I RÖRET En kundtidning från

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I RÖRET En kundtidning från"

Transkript

1 1 I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme NR 1, 2010 Kunglig invigning av Igelsta Kraftvärmeverk Var är fjärrvärme branschen om fem år? Kombinera fjärrvärmen med en solpanel?

2 Fjärrvärmen har en positiv inverkan på miljön globalt. Och lekparken runt husknuten. Allt miljöarbete vi gör på Södertörns Fjärrvärme påverkar grönområdena runt om i Botkyrka, Huddinge och Salem. Med andra ord gör du inte bara en insats för det globala miljöarbetet när du väljer fjärrvärme som uppvärmningsform. Du hjälper också dig själv och dina grannar. Vi ska förvalta ditt förtroende på bästa möjliga sätt I och med att driften i det nya kraftvärmeverket i Igelsta kommit igång kommer vi att nå upp till 90 % förnyelsebara bränslen. Det är en anmärkningsvärt hög siffra, men vi kommer alltid att försöka bli bättre. (läs gärna artikeln om dilemmat med förnyelsebara och fossila bränslen på sida 9). Kundernas krav gör att vi ständigt utvecklas En stor del i vår framgång ligger i att våra kunder och samhället ställer höga krav på oss. Det är du som är ansluten till vårt fjärrvärmenät som bestämmer vilken väg vi ska ta i olika frågor. Miljön är av naturliga skäl alltid ett aktuellt samtalsämne, men vi har också märkt av en växande efterfrågan av energirådgivning och olika typer av kundservice. Det är nu dags att vi börjar erbjuda all den kunskap och erfarenhet som vi har samlat på oss genom åren. Solpaneler och andra kombinationslösningar Just nu håller vi på att utvärdera flera olika energialternativ. Vi vill veta om det går att erbjuda en ännu bättre uppvärmningsform genom att kombinera fjärrvärmen med till exempel ett återvinningsaggregat eller en solpanel. Dessutom håller vi på med ett antal spillvärme projekt som går ut på att ta tillvara resurser som annars skulle gå förlorade. Hur vill du att vi hjälper dig? Parallellt med allt arbete vi lägger ned på att förbättra vår personliga kundservice, har vi lanserat en självbetjäning som heter Mina sidor. Det är en webbtjänst som hjälper dig med allt från fakturafrågor till att jämföra din förbrukning med andra tidsperioder och år. Logga in på du kommer snart se hur enkelt det är att hålla koll på din förbrukning. Cecilia Bergström Marknadschef Södertörns Fjärrvärme Kundtidningen I Röret utges av Södertörns Fjärrvärme Ansvarig utgivare Thomas Forsberg, vd Södertörns Fjärrvärme Projektledare Sara Jängnemyr, Södertörns Fjärrvärme Redaktör Fredrik Sundqvist, Hultén Reklambyrå Layout Hultén Reklambyrå Foto Stina Svanberg Tryck Wassberg+Skotte Tryckeri AB Papper Tidningen trycks på miljövänligt och klimatkompenserat papper Kontaktinformation Södertörns Fjärrvärme: Växel Fax E-post Hemsida Postadress Box 3073, Norsborg Besöksadress Sjöbodavägen 5, Norsborg

3 Sverige är bäst i världen på att ta tillvara spillvärme Sverige är världsledande på att ta tillvara industriell spillvärme och använda det som fjärrvärme. Spillvärmen står idag för 8 procent av värmeproduktionen. Det motsvarar uppvärmningen av villor. I branschens prognos för de kommande fem åren beräknas spillvärmen öka till 10 procent. Utifrån ett miljöperspektiv finns det många fördelar med att återanvända den energi som redan är förbrukad. Men det kan också finns ekonomiska fördelar med att effektivisera användningen av spillvärme. När ett företag säljer energi kan de till exempel tillgodoräkna sig det som energieffektiviseringsåtgärd och därmed få nedsatt energiskatt samarbeten runt om i landet Det finns idag mellan 60 och 70 samarbeten mellan fjärrvärmeföretag och industrier runt om i landet. I vissa kommuner står en närliggande industri för en stor del av värmen i fjärrvärmenäten. Av de företag som har industriell spillvärme i näten ligger hälften över och hälften under genomsnittspriset i Sverige. Mellan högsta och lägsta pris hos fjärrvärmebolagen med spillvärme skiljer ca 50 öre/kwh. Det är alltså stor spridning i prisbilden. Luleå visar att det inte bara är miljön som kan dra nytta av spillvärme Ett exempel på samarbete mellan kommun och industri som ofta lyfts Ny vd för Svensk Fjärrvärme Ulrika Jardfelt har utsetts till ny VD för branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Hon tillträder tjänsten den 1 juni. fram är Luleås samarbete med SSAB. Förutom betydelsen för miljön har det lett till ett av Sveriges lägsta fjärrvärmepriser. Inom Södertörns Fjärrvärme använder vi spillvärme från Spendrups och har tecknat en avsiktsförklaring med Tieto för att använda spillvärme från företagets serverhallar. Ulrika Jardfelt kommer närmast från en tjänst som enhetschef på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. Där har hon bland annat arbetat med energieffektivisering av bostäder, renovering av miljonprogrammen och nyproduktion. - Svensk Fjärrvärmes styrelse uppskattar särskilt att Ulrika Jardfelt kommer från en av kundorganisationerna. Det gör att hon redan från början har den förståelse för kundernas krav som är en nödvändig del i uppdraget som VD, säger Thore Sahlin, ordförande i Svensk Fjärrvärmes styrelse.

4 Kungen hyllade det nya kraftvärmeverket Ni bör vara stolta. Ni är ett föredöme för landet, ja kanske för hela världen. Kung Carl XVI Gustaf skrädde inte orden när han invigde Igelsta kraftvärmeverk. Välkommen på Öppet Hus Strax före halv elva på onsdagsförmiddagen den 17 mars anlände bilen med kungen till Igelsta kraftvärmeverk. Då fanns redan flera hundra enligt uppgift cirka 400 politiker, tjänstemän, entreprenörer och anställda på plats framför scenen utanför Igelsta kraftvärmeverk för att bevittna den kungliga invigningen av Sveriges största bioeldade kraftvärmeverk. Brunbränd, iklädd hatt och rock, fick kungen ta plats på en stol på ett podium. På hans högra sida Söderenergis ordförande Anders Lago (S) och vid hans vänstra vice ordföranden i Botkyrka kommun, Anders Peterson (M). Men innan själva programmet hann börja rusade en liten delegation bestående av barn till anställda in och överlämnade blommor till kungen. Sedan fick kungen under en halvtimme lyssna på när Anders Lago, Söderenergis vd Leif Bodinsson, projektledaren Mats Strömberg och bränslechefen Jan Steinle i tur och ordning berättade om arbetet med kraftvämeverket. Därefter uppförde Slavateatern tillsammans med arkeologen Göran Werthwein ett spel kring de första människorna som kom till Igelsta för år sedan. Det är mycket glädjande att få inviga denna stora miljösatsning, denna omställning från kol och olja till biobränsle. Särskilt i denna tid när utmaningen mot vårt klimat aldrig varit större, sade kungen och berömde de tre kommunerna Södertälje, Huddinge och Botkyrka för deras satsning på kraftvärmeverket. Ni bör vara stolta. Ni är ett föredöme för landet, ja kanske hela världen, med denna miljösatsning och jag kan bara gratulera er. Lycka till!, sedan drog han igång fyrverkerierna som markerade själva invigningen. Efter fyrverkerierna fick kungen ta emot en gåva ur Anders Lagos hand. Vi hade först funderat på gratis fjärrvärme till slottet, Men det fick bli ett konstverk i stället, sade Lago. Och överlämnade en liten replik på Eric Matteonis bronsskulptur Lägg på ett kol - en vilande man i hängmatta. Originalet gjordes 1985 till invigningen av Igelstaverket som då var koleldat. Lördagen den 8 maj kl är det Öppet Hus på Igelsta kraftvärmeverk. Ur programmet: Information och guidad visning av kraftvärmeverket hela dagen. I Igelsta eldade vi redan för år sedan Se den bejublade föreställningen från invigningen med Teater Sláva. Den ges kl. 11:00 och 13:30. Gå på Bio Energi, se film och käka Huddinge Hockeys popcorn. Cykla och testa hur många kilowatt el du kan producera. Clowngruppen Zilloman knyter ballonger till alla barn. Speedshooting med ishockeyspelare från SSK. Chans att ta autografer! Träffa Telge Nät och Södertörns Fjärrvärme och prata med dem om hur din bostad kan få fjärrvärme. Vi bjuder på varmkorv, tårta och kaffe (så långt det räcker).

5 Vi är ett fjärrvärmeföretag som gärna utvärderar andra energialternativ. Just nu testar vi solpaneler. Södertörns Fjärrvärme driver just nu ett solpanelsprojekt. Det går ut på att utvärdera om man kan använda sol energi som en kombinationslösning till fjärrvärmen. I Röret ringde upp projektledaren Kjell Thun. Även om vi är ett fjärrvärmeföretag så har vi ett stort intresse för alternativa och miljövänliga energikällor. Antingen för att komplettera eller delvis ersätta fjärrvärmen. Vi ser det som vårt huvudsyfte att alltid erbjuda den bästa uppvärmningsformen, både när det gäller ekonomi och miljö, säger Kjell. Hur fungerar det tekniskt sett? I stort sett kan man säga att fjärrvärmen går in och tar över när solpanelerna inte mäktar med. Panelerna monteras direkt på taket. Därifrån går det ner ett rör på utsidan av fasaden in till fjärrvärmecentralen. I närheten installeras en ackumulatortank, med en storlek motsvarande ett kylskåp. För att möjliggöra en installation behövs omkring 4 kvm golvyta i anslutning till fjärrvärmecentralen, berättar Kjell. Från solen kan du både få ut värme, energi och varmvatten. Vet du vilken effekt man kan räkna med i jämförelse med fjärrvärmen? Vi har gjort vissa beräkningar, men de exakta siffrorna får vi först efter att testet är klart. Det vi kan säga är att effektkurvan kommer att bli som en puckel över året. Under vintermånaderna finns i princip ingenting att hämta från solenergin, men i mars och april börjar det ta fart, för att av naturliga skäl vara mest effektivt under sommaren. Hade man bara velat ha solvärme, så hade man behövt betydligt många fler paneler och det är än så länge ganska dyrt. Hur ser avtalet ut under testperioden? Villaägaren förbinder sig att öppna upp huset för att vi ska kunna dokumentera och ta bilder 2-3 gånger per år, under 2 år. Vi står för material och montering under projektets två år. Efter det får villaägaren köpa loss paneler och annan utrustning till restvärde. Kommer ni att utvärdera andra energislag? Ja, absolut. Parallellt med solprojektet håller vi redan på att titta närmare på värmepumpar och frånluftsaggregat tillsammans med till exempel Götene Hus. Vi vill inte stå och säga nej till alternativa energikällor. Snarare tvärtom. Södertörns Fjärrvärme ska vara drivande inom de här områdena. Det är viktigt att man inte stirrar sig blind på en lösning och ett alternativ. Hittar vi något intressant kommer vi att berätta om det, avslutar Kjell.

6 Från ett hav av skärmar styr Namn: Jan Gustafsson Titel: Kontrollrumsingenjör Började på Söderenergi: 1990 Med den utveckling som finns tröttnar man aldrig på jobbet. Det händer något nytt hela tiden Och fem andra värmeverk. Kent Lansing är driftchef på Söderenergi och ansvarig för kontrollrummet i Igelsta. Han och hans medarbetare reglerar och övervakar Igelstaverket, Igelsta Kraftvärmeverk, Huddinge Maskincentral, Geneta panncentral, Fittjaverket och Skogås. Efter 4 års arbete till sjöss hamnade Kent i Tumba där han var med och startade det som senare skulle bli Södertörns Fjärrvärme. Ungefär 20 år senare bestämde han sig för att ta steget över till Söderenergi. Idag är han ansvarig för driften vilket också omfattar 41 personer. Kontrollrummet i Igelsta ansvarar för flera anläggningar. Det handlar om att hålla koll på allt från bränslebrist till flöden och att hantera eventuella störningar. När redaktionen på I Röret åkte ner för att träffa Kent fick vi också en pratstund med skiftlaget som var på plats; Johan Jansson, Jan Gustafsson, Jan Bergström, Risto Rautio och Lars Blom. Vi är 6 skiftlag som kör anläggningarna operativt. 5 personer i varje lag, Johan är gruppchef i det här skiftet, berättar Kent. Vi har också 3 driftingenjörer på avdelningen. Sen har vi en yttre grupp. Det är 6 personer placerade i Fittja som är beredda att åka ut till de olika anläggningarna och lösa eventuella störningar som vi inte kan ordna härifrån. Hur långa är skiften? Vi jobbar med treskift, berättar Johan Jansson, måndag till fredag arbetar en grupp förmiddagar från 7-15, sen kommer eftermiddagspasset mellan och till sist kvällsskiftet från På helger har vi bara två skift, mellan 7-19 och Kontrollrummet ser ut som ett hav av skärmar och teknik. Efter att ha pratat med kontrollrumsingenjören Jan Gustafsson förstår man att det behövs. Förutom värmeverken kör vi också alla pumpstationer och reservverk

7 s Igelsta kraftvärmeverk. Namn: Lars Blom Titel: Arbetsledare/skiftchef Började på Söderenergi: 1990 Vi ska svara upp mot kundernas behov av värmeförbrukning Namn: Kent Lansing Titel: Driftchef Började på Söderenergi: 1990 härifrån, säger han. Vi kör även kraftvärmeverket, trots att vi bara sitter meter därifrån, lägger Jan Bergström till. Det finns ett kontrollrum där också, men där sitter inte så många. Jag är sjöingenjör från början, så jag har bland annat jobbat på båtar till och från Nordamerika, Medelhavet och Sydamerika. Men sen hamnade jag här och inom energibranschen. Namn: Jan Bergström Titel: Kontrollrumsingenjör Började på Söderenergi: 2000 Vårt arbeta är att optimera alla anläggningar och ta hand om underhållsarbeten. Har invigningen av kraftvärmeverket påverkat er? Ja, vårt arbete har förändrats en hel del. Bland annat lämnar vi elprognoser för varje dygn. De ska vara inne före kl varje dag så att vår portföljförvaltare hinner lägga ut dem på Nordpool. Viktigt att det blir rätt pris och att allt stämmer. Eftersom vi inte bara förser våra kunder Telge Nät och Södertörns Fjärrvärme utan också Fortum med värme måste vi samordna det vi gör med Fortum i Hammarby, som styr all värmefördelning i hela Storstockholm, säger Kent*. Namn: Risto Rautio Titel: Bränsletekniker Började på Söderenergi: Att arbeta här är som att ha en andra familj * Efter att intervjun skrevs har Kent Lansing bestämt sig för att gå vidare till att bli en resurs på produk tionsenheten. Han kommer dock fortsätta som ett extra stöd för den nye driftchefen Per Oxelmark. Namn: Johan Johansson Titel: Arbetsledare/skiftchef Började på Söderenergi: 1987 Med erfarenhet kommer en nästan intuitiv känsla av vad som behöver göras. Det är som be teendevetenskap för maskiner.

8 Ny webbtjänst från Södertörns Fjärrvärme Alla dina fakturor samlade på ett ställe. Ju oftare du registrerar dina mätarställningar desto bättre kontroll får du på din förbrukning. Fakturor Förbrukning Mätarställning Kontaktpersoner Jämför din nuvarande förbrukning med en annan tidsperiod eller med ett normalår. Välj vem som ska vara Södertörns Fjärrvärmes kontaktperson. Du kan lägga till flera om du vill. En granne? En vän? Klimatet påverkar din energiförbrukning. Men med hur mycket? I slutet av förra året lanserade Södertörns Fjärrvärme en webbtjänst som ger dig full kontroll över allt som hänger ihop med din fjärrvärme. Som en del i företagets strävan efter att bli ännu bättre på kundservice har Södertörns Fjärrvärme lanserat en ny webbtjänst. Tanken är att Mina sidor ska vara ett komplement till den personliga kundservicen. På bara några klick kan du ta fram dina fakturor, registrera dina mätarställningar och se din förbrukning. Du kan gå tillbaka så långt som 10 år i tiden och på så sätt jämföra olika tidsperioder och år. Dessutom får du en prognos på hur mycket Södertörns Fjärrvärme tror att du kommer använda framöver. Redan under 2010 planeras en uppgradering med framför allt en utökad statistikdel. Här är vinnaren i vår tävling på Mina sidor: Av alla villakunder som registrerade sig på Mina sidor senast den 28/ lottade vi ut en fullständig genomgång av fjärrvärmecentralen utförd av vår servicetekniker Tommy Mårs. Värde ca 1000 kr. Vinnaren heter Erik Porthén och bor i Tullinge. Kundserviceavtal för villaägare. Inom kort kommer vi att börja erbjuda serviceavtal för villaägare. Avtalet som vi har tagit fram innebär att du får tillgång till oss och vår erfarenhet dygnet runt. Förra året lanserade vi serviceavtal för samfälligheter. Med tanke på hur det togs emot, har vi förstått att det var något man väntat på. Därför gör vi nu samma sak för villaägarna. Med ett serviceavtal får du tillgång till oss och vår erfarenhet av energifrågor, dygnet runt. Lanseringsdatumet är inte helt bestämt när den här artikeln skrivs, men på vår hemsida (www.sfab.se) kommer vi att meddela när service av talet är lanserat. Hör gärna av dig om du har några frågor eller om du vill lämna en intresse anmälan.

9 Dilemmat med fossila och förnyelsebara bränslen. Vad är din åsikt? Med 90 procent förnyelsebara bränslen är vi en betydelsefull del i Sveriges hårda klimatarbete. Men då och då händer det att våra kunder undrar varför vi inte tar bort alla fossila bränslen? Och då kommer man in på en fråga som inte är helt enkel att avgöra. Nu vill vi höra din åsikt. Tack vare det nya kraftvärmeverket i Igelsta kommer vi att nå upp till 90 procent förnyelsebara bränslen. Det är en hög siffra när man jämför med konkurrerande uppvärmningsformer. Men varför kan vi inte ta bort alla fossila bränslen? Frågan är högst befogad, men inte helt enkel att svara på. Av de 10 procentenheter som kommer ifrån så kallade fossila bränslen kommer en del från torv. Torv är visserligen förnyelsebart, men eftersom återväxten tar så lång tid för naturen, klassas det som fossilt bränsle, och det finns därför en önskan att på sikt fasa ut den. Den svåra frågan kommer först när man tittar på det material som kommer ifrån bränslekrossen. Kasserade kartonger, andra emballage av plast och papper och trä som inte kan material återvinnas krossas och levereras som bränslekross för att användas som bränsle till fjärrvärmeanläggningar. Det här bränslet innehåller ju plast. Och då hävdar många av naturliga skäl att det är ett felaktigt bränsle att använda. Men om inte fjärrvärmebranschen hade använt bränslekrossen hade den gått på deponi. Vilket hade betytt att de farliga materialen gått direkt ut i naturen utan att göra någon nytta. Vad vi gör är att vi hittar ett sätt att återanvända material som redan är förbrukat och på så sätt minskar vi den totala belastningen på miljön. Nu är vi nyfikna på vad du tycker. Skicka ett mail till och berätta hur du resonerar. Det är alla ni som är anslutna till oss som driver utvecklingen framåt. Miljögruppen utreder svåra frågor För att vi ska hålla oss långt framme med allt som rör branschens miljö arbete, har Södertörns Fjärrvärme tillsammans med Söderenergi och Telge tillsatt en miljögrupp. Representanter från respektive företag träffas regelbundet för att till exempel diskutera återanvändandet av redan förbrukade fossila bränslen. Miljögruppen består av representanter från flera bolag: Södertörns Fjärrvärme: Jan Skillstedt, Cecilia Bergström Söderenergi: Jan-Erik Haglund, Madeleine Engfeldt-Julin Telge: Gunnar Hanson Telge Nät: Rolf Siwertz

10 Nu kan man spela fotb Även på vintern. För några veckor sedan, när det fortfarande var vargavinter, skottade man undan snön på fotbollsplanen vid Brantbrinks IP och satte igång värmeslingorna under planen. Nu är det i princip möjligt att träna och spela året runt. Det var när man drog fjärrvärmeledningarna till Riksten som tanken om fjärrvärme till Brantbrinks IP väcktes. Efter att ha utrett innebörden av att byta energislag skrev man tillslut avtal med Södertörns Fjärrvärme. Nu har man istället för de dyra och miljöfarliga oljepannorna som tidigare värmde upp anläggningens byggnader kopplat in den miljöriktiga fjärrvärmen. I samband med förändringarna bestämde man sig också för att låta fotbollsplanen värmas upp med returvärme. Nu har vi tagit bort oljepannan och ersatt den med fjärrvärme, säger Kjell Thun som varit projektledare från Södertörns Fjärrvärmes sida. Den gamla oljepannan drog ungefär 30 kubik olja per år, vilket motsvarar kronor per år. Övergången till fjärrvärme medför en kostnadsbesparing på %. Brantbrinks IP har samtidigt genom gått en större renovering. För utom att man bytt till fjärrvärme har man gjort nya omklädningsrum och rustat upp kafeterian. Målet är att skapa en så bra idrottsplats som möjligt. Markvärme gör att man kan hyra ut planen oftare Att man nu dessutom väljer att värma upp fotbolls planen medför förstås vissa utgifter. Men nyttan för klubben och ungdomarna kommer att vara större, berättar Kjell. Den ökade kostnaden får man dessutom igen genom att man kan hyra ut fler tider, under större delen av året. Tanken med markvärme är inte att smälta bort snön, utan att ha en konstgräsplan som kan ta bort första

11 oll på Brantbrinks IP. Det är rätt häftigt att se snövallar runt en helt grön plan frosten. Den ska kunna hålla sig runt en plusgrad. Kommer det snö måste man ta bort den och sen värma upp planen. Det finns naturligtvis en gräns för hur kallt det får vara, man måste väga utgifter mot inkomster. Någonstans mellan minus 5 och minus 10 går förmodligen gränsen, säger Kjell. I samband med renoveringarna har även en orienteringsklubb etablerat sig på Brantbrinks IP. Jag ser det här som en lyckad satsning från kommunens sida. Det är oerhört viktigt med investeringar för ideella verksamheter, säger Kjell. I kommunen finns det 3-7 andra fotbollsplaner som man skulle kunna göra samma sak med. Det handlar om att hitta en bra ekonomisk lösning, men jag tror att Brantbrinks IP kommer att visa på nyttan för barn och ungdomar. Och därigenom bana väg för fler projekt av det här slaget. Det är rätt häftigt att se snövallar runt en helt grön plan, avslutar Kjell. Namn: Kjell Thun Titel: Säljare och projektledare Började på Södertörns Fjärrvärme: 2005 Innan: Direkt efter lumpen halkade Kjell in i energibranschen och började arbeta som projektledare på Fortum, därefter har han varit hos flera olika energileverantörer. Idag har han närmare 20 års erfarenhet av energi- och vvs-branschen. Det är framförallt kombinationen av teknik, sälj och marknadsfrågor som gör honom så intresserad av den här branschen.

12 B Retur Södertörns Fjärrvärme Box 3073, Norsborg Hur ser fjärrvärmebranschen ut om fem år? Rapporten i punktform Svensk Fjärrvärme har presenterat en samlad prognos för fjärrvärmebranschens utveckling till år Prognosen visar att fjärrvärmen fortsätter att öka, liksom kraftvärme och fjärrkyla. Samtidigt fortsätter utfasningen av fossila bränslen, vilket ytterligare stärker fjärrvärmens ställning som ett klimatoch miljöriktigt uppvärmningsalternativ. Prognosen visar på en tillförsikt hos medlemsföretagen, där framför allt små och medelstora företag räknar med att öka sin produktion. Även samarbeten med industrin ökar med industrier som både mottagare och leverantör av värme, säger man på Svensk Fjärrvärme. Det är glädjande att fjärrvärmebranschen fortsätter att vara en spjutspets i klimatomställningen. Tack vare övergången från fossila bränslen har vi starkt bidragit till att Sverige kunnat nå klimatmålen så här långt. Om fem år väntas endast en procent fossil olja finnas kvar i systemen. Branschprognosen presenteras i rapporten Fjärrvärmen fortsätter att växa. Den bygger på en enkät till Svensk Fjärrvärmes medlemsföretag, kompletterad med djupintervjuer. Några resultat ser du i tabellen här till höger. Ytterligare upplysningar: Annika Johannesson, Fjärrvärmeleveranserna ökar från dagens 49 till nära 53 TWh år Den totala nätlängden ökar med en fjärdedel, till totalt kilometer. Försäljning av fjärrvärme till flerbostadshus och lokaler väntas minska något, men anslutning av småhus och försäljning till industrin ökar. Fossila bränslen minskar till 8 procent 2015, mot 18 procent Koldioxidutsläppen minskar ytterligare, till ca 2,4 miljoner ton. Motsvarande produktion med enbart olja hade gett 16 miljoner ton högre CO2-utsläpp (Sveriges mål är att minska totalt 20 miljoner ton koldioxidekvivalenter till 2020, jämfört med 1990 års nivå). Oförädlat trädbränsle och avfallsförbränning väntas öka rejält i bränslemixen. Även industriell spillvärme kommer att öka. Kraftvärmeutbyggnaden (samtidig produktion av el och värme) har ökat under senare år och medlemsföretagen spår nästan en fördubbling till 2015, då elproduktionen blir nära 13 TWh. Fjärrkylan väntas öka från dagens nära 0,8 TWh till drygt 1,3 TWh Hela prognosrapporten hittar du på

Närområdets egna energibolag

Närområdets egna energibolag Närområdets egna energibolag Innehåll Om oss 3 Principen med fjärrvärme 4 Om kyla 8 Support för alla typer av frågor 10 Serviceavtal 12 Kampen om miljön 14 Socialt ansvar 15 Framtidens energikällor 16

Läs mer

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning Visste du att värme och varmvatten står för ungefär 80% av all den energi som vi förbrukar i våra hem? Därför är en effektiv och miljövänlig värmeproduktion en av våra viktigaste utmaningar i jakten på

Läs mer

fjärrvärmen 2015 branschprognos Fjärrvärmen fortsätter växa

fjärrvärmen 2015 branschprognos Fjärrvärmen fortsätter växa fjärrvärmen 215 branschprognos Fjärrvärmen fortsätter växa Svensk Fjärrvärme är en branschorganisation för företag i Sverige som producerar fjärrvärme, kraftvärme och fjärrkyla. Föreningen har drygt 13

Läs mer

Fjärrvärme Enkelt och pålitligt i din vardag

Fjärrvärme Enkelt och pålitligt i din vardag Fjärrvärme Enkelt och pålitligt i din vardag Vad är fjärrvärme? Fjärrvärme är en effektiv och hållbar energilösning som ger dig en enkel och pålitlig vardag. Det är den vanligaste uppvärmningsformen i

Läs mer

Fjärrvärme i framtiden Prognos och potential för fjärrvärmens fortsatta utveckling i Sverige

Fjärrvärme i framtiden Prognos och potential för fjärrvärmens fortsatta utveckling i Sverige Fjärrvärme i framtiden Prognos och potential för fjärrvärmens fortsatta utveckling i Sverige Sammanfattning: Fjärrvärme svarar idag för nära hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige.

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme Prislista småhus Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig. Den ger en säker och bekväm uppvärmning.

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig.

Läs mer

I RÖRET En kundtidning från SödErtörnS fjärrvärme

I RÖRET En kundtidning från SödErtörnS fjärrvärme I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme nr 1 2012 Asptuna får fjärrvärme Fjärrvärme vs. bergvärme Vi jämför energilösningarna Rörens riddare Facebook Byggledarna har koll på fjärrvärmenätet ett

Läs mer

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06

Fjärrvärme. Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning. FV-broschyr 2011_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 2011-05-02 16.06 Fjärrvärme Enkel, bekväm och miljöklok uppvärmning FV-broschyr 211_ALE&GE_svartplåtbyte.indd 1 211-5-2 16.6 Nu kan du sänka dina energikostnader! Det finns en rad olika faktorer som påverkar den totala

Läs mer

Tariffrapport 2009 Fjärrvärme DoA. Torsås Fjärrvärmenät AB

Tariffrapport 2009 Fjärrvärme DoA. Torsås Fjärrvärmenät AB Tariffrapport 2009 Fjärrvärme DoA Torsås Fjärrvärmenät AB 1 / 6 Nätinformation Information Nätets/nätens namn FVD2001 Torsås Fjärrvärmenät Ort/orter FVD20012 Torsås Prisområdesnamn FVD20013 Kontaktperson

Läs mer

myter om energi och flyttbara lokaler

myter om energi och flyttbara lokaler 5 myter om energi och flyttbara lokaler myt nr: 1 Fakta: Värmebehovet är detsamma oavsett vilket uppvärmningssätt man väljer. Det går åt lika mycket energi att värma upp en lokal vare sig det sker med

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

Välkommen till REKO information Fjärrvärme

Välkommen till REKO information Fjärrvärme Välkommen till REKO information Fjärrvärme REKO Information 2012-12-01 Vad vill vi säga? 1. Vad är REKO 2. Vad har hänt de senaste året 3. Ekonomi 4. Hur ser prisutvecklingen ut 5. Fjärrvärmens miljöpåverkan

Läs mer

E.ON Värme. Med spillvärme

E.ON Värme. Med spillvärme E.ON Värme Med spillvärme 2 Spillvärme, överskottsvärme, restvärme, återvunnen energi kärt barn har många namn. Vad det handlar om är att ta tillvara värme som uppstår vid industriella processer och använda

Läs mer

VÄLKOMMEN IN I VÄRMEN HENSTAD 2013

VÄLKOMMEN IN I VÄRMEN HENSTAD 2013 VÄLKOMMEN IN I VÄRMEN HENSTAD 2013 Fjärrvärmekampanj 2013 Nytt erbjudande på grund av nya förutsättningar Tidigare intresse på området var över 30% Vi har sedan 2009 installerat fjärrvärme och konverterat

Läs mer

Fjärrvärme från Norrenergi. Trygg, bekväm och prisvärd märkt med Bra Miljöval.

Fjärrvärme från Norrenergi. Trygg, bekväm och prisvärd märkt med Bra Miljöval. Fjärrvärme från Norrenergi Trygg, bekväm och prisvärd märkt med Bra Miljöval. Fjärrvärme bygger på en enkel men genial idé. Istället för att varje hus skaffar en egen värmekälla, samlas vi kring en gemensam

Läs mer

Allt du behöver veta om värme. Värme kan produceras på flera olika sätt. Vi visar dig hur.

Allt du behöver veta om värme. Värme kan produceras på flera olika sätt. Vi visar dig hur. Allt du behöver veta om värme Värme kan produceras på flera olika sätt. Vi visar dig hur. 2 Varmvatten i kranen och en behaglig temperatur inomhus. Vi tar det ofta för givet utan att tänka på var värmen

Läs mer

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik.

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Ett samarbete för framtiden. Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve utanför Göteborg byggdes 1982 och är 87 000 kvadratmeter stor. Där produceras varje år över 20

Läs mer

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt Värm poolen! Vi erbjuder en produkt för dig som förbrukar mycket värme på sommaren under månaderna maj-sept. t. ex. för dig som har pool. Kontakta oss så berättar vi mer! Nya kunder Vi erbjuder anslutning

Läs mer

I RÖRET. Fältmässig fjärrvärme. Så mycket drar våra elprylar Lönar sig värmepump? nr 2 2012. Tema: Energibesparing

I RÖRET. Fältmässig fjärrvärme. Så mycket drar våra elprylar Lönar sig värmepump? nr 2 2012. Tema: Energibesparing I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme nr 2 2012 Fältmässig fjärrvärme Vi ordnade duschen för orienterarna i 25manna Tema: Energibesparing Så mycket drar våra elprylar Lönar sig värmepump? 1

Läs mer

Fjärrvärme positiv energi

Fjärrvärme positiv energi FJÄRRVÄRME Anslutningsinformation och priser 2012 Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig. Den ger en säker och bekväm uppvärmning. Med de

Läs mer

Vattenfall Värme Uppsala

Vattenfall Värme Uppsala Vattenfall Värme Uppsala - dagsläget Johan Siilakka, chef anläggningsutveckling - utveckling Anna Karlsson, miljöspecialist - varför biobränslen? - tidplaner och delaktighet 2013-03-02 Foto: Hans Karlsson

Läs mer

fjärrvärmen och miljön

fjärrvärmen och miljön fjärrvärmen och miljön 1 Fjärrvärme, fjärrkyla och kombinerad produktion av el- och värme i kraftvärmeverk är nyckelteknik med omedelbar potential att producera grön energi, minska miljö- och klimatpåverkan

Läs mer

BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1

BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1 BERGVÄRME FÖR EN BÄTTRE EKONOMI BRF STAREN 1 INFORMATION OM MÖJLIGHETEN ATT BYTA FRÅN FJÄRRVÄRME TILL BERGVÄRME UTSKICK TILL MEDLEMMARNA ǀ APRIL 2015 UNDERLAGET ÄR FRAMTAGET AV ENEO SOLUTIONS AB I SAMMARBETE

Läs mer

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT

FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT FJÄRRVÄRME EFFEKTIVT BEKVÄMT MILJÖKLOKT VAD ÄR FJÄRRVÄRME? Ett av de smartaste sätten att få en behaglig inomhustemperatur tycker vi. Idén med fjärrvärme är enkel: man delar på en värmekälla istället för

Läs mer

I RÖRET. Smarta energilösningar i Botkyrkaskolor. Billigast i 08 igen. Byta fjärrvärmecentral? nr 2 2011. Uppdatering av Mina Sidor Välkommen in!

I RÖRET. Smarta energilösningar i Botkyrkaskolor. Billigast i 08 igen. Byta fjärrvärmecentral? nr 2 2011. Uppdatering av Mina Sidor Välkommen in! I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme nr 2 2011 Smarta energilösningar i Botkyrkaskolor Byta fjärrvärmecentral? Billigast i 08 igen. Uppdatering av Mina Sidor Välkommen in! 1 Vi har en osviklig

Läs mer

I RÖRET. Morgonvägen. litar på sitt serviceavtal. Ny lättnavigerad hemsida. Leasa din fjärrvärmecentral NR 2 2013

I RÖRET. Morgonvägen. litar på sitt serviceavtal. Ny lättnavigerad hemsida. Leasa din fjärrvärmecentral NR 2 2013 I RÖRET EN KUNDTIDNING FRÅN SÖDERTÖRNS FJÄRRVÄRME NR 2 2013 Morgonvägen litar på sitt serviceavtal Leasa din fjärrvärmecentral Ny lättnavigerad hemsida 1 Har du kollat in vår nya hemsida? Sedan juni har

Läs mer

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2011 Eskilstuna Energi och Miljö

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2011 Eskilstuna Energi och Miljö Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2011 Eskilstuna Energi och Miljö Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2011 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet... 3 Vår verksamhet i korthet...

Läs mer

Välkomna till en träff om fjärrvärmen i Lilla Edet! 8 november 2011

Välkomna till en träff om fjärrvärmen i Lilla Edet! 8 november 2011 Välkomna till en träff om fjärrvärmen i Lilla Edet! 8 november 2011 Agenda Välkomna - agenda Einar Bjarne Ekonomi & Miljö Einar Bjarne Marknad Cecilia Grundberg Kaffe och smörgås Energieffektivisering

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Fjärrvärme från Feab. bekväm och miljövänlig uppvärmning

Fjärrvärme från Feab. bekväm och miljövänlig uppvärmning Fjärrvärme från Feab bekväm och miljövänlig uppvärmning En trygg, bekväm och miljövänlig värmekälla När du väljer fjärrvärme som värmekälla gör du ett val för bekvämlighet, trygghet och för miljön. Det

Läs mer

Hur kan en kommun främja uthållig energiförsörjning? Optensys ENERGIANALYS. Dag Henning

Hur kan en kommun främja uthållig energiförsörjning? Optensys ENERGIANALYS. Dag Henning Hur kan en kommun främja uthållig energiförsörjning? Maria Danestig, Alemayehu Gebremedhin, Stig-Inge Gustafsson, Björn Karlsson, Louise Trygg, Henrik Bohlin, Wiktoria Glad, Robert Hrelja, Jenny Palm IEI

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

miljövärdering 2012 guide för beräkning av fjärrvärmens miljövärden

miljövärdering 2012 guide för beräkning av fjärrvärmens miljövärden miljövärdering 2012 guide för beräkning av fjärrvärmens miljövärden 1 Inledning Det här är en vägledning för hur fjärrvärmebranschen ska beräkna lokala miljövärden för resursanvändning, klimatpåverkan

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation En del av BDR Thermea EUROPE ARGENTINA CHINA Baxi Sverige - en del av BDR Thermea BDR Thermea är en ny världsledande koncern inom värmelösningar. BDR Thermea arbetar med: Innovativa

Läs mer

Fjärrvärmeåret 2010. Information och statistik från Mölndal Energi. Bild från bränslehallen i samband med invigningen av Riskulla KVV i mars 2010.

Fjärrvärmeåret 2010. Information och statistik från Mölndal Energi. Bild från bränslehallen i samband med invigningen av Riskulla KVV i mars 2010. Fjärrvärmeåret 2010 Information och statistik från Mölndal Energi Bild från bränslehallen i samband med invigningen av Riskulla KVV i mars 2010. ~ 1 ~ Mölndal Energi erbjuder el och fjärrvärme Mölndal

Läs mer

VB Energi i samarbete för ett hållbart samhälle!

VB Energi i samarbete för ett hållbart samhälle! t VB Energi i samarbete för ett hållbart samhälle! VB Energi stödjer Ludvika/Fagersta i omställningen till en hållbar energianvändning Miljoner kronor VB Energigruppen - Investeringar 180,0 160,0 140,0

Läs mer

Reko-redovisning 2012 Kalmar Energis fjärrvärmeverksamhet

Reko-redovisning 2012 Kalmar Energis fjärrvärmeverksamhet Reko-redovisning 2012 Kalmar Energis fjärrvärmeverksamhet 2 Du gör en miljöinsats Du vet väl vilken fin miljöinsats du som fjärrvärmeanvändare medverkar till? Tack vare dig har utsläppen av miljöstörande

Läs mer

Från kol och olja till sol och vind? om hur en omställning till ett hållbart energisystem kan se ut

Från kol och olja till sol och vind? om hur en omställning till ett hållbart energisystem kan se ut Från kol och olja till sol och vind? om hur en omställning till ett hållbart energisystem kan se ut 7 oktober 2013 Dr. Jon-Erik Dahlin Bildkällor: t.v.: Alan Zomerfeld WC, ö.t.h.: U.S. Air Force PD, n.t.h.:

Läs mer

Välkomna till Falkenberg Energis. Reko fjärrvärmeträff 2014

Välkomna till Falkenberg Energis. Reko fjärrvärmeträff 2014 Välkomna till Falkenberg Energis Reko fjärrvärmeträff 2014 Dagens agenda: 15.00 Välkommen Bo Anders Antonsson, Administrativ Chef 15.20 Presentation av fjärrvärme och prisändring Eva Hammar Orava, Driftingenjör

Läs mer

BILD. Välj fjärrvärme! - Bra för dig och miljön

BILD. Välj fjärrvärme! - Bra för dig och miljön BILD Välj fjärrvärme! - Bra för dig och miljön En värdefull investering Det råder inte längre något tvivel om att ditt val av uppvärmning påverkar klimatet. Våra hem behöver värme under en stor del av

Läs mer

Redovisning avseende fjärrvärmetaxari från Arboga Energi AB

Redovisning avseende fjärrvärmetaxari från Arboga Energi AB ARBOGA KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL / f Sammanträdesdatum 2010-11-08 Blad 7 Ks 139 Au 135 Dnr 149/2010-045 Redovisning avseende fjärrvärmetaxari från Arboga Energi AB Kommunfullmäktige

Läs mer

Klimatrapport 2013. Stora Brännbo Konferens och Hotell AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7)

Klimatrapport 2013. Stora Brännbo Konferens och Hotell AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7) Klimatrapport 2013 Stora Brännbo Konferens och Hotell AB Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7) Företagsuppgifter Stora Brännbo Konferens och Hotell AB Kontaktperson är Hanna

Läs mer

Fjärrvärmeprognos 2015 och Fjärrvärmen i framtiden

Fjärrvärmeprognos 2015 och Fjärrvärmen i framtiden Fjärrvärmeprognos 2015 och Fjärrvärmen i framtiden John Johnsson och Fjärrvärme Profu Investeringsanalys, inkl ekonomisk riskanalys Strategisk utveckling Värdering av spillvärme och bränsleavtal Integration

Läs mer

Basprogram 2008-2011 Systemteknik

Basprogram 2008-2011 Systemteknik Basprogram 2008-2011 Systemteknik Allmän inriktning Basprogrammet systemteknik har under programperioden 2008-2011 sin tyngdpunkt i en mer långsiktig utveckling av energisystemlösningar, som skall möta

Läs mer

Energihushållning. s 83-92 i handboken

Energihushållning. s 83-92 i handboken Energihushållning s 83-92 i handboken 13 mars 2013 Innehåll Vad är energi? Energikällor Miljöpåverkan Grön el Energieffektivisering Energitips Hur ser det ut i er verksamhet? Vad behövs energi till? bostäder

Läs mer

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning

2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning 2-1: Energiproduktion och energidistribution Inledning Energi och energiproduktion är av mycket stor betydelse för välfärden i ett högteknologiskt land som Sverige. Utan tillgång på energi får vi problem

Läs mer

Reko fjärrvärme 2009 Fortum Värme

Reko fjärrvärme 2009 Fortum Värme Reko fjärrvärme 2009 Fortum Värme Vår energi gör livet bättre idag och för kommande generationer. Fortum Värme med dotterbolag producerar miljöanpassad fjärrvärme, fjärrkyla och el. Företaget har totalt

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Strategidagarna 2014. 5-6 februari 2014. Sånga-Säby Hotell & Konferens, Stockholm

Strategidagarna 2014. 5-6 februari 2014. Sånga-Säby Hotell & Konferens, Stockholm Strategidagarna 2014 5-6 februari 2014 Sånga-Säby Hotell & Konferens, Stockholm PROGRAM Onsdagen den 5 februari 09.00 Buss avgår från centralstationen 09.30-10.00 Registrering och kaffe Nu regnar det regler

Läs mer

Fjärrvärmedagarna. 13-14 april 2011. Ronneby Brunn, Ronneby

Fjärrvärmedagarna. 13-14 april 2011. Ronneby Brunn, Ronneby Fjärrvärmedagarna 13-14 april 2011 Ronneby Brunn, Ronneby PROGRAM Tisdagen den 12 april Drop in 19.00-20.00 Mingelkväll med mat, dryck och aktivitet. PROGRAM Onsdagen den 13 april 09.05 Buss från tågstation

Läs mer

Erik Thornström. Styrmedel för bioenergi, energieffektivisering och kraftvärme 2013-02-27

Erik Thornström. Styrmedel för bioenergi, energieffektivisering och kraftvärme 2013-02-27 Styrmedel för bioenergi, energieffektivisering och kraftvärme Erik Thornström 1 Innehåll Kraftvärmen idag Nationella styrmedel EU:s styrmedel Svensk Fjärrvärmes syn på aktuella styrmedelsfrågor gällande

Läs mer

Energi & Villaforum 2013. Välkomna!

Energi & Villaforum 2013. Välkomna! Energi & Villaforum 2013 Välkomna! Program 08.00 Frukost 08.30 Välkomna! 08.45 Fjärrvärme Karl-Henrik Rognefjord 09.15 MEX (Helsingborgs Mark & Exploatering) Johan Cedergren Tomtsläpp 2013 och vad händer

Läs mer

Solelserbjudande från Södra. Egen solel

Solelserbjudande från Södra. Egen solel Solelserbjudande från Södra Egen solel Så här tillverkas solel Solelserbjudande från Södra För att producera din egen el från solens energi behöver du ett tak eller en markyta utan skuggor. Se över hur

Läs mer

Fjärrvärme till villahushåll - En kartläggning av Sveriges fjärrvärmepriser mellan 2004-2005

Fjärrvärme till villahushåll - En kartläggning av Sveriges fjärrvärmepriser mellan 2004-2005 Fjärrvärme till villahushåll - En kartläggning av Sveriges fjärrvärmepriser mellan 2004-2005 Björn Nordlund, Utredare Villaägarnas Riksförbund 1. VILLAÄGARNAS RIKSFÖRBUND OCH FJÄRRVÄRME 3 1.1 MARKNADSMÄSSIGA

Läs mer

Fjärrvärme och Fjärrkyla

Fjärrvärme och Fjärrkyla Fjärrvärme och Fjärrkyla hej jag heter Linus Nilsson och jag går första året på el och energiprogrammet på Kaplanskolan. I den har boken kommer jag förklara hur fjärrvärme och fjärrkyla fungerar. Innehålsförteckning:

Läs mer

Eda Energ i AB. Åmotfors

Eda Energ i AB. Åmotfors Eda Energ i AB Åmotfors 2 Vi bor i ett kallt land och vi behöver en tillförlitlig värmekälla som är både trygg och miljöanpassad. Att välja fjärrvärme är att välja ett enkelt, tryggt och bekvämt uppvärmningsalternativ

Läs mer

Fjärrvärmecentraler och energimätare. 30 september - 1 oktober, 2014 Elmia, Jönköping

Fjärrvärmecentraler och energimätare. 30 september - 1 oktober, 2014 Elmia, Jönköping Fjärrvärmecentraler och energimätare 30 september - 1 oktober, 2014 Elmia, Jönköping PROGRAM Tisdagen den 30 september 10.00 11.00 Registrering Moderator Hans Lund, Fortum Värme och deltagare i Fjärrvärmecentralgruppen

Läs mer

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2013 Rindi Sunne AB

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2013 Rindi Sunne AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2013 Rindi Sunne AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2013 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet... 3 Vår verksamhet i korthet... 4 Vår ekonomi...

Läs mer

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion

Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken. Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion Utsläppsrätter och elcertifikat att hantera miljöstyrmedel i praktiken Karin Jönsson E.ON Sverige, Stab Elproduktion E.ON Sveriges el- och värmeproduktion 2005 Övrigt fossilt 6 % Förnybart (vatten, vind,

Läs mer

Fjärrvärmens konkurrenskraft i Umeå - Indata, förutsättningar och resultat 2013-06-05

Fjärrvärmens konkurrenskraft i Umeå - Indata, förutsättningar och resultat 2013-06-05 Fjärrvärmens konkurrenskraft i Umeå - Indata, förutsättningar och resultat 213-6-5 Inledning Syftet med detta projekt är att visa på konkurrenskraften för Umeå Energis produkt fjärrvärme. Konkurrenskraften

Läs mer

Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Från biobränsle till el, ånga och värme

Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Från biobränsle till el, ånga och värme Hörneborgsverket i Örnsköldsvik Från biobränsle till el, ånga och värme HÖRNEBORGSVERKET: Ett nytt landmärke i Örnsköldsvik Det kraftvärmeverk som Övik Energi just nu bygger i Hörneborg är något som alla

Läs mer

8 sidor om. Värmemarknaden i Sverige. Värmemarknad Sverige. Juni 2014

8 sidor om. Värmemarknaden i Sverige. Värmemarknad Sverige. Juni 2014 8 sidor om Värmemarknaden i Sverige Juni 2014 Värmemarknad Sverige Värmemarknaden är den största energimarknaden i Sverige, jämte elmarknaden. Behovet av uppvärmning och tappvarmvatten i bostäder, lokaler

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB Bioenergiutveckling internationellt, nationellt och regionalt samt några aktuella regionala satsningar på bioenergi för värme och elproduktion. Hans Gulliksson Energi som en

Läs mer

Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2014 4 (8)

Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2014 4 (8) Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2014 4 (8) VÅR VERKSAMHET I KORTHET Hållbarhet och framtidens energisystem är viktiga för alla beslut och för vårt agerande inom Växjö Energi. Som leverantör av värme, kyla,

Läs mer

Vinst för er vinst för Sverige!

Vinst för er vinst för Sverige! Stockholm/Östersund i april 2011 Vinst för er vinst för Sverige! Undersökning om energisystem för föreningar anslutna till Bygdegårdarnas Riksförbund och Riksföreningen Våra Gårdar Bygdegårdarnas Riksförbund

Läs mer

TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN.

TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN. TRE EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN. EUROPA 6, GAMLA STAN I Gamla stan ligger fastigheten Europa 6, med anor från sent 1300-tal. Under årsskiftet 2009-2010 började bostadsrättsföreningens styrelse se sig om

Läs mer

Energiskaffning och -förbrukning 2012

Energiskaffning och -förbrukning 2012 Energi 2013 Energiskaffning och -förbrukning 2012 Träbränslen var den största energikällan år 2012 Enligt Statistikcentralen var totalförbrukningen av energi i Finland 1,37 miljoner terajoule (TJ) år 2012,

Läs mer

(Framsida Adlibris, redigerad i paint)

(Framsida Adlibris, redigerad i paint) (Framsida Adlibris, redigerad i paint) Innehållsförteckning Bokens innehåll Sida 1 Historik Sida 2-3 Idén med fjärrvärme Sida 4-5 Idén med Fjärrkyla Sida 6-7 Utvinning av fjärrvärme/kyla Sida 8-9 Energiomvandlingar

Läs mer

Luleå Energi är ett genuint Luleåföretag. En viktig drivkraft för privatpersoner, företag och samhälle.

Luleå Energi är ett genuint Luleåföretag. En viktig drivkraft för privatpersoner, företag och samhälle. 1 Luleå Energi är ett genuint Luleåföretag. En viktig drivkraft för privatpersoner, företag och samhälle. 2 Vi säljer energi. Men det våra kunder köper är något helt annat. 3 Luleåborna köper ljus och

Läs mer

Positiv attityd till pellets.

Positiv attityd till pellets. Undersökningen. Målgrupp: 25-75 år, boende i fristående hus Rekrytering via e-post, genom CINTs panel 2 screeningfrågor: Boende i fristående hus? Är med vid beslut om energiform? Fältarbete 22 29 juni

Läs mer

EU:s påverkan på svensk energipolitik och dess styrmedel

EU:s påverkan på svensk energipolitik och dess styrmedel EU:s påverkan på svensk energipolitik och dess styrmedel Värme- och Kraftkonferensen 2012, Morgondagens energisystem Daniel Friberg 12 november 2012, Energimyndigheten Waterfront Congress Centre Stockholm

Läs mer

DITT TILLFÄLLE BILLIGARE OCH ENKLARE VÄRME NU KOMMER FJÄRRVÄRMEN TILL DIG

DITT TILLFÄLLE BILLIGARE OCH ENKLARE VÄRME NU KOMMER FJÄRRVÄRMEN TILL DIG DITT TILLFÄLLE BILLIGARE OCH ENKLARE VÄRME NU KOMMER FJÄRRVÄRMEN TILL DIG Vad skulle fjärrvärme innebära för dig? När du bestämmer dig för att ansluta dig till fjärrvärme får du flera trevliga fördelar.

Läs mer

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön Nu tjänar alla på att vara energieffektiva Du, och miljön Vad innebär den nya prismodellen för mig som kund? Under vår, sommar och höst betalar du mindre för fjärrvärmen jämfört med idag och under vintern

Läs mer

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17 1 (5) FAKTA OM AVFALLSIMPORT Fortum genomför test med import av en mindre mängd avfall från Italien. Det handlar om drygt 3000 ton sorterat avfall som omvandlas till el och värme i Högdalenverket. Import

Läs mer

1 (5) HDA 2013-10-18. Taxor och avgifter

1 (5) HDA 2013-10-18. Taxor och avgifter 1 (5) Handläggare Datum HDA 2013-10-18 Taxor och avgifter En stor del av bostadsföretagens driftkostnader är taxor och avgifter för uppvärmning, el, avfall och vatten och avlopp. I Nils Holgersson undersökningen

Läs mer

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7)

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7) Klimatrapport 2012 Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (7) Företagsuppgifter Stora Brännbo Konferens och Hotell AB Kontaktperson är Theo Richter. Denna rapport täcker verksamhetsåret

Läs mer

Vägval för energi och klimat

Vägval för energi och klimat Vägval för energi och klimat Underlag för vägledande debatt i KF 2014-01-07 U N D E RL A G F Ö R V Ä G L E D A N D E D E B A T T I K F Vägval för energi och klimat Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Mindre och bättre energi i svenska växthus

Mindre och bättre energi i svenska växthus kwh/kvm På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-02-11 Mindre och bättre energi i svenska växthus De svenska växthusen använder mindre energi per odlad yta nu än för elva år sedan. De håller

Läs mer

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013

Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Min energi TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2013 Premiär för Mina Sidorappen Med Vattenfall i mobilen får du koll på elen Nyhet! Styr ditt hem med Smart Plug Få energi från solen FOTO: Henrik Trygg,

Läs mer

Tycker du om att spara?

Tycker du om att spara? E.ON Försäljning Tycker du om att spara? Då har vi rätt prismodell för dig. Jag kan inte direkt påverka mitt pris när jag snålar eftersom åtgärderna först slår igenom om några år. Du vet väl vilken fin

Läs mer

Program. Årsmöte. 11-12 november, 2014. Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

Program. Årsmöte. 11-12 november, 2014. Elite Park Avenue Hotel, Göteborg Program Årsmöte 11-12 november, 2014 Elite Park Avenue Hotel, Göteborg PROGRAM Tisdagen den 11 november 11.00 Registrering 11.30 Lunch Göteborg Energi bjuder på lunch Moderator Annika Johannesson 13.00

Läs mer

SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet

SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet Uppföljning av energianvändning och miljöpåverkan SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet Per Holm Fakta Skåneinitiativet - anslutna företag per 2012-01-01 Antal anslutna företag 106 Totalt antal lägenheter

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag Version: Beslutad version Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag 5 Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Om temperaturen

Läs mer

FJÄRRVÄRME & MILJÖ 2014

FJÄRRVÄRME & MILJÖ 2014 FJÄRRVÄRME & MILJÖ 2014 FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE Fjärrvärmens låga klimatpåverkan lyfts ofta som en av produktens främsta styrkor. Denna rapport visar, när vi granskar 60 fjärrvärmeleverantörer runt om

Läs mer

Fjärrvärmehuset. Konsten att minska miljöbelastningen genom att öka livskvaliteten.

Fjärrvärmehuset. Konsten att minska miljöbelastningen genom att öka livskvaliteten. Fjärrvärmehuset Konsten att minska miljöbelastningen genom att öka livskvaliteten. Fjärrvärmehuset. I vår strävan att utveckla energilösningar som sparar miljön, har Göteborg Energi i samarbete med Växjö

Läs mer

R eko fjämärme. Vår verksamhet 2013. Landskrona Energi AB. Reko fjärrvärme

R eko fjämärme. Vår verksamhet 2013. Landskrona Energi AB. Reko fjärrvärme R eko fjämärme Vår verksamhet 2013 Landskrona Energi AB Reko fjärrvärme Reho fjämärme Var verksamhet 2013 2(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning - Låt oss berätta om vår verksamhet.........3 Vår verksamhet

Läs mer

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2013 AB Borlänge Energi

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2013 AB Borlänge Energi Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2013 AB Borlänge Energi Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2013 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet... 3 Vår verksamhet i korthet... 4 Vår

Läs mer

Fortum Värme och miljön 2014

Fortum Värme och miljön 2014 Fortum Värme och miljön 014 En positiv hållbar utveckling steg i rätt riktning Energiåret 014 var händelserikt. Det var varmare än normalt och behovet av upp värmning minskade jämfört med året innan. För

Läs mer

I RÖRET. Koi Huddinge Karpodling värms med fjärrvärme. Fjärrvärme och FTX. Lilla energiskolan. nr 1 2013. Bästa energikombon. En kundtidning från

I RÖRET. Koi Huddinge Karpodling värms med fjärrvärme. Fjärrvärme och FTX. Lilla energiskolan. nr 1 2013. Bästa energikombon. En kundtidning från I RÖRET En kundtidning från Södertörns Fjärrvärme nr 1 2013 Koi Huddinge Karpodling värms med fjärrvärme Fjärrvärme och FTX Bästa energikombon Lilla energiskolan 1 Vi är glada att fler och fler använder

Läs mer

Ekonomiskt helhetsgrepp på kommunala lokaler svar på motion väckt av Ann-Marie Högberg (S)

Ekonomiskt helhetsgrepp på kommunala lokaler svar på motion väckt av Ann-Marie Högberg (S) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-01-03 KS-2012/394.250 1 (7) HANDLÄGGARE Katarina Persson 08-53531397 Katarina.Persson2@huddinge.se Kommunstyrelsen Ekonomiskt helhetsgrepp

Läs mer

en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme?

en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme? en fördjupad rapport om fjärrvärmepriser Prisvärd fjärrvärme? Förord Priserna på energi har ökat kraftigt i Sverige under 2000-talet. De mest dramatiska exemplen är el- och oljeprisen, som flerdubblats

Läs mer

2013-04-22. Litteraturstudie på uppdrag av Fortum Värme och SABO http://du.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:558864

2013-04-22. Litteraturstudie på uppdrag av Fortum Värme och SABO http://du.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:558864 Vägar och irrvägar till energieffektivisering i samhället -Vägvalet är politiskt Tomas Persson Daniel Hägerby Högskolan Dalarna Avdelningen för energi, skog och byggteknik tel:023-77 87 17 tpe@du.se www.du.se

Läs mer

Fjärrvärmebranschens vision. Fjärrvärmen löser individuella behov av värme när vi gemensamt återvinner energi.

Fjärrvärmebranschens vision. Fjärrvärmen löser individuella behov av värme när vi gemensamt återvinner energi. Fjärrvärmebranschens vision Fjärrvärmen löser individuella behov av värme när vi gemensamt återvinner energi. Från one-size-fits-all till skräddarsytt Framtiden handlar om att lösa enskilda kunders individuella

Läs mer

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6.

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Handledning för pedagoger Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Jorden mår ju pyton! Det konstaterar den tecknade programledaren Alice i inledningen till UR:s serie.

Läs mer

Energibolagens Nya Roll- Från volym till värdeskapande. Nenet dialogmöte 2014-02-26 Jörgen Carlsson Umeå Energi AB

Energibolagens Nya Roll- Från volym till värdeskapande. Nenet dialogmöte 2014-02-26 Jörgen Carlsson Umeå Energi AB Energibolagens Nya Roll- Från volym till värdeskapande Nenet dialogmöte 2014-02-26 Jörgen Carlsson Umeå Energi AB Innehåll 1. Kort om Umeå Energi 2. Energianvändningen i samhället- några reflektioner.

Läs mer

Åtgärd 4. Effektivare energiproduktion genom rökgaskondensering

Åtgärd 4. Effektivare energiproduktion genom rökgaskondensering Åtgärd 4. Effektivare energiproduktion genom rökgaskondensering Effektivare energiproduktion genom rökgaskondensering i Kristineheds kraftvärmeverk Sammanfattning Åtgärden syftar till att effektivisera

Läs mer

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt!

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! På vår webbplats goteborgenergi.se kan du läsa mer om hur fjärrvärme fungerar! Göteborg Energi AB Box 53 401 20 Göteborg Telefon 020-62 62 62 www.goteborgenergi.se

Läs mer