Finland brukar kallas Tusen sjöars land. Men exakt hur många sjöar finns i landet som är större än 500 kvadratmeter?

12 Fråga 12 Fransk film i framkant Många av filmens pionjärer kom från Frankrike. Bröderna Lumière gjorde världens första filmer, Émile Cohl gjorde den första animerade filmen, och Georges Méliès var en föregångare i att experimentera med tekniken. Idag är den franska filmindustrin den europeiska filmindustri som har det största antalet sålda biljetter. A. En genre Fransk film fick ett stort uppsving under 1960-talet. Filmerna hade existentiella teman, med en betoning av individen och ett gillande av det absurda i människans existens. Inte bara teman och uttryck var viktigt, utan också hur de filmades. Man filmade ofta ute på stan och tog avstånd ifrån idén om filmer gjorda i en studio. Lätta kameror, ljus- och ljudutrustning var uppfinningar som regissörerna utnyttjade. Man känner igen dessa filmer på deras flytande rörelser, ofta med scener där kameran följer filmens karaktärer längs Paris gator. Vad kallades denna genre? B. En film En av de tidiga filmerna inom genren som vi frågar om i A-frågan handlar om en man som efter att ha stulit en bil och mördat en polis försöker rymma till Rom tillsammans med sin flickvän som är journalist. Vi vill ha filmens franska titel. C. En sång Vi är ute efter en sång som sjungs av den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i den här franska filmen från 1961: Filmen utspelar sig innan och efter första världskriget och handlar om två studenter; en österrikare och en fransman som båda blir förälskade i samma kvinna. I 20 år är det allt de kan tänka på, de är som förtrollade av henne och hon är än med den ena och än med den andra, utan att någon av dem ger upp. Ända tills hon får allt att ta en annan vändning. Filmens titel består av de två männens namn. Vad heter den sång som kvinnan i filmen sjunger? Vi är ute efter den franska titeln.

13 Fråga 13 Idrottens pris Sporten omsätter miljarder kr varje år på olika sätt det är reklam, hyror, entréintäkter, löner. När det tex gäller NHL-hockeyn så är säsongens lönetak 56,8 miljoner dollar per lag. Till det kommer alla omkostnader för utrustningar, hallar, resor mm. Vidare satsar tillverkare av sportartiklar stora pengar på reklamkontrakt med utövare det handlar helt enkelt om miljardindustri bara inom denna del av idrotten. A. År 1946 var det stor turbulens i Idrotts-Sverige - drygt 200 idrottsledare och ett 40-tal aktiva var involverade i en idrottslig penningkarusell och ett stort antal av dem blev också straffade. Halva Friidrottsförbundets styrelse fick avgå, amatör- och straffregler samt andra bestämmelser omarbetades i syfte att anpassa dem till en "modernare" tävlingsidrott. Två svenska idrottsmän, som innehade flera världsrekord och ansågs som världens bästa, stängdes av "för evigt" av sitt förbund för brott mot amatörreglerna, eftersom de tävlat mot betalning. Vilka var de två idrottsmännen? För- och efternamn på båda behövs för poäng. B. Nu för tiden är idrottsgalorna förknippade med pengar, stora summor. I årets Golden League i friidrott fick deltagarna dela på vinstpengar, bonuspengar och Appearence money. Utöver detta fick de deltagare som vann sin gren i samtliga deltävlingar dela på en miljon USA-dollar i prispengar. Vilka var de tre som lyckades med detta under 2009 års Golden League? Efternamnen räcker för poäng. C. Idrott och reklam är tätt hopknutna. Ett av flera varumärke som varit och är är sponsor till OS är Coca-Cola sedan Kanske ett klokt drag eftersom OS är ett arrangemang som har genomslag över större delen av världen. I dag finns drycken i mer än 200 länder. När vi nu talar om mängder hur många liter dryck totalt sålde Coca-Cola company i Sverige 2008? Ange svaret i hela miljoner liter.

14 Fråga 14 Framtidens bil? Bilmärket Saab har det varit mycket skriverier om under det senaste året. Lyxbilstillverkaren Koenigseggs planer på att köpa Saab har fått många att hoppas inför framtiden. Men redan för många år sedan så började det tillverkas Saab-bilar. Dock var det ju flygplan som var företagets första produkter, men när andra världskriget tog slut så ville man hitta nya inkomstkällor, och bilar blev lösningen. A. Den första bilen man tillverkade hette SAAB 92. När man började bygga Saab-bilar så hade man 5 målsättningar som man ville nå; Säkerhet, låg vikt, tidlös formgivning, lågt luftmotstånd och Vad? B. Säkerheten är något som man jobbat med på olika sätt, och 1972 var Saab först med att införa något i sina bilar för att just skydda passagerarna. Vad? C. Reklam är viktigt för ett företags försäljning och nu för tiden även att visar att man tänker på miljön. Detta gjorde att Saab 2006 valde att göra reklam för Saab Bio Power. Musiken i reklamen, som var specialskriven för just denna reklam, hamnade även på olika topplistor. Men vad hette gruppen som gjorde musiken i reklamfilmen?

15 Fråga 15 Kommunikation Experter räknar med att det finns över språk i världen, där många är släkt med varandra på olika sätt. Ofta lånas det ord mellan språken också, som tex engelskans window som faktiskt kom till England med vikingarna från Skandinavien. Men vad kan ni om de finsk-ugriska språken och om språkvetenskap? A. De finsk-ugriska språken talas av ca 25 miljoner talare. Vilket är det idag största språket i denna språkgrupp? B. I de finsk-ugriska språken används kasus flitigt. Vad heter det inre lokalkasus som beskriver den rumsliga funktionen "in i"? C. I många språk förekommer aspiration, så också i svenskan. I de nordiska språken är aspirationen dock inte betydelseskiljande, vilket den till exempel är i vissa finska språk, bland annat i meänkieli. Hur ser IPA-symbolen ut för en tonlös aspiration?

16 Fråga 16 Kända nykterister Genom historien så har det funnits personer som har varit viktiga för utvecklingen av både stort och smått. Här nedan hittar du ledtrådar till 3 olika personer som har varit betydelsefulla, och som alla har det gemensamt att de inte dricker/drack alkohol. Kan du lista ut vilka det är? A. Personen var under många år aktiv inom partipolitiken, och då främst inom svensk vänsterpolitik. Född ca 6 år innan ett stort krig bröt ut i Europa. Har varit högste ordförande inom flera organisationer som jobbat med alkoholfrågan. Författare till många böcker, som tex Vägmärken och vändpunkter. Avled Vem är personen? För- och efternamn krävs för poäng. B. Den här personen är tvåbarnsmor, född 1974, uppvuxen i Afrika, USA och Uppsala. Efter en karriär som bland annat debattör, reporter och skådespelare har hon även varit programledare, bland annat i ett program med hennes eget namn i titeln. Hon är troende kristen och väljer enligt egen utsago att inte dricka alkohol eftersom det inte smakar gott. Personer i hennes närhet hävdar dock att det beror på att hon är ett kontroll-freak. Vem är personen? För- och efternamn krävs för poäng. C. Denna person föddes i det dåvarande Österrike-Ungern, i en stad som idag är huvudstad. Personen hade idag varit 126 år om inte tuberkulosen släckte personens liv redan Sjukdomen gjorde så att skrivandet blev en viktig sysselsättning i sjuksängen. Modersmålet var tyska, men personen pratade även tjeckiska och jiddisch. Detta skrev personen, just angående alkohol (i engelsk översättning): My peers, lately, have found companionship through means of intoxication - it makes them sociable. I, however, cannot force myself to use drugs to cheat on my loneliness - it is all that I have - and when the drugs and alcohol dissipate, will be all that my peers have as well. Vem är personen? För- och efternamn krävs för poäng.

17 Fråga 17 Flaggan i topp! Här nedan finns beskrivningar av tre länders flaggor. Med hjälp av beskrivningarna kan ni kanske hitta vilka länder vi söker. A. Flaggan antogs 1990, men användes första gången Den översta färgen, av de tre vågräta fälten, representerar lojalitet, landets himmel samt sjöarna och havet. Mittenfärgen står för jorden och det förtryck och lidande som landet utsatts för genom åren. Den nedersta färgen representerar renhet, snön, björkens näver och landets kamp för oberoende. Proportioner 7x11. Vilket är landet? B. Detta lands flagga användes i självständighetskampen 1848, men antogs officiellt först År 1937 skrevs den också in i landets författning. Förebilden är den franska trikoloren och har därmed tre färger. En av färgerna står för den ena religiösa folkgruppen, som är i majoritet i landet, en av de andra färgerna står för den mindre religiösa gruppen, och färgen där emellan står för föreningen av dessa två religiösa grupper. Proportioner 1x2. Vilket är landet? C. Denna flagga innehåller 3 olika färger, i tre vågräta linjer och en himlakropp. Den röda färgen står för det blod som offrats för friheten, den gröna färgen representerar jorden och det svarta representerar kontinentens arv. Himlakroppens speciella placering står för en ny tidsperiod. Flaggan antogs 1964, och har proportionerna 2x3. Vilket är landet?

18 Fråga 18 Gå upp och prova dina vingar Många människor reser gärna långa sträckor och då är ofta flyget ett enkelt och smidigt sätt att ta sig fram. Men vad kan ni om flygbranschen? A. I vilket land hör flygbolaget Air Deccan hemma? B. Finn det flygbolag som dessa personer jobbar på. C. Föreningen Svenskt Flyg har skrivit en lista på tio punkter för ett mer klimatanpassat flyg. Denna lista bygger på en rapport skriven hösten 2007, men vilken organisation har skrivit denna rapport?

19 Fråga 19 Gammal musik Musik är viktigt för många människor gammal som ung. Här kommer några frågor om lite äldre musik. A. Den svenska melodifestivalen har under många år varit en viktig del av den svenska musikindustrin. Många är de stjärnor som dykt upp i dessa sammanhang och blivit stora stjärnor. Men minst lika många har vi glömt bort. I år är det 20 år sedan Tommy Nilsson vann festivalen med låten En dag, och fick åka till Lausanne i Schweiz och tävla, där han lyckades komma på fjärde plats. Låten skrevs av Alexander Bard, Ola Håkansson och Tim Norell. Men hur många gånger sjungs ordet DAG i den version som framfördes på scenen i Globen 1989? B. En helt annan typ av musik, som 2009 fick ett stort genomslag i Melodifestivalen, är opera. Malena Ernman lyckades vinna tävlingen med låten La voix, som är skriven av Fredrik Kempe och henne själv. Men det finns många andra som skrivit mer kända operor, och vi undrar här vilken kompositör som bland annat skrivit operorna Ermione, Sigismondo, Otello ossia Il moro di Venezia och Il Barbiere di Siviglia? Efternamn räcker för poäng. C. Dolly Parton har aldrig varit med i varken Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest, men har ändå slagit stort i både Sverige och övriga Europa. Med sina runt 50 album som hon gett ut så är det främst musik inom genren country som Dolly har framfört. En av hennes lugnare countrylåtar är I will always love you som Dolly skrev och spelade in på 1970-talet men vad hette albumet som låten fanns med på?

Eddie the Worldsaver

Eddie the Worldsaver Eddie the Worldsaver Eddie är en konceptlösning som hjälper oss att minska energiförbrukningen genom att förändra våra beteenden. Att nå en bred folkgrupp är mer effektivt än att tillverka en produkt som

Läs mer

Hej och välkommen till en presentation av SWEA, Swedish emarketing Education Association och vår utbildning i Succé Magasinet, SMS.

Hej och välkommen till en presentation av SWEA, Swedish emarketing Education Association och vår utbildning i Succé Magasinet, SMS. Hej och välkommen till en presentation av SWEA, Swedish emarketing Education Association och vår utbildning i Succé Magasinet, SMS. I denna presentation berättar vi hur du kan bygga en affärsverksamhet

Läs mer

till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas.

till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas. Grunden Media är en fristående del av föreningen Grunden i Göteborg. Vi är en daglig verksamhet enligt LSS, Lagen om särskilt stöd för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Vi anpassar arbetstakten

Läs mer

Att höras utan pengar

Att höras utan pengar Alexander Bringsoniou Att höras utan pengar Do It Yourself - Valrörelse, Del 1 Att höras utan pengar Jag träffade Klas en kall kväll i Stockholm 4 1. Äntligen skulle det hända. Brasiliens kungar på hårdrockshimmelen,

Läs mer

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket

Sverige. en pocketguide. Fakta, tips och råd till nya invånare. På lätt svenska. Integrationsverket Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Integrationsverket På lätt svenska Sverige en pocketguide Fakta, tips och råd till nya invånare Trafikregler i Sverige Sverige en pocketguide

Läs mer

Till läsaren. Maria Wemrell, Malmö, september 2003. mariawemrell@yahoo.com

Till läsaren. Maria Wemrell, Malmö, september 2003. mariawemrell@yahoo.com Till läsaren Hej och välkommen till En gränslös värld?! Jag hoppas att boken du har framför dig kommer att väcka tankar och känslor i dig, som kan skapa grogrund för funderingar och diskussioner kring

Läs mer

än iljö arocko THAILAND Temaland: Restips Största svenska utlandsskolan Smyckeskapare

än iljö arocko THAILAND Temaland: Restips Största svenska utlandsskolan Smyckeskapare Nr. 2 2009/2010 FOTO Håkan Flank M än iljö arocko Temaland: THAILAND Restips Största svenska utlandsskolan Smyckeskapare Michelles rader Hej igen och välkomna till SVEN nummer 2! Jag hade en svenska hemma

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Välkommen till Romernas historia

Välkommen till Romernas historia Uppdaterad 2013-06-27 av Joakim Söderberg Välkommen till Romernas historia Välkommen till denna hemsida som ger dig mer kunskap om romernas historia. Hemsidan är uppdelad i flera delar och du väljer själv

Läs mer

Snabel- Posten ERIC GADD STORT BULLTEST PELLE SVARSLÖS KID DOWN INTERVJU MED. Nummer 5 2008 Pris 25 kronor K A N E L BULLENS DAG

Snabel- Posten ERIC GADD STORT BULLTEST PELLE SVARSLÖS KID DOWN INTERVJU MED. Nummer 5 2008 Pris 25 kronor K A N E L BULLENS DAG Snabel- Posten Nummer 5 2008 Pris 25 kronor INTERVJU MED ERIC GADD K A N E L BULLENS DAG STORT BULLTEST PELLE SVARSLÖS KID DOWN 1 På väg! Följ med på vår resa! För visst vill du veta vad som kommer att

Läs mer

- Vad är det tuffaste som varit sen vi pratade förra veckan då?

- Vad är det tuffaste som varit sen vi pratade förra veckan då? - Okej Christer, det har varit en full vecka förstår jag? - Ja, den har varit proppfull faktiskt. Nu är det lite lugnar den här veckan hoppas jag men förra veckan och veckan där innan var helt knökfullt

Läs mer

Förordningen anger också vad samhällsorienteringen ska innehålla.

Förordningen anger också vad samhällsorienteringen ska innehålla. I augusti 2010 tog Göteborgs Stad fram första upplagan av Om Sverige Samhällsorientering på lättläst svenska. Boken togs fram efter önskemål från deltagarna i den samhällsinformation på modersmål som sedan

Läs mer

Typsnitt: Mellanrubrik och faktatext: Sofia. Brödtext: Swift Papper: Papprets namn XXXXXXXXX Tryck: Tryckeriets namn XXXXXXXXX

Typsnitt: Mellanrubrik och faktatext: Sofia. Brödtext: Swift Papper: Papprets namn XXXXXXXXX Tryck: Tryckeriets namn XXXXXXXXX Ledarhandledning För att anordna kursdagar eller inspirationsträffar, alternativt starta en studiecirkel utifrån Action, kontakta Studieförbundet Bilda. Mer information finns på www.bilda.nu Action Copyright

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Mars 2006 Nr 2 Årgång 9. Ansvar. Jorden har feber Min mamma är alkoholist Stöd för barn till missbrukare Lär dig se Sätt eld på NSF

Mars 2006 Nr 2 Årgång 9. Ansvar. Jorden har feber Min mamma är alkoholist Stöd för barn till missbrukare Lär dig se Sätt eld på NSF Mars 2006 Nr 2 Årgång 9 Ansvar Jorden har feber Min mamma är alkoholist Stöd för barn till missbrukare Lär dig se Sätt eld på NSF REDAKTÖREN HAR ORDET Du spelar roll Tjejgänget kallar en av tjejerna i

Läs mer

Nästa kontakt med datortekniken kom när jag fick gå en kurs på programmering av BESK som då varit i drift en tid. Kan det ha varit 1955?

Nästa kontakt med datortekniken kom när jag fick gå en kurs på programmering av BESK som då varit i drift en tid. Kan det ha varit 1955? MINA DATAMINNEN Författare Lars Persson 2007-08-29 LP Jag är född 24. Far var sergeant på KA1 i Vaxholm och lyckades med sin minimala lön bekosta mina studier tills jag blev civilingenjör i elektroteknik

Läs mer

OPUS URUGUAY. Land i fokus. Novemberhelg med YFU. Alltid redo! - för världen. december 2014

OPUS URUGUAY. Land i fokus. Novemberhelg med YFU. Alltid redo! - för världen. december 2014 OPUS december 2014 Novemberhelg med YFU Land i fokus Alltid redo! - för världen URUGUAY innehåll redaktionen 3. 4. 4. 5. 6. 8. 10. 12. 12. 13. 14. 16. 17. 18. 20. 21. 22. 24. 25. 26. 26. 27. 28. 30. 30.

Läs mer

Om streaming, nedladdning och att leva på sitt skapande En broschyr från Film- & TV-branschens Samarbetskommitté

Om streaming, nedladdning och att leva på sitt skapande En broschyr från Film- & TV-branschens Samarbetskommitté GRATIS FILM? Om streaming, nedladdning och att leva på sitt skapande En broschyr från Film- & TV-branschens Samarbetskommitté Gratis är gott! MEN Eftersmaken är sur... Det drabbar ingen fattig. Det går

Läs mer

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny.

Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Idén om att vi behöver förändring i miljonprogrammen är inte ny. Det nya är idén om att vi kan förändra själva. Utan att vänta på att någon annan ska vilja det. Miljardprogrammet är den här idén: Idén

Läs mer

Surfplattan En morot i undervisningen?

Surfplattan En morot i undervisningen? Surfplattan En morot i undervisningen? Ökar den motivationen eller används den som ett tidsfördriv? Akademin för ekonomi, samhälle och Handledare: Mari Stadig Degerman teknik Examinator: Åke Forsberg Inriktning:

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

hålla reda på de som kör, för man vet ju inte riktigt hur mycket resurser man kan lägga på detta, eller hur stort problem det egentligen är.

hålla reda på de som kör, för man vet ju inte riktigt hur mycket resurser man kan lägga på detta, eller hur stort problem det egentligen är. Inledning Ungdomen genom alla tider har varit ute efter spänning, saker som ger en liten extra kick, man vill också skilja sig lite från mängden och vara lite speciell. Man är beredd att riskera att skada,

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer