Skärgårdstrafiken Priser Diskriminering Konsekvenser Ålands Caravan Club

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skärgårdstrafiken Priser Diskriminering Konsekvenser Ålands Caravan Club"

Transkript

1 Skärgårdstrafiken Priser Diskriminering Konsekvenser Ålands Caravan Club

2 Sammanfattning Det här dokumentet handlar om prissättningen av skärgårdsfärjorna och vad de har för inverkan på ålänningar, turister och turistföretagare. Det pratas mycket om levande skärgård och att skärgården ska leva. Men ska skärgården leva behöver den turister och inte bara fastboende. Dokumentet tar även upp människors rätt till likabehandling. Det finns idag två olika taxor för att åka med skärgårdsfärjorna. En taxa kallad skärgårdstaxa, där man besöker skärgården och åker från skärgården tidigast följande dygn. Samt en genomfartstaxa där man åker ändhamn till ändhamn. Prisexemplen som används i hela dokumentet är Hummelvik Kumlinge sommarturlista. Turister och turistföretagare drabbas hårt. I skärgården är idag båtturister den största gruppen. Båtturisterna är tyvärr bara aktiva 15 Juni till 10 Augusti. Därför är säsongsförlängande turism väldigt viktig och man har satsat mycket på fisketurister. Man har helt glömt bort att campingturister har mycket längre säsong än båtturister. Campingfordon rullar vanligt vis från April till Oktober, Men cirka 17% använder husbilen året runt.. Därför anser vi att man borde försöka öka på campingturismen och inte aktivt motarbeta den från landskapsregeringens sida. Skärgårdstrafikens prissystem har också en unik och fantastisk möjlighet. Man betalar nämligen bara för utresan, så länge man inte åker till annan ändhamn inom samma dygn. Det fungerar ungefär som ett åkband på tivoli, man betalar när man åker ut, sen kan man åka runt i skärgården hur länge som helst gratis, fast hela semestern, bara man inte åker till en ändhamn. Det är en fantastisk möjlighet för turisterna, som tyvärr nästan inga campingturister känner till. Här finns en fantastisk möjlighet som borde marknadsföras.

3 Skärgårdspolitik och näringspolitik Idag gapar campingplatserna nästan tomma, istället för att de är fullbelagda, och butiker och kaféerna skulle få bättre förutsättningar med fler människor i skärgården. Enligt ÅSUB lämnade ett campingfordon med två personer ungefär 70 i dyngnet efter sig, Den summan har med säkerhet höjts. En svensk utredning från 2011 visade att husbilsturister lämnar i snitt 800 kr per person och dag efter sig. Ser man det ur en näringspolitisk synvinkel så är prissättningen en katastrof. Idag åker ålänningarna uteslutande västerut. Det kostar för mycket att åka till skärgården, eller igenom den till fastlandet. Detta innebär att hela semesterkassan varje år bärs ut ur landet. Det är till och med bättre för ålänningarna om husbilarna åker tvärs igenom skärgården till fastlandet än att de åker till Sverige. Det bästa är ju förstås om de stannar i skärgården. Ser man det ur en skärgårdspolitisk synvinkel, så har campingplatserna inte samma förutsättningar som campingplatserna på fasta Åland. Självstyrelsen Vad ska vi ha självstyrelsen till, om inte för ålänningarna. Men det är faktiskt så att om vi inte haft självstyrelse så hade skärgårdsfärjorna varit gratis för alla. Åker man till Nagu, Korppo och Houtskär så är färjorna gratis. Lika så är färjorna gratis på svenska sidan.

4 Rätt till likabehandling Vi har alla rätt till lika behandling enligt lag. Samhället ska inte sitta och välja vem som ska åka billigt och vem som ska betala 6 gånger mer. Samhället ska inte syssla med diskriminering. Idag är det tyvärr många turister som vänder om arga och förödmjukade i Hummelvik och Långnäs. Orsaken är inte bara att priset är högt, utan att lika stora och större fordon åker nästan gratis. Detta gör att turisterna känner sig icke önskvärda eller ovälkomna. De känner sig diskriminerade. Det är utan tvivel diskriminering av en viss typ av människor. Är du stugmänniska är du välkommen men är du campingmänniska ska du hållas borta med hjälp av prissättningen. Åker man förbi Ledholm Camping på Kumlinge så är den nästan alltid nästan tom. Inte ens när visfestivalen pågår precis bredvid är det fullt. Vad kan då de bero på, kan det ha att göra med att det kostar 190 att åka med husvagn dit? Det känns inte rätt att ha en dylik prissättning. Ser man till alla andra rederier så betalar man efter storlek på fordon. Och inte efter om man har en säng där bak eller inte. Hur kan man motivera att diskriminera människor på detta sätt. Två människor kommer med två bilar som tar lika mycket utrymme på färjan, den ena får betala 160 och den andra 30 för samma tjänst. Det finns inget annat rederi som diskriminerar människor på detta sätt.

5 Ålänningar drabbas också När det gäller ålänningar så finns det idag dryga 200 campingfordon på Åland. Många av dessa använder sitt campingfordon som sommarstuga och bor i den på helger, ofta hemma på Åland någonstans. På semestern och längre ledigheter bär det förstås iväg längre vägar. Det är de helger som spenderas på Åland, många av oss skulle vilja kunna spendera i skärgården, med sol, bad eller fiske. Men som avgifterna ser ut idag så är detta bara möjligt för folk med en viss typ av campingfordon. Vissa campingfordon kostar 30 för att resa Hummelvik Kumlinge sommartid. Medan andra kostar 160 eller 190. Att betala 190 för att få semestra i skärgården låter kanske inte så farligt, och det är det kanske inte heller för en turist som besöker Åland en gång. Men för oss ålänningar som vill åka ut i skärgården varje helg under sommaren blir det vansinnigt dyrt. Och önskemål att åka ut i skärgården finns, för det finns många trevliga tillställningar att besöka. Detta är bara några exempel. 18 maj: BrändÖluffen (Brändö) 5-7 Juli: Visor så in i norden (Kumlinge) 13 Juli: Degerby Jazz & Blues (Föglö) Exempelvis Visor så in i norden passar människor med campingfordon extra bra då det är en flera dagars tillställning och det finns en campingplats precis bredvid. Men de senaste åren har campingen stått tom då inga ålänningar kan motivera 190 bara i färjeavgifter för att åka på visfestivalen, sen tillkommer campingavgift och inträde. Det finns åländska campare som vill ta familjen med och åka ut och fiska, bada nästan varje helg, likt somarstugeägare, men detta är en ekonomisk omöjlighet. Har man egen stuga är det billigt och åka, och man kan även köpa årskort. De med campingfordon har man inte ens möjlighet att köpa årskort. Det går till och med att köpa årskort för buss och lastbil, men inte för campingfordon. Man kan lösa problemet för ålänningarna genom att även vi med campingfordon skulle få köpa årskort. Men det löser inte problemet för campingägarna som vill ha fler turister.

6 Kapacitetsproblem på färjorna Färjorna har förstås inte kapacitet för hur många campingfordon som helst. Men det är heller inget stort problem, då det redan är löst genom att det bara finns tre bokningsbara platser, sen kunde man fylla på när det finns plats. Det är ju bara positivt om det står 4-5 husbilar i hamnen och åker med och betalar för den annars outnyttjade kapaciteten. Campingfordon har ju sängen med sig och kan vänta i hamnen till nästa resa även om det är först följande dag. Genomfartstrafik Genomfartstrafiken behöver fortsättningsvis begränsas, Och där är fullständigt förståeligt att det kostar betydligt mer att åka ändhamn till ändhamn. Priserna Personbil kostar 140 enkelresa Skåpbil eller husbil kortare än 6 meter kostar 340 enkelresa Husvagn eller husbil längre än 6 meter kostar 560 enkelresa. Husbil längd 7 meter kostar 560 Lika stor skåpbil kostar 340. Personbil med husvagn kostar alltså 700 enkel resa. Hakar man husvagnen på en skåpbil så kostar det 900 enkelresa. Även här skiljer priserna mellan lika stora fordon. Här åker man ändhamn till ändhamn och det finns inga som helst orsaker till att sätta olika priser på dessa fordon.

7 Prissättning I Sverige är de flesta skärgårdsfärjor gratis. Jag har bara hittat en färja som kostar, det är Slagsta - Ekerö. Orsaken att den kostar är att den är egentligen en extra service då det finns landväg dit, men färjan är en genväg. Ser man till andra rederier i vår omgivning, så tar de alla betalt efter fordonets storlek. Jag har inte bara tittat på Viking Line och Eckerölinjen utan även rederierna mellan Sverige - Danmark och Sverige Tyskland. HH ferrys, Scandlines, Stena Line och TT Line är några av dem jag tittat på. Vissa rederier har höjdbegränsningar för att de har hyllor, och Viking Line är ett exempel på sådant rederi. Medan andra inte har hyllor och bara tar betalt för hur långt fordon det är. Vikingline Vikinglines priser bygger på hyllornas höjd. Bilar som är max 1,9 m höga ryms på hyllorna. Bilar som är max 2,4 m höga ryms under hyllorna och övriga behöver full höjds utrymmet som är 4,2 meter. Utöver höjdbegränsningen så har Viking satt att en bil som klassar in lägsta höjdkategorin 1,9 meter får högst vara 5 meter lång, Detta för att bil + släpvagn då blir i nästa priskategori. En bil som klassar in i fordon maxhöjd 2,40 meter får max vara 7 meter. Så bilar med långa båtvagnar exempelvis hamnar i dyraste kategorin. Sen har vi bilar som är högre än 2,40 meter, dom är inklassade i en prisgrupp under 7 meter och en 7 meter till 12 meter. Längre fordon får ringa för special avtal. Scandlines Scandlines har 6 och 8 och 10 meters gränser och inga höjdbegränsningar. Ålandstrafiken. Ålandstrafikens prislista är så komplex att många inte ens förstår den. Här nedan ser vi Ålandstrafikens priser och som exempel Viking Lines priser. Ser man till Viking Lines priser blir det dyrare för större fordon och de har tre olika prisklasser. Medan ser man till Ålandstrafikens priser kostar en 7 meters husbil 5,4 gånger mer än en 9 meters paketbil med camper.

8 ÅLANDSTRAFIKEN Alfågeln Pris Hummelvik Kumlinge första veckan i Juli VIKING LINE Rosella Pris Mariehamn Kapellskär första veckan i Juli Personbil Buss längd 13 m Bil + vagn längd 9,1 m 30 Husbil, längd 7,5 m Paketbil, Längd 5 m Personbil Bil + båt på trailer längd 13.3 m 84 Paketbil, Längd 7,5 m 160 Paketbil, Längd 5 m Paketbil med camper, längd 9,1 m Husbil, Längd 5,8 m Husbil, längd 7,5 m Husbil längd 5,8 meter 190 Bil + vagn längd 9,1 m Paketbil längd 7,5 meter Bil + husvagn längd 12,5 m 235 Bil + husvagn längd 12,5 m Buss längd 13 m Paketbil med camper längd 9,1 m Husbil + hästsläp längd 13,2 m Husbil + hästsläp längd 13,2 m Bil + båt på trailer längd 13.3 m På skärgårdsfärjorna har det varit omöjligt att få rabatt. Viking erbjuder alla i Ålands Caravan Club 50% rabatt. Så ålänningarna betalar bara hälften av priset som är angivet ovan.

9 Gamla fördomar om camping. En av orsakerna till att prissättningen inom skärgårdstrafiken blivit som den blivit har antagligen delvis orsakats av dessa fördomar. På 70-talet då campingfordon slog igenom. Var det enkla husvagnar som saknade toalett, vatten hade man i små dunkar. Man var i princip tvungen att campa på campingplatser. Husvagnen gjorde det möjligt för arbetarklassen och barnfamiljen att ha råd med semesterresor. Man campade på campingplatser och man var väldigt självförsörjande. Detta innebar att utanför campingen genererade det väldigt dåligt med pengar. Med tiden har husvagnarna blivit lika lyxiga som hotellrum och husbilar har kommit in på marknaden. Idag kan du få allt från en billig husvagn för några tusen euro till en husbil för över en miljon euro. Och den här typen av fritid lockar idag alla typer av människor från vanliga låglönearbetare till företagsledare. Man kan även se att fritidsformen idag är populärast bland folk över 50. Campingformer Idag. Husbilarna har även skapat ett nytt sätt för campingfolk att turista. För den oinvigde kan husbilsturism och husvagnsturism vara samma sak, men så enkelt är det inte. Husvagn Grovt kan man säga att husvagnsägaren är mer social än husbilsägaren, och gillar att umgås med andra campare på campingplatsen. Husvagnsägaren är mer ute efter en lugn tillvaro och parkerar gärna husvagnen på en camping där mycket tid fördrivs, man grillar och umgås och njuter av sommaren. Upptäckter och utflykter görs gärna i närområdet med personbilen. Tanken att måsta packa ihop och byta nattplats varje natt känns stressande och arbetsamt. Det är väldigt sällan en husvagn stannar på en ställplats eller fricampar på en parkering. Husbil Husbilsägaren är ofta den lite mer äventyrligare sorten som ser framemot ett nytt ställe att stanna och övernatta på varje natt. Man vill promenera på nya ställen uppleva nya restauranger och sevärdheter. Husbilar är inte gjorda att stå på en och samma camping under längre tider, då man då blir låst till platsen. Dagens husbilar har stora vattentankar och toalett med duschmöjligheter, och man klarar flera dagar utan en campingplats service. Husbilar utnyttjar gärna ställplatser mer än campingplatser. Många husbilar har solceller för att klara av att fricampa, men när det blir sämre väder söker sig husbilar mer till ställplatser med el eller campingplatser. Fast riktigt så enkelt är det inte ca 25% av husbilsägarna campar ändå nästan alltid på campingplatser. Detta för de känner sig tryggare där. Lika så barnfamiljer tar oftast in på campingplatser där barnen kan roa sig, och det går alldeles för mycket vatten om en fyrabarnsfamilj ska duscha i en husbil. Camper En husvagnsliknade bodel som man kan lasta på en vanlig pickup eller annan flakbil. De som har camper är ofta fiskare, jägare eller folk som åker ut i naturen. Campern är mindre än husbilar och

10 husvagnar, men lämpar sig utmärkt på en 4-hjulsdriven pickup. Och därmed kommer du till fiskestället eller jaktområdet. Camper används även till vanligt semestrande, men inte lika vanligt som husbil eller husvagn. Camper räknas som last och man får inte vistas i campern under färd. Campingfordons övernattning och konsumtion Även här finns fördomar. Dessa är dock inte lika gamla som de tidigare nämnda, utan har uppstått på grund av okunskap. Fördomen är att husbilarna inte genererar pengar till samhället, de övernattar inte på campingplatser utan står här och där. Man kan lätt förstå att dessa fördomar uppstår då man ser campingfordonen stå parkerade, men man har inte sett att de varit på restaurang och ätit middag, sen gick de via kiosken och köpte lite gott att njuta av framför Tvn. Konsumtion När det gäller konsumtion, så skiljer sig den åt beroende på hur man väljer att campa. De som tar in på campingplatser betalar för sin logi, men tenderar att mer sällan äta på restauranger och shoppa. De spendera dagen med att sola och bada, frammåt kvällen tar man gärna fram grillen och äter i solen framför vagnen. De som övernattar på en ställplats eller parkering, shoppar och rör sig i centrum av staden. Man äter oftare på restaurang. Detta beror väl till stor del på att det inte passar sig att plocka fram grillen och utemöbler på en allmän parkering. Enligt ÅSUB utredning från 2008 generera campinggäster som bor på campingplatser 35 per person och dag. Enligt en svensk utredning från 2011 generera husbilar 800 kr per person och dag. Campingplats Passar husvagnar bäst men besöks även flitigt av husbilar och camperbilar. Campingplatser används oftast för längre vistelse än övernattning en natt.

11 Ställplats Husbilar på första parkett i bua hamn. Ställplatsen drivs av Bua hamn. En ställplats är en enklare form av camping. Det kan vara en parkering enkom för husbilar, där viss basservice finns. Vanligtvis finns sophantering, el, vattenpåfyllning, gråvattentömning och latrintömning. Och ibland toalett och dusch. Parkeringen kan vara allt från en asfalt parkering till en grusplan till en gräsplan. Ställplatser används uteslutande av husbilar. De passar bäst för ankomst på kvällen och avfärd på morgonen. Men det finns även välplanerade ställplatser som passar bra för lägre vistelse. Det är vanligt att gästhamnar och båtklubbar erbjuder ställplatser för husbilar i hamnen och man får använda samma serviceutrymmen som gästhamnsbesökare. Även campingplatser har börjat erbjuda ställplatser i anslutning till campingen, men med tillgång till bara en del av servicen och till halverat pris. Det är också vanligt att städer ordnar ställplatser i närheten av exempelvis centrum för att locka turisterna dit. Dessa är ofta gratis, men tidsbegränsade till 24 eller 48 tim. Och har ingen annan service än sophantering. Pris för en övernattning på en ställplats varierar med servicenivån, vanligtvis från 0 15 / natten. Tyvärr finns det inga ställplatser på Åland. Fricamping Det är när en husbil övernattar på en vanlig parkering. Motsvarar när en båtturist övernattar i en naturhamn. Det är uteslutande Husbilar och camperbilar som fricampar. En fricampingplats kan va allt från en dygnetrunt parkeringsplats i centrum till en vacker parkering vid en badstrand.

12 Vad finns att vinna på att sänka priserna för campingfordon. ÅSUB har gjort en utredning 2008 om vad olika typer av turister lämnar efter sig i form av pengar. Ser man till utvecklingen inom campingfordon så märker man att antalet husbilar ökar. Husvagnar minskar inte som många tror, utan säljer lika bra som förr, medan husbilar har tillkommit och sätter försäljningsrekord år efter år. Här är lite bilder från ÅSUB utredningen. Här ser man hur många övernattningar som gjordes på campingplatser Det är lika många som övernattningar i gästhamn. Vad som inte finns med i den här utredningen är de husbilar som inte bor på campingplatser. Turister med husvagn övernattar oftast på en campingplats, medan husbilar bor ungefär 50 % av nätterna på campingplatser.

13 Här ser vi hur mycket turisterna konsumerar beroende på boendeform. Även här är de campingfordon som inte bor på camping medräknade. Hade man räknat in dessa hade de hamnat på samma nivå som stuga och gästhamn. En jämförelse med resultatet från 2003 års undersökning (justerat till 2008 års priser) visar att dygnskonsumtionen bland hotellgästerna, besökarna av släkt och vänner samt eget fritidshus ungefär har hållits på samma nivå, medan turisterna som bott i gästhem, stuga, gästhamn och på campingplats spenderade mer per person och dygn år Den trenden fortsätter nog fram tills idag, då man idag allt mer vill lyxa till det och äta på restauranger, än stå och laga mat på sin semester. Privata stugägare premieras med billiga färjebiljetter, fast de lämnar väldigt lite pengar efter sig. Campingbesökare lämnar mer pengar efter sig men måste betala skjortan för att slippa ut i skärgården. En husbilsåkare som åker till skärgården för går gärna ut och äter på en restaurang. Den som betalat känner att det här blev dyrt, vi får nog snåla lite och laga vår egen mat i husbilen idag.

14 Åter igen finns inte fricamparna med i utredningen. De campingturister som inte övernattar på camping drar förstås ner logi delen, men drar upp restaurang och övrigt istället. Campingbesökare betalar mera för logi än gästhamnsbesökare. Däremot är övrig konsumtion lägre. Det har nog att göra med att Ålands största gästhamn är nära centrum, medan campingarna är mera ut i bushen där det finns mindre att spendera pengarna på. Dessutom är det så att de som övernattar på campingplats gärna tar fram grillen i solen istället för att gå på restaurang. Detta är svårare för Gästhamnsturister och husbilar som fricampar på en parkering. Med dagens prissättning så premieras turister med egen stuga som genererar minst med pengar. Medan campingturister får stå för notan.

15 Och här är bilder från en svensk utredning som gjordes i Västra Götaland, Sverige. Den är riktad bara till Husbilar, ej husvagnar. Den här bilden kommer från en svensk utredning om husbilar, O.b.s inte husvagnar. Husvagnarna försvinner på vintern när campingplatserna stänger förutom dom som står på en vinteröppencampingplats hela vintern. Medan en del av husbilarna rullar året runt. Idag övernattar 17% av husbilsägarna i husbil på vintern. På vintern är de flesta campingplatser stängda så man blir hänvisad till ställplatser och fricamping. På vintern är dessutom turistmålen oftast städer, då bad och fiske och andra sommaraktiviteter inte kan göras, och campingplatserna ligger oftast på landet. Här ser vi hur mycket längre husbilssäsongen är jämfört med exempelvis båtturisternas. Camping lockar utländska turister i Sverige Mer än var fjärde internationell turist som besökte Sverige i 2011 valde att campa, visar statistik från Statistiska centralbyrån. De senaste fyra åren har antalet utländska gästnätter på Sveriges campingplatser ökat med 16,5 procent. Ökningen är mer än dubbelt så stor som den totala ökningen av utländska gästnätter i landet.

16 Populäraste campingkommunerna Det här var de mest populära campingkommunerna förra året, sett till antalet gästnätter. Siffran inom parentes är 2010 års placering. Antal nätter 2011/ Placering Borgholm / (1) 2 Strömstad / (2) 3 Varberg / (3) 4 Falkenberg / (4) 5 Halmstad / (6) Siffrorna är avrundade till närmaste tusental. Källa: Statistiska centralbyrån (TT) Camping i Sverige Campingplatserna stod för 47 procent av de svenska gästnätterna mellan juni och augusti förra året. Förra året var antalet gästnätter på de svenska campingplatserna 14,5 miljoner. Utländska turisters gästnätter ökade med 2,7 procent på svenska campingplatser Husbilsturismen på campingplatserna ökade med nästan 8 procent 2011 jämfört med året innan. Källa: Statistiska centralbyrån (TT) Ålands caravan Club

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser?

Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Varför står husbilscampare lite här och där, istället för på campingplatser? Varför behövs ställplatser? Bakgrund Detta dokument är framtaget för att informera om nya behov som uppstått med den allt ökade

Läs mer

Förslag till ställplats för husbilar i Mariehamn

Förslag till ställplats för husbilar i Mariehamn Förslag till ställplats för husbilar i Mariehamn Husbilsturismen ökar snabbt i vår omvärld, så även på Åland. Därför behöver Mariehamn en ställplats för att dra bättre nytta av dessa turister. I detta

Läs mer

Att anlägga en husbilsplats

Att anlägga en husbilsplats Att anlägga en husbilsplats Bakgrund En husbilsplats, även kallad ställplats kan vara allt från en parkering för husbilar till en campingliknande gräsplan. För att kallas husbilsplats ska det vare en plats

Läs mer

Förstudie Norrmän i Västsverige. Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Västsvenska Turistrådet

Förstudie Norrmän i Västsverige. Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Västsvenska Turistrådet Förstudie Norrmän i Västsverige Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Västsvenska Turistrådet Innehåll Bakgrund sid. 3 Metod sid. 4 Norska gästnätter sid. 5 Säsongsvariation norska gästnätter i VG

Läs mer

Beskrivning av parkeringsregel problem för husbilsturister och turistföretagare

Beskrivning av parkeringsregel problem för husbilsturister och turistföretagare Beskrivning av parkeringsregel problem för husbilsturister och turistföretagare Här beskriver vi ett problem och en lösning för husbilsparkering. Husbilsintresset är på stark tillväxt och det ställer nya

Läs mer

Husbilsplatser, ett nytt fenomen i Sverige? Kan vem som helst anordna en husbilsplats? Vad är en husbil?

Husbilsplatser, ett nytt fenomen i Sverige? Kan vem som helst anordna en husbilsplats? Vad är en husbil? Husbilsplatser, ett nytt fenomen i Sverige? Att semestra med husbil blir allt vanligare, både i Sverige och utomlands. Nyregistreringarna av husbilar ökar stadigt och det märks ute på våra vägar. Husbilslivet

Läs mer

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND.

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND. RESEBERÄTTELSE 2010 TYSKLAND-HOLLAND. Vi åkte från Gullspång 14 april 2010 mot Varberg för att den 15 april färja Varberg-Grenå. Av ovanstående bild framgår att vi som åkte var Ove-Karin, Margareta-Rolf,

Läs mer

Fakta om turismen på Åland. Ålands landskapsregering Näringsavdelningen

Fakta om turismen på Åland. Ålands landskapsregering Näringsavdelningen Fakta om turismen på Åland Ålands landskapsregering Näringsavdelningen Fakta om Åland Åland är ett självstyrt, demilitariserat landskap i Finland och medlem i EU. Parlament Ålands lagting. Regering Ålands

Läs mer

Husbilsdestination Sverige. Europas främsta husbilsdestination

Husbilsdestination Sverige. Europas främsta husbilsdestination Husbilsdestination Sverige Europas främsta husbilsdestination Inledning Detta dokument avser i första hand att definiera och konceptualisera begreppet ställplats. Camping på campingplats i Sverige har

Läs mer

Husbilsdestination Sverige. Europas främsta husbilsdestination

Husbilsdestination Sverige. Europas främsta husbilsdestination Husbilsdestination Sverige Europas främsta husbilsdestination Husbilsdestination Sverige Inledning Detta dokument avser i första hand att definiera och konceptualisera begreppet ställplats. Camping på

Läs mer

Turiststatistik 2012 Rapportens titel Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel

Turiststatistik 2012 Rapportens titel Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel Statistik 2013:2 Turiststatistik 2012 Rapportens titel Undertitel Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel Undertitel Turiststatistik I statistikserien Turism publiceras statistik månatligen över

Läs mer

Turismens samhällsekonomiska betydelse för Åland 2013

Turismens samhällsekonomiska betydelse för Åland 2013 ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ Turismens samhällsekonomiska betydelse för Åland 213 Maria Rundberg och Jouko Kinnunen Bakgrund, syfte och metod På uppdrag av Ålands landskapsregering och Visit Åland

Läs mer

Evenemangsundersökning Women s match race 31 juli-4 augusti 2007

Evenemangsundersökning Women s match race 31 juli-4 augusti 2007 Evenemangsundersökning Women s match race 31 juli-4 augusti 2007 Turismens Utredningsinstitut på uppdrag av Västsvenska Turistrådet Ansvarig projektledare: Åsa Widmark Assisterande projektledare: Eva Hauge

Läs mer

Turiststatistik 2014. Statistik 2015:1

Turiststatistik 2014. Statistik 2015:1 Turiststatistik 2014 Statistik 2015:1 Turiststatistik I statistikserien Turism publiceras statistik månatligen över hotellinkvartering, samt årlig statistik över inresande till Åland och gästhamnarna.

Läs mer

Svenska reserapporten. Swebus undersökning av svenskarnas sommarsemester

Svenska reserapporten. Swebus undersökning av svenskarnas sommarsemester Svenska reserapporten 2014 Swebus undersökning av svenskarnas sommarsemester Resultat i korthet * Svenskarna spenderar nästan hela sin semester i Sverige * Semestrandet inom Sverige ökar kraftigare än

Läs mer

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka

Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Borgsjö Hembygdsgård och kyrka Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Hembygdsgården fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök

Läs mer

Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia

Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia Turistekonomisk omsättning av Stena Lines passagerare Karlskrona-Gdynia Karlskrona kommun och Stena Line Åsa Widmark 2009-02-13 Turismens Utredningsinstitut Främja och stödja kunskapsuppbyggnaden inom

Läs mer

Husbilsturista på Åland

Husbilsturista på Åland Husbilsturista på Åland På Åland finns inga husbilsplatser, utan man får nattparkera eller fricampa utan service, alternativt så får man åka in på någon av våra campingplatser. Det finns många fina platser

Läs mer

Passagerarrederierna satsar och färjetrafiken håller ställningarna Passagerarrederiernas Förening PRF

Passagerarrederierna satsar och färjetrafiken håller ställningarna Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna satsar och färjetrafiken håller ställningarna Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna marknadsför Sverige och färjetrafiken håller ställningarna! Passagerarrederierna

Läs mer

INKVARTERINGSSTATISTIK - HÖGSÄSONGEN 2001

INKVARTERINGSSTATISTIK - HÖGSÄSONGEN 2001 www.asub.aland.fi Iris Åkerberg, statistiker STATISTIKMEDDELANDE 15.11.2000 Tel. 25 496 Inkvartering 2001:10 INKVARTERINGSSTATISTIK - HÖGSÄSONGEN 2001 Denna sammanställning innehåller de viktigaste statistiska

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Feb Ökning med 4 i Uppsala i februari Det totala antalet gästnätter i februari i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till drygt 31.000 i Uppsala.

Läs mer

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING www.bocamp.se Välkommen till First Camp Ekerum Campingen ligger mycket attraktivt alldeles vid Kalmarsund endast en dryg mil från sommarmetropolen Borgholm med dess

Läs mer

Välkommen till Kapellskär

Välkommen till Kapellskär Välkommen till Kapellskär Allmän information Caravan Club, Stockholmssektionens, campingplats i Kapellskär har totalt 101 platser varav 61 platser är fördelade på sex ängar, reserverade för säsongsboende.

Läs mer

Västmanland Januari. Hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor/lägenheter - 2008 2009 2010 2011 2012

Västmanland Januari. Hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor/lägenheter - 2008 2009 2010 2011 2012 Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Jan Ökning med 6 i januari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till nästan 33.000 i januari. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Ökning med 5 under januariapril Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 36.000 i Uppsala i april. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Feb Ökning med 13 i februari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till drygt 36.000 i februari. Det var en

Läs mer

Svartviks Industriminnen

Svartviks Industriminnen Svartviks Industriminnen Gästundersökning 2008 Mitt Sverige Turism 2008 1 Innehåll Metod 3 Svartvik fångar upp genomfartsresenärer 3 Samtliga turister 3 Varifrån kom besökarna? 4 Tidigare besök 4 Hur fick

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Minskning i juli Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 52.000 i Uppsala under juli. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Mar Ökning med 7 under första kvartalet Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 107.000 i Uppsala under första

Läs mer

Gästnätter i Västerås Juni 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000-2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Gästnätter i Västerås Juni 45 000 40 000 35 000 30 000 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000-2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 första halvåret Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 39.000 i Västerås i juni. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Mar Ökning med 7 första kvartalet Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till 114.000 första kvartalet. Det

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Ökning med 3 första halvåret Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Västmanland uppgick till

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:1 13.2.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Januari 2015 Gästnätterna på hotellen minskade i januari Totala antalet övernattningar

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:2 20.3.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Februari 2015 Fler övernattade på hotellen i februari Totala antalet övernattningar

Läs mer

2

2 1 2 2016 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 533 551 1 542 674 1 812 422 1 891 802 1 811 591 1 670 311 2 053 076 2 223 970 2 196 351 2 168 351 2 145 308 2

Läs mer

Passagerarrederierna en stark del av Sveriges turistnäring Passagerarrederiernas Förening PRF

Passagerarrederierna en stark del av Sveriges turistnäring Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna en stark del av Sveriges turistnäring Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna marknadsför Sverige! Passagerarrederierna har en central roll i den svenska rese- och

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Jan Ökning med 10 i januari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till 36.000 i januari. Det var en ökning

Läs mer

Turiststatistik Statistik 2014:1

Turiststatistik Statistik 2014:1 Turiststatistik 2013 Statistik 2014:1 Turiststatistik I statistikserien Turism publiceras statistik månatligen över hotellinkvartering, samt årlig statistik över inresande till Åland och gästhamnarna.

Läs mer

Turism 2015:3 22.4.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Inkvarteringsstatistik för hotell

Turism 2015:3 22.4.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:3 22.4.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Mars 2015 Hotellgästnätterna ökade i mars Totala antalet övernattningar på hotellen

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 3 januariapril Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 29.000 i Västerås i april. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Ökning med 6 under januarimaj Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till drygt 53.000 i Uppsala i maj. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 i juni Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 32.000 i Västerås under juni. Det var en ökning med 4

Läs mer

Färjetrafiken en viktig del av turistnäringen 29 miljoner tar färjan Passagerarrederiernas Förening PRF

Färjetrafiken en viktig del av turistnäringen 29 miljoner tar färjan Passagerarrederiernas Förening PRF Färjetrafiken en viktig del av turistnäringen 29 miljoner tar färjan Passagerarrederiernas Förening PRF Passagerarrederierna en viktig del i resenäringen Passagerarrederierna har en betydande roll i den

Läs mer

Turiststatistik 2008

Turiststatistik 2008 Turiststatistik 2008 Statistik 2009:2 Turiststatistik I statistikserien Turism publiceras statistik månatligen över hotellinkvartering och inresande till Åland samt årlig statistik över gästhamnarna. Övrig

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 47 i juli Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 47.000 i Västerås i juli. Det var en ökning med hela

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Aug Ökning med 3 under sommaren Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 160.000 i Uppsala under juniaugusti. Det var

Läs mer

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö

Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turistekonomisk analys av U 21-EM 2009 Delrapport Malmö Turismens Utredningsinstitut 2009 Om undersökningen Om U 21-EM 2009 I juni 2009 arrangerades U21-EM i Sverige. De städer som stod värdar för evenemanget

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Ökning med 7 första halvåret Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 255.000 i Uppsala under första halvåret.

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB År Ökning med 3 i Uppsala Det totala antalet gästnätter under i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till nästan 500.000 i Uppsala. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 4 första kvartalet Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 26.000 i Västerås i mars. Det var en ökning

Läs mer

TEM 2014 LULEÅ LULEÅ 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Luleå kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013

TEM 2014 LULEÅ LULEÅ 2014. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Luleå kommun 2014. Inklusive åren 2005-2013 TEM 2014 LULEÅ Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Luleå kommun 2014 Inklusive åren 2005-2013 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Luleå 2014 3

Läs mer

RESULTATRAPPORT. KUNDUNDERSÖKNING INOM PROJEKTET HUSBILSDESTINATION VÄSTSVERIGE Genomförd under sommaren 2012

RESULTATRAPPORT. KUNDUNDERSÖKNING INOM PROJEKTET HUSBILSDESTINATION VÄSTSVERIGE Genomförd under sommaren 2012 RESULTATRAPPORT KUNDUNDERSÖKNING INOM PROJEKTET HUSBILSDESTINATION VÄSTSVERIGE Genomförd under sommaren 2012 Innehåll Rapporten är indelad i följande avsnitt Avsnitt Bakgrund Husbilsdestination Västsverige

Läs mer

Västmanland Januari. Hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor/lägenheter - 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Västmanland Januari. Hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privata stugor/lägenheter - 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen s Kommuner och Landsting Jan 31.000 gästnätter i januari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i uppgick till 31.000 i januari. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Dec Ökning med 4 i december Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Västmanland uppgick till 617.000

Läs mer

Turism 2015:11 19.11.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik -

Turism 2015:11 19.11.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:11 19.11.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Oktober 2015 Flera övernattade på hotell i oktober Totala antalet övernattningar på

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Sep Samma utfall som åren 200809 Det totala antalet gästnätter under september i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 41.000 i Uppsala.

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2017:5 21.6.2017 Inkvarteringsstatistik för hotell Maj 2017 Färre övernattade på hotellen i maj I maj var totala antalet övernattningar

Läs mer

Turismens samhällsekonomiska betydelse för Åland 2008

Turismens samhällsekonomiska betydelse för Åland 2008 Rapport 2009:3 Turismens samhällsekonomiska betydelse för Åland 2008 De senaste rapporterna från ÅSUB 2007:5 Ekonomisk utsatthet och social trygghet på Åland 2007:6 Konjunkturläget hösten 2007 2007:7 Olika

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2017:7 29.8.2017 Inkvarteringsstatistik för hotell Juli 2017 Färre hotellgästnätter i juli I juli var totala antalet övernattningar på

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Nov Ökning med 2 i Uppsala i november Det totala antalet gästnätter under november i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 37.500 i Uppsala.

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Nov Ökning med 10 i november Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 43.000 i Uppsala under november. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Aug Ökning med 20 juniaugusti Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 136.000 i Västerås under juniaugusti. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Dec Ökning med 5 i Uppsala under Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 527.000 i Uppsala under. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Aug Ökning med 25 i augusti Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 33.000 i Västerås i augusti. Det var en ökning

Läs mer

Slå läger mellan berg, skog, ängar och vattendrag! Tältplatserna har nära till servicehus och det finns plats för en bil per tältplats.

Slå läger mellan berg, skog, ängar och vattendrag! Tältplatserna har nära till servicehus och det finns plats för en bil per tältplats. Campingen Priserna gäller för 2015. Vi reserverar oss för prisändringar. Husvagns- och husbilsplats Ta med dig husvagnen eller husbilen och stanna till några dagar hos oss. Våra campingplatser är upp till

Läs mer

Resultatet januari-april

Resultatet januari-april Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co 28 000 gästnätter i april Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 28.000 i Västerås under april. Det var en ökning

Läs mer

Regionala turismeffekter 2013

Regionala turismeffekter 2013 Regionala turismeffekter 2013 HUI Research På uppdrag av Destination Småland Kronobergs Län Sammanfattning Länet 2013 Sverige 2013 Länets andel av riket Folkmängd (31 December 2013) 187 156 9 644 864 2%

Läs mer

Gästundersökning 2016

Gästundersökning 2016 Gästundersökning 2016 Under nio sommarveckor 2016 har 27 ungdomar samlat in mer än 2 000 enkätsvar via onlinetjänsten SurveyMonkey. Syftet med undersökningen är att få en bättre bild av vem våra besökare

Läs mer

Finländarna som konsumenter i Estland

Finländarna som konsumenter i Estland Finländarna som konsumenter i Estland Plock ur undersökningen. Hela utredningen finns tillgänglig för Finsk Handels medlemmar på medlemssidorna Kauppa.fi, i avsnittet Undersökningar. Bakgrunden till utredningen

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co 24 000 gästnätter i mars Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 24.000 i Västerås under mars. Det var en minskning

Läs mer

Regionala turismeffekter Skåne län Regionala turismeffekter Skåne län 2016

Regionala turismeffekter Skåne län Regionala turismeffekter Skåne län 2016 Regionala turismeffekter Skåne län 2016 Besökarnas profil Populäraste resmålen (start och slutmål) Färdsätt Syfte med resan Boendeform (kommersiella/icke-kommersiella) Konsumtion vid vistelse Utveckling

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Ökning med 21 i maj Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 33.000 i Västerås under maj. Det var en ökning med 21

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2008:10 18.6.2008 Inkvarteringsstatistik för hotell Maj 2008 Övernattningarna ökade i maj Totala antalet övernattningar på hotellen var

Läs mer

Gästnätter i Uppsala län Juli Hotell/stugbyar/vandrarhem/camping/privata stugor/lgh

Gästnätter i Uppsala län Juli Hotell/stugbyar/vandrarhem/camping/privata stugor/lgh Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Minskning i juli Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 146.000 i juli, vilket var

Läs mer

Turism 2015:6 27.7.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken

Turism 2015:6 27.7.2015. Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491. - Ålands officiella statistik - Beskrivning av statistiken Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2015:6 27.7.2015 Inkvarteringsstatistik för hotell Juni 2015 Många hotellgästnätter i juni Totala antalet övernattningar på hotellen var

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Jan 35 000 gästnätter under januari Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 35.000 i Uppsala under januari. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Sep Ökning med 8 i september Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 29.000 i Västerås i september. Det var en ökning

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Feb 21 000 gästnätter i februari Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 21.000 i Västerås i februari. Det var en

Läs mer

husvagnsfolk försöker muta sig till säsongsplats

husvagnsfolk försöker muta sig till säsongsplats husvagnsfolk försöker muta sig till säsongsplats den stora FÖRdELEN med vintercamping är att man kommer nära backen med sitt boende till ett rimligt pris. Ett halvårs uppställning kostar ungefär som en

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Sep 2 gästnätter i september Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 25.000 i Västerås i september. Det var en minskning

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Okt Ökning med 6 i Uppsala i oktober Det totala antalet gästnätter under oktober i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 42.200 i Uppsala.

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Jan 53.000 gästnätter i länet i januari Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län summerade till

Läs mer

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet Fritidsgårdarnas sommarverksamhet 2013 Kalendarium Vecka 25 Tisdag 18 juni kl 12-21 Onsdag 19 juni kl 14-21 Torsdag 20 juni kl 13-21 Danmark Bakken Fiske och annat kul vid Snogeholmssjön Vecka 26 Måndag

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Okt Ökning med 9 i oktober Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 49.000 i Uppsala under oktober. Det var en ökning

Läs mer

visit.ax Ab grundat 2007 Hemort: Föglö Turism, kommunikationer, visioner Grundare: Otto Hojar Ekonomie magister Företagare sedan 1998 Medlem i Ålands

visit.ax Ab grundat 2007 Hemort: Föglö Turism, kommunikationer, visioner Grundare: Otto Hojar Ekonomie magister Företagare sedan 1998 Medlem i Ålands visit.ax Ab grundat 2007 Hemort: Föglö Turism, kommunikationer, visioner i Grundare: Otto Hojar Ekonomie magister Företagare sedan 1998 Medlem i Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolags förvaltningsråd Kommunfullmäktigeledamot

Läs mer

Undersökning Husbilsägare Göteborg 2015-12-09. Husbilsdestinationsverige.se 1

Undersökning Husbilsägare Göteborg 2015-12-09. Husbilsdestinationsverige.se 1 Undersökning Husbilsägare Göteborg 2015-12-09 Husbilsdestinationsverige.se 1 Innehållsförteckning 1 Om Husbilsdestination Sverige 02 2 Om undersökningen 03 3 Sammanfattning 06 4 Resultat 09 5 Demografi

Läs mer

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co

Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Besöksutvecklingen Västerås Västerås & Co Feb 22 000 gästnätter i februari Det totala antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 22.000 i Västerås under februari. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Jan 31 000 gästnätter under februari Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 31.000 i Uppsala under februari. Det var

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Sep Ökning med 1 i september Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 45.000 i Uppsala under september. Det var en ökning

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2014:4 16.5.2014 Inkvarteringsstatistik för hotell April 2014 Färre hotellgästnätter i april Totala antalet övernattningar på hotellen

Läs mer

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014 TEM 2015 HÄRJEDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015 Inklusive åren 2006-2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Härjedalen

Läs mer

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1

Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Enkätundersökning genomförd inom ramen för projekt Business to Heritage (B2H) 1-31 juli 2014 1 Besö ksenkä t Lysekil, Hävets Hus öch Käpärutstä llningen Juli 2014 Förutsättningar: En person frågades ut

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Uppsala Tourism Ökning med 20 i maj Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 112.000 i maj, en ökning med

Läs mer

TEM 2013 BODEN BODEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bodens kommun 2013. Inklusive åren 2004-2012

TEM 2013 BODEN BODEN 2013. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bodens kommun 2013. Inklusive åren 2004-2012 TEM 2013 BODEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Bodens kommun 2013 Inklusive åren 2004-2012 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Boden 2013

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Västmanland Västmanlands Kommuner och Landsting Okt Ökning med 8 i oktober Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Västmanland uppgick till 52.000

Läs mer

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Stockholm-Mälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen StockholmMälarregionen Uppsala län Destination Uppsala AB Sep Minskning också i september Det totala antalet gästnätter i samtliga turistboenden i Uppsala län uppgick till 89.000 i september,

Läs mer

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB

Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB Besöksutvecklingen Uppsala Destination Uppsala AB 38 000 gästnätter under april Antalet gästnätter i hotell, stugbyar, vandrarhem och camping uppgick till 38.000 i Uppsala under april. Det var oförändrat

Läs mer

Tyskland med husbil 2013

Tyskland med husbil 2013 Tyskland med husbil 2013 Ja då bar det iväg söndagen den 14/7 första etappen var till Heiligenhafen, där har vi varit ett antal gånger när vi åker till Tyskland på semester. Nytt för i år är att det har

Läs mer

Resor och Läger 2012

Resor och Läger 2012 Resor och Läger 2012 Fritid LSS i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad har gjort ett gemensamt utbud av resor och läger. Priset är anpassat till hur många som följer med eller får plats i buss

Läs mer

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING Jogersö är en lugn familjecamping vid Sörmlands största havsbad i Trappviken. Njut av en dag på sandstranden med bryggor och hopptorn eller roa dig med våra aktiviteter som kajakpaddling

Läs mer