Hur var det då?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1931 - Hur var det då?"

Transkript

1 Olovslundsskolan fyller 80 år Rektor Vibeke Eriksson har varit skolans chef sedan Den här texten är skriven av Vibekes mamma, som syns till höger på bilden Hur var det då? Av Maj-Britt (Caj) Ödlund 1931 gick jag redan tredje året i Wallinska skolan, en privat flickskola med adress Tegnérlunden 5 i Stockholm. Det var en tid med många förändringar. Hösten det året togs första klasskortet.

2 Vibekes mamma Maj-Britt Öberg inringad. Så här kunde alltså flickor se ut Alla är 8 eller 9 år. Alla är klädda i kjol. Ingen hade kommit på den tanken att flickor skulle kunna gå i byxor. Jo, skidbyxor fick vi ha, om vi skulle ut och åka men att ha dem i skolan var otänkbart. Vibekes pappa Bertil Ödlund inringad. En pojkklass hösten De har just börjat i läroverk och är år. De flesta har kortbyxor, några har långbyxor med pressveck. Kavaj förekommer, men vanligast är slipover, en tröja utan ärmar. En av pojkarna har skolmössa, en svart sidenmössa med skärm och med ett märke som visar vilken skola han går i. När det blivit lite kallare om några veckor kommer alla pojkarna att ha sådan mössa. Ingen har långt hår.

3 Mamma följde mig till skolan de första dagarna. Där tog fröken Göransson emot mig och några andra flickor. Fröken Göransson var nyutexaminerad från lärarinneseminariet hon kanske var lika nervös som vi, men det visste vi ingenting om. I klassrummet fanns ett tjugotal bänkar där bord och stol satt ihop. Man måste klämma sig in när man skulle sätta sig. Bänken var brunmålad och ryggstödet var dekorativt målat med blommor i glada färger. Jag hade råkat komma i bänken framför en flicka som hade långt, ljust hår, stora blå ögon och en vacker, ljusblå klänning. Hon var så vacker att jag trodde hon var en prinsessa. När jag fick höra att hon hade adress Karlbergs slott var jag helt säker på att det var sant. Jag fick så småningom komma hem till henne och visst bodde hon inom slottsområdet, men det var i trädgårdsmästarbostaden. Det var nämligen hennes pappas tjänstebostad. Några år senare kom de riktiga prinsessorna Margareta och Birgitta (vår kungs systrar) till vår skola på en scoutfest och jag blev mycket besviken när de såg ut som vanliga flickor. Vårt klassrum låg på nedre botten, alldeles intill skolporten. På andra sidan porten fanns vaktmästaren. Det var en liten, snäll tant med korta ben. Hon hette Charlotte och även vi elever fick kalla henne så. Alla lärarinnor skulle vi naturligtvis kalla Fröken. Hos Charlotte fanns en telefon på väggen. Den fick vi låna om det var något alldeles väldigt viktigt. Hemma fanns telefonen oftast i tamburen. Det var en ganska stor låda med plats för luren i en klyka upptill. Nu kunde man ringa genom att slå numret på en nummerskiva, men bara några år tidigare skulle man säga numret till en telefonist. Nu blev det också sexsiffrigt nummer, tidigare var det uppdelat efter stadsdelarna. Vi hade då Kungsholmen 385 och farmor hade Vasa Den första tiden var lektionerna inte så många, men senare blev den fulla skoldagen , lördagar Dagen delades upp i två delar, en före och en efter lunch. (Vi kallade dock pausen Frukostrast.) Vi skulle hinna hem och äta under den rasten. Någon mat serverades inte i skolan. De flickor som bodde långt bort t ex i Bromma måste ha smörgåsar med sig. Dessa fick de äta i klassrummet. Fröken Göransson lärde oss läsa, skriva och räkna. Men vi fick också lära oss att vara artiga. När Fröken kom in i rummet skulle vi ställa oss upp. Vi skulle också stå upp när vi skulle besvara en fråga. Jag lärde mig snart att åka till skolan själv. I Stockholm fanns då 15 spårvägslinjer. Ett fåtal bussar fanns också. Biltrafiken var nästan obefintlig. Folk i allmänhet hade inte bil. Transporter till butikerna skedde oftast med häst och vagn. Det låg hästspillning på gatorna. Ibland måste man ju gå förbi en häst som stod och väntade medan åkaren lastade av eller på. Jag var alltid rädd då, för hästar är stora djur.

4 Vi bodde nära Fridhemsplan och jag fick ta 4:an från S:t Eriksgatan och byta till 5.an vid Upplandsgatan. Den hade hållplats vid Tegnérlunden. Jag hade terminskort på dessa linjer. För att få köpa ett sådant måste man ha intyg från skolan att avståndet var tillräckligt långt för att berättiga till inköp av kortet. Ingen cyklade till skolan. I vår skola gick flickor från alla delar av stan. En del bodde i ytterområdena Bromma, Hässelby, Spånga, Sundbyberg, Råsunda eller Lidingö. Bland de flickor som bodde i Bromma fanns de som skulle åka med Nockebybanan, 12:an. De kunde komma med spårvagn hela vägen från och till skolan. De steg på 5:an vid Tegnérlunden och åkte till Tegelbacken, där 12:an utgick. Tegelbacken var då en stor knutpunkt för spårvägen. Även linje 13 som gick till Ulvsunda utgick härifrån och 1, 2, 3, 5, 6 och 9 (tror jag) passerade här. Strax efter starten kunde 12:an bli hindrad av nedfällda bommar för att ett tåg skulle passera på sin väg till eller från Centralen. Så gick färden uppför Hantverkargatan och sedan vidare på Drottningholmsvägen. För att komma över Tranebergssundet till Brommalandet måste spårvagnen gå på vattnet. Sedan 1914 hade det funnits en pontonbro och där skvalpade 12:an fram i såväl snöstorm som vackert väder. Båttrafiken var fortfarande livlig i sundet. Bron var öppningsbar och spårvagnen måste därför ofta stå stilla och vänta medan båtarna passerade. Dessa dagliga trafikhinder för 12:an kvarstod ända tills den nya Tranebergsbron stod klar :an gick från början bara till Alléparken. Sedan utökades linjen hållplats för hållplats var den färdigbyggd ända till Nockeby. Många av dem som arbetade med banläggningen byggde sina hus i Olovslund. I oktober 1952, två månader innan Vibeke föddes, avkortades sträckan till Alvik-Nockeby. Jag fick också åka med 12:an över pontonbron ibland. Mamma hade en faster som hade sommarstuga vid Solviksbadet och henne åkte vi gärna och hälsade på. Vintertid besökte vi henne ännu hellre, för hon hade frukt- och godisbutik nära Tegelbacken. När mamma skulle åka dit och handla frukt, följde vi barn gärna med för att få välja godis. Och det fanns! Den tiden var det populärt med äppelklubbor, men det fanns ju allt annat också sega gubbar i alla färger och former, sportkola (som var randig), ett tuggummi som hette Bang och några små snögubbar, som var ungefär som marshmallows. Och så fanns det kolor med filmbilder och dem samlade vi på och bytte sen med varandra. Lösgodis förekom i stora glasburkar som var uppradade efter väggen. Så klart vi gärna följde med. För att bära. Wallinska skolan var inrymd i en ganska liten byggnad som är Enskilda Gymnasiet idag. Fyra våningar var mest lektionssalar och toaletter i änden av varje korridor. Högst upp fanns bibliotek och biologi- och kemisal. Till biologirummets utrustning hörde ett alldeles äkta mänskligt skelett. Det var mycket populärt att gripa tag i handen och hälsa Goddag! Aulan var en trappa upp och gymnastiksalen en trappa ner. Två

5 omklädningsrum fanns bredvid. Där hängdes tygpåsar med våra gymnastikkläder. En gång i mitten av terminen tog vi hem och tvättade dem. Det fanns en dusch men den användes aldrig. Sent på våren och tidigt på höstterminen kunde vi ha utegymnastik i Vasaparken och på vintern blev det i stället skridskoåkning på gymnastiktimmarna. Vi kunde också få gå och bada på Centralbadet. Under många år fanns där en skylt som berättade att Wallinska skolan hade 100 % simkunnighet. Vi gick fyra år i förberedande skola, fem år i realskolan och därefter antingen tre år till gå ut åttan och få normalskolekompetens eller fyra år i gymnasiet och ta studenten. Fröken Göransson hade hand om oss i fyra år, sedan fick vi olika lärare i olika ämnen. Vi fick ett bestämt klassrum och en av lärarinnorna blev vår klassföreståndare. Hon bestämde var vi skulle sitta. I mitten av terminen blev det ommöblering och var och en fick en annan plats. Pulpet och stol satt nu inte ihop som det gjorde i småskolan. Pulpeten bestod av ett bord med lock och i lådan där under skulle vi förvara våra böcker. Engelska var första främmande språk, sedan kom tyska i tredje klass i realskolan och franska i femte. Lektionerna började i regel kl Före det var det morgonbön i aulan. Vi skulle stå uppställda klassvis och gå in tillsammans till de bänkar som var avsedda för oss. Någon spelkunnig elev spelade orgel till psalmerna. Andaktsstunden hölls av en lärare. Rasterna var minuter och då skulle vi gå ut. Vi hade ju bara gatan att vara på. Den gångstig som ledde upp till parken var långt ner mot Upplandsgatan. Det fanns ju praktiskt taget inga bilar så vi behövde inte vara rädda för trafiken. Det hände i 3:e förberedande att en flicka berättade att hennes föräldrar hade skilt sig. Skilsmässa hade vi aldrig hört talas om. Ännu konstigare var det när hon året efter fick en ny pappa - och han hade bil! Hon blev ibland körd till skolan - och vad kunde vi göra annat än stå och gapa. Vi hade bara kvinnliga lärare. Manliga lärare fick vi inte förrän i gymnasiet. Vi sa givetvis inte du till dem. Vi sa över huvud taget inte du till vuxna. Inte ens till våra föräldrar. Vi, min mamma och pappa, mina två bröder och jag, bodde nära Fridhemsplan i en trerumslägenhet vid S:t Eriksgatan. Där fanns inget badrum. I tamburen var en liten vattentoalett med ett mycket litet tvättfat med rinnande kallt vatten. I sängkammaren stod en kommod med handfat och vattenkanna. Där tvättade vi oss.

6 Vi hade några släktingar som hade en modernare lägenhet på Pontonjärgatan, och dit fick hela familjen gå och bada i badkar en gång i veckan flyttade vi till en större lägenhet i samma hus hela fem rum och kök, två balkonger åt gatan och stor öppen spis i hallen. Den där spisen kommer jag särskilt ihåg. På min 10-årsdag stod en glänsande cykel där och fick mig med ens att känna mig vuxen. Sedan måste jag gå till Polisen och anmäla innehavet och få ett nummer att fästa på cykeln. Jag cyklade väl en del runt gatorna hemma, men riktig fart på cyklandet blev det inte förrän Tranebergsbron var klar. Då blev det många utflykter till Nockeby och Drottningholm. S:t Eriksgatan var på 30-talet en ganska smal gata. Stora planteringar med träd och buskar fanns framför husen på gatans västra sida. På det som blev kvar rymdes två spårvägsspår och en smal trottoar. Det var likadant på Drottningholmsvägen. Mellan Fridhemsplan och parken var det fullt med syrenbuskar i planteringarna. Ljuden var också annorlunda än de är i dag. Spårvagnar gnisslade och hästhovar klapprade mot stenläggningen. Stora handkärror, som användes för mindre transporter, knakade och knirkade när de

7 stora trähjulen gungade fram över kullerstenarna fanns inga daghem eller fritidshem. Mammorna var hemma och ganska ofta fanns också ett hembiträde. För oss var det en nödvändighet, eftersom min mamma var yrkesarbetande. Det var hembiträdet som tvättade skrubbsår och som tröstade när man slagit sig. Men mamma och pappa fanns ju med på kvällarna. Och så var det förstås söndagarna. Då gjorde vi ofta utflykter tillsammans. Ibland gick vi och hälsade på farmor, men minst lika ofta gick vi till kyrkogården, till farfars grav. Han hade varit död i mer än 10 år när jag började skolan, men pappa och alla hans syskon tyckte ändå att det var viktigt att gå dit. Mest gick dock utflykterna till Drottningholm. Jag minns än hur evighetslånga broarna var från Nockeby, över Kärsölandet och fram till slottet. Det hände ibland att både mamma och pappa måste arbeta trots att det var söndag. Då kanske vi fick gå på bio. På Kungsholmen fanns som mest 12 biografer, men det var senare. På 30-talet var det inte så många. Runt 1930 hände något revolutionerande inom filmvärlden. Ljudfilmen kom. Från början av seklet hade man kunnat se rörliga bilder men dock utan allt tal. Replikerna visades i rutor mellan vad skådespelarna gjorde i filmen. Och nu kunde man höra dem prata! Under stumfilmens dagar hade en pianist följt med vad som utspelades på den vita duken. Nu blev allting mer levande trots att allt förstås var svartvitt. Det kostade 35 öre att gå på matiné. Vi såg mest cowboyfilmer, men eftersom vi inte hade några kunskaper i engelska, kallade vi dem kojbojs. Att det fanns gott om hembiträden berodde bl a på att flickor, som vuxit upp på landet och gärna ville komma till stan, då gärna sökte plats i familj. Matlagning och städning hade de ju oftast fått lära sig hemma. Samma år som jag började skolan kom en flicka från Nyköpingstrakten till oss som hembiträde. Hon var 19 år och blev mera som en storasyster till oss Hon var alltid glad och skojfrisk. Bara för att roa oss brukade hon gå på händer mellan spisen och skafferiet. Eftersom köket var ganska stort kunde det röra sig om så där 5-6 meter. Men alla hembiträden var inte sådana. Hos min bästis Elsa var det en barsk, något äldre kvinna med stärkt förkläde. Hon skojade aldrig. Hembiträdets arbetsplats var framför allt köket. Där fanns givetvis ingen diskmaskin och diskbänken var ofta i varje fall hos oss - av vit marmor. Det var vackert och opraktiskt. Det var lätt att slå sönder glas och porslin där. Tvättmaskiner fanns ju inte heller. Stortvätten skickades bort. Det låg en stor tvättinrättning vid Nockebybron. De kom och hämtade smutstvätten och levererade den en vecka senare, blankmanglad och härligt rendoftande. På vinden fanns en tvättstuga, men jag vet inte hur den såg ut för vinden var otäck med skum belysning och små prång överallt, så jag vågade inte gå dit. De flesta hade gasspis. På väggen bakom satt en mätare som skulle förses med gaspolletter för att spisen skulle fungera. Polletterna köptes i mataffären.

8 Det fanns inte kylskåp. Maten förvarades i skafferiet. Hos Elsa hade de ett isskåp. Det såg ut ungefär som ett kylskåp som stod på golvet. Högst upp, ovanpå skåpet var en låda, där det alltid skulle ligga ett isblock. En gång i veckan kom en isvagn. Gubben som körde den hoppade av och band fast hästen någonstans. Sen la han ett skinnförkläde på ryggen och tog en stor tång, som han kunde gripa ett isblock med, gjorde det och slängde upp det på ryggen. Sen bar han det fyra trappor upp. Och den barska tanten hos Elsa blev mycket förtjust. Elsa bodde i en likadan våning under oss. Sängkammaren tillhörde föräldrarna hos båda. Elsa fick dela rum med sina två systrar. Samma rum hos oss fick mormor som flyttade in hos oss när vi fått den stora våningen. Min äldre bror sov i herrummet ja, det hette så. Nu heter det vardagsrummet. Där fanns en soffa som gick att göra om till säng. Jag sov i matsalen och min säng var hopfällbar. Den slogs upp till natten och fälldes ihop på morgonen och ställdes undan i serveringsrummet. Eget rum fick jag inte förrän jag var 15 år och då var det i sommarstugan. Hembiträdet (jungfrun) bodde i jungfrukammaren, ett ganska stort rum innanför köket. I den mindre lägenheten fick hon sova i en alkov i köket. Elsa och jag lekte med en flicka som bodde tvärs över gatan. Hon hette Ellen och hos henne fanns ingen vattentoalett. När hon skulle gå på toa fick hon gå ut på gården, där det var en hel rad med torrdass. Gården var mycket större än vår, så det var bättre att leka där. Vi kunde bolla mot väggarna och rita mönster i marken för att hoppa hage. Från ett bygge i närheten fick vi tag på trasiga kakelplattor som vi kunde ha som hoppstenar. Vi var duktiga på att hoppa rep och hittade på olika lekar där vi kunde visa vår hoppskicklighet. Och så kunde vi ju cykla runt gården, för den var tillräckligt stor för det. En pojke som hette Lalla bodde längre ner på gatan. På hans gård fanns det råttor men dessutom ett stort vedupplag. Där lekte både vi och råttorna. Lalla brukade jaga dem med slangbella. Ett par stora soptunnor fanns på varje gård. De verkade alltid överfulla och luktade förskräckligt. Hemma fanns sophinken under diskbänken. Den skulle kläs med tidningspapper för att man skulle kunna lägga soporna där. När hinken var full skulle den bäras ner på gården och tömmas i en av de stora tunnorna. Man skulle sedan skölja den under en stor vattenkran som också fanns där, men den blev mycket snart äcklig igen. Vi kunde gå ut och in i vilka portar som helst. Alla var öppna under dagtid men låsta efter nio på kvällen. Vi bodde högst upp och bredvid vår köksdörr gick en halvtrappa upp till vinden. Det hände att hemlösa smög sig in före nio och sökte sin nattplats där i trappan.

9 30-talet var en svår tid för många och det fanns några som gick och tiggde vid dörrarna. När det ringde på dörren och man öppnade, kunde där stå en liten tandlös gumma och niga. Om hon fick en hel femöring blev hon överlycklig. Penningvärdet var ju inte som det är i dag. Vi hade kopparslantar ett-, tvåoch femöringar, silverslantar var tio-, tjugofem- och femtioöringar. Det förekom ettöres kola och det fanns också möjlighet till halvöresköp. Det fanns en sorts cigaretter som kostade 90 öre för 20 stycken. Två lösa sådana kostade alltså fyraochetthalvt öre stycket. Kopparslantar behövdes när det kom gårdsmusikanter. Det fanns både ensamma och sådana som kom i grupper om två eller tre. Oftast var det en dragspelare som ledde det hela och ibland var det också någon av dem som sjöng. Fönstren öppnades och kvinnor lutade sig ut och lyssnade. (Männen var ju inte hemma på dagarna.) Kopparslantar inlindade i tidningspapper kastades ner till dem. Så länge det kom små penningpaket stannade de kvar och spelade. Sedan gick de vidare till nästa gård. Det fanns ingen speciell ungdomsmusik, så som rock- och popmusik är i dag. Det började talas om jazz från Amerika, men det dröjde tills den fick fotfäste i vårt land. Evert Taube skrev sjömansvalser som alla kunde tralla och även andra valser hörde till gårdsmusikanternas repertoar. Det fanns även musik på radio. En timme varje eftermiddag spelades grammofonmusik. Det började lite lättare - som valserna t ex - för att sedan fortsätta till det mer allvarliga - kanske kammarmusik, opera eller stor orkestermusik med symfoniska verk. Radion stod hos oss i hallen och där kunde mamma och pappa dricka sitt kaffe på maten och samtidigt lyssna på nyheterna. Vi hade också en grammofon. Det var en låda som såg ut som en väska och som man alltså kunde bära med sig. På sidan fanns en vev som man skruvade upp grammofonen med. När man slog upp locket fanns där en skivtallrik och en pick-up med stift i. Skivorna var av bakelit och kunde lätt gå sönder eller bli repade. Om det blev en kraftig repa stannade stiftet där och upprepade samma sak igen, samma sak igen, samma sak igen ända tills någon lyfte på pick-upen och musiken kunde fortsätta. Skivan hade två sidor och det fanns bara utrymme för ett musikstycke per sida. Men det fanns också annat vi roade oss med när vi var inomhus. Vi spelade kort ganska ofta det blev rödskägg och casino för det mesta. Elsa och jag samlade också på filmbilder, som vi klippte ut ur tidningar. Vi klistrade in dem i album, som jag tror att pappa hade råkat få tag på någonstans. Klistret tillverkade vi av vetemjöl och vatten. Det blev lite kladdigt, och bilderna kunde bli lite buckliga, men det blev fina album ändå och jag sparade mina upp i vuxen ålder. Något som var helt annorlunda mot hur det är i dag var mataffären. Den låg på

10 andra sidan gatan och där stod herr och fru Nilsson bakom disken och tog fram alla varor man skulle köpa. Det fanns inte en färdig förpackning för något. Allt köptes i lös vikt socker, mjöl, makaroner, kaffe och t o m smör. Allt skulle mätas upp och vägas. Man köpte kaffebönor och malde själv hemma i köket i en liten kaffekvarn. Intill mataffären låg en mindre butik. Där såldes mjölken. Där var så kallt att expediten hade ytterkläder under sin vita rock. Mjölken förvarades i stora plåtflaskor. Ett litermått med långt skaft stacks ner och mätte upp önskad mängd, som hälldes i den kanna som kunden haft med sig. Med grädden var det samma sak. Men, om man glömt gräddsnäckan hemma, kunde grädden mätas upp i en papperspåse. Om man skyndade sig hem gick det bra. Alla affärer hade öppet mellan 9 och 6. Lördagar stängdes tidigare. Mjölk- och blomsterbutiker fick ha söndagsöppet. I båda kunde man handla mellan 9 och11. Köpa blommor var möjligt också mellan 1 och 3 på eftermiddagen. Mellan 11 och 1 fick ingen ha öppet. Då var det gudstjänsttid. För mig som är gammal förefaller inte 80 år som särskilt lång tid. Men jag inser att den värld vi lever i nu skiljer sig en hel del från hur det var då på 1930-talet. Då fanns inga datorer det är väl den allra största skillnaden. I dag går det ju inte att leva utan dessa. Även de små barnen lär sig spela spel på datorn. Och om man inte sitter vid datorn, så tittar man på TV. Telefonen ringer från byxfickan eller handväskan. Om det finns fast telefon hemma, så räcker det inte med en apparat, det måste vara en i varje rum. Vi går på bio - på biograf eller hemma. Engelskspråkiga filmer behöver inte översättas för mina åriga barnbarn, de klarar engelskan mycket bättre än jag. Man kan flyga till alla platser på jorden, och den som tycker att vintrarna här hemma är för kalla tar med hela familjen på en badtur till Thailand eller liknande. Det anses inte så märkvärdigt längre. Vi åker tunnelbana om vi inte tar bilen förstås, många har ju egen bil. Plastpåsar användes till allt möjligt, inte bara till soporna, och de stora soptunnorna är förvisade till egna rum som man inte behöver se. Eget rum för barnen är ingen lyx och vem vill tänka sig att bo utan möjlighet till dusch? Vi var inte så upplysta förr. Sexualupplysning stod definitivt inte på schemat, och det djärvaste som visades på film var en ganska så oskyldig kyss. Vi fick inte heller på film uppleva mord, hemska biljakter eller explosioner. Vi var inte bara oupplysta, vi var också oskyldiga och kände inte till världens ondska som dagens barn blir matade med på både TV och film. Det sägs att gamla människor ofta säger det var bättre förr, men jag håller inte med. Alla nyheter och förändringar är visserligen inte av positiv art, men för mig tycks ändå det mesta nya vara av godo. Och vem vet vad som kan komma under nästa 80 år?

11 Nils Holgersson (1935) Sven Erixon Målning på duk Tillhör Olovslundsskolan

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ÅSA ÖHNELL ORDLISTA otrogen (sida 6, rad 10) träffat andra kvinnor (eller män) efterlyste (sida 6, rad 16) sökte efter, frågade efter, kanske på teve och i tidningar inte råd

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Kapitel 1 ljudet - Hörde du ljudet? sa Max. -Vad då för ljud? frågade Tom. - Det ljudet som kom underifrån. -Va, underifrån? -Ja, underifrån, sa Max.

Kapitel 1 ljudet - Hörde du ljudet? sa Max. -Vad då för ljud? frågade Tom. - Det ljudet som kom underifrån. -Va, underifrån? -Ja, underifrån, sa Max. monstret AV MELVIN Kapitel 1 ljudet - Hörde du ljudet? sa Max. -Vad då för ljud? frågade Tom. - Det ljudet som kom underifrån. -Va, underifrån? -Ja, underifrån, sa Max. -Vad konstigt att du hörde det Max,

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት.

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት. Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት Bok መጽ ሓፍ Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ መጻ ሕፍ ቲ ) Lärare መምህ ር Tavla ሰ ሌዳ Laptop - ላ ፕ ቶ ፕ (ኮ ምፑተ ር ) Skrivbok

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska.

Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kapitel 6 Boende Aktivering 6.1. Frukter och grönsaker. Vi lär oss vad olika frukter och grönsaker heter på svenska. Kursledaren har en bunt med substantivkort som föreställer grönsaker och frukter, så

Läs mer

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Klass 5a har bestämt att fredag den 13 då ska dom sova över på skolan. Alla är hemma och packar och dom ska mötas vid Rimini klockan 5. Nu går dom in i skolan

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Kapitel 3- Affischen. När vi var ute på rasten såg jag en affisch. Det stod: Inga nyheter! Ni behöver inte läsa tidningen eller titta på tv.

Kapitel 3- Affischen. När vi var ute på rasten såg jag en affisch. Det stod: Inga nyheter! Ni behöver inte läsa tidningen eller titta på tv. Monstret Kapitel 1- Ljuden. -Hörde du ljudet frågade Mira? -Nej sa Lisa Vilket ljud? -Det lät som ett MONSTER sa jag! Lisa är min bästa vän. Vi satt på kemilektionen med den argaste läraren. Han hette

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Lektion 5-2016 Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Dagens dikt Idag är det onsdag. Vi studerar svenska. Igår var det tisdag och det regnade inte. Då studerade vi också svenska. men

Läs mer

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet!

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet! NIVÅER A1-A2 1. Välj rätt alternativ 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag. A. i B. på C. till D. om 2. -. kommer din fru? Från Italien. A. Vart B. Var C. Varifrån D. Vad 3. Vad kör du bil? En Volvo. A.

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg 198 personliga intervjuer har genomförts på Wieselgrensplatsen med personer som åker spårvagn till och från Wieselgrensplatsen minst 1 gång i veckan.

Läs mer

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA

Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Göran Rosenberg PLIKTEN, PROFITEN OCH KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA Kapitel 1. Lotten Min lott var väl synlig. I varje fall stack den ut. I varje fall tyckte jag det. Ingen annan hade golfbyxor i skolan (inte

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor

Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor -2 Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor Detta exemplar är framställt för Vittra Utbildning AB under licens från Hogrefe Psykologiförlaget AB. Licensen avser användning inom Vittra Utbildning AB:s pedagogiska

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Magiska dörren Elin Gustafsson

Magiska dörren Elin Gustafsson Magiska dörren Elin Gustafsson Kapitel 1 Hej Jag red snabbt till stallet och sadlade av Bingo. Det skulle snart bli mörkt och jag skulle behöva cykla hem själv. Jag ställde in Bingo i boxen och gav honom

Läs mer

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008

CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 CASA DEI BAMBINI ROM den 8 Maj 2008 Det var en torsdag klockan 13.30 som jag förväntansfull stod utanför dörren som leder in till Casa Dei Bambini. Jag har i många år längtat tills den dagen jag skulle

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Din uppgift: trovärdig verklig inte

Din uppgift: trovärdig verklig inte Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast fredag vecka 43. En kortare redovisning

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan )

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Scary Movie Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Det var en varm morgon då personen byggde denna vila. Hans son fyllde 18år idag. Han skulle få

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex

Jag. Din familj och ditt hem. 1. Jag är en Flicka Pojke. 2. Jag går i årskurs fyra fem sex 2008 Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem sex Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Olle Innehållsförteckning Kap 1 Olle sida 2 Kap 2 Blomplockning i nationalparken sida 3 och 4 Kap 3 Bankrånet sida 5 Kap 4 Rättegången sida 6 Kap 5 videogranskningen sida 7 Kap 6 Den rätta rättegången sida

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett

Men Zackarina hade inte tid, för hon var upptagen med sin cykel. Hon försökte göra ett Nere på stranden vid havet var Sandvargen och Zackarina mycket upptagna, var och en med sitt. Sandvargen var upptagen med att plaska runt i vattenkanten. Det sa plosch och det sa pläsch, och han stänkte

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Kapitel 1- Ljuden. - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea.

Kapitel 1- Ljuden. - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea. MONSTRET Kapitel 1- Ljuden - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea. De var på lektion i hemkunskapen. Lisa bakade

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer