PLANERINGSPUNKTER att utgå ifrån vid exponering av varor:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLANERINGSPUNKTER att utgå ifrån vid exponering av varor:"

Transkript

1

2 FÖNSTEREXPONERING SYFTE OCH MÅLSÄTTNING Skyltfönstret är butikens ansikte utåt. Fönstret är den första kontakten med kunden och därmed butikens snabbaste reklamplats som lätt kan förändras. Exponeringens främsta uppgift är att stimulera och öka försäljningen, att få kunden att stanna till och sedan impulsivt gå in i butiken. I skyltfönstret visar man butiken image. Hur får man då ett säljande fönster och hur väcker man en kunds intresse? En regel säger att man har ungefär 3 sek. på sig att fånga en förbipasserande åskådares blick. Om åskådaren stannar har man ca 10 sek. på sig att visa sitt budskap. Då gäller det att veta hur man väcker uppmärksamhet och sticker ut i mängden. Hur man visuellt vädjar till kundens känslor och köplust. Ditt budskap måste vara tydligt. Försök inte visa allt på en gång och fyll inte hela fönstret med varor. Exponeringen bör göras om med ca 3-6 veckors mellanrum för att förbipasserande inte ska tappa intresset och för att visa att man har en aktiv butik. Kunden ska få uppfattningen att det hela tiden visas något nytt för nyheter lockar. Man bör även byta stil, färgsättning och typ av exponering, kanske skylta med en annan produktgrupp, så att kunden verkligen märker en förändring. Det är lätt att köra fast i det invanda och göra ungefär som förut, speciellt vid tidsbrist. Följ upp skyltningen inne i butik med varuexponeringar på strategiska platser så att kunden lätt hittar den skyltade varan. Fönstret måste ses som en helhet som lyder under samma estetiska regler som varje annan avgränsad komposition, t.ex. konst och foto. Man måste vara väl medveten om färgen och formens betydelse, om placering och proportioner - och estetikens psykologi. Att tänka på innan man börjar: Förbered skyltningen i god tid så att så mycket som möjligt är klart innan man plockar ut ur fönstret. Se till att det är rent och prydligt, att alla lampor är hela och att belysningen är tillräcklig. Undvik att det står tomt för länge. Planera vad som ska vara i skyltningen och gör ev. en enkel skiss.

3 PLANERINGSPUNKTER att utgå ifrån vid exponering av varor: TEMA, BUDSKAP, IDE Det kan vara ett produkttema eller en idé som associerar till årstiderna eller högtider som jul och påsk. Man kan visa en trend inom mode, sport eller bara skapa en känsla och en stämning som lockar till köplust. Aktuella händelser kan inspirera t.ex. skolstart, VM i fotboll, sportlov etc. Samordna gärna med annonsering och annan marknadsföring. VAL AV VAROR OCH MATERIAL. Plocka varor som är väl sorterade så att man slipper riva i fönstret. Välj varor som stämmer med det valda temat. Variera lättsålda nyheter med svårsålda varor. Kanske vill du skylta med bara ett enskilt varumärke Då är det viktigt att logotypen syns och att man bara använder det fabrikatet. Variera i form, storlek och textur och matcha åt kunden för att skapa merförsäljning och habegär. Var noggrann med att inte bara välja varor som stämmer med din egen smak för då ser det lätt likadant ut jämt. Välj färg och struktur på botten och bakgrundsmaterial. Dessa får inte stjäla uppmärksamheten från varorna och bör därför vara släta och oftast enfärgade. ( En mönstrad bakgrund kräver enfärgade produkter och tvärt om.) Bakgrund och botten ska ge kontrast åt de valda produkterna och lyfta fram dem. Bakgrundens största uppgift är att hindra insyn i butik så att ögats fokus hamnar på de exponerade produkterna. MÅLGRUPP STIL LIVSSTIL Du måste vara medveten om vem du vänder dig till. Man kan inte tillgodose allas tycke och smak samtidigt. Välj stil och varor efter den målgrupp du vill rikta dig till. Det är bättre att göra en smal nischad skyltning till en specifik målgrupp och göra den riktigt bra. Så vänder man sej till en annan målgrupp i nästa skyltning.

4 SKYLTDOCKOR, STÄLL OCH PODIER För att exponera kläder på bästa sätt är skyltdockor att föredra. Det kan vara hela dockor, skräddartorsos eller andra former av stilistiska kroppar. Allt beroende på fönstrets storlek och proportioner. Tänk på att inte placera samma dockor på samma ställe varje gång utan variera antal och placering efter vad som passar ditt tema och det antal varor du vill visa. Dockor klär man lite överdrivet. Man måste ta i när man skyltar och kanske ta på några extra lager för att få en fräck effekt. Man kan t.ex. klä en torso med 10 pikétröjor på varandra för att visa hela färgskalan. Låt dockorna få en naturlig pose. Stoppa upp ofyllda armar med silkepapper och försök att få dem se levande ut. Placera dem i ett förhållande till varandra, kanske någon visar lite baksida, någon står långt fram en annan långt bak. Prova dej fram så att dockorna inte står stelt på rad. Podier att lägga vikta plagg eller ställa produkter på är viktigt för att få upp höjden i många skyltfönster. Det ser tråkigt ut att lägga varor direkt på golvet. Man kan med fördel ha några olika standardpodier t.ex. vita i olika höjder som man kan variera beroende på varorna som ska exponeras. Man kan även använda stora produkter att lägga mindre produkter på. Om man t.ex. använder en docka som står vid en cykel så kan det finnas en ryggsäck på pakethållaren och en tröja i cykelkorgen osv.

5 TYP AV EXPONERING: SORTIMENT. Man visar en stor del av butikens sortiment och därmed butikens bredd. Görs med fördel i butiker med flera fönster då man kan dela upp varorna i olika grupper. SPECIAL. Man förstärker ett speciellt budskap eller tema typ alpint, löpning, tennis, badkläder. Rekvisita spelar en viktig roll för att skapa atmosfär och rätt miljö kring produkterna. REA EXPONERING Mängdskyltning med prisskyltar som dominerar. Får inte vara alltför välorganiserat, det ska se billigt ut. Många likadana varor = billigt Få varor = exklusivitet VARUMÄRKESEXPONERING. Här exponeras produkter från ett enda varumärke. Det kan vara en blandning från olika produktgrupper som passar ihop. Det är viktigt med en tydlig logoskylt och eventuellt bildmaterial. Varumärkets image är viktig. De t finns ofta en stark inriktning på en specifik målgrupp och det måste synas. PRESTIGE SKYLTNING Här är mängden varor sekundärt. Här säljer man sitt kunnande och sin bästa kvalitet. Estetiken är viktigast. Man exponerar produkter som sticker ut som man kanske bara köpt in ett fåtal av för att de troligtvis är för extrema för att sälja till din genomsnittskund. Djärvt, annorlunda och iögonfallande. Godis för ögat. Man bygger upp ett långsiktigt förtroende hos kunden.

6 SKYLTAR OCH BILDER SKYLTAR i skyltfönster. Budskapsskyltar med slogans eller säljande text hjälper till att förstärka ett tema. Många likadana skyltar tillsamman i rader ger större effekt. Texten ska vara kortfattad och tydlig. Det kan även vara en bild som skapar en atmosfär. Stora bilder kan med fördel användas som bakgrund. Använd gärna samma text och bilder i annonsering för dubbel effekt och igenkännande. En skylt ska alltid hänga parallellt med fönsterrutan. Aldrig på snedden i hörnen!! Om man vill hänga skylten lutande eller lodrätt bör texten läsas nerifrån och upp för ett positivare intryck. Skyltar skall placeras så att de utgör en del av exponeringen. Bara i undantagsfall klistras på fönstret. T.ex. rea skyltar. SKYLTAR i butik: Bör användas med urskillning. Här är ordspråket syns inte för alla träden något att ha i minnet. Häng grupper av skyltar, likadana tätt tillsammans. Plocka bort skyltar som inte är relevanta. Använd inte alla reklamskyltar som tillhandahålls av leverantörer, bara de som passar in. Låt det finnas utrymme mellan alla skyltar som bara är tomma. Det skapar kraft åt det som man vill ska synas. Använd gärna bilder utan budskap som anger en stämning eller en miljö som förstärker produkterna och leder kunden till det den söker. PRISSKYLTAR i skyltfönster: Priset ska vara tillräckligt stort för att kunna läsas utifrån Priset ska finnas i omedelbar närhet till varan. Det måste vara lätt att förstå vilket pris som gäller vilken vara. Prisskylten kan med fördel integreras med temat i skyltningen så att den smälter in i miljön. Undvik en prislapp på varje vara, ställ hellre en skylt nedanför varje docka eller podium som sammanfattar varorna intill.

7 GRUNDER TILL VARJE AVGRÄNSAD KOMPOSITION BALANS Balans i en komposition uppnås genom att skapa obalans det vill säga asymmetri. Balansen styrs av tyngdlagen och våra hjärnhalvors olika sätt att uppfatta färg, form och proportioner. Gyllene snittet är enligt västerländsk kultur och tradition det asymmetriska proportionsförhållande som ger särskilt harmonisk balans. Förenklat är talfördelningen 3/8 mot 5/8 ytterligare förenklat 1/3 mot 2/3 T.ex. förhållandet i vår svenska flagga där korset inte sitter i mitten utan en tredjedel åt vänster, en blomsterbuketts bindningsställe eller förhållandet i storlek mellan gemen och versal bokstav i en text. Det är t.ex. en bra tumregel för storleksförhållandet mellan tre olika höjder på exponeringspodier. Man delar inte symetriskt i mitten. Detta faktum utnyttjas flitigt i konst och arkitektur. Människan uppfattar höger och vänster sida på olika sätt. Vi tittar alltid i högra hörnet först i en tidning (dyraste annonsplatsen) men börjar sedan läsa från vänster. Vänster halva uppfattas som behaglig = det goda. Höger halva det starka, kraftfulla, onda och lockande. Detta är viktigt att utnyttja när man planerar sin butik. En kund som kommer in i en butik drar sej gärna till höger och går sedan i vänstervarv, då höger sida har en starkare dragningskraft. Detta kan illustreras med en punkts tyngd på en vit yta och de krafter som verkar på denna beroende på placering. Ytan delas med en diagonal linje från övre högra hörnet till nedre västra. Varor placerade i högertriangeln får dubbel kraft jämfört med vänster. Ju längre från centrum desto större kraft. För att uppnå balans krävs dubbelt så mycket varor i västra triangeln. Detta innebär rent konkret att vi måste få höjd i kompositionen. Med denna vetskap får man fram den mest effektiva platsen i ett fönster eller i en komposition. Genom att lägga ihop gyllene snittets linjer och balanslinjen och bilda en skärningspunkt. Denna kallas centrum punkten. Med fördel placeras blickfånget eller de viktigaste varorna här.

8 DYNAMIK Variation i färg och form och textur. Strävan mellan balans och obalans, mellan mjukt och hårt, blankt och matt, kantigt och runt. Kontraster är viktiga då de framhäver varan. Färgen spelar en viktig roll för dynamiken. En färgstark accentfärg måste upprepas på flera ställen i kompositionen för att blicken inte ska låsas fast vid ett ställe. Speciellt viktigt när man arbetar med röda toner. Tillsats av komplementfärg är ett bra sätt att få dynamik i en alltför välmatchad komposition. Det ger spänning. Formen bör också varieras i en gruppering. Bara kvadratiska eller runda produkter blir intetsägande, återigen asymmetri skapar harmoni. Kontraster i textur skapar också dynamik. Ett exklusivt smycke blir t.ex. väldigt vackert mot en grov sten. Ett annat sätt att få spänning är att skapa en tänkt rörelse, något som sticker ut och skiljer sig, diagonala linjer som bryter att linjärt mönster. Något som ser ut att ha ramlat eller rör sig. Med hjälp av belysningen kan man skapa dynamik och djupverkan i ett skyltfönster. Belys även bakgrunden. Många små riktbara ljuskällor är att föredra. Beroende på hur man riktar ljuset förstärks vissa punkter och skuggorna blir en del i kompositionen. Ett platt ljus förstör allt. Undvik lysrör och stora halogenlådor med blåaktigt sken. GRUPPERINGSTEKNIK - DJUPVERKAN Eftersom man bara har dessa få sekunder på sig att fånga åskådaren gäller det att vara tydlig. Detta innebär att man placerar flera likadana varor ihop, eventuellt på flera ställen. En liten oansenlig produkt kan få en framträdande roll om den exponeras i mängd inom en större form. Vi sorterar för kundens öga och skapar organisation. Det är viktigt att man behärskar grupperingslinjerna som följer en tredimensionell axel med centrumpunkten placerad enligt gyllene snittet och balanslinjen. Placera produkter framför och bakom varandra för djupeffekt. Man arbetar inom en asymmetrisk pyramid med produkterna placerade i raka, parallellt förskjutna linjeringar. Alla sneda och diagonala linjer måste gå genom centrumpunkten. Högsta punkten får inte vara längst bak, då tappar man djupverkan, utan ca 1/3 från bakkant. Tänk på att luften i och runtomkring exponeringen är lika viktig. Fyller man hela utrymmet med varor tappar man tydligheten och får en rörig komposition.

9 FÄRGVAL Färger styrs av trender och mode. Vissa färgkombinationer blir väldigt inne en viss period. Olika färger är av tradition kopplade till vissa högtider t.ex. rött till jul och gult till påsk. Färgen är det första som ögat uppfattar, sen kommer formen. Färg påver oss och får oss att associera till olika känslor. Grönt och gulgrönt sägs vara lugnande, miljövänligt och rosa, rött uppiggande Klara starka färger anses glada och sommarlika, pasteller milda och våriga och orangebruna färger höstigt murriga, gråblå vintrigt tråkiga. Som tumregel använd minst tre färger. Två huvudfärger och en accentfärg. Accentfärgens mängd ska vara mindre än huvudfärgernas annars tappar den sin funktion. Välj gärna flera valörer av samma färg. Varning för övermatchning. Arbeta med komplementfärger om det behövs en extra kick. Färgernas komposition måste skapa kontrast mot bakgrund och botten så att allt inte flyter ihop. Plocka t.ex. upp färgtemat i en mönstrad produkt och matcha med enfärgade saker som stämmer med färgerna i mönstret. Placera varor med kontrasterande färg framför och bakom varandra så att varorna inte flyter ihop. Svarta produkter är alltid svåra att se utifrån pga. reflexer i fönsterrutan och kräver en ljus bakgrund. Ett säkert sätt att välja färger som inte skär sig är att bara använda varma eller kalla färger i sin komposition. BLICKFÅNG Rekvisitan ska förstärka idén och temat i skyltningen och skapa atmosfär. Den kan också användas för att bygga upp exponeringen i olika höjder. Blickfånget skapar variation och väcker uppmärksamhet i exponeringen. Associera till produkterna som du vill visa, plocka upp en detalj och förstärk. Upprepa inte, ta inte fram samma tomtar varje jul. Tänk dock på att det är varorna som ska säljas så att rekvisitan inte tar överhanden. Bakgrunden och bottenytan kan med fördel utgöras av rekvisita. T.ex. sand på golvet i en bad skyltning. Den enda begränsningen är din fantasi. Lycka till!

10

Inspirationsguide för dig som hyresgäst till ett av Avenyns skyltskåp

Inspirationsguide för dig som hyresgäst till ett av Avenyns skyltskåp Inspirationsguide för dig som hyresgäst till ett av Avenyns skyltskåp För att du som hyresgäst till ett av våra skyltskåp på Avenyn ska få ut mesta möjliga av din hyresperiod har vi här tagit fram en inspirationsguide

Läs mer

GUIDE 5 STEG TILL FRAMGÅNGSRIK DISPLAY I DIN BUTIK

GUIDE 5 STEG TILL FRAMGÅNGSRIK DISPLAY I DIN BUTIK GUIDE 5 STEG TILL FRAMGÅNGSRIK DISPLAY I DIN BUTIK Om du är stressad och inte har tid att läsa hela texten om hur du ska lyckas med display och skyltning kan du kontakta oss direkt istället. Vi hjälper

Läs mer

grafisk design & layout regler

grafisk design & layout regler & layout regler Grafisk design eller grafisk formgivning är ett kreativt och konstnärligt språk, men till skillnad från en fri konstnär så får en grafisk designer i uppdrag att föra ut ett speciellt budskap.

Läs mer

Digitalfotografering för alla

Digitalfotografering för alla HARRY PERONIUS D Digitalfotografering för alla! Lär dig fotografera digitalt!! Bearbeta bilderna i datorn! Visa dina bilder som bildspel eller som papperskopior 2 Ett grundläggande tips är att i alla fotograferingssituationer

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

Madeby; FridaDahlberg

Madeby; FridaDahlberg Madeby; FridaDahlberg Innehållsförteckning Sida Moodboards/Insperationsark 3/4 Sortiment 5 Målgrupp 5 Butikens plats 5 Priser 5 Konkurrenter 5 Affärsidé 5/6 Lokalens layout 6 Marknadsföring 7 Butikens

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

färger - för profil och känsla

färger - för profil och känsla industrialismen...och det blev viktigare för både producenter och tjänstemän att särskilja sig från andra... och skapa en egen grafisk profil en egen form och ett eget namn, att synas och särskiljas från

Läs mer

Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms

Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms Komposition Linje, rymd, ljus, volym och färg - komponeras till helhet Innehåll budskapet som beställare

Läs mer

1. Utsnittet nära, långt ifrån, vad ska vara med i bilden.

1. Utsnittet nära, långt ifrån, vad ska vara med i bilden. Bildkomposition Precis som man kan komponera musik kan man också komponera bilder. Det är något man kan göra både omedvetet och medvetet. Att ha kompositionen i bakhuvet när man skapar bilder gör att man

Läs mer

OM DEN GRAFISKA PROFILEN

OM DEN GRAFISKA PROFILEN INNEHÅLL Om den grafiska profilen 3 Logotyp 4 Grafiskt element 5 Profilfärger 6 Typsnitt 7 Block och kuvert 8 Profilkläder och visitkort 9 Måttband och pappkasse 10 Lastbil 11 Hemsida 12 Annons 13 Lanseringsannons

Läs mer

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek Grafisk profil Innehåll 3 Grafisk profil 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek 6 Teckensnitt 7 Färger Profilfärger och kompletterande

Läs mer

GRAFISK MANUAL 1.0 FÖR SYSTEMTEXTS PRODUKTVARUMÄRKEN JANUARI 2011

GRAFISK MANUAL 1.0 FÖR SYSTEMTEXTS PRODUKTVARUMÄRKEN JANUARI 2011 GRAFISK MANUAL 1.0 FÖR SYSTEMTEXTS PRODUKTVARUMÄRKEN JANUARI 2011 1 INTRODUKTION I denna manual finner du riktlinjer för varumärkena Supernova, Supernova Taktil, Supernova Reflex, GlowLite och GlowLite

Läs mer

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet.

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet. Randboken - din kompletta guide för ränder i hemmet www.durosweden.se Vilken rand passar dig? Svårt att veta hur du snabbt och enkelt kan förändra ditt hem? Svaret är enkelt, med ränder! Horisontella,

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

design & layout Distansskolan 1

design & layout Distansskolan 1 design & layout Distansskolan 1 Grundelementen Varje komposition är summan av dess grundelement. Om du tittar på en annons eller broschyr kommer du hitta både enkla och komplexa kompositioner. En del kompositioner

Läs mer

Mattor med valfri design.

Mattor med valfri design. Mattor med valfri design. Mörkare och ofta gråa nyanser på en entrématta är så klart bra under hösten och vintern när mattan tar mycket stryk. Det är smutsigt ute och vi drar in både snö, slask och grus

Läs mer

Vetenskapliga affischer. Karin Fahlquist

Vetenskapliga affischer. Karin Fahlquist Vetenskapliga affischer Karin Fahlquist En forsknings affisch/poster Sammafatta information eller forskning kortfattat och tilltalande Publicera resultat Skapa diskussion (diskussions underlag) Reklam

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

Fotoklubbens månadsträff 22 maj

Fotoklubbens månadsträff 22 maj Fotoklubbens månadsträff 22 maj Dagens tema: Hus & bus Trix & tips: Arkitektur, hur kan man få bra bilder på byggnader När vi åkte med Robin till Frankrike Aktivitetsgruppen Jonas berättar vad som är på

Läs mer

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre

Läs mer

SWEBO Bioenergy Grafisk profil

SWEBO Bioenergy Grafisk profil SWEBO Bioenergy Grafisk profil Formsmedjan Reklam & Kommunikation Grafisk profil Den image vi har, det vill säga hur andra människor uppfattar vårt företag är ett resultat av alla de intryck vi gör på

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Grafisk profil R AB. Ransäters Invest AB

Grafisk profil R AB. Ransäters Invest AB Grafisk profil R AB Ransäters Invest AB Innehåll 3 Grafisk profil 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek 6 Teckensnitt 7 Färger och

Läs mer

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger GRAFISK PROFIL INNEHÅLL 3. Inledning 4 6. Märke Huvudmärke. Varianter. Tillämpning. 7 9. Typsnitt Huvudtypsnitt. Webbtypsnitt. 10. Färger Huvudfärger. Komplementfärger. Webbfärger INLEDNING Den grafiska

Läs mer

AFFÄRSIDÉ & BAKGRUND BRANDY MELVILLE

AFFÄRSIDÉ & BAKGRUND BRANDY MELVILLE STOCKHOLM AFFÄRSIDÉ & BAKGRUND Brandy Melville är ett Italienskt varumärke med vintage detaljer med inspiration från livsstilen i L.A. Tanken är att kvinnor i alla åldrar ska kunna handla deras produkter.

Läs mer

innehåll kap 1. inledning kap 2. utomhus kap 3. inomhus

innehåll kap 1. inledning kap 2. utomhus kap 3. inomhus Manual för skyltar version 1.0 innehåll kap 1. inledning kap 2. utomhus kap 3. inomhus kap 1. Inledning sid 2 inledning Den här manualen vänder sig till dig som är ansvarig för framtagning av skyltar inom

Läs mer

Nyhet! ZONE. En egen sfär där du kan finna balans, stillhet och styrka.

Nyhet! ZONE. En egen sfär där du kan finna balans, stillhet och styrka. Nyhet! ZONE En egen sfär där du kan finna balans, stillhet och styrka. ZONE Skapa din egen sfär. Vedums nya serie Zone gör badrummet till en plats för lugn och fokuserad närvaro. Vi har tagit fasta på

Läs mer

Hur man målar beigefärgade och. BRUNA VACKRA HUS så att de blir behagligt beigefärgade eller bruna.

Hur man målar beigefärgade och. BRUNA VACKRA HUS så att de blir behagligt beigefärgade eller bruna. Hur man målar beigefärgade och BRUNA VACKRA HUS så att de blir behagligt beigefärgade eller bruna. De beigefärgade husen är ofta som kameleonter. De förändras kraftigt beroende på omgivning, ljus och färg

Läs mer

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal...

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Budskap Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Den grafiska formen tillsammans med formuleringen av budskapet - en kanal

Läs mer

Med blicken på bilden

Med blicken på bilden Med blicken på bilden om vad vi ser och varför Sammanställning av föredraget för Sveriges Konstföreningar Grafikens Hus, 29 maj 2010 Christel Copp Om bildskapande Människan har i alla tider sökt olika

Läs mer

Tyrolerfesten har äntligen fått en konsertarena i de österrikiska Alperna. Byggnaden i dekonstruktivistisk stil följer landskapets omgivningar.

Tyrolerfesten har äntligen fått en konsertarena i de österrikiska Alperna. Byggnaden i dekonstruktivistisk stil följer landskapets omgivningar. Festival Hall / Delugan Meissl Associated Architects En exponerad juvel Tyrolerfesten har äntligen fått en konsertarena i de österrikiska Alperna. Byggnaden i dekonstruktivistisk stil följer landskapets

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP GÖTEBORGS UNIVERSITET

VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP GÖTEBORGS UNIVERSITET VÅR NYA PPT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP 2019-06-03 Lättare för dig bättre för dina åhörare Den nya mallen är framtagen utifrån två olika perspektiv användbarhet

Läs mer

KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem.

KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem. KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem. GÖR DITT PERSONLIGA FÄRGVAL! Att välja nya färger till sitt hem, så att de uttrycker din egen personliga smak är inte alltid så lätt.

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

BILDEN BUDSKAP FORM KRAFTFÄLT

BILDEN BUDSKAP FORM KRAFTFÄLT BILDEN BUDSKAP FORM KRAFTFÄLT Perceptionen vad i bilden påverkar oss? Betraktaren och bilden - innebörd och tolkning 1. punkter linjer ytor 2. figur - grunden och bakgrunden 3. delar nära varandra - helhet

Läs mer

Trädgårdscentrum AB. Grafisk profil

Trädgårdscentrum AB. Grafisk profil Grafisk profil Logotypen Logotypen är baserad på en script för att få den att kännas mer moderna samtidigt som det kopplas mer ihop med växtriket och stjälkar. Bladen är ännu ett element som ska göra att

Läs mer

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet!

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet! I_MINDFULNESS_MONSTER_CC.indd 6 2014-12-07 10:30 Kreativitet och mindfulness I dagens ofta hektiska tillvaro är det många som upplever att det är svårt att finna ro och att hitta sin kreativitet. Många

Läs mer

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Björkskog Fotograf: Josefin Ånger, Hörnefors FK. Björkstammar är något som alltid har fångat mig som betraktare, stammarna med sina svarta ojämna inslag, inget träd

Läs mer

Hur man målar röda och. ROSA VACKRA HUS så att de blir behagligt röda eller rosa.

Hur man målar röda och. ROSA VACKRA HUS så att de blir behagligt röda eller rosa. Hur man målar röda och ROSA VACKRA HUS så att de blir behagligt röda eller rosa. Den röda stugan med vita knutar är sinnebilden av ett svenskt hus. Som fasadkulör har rött funnits lika länge som vi har

Läs mer

Hur man målar blå och. GRÅ VACKRA HUS så att de blir behagligt blå och grå.

Hur man målar blå och. GRÅ VACKRA HUS så att de blir behagligt blå och grå. Hur man målar blå och GRÅ VACKRA HUS så att de blir behagligt blå och grå. Många hus var fram till slutet på 1800-talet grå, eftersom de ofta var omålade stugor där timret blekts av väder och vind. För

Läs mer

FORMGIVNING TEXTIL SIMON BERGMAN

FORMGIVNING TEXTIL SIMON BERGMAN FORMGIVNING TEXTIL SIMON BERGMAN 02 Innehållsförteckning Planering 04 T-skjorta 07 Mönster 08 Ramar 10 Tryckningen 13 Utvärdering 15 03 Ovan det testmönster som klipptes ut i genomskinlig plastfilm Till

Läs mer

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD

FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD RÖRLIG BILD FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD ENGAGERA UTBILDA BERÄTTA FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD 2018 90% VIDEOKLIPP FILMA MED MOBILEN - RÖRLIG BILD DET FUNGERAR! FILMA

Läs mer

Grafisk Profil. Grafisk Profil Version 1.0 06/12-2005

Grafisk Profil. Grafisk Profil Version 1.0 06/12-2005 Grafisk Profil Gertruds grafiska profil är dess ansiktet utåt. För Gertruds kunder, samarbetspartners och medarbetare ska det vara lätt att identifiera budskap från Gertrud i olika medier. Logotpen är

Läs mer

Hur man målar. GRÖNA VACKRA HUS så att de blir behagligt gröna.

Hur man målar. GRÖNA VACKRA HUS så att de blir behagligt gröna. Hur man målar GRÖNA VACKRA HUS så att de blir behagligt gröna. De gröna kulörerna sträcker sig över ett mycket stort färgområde. Det finns många gröna kulörer som gör fasader snygga, men inte lika många

Läs mer

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal...

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Budskap Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Den grafiska formen tillsammans med formuleringen av budskapet - en kanal

Läs mer

Naturliga reflektorer

Naturliga reflektorer Kapitel 6 Naturliga reflektorer V ad är egentligen en naturlig reflektor? Det är någon slags yta som reflekterar ljus. Det kan vara en husvägg, sanden på en strand, ett bilfönster eller den boksida du

Läs mer

Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer

Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer Hissgardiner Enkelhet, rena linjer och små detaljer Det enkla är alltid det vackra Hissgardiner kan uttrycka enkelhet och rena, raka linjer men också skapa en spännande kontrast med olika mönster och strukturer.

Läs mer

Grafisk design Varför grafisk design? öka synligheten ge klar affordance stödja en god mappning ge god feedback Varför grafisk design? skapa en smidig interaktion kan göra gränssnittet visuellt mer

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

En helhetsupplevelse för spelkunden

En helhetsupplevelse för spelkunden ETT BUTIKSKONCEPT FRÅN SVENSKA SPEL Lyft din spelavdelning till en ny nivå! EN INBJUDANDE UTSIDA. FÖRSTÄRK KAMPANJEN MED PROFILMATERIAL. Alltid aktuellt med digitala budskap. Ett komplett inredningskoncept,

Läs mer

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter Fotografera under vattnet Likheter och olikheter Att dyka med kamera Visa hänsyn. Koraller mm är ömtåliga så bra avvägning är en förutsättning för att ta bilder under vatten. Lär dig kamerahuset på land,

Läs mer

Våren 2010. Storlek 42-52

Våren 2010. Storlek 42-52 Våren 2010 Storlek 42-52 Se alla möjligheter Ett stort program som bygger på massor av möjligheter att variera sin garderob med enkla medel. Tunikor och lediga jackor i asymetriska skärningar som matchas

Läs mer

Primär. Sekundär. färger 1.0

Primär. Sekundär. färger 1.0 grafisk manual 1.0 färger Primär Den orangea färgen är Apelsinblommans husfärg och är tagen från apelsinen för att skapa en tydlig återkoppling till företagets namn. Orange är en energifylld färg som

Läs mer

NYA POWERPOINT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN

NYA POWERPOINT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN GÖTEBORGS UNIVERSTITETS NYA POWERPOINT-MALL BESKRIVNING AV MALLEN OCH NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN KICKI EDGREN / CHRISTEL COPP, 2019-06-04 Lättare för dig bättre för dina åhörare Den nya mallen är framtagen utifrån

Läs mer

Regler fr.o.m avseende brottningstrikåer, skor och öronskydd

Regler fr.o.m avseende brottningstrikåer, skor och öronskydd Regler fr.o.m. 2017-01-01 avseende brottningstrikåer, skor och öronskydd Följande regler gäller för grekisk-romersk stil, fristil och dambrottning. Reglerna, framtagna av UWW, gäller vid alla tävlingar

Läs mer

Struktanalys. Analys av strukturerade produkter. grafisk manual v1.0

Struktanalys. Analys av strukturerade produkter. grafisk manual v1.0 grafisk manual v1.0 Innehåll: Inledning Varumärket... 3 Logotyp Grundregler & utföranden... 4 Tillämpning... 5 Luft & storlek... 6 Färgpalett Primära färger & komplementfärger... 7 Färgpalett... 8 Typsnitt

Läs mer

GRANITKERAMIK. båda golv och vägg, ute som inne. Alla bruna. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel.

GRANITKERAMIK. båda golv och vägg, ute som inne. Alla bruna. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel. GRANITKERAMIK båda golv och vägg, ute som inne Alla bruna MELT MOKA 36/R Art. nr. KK20AC06 Melt 30x60 (1) cm Mjukt vågig yta i ren mörk brun. 5,5 st 465 kr 1,08 m2 Melt Moka 36/R har en mörk brun färg

Läs mer

trb guidelines stationer & kort 2015-11-18 Drivmedel, miljö och trafiksäkerhet

trb guidelines stationer & kort 2015-11-18 Drivmedel, miljö och trafiksäkerhet trb guidelines stationer & kort 2015-11-18 Drivmedel, miljö och trafiksäkerhet Innehåll: 3 TRB STATIONSGUIDELINES 4 Färgskala 5 teckensnitt 6 Logoskyltar 7 trottoarpratare 8 märkning tankstationer 14 märkning

Läs mer

KLINKER. båda golv och vägg. Alla mörka. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel.se

KLINKER. båda golv och vägg. Alla mörka. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel.se KLINKER båda golv och vägg Alla mörka EGEUM 10DG GRÅ Art. nr. KK20IM47 Egeum 9,5x9,5 (0,68) cm Mörk grå, matt och strukturerad. 335 kr Egeum 10DG Grå är en färdigpatinerad klinker med en yta som passar

Läs mer

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla Ljus/optik Ljuskällor För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som själv sänder ut ljus t ex solen, ett stearinljus eller en glödlampa Föremål som inte själva

Läs mer

vindsvåning i kapstaden

vindsvåning i kapstaden Smak: Naturell f o t o g r a f e n m i c k y hoy l e s vå n i n g i k a p s t a d e n ä r f y l l d m e d s n ä c k o r, r ö t t e r o c h a n d r a s n y g g a s a k e r h a n h i t t a t i d e n a f

Läs mer

Stilsäkra solskydd med skön effekt

Stilsäkra solskydd med skön effekt 72 Stilsäkra solskydd med skön effekt PERSIENNER Idag är persienner mer än bara något du fäller ned vid läggdags. Det handlar om färg, form och stil. Idén är att mixa och matcha: plocka upp en färg från

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 9 10 10 10 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Grafiska element Verksamhetsspecifika symboler Skyltar

Läs mer

Val och tillval. till kvarteret Töfsingdalen

Val och tillval. till kvarteret Töfsingdalen Val och tillval till kvarteret Töfsingdalen När du flyttar till en nybyggd lägenhet hos Stockholmshem är du garanterad en grundstandard med bland annat vackra parkettgolv och helkaklat badrum. För att

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden.

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. 1 2 Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. Trädet gör att bilden är väldigt tung åt vänster. Kanske beskära

Läs mer

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet!

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet! Kreativitet och mindfulness I dagens ofta hektiska tillvaro är det många som upplever att det är svårt att finna ro och att hitta sin kreativitet. Många har svårt för att vara aktivt närvarande i livet.

Läs mer

Manual, logotyp 1.0 1

Manual, logotyp 1.0 1 Manual, logotyp 1.0 1 Logotyp vit/röd Vår logotyp och grafiska profil är det som utåt sett håller oss samman. Därför är det viktigt att vi använder den på ett enhetligt sätt. Dels för att ett städat yttre

Läs mer

Meåfors. Meåfors Getgård

Meåfors. Meåfors Getgård Getgård En bit utanför Ramsele ligger den lilla byn. Där har Tove och Urban en gård där de tillverkar getost i olika former. De gör Vit Caprin som är traditionell för Västernorrland och uppfanns i grannbyn.

Läs mer

Alingsås kommun. Brand book

Alingsås kommun. Brand book Alingsås kommun Brand book En liten inledning En brand book ska skapa en känsla för varumärket och vad som är viktigt när det ska kommuniceras. Den här brand booken har Alingsås vision 2019 och kommunens

Läs mer

ad.balans Tolv hållbara kulörer för personliga hem

ad.balans Tolv hållbara kulörer för personliga hem ad.balans Tolv hållbara kulörer för personliga hem Bjud in det naturliga Att förändra hemma är roligt och viktigt för att vi ska trivas. Men hur skapar vi ett hem som känns personligt och inbjudande och

Läs mer

Prisad färg 2014. Tävlingsbidrag av: Lotta Johansson Plöjarevägen 3 393 53 KALMAR tel 070-2461967 e-post: lotta.kalmar@comhem.se

Prisad färg 2014. Tävlingsbidrag av: Lotta Johansson Plöjarevägen 3 393 53 KALMAR tel 070-2461967 e-post: lotta.kalmar@comhem.se Prisad färg 2014 Tävlingsbidrag av: Lotta Johansson Plöjarevägen 3 393 53 KALMAR tel 070-2461967 e-post: lotta.kalmar@comhem.se Om jag går vidare och skall visa upp mitt bidrag på seminariet, så gör jag

Läs mer

2018 NYHETSPAKET TVÅ

2018 NYHETSPAKET TVÅ 2018 NYHETSPAKET TVÅ BOUTIQUE Tidlös och klassisk. Boutique är en sofistikerad marmorimitation som med sin blanka yta skapar en känsla av lyx. Serien kommer i färgerna vit, grå och svart och kan tack vare

Läs mer

Gör ditt hem unikt. www.kirsch.se

Gör ditt hem unikt. www.kirsch.se Gör ditt hem unikt www.kirsch.se Luxaflex Silhouette... 4-5 Luxaflex Facette... 6-7 TEMA Var rädd om vår miljö... 8-9 Lamellgardiner... 10-11 Plisségardiner... 12 Duette... 13 Rullgardiner... 14 Hissgardiner...

Läs mer

EXAMENSARBETE. Påverkar fönsterskyltningen kundernas köpbeslut? Institutionen för Teknik och Samhälle

EXAMENSARBETE. Påverkar fönsterskyltningen kundernas köpbeslut? Institutionen för Teknik och Samhälle Institutionen för Teknik och Samhälle EXAMENSARBETE Påverkar fönsterskyltningen kundernas köpbeslut? Examensarbete inom ämnet Företagsekonomi Butikschefsprogrammet (BCP) B-Nivå; 15 Högskolepoäng Vårterminen

Läs mer

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy sid 1 inledning Svenska kyrkan är inte en geografiskt begränsad plats. Vår bildvärld måste därför omfatta mycket mer än verksamheten som pågår innanför kyrkobyggnadens

Läs mer

Manual Anvisningar vid annonsering på startsida i Ratsit 3.0.

Manual Anvisningar vid annonsering på startsida i Ratsit 3.0. Version 2.0 onsdag 12 oktober 2016 1 av 8 Manual Anvisningar vid annonsering på startsida i Ratsit 3.0. Kort beskrivning Instruktioner: Nedan finner du instruktioner kring hur du skapar wallpaper för ratsit.se.

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 8 8 8 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Verksamhetsspecifika symboler Skyltar Mallar Audiell profil

Läs mer

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson Stockholmsmässan LOUNGE Förslag till ny Lounge, Stockholmsmässan Förutsättningar Syftet är att skapa ett rum där man till fullo kan uppskatta kvalitén i svenskt material och möbeldesign. Ett starkt och

Läs mer

GRAFISKT PROFILPROGRAM TESKEDSORDEN

GRAFISKT PROFILPROGRAM TESKEDSORDEN GRAFISKT PROFILPROGRAM INLEDNING Hur handlar en människa när det börjar brinna, på tre olika sätt enligt Amos Oz: 1. Hon springer från eldsvådan så fort hon bara kan och struntar i alla dem som inte kan

Läs mer

light guide Hur man belyser en smyckesbutik

light guide Hur man belyser en smyckesbutik light guide Hur man belyser en smyckesbutik Ljussätt varje detalj Kunder kan ha många känslor och vara fyllda av förväntan när de går in i en smyckesbutik. Det kan vara ett par som letar efter förlovningsringar

Läs mer

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.)

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.) Bouleträning Bouleteknik Målet i boule är kasta sina klot på ett sådant sätt att de gör störst nytta. Detta är svårt att göra om man inte har full kontroll över kloten. Visst kan dåliga klot studsa rätt

Läs mer

Intryck som ger avtryck

Intryck som ger avtryck Intryck som ger avtryck Vapnet är stadens minsta gemensamma nämnare, vars släktdrag går att känna igen redan från början av 1600-talet då staden grundades. En stad ett ansikte Göteborgs Stads grafiska

Läs mer

FIXA STILEN. med SPIRA

FIXA STILEN. med SPIRA FIXA STILEN med SPIRA Malin Skapa ett harmoniskt, romantiskt och tidlöst sovrum med blomster. Malin är ett tidlöst blommönster med en lätt vintage känsla. Detta gör att det passar såväl modern som klassisk

Läs mer

SOUND ABSORBERS Frapett creating good atmosphere since 1993

SOUND ABSORBERS Frapett creating good atmosphere since 1993 SOUND ABSORBERS Frapett creating good atmosphere since 1993 HANDLAR DET BARA OM LJUD? Givetvis skall en ljudabsorbent minimera ljudproblem, det vet vi. Men vi vet också att en genomtänkt inredning är så

Läs mer

Drömmen om ett vackrare hem

Drömmen om ett vackrare hem Drömmen om ett vackrare hem 1 Vår kärlek till trä har sin förklaring Vårt företag har byggt trappor i det lilla inlandssamhället Norsjö i Västerbotten sedan 1923. Det är ganska enkelt att förstå varifrån

Läs mer

Grafisk manual (kort version)

Grafisk manual (kort version) Grafisk manual (kort version) Innehåll 1. Grafisk profil 2. Idé 3. Logotyp Lathund 4. Fri yta 5. Balans 6. Storlek 7. Med andra logotyper 8. Typografi Museo Sans 500 Georgia 9. Färger Huvudfärger 10. Språk

Läs mer

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com>

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken Du behöver Tjock kartong (baksidan till ett akvarellblock eller liknande) till bilens underrede ca 10,5 x 30 cm

Läs mer

Budskapet i bilden. En vinnarbild. Fotograf AnnMari Dablin, Tyresö fotoklubb. Varför tyckte de flesta att detta var bästa bilden av så många?

Budskapet i bilden. En vinnarbild. Fotograf AnnMari Dablin, Tyresö fotoklubb. Varför tyckte de flesta att detta var bästa bilden av så många? Budskapet i bilden En vinnarbild. Fotograf AnnMari Dablin, Tyresö fotoklubb. Varför tyckte de flesta att detta var bästa bilden av så många? Vad behövs för en fotoupplevelse? En verklighet att avbilda.

Läs mer

B U R N I N G D O W N T H E H O U S E

B U R N I N G D O W N T H E H O U S E B U R N I N G D O W N T H E H O U S E B U R N I N G D O W N T H E H O U S E P A V I L J O N G D E S I G N A D & B Y G G D A V : M A R I A P O L L & A N N A K A R I N S T R Å H E B E S K R I V N I N G Paviljongen

Läs mer

Djupverkan med ljus från ERCO: PUMA Concept Store, Berlin

Djupverkan med ljus från ERCO: PUMA Concept Store, Berlin Djupverkan med ljus från ERCO: PUMA Concept Store, Berlin Butiksdesign och ljusplanering: Pablo Rodriguez, Puma SE, Herzogenaurach, Tyskland Kamerateam: Timm Lange, Köln, Tyskland; Zwockel, Düsseldorf,

Läs mer

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats Han har eget rum. Litet. På markplan. Det händer inget i hans rum. När inget händer finns tiden då? Väggar

Läs mer

LAMELLGARDINER. Fönsternischade sedan 1985

LAMELLGARDINER. Fönsternischade sedan 1985 Fönsternischade sedan 1985 LAMELLGARDINER När du bryr dig om detaljerna För att en lamellgardin ska se snygg ut och fungera som den ska krävs det millimeterprecision. Men vid produktionen lägger vi också

Läs mer

Ta in naturens färger. Akutex FT kulörkollektion

Ta in naturens färger. Akutex FT kulörkollektion Ta in naturens färger Akutex FT kulörkollektion Ta in naturens färger Akutex FT kulörkollektion Under utvecklingen av denna nya färgkollektion, kontaktade vi en grupp europeiska inredningsdesigners, arkitekter

Läs mer