Kvinnor och män i surrealism

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvinnor och män i surrealism"

Transkript

1 Kvinnor och män i surrealism Linnéa Jonsson Karin och Anna Klass 9 År 2010

2 Innehållsförteckning Kvinnor och män i surrealism 1 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte, frågeställning, metod 3 Avhandling 4 Surrealism 4 Manligt och kvinnligt 4 Salvador Dalí 4 Frida Kahlo 5 Pablo Picasso 5 Slutsats 6 Sammanfattning 7 Slutord 8 Källor 9 Bilagor 10

3 Inledning Bakgrund Jag har valt att skriva om konst och surrealism för att jag är intresserad av det. Surrealistiska konstverk tycker jag väldigt mycket om för man kan titta på det jättelänge utan att man tröttnar. Det är också häftigt att ha fantasin att kunna skapa något sånt. Jag tycker det ska bli ganska kul att göra den här uppsatsen även fast jag inte är så bra på att skriva saker. Jag tror att det kommer gå ganska bra eftersom jag är intresserad av det och inte behöver leta så mycket fakta i böcker och på internet. Det ska nog inte bli så svårt och så stort, så det går nog ganska fort när jag väl kommer igång. Syfte, frågeställning, metod Jag ska ju få fram ett svar på min frågeställning. Jag vill veta mest om kvinnor är väldigt feminina i surrealism som i andra konststilar, eller om kvinnor också kan vara maskulina. Men jag vill ju veta också samma sak om män i surrealismen. Hur framställs kvinnor och män i surrealistiska konstverk? Framställs kvinnor väldigt kvinnliga och män väldigt manliga? Speglar det hur kvinnligt och manligt var på den tiden då tavlorna målades? Jag ska kolla på sex bilder av tre olika konstnärer, så det blir två bilder av varje. Jag ska titta på två bilder av Pablo Picasso, två bilder av Salvador Dalí och två bilder av Frida Kahlo. Jag valde dom här konstnärerna för dom är väldigt kända och för att jag både gillar och ogillar deras verk. Jag ska intervjua några personer och se vad dom tycker är manligt och kvinnligt, sen ska jag skriva vad bilderna visar utifrån deras åsikter.

4 Avhandling Surrealism Surrealism är en konstform som beskrivs lättast som Drömbilder, surrealism innehåller inte bara konst som målnigar och skulpturer utan också litteratur och filosof. Surrealismen uppstod i frankrike på 1920-talet och spreds snabbt över västvärlden. När en konstnär målar surrealism målar han/hon sånt som är overkligt och ologiskt, det kan fortfarande se verkligt ut men allt kanske inte hänger ihop. Till exempel i Salvador Dalís Dröm, orsakad av ett bis flykt runt ett granatäpple, en sekund före uppvaknandet,(bilaga 1) där allt ser väldigt verkligt ut men det är en omöjlig händelse. Kvinnligt och Manligt Vad som är manligt och kvinnligt är väldigt svårt att riktigt säga, men enligt några intervjuer så är det ungefär så här. Kvinnligt handlar mycket om utseende Enligt mig är långt hår ganska feminint. (Plaszczyk Karina, 26/ ), alla sa något om utseendet, så det är en stor faktor för manligt och kvinnligt. I kroppsspråket är också kvinnor mjukare än män. Män poserar inte lika mycket på foto som kvinnor gör. Förr var det viktigare att vara manlig och kvinnlig, det är ju fortfarande viktigt för många men samtidigt så är det många unga som inte bryr sig så mycket. T.ex. så kan killar klä sig mer feminint utan att folk bryr sig lika mycket. Tjejer kan också klä sig maskulint utan att någon bryr sig talet Under det första decenniet på 1900-talet hade Frankrike ganska mycket pengar och var ett utvecklande industriland talet På 30-talet var den stora depressionen och då var det väldigt fattigt i hela världen, många var hemlösa. På 30-talet började kvinnor ha långbyxor, 1940-talet Det var väldigt fattigt i Spanien under 40-talet och under andra världskriget var dom neutrala.

5 Salvador Dalí Bilaga 1 Kvinnan i den här bilden har inga kläder. Hon har väldigt kvinnliga former och har långt hår. Bilaga 2 Mannen, som bara har kläder på överkroppen, har en väst på sig som män oftast har. Han har ett väldigt maskulint ansikte och synliga muskler. Frida Kahlo Bilaga 3 Kvinnan på bilden är Frida själv, detta självporträtt målade hon från hur hon mådde efter en trafikolycka. Hennes ögonbryn är väldigt tjocka och maskulina. Hennes långa hår är däremot väldigt feminint. Bilaga 4 Här har hon en klänning på sig och ser lång och smal ut, hon har sitt hår utsläppt. Hon ligger också i en pose som oftast kvinnor använder. Ögonbrynen är tydligare och går ihop mer i den här bilden som får hennes ansikte att se mer maskulint ut. Pablo Picasso Bilaga 5 Mannen har kort hår och krage. Han har också ganska platta axlar, han har också mörkare hud än bilden under. Det här är ett självporträtt. Bilaga 6 På den här bilden ser man mer hud än på den ovanför, och lite mjukare former även för kubism. Hennes långa hår och hatten visar att det är en kvinna.

6 Slutsats och diskussion Enligt mig var Salvador Dalís målningar tydligast på att visa om det är män eller kvinnor på bilderna. Han visade också tydligt kvinnligt och manligt eller det som man oftast säger är kvinnligt och manligt, t.ex. att kvinnor har långt hår och har mycket kurvor. Frida Kahlo har mest målat bilder på sig själv från när hon mådde dåligt efter en trafikolycka, så hon har inte målat så mycket män (vad jag vet). Jag tycker att Frida hade ganska feminint ansikte förutom dom tjocka ögonbrynen, hon målade ögonbrynen väldigt tydliga så man såg verkligen att det var hon. Pablo Picasso är verkligen känd, och hans målningar speglar för mig inte så mycket realism, men tydliga gränser mellan kvinnor och män. Det som är manligt och kvinnligt är ju annorlunda nu och när tavlorna målades, t.ex. Frida Kahlo målade om hur hon hade det, så det är ju en avbild av hennes känslor som hon hade då. Det syns att det inte är modern tid, att hon har målat av hur det va just då, sen efter det kan ju tankarna om manligt och kvinnligt ändras. Ingen av tavlorna speglar ju krig eller fattigdom, jag tycker inte tavlorna speglar så mycket om hur det kan ha varit i samhällena, men tavlor tycker jag mest ska spegla konstnären och känslor. Jag tror att det är svårt att måla t.ex. en kvinna väldigt manlig och ändå få det att synas att det är en kvinna, även i surrealismen. Så för mig känns det som att kvinnor blir kvinnliga och tvärtom i alla sorters konstverk även om vissa klarar av att göra det väldigt snyggt. Jag har kommit fram till att kvinnor framställs kvinnliga och män manliga, jag är inte så förvånad faktiskt. Men det beror ju också på vem som målat och vad budskapet är.

7 Sammanfattning Framställs kvinnor kvinnligt även i surrealistisk konst? Gäller det samma med män? Enligt bilderna jag har kollat på gör dom det. Och dom har även väldigt tydliga gränser.

8 Slutord Jag fick ju ett svar och jag är nöjd med det jag gjort. Även om det inte är så mycket text som jag hoppades på att det skulle bli när jag började. Jag hoppas att jag lyckats fått med det jag behöver och att man lätt förstår hur jag menar med saker. Det blev väldigt mycket svårare att få fram all text jag ville ha. För mig brukar det vara väldigt svårt att skriva längre texter så jag ska försöka öva på det mer.

9 Källor Internet Intervjuer Dennis Jonsson (bilaga 7) Karina Plaszczyk (bilaga 7) Simon Fleischer (bilaga 7) Björn Kvist (bilaga 7) Tavlor bilaga 1 Dröm, orsakad av ett bis flykt runt ett granatäpple, en sekund före uppvaknandet, målades 1944 och hänger på Thyssenmuseét i Madrid bilaga 2 Wilhelm Tells gåta, målades 1933 och hänger på Moderna museet i Stockholm bilaga 3 Without Hope, målades 1945 hänger på Dolores Olmedo Museum i Mexico city bilaga 4 Roots, målades 1943 och är privat ägd bilaga 5 Självporträtt, målad 1907 och hänger på Narodni Gallery i Prag bilaga 6 Bust of a woman with a hat (Dora), målad 1939 och är privat ägd

10 Bilaga 1 Bilaga 2

11 Bilaga 3 Bilaga 4

12 Bilaga 5 Bilaga 6

13 Bilaga 7 Intervjuer Dennis Jonsson: Vad är manligt/kvinnligt? mest utseende och kroppsspråk... Dennis säger: Ja manligt är väll att manen har skägg han är oftast längre, han har grövre röst, sen kvinnan har väll oftast väldigt ljus röst hon har större bröst en mannen. Haha sen vet inte jag. Okej. Men om man tar en bild på en tjej och en kille, hur reagerar dom? Alltså hur poserar dom? Dennis säger: Öh vänta måste tänka. Men en kille står väll typ bara medan en tjej tänker mer på utseendet. Hur tror du att det va för 50 år sen? Lika som nu eller mycket annorlunda? Dennis säger: Typ förut var de ju mer kränkning åt kvinnorna, dom bara var hemma och jobbade. Och utseendemässigt? Dennis säger: Typ kvinnorna trasiga kläder, typ männen kostym Okej. Om en 'kvinna' vill vara manlig hur ska hon göra då? Dennis säger: Typ ta bort brösten raka skallen. Och i kroppsspråket? Dennis säger:

14 Byt kläder mörkare röst. okej. Karina Plaszczyk: Vad är manligt/kvinnligt? mest utseende och kroppsspråk... Karina säger: Enligt mig är långt hår ganska feminint. Kroppsspråket är mer "mjukare" rörelser så att säga. Killar brukar vara ganska hårda och tydligt visa vad dom menar. Tjejer visar mera lätt med händer och fingrar. Enligt mig då okej Men om man tar en bild på en tjej och en kille, hur reagerar dom? Alltså hur poserar dom? Karina säger: Vissa tjejer brukar ju inte vilja vara med på bild, så de som inte vill det då döljer ansiktet eller vänder bort det. Men för de som vill brukar väl le. Killar ska väl göra till sig i en onödig pose, grimasera eller bara se vanlig ut. Simon Fleischer: Vad är manligt/kvinnligt? mest utseende och kroppsspråk... Simon säger: ja du inget är väll speciellt kvinnligt längre sen alla 94or typ sminkar sig både killar och tjejer långt hår, tajta byxor. om en 'kvinna' vill vara manlig hur ska hon göra då? Simon säger: Hm typ inte sminka sig, klä sig 'killigt' typ jeans, nån stor munk-tröja och kanske nån keps.

15 Björn Kvist: Hur var det i Spanien på 40-talet? Spanien var ju neutralt i andra världskriget men dom höll lite på Hitler. Men dom hjälpte flygare från storbritannien. Hur var det i samhällena? Det var väldigt fattigt, det fanns ju olika 'klasser' men i genomsnitt var det väldigt fattigt.

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Hur kom det sig att folket litade på Hitler?

Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Ämne: Historia om media Namn: Carolin Zethelius Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 SYFTE, FRÅGESTÄLLNING,

Läs mer

Ramp svenska som andraspråk

Ramp svenska som andraspråk Om sex, kärlek och relationer (sas) Programmanus AV-nummer: 31404/tv 1 Ord och uttryck i manuset som är markerade med asterisk* förklaras i gloslistan som finns i ett separat dokument. 1. /Miljö: Ett Stockholmcafé.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Lång och biffig men lätt och smal

Lång och biffig men lätt och smal Lång och biffig men lätt och smal I simningen vill man se biffig ut, men när man är i skolan vill man inte se så biffig ut. Så säger Jenny, simmare. En perfekt idrottskropp följer inte alltid utseendeidealen.

Läs mer

3D skulptering Cinema4D

3D skulptering Cinema4D GUC VT 2015 3D skulptering Cinema4D Grupp Kristofer Pehrs Handledare Per Djerf Abstract The point with my project is that I wanted to learn how to sculpt in a 3D-program and to develop my ability to think

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Kärlek, sex och samlevnad Raka svar på tonåringars frågor

Kärlek, sex och samlevnad Raka svar på tonåringars frågor Kärlek, sex och samlevnad Raka svar på tonåringars frågor Hur blir jag attraktiv och omtyckt? Hur hittar jag den rätte? Gifta sig - går det inte lika bra att vara sambo? Hur får man ett förhållande att

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

att vi behövde det, blev vi allvarliga och klädde på våra ord. Då studsade inte orden tillbaka. De stannade inne i oss och försvann aldrig.

att vi behövde det, blev vi allvarliga och klädde på våra ord. Då studsade inte orden tillbaka. De stannade inne i oss och försvann aldrig. Kalla hjärtans dag. Ett av de absolut värsta skällsorden som finns i det arabiska språket är ordet kaleb. Det betyder hund. Även om vi i västvärlden ser hundar på ett annat sätt än vad de gör i arabisktalande

Läs mer

Ruth Tekle Baby Jane

Ruth Tekle Baby Jane Ruth Tekle Baby Jane Sofi Oksanen Sofi Oksanen är författaren till boken. Hon är född 1977 (34 år) och uppvuxen i Finland, i den lilla byn Jyväskylä. Hon har finskt och estländskt ursprung. Under sin uppväxt

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 3 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Sanna designer/konstnär /Sanna slipar en möbel, köper blommor, visar upp sina konstverk, målar i en studio./ SANNA designer & konstnär.

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer