Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1 Fråga 1 Bildfråga Vilka låtar döljer sig bakom bilderna? A. En svensk låt-titel B. En engelsk låt-titel C. En svensk låt-titel

2 Fråga 2 Musik och film Redan på stumfilmens tid användes musik som illustration till filmerna. Men efter ljudfilmens genombrott har många filmer innehållit musik. De tre filmerna som vi frågar efter här är dock exempel på just genren musikfilmer. Vilka tre filmer beskrivs nedan? A. Filmen, som släpptes 1965, handlar om en österrikisk familj som 1938 flyr sitt hemland för att undkomma nazisterna. Kända sånger ur filmen är Climb every mountain, My favorite things och Edelweiss. B. Filmen från 1991 är regisserad av Alan Parker och handlar om en ambitiös ung Dublinkille som ger sig i kasat med en utmanande uppgift. Han samlar ihop andra Dublinbor ur arbetarklassen och bildar ett band som sjunger och spelar soulmusik i 60-talsstil. Kända sånger är Mustang Sally, Try a little tenderness och In the midnight hour. C. Filmen är från 1975 och handlar om Bostwick och Sarandon som får motorstopp och tar sin tillflykt till ett mystiskt gammalt hus befolkat av knäppskallar från Transylvanien. Kända sånger är Time warp, Dammit Jane och Wild and untamed thing.

3 Fråga 3 Den ideella sektorn Sverige sägs vara ett av världens föreningstätaste länder och floran av ideella organisationer är stor. Vilka organisationer gömmer sig bakom dessa beskrivningar? A. Partipolitiskt och religiöst obunden. Bildades 1971 och är organiserat i ett förbundskansli i Stockholm och fem regionkontor: Göteborg, Malmö, Norrköping, Stockholm och Umeå. Organisationen verkar som en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället. Vilken är organisationen? B samlades en liten grupp av landets främsta professorer och naturintresserade för att bilda organisationen, under parollen "kunskap om och kärlek till vår natur". Har idag ca medlemmar. Organiserade i 24 länsförbund på regional nivå och ca 270 kommunkretsar på lokal nivå. Ideell organisation med kraft att förändra. De sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Samarbetar med över 50 liknande organisationer över hela världen Vilken är organisationen? C. Startades i Uppsala 1885 och har idag ca medlemmar. Lokalt ordnas aktiviteter i 84 lokalföreningar. Organisationens formulerar sin uppgift så här: Vi vill vara den lokale fiskaren som tipsar om grundet där du kan fånga den bästa fisken, vi vill vara den väderbitne öbon som visar var den undangömda stranden ligger. Vi vill vara den initierade stadsbon som kan visa vägen till storstadens pärlor. Vilken är organisationen?

4 Fråga 4 Stor och ståtlig Det tidiga 1600-talet var en tid då Sverige expanderade i Östersjöområdet. En grundsten i imperiebyggandet var en slagkraftig flotta. Under 1620-talet var Sverige i krig med Polen och 1625 beställde den svenske kungen Gustav II Adolf nya skepp. Ett av dem fick namnet Vasa. A. Vilket år och datum sjönk regalskeppet Vasa enligt den idag tillämpade tideräkningen (Gregorianska kalendern)? B. Vintern 1625 höggs virket till Vasa. Vad hette den egendom där en stor del av ekarna till båten växte? C. Nedan är en knop som är användbar på sjön. Kanske borde den ha används på regalskeppet Vasa. Vad heter den?

5 Fråga 5 I minnets värld Idag har de flesta av oss en mobiltelefon och en del telefoner är så avancerade att de kan göra allt.. utom att ringa. Utvecklingen har gått fram med stormsteg. Det är bara drygt 60 år sedan den första datorn var i funktion. Den första elektroniska datorn lär vara Integrator and computer tillverkad mellan av Mauchly och J. Presper Eckert. Datorn kallades ENIAC (Electronic numerical). Datorn vägde 80 ton, var 26 meter lång och 2,6 meter hög. När man skulle starta maskinen drog den otroligt mycket ström. Den innehöll elektronrör men hade den inte större kapacitet än dagens miniräknare, 5 kb. Och kommer ni ihåg de första datorerna som vi började använda på kontor och hemma? En värsting-dator kunde innehålla en hårddisk på MB. A. Persondatorn fick sin start i januarinumret 1975 av tidskriften "Popular Electronics". Inne i tidningen kunde läsaren hitta ritningar till en hemgjord dator. Den som var händig med lödkolven kunde köpa en byggsats för 439 dollar. Den var med dagens ögon mätt en mycket enkel dator. Den hade 256 bytes i interminne och styrdes med knappar, switchar och lampor på framsidan av datorn. Denna dator brukar i dag kallas den första persondatorn. Företaget hette MITS och datorn var... Ja vad hette datorn? B. Vissa minnestyper medger direkt åtkomst till alla adresser ex RAM-minne, medan andra kräver en annan form av sökning tills den angivna adressen nås. Vad kallas denna sökning (sökform)? C. Idag finns minneskapacitet på många MB på en mobiltelefon, ett USB-minne kan lagra 1GB osv. Det som är lagrat i ett minne är bitar det är uppbyggt av binära tal. Binära tal består bara av ettor och nollor (1 och 0). Dessa siffror (alltså en etta eller en nolla) kallas för en "bit". Skriver man ett tal som innehåller åtta 1:or och/eller 0:or, så kallas talet för en byte, och om du skriver ett tal som innehåller två byte (eller 16 bit) så kallar man det ett "word". Hur skriver man talet 13 i binär form?

6 Fråga 6 Hitta rätt väg Svara på frågorna och följ den pil som visar rätt svar på frågan. Varje ruta har en bokstav. Dessa bokstäver bildar ett ord när de kastas om i rätt ordning. Den åttonde och sista bokstaven finner ni i nedersta raden av rutor. A. Vilket är det ord vi söker, när ni har bokstäverna i rätt ordning? B. Svara även på frågan i den åttonde och sista rutan. Sant eller falskt?

7 Fråga 7 Botanik en ört Skogen är full med växter, bland annat örter. I denna fråga söker vi just en flerårig ört som förekommer i torr barrskog, främst under juli till augusti. Den är cm hög, och blommorna sitter i en nedåtböjd klase. Växten saknar det gröna bladfärgämnet som finns i de flesta växter och hjälper växten att omvandla vatten, koldioxid och solljus till energi och syre. Därför är örten gulvit till färgen, och får sin näring från en svamp, som i sin tur lever på tallrötter. Stjälken är ganska tjock och något köttig, bladen är fjällika och gulaktiga liksom stjälken. A. Vad kallas det gröna bladfärgämnet som omvandlar vatten, koldioxid och solljus till energi och syre, hos en växt? B. Vad kallas en växt som tar sin näring från en annan växts förmultnade växtdelar, eftersom de inte själv skapa sin egen energi, då de saknar det gröna bladfärgämnet (se a-frågan)? C. Vilket är den ovan beskrivna örtens svenska namn?

8 Fråga 8 Kramvänlig eller oformlig klump? Barbapapa, (läses barbapappa ), är både namnet på en av karaktärerna och namnet på en fiktiv familj/art i en serie illustrerade barnböcker. Originalböckerna är skrivna på franska, och namnet Barbapapa är en lekfull omskrivning av barbe à papa som är franska för sockervadd (ordagrant: "pappas skägg"). A. Vad heter författarna till böckerna om Barbapapa? Båda efternamnen krävs. B. Vad heter alla medlemmar i Barba-familjen på svenska? Alla namnen krävs för att få poäng här. C. Barbapapa föddes ur jorden när en pojke (Jakob/Per) gjorde vad i sin trädgård?

9 Fråga 9 Gåtfulla platser i Sverige Det finns platser som i århundraden retat människors nyfikenhet och satt vår fantasi i rörelse. Platserna har gett upphov till spekulationer och teorier av olika slag och de lockar än idag besökare som vill försöka förstå och lära sig om historien. Vilka är de gåtfulla platserna? A. Detta får nog anses vara en magisk plats, nära kusten i de sydligaste delarna av vårt land. Sommartid är det fullt med turister som försöker förstå eller bara njuta av den vackra platsen och utsikten. 59 stora stenblock bildar en 67 meter lång formation och det måste ha kostat mycket möda att både leta reda på och sedan släpa upp dem på åsen. Det första kända dokument där stenarna nämns är en rapport om traktens fornminnen från prästen Niels Ipsens i Vallberga till den danska kungens kansli år Ingen kan med bestämdhet avgöra konstellations syfte eller varför stenarna står som ett skepp. Vilken är platsen? B. Om någon ort i werlden ser hiskelig ut, är wisserligen denna en af de grymmaste, skriver Carl von Linné som besökte platsen under en resa Sägnen säger att landets alla av ett slag samlas där en natt om året för att festa med djävulen. Hon är en svårtillgänglig dam, omgiven av lynnigt väder och toppen är 86 meter över havet, samt har en vacker och åtråvärd ljusröd granit. Vilken är platsen? C mördades en upprorsman och frihetshjälte av Måns Bengtsson Natt och Dag på en ö i en av Sveriges större sjöar. Det sägs att mordet skedde med en yxa, där det första hugget kostade tre avhuggna fingrar, det andra hugget tog i halsen och det tredje klöv huvudet. Det har inte kunnat bevisas exakt vilken ö som var platsen för detta dåd, utan inte mindre än fem holmar eller öar har blivit utpekade som den rätta mordplatsen. År 1818, 382 år efter dådet, restes dock ett monument över den mördade frihetshjälten på en av de utpekade öarna. Vad heter ön med där detta monument finns?

10 Fråga 10 Psykologi är mer än Freud Freud i all ära men psykologi är mer än hans tankar. Här presenteras tre personer som varit med och utvecklat psykologin i tre olika riktningar, existentiell psykoterapi, utvecklingspsykologi och kognitiv psykoterapi. Med ledning av dessa korta presentationer bör ni kunna hitta dessa välkända psykologiforskares namn. Vilka är de? A. Jag har varit professor i psykiatri vid Stanford University i Kalifornien. Jag har författat om existentiell psykoterapi. Jag har fått många fina utmärkelser bland andra APA:s Fundations Fund Prize in Psychiatry på 1970-talet. I en uppmärksammad bok som kom ut på 1990-talet fick ett av kapitlen ge namn åt boken där skrev jag om min relation till min mamma. Vem är jag? Efternamn räcker för poäng. B. Jag är spädbarnsforskare. Jag har självpsykologin som grund för de teorier jag skrivit om barns utveckling vilka jag presenterade i en uppmärksammad bok på1980-talet. I mina teorier så har jag använt mig och introducerat begreppet RIGs vilket är en förkortning av Representationer av generaliserade interaktioner. Vem är jag? Efternamn räcker för poäng. C. Jag började min bana som psykiater och psykoanalytiker innan jag var en av dem som började utveckla den kognitiva terapin och den kognitiva personlighetsteorin under 1960-talet. En viktig vändpunkt i mitt arbete var när jag gjorde upptäckten av automatiska tankar. Jag belönades med ett stort amerikanskt medicinpris Vem är jag? Efternamn räcker för poäng.

11 Fråga 11 Vatten, vatten, massor av vatten! Jordens yta består till stösta del av vatten vad kan ni om vatten egentligen? A. För 365 miljoner år sedan slog en meteorit ner i Dalarna och bildade en sjö med flera mindre sjöar runt omkring. Vad heter den stora sjön som har ett djup på som mest 134 meter? B. Eyresjön är landets största, och ligger ungefär 13 meter under havsytan. Det är dock inte alltid den är (helt) fylld med vatten, då den ligger i en öken. Vilket är landet? C. Finland brukar kallas Tusen sjöars land. Men exakt hur många sjöar finns i landet som är större än 500 kvadratmeter?

12 Fråga 12 Fransk film i framkant Många av filmens pionjärer kom från Frankrike. Bröderna Lumière gjorde världens första filmer, Émile Cohl gjorde den första animerade filmen, och Georges Méliès var en föregångare i att experimentera med tekniken. Idag är den franska filmindustrin den europeiska filmindustri som har det största antalet sålda biljetter. A. En genre Fransk film fick ett stort uppsving under 1960-talet. Filmerna hade existentiella teman, med en betoning av individen och ett gillande av det absurda i människans existens. Inte bara teman och uttryck var viktigt, utan också hur de filmades. Man filmade ofta ute på stan och tog avstånd ifrån idén om filmer gjorda i en studio. Lätta kameror, ljus- och ljudutrustning var uppfinningar som regissörerna utnyttjade. Man känner igen dessa filmer på deras flytande rörelser, ofta med scener där kameran följer filmens karaktärer längs Paris gator. Vad kallades denna genre? B. En film En av de tidiga filmerna inom genren som vi frågar om i A-frågan handlar om en man som efter att ha stulit en bil och mördat en polis försöker rymma till Rom tillsammans med sin flickvän som är journalist. Vi vill ha filmens franska titel. C. En sång Vi är ute efter en sång som sjungs av den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i den här franska filmen från 1961: Filmen utspelar sig innan och efter första världskriget och handlar om två studenter; en österrikare och en fransman som båda blir förälskade i samma kvinna. I 20 år är det allt de kan tänka på, de är som förtrollade av henne och hon är än med den ena och än med den andra, utan att någon av dem ger upp. Ända tills hon får allt att ta en annan vändning. Filmens titel består av de två männens namn. Vad heter den sång som kvinnan i filmen sjunger? Vi är ute efter den franska titeln.

13 Fråga 13 Idrottens pris Sporten omsätter miljarder kr varje år på olika sätt det är reklam, hyror, entréintäkter, löner. När det tex gäller NHL-hockeyn så är säsongens lönetak 56,8 miljoner dollar per lag. Till det kommer alla omkostnader för utrustningar, hallar, resor mm. Vidare satsar tillverkare av sportartiklar stora pengar på reklamkontrakt med utövare det handlar helt enkelt om miljardindustri bara inom denna del av idrotten. A. År 1946 var det stor turbulens i Idrotts-Sverige - drygt 200 idrottsledare och ett 40-tal aktiva var involverade i en idrottslig penningkarusell och ett stort antal av dem blev också straffade. Halva Friidrottsförbundets styrelse fick avgå, amatör- och straffregler samt andra bestämmelser omarbetades i syfte att anpassa dem till en "modernare" tävlingsidrott. Två svenska idrottsmän, som innehade flera världsrekord och ansågs som världens bästa, stängdes av "för evigt" av sitt förbund för brott mot amatörreglerna, eftersom de tävlat mot betalning. Vilka var de två idrottsmännen? För- och efternamn på båda behövs för poäng. B. Nu för tiden är idrottsgalorna förknippade med pengar, stora summor. I årets Golden League i friidrott fick deltagarna dela på vinstpengar, bonuspengar och Appearence money. Utöver detta fick de deltagare som vann sin gren i samtliga deltävlingar dela på en miljon USA-dollar i prispengar. Vilka var de tre som lyckades med detta under 2009 års Golden League? Efternamnen räcker för poäng. C. Idrott och reklam är tätt hopknutna. Ett av flera varumärke som varit och är är sponsor till OS är Coca-Cola sedan Kanske ett klokt drag eftersom OS är ett arrangemang som har genomslag över större delen av världen. I dag finns drycken i mer än 200 länder. När vi nu talar om mängder hur många liter dryck totalt sålde Coca-Cola company i Sverige 2008? Ange svaret i hela miljoner liter.

14 Fråga 14 Framtidens bil? Bilmärket Saab har det varit mycket skriverier om under det senaste året. Lyxbilstillverkaren Koenigseggs planer på att köpa Saab har fått många att hoppas inför framtiden. Men redan för många år sedan så började det tillverkas Saab-bilar. Dock var det ju flygplan som var företagets första produkter, men när andra världskriget tog slut så ville man hitta nya inkomstkällor, och bilar blev lösningen. A. Den första bilen man tillverkade hette SAAB 92. När man började bygga Saab-bilar så hade man 5 målsättningar som man ville nå; Säkerhet, låg vikt, tidlös formgivning, lågt luftmotstånd och Vad? B. Säkerheten är något som man jobbat med på olika sätt, och 1972 var Saab först med att införa något i sina bilar för att just skydda passagerarna. Vad? C. Reklam är viktigt för ett företags försäljning och nu för tiden även att visar att man tänker på miljön. Detta gjorde att Saab 2006 valde att göra reklam för Saab Bio Power. Musiken i reklamen, som var specialskriven för just denna reklam, hamnade även på olika topplistor. Men vad hette gruppen som gjorde musiken i reklamfilmen?

15 Fråga 15 Kommunikation Experter räknar med att det finns över språk i världen, där många är släkt med varandra på olika sätt. Ofta lånas det ord mellan språken också, som tex engelskans window som faktiskt kom till England med vikingarna från Skandinavien. Men vad kan ni om de finsk-ugriska språken och om språkvetenskap? A. De finsk-ugriska språken talas av ca 25 miljoner talare. Vilket är det idag största språket i denna språkgrupp? B. I de finsk-ugriska språken används kasus flitigt. Vad heter det inre lokalkasus som beskriver den rumsliga funktionen "in i"? C. I många språk förekommer aspiration, så också i svenskan. I de nordiska språken är aspirationen dock inte betydelseskiljande, vilket den till exempel är i vissa finska språk, bland annat i meänkieli. Hur ser IPA-symbolen ut för en tonlös aspiration?

16 Fråga 16 Kända nykterister Genom historien så har det funnits personer som har varit viktiga för utvecklingen av både stort och smått. Här nedan hittar du ledtrådar till 3 olika personer som har varit betydelsefulla, och som alla har det gemensamt att de inte dricker/drack alkohol. Kan du lista ut vilka det är? A. Personen var under många år aktiv inom partipolitiken, och då främst inom svensk vänsterpolitik. Född ca 6 år innan ett stort krig bröt ut i Europa. Har varit högste ordförande inom flera organisationer som jobbat med alkoholfrågan. Författare till många böcker, som tex Vägmärken och vändpunkter. Avled Vem är personen? För- och efternamn krävs för poäng. B. Den här personen är tvåbarnsmor, född 1974, uppvuxen i Afrika, USA och Uppsala. Efter en karriär som bland annat debattör, reporter och skådespelare har hon även varit programledare, bland annat i ett program med hennes eget namn i titeln. Hon är troende kristen och väljer enligt egen utsago att inte dricka alkohol eftersom det inte smakar gott. Personer i hennes närhet hävdar dock att det beror på att hon är ett kontroll-freak. Vem är personen? För- och efternamn krävs för poäng. C. Denna person föddes i det dåvarande Österrike-Ungern, i en stad som idag är huvudstad. Personen hade idag varit 126 år om inte tuberkulosen släckte personens liv redan Sjukdomen gjorde så att skrivandet blev en viktig sysselsättning i sjuksängen. Modersmålet var tyska, men personen pratade även tjeckiska och jiddisch. Detta skrev personen, just angående alkohol (i engelsk översättning): My peers, lately, have found companionship through means of intoxication - it makes them sociable. I, however, cannot force myself to use drugs to cheat on my loneliness - it is all that I have - and when the drugs and alcohol dissipate, will be all that my peers have as well. Vem är personen? För- och efternamn krävs för poäng.

17 Fråga 17 Flaggan i topp! Här nedan finns beskrivningar av tre länders flaggor. Med hjälp av beskrivningarna kan ni kanske hitta vilka länder vi söker. A. Flaggan antogs 1990, men användes första gången Den översta färgen, av de tre vågräta fälten, representerar lojalitet, landets himmel samt sjöarna och havet. Mittenfärgen står för jorden och det förtryck och lidande som landet utsatts för genom åren. Den nedersta färgen representerar renhet, snön, björkens näver och landets kamp för oberoende. Proportioner 7x11. Vilket är landet? B. Detta lands flagga användes i självständighetskampen 1848, men antogs officiellt först År 1937 skrevs den också in i landets författning. Förebilden är den franska trikoloren och har därmed tre färger. En av färgerna står för den ena religiösa folkgruppen, som är i majoritet i landet, en av de andra färgerna står för den mindre religiösa gruppen, och färgen där emellan står för föreningen av dessa två religiösa grupper. Proportioner 1x2. Vilket är landet? C. Denna flagga innehåller 3 olika färger, i tre vågräta linjer och en himlakropp. Den röda färgen står för det blod som offrats för friheten, den gröna färgen representerar jorden och det svarta representerar kontinentens arv. Himlakroppens speciella placering står för en ny tidsperiod. Flaggan antogs 1964, och har proportionerna 2x3. Vilket är landet?

18 Fråga 18 Gå upp och prova dina vingar Många människor reser gärna långa sträckor och då är ofta flyget ett enkelt och smidigt sätt att ta sig fram. Men vad kan ni om flygbranschen? A. I vilket land hör flygbolaget Air Deccan hemma? B. Finn det flygbolag som dessa personer jobbar på. C. Föreningen Svenskt Flyg har skrivit en lista på tio punkter för ett mer klimatanpassat flyg. Denna lista bygger på en rapport skriven hösten 2007, men vilken organisation har skrivit denna rapport?

19 Fråga 19 Gammal musik Musik är viktigt för många människor gammal som ung. Här kommer några frågor om lite äldre musik. A. Den svenska melodifestivalen har under många år varit en viktig del av den svenska musikindustrin. Många är de stjärnor som dykt upp i dessa sammanhang och blivit stora stjärnor. Men minst lika många har vi glömt bort. I år är det 20 år sedan Tommy Nilsson vann festivalen med låten En dag, och fick åka till Lausanne i Schweiz och tävla, där han lyckades komma på fjärde plats. Låten skrevs av Alexander Bard, Ola Håkansson och Tim Norell. Men hur många gånger sjungs ordet DAG i den version som framfördes på scenen i Globen 1989? B. En helt annan typ av musik, som 2009 fick ett stort genomslag i Melodifestivalen, är opera. Malena Ernman lyckades vinna tävlingen med låten La voix, som är skriven av Fredrik Kempe och henne själv. Men det finns många andra som skrivit mer kända operor, och vi undrar här vilken kompositör som bland annat skrivit operorna Ermione, Sigismondo, Otello ossia Il moro di Venezia och Il Barbiere di Siviglia? Efternamn räcker för poäng. C. Dolly Parton har aldrig varit med i varken Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest, men har ändå slagit stort i både Sverige och övriga Europa. Med sina runt 50 album som hon gett ut så är det främst musik inom genren country som Dolly har framfört. En av hennes lugnare countrylåtar är I will always love you som Dolly skrev och spelade in på 1970-talet men vad hette albumet som låten fanns med på?

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Kvartalets läsare: juli-september 2014 Stina Nilsson

Kvartalets läsare: juli-september 2014 Stina Nilsson Kvartalets läsare: juli-september 2014 Stina Nilsson Jag har alltid älskat att läsa. När jag var yngre läste jag mestadels deckare. Kitty-böckerna av Carolyn Keene och Fem-böckerna av Enid Blyton var några

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson

Kvalitetsarbete. Kungshöjdens förskola. Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Kvalitetsarbete Kungshöjdens förskola 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Majvor Kollin Lena Klevgård Jenny Pettersson Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens intressen...

Läs mer

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1

TITEL: Sverige Elevens namn (lärare) Skolans namn, Datum Cécile Tartar 1 TITEL: Sverige Elevens namn Skolans namn, Datum (lärare) Cécile Tartar 1 Inledning (Vad ska du prata om? Vilket ämne har du valt? Varför har du valt det?) För några år sedan lämnade jag mitt land och började

Läs mer

Drakstigen introduktion

Drakstigen introduktion Drakstigen introduktion En naturstig skapad av Centrum för naturvägledning till Ute är inne 2011 Stigen är gjord för bokskogen i Pildammsparken, men kan anpassas till annan natur förstås. Den inleds med

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Carsten Flink Vad handlar boken om? Boken handlar om Alvin som hjälper sin farfar att flytta. Alvin hittar en vas på vinden. På vasen finns en bild av ett lejon. Alvins farfar ville

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok Språket Teman 4

Läs mer

FRÅGA 1: KONST VUXEN Från vilket land kom konstnären till detta verk?

FRÅGA 1: KONST VUXEN Från vilket land kom konstnären till detta verk? 7 25 66 79 FRÅGA 1: KONST VUEN Från vilket land kom konstnären till detta verk? 1 Danmark Norge 2 Sverige BARN (SVÅR) En konstnär blandar gärna sina färger på en träskiva som kallas (Tips: Använd uteslutningsmetoden)

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Jonatann. Jag är åtta år. Jag går på Kyrkmons skola. Jag gillar dinosaurier, att läsa och att spela på plattan.jag tycker om min mamma. Jag är rädd för rektorn

Läs mer

TEMA: ALLA PENSIONÄRERS DAG (off. på torsdag 21 aug)

TEMA: ALLA PENSIONÄRERS DAG (off. på torsdag 21 aug) 7 23 60 85 TEMA: ALLA PENSIONÄRERS DAG (off. på torsdag 21 aug) (3-4 frågor handlar om pensionärer och pension) FRÅGA 1: SPF - Sveriges Pensionärsförbund VUEN Hur ser SPF:s logga ut? 1 2 SPF, Sveriges

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda?

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda? Kommunikation Vi människor kommunicerar på många olika sätt. Vi ringer, mejlar och pratar med varandra. Men vi använder också kroppen väldigt mycket. När personer kommunicerar är all kommunikation inte

Läs mer

FRÅGA 1: MORS DAG / ÅRTAL VUXEN Den första gången som dagen firades var år? i

FRÅGA 1: MORS DAG / ÅRTAL VUXEN Den första gången som dagen firades var år? i 5 23 65 79 TEMA: & FRÅGA 1: MORS DAG / ÅRTAL VUEN Den första gången som dagen firades var år? i Philadelphia då Anna Jarvis ville hedra sin mamma Ann som gått bort för exakt ett år sen. Nio år senare blev

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Alan Turing Har du någonsin undrat vem det var som uppfann datorn? Har du någonsin undrat vem det var som gav England oddsen på att vinna det andra

Alan Turing Har du någonsin undrat vem det var som uppfann datorn? Har du någonsin undrat vem det var som gav England oddsen på att vinna det andra Alan Turing Har du någonsin undrat vem det var som uppfann datorn? Har du någonsin undrat vem det var som gav England oddsen på att vinna det andra världskriget? Han hette Alan Turing. Den 12 juni, 1912

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

Kerstin Lundberg Hahn

Kerstin Lundberg Hahn Kerstin Lundberg Hahn BAKOM Bakom masken MASKEN BAKOM MASKEN Kerstin Lundberg Hahn BAKOM MASKEN Vilka är cykeltjuvarna? Det Zacki ser genom fönstret gör honom alldeles kall. Mimmis stulna cykel finns där

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

ENKEL Programmering 3

ENKEL Programmering 3 ENKEL Programmering 3 Figurer i långa rader Titta på de olika figurerna i de olika raderna. Kan du se att de olika figurerna i varje rad är placerade enligt ett visst mönster? Kan du lista ut vilken figur

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

FD Åsa Mickwitz, Språkcentrum

FD Åsa Mickwitz, Språkcentrum FD Åsa Mickwitz, Språkcentrum Populärvetenskap är en genre som har som syfte att göra komplexa vetenskapliga samband mer lättförståliga för en bredare publik. Populärvetenskap är en viktig del i spridandet

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

FRÅGA 3 Världens högsta byggnad heter Burj Khalita. Den är 828 meter hög och består av 164 våningar. Var är byggnaden uppförd?

FRÅGA 3 Världens högsta byggnad heter Burj Khalita. Den är 828 meter hög och består av 164 våningar. Var är byggnaden uppförd? Frågesportuttagningen 14.2.2018 A. Aktuellt FRÅGA 1 a. Vad heter Finlands jord- och skogsbruksminister? b. Landskapsreformen är under arbete. Vilket år upphörde länen att existera? Alternativ: * 2005 *

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter.

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter. Fotosyntesen Fotosyntensen är den viktigaste process som finns på jorden. Utan fotosyntesen skulle livet vara annorlunda för oss människor. Det skulle inte finnas några växter. Har du tänkt på hur mycket

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. från

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest C

SVENSKA Inplaceringstest C SVENSKA Inplaceringstest Vilket av de fyra alternativen är rätt? Svar: Har du en karta Stockholm? A på B över för till B är rätt 1. platsen där kommissarie Wallander bor? A Kan du B Känner du Känner du

Läs mer

Schackledarens blad Lektion 1

Schackledarens blad Lektion 1 Schackledarens blad Lektion 1 Inledning Det är viktigt med en tydlig rutin för när schacklektionen börjar och slutar. Genom att samlas kring runda bordet när lektionen ska börja respektive avslutas uppnås

Läs mer

SCHLAGERQUIZET! LAGNAMN: 2017 deltog Melodifestivalens äldste artist någonsin, Owe Thörnqvist. Hur gammal var han vid tillfället:

SCHLAGERQUIZET! LAGNAMN: 2017 deltog Melodifestivalens äldste artist någonsin, Owe Thörnqvist. Hur gammal var han vid tillfället: SCHLAGERQUIZET! LAGNAMN: FRÅGA 1 2017 deltog Melodifestivalens äldste artist någonsin, Owe Thörnqvist. Hur gammal var han vid tillfället: A. 76 år B. 83 år C. 87 år D. 92 år FRÅGA 2 2016 arrangerade Sverige

Läs mer

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 2

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 2 Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 2 Snabbfrågor del 1 Lag Lag 1. Utanför vilket land ligger Stora Barriärrevet? Svar: Australien 2. Hur många är bröderna som ingår i gruppen Jedward? Svar: Två 3. Igår stängdes

Läs mer

Vänner för livet Sommarläger 2013

Vänner för livet Sommarläger 2013 Vänner för livet Sommarläger 2013 På Brevik får många vänner för livet Våra läger Få ett välkomstkit till dig och din vän! Har du varit på Brevik tidigare? Tipsa en vän som inte varit här, så får ni båda

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Den 21. life for the individual. i världen och för individen. Elevernas

Den 21. life for the individual. i världen och för individen. Elevernas Fira Internationella modersmålsdagen Den 21 februari 2013! ฉลองว นภาษาแม นานาชาต ๒๑ก มภาพ นธ ๒๕๕๖ Celebrate International Mother Language Day, 21 February 2013 Utbildningsenheten för Flerspråkighet Svenska/Thailändska

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att...

Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att... Innehållsförteckning 2 Innehåll 3 Mina matematiska minnen 4 Korsord - Lodrätt - Vågrätt 5 Chiffer med bokstäver 6 Lika med 8 Formel 1 10 Konsumera mera? 12 Potenser 14 Omkretsen 16 Lista ut mönstret 18

Läs mer

Datorns utveckling. Bild av ENIAC

Datorns utveckling. Bild av ENIAC Datorns utveckling År 1936 konstruerade den tyska ingenjörsstudenten Konrad Zuse den första elektroniska datorn, Z1, samt en rad andra datorer de förstördes 1944 när Berlin bombades under andra världskriget.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Enskild fördjupningsuppgift realism och

Enskild fördjupningsuppgift realism och Enskild fördjupningsuppgift realism och naturalism Denna epok var en tid där det industriella började växa vilket gjorde att både liv och landskap började förändras. Det här gjorde så att små städer blev

Läs mer

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet.

SIDAN 1 TOMAS DÖMSTEDT. Fakta om USA. Lärarmaterial. Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken gör en sammanfattning av Amerikas historia och bildandet av USA. Den berättar om viktiga personer och händelser,

Läs mer

STORBRITANNIEN är dagens tema! Ungefär

STORBRITANNIEN är dagens tema! Ungefär 7 23 60 85 STORBRITANNIEN är dagens tema! Ungefär hälften av frågorna handlar om öriket på ett eller annat sätt. FRÅGA 1: AKTUELLT / DROTTNINGAR VUEN Drottning Elisabeth II fyllde år i veckan (annandag

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk AV-nr 100009tv1-4 sas Om serien Ramp svenska som andraspråk Porträtt Handledning av Pia Minati Ramp svenska som andraspråk Porträtt är fyra program som kommer från tv-serien Sve-à-long och som har bearbetats

Läs mer

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT 200880_upphovsratt.qxd:COPYRIGHT-1.qxd 08-10-15 21.12 Sida 2 MUSIK ÄR SLÖSERI MED DIN TID! GLÖM DET! ÅH! ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT DET. DET ÄR ORÄTTVIST! VARFÖR SKULLE INTE JAG

Läs mer

FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUXEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken

FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUXEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken 4 25 66 86 FRÅGA 1: ÄNGELHOLM - HISTORIA VUEN Tingstorget har även haft andra benämningar. Vilken av dessa har använts: 1 Gröna torg Nya torg 2 Sandbacken Nästa söndag kommer Pettson hit till Tipspromenaden

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Ecolier för elever i åk 3 och 4

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Ecolier för elever i åk 3 och 4 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2009 Ecolier för elever i åk 3 och 4 Kängurutävlingen genomförs 19 mars. Om den dagen inte passar kan hela veckan 20 27 mars användas, däremot

Läs mer

Fakta om Melodifestivalen

Fakta om Melodifestivalen SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Måns en hjälte 1. Vilket år vann Måns Zelmerlöw

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

FRÅGA 1: TABLETTER / ASKAR VUXEN: Marabous tre mest sålda tablettaskar, vilka lanserades på till 40-talet, var Domino, Figaro och

FRÅGA 1: TABLETTER / ASKAR VUXEN: Marabous tre mest sålda tablettaskar, vilka lanserades på till 40-talet, var Domino, Figaro och 15 25 66 86 TEMA: som Ten ri och Fantastic! Peter Lindholm och Tullateatern sponsrar med många Tenori-biljetter till Mors Dag söndagen den 26 maj kl 13! FRÅGA 1: TABLETTER / ASKAR VUEN: Marabous tre mest

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3. Field Questionnaire Sweden

Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3. Field Questionnaire Sweden ZA5353 / ZA5656 Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries (CILS4EU) Wave 3 Field Questionnaire Sweden 1. Är du? 1 Pojke 2 Flicka 2. Vad är ditt födelsedatum? Å Å M M D D 3.

Läs mer

HÖSTEN i BILD och TEXT

HÖSTEN i BILD och TEXT HÖSTEN i BILD och TEXT Guldhedsskolan Göteborg hösten 2015 klass 6 B HÖSTENS NATUR På hösten faller löv av olika färger röd, gul och grön Och det var då jag skapade min bild. Min bild symboliserar ett

Läs mer

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln.

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. 1. Sverige Läs texten, slå upp ord du inte förstår Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark

Läs mer

Minifakta om dinosaurier

Minifakta om dinosaurier SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras dinosaurierna, som levde på jorden för flera miljoner år sedan. Det fanns många olika sorters dinosaurier: stora och små, köttätare och växtätare.

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på läger med scouterna. När de kommer fram till stugan går alla ut i skogen för att samla ved. Noa kommer ifrån de

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar LUNDSKOLAN LUNDBLADET NR 3 / Sommar LUNDBLADET Sommar 1 REGNBÅGEN Förskoleklass A jobbar med teknik. Vi pratar kring luftmotstånd och tyngd och konstruerar sen fallskärmar. Internationella modersmålsdagen

Läs mer

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck

Jens. Ahlbom. illustratör, tecknare och barnboksförfattare. en av skaparna av mulle meck 1 en av skaparna av mulle meck Jens Ahlbom illustratör, tecknare och barnboksförfattare 2 3 inledning Mulle Meck George Johansson/Jens Ahlbom Foto: Monika Franzon I hjärtat av Hudiksvall i norra Sverige

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

JULES VERNE ÅTERBERÄTTAD AV PETER GOTTHARDT ILLUSTRERAD AV SUSSI BECH SVENSK TEXT: CARINA GABRIELSSON EDLING

JULES VERNE ÅTERBERÄTTAD AV PETER GOTTHARDT ILLUSTRERAD AV SUSSI BECH SVENSK TEXT: CARINA GABRIELSSON EDLING JULES VERNE En världsomsegling under havet ÅTERBERÄTTAD AV PETER GOTTHARDT ILLUSTRERAD AV SUSSI BECH SVENSK TEXT: CARINA GABRIELSSON EDLING KAPITEL 1 Är det sjöodjuret? Frukosten var klar. Jag hade precis

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer