Verksamhetsplan med budget 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget 2017"

Transkript

1 Datum: Verksamhetsplan med budget 2017 och planeringsförutsättningar för Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

2 Innehåll 1. Förord Framtidsansvar i en föränderlig värld Region Örebro läns vision och värdegrund Verksamhetsplan med budget Region Örebro läns organisation Hållbar utveckling Hälso- och sjukvård Tandvård Regional utveckling Digitalisering Attraktiv arbetsgivare Ekonomi Bilagor Budget 2017 samt plan Investeringsbudget 12.3 Åtagande till respektive nämnd 12.4 Uppdrag till andra juridiska personer inom Region Örebro län 2 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

3 1. Förord Framtidsansvar i en föränderlig värld Den omvärld vi lever i är i ständig förändring, med nya utmaningar men också med nya möjligheter. Vår politik bygger på en jämlik och jämställd välfärd som är solidariskt finansierad och som fördelas efter behov. Det innebär respekt för allas lika värde och att alla människor ska behandlas lika i länet, oavsett härkomst, kön, ålder, sexuell läggning eller funktionsförmåga. Våra ledstjärnor är framtidstro, ansvar och omtanke. En hållbar utveckling - ekonomiskt, ekologiskt, socialt Hållbar utveckling är att skapa välfärd och livskvalitet, samtidigt som kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov ska säkerställas. Våra beslut ska vara hållbara ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv, där människors välmående och goda livskvalitet är målet för det gemensamma samhällsbyggandet. Klimatförändringarna är inte något som sker i framtiden, utan de sker nu och beredskap för att hantera detta behöver därför öka. I det kommande programmet för hållbar utveckling finns fortsatt höga ambitioner för att minska våra klimatrelaterade utsläpp. Under 2017 tas beslut om en ny RUS, regional utvecklingsstrategi, där viktiga utvecklingsområden för länet pekas ut. En hållbar ekonomi är grundläggande för en fortsatt god välfärd. Skattepengarna ska användas effektivt, ansvarsfullt och rätt saker ska prioriteras. Genom att ha en god ekonomi som tar höjd för framtidssatsningar, garanteras både en vård med hög kvalitet och satsningar på regional utveckling. Vård och hälsa nu och i framtiden En god folkhälsa betyder både att enskilda människor har god hälsa och att hälsan hos befolkningen är jämlikt och jämställt fördelad. I Region Örebro län fortsätter vi målmedvetet arbetet för att främja en god och jämlik hälsa. Det sker genom långsiktig samverkan mellan olika parter. Barn och ungdomar, personer med funktionsnedsättning samt äldre är prioriterade mål-grupper. För framtidens sjukvård gäller det att arbeta ännu mer förebyggande, hitta nya lösningar och satsa på åtgärder riktade mot de stora sjukdomsgrupperna. Vi fortsätter utveckla vår hälso- och sjukvård i alla dess delar, från närsjukvård till universitetssjukvård, och ser mobila team som ett sätt att förbättra vården och öka tillgängligheten. Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

4 Förbättrad tillgänglighet 2015 genomfördes en omorganisation av länets hälso- och sjukvård i syfte att ge patienter och länsbor en ännu bättre och mer jämlik vård, oberoende av var man bor i länet. Goda resultat visar sig nu i form av fler mottagningsbesök och operationer, vilket också innebär en förbättrad tillgänglighet. Det är viktigt att denna utveckling fortsätter. It-tekniken bidrar till ökad tillgänglighet och sådana tjänster används redan idag av en hög andel av befolkningen. Utvecklingen av 1177 Vårdguiden och andra e- tjänster fortsätter och därmed erbjuds länsborna fler kontaktvägar till vården. En högkvalitativ vård Vart och ett av länets tre sjukhus ska innehålla en sammansättning av närsjukvård, akutsjukvård, läns- och regionsjukvård och universitetssjukvård. Genom koncentration av vissa verksamheter slås vakt om en högkvalitativ vård för länsborna. Exempel är traumavård på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, venöst center på Karlskoga lasarett och ortopedi på Lindesbergs lasarett. Investeringarna på de tre sjukhusen fortsätter, bland annat akutmottagningarna i Lindesberg och på USÖ, operation i Karlskoga samt på USÖ det nya specialisthuset H-huset, parkeringshus och godsmottagning. Den högspecialiserade vården är en fundamental del av universitetssjukhusets uppdrag, där nya metoder och behandlingar kommer länsinvånarna till godo och som också bidrar till en hög regional attraktivitet och utvecklingskraft. Trauma - och neurokirurgi är exempel på områden som nu utvecklas. Stroke är en av våra stora folksjukdomar. För en förbättrad vård har en strokeenhet startats på USÖ och vid länets tre sjukhus införs mobila hem-rehabteam vid stroke. Fler mobila team ska skapas som framför allt är inriktade på äldre och kroniskt sjuka. Från och med nyår startas ett mobilt team i Örebro med fokus på de mest sjuka äldre. Högspecialiserad vård kopplad till stroke kommer också att utvecklas under Inom området psykiatri ska verksamheten utvecklas för att möta människors behov av stöd och behandling. Särskilda satsningar riktas mot personer som blivit beroende av läkemedel, liksom till självmordsförebyggande arbete och en förbättrad missbruksvård. Specialisttandvården utvecklas med satsning på forskarutbildning och på att bli nationellt odontologiskt centrum. Från 2017 görs tandvården avgiftsfri för unga upp till och med det år de fyller 23 år, en reform som införs stegvis med en årskull i taget från (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

5 Regeringens satsning på 10 miljarder kronor till kommuner och landsting från år 2017 till mer resurser i välfärden ger Region Örebro län närmare 84 miljoner kronor i tillskott. Genom detta får vi också ökade möjligheter att stärka vården i vårt län. Attraktiv arbetsgivare Region Örebro län ska vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder en utvecklande arbetsplats, där kompetensen används på rätt sätt. Våra medarbetare ska trivas på sitt arbete och ha en hälsosam arbetsmiljö. Därför satsar vi på att vidareutbilda vår personal. Rätt till heltid för de som så önskar är en viktig del i jämställdhetsarbetet. Regional tillväxt och kultur Vi bidrar till och skapar förutsättningar för ett starkt hållbart näringsliv och hög sysselsättning samt en gynnsam miljö till entreprenörskap, utveckling av innovationer och hållbar näringslivsutveckling i Örebro län. I det arbetet är internationella kontakter viktiga. Ett exempel på utvecklingsarbete är Alfred Nobel Science Park, som erbjuder en kreativ och utvecklande miljö där forskningsbaserade tillväxtinitiativ stimuleras. Vi verkar för att företagen får goda förutsättningar att etablera sig och att växa i vårt län och vi arbetar aktivt för att antalet nystartade företag i länet, liksom antalet arbetstillfällen, ska öka. Relativt få företag i länet startas av kvinnor, och arbetet på detta område bör förstärkas ytterligare. Förutsättningarna för att utveckla ett regionalt exportcentra för Örebro län ska utredas. Kompetensförsörjningen ska motsvara arbetsmarknadens behov, och vi arbetar för att alla barn och ungdomar får en god utbildning. Möjligheterna att ta tillvara på den resurs som nyanlända utgör är också en viktig fråga. Kultur handlar om bildning, livskvalitet och arbetstillfällen. Kultur är hälsofrämjande och ska vara tillgänglig för alla. Region Örebro län vill stärka förutsättningarna för länets kulturliv och se till att kulturen når alla länets invånare, med särskilt fokus på barn och unga. Länsmuseet ska bidra till vår regions attraktivitet och får även i år en resursförstärkning till arbetet att göra museet mer tillgängligt och uppskattat av länsborna. Kollektivtrafik och samhällsplanering Samhällsplanering, infrastruktur, bredband och logistik kan inte ses som isolerade områden utan de är sammanvävda och har starka samband. Region Örebro län företräder länet när det gäller infrastruktur och transportfrågor i ett bredare perspektiv, för medborgarnas bästa och länets attraktionskraft. Goda tågförbindelser är viktiga för en god regional utveckling. Vi fortsätter utöka kollektivtrafiken i Mälardalen med fler Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

6 turer och ett mer ändamålsenligt biljett/taxesystem för att främja resor med kollektivtrafik i regionen. Genom länssamverkan via En bättre sits finns nu en långsiktig plan för trafikförsörjningen i Mälardalen. Vi gör också den största satsningen på busstrafik på decennier, där bland annat västra länsdelen får mer trafik. Antalet resenärer med kollektivtrafik ökar glädjande, och fortsatt arbete behövs på att bygga bort flaskhalsar, förbättra tillgänglighet och bygga cykelbanor i starka stråk. Information och dialog med resenärer ska öka och trygghetsarbetet är prioriterat. Den 30 juni 2016 presenterade den statliga Indelningskommittén ett förslag till storregioner, där det föreslås att Region Örebro län bildar en Svealandsregion tillsammans med Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala och Västmanland år Slutligt beslut i frågan förväntas tas av regeringen och riksdagen under 2017, något som kommer att få följder för vår organisation. Örebro i november 2016 Marie-Louise Forsberg-Fransson Jihad Menhem Catrin Steen Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de Gröna 6 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

7 2. Region Örebro läns vision och värdegrund Visionen är utgångspunkten för all vår verksamhet. Det pågår ett arbete med att slutföra framtagandet av en gemensam vision och värdegrund för Region Örebro län. Till dess att den nya gemensamma visionen och värdegrunden är beslutad utgår vi från det som finns i dag. Före detta Örebro läns landstings vision lyder: Hälsa och livskraft genom trygghet, kvalitet och hållbar utveckling och värdegrunden, som utgår från visionen, lyder: Vi skapar förtroende genom att vara lyhörda, öppna, samspelta och engagerade i en utveckling för människornas bästa. Vi visar respekt för allas lika värde och delaktighet. Vi finns nära medborgarna under hela livet. Vi ser behoven hos varje person. Tidigare Regionförbundet Örebros vision är: Vår handlingskraft i nutid bygger regionens framtid Visionen visar färdriktningen och det framtida önskvärda läget för Region Örebro län, och värdegrunden ger de tydliga värderingar som ska genomsyra vårt arbete. Tillsammans stärker de vår gemensamma identitet och visar hur chefer och medarbetare ska förhålla sig till varandra och till länsinvånarna. För oss i Region Örebro betyder det: 2.1 Ett gott liv för länsinvånarna Region Örebro län arbetar för att skapa goda livsvillkor för länets invånare. Våra ansvarsområden är hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, kultur och näringslivsutveckling. Vi bidrar till och skapar förutsättning för en smart, hållbar och inkluderande regional utveckling, och arbetar för att ett kulturellt och inkluderande perspektiv ska nå bredare målgrupper. Vi tar aktiv del i kunskaps- och kompetensutveckling i vårt land och i andra länder. 2.2 Kraftfull utveckling Vi lever i en värld av ständiga förändringar, med nya möjligheter och utmaningar. Vi skapar trygghet och närhet till våra länsinvånare genom att inhämta och använda ny kunskap samt att kritiskt granska vårt arbete. Vår medicinska forskning och högt specialiserade vård gör oss attraktiva regionalt, men även nationellt och internationellt. Vi arbetar också för en tillgänglig och hållbar region som möjliggör utveckling i hela länet. Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

8 2.3 Rikt utbud och tillgänglighet Vi har ett rikt utbud av hälso- och sjukvårdsinsatser. Det spänner från nära bassjukvård till högt specialiserad vård. Vi erbjuder och ger vård efter behov med rätt kvalitet och hög patientsäkerhet. Vi arbetar också för väl fungerande samhällsplanering, infrastruktur och kommunikationer. Tillgänglighet och medmänsklighet är våra ledstjärnor. 2.4 Förtroende, erfarenhet och nytänkande Vårt medicinska arbete vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet samt rätt kompetens hos våra medarbetare. Lärande i arbetet och nytänkande i arbetssätt och organisation sätter vi främst. Vi prövar och utvecklar nya idéer. 2.5 Tillsammans för länsinvånarna Utifrån våra länsinvånares behov och livssituationer bygger vi broar mellan våra och andras verksamheter för att nå bästa resultat. Vi arbetar tillsammans med andra samhällsaktörer för att skapa bästa möjliga framtid för människor som bor och verkar i Örebro län. Gemensamma satsningar görs inom kunskap och kompetens, innovationer och entreprenörskap, lustfyllda möten och upplevelser samt den öppna regionen. Vi glömmer aldrig vilka vi är till för. 8 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

9 3. Verksamhetsplan med budget 3.1 Region Örebro läns övergripande styrdokument Regionfullmäktiges verksamhetsplan med budget är Region Örebro läns övergripande styrdokument. Det syftar till att utveckla Region Örebro läns verksamhet och vänder sig i första hand till Region Örebro läns verksamheter. Det innebär att de inriktningar och mål som beskrivs i verksamhetsplanen ska göras konkreta och omsättas i praktiken av verksamheten. För att tydliggöra denna konkretisering innehåller verksamhetsplanen en målhierarki i form av regionfullmäktiges övergripande mål och inriktningsmål med indikatorer. Verksamhetsplanen innehåller också uppdrag till den politiska organisationen. Region Örebro läns verksamhetsplan med budget anger regionfullmäktiges prioriteringar. De övergripande målen och inriktningsmålen med indikatorer ska vara utgångspunkt för verksamhetsplaner och löpa som en röd tråd hela vägen fram till den enskilda medarbetaren. Regionstyrelsens och nämndernas ansvar för mål och uppdrag tilldelas i ett åtagande till regionstyrelsen eller respektive nämnd där det framgår vilka mål och uppdrag som tillhör regionstyrelsen eller respektive nämnd. Åtaganden finns som bilaga till verksamhetsplanen. 3.2 Nämnders och förvaltningarnas verksamhetsplaner Varje nämnd och förvaltning har ett ansvar att ta fram en egen verksamhetsplan utifrån regionfullmäktiges verksamhetsplan. I åtagandet för respektive nämnd eller regionstyrelsen framgår de mål och uppdrag som fullmäktige bestämt. Utöver dessa kan regionstyrelsen eller nämnderna fastställa egna mål eller uppdrag. Förvaltningarna kan också ta fram egna mål och uppdrag för egna interna processer. 3.3 Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering har tre huvudsyften: Att ge en mångdimensionell bild av verksamhetens resultat i förhållande till fastställda mål och uppdrag. Att värdera hur styrande riktlinjer och rutiner efterlevs i verksamheten. Att utgöra kunskaps- och beslutsunderlag inför förbättringsarbete och fortsatt planering. Den röda tråden löper från regionfullmäktiges verksamhetsplan med budget med övergripande mål och inriktningsmål med indikatorer till nämnder och förvaltningar, verksamheter och ytterst till medarbetare där mål och uppdrag genomförs. Här vänder planerings- och uppföljningsprocessen och den röda tråden kan följas från mötet Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

10 mellan innevånare och organisation, via verksamhet, förvaltning och regionkansli till nämnd, regionstyrelsen och ytterst regionfullmäktige. Uppföljning sker på alla nivåer i verksamheten; från enkla dagliga ronder eller avstämningsmöten till ledningens återkommande genomgång på verksamhetsnivå. Vidare knyter förvaltningarna samman de olika verksamheternas rapportering till muntliga verksamhetsöverläggningar med regiondirektören och berörda nämnder. Uppföljning av övergripande mål och inriktningsmål med indikatorer görs i delårsrapporter och verksamhetsberättelser inklusive bokslut. Rapportering sker i nämnder och regionstyrelsen. Skriftliga delårsrapporter och verksamhetsberättelser inklusive bokslut lämnas för beslut i nämnd och rapportering till regionstyrelsen. Regionstyrelsen rapporterar till regionfullmäktige i samband med delårsrapporter och årsredovisning inklusive bokslut. Vid bedömning av uppfyllelse av regionfullmäktiges inriktningsmål beaktas utfall för aktuella indikatorer samt nämndernas resultat och aktiviteter kopplat till det aktuella målet. 3.4 Region Örebro läns uppdrag Genom regionbildningen har den regionala politiska nivån en roll som innebär att vara företrädare för Örebro län, bland annat gentemot staten. Regionorganisationens uppdrag är att driva och samordna arbetet med en hållbar regional utveckling inom hälso- och sjukvård, tandvård, klinisk forskning, utveckling och utbildning, regional tillväxt, samhällsbyggnad och digitalisering. Det regionala uppdraget omfattar också verksamhet inom kollektivtrafik, företagshälsovård, tolkförmedling, att vara huvudman för folkhögskolor och att främja kommunal samverkan och intressebevakning. 3.5 Kommunikation som strategiskt stöd En trovärdig organisation med fokus på länsborna En tydlig och målgruppsanpassad kommunikation är en förutsättning för att Region Örebro län ska uppfattas som en professionell organisation med hög trovärdighet med fokus på patienter, länsborna och som en stark aktör för att driva den regionala utvecklingen i länet. En god kommunikation är därför en framgångsfaktor för att leda och styra en organisation mot uppsatta mål. Kommunikation är ett strategiskt verktyg och ska integreras i all planering och utveckling av verksamheten på alla nivåer. Genom att konsekvent arbeta med kommunikation som strategiskt stöd säkerställs även den demokratiska insynen och förstärker möjligheten för länsborna och andra intressenter att vara delaktiga och engagerade i organisationens beslut och verksamhet. 10 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

11 3.5.2 En gemensam vision för en tydlig strategisk inriktning En gemensam vision med tydliga värderingar är en viktig framgångsfaktor för att ytterligare förstärka bilden av Region Örebro län såväl internt som externt. Genom att vara tydliga i regionens kommunikation, och genom att strategiskt prioritera vilka sammanhang regionen väljer att synas i och vad regionen står för blir Region Örebro län tydligare som avsändare. Det i sig bidrar till att stärka uppfattningen av Region Örebro län som en attraktiv arbetsgivare. Den information och på det sätt kommunikationen sker med målgrupper kräver flexibilitet, ständig utveckling och omvärldsbevakning, då det sker en snabb omställning i hur kommunikationen sker med varandra i samhället. Region Örebro län har många olika målgrupper med olika behov och förutsättningar att ta till sig information. Det är därför viktigt att anpassa såväl innehåll som val av kommunikationskanal. Regionorganisationen ska fortsätta stärka förmågan att använda digitala och sociala medier för att skapa engagemang, interaktivitet och delaktighet. Det ska också säkerställas att relevanta målgrupper nås med viktig, anpassad och tillgänglig information. Chefers och medarbetares kommunikationskompetens och organisationens interna kommunikationskanaler ska utvecklas för att ge medarbetare och chefer goda förutsättningar för att uppfylla uppdrag och kommunikationsansvar Indelningskommitténs delbetänkande Regional indelning tre nya län Den 30 juni 2016 presenterade den statliga Indelningskommittén ett förslag till storregioner. I förslaget föreslås att Region Örebro län bildar en Svealandsregion tillsammans med Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala och Västmanland år Region Örebro län var ombedd att skicka in ett remissvar till regeringen i frågan om ny regional indelning. I remissvaret, som behandlades på regionfullmäktige den 27 september 2016, ställde sig Region Örebro län positiv till Indelningskommitténs förslag om storregioner. Slutligt beslut i frågan förväntas tas av regeringen och riksdagen under Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

12 4. Region Örebro läns organisation 4.1 Den politiska organisationen Regionfullmäktige är Region Örebro läns högsta politiska organ med direktvalda ledamöter som representerar länets medborgare. Regionfullmäktige beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för Region Örebro län. Detta innebär bland annat att besluta om mål och riktlinjer för verksamheten, att fastställa budget och skattesats, att besluta om den politiska organisationen och att fastställa reglementen för Region Örebro läns nämnder. Patientnämnden är underställd regionfullmäktige och ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter samt bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Den övergripande arbetsuppgiften för revisionen är att granska om verksamheten följer regionfullmäktiges beslut och om verksamheten uppnår de politiska målen inom givna ekonomiska ramar. En väsentlig del är också att främja arbetet med styrning och kontroll av verksamheten. 12 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

13 Demokratiberedningen är ett beredande organ underställt regionfullmäktige. Uppdraget är av långsiktig, strategisk karaktär och fokuserar på frågor som berör Region Örebro läns framtida utveckling inom demokratiområdet. Regionstyrelsen är högsta verkställande och beredande organ och har det övergripande ansvaret för Region Örebro läns utveckling. Detta innebär att leda och samordna de övergripande utvecklingsfrågorna, att ansvara för strategisk planering som främjar en långsiktigt hållbar utveckling för Örebro län och att följa upp verksamheten. Regionstyrelsen har initiativrätt och samordningsansvar för framtagande av styrande dokument, till exempel vision, policier och program. Regionstyrelsen är tillika nämnd för hälso- och sjukvård samt klinisk forskning. Inom regionstyrelsen finns två utskott, personalutskott samt ekonomi-, service- och ägarutskott (inklusive Lagen om valfrihetssystem). Utskotten ska bereda strategiska frågor till regionstyrelsen samt besluta i de frågor som delegerats till utskottet från regionstyrelsen. Det finns fem fokusberedningar som är beredningsorgan till regionstyrelsen. Fokusberedningarna har inte något beslutsmandat. De är fokusberedning för klinisk forskning och utbildning, fokusberedning för somatisk och psykiatrisk specialistvård samt högspecialiserad vård, fokusberedning för närsjukvård, fokusberedning för habilitering, hjälpmedel och folktandvård samt fokusberedning för folkhälsa. Syftet med fokusberedningarna är att stödja och bistå regionstyrelsen, förbättra och möjliggöra kunskapsfördjupning samt skapa ökad tillgänglighet till politiken för medborgare och andra aktörer. Tillsammans med andra kommuner i länet finns en gemensam nämnd för företagshälsa och tolkförmedling där Region Örebro län är värdorganisation. Nämnden ansvarar för företagshälsa och tolkförmedling i enlighet med separat överenskommelse och reglemente. Till regionstyrelsen som rådgivande organ finns pensionärsråd, etikråd samt planerings- och organisationskommitté. Rådet för funktionshinderfrågor ska arbeta för att förbättra villkoren för länets medborgare med funktionsnedsättning med särskilt fokus på tillgänglighet, delaktighet, bemötande och diskriminering. Region Örebro län består även av nämnden för regional tillväxt och nämnden för samhällsbyggnad. Nämnderna skall var och en inom sitt område se till att verksamheten, inom de tilldelade ekonomiska ramarna, bedrivs i enlighet med de mål Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

14 och riktlinjer som regionfullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De skall också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. De står under regionstyrelsens uppsikt och ansvarar för sin verksamhet inför regionfullmäktige. Det finns två fokusnämnder, dels fokusnämnd för kultur, bildning och ideella sektorn (tillika folkhögskolestyrelse) och dels fokusnämnd för miljö- och klimatfrågor (tillika styrelse för energikontor). Fokusnämnderna ska stödja och bistå nämnden för regional utveckling respektive nämnden för samhällsbyggnad genom att bereda frågor för beslut i nämnden, samt fatta beslut inom fokusnämndens ansvarsområde. Fokusnämnden ska också hantera uppdrag som löpande tilldelats fokusnämnden av nämnden. Vilt- och naturvårdskommittén är ett rådgivande organ till nämnden för regional tillväxt i ärenden som rör vilt- och naturvård. För samverkan mellan Region Örebro län och kommunerna finns ett regionalt samverkansråd. 4.2 Verksamhetsorganisation Regiondirektören är verksamhetsorganisationens högsta tjänsteman, direkt underställd regionstyrelsen. Regiondirektörens uppdrag är att ansvara för att korrekta, relevanta och fullständiga underlag finns tillgängliga inför politiska beslut, att omsätta de politiska besluten i handling och att leda och utveckla verksamheten mot de mål som ställts upp i strategiska dokument och verksamhetsplaner. Vidare ska regiondirektören hålla samman organisationen som en helhet och bära det övergripande verksamhetsansvaret samt att företräda regionorganisationen i samverkan med andra såväl lokalt, regionalt som nationellt. 14 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

15 Till sitt stöd har regiondirektören ett regionkansli med olika kompetensområden samt förvaltningarnas ledning. Regionkansliets uppdrag är att stödja den politiska organisationen och regiondirektören. Vid Regionkansliet finns kompetensområden inom hållbar utveckling, administration, juridik, säkerhet, planering, ekonomi, HR, kommunikation och beredning och uppdrag för hälso- och sjukvård. Verksamhetsorganisationen rymmer förvaltningarna Hälso- och sjukvård med klinisk forskning, Folktandvård, Regional utveckling, Företagshälsa och tolkförmedling samt Regionservice. Förvaltningarna leds var och en av en förvaltningschef som rapporterar till regiondirektören. Patientnämndens kansli lyder under regiondirektören. Region Örebro län har, i större eller mindre utsträckning, ett avgörande inflytande som finansiär och ägare för ett antal bolag, stiftelser och föreningar. Regiondirektören ansvarar för att den verksamhet som organiseras i annan juridisk form än förvaltning knyts till Region Örebro läns övriga verksamhetsorganisation. Region Örebro län är även engagerat genom ägarandelar eller driftbidrag i följande juridiska personer: Mälardalstrafik MÄLAB AB AB Transitio Finsamförbunden i Örebro län Capio Läkargruppen AB Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

16 Information for Medical Purpose i Stockholm AB Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Stiftelsen för medicinsk forskning vid Universitetssjukhuset Örebro Stiftelsen Nora Järnvägsmuseum och veteranjärnväg Stiftelsen Svenska Skoindustrimuseet i Kumla Stiftelsen Frövifors Pappersbruksmuseum Gammelkroppa Skogsskola Kommuninvest ekonomisk förening, samt Stiftelsen Kungliga Gyttjebad och Brunnsanstalten Loka. 16 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

17 5. Hållbar utveckling Region Örebro län vill vara en ansvarsfull aktör med höga ambitioner inom hållbarhetsområdet. FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling sätter den globala agendan till Vilka mål och strategier regionorganisationen har för att bidra till en hållbar utveckling sammanfattas i det nya programmet för hållbar utveckling som beslutades hösten Hållbar utveckling för regionorganisationen är att skapa välfärd och livskvalitet när verksamheten bedrivs samtidigt som kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov ska säkerställas. Människors välmående och goda livskvalitet är målet för det gemensamma samhällsbyggandet. Definitionen av hållbar utveckling är hämtad från rapporten Vår gemensamma framtid, Världskommissionen för Miljö och Utveckling (även kallad Brundtlandkommissionen) från Det är fortfarande den mest använda definitionen av hållbar utveckling och lyder så här; "en samhällsutveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov" De tre aspekterna social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet är av olika karaktär där social hållbarhet och välfärd är målet, ekologin sätter ramarna och ekonomin är ett medel för att uppnå välfärd. En jämn fördelning av ekonomiska resurser och sociala investeringar bidrar till en ökad social hållbarhet. Det nuvarande sättet att mäta välfärd i ekonomiska termer, det vill säga utifrån BNP eller RNP, är på väg att fasas ut. Mer komplexa och omfattande indikatorer tas fram bland annat inom nationella samarbeten. Folkhälsoundersökningar visar att livsvillkor, förutsättningar och hälsotillstånd är ojämlikt fördelade i länets befolkning. Att regionorganisationens verksamheter fördelar och använder resurser på ett sätt som främjar lika rättigheter och möjligheter handlar inte bara om rättvisa mellan individer, utan också om att ta tillvara människors resurser. Att människor kan arbeta och betala skatt är en grund för den offentliga ekonomin och länsinvånarnas kompetens och hälsa har stora ekonomiska värden. Ett socialt hållbart samhälle med hög tillit och tolerans har också en avgörande betydelse för den ekonomiska hållbarheten. I Sverige är det ekologiska fotavtrycket drygt tre gånger större än vad som är hållbart för jordens ekosystem (WWF Living et Report). Det betyder att det finns behov Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

18 att effektivisera och förändra sätt att bedriva verksamhet för att komma ner till en hållbar nivå ur ett ekosystemperspektiv. Detta behöver ske mycket snabbt enligt FN, EU och Sveriges regering. Att ersätta den nu rådande linjära ekonomin med cirkulär ekonomi är en avgörande faktor för att uppnå globala-, nationella- och regionala hållbarhetsmål. Den cirkulära ekonomin ger också en möjlighet att optimera resursutnyttjandet och att skapa nya innovativa affärsmodeller. I Region Örebro läns nya Program för hållbar utveckling förs de tre aspekterna av hålbarhet ihop. Syftet är att skapa ett kraftfullt, samordnat och långsiktigt arbete som förbättrar verksamheten. Att implementera de övergripande målen med underliggande inriktningsmål och genomföra aktiviteter för att uppnå målen är det viktigaste uppdraget till samtliga verksamheter under För att lyckas med hållbarhetsarbetet krävs en integrering av hållbarhetsfrågorna i ordinarie verksamhet. En mogen och medveten organisation behövs där målen och efterföljande aktiviteter skapar synergieffekter och ömsesidigt värde för verksamheten och våra intressenter. Figur 1. Modell av hållbar utveckling. Perspektiven överlappar varandra mer och mer. För oss som organisation betyder det att hållbarhet mer och mer integreras i ordinarie verksamhet och att vår mognadsgrad i hållbarhetsfrågorna ökar. Strategier för hållbar utveckling: Samverkan och kommunikation tvärfunktionellt inom ordinarie lednings-, huvud-, och stödprocesser. Skapa en hög grad av förankring och ägandeskap i linjeorganisationen gällande hållbarhetsfrågorna. En tydlig målstyrning och att kontinuerligt följa upp programmets mål och indikatorer för att försäkra att verksamheterna rör sig mot beslutade mål. 18 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

19 Att arbeta med utbildning och en lärande organisation för att kontinuerligt utveckla och integrera förståelse av vad hållbar utveckling betyder för regionorganisationen. 5.1 Organisationskultur och arbetssätt Att integrera hållbarhet i processer, i uppdrag som ges, beslut som fattas och i kommunikation kräver att nya metoder och arbetssätt tas fram både genom styrning uppifrån men också i kvalitetsarbete i verksamheterna. Metodstöd för att säkra hållbarhet behöver arbetas fram genom tvärfunktionell samverkan, god kommunikation och innovationstänkande. Det kan handla om till exempel checklistor, eller granskningsmetodik för olika processer. Region Örebro län ligger i framkant bland andra landsting och regioner när det gäller mål om hållbarhet och hållbarhetsintegrering. Samarbete och samverkan med andra regioner och landsting fortsätter kring dessa frågor. Flera kommuner, regioner och landsting arbetar med så kallade sociala investeringar i syfte att finansiera förebyggande insatser framförallt för barn- och unga i samverkan med andra aktörer. Att ta fram en modell för detta möjliggör insatser där effekter blir synliga först efter en längre tid eller där en annan aktör får den ekonomiska nyttan av insatsen. I detta arbete behöver befintliga- och nya hälsoekonomiska metoder användas för att bedöma effekterna av hälsofrämjande- och sjukdomsförebyggande insatser. För att uppnå målen i det nya hållbarhetsprogrammet behövs en satsning på målgruppsanpassad utbildning och aktivt lärande inom hållbarhetsområdet. 5.2 Social stabilitet, god hälsa och lika villkor En god och jämlik folkhälsa är både ett resultat av och en förutsättning för en hållbar utveckling tillsattes en kommission för jämlik hälsa i Region Örebro län. Kommissionen fortsätter arbetet med att ta fram den samlade kunskap som finns och fortlöpande föreslå insatser som skapar förutsättningar för att nå en mer jämlik hälsa i befolkningen i länet. Demokratiberedningen fortsätter med initiativ och insatser för att skapa en god dialog med medborgare och brukare. En god, inkluderande och tillgänglig kommunikation förstärker den demokratiska insynen och möjligheten för länsbor och andra intressenter att vara delaktiga och engagerade i organisationens beslut och verksamhet. Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

20 Det är en rättighet för unga att delta i beslut som rör deras vardag. Det är också viktigt att ungas kunskaper och synpunkter tas tillvara i den demokratiska processen. Majoriteten av unga är positiva till det demokratiska systemet och har goda kunskaper om demokrati. Det finns dock en grupp ungdomar som inte upplever sig vara delaktiga i samhället och som riskerar att tappa tilltron till samhällets institutioner liksom till det demokratiska styrelseskicket i stort. Därför kommer demokratiberedningen ägna ett särskilt fokus åt åtgärder som stärker ungdomars inflytande och delaktighet i samhällslivet, som ökar dess kunskaper om demokrati och som innebär att fler unga deltar i och påverkar samhällsutvecklingen. Hållbar utveckling är ett av de värden som lyfts i Region Örebro läns vision. Genom att vara tydliga i kommunikationen om arbetet med hållbarhetsfrågorna stärks bilden av att vara en ansvarsfull organisation. Arbetet med analyser utifrån olika diskrimineringsgrunder, till exempel kön, behöver fortsätta för att komma tillrätta med och åtgärda orättvisa skillnader. Det pågående arbetet med gender budgeting-analyser och HBTQ-diplomering ska fortsätta även under Ett långsiktigt arbete med HBTQ-certifiering är också angeläget att fullfölja. Region Örebro läns insatser mot rasism och diskriminering ska fördjupas. På nationell nivå samordans dessa insatser inom ramen för SKLs nätverk mot rasism och diskriminering. Inom Region Örebro län har Demokratiberedningen och Etiska rådet vikta positioner för att driva dessa frågor. Barnrättighetsfrågor kommer att få starkare status. Ett betänkande har presenterats om att inkorporera FNs konvention om barnets rättigheter i svensk lagstiftning från Här kommer både utbildningsinsatser och utökat systematiskt arbete behövas. System och arbetssätt för att implementera och följa upp Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande metoder är en viktig hållbarhetsfråga. Tobak är den enskilt största hälsorisken i Sverige. Fler kvinnor än män röker. När det gäller snusning är förhållandet omvänt. Rökning ökar bland ungdomar, särskilt bland flickor. De flesta rökare finns i grupper som har det svårast ekonomiskt och har kortast utbildning. Rökning har ett direkt samband med ett fyrtiotal olika sjukdomar varav många dödliga. Att arbeta mot tobaksbruk är ett kostnadseffektivt sätt för samhället att förbättra folkhälsan och kan även ha en preventiv effekt mot andra droger. För att arbeta med att förebygga tobaksbruk och därmed förknippade sjukdomar krävs ett brett arbete på flera plan. Strategiskt arbete ska ske både med 20 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

21 hälsofrämjande arbete, så att ungdomar aldrig börjar röka och snusa, och med ett riktat rök- och snusslutarstöd till personer som redan börjat, framför allt mot riskgrupper. Rökavvänjning till personer som drabbats av sjukdom är en självklar del av det medicinska omhändertagandet. Region Örebro län har anslutit sig till opinionsbildningsprojektet Tobacco Endgame-Rökfritt Sverige Målet med att ansluta sig till projektet är att uppnå så god hälsa som möjligt för regionens invånare, samt att begränsa undvikbar rökningsrelaterad ohälsa och sjukdom till ett minimum. Rökning är betydligt vanligare hos utsatta grupper. Därmed blir arbetet med att försöka minska frekvensen av rökning också ett sätt att minska den ojämlika fördelningen av ohälsa i länets befolkning. Ett strategiskt arbete för hur hälsofrämjande hälso- och sjukvårdsinformation till asylsökande och nyanlända sker behöver utvecklas. Genom att främja en positiv hälsoutveckling hos asylsökande och nyanlända kan regionorganisationen bidra till att öka förutsättningarna för en snabb återhämtning och etablering i Sverige. Information och kommunikation om bland annat hur hälso- och sjukvården fungerar är en viktig del. Livsmedel, mat och måltider påverkar alla tre hållbarhetsaspekterna och är viktiga redskap i det dagliga hållbarhetsarbetet. Att skapa ett gemensamt synsätt kring kost och måltid, där måltiderna främjar hälsa hos både patienter och personal är en viktig del av vården. 5.3 Minskad sårbarhet, klimatpåverkan och fossilfrihet 2015 blev det i genomsnitt varmaste året sedan de globala mätningarna påbörjades 1880 (NASA och NOAA). Klimatförändringarna är inte längre något som kommer att ske i framtiden, de sker nu och beredskap för att hantera detta behöver därför öka. Halten av koldioxid i atmosfären ökar ständigt och stora insatser behövs för att den globala temperaturökningen ska hållas under två grader. Att arbeta mot en fossilfri verksamhet bidrar både till minskad klimatpåverkan och även mindre sårbarhet och att vara mer resilienta. I det nya programmet för hållbar utveckling finns fortsatt höga ambitioner för att minska våra klimatrelaterade utsläpp. Fortsatt arbete med att sänka energianvändningen i Region Örebro läns verksamhet, framförallt i samband med om- och nybyggnader kräver fortsatta ekonomiska investeringar om målen ska nås. Förutsättningar finns för att installera solpaneler på Region Örebro läns fastigheter. Det är möjligt att installera cirka 2 megawatt (MW) med en elproduktion om cirka megawattimmar (MWh) per år vilket motsvarar runt 4 procent av fastigheters Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

22 elförbrukning. Solpanelerna innebär en minskad miljöpåverkan med 680 ton koldioxid per år. Inom resor och transporter finns fortfarande förbättringar att göra. Implementering och kommunikation av regionorganisationens resehierarki styr mot minskad klimatoch miljöpåverkan men även för ökad hälsa och bättre ekonomi. I resehierarkin går resfria möten, gång, cykel och kollektivtrafik före bilen som metod eller transportsätt. Resor till och från arbetet påverkar inte bara klimatet, luftkvaliteten och trängseln i städer och tätorter utan är också en viktig fråga ur arbetsgivar-/friskvårdssynpunkt som behöver kartläggas och analyseras. På grund av finanssektorns stora indirekta påverkan på klimatet är det viktigt att arbeta aktivt med klimatfrågan kopplat till fonder och investeringar. Regionorganisationens investeringar ska bidra till att öka andelen förnyelsebar energi och aktivt bidra till en cirkulär ekonomi. Arbetet med risk- och sårbarhetsanalyser, försörjningsanalyser och kontinuitetsplaner är väsentliga för framgång inom organisationen. Det behövs fortsatt hantering av risker relaterade till klimatförändringar och social oro till exempel handlingsplaner för extremväder och säkrade varu- och materialflöden. 5.4 Miljöpåverkan Ekosystemtjänster, till exempel rent vatten, reglerat klimat, grödor och frisk luft, utgör grunden för livskvalité och om de försämras eller försvinner uppkommer kostnader för samhället. Region Örebro läns parker, tak och andra regionägda ytor används redan idag för rehabilitering, rening av vatten och ljuddämpning med mera men detta arbete kan utvecklas mer. En handlingsplan för att gynna och öka ekosystemtjänster och biologisk mångfald på regionägda ytor påbörjas därför under Digitaliseringen och användningen av it skapar nya arbetssätt som både ger goda möjligheter till resurseffektivisering och minskad miljöbelastning men innebär samtidigt miljömässiga och sociala utmaningar vid produktion, användning och avfallshantering. Här finns vinster att göra genom att arbeta strategiskt. Arbetet med medicinskteknisk utrustning har på liknande sätt potential att minska miljöpåverkan och förbrukning av kemikalier, energi och anestesigaser. Att minska miljöpåverkan är ofta starkt knutet till god hushållning av resurser. Det finns stora potentiella resursbesparingar knutna till minskat matsvinn, avfall, 22 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

23 engångsmaterial samt artiklar som kan cirkuleras och utnyttjas på ett mer effektivt sätt i verksamheten, till exempel möbler och kontorsmaterial. 5.5 Upphandling och inköp Genom att utveckla strategier och initiativ vid upphandling och inköp kan Region Örebro län tillsammans med andra regioner, landsting och kommuner utveckla marknaden i en mer hållbar riktning. Att arbeta med innovationsupphandlingar och coachande upphandlingsprocesser kan ge både miljönytta och lokala arbetstillfällen. Innovationsupphandlingsprocessen är dock resurskrävande och behöver drivas i projektform. Landsting och regioner samverkar nationellt om socialt ansvarstagande och hållbar upphandling av varor och tjänster genom en gemensam uppförandekod. Krav ställs på hållbara och ansvarsfulla förhållanden i leverantörskedjorna och uppföljning av ställda krav görs gemensamt. Det kan till exempel handla om lika rättigheter, barns rättigheter, bättre arbetsvillkor, arbetsmiljö, tillgänglighet eller mindre miljöpåverkan. För Region Örebro län är det viktigt att vara en ansvarsfull upphandlare och inköpare. Att arbeta med uppföljning av avtal och regionens egen avtals- och köptrohet bidrar generellt till minskade kostnader och att säkra produkter och tjänster används. Att ställa krav på eller att välja en mer hållbar produkt eller tjänst kan generera ökade kostnader framförallt på kort sikt. Det beror till stor del på att priset inte speglar den egentliga produktionskostnaden, varken för de ändliga eller miljöskadliga råvaror som ingår eller den arbetskraft som använts. Arbetet med så kallad social hänsyn vid upphandling fortsätter. Genom att ställa krav på praktik- eller lärlingsplatser hos leverantörer där detta är möjligt, kan regionorganisationen främja lokal sysselsättning och social integration. 5.6 Uppdrag inom hållbar utveckling 1. Regionstyrelsen och nämnderna får i uppdrag att ta fram aktivitetsplaner för implementering och uppföljning av det nya programmet för hållbar utveckling. 2. Regionstyrelsen får i uppdrag att ta fram ett målgruppsanpassat utbildningskoncept med samordnad kompetensutveckling kopplad till målen i Program för hållbar utveckling Regionstyrelsen får i uppdrag att ta fram ett förslag på hur Region Örebro län ska arbeta med sociala investeringar. Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

24 4. Regionstyrelsen och nämnderna får i uppdrag att barnrättsperspektivet analyseras för minst en verksamhet per förvaltning och år. 5. Regionstyrelsen får i uppdrag att ta fram en strategi för hur arbetet med hälsofrämjande hälso- och sjukvårdsinformation till asylsökande och nyanlända ska ske. 6. Regionstyrelsen får i uppdrag att genomföra en sårbarhets- och försörjningsanalys av Region Örebro läns varu- och materialflöden. 24 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

25 6. Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Örebro län ska främja hälsa, förebygga sjukdom och ge god och patientsäker vård på lika villkor. Befolkningsutvecklingen i länet kännetecknas av en tilltagande urbanisering med en kraftig befolkningstillväxt framför allt i Örebro som nu växer med närmare innevånare varje år. Den demografiska utvecklingen leder också mot en allt äldre befolkning vilket ställer nya krav på sjukvården. Den medicintekniska utveckling som sker öppnar nya möjligheter till ett bättre liv för många äldre där det nu går att göra insatser som var otänkbara för bara några år sedan, som till exempel att operera in en ny hjärtklaff via blodkärlen för de patienter som är så sjuka att de inte klarar att opereras på något annat sätt. Samtidigt ställer det hälso- och sjukvården inför stora utmaningar, inte minst ekonomiska. Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) så har de demografiskt betingade behoven succesivt ökat under 2000-talet för att under 2014 ha nått 1,2 procents årlig ökning i Sverige. Detta ställer allt högre krav på sjukvården med att arbeta kunskapsstyrt och förebyggande, vara patientsäker samt ständigt arbeta med att bli alltmer effektiv. 6.1 Framtidsinriktad vård Hälso- och sjukvården i Region Örebro län förändras i takt med att samhället i övrigt förändras. Totalt sett innebär detta krav på en förändring av både struktur och innehåll i hälso- och sjukvården. Öppna data och jämförelser av vårdens resultat publiceras regelbundet och ger en god bild av respektive landstings och regions styrkor och förbättringsutrymmen. Den mediala bilden domineras dock inte sällan av de områden som behöver förbättras medan de goda resultaten tenderar att komma i skymundan. Svensk hälso- och sjukvård håller hög kvalitet vid internationella jämförelser och detta behöver landsting och regioner lyfta fram tydligare. En annan aspekt av medicinsk utveckling är att Socialstyrelsens nationella riktlinjer nu finns för en allt större del av de vanligast förekommande sjukdomarna och tillstånden. Hälso- och sjukvården går i en riktning mot att bli allt mer kunskapsstyrd. För hälso- och sjukvården i Region Örebro län är det en central uppgift att se till att vården blir allt mer kunskapsstyrd och därigenom effektiv samt jämställd och jämlik för länets invånare. Forskning och utbildning är en förutsättning för kunskapsbaserad vård. Region Örebro län har som ett av de sju landsting och regioner med läkarutbildning ett särskilt uppdrag att bedriva universitetssjukvård. I uppdraget ska evidensbaserad vård Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum: (140)

26 och kunskapsstyrning, högkvalitativ forskning och utbildning bedrivas för att utveckla den nationella hälso- och sjukvården. En stor utmaning är därvid att utveckla och att stärka universitetssjukvården, såväl inom den högspecialiserade vården som inom bassjukvården. På lång sikt handlar det om att hålla en så god kvalitet att universitetssjukvården i Region Örebro län står stark i den allt tydligare nationella styrningen av den mest kvalificerade hälso- och sjukvården. Trenden i Europa och därmed i Sverige går mot en ökad koncentration inom den mest specialiserade vården. På nationell nivå pågår ett fokuserat arbete bland annat utifrån Rikssjukvårdsnämndens arbete, den statliga utredningen Träning ger färdighet Koncentrera vården för patientens bästa (SOU 2015:98) och den fortsatta utvecklingen av regionala cancercentra (RCC). Alla utifrån samma utgångspunkt, att ett större patientunderlag leder till en ökad kvalitet och effektivitet. För att vara en attraktiv medspelare i utvecklingen måste hälso- och sjukvården i Region Örebro län kunna visa på nationellt hög kvalitet och vara en bra samarbetspartner med övriga landet. Samtidigt pågår ett liknande arbete lokalt, mellan och inom verksamheter inom vårt egna län och i samarbetet med kommunal vård och omsorg. Under 2016 har även den nationella samordnaren för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården, Göran Stiernstedt, lämnat sitt slutbetänkande Effektiv vård (SOU 2016:2). Utredningen pekar på att det finns ineffektivitetsproblem som måste lösas för att sjukvården ska kunna anpassas till framtida behov och bedrivas resurseffektivt. Utredaren pekar på såväl nödvändigheten av strukturella förändringar med en förändrad och stärkt primärvård med ett tydligare uppdrag, bland annat när det gäller vården av de kroniskt sjuka samt akutsjukvården. Utvecklingen av närsjukvård i Region Örebro län ger förutsättningar att skapa en god och effektiv första linjens sjukvård i samverkan mellan primärvård och specialistkliniker vid sjukhusen och inom psykiatrin. Inom närsjukvårdsområdena norr och väster finns flera tidigare samarbeten att utveckla vidare. Inom Örebro med en starkt växande befolkning, flera vårdcentraler och universitetssjukhuset, behöver närsjukvårdskonceptet utvecklas efter dessa förutsättningar. På samma sätt ska närsjukvården i södra länsdelen utvecklas efter sina förutsättningar. En tydligare fokusering på kunskapsstyrning innebär en tydligare styrning mot kvalitet och ett bättre resursutnyttjande eftersom kvalitetsbrister och bristande samordning ger merkostnader. Det är viktigt att fortsätta utveckla verksamhetens innehåll positivt och framtidsinriktat. Exempel på detta är bättre tillvaratagande av patientens förmåga att vara medaktör, utvecklad e-hälsa, fortsatt utveckling av multiprofessionell och gränsöverskridande vård och mobila team. Likaså är en utveckling av den hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande vården viktig, all 26 (140) Region Örebro läns verksamhetsplan med budget 2017 Datum:

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531

Projekt Region 2015. Vår Region. Fredagsakademin 130531 Projekt Region 2015 Vår Region Fredagsakademin 130531 1 Vilket beslutsunderlag skall tas fram? Roll och uppdrag Styrmodell Politiska organisation Lednings- och kansliorganisation Samarbete och gränsdragning

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018

Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018 Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018 Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de Gröna kommer att ta majoritetsansvar för landstingets samtliga verksamheter under mandatperioden

Läs mer

En tillgänglig vård i ett hållbart län Verksamhetsplan med budget 2018

En tillgänglig vård i ett hållbart län Verksamhetsplan med budget 2018 En tillgänglig vård i ett hållbart län Verksamhetsplan med budget 2018 och planeringsförutsättningar för 2019 2020 2 Innehåll 4 Förord 6 Vision och värdegrund 8 Verksamhetsplan med budget 10 Organisation

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

En tillgänglig vård i ett hållbart Örebro län

En tillgänglig vård i ett hållbart Örebro län 2017-10-19 En tillgänglig vård i ett hållbart Örebro län Region Örebro län Verksamhetsplan med budget 2018 och planeringsförutsättningar för 2019-2020 Innehållsförteckning 1 Förord En tillgänglig vård

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad Mål och inriktning - Nämndplan 2016 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2016 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2016 4 Invånarna och

Läs mer

Strategisk färdplan Kortversion

Strategisk färdplan Kortversion Strategisk färdplan 2017 2020 Kortversion Vår färdplan Den strategiska färdplanen är ett stöd i Socialstyrelsens arbete för att svara mot vårt uppdrag. Uppdraget utgår från de lagar som styr myndighetens

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg 01054 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2015 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 4 Invånarna

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Västra Götalandsregionens plattform. Värdegrund, vision, uppdrag, utgångspunkter

Västra Götalandsregionens plattform. Värdegrund, vision, uppdrag, utgångspunkter Västra Götalandsregionens plattform Värdegrund, vision, uppdrag, utgångspunkter Johan Assarsson Västra Götalandsregionens plattform vår gemensamma grund Som medarbetare i Västra Götalandsregionen har vi

Läs mer

Social hållbarhet. Minskade skillnader i hälsa. Jonas Frykman, SKL Centrum för samhällsorientering 20 maj, 2016

Social hållbarhet. Minskade skillnader i hälsa. Jonas Frykman, SKL Centrum för samhällsorientering 20 maj, 2016 Social hållbarhet Minskade skillnader i hälsa Jonas Frykman, SKL Centrum för samhällsorientering 20 maj, 2016 Högt på dagordningen hos SKL SKL:s kongressmål 2016-2019 SKL ska verka för att kommunerna,

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Genom vår samverkan i ett handlingskraftigt nätverk ska de äldre i Gävleborg uppleva trygghet och oberoende. Inledning och bakgrund

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Hylte Innehållsförteckning Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 6 Lokal och regional samverkan 6 Utvecklingsarbete

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Kulturens betydelse för hög och jämlik livskvalitet och hälsa. Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare välfärd och folkhälsa

Kulturens betydelse för hög och jämlik livskvalitet och hälsa. Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare välfärd och folkhälsa Kulturens betydelse för hög och jämlik livskvalitet och hälsa Linnéa Hedkvist, utvecklingsledare välfärd och folkhälsa Regional utvecklingsstrategi 2018-2030 Övergripande mål: Hög och jämn livskvalitet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

Program för hållbar utveckling

Program för hållbar utveckling Program Datum: 2016-11-01 Program för hållbar utveckling 2017-2020 Region Örebro län Program för hållbar utveckling Datum: 2016-11-01 1 (19) Innehåll Innehåll 1 Om programmet... 4 1.1. Strategier för hållbar

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

Hållbarhetsprogram

Hållbarhetsprogram Hållbarhetsprogram 2019-2023 Inledning Sörmland ska bli Sveriges friskaste län 2025 och för att komma dit ska vi arbeta långsiktigt och strategiskt med att främja varje persons rätt till god hälsa, kultur

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län 2014-08-28 Region Jönköpings län Vi bildar region i Jönköpings län. Det är en resa mot en ny kraftfull och demokratiskt vald organisation med ansvar för hälso- och sjukvård och för regional utveckling

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg FOLKHÄLSOPROGRAM. Arbetsmaterial Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 l a i r e t a m s t e Arb 2 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Från landstingspolitiker till regionpolitiker

Från landstingspolitiker till regionpolitiker Från landstingspolitiker till regionpolitiker Magnus Persson Senior rådgivare regional utveckling Region Örebro län f d regiondirektör Regionförbundet Örebro län Magnus Persson Posten Fackföreningsrörelsen

Läs mer

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden?

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Svensk förening för Glesbygdsmedicin den 7 april 2016 Agneta Karlsson Statssekreterare Vården står inför stora utmaningar Allt fler äldre med kronisk sjukdom

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering 11 mars 2015 Filippa Myrbäck, Sektionen för hälsa och jämställdhet, SKL Kongressuppdrag: SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet

Hälsa && hållbarhet. Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Hälsa && hållbarhet Om hur vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling på Sophiahemmet Varför är det viktigt att vi arbetar med hållbar utveckling? I stort sett all vår konsumtion tär på jordens resurser

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Mål- och verksamhetsutveckling

Mål- och verksamhetsutveckling Mål- och verksamhetsutveckling 2019-04-02 Emma Lindblad, kommunstrateg MÅL- OCH VERKSAMHETSSTYRNING Politikens uppdrag är att omsätta folkvilja till faktisk handling. Det handlar då om att prioritera samt

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Verksamhetsplan. Patientnämden och Patientnämndens kansli 16PN1388

Verksamhetsplan. Patientnämden och Patientnämndens kansli 16PN1388 Verksamhetsplan 2017 Patientnämden och Patientnämndens kansli 16PN1388 Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vision och värdegrund... 5 3. Syfte... 6 4. Framgångsfaktorer... 7 5. Mål... 8 6. Organisation... 13

Läs mer

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Vill du vara med och skapa historia? Sedan juni 2012 pågår ett arbete som ska ge invånarna i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Innehåll. 2 Förord. 4 Sammanfattande resultat, viktiga händelser och framtida utmaningar. 8 Region Örebro läns vision och värdegrund

Innehåll. 2 Förord. 4 Sammanfattande resultat, viktiga händelser och framtida utmaningar. 8 Region Örebro läns vision och värdegrund årsredovisning 2016 förord Innehåll 2 Förord 4 Sammanfattande resultat, viktiga händelser och framtida utmaningar 8 Region Örebro läns vision och värdegrund 10 Region Örebro läns uppdrag 10 Uppföljning

Läs mer

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun KOMMUNPLAN 2019-2022 Gislaveds kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 KOMMUNENS GRUNDUPPDRAG... 3 2 VISION... 4 3 VÄRDEGRUND... 5 4 STYRNING... 5 5 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 6 6 PRIORITERADE

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer