Skärgårdstrafiken Priser Diskriminering Konsekvenser Ålands Caravan Club

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skärgårdstrafiken Priser Diskriminering Konsekvenser Ålands Caravan Club"

Transkript

1 Skärgårdstrafiken Priser Diskriminering Konsekvenser Ålands Caravan Club

2 Sammanfattning Det här dokumentet handlar om prissättningen av skärgårdsfärjorna och vad de har för inverkan på ålänningar, turister och turistföretagare. Det pratas mycket om levande skärgård och att skärgården ska leva. Men ska skärgården leva behöver den turister och inte bara fastboende. Dokumentet tar även upp människors rätt till likabehandling. Det finns idag två olika taxor för att åka med skärgårdsfärjorna. En taxa kallad skärgårdstaxa, där man besöker skärgården och åker från skärgården tidigast följande dygn. Samt en genomfartstaxa där man åker ändhamn till ändhamn. Prisexemplen som används i hela dokumentet är Hummelvik Kumlinge sommarturlista. Turister och turistföretagare drabbas hårt. I skärgården är idag båtturister den största gruppen. Båtturisterna är tyvärr bara aktiva 15 Juni till 10 Augusti. Därför är säsongsförlängande turism väldigt viktig och man har satsat mycket på fisketurister. Man har helt glömt bort att campingturister har mycket längre säsong än båtturister. Campingfordon rullar vanligt vis från April till Oktober, Men cirka 17% använder husbilen året runt.. Därför anser vi att man borde försöka öka på campingturismen och inte aktivt motarbeta den från landskapsregeringens sida. Skärgårdstrafikens prissystem har också en unik och fantastisk möjlighet. Man betalar nämligen bara för utresan, så länge man inte åker till annan ändhamn inom samma dygn. Det fungerar ungefär som ett åkband på tivoli, man betalar när man åker ut, sen kan man åka runt i skärgården hur länge som helst gratis, fast hela semestern, bara man inte åker till en ändhamn. Det är en fantastisk möjlighet för turisterna, som tyvärr nästan inga campingturister känner till. Här finns en fantastisk möjlighet som borde marknadsföras.

3 Skärgårdspolitik och näringspolitik Idag gapar campingplatserna nästan tomma, istället för att de är fullbelagda, och butiker och kaféerna skulle få bättre förutsättningar med fler människor i skärgården. Enligt ÅSUB lämnade ett campingfordon med två personer ungefär 70 i dyngnet efter sig, Den summan har med säkerhet höjts. En svensk utredning från 2011 visade att husbilsturister lämnar i snitt 800 kr per person och dag efter sig. Ser man det ur en näringspolitisk synvinkel så är prissättningen en katastrof. Idag åker ålänningarna uteslutande västerut. Det kostar för mycket att åka till skärgården, eller igenom den till fastlandet. Detta innebär att hela semesterkassan varje år bärs ut ur landet. Det är till och med bättre för ålänningarna om husbilarna åker tvärs igenom skärgården till fastlandet än att de åker till Sverige. Det bästa är ju förstås om de stannar i skärgården. Ser man det ur en skärgårdspolitisk synvinkel, så har campingplatserna inte samma förutsättningar som campingplatserna på fasta Åland. Självstyrelsen Vad ska vi ha självstyrelsen till, om inte för ålänningarna. Men det är faktiskt så att om vi inte haft självstyrelse så hade skärgårdsfärjorna varit gratis för alla. Åker man till Nagu, Korppo och Houtskär så är färjorna gratis. Lika så är färjorna gratis på svenska sidan.

4 Rätt till likabehandling Vi har alla rätt till lika behandling enligt lag. Samhället ska inte sitta och välja vem som ska åka billigt och vem som ska betala 6 gånger mer. Samhället ska inte syssla med diskriminering. Idag är det tyvärr många turister som vänder om arga och förödmjukade i Hummelvik och Långnäs. Orsaken är inte bara att priset är högt, utan att lika stora och större fordon åker nästan gratis. Detta gör att turisterna känner sig icke önskvärda eller ovälkomna. De känner sig diskriminerade. Det är utan tvivel diskriminering av en viss typ av människor. Är du stugmänniska är du välkommen men är du campingmänniska ska du hållas borta med hjälp av prissättningen. Åker man förbi Ledholm Camping på Kumlinge så är den nästan alltid nästan tom. Inte ens när visfestivalen pågår precis bredvid är det fullt. Vad kan då de bero på, kan det ha att göra med att det kostar 190 att åka med husvagn dit? Det känns inte rätt att ha en dylik prissättning. Ser man till alla andra rederier så betalar man efter storlek på fordon. Och inte efter om man har en säng där bak eller inte. Hur kan man motivera att diskriminera människor på detta sätt. Två människor kommer med två bilar som tar lika mycket utrymme på färjan, den ena får betala 160 och den andra 30 för samma tjänst. Det finns inget annat rederi som diskriminerar människor på detta sätt.

5 Ålänningar drabbas också När det gäller ålänningar så finns det idag dryga 200 campingfordon på Åland. Många av dessa använder sitt campingfordon som sommarstuga och bor i den på helger, ofta hemma på Åland någonstans. På semestern och längre ledigheter bär det förstås iväg längre vägar. Det är de helger som spenderas på Åland, många av oss skulle vilja kunna spendera i skärgården, med sol, bad eller fiske. Men som avgifterna ser ut idag så är detta bara möjligt för folk med en viss typ av campingfordon. Vissa campingfordon kostar 30 för att resa Hummelvik Kumlinge sommartid. Medan andra kostar 160 eller 190. Att betala 190 för att få semestra i skärgården låter kanske inte så farligt, och det är det kanske inte heller för en turist som besöker Åland en gång. Men för oss ålänningar som vill åka ut i skärgården varje helg under sommaren blir det vansinnigt dyrt. Och önskemål att åka ut i skärgården finns, för det finns många trevliga tillställningar att besöka. Detta är bara några exempel. 18 maj: BrändÖluffen (Brändö) 5-7 Juli: Visor så in i norden (Kumlinge) 13 Juli: Degerby Jazz & Blues (Föglö) Exempelvis Visor så in i norden passar människor med campingfordon extra bra då det är en flera dagars tillställning och det finns en campingplats precis bredvid. Men de senaste åren har campingen stått tom då inga ålänningar kan motivera 190 bara i färjeavgifter för att åka på visfestivalen, sen tillkommer campingavgift och inträde. Det finns åländska campare som vill ta familjen med och åka ut och fiska, bada nästan varje helg, likt somarstugeägare, men detta är en ekonomisk omöjlighet. Har man egen stuga är det billigt och åka, och man kan även köpa årskort. De med campingfordon har man inte ens möjlighet att köpa årskort. Det går till och med att köpa årskort för buss och lastbil, men inte för campingfordon. Man kan lösa problemet för ålänningarna genom att även vi med campingfordon skulle få köpa årskort. Men det löser inte problemet för campingägarna som vill ha fler turister.

6 Kapacitetsproblem på färjorna Färjorna har förstås inte kapacitet för hur många campingfordon som helst. Men det är heller inget stort problem, då det redan är löst genom att det bara finns tre bokningsbara platser, sen kunde man fylla på när det finns plats. Det är ju bara positivt om det står 4-5 husbilar i hamnen och åker med och betalar för den annars outnyttjade kapaciteten. Campingfordon har ju sängen med sig och kan vänta i hamnen till nästa resa även om det är först följande dag. Genomfartstrafik Genomfartstrafiken behöver fortsättningsvis begränsas, Och där är fullständigt förståeligt att det kostar betydligt mer att åka ändhamn till ändhamn. Priserna Personbil kostar 140 enkelresa Skåpbil eller husbil kortare än 6 meter kostar 340 enkelresa Husvagn eller husbil längre än 6 meter kostar 560 enkelresa. Husbil längd 7 meter kostar 560 Lika stor skåpbil kostar 340. Personbil med husvagn kostar alltså 700 enkel resa. Hakar man husvagnen på en skåpbil så kostar det 900 enkelresa. Även här skiljer priserna mellan lika stora fordon. Här åker man ändhamn till ändhamn och det finns inga som helst orsaker till att sätta olika priser på dessa fordon.

7 Prissättning I Sverige är de flesta skärgårdsfärjor gratis. Jag har bara hittat en färja som kostar, det är Slagsta - Ekerö. Orsaken att den kostar är att den är egentligen en extra service då det finns landväg dit, men färjan är en genväg. Ser man till andra rederier i vår omgivning, så tar de alla betalt efter fordonets storlek. Jag har inte bara tittat på Viking Line och Eckerölinjen utan även rederierna mellan Sverige - Danmark och Sverige Tyskland. HH ferrys, Scandlines, Stena Line och TT Line är några av dem jag tittat på. Vissa rederier har höjdbegränsningar för att de har hyllor, och Viking Line är ett exempel på sådant rederi. Medan andra inte har hyllor och bara tar betalt för hur långt fordon det är. Vikingline Vikinglines priser bygger på hyllornas höjd. Bilar som är max 1,9 m höga ryms på hyllorna. Bilar som är max 2,4 m höga ryms under hyllorna och övriga behöver full höjds utrymmet som är 4,2 meter. Utöver höjdbegränsningen så har Viking satt att en bil som klassar in lägsta höjdkategorin 1,9 meter får högst vara 5 meter lång, Detta för att bil + släpvagn då blir i nästa priskategori. En bil som klassar in i fordon maxhöjd 2,40 meter får max vara 7 meter. Så bilar med långa båtvagnar exempelvis hamnar i dyraste kategorin. Sen har vi bilar som är högre än 2,40 meter, dom är inklassade i en prisgrupp under 7 meter och en 7 meter till 12 meter. Längre fordon får ringa för special avtal. Scandlines Scandlines har 6 och 8 och 10 meters gränser och inga höjdbegränsningar. Ålandstrafiken. Ålandstrafikens prislista är så komplex att många inte ens förstår den. Här nedan ser vi Ålandstrafikens priser och som exempel Viking Lines priser. Ser man till Viking Lines priser blir det dyrare för större fordon och de har tre olika prisklasser. Medan ser man till Ålandstrafikens priser kostar en 7 meters husbil 5,4 gånger mer än en 9 meters paketbil med camper.

8 ÅLANDSTRAFIKEN Alfågeln Pris Hummelvik Kumlinge första veckan i Juli VIKING LINE Rosella Pris Mariehamn Kapellskär första veckan i Juli Personbil Buss längd 13 m Bil + vagn längd 9,1 m 30 Husbil, längd 7,5 m Paketbil, Längd 5 m Personbil Bil + båt på trailer längd 13.3 m 84 Paketbil, Längd 7,5 m 160 Paketbil, Längd 5 m Paketbil med camper, längd 9,1 m Husbil, Längd 5,8 m Husbil, längd 7,5 m Husbil längd 5,8 meter 190 Bil + vagn längd 9,1 m Paketbil längd 7,5 meter Bil + husvagn längd 12,5 m 235 Bil + husvagn längd 12,5 m Buss längd 13 m Paketbil med camper längd 9,1 m Husbil + hästsläp längd 13,2 m Husbil + hästsläp längd 13,2 m Bil + båt på trailer längd 13.3 m På skärgårdsfärjorna har det varit omöjligt att få rabatt. Viking erbjuder alla i Ålands Caravan Club 50% rabatt. Så ålänningarna betalar bara hälften av priset som är angivet ovan.

9 Gamla fördomar om camping. En av orsakerna till att prissättningen inom skärgårdstrafiken blivit som den blivit har antagligen delvis orsakats av dessa fördomar. På 70-talet då campingfordon slog igenom. Var det enkla husvagnar som saknade toalett, vatten hade man i små dunkar. Man var i princip tvungen att campa på campingplatser. Husvagnen gjorde det möjligt för arbetarklassen och barnfamiljen att ha råd med semesterresor. Man campade på campingplatser och man var väldigt självförsörjande. Detta innebar att utanför campingen genererade det väldigt dåligt med pengar. Med tiden har husvagnarna blivit lika lyxiga som hotellrum och husbilar har kommit in på marknaden. Idag kan du få allt från en billig husvagn för några tusen euro till en husbil för över en miljon euro. Och den här typen av fritid lockar idag alla typer av människor från vanliga låglönearbetare till företagsledare. Man kan även se att fritidsformen idag är populärast bland folk över 50. Campingformer Idag. Husbilarna har även skapat ett nytt sätt för campingfolk att turista. För den oinvigde kan husbilsturism och husvagnsturism vara samma sak, men så enkelt är det inte. Husvagn Grovt kan man säga att husvagnsägaren är mer social än husbilsägaren, och gillar att umgås med andra campare på campingplatsen. Husvagnsägaren är mer ute efter en lugn tillvaro och parkerar gärna husvagnen på en camping där mycket tid fördrivs, man grillar och umgås och njuter av sommaren. Upptäckter och utflykter görs gärna i närområdet med personbilen. Tanken att måsta packa ihop och byta nattplats varje natt känns stressande och arbetsamt. Det är väldigt sällan en husvagn stannar på en ställplats eller fricampar på en parkering. Husbil Husbilsägaren är ofta den lite mer äventyrligare sorten som ser framemot ett nytt ställe att stanna och övernatta på varje natt. Man vill promenera på nya ställen uppleva nya restauranger och sevärdheter. Husbilar är inte gjorda att stå på en och samma camping under längre tider, då man då blir låst till platsen. Dagens husbilar har stora vattentankar och toalett med duschmöjligheter, och man klarar flera dagar utan en campingplats service. Husbilar utnyttjar gärna ställplatser mer än campingplatser. Många husbilar har solceller för att klara av att fricampa, men när det blir sämre väder söker sig husbilar mer till ställplatser med el eller campingplatser. Fast riktigt så enkelt är det inte ca 25% av husbilsägarna campar ändå nästan alltid på campingplatser. Detta för de känner sig tryggare där. Lika så barnfamiljer tar oftast in på campingplatser där barnen kan roa sig, och det går alldeles för mycket vatten om en fyrabarnsfamilj ska duscha i en husbil. Camper En husvagnsliknade bodel som man kan lasta på en vanlig pickup eller annan flakbil. De som har camper är ofta fiskare, jägare eller folk som åker ut i naturen. Campern är mindre än husbilar och

10 husvagnar, men lämpar sig utmärkt på en 4-hjulsdriven pickup. Och därmed kommer du till fiskestället eller jaktområdet. Camper används även till vanligt semestrande, men inte lika vanligt som husbil eller husvagn. Camper räknas som last och man får inte vistas i campern under färd. Campingfordons övernattning och konsumtion Även här finns fördomar. Dessa är dock inte lika gamla som de tidigare nämnda, utan har uppstått på grund av okunskap. Fördomen är att husbilarna inte genererar pengar till samhället, de övernattar inte på campingplatser utan står här och där. Man kan lätt förstå att dessa fördomar uppstår då man ser campingfordonen stå parkerade, men man har inte sett att de varit på restaurang och ätit middag, sen gick de via kiosken och köpte lite gott att njuta av framför Tvn. Konsumtion När det gäller konsumtion, så skiljer sig den åt beroende på hur man väljer att campa. De som tar in på campingplatser betalar för sin logi, men tenderar att mer sällan äta på restauranger och shoppa. De spendera dagen med att sola och bada, frammåt kvällen tar man gärna fram grillen och äter i solen framför vagnen. De som övernattar på en ställplats eller parkering, shoppar och rör sig i centrum av staden. Man äter oftare på restaurang. Detta beror väl till stor del på att det inte passar sig att plocka fram grillen och utemöbler på en allmän parkering. Enligt ÅSUB utredning från 2008 generera campinggäster som bor på campingplatser 35 per person och dag. Enligt en svensk utredning från 2011 generera husbilar 800 kr per person och dag. Campingplats Passar husvagnar bäst men besöks även flitigt av husbilar och camperbilar. Campingplatser används oftast för längre vistelse än övernattning en natt.

11 Ställplats Husbilar på första parkett i bua hamn. Ställplatsen drivs av Bua hamn. En ställplats är en enklare form av camping. Det kan vara en parkering enkom för husbilar, där viss basservice finns. Vanligtvis finns sophantering, el, vattenpåfyllning, gråvattentömning och latrintömning. Och ibland toalett och dusch. Parkeringen kan vara allt från en asfalt parkering till en grusplan till en gräsplan. Ställplatser används uteslutande av husbilar. De passar bäst för ankomst på kvällen och avfärd på morgonen. Men det finns även välplanerade ställplatser som passar bra för lägre vistelse. Det är vanligt att gästhamnar och båtklubbar erbjuder ställplatser för husbilar i hamnen och man får använda samma serviceutrymmen som gästhamnsbesökare. Även campingplatser har börjat erbjuda ställplatser i anslutning till campingen, men med tillgång till bara en del av servicen och till halverat pris. Det är också vanligt att städer ordnar ställplatser i närheten av exempelvis centrum för att locka turisterna dit. Dessa är ofta gratis, men tidsbegränsade till 24 eller 48 tim. Och har ingen annan service än sophantering. Pris för en övernattning på en ställplats varierar med servicenivån, vanligtvis från 0 15 / natten. Tyvärr finns det inga ställplatser på Åland. Fricamping Det är när en husbil övernattar på en vanlig parkering. Motsvarar när en båtturist övernattar i en naturhamn. Det är uteslutande Husbilar och camperbilar som fricampar. En fricampingplats kan va allt från en dygnetrunt parkeringsplats i centrum till en vacker parkering vid en badstrand.

12 Vad finns att vinna på att sänka priserna för campingfordon. ÅSUB har gjort en utredning 2008 om vad olika typer av turister lämnar efter sig i form av pengar. Ser man till utvecklingen inom campingfordon så märker man att antalet husbilar ökar. Husvagnar minskar inte som många tror, utan säljer lika bra som förr, medan husbilar har tillkommit och sätter försäljningsrekord år efter år. Här är lite bilder från ÅSUB utredningen. Här ser man hur många övernattningar som gjordes på campingplatser Det är lika många som övernattningar i gästhamn. Vad som inte finns med i den här utredningen är de husbilar som inte bor på campingplatser. Turister med husvagn övernattar oftast på en campingplats, medan husbilar bor ungefär 50 % av nätterna på campingplatser.

13 Här ser vi hur mycket turisterna konsumerar beroende på boendeform. Även här är de campingfordon som inte bor på camping medräknade. Hade man räknat in dessa hade de hamnat på samma nivå som stuga och gästhamn. En jämförelse med resultatet från 2003 års undersökning (justerat till 2008 års priser) visar att dygnskonsumtionen bland hotellgästerna, besökarna av släkt och vänner samt eget fritidshus ungefär har hållits på samma nivå, medan turisterna som bott i gästhem, stuga, gästhamn och på campingplats spenderade mer per person och dygn år Den trenden fortsätter nog fram tills idag, då man idag allt mer vill lyxa till det och äta på restauranger, än stå och laga mat på sin semester. Privata stugägare premieras med billiga färjebiljetter, fast de lämnar väldigt lite pengar efter sig. Campingbesökare lämnar mer pengar efter sig men måste betala skjortan för att slippa ut i skärgården. En husbilsåkare som åker till skärgården för går gärna ut och äter på en restaurang. Den som betalat känner att det här blev dyrt, vi får nog snåla lite och laga vår egen mat i husbilen idag.

14 Åter igen finns inte fricamparna med i utredningen. De campingturister som inte övernattar på camping drar förstås ner logi delen, men drar upp restaurang och övrigt istället. Campingbesökare betalar mera för logi än gästhamnsbesökare. Däremot är övrig konsumtion lägre. Det har nog att göra med att Ålands största gästhamn är nära centrum, medan campingarna är mera ut i bushen där det finns mindre att spendera pengarna på. Dessutom är det så att de som övernattar på campingplats gärna tar fram grillen i solen istället för att gå på restaurang. Detta är svårare för Gästhamnsturister och husbilar som fricampar på en parkering. Med dagens prissättning så premieras turister med egen stuga som genererar minst med pengar. Medan campingturister får stå för notan.

15 Och här är bilder från en svensk utredning som gjordes i Västra Götaland, Sverige. Den är riktad bara till Husbilar, ej husvagnar. Den här bilden kommer från en svensk utredning om husbilar, O.b.s inte husvagnar. Husvagnarna försvinner på vintern när campingplatserna stänger förutom dom som står på en vinteröppencampingplats hela vintern. Medan en del av husbilarna rullar året runt. Idag övernattar 17% av husbilsägarna i husbil på vintern. På vintern är de flesta campingplatser stängda så man blir hänvisad till ställplatser och fricamping. På vintern är dessutom turistmålen oftast städer, då bad och fiske och andra sommaraktiviteter inte kan göras, och campingplatserna ligger oftast på landet. Här ser vi hur mycket längre husbilssäsongen är jämfört med exempelvis båtturisternas. Camping lockar utländska turister i Sverige Mer än var fjärde internationell turist som besökte Sverige i 2011 valde att campa, visar statistik från Statistiska centralbyrån. De senaste fyra åren har antalet utländska gästnätter på Sveriges campingplatser ökat med 16,5 procent. Ökningen är mer än dubbelt så stor som den totala ökningen av utländska gästnätter i landet.

16 Populäraste campingkommunerna Det här var de mest populära campingkommunerna förra året, sett till antalet gästnätter. Siffran inom parentes är 2010 års placering. Antal nätter 2011/ Placering Borgholm / (1) 2 Strömstad / (2) 3 Varberg / (3) 4 Falkenberg / (4) 5 Halmstad / (6) Siffrorna är avrundade till närmaste tusental. Källa: Statistiska centralbyrån (TT) Camping i Sverige Campingplatserna stod för 47 procent av de svenska gästnätterna mellan juni och augusti förra året. Förra året var antalet gästnätter på de svenska campingplatserna 14,5 miljoner. Utländska turisters gästnätter ökade med 2,7 procent på svenska campingplatser Husbilsturismen på campingplatserna ökade med nästan 8 procent 2011 jämfört med året innan. Källa: Statistiska centralbyrån (TT) Ålands caravan Club

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Ställplats Förstudie Husbilar

Ställplats Förstudie Husbilar Ställplats Förstudie Husbilar 2010-2011 Anders Bring AB 1 Innehåll rapport Förstudie Husbilar Sida 1. Projektets bakgrund och syfte 5 1.1 Steg 1 Grundförutsättningar Fakta 5 1.2 Steg 2 Inventering i projektområde

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

ålands sjöfart Passageraren i fokus

ålands sjöfart Passageraren i fokus Fyrsommar på Märket Sidan 28 Skippa taxfree res inomskärs Sidan 18 ålands sjöfart nr 3 4/2010 & HANDEL Bygg ny terminal i Mariehamn! Höjd säkerhetsnivå vid incheckning? På minnets redd special: Sommarfärjor

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE

ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE ÅLÄNDSK UTREDNINGSSERIE 2003:7 Att leva i en familj med ekonomiska svårigheter Lina Lundström Oktober 2003 ISSN 0357-735X Innehållsförteckning 1 INLEDNING 2 1.1 Finland 2 1.2 Sverige 3 1.3 Syfte-frågeställningar

Läs mer

Mobilt Boende En undersökning av den framtida marknaden

Mobilt Boende En undersökning av den framtida marknaden Mobilt Boende En undersökning av den framtida marknaden Undersökningen är genomförd av Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Sveriges- Camping- och Stugföretagares Riksorganisation och Husvagnsbranschens

Läs mer

Socialt utsatta EUmedborgare

Socialt utsatta EUmedborgare Sociala Resursförvaltningen Socialt utsatta EUmedborgare i Malmö - deras situation och behov 2014-08-07 Pernilla Edlund Stina Jensen Anne-Lie Lindell Uppsökarverksamheten för Vuxna Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Stockholm behöver Emma. En rapport om unga stockholmares bostadsmarknad

Stockholm behöver Emma. En rapport om unga stockholmares bostadsmarknad Stockholm behöver Emma En rapport om unga stockholmares bostadsmarknad 1 Innehåll Inledning 3 Del 1: Ung, ny och bostadssökande 5 - Steg 1: Bostadskö 8 - Steg 2: Privata hyresvärdar 11 - Steg 3: Hyra i

Läs mer

Fler säljer innan de köper Semester och väder påverkar bomarknad Dämpad prisutveckling

Fler säljer innan de köper Semester och väder påverkar bomarknad Dämpad prisutveckling Sveriges största undersökning om bostadsmarknaden från Mäklarsamfundet Nr 2 2011 Fler säljer innan de köper Semester och väder påverkar bomarknad Dämpad prisutveckling Nordic Housing Insight Mäklarsamfundet

Läs mer

full beläggning över vintern TURISM Östersunds Stugby & Camping

full beläggning över vintern TURISM Östersunds Stugby & Camping TURISM Utges av SCR Sveriges Camping & Stugföretagares Riksorganisation www.scr.se www.camping.se 4 09 Årgång 4 Östersunds Stugby & Camping full beläggning över vintern nederländerna Hög kvalitet på liten

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken

Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken Vardagen bakom barnfattigdomsstatistiken 1 På marginalen Författare: Mary Douglas Form och textbearbetning: Lowe Production Tryck: Wallén & Co Grafiska AB, februari 2013 Fotografer: Olivia Arthur/Magnum

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta Av: Jesper Lindén Framgång är en hemlighet som alla framgångsrika entreprenörer bär på, eller hur? Sant, men det är

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

hålla reda på de som kör, för man vet ju inte riktigt hur mycket resurser man kan lägga på detta, eller hur stort problem det egentligen är.

hålla reda på de som kör, för man vet ju inte riktigt hur mycket resurser man kan lägga på detta, eller hur stort problem det egentligen är. Inledning Ungdomen genom alla tider har varit ute efter spänning, saker som ger en liten extra kick, man vill också skilja sig lite från mängden och vara lite speciell. Man är beredd att riskera att skada,

Läs mer

SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN

SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN INNEHÅLL Sida 3 Sida SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR 4 FLYGBILJETTER 1. Beställ i god tid Sida 10 2. Res utanför högsäsongen här är det billigast

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

Välkommen till Svea Ekonomis. skola. för privatekonomi

Välkommen till Svea Ekonomis. skola. för privatekonomi Välkommen till Svea Ekonomis skola för privatekonomi 1. Del 1. Ungdomsdel 4 Första inkomsten 8 Hemförsäkring 10 Ibland måste man låna 18 Skaffa en sparbuffert Del 2. Föräldradel. Sidan 25 2 välkommen Här

Läs mer

Turiststatistik 2012 Rapportens titel Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel

Turiststatistik 2012 Rapportens titel Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel Statistik 2013:2 Turiststatistik 2012 Rapportens titel Undertitel Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel Undertitel Turiststatistik I statistikserien Turism publiceras statistik månatligen över

Läs mer

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel

Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Förenklingsjakten Resultat av studien inom handel Det ska vara enkelt att starta och driva företag och det är viktigt att de regler som finns är enkla och ändamålsenliga. 1 Företagare inom handel Det ska

Läs mer

OM AVGIFTSFRI KOLLEKTIVTRAFIK. Magnus Welroos. Vänsterpartiet i Region Skåne

OM AVGIFTSFRI KOLLEKTIVTRAFIK. Magnus Welroos. Vänsterpartiet i Region Skåne OM AVGIFTSFRI KOLLEKTIVTRAFIK Magnus Welroos Vänsterpartiet i Region Skåne FÖRORD Ett hållbart resande uppnås bara om flera åker kollektivtrafik. I Sverige finns i dag en positiv trend, inte minst i Skåne

Läs mer

VALFAKTAHÄFTE NR3 BOSTAD

VALFAKTAHÄFTE NR3 BOSTAD VALFAKTAHÄFTE NR3 BOSTAD INLEDNING Att ha en bostad är en grundläggande förutsättning för att livet ska fungera. Men trots det så saknar nästan hälften av alla unga vuxna en egen bostad och enligt siffror

Läs mer

tokiga transporter Fakta

tokiga transporter Fakta Inför briefingmötet Inför briefingmötet behöver alla grupper inom er SPN-avdelning göra en noggrann undersökning. Ta reda på mer om transporter: hur vi reser, om utsläpp, om våra ekologiska fotavtryck

Läs mer