Om utställningen En annan historia På lättläst svenska

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om utställningen En annan historia På lättläst svenska"

Transkript

1 Om utställningen En annan historia På lättläst svenska

2 Välkommen till Moderna Museet! Här kan du läsa om Moderna Museet, om vår konst och om den stora utställningen med fotografier som heter En annan historia. Du kan läsa om några av de konstnärer som visar sina fotografer på utställningen. Du kan också läsa lite mer om deras fotografier. Längst bak hittar du information om Moderna Museets öppettider och annat som kan vara bra att veta innan du kommer till oss. Del 1. I kamerans våld. Del 3. Skrivet i ljus. Del 2. Se världen! Bilden på framsidan: foto Albin Dahlström, Moderna Museet Med stöd av:

3 Moderna Museet visar fotografier ur sin stora samling Moderna Museet samlar på modern konst från 1900-talet fram till vår egen tid. Idag har Moderna Museet en mycket stor samling konst. Moderna Museet har inte plats att visa all konst på en gång. Därför visar Moderna Museet bara delar av sin stora samling och byter ut konstverken ofta. Nu visar Moderna Museet fotografier ur museets stora fotosamling fram till februari Miriam Bäckström, Mirrors, 2009 Miriam Bäckström/BUS 2011

4 Moderna Museet Svenska staten äger Moderna Museet och därför kan man säga att alla som är svenska medborgare äger konsten på Moderna Museet. Moderna Museet har nästan 8 tusen målningar och skulpturer i sin samling. I samlingen finns också konstverk som kallas installationer. Museet har också nästan 30 tusen akvareller och grafik. Akvareller är teckningar målade med vattenfärg, och grafik är bilder tryckta på papper. Dessutom har museet 100 tusen fotografier, och flera 100 filmer och videokonstverk. Moderna Museet öppnades år 1958 och blev en viktig plats för ny konst i Sverige. För omkring tio år sedan byggde staten ett nytt och större museum bredvid det gamla museet. Den spanske arkitekten Rafael Moneo ritade den nya byggnaden. G Felix Nadar, Sarah Bernhardt i Pierrot assassin, 1883

5 Utställningen En annan historia Under 1900-talet arbetade konstnärer med många olika frågor som de tyckte var viktiga. Konstnärerna arbetade också på många olika sätt. Moderna Museet visar under år 2011 konstnärer som har arbetat med fotografi. Moderna Museet har en av Europas finaste samlingar av fotografi. Många av de mest kända fotograferna har sina fotografier i museets samling. Här kan du läsa om några fotografier i Moderna Museets samling som vi visar under året. Du kan gå runt som du vill i museet. Museets värdar kan hjälpa dig och svara på dina frågor. Candida Höfer, Louvren i Paris X 2005 Karyatidsalen, 2005 Candida Höfer/BUS 2011

6 Fotografi som konst Människan uppfann fotografiet för mer än 150 år sedan. Sedan dess har fotografer och konstnärer arbetat på många olika sätt med fotografi. Det första svartvita fotografiet togs på 1840-talet och det första färgfotografiet togs på början av 1900-talet. Den första digitalkameran kom år Ett fotografi visar en bild av verkligheten. Bilden skapas när ljus kommer på en ljuskänslig film eller en bildsensor i en kamera. Ordet fotografi kommer från grekiska språkets ord för ljus och skrift. På 1980-talet började allt fler konstnärer att arbeta med fotografi. På 1990-talet blev bilderna större och konstnärerna började använda den nya datortekniken till att skapa ny slags fotografisk konst. Idag är nästan varje människa en fotograf eftersom det är så lätt att fotografera. De flesta människor har en kamera i sin mobiltelefon. Oscar Gustave Rejlander, Två livsvägar, 1857

7 Del 1. I kamerans våld (tiden ) Cindy Sherman Utan titel, 2008 Courtesy of the Artist and Metro Pictures Cindy Sherman är född i USA år 1954 och bor i New York. Hon började måla på universitet, men fortsatte sedan med att fotografera. Cindy Sherman använder alltid sig själv som modell i sina fotografier. Ändå är det inte självporträtt. Hon klär sig till någon annan och skapar en miljö som passar den personen. På det här fotografiet har hon klätt på sig i en röd, blank klänning och sminkat sig mycket. Hon är i en gammaldags miljö, kanske i ett slott eller i en medeltida kyrka? Solfjädern i hennes hand får oss kanske att tänka på Spanien. Fotografiet har en stor guldram likt en gammal målning. I det här rummet finns fler bilder av Cindy Sherman, bland andra hennes berömda Untitled Film Stills, från åren 1977 till 1980.

8 Robert Mapplethorpe Ormkalla, 1988 Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission På den här väggen hänger fler än 50 fotografier. Alla fotografierna är svartvita, utom ett fotografi som är i färg. När bilder hänger så här, många tillsammans och tätt, kallar man det en salongshängning. Så hängdes konst på 1800-talet. Du får själv leta efter bilderna och gå nära för att se varje bild. En konstnär som har flera bilder här på väggen är den amerikanske fotografen Robert Mapplethorpe. Salongshängning, Foto: Albin Dahlström, Moderna Museet

9 Robert Mapplethorpe Man i polyesterkostym, 1980 Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission Tuija Lindstöm Handen, 1983 Tuija Lindström Han föddes år 1946 och dog år Hans bilder visar ofta nakna människor. När Robert Mapplethorpe visade dessa bilder första gången blev människor arga. Robert Mapplethorpe har också tagit bilder av blommor. Även hans bilder av blommor kan få människor att tänka på sex. På salongsväggen ser du många bilder med nakna kroppar. Konstnärer och fotografer har sedan länge tyckt om att göra bilder av nakna människor, till exempel den finska fotografen och konstnären Tuija Lindström.

10 Samuel Fosso Utan titel, ur serien Noir & Blanc Années 70, Samuel Fosso Samuel Fosso är född i det afrikanska landet Kamerun år När han var 13 år började han arbeta åt en fotograf i en fotostudio. Några år senare öppnade han sin egen fotostudio. Redan när han var 16 år började han att ta bilder av sig själv. Han vill ta reda på vem han är och vem han kan vara eller vem han vill vara. Han skapar ett rum där han prövar olika roller. Han har kallats mannen med tusen ansikten.

11 Eva Klasson Titel saknas, ur serien Le troisième angle, 1976 Eva Klasson Eva Klasson är född år 1947 i Sverige. När hon var 22 år flyttade hon till Paris. Den här serien av bilder heter på franska Le troisième angle. Det betyder Den tredje vinkeln. På bilderna använder Eva Klasson tre olika sätt att se på sin egen kropp. Hon riktade kameran mot delar av sin egen kropp utan att se in i kameran. Hon använde kameran som ett vittne, en person som ser på när något händer. Alla bilder är tagna i samma rum och i samma ljus. Bilderna handlar inte om Eva Klasson. De handlar istället om att vara en kropp och att finnas i kroppen. Tillsammans med varje bild har hon satt upp ett papper och ofta skrivit några ord, på svenska eller franska. Bilderna är från år 1976.

12 Nya landskap Thomas Ruff Hus nummer 9, 1989 Thomas Ruff/BUS 2011 Thomas Ruff är född i Tyskland år När han var ung började han att fotografera hemma hos sin familj, sin släkt och sina vänner. Han fotograferade rummen som de var och ändrade inget i dem. Sedan ville han också fotografera utsidan på husen. Han fotograferade husen när det inte var några moln på himlen. Ruff började arbeta med några bilder i ett datorprogam för att skapa den bild han ville ha. I datorn kunde han ta bort en gatuskylt eller ett öppet fönster som störde bilden. Ruff ville att fotografierna skulle vara stora. Med hjälp av ny datateknik kunde han göra det.

13 Abstraktion Man Ray Rayogram, 1923 Man Ray trust Man Ray var amerikan och levde mellan åren 1890 och Han bodde under lång tid i Paris och dog där. I den här bilden använde han ingen kamera utan la saker direkt på ett papper som var känsligt för ljus. Så skapade han mönster och skuggor på pappret. Detta fotografi heter Rayogram och är från 1923.

14 Del 2. Se världen! (tiden ) Catharina Gotby Utan titel. Ur serien Människor på mentalsjukhus, Catharina Gotby/BUS 2011 Många fotografer vill berätta om vardagshändelser, vanliga platser och vanliga människor med sina fotografier. Vissa fotografer arbetar hela sitt liv med att visa samhällets orättvisor i sina bilder. Fotograferna lever ofta med andra människor under lång tid för att kunna fotografera människornas liv. Men för att samtidigt kunna få pengar att leva på har fotograferna också tagit bilder som de kan tjäna pengar på. De har då arbetat med reklamfotografering och modefotografering till exempel. Många gånger kan man se att fotografernas olika bilder, de av verkligheten och de med reklamen och mode börjar likna varandra.

15 Nan Goldin Par i säng, Chicago, 1977 Nan Goldin Nan Goldin föddes år 1953 i USA. Hon började fotografera på 1970-talet. Hon ville fotografera sina vänner och sin familj. Sedan dess har hon fotograferat nästan allt hon sett. Hon har fotograferat drogmissbrukare, transvestiter och dragqueens. Hon beskriver inte dessa människor som annorlunda utan hon ser dem som lika henne själv. Bilderna är hennes dagbok. och när du ser hennes bilder lär du känna hennes vänner och deras historier. Goldin går nära de människor hon fotograferar, Hon har med sig sin kamera på fester, på toaletten, i sängen. Även om det verkar som hon tagit bilderna fort så kan man se att hon planerat bilden noga.

16 Christer Strömholm Gina och Nana, Paris, Christer Strömholm Estate Christer Strömholm levde mellan åren 1918 och Många andra svenska fotografer har lärt sig mycket av Christer Strömholms bilder. Han började fotografera på 1940-talet. Under och 60-talen levde han i Paris. Han gick ut på gatorna med sin kamera och fotograferade de människor han mötte. Strömholm fotograferade människor som levde utanför samhället, de utstötta och annorlunda människorna. Bland annat fotograferade han transexuella personer som rörde sig runt Place Blanche i Paris.

17 Irving Penn Irving Penn föddes år 1917 och dog Han arbetade alltid i en studio för att kunna ha full kontroll över det som han fotograferade. Under alla år som han fotograferade blev han tekniskt mycket duktig på att fotografera. Han fotograferade reklambilder och modebilder men också vackra bilder av saker eller porträtt av kända och okända människor. Irving Penn arbetade från mitten av 1940-talet åt modetidningen Vogue där hans mode- och reklambilder var ovanliga eftersom de var så rena och enkla. Han är den tiden mest kända modefotograf. Diane Arbus Diane Arbus levde mellan åren 1923 och Hennes fotografier av ovanliga och utstötta människor retade många människor. Människor började diskutera om en fotograf fick fotografera vad som helst. Många fotografer som kom efter Diane Arbus ville fotografera som hon gjorde. Hennes sätt att fotografera passade också de nya tidningar som kom vid den tiden. Diane Arbus är en av 1900-talets mest kända fotografer.

18 Bilder som journalistik Julia Pirotte Återförening i motståndsrörelsen, 1944 Julia Pirotte I mitten av 1900-talet började allt fler människor att köpa och läsa tidningar. De nya stora tidningarna som startade började också använda bilder på ett nytt sätt. De stora tidningarna beställde fotografier från hela världen och människor blev intresserande av att läsa reportage med bilder. Vid den här tiden kom också den nya småbildskameran som var lätt att ta med sig när man reste. Under 1930-talet började fotografer att ta nya slags bilder. De ville visa hur verkligheten var och de ville visa orättvisor. Journalister och fotografer reste tillsammans till olika platser i världen där det hände något som de ville berätta om, ofta till krig. Fotografer som Henri Cartier-Bresson, Julia Pirotte och Robert Capa tog bilder som fick människor att förstå vad som hände i världen. De fotograferade under spanska inbördeskriget och det Andra världskriget.

19 Marc Riboud Fredsmarsch Washington D.C, 1967 Marc Riboud På den tiden såg man fotografiet som en sann bild av verkligheten. Men när Vietnamkriget startade på 1960-talet började många människor tycka att det var fel att fotografera människor som hade det svårt. Många tyckte också att människorna som blev fotograferade skulle få ge sin egen bild av verkligheten.

20 Surrealistiskt fotografi Hans Bellmer Titel saknas. Ur serien La Pupée, ca 1935 Hans Bellmer/BUS 2011 I konsten finns olika stilar som konstnärer arbetar med under olika tider i historien. Surrealismen är en stil som växte fram i början av 1900-talet. Många konstnärer som arbetade med surrealism tyckte om att använda fotografier i sitt konstnärliga arbete. Konstnärer som Brassaï, Henri Cartier-Bresson, André Kertész, Man Ray och Hans Bellmer använde fotografi för att skapa surrealism. De beskrev drömmar, och konstiga händelser som de sa var skapade av människans undermedvetna. Hans Bellmer var en tysk-fransk fotograf och målare som levde 1902 till 1975.

21 Barbara Morgan Vår på Madison Square, 1938 Barbara Morgan Barbara Morgan levde i USA mellan åren 1900 till Bilden heter Vår på Madison Square och är från år Bilden är gjord av flera fotografier lagda på varandra, detta kallas fotomontage. I den stora bilden ser du människor som går ute i snön. I den bilden har hon lagt in två andra fotografier: ett fotografi med en man som går utan skjorta, och ett annat fotografi med tulpaner.

22 Henri Cartier-Bresson Nacho, mexikansk målare, 1934 Henri Cartier-Bresson/Magnum Photos/IBL Bildbyrå Henri Cartier-Bresson var en fransk fotograf som levde mellan åren 1908 och Han tyckte att det viktigaste för fotografen var att fånga ett speciellt ögonblick med kameran. Denna bild är tagen i Mexiko Henri Cartier-Bresson brukar kallas fotojournalistikens fader. Tillsammans med Robert Capa och andra fotografer grundade han 1947 Magnum, det första fotokooperativet.

23 Del 3. Skrivet i ljus (tiden ) August Sander Boxare, 1928 Konditor, 1928 August Sander var en tysk fotograf som föddes år 1876 och dog På 1910-talet började han med sitt livs stora arbete: Människor i det tjugonde århundradet. August Sanders svartvita porträtt visar olika människor från olika delar av det tyska samhället under första halvan av 1900-talet. August Sander visade hur det moderna samhället fungerade och hur olika människor gjorde olika saker i samhället. Bönderna såg till att det fanns mat, yrkesmän som soldater, bagare och advokater skötte andra viktiga delar av samhället. En egen grupp var konstnärerna, musikerna, poeterna och revolutionärerna, de som ville ändra på samhället. Nazisterna tog makten i Tyskland och på 1930-talet tvingade de August Sander att sluta med sitt fotograferande. Nazisterna tyckte att August Sanders bilder inte visade den rätta ariska människotypen. Sander tog fler än 600 bilder av människor. Här kan du se ungefär 40 av hans bilder, som visar allt ifrån boxare, cirkusartister till en konditor.

24 Piktorialismen Henry B. Goodwin Gustaf Adolfs torg från Regeringsgatan, 1918 Inom konst finns olika stilar. Inom fotografin finns en stil som kallades Piktorialism från 1890-talets slut fram till 1920-talet. Piktorialismen kallades konstnärstiden i Sverige. Henry B. Goodwin var född i Tyskland 1878 och flyttade till Sverige i början av 1900-talet. Han blev känd för sina porträtt av konstnärer och konstnärer och mjuka, rökiga stockholmsbilder. Men det är kanske hans nakenbilder som är de mest intressanta bilderna. Henry B. Goodwin använde då mjuk skärpa och olika effekter.

25 Julia Margaret Cameron Bergnymfen, ljuva frihet, 1866 Den engelska fotografen Julia Margaret Cameron föddes i Indien år 1815 och dog år Hon var 48 år när hon fick en kamera av sin dotter och började fotografera. Under 10 år tog hon bilder av mer eller mindre kända engelska personer. Porträtten gjorde henne till en av de första viktiga porträttfotograferna. Julia Margaret Cameron ville visa människans utsida men också vad människan kände på insidan.

26 Landskap och resor Francis Frith Pyramiderna i Dahshur, från sydväst, 1857 De allra första fotograferna tog ofta bilder på landskap, natur och berömda platser. Bilderna var minnen från fotografernas resor och ett sätt att visa andra människor bilder av spännande platser, andra länder och olika folk. När allt fler människor började att resa som turister ville också allt fler människor ha bilder av de platser som de rest till. Många fotografer kunde börja tjäna pengar på att fotografera kända platser. Guillaume Berggren levde och arbetade i den turkiskas staden Konstantinopel som idag heter Istanbul. Under 1880-talet fotograferade han de mest kända platserna i Konstantinopel. Den som blev mest känd på att fotografera berömda platser var Francis Frith. Francis Frith hade en egen bokfirma som sålde många böcker med bilder från länderna Egypten, Palestina och Syrien.

27 Carleton E. Watkins Vy från flod Cathedral Rocks, 1861 Ansel Adams Månen och Half Dome, 1960 Många fotografer var också intresserade av att fotografera den amerikanska västern. Carleton E. Watkins tog stora fotografier av landskap i mitten av 1800-talet. Den idag mycket kände amerikanske fotografen Ansel Adams tyckte mycket om Watkins landskapsbilder och fortsatta att ta sådana bilder under 1940-talet och framåt.

28 Experiment Eadweard Muybridge Djur i rörelse, Plåt 6. Ur Serien Djur i rörelse, 1887 Fotograferna provade hela tiden nya sätt att arbeta med fotografi. De uppfann också nya sätt att få fram bilder. Här kan du se fotografier tagna med stereoskop, röntgenbilder, flygbilder och exempel på tidiga färgbilder. Vi visar också Moderna Museets äldsta fotografier från tidigt 1840-tal av William Henry Fox Talbot. Eadweard Muybridges berömda bilder av rörelse är från åren 1872 till Han satte upp flera kameror på en rad. Bilderna kunde då visa att en häst har alla sin fyra hovar i luften en kort stund när den galopperar. Roger Fenton var en av de första fotografer som arbetade som journalist med sin kamera. Han följde den engelska armén under Krimkriget som var mellan åren 1853 och 1856.

29 Nils Strindberg Andréexpeditionens ballong Örnen, strax efter landningen på isen, 14 juli Ur serien Ingenjör Andrées luftfärd Oscar Gustave Rejlander Två livsvägar, 1857 Nils Strindberg var fotograf när Salomon August Andrée flög över Nordpolen med luftballong år Expeditionen slutade med katastrof. Trettio år senare hittade man de döda kropparna, och Strindbergs kamera. John Hertzberg lyckades framkalla de gamla filmerna och sedan göra ett femtiotal fotografier. Bilden Två livsvägar från år 1857 visar en far som berättar för sina två söner om hur livet kan bli på olika sätt. Bilden är gjord av flera olika negativ och de olika bilderna är ihopsatta till en enda bild. Han som tog bilden var född i Sverige 1813 och hette Oscar Gustave Rejlander. Han blev mycket känd för den här bilden.

30 De allra första fotograferna G Felix Nadar Giacchino Rossini, 1858 De allra första fotograferna tog oftast porträttbilder, bilder på människors ansikten. I Moderna Museets samling finns porträtt från den skotska staden Edinburgh från mitten av 1800-talet. Porträtten är gjorda av Robert Adamson och David Octavius Hill. I samlingen finns också Félix Tournachon Nadars berömda porträtt av franska författare och skådespelare. Fotografin började på allvar i Frankrike år Då uppfann Louis Jacques Mandé Daguerre den fotografiska tekniken daguerrotypin. Året efter fanns Daguerres bok om hans nya teknik på sex språk. Johan Wilhelm Bergström var en av Sveriges bästa daguerreotypister. Han tog porträtt av människor men också bilder av sin trädgård. Daguerreotypin gav mycket skarpa bilder och blev därför viktig när fotograferna skulle ta porträtt. Men fotograferna kunde bara ta en enda bild och bilden blev spegelvänd, bak och fram.

31 David Octavius Hill Lady Mary Hamilton-Campell, Edinburgh, 1843 Vid samma tid som Daguerreotypin kom provade William Henry Fox Talbot i England med olika lösningar av silversalter på papper. I mitten av 1830-talet lyckades han få fram en negativ bild på ett ljuskänsligt papper i kameran. Han hade uppfunnit negativet. Fotografi var från början något mycket dyrt och ovanligt men blev snabbt vanligt. Visitkort är små papperskort med en persons namn på. På 1850-talet kom visitkort med porträtt på. Carl Jacob Malmbergs två album med visitkortsporträtt visar hur människorna på den tiden klädde sig och vad de hade för yrke. På den tiden kunde människor köpa kända personers visitkort i affärer. Att vara porträttfotograf med egen studio blev tidigt ett kvinnoyrke. Några av de mest kända fotograferna i Stockholm var Rosalie Sjöman och Bertha Valerius.

32 Information för våra besökare Mat Moderna Museet har en restaurang, ett café och en espressobar. Har du egen matsäck med dig kan du äta den på plan 1. Där finns platser för 30 personer. Handikapptoalett, rullstolar och hissar Museet har handikapptoalett. Du kan låna rullstol. Det finns inga trösklar i museet. Det finns skötrum med skötbord. Du kan låna sittvagn. Det finns hiss mellan våningarna. Garderob Det finns skåp där du kan låsa in värdefulla saker. Det finns garderob, men ingen vaktar kläderna i garderoben. Visningar på andra språk Du kan boka visning på teckenspråk och visning för synskadade. Det finns en Audioguide på flera språk. Då lyssnar du i hörlurar på en guide som berättar om konsten. Du lånar den gratis i entrékassan.

33 Hörselslingor Det finns hörslinga i entrékassa, biograf och auditorium. Det finns en hals-slinga till Audioguiden som du kan i kassan i museets entré. Museivärdar Det finns personer som arbetar som museivärdar. Museivärdarna finns överallt på museet och svarar gärna på frågor. Parkering Det finns parkeringsplatser utanför entrén från sjösidan. Det finns handikapplatser både utanför huvudentrén och entrén från sjösidan. Produktion: Helena Åberg Textbearbetning: Centrum för lättläst

34 Museet är öppet Moderna Museet är öppet på tisdagar mellan klockan och Under utställningen Turner, Monet, Twombly (tom 15 januari 2012) kvällsöppet även torsdagar mellan kl och På onsdagar till söndagar har vi öppet mellan klockan och Måndagar är museet stängt. Vad kostar det? Det är gratis för alla som är yngre än 18 år och för elever på gymnasiet och SFI-grupper som har en lärare med sig. För vuxna kostar det 100 kronor och för pensionärer och studenter kostar det 80 kronor. Så åker du till Moderna Museet Moderna Museet ligger på Skeppsholmen i Stockholm. Du kan åka till museet med buss 65 från Centralstationen. Du kan ta tunnelbana till Kungsträdgården och gå över bron till Skeppsholmen. Du kan åka med Djurgårdsfärjan från Slussen eller Djurgården till Skeppsholmen. Telefonnummer till Moderna Museet Telefonnumret till oss och du kan ringa måndagar till fredagar. Telefonnumret till informationsdisken är Dit kan du ringa när museet är öppet tisdagar till söndagar. Moderna Museet på internet På kan du läsa mer om vad som händer på museet, vilka utställningar som vi visar och när du kan gå på våra visningar tillsammans med en guide.

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk

Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk Lättläst om Moderna Museet och några av våra konstverk Karta Moderna Museet Till Plan 1 och 2 Med stöd av: Välkommen till Moderna Museet! Moderna Museet visar konst från år 1900 till idag. Här kan du se

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. En annan historia Fotografi ur Moderna Museets samling 2011

LÄRARHANDLEDNING. En annan historia Fotografi ur Moderna Museets samling 2011 LÄRARHANDLEDNING En annan historia Fotografi ur Moderna Museets samling 2011 Handledningen riktar sig i första hand till lärare i åk 7 9 och gymnasiet Hiroshi Sugimoto, Gula havet, Cheju 1992, 1992 Hiroshi

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso Välkomna till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk av i Moderna Museets samling. Gå tillsammans hela klassen. Behöver du hjälp med något, fråga Moderna Museets värdar. De berättar gärna om

Läs mer

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat.

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat. Göteborg 1988-05-11 ERNA OCH VICTOR HASSELBLADS STIFTELSE Till redaktionen Hasselbladstiftelsen utdelar i år för åttonde gången det internationella fotopriset, som väckt stort intresse världen över. Pristagare

Läs mer

Foto: Karolina Henke PROGRAM HÖST/VINTER 2015 2016.

Foto: Karolina Henke PROGRAM HÖST/VINTER 2015 2016. Foto: Karolina Henke PROGRAM HÖST/VINTER 2015 2016. JOHN HALLMÉN MINIMONSTER 21 maj 23 augusti I John Hallméns fotografier får vi uppleva krypens värld i makroperspektiv. Närgångna och kraftigt uppförstorade

Läs mer

Artisten Eagle-Eye Cherry.

Artisten Eagle-Eye Cherry. Artisten Eagle-Eye Cherry. Kamera&Bild Nr2 Ulf Lundell, artist och författare, fotograferad 1990. Porträttören Utan knussel fångar Ulla Montan en bit av en människas själ i sina porträtt. Hon äger styrkan

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Uppfinnande av kameran

Uppfinnande av kameran Uppfinnande av kameran Under 1500-talet upptäckte man ett fenomen som senare skulle leda till uppfinnandet av kameran. Man gjorde en upptäckt i ett rum som var helt mörklagt med ett litet hål i väggen.

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Välkommen till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk i Moderna Museets samling. Följer ni dem så ser ni konst från slutet av 1800-talet fram till

Läs mer

Kvinnor och män i surrealism

Kvinnor och män i surrealism Kvinnor och män i surrealism Linnéa Jonsson Karin och Anna Klass 9 År 2010 Innehållsförteckning Kvinnor och män i surrealism 1 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte, frågeställning, metod

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild galleri benjamin goss Andas gammalt och nytt Benjamin Goss är fotografen som tjänar sitt uppehälle med digitalkameran, men som älskar det bristfälliga som en trasig storformatskamera

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Kenneth Gustavsson. Thomas Wågström. Åke Arenhill. Ulrika Linder 6/7-4/8 2013

Kenneth Gustavsson. Thomas Wågström. Åke Arenhill. Ulrika Linder 6/7-4/8 2013 GALLERI FINAL STÄLLER UT I BÄSTEKILLE Kenneth Gustavsson FOTO Thomas Wågström FOTO Åke Arenhill ILLUSTRATIONER Ulrika Linder TECKNINGAR 6/7-4/8 2013 vernissage lördagen den 6 juli kl 11-17 PER LINDSTRÖM,

Läs mer

04-11 Blick 05-10-31 17.27 Sida 4. bilder från Slussen

04-11 Blick 05-10-31 17.27 Sida 4. bilder från Slussen 04-11 Blick 05-10-31 17.27 Sida 4 bilder från Slussen Det var vid Slussen jag började fotografera samtal med Gunnar Smoliansky den 27 januari 2005 04-11 Blick 05-10-31 17.27 Sida 5 Fotografier: Gunnar

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

FOTO H E T A S T E P Å K O N S T S C E N E N

FOTO H E T A S T E P Å K O N S T S C E N E N A V : M A R T I N G O O D W I N LA/Hong Kong/Bombay -2011, 80x190 cm. Jacob Felländer, FOTO H E T A S T E P Å K O N S T S C E N E N Intresset för foto som konstform ökar. Höga belopp betalas för berömda

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Evenemangslista. Värmlands Museum december 2008

Evenemangslista. Värmlands Museum december 2008 Evenemangslista Värmlands Museum december 2008 Utställningar Fransson skottar snö en utställning om Sverige och Förintelsen 26.4 2009 Öivind Harsem i Cyrillusrummen 18.1 2009 Selma Lagerlöf berättelserna

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Bröllopspriser 2015-2016

Bröllopspriser 2015-2016 LOVE BY Emelie Ohlsson Bröllopspriser 2015-2016 Det finns fotografer som vet hur man tekniskt hanterar en kamera, sedan finns det fotografer som också är konstnärer som har en förmåga att fånga de där

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

Jullovsprogram 2006/2007

Jullovsprogram 2006/2007 Jullovsprogram 2006/2007 Jullovsprogrammet 2006/2007 Torsdag 21 december Avslutningsdagen. Eleverna slutar skolan klockan 10:00 och vi äter som vanligt mat i matsalen vid 11 tiden. Efter maten så ska vi

Läs mer

Lättläst svenska. FOTO: Fanny Oldenburg.

Lättläst svenska. FOTO: Fanny Oldenburg. Lättläst svenska Utställningen handlar om musik-instrument i olika länder. Olika instrument är viktiga i olika länder. De är symboler för sitt land. De är national-symboler. 1 Alla länder har en national-sång.

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild Kornig galleri markus jenemark kärlek och landsbygdsångest Familjen och lilla Hjo är Markus Jenemarks motivvärld. Här hittar han den stämning som hans bilder bygger på. Och här har

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV, INUTI OCH UTANPÅ Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna fundera kring sådant som finns inuti oss och påverkar vårt beteende,

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

som flygfotot började växa fram på allvar. Under mellankrigstiden blev det allt vanligare att börja använda flygfotografering.

som flygfotot började växa fram på allvar. Under mellankrigstiden blev det allt vanligare att börja använda flygfotografering. Bilder från ovan visa Flygfotopionjären Oscar Halldin med aeronauten Francesco Cetti framför sin ballong Fritjof Nansen efter en landning vid Lerum 1898. Saknar du bilden på släktgården för att göra släktforskningen

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Fågel, fisk eller mittemellan

Fågel, fisk eller mittemellan Lärarhandledning till utställningen Fågel, fisk eller mittemellan en konstutställning för barn Johanna Björck, Örebro läns museum Om utställningen Utställningen är producerad av Örebro läns museum. Det

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Robert Rauschenberg, Monogram, 1955-59 Estate of Robert Rauschenberg/BUS 2012, Stockholm/VAGA, NY. Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Välkomna till visningar och verkstad

Läs mer

Kommunbladet maj 2014

Kommunbladet maj 2014 Kommunbladet maj 2014 Information från Norsjö kommun på lättläst svenska. Val till EU-parlamentet Den 25 maj 2014 är det val till EU-parlamentet (Europa-parlamentet). Då väljer du vilka 20 svenska politiker

Läs mer

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig

Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Extramaterial till Blod och lera Det var ett världskrig Du kommer väl ihåg omslaget till Blod och lera? På bilden ser du soldater från första Australienska divisionen som går på en spång nära Hooge, vid

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Årskurs 4 6

Moderna Museet på egen hand Årskurs 4 6 Moderna Museet på egen hand Välkommen till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk i Moderna Museets samling. Följer ni dem så ser ni konst från slutet av 1800-talet fram till idag. Gå tillsammans

Läs mer

Instuderingsfrågor till Audioguiden på Titanic-utställningen

Instuderingsfrågor till Audioguiden på Titanic-utställningen Instuderingsfrågor till Audioguiden på Titanic-utställningen Bild 1 1. I vilken stad började historien om Titanic, Olympic och Britannic? 2. Vem var Lord James Pirrie? 3. Vad var Harland & Wolff? 4. Vad

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum funderingsfrågor och uppgifter inom svenska, samhälle och bild

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum funderingsfrågor och uppgifter inom svenska, samhälle och bild en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Graffitins historia funderingsfrågor och uppgifter inom svenska, samhälle och bild Ämne: Svenska, SVA, SFI, Bild, Samhällskunskap, Media

Läs mer

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 1

Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 1 Vi i Femman 2012 Kvartsfinal 1 Snabbfrågor Lag Lag 1. Vilken manlig fotbollsspelare blev utsedd av Fifa till bästa fotbollsspelare 2011? Efternamnet räcker som svar. Svar: Messi, Lionel Messi (Kommentar:

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

G Ö R D I N E G E N P O R T F O L I O MED FINEART PAPER

G Ö R D I N E G E N P O R T F O L I O MED FINEART PAPER Att sätta samman en portfolio med sina bilder är ett bra sätt att visa upp sin stil och sitt sätt att fotografera. Upplevelsen och känslan av bilderna går att förstärka ytterligare genom att välja rätt

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 3 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Sanna designer/konstnär /Sanna slipar en möbel, köper blommor, visar upp sina konstverk, målar i en studio./ SANNA designer & konstnär.

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6 gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 2 Maj 2011 Ät bra orka mera sidan 2 Erik gick ner i vikt sidan 3 Lättläst bok om dikter sidan 4 Cirkus i Berlin sidan 6 Lättläst

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Vad är Dokumentär fotografi? Vad är skillnaden mellan Dokumentär foto och Reportage tex?

Vad är Dokumentär fotografi? Vad är skillnaden mellan Dokumentär foto och Reportage tex? Dokumentär fotografi Vad är Dokumentär fotografi? Vad är skillnaden mellan Dokumentär foto och Reportage tex? Enligt Wikipedia: Avser en slags Bildjournalistik där Fotografen försöker skapa en sanningsenlig

Läs mer

Matematikvandring på Millesgården

Matematikvandring på Millesgården Matematikvandring på Millesgården Kort beskrivning Detta är en matematikvandring på Millesgården där läraren går runt tillsammans med klassen och gör gemensamma stopp där eleverna löser olika matematikuppgifter

Läs mer

Med känsla för det ädla

Med känsla för det ädla gummitryck: Chia N-Löfqvist/pictoform Med känsla för det ädla De är pionjärer i sin tillbakablick. Fotograferna Chia N-Löfqvist och Hans Nohlberg fick redan 1994 ett stipendium från Hasselblad foundation

Läs mer

Från tunnelbana till fåtölj

Från tunnelbana till fåtölj Bakgrund När du läser den här boken får du lära dig nya ord och det blir lättare att prata med andra. Du kan läsa tillsammans med andra i en grupp och ni samarbetar och talar om vad ni tycker. Det här

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI lärarhandledning Freskerna Om du står med näsan pekande mot slottet och museets ingång har du den södra väggen på vänster sida. De tre väggfälten visar händelser och personer ur den svenska konsthistorien.

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

LOVELIEST 2014 PORTRÄTT FRÅN FOTOKURSEN

LOVELIEST 2014 PORTRÄTT FRÅN FOTOKURSEN LOVELIEST 2014 PORTRÄTT FRÅN FOTOKURSEN Handledande lärare: Virpi Westman Ombrytning: Miro Johansson Gymnasiet Lärkan Jannika Lapveteläinen Olivia Gripenwaldt Ida Kukkonen Martina Rosenlew Mette Bergh

Läs mer

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk!

NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! Evenemangslista NU! lanserar KONSTHANTVERKARNA KARLSTAD Sveriges största och vackraste webshop för konsthantverk! www.konsthantverkarnakarlstad.se Vår förhoppning är att kunder från när och fjärran skall

Läs mer

Naturpaparazzo. galleri serkan gûnes. säger Serkan Gûnes. Finns ljuset på plats är det upp till fotografen att göra en bra komposition.

Naturpaparazzo. galleri serkan gûnes. säger Serkan Gûnes. Finns ljuset på plats är det upp till fotografen att göra en bra komposition. Tänker landskap Vissa fotograferar helst landskap, andra blom- Naturpaparazzo galleri serkan gûnes Med rätt känsla för ljus, komposition och när ögonblicket är inne gör Serkan Gûnes sina personliga betraktelser

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 20 Fredag 11 juni 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 20 Fredag 11 juni 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 20 Fredag 11 juni 2010 NORRBOTTEN Kvinnor i Arjeplog protesterar Många kvinnor i Arjeplog är arga. Dom tycker det är fel att mammografi-bussen ska sluta komma till Arjeplog. I söndags

Läs mer

Kurser för dig med intellektuell funktionsnedsättning

Kurser för dig med intellektuell funktionsnedsättning Sommaren 2015 Kurser för dig med intellektuell funktionsnedsättning Främst för dig som omfattas av LSS, till exempel går i särskolan, på Lärvux, arbetar i daglig verksamhet eller bor i gruppbostad. Studieförbundet

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Vadsbo-stenen Häradsstenar sattes upp mellan olika härader förr i tiden för att visa att man bytte jurisdiktion, rättsbefogenhet. Vadsbo-stenen

Läs mer

Aleksandra Parnes Jacques Montel Erik Sandgren

Aleksandra Parnes Jacques Montel Erik Sandgren Aleksandra Parnes Jacques Montel Erik Sandgren Lessebo Handpappersbruk och respektive konstnär Utställningsansvarig: Lina Willman Text: Christian Kindblad, Beryl Sten och Lina Willman Foto: Magnus Palmér,

Läs mer

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII

MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII MODERNISMEN KONST IDAG DEL III OCH IIII Modernismen är ett samlingsnamn på flera olika konststilar under 1900talet. Det ismerna har gemensamt är att dom ifrågasätter det traditionella måleriet. Man är

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING CAJSA VON ZEIPEL & JOHAN SVENSSON 2013.03.23-2013.05.19. Messy Minors, Cajsa von Zeipel

LÄRARHANDLEDNING CAJSA VON ZEIPEL & JOHAN SVENSSON 2013.03.23-2013.05.19. Messy Minors, Cajsa von Zeipel LÄRARHANDLEDNING CAJSA VON ZEIPEL & JOHAN SVENSSON 2013.03.23-2013.05.19 Messy Minors, Cajsa von Zeipel Installation av Hello, Goodbye med Cajsa von Zeipel vid skulpturens huvud VÄLKOMNA TILL ESKILSTUNA

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is?

B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod: Varning tunn is? Vilken smäll! SIDAN 1 Kapitel 1 En vild jakt A. Varför tror du att de stjäl sprejflaskorna? B. Hur tror du killarna känner sig innan de går in i varuhuset? C. Hade du valt att gå över isen fast det stod:

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling KONST på Vallås äldreboende Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling Gårdarna Den konstnärliga utsmyckningen på gårdarna utomhus anspelar på de teman som landskapsarkitekt Kerstin Teutsch angett, nämligen:

Läs mer

På egen hand i konsten

På egen hand i konsten På egen hand i konsten Modernismen och därefter - konsthistoriska nedslag i de senaste hundra åren Det här är en handledning som berättar om några målningar i länsmuseets konstsamling och hjälper till

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK HISTORIK Det var en tid då nästan alla innerstadsförsamlingar hade ett eget bibliotek. Idag finns endast två kvar, det ena är S:t Matteus Församlingsbibliotek

Läs mer

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla.

Vi i trean började med att titta på olika verk av Jackson Pollock och en film där man ser hur Jackson Pollock gör en tavla. Bild i trean: Vi i trean har arbetat med Bild där vi experimenterat, analyserat, reflekterat kring kända konstnärers och barnens egenproducerade verkt. Att analysera och reflektera kring konst tillsammans

Läs mer

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar Symmetribegreppet Vi går igenom symmetribegreppet och undersöker vilka bokstäver i alfabetet som är symmetriska när vi delar dem med hjälp av en lodrät symmetrilinje. Vi målar en symmetrisk målning. Litteraturtips:

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 UNDER COVER OF DARKNESS Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 Copyright Niklas Nabb 2013 Innehållsförteckning Inledning 5 Inspiration 7 Arbetsprocessen

Läs mer

Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym Lektionstyp: reflektion och diskussion,

Läs mer

Ett sätt att leva. Svensk fotografi från Christer Strömholm till idag. LÄRARHANDLEDNING

Ett sätt att leva. Svensk fotografi från Christer Strömholm till idag. LÄRARHANDLEDNING LÄRARHANDLEDNING Ett sätt att leva Svensk fotografi från Christer Strömholm till idag. Handledningen riktar sig i första hand till lärare i åk 7 9 och gymnasiet. Ett sätt att leva 2 Svensk fotografi från

Läs mer

SKOLPrOgram vår/sommar 2015

SKOLPrOgram vår/sommar 2015 SKOLProgram vår/sommar 2015 innehållsförteckning skolprogram 2015 Utställningar 1-4 Visningar 5-6 medeltida hantverk & dans 7-8 på egen hand 8-9 allmän information 10 1 utställningar utställningar 2 DET

Läs mer

Kultur i förskolan, 4-5 år

Kultur i förskolan, 4-5 år Fotograf: Martin Skoog Kultur i förskolan, 4-5 år Våren 2015 Välkommen till vårens kulturprogram! Varmt välkommen till en vår med teater, sång och mycket musikglädje! I vår får vi uppleva spännande föreställningar

Läs mer

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska

Svenska Finska Estniska. Ryska Engelska Koreanska. Franska Tyska Italienska. Grekiska Danska Norska. Isländska Ungerska Spanska Kapitel 4 - Nationalitet och språk Aktivering 4.1. Vilka språk talar Åsa och Jens? Vi undersöker vilka språk som talas i gruppen och i världen. Material: språkplansch på väggen med olika språk. Affisch

Läs mer

Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015

Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015 Andreasakademin En lekmannaakademi Hösten 2015 Vad är Andreasakademin? Målsättningen för församlingsens vuxenfördjupning är att vi ska gripa oss an stora ämnen - utan att krångla till det. Namnet Andreasakademin

Läs mer

Programblad Hösten 2015

Programblad Hösten 2015 Programblad Hösten 2015 INFLYTANDE VALFRIHET LIVSKVALITET ENSKEDE - ÅRSTA Ordföranden har ordet Hej igen och välkomna åter. Nu är det dags för höstens aktiviteter. Vår duktiga programkommitté: Ingrid,

Läs mer

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter!

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter! Följ med till Spanien - solfylld, sprudlande och spektakulär Det spanska köket Läckra tapas Sprudlande cava Spektakulär natur Surrealistisk konst Genial arkitektur COSTA BRAVA Vi bjuder på flygresa och

Läs mer