Kiasmas huvudutställningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kiasmas huvudutställningar"

Transkript

1 Kiasma Kiasmas huvudutställningar Olav Christopher Jenssen Femte våningen Den norske konstnären Olav Christopher Jenssens (f. 1954) målningar utandas en viss omedelbarhet, samtidigt som de också är mycket precisa och noga avvägda. Konstnären själv uppger att han behöver bägge arbetsmetoderna och håller därför alltid flera dukar i beredskap i sin studio i Berlin. Medan stora målningar kräver ett disciplinerat och långsiktigt förhållningssätt har Jenssen som motvikt färdigt spänt upp mindre dukar för att bevara den impulsiva approachen och upprätthålla rörelsen och cirkulationen i studion. Utställningen som tar över Femte våningen presenterar konstnärens senaste alster, såväl färgmättade målningar som organiska skulpturer. Jenssens verktitlar växer långsamt fram under målarprocessen. Ibland uppkommer de av sig själv, stiger fram ur konstverket, medan de i andra fall verkligen måste letas fram. Att sätta ihop titlar och deras betydelser är som att blanda färger: t.o.m. en liten förändring ger en ny skiftning. Det händer ibland att konstnären bläddrar i en etymologisk ordbok och dras in i en oändlig strömvirvel av betydelser och signifkation. Utställningen på Kiasma har rubriken Panorama. Panorama är även titeln på Jenssens senaste svit av målningar som presenterar honom i helt ny tappning. Precis som Jenssens tidigare sviter är också denna svit ett steg mot någonting nytt. Klara färger växlar med pastellnyanser, vissa färger får vika för andra. Kalejdoskopiska prismer växlar med lugnare kolorit. De är konst av en lycklig människa. Utställningen är en samproduktion med Kunsthallen Brandts (Danmark) och Sørlandets Kunstmuseum (Norge). Informationsträff torsdagen den 21 januari kl. 11.

2 Adel Abidin Fjärde våningen Adel Abidin (f. 1973), född i Irak men numera bosatt i Finland, bygger på Kiasma upp en ny serie av installationer som kombinerar ljud, rörliga bilder och skulpturelement. Konstnären, som är känd för sitt sarkastiska och ironiska förhållningssätt, aktiverar betraktaren till att rikta en kritisk blick på den nationella och sexuella identiteten och hjältekonceptet. Abidin är en stigande stjärna inom den internationella nutidskonsten. Han har haft utställningar i bl.a. USA, Frankrike, Storbritannien och Egypten och representerade Finland vid Venedigbiennalen Utställningen som öppnas i februari är hans mest omfattande utställning på ett museum i Finland till dags dato. Ett av verken, Abidin travels, som betraktar krigets vanvett genom grotesk humor, var med på Venedigbiennalen. Det är Abidins imaginära resebyrå som marknadsför unika och annorlunda semesterresor till Bagdad. I verket görs reklam för Bagdad som en charmig turistort, där allt är förbjudet. Livet och döden är återkommande teman i verken. Jag ifrågasätter det inskränkta perspektivet att se på mänskligheten genom livet, och undrar om det faktiskt är viktigare att leva än att dö, säger Abidin. Informationsträff torsdagen den 11 februari kl. 11. Nutidskonst från Sverige och Finland Andra våningen och galleriet på Hanaholmens kulturcentrum Den gemensamma nämnaren för de deltagande konstnärerna är samtidsskildring. I sina verk avbildar och kommenterar de fenomen och de olika verkligheterna i samtiden. Konstnärerna behandlar människornas vardag genom arbete, drömmar och kulturella identiteter. De individuella erfarenheterna ger upphov till en kollektiv och igenkännbar berättelse om vårt globala tidevarv. Det privata och det offentliga, det estetiska och det politiska för en dialog i de utställda verken. Arbetshälsa är en av vår tids stora frågor. Tellervo Kalleinen och Oliver Kochta-Kalleinen har sammanställt sin videoinstallation I love my job av sanna historier om svåra personrelationer på jobbet och påhittade lösningar till problemen. Verket består av sammanlagt åtta berättelser, alla från olika arbetsplatser i både Sverige och Finland. Invandring och identitet är teman i Kristina Müntzings installation Nysvenskar. Verket består av hundratals olika dockor, som är minnen från det tidigare hemlandet eller souvenirer från resor till andra kulturer. Informationsträff tisdagen den 13 april kl. 14.

3 Denise Grünstein Femte våningen Den i Finland födda men i Stockholm verksamma fotokonstnären Denise Grünstein (f. 1950) är bäst känd för sina visionära personporträtt. Hennes intensiva och romantiskt tonade bilder har mycket gemensamt med stilleben, och naturen och landskapet spelar en viktig roll i dem. Också de verk som ställs ut på Kiasma fokuserar på människan som avbildas med subtil dramatik i ett landskap. Grünsteins första omfattande utställning i Finland utgörs av ett tvärsnitt av hennes fotosviter från 2000-talet och av nya videokonstverk. I sviten Malplacé (2005) återgår hon till svartvit fotografi. Bilderna är tagna i finländska landskap och i många av dem syns en kvinnofigur. Den mystiska stämningen i bilderna påminner om film: miljöerna ger ett övergivet intryck och kvinnorna ser malplacerade ut på fel plats i fel tid. Bilderna i sviten Malplacé är en fortsättning på sviten färgfotografier Figure in Landscape, som visades på Moderna Museet i Stockholm år Även den visade ensamma kvinnor i landskap. Före sitt genombrott som konstnär arbetade Denise Grünstein som modefotograf. Hon har även fotograferat otaliga kändisar, såsom skådespelare och musiker. Också många av Eva Dahlgrens skivpärmar är skapade av Grünstein. Informationsträff onsdagen den 28 april kl. 11. Ilya Glazunov Fjärde våningen Utställningen tar en titt på Finland under Urho Kekkonens tid genom ett intressant fenomen på den konstnärliga scenen. Den sovjetiske målaren Ilja Glazunovs roll som presidentens hovmålare väckte stor uppmärksamhet i sjuttiotalets Finland. Glazunovs renommé i Finland baserar sig framförallt på porträttet han målade av presidenten år Bland Glazunovs modeller återfinns även många andra framstående finländare, såsom Armi Ratia och Johannes Virolainen, samt flera finans- och kulturpersonligheter och deras närstående. OSSE-året 1975 återvände Glazunov till Helsingfors med pompa och ståt i samband med en omfattande och populär utställning i Helsingfors Konsthall. Under detta besök målade han flera porträtt. Glazunovs andra omfattande soloutställning i Finland visades i Helsingfors konsthus i årsskiftet Ilja Glazunov har byggt upp en internationell karriär som porträttmålare. Han har målat bl.a. Indiens premiärminister Indira Gandhi, Sveriges konung Carl XVI Gustaf, Kubas president Fidel Castro och påve Johannes Paulus II. Utställningen på Kiasma består huvudsakligen av målningar av Glazunov som lånats från privata samlingar. Många av målningarna visas nu för första gången för allmänheten. Målningarna inramas av rikligt historiskt dokumentmaterial. Utställningsåret är ett märkesår: konstnären Glazunov fyller 80 år och det har gått 110 år från president Kekkonens födelse. Informationsträff onsdagen den 19 maj kl. 11.

4 Isaac Julien Fjärde och Femte våningen Isaac Julien (f. 1960) från London är en av de internationellt mest framstående nutidskonstnärerna, som i sina videoinstallationer variationsrikt kombinerar film, dans, teater, musik och bildkonst. Han rör sig smidigt mellan film- och konstvärlden och hör till de mest originella rösterna inom nutidskonsten. Den omfattande utställningen på Kiasma fokuserar på Juliens senaste alster som behandlar teman som ras, historia och identitet samt vår tids globala frågor, såsom invandring. Julien utgår i sina verk ofta från faktiska händelser. Temat i Western Union: Small Boats är libyska flyktingars färd över Medelhavet. En del lyckas, andra inte. Berättelserna utvidgas till att inbegripa de ouppfyllda förhoppningarna och svikna löftena i dagens värld. Framträdande teman blir färder av olika slag samt den fysiska och kulturella platsens betydelse. Utgångspunkten till Juliens senaste, ännu ofullbordade verk, Ten thousand waves (Better life), är en i den brittiska pressen mycket omskrivna verkliga händelsen av 20 kinesiska gästarbetare som omkom medan de samlade musslor för restauranger. Verk av Isaac Julien har visats på sådana framstående centra för nutidskonst som Tate Modern i London, Pompidoucentret i Paris och Guggenheimmuseet i New York. På två våningar i Kiasma presenteras fem verk av Julien, daterade Informationsträff onsdagen den 8 september kl. 11. Saara Ekström Fjärde och Femte våningen Saara Ekström (f. 1965) kombinerar olika tekniker på ett innovativt sätt i sina video-, fotooch installationsverk. Hon intresserar sig för organiska och konstgjorda material med en stark symbolisk värdeladdning. Den omfattande utställningen ger en överblick över Ekströms mångfasetterade produktion från de senaste tio åren. Den laddade stämningen i verken växlar från det lyriska till det groteska, från det exponerade till det dolda. Ekström visar hur bekanta och vardagliga ting i vår omgivning kan ha en hemlig natur. Teman i verken är bl.a. mänsklighet och kvinnlighet, som konstnären behandlar genom olika symboler. Jag tycker om det oväntade och överraskande i olika material. En del av verken kan bli sköra eller försvinna, medan andra är eviga. De material som jag använder är inget självändamål utan stödjer de teman som jag behandlar. Genom dem vill jag bygga upp en helhet som samtidigt är lockande och avstötande, förklarar Ekström. Informationsträff torsdagen den 13 januari kl. 11.

5 ARS Utställningen ARS 11 breddar den snäva uppfattningen om nutidskonsten i Afrika som endast en fortsättning på uråldriga traditioner och upprepningar av dessa i modern tappning. Den tar fasta på myterna och uppfattningarna om både det afrikanska och den afrikanska nutidskonsten, samtidigt som utställningen också berättar goda nyheter från dagens Afrika. Kiasma Utställningen sammanställs av ett kuratorsteam bestående av intendenterna Arja Miller och Pirkko Siitari och amanuens Jari-Pekka Vanhala. Också museichef Berndt Arell fortsätter i ARSarbetsgruppen. Det anknytande programmet på Kiasmateatern sammanställs av Riitta Aarniokoski som ansvarig producent. ARS 11 är den åttonde ARS-utställningen och samtidigt firar denna finländska utställningsinstitution 50 år. Konstnärerna och teman för utställningen ARS 11 offentliggörs i november Informationsträff hålls vecka 15 i april 2011.

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2011 2012 UPPGIFTER

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2011 2012 UPPGIFTER Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2011 2012 UPPGIFTER Föreskrifter och anvisningar 2011:11

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna Peter Hahne Det som gör konst till konst är hävdandet av en idé utan hänsyn till andra aspekter. Ett konstverk existerar i sig självt; en stol existerar i sig själv som stol. Och idén om en stol är inte

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, född 1976 i Stockholm, utbildade sig vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004. Han arbetar främst med måleri och

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM Jaume Plensa, Barcelona (f. 1955) Jaume Plensa tillhör de mest uppmärksammade skulptörerna internationellt efter sin Crown Fountain i Millenium Park i Chicago,

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Före & Efter. Ateneums konstbattle

Före & Efter. Ateneums konstbattle Före & Efter Ateneums konstbattle Innehåll 1. Välkommen till Ateneum! 2. Ateneums konstbattle Före 3. Då ni kommer till Ateneum 4. Museietikett Efter 5. Ateneum i ett nötskal 1. Välkommen till Ateneum!

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Estetiska programmet musik

Estetiska programmet musik Val till årskurs 2 Estetiska programmet musik Jag väljer musikfördjupning Jag väljer musikal Jag väljer musikproduktion Musik Du erbjuds fördjupad undervisning på två intrument/sång. Vi samarbetar även

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018 SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM DESIGNARKIVET A Ö 28/6 7/1 november 2017 juni 2018 Ett urval av Sveriges mest namnkunniga formgivare och designers från Designarkivets samlingar Frågor att arbeta kring kan

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

DRÖM MEN OM SAMLINGEN Kalmar konstförenings samling Från 4/7. Kalmar konstmuseum

DRÖM MEN OM SAMLINGEN Kalmar konstförenings samling Från 4/7. Kalmar konstmuseum DRÖM MEN OM SAMLINGEN Kalmar konstförenings samling Från 4/7 Kalmar konstmuseum DRÖMMEN OM SAMLINGEN Från 4/7 2015 Kalmar konstmuseum, plan 4 FÖRORD Med utställningen Drömmen om samlingen har vi skapat

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Två stora utekonstverk till Hanaholmen med anledning av märkesåret 1809 - Hanaholmen/Hanasaari

Två stora utekonstverk till Hanaholmen med anledning av märkesåret 1809 - Hanaholmen/Hanasaari Pressmeddelande 6.10.2009 Publiceringsfritt TVÅ STORA UTEKONSTVERK TILL HANAHOLMEN MED ANLEDNING AV MÄRKESÅRET 1809 Sveriges Konung Carl XVI Gustaf och Republikens President Tarja Halonen hedrar invigningen

Läs mer

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat.

Vi översänder här pressinformation om Edouard Boubat. Göteborg 1988-05-11 ERNA OCH VICTOR HASSELBLADS STIFTELSE Till redaktionen Hasselbladstiftelsen utdelar i år för åttonde gången det internationella fotopriset, som väckt stort intresse världen över. Pristagare

Läs mer

ANNA OLSSON September 2015

ANNA OLSSON September 2015 ANNA OLSSON September 2015 Anna Olsson är textilkonstnär och arbetar främst med bildvävar där berättandet står i centrum. Hon har genom sitt arbete mött människor som befinner sig i en av de mest utsatta

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Arvet Nationell, språklig och kulturell identitet

Arvet Nationell, språklig och kulturell identitet Arvet Nationell, språklig och kulturell identitet NATIONALISM Alltsedan 1950-talet har många invandrargrupper kommit till Eskilstuna. I detta material berättar sverigefinländarna, som tillhörde de första

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL Det här uppgiftsmaterialet är tänkt för lågstadiegrupper som stöd under självständiga besök. Man kan bekanta sig med materialet på förhand och uppgifterna kan göras antingen

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Före & Efter. Ateneums konstbattle

Före & Efter. Ateneums konstbattle Före & Efter Ateneums konstbattle Innehåll 1. Välkommen till Ateneum! 2. Ateneums konstbattle Före 3. Då ni kommer till Ateneum 4. Museietikett Efter 5. Ateneum i ett nötskal 1. Välkommen till Ateneum!

Läs mer

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick.

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick. Coco utspelar sig under den mexikanska högtiden Día de los Muertos/Día de Muertos. De dödas dag finns med på Unescos lista över immateriella kulturarv. Ta gärna reda på mer om denna högtid och varför den

Läs mer

Foto: Mattias Lindbäck

Foto: Mattias Lindbäck Foto: Mattias Lindbäck PROGRAM HÖSTEN 2015 KONTAKTINFORMATION ÖREBRO LÄNS MUSEUM Besöksadress: Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019-602 87 00 Webb: www.olm.se E-post: info@olm.se FRI ENTRÉ @lansmuseum @orebrolansmuseum

Läs mer

HAM sträcker sig över Helsingfors

HAM sträcker sig över Helsingfors Pressmeddelande 19.5.2015 Helsingfors konstmuseum förnyas HAM sträcker sig över Helsingfors Helsingfors konstmuseum HAM öppnar sina renoverade lokaler i Tennispalatset 25.9.2015. Öppningsutställningarna

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Skärgårdens kulturarv och dess potential. Marcus Lepola, FM, museiforskare. Biosfärområdets vinterträff

Skärgårdens kulturarv och dess potential. Marcus Lepola, FM, museiforskare. Biosfärområdets vinterträff Skärgårdens kulturarv och dess potential. Marcus Lepola, FM, museiforskare. Biosfärområdets vinterträff 5.2.2016 Vad är kulturarv? Kulturarvet utgörs av vad tidigare generationer skapat och hur vi i dag

Läs mer

VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider!

VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider! PROGRAM VÅREN 2019 VIKTIG INFORMATION Ändrade öppettider! Från och med 1 januari 2019 har Flygvapenmuseum kvällsöppet på torsdagar. JANUARI-MAJ Måndagar stängt Tisdag-söndag 11:00-17:00 Torsdag kvällsöppet

Läs mer

SvD sida 117

SvD sida 117 2017-05-15 SvD 2016-06-11 - sida 117 1/1 20! PERFECT GUIDE JAKTEN PÅ ATT BLI HEL Svenske Anders Krisár använder konst som terapi. Nu är han aktuell med utställningen Aurum där han bland annat visar upp

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

Goda minnen ger glädje och lugn

Goda minnen ger glädje och lugn Goda minnen ger glädje och lugn Platsminnen är ett nytt digitalt verktyg som med foton som stöd ger en enkel ingång till goda samtal och minnen, meningsfulla aktiviteter, ökat lugn och livskvalitet åt

Läs mer

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER EN HYLLNING TILL CO HULTÉN UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER STOCKHOLM 2006 Ur:Krigsbok, ca 1921, krita, sida: 32,5 x 21 Chock, 1938, gouache, 28 x 20 Fågel och diktskärvor, 1939, gouache/collage, 25 x 21

Läs mer

Vad är ett museum för samtidskonst? Bakom kulisserna på Konstmuseet i Norr. Lektionsplan, åk 5 9

Vad är ett museum för samtidskonst? Bakom kulisserna på Konstmuseet i Norr. Lektionsplan, åk 5 9 Vad är ett museum för samtidskonst? Bakom kulisserna på Konstmuseet i Norr Lektionsplan, åk 5 9 Inledning Denna lektionsplan uppmuntrar eleverna att utveckla sina tidigare kunskaper om samtidskonst i museisammanhang.

Läs mer

Lauras läppar. Av Malin Axelsson

Lauras läppar. Av Malin Axelsson Av Malin Axelsson Det här är en föreställning som utmanar den unga publiken. Det är meningen. Publiken ska komma därifrån med en stark scenkonstupplevelse, en känsla som lycka, förundran och igenkänning.

Läs mer

AVTRYCK. Tid, ting, minne

AVTRYCK. Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne AVTRYCK Tid, ting, minne Vad är historia? Historia är de människor som har levt före oss. Människor som har lämnat spår efter sig överallt. Spåren är avtryck som kan berätta om

Läs mer

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2014 2015 UPPGIFTER

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2014 2015 UPPGIFTER Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2014 2015 UPPGIFTER Föreskrifter och anvisningar 2014:10

Läs mer

VI PEDAGOGER FINNS HÄR FÖR ER

VI PEDAGOGER FINNS HÄR FÖR ER KOM HIT PÅ EGEN HAND Vi vill med lärarhandledningen ge inspiration och idéer till hur du kan använda konsten på Eskilstuna konstmuseum i ditt arbete i skolan. Du kan välja att komma hit på egen hand med

Läs mer

Före & Efter. Art Pro

Före & Efter. Art Pro Före & Efter Art Pro Innehåll 1. Välkommen till Kiasma 2. Konsttestarnas Kiasma-besök 3. Före 4. Efter 5. Lär känna Kiasma 6. Följ oss 7. Kontaktuppgifter 1. Välkommen till Kiasma På Art Pro-besöket får

Läs mer

BEFPAK-Folkmängd Tabell C20KF: Utrikes födda och födda i Sverige med båda¹ föräldrarna födda utomlands efter ursprungsland, kön och ålder.

BEFPAK-Folkmängd Tabell C20KF: Utrikes födda och födda i Sverige med båda¹ föräldrarna födda utomlands efter ursprungsland, kön och ålder. 1 (8) Samtliga Födda i Danmark Födda i Finland Födda i Norge Födda i 448 1 6 6 2 13 19 27 29 62 185 35 17 11 6 6 1 644 1 9 1 5 18 9 14 25 37 74 277 57 32 26 29 12 7 59 6 6 4 1 2 2 1 2 3 3 18 34 4 6 2 2

Läs mer

Lekfu. Timmarna före en vernissage brukar pulsen vara

Lekfu. Timmarna före en vernissage brukar pulsen vara I sina egna verk döljer Aida Chehrehgosha ingenting. Och inom henne finns mycket svärta. Men inte bara när hon gör reklamjobb dyker lekfullheten upp. Och glädjen som också bor i henne. Möt en kontrasternas

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild galleri benjamin goss Andas gammalt och nytt Benjamin Goss är fotografen som tjänar sitt uppehälle med digitalkameran, men som älskar det bristfälliga som en trasig storformatskamera

Läs mer

Mellan dig och mig. Ystads konstmuseum 2 februari 28 april Kom med din klass till Ystads konstmuseum! Om utställningen Mellan dig och mig

Mellan dig och mig. Ystads konstmuseum 2 februari 28 april Kom med din klass till Ystads konstmuseum! Om utställningen Mellan dig och mig Mellan dig och mig Ystads konstmuseum 2 februari 28 april 2019 Deltagande konstnärer: Carl Hammoud, Lena Johansson, Henrik Lund Jørgensen, Pauliina Pietilä, Viktor Rosdahl, Hanna Sjöstrand, Elizabet Thun

Läs mer

Den stora Byfesten i Ockelbo

Den stora Byfesten i Ockelbo Den stora Byfesten i Ockelbo Det finns anledning att fira Med anledning av bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling vill Ockelbo fira. Ett firande som på ett värdigt sätt bidrar

Läs mer

BILDKONST. Läroämnets uppdrag

BILDKONST. Läroämnets uppdrag 1 BILDKONST Läroämnets uppdrag Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven till att genom konsten utforska och uttrycka en verklighet av kulturell mångfald. Elevens identiteter byggs

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Bild 2009-01-13 Ämnets syfte och roll i utbildningen Bilder har framställts och införlivats med människans språk- och begreppsvärld genom hela hennes kända historia. Bild och bildkonst ger därför unika

Läs mer

Konstnärer sommaren 2018

Konstnärer sommaren 2018 Nyhetsbrev juni Hej! Vi närmar oss sommaren, syrenerna har blommat ut och när jag i dagarna var i Danmark stod flädern i full blom. Med sommaren kommer också en hektisk, men rolig tid, för oss. 29 juni

Läs mer

UPPTÄCK NORDEN DANMARK Politik & Ekonomi

UPPTÄCK NORDEN DANMARK Politik & Ekonomi UPPTÄCK NORDEN DANMARK Politik & Ekonomi OM SERIEN Filmserien Upptäck Norden är en filmserie som handlar om just Norden och dess länder. t med filmerna är att ge en faktagrund för att kunna resonera kring

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Arbetsblad Lotta Antonsson, A very young woman under the influence IV, 2000 fotografi på aluminium, 91x266 cm Lotta Antonsson Kvinna Kvinnor

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Sommaren i Kasnäs. Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze Raija Marttinen Jaana Tuomisto

Sommaren i Kasnäs. Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze Raija Marttinen Jaana Tuomisto N ä y t t e l y t i e d o t e J u l k a i s u v a p a a 1-6 Sommaren i Kasnäs 2015 Leena Halonen: Gro, väx, blomma 2014, tempera, med olja på duk, 80 x 90 Leena Halonen Åse Hensbo Tiina Hölli Taina Kurtze

Läs mer

Run Back For Pants, Bror Hjorths Hus, Veronica Brovall.

Run Back For Pants, Bror Hjorths Hus, Veronica Brovall. Run Back For Pants, Bror Hjorths Hus, 2019. Veronica Brovall vbrovall@googlemail.com www.veronicabrovall.com A Third Leg Sculpture 2013 130 h x 90 x 75 cm Daily Excecution V Sculpture 2016-17 Powder coated

Läs mer

Med sina drygt 30 år i branschen

Med sina drygt 30 år i branschen Text: Erik Laquist Bild: Bruno Ehrs Bruno Ehrs: Född 1953 i Stockholm, bor i Bromma. Utbildning: Fotoskolan i Stockholm, 1974 1976. Karriär: Började efter utbildningen som arkitektur- och dokumentärfotograf

Läs mer

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt

Läs mer

Konstlotteriet 2014/15

Konstlotteriet 2014/15 Konstlotteriet 2014/15 Konstverk för utlottning i Konstföreningen Ögonfröjds konstlotteri i februari 2015 Mått i centimeter. Eftersom måttet inklusive ram är viktigt när man funderar på hur man skulle

Läs mer

Malin Pettersson Öberg 2011

Malin Pettersson Öberg 2011 S T E R E O S K O P I S K Malin Pettersson Öberg 2011 S C E N O G R A F I Stereoskopisk scenografi är en textil installation bestående av femton motivmålade ridåer, 150 x 340 cm, som kan hängas i olika

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Art s Birthday MENY BOKA BILJETTER. Boka eller köp biljetter

Art s Birthday MENY BOKA BILJETTER. Boka eller köp biljetter MENY Boka eller köp biljetter BOKA BILJETTER Art s Birthday Gå igenom förråd, gamla lådor och se om du har kvar dina gamla favoritkassetter. Ta med dem hit så får vi höra hur Umeå låter! Det blir också

Läs mer

Finländarnas resor 2009

Finländarnas resor 2009 Transport och turism 2010 Finländarnas resor 2009 Finländarna gjorde fler fritidsresor och färre tjänsteresor år 2009 Finländarnas utlandsresor ökade år 2009 kraftigare än under åren innan och antalet

Läs mer

Uppgifterna för gymnasiediplomet i bildkonst

Uppgifterna för gymnasiediplomet i bildkonst Gymnasiediplomet i bildkonst er 2007-2008 erna för gymnasiediplomet i bildkonst Gymnasiediplomets essä är en skriftlig uppgift gemensam för alla studerande (uppgift 1). Det finns fem alternativa uppgifter

Läs mer

DIALOG I TIDEN LÄROMATERIALET VAD BETYDER EGENTLIGEN ÅLDERDOMEN?

DIALOG I TIDEN LÄROMATERIALET VAD BETYDER EGENTLIGEN ÅLDERDOMEN? LÄROMATERIALET DIALOG I TIDEN Utställningen och läromaterialet Dialog i tiden ger eleverna en månsidig introduktion till sociala, samhälleliga, fysiologiska och psykologiska frågor kring åldrandet. Besök

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Estetiskt värde Värdet hos verket såsom upplevelseobjekt Konstnärligt värde Värdet hos verket såsom prestation av konstnären Skänker verket goda upple

Estetiskt värde Värdet hos verket såsom upplevelseobjekt Konstnärligt värde Värdet hos verket såsom prestation av konstnären Skänker verket goda upple Estetiskt värde Värdet hos verket såsom upplevelseobjekt Konstnärligt värde Värdet hos verket såsom prestation av konstnären Skänker verket goda upplevelser? Är verket skickligt gjort? Originellt? Nyskapande?

Läs mer

NÖJESPARKEN PROJEKTBESKRIVNING FÖR ÄLDREOMSORG. Martin Ellborg Anna Lahmer. Peder Nabo

NÖJESPARKEN PROJEKTBESKRIVNING FÖR ÄLDREOMSORG. Martin Ellborg Anna Lahmer. Peder Nabo NÖJESPARKEN PROJEKTBESKRIVNING FÖR ÄLDREOMSORG Martin Ellborg Anna Lahmer Peder Nabo BAKGRUND Med utgångspunkt i en modell som sedan 2007 med stor framgång spelats runt om i Skåne, presenterar Byteatern

Läs mer

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN Fördjupningsmaterial För högstadiet och gymnasiet Samtidskonsten är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang, den kan ge nya perspektiv på dagsaktuella frågor, öppna upp för reflektion och diskussion

Läs mer

LÄTTLÄST om utställningen Insidan ut och konstverken i utställningen.

LÄTTLÄST om utställningen Insidan ut och konstverken i utställningen. LÄTTLÄST om utställningen Insidan ut och konstverken i utställningen. Insidan ut Insidan ut är en konstutställning som handlar om frikyrkor. Tio konstnärer har skapat olika konstverk utifrån sina från

Läs mer

Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium. Inträdesprovet Kurser Studierna

Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium. Inträdesprovet Kurser Studierna Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium Inträdesprovet 26.4.2018 Kurser Studierna Ansökan till bildkonstlinjen Ansökan sker via den gemensamma elevantagningen Inträdesprovet ordnas den 26.4.18 Kom ihåg att

Läs mer

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017"

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017 REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017" Förra året sökte och beviljades jag bidrag från Konstnärsnämnden för att genomföra en utställning på Centre Pompidou i Paris. Jag

Läs mer

Ny sedel- och myntserie

Ny sedel- och myntserie Ny sedel- och myntserie Tema och motiv Rapport från riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp för utformning av sedlar och mynt 2011-03-01 Dnr 2008-286-ADM Bakgrund Riksbanken har beslutat förnya den svenska

Läs mer

Vad är en ikonisk bild?

Vad är en ikonisk bild? Masters-samlingen Vad är en ikonisk bild? Ikon betyder helt enkelt bild. Ordet används dock för att hänvisa till en viss sorts bild, som liknar, snarare än symboliserar, ett föremål. Ett fotografi är ikoniskt,

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

Handledning och diskussionsfrågor till 100xKulturarv

Handledning och diskussionsfrågor till 100xKulturarv Handledning och diskussionsfrågor till 100xKulturarv Vem är det som äger tolkningen av museets samlingar? Vilka har egentligen rätt att tolka dem? På Jönköpings läns museum har vi mycket kunskap. Den är

Läs mer

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen?

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Hej Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Vad är kultur? enligt EST14 & ESM14 Länders kultur Främmande

Läs mer

Fåglarnas Färd. - Att ha flyktingar i Västra Götalandsregion, som medverkande och välja ut 3-4 personer i projektet från målgruppen.

Fåglarnas Färd. - Att ha flyktingar i Västra Götalandsregion, som medverkande och välja ut 3-4 personer i projektet från målgruppen. Fåglarnas Färd Konstnärlig ledare: Talat Samawi Grupp: International Akito Company Mål: Den här ansökan från International Akito Company i Västra Götalandsregion, som heter "Fåglarnas Färd" och avser genom

Läs mer

BENGT ORUP ( )

BENGT ORUP ( ) BENGT ORUP (1916-1996) Född i Lindesberg, bodde och verkade i Domsten, Helsingborg. Utbildad 1933-1938 på Otte Skölds målarskola i Stockholm, och akademierna Grande Chaumière och Colarossi, Paris. De många

Läs mer

Sydvästra Smålands Konstförening arrangerar under 2014 utställningar med följande konstnärer: Den 2 februari t o m den 14 februari

Sydvästra Smålands Konstförening arrangerar under 2014 utställningar med följande konstnärer: Den 2 februari t o m den 14 februari Sydvästra Smålands Konstförening arrangerar under 2014 utställningar med följande konstnärer: Den 2 februari t o m den 14 februari Jussi Raatevara Den 9 mars t o m den 21 mars Konstnärstrion Frejas frön

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

Lärarguide Monsterforskarens rundtur för daghemmen

Lärarguide Monsterforskarens rundtur för daghemmen Lärarguide Monsterforskarens rundtur för daghemmen Monsterforskarens rundtur för daghemmen Monsterforskarens rundtur är en upplevelsemässig dramaguidning på utställningen ARS17 på Museet för nutidskonst

Läs mer

ELOKUVATEATTERI ORION. Smultronstället

ELOKUVATEATTERI ORION. Smultronstället ELOKUVATEATTERI ORION Smultronstället (Sverige, 1957). Film av Ingmar Bergman (1918-2007). Läromaterialet avsett för högstadiet och andra stadiet. Materialet sammanställt av Anni Lappalainen/Nationella

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det« >>VERKLIGHETENS FOLK >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«på en teater har man på uppdrag av regeringen dragit igång ett

Läs mer