REGLEMENTE FÖR FUNKTIONSHINDERRÅDET I KALMAR LÄN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGLEMENTE FÖR FUNKTIONSHINDERRÅDET I KALMAR LÄN"

Transkript

1 1 (5) REGLEMENTE FÖR FUNKTIONSHINDERRÅDET I KALMAR LÄN 1. FUNKTION Funktionshinderrådet i Kalmar Län är ett partssammansatt organ vars funktion är att vara ett forum för samverkan i form av överläggningar, samråd och ömsesidig information på läns- och regionplanet mellan Landstinget, Regionförbundet, övriga i rådet ingående aktörer och Funktionhinderrörelsens länsorganisationer. Rådet är partipolitiskt och religiöst obundet. Riktlinjerna för samverkan är för landstingets del fastlagda i 8 hälso- och sjukvårdslagen. Riktlinjer för samverkan framgår vidare i FN:s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Agenda 50), FN: s Standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet (Agenda 22), samt i den Nationella Handlingsplanen för Handikappolitiken, Från patient till medborgare. Funktionshinderrådet utgör på detta sätt en viktig brygga mellan Landstinget, Regionförbundet, övriga ingående aktörer och Funktionshinderrörelsens länsorganisationer. 2. SYFTE Rådets syfte är enligt 8 HSL, för landstingets del, att genom samverkan säkerställa att vårdplaneringsarbetet tillförs synpunkter och önskemål som utgår ifrån en annan erfarenhetsbasis än den som landstingets egen planeringsorganisation kan tillhandahålla. Rådets syfte är även att bidra till samordningen av de regionala utvecklingsuppgifter som organisationer i Kalmar län arbetar med (Regionförbundets förbundsordning 2). Ett viktigt syfte med samverkan är också att den skall ge länets organisationer för funktionsnedsatta en möjlighet till ökat inflytande och medbestämmande. Exempel på nämnda inflytande och medbestämmande är den möjlighet landstingsstyrelsen kan ge nämnda organisationer, att vara remissinstans i för dessa organisationer viktiga frågor. Angivet syfte kan i princip sägas vara detsamma även för Regionförbundet och övriga ingående aktörers vidkommande.

2 2 (5) Huvuduppgiften för landstingets, Regionförbundets och övriga aktörers företrädare i rådet är att informera organisationernas företrädare om planer, viktiga utredningar, projekt eller arbetsgrupper inom respektive aktörers ansvarsområden som särskilt berör organisationerna för funktionsnedsatta och att samtidigt hämta in dessa organisationers synpunkter och förslag. Funktionshinderrörelsens representanter i rådet skall ta initiativ till och aktivt arbeta för förändring/utveckling av såväl den landstingskommunala, Regionförbundets som övriga aktörers verksamhet inkluderande förslag som berör och kan förbättra målgruppens levnads- och livsvillkor. 3. MÅL De övergripande målen för samverkan är i förlängningen att bidra till: * Förverkligandet av visionen H-län, Hälsolänet: för ett tryggare, friskare och rikare liv. * Förverkligandet av de mål som anges i det regionala utvecklingsprogrammet (RUPEN), bland annat att utveckla hela länet så att det blir attraktivt att bo och verka i. 4. VERKSAMHET Funktionshinderrådets verksamhet skall relateras till och behandla frågor inom det område där Landstinget har ett särskilt ansvar som sjukvårdshuvudman och inom annan verksamhet där Landstinget har ansvaret eller som man upphandlar av annan huvudman. Särskild fokus ska läggas på funktionshinderfrågor. Rådets verksamhet skall härutöver på motsvarande sätt relateras till och behandla frågor som anges inom det program för länets utveckling (RUPEN) som Regionförbundet har ett särskilt ansvar för ( 2 förbundsordningen). Särskilt fokus skall läggas på frågor som berör människor med funktionsnedsättning. De åtgärdsområden som skall prioriteras och de uppgifter som själva arbetet ska inriktas på framgår dels av framtagen Nationell strategi för det handikappolitiska arbetet, den Nationella handlingsplanen för handikappolitiken, dels av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Agenda 50) FN: s Standardregler (Agenda 22) och av FN: s Barnkonvention.

3 3 (5) 5. UPPGIFTER Rådets uppgifter skall vara att: - verka för funktionshinderpolitiska satsningar inom de områden landstinget jämte övriga aktörer har ansvar för och som särskilt berör målgruppen. - vara remissinstans till landstingsstyrelsen och Regionförbundets styrelse jämte övriga ingående aktörers styrelser i specifika ärenden som gäller målgruppen (gäller enbart organisationerna för funktionsnedsatta). - förmedla expertkunskap samt verka opinionsbildande inom länet/regionen (gäller organisationerna). - främja samverkan och samarbete på läns-/ regionplanet mellan parterna på alla relevanta samhällsområden. - bidra till att såväl FN: s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som FN: s Barnkonvention blir kända och beaktade av alla berörda. - bidra till implementeringen av såväl den framtagna Nationella strategin för det handikappolitiska arbetet, den Nationella handlingsplanen för handikappolitiken som de ingående aktörernas egna handikappolitiska program/planer i de delar de särskilt berör landstingets, Regionförbundets och övriga aktörers verksamheter. - bidra till att funktionshinderperspektivet synliggörs/medvetandegörs och implementeras i de olika aktörernas verksamhet. - bidra till att förbättra bemötandet av människor med funktionsnedsättning inom de olika aktörernas ansvarsområden. - bidra till att motverka diskriminering av människor med funktionshinder inom de olika aktörernas ansvarsområden utifrån den nya diskrimineringslagen. - bidra till att identifiera och undanröja hinder för delaktighet för funktionshindrade inom respektive aktörs ansvarsområde. - bidra till att i övrigt skapa ett tillgängligt samhälle. - bidra till att inom respektive aktörs ansvarsområde ge barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder förutsättningar för självständighet och självbestämmande. Målet är att individen trots sin funktionsnedsättning skall uppnå egenmakt (empowerment)och bli betraktad som en fullvärdig medborgare. 6. ORGANISATION 1. Funktionshinderrådet i Kalmar län är organisatoriskt knutet till landstingsstyrelsen. 2. Organisation som på nationell nivå uppfyller kriterierna för uppbärande av statsbidrag och som i övrigt uppfyller kriterierna på läns- och regionnivån får vara representerad i rådet. 3. Rådet skall bestå av 16 fasta och 4 adjungerade platser enligt följande:

4 4 (5) - 4 representanter för landstingets folkvalda: (2 från majoriteten och 2 från oppositionen). - 2 representanter från Regionförbundets folkvalda (1 från majoriteten och 1 från oppositionen). - 1 fast representant från Försäkringskassan. - 9 fasta representanter för länets funktionshinderorganisationer: (6 FSO, 1R, 1DHR, 1 SRF). - 4 adjungerade representanter för övriga aktörer ( 1 Arbetsförmedlingen, 1 Linnéuniversitetet, 1 Kalmar Läns Trafik AB samt 1 Smålands handikappidrottsförbund). 4. Ledamöterna i rådet väljs för en tid av fyra år som följer den politiska mandatperioden. Valda ledamöter tillträder i januari året efter att allmänna val hållits. 5. Landstingsstyrelsen utser valår landstingets ledamöter och ersättare. 6. Regionförbundets styrelse utser valår sina ledamöter och ersättare och övriga ingående aktörer sina. 7. Distriktsorganisation som ingår i rådet utser valår sina ledamöter och ersättare. 8. Vid skifte av ledamot under mandatperioden skall den nya ledamoten anmälas till rådet efter respektive parts förrättade val. 9. Ordföranden i rådet utses bland landstingets representanter, viceposterna utses bland företrädare för organisationerna för funktionsnedsatta. 10. Landstinget tillhandahåller budgetmedel för rådets verksamhet, kansliresurser samt sekreterare. 7. RÅDETS ARBETSFORMER 1.Funktionshinderrådet i Kalmar län skall sammanträda fyra gånger per år. Sammanträdena skall fördelas jämnt över året med ett i anslutning till landstingsstyrelsens budgetmöte. Extra sammanträde skall hållas om ordföranden och vice ordförande eller om mer än hälften av rådets ledamöter så begär. Datum för nästkommande års presidie- och rådsmöten skall fastställas vid årets sista sammanträde. 2. Beredning inför rådets sammanträden sker genom dess presidium. Presidiet består av ordföranden och de båda vice ordförandena. Härutöver ingår Regionförbundet i presidiet. Förslag till dagordning skall skickas ut 7 dagar före beredningen. Vid presidieberedning skall minnesanteckningar föras. 3. Skriftlig kallelse och föredragningslista skall delges rådets ledamöter 14 dagar före sammanträde. För kännedom skall dessa även delges rådets ersättare, adjungerade ledamöter och funktionshinderorganisationerna. Även ej tjänstgörande ersättare jämte adjungerade har närvaro- och yttranderätt men ej förslags- och rösträtt vid rådets sammanträden. 4. Rådets ställningstagande skall redovisas genom protokoll efter varje sammanträde. Justering av protokoll skall utöver ordföranden göras av de båda vice ordförandena. Justerat protokoll skall delges rådets ledamöter och ersättare samt adjungerade. Justerat protokoll skall härutöver delges landstingsstyrelsen och Regionförbundets styrelse. Protokollet skall för kännedom även delges landstingets förvaltningschefer och enhetschefer inom landstingsdirektörens stab. Dessutom skall protokollsutdrag delges

5 5 (5) berörda av respektive beslut. Färdigjusterade protokoll skall läggas ut på landstingets hemsida. 5. Ärenden till rådet kan initieras av ledamot i rådet, enskild eller flera funktionshinderorganisationer i samverkan. I brådskande fall kan presidiet avge yttranden, utlåtanden m. m. i form av tjänsteutlåtande. I sådana fall skall anmälan till rådet om vidtagen åtgärd ske i efterhand. Ärenden rörande enskilda individer liksom enskilda organisationers specifika hjärtefrågor tas ej upp i rådet. Ärenden som initieras via organisationerna för funktionsnedsatta skall innan de skickas till rådet beredas inom respektive organisations länskansli eller motsvarande och ges ett länsperspektiv. 6. Rådet kan utse arbetsgrupper för behandling av speciella arbetsuppgifter eller teman. 7. Till ledamot eller tjänstgörande ersättare från funktionshinderrörelsen utgår sammanträdesarvode och reseersättning enligt av landstingsfullmäktige beslutade regler för förtroendevalda. Regionförbundets ledamöter ersätts från Regionförbundet samt övriga aktörers via sina huvudmän. 8 Ledamöter i rådet skall erbjudas information/utbildning dels i samband med ny mandatperiod dels vid uppkommande behov. 9. Reglementet för Funktionshinderrådet i Kalmar län fastställs av Landstingsstyrelsen. Ändringar i arbetsordningen kan aktualiseras av Funktionshinderrådet eller av Landstingsstyrelsen respektive Regionförbundets styrelse. 8. ÖVRIGT Funktionshinderrörelsen kan utöver den formaliserade samverkan i Funktionshinderrådet ges möjlighet till inflytande också genom representation i större utredningar, projekt eller arbetsgrupper som på olika sätt kan ge konsekvenser för människor med funktionshinder. Representanterna utses av Funktionshinderrådet efter förslag från funktionshinderorganisationerna. Vidare kan inför viktiga beslut/behov informella överläggningar hållas mellan landstingets och Regionförbundets politiker samt representanter för organisationerna för funktionsnedsatta för ömsesidigt utbyte av ståndpunkter och synpunkter. Dessutom kan rådet arrangera konferenser/temadagar kring för målgruppen viktiga frågor. Detta reglemente gäller fr. o m 1 januari 2011

Fastställande av arbetsordningar och reglementen

Fastställande av arbetsordningar och reglementen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-08-20 Diarienummer 170648 Landstingsstyrelsen Fastställande av arbetsordningar och reglementen Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet REGLEMENTE FÖR Kommunala handikapprådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2018-11-26 246 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kanslichef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KS 2018/00577

Läs mer

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor

Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift för rådet för funktionshinderfrågor Föreskrift Ersätter reglemente för rådet för funktionshinderfrågor 2014-10-01 KS2014/1492 Diarienummer: KS2015/1444-1 Dokumentansvarig: Sekreterare i rådet

Läs mer

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/ Reglemente Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/2008-09-29 Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/2015-04-27 (KHR) i Degerfors kommun GRUNDER Följande lagrum föreskriver att

Läs mer

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Reglemente för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 20 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet REGLEMENTE FÖR Kommunala pensionärsrådet Antaget av Kommunstyrelsen Antaget 2019-02-11 37 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Reglemente för kommunala pensionärsrådet Reglemente för kommunala pensionärsrådet Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2010-11-29 av Kommunfullmäktige 19 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Pensionärsrådet Giltighetstid Tills

Läs mer

Regler för kommunala rådet för funktionshinderfrågor

Regler för kommunala rådet för funktionshinderfrågor Regler för kommunala rådet för funktionshinderfrågor nantagen av Kommunfullmäktige 15 Innehållsförteckning RÅDETS UPPGIFTER...1 RÅDETS SAMMANSÄTTNING...1 BEREDNING AV ÄRENDEN...2 SAMMANTRÄDEN...2 PROTOKOLL...2

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

Uppstart av kommunalt funktionsrättsråd

Uppstart av kommunalt funktionsrättsråd 1(1) SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-04-27 46 Uppstart av kommunalt funktionsrättsråd Dnr 2017-000117 Beslut Socialnämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige anta förslag till reglemente

Läs mer

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Antaget kf 107/2014 Innehållsförteckning Allmänt... 1 Kommunalt pensionärs - och tillgänglighetsråd... 1 Syfte... 1 Arbetsuppgifter... 1

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

Reglemente för Tillgänglighetsrådet i Region Jämtland Härjedalen. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Reglemente för Tillgänglighetsrådet i Region Jämtland Härjedalen. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen i Region Jämtland Härjedalen Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(5) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. Nyutgåva 3(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SYFTE... 4 2 UPPGIFTER... 4 3

Läs mer

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR KOMMUN REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Reglemente för rådet för funktionshinderfrågor Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Tryck april

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun

Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Reglemente för folkhälsorådet i Gullspångs kommun Syfte Det avtal som kommunen och regionen har tecknat för sitt samarbete avseende det lokala folkhälsoarbetet ligger till grund för detta reglemente (se

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för Kommunala pensionärsrådet program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Socialnämnd

Läs mer

Instruktion för Kommunala rådet för funktionsnedsatta i Bodens kommun. Fastställd av kommunstyrelsen

Instruktion för Kommunala rådet för funktionsnedsatta i Bodens kommun. Fastställd av kommunstyrelsen Instruktion för Kommunala rådet för funktionsnedsatta i Bodens kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-18 Bodens Kommunala råd för funktionsnedsatta (KRF) är kommunens samrådsorgan med organisationerna

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet

Reglemente för kommunala handikapprådet Utgåva Datum Status Kommentar 1.0 2010-12-14 Kf 20/08 1.2 2012-11-26 Gällande KF 168/12 Reglemente för kommunala handikapprådet Askersunds kommun REGLEMENTE FÖR ASKERSUNDS KOMMUNS HANDIKAPPRÅD Syfte 1

Läs mer

Pensionärs- och Handikappråd

Pensionärs- och Handikappråd Pensionärs- och Handikappråd Reglemente Antaget av kommunfullmäktige den 4 maj 2015, 35 Antaget av Socialnämnden den 22 januari 2015, 17 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE

Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE Kommunala pensionärsrådet, KPR, REGLEMENTE GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-08-25, 113 Dnr: KS 2013/566 Revideras vid varje mandatperiod Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor

Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Instruktion Rådet för funktionshinderfrågor Beslutad av kommunfullmäktige 20 juni 2018, 83/18. Dnr KS2017.0156 Innehåll 1 Allmänt om råd... 3 2 Rådets syfte och uppgift... 3 3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Reglemente för kommunala pensionärsrådet

Reglemente för kommunala pensionärsrådet Reglemente för kommunala Upplands-Bro kommuns författningssamling Antagen av kommunfullmäktige den 20 mars 2019 www.upplands-bro.se Innehåll 1 Rådets övergripande syfte... 3 2 Syfte... 3 3 Rådets verksamhet...

Läs mer

Arbetsordning för kommunala funktionshindersrådet i Tyresö kommun

Arbetsordning för kommunala funktionshindersrådet i Tyresö kommun Arbetsordning för kommunala funktionshindersrådet i Tyresö kommun Beslutsdatum 2019-01-08 Dokumenttyp Arbetsordning Beslutad av Kommunstyrelsen Dokumentägare Kanslichef Diarienummer 2018/KS 0355 003 Giltighetstid

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:58 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets handikapporganisationer Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendet I

Läs mer

Reglemente för tillgänglighetsrådet

Reglemente för tillgänglighetsrådet www.hassleholm.se Reglemente för tillgänglighetsrådet Reglementen Innehållsförteckning Reglemente för tillgänglighetsrådet... 1 Syfte... 1 Rådets uppgifter... 1 Rådets sammansättning... 1 Rådets arbetsformer

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län Landstingsstyrelsens förvaltning F Administration F Kansli 1 (5) Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Läs mer

Reglemente för Hälsorådet

Reglemente för Hälsorådet Reglemente för Hälsorådet Gäller fr o m 2015-01-01, rev 2017-12-07 Fastställt av Kommunfullmäktige 2014-11-27, dnr KA 2014/846 Reviderat av Kommunfullmäktige 2017-12-07 146 dnr KA 2017/1624 Utgångspunkter

Läs mer

SÅ HÄR ARBETAR RÅDEN FÖR FUNKTIONS HINDERFRÅGOR I STOCKHOLMS STAD

SÅ HÄR ARBETAR RÅDEN FÖR FUNKTIONS HINDERFRÅGOR I STOCKHOLMS STAD SÅ HÄR ARBETAR RÅDEN FÖR FUNKTIONS HINDERFRÅGOR I STOCKHOLMS STAD Stockholms stads formella sam verkan med funktionshinder organisationer sker i råden för funktionshinderfrågor (fh-råd). Samtliga stadens

Läs mer

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen

Utöver vad som enligt kommunallagen åligger landstingsstyrelsen tillkommer det styrelsen Reglemente för landstingsstyrelsen Allmänna bestämmelser 1 Landstingsstyrelsen har 15 ledamöter och 15 ersättare. 2 Landstingsstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 27 Den 2010-12-20 Kommunfullmäktige 2010-12-20 7 Kommunstyrelsen 2010-12-20 3 Kf 27 Ks 193 Dnr 2010.279 003 Reglementen familj- och

Läs mer

1(6) Kommunala pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente. Styrdokument

1(6) Kommunala pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente. Styrdokument 1(6) Kommunala pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Reglemente Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-01-28 12 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente

Pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente Kommunfullmäktige POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Paragraf 2016-05-30 74 Pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente 2(5) Innehåll 1 Pensionärs- och tillgänglighetsrådets reglemente... 3

Läs mer

Styrdokument. Innehållsförteckning. 1. Inledning 1.1 Mål och riktlinjer för verksamheten 1.2 FN:s barnkonvention 1.3 En nationell handlingsplan

Styrdokument. Innehållsförteckning. 1. Inledning 1.1 Mål och riktlinjer för verksamheten 1.2 FN:s barnkonvention 1.3 En nationell handlingsplan Styrdkument Dkumenttyp: Regler Beslutat av: Kmmunfullmäktige Fastställelsedatum: 2013-05-06 76 Ansvarig: Rådet för funktinshinderfrågr Revideras: Valår Följas upp: Vid behv REGLEMENTE FÖR SVENLJUNGA KOMMUNS

Läs mer

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER 1 (3) POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER Förord De politiska inriktningsmålen är ett komplement till gällande lagstiftning, lagar och förordningar som reglerar stöd och service för målgruppen

Läs mer

Dnr KK13/492. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet

Dnr KK13/492. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Dnr KK13/492 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Dnr KK13/492 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan företrädare för anhörigorganisationer

Läs mer

Årsbokslut LHR 2013 LÄNETS HANDIKAPPRÅD

Årsbokslut LHR 2013 LÄNETS HANDIKAPPRÅD Årsbokslut LHR 2013 LÄNETS HANDIKAPPRÅD Årsbokslut LHR 2013 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. Nyutgåva Årsbokslut LHR 2013 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering

Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Reglemente för Nämnden för funktionshinder och habilitering Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2016-02-16, 25 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 760.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 163 2013-10-01 2012/573 POLITISKT PROGRAM FÖR ARBETE MED FRÅGOR KRING FUNKTIONSHINDER Politiskt

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland

Hjälpmedelsnämnden i Värmland LK/152888 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Reglemente Sekretariatet 2 7 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Lena Wingqvist Fullmäktige 2019-01-01 Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Reglemente för folkhälsorådet

Reglemente för folkhälsorådet Reglemente för folkhälsorådet Upprättat: 2014-05-14 Antaget av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-06-02, 69 Giltig från: 2015-01-01 Kontaktperson: André Enarsson Utöver vad som framkommer i reglemente

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun ... modell plan policy regel regel för lokala brottsförebyggande rådet i Svenljunga kommun program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

Näringslivsrådets reglemente

Näringslivsrådets reglemente Kommunfullmäktige REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Paragraf 2015-10-26 119 Rev. 2017-06-19 107 Näringslivsrådets reglemente 2(5) Innehåll 1 Näringslivsrådets reglemente... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden

Reglemente för omsorgsnämnden KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING A 11 1(6) Gäller från Diarienummer 2011-08-29 2011/577 Antagen: kommunfullmäktige 2005-10-30 154 och ändrad senast 2011-08-29 72 (ersätter: KF 2011-03-28 20) Reglemente för

Läs mer

Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål

Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål 1(5) Antagen Kommunfullmäktige 2014-10-27, 138 Ansvarig Kommunledningskontoret Policy för full delaktighet med övergripande funktionshinderpolitiska mål 2 Inledning Det är en gemensam angelägenhet att

Läs mer

Reglemente. Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde. Mariestad. Antaget av finska samrådsgruppen Mariestad

Reglemente. Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde. Mariestad. Antaget av finska samrådsgruppen Mariestad Reglemente Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde Mariestad Antaget av finska samrådsgruppen 2017-05-23 Mariestad Datum: Dnr: Sida: 2 (5) Reglemente för finska samrådsgruppen Mariestads kommun ingår

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019.

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019. 1(8) Tid Torsdagen den 31 januari 2019 kl. 13:00-17:00. Plats Magistern, nämndhuset bakom stadshuset. Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl

Sammanträdesdatum Paragrafer Sid Pensionärsrådet (7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl Pensionärsrådet 2011-02-16 1-10 1(7) Plats och tid Landstingets huvudkontor, kl 14.00 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Närvarande ersättare Övriga Utses att justera Sören Bertilsson, ordförande,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

REGLEMENTE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET REGLEMENTE FÖR KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Antagen av Kommunfullmäktige 2015-12-01 98 INNEHÅLLSFÖRTECKNING reglemente för kommunala tillgänglighetsrådet... 1 dokumentinformation... 1 1 syfte... 1 2 arbetsuppgifter...

Läs mer

STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN (nedan kallat HSO-T)

STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN (nedan kallat HSO-T) STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN (nedan kallat HSO-T) 1 ORGANISATIONENS NAMN 1.1 Handikappföreningarna Örebro län (HSO-T) är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande

Läs mer

Ingenting om oss utan oss

Ingenting om oss utan oss Ingenting om oss utan oss Handlingsprogrammet utgår från FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och svensk lagstiftning. Syftet med handlingsprogrammet är att vägleda och

Läs mer

Datum 2014-03-03 Sida 1 (3)

Datum 2014-03-03 Sida 1 (3) I II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet 000015 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2014-03-03 Sida 1 (3) Dnr LD13/03336 Uppdnr 705 2014-01-20 Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.6 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2011/64 2011-05-17 Kf 2011-05-09 45 2014/331 2015-01-01 Kf 2014-12-15 142 REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Sid 2

Läs mer

REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015

REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015 REVISIONENS ARBETSORDNING VERSION 20 FEBRUARI 2015 Revisionens formella reglering återfinns i lagstiftningen och i det av landstingsfullmäktige beslutade revisionsreglementet. Enligt god revisionssed i

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015.

Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Reglemente för socialnämnden Detta reglemente gäller från och med 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten. Nämnden utövar också ledningen av den

Läs mer

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Utgångspunkter för arbetet med tillgänglighetsfrågor Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor i (KRT) är ett organ för ömsesidig information och

Läs mer

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR OMSORGSNÄMNDEN Utöver det som stadgas i kommunallagen om kommunal nämnd och dess verksamhet gäller bestämmelserna i detta reglemente samt de bestämmelser i övrigt som kommunstyrelsen har

Läs mer

Stadgar och arbetsordning

Stadgar och arbetsordning för Antagna vid årsmöte 1994-04-25 Reviderade 1997-04-07, 1998-05-11, 2004-05-10, 2007-05-07, 2009-05-11, 2014-05-19 och 2018-05-14 Stadgar Kommentarer angående vissa paragrafers giltighet Vissa paragrafändringar

Läs mer

l inostingsstyrelsen

l inostingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 Ankom Stockholms läns landsting 2011-08-17 LS 1105-0719 2011-08- 1 7 l inostingsstyrelsen Dnr: Landstingsstyrelsen i 1-08- 1 7 * 0 31 Reviderad

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET

REGLEMENTE FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET REGLEMENTE FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET Antagen av Kommunfullmäktige 2015-02-09 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Reglemente för kommunala tillgänglighetsrådet... 1 Dokumentinformation... 1 1 Syfte... 1 2 Arbetsuppgifter...

Läs mer

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS

Reglemente för socialnämnden. Antaget av kommunfullmäktige , 49 Dnr KS Reglemente för socialnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2014-12-15, 49 Dnr KS.2014.44 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Nämndens uppgifter... 3 1.1. Avgränsningen av nämndens uppgifter... 3 1.2. Innehållet i nämndens

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Förbundsordning 2011-01-01

Förbundsordning 2011-01-01 1 Förbundsordning 2011-01-01 2 FÖRBUNDSORDNING för Regionförbundet Uppsala län Fr.o.m. 2003-01-01 Reviderad 2004-07-01; 2005-07-01; 2007-01-01; 2011-01-01 Förbundet är ett Kommunalförbund enligt Kommunallagen

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion

Innehåll. Chef för sektor samhällsutveckling och medborgare är ansvarig för denna instruktion Innehåll BEREDNING MEDBORGARE OCH FOLKHÄLSAS VERKSAMHET... 2 1 Allmänt om beredningarna under kommunstyrelsen... 2 2 Beredningen medborgare och folkhälsas ansvarsområde och uppgifter... 2 BEREDNINGEN MEDBORGARE

Läs mer

Den 16 december kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 16 december kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator funktionshinderfrågor 2015-12-09 1 (15) Plats och tid Lasarettet i Enköping, 2015-12-09, kl. 14.00-16.00 Beslutande Övriga deltagande Malena Ranch (MP) ordförande Inga Alm (C) 2:e vice ordförande Petra

Läs mer

Reglemente för Västra Götalandsregionens kommitté för mänskliga rättigheter

Reglemente för Västra Götalandsregionens kommitté för mänskliga rättigheter 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för Västra Götalandsregionens kommitté för mänskliga rättigheter Dokumentet

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte.

ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte. ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte. 1 Övergripande uppgifter För att öka möjligheterna för barn och ungdomar att

Läs mer

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala Riktlinje för kommunalt tillsatta råd - Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumentnamn Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUNS 3.21 FÖRFATTNINGSSAMLING. REGLEMENTE FÖR HJÄLPMEDELSNÄMNDEN I HALLAND godkänt av kommunfullmäktige 2001-10-25 123 2001-11-01

FALKENBERGS KOMMUNS 3.21 FÖRFATTNINGSSAMLING. REGLEMENTE FÖR HJÄLPMEDELSNÄMNDEN I HALLAND godkänt av kommunfullmäktige 2001-10-25 123 2001-11-01 REGLEMENTE FÖR HJÄLPMEDELSNÄMNDEN I HALLAND godkänt av kommunfullmäktige 2001-10-25 123 Gäller fr o m 2001-11-01 Landstinget Halland samt Kungsbacka, Varbergs, Falkenbergs, Halmstads, La- Dnr 2001:238

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för socialnämnden Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för socialnämnden Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för socialnämnden 2019-2022 program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 213 Ansvarig:

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott Revidering av reglementen för pensionärsrådet och funktionshinderrådet

Kommunstyrelsens arbetsutskott Revidering av reglementen för pensionärsrådet och funktionshinderrådet VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-05-09 60 Revidering av reglementen för pensionärsrådet och funktionshinderrådet (KS 2019.025) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

REGLEMENTE 1 (5) Giltigt fr.o.m. Dok.nummer-Utgåva 24749-1 Reglemente för gemensam kostnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 2015 1 PARTER Landstinget i Uppsala

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Antagen av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-04-20 42 för socialnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde följa vad som anges i lag eller annan författning. Nämnden ska följa

Läs mer

Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018

Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018 ^PIKWWKM* ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Arkebäck-Morén Annie 2014-12-17 ALN-2014-0475.00 Val av ledamöter till Kommunala pensionärsrådet och Folkhälsorådet i Uppsala 2015-2018 Förslag

Läs mer

Reglemente för regionutvecklingsnämnden

Reglemente för regionutvecklingsnämnden 1 (6) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för regionutvecklingsnämnden Dokumentet består av tre delar. Först en

Läs mer

Reglemente för nämnden för funktionshindrade

Reglemente för nämnden för funktionshindrade Reglemente för nämnden för funktionshindrade Kommunfullmäktige beslut den 6 december 2012 Nämnden för funktionshindrade fullgör stadens uppgifter enligt 1 i enlighet med de styrdokument som kommunfullmäktige

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.8

Laholms kommuns författningssamling 3.8 Laholms kommuns författningssamling 3.8 Reglemente för socialnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1, med ändring den 28 april 2015, 68 2, den 29 september 2015, 119 3, den 28

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

Verksamhetsrapport för Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor 2013

Verksamhetsrapport för Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor 2013 GÖTEBORGS STADSLEDNINGSKONTOR Datum Dnr 115/14 Avdelningen Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder 2014-02-03 Lena Hasselgren Tfn 031-368 03 18 Verksamhetsrapport för Göteborgs Stads råd för funktionshinderfrågor

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun

Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun 1 Funktionshinderpolitiskt program för Torsås kommun Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning. Till programmet hör en handlingsplan.

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 3 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Socialchef Revideras: Vid behov REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN NÄMNDENS UPPGIFTER Ansvarsområde 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Reglemente för kommundelsstämmor

Reglemente för kommundelsstämmor STENUNGSUNDS KOMMUN Reglemente för kommundelsstämmor Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansliet Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum KF 2006-04-24, 74 Framtagen

Läs mer

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre- och funktionshinderfrågor

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre- och funktionshinderfrågor 2015-12-04 Elin Gottfridsson Närvårdsstrateg Tfn 018-611 30 15 E-post elin.gottfridsson@lul.se Beredningen för äldre och funktionshinderfrågor Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre- och funktionshinderfrågor

Läs mer

Reglemente för social- och omsorgsnämnden

Reglemente för social- och omsorgsnämnden Reglemente för social- och omsorgsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 21 mars 2018, 30. Reglementet gäller från och med 1 april 2018. 1 Uppdrag och verksamhet 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2017-03-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Utöver det som

Läs mer

Reglemente för proaros styrelse

Reglemente för proaros styrelse Reglemente för proaros styrelse Kommunfullmäktige beslut den 6 december 2012 proaros styrelse fullgör kommunens uppgifter enligt 1 i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige bestämt och de föreskrifter

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

Reglemente för Naturbruksstyrelsen

Reglemente för Naturbruksstyrelsen 1 (6) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för Naturbruksstyrelsen Dokumentet består av tre delar. Först en allmän

Läs mer

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-02-16 Ersätter: 2014-12-18 Gäller fr o m: 2017-03-01 Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden Utöver

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KYRKONÄMNDEN I UPPSALA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

REGLEMENTE FÖR KYRKONÄMNDEN I UPPSALA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET UPPSALA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Sid 1 (6) REGLEMENTE FÖR KYRKONÄMNDEN I UPPSALA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Fastställt av samfällda kyrkofullmäktige 2006-02-02 22 Kyrkonämndens uppgifter framgår av Kyrkoordningen

Läs mer