34 forts. Skrivelse över incidenter gällande stölder i hemtjänsten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "34 forts. Skrivelse över incidenter gällande stölder i hemtjänsten"

Transkript

1 över incidenter gällande stölder i hemtjänsten Anna-Klara Müntzing m.fl. (MP) lade en skrivelse om att förvaltningen återkommer med en helhetsbild av antalet rapporterade incidenter men också en redogörelse för antal rapporterade stölder per hemtjänstutförare. Dnr Varje Nämnden har vid ett flertal tillfällen under årens lopp blivit uppmärksammade på stölder som drabbat hemtjänstkunder. För många av de som drabbas, men även deras närstående är en sådan händelse traumatisk och svår att lägga bakom sig. Hur ofta uppskattas att de händelserna rapporteras och vilka hemtjänstkunder är mest utsatta? Miljöpartiet vill att förvaltningen återkommer med en helhetsbild av antalet rapporterade incidenter men också en redogörelse för antal rapporterade stölder per hemtjänstutförare. Hur är den sammantagna bilden av vad som görs för att förhindra dessa och hur skulle arbetet kunna utvecklas för att i största möjliga mån minska risken för att det ska hända.

2 om Liljeholmsbadet Anna-Klara Müntzing m.fl. (MP) lade en skrivelse om att förvaltningen undersöker möjligheterna till starkare skydd för bevarande av Liljeholmsbadet med dess urspungliga utformning. Dnr Liljeholmsbadet är ett unikt och uppskattat flytande badhus bad på Södermalm. Det är Stockholms enda flytande varmbad och byggdes på 30.-talet. De personer som regelbundet eller ibland besöker badet talar sig ofta varma både över den ursprungliga inredningen och den speciella atmosfären i badet. Stämningen blir snabbt familjär eftersom det inte är så stort. Människor som inte nyttjar badet uppskattar inslaget i stadsmiljön. Barn som passerar tycker det är väldigt kul att gå ut på bryggan till badet. Badet har vid ett flertal tillfällen varit hotat, och en period på 90-talet sas det att det skulle sjunka och inte gå att rädda. Tack vare starkt stöd från allmänhet och boende i närheten, och bildandet av Liljeholmsbadets vänner som kämpade i tio år lyckades faran blåsa över. Badet transporterades bort och renoverades och ligger nu på sin ursprungliga plats sedan ett antal år tillbaka. Sedan närmare 25 år har verksamheten, som är både bred och på många sätt driven med ett starkt socialt patos, skötts under ledning av badchefen Imre Nagy. Han har slagit vakt om ursprungsdetaljerna i badet och drivit fram en unik verksamhet. Förutom öppen badverksamhet för både allmänhet och särskilt för personer med olika funktionsnedsättning har han anordnat jazz och poesikvällar, teater, luciafirande mm. En gång om året öppnas badet särskilt för hemlösa, ett mycket värdefullt initiativ. Imre Nagy närmar sig pensionsåldern, vilket kommer innebära ett skifte i badet historia. Vi i miljöpartiet är mycket måna om att värna och bevara Liljeholmsbadet framöver, både för dess uppskattade innehåll och för dess kulturhistoriska värde. I dag har badet gul klassning enligt den skala stadsmuseet har. Vi skulle vilja se över möjligheten att stärka skyddet ett steg till, och huruvida möjligheter finns att få det grönklassat. Miljöpartiet vill värna den unika kombinationen kulturhistoriskt och socialt innehåll på badet. Miljöpartiet vill därför att

3 förvaltningen undersöker möjligheterna till starkare skydd för bevarande av Liljeholmsbadet med dess urspungliga utformning. En verksamhet i sig kan inte k-märkas, men vi vill också att förvaltningen gör en plan för hur verksamheten ska värnas och kunna fortsätta med samma omsorgsfullhet och anda när dess eldsjäl snart går i pension.

4 över minnesskylt vid Hornstulls strand Anna-Klara Müntzing m.fl. (MP) lade en skrivelse om att förvaltningen ser över möjligheten att sätta upp en minnesskylt vid platsen för tullbyggnaderna, dvs. nuvarande Hornstulls strand. Dnr Att ha en historisk koppling till olika platser i vår närmiljö är bra för såväl boende i stadsdelen och besökare. Vi har av historieintresserad fått kännedom om att det i år är precis 150 år sedan tullbevakningen vid Hornstull upphörde, vilket kan vara värt att uppmärksamma. I dagsläget är Hornstull, Skanstull och andra tullar bara namn för många. Tidigare var tullar ofta mycket påtagliga och förtretliga inslag i vardagen för medborgarna och att de inte finns längre är för väl. Men det är en del av vår historia och även av ett kuriöst intresse. Enligt uppgift ska Årstafrun, Märta Helena Reenstierna t ex i sin berömda dagbok ha skrivit hur det gick till den 21 maj 1802 vid en av de mindre tullplatserna, Tanto, när hon och hennes man var på väg hem till Årsta gård från stan i sin vagn: > "... vid Tanto öfre bom måste vi i 3/4 timma vänta och eländigt ropa att slippa igenom, hvilket ändock icke skett, därest ej ödet så fogat, att 6 Personer från Tanto kommit, hvilka på det sätt hjelpte oss, att tvenne Herrar gick in och släpade ut tullsnoken, som var full och otidig. Vid nedre bommen var ej stort bättre och således kommo vi ej hem förrän klockan 12 om natten." Tulllivet skildras även av Carl-Michael Bellman i annat sammanhang. Vi vill att stadsdelsförvaltningen ser över möjligheten att sätta upp en minnesskylt vid platsen för tullbyggnaderna, dvs. nuvarande Hornstulls strand. Vi vill gärna även att stadsdelens historik lyfts fram på fler ställen och föreslår att förvaltningen återkommer om hur detta kan ske. Vi menar att det förslag och synpunkter från allmänheten med fördel tas tillvara i ett sådant arbete.

5 om ökat utrymme för utredningar av barn och unga Anna-Klara Müntzing m.fl. (MP) lade en skrivelse om att förvaltningen gör en beräkning av vad förvaltningen betecknar som en optimal bemanning för att kunna göra barn och utredningsarbetet så bra som möjligt i stadsdelen. Hur mycket extra resurser skulle krävas i förhållande till i dag och hur mycket extra skulle behövas i budgetsammanhang för detta? Dnr Varje Nämnden har fått kännedom att antalet ärenden per handläggare när det gäller utredningar av barn och unga för närvarande är mycket högt på Södermalm. Betydligt högre än vad förvaltningen tycker är en rimlig och hållbar nivå för att kunna göra ett fullgott jobb. Vi uppfattar att skälen är en kombination av ett ökat antal anmälningar och viss omsättning på personal. Även om bedömningen är att man just nu klarar av att utföra arbetet trots detta finns det på sikt risk för att arbetet blir lidande och givetvis också den personal som pressas hårt. Det är hur viktigt som helst att barn och unga får det stöd som gör att de kan ha det bra och utvecklas väl. Förebyggande insatser och stöd behöver finnas för de som behöver eller är i riskzonen. När det finns oro för att barn far illa behöver utredningarna göras så bra som möjligt. Vi i miljöpartiet ser det som högst angeläget att skapa luft och utrymme för den personal som har detta mycket svåra utredningsarbete. Det gäller inte bara att sköta utredningarna enligt vad lagen formellt säger, utan även att vara öppen för signaler i ärendena, ha tillfälle att reflektera, tänka i olika banor, hela tiden med barnperspektivet i fokus för att se vilket stöd som bäst behövs för barn i respektive familjesituation. Kontakter med föräldrar är a och o, liksom med nätverk när föräldrarna öppnar för detta. Allt detta tar mycket tid i anspråk. Vi skulle vilja se en beräkning av vad förvaltningen betecknar som en optimal bemanning för att kunna göra barn och utredningsarbetet så bra som möjligt i stadsdelen. Hur mycket extra resurser skulle krävas i förhållande till i dag och hur mycket extra skulle behövas i budgetsammanhang för detta?

6 om säkrare gångväg längs Årstaviken Gunnar Ågren (V) lade en skrivelse om säkrar gångväg längs Årstaviken. Dnr Gångvägen längs Årstaviken mellan Skanstull och Hornstull tillhör Söders mest uppskattade promenad- och motionsstråk. Vägen är också ett genomgående cykelstråk, vilket innebär att den trafikeras av många cyklister som ofta kör med hög hastighet och ibland i bredd. Den samtidiga gång- och cykeltrafiken innebär betydande olycksrisker. Särskilt äldre människor med skör benstomme och nedsatt hörsel och barnfamiljer upplever det som osäkert att använda gångvägen. Problemet med kollisionen mellan gång- och cykeltrafik har uppmärksammats vid flera tillfällen. Den rimliga lösningen är att fotgängare och cyklister får separata vägar. Där en sådan separering är svår att genomföra på kort sikt bör det finnas effektiva farthinder eller vidtas andra åtgärder som minskar olycksriskerna. Vi föreslår Att Stadsdelsförvaltningen uppdras att i samråd med berörda kommunala instanser lägga ett förslag om och genomföra en effektiv trafikseparering mellan gångtrafikanter och cyklister på vägen längs Årstavikens norra strand. Att förslaget också utformas med utgångspunkt från ett barnperspektiv.

7 om att använda den kunskap som fås genom lex Sarah-ärenden till positivt utvecklingsarbete Gunnar Ågren (V) lade en skrivelse om en redovisning om att utvecklingsenheten inom äldreomsorgen ges i uppdrag att arbeta med lex Sarah-anmälningarna på ett systematiskt sätt som en utgångspunkt för förbättringsarbete. Dnr På nästan samtliga ärenden med Stadsdelsnämnden redovisas ett antal lex Sarah-ärenden som indikerar ibland allvarliga men ofta åtgärdbara missförhållanden i verksamheten. Sammantaget ger rapporterna en negativ bild av verksamheten eftersom det bara är missförhållanden som rapporteras, inte åtgärderna för att förbättra verksamheten. Inom äldreomsorgen finns exempelvis en utvecklingsenhet som bedriver ett mycket bra förbättringsarbete. Det är självklart viktigt att negativa händelser uppmärksammas och rapporteras men det vore ännu bättre om det bedrevs ett samordnat och systematiskt arbete för att undvika sådana händelser i framtiden och att detta arbete rapporterades till nämnden. Vi föreslår därför att utvecklingsenheten inom äldreomsorgen ges i uppdrag att arbeta med lex Sarah-anmälningarna på ett systematiskt sätt som en utgångspunkt för förbättringsarbete. Detta arbete bör fortlöpande rapporteras till nämnden. I första hand bör förbättringsarbetet omfatta den äldreomsorg som bedrivs i egen regi.

8 från Gunnar Ågren (V) Gunnar Ågren (V) lade en skrivelse om att Vänsterpartiets grupp i Södermalms stadsdelsnämnd beklagar och framför kritik mot ordförandens sätt att bemöta gruppens ersättare vid informationsmötet den 5 juni och begär att detta noteras till protokollet. Dnr Nämnden tar skrivelsen till protokollet.

Minnesskylt vid Hornstulls strand. Svar till Södermalms stadsdelsnämnd på skrivelse från Anna-Klara Müntzing m.fl. (MP)

Minnesskylt vid Hornstulls strand. Svar till Södermalms stadsdelsnämnd på skrivelse från Anna-Klara Müntzing m.fl. (MP) Dnr Sida 1 (6) 2015-02-17 Handläggare Erik Jondelius 08-508 261 14 Till Trafiknämnden 2015-03-19 Minnesskylt vid Hornstulls strand. Svar till Södermalms stadsdelsnämnd på skrivelse från Anna-Klara Müntzing

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

Säkrare gångväg längs Årstaviken.

Säkrare gångväg längs Årstaviken. Södermalms stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2015-09-01 Handläggare Kenneth Kempendahl Agneta Pernu Olofsson Mats Christenson Telefon (växel): 08-508 12 000 Till Södermalms

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Handläggare Per-Ola Hedberg Rutin för rapportering och handläggning av missförhållanden Lex Sarah Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS ansvara för att de som

Läs mer

Sommarverksamhet för äldre

Sommarverksamhet för äldre Södermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-14 Handläggare Marita Danowsky Telefon: 508 12 017 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-06-12 Sommarverksamhet för äldre Skrivelse från

Läs mer

Lex Sarah inom äldreomsorgen i Farsta. Information till stadsdelsnämndens pensionärsråd 12 maj 2014

Lex Sarah inom äldreomsorgen i Farsta. Information till stadsdelsnämndens pensionärsråd 12 maj 2014 Lex Sarah inom äldreomsorgen i Farsta Information till stadsdelsnämndens pensionärsråd 12 maj 2014 The Capital of Scandinavia Sarah Wägnert 1997 Syftet med lex Sarah är att komma till rätta med brister

Läs mer

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V)

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V) HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-12-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:144-08-

Läs mer

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår?

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår? 2009-09-28 Dnr SON 97/2009-79 1 (5) Rutin för anmälan och handläggning av allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. 2 SoL (Lex Sarah) Inledning Som huvudman för socialtjänsten har Täby kommun, socialnämnden,

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15 Version 1 Gäller

Läs mer

Lex Sarah. Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG

Lex Sarah. Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG OCH SOCIAL OMSORG SID 1 (9) 2009-01-13 REV 2011-05-31 Lex Sarah Anmälan av missförhållanden inom äldreomsorg och social omsorg SID 2(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld Kungsholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Hans Wallöf Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2015-09-24 Svar på

Läs mer

Genomlysning av verksamhet Personligt ombud i stadsdelen Södermalm

Genomlysning av verksamhet Personligt ombud i stadsdelen Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning sociala avdelningen Sida 1 (5) 2014-01-02 Handläggare Helena Örnevall Telefon: 08-508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-02-06 Genomlysning av verksamhet Personligt

Läs mer

Kvinnor över 65 år i tre söderortsstadsdelar och deras livskvalitet

Kvinnor över 65 år i tre söderortsstadsdelar och deras livskvalitet Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1(5) Dnr 1.1.-718/2013 2013-11-18 Handläggare Åsa Winfridsson Telefon08-508

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Lex Sarah Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Vad är lex Sarah? Bestämmelser i SoL och LSS 14 kap. 3-7 och 7 kap. 6 SoL 24 b-g och 23 e LSS Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 Rutin lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade (LSS) som

Läs mer

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande

Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Lex Sarah rapport och anmälan av missförhållande eller påtaglig risk för missförhållande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 137/18 Gäller för

Läs mer

Hantering av lex Sarah-ärenden aaa

Hantering av lex Sarah-ärenden aaa aaa Vård- och omsorgsförvaltningen aaa aaaa aaaa Dokumentnamn: Hantering av lex Sarah-ärenden Dnr: VOO 2017/0016 1(6) Skapad: 2013-11-06 Reviderad: 2017-01-10 Dokumenttyp: Rutin Skapad av: Kvalitetsstrateg

Läs mer

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS

Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för Avvikelser inom HSL, SoL och LSS Riktlinje och rutin för avvikelser inom HSL, SoL och LSS utgår från Socialstyrelsens föreskrifters krav på säkerställandet av rutiner kring avvikelsehantering

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S)

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) PM 2011:96 RIV (Dnr 321-2096/2009) Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Roger

Läs mer

Riktlinjer för lex Sarah

Riktlinjer för lex Sarah Riktlinjer för lex Sarah Beslutade av Södermalms stadsdelsnämnd 6 februari 2014 Dnr: 79-2014-1.2.1. Innehåll Rutiner för lex Sarah 3 1. Syftet med lex Sarah 3 2. Rapporteringsskyldiga 4 2.1. Den som uppmärksammar

Läs mer

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut

Dnr /2018. Äldrenämndens beslut Sida 21 (51) 13 Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2019 Förslag till vård- och omsorgsboenden att ingå kommande central upphandling av entreprenaddrift Dnr 5.1.2-125/2018 Äldrenämndens

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys

Läs mer

Rapport om verksamhetsövergång. Hammarby och Danvikstulls dagliga verksamheter.

Rapport om verksamhetsövergång. Hammarby och Danvikstulls dagliga verksamheter. Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 298-2014-2.2.2. Sida 1 (6) 2015-03-02 Handläggare Kjell Carlsson Telefon: 08-508 12 413 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Utredning med anledning av rapport om lex Sarah

Utredning med anledning av rapport om lex Sarah SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG ANMÄLAN SID 1 (6) 2011-09-23 Handläggare: Ninnie Jonsson Telefon: 508 12 400 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2011-10-27 En stöld av de äldres

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen

RIKTLINJE. Riktlinje för hantering av avvikelser inom äldreomsorgen uniform KUB663 v 1.0, 2010-06-09 RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2009-09-24 Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann- Eva Franzén, Anneli Hafström, Ann-Helen Helen Svensson Svensson, Ann-Marie Svensson

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (5) 2017-07-31 Handläggare: Joakim Olsson 08 508 19 207 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-08-24

Läs mer

Trygghet för parkeringsvakter. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl.(m) och Mikael Valier (KD)

Trygghet för parkeringsvakter. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl.(m) och Mikael Valier (KD) Dnr Sida 1 (5) 2016-09-06 Handläggare Jarina Edlund 08-508 260 94 Till Trafiknämnden 2016-10-20 Trygghet för parkeringsvakter. Svar på skrivelse från Cecilia Brink m.fl.(m) och Mikael Valier (KD) Förslag

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson

SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson SOCIALFÖRVALTNINGEN MAS Annika Nilsson SAS Anne Johansson 2012-03-29 Riktlinjer Lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Hyresrådgivare Sofie Jonsson Socialsekreterare Stina Mood Telefon 08-508 24 845 Telefon 08-508 24 272 Vräkningsförebyggande arbete

Läs mer

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah 2012-01-10 1 (8) Äldrenämnden Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse den 10 januari 2012 Sammanfattning

Läs mer

Rapport om information över klagomål på hemtjänst

Rapport om information över klagomål på hemtjänst SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG SID 1 (5) 2009-09-24 Avdelningscontroller: Christina Amundberg Telefon: 08 508 13044 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-10-22 Rapport om information

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare)

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) Avvikelser och Lex Sarah Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) SAS, socialt ansvarig samordnare Genomför utredningar och granskningar som syftar till att säkerställa att verksamheterna

Läs mer

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Syfte Rutinen skall leda till att rapporter och anmälningar görs korrekt enligt SOSFS 2011:5. Ansvar Kommunstyrelsen ansvarar för att; det finns ett upprättat

Läs mer

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah.

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah. 1 (5) Områdescheferna ansvarar för att personal kontinuerligt informeras och påminns om lex Sarah-bestämmelserna och om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. Informationen

Läs mer

Rätten till ledsagning

Rätten till ledsagning Södermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 891-2014-1.2.1. Sida 1 (6) 2014-11-20 Handläggare Anja Schulstad Telefon: 08-508 13 156 Lina Hedlund Telefon: 08-508 12 382 Till Södermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Lokal lex Sarah-rutin Kommunfullmäktige har utfärdat riktlinjer för nämndernas verksamhet när det gäller tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänsten (SoL)

Läs mer

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018

Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:281-012 Planering och administration 2018-09-04 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Avvikelser inom socialnämnden, andra tertialen 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Länsstyrelsens insatser gällande mäns våld mot kvinnor Årsrapport 2004

Länsstyrelsens insatser gällande mäns våld mot kvinnor Årsrapport 2004 Länsstyrelsens insatser gällande mäns våld mot kvinnor Årsrapport 2004 Avdelningen för tvärsektoriella uppdrag Februari 2005 Maria Lindberg INNEHÅLL 1. Inledning 3 2. Länsstyrelsens insatser. 3 2.1 Insatser

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Socialnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-11-21 Ärendelista 107 Dnr 2017-000116 Ej verkställda gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL och rapportering enligt 16 kap 6 f SoL samt beslut enligt 9 LSS och rapportering

Läs mer

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde

Skyddat boende för våldutsatta inom äldrenämndens ansvarsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-08 Sida 1 (1) Diarienr AN 2018/00050-8.5.2 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Skyddat boende för våldutsatta

Läs mer

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Ledningsstaben Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen, socialt ansvarig samordnare Gäller fr o m: 2015-06-24 Uppdateras

Läs mer

Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om

Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. De

Läs mer

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende

11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Blad 10 11 Stängning av platser vid Vintertullens vård- och omsorgsboende Beslut 1. Stadsdelsnämnden beslutar att stänga 28 lägenheter i Vintertullens servicehus och 29 lägenheter i Vintertullens vård-

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Äldre och personer med funktionshinder med omsorger från Socialförvaltningen ska få en god vård alternativt få gott stöd och god service och

Läs mer

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132

Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah. Antagen av socialnämnden Dnr: SN 2015/0132 Riktlinjer för missförhållanden enligt Lex Sarah Antagen av socialnämnden 2015-09-02 Dnr: SN 2015/0132 Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Information om rapporteringsskyldighet... 2 Anställda rapporterar

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Kvalitetshandbok Fel och Brister. Bilaga 8. Dokumentansvarig Kvalitetsutvecklare. Dokumentnamn Rutin för Lex Sarah. Reviderat

Kvalitetshandbok Fel och Brister. Bilaga 8. Dokumentansvarig Kvalitetsutvecklare. Dokumentnamn Rutin för Lex Sarah. Reviderat Kvalitetshandbok Fel och Brister Dokumentansvarig Kvalitetsutvecklare Dokumentnamn Rutin för Lex Sarah Utfärdat av Linda Asplund Utfärdat 2009-05-14 Giltigt from 2009-06-01 Reviderat 2010-02-02 Diarienr

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Serviceförvaltningen Staben Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.5-729/2016 Sida 1 (5) 2016-11-04 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08 508 11 818 Till Servicenämnden 2016-11-22 Förslag till program mot våld i nära

Läs mer

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet.

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. [ l Y 7fl TgK1 2016 v 1.1 Inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2017 03 06 Dnr 8.4.2 5308/2017-5 1(6) Wemind HVB AB Box 38 149 21 NYNÄSHAMN Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende, HVB, för barn

Läs mer

Forum Carpe 4 juni 2014. Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling

Forum Carpe 4 juni 2014. Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling Forum Carpe 4 juni 2014 Kristina Söderborg Utredare Avdelningen för analys och utveckling Avdelningen för analys och utveckling Temarapporter Riskanalyser Metodutveckling Statistikutveckling Register registerfragor@ivo.se

Läs mer

Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah

Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah Äldrenämndens rutiner för hantering av lex Sarah Antagna av Äldrenämnden i juni 2015 Dnr 115-179/2015 www.stockholm.se Äldreförvaltningen Upphandling och utveckling Storforsplan 26 106 64 Stockholm Telefon

Läs mer

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6

Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (5) 2017-03-24 Handläggare Sarah Adewale Chaara Telefon: 08-508 24 953 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Betänkandet Se Barnet! SOU 2017:6 Svar på remiss

Läs mer

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah

Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Riktlinjer vid missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden lex Sarah Antagen av Socialnämnden 2012-11-13, 108 Reviderad 2016-04-19 Alingsås kommun, Socialförvaltningen, 441 81 ALINGSÅS

Läs mer

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE om psykiska problem hos äldre och dess bemötande inom Psykiatrin Södra layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01

Läs mer

Dnr Son 2011/258-1 Nya bestämmelser om Lex Sarah

Dnr Son 2011/258-1 Nya bestämmelser om Lex Sarah TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2011-05-16 Socialnämnden Dnr Son 2011/258-1 Nya bestämmelser om Lex Sarah Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Översikten över ansvarsfördelning och arbetsrutiner

Läs mer

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut

Justerat Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) Socialnämndens beslut Protokollsutdrag Socialnämnden 2016-12-13 Justerat 2016-12-19 Åsa Lindhagen (MP) och Andréa Ström (M) 18 Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr 3.1.1-596/2015 Socialnämndens

Läs mer

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS

Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Skrivelse 2013-09-04 Dnr VON 2013/104 Reviderad 2014-10-16/GE Vård- och omsorgsnämnden Intern rutinbeskrivning för Lex Sarah inom SoL och LSS Allmänt Lex Sarah är bestämmelser i socialtjänstlagen, (SoL)

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar, avseende hemtjänst, på uppdrag av äldrenämnden

Verksamhetsuppföljningar, avseende hemtjänst, på uppdrag av äldrenämnden SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGA OCH FRITI D ANMÄLNINGSÄRENDE DNR. 1.2.1/010-2012 SID 1 (8) Handläggare: Daniel Björkegren Telefon: 08-508 24 024 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsuppföljningar,

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om garanterat äldreboende efter viss ålder

Förslag till yttrande över motion om garanterat äldreboende efter viss ålder Vård- och omsorgsnämndens handling nr 27/2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Vår handläggare Johanna Wennerth, utvecklingsledare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 11-09-01 1(7) Antaget av sektorschef Lärande och Omsorg sept. 2011 Reviderade mars 2013 Rutiner enligt lex Sarah 2(7) Lex Sarah Lex Sarah kallas de bestämmelser i socialtjänstlagen, SoL, och i lagen om

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 1(7) Antaget av: Kommunchef Antaget: juni 2016 Rutiner enligt lex Sarah Kommunstyrelsen Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Hagens skol- och behandlingshem i Kungsbacka TgK1 2016 v 1.1 BESLUT Avdelning sydväst Annalena Berndtsson Annalena.berndtsson@ivo.se 2017-02-09 Dnr 8.4.2-43330/2016-5 1(6) Gryning Vård AB Box 5154 402 26 Göteborg Ärendet Tillsyn av hem för vård eller

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Upphandling av personlig assistans enligt LSS

Upphandling av personlig assistans enligt LSS SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-04-13 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Annika Nilsson,

Annika Nilsson, SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-09-11 Beslutad av SN 2017-09-27 108 Avvikelsehantering BAKGRUND. Verksamhet inom vård och omsorg ska vara av god kvalitet och kvaliteten

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00215-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av systematiskt

Läs mer

Denna rutin syftar till att säkra processen kring rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah.

Denna rutin syftar till att säkra processen kring rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah. Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Rutin för tillämpningen av lex Sarah inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet och verksamhet vid Statens Gäller för: Privat och statligt drivna verksamheter

Läs mer

Förslag att stänga av Tysta Marigången för allmän gångtrafik kvällar och nätter

Förslag att stänga av Tysta Marigången för allmän gångtrafik kvällar och nätter GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-02-17 Handläggare: Peter Granström Region Innerstad Markbyrån Tel: 508 265 12 peter.granstrom@gfk.stockholm.se Dnr 03-512-4052 2004-01-15 Till Gatu-

Läs mer

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 2/6 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Anmälningsskyldighet... 5 Handläggning och hantering av anmälan... 6 Information

Läs mer

Ändringar i riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Ändringar i riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-07-28 SN-2014/3215.111 1 (1) HANDLÄGGARE William-Olsson, Gabriel 08-535 316 70 Gabriel.William-Olsson@huddinge.se Socialnämnden Ändringar i riktlinje

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad

Sida 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten. Antagen av socialnämnden Reviderad 1(5) Rutin för rapport om missförhållanden inom socialtjänsten Antagen av socialnämnden 2009-11-16 Reviderad 2011-09-26 Lex Sarah 2(5) Rapport Vad skall rapporteras och när En rapport enligt Lex Sarah

Läs mer

Avvikelser, klagomål och synpunkter, lex Sarah samt brukardialog maj augusti 2018

Avvikelser, klagomål och synpunkter, lex Sarah samt brukardialog maj augusti 2018 Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Annika Tronje Socialt ansvarig samordnare 4-44 ÄN 8/7... 8-6- 9 Sammanställning Avvikelser, klagomål och synpunkter, lex Sarah samt brukardialog

Läs mer

41 Övriga frågor. Skrivelse angående vänstermajoritetens svek om sommarjobb på Södermalm

41 Övriga frågor. Skrivelse angående vänstermajoritetens svek om sommarjobb på Södermalm Blad 41 Övriga frågor Skrivelse angående vänstermajoritetens svek om sommarjobb på Södermalm Christoffer Järkeborn m.fl. (M) och Anne-Lie Elfvén (FP) lade en skrivelse om sommarjobb. Dnr 283-2015-1.2.1.

Läs mer

Anmälan av rapport om kartläggning av arbetet med genusperspektiv 1 i missbruksvården i Stockholms stad

Anmälan av rapport om kartläggning av arbetet med genusperspektiv 1 i missbruksvården i Stockholms stad SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SO CIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-03-21 Handläggare: Helena Petersson Telefon: 08-508 254 43 Till Socialnämnd Anmälan av rapport om

Läs mer

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se Rutiner för Lex Sarah Juni 2015 Dnr: AMN 2015-0208-01.05 3 (13) Innehåll 1. Rutiner för lex Sarah 4 2. Syftet med lex Sarah 4 3. Rapporteringsskyldiga

Läs mer

Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre

Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom socialtjänsten, förvaltningschefer Huvudmän för yrkesmässigt bedrivna enskilda verksamheter inom socialtjänsten Nr 3/2012 Februari

Läs mer

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah

INSTRUKTION. för anmälan enligt Lex Sarah September 2009 INSTRUKTION för anmälan enligt Lex Sarah - 14 kap 2 socialtjänstlagen, SoL - 24 a lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Instruktionen är fastställd av vård- och omsorgschefen

Läs mer

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande.

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande. Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering 2013-11-06, rev. 2015-03-30 1(6) Linda Svensson 046-35 64 55 linda.svensson@lund.se Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering Dnr VOO 2013/0191

Läs mer

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129 Lex Sarah - skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-09-14

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Avvikande händelser och risker kopplat till verksamhetens kvalitet Riktlinjer

Avvikande händelser och risker kopplat till verksamhetens kvalitet Riktlinjer Avvikande händelser och risker kopplat till Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsen Beslutsdatum: 2017-06-21 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad:

Läs mer

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef Riktlinjer Lex Sarah Skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL och 24 b Lagen om särskilt stöd och service till vissa

Läs mer

Rapportera, anmäla och avhjälpa missförhållanden för barns och elevers bästa

Rapportera, anmäla och avhjälpa missförhållanden för barns och elevers bästa UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11-000/4915 SID 1(6) 2011-08-01 Handläggare: Kristina Björkegren Linder Telefon: 08-508 33 890 Till Utbildningsnämnden 2011-08-18 Rapportera,

Läs mer

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn

Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn Övergripande rutin för lex Sarah Omsorg- och välfärdssektorn 1 Inledning Alla som arbetar inom socialnämndens eller vård- och omsorgsnämndens verksamheter ska medverka till att den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer