I RÖRET En kundtidning från

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I RÖRET En kundtidning från"

Transkript

1 1 I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme NR 1, 2010 Kunglig invigning av Igelsta Kraftvärmeverk Var är fjärrvärme branschen om fem år? Kombinera fjärrvärmen med en solpanel?

2 Fjärrvärmen har en positiv inverkan på miljön globalt. Och lekparken runt husknuten. Allt miljöarbete vi gör på Södertörns Fjärrvärme påverkar grönområdena runt om i Botkyrka, Huddinge och Salem. Med andra ord gör du inte bara en insats för det globala miljöarbetet när du väljer fjärrvärme som uppvärmningsform. Du hjälper också dig själv och dina grannar. Vi ska förvalta ditt förtroende på bästa möjliga sätt I och med att driften i det nya kraftvärmeverket i Igelsta kommit igång kommer vi att nå upp till 90 % förnyelsebara bränslen. Det är en anmärkningsvärt hög siffra, men vi kommer alltid att försöka bli bättre. (läs gärna artikeln om dilemmat med förnyelsebara och fossila bränslen på sida 9). Kundernas krav gör att vi ständigt utvecklas En stor del i vår framgång ligger i att våra kunder och samhället ställer höga krav på oss. Det är du som är ansluten till vårt fjärrvärmenät som bestämmer vilken väg vi ska ta i olika frågor. Miljön är av naturliga skäl alltid ett aktuellt samtalsämne, men vi har också märkt av en växande efterfrågan av energirådgivning och olika typer av kundservice. Det är nu dags att vi börjar erbjuda all den kunskap och erfarenhet som vi har samlat på oss genom åren. Solpaneler och andra kombinationslösningar Just nu håller vi på att utvärdera flera olika energialternativ. Vi vill veta om det går att erbjuda en ännu bättre uppvärmningsform genom att kombinera fjärrvärmen med till exempel ett återvinningsaggregat eller en solpanel. Dessutom håller vi på med ett antal spillvärme projekt som går ut på att ta tillvara resurser som annars skulle gå förlorade. Hur vill du att vi hjälper dig? Parallellt med allt arbete vi lägger ned på att förbättra vår personliga kundservice, har vi lanserat en självbetjäning som heter Mina sidor. Det är en webbtjänst som hjälper dig med allt från fakturafrågor till att jämföra din förbrukning med andra tidsperioder och år. Logga in på du kommer snart se hur enkelt det är att hålla koll på din förbrukning. Cecilia Bergström Marknadschef Södertörns Fjärrvärme Kundtidningen I Röret utges av Södertörns Fjärrvärme Ansvarig utgivare Thomas Forsberg, vd Södertörns Fjärrvärme Projektledare Sara Jängnemyr, Södertörns Fjärrvärme Redaktör Fredrik Sundqvist, Hultén Reklambyrå Layout Hultén Reklambyrå Foto Stina Svanberg Tryck Wassberg+Skotte Tryckeri AB Papper Tidningen trycks på miljövänligt och klimatkompenserat papper Kontaktinformation Södertörns Fjärrvärme: Växel Fax E-post Hemsida Postadress Box 3073, Norsborg Besöksadress Sjöbodavägen 5, Norsborg

3 Sverige är bäst i världen på att ta tillvara spillvärme Sverige är världsledande på att ta tillvara industriell spillvärme och använda det som fjärrvärme. Spillvärmen står idag för 8 procent av värmeproduktionen. Det motsvarar uppvärmningen av villor. I branschens prognos för de kommande fem åren beräknas spillvärmen öka till 10 procent. Utifrån ett miljöperspektiv finns det många fördelar med att återanvända den energi som redan är förbrukad. Men det kan också finns ekonomiska fördelar med att effektivisera användningen av spillvärme. När ett företag säljer energi kan de till exempel tillgodoräkna sig det som energieffektiviseringsåtgärd och därmed få nedsatt energiskatt samarbeten runt om i landet Det finns idag mellan 60 och 70 samarbeten mellan fjärrvärmeföretag och industrier runt om i landet. I vissa kommuner står en närliggande industri för en stor del av värmen i fjärrvärmenäten. Av de företag som har industriell spillvärme i näten ligger hälften över och hälften under genomsnittspriset i Sverige. Mellan högsta och lägsta pris hos fjärrvärmebolagen med spillvärme skiljer ca 50 öre/kwh. Det är alltså stor spridning i prisbilden. Luleå visar att det inte bara är miljön som kan dra nytta av spillvärme Ett exempel på samarbete mellan kommun och industri som ofta lyfts Ny vd för Svensk Fjärrvärme Ulrika Jardfelt har utsetts till ny VD för branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Hon tillträder tjänsten den 1 juni. fram är Luleås samarbete med SSAB. Förutom betydelsen för miljön har det lett till ett av Sveriges lägsta fjärrvärmepriser. Inom Södertörns Fjärrvärme använder vi spillvärme från Spendrups och har tecknat en avsiktsförklaring med Tieto för att använda spillvärme från företagets serverhallar. Ulrika Jardfelt kommer närmast från en tjänst som enhetschef på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. Där har hon bland annat arbetat med energieffektivisering av bostäder, renovering av miljonprogrammen och nyproduktion. - Svensk Fjärrvärmes styrelse uppskattar särskilt att Ulrika Jardfelt kommer från en av kundorganisationerna. Det gör att hon redan från början har den förståelse för kundernas krav som är en nödvändig del i uppdraget som VD, säger Thore Sahlin, ordförande i Svensk Fjärrvärmes styrelse.

4 Kungen hyllade det nya kraftvärmeverket Ni bör vara stolta. Ni är ett föredöme för landet, ja kanske för hela världen. Kung Carl XVI Gustaf skrädde inte orden när han invigde Igelsta kraftvärmeverk. Välkommen på Öppet Hus Strax före halv elva på onsdagsförmiddagen den 17 mars anlände bilen med kungen till Igelsta kraftvärmeverk. Då fanns redan flera hundra enligt uppgift cirka 400 politiker, tjänstemän, entreprenörer och anställda på plats framför scenen utanför Igelsta kraftvärmeverk för att bevittna den kungliga invigningen av Sveriges största bioeldade kraftvärmeverk. Brunbränd, iklädd hatt och rock, fick kungen ta plats på en stol på ett podium. På hans högra sida Söderenergis ordförande Anders Lago (S) och vid hans vänstra vice ordföranden i Botkyrka kommun, Anders Peterson (M). Men innan själva programmet hann börja rusade en liten delegation bestående av barn till anställda in och överlämnade blommor till kungen. Sedan fick kungen under en halvtimme lyssna på när Anders Lago, Söderenergis vd Leif Bodinsson, projektledaren Mats Strömberg och bränslechefen Jan Steinle i tur och ordning berättade om arbetet med kraftvämeverket. Därefter uppförde Slavateatern tillsammans med arkeologen Göran Werthwein ett spel kring de första människorna som kom till Igelsta för år sedan. Det är mycket glädjande att få inviga denna stora miljösatsning, denna omställning från kol och olja till biobränsle. Särskilt i denna tid när utmaningen mot vårt klimat aldrig varit större, sade kungen och berömde de tre kommunerna Södertälje, Huddinge och Botkyrka för deras satsning på kraftvärmeverket. Ni bör vara stolta. Ni är ett föredöme för landet, ja kanske hela världen, med denna miljösatsning och jag kan bara gratulera er. Lycka till!, sedan drog han igång fyrverkerierna som markerade själva invigningen. Efter fyrverkerierna fick kungen ta emot en gåva ur Anders Lagos hand. Vi hade först funderat på gratis fjärrvärme till slottet, Men det fick bli ett konstverk i stället, sade Lago. Och överlämnade en liten replik på Eric Matteonis bronsskulptur Lägg på ett kol - en vilande man i hängmatta. Originalet gjordes 1985 till invigningen av Igelstaverket som då var koleldat. Lördagen den 8 maj kl är det Öppet Hus på Igelsta kraftvärmeverk. Ur programmet: Information och guidad visning av kraftvärmeverket hela dagen. I Igelsta eldade vi redan för år sedan Se den bejublade föreställningen från invigningen med Teater Sláva. Den ges kl. 11:00 och 13:30. Gå på Bio Energi, se film och käka Huddinge Hockeys popcorn. Cykla och testa hur många kilowatt el du kan producera. Clowngruppen Zilloman knyter ballonger till alla barn. Speedshooting med ishockeyspelare från SSK. Chans att ta autografer! Träffa Telge Nät och Södertörns Fjärrvärme och prata med dem om hur din bostad kan få fjärrvärme. Vi bjuder på varmkorv, tårta och kaffe (så långt det räcker).

5 Vi är ett fjärrvärmeföretag som gärna utvärderar andra energialternativ. Just nu testar vi solpaneler. Södertörns Fjärrvärme driver just nu ett solpanelsprojekt. Det går ut på att utvärdera om man kan använda sol energi som en kombinationslösning till fjärrvärmen. I Röret ringde upp projektledaren Kjell Thun. Även om vi är ett fjärrvärmeföretag så har vi ett stort intresse för alternativa och miljövänliga energikällor. Antingen för att komplettera eller delvis ersätta fjärrvärmen. Vi ser det som vårt huvudsyfte att alltid erbjuda den bästa uppvärmningsformen, både när det gäller ekonomi och miljö, säger Kjell. Hur fungerar det tekniskt sett? I stort sett kan man säga att fjärrvärmen går in och tar över när solpanelerna inte mäktar med. Panelerna monteras direkt på taket. Därifrån går det ner ett rör på utsidan av fasaden in till fjärrvärmecentralen. I närheten installeras en ackumulatortank, med en storlek motsvarande ett kylskåp. För att möjliggöra en installation behövs omkring 4 kvm golvyta i anslutning till fjärrvärmecentralen, berättar Kjell. Från solen kan du både få ut värme, energi och varmvatten. Vet du vilken effekt man kan räkna med i jämförelse med fjärrvärmen? Vi har gjort vissa beräkningar, men de exakta siffrorna får vi först efter att testet är klart. Det vi kan säga är att effektkurvan kommer att bli som en puckel över året. Under vintermånaderna finns i princip ingenting att hämta från solenergin, men i mars och april börjar det ta fart, för att av naturliga skäl vara mest effektivt under sommaren. Hade man bara velat ha solvärme, så hade man behövt betydligt många fler paneler och det är än så länge ganska dyrt. Hur ser avtalet ut under testperioden? Villaägaren förbinder sig att öppna upp huset för att vi ska kunna dokumentera och ta bilder 2-3 gånger per år, under 2 år. Vi står för material och montering under projektets två år. Efter det får villaägaren köpa loss paneler och annan utrustning till restvärde. Kommer ni att utvärdera andra energislag? Ja, absolut. Parallellt med solprojektet håller vi redan på att titta närmare på värmepumpar och frånluftsaggregat tillsammans med till exempel Götene Hus. Vi vill inte stå och säga nej till alternativa energikällor. Snarare tvärtom. Södertörns Fjärrvärme ska vara drivande inom de här områdena. Det är viktigt att man inte stirrar sig blind på en lösning och ett alternativ. Hittar vi något intressant kommer vi att berätta om det, avslutar Kjell.

6 Från ett hav av skärmar styr Namn: Jan Gustafsson Titel: Kontrollrumsingenjör Började på Söderenergi: 1990 Med den utveckling som finns tröttnar man aldrig på jobbet. Det händer något nytt hela tiden Och fem andra värmeverk. Kent Lansing är driftchef på Söderenergi och ansvarig för kontrollrummet i Igelsta. Han och hans medarbetare reglerar och övervakar Igelstaverket, Igelsta Kraftvärmeverk, Huddinge Maskincentral, Geneta panncentral, Fittjaverket och Skogås. Efter 4 års arbete till sjöss hamnade Kent i Tumba där han var med och startade det som senare skulle bli Södertörns Fjärrvärme. Ungefär 20 år senare bestämde han sig för att ta steget över till Söderenergi. Idag är han ansvarig för driften vilket också omfattar 41 personer. Kontrollrummet i Igelsta ansvarar för flera anläggningar. Det handlar om att hålla koll på allt från bränslebrist till flöden och att hantera eventuella störningar. När redaktionen på I Röret åkte ner för att träffa Kent fick vi också en pratstund med skiftlaget som var på plats; Johan Jansson, Jan Gustafsson, Jan Bergström, Risto Rautio och Lars Blom. Vi är 6 skiftlag som kör anläggningarna operativt. 5 personer i varje lag, Johan är gruppchef i det här skiftet, berättar Kent. Vi har också 3 driftingenjörer på avdelningen. Sen har vi en yttre grupp. Det är 6 personer placerade i Fittja som är beredda att åka ut till de olika anläggningarna och lösa eventuella störningar som vi inte kan ordna härifrån. Hur långa är skiften? Vi jobbar med treskift, berättar Johan Jansson, måndag till fredag arbetar en grupp förmiddagar från 7-15, sen kommer eftermiddagspasset mellan och till sist kvällsskiftet från På helger har vi bara två skift, mellan 7-19 och Kontrollrummet ser ut som ett hav av skärmar och teknik. Efter att ha pratat med kontrollrumsingenjören Jan Gustafsson förstår man att det behövs. Förutom värmeverken kör vi också alla pumpstationer och reservverk

7 s Igelsta kraftvärmeverk. Namn: Lars Blom Titel: Arbetsledare/skiftchef Började på Söderenergi: 1990 Vi ska svara upp mot kundernas behov av värmeförbrukning Namn: Kent Lansing Titel: Driftchef Började på Söderenergi: 1990 härifrån, säger han. Vi kör även kraftvärmeverket, trots att vi bara sitter meter därifrån, lägger Jan Bergström till. Det finns ett kontrollrum där också, men där sitter inte så många. Jag är sjöingenjör från början, så jag har bland annat jobbat på båtar till och från Nordamerika, Medelhavet och Sydamerika. Men sen hamnade jag här och inom energibranschen. Namn: Jan Bergström Titel: Kontrollrumsingenjör Började på Söderenergi: 2000 Vårt arbeta är att optimera alla anläggningar och ta hand om underhållsarbeten. Har invigningen av kraftvärmeverket påverkat er? Ja, vårt arbete har förändrats en hel del. Bland annat lämnar vi elprognoser för varje dygn. De ska vara inne före kl varje dag så att vår portföljförvaltare hinner lägga ut dem på Nordpool. Viktigt att det blir rätt pris och att allt stämmer. Eftersom vi inte bara förser våra kunder Telge Nät och Södertörns Fjärrvärme utan också Fortum med värme måste vi samordna det vi gör med Fortum i Hammarby, som styr all värmefördelning i hela Storstockholm, säger Kent*. Namn: Risto Rautio Titel: Bränsletekniker Började på Söderenergi: Att arbeta här är som att ha en andra familj * Efter att intervjun skrevs har Kent Lansing bestämt sig för att gå vidare till att bli en resurs på produk tionsenheten. Han kommer dock fortsätta som ett extra stöd för den nye driftchefen Per Oxelmark. Namn: Johan Johansson Titel: Arbetsledare/skiftchef Började på Söderenergi: 1987 Med erfarenhet kommer en nästan intuitiv känsla av vad som behöver göras. Det är som be teendevetenskap för maskiner.

8 Ny webbtjänst från Södertörns Fjärrvärme Alla dina fakturor samlade på ett ställe. Ju oftare du registrerar dina mätarställningar desto bättre kontroll får du på din förbrukning. Fakturor Förbrukning Mätarställning Kontaktpersoner Jämför din nuvarande förbrukning med en annan tidsperiod eller med ett normalår. Välj vem som ska vara Södertörns Fjärrvärmes kontaktperson. Du kan lägga till flera om du vill. En granne? En vän? Klimatet påverkar din energiförbrukning. Men med hur mycket? I slutet av förra året lanserade Södertörns Fjärrvärme en webbtjänst som ger dig full kontroll över allt som hänger ihop med din fjärrvärme. Som en del i företagets strävan efter att bli ännu bättre på kundservice har Södertörns Fjärrvärme lanserat en ny webbtjänst. Tanken är att Mina sidor ska vara ett komplement till den personliga kundservicen. På bara några klick kan du ta fram dina fakturor, registrera dina mätarställningar och se din förbrukning. Du kan gå tillbaka så långt som 10 år i tiden och på så sätt jämföra olika tidsperioder och år. Dessutom får du en prognos på hur mycket Södertörns Fjärrvärme tror att du kommer använda framöver. Redan under 2010 planeras en uppgradering med framför allt en utökad statistikdel. Här är vinnaren i vår tävling på Mina sidor: Av alla villakunder som registrerade sig på Mina sidor senast den 28/ lottade vi ut en fullständig genomgång av fjärrvärmecentralen utförd av vår servicetekniker Tommy Mårs. Värde ca 1000 kr. Vinnaren heter Erik Porthén och bor i Tullinge. Kundserviceavtal för villaägare. Inom kort kommer vi att börja erbjuda serviceavtal för villaägare. Avtalet som vi har tagit fram innebär att du får tillgång till oss och vår erfarenhet dygnet runt. Förra året lanserade vi serviceavtal för samfälligheter. Med tanke på hur det togs emot, har vi förstått att det var något man väntat på. Därför gör vi nu samma sak för villaägarna. Med ett serviceavtal får du tillgång till oss och vår erfarenhet av energifrågor, dygnet runt. Lanseringsdatumet är inte helt bestämt när den här artikeln skrivs, men på vår hemsida (www.sfab.se) kommer vi att meddela när service av talet är lanserat. Hör gärna av dig om du har några frågor eller om du vill lämna en intresse anmälan.

9 Dilemmat med fossila och förnyelsebara bränslen. Vad är din åsikt? Med 90 procent förnyelsebara bränslen är vi en betydelsefull del i Sveriges hårda klimatarbete. Men då och då händer det att våra kunder undrar varför vi inte tar bort alla fossila bränslen? Och då kommer man in på en fråga som inte är helt enkel att avgöra. Nu vill vi höra din åsikt. Tack vare det nya kraftvärmeverket i Igelsta kommer vi att nå upp till 90 procent förnyelsebara bränslen. Det är en hög siffra när man jämför med konkurrerande uppvärmningsformer. Men varför kan vi inte ta bort alla fossila bränslen? Frågan är högst befogad, men inte helt enkel att svara på. Av de 10 procentenheter som kommer ifrån så kallade fossila bränslen kommer en del från torv. Torv är visserligen förnyelsebart, men eftersom återväxten tar så lång tid för naturen, klassas det som fossilt bränsle, och det finns därför en önskan att på sikt fasa ut den. Den svåra frågan kommer först när man tittar på det material som kommer ifrån bränslekrossen. Kasserade kartonger, andra emballage av plast och papper och trä som inte kan material återvinnas krossas och levereras som bränslekross för att användas som bränsle till fjärrvärmeanläggningar. Det här bränslet innehåller ju plast. Och då hävdar många av naturliga skäl att det är ett felaktigt bränsle att använda. Men om inte fjärrvärmebranschen hade använt bränslekrossen hade den gått på deponi. Vilket hade betytt att de farliga materialen gått direkt ut i naturen utan att göra någon nytta. Vad vi gör är att vi hittar ett sätt att återanvända material som redan är förbrukat och på så sätt minskar vi den totala belastningen på miljön. Nu är vi nyfikna på vad du tycker. Skicka ett mail till och berätta hur du resonerar. Det är alla ni som är anslutna till oss som driver utvecklingen framåt. Miljögruppen utreder svåra frågor För att vi ska hålla oss långt framme med allt som rör branschens miljö arbete, har Södertörns Fjärrvärme tillsammans med Söderenergi och Telge tillsatt en miljögrupp. Representanter från respektive företag träffas regelbundet för att till exempel diskutera återanvändandet av redan förbrukade fossila bränslen. Miljögruppen består av representanter från flera bolag: Södertörns Fjärrvärme: Jan Skillstedt, Cecilia Bergström Söderenergi: Jan-Erik Haglund, Madeleine Engfeldt-Julin Telge: Gunnar Hanson Telge Nät: Rolf Siwertz

10 Nu kan man spela fotb Även på vintern. För några veckor sedan, när det fortfarande var vargavinter, skottade man undan snön på fotbollsplanen vid Brantbrinks IP och satte igång värmeslingorna under planen. Nu är det i princip möjligt att träna och spela året runt. Det var när man drog fjärrvärmeledningarna till Riksten som tanken om fjärrvärme till Brantbrinks IP väcktes. Efter att ha utrett innebörden av att byta energislag skrev man tillslut avtal med Södertörns Fjärrvärme. Nu har man istället för de dyra och miljöfarliga oljepannorna som tidigare värmde upp anläggningens byggnader kopplat in den miljöriktiga fjärrvärmen. I samband med förändringarna bestämde man sig också för att låta fotbollsplanen värmas upp med returvärme. Nu har vi tagit bort oljepannan och ersatt den med fjärrvärme, säger Kjell Thun som varit projektledare från Södertörns Fjärrvärmes sida. Den gamla oljepannan drog ungefär 30 kubik olja per år, vilket motsvarar kronor per år. Övergången till fjärrvärme medför en kostnadsbesparing på %. Brantbrinks IP har samtidigt genom gått en större renovering. För utom att man bytt till fjärrvärme har man gjort nya omklädningsrum och rustat upp kafeterian. Målet är att skapa en så bra idrottsplats som möjligt. Markvärme gör att man kan hyra ut planen oftare Att man nu dessutom väljer att värma upp fotbolls planen medför förstås vissa utgifter. Men nyttan för klubben och ungdomarna kommer att vara större, berättar Kjell. Den ökade kostnaden får man dessutom igen genom att man kan hyra ut fler tider, under större delen av året. Tanken med markvärme är inte att smälta bort snön, utan att ha en konstgräsplan som kan ta bort första

11 oll på Brantbrinks IP. Det är rätt häftigt att se snövallar runt en helt grön plan frosten. Den ska kunna hålla sig runt en plusgrad. Kommer det snö måste man ta bort den och sen värma upp planen. Det finns naturligtvis en gräns för hur kallt det får vara, man måste väga utgifter mot inkomster. Någonstans mellan minus 5 och minus 10 går förmodligen gränsen, säger Kjell. I samband med renoveringarna har även en orienteringsklubb etablerat sig på Brantbrinks IP. Jag ser det här som en lyckad satsning från kommunens sida. Det är oerhört viktigt med investeringar för ideella verksamheter, säger Kjell. I kommunen finns det 3-7 andra fotbollsplaner som man skulle kunna göra samma sak med. Det handlar om att hitta en bra ekonomisk lösning, men jag tror att Brantbrinks IP kommer att visa på nyttan för barn och ungdomar. Och därigenom bana väg för fler projekt av det här slaget. Det är rätt häftigt att se snövallar runt en helt grön plan, avslutar Kjell. Namn: Kjell Thun Titel: Säljare och projektledare Började på Södertörns Fjärrvärme: 2005 Innan: Direkt efter lumpen halkade Kjell in i energibranschen och började arbeta som projektledare på Fortum, därefter har han varit hos flera olika energileverantörer. Idag har han närmare 20 års erfarenhet av energi- och vvs-branschen. Det är framförallt kombinationen av teknik, sälj och marknadsfrågor som gör honom så intresserad av den här branschen.

12 B Retur Södertörns Fjärrvärme Box 3073, Norsborg Hur ser fjärrvärmebranschen ut om fem år? Rapporten i punktform Svensk Fjärrvärme har presenterat en samlad prognos för fjärrvärmebranschens utveckling till år Prognosen visar att fjärrvärmen fortsätter att öka, liksom kraftvärme och fjärrkyla. Samtidigt fortsätter utfasningen av fossila bränslen, vilket ytterligare stärker fjärrvärmens ställning som ett klimatoch miljöriktigt uppvärmningsalternativ. Prognosen visar på en tillförsikt hos medlemsföretagen, där framför allt små och medelstora företag räknar med att öka sin produktion. Även samarbeten med industrin ökar med industrier som både mottagare och leverantör av värme, säger man på Svensk Fjärrvärme. Det är glädjande att fjärrvärmebranschen fortsätter att vara en spjutspets i klimatomställningen. Tack vare övergången från fossila bränslen har vi starkt bidragit till att Sverige kunnat nå klimatmålen så här långt. Om fem år väntas endast en procent fossil olja finnas kvar i systemen. Branschprognosen presenteras i rapporten Fjärrvärmen fortsätter att växa. Den bygger på en enkät till Svensk Fjärrvärmes medlemsföretag, kompletterad med djupintervjuer. Några resultat ser du i tabellen här till höger. Ytterligare upplysningar: Annika Johannesson, Fjärrvärmeleveranserna ökar från dagens 49 till nära 53 TWh år Den totala nätlängden ökar med en fjärdedel, till totalt kilometer. Försäljning av fjärrvärme till flerbostadshus och lokaler väntas minska något, men anslutning av småhus och försäljning till industrin ökar. Fossila bränslen minskar till 8 procent 2015, mot 18 procent Koldioxidutsläppen minskar ytterligare, till ca 2,4 miljoner ton. Motsvarande produktion med enbart olja hade gett 16 miljoner ton högre CO2-utsläpp (Sveriges mål är att minska totalt 20 miljoner ton koldioxidekvivalenter till 2020, jämfört med 1990 års nivå). Oförädlat trädbränsle och avfallsförbränning väntas öka rejält i bränslemixen. Även industriell spillvärme kommer att öka. Kraftvärmeutbyggnaden (samtidig produktion av el och värme) har ökat under senare år och medlemsföretagen spår nästan en fördubbling till 2015, då elproduktionen blir nära 13 TWh. Fjärrkylan väntas öka från dagens nära 0,8 TWh till drygt 1,3 TWh Hela prognosrapporten hittar du på

I RÖRET. Fältmässig fjärrvärme. Så mycket drar våra elprylar Lönar sig värmepump? nr 2 2012. Tema: Energibesparing

I RÖRET. Fältmässig fjärrvärme. Så mycket drar våra elprylar Lönar sig värmepump? nr 2 2012. Tema: Energibesparing I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme nr 2 2012 Fältmässig fjärrvärme Vi ordnade duschen för orienterarna i 25manna Tema: Energibesparing Så mycket drar våra elprylar Lönar sig värmepump? 1

Läs mer

Närområdets egna energibolag

Närområdets egna energibolag Närområdets egna energibolag Innehåll Om oss 3 Principen med fjärrvärme 4 Om kyla 8 Support för alla typer av frågor 10 Serviceavtal 12 Kampen om miljön 14 Socialt ansvar 15 Framtidens energikällor 16

Läs mer

i Röret EN KUNDTIDNING FRÅN SÖDERTÖRNS FJÄRRVÄRME

i Röret EN KUNDTIDNING FRÅN SÖDERTÖRNS FJÄRRVÄRME i Röret EN KUNDTIDNING FRÅN SÖDERTÖRNS FJÄRRVÄRME NR 1 2015 DEN STORA OMLÄGGNINGEN 1000 rad- och kedjehus får nya fjärrvärmerör FASTIGHETSBOLAGET SOM VÅGADE Mitt Alby såg chansen och tog den HETARE ÄN

Läs mer

innehållsförteckning Värmerapporten ges ut av Svensk Fjärrvärme för att berätta om trender, aktuell forskning och framtidsspaningar i branschen.

innehållsförteckning Värmerapporten ges ut av Svensk Fjärrvärme för att berätta om trender, aktuell forskning och framtidsspaningar i branschen. värmerapporten 2013 innehållsförteckning Fjärrvärmen som samhällsbyggare 13 Trender i Sverige 17 Aktuell forskning 20 Vision förflyttning framtid 24 Goda exempel 26 Hälften av svenskarna vet inte vad den

Läs mer

en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme?

en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme? en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme? Förord Priserna på energi har ökat kraftigt i Sverige under 2000-talet. De mest dramatiska exemplen är el- och oljeprisen, som flerdubblats

Läs mer

värmerapporten 2012 1

värmerapporten 2012 1 värmerapporten 2012 1 Innehållsförteckning 3 Inledning 4 Värme i vår vardag 11 Attityder i Sverige och omvärlden 20 Hållbara städer och goda exempel 26 Framtid 34 Branschfakta inledning ulrika jardfelt,

Läs mer

I RÖRET. Smarta energilösningar i Botkyrkaskolor. Billigast i 08 igen. Byta fjärrvärmecentral? nr 2 2011. Uppdatering av Mina Sidor Välkommen in!

I RÖRET. Smarta energilösningar i Botkyrkaskolor. Billigast i 08 igen. Byta fjärrvärmecentral? nr 2 2011. Uppdatering av Mina Sidor Välkommen in! I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme nr 2 2011 Smarta energilösningar i Botkyrkaskolor Byta fjärrvärmecentral? Billigast i 08 igen. Uppdatering av Mina Sidor Välkommen in! 1 Vi har en osviklig

Läs mer

Varma nyårshälsningar!

Varma nyårshälsningar! nonstop Mälarenergi nr 4-10 Varma nyårshälsningar! TEMA FJÄRRVÄRME Varför en ny förbränningsanläggning? Hur drivs projektet? Vilka frågor är avgörande? Tävla med nyårsnattens hjältar. Aroseken satsar på

Läs mer

I RÖRET. Morgonvägen. litar på sitt serviceavtal. Ny lättnavigerad hemsida. Leasa din fjärrvärmecentral NR 2 2013

I RÖRET. Morgonvägen. litar på sitt serviceavtal. Ny lättnavigerad hemsida. Leasa din fjärrvärmecentral NR 2 2013 I RÖRET EN KUNDTIDNING FRÅN SÖDERTÖRNS FJÄRRVÄRME NR 2 2013 Morgonvägen litar på sitt serviceavtal Leasa din fjärrvärmecentral Ny lättnavigerad hemsida 1 Har du kollat in vår nya hemsida? Sedan juni har

Läs mer

Kerstin har rekordet. Tema 2000-talet. Sid. 6

Kerstin har rekordet. Tema 2000-talet. Sid. 6 Vinden är lönsam Sid 3 Klimatsmart start på 2000-talet Sid 4-5 Passivhus en lyckoträff Sid 8 God ekonomi Sid 11 Fyran blir som ny Sid 14 NUMMER 2 2011 Kerstin har rekordet Sid. 6 Ledare 2000 talets första

Läs mer

fjärrvärmen 2015 branschprognos Fjärrvärmen fortsätter växa

fjärrvärmen 2015 branschprognos Fjärrvärmen fortsätter växa fjärrvärmen 215 branschprognos Fjärrvärmen fortsätter växa Svensk Fjärrvärme är en branschorganisation för företag i Sverige som producerar fjärrvärme, kraftvärme och fjärrkyla. Föreningen har drygt 13

Läs mer

I RÖRET. Koi Huddinge Karpodling värms med fjärrvärme. Fjärrvärme och FTX. Lilla energiskolan. nr 1 2013. Bästa energikombon. En kundtidning från

I RÖRET. Koi Huddinge Karpodling värms med fjärrvärme. Fjärrvärme och FTX. Lilla energiskolan. nr 1 2013. Bästa energikombon. En kundtidning från I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme nr 1 2013 Koi Huddinge Karpodling värms med fjärrvärme Fjärrvärme och FTX Bästa energikombon Lilla energiskolan 1 Vi är glada att fler och fler använder

Läs mer

i Röret EN KUNDTIDNING FRÅN SÖDERTÖRNS FJÄRRVÄRME

i Röret EN KUNDTIDNING FRÅN SÖDERTÖRNS FJÄRRVÄRME i Röret EN KUNDTIDNING FRÅN SÖDERTÖRNS FJÄRRVÄRME NR 2 2014 MER MILJÖVÄNLIG ENERGI Egen solel laddar vår miljöbil och våra besökares elbilar NY PRISSTRUKTUR FÖR FÖRETAG OCH FÖRENINGAR SAMSYN GENOM SAMVERKAN

Läs mer

Energirik familj som väljer för framtiden

Energirik familj som väljer för framtiden En tidning om ditt energibolag Energirik familj som väljer för framtiden Skellefteå Kraft Årsberättelse 2012 5 Så säkrar vi vattenkraften 14 Nu hjälper vi dig välja rätt 22 Tung elsatsning i Högnäs Innehåll

Läs mer

Värmesystem i vardagen

Värmesystem i vardagen flexibla värmesystem Tillverkare & Rådgivare 3 Värmesystem i vardagen Några småhusägares erfarenhet av att byta värmesystem Värmesystemen i vardagen Några småhusägares erfarenhet av att byta värmesystem

Läs mer

En bekvämare vardag. Nr 1-2012. Fortsatt fiberutbyggnad. När vi fick bakterier i vattnet. Nu börjar vi samla in matavfall. Här utför vi arbeten i vår

En bekvämare vardag. Nr 1-2012. Fortsatt fiberutbyggnad. När vi fick bakterier i vattnet. Nu börjar vi samla in matavfall. Här utför vi arbeten i vår En tidning till alla hushåll i Söderhamn från Söderhamn NÄRA om Söderhamn NÄRA En bekvämare vardag Nr 1-2012 Fortsatt fiberutbyggnad När vi fick bakterier i vattnet Nu börjar vi samla in matavfall Här

Läs mer

Morrongänget. Effekt & Miljö. utsåg första elbilstestaren. Prins Charles vill veta mer om GoBiGas 8-9. Sid 6-7

Morrongänget. Effekt & Miljö. utsåg första elbilstestaren. Prins Charles vill veta mer om GoBiGas 8-9. Sid 6-7 Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Juni 2012 Prins Charles vill veta mer om GoBiGas 8-9 Morrongänget utsåg första elbilstestaren Sid 6-7 PROJEKTET SOM SKA GÖRA ELTANKANDET ENKELT 4 5 ECOPILOT

Läs mer

nonstop Mälarenergi nr 1-10 Nonstop 10 år. Earth Hour 2010 Du släcker väl för en ljusare framtid den 27 mars

nonstop Mälarenergi nr 1-10 Nonstop 10 år. Earth Hour 2010 Du släcker väl för en ljusare framtid den 27 mars nonstop nr 1-10 Earth Hour 2010 Du släcker väl för en ljusare framtid den 27 mars Nonstop 10 år. Följ elens väg hem till dig. Tre sätt att få koll på elkostnaderna. I Stadsnät är kunden kung. Det sker

Läs mer

Energiguide ger enkla tips

Energiguide ger enkla tips Elpriset stiger varför? Fortum 3 2008 Den laddbara hybridbilen kan tankas från ett vanligt eluttag Energiguide ger enkla tips Energipartner för sina kunder Fortum vill vara den mest efterfrågade energileverantören

Läs mer

Ladda Sverige. El & jobb. El & transporter. El & boende. El en lösning för klimatet. jobben i Sverige

Ladda Sverige. El & jobb. El & transporter. El & boende. El en lösning för klimatet. jobben i Sverige Svenskarna: El en lösning för klimatet Innehåll Ladda Sverige El & boende El & transporter El & jobb El en lösning för klimatet Det här är en studie om svenskarnas syn på el och klimat. Bakgrunden till

Läs mer

Nu säljer vi Miljö-el

Nu säljer vi Miljö-el Lyngby Gård och 10 000 m3 biogödsel KUNDTIDNING FRÅN C4 ENERGI NR 1 MAJ 2015 Nu säljer vi Miljö-el Fjärrvärme & Fjärrkyla växer INNEHÅLL Öppet måndag fredag 8-16 044-780 75 20 C4 Energi Kundservice Vi

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

Göteborgarnas eget energibolag De pengar vi tjänar kommer dig som göteborgare tillgodo i framtiden

Göteborgarnas eget energibolag De pengar vi tjänar kommer dig som göteborgare tillgodo i framtiden Solberg Foto: Mats Bengtsson Tryck: Göteborgstryckeriet Den främsta fjärrvärmestaden Göteborg har ett sammanhängande fjärrvärmenät, som är ett av de större i Europa En attraktiv arbetsplats Göteborg Energi

Läs mer

SVENSK. Världens största akvifer sparar 10 miljoner om året RIKSDAGSMAN VANN MOT FJÄRRVÄRMEN MED GEOENERGI KAN KOMMUNERNA HALVERA KOSTNADERNA

SVENSK. Världens största akvifer sparar 10 miljoner om året RIKSDAGSMAN VANN MOT FJÄRRVÄRMEN MED GEOENERGI KAN KOMMUNERNA HALVERA KOSTNADERNA SVENSK GEOENERGI? E N T I D N I N G O M F Ö R N Y E L S E B A R E N E R G I N R 2 2 0 0 9 RIKSDAGSMAN VANN MOT FJÄRRVÄRMEN Världens största akvifer sparar 10 miljoner om året MED GEOENERGI KAN KOMMUNERNA

Läs mer

Förnyelsebar energi, energieffektivisering. användning av fossila bränslen är verktyg för att komma tillrätta med klimatförändringarna.

Förnyelsebar energi, energieffektivisering. användning av fossila bränslen är verktyg för att komma tillrätta med klimatförändringarna. - eneroi En informationstidningpoolen från Energikontor Sydost i samklang med hela energi branschen 1 Naturlig energi! Människan ligger bakom den pågående klimatförändringen. De ökande koldioxidutsläppen

Läs mer

17 perspektiv på 17 perspektiv på värmemarknaden värmemarknaden Version 2013-10-03 Version 2013-10-03 Värmemarknad Sverige

17 perspektiv på 17 perspektiv på värmemarknaden värmemarknaden Version 2013-10-03 Version 2013-10-03 Värmemarknad Sverige 17 perspektiv på värmemarknaden Version 2013-10-03 Värmemarknad Sverige Denna rapport 17 perspektiv på värmemarknaden är en delrapport från projektet Värmemarknad Sverige som är ett tvåårigt forskningsprojekt

Läs mer

Malmös nya mässa växer fram

Malmös nya mässa växer fram Midroc 1.2011 Mer än du tror Malmös nya mässa växer fram Bygget är i full gång i det expansiva området Hyllie i Malmö. Ett av Nordens största energiprojekt Under tre år har projektet förberetts för att

Läs mer

NY ENERGI FÖR MILJONPROGRAMMET. Skärpning av energikraven i byggnader på väg. Profilen: Reinhold Lennebo driver Fastighetsägarna framåt

NY ENERGI FÖR MILJONPROGRAMMET. Skärpning av energikraven i byggnader på väg. Profilen: Reinhold Lennebo driver Fastighetsägarna framåt EN TIDNING OM FÖRNYELSEBAR ENERGI NR 1 2014 Profilen: Reinhold Lennebo driver Fastighetsägarna framåt Skärpning av energikraven i byggnader på väg Ny uppsats: Kan geoenergiborrhål göra intrång hos grannen?

Läs mer

FJÄRRVÄRME SOM UPPVÄRMNINGSSYSTEM; -VAD TYCKER KUNDEN?

FJÄRRVÄRME SOM UPPVÄRMNINGSSYSTEM; -VAD TYCKER KUNDEN? FVF 1998:3 FJÄRRVÄRME SOM UPPVÄRMNINGSSYSTEM; -VAD TYCKER KUNDEN? Maj 1998 FJÄRRVÄRME FJÄRRVÄRME SOM UPPVÄRMNINGSSYSTEM; -VAD TYCKER KUNDEN? ISSN 1401-9264 1 998 Svenska Fjärrvärmeföreningens Service

Läs mer

KRETSNYTT. Kretsnytt har besökt det nya Igelstaverket. Läs i detta nummer:

KRETSNYTT. Kretsnytt har besökt det nya Igelstaverket. Läs i detta nummer: KRETSNYTT Nr 2-2010 Medlemstidning för Södertälje-Nykvarnskretsen av Villaägarnas Riksförbund Kretsnytt har besökt det nya Igelstaverket Läs i detta nummer: Ordförandes hälsning 3 Besök på nya Igelstaverket

Läs mer