Om utställningen En annan historia På lättläst svenska

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om utställningen En annan historia På lättläst svenska"

Transkript

1 Om utställningen En annan historia På lättläst svenska

2 Välkommen till Moderna Museet! Här kan du läsa om Moderna Museet, om vår konst och om den stora utställningen med fotografier som heter En annan historia. Du kan läsa om några av de konstnärer som visar sina fotografer på utställningen. Du kan också läsa lite mer om deras fotografier. Längst bak hittar du information om Moderna Museets öppettider och annat som kan vara bra att veta innan du kommer till oss. Del 1. I kamerans våld. Del 3. Skrivet i ljus. Del 2. Se världen! Bilden på framsidan: foto Albin Dahlström, Moderna Museet Med stöd av:

3 Moderna Museet visar fotografier ur sin stora samling Moderna Museet samlar på modern konst från 1900-talet fram till vår egen tid. Idag har Moderna Museet en mycket stor samling konst. Moderna Museet har inte plats att visa all konst på en gång. Därför visar Moderna Museet bara delar av sin stora samling och byter ut konstverken ofta. Nu visar Moderna Museet fotografier ur museets stora fotosamling fram till februari Miriam Bäckström, Mirrors, 2009 Miriam Bäckström/BUS 2011

4 Moderna Museet Svenska staten äger Moderna Museet och därför kan man säga att alla som är svenska medborgare äger konsten på Moderna Museet. Moderna Museet har nästan 8 tusen målningar och skulpturer i sin samling. I samlingen finns också konstverk som kallas installationer. Museet har också nästan 30 tusen akvareller och grafik. Akvareller är teckningar målade med vattenfärg, och grafik är bilder tryckta på papper. Dessutom har museet 100 tusen fotografier, och flera 100 filmer och videokonstverk. Moderna Museet öppnades år 1958 och blev en viktig plats för ny konst i Sverige. För omkring tio år sedan byggde staten ett nytt och större museum bredvid det gamla museet. Den spanske arkitekten Rafael Moneo ritade den nya byggnaden. G Felix Nadar, Sarah Bernhardt i Pierrot assassin, 1883

5 Utställningen En annan historia Under 1900-talet arbetade konstnärer med många olika frågor som de tyckte var viktiga. Konstnärerna arbetade också på många olika sätt. Moderna Museet visar under år 2011 konstnärer som har arbetat med fotografi. Moderna Museet har en av Europas finaste samlingar av fotografi. Många av de mest kända fotograferna har sina fotografier i museets samling. Här kan du läsa om några fotografier i Moderna Museets samling som vi visar under året. Du kan gå runt som du vill i museet. Museets värdar kan hjälpa dig och svara på dina frågor. Candida Höfer, Louvren i Paris X 2005 Karyatidsalen, 2005 Candida Höfer/BUS 2011

6 Fotografi som konst Människan uppfann fotografiet för mer än 150 år sedan. Sedan dess har fotografer och konstnärer arbetat på många olika sätt med fotografi. Det första svartvita fotografiet togs på 1840-talet och det första färgfotografiet togs på början av 1900-talet. Den första digitalkameran kom år Ett fotografi visar en bild av verkligheten. Bilden skapas när ljus kommer på en ljuskänslig film eller en bildsensor i en kamera. Ordet fotografi kommer från grekiska språkets ord för ljus och skrift. På 1980-talet började allt fler konstnärer att arbeta med fotografi. På 1990-talet blev bilderna större och konstnärerna började använda den nya datortekniken till att skapa ny slags fotografisk konst. Idag är nästan varje människa en fotograf eftersom det är så lätt att fotografera. De flesta människor har en kamera i sin mobiltelefon. Oscar Gustave Rejlander, Två livsvägar, 1857

7 Del 1. I kamerans våld (tiden ) Cindy Sherman Utan titel, 2008 Courtesy of the Artist and Metro Pictures Cindy Sherman är född i USA år 1954 och bor i New York. Hon började måla på universitet, men fortsatte sedan med att fotografera. Cindy Sherman använder alltid sig själv som modell i sina fotografier. Ändå är det inte självporträtt. Hon klär sig till någon annan och skapar en miljö som passar den personen. På det här fotografiet har hon klätt på sig i en röd, blank klänning och sminkat sig mycket. Hon är i en gammaldags miljö, kanske i ett slott eller i en medeltida kyrka? Solfjädern i hennes hand får oss kanske att tänka på Spanien. Fotografiet har en stor guldram likt en gammal målning. I det här rummet finns fler bilder av Cindy Sherman, bland andra hennes berömda Untitled Film Stills, från åren 1977 till 1980.

8 Robert Mapplethorpe Ormkalla, 1988 Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission På den här väggen hänger fler än 50 fotografier. Alla fotografierna är svartvita, utom ett fotografi som är i färg. När bilder hänger så här, många tillsammans och tätt, kallar man det en salongshängning. Så hängdes konst på 1800-talet. Du får själv leta efter bilderna och gå nära för att se varje bild. En konstnär som har flera bilder här på väggen är den amerikanske fotografen Robert Mapplethorpe. Salongshängning, Foto: Albin Dahlström, Moderna Museet

9 Robert Mapplethorpe Man i polyesterkostym, 1980 Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission Tuija Lindstöm Handen, 1983 Tuija Lindström Han föddes år 1946 och dog år Hans bilder visar ofta nakna människor. När Robert Mapplethorpe visade dessa bilder första gången blev människor arga. Robert Mapplethorpe har också tagit bilder av blommor. Även hans bilder av blommor kan få människor att tänka på sex. På salongsväggen ser du många bilder med nakna kroppar. Konstnärer och fotografer har sedan länge tyckt om att göra bilder av nakna människor, till exempel den finska fotografen och konstnären Tuija Lindström.

10 Samuel Fosso Utan titel, ur serien Noir & Blanc Années 70, Samuel Fosso Samuel Fosso är född i det afrikanska landet Kamerun år När han var 13 år började han arbeta åt en fotograf i en fotostudio. Några år senare öppnade han sin egen fotostudio. Redan när han var 16 år började han att ta bilder av sig själv. Han vill ta reda på vem han är och vem han kan vara eller vem han vill vara. Han skapar ett rum där han prövar olika roller. Han har kallats mannen med tusen ansikten.

11 Eva Klasson Titel saknas, ur serien Le troisième angle, 1976 Eva Klasson Eva Klasson är född år 1947 i Sverige. När hon var 22 år flyttade hon till Paris. Den här serien av bilder heter på franska Le troisième angle. Det betyder Den tredje vinkeln. På bilderna använder Eva Klasson tre olika sätt att se på sin egen kropp. Hon riktade kameran mot delar av sin egen kropp utan att se in i kameran. Hon använde kameran som ett vittne, en person som ser på när något händer. Alla bilder är tagna i samma rum och i samma ljus. Bilderna handlar inte om Eva Klasson. De handlar istället om att vara en kropp och att finnas i kroppen. Tillsammans med varje bild har hon satt upp ett papper och ofta skrivit några ord, på svenska eller franska. Bilderna är från år 1976.

12 Nya landskap Thomas Ruff Hus nummer 9, 1989 Thomas Ruff/BUS 2011 Thomas Ruff är född i Tyskland år När han var ung började han att fotografera hemma hos sin familj, sin släkt och sina vänner. Han fotograferade rummen som de var och ändrade inget i dem. Sedan ville han också fotografera utsidan på husen. Han fotograferade husen när det inte var några moln på himlen. Ruff började arbeta med några bilder i ett datorprogam för att skapa den bild han ville ha. I datorn kunde han ta bort en gatuskylt eller ett öppet fönster som störde bilden. Ruff ville att fotografierna skulle vara stora. Med hjälp av ny datateknik kunde han göra det.

13 Abstraktion Man Ray Rayogram, 1923 Man Ray trust Man Ray var amerikan och levde mellan åren 1890 och Han bodde under lång tid i Paris och dog där. I den här bilden använde han ingen kamera utan la saker direkt på ett papper som var känsligt för ljus. Så skapade han mönster och skuggor på pappret. Detta fotografi heter Rayogram och är från 1923.

14 Del 2. Se världen! (tiden ) Catharina Gotby Utan titel. Ur serien Människor på mentalsjukhus, Catharina Gotby/BUS 2011 Många fotografer vill berätta om vardagshändelser, vanliga platser och vanliga människor med sina fotografier. Vissa fotografer arbetar hela sitt liv med att visa samhällets orättvisor i sina bilder. Fotograferna lever ofta med andra människor under lång tid för att kunna fotografera människornas liv. Men för att samtidigt kunna få pengar att leva på har fotograferna också tagit bilder som de kan tjäna pengar på. De har då arbetat med reklamfotografering och modefotografering till exempel. Många gånger kan man se att fotografernas olika bilder, de av verkligheten och de med reklamen och mode börjar likna varandra.

15 Nan Goldin Par i säng, Chicago, 1977 Nan Goldin Nan Goldin föddes år 1953 i USA. Hon började fotografera på 1970-talet. Hon ville fotografera sina vänner och sin familj. Sedan dess har hon fotograferat nästan allt hon sett. Hon har fotograferat drogmissbrukare, transvestiter och dragqueens. Hon beskriver inte dessa människor som annorlunda utan hon ser dem som lika henne själv. Bilderna är hennes dagbok. och när du ser hennes bilder lär du känna hennes vänner och deras historier. Goldin går nära de människor hon fotograferar, Hon har med sig sin kamera på fester, på toaletten, i sängen. Även om det verkar som hon tagit bilderna fort så kan man se att hon planerat bilden noga.

16 Christer Strömholm Gina och Nana, Paris, Christer Strömholm Estate Christer Strömholm levde mellan åren 1918 och Många andra svenska fotografer har lärt sig mycket av Christer Strömholms bilder. Han började fotografera på 1940-talet. Under och 60-talen levde han i Paris. Han gick ut på gatorna med sin kamera och fotograferade de människor han mötte. Strömholm fotograferade människor som levde utanför samhället, de utstötta och annorlunda människorna. Bland annat fotograferade han transexuella personer som rörde sig runt Place Blanche i Paris.

17 Irving Penn Irving Penn föddes år 1917 och dog Han arbetade alltid i en studio för att kunna ha full kontroll över det som han fotograferade. Under alla år som han fotograferade blev han tekniskt mycket duktig på att fotografera. Han fotograferade reklambilder och modebilder men också vackra bilder av saker eller porträtt av kända och okända människor. Irving Penn arbetade från mitten av 1940-talet åt modetidningen Vogue där hans mode- och reklambilder var ovanliga eftersom de var så rena och enkla. Han är den tiden mest kända modefotograf. Diane Arbus Diane Arbus levde mellan åren 1923 och Hennes fotografier av ovanliga och utstötta människor retade många människor. Människor började diskutera om en fotograf fick fotografera vad som helst. Många fotografer som kom efter Diane Arbus ville fotografera som hon gjorde. Hennes sätt att fotografera passade också de nya tidningar som kom vid den tiden. Diane Arbus är en av 1900-talets mest kända fotografer.

18 Bilder som journalistik Julia Pirotte Återförening i motståndsrörelsen, 1944 Julia Pirotte I mitten av 1900-talet började allt fler människor att köpa och läsa tidningar. De nya stora tidningarna som startade började också använda bilder på ett nytt sätt. De stora tidningarna beställde fotografier från hela världen och människor blev intresserande av att läsa reportage med bilder. Vid den här tiden kom också den nya småbildskameran som var lätt att ta med sig när man reste. Under 1930-talet började fotografer att ta nya slags bilder. De ville visa hur verkligheten var och de ville visa orättvisor. Journalister och fotografer reste tillsammans till olika platser i världen där det hände något som de ville berätta om, ofta till krig. Fotografer som Henri Cartier-Bresson, Julia Pirotte och Robert Capa tog bilder som fick människor att förstå vad som hände i världen. De fotograferade under spanska inbördeskriget och det Andra världskriget.

19 Marc Riboud Fredsmarsch Washington D.C, 1967 Marc Riboud På den tiden såg man fotografiet som en sann bild av verkligheten. Men när Vietnamkriget startade på 1960-talet började många människor tycka att det var fel att fotografera människor som hade det svårt. Många tyckte också att människorna som blev fotograferade skulle få ge sin egen bild av verkligheten.

20 Surrealistiskt fotografi Hans Bellmer Titel saknas. Ur serien La Pupée, ca 1935 Hans Bellmer/BUS 2011 I konsten finns olika stilar som konstnärer arbetar med under olika tider i historien. Surrealismen är en stil som växte fram i början av 1900-talet. Många konstnärer som arbetade med surrealism tyckte om att använda fotografier i sitt konstnärliga arbete. Konstnärer som Brassaï, Henri Cartier-Bresson, André Kertész, Man Ray och Hans Bellmer använde fotografi för att skapa surrealism. De beskrev drömmar, och konstiga händelser som de sa var skapade av människans undermedvetna. Hans Bellmer var en tysk-fransk fotograf och målare som levde 1902 till 1975.

21 Barbara Morgan Vår på Madison Square, 1938 Barbara Morgan Barbara Morgan levde i USA mellan åren 1900 till Bilden heter Vår på Madison Square och är från år Bilden är gjord av flera fotografier lagda på varandra, detta kallas fotomontage. I den stora bilden ser du människor som går ute i snön. I den bilden har hon lagt in två andra fotografier: ett fotografi med en man som går utan skjorta, och ett annat fotografi med tulpaner.

22 Henri Cartier-Bresson Nacho, mexikansk målare, 1934 Henri Cartier-Bresson/Magnum Photos/IBL Bildbyrå Henri Cartier-Bresson var en fransk fotograf som levde mellan åren 1908 och Han tyckte att det viktigaste för fotografen var att fånga ett speciellt ögonblick med kameran. Denna bild är tagen i Mexiko Henri Cartier-Bresson brukar kallas fotojournalistikens fader. Tillsammans med Robert Capa och andra fotografer grundade han 1947 Magnum, det första fotokooperativet.

23 Del 3. Skrivet i ljus (tiden ) August Sander Boxare, 1928 Konditor, 1928 August Sander var en tysk fotograf som föddes år 1876 och dog På 1910-talet började han med sitt livs stora arbete: Människor i det tjugonde århundradet. August Sanders svartvita porträtt visar olika människor från olika delar av det tyska samhället under första halvan av 1900-talet. August Sander visade hur det moderna samhället fungerade och hur olika människor gjorde olika saker i samhället. Bönderna såg till att det fanns mat, yrkesmän som soldater, bagare och advokater skötte andra viktiga delar av samhället. En egen grupp var konstnärerna, musikerna, poeterna och revolutionärerna, de som ville ändra på samhället. Nazisterna tog makten i Tyskland och på 1930-talet tvingade de August Sander att sluta med sitt fotograferande. Nazisterna tyckte att August Sanders bilder inte visade den rätta ariska människotypen. Sander tog fler än 600 bilder av människor. Här kan du se ungefär 40 av hans bilder, som visar allt ifrån boxare, cirkusartister till en konditor.

24 Piktorialismen Henry B. Goodwin Gustaf Adolfs torg från Regeringsgatan, 1918 Inom konst finns olika stilar. Inom fotografin finns en stil som kallades Piktorialism från 1890-talets slut fram till 1920-talet. Piktorialismen kallades konstnärstiden i Sverige. Henry B. Goodwin var född i Tyskland 1878 och flyttade till Sverige i början av 1900-talet. Han blev känd för sina porträtt av konstnärer och konstnärer och mjuka, rökiga stockholmsbilder. Men det är kanske hans nakenbilder som är de mest intressanta bilderna. Henry B. Goodwin använde då mjuk skärpa och olika effekter.

25 Julia Margaret Cameron Bergnymfen, ljuva frihet, 1866 Den engelska fotografen Julia Margaret Cameron föddes i Indien år 1815 och dog år Hon var 48 år när hon fick en kamera av sin dotter och började fotografera. Under 10 år tog hon bilder av mer eller mindre kända engelska personer. Porträtten gjorde henne till en av de första viktiga porträttfotograferna. Julia Margaret Cameron ville visa människans utsida men också vad människan kände på insidan.

26 Landskap och resor Francis Frith Pyramiderna i Dahshur, från sydväst, 1857 De allra första fotograferna tog ofta bilder på landskap, natur och berömda platser. Bilderna var minnen från fotografernas resor och ett sätt att visa andra människor bilder av spännande platser, andra länder och olika folk. När allt fler människor började att resa som turister ville också allt fler människor ha bilder av de platser som de rest till. Många fotografer kunde börja tjäna pengar på att fotografera kända platser. Guillaume Berggren levde och arbetade i den turkiskas staden Konstantinopel som idag heter Istanbul. Under 1880-talet fotograferade han de mest kända platserna i Konstantinopel. Den som blev mest känd på att fotografera berömda platser var Francis Frith. Francis Frith hade en egen bokfirma som sålde många böcker med bilder från länderna Egypten, Palestina och Syrien.

27 Carleton E. Watkins Vy från flod Cathedral Rocks, 1861 Ansel Adams Månen och Half Dome, 1960 Många fotografer var också intresserade av att fotografera den amerikanska västern. Carleton E. Watkins tog stora fotografier av landskap i mitten av 1800-talet. Den idag mycket kände amerikanske fotografen Ansel Adams tyckte mycket om Watkins landskapsbilder och fortsatta att ta sådana bilder under 1940-talet och framåt.

28 Experiment Eadweard Muybridge Djur i rörelse, Plåt 6. Ur Serien Djur i rörelse, 1887 Fotograferna provade hela tiden nya sätt att arbeta med fotografi. De uppfann också nya sätt att få fram bilder. Här kan du se fotografier tagna med stereoskop, röntgenbilder, flygbilder och exempel på tidiga färgbilder. Vi visar också Moderna Museets äldsta fotografier från tidigt 1840-tal av William Henry Fox Talbot. Eadweard Muybridges berömda bilder av rörelse är från åren 1872 till Han satte upp flera kameror på en rad. Bilderna kunde då visa att en häst har alla sin fyra hovar i luften en kort stund när den galopperar. Roger Fenton var en av de första fotografer som arbetade som journalist med sin kamera. Han följde den engelska armén under Krimkriget som var mellan åren 1853 och 1856.

29 Nils Strindberg Andréexpeditionens ballong Örnen, strax efter landningen på isen, 14 juli Ur serien Ingenjör Andrées luftfärd Oscar Gustave Rejlander Två livsvägar, 1857 Nils Strindberg var fotograf när Salomon August Andrée flög över Nordpolen med luftballong år Expeditionen slutade med katastrof. Trettio år senare hittade man de döda kropparna, och Strindbergs kamera. John Hertzberg lyckades framkalla de gamla filmerna och sedan göra ett femtiotal fotografier. Bilden Två livsvägar från år 1857 visar en far som berättar för sina två söner om hur livet kan bli på olika sätt. Bilden är gjord av flera olika negativ och de olika bilderna är ihopsatta till en enda bild. Han som tog bilden var född i Sverige 1813 och hette Oscar Gustave Rejlander. Han blev mycket känd för den här bilden.

30 De allra första fotograferna G Felix Nadar Giacchino Rossini, 1858 De allra första fotograferna tog oftast porträttbilder, bilder på människors ansikten. I Moderna Museets samling finns porträtt från den skotska staden Edinburgh från mitten av 1800-talet. Porträtten är gjorda av Robert Adamson och David Octavius Hill. I samlingen finns också Félix Tournachon Nadars berömda porträtt av franska författare och skådespelare. Fotografin började på allvar i Frankrike år Då uppfann Louis Jacques Mandé Daguerre den fotografiska tekniken daguerrotypin. Året efter fanns Daguerres bok om hans nya teknik på sex språk. Johan Wilhelm Bergström var en av Sveriges bästa daguerreotypister. Han tog porträtt av människor men också bilder av sin trädgård. Daguerreotypin gav mycket skarpa bilder och blev därför viktig när fotograferna skulle ta porträtt. Men fotograferna kunde bara ta en enda bild och bilden blev spegelvänd, bak och fram.

31 David Octavius Hill Lady Mary Hamilton-Campell, Edinburgh, 1843 Vid samma tid som Daguerreotypin kom provade William Henry Fox Talbot i England med olika lösningar av silversalter på papper. I mitten av 1830-talet lyckades han få fram en negativ bild på ett ljuskänsligt papper i kameran. Han hade uppfunnit negativet. Fotografi var från början något mycket dyrt och ovanligt men blev snabbt vanligt. Visitkort är små papperskort med en persons namn på. På 1850-talet kom visitkort med porträtt på. Carl Jacob Malmbergs två album med visitkortsporträtt visar hur människorna på den tiden klädde sig och vad de hade för yrke. På den tiden kunde människor köpa kända personers visitkort i affärer. Att vara porträttfotograf med egen studio blev tidigt ett kvinnoyrke. Några av de mest kända fotograferna i Stockholm var Rosalie Sjöman och Bertha Valerius.

32 Information för våra besökare Mat Moderna Museet har en restaurang, ett café och en espressobar. Har du egen matsäck med dig kan du äta den på plan 1. Där finns platser för 30 personer. Handikapptoalett, rullstolar och hissar Museet har handikapptoalett. Du kan låna rullstol. Det finns inga trösklar i museet. Det finns skötrum med skötbord. Du kan låna sittvagn. Det finns hiss mellan våningarna. Garderob Det finns skåp där du kan låsa in värdefulla saker. Det finns garderob, men ingen vaktar kläderna i garderoben. Visningar på andra språk Du kan boka visning på teckenspråk och visning för synskadade. Det finns en Audioguide på flera språk. Då lyssnar du i hörlurar på en guide som berättar om konsten. Du lånar den gratis i entrékassan.

33 Hörselslingor Det finns hörslinga i entrékassa, biograf och auditorium. Det finns en hals-slinga till Audioguiden som du kan i kassan i museets entré. Museivärdar Det finns personer som arbetar som museivärdar. Museivärdarna finns överallt på museet och svarar gärna på frågor. Parkering Det finns parkeringsplatser utanför entrén från sjösidan. Det finns handikapplatser både utanför huvudentrén och entrén från sjösidan. Produktion: Helena Åberg Textbearbetning: Centrum för lättläst

34 Museet är öppet Moderna Museet är öppet på tisdagar mellan klockan och Under utställningen Turner, Monet, Twombly (tom 15 januari 2012) kvällsöppet även torsdagar mellan kl och På onsdagar till söndagar har vi öppet mellan klockan och Måndagar är museet stängt. Vad kostar det? Det är gratis för alla som är yngre än 18 år och för elever på gymnasiet och SFI-grupper som har en lärare med sig. För vuxna kostar det 100 kronor och för pensionärer och studenter kostar det 80 kronor. Så åker du till Moderna Museet Moderna Museet ligger på Skeppsholmen i Stockholm. Du kan åka till museet med buss 65 från Centralstationen. Du kan ta tunnelbana till Kungsträdgården och gå över bron till Skeppsholmen. Du kan åka med Djurgårdsfärjan från Slussen eller Djurgården till Skeppsholmen. Telefonnummer till Moderna Museet Telefonnumret till oss och du kan ringa måndagar till fredagar. Telefonnumret till informationsdisken är Dit kan du ringa när museet är öppet tisdagar till söndagar. Moderna Museet på internet På kan du läsa mer om vad som händer på museet, vilka utställningar som vi visar och när du kan gå på våra visningar tillsammans med en guide.

Kortfattat om Moderna Museet och foto. Lättläst på Moderna Museet

Kortfattat om Moderna Museet och foto. Lättläst på Moderna Museet Kortfattat om Moderna Museet och foto Lättläst på Moderna Museet Carleton E Watkins, Del av mammutträdet Grizzly Giant (Grizzlyjätten) i Mariposa Grove, 10 meter i diameter 1861. Teknik: Albuminsilverfotografi

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk

Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk Karta Moderna Museet Till Plan 1 och 2 Med stöd av: Välkommen till Moderna Museet! Moderna Museet visar konst från år 1900 till idag. Här kan du se

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. En annan historia Fotografi ur Moderna Museets samling 2011

LÄRARHANDLEDNING. En annan historia Fotografi ur Moderna Museets samling 2011 LÄRARHANDLEDNING En annan historia Fotografi ur Moderna Museets samling 2011 Handledningen riktar sig i första hand till lärare i åk 7 9 och gymnasiet Hiroshi Sugimoto, Gula havet, Cheju 1992, 1992 Hiroshi

Läs mer

Välkommen till Moderna Museet!

Välkommen till Moderna Museet! Välkommen till Moderna Museet! Moderna Museet visar konst från år 1900 till idag. Här kan du se målningar, skulpturer, fotografier och videokonst av svenska och utländska konstnärer. Moderna Museet visar

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Artisten Eagle-Eye Cherry.

Artisten Eagle-Eye Cherry. Artisten Eagle-Eye Cherry. Kamera&Bild Nr2 Ulf Lundell, artist och författare, fotograferad 1990. Porträttören Utan knussel fångar Ulla Montan en bit av en människas själ i sina porträtt. Hon äger styrkan

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat.

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat. Göteborg 1988-05-11 ERNA OCH VICTOR HASSELBLADS STIFTELSE Till redaktionen Hasselbladstiftelsen utdelar i år för åttonde gången det internationella fotopriset, som väckt stort intresse världen över. Pristagare

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso Välkomna till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk av i Moderna Museets samling. Gå tillsammans hela klassen. Behöver du hjälp med något, fråga Moderna Museets värdar. De berättar gärna om

Läs mer

Foto: Karolina Henke PROGRAM HÖST/VINTER 2015 2016.

Foto: Karolina Henke PROGRAM HÖST/VINTER 2015 2016. Foto: Karolina Henke PROGRAM HÖST/VINTER 2015 2016. JOHN HALLMÉN MINIMONSTER 21 maj 23 augusti I John Hallméns fotografier får vi uppleva krypens värld i makroperspektiv. Närgångna och kraftigt uppförstorade

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02

Porträtt. Om du undrar något, hör av dig till Karolina, konstpedagog på Falsterbo konsthall. karolina.rashwane@vellinge.se, eller 040-42 55 02 Porträtt Detta är ett utlåningsmaterial från Falsterbo konsthall på tema porträtt. Syftet med mappen är inspirera till att betrakta, upptäcka, prata och skapa. Det finns inget rätt eller fel, bara oändliga

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild galleri benjamin goss Andas gammalt och nytt Benjamin Goss är fotografen som tjänar sitt uppehälle med digitalkameran, men som älskar det bristfälliga som en trasig storformatskamera

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

Fotografierna är lite som mina barn Hon har tidigare blivit

Fotografierna är lite som mina barn Hon har tidigare blivit Mänskligt Bildextra Söndags fotograf Maria Östlin har levererat många kändisfotografier till er läsare under årens lopp. Här bjuder hon på en exklusiv förhandstitt ur sin kommande utställning. Text: Agneta

Läs mer

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl

Måndag, onsdag, fredag söndag kl tisdag och torsdag kl ÖppEttIDEr Måndag, onsdag, fredag söndag kl 10 18. tisdag och torsdag kl 10 20. ENtréAvGIFt 100 kr ordinarie pris, 80 kr för studerande, pensionärer och grupper om fler än 15 personer. Fri entré för barn

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Är fotoredigering en bra sak? Alexander wang och H&Ms kollektion

Är fotoredigering en bra sak? Alexander wang och H&Ms kollektion Konst tidningen Alexander wang och H&Ms kollektion Är fotoredigering en bra sak? Ledare Förra månaden, såg människor som var på Place Vendôme i Paris, ett mycket kontroversiellt verk : The Tree av Paul

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Niki de Saint Phalle Stockholm 2011

Niki de Saint Phalle Stockholm 2011 Niki de Saint Phalle Stockholm 2011 Niki de Saint Phalle Det är modigt av Kent Belenius att göra en utställning av Niki de Saint Phalles konst. Hela Galerie Bel Art kunde lätt rymmas i armen på en av Nikis

Läs mer

SOMMAR PÅ MUSEET OCH DISAGÅRDEN 2016

SOMMAR PÅ MUSEET OCH DISAGÅRDEN 2016 SOMMAR PÅ MUSEET OCH DISAGÅRDEN 2016 Upplandsmuseet är länsmuseum för Uppsala län. Vi vill spegla en levande, engagerande kulturhistoria som ställer frågor om nutid och framtid. Centralt i Uppsala, mitt

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Välkommen till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk i Moderna Museets samling. Följer ni dem så ser ni konst från slutet av 1800-talet fram till

Läs mer

Uppfinnande av kameran

Uppfinnande av kameran Uppfinnande av kameran Under 1500-talet upptäckte man ett fenomen som senare skulle leda till uppfinnandet av kameran. Man gjorde en upptäckt i ett rum som var helt mörklagt med ett litet hål i väggen.

Läs mer

Kvinnor och män i surrealism

Kvinnor och män i surrealism Kvinnor och män i surrealism Linnéa Jonsson Karin och Anna Klass 9 År 2010 Innehållsförteckning Kvinnor och män i surrealism 1 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte, frågeställning, metod

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

EN URBAN TIDSÅLDER FOTOGRAFER HAR I

EN URBAN TIDSÅLDER FOTOGRAFER HAR I Galleri sid Kamera&Bild Nr 6 EN URBAN TIDSÅLDER Med imponerande bilder av asiatiska storstäder vill den tyske fotografen Peter Bialobrzeski berätta livet här och nu. Jag vill inte förbättra världen på

Läs mer

(Det här är Roundhay Park som är en stor park i Leeds)

(Det här är Roundhay Park som är en stor park i Leeds) (Det här är Roundhay Park som är en stor park i Leeds) Barn och fritidsprogrammet Sabina Dahlström BF2C 2007 Boende Jag bodde i en underbar familj. Det var pappan som heter Simon och mamman som heter Helen.

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild Kornig galleri markus jenemark kärlek och landsbygdsångest Familjen och lilla Hjo är Markus Jenemarks motivvärld. Här hittar han den stämning som hans bilder bygger på. Och här har

Läs mer

Dansa Salsa En kurs för dig som bor i gruppbostad eller arbetar på daglig verksamhet.

Dansa Salsa En kurs för dig som bor i gruppbostad eller arbetar på daglig verksamhet. Dansa Salsa En kurs för dig som bor i gruppbostad eller arbetar på daglig verksamhet. Välkommen på Salsakurs. Salsa är en dans från Cuba som dansas över hela världen. Klicka här så får du se en film om

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum funderingsfrågor och uppgifter inom svenska, samhälle och bild

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum funderingsfrågor och uppgifter inom svenska, samhälle och bild en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Graffitins historia funderingsfrågor och uppgifter inom svenska, samhälle och bild Ämne: Svenska, SVA, SFI, Bild, Samhällskunskap, Media

Läs mer

Lättläst svenska. FOTO: Fanny Oldenburg.

Lättläst svenska. FOTO: Fanny Oldenburg. Lättläst svenska Utställningen handlar om musik-instrument i olika länder. Olika instrument är viktiga i olika länder. De är symboler för sitt land. De är national-symboler. 1 Alla länder har en national-sång.

Läs mer

Vad får jag fotografera?

Vad får jag fotografera? Vad får jag fotografera? Vad får man fotografera? Jag tänker gå igenom olika situationer som man kan hamna i och se vad lagen säger. Ibland kommer jag att ange de lagparagrafer som gäller på följande sätt;

Läs mer

VEM ÄR RIITTA KALENIUS

VEM ÄR RIITTA KALENIUS VEM ÄR RIITTA KALENIUS Riitta Kalenius är en finsk målare, allround konstnär och designer av interiör och utemöbler. Hon bor i Sverige. I den här artikeln beskriver hon sin konst, sin motivation och sitt

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

Kultur i förskolan, 4-5 år

Kultur i förskolan, 4-5 år Fotograf: Martin Skoog Kultur i förskolan, 4-5 år Våren 2015 Välkommen till vårens kulturprogram! Varmt välkommen till en vår med teater, sång och mycket musikglädje! I vår får vi uppleva spännande föreställningar

Läs mer

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Robert Rauschenberg, Monogram, 1955-59 Estate of Robert Rauschenberg/BUS 2012, Stockholm/VAGA, NY. Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Välkomna till visningar och verkstad

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Bröllopspriser 2015-2016

Bröllopspriser 2015-2016 LOVE BY Emelie Ohlsson Bröllopspriser 2015-2016 Det finns fotografer som vet hur man tekniskt hanterar en kamera, sedan finns det fotografer som också är konstnärer som har en förmåga att fånga de där

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

En annan historia /Another Story

En annan historia /Another Story Del 3/Part 3 En annan historia /Another Story Skrivet i ljus /Written in Light (1840 1930) november februari 2012 /November February 2012 Skrivet i ljus Written in Light Den tredje delen av En annan historia.

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

HANDLEDNING PERFECT GIRL

HANDLEDNING PERFECT GIRL HANDLEDNING PERFECT GIRL TILL PEDAGOGEN Perfect Girl är en kortfilm på fyra minuter utan dialog eller dramatisk handling. Detta gör att den är lämplig att använda som diskussionsunderlag eller introduktion

Läs mer

Lättläst på Moderna Museet

Lättläst på Moderna Museet Kortfattat om Moderna Museet och några av våra konstverk Lättläst på Moderna Museet Alexander Calder, De fyra elementen, 1961 Alexander Calder/Bildupphovsrätt 2016. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet 1 Välkommen

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919

Fakta om: Titel: Skamvrån akvarell ur Ett Hem, ca 1895 Konstnär: Carl Larsson, svensk, 1853 1919 Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2012 Karl XIV Johan Fredric Westin Ulrika Eleonora Jacques D Agar Drottning Kristina Sébastien Bourdon Gustav II Adolf Okänd konstnär Gustav I David Frumerie.

Läs mer

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet!

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet! NIVÅER A1-A2 1. Välj rätt alternativ 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag. A. i B. på C. till D. om 2. -. kommer din fru? Från Italien. A. Vart B. Var C. Varifrån D. Vad 3. Vad kör du bil? En Volvo. A.

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST Kulturrådet, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se Illustration omslag: Lehån

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Önskestad Västerås 2010

Önskestad Västerås 2010 Önskestad Västerås 2010 Ovanför dig ser du fyra flaggor som barn och unga på en fritidsgård i Västerås har tillverkat. Idén är att låta politiker och er stadsbor få ta del av deras åsikter och röster.

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

En film om kvinnor som tar plats i en manlig värld.

En film om kvinnor som tar plats i en manlig värld. En film om kvinnor som tar plats i en manlig värld. Nio Nepalesiska kvinnor får chansen att utbilda sig i ett yrke, som hittills helt och hållet har varit förbehållet män. Kvinnor från hela världen ställer

Läs mer

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017 Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var tidigare två självständiga städer. Buda ligger på vänstra sidan av floden Donau och Pest på den högra. År 1873 blev de till en stad som idag

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

FOTO H E T A S T E P Å K O N S T S C E N E N

FOTO H E T A S T E P Å K O N S T S C E N E N A V : M A R T I N G O O D W I N LA/Hong Kong/Bombay -2011, 80x190 cm. Jacob Felländer, FOTO H E T A S T E P Å K O N S T S C E N E N Intresset för foto som konstform ökar. Höga belopp betalas för berömda

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Kamera&Bild Nr 8. hon dokumenterar. 86 Reportage, Fotograf i Indien

Kamera&Bild Nr 8. hon dokumenterar. 86 Reportage, Fotograf i Indien hon dokumenterar 86 Reportage, Fotograf i Indien Slummen Som många andra kom Anuja Gupta till Bombay för att förverkliga en dröm. Men skillnaden mot de cirka tusen personer som dagligen flyttar till den

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: IDAN 1 Boken handlar om: Det är krig nere i Europa, och många familjer har det väldigt fattigt. Pelle, och hans mamma, har inte kunnat betala hyran på flera veckor. Nu vill Jönsson kasta ut dem på gatan.

Läs mer

Kenneth Gustavsson. Thomas Wågström. Åke Arenhill. Ulrika Linder 6/7-4/8 2013

Kenneth Gustavsson. Thomas Wågström. Åke Arenhill. Ulrika Linder 6/7-4/8 2013 GALLERI FINAL STÄLLER UT I BÄSTEKILLE Kenneth Gustavsson FOTO Thomas Wågström FOTO Åke Arenhill ILLUSTRATIONER Ulrika Linder TECKNINGAR 6/7-4/8 2013 vernissage lördagen den 6 juli kl 11-17 PER LINDSTRÖM,

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

04-11 Blick 05-10-31 17.27 Sida 4. bilder från Slussen

04-11 Blick 05-10-31 17.27 Sida 4. bilder från Slussen 04-11 Blick 05-10-31 17.27 Sida 4 bilder från Slussen Det var vid Slussen jag började fotografera samtal med Gunnar Smoliansky den 27 januari 2005 04-11 Blick 05-10-31 17.27 Sida 5 Fotografier: Gunnar

Läs mer

Gabriella. Innerhållsförteckning

Gabriella. Innerhållsförteckning Innerhållsförteckning Kapitel,1 Gabriella Sid,1 Kapitel,2 Bion Sid,2 Kapitel,3 Smyckesbutiken Sid,3 Kapitel,4 Tjuven Sid,4 Kapitel,5 Selma Sid,5 Kapitel,6 Hamnen Sid,6 Kap,1 Gabriella Hej jag heter Gabriella

Läs mer

sid 16 Kamera & Bild

sid 16 Kamera & Bild sid 16 Kamera & Bild Helen Biström, årets mäktigaste kvinna. porträtt thron ullberg Porträtt på fullt allvar Thron Ullbergs vardagar pendlar mellan möten med den svenska kultureliten och traditionella

Läs mer

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk!

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! Evenemangslista NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! www.konsthantverkarnakarlstad.se Vår förhoppning är att kunder från när och fjärran skall

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Program våren januari kl Art after Work på Passagen Fotografiet och den massproducerade bildens utveckling Gary Svensson,

Program våren januari kl Art after Work på Passagen Fotografiet och den massproducerade bildens utveckling Gary Svensson, Program våren 2017 25 januari kl. 1800 Art after Work på Passagen Fotografiet och den massproducerade bildens utveckling Föreläsare: Gary Svensson, bitr professor och docent i Konstvetenskap och visuell

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

1 av 5 2011-06-16 12.29

1 av 5 2011-06-16 12.29 PROGRAM A-Ö / SVT PLAY / NYHETER HEM //7:00//STOCKHOLM////////////////////////////////////////////////////////////// / Man vill ju lära känna dom, säger Oscar Poulsen som ikväll ställer ut Ett porträtt

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan )

Scary Movie. Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Scary Movie Den här vilan är ingen vanlig! I 2000år har vilan varit ägd av en person. (För 2000år sedan ) Det var en varm morgon då personen byggde denna vila. Hans son fyllde 18år idag. Han skulle få

Läs mer