I RÖRET En kundtidning från

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I RÖRET En kundtidning från"

Transkript

1 1 I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme NR 1, 2010 Kunglig invigning av Igelsta Kraftvärmeverk Var är fjärrvärme branschen om fem år? Kombinera fjärrvärmen med en solpanel?

2 Fjärrvärmen har en positiv inverkan på miljön globalt. Och lekparken runt husknuten. Allt miljöarbete vi gör på Södertörns Fjärrvärme påverkar grönområdena runt om i Botkyrka, Huddinge och Salem. Med andra ord gör du inte bara en insats för det globala miljöarbetet när du väljer fjärrvärme som uppvärmningsform. Du hjälper också dig själv och dina grannar. Vi ska förvalta ditt förtroende på bästa möjliga sätt I och med att driften i det nya kraftvärmeverket i Igelsta kommit igång kommer vi att nå upp till 90 % förnyelsebara bränslen. Det är en anmärkningsvärt hög siffra, men vi kommer alltid att försöka bli bättre. (läs gärna artikeln om dilemmat med förnyelsebara och fossila bränslen på sida 9). Kundernas krav gör att vi ständigt utvecklas En stor del i vår framgång ligger i att våra kunder och samhället ställer höga krav på oss. Det är du som är ansluten till vårt fjärrvärmenät som bestämmer vilken väg vi ska ta i olika frågor. Miljön är av naturliga skäl alltid ett aktuellt samtalsämne, men vi har också märkt av en växande efterfrågan av energirådgivning och olika typer av kundservice. Det är nu dags att vi börjar erbjuda all den kunskap och erfarenhet som vi har samlat på oss genom åren. Solpaneler och andra kombinationslösningar Just nu håller vi på att utvärdera flera olika energialternativ. Vi vill veta om det går att erbjuda en ännu bättre uppvärmningsform genom att kombinera fjärrvärmen med till exempel ett återvinningsaggregat eller en solpanel. Dessutom håller vi på med ett antal spillvärme projekt som går ut på att ta tillvara resurser som annars skulle gå förlorade. Hur vill du att vi hjälper dig? Parallellt med allt arbete vi lägger ned på att förbättra vår personliga kundservice, har vi lanserat en självbetjäning som heter Mina sidor. Det är en webbtjänst som hjälper dig med allt från fakturafrågor till att jämföra din förbrukning med andra tidsperioder och år. Logga in på du kommer snart se hur enkelt det är att hålla koll på din förbrukning. Cecilia Bergström Marknadschef Södertörns Fjärrvärme Kundtidningen I Röret utges av Södertörns Fjärrvärme Ansvarig utgivare Thomas Forsberg, vd Södertörns Fjärrvärme Projektledare Sara Jängnemyr, Södertörns Fjärrvärme Redaktör Fredrik Sundqvist, Hultén Reklambyrå Layout Hultén Reklambyrå Foto Stina Svanberg Tryck Wassberg+Skotte Tryckeri AB Papper Tidningen trycks på miljövänligt och klimatkompenserat papper Kontaktinformation Södertörns Fjärrvärme: Växel Fax E-post Hemsida Postadress Box 3073, Norsborg Besöksadress Sjöbodavägen 5, Norsborg

3 Sverige är bäst i världen på att ta tillvara spillvärme Sverige är världsledande på att ta tillvara industriell spillvärme och använda det som fjärrvärme. Spillvärmen står idag för 8 procent av värmeproduktionen. Det motsvarar uppvärmningen av villor. I branschens prognos för de kommande fem åren beräknas spillvärmen öka till 10 procent. Utifrån ett miljöperspektiv finns det många fördelar med att återanvända den energi som redan är förbrukad. Men det kan också finns ekonomiska fördelar med att effektivisera användningen av spillvärme. När ett företag säljer energi kan de till exempel tillgodoräkna sig det som energieffektiviseringsåtgärd och därmed få nedsatt energiskatt samarbeten runt om i landet Det finns idag mellan 60 och 70 samarbeten mellan fjärrvärmeföretag och industrier runt om i landet. I vissa kommuner står en närliggande industri för en stor del av värmen i fjärrvärmenäten. Av de företag som har industriell spillvärme i näten ligger hälften över och hälften under genomsnittspriset i Sverige. Mellan högsta och lägsta pris hos fjärrvärmebolagen med spillvärme skiljer ca 50 öre/kwh. Det är alltså stor spridning i prisbilden. Luleå visar att det inte bara är miljön som kan dra nytta av spillvärme Ett exempel på samarbete mellan kommun och industri som ofta lyfts Ny vd för Svensk Fjärrvärme Ulrika Jardfelt har utsetts till ny VD för branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Hon tillträder tjänsten den 1 juni. fram är Luleås samarbete med SSAB. Förutom betydelsen för miljön har det lett till ett av Sveriges lägsta fjärrvärmepriser. Inom Södertörns Fjärrvärme använder vi spillvärme från Spendrups och har tecknat en avsiktsförklaring med Tieto för att använda spillvärme från företagets serverhallar. Ulrika Jardfelt kommer närmast från en tjänst som enhetschef på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. Där har hon bland annat arbetat med energieffektivisering av bostäder, renovering av miljonprogrammen och nyproduktion. - Svensk Fjärrvärmes styrelse uppskattar särskilt att Ulrika Jardfelt kommer från en av kundorganisationerna. Det gör att hon redan från början har den förståelse för kundernas krav som är en nödvändig del i uppdraget som VD, säger Thore Sahlin, ordförande i Svensk Fjärrvärmes styrelse.

4 Kungen hyllade det nya kraftvärmeverket Ni bör vara stolta. Ni är ett föredöme för landet, ja kanske för hela världen. Kung Carl XVI Gustaf skrädde inte orden när han invigde Igelsta kraftvärmeverk. Välkommen på Öppet Hus Strax före halv elva på onsdagsförmiddagen den 17 mars anlände bilen med kungen till Igelsta kraftvärmeverk. Då fanns redan flera hundra enligt uppgift cirka 400 politiker, tjänstemän, entreprenörer och anställda på plats framför scenen utanför Igelsta kraftvärmeverk för att bevittna den kungliga invigningen av Sveriges största bioeldade kraftvärmeverk. Brunbränd, iklädd hatt och rock, fick kungen ta plats på en stol på ett podium. På hans högra sida Söderenergis ordförande Anders Lago (S) och vid hans vänstra vice ordföranden i Botkyrka kommun, Anders Peterson (M). Men innan själva programmet hann börja rusade en liten delegation bestående av barn till anställda in och överlämnade blommor till kungen. Sedan fick kungen under en halvtimme lyssna på när Anders Lago, Söderenergis vd Leif Bodinsson, projektledaren Mats Strömberg och bränslechefen Jan Steinle i tur och ordning berättade om arbetet med kraftvämeverket. Därefter uppförde Slavateatern tillsammans med arkeologen Göran Werthwein ett spel kring de första människorna som kom till Igelsta för år sedan. Det är mycket glädjande att få inviga denna stora miljösatsning, denna omställning från kol och olja till biobränsle. Särskilt i denna tid när utmaningen mot vårt klimat aldrig varit större, sade kungen och berömde de tre kommunerna Södertälje, Huddinge och Botkyrka för deras satsning på kraftvärmeverket. Ni bör vara stolta. Ni är ett föredöme för landet, ja kanske hela världen, med denna miljösatsning och jag kan bara gratulera er. Lycka till!, sedan drog han igång fyrverkerierna som markerade själva invigningen. Efter fyrverkerierna fick kungen ta emot en gåva ur Anders Lagos hand. Vi hade först funderat på gratis fjärrvärme till slottet, Men det fick bli ett konstverk i stället, sade Lago. Och överlämnade en liten replik på Eric Matteonis bronsskulptur Lägg på ett kol - en vilande man i hängmatta. Originalet gjordes 1985 till invigningen av Igelstaverket som då var koleldat. Lördagen den 8 maj kl är det Öppet Hus på Igelsta kraftvärmeverk. Ur programmet: Information och guidad visning av kraftvärmeverket hela dagen. I Igelsta eldade vi redan för år sedan Se den bejublade föreställningen från invigningen med Teater Sláva. Den ges kl. 11:00 och 13:30. Gå på Bio Energi, se film och käka Huddinge Hockeys popcorn. Cykla och testa hur många kilowatt el du kan producera. Clowngruppen Zilloman knyter ballonger till alla barn. Speedshooting med ishockeyspelare från SSK. Chans att ta autografer! Träffa Telge Nät och Södertörns Fjärrvärme och prata med dem om hur din bostad kan få fjärrvärme. Vi bjuder på varmkorv, tårta och kaffe (så långt det räcker).

5 Vi är ett fjärrvärmeföretag som gärna utvärderar andra energialternativ. Just nu testar vi solpaneler. Södertörns Fjärrvärme driver just nu ett solpanelsprojekt. Det går ut på att utvärdera om man kan använda sol energi som en kombinationslösning till fjärrvärmen. I Röret ringde upp projektledaren Kjell Thun. Även om vi är ett fjärrvärmeföretag så har vi ett stort intresse för alternativa och miljövänliga energikällor. Antingen för att komplettera eller delvis ersätta fjärrvärmen. Vi ser det som vårt huvudsyfte att alltid erbjuda den bästa uppvärmningsformen, både när det gäller ekonomi och miljö, säger Kjell. Hur fungerar det tekniskt sett? I stort sett kan man säga att fjärrvärmen går in och tar över när solpanelerna inte mäktar med. Panelerna monteras direkt på taket. Därifrån går det ner ett rör på utsidan av fasaden in till fjärrvärmecentralen. I närheten installeras en ackumulatortank, med en storlek motsvarande ett kylskåp. För att möjliggöra en installation behövs omkring 4 kvm golvyta i anslutning till fjärrvärmecentralen, berättar Kjell. Från solen kan du både få ut värme, energi och varmvatten. Vet du vilken effekt man kan räkna med i jämförelse med fjärrvärmen? Vi har gjort vissa beräkningar, men de exakta siffrorna får vi först efter att testet är klart. Det vi kan säga är att effektkurvan kommer att bli som en puckel över året. Under vintermånaderna finns i princip ingenting att hämta från solenergin, men i mars och april börjar det ta fart, för att av naturliga skäl vara mest effektivt under sommaren. Hade man bara velat ha solvärme, så hade man behövt betydligt många fler paneler och det är än så länge ganska dyrt. Hur ser avtalet ut under testperioden? Villaägaren förbinder sig att öppna upp huset för att vi ska kunna dokumentera och ta bilder 2-3 gånger per år, under 2 år. Vi står för material och montering under projektets två år. Efter det får villaägaren köpa loss paneler och annan utrustning till restvärde. Kommer ni att utvärdera andra energislag? Ja, absolut. Parallellt med solprojektet håller vi redan på att titta närmare på värmepumpar och frånluftsaggregat tillsammans med till exempel Götene Hus. Vi vill inte stå och säga nej till alternativa energikällor. Snarare tvärtom. Södertörns Fjärrvärme ska vara drivande inom de här områdena. Det är viktigt att man inte stirrar sig blind på en lösning och ett alternativ. Hittar vi något intressant kommer vi att berätta om det, avslutar Kjell.

6 Från ett hav av skärmar styr Namn: Jan Gustafsson Titel: Kontrollrumsingenjör Började på Söderenergi: 1990 Med den utveckling som finns tröttnar man aldrig på jobbet. Det händer något nytt hela tiden Och fem andra värmeverk. Kent Lansing är driftchef på Söderenergi och ansvarig för kontrollrummet i Igelsta. Han och hans medarbetare reglerar och övervakar Igelstaverket, Igelsta Kraftvärmeverk, Huddinge Maskincentral, Geneta panncentral, Fittjaverket och Skogås. Efter 4 års arbete till sjöss hamnade Kent i Tumba där han var med och startade det som senare skulle bli Södertörns Fjärrvärme. Ungefär 20 år senare bestämde han sig för att ta steget över till Söderenergi. Idag är han ansvarig för driften vilket också omfattar 41 personer. Kontrollrummet i Igelsta ansvarar för flera anläggningar. Det handlar om att hålla koll på allt från bränslebrist till flöden och att hantera eventuella störningar. När redaktionen på I Röret åkte ner för att träffa Kent fick vi också en pratstund med skiftlaget som var på plats; Johan Jansson, Jan Gustafsson, Jan Bergström, Risto Rautio och Lars Blom. Vi är 6 skiftlag som kör anläggningarna operativt. 5 personer i varje lag, Johan är gruppchef i det här skiftet, berättar Kent. Vi har också 3 driftingenjörer på avdelningen. Sen har vi en yttre grupp. Det är 6 personer placerade i Fittja som är beredda att åka ut till de olika anläggningarna och lösa eventuella störningar som vi inte kan ordna härifrån. Hur långa är skiften? Vi jobbar med treskift, berättar Johan Jansson, måndag till fredag arbetar en grupp förmiddagar från 7-15, sen kommer eftermiddagspasset mellan och till sist kvällsskiftet från På helger har vi bara två skift, mellan 7-19 och Kontrollrummet ser ut som ett hav av skärmar och teknik. Efter att ha pratat med kontrollrumsingenjören Jan Gustafsson förstår man att det behövs. Förutom värmeverken kör vi också alla pumpstationer och reservverk

7 s Igelsta kraftvärmeverk. Namn: Lars Blom Titel: Arbetsledare/skiftchef Började på Söderenergi: 1990 Vi ska svara upp mot kundernas behov av värmeförbrukning Namn: Kent Lansing Titel: Driftchef Började på Söderenergi: 1990 härifrån, säger han. Vi kör även kraftvärmeverket, trots att vi bara sitter meter därifrån, lägger Jan Bergström till. Det finns ett kontrollrum där också, men där sitter inte så många. Jag är sjöingenjör från början, så jag har bland annat jobbat på båtar till och från Nordamerika, Medelhavet och Sydamerika. Men sen hamnade jag här och inom energibranschen. Namn: Jan Bergström Titel: Kontrollrumsingenjör Började på Söderenergi: 2000 Vårt arbeta är att optimera alla anläggningar och ta hand om underhållsarbeten. Har invigningen av kraftvärmeverket påverkat er? Ja, vårt arbete har förändrats en hel del. Bland annat lämnar vi elprognoser för varje dygn. De ska vara inne före kl varje dag så att vår portföljförvaltare hinner lägga ut dem på Nordpool. Viktigt att det blir rätt pris och att allt stämmer. Eftersom vi inte bara förser våra kunder Telge Nät och Södertörns Fjärrvärme utan också Fortum med värme måste vi samordna det vi gör med Fortum i Hammarby, som styr all värmefördelning i hela Storstockholm, säger Kent*. Namn: Risto Rautio Titel: Bränsletekniker Började på Söderenergi: Att arbeta här är som att ha en andra familj * Efter att intervjun skrevs har Kent Lansing bestämt sig för att gå vidare till att bli en resurs på produk tionsenheten. Han kommer dock fortsätta som ett extra stöd för den nye driftchefen Per Oxelmark. Namn: Johan Johansson Titel: Arbetsledare/skiftchef Började på Söderenergi: 1987 Med erfarenhet kommer en nästan intuitiv känsla av vad som behöver göras. Det är som be teendevetenskap för maskiner.

8 Ny webbtjänst från Södertörns Fjärrvärme Alla dina fakturor samlade på ett ställe. Ju oftare du registrerar dina mätarställningar desto bättre kontroll får du på din förbrukning. Fakturor Förbrukning Mätarställning Kontaktpersoner Jämför din nuvarande förbrukning med en annan tidsperiod eller med ett normalår. Välj vem som ska vara Södertörns Fjärrvärmes kontaktperson. Du kan lägga till flera om du vill. En granne? En vän? Klimatet påverkar din energiförbrukning. Men med hur mycket? I slutet av förra året lanserade Södertörns Fjärrvärme en webbtjänst som ger dig full kontroll över allt som hänger ihop med din fjärrvärme. Som en del i företagets strävan efter att bli ännu bättre på kundservice har Södertörns Fjärrvärme lanserat en ny webbtjänst. Tanken är att Mina sidor ska vara ett komplement till den personliga kundservicen. På bara några klick kan du ta fram dina fakturor, registrera dina mätarställningar och se din förbrukning. Du kan gå tillbaka så långt som 10 år i tiden och på så sätt jämföra olika tidsperioder och år. Dessutom får du en prognos på hur mycket Södertörns Fjärrvärme tror att du kommer använda framöver. Redan under 2010 planeras en uppgradering med framför allt en utökad statistikdel. Här är vinnaren i vår tävling på Mina sidor: Av alla villakunder som registrerade sig på Mina sidor senast den 28/ lottade vi ut en fullständig genomgång av fjärrvärmecentralen utförd av vår servicetekniker Tommy Mårs. Värde ca 1000 kr. Vinnaren heter Erik Porthén och bor i Tullinge. Kundserviceavtal för villaägare. Inom kort kommer vi att börja erbjuda serviceavtal för villaägare. Avtalet som vi har tagit fram innebär att du får tillgång till oss och vår erfarenhet dygnet runt. Förra året lanserade vi serviceavtal för samfälligheter. Med tanke på hur det togs emot, har vi förstått att det var något man väntat på. Därför gör vi nu samma sak för villaägarna. Med ett serviceavtal får du tillgång till oss och vår erfarenhet av energifrågor, dygnet runt. Lanseringsdatumet är inte helt bestämt när den här artikeln skrivs, men på vår hemsida (www.sfab.se) kommer vi att meddela när service av talet är lanserat. Hör gärna av dig om du har några frågor eller om du vill lämna en intresse anmälan.

9 Dilemmat med fossila och förnyelsebara bränslen. Vad är din åsikt? Med 90 procent förnyelsebara bränslen är vi en betydelsefull del i Sveriges hårda klimatarbete. Men då och då händer det att våra kunder undrar varför vi inte tar bort alla fossila bränslen? Och då kommer man in på en fråga som inte är helt enkel att avgöra. Nu vill vi höra din åsikt. Tack vare det nya kraftvärmeverket i Igelsta kommer vi att nå upp till 90 procent förnyelsebara bränslen. Det är en hög siffra när man jämför med konkurrerande uppvärmningsformer. Men varför kan vi inte ta bort alla fossila bränslen? Frågan är högst befogad, men inte helt enkel att svara på. Av de 10 procentenheter som kommer ifrån så kallade fossila bränslen kommer en del från torv. Torv är visserligen förnyelsebart, men eftersom återväxten tar så lång tid för naturen, klassas det som fossilt bränsle, och det finns därför en önskan att på sikt fasa ut den. Den svåra frågan kommer först när man tittar på det material som kommer ifrån bränslekrossen. Kasserade kartonger, andra emballage av plast och papper och trä som inte kan material återvinnas krossas och levereras som bränslekross för att användas som bränsle till fjärrvärmeanläggningar. Det här bränslet innehåller ju plast. Och då hävdar många av naturliga skäl att det är ett felaktigt bränsle att använda. Men om inte fjärrvärmebranschen hade använt bränslekrossen hade den gått på deponi. Vilket hade betytt att de farliga materialen gått direkt ut i naturen utan att göra någon nytta. Vad vi gör är att vi hittar ett sätt att återanvända material som redan är förbrukat och på så sätt minskar vi den totala belastningen på miljön. Nu är vi nyfikna på vad du tycker. Skicka ett mail till och berätta hur du resonerar. Det är alla ni som är anslutna till oss som driver utvecklingen framåt. Miljögruppen utreder svåra frågor För att vi ska hålla oss långt framme med allt som rör branschens miljö arbete, har Södertörns Fjärrvärme tillsammans med Söderenergi och Telge tillsatt en miljögrupp. Representanter från respektive företag träffas regelbundet för att till exempel diskutera återanvändandet av redan förbrukade fossila bränslen. Miljögruppen består av representanter från flera bolag: Södertörns Fjärrvärme: Jan Skillstedt, Cecilia Bergström Söderenergi: Jan-Erik Haglund, Madeleine Engfeldt-Julin Telge: Gunnar Hanson Telge Nät: Rolf Siwertz

10 Nu kan man spela fotb Även på vintern. För några veckor sedan, när det fortfarande var vargavinter, skottade man undan snön på fotbollsplanen vid Brantbrinks IP och satte igång värmeslingorna under planen. Nu är det i princip möjligt att träna och spela året runt. Det var när man drog fjärrvärmeledningarna till Riksten som tanken om fjärrvärme till Brantbrinks IP väcktes. Efter att ha utrett innebörden av att byta energislag skrev man tillslut avtal med Södertörns Fjärrvärme. Nu har man istället för de dyra och miljöfarliga oljepannorna som tidigare värmde upp anläggningens byggnader kopplat in den miljöriktiga fjärrvärmen. I samband med förändringarna bestämde man sig också för att låta fotbollsplanen värmas upp med returvärme. Nu har vi tagit bort oljepannan och ersatt den med fjärrvärme, säger Kjell Thun som varit projektledare från Södertörns Fjärrvärmes sida. Den gamla oljepannan drog ungefär 30 kubik olja per år, vilket motsvarar kronor per år. Övergången till fjärrvärme medför en kostnadsbesparing på %. Brantbrinks IP har samtidigt genom gått en större renovering. För utom att man bytt till fjärrvärme har man gjort nya omklädningsrum och rustat upp kafeterian. Målet är att skapa en så bra idrottsplats som möjligt. Markvärme gör att man kan hyra ut planen oftare Att man nu dessutom väljer att värma upp fotbolls planen medför förstås vissa utgifter. Men nyttan för klubben och ungdomarna kommer att vara större, berättar Kjell. Den ökade kostnaden får man dessutom igen genom att man kan hyra ut fler tider, under större delen av året. Tanken med markvärme är inte att smälta bort snön, utan att ha en konstgräsplan som kan ta bort första

11 oll på Brantbrinks IP. Det är rätt häftigt att se snövallar runt en helt grön plan frosten. Den ska kunna hålla sig runt en plusgrad. Kommer det snö måste man ta bort den och sen värma upp planen. Det finns naturligtvis en gräns för hur kallt det får vara, man måste väga utgifter mot inkomster. Någonstans mellan minus 5 och minus 10 går förmodligen gränsen, säger Kjell. I samband med renoveringarna har även en orienteringsklubb etablerat sig på Brantbrinks IP. Jag ser det här som en lyckad satsning från kommunens sida. Det är oerhört viktigt med investeringar för ideella verksamheter, säger Kjell. I kommunen finns det 3-7 andra fotbollsplaner som man skulle kunna göra samma sak med. Det handlar om att hitta en bra ekonomisk lösning, men jag tror att Brantbrinks IP kommer att visa på nyttan för barn och ungdomar. Och därigenom bana väg för fler projekt av det här slaget. Det är rätt häftigt att se snövallar runt en helt grön plan, avslutar Kjell. Namn: Kjell Thun Titel: Säljare och projektledare Började på Södertörns Fjärrvärme: 2005 Innan: Direkt efter lumpen halkade Kjell in i energibranschen och började arbeta som projektledare på Fortum, därefter har han varit hos flera olika energileverantörer. Idag har han närmare 20 års erfarenhet av energi- och vvs-branschen. Det är framförallt kombinationen av teknik, sälj och marknadsfrågor som gör honom så intresserad av den här branschen.

12 B Retur Södertörns Fjärrvärme Box 3073, Norsborg Hur ser fjärrvärmebranschen ut om fem år? Rapporten i punktform Svensk Fjärrvärme har presenterat en samlad prognos för fjärrvärmebranschens utveckling till år Prognosen visar att fjärrvärmen fortsätter att öka, liksom kraftvärme och fjärrkyla. Samtidigt fortsätter utfasningen av fossila bränslen, vilket ytterligare stärker fjärrvärmens ställning som ett klimatoch miljöriktigt uppvärmningsalternativ. Prognosen visar på en tillförsikt hos medlemsföretagen, där framför allt små och medelstora företag räknar med att öka sin produktion. Även samarbeten med industrin ökar med industrier som både mottagare och leverantör av värme, säger man på Svensk Fjärrvärme. Det är glädjande att fjärrvärmebranschen fortsätter att vara en spjutspets i klimatomställningen. Tack vare övergången från fossila bränslen har vi starkt bidragit till att Sverige kunnat nå klimatmålen så här långt. Om fem år väntas endast en procent fossil olja finnas kvar i systemen. Branschprognosen presenteras i rapporten Fjärrvärmen fortsätter att växa. Den bygger på en enkät till Svensk Fjärrvärmes medlemsföretag, kompletterad med djupintervjuer. Några resultat ser du i tabellen här till höger. Ytterligare upplysningar: Annika Johannesson, Fjärrvärmeleveranserna ökar från dagens 49 till nära 53 TWh år Den totala nätlängden ökar med en fjärdedel, till totalt kilometer. Försäljning av fjärrvärme till flerbostadshus och lokaler väntas minska något, men anslutning av småhus och försäljning till industrin ökar. Fossila bränslen minskar till 8 procent 2015, mot 18 procent Koldioxidutsläppen minskar ytterligare, till ca 2,4 miljoner ton. Motsvarande produktion med enbart olja hade gett 16 miljoner ton högre CO2-utsläpp (Sveriges mål är att minska totalt 20 miljoner ton koldioxidekvivalenter till 2020, jämfört med 1990 års nivå). Oförädlat trädbränsle och avfallsförbränning väntas öka rejält i bränslemixen. Även industriell spillvärme kommer att öka. Kraftvärmeutbyggnaden (samtidig produktion av el och värme) har ökat under senare år och medlemsföretagen spår nästan en fördubbling till 2015, då elproduktionen blir nära 13 TWh. Fjärrkylan väntas öka från dagens nära 0,8 TWh till drygt 1,3 TWh Hela prognosrapporten hittar du på

Närområdets egna energibolag

Närområdets egna energibolag Närområdets egna energibolag Innehåll Om oss 3 Principen med fjärrvärme 4 Om kyla 8 Support för alla typer av frågor 10 Serviceavtal 12 Kampen om miljön 14 Socialt ansvar 15 Framtidens energikällor 16

Läs mer

Söderenergi - värme och el för ett hållbart samhälle. Karin Medin, VD

Söderenergi - värme och el för ett hållbart samhälle. Karin Medin, VD Söderenergi - värme och el för ett hållbart samhälle Karin Medin, VD Fjärrvärmeaffären i vår familj Botkyrka k:n Huddinge k:n Södertälje k:n 50% 50% 100% Södertörns Energi AB Telge AB 50% inflytande, 58

Läs mer

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning Visste du att värme och varmvatten står för ungefär 80% av all den energi som vi förbrukar i våra hem? Därför är en effektiv och miljövänlig värmeproduktion en av våra viktigaste utmaningar i jakten på

Läs mer

Välkommen till kundträff hos oss på Södertörns Fjärrvärme! Torsdagen den 24 oktober

Välkommen till kundträff hos oss på Södertörns Fjärrvärme! Torsdagen den 24 oktober Välkommen till kundträff hos oss på Södertörns Fjärrvärme! Torsdagen den 24 oktober Kvällens program Kort om Södertörns Fjärrvärme Produkter och tjänster vad kan vi erbjuda mer än värme Prissättning 2014

Läs mer

Fjärrvärme Enkelt och pålitligt i din vardag

Fjärrvärme Enkelt och pålitligt i din vardag Fjärrvärme Enkelt och pålitligt i din vardag Vad är fjärrvärme? Fjärrvärme är en effektiv och hållbar energilösning som ger dig en enkel och pålitlig vardag. Det är den vanligaste uppvärmningsformen i

Läs mer

Fjärrvärme #Enkelt #Hållbart #Pålitligt

Fjärrvärme #Enkelt #Hållbart #Pålitligt Fjärrvärme #Enkelt #Hållbart #Pålitligt Vad är fjärrvärme? Fjärrvärme går som ett blodomlopp under stadens gator och förser hem, företag och lokaler med energi i form av hetvatten. Fjärrvärmen distribueras

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme Prislista småhus Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig. Den ger en säker och bekväm uppvärmning.

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig.

Läs mer

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06 Fjärrvärme Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning FV-broschyr 211_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 211-5-2 16.6 Nu kan du sänka dina energikostnader! Det finns en rad olika faktorer som påverkar den totala

Läs mer

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan Miljöpåverkan berör oss alla Att minska energianvändning och utsläpp av växthusgaser är ett övergripande samhällsmål

Läs mer

Fjärrvärme i framtiden Prognos och potential för fjärrvärmens fortsatta utveckling i Sverige

Fjärrvärme i framtiden Prognos och potential för fjärrvärmens fortsatta utveckling i Sverige Fjärrvärme i framtiden Prognos och potential för fjärrvärmens fortsatta utveckling i Sverige Sammanfattning: Fjärrvärme svarar idag för nära hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige.

Läs mer

fjärrvärmen 2015 branschprognos Fjärrvärmen fortsätter växa

fjärrvärmen 2015 branschprognos Fjärrvärmen fortsätter växa fjärrvärmen 215 branschprognos Fjärrvärmen fortsätter växa Svensk Fjärrvärme är en branschorganisation för företag i Sverige som producerar fjärrvärme, kraftvärme och fjärrkyla. Föreningen har drygt 13

Läs mer

myter om energi och flyttbara lokaler

myter om energi och flyttbara lokaler 5 myter om energi och flyttbara lokaler myt nr: 1 Fakta: Värmebehovet är detsamma oavsett vilket uppvärmningssätt man väljer. Det går åt lika mycket energi att värma upp en lokal vare sig det sker med

Läs mer

I RÖRET En kundtidning från

I RÖRET En kundtidning från 2 I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme NR 2, 2010 Tema: Fjärrvärme ur ett ekonomiskt perspektiv Intervju: Hur är det att ha solpaneler på taket? Hur påverkar egentligen vår ekonomi, din ekonomi?

Läs mer

I RÖRET En kundtidning från. Hej Siv och välkommen till fjärrvärmebranschen. Gynnsam prisutveckling för fjärrvärmekunder. 40 år.

I RÖRET En kundtidning från. Hej Siv och välkommen till fjärrvärmebranschen. Gynnsam prisutveckling för fjärrvärmekunder. 40 år. 2 I RÖRET En kundtidning från NR 2, 2009 Hej Siv och välkommen till fjärrvärmebranschen Gynnsam prisutveckling för fjärrvärmekunder Vi fyller 40 år Vad skulle hända om vi satte en solpanel på ditt tak?

Läs mer

Fjärrvärme och fjärrkyla

Fjärrvärme och fjärrkyla Fjärrvärme och fjärrkyla Hej jag heter Simon Fjellström och jag går i årskurs 1 på el och energi i klassen EE1b på kaplanskolan i Skellefteå. I den här boken så kommer ni att hitta fakta om fjärrvärme

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Visste du att... Igelsta kraftvärmeverk blev utsedd till Årets byggnad 2009 av Byggmästareföreningen.

Visste du att... Igelsta kraftvärmeverk blev utsedd till Årets byggnad 2009 av Byggmästareföreningen. söderenergi producerar värme för mer än 120 000 hushåll, kontor, lokaler och industrier i södra Stockholm samt el motsvarande förbrukningen i 100 000 hushåll. Vår uppgift är att producera prisvärd värme

Läs mer

Välkommen till ett informationsmöte om Fjärrvärme i Oxelösund 2012-11-28

Välkommen till ett informationsmöte om Fjärrvärme i Oxelösund 2012-11-28 Välkommen till ett informationsmöte om Fjärrvärme i Oxelösund 2012-11-28 Oxelö Energi är ett kommunalägt energibolag som ansvarar för Elnät Vatten och avlopp Renhållning Stadsnät Fjärrvärme Tommy Englund

Läs mer

Informationskväll 25 mars om branden på Nykvarn i januari-februari 2014

Informationskväll 25 mars om branden på Nykvarn i januari-februari 2014 Söderenergi värme och el för ett hållbart samhälle Informationskväll 25 mars om branden på Nykvarn i januari-februari 2014 Välkomna! Fjärrvärmesystemet i södra Stockholm Regionala fjärrvärmesystemet i

Läs mer

Tariffrapport 2009 Fjärrvärme DoA. Torsås Fjärrvärmenät AB

Tariffrapport 2009 Fjärrvärme DoA. Torsås Fjärrvärmenät AB Tariffrapport 2009 Fjärrvärme DoA Torsås Fjärrvärmenät AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Torsås Fjärrvärmenät Ort/orter FVD20012 Torsås Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Luleå Energi AB. Luleå fjärrkyla

2015 DoA Fjärrvärme. Luleå Energi AB. Luleå fjärrkyla 2015 DoA Fjärrvärme Luleå Energi AB Luleå fjärrkyla 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Luleå Fjärrkyla Ort/orter FVD20012 Luleå Prisområdesnamn FVD20013 Luleå Fjärrkyla Kontaktperson

Läs mer

Täbyinitiativet: Öppnar för fjärrvärme i konkurrens

Täbyinitiativet: Öppnar för fjärrvärme i konkurrens Täbyinitiativet: Öppnar för fjärrvärme i konkurrens fjarrvarme_folder.indd 1 09-03-30 14.19.27 Täbyinitiativet på en minut: I Täbyinitiativet gör vi tre saker: vi bygger ett öppet fjärrvärmenät i Täby

Läs mer

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt Värm poolen! Vi erbjuder en produkt för dig som förbrukar mycket värme på sommaren under månaderna maj-sept. t. ex. för dig som har pool. Kontakta oss så berättar vi mer! Nya kunder Vi erbjuder anslutning

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Götene Vatten & Värme AB. Götene

2015 DoA Fjärrvärme. Götene Vatten & Värme AB. Götene 2015 DoA Fjärrvärme Götene Vatten & Värme AB Götene 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Götene Ort/orter FVD20012 Götene Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

Vattenfall Värme Uppsala

Vattenfall Värme Uppsala Vattenfall Värme Uppsala - dagsläget Johan Siilakka, chef anläggningsutveckling - utveckling Anna Karlsson, miljöspecialist - varför biobränslen? - tidplaner och delaktighet 2013-03-02 Foto: Hans Karlsson

Läs mer

Välkommen till REKO information Fjärrvärme

Välkommen till REKO information Fjärrvärme Välkommen till REKO information Fjärrvärme REKO Information Vad vill vi säga? 1. Vad är REKO 2. Vad har hänt de senaste året 3. Ekonomi 4. Hur ser framtiden ut 5. Hur ser prisutvecklingen ut 6. Vad är

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Lidköpings Värmeverk AB

2015 DoA Fjärrvärme. Lidköpings Värmeverk AB 2015 DoA Fjärrvärme Lidköpings Värmeverk AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Lidköpings värmeverk AB Ort/orter FVD20012 Lidköping Prisområdesnamn FVD20013 Lidköpings tätort Kontaktperson

Läs mer

Biooljors framtid. Charlotta Abrahamsson Svensk Fjärrvärme

Biooljors framtid. Charlotta Abrahamsson Svensk Fjärrvärme Biooljors framtid Charlotta Abrahamsson Svensk Fjärrvärme Biooljors framtid 1. Biooljor och fjärrvärme 2. Användning och driftserfarenheter 3. Förnybarhetsdirektivet och Hållbarhetskriterier 2 Fjärrvärmen

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Vetlanda Energi & Teknik AB. Holsby

2015 DoA Fjärrvärme. Vetlanda Energi & Teknik AB. Holsby 2015 DoA Fjärrvärme Vetlanda Energi & Teknik AB Holsby 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Holsby Ort/orter FVD20012 Holsby Prisområdesnamn FVD20013 Holsby Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden

Kraftvärme i Katrineholm. En satsning för framtiden Kraftvärme i Katrineholm En satsning för framtiden Hållbar utveckling Katrineholm Energi tror på framtiden Vi bedömer att Katrineholm som ort står inför en fortsatt positiv utveckling. Energi- och miljöfrågor

Läs mer

BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1

BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1 BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1 INFORMATION OM MÖJLIGHETEN ATT BYTA FRÅN FJÄRRVÄRME TILL BERGVÄRME UTSKICK TILL MEDLEMMARNA ǀ APRIL 2015 UNDERLAGET ÄR FRAMTAGET AV ENEO SOLUTIONS AB I SAMMARBETE

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby

2015 DoA Fjärrvärme. Sala-Heby Energi AB. Sala Heby 2015 DoA Fjärrvärme Sala-Heby Energi AB Sala Heby 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Sala och Heby Ort/orter FVD20012 Sala och Heby Prisområdesnamn FVD20013 Sala och Heby Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Moliden

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Moliden 2015 DoA Fjärrvärme Övik Energi AB Moliden 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Moliden Ort/orter FVD20012 Moliden Prisområdesnamn FVD20013 Yttre nät Kontaktperson - Ekonomi Namn

Läs mer

Nu sänker vi. temperaturen. i göteborg. Och gör fjärrvärmepriset mera påverkbart.

Nu sänker vi. temperaturen. i göteborg. Och gör fjärrvärmepriset mera påverkbart. Nu sänker vi temperaturen i göteborg Och gör fjärrvärmepriset mera påverkbart. 1 Allt för Göteborg Vi på Göteborg Energi har bara en uppgift och det är att ge kraft åt Göteborg. För att uttrycka det lite

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Tekniska verken i Linköping AB. Katrineholm

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Tekniska verken i Linköping AB. Katrineholm 2015 DoA Fjärrvärme Tekniska verken i Linköping AB Katrineholm 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Katrineholm Ort/orter FVD20012 Katrineholm Prisområdesnamn FVD20013 Katrineholm

Läs mer

VÄLKOMMEN IN I VÄRMEN HENSTAD 2013

VÄLKOMMEN IN I VÄRMEN HENSTAD 2013 VÄLKOMMEN IN I VÄRMEN HENSTAD 2013 Fjärrvärmekampanj 2013 Nytt erbjudande på grund av nya förutsättningar Tidigare intresse på området var över 30% Vi har sedan 2009 installerat fjärrvärme och konverterat

Läs mer

Mer än. För dig som undrar vad du får för dina fjärrvärmepengar.

Mer än. För dig som undrar vad du får för dina fjärrvärmepengar. Mer än bara värme För dig som undrar vad du får för dina fjärrvärmepengar. Fjärrvärmen ger kraft åt Göteborg. Vi på Göteborg Energi har bara en uppgift och det är att ge kraft åt Göteborg. I det arbetet

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Lantmännen Agrovärme AB. Ödeshög

2015 DoA Fjärrvärme. Lantmännen Agrovärme AB. Ödeshög 2015 DoA Fjärrvärme Lantmännen Agrovärme AB Ödeshög 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Ödeshög Ort/orter FVD20012 Ödeshög Prisområdesnamn FVD20013 Ödeshög Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Bionär Närvärme AB. Bälinge

2015 DoA Fjärrvärme. Bionär Närvärme AB. Bälinge 2015 DoA Fjärrvärme Bionär Närvärme AB Bälinge 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Bälinge Ort/orter FVD20012 Uppsala Prisområdesnamn FVD20013 3 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

miljövärdering 2012 guide för beräkning av fjärrvärmens miljövärden

miljövärdering 2012 guide för beräkning av fjärrvärmens miljövärden miljövärdering 2012 guide för beräkning av fjärrvärmens miljövärden 1 Inledning Det här är en vägledning för hur fjärrvärmebranschen ska beräkna lokala miljövärden för resursanvändning, klimatpåverkan

Läs mer

Fjärrvärme enklare, säkrare, renare

Fjärrvärme enklare, säkrare, renare Fjärrvärme enklare, säkrare, renare 1 Innehåll Så fungerar fjärrvärme Här finns Fortums fjärrvärme Kundnytta Ett långsiktigt klimatarbete Tjänstestrategi Energitjänster Vad vi gör nu och framåt Fjärrvärmen

Läs mer

Enklare vardag Hållbar framtid

Enklare vardag Hållbar framtid Välkommen! Enklare vardag Hållbar framtid Agenda Utveckling i Umeå tillsammans med våra kunder Jan Ridfeldt, Energilösningar Hjälp att beräkna årskostnad för fjärrvärme Mattias Lindberg, marknad Elnätet

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Alvesta Energi AB. Vislanda

2015 DoA Fjärrvärme. Alvesta Energi AB. Vislanda 2015 DoA Fjärrvärme Alvesta Energi AB Vislanda 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Vislanda fjärrvärmenät Ort/orter FVD20012 Vislanda Prisområdesnamn FVD20013 Vislanda Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Gävle Energi AB

2015 DoA Fjärrvärme. Gävle Energi AB 2015 DoA Fjärrvärme Gävle Energi AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Gävle Ort/orter FVD20012 Gävle Prisområdesnamn FVD20013 Prisområde 3 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Värnamo Energi AB. Värnamo

2015 DoA Fjärrvärme. Värnamo Energi AB. Värnamo 2015 DoA Fjärrvärme Värnamo Energi AB Värnamo 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Värnamo Ort/orter FVD20012 Värnamo Prisområdesnamn FVD20013 Värnamo Kontaktperson - Ekonomi Namn

Läs mer

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik.

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Ett samarbete för framtiden. Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve utanför Göteborg byggdes 1982 och är 87 000 kvadratmeter stor. Där produceras varje år över 20

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Eskilstuna Energi & Miljö AB. Eskilstuna Energi & Miljö

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Eskilstuna Energi & Miljö AB. Eskilstuna Energi & Miljö 2015 DoA Fjärrvärme Eskilstuna Energi & Miljö AB Eskilstuna Energi & Miljö 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Eskilstuna-Torshälla-Hällby-Kvicksund-Ärla Ort/orter FVD20012 Eskilstuna-Kvicksund

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Värnamo Energi AB. Rydaholm

2015 DoA Fjärrvärme. Värnamo Energi AB. Rydaholm 2015 DoA Fjärrvärme Värnamo Energi AB Rydaholm 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Rydaholm Ort/orter FVD20012 Rydaholm Prisområdesnamn FVD20013 Rydaholm Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Jönköping Energi AB. Prisområde 1

2015 DoA Fjärrvärme. Jönköping Energi AB. Prisområde 1 2015 DoA Fjärrvärme Jönköping Energi AB Prisområde 1 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Jönköpingsnätet Grännanätet Stensholmsnätet Stigamonätet Ort/orter FVD20012 Jönköping Gränna

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Sundsvall

2015 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Sundsvall 2015 DoA Fjärrvärme Sundsvall Energi AB Sundsvall 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Huvudnätet Ort/orter FVD20012 Sundsvalls tätort och anslutna nätområden Prisområdesnamn FVD20013

Läs mer

I RÖRET En kundtidning från SödErtörnS fjärrvärme

I RÖRET En kundtidning från SödErtörnS fjärrvärme I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme nr 1 2012 Asptuna får fjärrvärme Fjärrvärme vs. bergvärme Vi jämför energilösningarna Rörens riddare Facebook Byggledarna har koll på fjärrvärmenätet ett

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Hjo Energi AB

2015 DoA Fjärrvärme. Hjo Energi AB 2015 DoA Fjärrvärme Hjo Energi AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Hjo Ort/orter FVD20012 Hjo tätort Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031 Per-Olof Westlin

Läs mer

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT VAD ÄR FJÄRRVÄRME? Ett av de smartaste sätten att få en behaglig inomhustemperatur tycker vi. Idén med fjärrvärme är enkel: man delar på en värmekälla istället för

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Mjölby-Svartådalen Energi AB. Prisområde 1

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Mjölby-Svartådalen Energi AB. Prisområde 1 2015 DoA Fjärrvärme Mjölby-Svartådalen Energi AB Prisområde 1 1 / 7 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Mjölbynätet, Väderstadnätet Ort/orter FVD20012 Mjölby Prisområdesnamn FVD20013

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Uppsala

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Uppsala 2015 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Uppsala 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Uppsala Ort/orter FVD20012 Uppsala Prisområdesnamn FVD20013 Uppsala Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Karlstads Energi AB

2015 DoA Fjärrvärme. Karlstads Energi AB 2015 DoA Fjärrvärme Karlstads Energi AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Karlstad Ort/orter FVD20012 Karlstad Prisområdesnamn FVD20013 Karlstad Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

2014 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Motala

2014 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Motala 2014 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Motala 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Motala Ort/orter FVD20012 Motala Prisområdesnamn FVD20013 Motala Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Linde Energi AB. Lindesberg

2015 DoA Fjärrvärme. Linde Energi AB. Lindesberg 2015 DoA Fjärrvärme Linde Energi AB Lindesberg 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Lindesberg Ort/orter FVD20012 Lindesberg Prisområdesnamn FVD20013 Lindesberg Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Norberg

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Norberg 2015 DoA Fjärrvärme Västerbergslagens Energi AB Fjärrvärmenät Norberg 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Norberg Ort/orter FVD20012 Norberg Prisområdesnamn FVD20013 Norberg Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Centrum

2015 DoA Fjärrvärme. Övik Energi AB. Centrum 2015 DoA Fjärrvärme Övik Energi AB Centrum 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Centrala nätet Ort/orter FVD20012 Örnsköldsvik Prisområdesnamn FVD20013 Centrala nätet Kontaktperson

Läs mer

Fjärrvärme Anslutningprislista Gäller from 2014-04-01

Fjärrvärme Anslutningprislista Gäller from 2014-04-01 Fjärrvärme Anslutningprislista Gäller from 2014-04-01 Priser anslutning och installation av fjärrvärme till småhus Anslutning till fjärrvärmenätet Anslutningsavgift ROT-avdrag (50% av arbetskostnad 25

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Ludvika

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Ludvika 2015 DoA Fjärrvärme Västerbergslagens Energi AB Fjärrvärmenät Ludvika 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Ludvika Ort/orter FVD20012 Ludvika Prisområdesnamn FVD20013 Ludvika Kontaktperson

Läs mer

Effektiv användning av olika bränslen för maximering av lönsamheten och minimering av koldioxidutsläppet.

Effektiv användning av olika bränslen för maximering av lönsamheten och minimering av koldioxidutsläppet. 2008-04-23 S. 1/5 ERMATHERM AB Solbacksvägen 20, S-147 41 Tumba, Sweden, Tel. +46(0)8-530 68 950, +46(0)70-770 65 72 eero.erma@ermatherm.se, www.ermatherm.com Org.nr. 556539-9945 ERMATHERM AB/ Eero Erma

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Fagersta

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Fagersta 2015 DoA Fjärrvärme Västerbergslagens Energi AB Fjärrvärmenät Fagersta 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fagersta Ort/orter FVD20012 Fagersta Prisområdesnamn FVD20013 Fagersta

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Grängesberg

2015 DoA Fjärrvärme. Västerbergslagens Energi AB. Fjärrvärmenät Grängesberg 2015 DoA Fjärrvärme Västerbergslagens Energi AB Fjärrvärmenät Grängesberg 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Grängesberg Ort/orter FVD20012 Grängesberg Prisområdesnamn FVD20013

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Göteborg Energi AB

2015 DoA Fjärrvärme. Göteborg Energi AB 2015 DoA Fjärrvärme Göteborg Energi AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Göteborg Energi Ort/orter FVD20012 Göteborg Prisområdesnamn FVD20013 Göteborg Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Borås Energi och Miljö AB. Centrala nätet

2015 DoA Fjärrvärme. Borås Energi och Miljö AB. Centrala nätet 2015 DoA Fjärrvärme Borås Energi och Miljö AB Centrala nätet 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Centrala nätet Ort/orter FVD20012 Borås Prisområdesnamn FVD20013 Centrala nätet

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Mark Kraftvärme AB. Assberg + Fritsla

2015 DoA Fjärrvärme. Mark Kraftvärme AB. Assberg + Fritsla 2015 DoA Fjärrvärme Mark Kraftvärme AB Assberg + Fritsla 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärmenät Assberg och Fritsla Ort/orter FVD20012 Skene, Kinna, Örby och Fritsla

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Nyköping

2015 DoA Fjärrvärme. Vattenfall AB. Nyköping 2015 DoA Fjärrvärme Vattenfall AB Nyköping 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Nyköping Ort/orter FVD20012 Nyköping Prisområdesnamn FVD20013 Nyköping Kontaktperson - Ekonomi Namn

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Liden

2015 DoA Fjärrvärme. Sundsvall Energi AB. Liden 2015 DoA Fjärrvärme Sundsvall Energi AB Liden 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Lidennätet Ort/orter FVD20012 Liden Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson - Ekonomi Namn FVD20031

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Forshaga Energi AB. Forshaga

2015 DoA Fjärrvärme. Forshaga Energi AB. Forshaga 2015 DoA Fjärrvärme Forshaga Energi AB Forshaga 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Forshaga Energi Ort/orter FVD20012 Forshaga Deje Prisområdesnamn FVD20013 Forshaga Energi Kontaktperson

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Finspångs Tekniska Verk AB

2015 DoA Fjärrvärme. Finspångs Tekniska Verk AB 2015 DoA Fjärrvärme Finspångs Tekniska Verk AB 1 / 7 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Finspång Ort/orter FVD20012 Finspång Prisområdesnamn FVD20013 Finspång Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Jämtkraft AB. Östersund

2015 DoA Fjärrvärme. Jämtkraft AB. Östersund 2015 DoA Fjärrvärme Jämtkraft AB Östersund 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Östersund Ort/orter FVD20012 Östersund Prisområdesnamn FVD20013 Östersund Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

Fjärrvärme och Fjärrkyla

Fjärrvärme och Fjärrkyla Fjärrvärme och Fjärrkyla hej jag heter Linus Nilsson och jag går första året på el och energiprogrammet på Kaplanskolan. I den har boken kommer jag förklara hur fjärrvärme och fjärrkyla fungerar. Innehålsförteckning:

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Smedjebacken Energi & Vatten AB. Smedjebacken, Söderbärke

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: Smedjebacken Energi & Vatten AB. Smedjebacken, Söderbärke 2015 DoA Fjärrvärme Smedjebacken Energi & Vatten AB Smedjebacken, Söderbärke 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Smedjebacken, Söderbärke Ort/orter FVD20012 Smedjebacken, Söderbärke

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Mörbylånga kommun. Nät Färjestaden

2015 DoA Fjärrvärme. Mörbylånga kommun. Nät Färjestaden 2015 DoA Fjärrvärme Mörbylånga kommun Nät Färjestaden 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Färjestaden Ort/orter FVD20012 Färjestaden Prisområdesnamn FVD20013 Färjestaden

Läs mer

BILAGA VERKSAMHETSGENOMLYSNING

BILAGA VERKSAMHETSGENOMLYSNING BILAGA VERKSAMHETSGENOMLYSNING Publicerad: Syftet med verksamhetsgenomlysningen är att den ska utgöra ett verktyg för att öka kundernas möjlighet till insyn i fjärrvärmeverksamheten och därigenom möjliggöra

Läs mer

Välkommen till Vattenfall Värme Uppsala. Välkommen till Värme Uppsala

Välkommen till Vattenfall Värme Uppsala. Välkommen till Värme Uppsala Välkommen till Vattenfall Värme Uppsala Välkommen till Värme Uppsala Agenda: - Några ord om vår verksamhet - Ekonomi och prisutveckling - Vårt arbete mot ett uthålligare Uppsala Adrian Berg von Linde Några

Läs mer

Fjärrvärme positiv energi

Fjärrvärme positiv energi FJÄRRVÄRME Anslutningsinformation och priser 2012 Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig. Den ger en säker och bekväm uppvärmning. Med de

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Bengtsfors kommun. Brandstationen Bengtsfors

2015 DoA Fjärrvärme. Bengtsfors kommun. Brandstationen Bengtsfors 2015 DoA Fjärrvärme Bengtsfors kommun Brandstationen Bengtsfors 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 PC Brandstationen Bengtsfors Ort/orter FVD20012 Bengtsfors Prisområdesnamn FVD20013

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Nässjö Affärsverk AB. Annerberg

2015 DoA Fjärrvärme. Nässjö Affärsverk AB. Annerberg 2015 DoA Fjärrvärme Nässjö Affärsverk AB Annerberg 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Anneberg Ort/orter FVD20012 Anneberg Prisområdesnamn FVD20013 Nässjö Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Kraftringen Energi AB (publ) Lund Lomma Eslöv Klippan

2015 DoA Fjärrvärme. Kraftringen Energi AB (publ) Lund Lomma Eslöv Klippan 2015 DoA Fjärrvärme Kraftringen Energi AB (publ) Lund Lomma Eslöv Klippan 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Lund - Lomma - Eslöv - Klippan Ort/orter FVD20012 Lund, Bjärred, Genarp,

Läs mer

Solelserbjudande från Södra. Egen solel

Solelserbjudande från Södra. Egen solel Solelserbjudande från Södra Egen solel Så här tillverkas solel Solelserbjudande från Södra För att producera din egen el från solens energi behöver du ett tak eller en markyta utan skuggor. Se över hur

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Kalmar Energi Värme AB

2015 DoA Fjärrvärme. Kalmar Energi Värme AB 2015 DoA Fjärrvärme Kalmar Energi Värme AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Kalmar Ort/orter FVD20012 Kalmar, Smedby och Lindsdal Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI

PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Energisektorn bidrar med totalt 25 miljoner ton växthusgaser per år, vilket innebär att medelsvensken

Läs mer

E.ON Värme. Med spillvärme

E.ON Värme. Med spillvärme E.ON Värme Med spillvärme 2 Spillvärme, överskottsvärme, restvärme, återvunnen energi kärt barn har många namn. Vad det handlar om är att ta tillvara värme som uppstår vid industriella processer och använda

Läs mer

Välkommen till REKO information Fjärrvärme

Välkommen till REKO information Fjärrvärme Välkommen till REKO information Fjärrvärme REKO Information 2012-12-01 Vad vill vi säga? 1. Vad är REKO 2. Vad har hänt de senaste året 3. Ekonomi 4. Hur ser prisutvecklingen ut 5. Fjärrvärmens miljöpåverkan

Läs mer

Välkomna till en träff om fjärrvärmen i Lilla Edet! 8 november 2011

Välkomna till en träff om fjärrvärmen i Lilla Edet! 8 november 2011 Välkomna till en träff om fjärrvärmen i Lilla Edet! 8 november 2011 Agenda Välkomna - agenda Einar Bjarne Ekonomi & Miljö Einar Bjarne Marknad Cecilia Grundberg Kaffe och smörgås Energieffektivisering

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1

2015 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 1 2015 DoA Fjärrvärme Växjö Energi AB Prisområde 1 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Ort/orter FVD20012 Växjö Prisområdesnamn FVD20013 Prisområde 1 Kontaktperson - Ekonomi

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad. Stockholm

2015 DoA Fjärrvärme. Organisation: AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad. Stockholm 2015 DoA Fjärrvärme AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad Stockholm 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Stockholm Ort/orter FVD20012 Danderyd Järfälla Lidingö Nacka Sigtuna

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. AB Borlänge Energi. Borlänge Fjärrvärme

2015 DoA Fjärrvärme. AB Borlänge Energi. Borlänge Fjärrvärme 2015 DoA Fjärrvärme AB Borlänge Energi Borlänge Fjärrvärme 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Borlänge Ort/orter FVD20012 Borlänge Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson

Läs mer

Välkomna till Falkenberg Energis. Reko fjärrvärmeträff 2014

Välkomna till Falkenberg Energis. Reko fjärrvärmeträff 2014 Välkomna till Falkenberg Energis Reko fjärrvärmeträff 2014 Kvällens agenda: 18.00 Välkommen Bo Anders Antonsson, Administrativ Chef 18.20 Presentation av fjärrvärme och prisändring Eva Hammar Orava, Driftingenjör

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 2

2015 DoA Fjärrvärme. Växjö Energi AB. Prisområde 2 2015 DoA Fjärrvärme Växjö Energi AB Prisområde 2 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Fjärrvärme Ort/orter FVD20012 Ingelstad Rottne Braås Prisområdesnamn FVD20013 Prisområde 2 Kontaktperson

Läs mer

Egenproducerad energi - så funkar det

Egenproducerad energi - så funkar det Page 1 of 6 Egenproducerad energi - så funkar det Taggar på denna artikel Byta solfångare, Köpa solfångare, solceller, solcellspanel Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk

Läs mer

2015 DoA Fjärrvärme. Gotlands Energi AB. isby+slite+hemse+klimtehamn

2015 DoA Fjärrvärme. Gotlands Energi AB. isby+slite+hemse+klimtehamn 2015 DoA Fjärrvärme Gotlands Energi AB isby+slite+hemse+klimtehamn 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Gotlands Energi Ort/orter FVD20012 Visby, Slite, Hemse, Klintehamn Prisområdesnamn

Läs mer