SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19)"

Transkript

1 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Plats och tid KS sammanträdesrum vån 3, Stadshuset Hjorten, rum Älgen ande Gunilla Åström (s), ordförande Sonja Persson (s) Kommunstyrelsen Lars Åhman (fp) Kommunstyrelsen, Karin Axelsson (PRO), Torsten Johansson (SPF), Doris Lidgren (SPF) Maj Lundström (SPRF) Ove Sundbom (SKTF/CPK) Kurt Nilsson, Birgitta Burström, Margaretha Pettersson Gertrud Enmark Eddy Rönnqvist Övriga deltagande 43 Doris Lidgren Jeanette Nilsson 43 Anna-Lisa Pettersson 44 Elisabeth Stålspets 46 Ove Sundbom 46 Maj Lundström 47 Torsten Johansson 49 Sonja Persson 49 Lars Åhman 52 Bert Öhlund Utses att justera Ove Sundbom Paragrafer Underskrifter.. Gunilla Åström, ordförande Lena Wiklund, sekreterare.. Ove Sundbom, protokollsjusterare

2 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 2 40 Val av justerare Till justerare föreslogs Ove Sundbom. att välja Ove Sundbom till justerare.

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 41 Godkännande av dagordning Dagordningen lästes upp. att godkänna dagordningen.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 42 Föregående protokoll Genomgång av föregående protokoll. att lägga protokollet till handlingarna.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 43 Ärenden från beredningsgruppens pensionärsrepresentanter Hemsjukvård Doris Lidgren, SPR, informerade om att under våren 2009 planerar Stiftelsen för Medicinsk Forskning och Läkemedelsrådet i Skellefteå att arrangera ett Hälsoekonomiskt seminarium om patientsäkerhet. Ämnet är mycket viktigt och aktuellt genom en rapport från socialstyrelsen och TV:s Uppdrag granskning. Sveriges kommuner och landsting har beslutat att genomföra en nationell satsning på ökad patientsäkerhet. För planering av programupplägget vill Kurt Boman, ordförande Stiftelsen för medicinsk forskning, Jan-Erik Ögren, sekreterare och Claes Lundgren, ordförande läkemedelsrådet, veta hur vården upplevs, gärna med patientfall, som givetvis är anonyma. Exempel: berätta om läkarbesök, besök på akuten, legat inne på lasarettet, bemötande, brister, vad som är bra och vad som kan bli bättre m.m. Synpunkter skickas till: Forskningsenheten, Medicinkliniken, Skellefteå lasarett Skellefteå eller lämnas på medicinmottagningen. Fixar Malte Anna-Lisa Pettersson informerade om Fixar Malte som organisatoriskt ligger under Solkraft, Rondellen. Fixar Malte erbjuder servicetjänster till alla över 65 år, inom Skellefteå kommun, för att undvika fallskador. Inomhustjänsterna är gratis och tiden är beräknad till 1,5 tim inklusive restid per besök. Tjänsterna kan bestå av: - byte av glödlampor - dammtorkning av taklampor - rengöring av kristallkronor - byte av gardiner - flyttning av någon enstaka möbel - borra upp mindre hyllor och tavlor - torka uppe på köksskåp, garderober och hyllor - torka av de övre hyllorna inne i köksskåp och skafferi - dammsuga mattor - rengöring av fläkt och bakom spis. Spray till kristallkronor kan köpas till en kostnad av 50 kronor per flaska.

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 Utomhustjänster kostar pengar och dessa gör Fixar Malte enbart i mån av tid. Utomhustjänster kan vara: - klippning av gräsmatta 0,25 kr/m² - snöskottning 90 kr (max 30 minuter. Skottar bara så att man kan ta sig fram till postlåda och soptunna) - balkongstädning 85 kr per påbörjad timme. Om den som har beställt hjälp inte är hemma på avtalad tid debiteras en avgift på 100 kr. I ytterområdena, t ex Byske och Burträsk, tillkommer även en reseavgift på 60 kr per mil. För att arbeta som Fixar Malte krävs ingen speciell utbildning, personlig lämplighet bestämmer. Ansökan om äldreboende Jeanette Nilsson informerade om riktlinjer angående ansökan till särskilt boende som togs i socialnämnden januari Där beskrivs hur man gör ansökan och vem som får ansöka om särskilt boende. Om personen själv inte kan uttrycka sin egen vilja kan en närstående söka. Vem som är närstående bedömer biståndshandläggaren. Familjen måste vara eniga för att en ansökan ska tas emot, om inte ska en god man utses. I de fall där personen inte har någon närstående utses en god man att företräda denna. Vad ingår i serviceinsatsen tvätt? Jeanette Nilsson informerade om att biståndsenheten beviljar tvätt när man inte kan tvätta själv. Det har kommit en del klagomål där tvätt ibland har blivit förstörd. Därför är det viktigt att den som introducerar ny personal verkligen gör det på ett bra sätt. Utevistelse Jeanette Nilsson berättade att kritik finns över att de äldre inte får komma ut tillräckligt ofta. Jeanette säger att biståndsenheten är duktiga på att bevilja tid för utevistelser men omsorgsarbetet måste i vissa fall prioriteras. Naturligtvis är det lättare att ge socialt stöd (aktivering/ledsagning) på sommaren när det finns feriearbetande ungdomar på boendena.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 Sedan måste man också utgå från den enskildes önskan. Man kan också bevilja tid för t ex en gruppaktivitet istället för att bara ha en personal med sig. att lägga informationen till handlingarna.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 44 Ärenden från Socialnämnden Ekonomisk årsprognos, Gunilla Åström Årsprognosen 2008 ligger på -3,2 miljoner kronor. Budgeten ligger på 1,3 miljarder kronor. Värdegrund för äldreomsorg, Gunilla Åström Värdighetsgaranti i äldreomsorgen. Torbjörn Larsson föreslår en lagstiftning om värdegrund i äldreomsorgen. Detta är ännu inte färdigbehandlat. Diskussionen om värdegrund i äldreomsorgen kommer att diskuteras vid kommande måldagar Utskrivningsklara, Gunilla Åström Antal utskrivningsklara har fortsatt att sjunka men sista veckorna har det blivit fler igen, ungefär stycken. Däremot är det inte lika många dagar som tidigare, man hittar snabbare en lösning. Lösningarna är: - utredningshemtjänst, detta innebär att mobila teamet stannar hos patienten en begränsad tid, även nattetid om så behövs, och gör en bedömning vilka behov som finns och vilka insatser som behövs - nya korttidsplatser på Höken, i Jörn och Boliden - lånemöbler. Det finns möjlighet att låna möbler till dess att man fått sina egna möbler på plats. Skebo Skebo har gjort en sammanställning över seniorlägenheter i Skellefteå. Där kan man läsa om - antal lägenheter - om det finns seniorvärdinna eller inte - om det finns boråd - om det finns porttelefon - om det finns hiss - om det finns övernattningsrum - om det finns bilplatser - om hyresgästlokaler.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 Socialstyrelsens brukarenkät Gunilla informerade om resultatet från socialstyrelsens brukarenkät brukare inom äldreomsorgen och hemtjänst har besvarat frågor om bl a bemötande, mat, behovstillfredsställelse m m. Skellefteå ligger över rikssnittet i alla frågeområden. Nya riktlinjer för hemtjänster Elisabeth Stålspets och Jeanette Nilsson informerade om arbetet med nya riktlinjer för hemtjänsten. KPR får därmed möjlighet att lämna synpunkter på dessa. Riktlinjer för hemtjänst uppdrag avgränsningar målsättning Elisabeth Ståhlspets började med att tydliggöra vad socialtjänstlagen anger: kommunens skyldighet är att erbjuda alla som vistas i kommunen det stöd och den hjälp de behöver varje enskild person ska också tillförsäkras en skälig levnadsnivå när det gäller äldre personer ska kommunen arbeta för att de kan leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra förvaltningen föreslår var den skäliga levnadsnivån bör ligga inom äldreomsorgen Skellefteå kommun riktlinjerna syftar till att ge en likartad bedömning av omsorgs- och servicebehov till alla riktlinjerna är ett stöd och en utgångspunkt för biståndshandläggarens beslut och beskriver ett normaltillstånd dvs. vilken insats och omfattning som vanligtvis beviljas. Rättssäker handläggning den enskildes behov och önskemål ska ligga till grund för hela handläggningsprocessen. Det individuella beslutet kan alltså avvika från riktlinjerna i såväl omfattning som insats, beroende på det individuella behovet. Förslaget till nya riktlinjer för hemtjänsten innehåller följande målsättning: att på olika sätt stärka möjligheten för den äldre att på egen hand eller med stöd av olika insatser från socialtjänsten kunna bo kvar i ordinärt boende och känna trygghet och livskvalitet att såväl beslut om insatser samt utförande av insatserna ska verka för kvarboende

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 10 att de som har behov av hemtjänst ska kunna känna trygghet i den omsorg som ges frivillighet och självbestämmande ska vara vägledande vid handläggning av enskilda ärenden. När rätt till bistånd föreligger ska den enskilde ha möjlighet att påverka utformningen av insatserna inom ramen för biståndsbeslutet. Detta görs i en genomförandeplan. Förslaget till riktlinjer för hemtjänsten ska beslutas av socialnämnden i februari. KPR diskuterade förslaget och lyfte följande punkter arbetsledarnas roll är betydelsefull viktigt med en gemensam värdegrund hos hemtjänstpersonalen. att notera informationen att ställa sig bakom förslaget.

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Rapport av KPR:s representanter i referensgruppen för den uppsökande verksamhetens referensgrupp Doris Lidgren, SRP, informerade om uppsökandeverksamheten. Hon har träffat projektgruppen bestående av distriktssköterska, socionom, arbetsterapeut och dietist. Projektgruppen upplever att det är väldigt positivt att komma ut till de äldre och de blev mycket väl mottagna. Projektet är färdigt i Burträsk och nu pågår projektet väster om E4, norr om älven upp mot Erikslid samt i Jörn. KPR väntar med att bjuda in projektgruppen tills projektet i centrala stan är färdigt. att lägga informationen till handlingarna.

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Rapport av KPR:s representanter i referensgruppen för kundtjänst Maj Lundström och Ove Sundbom har besökt och fått information om Kundtjänst som tillfälligt sitter på Campus. Den 1 februari 2009 ska alla förvaltningar ingå i Kundtjänst (idag ligger kommunledningskontoret, bygg- och miljökontoret och tekniska kontoret under kundtjänst). Genom kundtjänsten får allmänheten en väg in för alla kommunala frågor. Målet är att kunden ska få svar på 70 % av sina frågor och synpunkter direkt i kundtjänst. Samtal tas emot i kundtjänst, samtalet görs till ett ärende och inom tre dagar ska kunden ha fått svar på sin fråga. Det ska även vara möjligt att på prata med tjänstemännen. Men innan kundtjänst kopplar vidare frågar de om de kan hjälpa till med något! Ove Sundbom kom med ett förslag om att det skulle finnas en dator för allmänheten i stadshuset. Ove tar upp frågan med kundtjänstgruppen. att notera informationen.

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Rapport av KPR:s representanter i referensgruppen för planering av nya äldreboendet på Morö Backe Torsten Johansson berättade om mötet med Tomas Hedström och referensgruppen inför planeringen av Ömheten. - Bilder från arbetsplatsen där man påbörjat grundläggning av souterängdelen visades - köken har godkänts av miljökontoret med en öppen lösning med rep som kan stänga av köksdelen när maten tillagas. Huvudmålet blir varm mat som kommer från Klockarhöjden - låsningen kommer eventuellt att ske med kort och den boende är försedd med ett chip som öppnar dörrlåset, inga nycklar behövs - i bottenvåningen kommer en vinterträdgård att anläggas med ett upplevelserum - badrummen är försedda med specialhandfat som tål att stötta sig på (håller för omkring 100 kg) - personalrummet och personalköket ligger i ett. I anslutning finns vilrum och toalett. att notera informationen.

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Presentation av Folkhälsopolitiska programmet ur ett äldreperspektiv samt en dialog om hur de äldres hälsa kan främjas, hälsoutvecklare Karin Våglund Flyttas fram till nästa möte p g a missförstånd uppstått om datum för mötet.

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Rapport från Kommunstyrelsen Sonja Persson och Lars Åhman rapporterade från kommunstyrelsens senaste möte. - budgetdiskussion - revisorerna var med, Sekab diskuterades - ansökan om medel till t.ex projekt där kommunen är medfinansiär - motioner och interpellationer - bidrag till matfest och stadsfest - uppgifter och fakta om Skellefteå kommun (inför den årliga planeringsdagen i februari) - kompletterande vägbelysning - Norrbottniabanan är välkommen. att lägga informationen till handlingarna.

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Sammanträdesdagar 2009 Datum för sammanträdesdagar 2009 färdigställdes men med möjlighet att lämna synpunkter vid mötet den 5/ Datum för KPR 2009: 5/ / / Budgetinformation 10/ / Budgetinformation

17 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Nästa KPR Kommunala pensionärsrådet sammanträder nästa gång den 5 februari 2009.

18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Fördjupad budgetinformation Kommunalrådet Bert Öhlund gav rådets medlemmar information om inriktningen av den budget som kommunfullmäktige antagit för är Främst lyftes de prioriterade satsningarna på barn, ungdomar, äldre och på miljön. KPR:s medlemmar ställde efter genomgången en rad frågor till Bert Öhlund kring olika budgetområden: Hur ser pensionsskulden i kommunen ut? - Det inte är något större problem för kommunen och ökningen planar ut under kommande decennium. Skulden är istället ett stort problem för de kommuner som drabbas av stora befolkningsminskningar Hur fungerar kommunens upplåning? - Den internbank som finns idag lyftes fram. Den ger kommunen en bättre sparränta än vad bankerna erbjuder samtidigt som bolagen kan låna pengar till lika eller bättre villkor som på den öppna marknaden Hur blir det med ombyggnaden av Torget i Skellefteå centrum? - Ingen ombyggnation kommer att dras igång under 2009 och ombyggnationen måste invänta planerna för hur ett centralt beläget resecentrum utvecklas Hur kan busstrafiken i Skellefteå förbättras? - Tätortstaxan (och övriga busstaxor inom kommunen) bygger på länstrafikens råd och att taxorna därmed är harmoniserade inom länet. Huruvida en tvärförbindelse mellan Morö Backe och Solbacken finns eller inte rådde delade meningar om Blir det en bro vid vattenverket/nordanå? - Pengar till en sådan finns inte avsatta i budgeten men håller öppet för att det kan vara den del av konjunkturåtgärder under kommande år Hur blir det med de stora kommunikationslederna i kommunen? - Alla partier är positiva till Norrbotniabanan men det är en fråga som i grunden ägs av statliga Banverket. Angående en ny dragning av E4 via Östra leden är den beroende av hur järnvägen dras och därför nu vilande

19 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 19 Var finns kultursatsningen i budget? - Kommunalrådet pekade på de stora behoven inom många områden men intygade att kulturen inte alls är bortglömd utan finns med i diskussionen för framtida satsningar och investeringar. Dessutom diskuterade KPR den framtida gymnasiestrukturen och samarbetet med Norsjö och Malå kommuner. Kommunala pensionärsrådet tackade kommunalrådet för den fördjupande budgetinformationen. att lägga informationen till handlingarna.

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15)

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (15) Plats och tid KS-sammanträdesrum kl. 09.00-12.15 Ledamöter Övriga deltagande Gunilla Åström (s), Ordförande Maria Wiksten (kd) socialnämnden Sonja Persson (s) Kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19)

PROTOKOLL 1 (19) PROTOKOLL 1 (19) 2011-11-18 Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Regnbågens sammanträdesrum kl. 08.30-11.50 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordf. Birgitta Burström (SN) Ros-Marie Johansson (KS) Ingrid

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2014-12-02

PROTOKOLL 1 (10) 2014-12-02 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Ros-Marie Johansson (KS) Ola Burström (TN) Evelina Fahlesson (BMN)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (17)

PROTOKOLL 1 (17) PROTOKOLL 1 (17) 2010-09-16 Kommunala pensionärsrådet Plats och tid KS-rummet, kl. 08.30-12.00 ande Gunilla Åström, ordf. Lars Åhman (KS) Aino Marklund (PRO) Karin Öhlund (PRO) Doris Lidgren (SPF) Gulli-Maj

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Hemtjänst. i Kristianstads kommun

Hemtjänst. i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid: Odenrummet, Tekniska kontoret Skeppargatan, kl. 09.00 12.00 Beslutande Iosif Karambotis (SN) Stina Engström (SN) Kenneth Fahlesson (KS) Maria Bernsson (KS) Evelina Fahlesson

Läs mer

PROTOKOLL. Monica Samuelsson Rolf Gustafsson Laila Johansson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund

PROTOKOLL. Monica Samuelsson Rolf Gustafsson Laila Johansson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund 1(10) Sammanträdesdatum: 2015-02-16 Plats och tid C-salen, kl 13:30-16:30 Beslutande Monica Samuelsson Rolf Gustafsson Laila Johansson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund

Läs mer

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie

Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande. Pensionärsrepresentanter Per Johansson, SPF Dacke Barbro Sjöholm, SPRF Blåklinten Ordinarie Kommunala pensionärsrådet 2011-05-18 1 Plats och tid Sammanträdesrum Appuna, Stadshuset, Mjölby, kl 14.00-15.55 Beslutande Kommunens representanter Anna Johansson, S, ordförande Pensionärsrepresentanter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl Kommunala pensionärsrådet Datum 2008-11-06 Sidan 1 av 5 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl.09.00-12.00 Beslutande Lars-Göran Wiberg, ordf Ulla Magnusson, PRO Pauli Petersson, SPF Kjell-Göran

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 1 (9) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.00 Beslutande Lars Svensson, KS, ordförande Sonja Andersson, PRO, vice ordförande Lars Holmström KS Bengt Grönwall, SN Rosa Willmarsson,

Läs mer

För dig som vill veta mer om. Servicetjänster

För dig som vill veta mer om. Servicetjänster För dig som vill veta mer om Servicetjänster Innehåll Servicetjänster - så fungerar det sidan 3 Vad ingår i servicetjänsterna? sidan 3 Personlig omvårdnad sidan 3 Vad kan man inte få hjälp med? sidan 3

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Torsdagen den 5 mars, kl i Dynamiken, Bollegården. Gun Bodén (pro) John Henriksson, omsorgschef Elisabeth Hulter, nämndsekreterare

Torsdagen den 5 mars, kl i Dynamiken, Bollegården. Gun Bodén (pro) John Henriksson, omsorgschef Elisabeth Hulter, nämndsekreterare Tid och plats Torsdagen den 5 mars, kl 17.00 19.20 i Dynamiken, Bollegården Ärenden 1-13 Ordförande Beslutande Pensionärsorg. Omsorgsnämnden Hannu Sutinen (fp) Lars Engstrand (spf) Gun Bodén (pro) Hannu

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2013-03-07 1 (7) Plats och tid Österbo, kl 13:00 16:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO Marianne Lindberg, SKPF Ingrid Nyman,

Läs mer

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare

Stefan Tengberg, ekonomichef Margareta Hammarberg, konsult äldreomsorgen Jan Ekström, mötessekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (4) Plats och tid Gripen, Gislaved kl. 08.30 11.40 Bengt Petersson, ordförande Lena Åsberg, socialnämnden Lis Melin, socialnämnden Ulla Petersson, SKPF Pentti Kuhna, Finska

Läs mer

Monica Samuelsson Åke Larsson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund Lars Kopp. Maj Holmström Tyrone Hansson

Monica Samuelsson Åke Larsson Ritva Jansson Hans Hellman Harry L. Fischer Hans Åström Daniel Höglund Lars Kopp. Maj Holmström Tyrone Hansson 1(12) Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Sal 105, Nödinge, kl 13:00-16:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Utses att justera Monica Samuelsson Åke Larsson Ritva Jansson Hans Hellman

Läs mer

Meddelande om avliden 3. Information från socialnämnden 6. Melanie Koren, Förenade Care 7. Monica Göransson, chef för särskilt boende 10

Meddelande om avliden 3. Information från socialnämnden 6. Melanie Koren, Förenade Care 7. Monica Göransson, chef för särskilt boende 10 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Meddelande om avliden 3 Ann-Carine Liljegren, sysselsättningshandledare 4 på särskilt boende Föregående protokoll 5 Information

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2015-06-11 1 (11) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2015-06-11, kl 13 30 15 00 Beslutande Thord Dahberg ordförande Stefan Åhlin Helly Johansson Stig Danielsson

Läs mer

Datum Werna Hansson (S) Bernt Idehed (PRO Bromölla) Arne Danielsson (PRO Gualöv-Nymölla)

Datum Werna Hansson (S) Bernt Idehed (PRO Bromölla) Arne Danielsson (PRO Gualöv-Nymölla) 1(8) Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 14.00 15.50 Beslutande Ledamöter Conny Svensson (S), ordförande Bo Jönsson (V) Gudrun Bengtsson (SD) Bengt Nilsson (PRO Bromölla)

Läs mer

Hemtjänst i Ljungby kommun

Hemtjänst i Ljungby kommun Hemtjänst i Ljungby kommun Information Hemtjänst i Ljungby kommun Människors förutsättningar förändras när vi blir äldre. För att du ska kunna bo kvar i det egna hemmet med en väl fungerande vardag stöttar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum KOMMUNALA PENS IONÄRSRÅDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 13.00 15.00 Beslutande Margaretha Gadde Jenn ische (M), ordförande Ulla Odhner (S) Karin Malmberg (SPF) Rune

Läs mer

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/ Mina timmar Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar Antagen av VON Datum 2018-06-11 KS 2014/373 233 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Mål... 3 Vem har tillgång till

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 270-283 Daniel Pichler/Ann-Britt Löfström. Ordförande... Christina Pettersson. Justerare...

Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 270-283 Daniel Pichler/Ann-Britt Löfström. Ordförande... Christina Pettersson. Justerare... Plats och tid Kommunhuset i Lindesberg, klockan 14:00-16:00 Beslutande Christina Pettersson, ordförande Stig G. Andersson, SPF Nils Lidman, SPF Kaisa Lamu, SFP Henry Lindkvist, PRO Ann-Britt Eriksson,

Läs mer

Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91

Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91 Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91 MINNESANTECKNINGAR 2011-12-02 Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott 2011-12-02 Närvarande:

Läs mer

Mus-olle, måndagen den 3 april 2017, klockan

Mus-olle, måndagen den 3 april 2017, klockan 1(9) Plats och tid Mus-olle, måndagen den, klockan 9.00-12.10 Beslutande Ledamöter Elisabeth Svensson, M, socialnämnden Gulli Edman, PRO Örjan Persson, PRO Sten-Åke Jonsson, PRO Viola Ekavall, SPF Britt

Läs mer

Per-Åke Purk (V), Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO, Barbro Bengtsson SPF, Hanna Karlsson SPRF

Per-Åke Purk (V), Rolf Delcomyn (S), Rune Håkansson PRO, Barbro Bengtsson SPF, Hanna Karlsson SPRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum 1, kl. 09.00-11.15 ande Ledamöter Lars-Göran Wiberg (C) ordförande Siv Nilsson PRO vice ordförande Solbritt Lindborg (MP) Ingegärd Jönsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Information från medicinskt ansvarig sjuksköterska 5 Information om

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-11-29 1 (11) Plats och tid Berggården, torsdag 29 november 2012, kl 13:00 15:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Kommunala pensionärsrådet 2010-05-17 1(9) Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen 17 maj 2010, klockan 13.00-15.05. Plats och sammanträdestid Beslutare Elisabeth

Läs mer

Weine Bäck (KD), socialnämnden Eino Liljegren (Reumatikerföreningen) Gun Nilsson. Kommunkontoret, Ödeshög...

Weine Bäck (KD), socialnämnden Eino Liljegren (Reumatikerföreningen) Gun Nilsson. Kommunkontoret, Ödeshög... 2013-12-10 1 Plats och tid Närvarande Frånvarande Carl August-rummet, Kommunkontoret, Ödeshög Tisdagen den 10 december 2013, klockan 10:00-12:00 Maria Gustafsson (S), ordförande, socialnämnden Inga Molin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2015-04-23 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 12:15 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Brith Fäldt, samhällsbyggnadsnämnden Gösta Öhman,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-02-29 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2012-02-29 1 Kommunala Pensionärsrådet 2012-02-29 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Svanen, Stadshuset, Laholm kl 09.00 12.00 Beslutande Thomas Jönsson (M), ordförande Arne Andersson, PRO Stina Lindberg PRO Birgit

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömning av hemtjänst regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28 23, reviderad 2018-09-26

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - Kommunala pensionärsrådet 2015-02-19 Blad 1 (12) Plats och tid Folkets hus, sammanträdesrum Grelsgård kl. 13-15 Beslutande Roger Kristofersson, ordförande Verner Hammar (S) Christine Nilsson Lif (PRO)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07

PROTOKOLL 1 (10) 2015-10-07 PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, Skeppargatan 16, kl. 09.00 12.00 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Andreas Westerberg (KS) Gunilla Åström (KS) Evelina Fahlesson

Läs mer

Gun Nilsson (SPF) Birgitta Blomqvist. Kommunkontoret, Ödeshög...

Gun Nilsson (SPF) Birgitta Blomqvist. Kommunkontoret, Ödeshög... 2014-04-29 1 Plats och tid Närvarande Frånvarande Hemsjukvårdens konferensrum, Nygatan 5, Ödeshög Tisdagen 29 april 2014, klockan 10:00-12:10 Weine Bäck (KD) ordförande, socialnämnden Maria Gustafsson

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet 2014-05-14 1

Sammanträdesprotokoll Kommunala pensionärsrådet 2014-05-14 1 Kommunala pensionärsrådet 2014-05-14 1 Plats och tid Sammanträdesrum Fävren, kv Postmästaren, kl. 09:30-11:10 Ledamöter/ersättare Lena Andersson (M), socialnämnden, ordförande Maulo Rivera, (S), socialnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. sammanträdesdatum 1 Plats och tid Förvaltningshuset sammanträdesrum Skuten/Dovern kl 13 00 16 00 Beslutande Conny Lindgren, ordförande Börje Wåhleman Guy Gestranius, Aura Pentti Rantala, FFF Bernt Johansson, SPF Gruvan

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist. Anna-Greta Adamsson Ingemar Dahlström Bert Nordqvist Elisabeth Karlsson Maj Johansson

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist. Anna-Greta Adamsson Ingemar Dahlström Bert Nordqvist Elisabeth Karlsson Maj Johansson PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8,30 11,45 Ordförande Torbjörn Rönnkvist Birgitta Johansson Anna-Greta Adamsson Ingemar Dahlström Bert Nordqvist Elisabeth Karlsson Maj Johansson ÄO-nämnden PRO PRO

Läs mer

Service- och värdighetsgarantier

Service- och värdighetsgarantier 1(6) Service- och värdighetsgarantier Antagna av socialnämnden 2016-11-23 160 Vårt gemensamma mål Du som har kontakt med oss som arbetar inom Socialtjänsten i Mullsjö kommun ska möta en kunnig och vänlig

Läs mer

Hemtjänst. Sektor Socialtjänst. Stenungsunds kommun

Hemtjänst. Sektor Socialtjänst. Stenungsunds kommun Hemtjänst Sektor Socialtjänst Stenungsunds kommun Hemtjänst Verksamheten utgår från att kommunmedborgaren ska erbjudas möjlighet till en fungerande vardag. Verksamheten vänder sig till äldre samt personer

Läs mer

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG Information om Hemtjänst! Verksamheten utgår från att kommunmedborgaren ska erbjudas möjlighet till en fungerande vardag. Verksamheten vänder sig till äldre samt personer med

Läs mer

Kristallen, plan 7 Meteoriten, Brotorget 1 i Lund Tisdagen den 25 november 2014 kl. 14.00 18.00

Kristallen, plan 7 Meteoriten, Brotorget 1 i Lund Tisdagen den 25 november 2014 kl. 14.00 18.00 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum sid. 1 Plats och tid Kristallen, plan 7 Meteoriten, Brotorget 1 i Lund Tisdagen den 25 november 2014 kl. 14.00 18.00 Ledamöter Lars Bergwall (c) Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser gällande äldreomsorgen från och med den 1 januari 2011. Nr. 1/2011 Februari 2011

Meddelandeblad. Nya bestämmelser gällande äldreomsorgen från och med den 1 januari 2011. Nr. 1/2011 Februari 2011 Meddelandeblad Mottagare: Kommun: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer, MAS/ MAR Medicinskt ansvarig sjuksköterska samt medicinskt ansvarig för rehabilitering,

Läs mer

Sessionssalen Kommunhuset, 2013-09-04 kl 08.30 12.00. P-I Pettersson, (C) ordf Gunnel Nyberg, PRO. Rosie Folkesson, (S), Ks Mona Gustavsson, PRO

Sessionssalen Kommunhuset, 2013-09-04 kl 08.30 12.00. P-I Pettersson, (C) ordf Gunnel Nyberg, PRO. Rosie Folkesson, (S), Ks Mona Gustavsson, PRO Sammanträdesprotokoll 1(5) Plats och tid Sessionssalen Kommunhuset, kl 08.30 12.00 Beslutande P-I Pettersson, (C) ordf Gunnel Nyberg, PRO Göran Lundberg, (S) Sven-Olof Martinsson, PRO Rosie Folkesson,

Läs mer

Kl. 08.15-09.00. Solweig Ericsson-Kurg, nämndansvarig ÄHN. Paragrafer 26-34. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson

Kl. 08.15-09.00. Solweig Ericsson-Kurg, nämndansvarig ÄHN. Paragrafer 26-34. Underskrifter Sekreterare Inga-Lill Claesson Plats och tid Stadshuset, Översikten Kl. 08.15-09.00 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2014-03-05 1

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum Sid Kommunala Pensionärsrådet 2014-03-05 1 Kommunala Pensionärsrådet 2014-03-05 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Ugglan, Stadshuset, Laholm kl 09.00 11.30 Beslutande Thomas Jönsson (M), ordförande Åke Andersson, PRO Birgit Hansson, PRO Kerstin

Läs mer

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(8) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Bengt Englund SPF Skepplanda Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus

Läs mer

Bemötande Äldreomsorg

Bemötande Äldreomsorg Bemötande Äldreomsorg En service- och är ett löfte om innehåll och kvalitet på dig som har insatser inom äldreomsorgen. Det första mötet är ofta avgörande för att en relation ska ha förutsättningar att

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Gunnern, Stadshuset, kl. 10.00 12.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård (S) Lars-Åke Wickman (PRO) Gerd-Else Bergdahl (RPG) Birgitta Frödin

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist Bertil Larsson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Torbjörn Rönnkvist Bertil Larsson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson PLATS Odengatan 34, konferensrummet KL 8,30 12,00 Ordförande Torbjörn Rönnkvist Bertil Larsson Anna-Greta Adamsson Ove Johansson Ingemar Dahlström Doris Carlsson Maj Johansson SPF SPF SKPF KS Suppleanter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådets au 2014-04-24 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Gunnar Lindbergs arbetsrum, kl 09:30 11:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Gösta Öhman, PRO Inge Stålnacke, SPRF JaanEric Lundqvist,

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från socialnämnden 4 Äldreboende/trygghetsboende. 5 Förenade Care 6 Mötestider 2014 7 Tillgänglighetsprogram,

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

Protokoll från sammanträde i pensionärsrådet

Protokoll från sammanträde i pensionärsrådet Pensionärsrådet PROTOKOLL Protokoll från sammanträde i pensionärsrådet Tid och plats Fredagen den 22 mars 2013 kl. 13.00-15.45 Lokal: Konferensrum Frösjön, Kommunledningskontoret Ledamöter Ingrid Jerneborg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13) 2014-05-07

PROTOKOLL 1 (13) 2014-05-07 PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid: Odenrummet, tekniska kontoret, kl. 09.00 12.40 Beslutande Kenneth Fahlesson (SN), ordförande Birgitta Burström (SN) 16-20, 23, 25 Ros-Marie Johansson (KS) Ola Burström (TN)

Läs mer

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd DALS-EDS KOMMUN Socialförvaltningen Biståndsenheten Vem kan ansöka om hjälp? Enligt Socialtjänstlagen har man rätt till bistånd om man inte själv

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Plats och tid Kommunkontoret 2015-02-09 kl 8.00 12:00 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Övriga deltagare David Grahn

Läs mer

stöd och hjälp i det egna boendet.

stöd och hjälp i det egna boendet. Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Korttidsplats Övriga insatser stöd och hjälp i det egna boendet. Välkommen! Vi Vill ge äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-10-04 1 (5)

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-10-04 1 (5) 1 (5) PLATS OCH TID Stadshuset, Bäve sammanträdesrum, kl. 09.00-11.30 NÄRVARANDE LEDAMÖTER Arne Lindh, PRO Mauritz Eliasson, PRO Lennart Johansson, PRO Stig Axelsson, SPF Viken Sten Sävland, SPRF avd 44

Läs mer

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(9)

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(9) 1(9) Plats och tid: C-salen, medborgarhuset, Alafors Kl. 13:00-16:00 Beslutande: Boel Holgersson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Rolf Gustavsson Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Stadshuset, Gunnern, Ö:a Esplananden 5, 671 81 Arvika, kl. 10.00 12.00 Beslutande ledamöter Lena Kandergård (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Peter Joensuu (M),

Läs mer

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning administrativa avdelningen

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning administrativa avdelningen Hägersten-Liljeholmens sdelsförvaltning administrativa avdelningen Sida 1 (7) fört vid pensionärsrådets sammanträde i Hägersten-Liljeholmen 2018-01-24 Närvarande: Gunnar Carlsson ordförande, SPF Seniorerna

Läs mer

Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4

Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4 Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Information från hemtjänst egenregin och särskilt boende 4 Rapport angående Mötesplats i Lit 5 Information

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2011-02-22 1 Plats och tid Hjernet, 2011-02-22 kl 9.00-10.45 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Bertil Nilsson, PRO Enar Moberg, PRO Ulf Eklund, PRO Siv Gustavsson,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum:

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 1 av 5 Plats och tid Kommunhuset, Skurup kl. 13.30-15.15 Beslutande Ordförande Kerstin Löfström (PRO) Eva Sandberg (PRO Lilli-Ann Qvillberg (PRO) Albin Karlsson (PRO) Ingrid Andreasson (PRO) Gerd Ohlsson

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömning av hemtjänst regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28 23 Ansvarig: Verksamhetschef

Läs mer

Så ansöker du om hjälp i hemmet

Så ansöker du om hjälp i hemmet Så ansöker du om hjälp i hemmet Du kan få hjälp i hemmet av hemtjänsten om du har svårt att klara vardagen på egen hand. Detta är inte en allmän rättighet, utan du måste ansöka om den hjälp som du behöver.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll sid 1 (5) PENSIONÄRSRÅD

Sammanträdesprotokoll sid 1 (5) PENSIONÄRSRÅD Sammanträdesprotokoll sid 1 (5) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm, kl 09.00 11.40 Beslutande Ilko Corkovic, KSAU Sofie Loirendal, KSAU Marcel van Luijn, KSAU Stefan Fosseus, SPF, NÖ Inga-Britt Goderlöv,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum KOMMUNALA PENS IONÄRSRÅDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 13.00 15.15 Beslutande Margaretha Gadde Jenn ische (M), ordförande Ulla Odhner (S) Karin Malmberg (SPF) Rune

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(5) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 14.00 16.00 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, reumatikerföreningen Ann-Mari Hammar, SKPF Ingrid Wase,

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Extra sammanträde Kommunala Pensionärsrådet 2013-02-06 1 (6) Plats och tid Mogården, onsdag 6 februari 2013, kl 13:00-15:00 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Sammanträdesrum E1, stadshuset Skellefteå. Klockan 11.00 13.00 Beslutande Stefan Bergman (s), Skellefteå kommun, ordförande Leif Holmqvist

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Gällivare, sammanträdesrum 5 Onsdag 28 november 2018 kl.08:30-12:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Gällivare, sammanträdesrum 5 Onsdag 28 november 2018 kl.08:30-12:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Gällivare, sammanträdesrum 5 Onsdag 28 november 2018 kl.08:30-12:00 Utses att justera Justeringens plats och tid Eva Lindblom Förvaltningsbyggnaden

Läs mer

Stadshuset, Kommunledningsförvaltningen

Stadshuset, Kommunledningsförvaltningen 1(14) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen, kl. 08:30-12:15 ande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Plats och tid Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Beslutande Mikke H Wivungi, ordförande, kommunstyrelsen Anita Karmteg, socialnämnden Jessica Hildén, barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Mus-olle, måndagen den 14 november 2016, klockan

Mus-olle, måndagen den 14 november 2016, klockan 1(9) Plats och tid Mus-olle, måndagen den, klockan 9.00-12.00 Beslutande Ledamöter Tage Jonsson, PRO Gulli Edman, PRO Gunnel Vejdeland, PRO, tjg ers för Eivor Eriksson, PRO Örjan Persson, PRO Viola Ekavall,

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. sammanträdesdatum 1 Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum Glan kl 13 00 16 00 Beslutande Övriga deltagande Conny Lindgren, ordförande Börje Wåhleman Pentti Rantala, FFF Bernt Johansson, SPF Gruvan Leif Johanneson, SPF

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (15)

Sammanträdesprotokoll 1 (15) Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Ylöjärvi, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Rolf Nyhrén (PRO) Ulf Nilsson (SPF) Gerd-Else

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 14.00-16:45 Närvarande Ledamöter Ewa F Thorstensson (M), ordförande Lars Glad (M) Jarl Graf (SPF) Kent Svanström (PRO) Doris Lehtipalo (PRO), 6-9

Läs mer

Pensionärsrådets möte den 27 januari 2014

Pensionärsrådets möte den 27 januari 2014 Sida 1 (5) s möte den 27 januari 2014 Ledamöter Inger Sjöberg, ordförande Stig Åström, vice ordförande Susanne Watthiersson Lilian Falkbäck Sonja Wenström Ersättare Berit Johansson Sven Engström Christina

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

PROTOKOLL Datum Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter

PROTOKOLL Datum Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Plats och tid Veckeborummet, 13:15-16:00 Beslutande: Ove Schönning (S) vice ordförande Stig Almström (LB) Sylvia Olsson (KD), tjänstgörande ersättare Jan Nilsson, PRO Ljusdal Kurt Rådlund, PRO Hennan Ewy

Läs mer

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun

Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Det här kan du förvänta dig av äldreomsorgen i Norrtälje kommun Värdigt liv och välbefinnande Enligt socialtjänstlagen ska all personal i äldreomsorgen arbeta för att du får ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet 1/3 Villan, samlingssalen, 2017-11-27 kl. 14-16 30-40 Beslutande Christer Johansson (ordf. SON), Anna-Karin Skatt (KS), Göran Blom (PRO), Majken Nielsen (PRO), Arne Nyman (PRO), Lars Hjertén (SPF Seniorerna),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-11.30 Ordinarie ledamöter Ersättare Närvarande Bo Johansson Birger Svensson Malin Norfall Äldrenämnden Äldrenämnden Kommunstyrelsen Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

Kommunkontoret, fredag 6 september 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 12-16 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, fredag 6 september 2013, kl 13.00. Sekreterare Paragrafer 12-16 ANSLAG/BEVIS - KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00 11.30 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M) Anne-Charlotte Mattsson (FP) Larry

Läs mer

Äldreprogram för Sala kommun

Äldreprogram för Sala kommun Äldreprogram för Sala kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2008-10-23 107 Revideras 2011 Innehållsförteckning Sid Inledning 3 Förebyggande insatser 3 Hemtjänsten 3 Hemtjänst och hemsjukvård ett nödvändigt

Läs mer

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag

ANSLAGSBEVIS Justeringen har tillkännagivits via anslag 1 (6) Tid: Kl 10.00-11.00 Plats: Selet Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27 Ledamöter Bill Nilsson, KS ordförande Anita Karlsson, PRO Majvor Lundberg, Hjärt- o Lungföreningen Jan-Ove Olsson, HRF Lilian

Läs mer