Landstingets bidrag till regionala organisationer. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingets bidrag till regionala organisationer. Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret"

Transkript

1 Landstingets bidrag till regionala organisationer Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER

2 REV 2(11) Sammanfattning Landstinget lämnar löpande bidrag till olika organisationer. Syftet är bland annat att stödja den regionala nivån i organisationslivet som i sin tur spelar en aktiv roll i utvecklingen av den lokala verksamheten. Syftet är att granska och bedöma om landstingets bidrag till regionala organisationer hanteras på ett ändamålsenligt sätt samt om den interna kontrollen är tillräcklig. Granskningsresultatet baseras på intervjuer, genomgång av styrdokument samt stickprovsgranskning av inkomna bidragsansökningar och beslut. Regional utveckling har i fastställda riktlinjer mött olika krav i fullmäktiges policy bl.a. i att ange ett antal principer som ska gälla för styrning av landstingets bidrag. Resultatet av granskningen visar att det finns brister i internkontrollsystemet som omgärdar hanteringen av bidrag där avsaknaden av ändamålsenliga processrutiner medför flertalet brister. Bland annat saknas dokumenterade bedömningar av beviljade bidrag utifrån gällande kriterier och principer och det är oklart i vilken omfattning samt i vilka delar de underlag som bifogas ansökningarna ska analyseras och bedömas. Landstingets uppföljning ger inte någon specifik information om bidragsanvändningen och det saknas rutiner för eventuell återbetalning av bidrag som inte använts på avsett sätt. I granskningen uppmärksammas brister i form av utbetalt bidrag där ansökan borde ha initierat utredning från landstingets sida.

3 REV 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund Syfte, revisionsfråga, avgränsning och metod Revisionskriterier Resultat av granskningen Styrdokument Fördelning av organisationsstöd 2012 och Granskning av underlag Revisionell bedömning...10 Bilaga: Policy för stöd till ideella organisationer Landstinget Västernorrland

4 REV 4(11) 1 Bakgrund Landstinget lämnar löpande bidrag till olika organisationer. Bland dessa organisationer återfinns studieförbund, främjandeorganisationer, kvinnoorganisationer, pensionärsorganisationer, ungdomsorganisationer med flera organisationer. Stödet avser regionala organisationer medan de lokala som regel får offentligt stöd från kommunerna och de nationella från staten. Syftet är bland annat att stödja den regionala nivån i organisationslivet som i sin tur spelar en aktiv roll i utvecklingen av den lokala verksamheten. 2 Syfte, revisionsfråga, avgränsning och metod Syftet är att granska och bedöma om landstingets bidrag till regionala organisationer hanteras på ett ändamålsenligt sätt samt om den interna kontrollen är tillräcklig. Övergripande revisionsfrågor: Finns formella och ändamålsenliga rutiner och kriterier inom området? Har nämnden säkerställt ett transparent och ändamålsenligt system vad gäller hantering av bidrag till föreningar? Har nämnden säkerställt att utbetalda bidrag används på avsett sätt? Granskningen är avgränsad till att omfatta bidrag beslutade år 2013 till: Kvinnoorganisationer Pensionärsorganisationer Nykterhetsorganisationer Främjandeorganisationer Ungdomsorganisationer I granskningen har vi samtalat med kulturchef, administratör och controller inom Regional utveckling. Genomgång har gjorts av styrdokument inom området. Stickprovsgranskning, av inkomna bidragsansökningar samt beslut, har gjorts för främst bedömning av följsamhet till gällande policy och rutiner. Vi vill vara tydliga med att ett stickprovsförfarande innebär att granskningen inte är uttömmande. Granskningen är genomförd utifrån ett interkontrollperspektiv. Fokus ligger på bedömning av internkontrollsystemet som omgärdar bidragshanteringen och om ansvarig nämnd har säkerställt en tillräcklig intern kontroll. I granskningen ingår inte att värdera eller bedöma om beslutade bidrag är korrekta.

5 REV 5(11) 3 Revisionskriterier Med revisionskriterier avses de bedömningsgrunder som bildar underlag för revisionens analyser, slutsatser och bedömningar. Revisionskriterierna hämtas bl.a. från lagar, interna regelverk, policyer och fullmäktigebeslut. Revisionskriterier hämtas bland annat från: Kommunallagen Policy för stöd till ideella organisationer Landstinget Västernorrland Riktlinjer för bidragsgivning i Landstinget Västernorrland Nämndsprotokoll Ansvarig nämnd är Regionala nämnden. 4 Resultat av granskningen 4.1 Styrdokument Fullmäktige beslutade den 20 juni 2012 att fastställa en ny bidragspolicy och Regionala nämnden har därefter ( ) 1 reviderat bidragsnormer och riktlinjer för bidragsstöd. Av nämndsprotokollet framgår att bidragsnormerna för regionala nämndens bidragsgivning behöver anpassas till bidragspolicyn och förses med riktlinjer och rutiner som tydligare stödjer mål i landstingets styrdokument Policy för stöd till ideella organisationer Fullmäktiges policy beskriver att ändamålet med bidragsgivningen är att stödja organisationer för att de självständigt och med kontinuitet ska arbeta för att aktivera och stimulera medlemmar att delta i samhällsutvecklingen. Bidragsgivningen ska bland annat bidra till att stärka och utveckla demokratin, ge människor möjlighet att påverka sin livssituation med ökad livskvalitet samt utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån. För att få bidrag ställs bl.a. följande krav på organisationen: o Den ska vara en öppen sammanslutning i vilket medlemskap är frivilligt. o Den ska vara uppbyggd och fungera enligt allmänt vedertagna demokratiska principer. o Av organisationens stadgar ska framgå att alla som stödjer målsättningen också har rätt att vara medlem och delta i verksamheten. 1 Enligt de uppgifter som lämnats är förvaltningens uppfattning att de reviderade bidragsriktlinjerna ska komma att gälla först från och med Något sådant förbehåll framgår dock inte av beslutet varför riktlinjerna formellt gäller för den bidragsgivning som beslutats under 2013.

6 REV 6(11) o Organisationen får inte bedriva en verksamhet som skapar positiva attityder till våld och rasism, inte heller till missbruk av alkohol eller till bruk av narkotika eller andra droger. Vidare ställs ett antal formella krav som exempelvis att varje organisation ska ha fastställda stadgar, styrelse och revisorer, ordnad ekonomisk förvaltning och bokföring, eget plus-/och/eller bankgirokonto, aktuell medlemsmatrikel med flera krav. Bidrag från landstinget förutsätter att organisationen accepterar att landstinget har rätt att ta del av räkenskaper och andra uppgifter som krävs för kontroll av bidragsgrundande uppgifter och att bidrag används på avsett sätt. Landstingsbidrag får inte, utan redovisad motivering, bidra till att avsevärt öka organisationens egna kapital Riktlinjer för bidragsgivning Av nämndens riktlinjer inom området framgår att föreningarna utformar självständigt sina organisationer och för att få en rättvis behandling av ansökningarna är det av stor vikt att landstinget har en samsyn på de riktlinjer, kriterier samt uppföljning som ligger till grund för bidragsbeslutet. En politisk beredningsgrupp ska finnas med vid bedömning av bidrag från landstinget. I gruppen ingår regionala nämndens arbetsutskott för kulturfrågor och internationella frågor UIK, vars ordförande också är ordförande för gruppen. Syftet är att verka för ett övergripande synsätt och så långt som möjligt ett enhetligt agerande gentemot mottagarna av bidrag. Beslut om samtliga bidrag fattas av Regionala nämnden. I riktlinjerna anges ett antal principer som ska gälla för landstingets styrning av bidrag till föreningar, bl.a. följande: o Det ska finnas ett övergripande motiv till varför landstinget lämnar föreningsbidrag. Där det är möjligt ska bidragsformerna ha mätbara mål som formuleras i dialog mellan mottagande organisation och bidragsgivande nämnd. o Föreningarna ska sköta sina räkenskaper enligt god redovisningssed och Regionala nämnden ska årligen följa upp hur bidragen används. o Där så är rimligt ska resultatmått fastställas för de olika bidragsformerna. o För alla bidragsformer ska det göras en bedömning av resultat/effekter. Här ingår att bedöma om effekten stödjer landstingets vision Liv och Hälsa. o Alla bidrag, oavsett form ska omprövas med jämna mellanrum eftersom förutsättningarna för bidrag kan ändras.

7 REV 7(11) o Bidragsorganisationerna ska inför varje år upprätta en verksamhetsplan där planerad verksamhet framgår. Vid årets slut ska organisationerna upprätta en verksamhetsberättelse där det ska framgå om planerad verksamhet utförts. Om beviljade medel inte använts i enlighet med redovisad verksamhetsplan sker avräkning i kommande års bidrag alternativt återbetalas. Som stöd för ansökan ska lämnas de uppgifter som krävs för att bidrag ska kunna ges: o Av styrelsen underskriven årsredovisning (verksamhetsberättelse) med resultat- och balansräkning för föregående år av vilken framgår hur verksamheten genomförts utifrån de grunder på vilka landstingsbidrag erhållits. Om inte antalet medlemmar kan beräknas av resultaträkningen och verksamhetsberättelse ska särskilt revisionsintyg lämnas över antalet medlemmar vid utgången av föregående år. o Revisionsberättelse för föregående år. o Verksamhetsplan för bidragsåret som beskriver den verksamhet som planeras genomföras. Kommentar Det har inte utarbetas någon dokumenterad processrutin för hur man i praktisk handling ska omsätta policy och riktlinjer till handläggning av bidragen. Det uppges att detta har diskuterats för att få rutiner som säkerställer en enhetlig handläggning. I dagsläget finns inte något dokumenterat system kring bidragshandläggningen, utöver riktlinjerna. Enligt de uppgifter som lämnats är det oklart från förvaltningens sida vilken funktion den politiska beredningsgruppen har. I dagsläget handläggs bidragen på tjänstemannanivå och utan politisk beredning. Vi menar att det bör klargöras hur riktlinjerna ska tolkas i denna del. 4.2 Fördelning av organisationsstöd 2012 och 2013 Regional utveckling administrerar årligen i juni organisationsstöd till regionala organisationer. De totala ramarna för respektive bidrag anges i Regionala nämndens anslagsbudget. Fördelningsprinciper inom anslagna ramar fastställs utifrån gällande bidragsriktlinjer och volymen av inkomna ansökningar inom olika bidragskategorier. För 2012 och 2013 beslutades 2 fördelning enligt nedan: 2 Beslut Regionala nämnden

8 REV 8(11) ORGANISATION Ungdomsorg Kvinnoorg Nykterhetsorg Pensionärsorg Främjandeorg Total Granskning av underlag I granskningen har ingått att, genom ett antal stickprov (en övervägande del av inkomna ansökningar ), bedöma befintliga handlingar som inkommit och upprättas i samband med handläggning av bidrag. Stickprovsgranskningen har i huvudsak syftat till bedömning om de handlingar som anges ska bifogas ansökan har lämnats av den sökande samt vilken dokumenterad bedömning som gjorts. Vi noterar ett antal iakttagelser: o Verksamhetsberättelser och balans- och resultaträkningar har bifogats ansökningarna i samtliga fall vi granskat. o I några fall har verksamhetsplaner inte bifogats ansökan. o Plan för uppföljning och utvärdering saknas i några fall. o Revisionsbevis som styrker antalet medlemmar har inte bifogats någon av de ansökningar vi granskat. o Avslag på ansökan har gjorts i några fall då medlemsantalet inte är uppfyllt enligt uppgift i ansökan. o Någon dokumenterad bedömning av beviljade bidrag, utifrån kriterier och principer som anges i policy eller riktlinjer, finns inte i de handlingar vi tagit del av. Kommentar I vår granskning har det inte kunnat visas att det finns något särskilt internkontrollsystem kring rutinerna för handläggningen av bidrag. Området har enligt de uppgifter som lämnats inte heller ingått i förvaltningens internkontrollplaner. Av gjordes 30 ansökningar.

9 REV 9(11) saknaden av processrutin medför att det är oklart i vilken omfattning samt i vilka delar de underlag som bifogas ansökningarna ska analyseras och bedömas. För bedömning av verksamhetsplan och verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning, revisionsberättelse, mål och mått m.m. saknas specifika anvisningar. Fullmäktiges policy uttrycker implicit vikten av att bidragen används på avsett sätt. Riktlinjerna ger anvisning om att alla bidrag, oavsett form ska omprövas med jämna mellanrum eftersom förutsättningarna för bidrag kan ändras. Regionala nämnden ska årligen följa upp hur bidragen har använts. Vår granskning visar att den uppföljning som sker inte ger någon specifik information om användningen utöver vad som framkommer i verksamhetsberättelserna. Vår bedömning är att verksamhetsberättelserna ofta är allmänt formulerade vilket vi menar kan göra det svårt att bedöma bidragsanvändningen endast utifrån dessa. Vid handläggningen begärs, enligt de uppgifter som lämnats, inte in uppgifter i syfte att kontrollera vad som exempelvis köpts in för att säkerställa att utbetalda medel används på avsett sätt. Det görs exempelvis inga stickprov av tidigare års räkenskaper och det ställs inte några specifika frågor om användningen. Det uppges vara i stort sett samma organisationer som ansöker från år till år. Landstinget har enligt riktlinjerna rätt att avräkna kommande års bidrag om beviljade medel inte används i enlighet med redovisad verksamhetsplan, detta har dock aldrig hänt och det saknas rutiner kring detta. Det har inte utarbetats någon rutin för att hantera eventuella jävsituationer vid handläggningen av bidrag. Det uttrycks dock att det inte har förekommit någon jävsituation. Vad gäller jäv är det viktigt att hanteringen ses med tredje mans ögon. Det handlar med andra ord om att ställa sig frågan om tredje mans förtroende för verksamhetens agerande kan påverkas i det aktuella fallet. Vi vill i sammanhanget poängtera att det inte har ingått i granskningen att utreda eller bedöma om det förekommit jävsituationer vid handläggningen av bidrag. I vår stickprovsgranskning har vi noterat att bidrag har betalats ut till en organisation vars revisorer har lämnat en oren revisionsberättelse. Därutöver har i ansökan gjorts en tilläggsupplysning om att medlemsantalet för att erhålla bidrag inte är uppnått. Bidrag har ändå beslutats och betalats ut vilket vi menar visar att det finns brister i handläggningsrutinerna. De omständigheter som framgår i ansökningshandlingarna borde enligt vår mening ha initierat en utredning från landstingets sida.

10 REV 10(11) 5 Revisionell bedömning Regionala nämnden är ansvarig för landstingets bidragsstöd till regionala organisationer. Landstingets revisorer har enligt kommunallagens 9 kap. 9 att årligen, enligt god revisionssed, granska all verksamhet som bedrivs inom nämndernas verksamhetsområden. I revisorernas uppdrag ingår att bedöm om den interna kontrollen som görs inom nämndernas ansvarsområden är tillräcklig. Granskningen visar att det finns brister i internkontrollsystemet som omgärdar hanteringen av bidrag. För att uppfylla förvaltningens riktlinjer samt fullmäktiges krav och anvisningar bedömer vi att den interna kontrollen därför behöver stärkas. Vi vill tydliggöra att denna bedömning gäller oavsett om befintliga eller tidigare riktlinjer tillämpas. Vad gäller landstingets bidrag till olika organisationer är en viktig principiell utgångspunkt en rättvis behandling och ett enhetligt agerande från landstingets sida. Ytterst handlar detta om medborgarnas förtroende för skattemedlens användning kopplat till landstingets hantering av bidragen. Det bör efterstävas att hela bidragssystemet är så transparent som möjligt. Regional utveckling har i fastställda riktlinjer mött olika krav i fullmäktiges policy bl.a. i att ange ett antal principer som ska gälla för styrning av landstingets bidrag. Riktlinjerna för bidragsstöd anger ett flertal skall krav vad gäller handläggning och uppföljning. Det är dock inte tydligt preciserat hur dessa krav ska uppfyllas från förvaltningens sida. Här menar vi att det är angeläget att hur frågan tas upp till diskussion och analyseras för att tydliggöra handläggningen i dessa delar. En processrutin som ger anvisningar och reglerar handläggning och uppföljning av bidrag till organisationer bör utarbetas för att säkerställa kvalitet och enhetlighet. En sådan rutin skulle även säkerställa att handläggningen blir mindre personberoende inom förvaltningen. I processrutinen bör även regleras hur eventuella uppkomna jävsituationer ska hanteras. Bidragsriktlinjen anger ett antal grundkriterier som ska vara uppfyllda för att erhålla bidrag. För att uppfylla en god intern kontroll är det viktigt att det, i samband med handläggningen av bidraget, dokumenteras att en bedömning har gjorts för att verifiera att kriterier och principer är uppfyllda. Vi menar att det är angeläget att det analyseras och identifieras vilka delar som man bör titta på och kontrollera i ansökningshandlingarna för att säkerställa att policy och riktlinjer efterlevs. Dokumentationen kan exempelvis bestå av en checklista över de kontrollmoment som bör vidtas. I kontrollrutinerna bör det exempelvis ingå verifiering av antalet medlemmar, verifiering av kontoinnehavare, kontroll av revisionsberättelse, kontroll om beviljat bidrag medfört att det egna kapitalet ökat, med flera kontrollmoment. Vidare bör det tydliggöras vilka omständigheter som ska föranleda utredning från landstingets sida om det finns oklarheter i ansökningarna.

11 REV 11(11) När det gäller den politiska beredningsgruppen är det oklart vilken funktion denna har. Av gällande riktlinjer går att uttolka att gruppen har ett ansvar vid bedömning av bidrag från landstinget. Granskningen visar att det inte sker någon särskild politisk beredning av bidragen varför vi är kritiska till huruvida detta ansvar uppfylls. Utöver de bidrag som ingått i denna granskning lämnar landstinget bidrag till andra organisationer och projekt. Vi rekommenderar att nämnden tar initiativ till att de iakttagelser och slutsatser som gjorts i denna granskning även lyfts upp för analys och prövning i hanteringen av övriga bidrag. Härnösand Revisor

12

13

14

TRU 18/2009 LANDSTINGET GÄVLEBORGS BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET I GÄVLEBORGS LÄN

TRU 18/2009 LANDSTINGET GÄVLEBORGS BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET I GÄVLEBORGS LÄN TRU 18/2009 LANDSTINGET GÄVLEBORGS BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL BARN- OCH UNGDOMSVERKSAMHET I GÄVLEBORGS LÄN Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Allmänna villkor 3 Bidragsformer 4 Grundbidrag och Medlemsbidrag

Läs mer

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag

Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Bidragsbestämmelser riktlinjer och anvisningar för kommunalt föreningsbidrag Antagen av kommunfullmäktige (KF) 2011-02-22. 5,gäller från 2011-03-28. Ändringar antagna av KF 2012-02-28, gäller från 2012-01-01.

Läs mer

Rapport Hantering av föreningsbidrag. Timrå kommun

Rapport Hantering av föreningsbidrag. Timrå kommun Rapport Hantering av föreningsbidrag Timrå kommun November 2015 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Granskningsresultat 3 3. Bedömning och rekommendationer 6 Sammanfattning Uppdrag och bakgrund

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2016, 2016KS/0069 Innehåll Inledning... 3 Vägledande princip den kommunala kompetensen... 3 Riktlinjer och

Läs mer

Revisionsrapport. Kultur- och fritidsnämndens hantering av föreningsbidrag och studiecirkelstöd. Östersunds kommun. Kjell Pettersson.

Revisionsrapport. Kultur- och fritidsnämndens hantering av föreningsbidrag och studiecirkelstöd. Östersunds kommun. Kjell Pettersson. Revisionsrapport Kultur- och fritidsnämndens hantering av föreningsbidrag och studiecirkelstöd Östersunds kommun Kjell Pettersson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Uppföljning av granskning av kultur- och fritidsverksamheten. Hultsfreds kommun

Uppföljning av granskning av kultur- och fritidsverksamheten. Hultsfreds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning av kultur- och fritidsverksamheten Caroline Liljebjörn Elin Petersson 11 mars 2016 Innehåll Sammanfattning... 2 1.1. Bedömningar mot kontrollmål...

Läs mer

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Rapport nr 04/2013 Juni 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1 Landstingsstyrelsen...

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

Anvisningar antagna av Landstingsstyrelsen BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL ORGANISATIONER OCH FÖRENINGAR VERKSAMMA I GÄVLEBORGS LÄN

Anvisningar antagna av Landstingsstyrelsen BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL ORGANISATIONER OCH FÖRENINGAR VERKSAMMA I GÄVLEBORGS LÄN Anvisningar antagna av Landstingsstyrelsen 2005-09-01 153 BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL ORGANISATIONER OCH FÖRENINGAR VERKSAMMA I GÄVLEBORGS LÄN Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Allmänna villkor 3 Ansökan

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige den xx månad xx, 2016KS/0069 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg

Läs mer

Riktlinjer för landstingets bidrag till föreningar, organisationer, studieförbund och projekt

Riktlinjer för landstingets bidrag till föreningar, organisationer, studieförbund och projekt 1 (11) Riktlinjer för landstingets bidrag till föreningar, organisationer, 2012-10-09 Landstingsstyrelsen 2012-12-17 326 Riktlinjer för landstingets bidrag till föreningar, organisationer, studieförbund

Läs mer

Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund

Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund Revisionsrapport Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund Motala kommun Maj 2009 Karin Jäderbrink 2009-05-18 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Kundfordringar en uppföljande granskning

Kundfordringar en uppföljande granskning Kundfordringar en uppföljande granskning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 03 22 16REV47 2(7) Sammanfattning I vår tidigare granskning av kundfordringar uppmärksammades ett antal risker och

Läs mer

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2017 Revisionsrapport Regionens revisorer 2018-04-13 18REV8 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Statsbidrag till ämneslärarorganisationer bidragsåret 2016

Statsbidrag till ämneslärarorganisationer bidragsåret 2016 Statsbidragsenheten 1 (6) Statsbidrag till ämneslärarorganisationer bidragsåret 2016 Det här dokumentet innehåller information om statsbidrag till ämneslärarorganisationer för bidragsåret 2016. Statsbidraget

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV41 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte, revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Statsbidrag till föräldraorganisationer bidragsåret 2016

Statsbidrag till föräldraorganisationer bidragsåret 2016 Statsbidragsenheten 2015-09-22 1 (5) Statsbidrag till föräldraorganisationer bidragsåret 2016 Det här dokumentet innehåller information om statsbidrag till föräldraorganisationer för bidragsåret 2016.

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor

Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor Kontroll av legitimation vid anställning av läkare och sjuksköterskor Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-13 15REV80 2(9) Sammanfattning Övergripanden syfte/revisionsfråga är att granska och

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND Reviderad upplaga enligt beslut Kulturnämnden 2005-11-03 1. BIDRAGSREGLER POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND Folkrörelserna utgör

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN UNGDOMSORGANISATIONER

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN UNGDOMSORGANISATIONER BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN UNGDOMSORGANISATIONER Reviderad upplaga enligt beslut i Kulturnämnden 2005-11-03 1. FOLKRÖRELSEBIDRAG UNGDOMSORGANISATIONER Folkrörelserna utgör

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Grundläggande granskning av Kostnämnden i Örnsköldsvik 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017-03-08 17REV10 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013

Betalkort. Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 Betalkort Landstingets revisorer Revisionsrapport Februari 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1 BAKGRUND 1 2 UPPDRAG 1 2.1 Syfte 1 2.2 Avgränsningar 1 2.3 Revisionskriterier 1 2.4 Metod 2 3 LANDSTINGETS RIKTLINJE

Läs mer

Statsbidrag till elevorganisationer bidragsåret 2016

Statsbidrag till elevorganisationer bidragsåret 2016 Statsbidragsenheten 1 (6) Statsbidrag till elevorganisationer bidragsåret 2016 Det här dokumentet innehåller information om statsbidrag till elevorganisationer för bidragsåret 2016. Statsbidraget till

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Samordningsförbundet Pyramis

Samordningsförbundet Pyramis www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2016 Samordningsförbundet Pyramis Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor April 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte

Läs mer

Socn:s resp FoKn:s hantering av föreningsbidrag

Socn:s resp FoKn:s hantering av föreningsbidrag SLUTDOKUMENT 1(1) 2012-04-04 För kännedom; Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Socialnämnden Fritids- och kulturnämnden Socn:s resp FoKn:s hantering av föreningsbidrag Vi har i egenskap av förtroendevalda

Läs mer

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Ideella, idéburna organisationer i Dalarna

Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Ideella, idéburna organisationer i Dalarna Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Ideella, idéburna organisationer i Dalarna Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutade av Kultur och bildningsnämnden 2013-05-28 37 Reviderade vid kultur och bildningsnämndens

Läs mer

Mål och riktlinjer för verksamhetsbidrag till ideella organisationer inom området arbetsmarknad och sysselsättning

Mål och riktlinjer för verksamhetsbidrag till ideella organisationer inom området arbetsmarknad och sysselsättning KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Karin Reuterdahl 2014-05-16 UAN-2014-0288 Sofia Aronsson Rev 2014-06-05 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Mål och riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag och utvecklingsstöd inom Social välfärd

Riktlinjer för föreningsbidrag och utvecklingsstöd inom Social välfärd 2012-05-16 Sov 71/2012 Sov 52/2010 Riktlinjer för föreningsbidrag och utvecklingsstöd inom Social välfärd Reviderade 2012-06-07 Innehållsförteckning Riktlinjer för föreningsbidrag och utvecklingsstöd inom

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Samordningsförbundet Consensus

Samordningsförbundet Consensus www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2015 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 19/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 29:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

REGION GÄVLEBORGS BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND I GÄVLEBORGS LÄN

REGION GÄVLEBORGS BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND I GÄVLEBORGS LÄN REGION GÄVLEBORGS BESTÄMMELSER OM BIDRAG TILL POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND I GÄVLEBORGS LÄN Innehållsförteckning Inledning 2 Allmänna villkor 2 Mandatbaserat bidrag 3 Redovisning, kontroll 4 /AP 2010-03-29

Läs mer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer regler och riktlinjer_remissversion Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer Dessa riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och andra organisationer

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Ånge 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV40 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 28/2015 April 2016 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013

Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Granskning av nämnden för funktionshinder och habilitering år 2013 Rapport nr 30/2013 Mars 2014 Eva Moe & Monika Norlin, Revisorer, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattning... 3 1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Föreningsbidrag- uppdatering av riktlinjer

Föreningsbidrag- uppdatering av riktlinjer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2017-01-10 SN 2017/0005.03.02 0480-450950 Socialnämnden Föreningsbidrag- uppdatering av riktlinjer Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas

Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas Juni 2005 Kulturnämnden Reviderad 2008-01-17 Reviderad 2009-01-01 Reviderad 2011-09-20 Regler och anvisningar för stöd till idrotts och friluftsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Projekt med extern finansiering styrning och kontroll Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-13 1 (3) HSN 2016-4802 Handläggare: Amalia Vinogradova Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag

Läs mer

Revisionsrapport Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län

Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län 1 (7) Bidragsregler för Ungdomsorganisationer LTV091060 Landstingsstyrelsen 2010-01-01 Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län Fastställd av Landstingsstyrelsen 16 december 2009 312

Läs mer

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse

Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län. Regionförbundets styrelse Reviderad överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och barn- och ungdomsorganisationer i Kalmar län Regionförbundets styrelse 2013-03-18 Överenskommelse mellan Regionförbundet i Kalmar län och

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Kostnämnden i Sollefteå 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV43 2(9) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har i samverkan med Sollefteå kommun bildat

Läs mer

Samordningsförbundet Activus

Samordningsförbundet Activus www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2016 Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Activus April 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Tjänsteskrivelse 2016-09 - 12 Handläggare Daniel Nilsson Utredningsenheten Diarienummer 2016KS/0069 Kommunstyrelsen Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Förslag till beslut 1. Policy

Läs mer

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas Reviderade 2008-01-17 Kulturnämnden Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till ungdomsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier 1.1 Syften Kulturnämnden vill genom stödet till

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens fördelning av föreningsbidrag

Vård- och omsorgsnämndens fördelning av föreningsbidrag Sida: 1 (5) Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde Bakgrund Vård- och omsorgsnämnden har enligt gällande reglemente ansvar för att fördela bidrag till föreningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för kvinnors organisering; SFS 2005:1089 Utkom från trycket den 16 december 2005 utfärdad den 8 december 2005. Regeringen föreskriver 1 följande. Statsbidragets

Läs mer

Förstudie. Bidragshantering inom socialförvaltningen. Gällivare kommun. Fredrik Markstedt. Maj 2011

Förstudie. Bidragshantering inom socialförvaltningen. Gällivare kommun. Fredrik Markstedt. Maj 2011 Förstudie Bidragshantering inom socialförvaltningen Gällivare kommun Fredrik Markstedt Maj 2011 Bidragshantering inom socialförvaltningen, Gällivare kommun 2011-05-18 Fredrik Markstedt Projektledare Hans

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Kramfors 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV37 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Bidragsregler. Ansökan i efterhand skall ovillkorligt avslås. Bidrag lämnas endast till vistelser/aktiviteter inom Sveriges gränser.

Bidragsregler. Ansökan i efterhand skall ovillkorligt avslås. Bidrag lämnas endast till vistelser/aktiviteter inom Sveriges gränser. Bidragsregler Kriterier för handläggning av ansökningar rörande bidrag till rekreationsvistelser, lägervistelser, föreningsarrangemang, korta kurser samt organisationsbidrag Allmänt Ansökan skall vara

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete

Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Karolina Nord 08-731 31 70 2016-02-25 2015:271 Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete Omsorgs- och socialnämndens riktlinjer 2 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till pensionärsorganisationernas. 1 Generella kriterier för stöd till distriktsorganisationer

Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till pensionärsorganisationernas. 1 Generella kriterier för stöd till distriktsorganisationer Reviderade 2008-01-17 Kulturnämnden Regler och anvisningar för verksamhetsstöd till pensionärsorganisationernas distriktsorganisationer 1 Generella kriterier för stöd till distriktsorganisationer 1.1 Syften

Läs mer

Riktlinjer för ekonomiskt stöd till föreningar i Örebro kommun med verksamhet inom området Social välfärd

Riktlinjer för ekonomiskt stöd till föreningar i Örebro kommun med verksamhet inom området Social välfärd Riktlinjer för ekonomiskt stöd till föreningar i Örebro kommun med verksamhet inom området Social välfärd Ärendenummer Sov 52/2010 Beslut programnämnd Social välfärd 3 mars 2010 Riktlinjer för ekonomiskt

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017

Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Grundläggande granskning av fullmäktiges beredningar 2017 Revisionsrapport REGIONENS REVISORER 2018-04-13 18REV11 2(9) Sammanfattning Syftet är bedöma om fullmäktigeberedningarnas verksamhet sköts på ett

Läs mer

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016

Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Granskning av kostnämnden i Lycksele år 2016 Rapport Gr 5/2016 Mars 2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2-2016 Diarienummer: 245167 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. MÅLUPPFYLLELSE...

Läs mer

Riktlinjer för nämndens för hälsa och omsorg bidrag till föreningar (reviderade )

Riktlinjer för nämndens för hälsa och omsorg bidrag till föreningar (reviderade ) NÄMNDEN FÖR HÄLSA OCH OMSORG Riktlinjer för nämndens för hälsa och omsorg bidrag till föreningar (reviderade 2013-10-03) Generella förutsättningar Relationen mellan nämnden för hälsa och omsorg (NHO),

Läs mer

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och uppsikt Martin Gandal Skellefteå Stadshus AB Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

Förordning (2005:1089) om statsbidrag för kvinnors organisering

Förordning (2005:1089) om statsbidrag för kvinnors organisering Förordning (2005:1089) om statsbidrag för kvinnors organisering Svensk författningssamling 2005:1089 t.o.m. SFS 2017:938 SFS nr: 2005:1089 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 2005-12-08

Läs mer

Granskning av hyresbidrag till föreningar. Katrineholm kommun

Granskning av hyresbidrag till föreningar. Katrineholm kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av hyresbidrag till föreningar Petra Ribba Marcus Alvstrand Januari 2019 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Robert Bergman Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Socialförvaltningen Jenny Bengtsson, utredare Kristina Privér, kvalitetsstrateg Riktlinjer för beviljande av föreningsbidrag till sociala föreningar

Socialförvaltningen Jenny Bengtsson, utredare Kristina Privér, kvalitetsstrateg Riktlinjer för beviljande av föreningsbidrag till sociala föreningar 2016-10-03 Socialförvaltningen Jenny Bengtsson, utredare Kristina Privér, kvalitetsstrateg Riktlinjer för beviljande av föreningsbidrag till sociala föreningar 1 Innehåll Inledning... 3 Övergripande bestämmelser...

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till verksamhet som utförs av föreningar December 2017

Riktlinjer för bidrag till verksamhet som utförs av föreningar December 2017 Riktlinjer för bidrag till verksamhet som utförs av föreningar December 2017 stockholm.se December 2017 Dnr: 5.4.-518-2017 Utgivningsdatum: 2017-12-05 3 (6) Riktlinjer för bidrag till verksamhet som utförs

Läs mer

Landstingets skydd mot oegentligheter

Landstingets skydd mot oegentligheter Landstingets skydd mot oegentligheter en uppföljande granskning Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015 09 02 15REV37 2(11) Sammanfattning Landstingets revisorer genomförde år 2011 en granskning av

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Samordningsförbundet Activus

Samordningsförbundet Activus www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2015 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Activus Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Sara Andersson Mottagare Socialnämnden Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag

Läs mer

Riktlinjer för omsorgsnämndens bidrag till sociala föreningar (antagna av nämnden 2015-xx-xx)

Riktlinjer för omsorgsnämndens bidrag till sociala föreningar (antagna av nämnden 2015-xx-xx) OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Karlsson Daniel Datum 2015-05-04 Diarienummer OSN-2015-0221.15 Omsorgsnämnden Revidering av nämndens riktlinjer för bidrag till föreningar Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV Årsrapport NU-sjukvården 2017 Diarienummer REV 2017 00067 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Årsrapport NU-sjukvården, 2018-02-23 2 (6) Innehåll Årets granskning... 3 Styrelsens ansvar...

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Intern kontroll Hallstahammars kommun Utarbetad av Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers på uppdrag av kommunens revisorer och antagen vid revisorernas

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialtjänstens område Fastställt av: Socialnämnden Fastställt: 2017-09-25 109 (SN 2017/2753 10.10.2) Ansvar för revidering: Giltighetstid: Socialförvaltningen

Läs mer

Granskning av förmånsbilar

Granskning av förmånsbilar Granskning av förmånsbilar Rapport nr 2/2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 7:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND... 4 2.1. REVISIONSFRÅGOR...

Läs mer

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor

Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Granskning år 2015 av folkhögskolestyrelsen för Vindelns och Storumans folkhögskolor Rapport nr 22/2015 Mars 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 16:2-2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Statsbidrag till ämneslärarorganisationer bidragsåret 2010

Statsbidrag till ämneslärarorganisationer bidragsåret 2010 Enheten för statsbidrag 1 (5) Statsbidrag till ämneslärarorganisationer bidragsåret 2010 Det här dokumentet innehåller information om statsbidrag till ämneslärarorganisationer och riktlinjer för ansökan

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Antagna av socialnämnden Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag

Social- och omsorgskontoret. Antagna av socialnämnden Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag Social- och omsorgskontoret Antagna av socialnämnden 2017-08-29 Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag 2 (5) Innehållsförteckning Syfte med ekonomiskt stöd till föreningar... 3 Definition av verksamhetsbidrag

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2016

Revisionsberättelse för år 2016 Sida 1 av 16 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter

REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT 2015 Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter Revisionsrapport 2 (6) 1 INLEDNING/BAKGRUND Regionens revisorer granskar

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng. Revisionsrapport Årsredovisning och årsbokslut 2013

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng. Revisionsrapport Årsredovisning och årsbokslut 2013 Årsredovisning och årsbokslut 2013 KPMG AB 29 mars 2014 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Uppdraget 1 1.2 Syfte 1 1.3 Avgränsning 1 1.4 Ansvarig nämnd/styrelse 1 1.5 Projektorganisation 2 2. Resultat

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom socialnämndens verksamhetsområde DATUM UTSKRIFT 2015-09-21 SIDA 1/5 KAPITEL GILTIGT INOM R FÖR BIDRAG TILL, VALLENTUNA KOMMUN AVSNITT GODKÄNT DATUM 2015-04-28 DOKUMENTANSVARIG SUSSI THAYSEN GODKÄNT AV SOCIALNÄMNDEN DIARIENR 2015.043-3

Läs mer

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2018 Revisionsrapport

Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2018 Revisionsrapport Grundläggande granskning Kostnämnden i Örnsköldsvik 2018 Revisionsrapport Regionens revisorer 2019-04-04 18REV66 2(7) Sammanfattning Syftet är att utifrån en översiktlig granskning bedöma om Kostnämnden

Läs mer

Riktlinjer avseende bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer avseende bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ulrika Jansson 2017-09-08 OSN-2017-0436 Omsorgsnämnden Riktlinjer avseende bidrag till ideella organisationer som arbetar för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Samordningsförbundet Pyramis

Samordningsförbundet Pyramis www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2017 Samordningsförbundet Pyramis Per Stålberg Certifierad kommunal revisor April 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Revisionsfrågor...

Läs mer

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Revisionsrapport Revision 2010 Per Ståhlberg, certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Bo Rehnberg, certifierad kommunal revisor 2011-05-03 Per Ståhlberg, projektledare Samordningsförbundet

Läs mer

Samordningsförbundet Pyramis

Samordningsförbundet Pyramis www.pwc.se Revisionsrapport Samordningsförbundet Pyramis Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Moa Wuotila Revisionskonsult April 2019 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer