Skärgårdstrafiken Priser Diskriminering Konsekvenser Ålands Caravan Club

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skärgårdstrafiken Priser Diskriminering Konsekvenser Ålands Caravan Club"

Transkript

1 Skärgårdstrafiken Priser Diskriminering Konsekvenser Ålands Caravan Club

2 Sammanfattning Det här dokumentet handlar om prissättningen av skärgårdsfärjorna och vad de har för inverkan på ålänningar, turister och turistföretagare. Det pratas mycket om levande skärgård och att skärgården ska leva. Men ska skärgården leva behöver den turister och inte bara fastboende. Dokumentet tar även upp människors rätt till likabehandling. Det finns idag två olika taxor för att åka med skärgårdsfärjorna. En taxa kallad skärgårdstaxa, där man besöker skärgården och åker från skärgården tidigast följande dygn. Samt en genomfartstaxa där man åker ändhamn till ändhamn. Prisexemplen som används i hela dokumentet är Hummelvik Kumlinge sommarturlista. Turister och turistföretagare drabbas hårt. I skärgården är idag båtturister den största gruppen. Båtturisterna är tyvärr bara aktiva 15 Juni till 10 Augusti. Därför är säsongsförlängande turism väldigt viktig och man har satsat mycket på fisketurister. Man har helt glömt bort att campingturister har mycket längre säsong än båtturister. Campingfordon rullar vanligt vis från April till Oktober, Men cirka 17% använder husbilen året runt.. Därför anser vi att man borde försöka öka på campingturismen och inte aktivt motarbeta den från landskapsregeringens sida. Skärgårdstrafikens prissystem har också en unik och fantastisk möjlighet. Man betalar nämligen bara för utresan, så länge man inte åker till annan ändhamn inom samma dygn. Det fungerar ungefär som ett åkband på tivoli, man betalar när man åker ut, sen kan man åka runt i skärgården hur länge som helst gratis, fast hela semestern, bara man inte åker till en ändhamn. Det är en fantastisk möjlighet för turisterna, som tyvärr nästan inga campingturister känner till. Här finns en fantastisk möjlighet som borde marknadsföras.

3 Skärgårdspolitik och näringspolitik Idag gapar campingplatserna nästan tomma, istället för att de är fullbelagda, och butiker och kaféerna skulle få bättre förutsättningar med fler människor i skärgården. Enligt ÅSUB lämnade ett campingfordon med två personer ungefär 70 i dyngnet efter sig, Den summan har med säkerhet höjts. En svensk utredning från 2011 visade att husbilsturister lämnar i snitt 800 kr per person och dag efter sig. Ser man det ur en näringspolitisk synvinkel så är prissättningen en katastrof. Idag åker ålänningarna uteslutande västerut. Det kostar för mycket att åka till skärgården, eller igenom den till fastlandet. Detta innebär att hela semesterkassan varje år bärs ut ur landet. Det är till och med bättre för ålänningarna om husbilarna åker tvärs igenom skärgården till fastlandet än att de åker till Sverige. Det bästa är ju förstås om de stannar i skärgården. Ser man det ur en skärgårdspolitisk synvinkel, så har campingplatserna inte samma förutsättningar som campingplatserna på fasta Åland. Självstyrelsen Vad ska vi ha självstyrelsen till, om inte för ålänningarna. Men det är faktiskt så att om vi inte haft självstyrelse så hade skärgårdsfärjorna varit gratis för alla. Åker man till Nagu, Korppo och Houtskär så är färjorna gratis. Lika så är färjorna gratis på svenska sidan.

4 Rätt till likabehandling Vi har alla rätt till lika behandling enligt lag. Samhället ska inte sitta och välja vem som ska åka billigt och vem som ska betala 6 gånger mer. Samhället ska inte syssla med diskriminering. Idag är det tyvärr många turister som vänder om arga och förödmjukade i Hummelvik och Långnäs. Orsaken är inte bara att priset är högt, utan att lika stora och större fordon åker nästan gratis. Detta gör att turisterna känner sig icke önskvärda eller ovälkomna. De känner sig diskriminerade. Det är utan tvivel diskriminering av en viss typ av människor. Är du stugmänniska är du välkommen men är du campingmänniska ska du hållas borta med hjälp av prissättningen. Åker man förbi Ledholm Camping på Kumlinge så är den nästan alltid nästan tom. Inte ens när visfestivalen pågår precis bredvid är det fullt. Vad kan då de bero på, kan det ha att göra med att det kostar 190 att åka med husvagn dit? Det känns inte rätt att ha en dylik prissättning. Ser man till alla andra rederier så betalar man efter storlek på fordon. Och inte efter om man har en säng där bak eller inte. Hur kan man motivera att diskriminera människor på detta sätt. Två människor kommer med två bilar som tar lika mycket utrymme på färjan, den ena får betala 160 och den andra 30 för samma tjänst. Det finns inget annat rederi som diskriminerar människor på detta sätt.

5 Ålänningar drabbas också När det gäller ålänningar så finns det idag dryga 200 campingfordon på Åland. Många av dessa använder sitt campingfordon som sommarstuga och bor i den på helger, ofta hemma på Åland någonstans. På semestern och längre ledigheter bär det förstås iväg längre vägar. Det är de helger som spenderas på Åland, många av oss skulle vilja kunna spendera i skärgården, med sol, bad eller fiske. Men som avgifterna ser ut idag så är detta bara möjligt för folk med en viss typ av campingfordon. Vissa campingfordon kostar 30 för att resa Hummelvik Kumlinge sommartid. Medan andra kostar 160 eller 190. Att betala 190 för att få semestra i skärgården låter kanske inte så farligt, och det är det kanske inte heller för en turist som besöker Åland en gång. Men för oss ålänningar som vill åka ut i skärgården varje helg under sommaren blir det vansinnigt dyrt. Och önskemål att åka ut i skärgården finns, för det finns många trevliga tillställningar att besöka. Detta är bara några exempel. 18 maj: BrändÖluffen (Brändö) 5-7 Juli: Visor så in i norden (Kumlinge) 13 Juli: Degerby Jazz & Blues (Föglö) Exempelvis Visor så in i norden passar människor med campingfordon extra bra då det är en flera dagars tillställning och det finns en campingplats precis bredvid. Men de senaste åren har campingen stått tom då inga ålänningar kan motivera 190 bara i färjeavgifter för att åka på visfestivalen, sen tillkommer campingavgift och inträde. Det finns åländska campare som vill ta familjen med och åka ut och fiska, bada nästan varje helg, likt somarstugeägare, men detta är en ekonomisk omöjlighet. Har man egen stuga är det billigt och åka, och man kan även köpa årskort. De med campingfordon har man inte ens möjlighet att köpa årskort. Det går till och med att köpa årskort för buss och lastbil, men inte för campingfordon. Man kan lösa problemet för ålänningarna genom att även vi med campingfordon skulle få köpa årskort. Men det löser inte problemet för campingägarna som vill ha fler turister.

6 Kapacitetsproblem på färjorna Färjorna har förstås inte kapacitet för hur många campingfordon som helst. Men det är heller inget stort problem, då det redan är löst genom att det bara finns tre bokningsbara platser, sen kunde man fylla på när det finns plats. Det är ju bara positivt om det står 4-5 husbilar i hamnen och åker med och betalar för den annars outnyttjade kapaciteten. Campingfordon har ju sängen med sig och kan vänta i hamnen till nästa resa även om det är först följande dag. Genomfartstrafik Genomfartstrafiken behöver fortsättningsvis begränsas, Och där är fullständigt förståeligt att det kostar betydligt mer att åka ändhamn till ändhamn. Priserna Personbil kostar 140 enkelresa Skåpbil eller husbil kortare än 6 meter kostar 340 enkelresa Husvagn eller husbil längre än 6 meter kostar 560 enkelresa. Husbil längd 7 meter kostar 560 Lika stor skåpbil kostar 340. Personbil med husvagn kostar alltså 700 enkel resa. Hakar man husvagnen på en skåpbil så kostar det 900 enkelresa. Även här skiljer priserna mellan lika stora fordon. Här åker man ändhamn till ändhamn och det finns inga som helst orsaker till att sätta olika priser på dessa fordon.

7 Prissättning I Sverige är de flesta skärgårdsfärjor gratis. Jag har bara hittat en färja som kostar, det är Slagsta - Ekerö. Orsaken att den kostar är att den är egentligen en extra service då det finns landväg dit, men färjan är en genväg. Ser man till andra rederier i vår omgivning, så tar de alla betalt efter fordonets storlek. Jag har inte bara tittat på Viking Line och Eckerölinjen utan även rederierna mellan Sverige - Danmark och Sverige Tyskland. HH ferrys, Scandlines, Stena Line och TT Line är några av dem jag tittat på. Vissa rederier har höjdbegränsningar för att de har hyllor, och Viking Line är ett exempel på sådant rederi. Medan andra inte har hyllor och bara tar betalt för hur långt fordon det är. Vikingline Vikinglines priser bygger på hyllornas höjd. Bilar som är max 1,9 m höga ryms på hyllorna. Bilar som är max 2,4 m höga ryms under hyllorna och övriga behöver full höjds utrymmet som är 4,2 meter. Utöver höjdbegränsningen så har Viking satt att en bil som klassar in lägsta höjdkategorin 1,9 meter får högst vara 5 meter lång, Detta för att bil + släpvagn då blir i nästa priskategori. En bil som klassar in i fordon maxhöjd 2,40 meter får max vara 7 meter. Så bilar med långa båtvagnar exempelvis hamnar i dyraste kategorin. Sen har vi bilar som är högre än 2,40 meter, dom är inklassade i en prisgrupp under 7 meter och en 7 meter till 12 meter. Längre fordon får ringa för special avtal. Scandlines Scandlines har 6 och 8 och 10 meters gränser och inga höjdbegränsningar. Ålandstrafiken. Ålandstrafikens prislista är så komplex att många inte ens förstår den. Här nedan ser vi Ålandstrafikens priser och som exempel Viking Lines priser. Ser man till Viking Lines priser blir det dyrare för större fordon och de har tre olika prisklasser. Medan ser man till Ålandstrafikens priser kostar en 7 meters husbil 5,4 gånger mer än en 9 meters paketbil med camper.

8 ÅLANDSTRAFIKEN Alfågeln Pris Hummelvik Kumlinge första veckan i Juli VIKING LINE Rosella Pris Mariehamn Kapellskär första veckan i Juli Personbil Buss längd 13 m Bil + vagn längd 9,1 m 30 Husbil, längd 7,5 m Paketbil, Längd 5 m Personbil Bil + båt på trailer längd 13.3 m 84 Paketbil, Längd 7,5 m 160 Paketbil, Längd 5 m Paketbil med camper, längd 9,1 m Husbil, Längd 5,8 m Husbil, längd 7,5 m Husbil längd 5,8 meter 190 Bil + vagn längd 9,1 m Paketbil längd 7,5 meter Bil + husvagn längd 12,5 m 235 Bil + husvagn längd 12,5 m Buss längd 13 m Paketbil med camper längd 9,1 m Husbil + hästsläp längd 13,2 m Husbil + hästsläp längd 13,2 m Bil + båt på trailer längd 13.3 m På skärgårdsfärjorna har det varit omöjligt att få rabatt. Viking erbjuder alla i Ålands Caravan Club 50% rabatt. Så ålänningarna betalar bara hälften av priset som är angivet ovan.

9 Gamla fördomar om camping. En av orsakerna till att prissättningen inom skärgårdstrafiken blivit som den blivit har antagligen delvis orsakats av dessa fördomar. På 70-talet då campingfordon slog igenom. Var det enkla husvagnar som saknade toalett, vatten hade man i små dunkar. Man var i princip tvungen att campa på campingplatser. Husvagnen gjorde det möjligt för arbetarklassen och barnfamiljen att ha råd med semesterresor. Man campade på campingplatser och man var väldigt självförsörjande. Detta innebar att utanför campingen genererade det väldigt dåligt med pengar. Med tiden har husvagnarna blivit lika lyxiga som hotellrum och husbilar har kommit in på marknaden. Idag kan du få allt från en billig husvagn för några tusen euro till en husbil för över en miljon euro. Och den här typen av fritid lockar idag alla typer av människor från vanliga låglönearbetare till företagsledare. Man kan även se att fritidsformen idag är populärast bland folk över 50. Campingformer Idag. Husbilarna har även skapat ett nytt sätt för campingfolk att turista. För den oinvigde kan husbilsturism och husvagnsturism vara samma sak, men så enkelt är det inte. Husvagn Grovt kan man säga att husvagnsägaren är mer social än husbilsägaren, och gillar att umgås med andra campare på campingplatsen. Husvagnsägaren är mer ute efter en lugn tillvaro och parkerar gärna husvagnen på en camping där mycket tid fördrivs, man grillar och umgås och njuter av sommaren. Upptäckter och utflykter görs gärna i närområdet med personbilen. Tanken att måsta packa ihop och byta nattplats varje natt känns stressande och arbetsamt. Det är väldigt sällan en husvagn stannar på en ställplats eller fricampar på en parkering. Husbil Husbilsägaren är ofta den lite mer äventyrligare sorten som ser framemot ett nytt ställe att stanna och övernatta på varje natt. Man vill promenera på nya ställen uppleva nya restauranger och sevärdheter. Husbilar är inte gjorda att stå på en och samma camping under längre tider, då man då blir låst till platsen. Dagens husbilar har stora vattentankar och toalett med duschmöjligheter, och man klarar flera dagar utan en campingplats service. Husbilar utnyttjar gärna ställplatser mer än campingplatser. Många husbilar har solceller för att klara av att fricampa, men när det blir sämre väder söker sig husbilar mer till ställplatser med el eller campingplatser. Fast riktigt så enkelt är det inte ca 25% av husbilsägarna campar ändå nästan alltid på campingplatser. Detta för de känner sig tryggare där. Lika så barnfamiljer tar oftast in på campingplatser där barnen kan roa sig, och det går alldeles för mycket vatten om en fyrabarnsfamilj ska duscha i en husbil. Camper En husvagnsliknade bodel som man kan lasta på en vanlig pickup eller annan flakbil. De som har camper är ofta fiskare, jägare eller folk som åker ut i naturen. Campern är mindre än husbilar och

10 husvagnar, men lämpar sig utmärkt på en 4-hjulsdriven pickup. Och därmed kommer du till fiskestället eller jaktområdet. Camper används även till vanligt semestrande, men inte lika vanligt som husbil eller husvagn. Camper räknas som last och man får inte vistas i campern under färd. Campingfordons övernattning och konsumtion Även här finns fördomar. Dessa är dock inte lika gamla som de tidigare nämnda, utan har uppstått på grund av okunskap. Fördomen är att husbilarna inte genererar pengar till samhället, de övernattar inte på campingplatser utan står här och där. Man kan lätt förstå att dessa fördomar uppstår då man ser campingfordonen stå parkerade, men man har inte sett att de varit på restaurang och ätit middag, sen gick de via kiosken och köpte lite gott att njuta av framför Tvn. Konsumtion När det gäller konsumtion, så skiljer sig den åt beroende på hur man väljer att campa. De som tar in på campingplatser betalar för sin logi, men tenderar att mer sällan äta på restauranger och shoppa. De spendera dagen med att sola och bada, frammåt kvällen tar man gärna fram grillen och äter i solen framför vagnen. De som övernattar på en ställplats eller parkering, shoppar och rör sig i centrum av staden. Man äter oftare på restaurang. Detta beror väl till stor del på att det inte passar sig att plocka fram grillen och utemöbler på en allmän parkering. Enligt ÅSUB utredning från 2008 generera campinggäster som bor på campingplatser 35 per person och dag. Enligt en svensk utredning från 2011 generera husbilar 800 kr per person och dag. Campingplats Passar husvagnar bäst men besöks även flitigt av husbilar och camperbilar. Campingplatser används oftast för längre vistelse än övernattning en natt.

11 Ställplats Husbilar på första parkett i bua hamn. Ställplatsen drivs av Bua hamn. En ställplats är en enklare form av camping. Det kan vara en parkering enkom för husbilar, där viss basservice finns. Vanligtvis finns sophantering, el, vattenpåfyllning, gråvattentömning och latrintömning. Och ibland toalett och dusch. Parkeringen kan vara allt från en asfalt parkering till en grusplan till en gräsplan. Ställplatser används uteslutande av husbilar. De passar bäst för ankomst på kvällen och avfärd på morgonen. Men det finns även välplanerade ställplatser som passar bra för lägre vistelse. Det är vanligt att gästhamnar och båtklubbar erbjuder ställplatser för husbilar i hamnen och man får använda samma serviceutrymmen som gästhamnsbesökare. Även campingplatser har börjat erbjuda ställplatser i anslutning till campingen, men med tillgång till bara en del av servicen och till halverat pris. Det är också vanligt att städer ordnar ställplatser i närheten av exempelvis centrum för att locka turisterna dit. Dessa är ofta gratis, men tidsbegränsade till 24 eller 48 tim. Och har ingen annan service än sophantering. Pris för en övernattning på en ställplats varierar med servicenivån, vanligtvis från 0 15 / natten. Tyvärr finns det inga ställplatser på Åland. Fricamping Det är när en husbil övernattar på en vanlig parkering. Motsvarar när en båtturist övernattar i en naturhamn. Det är uteslutande Husbilar och camperbilar som fricampar. En fricampingplats kan va allt från en dygnetrunt parkeringsplats i centrum till en vacker parkering vid en badstrand.

12 Vad finns att vinna på att sänka priserna för campingfordon. ÅSUB har gjort en utredning 2008 om vad olika typer av turister lämnar efter sig i form av pengar. Ser man till utvecklingen inom campingfordon så märker man att antalet husbilar ökar. Husvagnar minskar inte som många tror, utan säljer lika bra som förr, medan husbilar har tillkommit och sätter försäljningsrekord år efter år. Här är lite bilder från ÅSUB utredningen. Här ser man hur många övernattningar som gjordes på campingplatser Det är lika många som övernattningar i gästhamn. Vad som inte finns med i den här utredningen är de husbilar som inte bor på campingplatser. Turister med husvagn övernattar oftast på en campingplats, medan husbilar bor ungefär 50 % av nätterna på campingplatser.

13 Här ser vi hur mycket turisterna konsumerar beroende på boendeform. Även här är de campingfordon som inte bor på camping medräknade. Hade man räknat in dessa hade de hamnat på samma nivå som stuga och gästhamn. En jämförelse med resultatet från 2003 års undersökning (justerat till 2008 års priser) visar att dygnskonsumtionen bland hotellgästerna, besökarna av släkt och vänner samt eget fritidshus ungefär har hållits på samma nivå, medan turisterna som bott i gästhem, stuga, gästhamn och på campingplats spenderade mer per person och dygn år Den trenden fortsätter nog fram tills idag, då man idag allt mer vill lyxa till det och äta på restauranger, än stå och laga mat på sin semester. Privata stugägare premieras med billiga färjebiljetter, fast de lämnar väldigt lite pengar efter sig. Campingbesökare lämnar mer pengar efter sig men måste betala skjortan för att slippa ut i skärgården. En husbilsåkare som åker till skärgården för går gärna ut och äter på en restaurang. Den som betalat känner att det här blev dyrt, vi får nog snåla lite och laga vår egen mat i husbilen idag.

14 Åter igen finns inte fricamparna med i utredningen. De campingturister som inte övernattar på camping drar förstås ner logi delen, men drar upp restaurang och övrigt istället. Campingbesökare betalar mera för logi än gästhamnsbesökare. Däremot är övrig konsumtion lägre. Det har nog att göra med att Ålands största gästhamn är nära centrum, medan campingarna är mera ut i bushen där det finns mindre att spendera pengarna på. Dessutom är det så att de som övernattar på campingplats gärna tar fram grillen i solen istället för att gå på restaurang. Detta är svårare för Gästhamnsturister och husbilar som fricampar på en parkering. Med dagens prissättning så premieras turister med egen stuga som genererar minst med pengar. Medan campingturister får stå för notan.

15 Och här är bilder från en svensk utredning som gjordes i Västra Götaland, Sverige. Den är riktad bara till Husbilar, ej husvagnar. Den här bilden kommer från en svensk utredning om husbilar, O.b.s inte husvagnar. Husvagnarna försvinner på vintern när campingplatserna stänger förutom dom som står på en vinteröppencampingplats hela vintern. Medan en del av husbilarna rullar året runt. Idag övernattar 17% av husbilsägarna i husbil på vintern. På vintern är de flesta campingplatser stängda så man blir hänvisad till ställplatser och fricamping. På vintern är dessutom turistmålen oftast städer, då bad och fiske och andra sommaraktiviteter inte kan göras, och campingplatserna ligger oftast på landet. Här ser vi hur mycket längre husbilssäsongen är jämfört med exempelvis båtturisternas. Camping lockar utländska turister i Sverige Mer än var fjärde internationell turist som besökte Sverige i 2011 valde att campa, visar statistik från Statistiska centralbyrån. De senaste fyra åren har antalet utländska gästnätter på Sveriges campingplatser ökat med 16,5 procent. Ökningen är mer än dubbelt så stor som den totala ökningen av utländska gästnätter i landet.

16 Populäraste campingkommunerna Det här var de mest populära campingkommunerna förra året, sett till antalet gästnätter. Siffran inom parentes är 2010 års placering. Antal nätter 2011/ Placering Borgholm / (1) 2 Strömstad / (2) 3 Varberg / (3) 4 Falkenberg / (4) 5 Halmstad / (6) Siffrorna är avrundade till närmaste tusental. Källa: Statistiska centralbyrån (TT) Camping i Sverige Campingplatserna stod för 47 procent av de svenska gästnätterna mellan juni och augusti förra året. Förra året var antalet gästnätter på de svenska campingplatserna 14,5 miljoner. Utländska turisters gästnätter ökade med 2,7 procent på svenska campingplatser Husbilsturismen på campingplatserna ökade med nästan 8 procent 2011 jämfört med året innan. Källa: Statistiska centralbyrån (TT) Ålands caravan Club

Husbilsdestination Sverige. Europas främsta husbilsdestination

Husbilsdestination Sverige. Europas främsta husbilsdestination Husbilsdestination Sverige Europas främsta husbilsdestination Inledning Detta dokument avser i första hand att definiera och konceptualisera begreppet ställplats. Camping på campingplats i Sverige har

Läs mer

Fakta om turismen på Åland. Ålands landskapsregering Näringsavdelningen

Fakta om turismen på Åland. Ålands landskapsregering Näringsavdelningen Fakta om turismen på Åland Ålands landskapsregering Näringsavdelningen Fakta om Åland Åland är ett självstyrt, demilitariserat landskap i Finland och medlem i EU. Parlament Ålands lagting. Regering Ålands

Läs mer

Husbilsplatser, ett nytt fenomen i Sverige? Kan vem som helst anordna en husbilsplats? Vad är en husbil?

Husbilsplatser, ett nytt fenomen i Sverige? Kan vem som helst anordna en husbilsplats? Vad är en husbil? Husbilsplatser, ett nytt fenomen i Sverige? Att semestra med husbil blir allt vanligare, både i Sverige och utomlands. Nyregistreringarna av husbilar ökar stadigt och det märks ute på våra vägar. Husbilslivet

Läs mer

Husbilsdestination Sverige. Europas främsta husbilsdestination

Husbilsdestination Sverige. Europas främsta husbilsdestination Husbilsdestination Sverige Europas främsta husbilsdestination Husbilsdestination Sverige Inledning Detta dokument avser i första hand att definiera och konceptualisera begreppet ställplats. Camping på

Läs mer

Turiststatistik 2012 Rapportens titel Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel

Turiststatistik 2012 Rapportens titel Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel Statistik 2013:2 Turiststatistik 2012 Rapportens titel Undertitel Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel Undertitel Turiststatistik I statistikserien Turism publiceras statistik månatligen över

Läs mer

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND.

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND. RESEBERÄTTELSE 2010 TYSKLAND-HOLLAND. Vi åkte från Gullspång 14 april 2010 mot Varberg för att den 15 april färja Varberg-Grenå. Av ovanstående bild framgår att vi som åkte var Ove-Karin, Margareta-Rolf,

Läs mer

Passagerarrederierna satsar och färjetrafiken håller ställningarna Passagerarrederiernas Förening PRF

Passagerarrederierna satsar och färjetrafiken håller ställningarna Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna satsar och färjetrafiken håller ställningarna Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna marknadsför Sverige och färjetrafiken håller ställningarna! Passagerarrederierna

Läs mer

Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia

Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia Karlskrona kommun och Stena Line Åsa Widmark 2009-02-13 Turismens Utredningsinstitut Främja och stödja kunskapsuppbyggnaden inom

Läs mer

RESULTATRAPPORT. KUNDUNDERSÖKNING INOM PROJEKTET HUSBILSDESTINATION VÄSTSVERIGE Genomförd under sommaren 2012

RESULTATRAPPORT. KUNDUNDERSÖKNING INOM PROJEKTET HUSBILSDESTINATION VÄSTSVERIGE Genomförd under sommaren 2012 RESULTATRAPPORT KUNDUNDERSÖKNING INOM PROJEKTET HUSBILSDESTINATION VÄSTSVERIGE Genomförd under sommaren 2012 Innehåll Rapporten är indelad i följande avsnitt Avsnitt Bakgrund Husbilsdestination Västsverige

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Feb Ökning med 4 i Uppsala i februari Det totala antalet gästnätter i februari i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till drygt 31.000 i Uppsala.

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Feb Ökning med 13 i februari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till drygt 36.000 i februari. Det var en

Läs mer

Färjetrafiken en viktig del av turistnäringen 29 miljoner tar färjan Passagerarrederiernas Förening PRF

Färjetrafiken en viktig del av turistnäringen 29 miljoner tar färjan Passagerarrederiernas Förening PRF Färjetrafiken en viktig del av turistnäringen 29 miljoner tar färjan Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna en viktig del i resenäringen Passagerarrederierna har en betydande roll i den

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Ökning med 5 under januariapril Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 36.000 i Uppsala i april. Det var

Läs mer

TEM 2014 LULEÅ LULEÅ 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Luleå kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013

TEM 2014 LULEÅ LULEÅ 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Luleå kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013 TEM 2014 LULEÅ Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Luleå kommun 2014 Inklusive åren 2005-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Luleå 2014 3

Läs mer

visit.ax Ab grundat 2007 Hemort: Föglö Turism, kommunikationer, visioner Grundare: Otto Hojar Ekonomie magister Företagare sedan 1998 Medlem i Ålands

visit.ax Ab grundat 2007 Hemort: Föglö Turism, kommunikationer, visioner Grundare: Otto Hojar Ekonomie magister Företagare sedan 1998 Medlem i Ålands visit.ax Ab grundat 2007 Hemort: Föglö Turism, kommunikationer, visioner i Grundare: Otto Hojar Ekonomie magister Företagare sedan 1998 Medlem i Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolags förvaltningsråd Kommunfullmäktigeledamot

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Minskning i juli Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 52.000 i Uppsala under juli. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Mar Ökning med 7 under första kvartalet Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 107.000 i Uppsala under första

Läs mer

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING www.bocamp.se Välkommen till First Camp Ekerum Campingen ligger mycket attraktivt alldeles vid Kalmarsund endast en dryg mil från sommarmetropolen Borgholm med dess

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Jan Ökning med 10 i januari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till 36.000 i januari. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 3 januariapril Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 29.000 i Västerås i april. Det var en minskning

Läs mer

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Hembygdsgården fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Aug Ökning med 3 under sommaren Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 160.000 i Uppsala under juniaugusti. Det var

Läs mer

Västmanland Januari. Hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor/lägenheter - 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Västmanland Januari. Hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor/lägenheter - 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Jan 31.000 gästnätter i januari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till 31.000 i januari. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Dec Ökning med 4 i december Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Västmanland uppgick till 617.000

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Ökning med 7 första halvåret Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 255.000 i Uppsala under första halvåret.

Läs mer

husvagnsfolk försöker muta sig till säsongsplats

husvagnsfolk försöker muta sig till säsongsplats husvagnsfolk försöker muta sig till säsongsplats den stora FÖRdELEN med vintercamping är att man kommer nära backen med sitt boende till ett rimligt pris. Ett halvårs uppställning kostar ungefär som en

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB År Ökning med 3 i Uppsala Det totala antalet gästnätter under i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till nästan 500.000 i Uppsala. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co 24 000 gästnätter i mars Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 24.000 i Västerås under mars. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 första kvartalet Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 26.000 i Västerås i mars. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Sep Samma utfall som åren 200809 Det totala antalet gästnätter under september i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 41.000 i Uppsala.

Läs mer

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Upplev underbar skidåkning i Alperna 10 dagar Följ med på årets skidresa till fantastiska Alpendorf- St. Johann i Österrike.

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Sep 2 gästnätter i september Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 25.000 i Västerås i september. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Nov Ökning med 2 i Uppsala i november Det totala antalet gästnätter under november i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 37.500 i Uppsala.

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 i juni Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 32.000 i Västerås under juni. Det var en ökning med 4

Läs mer

Svenska reserapporten. Swebus undersökning av svenskarnas sommarsemester

Svenska reserapporten. Swebus undersökning av svenskarnas sommarsemester Svenska reserapporten 2014 Swebus undersökning av svenskarnas sommarsemester Resultat i korthet * Svenskarna spenderar nästan hela sin semester i Sverige * Semestrandet inom Sverige ökar kraftigare än

Läs mer

Turismen Ystad & Österlen en viktig näring

Turismen Ystad & Österlen en viktig näring Turismen Ystad & Österlen en viktig näring Turism ekonomisk rapport för destinationen Ystad & Österlen 2011 Foto: Inge Hansson, bidrag från 2012 års fototävling Turismen i Ystad & Österlen en viktig näring.

Läs mer

göra på flera platser i Sverige och även utomlands. Skåneföretaget

göra på flera platser i Sverige och även utomlands. Skåneföretaget Prova på husbilslive För den som vill prova på att ha husbil eller bara vill använda husbilen under en kort period, kan hyra vara ett alternativ. Många vill testa på husbilslivet, säger Camilla Linderos

Läs mer

Resultatet januari-april

Resultatet januari-april Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co 28 000 gästnätter i april Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 28.000 i Västerås under april. Det var en ökning

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:1 13.2.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Januari 2015 Gästnätterna på hotellen minskade i januari Totala antalet övernattningar

Läs mer

Gästnätter i Uppsala län Juli Hotell/stugbyar/vandrarhem/camping/privata stugor/lgh

Gästnätter i Uppsala län Juli Hotell/stugbyar/vandrarhem/camping/privata stugor/lgh Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Minskning i juli Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 146.000 i juli, vilket var

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:2 20.3.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Februari 2015 Fler övernattade på hotellen i februari Totala antalet övernattningar

Läs mer

Innehållsförteckning DP01 STATISTIK OCH PROGNOS

Innehållsförteckning DP01 STATISTIK OCH PROGNOS Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Uppdraget... 2 1.2 Omfattning... 2 2 Arbetsmetodik och genomförande... 4 3 Statistik och trender... 5 3.1 Befolkningsutveckling... 5 3.2 Resandestatistik... 6

Läs mer

INNEHÅLL. Sammanfattning 3 Förord 4 Resemotiv och prisskillnader 5 Gränshandelsundersökningen 8. Turism och shoppingturism en definition 8.

INNEHÅLL. Sammanfattning 3 Förord 4 Resemotiv och prisskillnader 5 Gränshandelsundersökningen 8. Turism och shoppingturism en definition 8. September 2013 INNEHÅLL Sammanfattning 3 Förord 4 Resemotiv och prisskillnader 5 Gränshandelsundersökningen 8 Turism och shoppingturism en definition 8 Resor 11 Konsumtion 15 Övernattningar 18 Regional

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism Ökning med 20 i maj Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 112.000 i maj, en ökning med

Läs mer

Rapport 2003:9. Evenemangsundersökning 2003

Rapport 2003:9. Evenemangsundersökning 2003 Rapport 2003:9 Evenemangsundersökning 2003 De senaste rapporterna från ÅSUB 2002:3 Konjunkturläget - våren 2002 2002:4 Konjunkturbedömning för den kommunala sektorn våren 2002 2002:5 Den åländska näringsrätten

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Sep Minskning också i september Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 89.000 i september,

Läs mer

Sammanfattning av anteckningar förda vid temadiskussioner

Sammanfattning av anteckningar förda vid temadiskussioner Bilaga 2 Sammanfattning av anteckningar förda vid temadiskussioner Temadiskussioner från juni 2013 Möjliga effekter av kortrutt Hur man kan resa utan bil mellan färjorna (berör särskilt unga och åldringar).

Läs mer

Turismen i Skaraborg sommaren 2008, del 1 Västsvenska Turistrådet Åsa Widmark November 2008

Turismen i Skaraborg sommaren 2008, del 1 Västsvenska Turistrådet Åsa Widmark November 2008 Turismen i Skaraborg sommaren 2008, del 1 Västsvenska Turistrådet Åsa Widmark November 2008 Viktoriagatan 13, Box 5068, SE-402 22 Göteborg, Sweden, Tel +46 31 75 95 000, Fax +46 31 75 95 001, www.turismensutredningsinstitut.se

Läs mer

Uppsala län Maj - 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008. Stockholm-Mälarregionen Maj

Uppsala län Maj - 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008. Stockholm-Mälarregionen Maj Besöksutvecklingen Uppsala Tourism AB Fortsatt ökning i maj Totalt gjordes i maj drygt 76. övernattningar på hotell, vandrarhem och i stugbyar i Uppsala län, vilket var en ökning med 7 jämfört med. Antalet

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kristianstads kommun inklusive åren 2009-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kristianstads kommun inklusive åren 2009-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kristianstads kommun inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Kristianstads kommun

Läs mer

TEM 2013 KALMAR LÄN KALMAR LÄN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kalmar län 2013. Inklusive åren 2004-2012

TEM 2013 KALMAR LÄN KALMAR LÄN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kalmar län 2013. Inklusive åren 2004-2012 TEM 2013 KALMAR LÄN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Kalmar län 2013 Inklusive åren 2004-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Kalmar län

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2014:4 16.5.2014 Inkvarteringsstatistik för hotell April 2014 Färre hotellgästnätter i april Totala antalet övernattningar på hotellen

Läs mer

Stugor och Bed & Breakfast med bad i havsvik med vedeldad bastu, kajakpaddling och båtutflykter med närhet till skärgårdens fiskevatten och

Stugor och Bed & Breakfast med bad i havsvik med vedeldad bastu, kajakpaddling och båtutflykter med närhet till skärgårdens fiskevatten och Stugor och Bed & Breakfast med bad i havsvik med vedeldad bastu, kajakpaddling och båtutflykter med närhet till skärgårdens fiskevatten och samlingsstället Klintsundet I norra mellersta skärgården, på

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige 2015 Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Vi brukar tala om att handelns bidrag till Sverige är 11 procent av alla sysselsatta, 11 procent

Läs mer

Prislista 2014 Camping

Prislista 2014 Camping Bli vårt fan! www.facebook.com/regenbogen.semester Prislista Camping Tel 044-248969 Fax 044-243523 Mönsterås/Oknö Kalmar Sverige Danmark Åhus Öland Köpenhamn Malmö Simrishamn Trelleborg Ystad Prerow Kiel

Läs mer

Uppsala län November - 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008. Stockholm-Mälarregionen November

Uppsala län November - 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008. Stockholm-Mälarregionen November Besöksutvecklingen Uppsala Tourism AB Nov Nedgång i november Gästnätterna i Sverige minskade med totalt 4 i november. I var minskningen 3 och i minskade gästnätterna med 5. Totalt gjordes i november drygt

Läs mer

TEM 2013 LYCKSELE LYCKSELE 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lycksele kommun 2013

TEM 2013 LYCKSELE LYCKSELE 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lycksele kommun 2013 TEM 2013 LYCKSELE Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Lycksele kommun 2013 Inklusive åren 2004, 2006-2010 Reviderad version RESURS AB för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2010-2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2010-2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Eskilstuna kommun

Läs mer

ERBJUDANDEN & BOENDEPAKET BARA FÖR DIG MED ICA KORT

ERBJUDANDEN & BOENDEPAKET BARA FÖR DIG MED ICA KORT ERBJUDANDEN & BOENDEPAKET BARA FÖR DIG MED ICA KORT loka delfiner och busiga gorillor. Snurriga karuseller och K pirriga berg- och dalbanor. Våghalsiga bad och makalösa konserter. Vilda hotell och mysiga

Läs mer

REDERIERNAS NYTTA FÖR TURISM OCH NÄRINGSLIV I SVERIGE.

REDERIERNAS NYTTA FÖR TURISM OCH NÄRINGSLIV I SVERIGE. REDERIERNAS NYTTA FÖR TURISM OCH NÄRINGSLIV I SVERIGE. För att få en så verklig bild som möjligt av färjerederiernas, som trafikerar svenska hamnar, betydelse och nytta för svensk turism och näringsliv

Läs mer

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet Fritidsgårdarnas sommarverksamhet 2013 Kalendarium Vecka 25 Tisdag 18 juni kl 12-21 Onsdag 19 juni kl 14-21 Torsdag 20 juni kl 13-21 Danmark Bakken Fiske och annat kul vid Snogeholmssjön Vecka 26 Måndag

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2008:10 18.6.2008 Inkvarteringsstatistik för hotell Maj 2008 Övernattningarna ökade i maj Totala antalet övernattningar på hotellen var

Läs mer

Turism 2015:6 27.7.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken

Turism 2015:6 27.7.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:6 27.7.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Juni 2015 Många hotellgästnätter i juni Totala antalet övernattningar på hotellen var

Läs mer

Australiens östkust i husbil

Australiens östkust i husbil s östkust i husbil s östkust i husbil Denna resa vänder sig till er som vill uppleva s östkust på egen hand med husbil. Första natten bor ni på hotell i Sydney innan ni dad två hämtar ut husbilen och ger

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Helsingborgs stad inklusive åren 2009-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Helsingborgs stad inklusive åren 2009-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Helsingborgs stad inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Helsingborgs stad

Läs mer

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Besö ksenkä t Lysekil, Hävets Hus öch Käpärutstä llningen Juli 2014 Förutsättningar: En person frågades ut

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Oxelösunds kommun inklusive åren 2010-2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Oxelösunds kommun inklusive åren 2010-2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Oxelösunds kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Oxelösunds kommun

Läs mer

RESURS för Resor och Turism i Norden AB

RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Ystad & Österlenregionen med kommunerna Simrishamn, Tomelilla och Ystad inklusive åren 2009-2011 RESURS för Resor och Turism i Norden

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2009-2012. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Uppsala kommun inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Uppsala kommun 2013 3

Läs mer

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare New Yorks bästa Upplev det bästa av New York tillsammans med en grupp och skandinavisk reseledare. Promenader bland skyhöga skyskapor, sightseeing i Brooklyn och Gospelgudstjänst i Harlem är bara några

Läs mer

Till ENGLAND med P&O FERRIES ENGLANDSBILJETT

Till ENGLAND med P&O FERRIES ENGLANDSBILJETT Till ENGLAND med P&O FERRIES ENGLANDSBILJETT Ferry Center - hela Skandinaviens färjespecialist! Du hittar oss på www.ferrycenter.se eller på Gaffelgränd 16 i Ystad. Vi kan det mesta när det gäller färjeöverfarter

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

Sommaren 2015 i besöksnäringen

Sommaren 2015 i besöksnäringen Sommaren 2015 i besöksnäringen SOMMAREN 2015 I BESÖKSNÄRINGEN I denna rapport sammanfattar Visita sommaren 2015. Med sommaren menas här juni och juli. När utvecklingen kommenteras jämförs med motsvarande

Läs mer

På vintern: flyger vi från Arjeplog. Stannar 1-5 dagar Båten är utbytt mot snöskoter. 1 skoter/2 personer. Frivikt 30kg.

På vintern: flyger vi från Arjeplog. Stannar 1-5 dagar Båten är utbytt mot snöskoter. 1 skoter/2 personer. Frivikt 30kg. PAKET/PRISER Miekak kan erbjuda dig ett digert smörgåsbord av högkvalitativa upplevelser i Arjeplogsfjällens hjärta. Vi erbjuder alternativ och upplevelser paketerat så att du oavsett om du är en långväga

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Norrköpings kommun inklusive åren 2010-2013

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Norrköpings kommun inklusive åren 2010-2013 TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Norrköpings kommun inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Norrköpings kommun

Läs mer

Västmanlands länmånad 12 2014

Västmanlands länmånad 12 2014 Forum för Turismanalys 1 Arkets namn R-U-län Län U-län Kommun Västerås Västmanlands länmånad 12 214 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 14 12 1 8 6 4 År 21 År 211 År 212 År 213

Läs mer

Hur har ditt sommarlov varit? Rapport från Majblomman om kommunernas ansvar för barnen under sommarlovet.

Hur har ditt sommarlov varit? Rapport från Majblomman om kommunernas ansvar för barnen under sommarlovet. Hur har ditt sommarlov varit? Rapport från Majblomman om kommunernas ansvar för barnen under sommarlovet. Juni 2010 / Rapport 2010:22 Vi skulle på läger med simning. Alla kunde åka förutom jag. Sommarlovet

Läs mer

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2009-2012

TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2009-2012 TEM 2013 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Eskilstuna kommun inklusive åren 2009-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Eskilstuna kommun

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

Australiens östkust i husbil

Australiens östkust i husbil Australiens östkust i husbil Just nu bjuder vi på inrikesflyget. Läs mer om höstkampanjen HÄR Denna resa vänder sig till er som vill uppleva Australiens östkust på egen hand med husbil. Första natten bor

Läs mer

Korterbjudanden 2010-2011

Korterbjudanden 2010-2011 Korterbjudanden 2010-2011 20101223 Sköna dagar på Ystad Saltsjöbad Besök Ystad-Österlen och njut av några sköna dagar på Ystad Saltsjöbad. Med det klassiska paketet Sandshell får du en övernattning, 3-rätters

Läs mer

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 Rena din själ där ren möter säl Seskarö Strandby Släpp vardagen i samma stund som du kör över bron till Seskarö. Ta in skogen, havet och friden. Kör vägen

Läs mer

Varmt välkommen till villa Hydroussa! Träningsresa till Andros- Grekland 9 maj till 16 maj 2015

Varmt välkommen till villa Hydroussa! Träningsresa till Andros- Grekland 9 maj till 16 maj 2015 Varmt välkommen till villa Hydroussa! Träningsresa till Andros- Grekland 9 maj till 16 maj 2015 Reseinformation och resevillkor Flyg & Transfer: Flygbolag som flyger direkt Köpenhamn till Aten tur och

Läs mer

DIGITAL 2015 ANNONSERING

DIGITAL 2015 ANNONSERING Annonsfakta och priser. DIGITAL 2015 ANNONSERING Camping.se, Camping.se Mobil och Camping.se Nyhetsbrev De digitala kanalerna till Semestersveriges största målgrupp Camping.se är sajten för Sveriges största

Läs mer

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare New Yorks bästa Upplev det bästa av New York tillsammans med en grupp och skandinavisk reseledare. Promenader bland skyhöga skyskapor, sightseeing i Brooklyn och Gospelgudstjänst i Harlem är bara några

Läs mer

Svensk turismstatistik. Uppdaterad 2015-08-28 Föregående 2015-07-08

Svensk turismstatistik. Uppdaterad 2015-08-28 Föregående 2015-07-08 Svensk turismstatistik Uppdaterad 215-8-28 Föregående 215-7-8 FLYG passagerarfrekvens Juni 215 Källa: Transportstyrelsen pax fg år andel Sverige 639 212-1% 19% Europa, ank 1 125 375 2% 34% Europa, avr

Läs mer

skane.com Inkvarteringsstatistik mars 2012

skane.com Inkvarteringsstatistik mars 2012 Inkvarteringsstatistik mars 2012 Gästnätter län, mars 2012 (tusen) hotell, stugby, vandrarhem och camping 2 500 2 211 hotell stugby/vandrarhem camping 2 000 1 500 1 000 500 0 604 676 296 337 301 218 34

Läs mer

Kryssning från Cairns

Kryssning från Cairns Kryssning från Cairns Vill du uppleva barriärrevet och slippa alla dagsturister? Då är detta kryssningen för dig. Detta är en 4-dagars minikryssning från Cairns med mindre fartyg, avslappning, grym snorkling

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism AB Besöksutvecklingen Uppsala Tourism AB Fortsatt ökning i juni Gästnätterna i summerade till 55. i juni (boende på hotell, vandrarhem och i stugbyar). Det var en ökning med 13 jämfört med juni, bl a beroende

Läs mer

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i på Öland inklusive åren 2010-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB

TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i på Öland inklusive åren 2010-2013. RESURS för Resor och Turism i Norden AB TEM 2014 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i på Öland inklusive åren 2010-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i på Öland 2014 3 Utveckling

Läs mer

Marinor och småbåtshamnar på Västkusten en kartläggning av båtägare

Marinor och småbåtshamnar på Västkusten en kartläggning av båtägare Marinor och småbåtshamnar på Västkusten en kartläggning av båtägare TURISMENS UTREDNINGSINSTITUT Mässans gata 10, 412 51 Göteborg, Sweden Ph. +46 31 75 95 000, Fax +46 31 75 95 001 Bakgrund År 2002 genomförde

Läs mer

SVENSKARNA PÅ BILSEMESTER I EUROPA

SVENSKARNA PÅ BILSEMESTER I EUROPA TT-Lines årliga trendrapport: SVENSKARNA PÅ BILSEMESTER I EUROPA Tema: Bilsemester med barnen, Polen som resmål & mat under semestern Tredje årgången Rapport 2014 Presenteras av TT-Line i samarbete med

Läs mer

Delårsrapport 2013 Utvecklingen av gästnätter januari-september 2008-2013

Delårsrapport 2013 Utvecklingen av gästnätter januari-september 2008-2013 Delårsr rapport 213 Utvecklingenn av gästnätter januari-september 28-213 INLEDNING HUR LIGGER VI TILL? Varför en rapport om hur gästnätterna i Skåne har utvecklats de tre första kvartalen 213? Svaret är

Läs mer

Mobilt Boende En undersökning av den framtida marknaden

Mobilt Boende En undersökning av den framtida marknaden Mobilt Boende En undersökning av den framtida marknaden Undersökningen är genomförd av Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Sveriges- Camping- och Stugföretagares Riksorganisation och Husvagnsbranschens

Läs mer

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien!

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien! Åk med på golfresa till Benidorm och Alicante i Spanien hösten 2012! (OBS: Nytt program avresa en dag senare än vad tidigare meddelats flygresenärer flyger nu med Norwegian Air Shuttle direkt Göteborg-Alicante

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

När du sedan gjort ditt val genomför du din beställning eller bok ning på www.smartbox.se. Vi önskar dig en trevlig upplevelse!

När du sedan gjort ditt val genomför du din beställning eller bok ning på www.smartbox.se. Vi önskar dig en trevlig upplevelse! Grattis! Du har fått en upplevelse i present genom ett Smartbox Presenkort. Det ger dig möjligheten att välja mellan en upplevelse present eller en hotellvistelse. I den här boken kan du läsa om de två

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer