Hur var det då?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1931 - Hur var det då?"

Transkript

1 Olovslundsskolan fyller 80 år Rektor Vibeke Eriksson har varit skolans chef sedan Den här texten är skriven av Vibekes mamma, som syns till höger på bilden Hur var det då? Av Maj-Britt (Caj) Ödlund 1931 gick jag redan tredje året i Wallinska skolan, en privat flickskola med adress Tegnérlunden 5 i Stockholm. Det var en tid med många förändringar. Hösten det året togs första klasskortet.

2 Vibekes mamma Maj-Britt Öberg inringad. Så här kunde alltså flickor se ut Alla är 8 eller 9 år. Alla är klädda i kjol. Ingen hade kommit på den tanken att flickor skulle kunna gå i byxor. Jo, skidbyxor fick vi ha, om vi skulle ut och åka men att ha dem i skolan var otänkbart. Vibekes pappa Bertil Ödlund inringad. En pojkklass hösten De har just börjat i läroverk och är år. De flesta har kortbyxor, några har långbyxor med pressveck. Kavaj förekommer, men vanligast är slipover, en tröja utan ärmar. En av pojkarna har skolmössa, en svart sidenmössa med skärm och med ett märke som visar vilken skola han går i. När det blivit lite kallare om några veckor kommer alla pojkarna att ha sådan mössa. Ingen har långt hår.

3 Mamma följde mig till skolan de första dagarna. Där tog fröken Göransson emot mig och några andra flickor. Fröken Göransson var nyutexaminerad från lärarinneseminariet hon kanske var lika nervös som vi, men det visste vi ingenting om. I klassrummet fanns ett tjugotal bänkar där bord och stol satt ihop. Man måste klämma sig in när man skulle sätta sig. Bänken var brunmålad och ryggstödet var dekorativt målat med blommor i glada färger. Jag hade råkat komma i bänken framför en flicka som hade långt, ljust hår, stora blå ögon och en vacker, ljusblå klänning. Hon var så vacker att jag trodde hon var en prinsessa. När jag fick höra att hon hade adress Karlbergs slott var jag helt säker på att det var sant. Jag fick så småningom komma hem till henne och visst bodde hon inom slottsområdet, men det var i trädgårdsmästarbostaden. Det var nämligen hennes pappas tjänstebostad. Några år senare kom de riktiga prinsessorna Margareta och Birgitta (vår kungs systrar) till vår skola på en scoutfest och jag blev mycket besviken när de såg ut som vanliga flickor. Vårt klassrum låg på nedre botten, alldeles intill skolporten. På andra sidan porten fanns vaktmästaren. Det var en liten, snäll tant med korta ben. Hon hette Charlotte och även vi elever fick kalla henne så. Alla lärarinnor skulle vi naturligtvis kalla Fröken. Hos Charlotte fanns en telefon på väggen. Den fick vi låna om det var något alldeles väldigt viktigt. Hemma fanns telefonen oftast i tamburen. Det var en ganska stor låda med plats för luren i en klyka upptill. Nu kunde man ringa genom att slå numret på en nummerskiva, men bara några år tidigare skulle man säga numret till en telefonist. Nu blev det också sexsiffrigt nummer, tidigare var det uppdelat efter stadsdelarna. Vi hade då Kungsholmen 385 och farmor hade Vasa Den första tiden var lektionerna inte så många, men senare blev den fulla skoldagen , lördagar Dagen delades upp i två delar, en före och en efter lunch. (Vi kallade dock pausen Frukostrast.) Vi skulle hinna hem och äta under den rasten. Någon mat serverades inte i skolan. De flickor som bodde långt bort t ex i Bromma måste ha smörgåsar med sig. Dessa fick de äta i klassrummet. Fröken Göransson lärde oss läsa, skriva och räkna. Men vi fick också lära oss att vara artiga. När Fröken kom in i rummet skulle vi ställa oss upp. Vi skulle också stå upp när vi skulle besvara en fråga. Jag lärde mig snart att åka till skolan själv. I Stockholm fanns då 15 spårvägslinjer. Ett fåtal bussar fanns också. Biltrafiken var nästan obefintlig. Folk i allmänhet hade inte bil. Transporter till butikerna skedde oftast med häst och vagn. Det låg hästspillning på gatorna. Ibland måste man ju gå förbi en häst som stod och väntade medan åkaren lastade av eller på. Jag var alltid rädd då, för hästar är stora djur.

4 Vi bodde nära Fridhemsplan och jag fick ta 4:an från S:t Eriksgatan och byta till 5.an vid Upplandsgatan. Den hade hållplats vid Tegnérlunden. Jag hade terminskort på dessa linjer. För att få köpa ett sådant måste man ha intyg från skolan att avståndet var tillräckligt långt för att berättiga till inköp av kortet. Ingen cyklade till skolan. I vår skola gick flickor från alla delar av stan. En del bodde i ytterområdena Bromma, Hässelby, Spånga, Sundbyberg, Råsunda eller Lidingö. Bland de flickor som bodde i Bromma fanns de som skulle åka med Nockebybanan, 12:an. De kunde komma med spårvagn hela vägen från och till skolan. De steg på 5:an vid Tegnérlunden och åkte till Tegelbacken, där 12:an utgick. Tegelbacken var då en stor knutpunkt för spårvägen. Även linje 13 som gick till Ulvsunda utgick härifrån och 1, 2, 3, 5, 6 och 9 (tror jag) passerade här. Strax efter starten kunde 12:an bli hindrad av nedfällda bommar för att ett tåg skulle passera på sin väg till eller från Centralen. Så gick färden uppför Hantverkargatan och sedan vidare på Drottningholmsvägen. För att komma över Tranebergssundet till Brommalandet måste spårvagnen gå på vattnet. Sedan 1914 hade det funnits en pontonbro och där skvalpade 12:an fram i såväl snöstorm som vackert väder. Båttrafiken var fortfarande livlig i sundet. Bron var öppningsbar och spårvagnen måste därför ofta stå stilla och vänta medan båtarna passerade. Dessa dagliga trafikhinder för 12:an kvarstod ända tills den nya Tranebergsbron stod klar :an gick från början bara till Alléparken. Sedan utökades linjen hållplats för hållplats var den färdigbyggd ända till Nockeby. Många av dem som arbetade med banläggningen byggde sina hus i Olovslund. I oktober 1952, två månader innan Vibeke föddes, avkortades sträckan till Alvik-Nockeby. Jag fick också åka med 12:an över pontonbron ibland. Mamma hade en faster som hade sommarstuga vid Solviksbadet och henne åkte vi gärna och hälsade på. Vintertid besökte vi henne ännu hellre, för hon hade frukt- och godisbutik nära Tegelbacken. När mamma skulle åka dit och handla frukt, följde vi barn gärna med för att få välja godis. Och det fanns! Den tiden var det populärt med äppelklubbor, men det fanns ju allt annat också sega gubbar i alla färger och former, sportkola (som var randig), ett tuggummi som hette Bang och några små snögubbar, som var ungefär som marshmallows. Och så fanns det kolor med filmbilder och dem samlade vi på och bytte sen med varandra. Lösgodis förekom i stora glasburkar som var uppradade efter väggen. Så klart vi gärna följde med. För att bära. Wallinska skolan var inrymd i en ganska liten byggnad som är Enskilda Gymnasiet idag. Fyra våningar var mest lektionssalar och toaletter i änden av varje korridor. Högst upp fanns bibliotek och biologi- och kemisal. Till biologirummets utrustning hörde ett alldeles äkta mänskligt skelett. Det var mycket populärt att gripa tag i handen och hälsa Goddag! Aulan var en trappa upp och gymnastiksalen en trappa ner. Två

5 omklädningsrum fanns bredvid. Där hängdes tygpåsar med våra gymnastikkläder. En gång i mitten av terminen tog vi hem och tvättade dem. Det fanns en dusch men den användes aldrig. Sent på våren och tidigt på höstterminen kunde vi ha utegymnastik i Vasaparken och på vintern blev det i stället skridskoåkning på gymnastiktimmarna. Vi kunde också få gå och bada på Centralbadet. Under många år fanns där en skylt som berättade att Wallinska skolan hade 100 % simkunnighet. Vi gick fyra år i förberedande skola, fem år i realskolan och därefter antingen tre år till gå ut åttan och få normalskolekompetens eller fyra år i gymnasiet och ta studenten. Fröken Göransson hade hand om oss i fyra år, sedan fick vi olika lärare i olika ämnen. Vi fick ett bestämt klassrum och en av lärarinnorna blev vår klassföreståndare. Hon bestämde var vi skulle sitta. I mitten av terminen blev det ommöblering och var och en fick en annan plats. Pulpet och stol satt nu inte ihop som det gjorde i småskolan. Pulpeten bestod av ett bord med lock och i lådan där under skulle vi förvara våra böcker. Engelska var första främmande språk, sedan kom tyska i tredje klass i realskolan och franska i femte. Lektionerna började i regel kl Före det var det morgonbön i aulan. Vi skulle stå uppställda klassvis och gå in tillsammans till de bänkar som var avsedda för oss. Någon spelkunnig elev spelade orgel till psalmerna. Andaktsstunden hölls av en lärare. Rasterna var minuter och då skulle vi gå ut. Vi hade ju bara gatan att vara på. Den gångstig som ledde upp till parken var långt ner mot Upplandsgatan. Det fanns ju praktiskt taget inga bilar så vi behövde inte vara rädda för trafiken. Det hände i 3:e förberedande att en flicka berättade att hennes föräldrar hade skilt sig. Skilsmässa hade vi aldrig hört talas om. Ännu konstigare var det när hon året efter fick en ny pappa - och han hade bil! Hon blev ibland körd till skolan - och vad kunde vi göra annat än stå och gapa. Vi hade bara kvinnliga lärare. Manliga lärare fick vi inte förrän i gymnasiet. Vi sa givetvis inte du till dem. Vi sa över huvud taget inte du till vuxna. Inte ens till våra föräldrar. Vi, min mamma och pappa, mina två bröder och jag, bodde nära Fridhemsplan i en trerumslägenhet vid S:t Eriksgatan. Där fanns inget badrum. I tamburen var en liten vattentoalett med ett mycket litet tvättfat med rinnande kallt vatten. I sängkammaren stod en kommod med handfat och vattenkanna. Där tvättade vi oss.

6 Vi hade några släktingar som hade en modernare lägenhet på Pontonjärgatan, och dit fick hela familjen gå och bada i badkar en gång i veckan flyttade vi till en större lägenhet i samma hus hela fem rum och kök, två balkonger åt gatan och stor öppen spis i hallen. Den där spisen kommer jag särskilt ihåg. På min 10-årsdag stod en glänsande cykel där och fick mig med ens att känna mig vuxen. Sedan måste jag gå till Polisen och anmäla innehavet och få ett nummer att fästa på cykeln. Jag cyklade väl en del runt gatorna hemma, men riktig fart på cyklandet blev det inte förrän Tranebergsbron var klar. Då blev det många utflykter till Nockeby och Drottningholm. S:t Eriksgatan var på 30-talet en ganska smal gata. Stora planteringar med träd och buskar fanns framför husen på gatans västra sida. På det som blev kvar rymdes två spårvägsspår och en smal trottoar. Det var likadant på Drottningholmsvägen. Mellan Fridhemsplan och parken var det fullt med syrenbuskar i planteringarna. Ljuden var också annorlunda än de är i dag. Spårvagnar gnisslade och hästhovar klapprade mot stenläggningen. Stora handkärror, som användes för mindre transporter, knakade och knirkade när de

7 stora trähjulen gungade fram över kullerstenarna fanns inga daghem eller fritidshem. Mammorna var hemma och ganska ofta fanns också ett hembiträde. För oss var det en nödvändighet, eftersom min mamma var yrkesarbetande. Det var hembiträdet som tvättade skrubbsår och som tröstade när man slagit sig. Men mamma och pappa fanns ju med på kvällarna. Och så var det förstås söndagarna. Då gjorde vi ofta utflykter tillsammans. Ibland gick vi och hälsade på farmor, men minst lika ofta gick vi till kyrkogården, till farfars grav. Han hade varit död i mer än 10 år när jag började skolan, men pappa och alla hans syskon tyckte ändå att det var viktigt att gå dit. Mest gick dock utflykterna till Drottningholm. Jag minns än hur evighetslånga broarna var från Nockeby, över Kärsölandet och fram till slottet. Det hände ibland att både mamma och pappa måste arbeta trots att det var söndag. Då kanske vi fick gå på bio. På Kungsholmen fanns som mest 12 biografer, men det var senare. På 30-talet var det inte så många. Runt 1930 hände något revolutionerande inom filmvärlden. Ljudfilmen kom. Från början av seklet hade man kunnat se rörliga bilder men dock utan allt tal. Replikerna visades i rutor mellan vad skådespelarna gjorde i filmen. Och nu kunde man höra dem prata! Under stumfilmens dagar hade en pianist följt med vad som utspelades på den vita duken. Nu blev allting mer levande trots att allt förstås var svartvitt. Det kostade 35 öre att gå på matiné. Vi såg mest cowboyfilmer, men eftersom vi inte hade några kunskaper i engelska, kallade vi dem kojbojs. Att det fanns gott om hembiträden berodde bl a på att flickor, som vuxit upp på landet och gärna ville komma till stan, då gärna sökte plats i familj. Matlagning och städning hade de ju oftast fått lära sig hemma. Samma år som jag började skolan kom en flicka från Nyköpingstrakten till oss som hembiträde. Hon var 19 år och blev mera som en storasyster till oss Hon var alltid glad och skojfrisk. Bara för att roa oss brukade hon gå på händer mellan spisen och skafferiet. Eftersom köket var ganska stort kunde det röra sig om så där 5-6 meter. Men alla hembiträden var inte sådana. Hos min bästis Elsa var det en barsk, något äldre kvinna med stärkt förkläde. Hon skojade aldrig. Hembiträdets arbetsplats var framför allt köket. Där fanns givetvis ingen diskmaskin och diskbänken var ofta i varje fall hos oss - av vit marmor. Det var vackert och opraktiskt. Det var lätt att slå sönder glas och porslin där. Tvättmaskiner fanns ju inte heller. Stortvätten skickades bort. Det låg en stor tvättinrättning vid Nockebybron. De kom och hämtade smutstvätten och levererade den en vecka senare, blankmanglad och härligt rendoftande. På vinden fanns en tvättstuga, men jag vet inte hur den såg ut för vinden var otäck med skum belysning och små prång överallt, så jag vågade inte gå dit. De flesta hade gasspis. På väggen bakom satt en mätare som skulle förses med gaspolletter för att spisen skulle fungera. Polletterna köptes i mataffären.

8 Det fanns inte kylskåp. Maten förvarades i skafferiet. Hos Elsa hade de ett isskåp. Det såg ut ungefär som ett kylskåp som stod på golvet. Högst upp, ovanpå skåpet var en låda, där det alltid skulle ligga ett isblock. En gång i veckan kom en isvagn. Gubben som körde den hoppade av och band fast hästen någonstans. Sen la han ett skinnförkläde på ryggen och tog en stor tång, som han kunde gripa ett isblock med, gjorde det och slängde upp det på ryggen. Sen bar han det fyra trappor upp. Och den barska tanten hos Elsa blev mycket förtjust. Elsa bodde i en likadan våning under oss. Sängkammaren tillhörde föräldrarna hos båda. Elsa fick dela rum med sina två systrar. Samma rum hos oss fick mormor som flyttade in hos oss när vi fått den stora våningen. Min äldre bror sov i herrummet ja, det hette så. Nu heter det vardagsrummet. Där fanns en soffa som gick att göra om till säng. Jag sov i matsalen och min säng var hopfällbar. Den slogs upp till natten och fälldes ihop på morgonen och ställdes undan i serveringsrummet. Eget rum fick jag inte förrän jag var 15 år och då var det i sommarstugan. Hembiträdet (jungfrun) bodde i jungfrukammaren, ett ganska stort rum innanför köket. I den mindre lägenheten fick hon sova i en alkov i köket. Elsa och jag lekte med en flicka som bodde tvärs över gatan. Hon hette Ellen och hos henne fanns ingen vattentoalett. När hon skulle gå på toa fick hon gå ut på gården, där det var en hel rad med torrdass. Gården var mycket större än vår, så det var bättre att leka där. Vi kunde bolla mot väggarna och rita mönster i marken för att hoppa hage. Från ett bygge i närheten fick vi tag på trasiga kakelplattor som vi kunde ha som hoppstenar. Vi var duktiga på att hoppa rep och hittade på olika lekar där vi kunde visa vår hoppskicklighet. Och så kunde vi ju cykla runt gården, för den var tillräckligt stor för det. En pojke som hette Lalla bodde längre ner på gatan. På hans gård fanns det råttor men dessutom ett stort vedupplag. Där lekte både vi och råttorna. Lalla brukade jaga dem med slangbella. Ett par stora soptunnor fanns på varje gård. De verkade alltid överfulla och luktade förskräckligt. Hemma fanns sophinken under diskbänken. Den skulle kläs med tidningspapper för att man skulle kunna lägga soporna där. När hinken var full skulle den bäras ner på gården och tömmas i en av de stora tunnorna. Man skulle sedan skölja den under en stor vattenkran som också fanns där, men den blev mycket snart äcklig igen. Vi kunde gå ut och in i vilka portar som helst. Alla var öppna under dagtid men låsta efter nio på kvällen. Vi bodde högst upp och bredvid vår köksdörr gick en halvtrappa upp till vinden. Det hände att hemlösa smög sig in före nio och sökte sin nattplats där i trappan.

9 30-talet var en svår tid för många och det fanns några som gick och tiggde vid dörrarna. När det ringde på dörren och man öppnade, kunde där stå en liten tandlös gumma och niga. Om hon fick en hel femöring blev hon överlycklig. Penningvärdet var ju inte som det är i dag. Vi hade kopparslantar ett-, tvåoch femöringar, silverslantar var tio-, tjugofem- och femtioöringar. Det förekom ettöres kola och det fanns också möjlighet till halvöresköp. Det fanns en sorts cigaretter som kostade 90 öre för 20 stycken. Två lösa sådana kostade alltså fyraochetthalvt öre stycket. Kopparslantar behövdes när det kom gårdsmusikanter. Det fanns både ensamma och sådana som kom i grupper om två eller tre. Oftast var det en dragspelare som ledde det hela och ibland var det också någon av dem som sjöng. Fönstren öppnades och kvinnor lutade sig ut och lyssnade. (Männen var ju inte hemma på dagarna.) Kopparslantar inlindade i tidningspapper kastades ner till dem. Så länge det kom små penningpaket stannade de kvar och spelade. Sedan gick de vidare till nästa gård. Det fanns ingen speciell ungdomsmusik, så som rock- och popmusik är i dag. Det började talas om jazz från Amerika, men det dröjde tills den fick fotfäste i vårt land. Evert Taube skrev sjömansvalser som alla kunde tralla och även andra valser hörde till gårdsmusikanternas repertoar. Det fanns även musik på radio. En timme varje eftermiddag spelades grammofonmusik. Det började lite lättare - som valserna t ex - för att sedan fortsätta till det mer allvarliga - kanske kammarmusik, opera eller stor orkestermusik med symfoniska verk. Radion stod hos oss i hallen och där kunde mamma och pappa dricka sitt kaffe på maten och samtidigt lyssna på nyheterna. Vi hade också en grammofon. Det var en låda som såg ut som en väska och som man alltså kunde bära med sig. På sidan fanns en vev som man skruvade upp grammofonen med. När man slog upp locket fanns där en skivtallrik och en pick-up med stift i. Skivorna var av bakelit och kunde lätt gå sönder eller bli repade. Om det blev en kraftig repa stannade stiftet där och upprepade samma sak igen, samma sak igen, samma sak igen ända tills någon lyfte på pick-upen och musiken kunde fortsätta. Skivan hade två sidor och det fanns bara utrymme för ett musikstycke per sida. Men det fanns också annat vi roade oss med när vi var inomhus. Vi spelade kort ganska ofta det blev rödskägg och casino för det mesta. Elsa och jag samlade också på filmbilder, som vi klippte ut ur tidningar. Vi klistrade in dem i album, som jag tror att pappa hade råkat få tag på någonstans. Klistret tillverkade vi av vetemjöl och vatten. Det blev lite kladdigt, och bilderna kunde bli lite buckliga, men det blev fina album ändå och jag sparade mina upp i vuxen ålder. Något som var helt annorlunda mot hur det är i dag var mataffären. Den låg på

10 andra sidan gatan och där stod herr och fru Nilsson bakom disken och tog fram alla varor man skulle köpa. Det fanns inte en färdig förpackning för något. Allt köptes i lös vikt socker, mjöl, makaroner, kaffe och t o m smör. Allt skulle mätas upp och vägas. Man köpte kaffebönor och malde själv hemma i köket i en liten kaffekvarn. Intill mataffären låg en mindre butik. Där såldes mjölken. Där var så kallt att expediten hade ytterkläder under sin vita rock. Mjölken förvarades i stora plåtflaskor. Ett litermått med långt skaft stacks ner och mätte upp önskad mängd, som hälldes i den kanna som kunden haft med sig. Med grädden var det samma sak. Men, om man glömt gräddsnäckan hemma, kunde grädden mätas upp i en papperspåse. Om man skyndade sig hem gick det bra. Alla affärer hade öppet mellan 9 och 6. Lördagar stängdes tidigare. Mjölk- och blomsterbutiker fick ha söndagsöppet. I båda kunde man handla mellan 9 och11. Köpa blommor var möjligt också mellan 1 och 3 på eftermiddagen. Mellan 11 och 1 fick ingen ha öppet. Då var det gudstjänsttid. För mig som är gammal förefaller inte 80 år som särskilt lång tid. Men jag inser att den värld vi lever i nu skiljer sig en hel del från hur det var då på 1930-talet. Då fanns inga datorer det är väl den allra största skillnaden. I dag går det ju inte att leva utan dessa. Även de små barnen lär sig spela spel på datorn. Och om man inte sitter vid datorn, så tittar man på TV. Telefonen ringer från byxfickan eller handväskan. Om det finns fast telefon hemma, så räcker det inte med en apparat, det måste vara en i varje rum. Vi går på bio - på biograf eller hemma. Engelskspråkiga filmer behöver inte översättas för mina åriga barnbarn, de klarar engelskan mycket bättre än jag. Man kan flyga till alla platser på jorden, och den som tycker att vintrarna här hemma är för kalla tar med hela familjen på en badtur till Thailand eller liknande. Det anses inte så märkvärdigt längre. Vi åker tunnelbana om vi inte tar bilen förstås, många har ju egen bil. Plastpåsar användes till allt möjligt, inte bara till soporna, och de stora soptunnorna är förvisade till egna rum som man inte behöver se. Eget rum för barnen är ingen lyx och vem vill tänka sig att bo utan möjlighet till dusch? Vi var inte så upplysta förr. Sexualupplysning stod definitivt inte på schemat, och det djärvaste som visades på film var en ganska så oskyldig kyss. Vi fick inte heller på film uppleva mord, hemska biljakter eller explosioner. Vi var inte bara oupplysta, vi var också oskyldiga och kände inte till världens ondska som dagens barn blir matade med på både TV och film. Det sägs att gamla människor ofta säger det var bättre förr, men jag håller inte med. Alla nyheter och förändringar är visserligen inte av positiv art, men för mig tycks ändå det mesta nya vara av godo. Och vem vet vad som kan komma under nästa 80 år?

11 Nils Holgersson (1935) Sven Erixon Målning på duk Tillhör Olovslundsskolan

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska.

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kapitel 6 Boende Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kursledaren har en bunt med substantivkort som föreställer grönsaker och frukter, så

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

En fotbollsplan Jag har gjort en fotbollsplan. På min fotbollsplan finns det ett fotbollsmål, spelare som är både tjejer och killar, en domare, en hejarklack som bara är killar, en matta som hejarklacken

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Kapitel 1 Kalle och polarna!

Kapitel 1 Kalle och polarna! Innehållsförteckning Kapitel 1 Kalle och polarna s.1 Kapitel 2 Sommarlovet är slut s.3 Kapitel 3 Krossat fönster s.5 Kapitel 4 Planen s.7 Kapitel 5 Fel person s.9 Kapitel 6 Tjuven är fast s.11 Kapitel

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige

Elever vid Kista folkhögskola berättar om. Min första tid i. Sverige Elever vid Kista folkhögskola berättar om Min första tid i Sverige Baarlin berättar om första tiden i Sverige Jag heter Baarlin. Jag kom till Sverige i juli 2005. Jag åkte till Finland. Jag satt i arrest

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Studiebrev 13. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is.

Studiebrev 13. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen. Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is. Háskóli Íslands Svenska lektoratet Höstterminen Grammatik I 05.70.03 (2,5 p) H [ects: 5] Lärare: Maria Riska mar@hi.is Studiebrev 13 Uppgift 1 I det här sista Studiebrevet vill jag att du kommer med lite

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Flyttade. Isak den 21e dec 2011. Nilstorp. För 3 år sen köpte vi Nilstorp. Det tog 1 timme att åka dit. När vi kom fram plockade jag och Anton blåbär.

Flyttade. Isak den 21e dec 2011. Nilstorp. För 3 år sen köpte vi Nilstorp. Det tog 1 timme att åka dit. När vi kom fram plockade jag och Anton blåbär. Vi i klass 3 A har gjort tidslinjer och prickat in viktiga händelser i våra liv. Dessa händelser har vi skrivit berättelser om. Här är våra berättelser som vi gjort under hösten 2011. Flyttade Innan vi

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Det är mycket viktigt att alla berörda blir informerade om pärmen, där finns nästan svar på alla frågor. STÄDNING

Det är mycket viktigt att alla berörda blir informerade om pärmen, där finns nästan svar på alla frågor. STÄDNING 1 ÖPPNING I caféet finns kyl och förråd märkt WINGS. I köket finner man allt för att caféet ska fungera. Sätt på kaffe det första ni gör! På nyckelknippan, som hänger till höger på väggen innanför dörren

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett Nere på stranden vid havet var Sandvargen och Zackarina mycket upptagna, var och en med sitt. Sandvargen var upptagen med att plaska runt i vattenkanten. Det sa plosch och det sa pläsch, och han stänkte

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Pampig villa i original

Pampig villa i original Pampig villa i original Strax söder om Malmö ligger området Bellevue. På en av gatorna står en charmig 20-tals villa. Här har Per och Cecilia Bertland bott sedan augusti 2006 men huset köpte de redan i

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Lätt att läsa för vuxna

Lätt att läsa för vuxna Lätt att läsa för vuxna Lätt att läsa för vuxna är ett lästräningsmaterial omfattande 10 häften. Följande titlar ingår i serien: Amina och Dallila Mats bakar Erik och Ali spelar fotboll Evas halsband Fatima

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Förslag till hur du kan använda korten i Inspirationsasken:

Förslag till hur du kan använda korten i Inspirationsasken: Förslag till hur du kan använda korten i Inspirationsasken: Skapa berättelser på egen hand eller tillsammans med andra Reglerna bestäms från gång till gång av gruppen. Ibland lämpar det sig att alla deltar

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping

Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping Vandra runt med hjälp av kartan och svara på kluriga frågor om förr i tiden. Starta vid Kapellplan, längst upp på Tunnbindaregatan. Kartan och

Läs mer

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1

Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 Min ögonoperation - information inför skelningsoperation 1 När jag skulle operera mitt öga fick jag komma till sjukhuset tidigt på morgonen. Jag fick inte äta eller dricka något innan jag åkte hemifrån.

Läs mer

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE

MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE MÅNS GAHRTON JOHAN UNENGE HOTELL GYLLENE KNORREN: DEN MYSTISKA GÄSTEN Text: Måns Gahrton och Johan Unenge 2008 Bild: Johan Unenge 2008 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Formgivning

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

ÖNSKEHUSET VID ÄLVEN Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven.

ÖNSKEHUSET VID ÄLVEN Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven. ÖNSKEHUSET VID ÄLVEN Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven. Stor klädkammare. Och altaner med både morgon- och kvällssol. Caroline

Läs mer

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 3: Båtäventyret Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 3 Båtäventyret Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 3 Kapitel 3

Blixten och hans Vänner kapitel 3 Kapitel 3 Kapitel 3 I vilket Blixten träffar Magister Precis Blixten låg på rygg och tittade upp på figuren han krockat med. Det var en smal vit man med mittbena och glasögon. "Jag ser att du har träffat en av mina

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer