Direktmöte Söder, 22 september 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Direktmöte Söder, 22 september 2016"

Transkript

1 Direktmöte Söder, 22 september 2016 Anteckningar förda vid Växjö kommuns direktmöte på Söder den 22 september 2016 i Utvandrarnas hus. Ca 200 personer deltog på mötet utöver tjänstepersoner och förtroendevalda. Mötet filmades och eftersändes i Öppna Kanalen. Kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) hälsar välkomna och inleder kvällens direktmöte Tjänstepersoner från Växjö kommun och förtroendevalda på plats presenterar sig. Utökning av Bokhultets naturreservat Martin Unell Kommunekolog Martin Unell berättar om den planerade utvidgningen av Bokhultets naturreservat, och berättar bland annat att några av anledningarna till utvidgningen är att man vill skapa värdehöjande åtgärder för att ersätta Bäckaslövs livsmiljöer, få en helhetssyn på Södra Bergundasjön med mål om sjörestaurering samt även ett starkare skydd för fåglar och skydd mot tjuvfiske. Det har även förekommit en del klagomål mot okopplade hundar vilket man vill stävja. Tekniska förvaltningen och trafik Maria Sundell Isling Förvaltningschef för tekniska förvaltningen Maria Sundell Isling berättar om arbetet med att förbättra parkeringsmöjligheterna på Söder, bland annat genom att utvidga parkeringszon två, samt byggandet av flera nya parkeringshus. Hon informerar om att parkeringshuset under WTC nu är öppet för allmänheten. Växjö stationsområde David Johansson Projektledare David Johansson berättar att Växjö stationsområde byggdes på talet för en stad med 4000 invånare, nu bygger man istället för en stad med invånare. Arbetet sker i tre etapper, och kommer resultera i m2 lokaler och 500 bostäder. David informerar även lite kort om Växjöbostäders projekt Kvarteret Pilgrimen med 54 bostäder. Skärvet och Bäckaslöv Paul Herbertsson Planeringschef Paul Herbertsson informerar om området Skärvet och om hur arbetet med att kunna bebygga området började med en stor sanering Paul redogör för en del nya trafiklösningar i området, bland annat en ny cirkulationsplats där Södra Järnvägsgatan ansluter till Söderleden som blev klar i dagarna. Paul berättar även om planerna för etapp två som rör Bäckaslöv och området ut mot I11, där en detaljplan blir klar under Utbildningsförvaltningen Henrick Caesar Områdeschef Henrick Caesar berättar om utbildningsförvaltningens mål och visioner vad gäller barn och elever i Växjö kommuns skolor och förskolor. Vidare informerar han om att det finns elever/barn i deras verksamhet.

2 Fika med frågestationer Fika serverades och möjlighet gavs att ställa frågor och få ytterligare information från tjänstepersoner från Växjö kommun och förtroendevalda vid bemannade frågebord enligt nedan: - Tekniska förvaltningen/trafik - Stationsområdet/planeringskontoret - Utbildningsförvaltningen - Omsorgsförvaltningen - Bokhultets naturreservat Ordet fritt frågor och diskussion Nedan följer ett urval av de frågor som ställdes under kvällen. Majoriteten av frågorna på den öppna frågestunden rörde trafik och parkering, där många uttryckte att de upplever bilköer på Söder och att folk parkerar lite hur som. Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef svarar att man försöker förbättra trafiksituationen genom nya lösningar, bland annat genom den nya cirkulationsplatsen vid Bäckaslöv för att få bättre flöden. I samband med att det nya stationsområdet växer fram ser man över planeringen och försöker hitta fler lösningar för att göra det mer framkomligt. Han poängterar också att i en växande stad där man bygger för framtiden, måste bilarna ta mindre plats, och människor måste börja tänka om gällande hur man förflyttar sig. Vi måste helt enkelt bli bättre på att använda kollektivtrafik och att cykla och gå mer istället för att ta bilen. Gällande parkeringar hänvisas till det som Maria Sundell Isling informerade om tidigare under kvällen, det vill säga att Växjö kommun ser över parkeringarna och kommer bland annat utöka parkeringszon två. Det planeras även för fler parkeringshus. Växjö kommum samtalar även med Region Kronoberg gällande parkeringar och lösningar runt sjukhuset vilket många upplever som ett stort problem. Kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) vill också poängtera vikten av en förändring i attityder och vanor hos folk, och menar att man inte kan förvänta sig att kunna parkera på Storgatan som förr. Han påpekar också att Växjöborna måste vänja sig vid att parkera i parkeringshus, även om det kan kännas lite ovant. Kan man inte tillåta biltrafik genom Biskopshagen för att lätta på trycket på andra gator och genomfarter? Svar: Per-Olof Löfgren svarar att i nuläget finns inga sådana planer. Varför har man byggt endast en fil vid utfarten mot den nya Bäckaslövsrondellen? Borde inte det bli bättre flöde med två? Svar: Bo Frank svarar att om man bygger för att underlätta för bilar, kommer detta inte uppmuntra folk till att använda andra fortskaffningsmedel som till exempel cykel. Kan man på något sätt minska trafiken, eller i alla fall få ner hastigheterna runt Bäckaslövs skola?

3 Svar: Bo Frank påpekar även här att vi måste tänka på att ta bilen så lite som möjligt, och att detta även gäller föräldrar som hämtar och lämnar sina barn. På så vis blir det färre bilar. I många större städer har man digitala skyltar som visar hur många parkeringsplatser det finns lediga. Några sådana planer i Växjö? Svar: Ordförande i tekniska nämnden Sofia Stynsberg (M) svarar att man säkert skulle kunna ha sådana skyltar vid infarten till parkeringshusen så man snabbt kan se om det är ledigt. Hon menar också att inom kort kommer det säkert finnas appar till telefonen där man lätt kan få en översikt över parkeringar och trafik i Växjö. Kan man enkelrikta Södra Järnvägsgatan och Trädgårdsgatan för att få bättre flyt på trafiken? Svar: Per-Olof Löfberg säger att några sådana planer inte finns i nuläget. Kan man inte tillfälligt låta folk parkera på Södra Esplanaden för att lösa de akuta problemen med brist på parkering? Svar: Bo Frank svarar att detta inte är aktuellt. Kan man bygga någon form av undergång för trafiken under järnvägen vid Liedbergsgatan? Svar: Per-Olof Löfberg svarar att kommunen har utrett frågan, och att det finns stora svårigheter med byggandet av en sådan undergång. På Värendsgatan är det många som behöver stanna en kort stund för att släppa av/på passagerare; kan man inte införa 5-10 minuters parkeringsfickor? Svar: Sofia Stynsberg svarar att hon tar med sig frågan vidare. Kommer det byggas fler bullerplank, utöver det som planeras vid kvarteret Skärvet och ut mot järnvägen? Svar: Paul Herbertsson informerar om att det inte i nuläget finns några planer på några fler större bullerplank, men att byggnaderna man planerar för kommer vara bullerdämpande i sig själva. Många gillar att bada i Växjösjön, kan man bygga bryggor? Svar: Bo Frank svarar att det är en mycket bra idé. Även Eva Johansson (C), ordförande i kultur och fritidsnämnden tycker förslaget är bra och lovar att ta med sig frågan. När man cyklar på cykelvägen längs med järnvägsspåret och Tegnérkyrkogården i riktning mot stationen, upphör plötsligt cykelbanan och man kommer till en hög trottoarkant. Är det meningen att man ska cykla ut bland bussarna? Svar: David Johansson, projektledare för stationsområdet svarar att denna kant kommer försvinna i och med att arbetet med stationsområdet fortgår, och det är inte meningen att man ska behöva cykla bland bussarna.

4 Ån ut mot Biskopshagen som leder ut i Växjösjön är igenvuxen, ska det vara så? Svar: Kommunekolog Martin Unell tar med sig frågan. Vad är det för typ av omsorgsboende som kommer byggas på kvarteret Skärvet? Svar: Eva-Lotta Sandberg, affärsområdeschef på Humana äldreomsorg & LSS svarar att det nya omsorgsboendet på Skärvet kommer ha 72 lägenheter. Avsikten är att huset ska vara klart till sommaren Eva-Lotta informerar att huset är byggt med mycket god miljöprestanda. Borde inte en stad som Växjö ha plats för en riktig dansbana som kan ta mycket folk? Svar: Bo Frank svarar att det finns gott om lokaler i Växjö som kan ta mycket folk vid olika evenemang. Kan man införa billigare bussbiljetter för pensionärer? Svar: Bo Frank meddelar att detta inte är kommunens ansvarsområde, utan Region Kronoberg, men upplyser om att man kan åka på en och samma enkelbiljett i upp till två timmar. Hur ska ni säkerställa att det nya stadshuset blir attraktivt och ett hus som alla Växjöbor kan ta till sig? Svar: Per Schöldberg (C), ordförande i tävlingsjuryn för det nya stadshuset informerar om den arkitekttävling som pågår och meddelar att bland andra arkitekten Gert Wingårdh sitter med i juryn. Man kommer titta på många olika aspekter när man bedömer tävlingsdeltagarna, bland annat är det mycket viktigt att byggnaden är yteffektiv och man har höga miljökrav. Vidare poängterar Per vikten av att detta ska vara ett stadshus för invånarna i hela Växjö kommun, och inte bara för de som bor i själva staden. Vad gör polisen för att invånarna ska känna sig trygga i Växjö kvällstid? Svar: Kommunpolis Scott Goodwin säger att polisen arbetar så gott de kan med de resurser de har. Han berättar om något som kallas för medborgarlöften, som handlar om att polisen lyssnar på invånarna och för en dialog med dem, för att de på så vis ska kunna känna sig trygga och säkra. Syftet är ett effektivare brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete genom att man bygger förtroende och engagerar och involverar medborgare och lokalsamhällets aktörer. Scott meddelar att han upplever att samarbetet med Växjö kommun fungerar mycket bra och han är tacksam över att Växjö kommun är så engagerade i att det ska bli fler poliser i kommunen, och vågar driva frågan. Vad gör polisen åt folk som cyklar på trottoarer? Svar: Scott Goodwin meddelar att polisen planerar en informationskampanj riktad mot skolorna för att informera barn och ungdomar om vilka regler som gäller för cyklister. Avslutningsord av Åsa Karlsson Björkmarker (S)

5 Bokhultet med Södra Bergundasjön

6 Varför ändring av naturreservatet Bokhultet Värdehöjande åtgärder för att ersätta Bäckaslövs livsmiljöer Helhetssyn på Södra Bergundasjön med mål om sjörestaurering Miljöprogrammets mål om betesmark och friluftsliv på och kring sjöarna Fågelskydd Tjuvfiske 2-taktsmotorer (från 2021) Båtuppläggning Klagomål om okopplade hundar Att få blocka bär och blommor

7 Förslaget: 471 ha vatten 296 ha land 767 ha Befintligt: 125 ha vatten 210 ha land 335 ha

8

9 Ändring av naturreservatet Bokhultet HINDRAR DET STADENS UTVECKLING? Undantag i föreskrifterna eller åtgärder i skötselplanen för bl.a.: ledningar dagvattenanläggningar vattenkvalitetsförbättring bryggor för vattenkontakt, fiske och båtliv anordningar för friluftslivet

10 Frågor?

11 Tekniska förvaltningen

12 Tekniska förvaltningens ansvar Gator och vägar Park och Natur Trafik Stadsmiljö Avfall Vatten och avlopp Tekniska förvaltningen

13 Den regionala staden en kärna i en samverkande region Sjöarnas och parkernas stad där naturen ligger runt knuten En tätare och mer funktionsblandad stad där nästan alla persontransporter i staden sker till fots, med cykel eller kollektivt färdmedel En stad för alla som främjar trygghet, säkerhet och folkhälsa En flerkärning stad där centrum har kvar sin småskaliga charm Djärv arkitektur i kombination med respekt för de historiska vingslagen inv. ÖP - Mål

14 ÅVS Växjö stad Trafikplan Växjö Trafikplan Centrum Parkeringsstrategi Trafikutredningar

15 Dokument: Mål ÖP/Miljöprogram Strategier/Vägval Transportplan Trafikplan Växjö 2030 Kartbaserad Masterplan Parkeringsstrategi Trafikplan Centrum ÅVS Trafikverket Trafikplan Centrum

16 Parkeringsstrategi

17 Avgiftszoner

18 P-hus WTC

19 P-hus Fabriken

20 P-hus Fabriken

21 David Johansson, Växjö kommun

22 Växjö stationsområde Byggdes på 1870-talet för en stad med knappt invånare.

23 Nu bygger vi för framtiden. Ett område med handel, kontor, bostäder och en hållbar trafiklösning för en stad med invånare.

24 Mitt i stan! Stationsområdet

25 3 tydliga etapper (8,5 ha, m2 lokaler, 500 bostäder)

26 Bangården 2011

27 Bangården idag (gul linje)

28 Växjö stationsområde 2020! Södra

29 Drottninggatan

30 World Trade Center

31 Parkeringsgarage öppnades i juli

32

33 På väg, Linnea Jörpeland

34 Drottninggatan

35 Kvarteret Pilgrimen 2 54 hyresrätter på Södra stationsområdet

36

37 v

38

39 Växjö stationsområde 2020! NORRA

40 Norra angöringen

41

42 Tillfälliga lösningar

43 Kommunikation SMS Twitter, Facebook Nyhetsbrev Föreläsningar Speakers corner Kulturnatten Informationsplats Visionsbild och folder

44 Frågor?

45 Skärvet & Bäckaslöv

46 Sanering Utfördes under Metaller -kolväten

47 TK8 Etapp 1

48 Bild 3 TK8 Södra Järnvägsgatan är klar, cirkulationsplatsen klar i sin helhet under september, bullerskärmen börjar byggas i höst, projektering pågår för gc-passage under Söderleden i infanterigatans förlängning. Thorvaldsson Kristina;

49 TK2 TK3 TK4 TK5 TK6 TK7

50 Bild 4 TK2 Skanska särskilt boende för äldre xx platser färdigt 1/ Thorvaldsson Kristina; TK3 Hyresrätter Cartagena ca 50 lgh, inflytt december 2017 Thorvaldsson Kristina; TK4 Skanska etapp 1 brf oktober 2018 Thorvaldsson Kristina; TK5 Skanska etapp 2 brf oktober 2019 Thorvaldsson Kristina; TK6 Vöfab Saga platser 2017/2018 Thorvaldsson Kristina; TK7 Växjöbostäder vårdcentral färdig 1/ , lägenheterna lite senare Thorvaldsson Kristina;

51 TK1 TK9 TK10 Etapp 2 BÄCKASLÖV Innehåller ca 1200 bostäder, service, kontor och skolor Detaljplan klar under 2017

52 Bild 5 TK1 TK9 TK10 Detaljplan granskning december-januari, antagande innan sommaren. I samband med granskningen fattar länsstyrelsen beslut om tillstånd enligt MB. Thorvaldsson Kristina; En bölandad bebyggelse md ytor för verksamheter och handel, skola- och banromsorg, äldreomsorg, kvartersbebyggelse närmast järnvägen med service, kontor och bostäder, renodlad radhusbebyggelse. Genomgående parkstråk med lekplatser och spontanidrottsplatser. Thorvaldsson Kristina; Tekniska förvaltningens förrådsverksamhet flyttar i december 2016 till ny plats. Thorvaldsson Kristina;

53 Direktmöte Söder

54 Utbildningsförvaltningen i Växjö kommun Hållbar utbildning 1-20 år

55 Vår vision Barn och elever i vår verksamhet ges möjlighet att nå höga resultat för att kunna välja den utbildningsväg och den karriärväg de vill inför framtiden. De avslutar sin utbildning hos oss med stort självförtroende och djup insikt om vilka kunskaper, förmågor och kompetenser de utvecklat för att bidra till utvecklingen av vårt samhälle i entreprenöriell och demokratisk anda.

56 Vårt uppdrag Att ge Växjö kommuns barn och ungdomar möjligheter att utvecklas från nyfikna, kreativa ettåringar till kunniga och engagerade 20-åringar utrustade för ett vuxet liv, när det gäller fortsatta studier, yrkeslivet och i övriga samhället. Det är vårt uppdrag!

57 Helhetsperspektivet från 1 till 20 år ger: ökad måluppfyllelse för barn och elever i Växjö kommun, effektivare resursutnyttjande, minskat behov av kompensatoriska insatser tack vare systematiskt arbete med tidiga insatser.

58 Verksamhetsmål Barn och elever i våra verksamheter känner trygghet och trivsel. De får det stöd och den stimulans som krävs så att de kan utveckla sina förmågor så långt det är möjligt och så att deras kreativitet, engagemang, nyfikenhet förstärks och utvecklas.

59 Målgemenskap för att nå hög måluppfyllelse: inkluderande värdegrund och kunskapssyn där alla kan lyckas, trygg och trivsam arbetsmiljö, lärprocesser utifrån forskning och beprövad erfarenhet, kollegialt lärande i en professionell yrkeskår det goda ledarskapet på alla nivåer välutvecklat systematiskt kvalitetsarbete i tydlig styrkedja omvärldsbevakning

60

61

62

63

Information från Therese Graesen, lokalsamordnare utbildningsförvaltningen samt Eva Lindh, rektor/förskolechef för Tävelsås skola/förskola.

Information från Therese Graesen, lokalsamordnare utbildningsförvaltningen samt Eva Lindh, rektor/förskolechef för Tävelsås skola/förskola. VäxjöW kommun Europas grönaste stad Direktmöte i Tävelsås den 4 maj 2017 Anteckningar förda vid kommunstyrelsens direktmöte i Tävelsås den 4 maj i bygdegården. Ca 130 personer deltog på mötet utöver tjänstemän

Läs mer

Direktmöte Väster, 20 mars 2017

Direktmöte Väster, 20 mars 2017 Direktmöte Väster, 20 mars 2017 Minnesanteckningar förda vid Växjö kommuns direktmöte på Väster den 20 mars 2017 i Ulriksbergskyrkan. Ca 140 personer deltog på mötet utöver tjänstepersoner och förtroendevalda.

Läs mer

Minnesanteckningar från Direktmöte på Teleborg, 19 mars 2018

Minnesanteckningar från Direktmöte på Teleborg, 19 mars 2018 Minnesanteckningar från Direktmöte på Teleborg, 19 mars 2018 Minnesanteckningar förda vid Växjö kommuns direktmöte på Teleborg 19 mars 2018 i IKEAsalen, Linnéuniversitetet. Ca 120 personer deltog på mötet

Läs mer

Växjö kommun Förstudie avseende trafikfrågor och parkering

Växjö kommun Förstudie avseende trafikfrågor och parkering www.pwc.se Förstudie avseende trafikfrågor och parkering Pär Sturesson Certifierad kommunal revisor Förstudie avseende trafikfrågor och parkering Bakgrund utvecklas med en ökad befolkning och byggnation

Läs mer

VÄXJÖ STADS- OCH STATIONSHUS

VÄXJÖ STADS- OCH STATIONSHUS VÄXJÖ STADS- OCH STATIONSHUS VÄLKOMMEN TILL FRAMTIDENS VÄXJÖ! Centralt & tillgängligt stadshus med en unik möjlighet att kommunicera med sina invånare Cityhandeln gynnas av en välfungerande och modern

Läs mer

Projektet Väsby Entré/Stationsområdet Anne-Sophie Arbegard, projektledare Väsby Entré Kontoret för samhällsbyggnad. www.upplandsvasby.

Projektet Väsby Entré/Stationsområdet Anne-Sophie Arbegard, projektledare Väsby Entré Kontoret för samhällsbyggnad. www.upplandsvasby. Projektet Väsby Entré/Stationsområdet Anne-Sophie Arbegard, projektledare Väsby Entré Kontoret för samhällsbyggnad Upplands Väsby kommun Läge: Mellan Stockholm, Uppsala och Arlanda Airport i den snabbast

Läs mer

Mål % enheter mer hållbara transporter (Kollektivtrafik, cykel och gång) Minska biltrafiken till 630 mil/ person -65% CO2 per person 33

Mål % enheter mer hållbara transporter (Kollektivtrafik, cykel och gång) Minska biltrafiken till 630 mil/ person -65% CO2 per person 33 Mål 2020 + 9% enheter mer hållbara transporter (Kollektivtrafik, cykel och gång) Minska biltrafiken till 630 mil/ person -65% CO2 per person 33 strategier 52 åtgärder 5 strategiområden (Hållbar fordonstrafik,

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Växjös gröna och blå värden. - en motor för stadens utveckling

Växjös gröna och blå värden. - en motor för stadens utveckling Växjös gröna och blå värden - en motor för stadens utveckling Målbilder 1. Den regionala staden 4. En trygg, säker, hälsosam stad 2. Sjöarnas och parkernas stad 5. En flerkärnig stad. 3. En tätare, funktionsblandad

Läs mer

LÄKEROLTOMTEN - TRAFIKALSTRING

LÄKEROLTOMTEN - TRAFIKALSTRING PM LÄKEROLTOMTEN - TRAFIKALSTRING 2016-12-02 1 UTGÅNGSPUNKTER På gamla Läkeroltomten i Gävle planeras det att byggas bostäder, kontor, förskola och annan typ av service. Tillsammans med fastigheten på

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Inbjudan till MARKANVISNING. KV. SKÄRVET, västra delen VÄXJÖ STAD

Inbjudan till MARKANVISNING. KV. SKÄRVET, västra delen VÄXJÖ STAD Inbjudan till MARKANVISNING KV. SKÄRVET, västra delen VÄXJÖ STAD INNEHÅLL BAKGRUND 3 MÅLSÄTTNING FÖR OMRÅDETS INNEHÅLL 5 GESTALTNINGSPRINCIPER 6 FÖRUTSÄTTNINGAR 6 MARKANVISNING 7 KONTAKT 9 BAKGRUND Bäckaslöv

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Ett viktigt steg mot en större stad Följ med på resan! Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor! I en modern

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28 RESECENTRUM 2.0 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER NYA MÖJLIGHETER SKISSEN VILL VISA PÅ MÖJLIGHETER SOM EN JÄRNVÄG I TUNNEL SKULLE GE. Några möjligheter som borde

Läs mer

Skärhamns Samhällsförening

Skärhamns Samhällsförening Skärhamns Samhällsförening Prepared: Magnus Gustavsson Anna Karlsson Anders Sundling Marianne Sundling Berndt Axelsson Susanne Axelsson Date: 2014-11-15 Agenda Introduktion Bakgrund Samhällsförening Vision

Läs mer

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Josephine Nellerup Planeringsarkitekt FRP/MSA PLANCHEF Stadsbyggnadskontoret Josephine.nellerup@malmo.se PRIOTERADE INRIKTNINGAR Regional motor för

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Workshop Norra Tyresö Centrum

Workshop Norra Tyresö Centrum 8 1 2 1 3 1 0 2 Workshop ställning Samman Workshop Norra Tyresö Centrum Workshopen genomfördes den 18 december 2013 i Tyresö centrum. Frågan som ställdes i inbjudan till de femtiontal exploatörer och berörda

Läs mer

Direktmöte Östra Lugnet, 25 september 2017

Direktmöte Östra Lugnet, 25 september 2017 Direktmöte Östra Lugnet, 25 september 2017 Minnesanteckningar förda vid Växjö kommuns direktmöte på Östra Lugnet den 25 september 2017 på Östra Lugnets skola. Ca 60 personer deltog på mötet utöver tjänstepersoner

Läs mer

På väg med väg- och trafikenheten

På väg med väg- och trafikenheten På väg med väg- och trafikenheten Vad är viktigast? Felanmälan Prioriteringar enligt gällande trafikplan från 2010 Era behov av information Vilka arbeten pågår och vad händer de närmaste åren Transportstrategi

Läs mer

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll Bilaga 1; Bakgrund Innehåll KOMMUNEN... 2 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 2 ÖRESUND SOM CYKELREGION... 3 CENTRALORTEN... 4 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 4 BRISTER... 5 MARKNADSFÖRING... 6 HISTORISKT ARV... 6 UNDERSÖKNINGAR...

Läs mer

Protokoll PTA IES - Säker skolväg Extrainkallat möte utanför ordinarie styrelsemöte

Protokoll PTA IES - Säker skolväg Extrainkallat möte utanför ordinarie styrelsemöte Protokoll PTA IES - Säker skolväg Extrainkallat möte utanför ordinarie styrelsemöte Datum: 2018-04-18 Tid: 16.00-17.00 Plats: Konferensrum, IES Halmstad Närvarande från styrelsen: Åsa Andraey och Marie

Läs mer

Protokoll Trafikgrupp Skärgårdsskolan/Sandviksskolan

Protokoll Trafikgrupp Skärgårdsskolan/Sandviksskolan Protokoll Trafikgrupp Skärgårdsskolan/Sandviksskolan 2016-09-19 Klockan 15.30 17.00 Kommunkontoret Holmsund Närvarande: Mari Larsson förskolechef, Inger Engström gator och parker, Christopher Granberg

Läs mer

Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan

Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan UPPDRAG Trafikutredning Södermalmsskolan - Workshop UPPDRAGSNUMMER 2334190000 UPPDRAGSLEDARE Sofia Wedin UPPRÄTTAD AV Sofia Wedin DATUM Workshop om trafiken vid Södermalmsskolan 2015-06-23-14 S w e co

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Trygg i trafiken. Rapport från dialogmöte den 6:e september 2015

Trygg i trafiken. Rapport från dialogmöte den 6:e september 2015 Trygg i trafiken Rapport från dialogmöte den 6:e september 2015 Tr ygg i tra fiken? V i vi ll ve ta va d d u so m b o r i N o rr vi k tr a fi k m il jö e n ty c k e r o m n i d it t o m rå d e. 2/8 Innehåll

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre!

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre! Styrelsens förslag till Valprogram Växjö kan bättre! Vi tycker att Växjö är en bra kommun att leva i. Många vill bo och verka här och det välkomnar vi. Men mycket i Växjö går åt fel håll. Klyftorna mellan

Läs mer

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Stöd till de kommunala planerarna med fokus på förebyggande klimatarbete Ta fram verktyg som kan användas i planeringen

Läs mer

Det blir viktigt när det är på riktigt! Nio steg? Växel: Mobil: Lidingö

Det blir viktigt när det är på riktigt! Nio steg? Växel: Mobil: Lidingö Det blir viktigt när det är på riktigt! Nio steg? thomas.larsson@trafikverket.se Lidingö 2014-10-15 Växel: 0771-921 921 Mobil: 0705-175 221 2 2014-10-30 Skolan ett utredningsinstitut i och för kommunen

Läs mer

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg.

Rävåsskolan. www.karlskoga.se. 16 GC-väg är en förkortning för gång- och cykelväg. Rävåsskolan Karlskoga kommun har genomfört trafikmätningar vid Rävåsskolan som visat en årsvardagsdygnstrafik (Åvadt) på 2500. Trafikvolymerna består till största delen av lätta fordon, andelen tung trafik

Läs mer

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP)

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Informationsmöte 2014-01-30 Kvällens upplägg Välkomna! Mats Eriksson, planchef, Vallentuna kommun Vallentuna i regionen Lisette Calleberg,

Läs mer

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande

Planprogram för Stationsområdet. Yttrande Planprogram för Stationsområdet Yttrande Inledning Stationsområdet är ett av Ängelholms kommuns viktigaste utvecklingsprojekt. I centrala Ängelholm med närhet till såväl stadens utbud och service som stationen

Läs mer

Dialogforum i Alby- om en stadsbyggnadsidé för Alby, Botkyrkas översiktsplan och förslag på detaljplan för kv. Rotemannen. Måndag 30 maj kl

Dialogforum i Alby- om en stadsbyggnadsidé för Alby, Botkyrkas översiktsplan och förslag på detaljplan för kv. Rotemannen. Måndag 30 maj kl MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Alby- om en stadsbyggnadsidé för Alby, Botkyrkas översiktsplan och förslag på detaljplan för kv. Rotemannen. Dag och tid Måndag 30 maj

Läs mer

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-07 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för ICA Storgatan Svedala 15:11, Svedala tätort, Svedala kommun Bom Dnr.12.063 Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.18.00-20.00, 2012-11-06

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE FÖR

GRANSKNINGSUTLÅTANDE FÖR GRANSKNINGSUTLÅTANDE FÖR, Skåne län DNR SBN 2016/532 Upprättad 2018-02-14 Hur granskningen har bedrivits Förslag till detaljplan för del av Stiby 1:110 m fl (Gärsnäs station),, Skåne län har varit föremål

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg.

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. 180710 Göteborgs Stad Sammanfattning Planområdet ligger inom zon A för

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Detaljplan för del av Stiby 1:110 m fl (Gärsnäs station), Simrishamns kommun, Skåne län

GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Detaljplan för del av Stiby 1:110 m fl (Gärsnäs station), Simrishamns kommun, Skåne län GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR för del av Stiby 1:110 m fl (Gärsnäs station),, Skåne län DNR SBN 2016/532 Upprättad 2018-10-26 Hur granskningen har bedrivits Förslag till detaljplan för del av Stiby 1:110

Läs mer

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda Sektorn för administrativt stöd Emelie Ivarson Kommunstyrelsen Datum 2016-12-07 2015KS360 006 Dnr Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Resultat medborgardialog Fördjupning av Översiktsplan Frövi

Resultat medborgardialog Fördjupning av Översiktsplan Frövi Resultat medborgardialog 2015 2016 Fördjupning av Översiktsplan Frövi Målgrupper och metoder Förskolan Åsen femårsgrupp har utforskat sitt närområde med hjälp av kartor och gåturer, lämnat förslag till

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

Dialogmöte Exercisheden

Dialogmöte Exercisheden Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte #1 med allmänheten (21 januari 2017) Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat Vad

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern

Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern Kontoret för samhällsbyggnad 2014-08-15 Mats Jakobsson 08-590 970 96 Dnr Fax 08-590 733 37 mats.jakobsson@upplandsvasby.se Frågor och svar kring trafiklösningar inom Fyrklövern 1. Varför behövs två nya

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling. Detaljplan för att upphäva del av detaljplan för DEL AV NÖBBELE 7:2 (Vandalorum) i Värnamo stad

PLANBESKRIVNING. Samrådshandling. Detaljplan för att upphäva del av detaljplan för DEL AV NÖBBELE 7:2 (Vandalorum) i Värnamo stad Samrådshandling Detaljplan för att upphäva del av detaljplan för DEL AV NÖBBELE 7:2 (Vandalorum) i Värnamo stad Dnr 15.2015.211 Antagen 20xx.xx.xx Laga kraft 20xx.xx.xx PLANBESKRIVNING VID UPPHÄVANDE Med

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Är du man eller kvinna? Man 26 46,4 Kvinna 30 53,6 Din ålder? 30 år eller yngre 1 1,8 31 50 18 32,1 51 65 23 41,1 66 år eller äldre 14 25 Vilka av följande möjligheter

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

trafikplan vid arrangemang

trafikplan vid arrangemang trafikplan vid arrangemang karlstads kommun Trafikplanering vid arrangemang Varför är det viktigt att ha en plan för trafiken? Transport- och trafikplaneringen är viktig vid större arrangemang dels för

Läs mer

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling 1 [5] Referens Alexander Szögi Tullinge dialogforum Rikstens utveckling Dag och tid Måndag 19 september kl. 18.30 Plats Närvarande Ej närvarande Rikstenskolans matsal Hans Richardsson (S) Embla Kolenda

Läs mer

Faktorernas resultat redovisas som betygsindex vilka kan variera mellan 0 och 100.

Faktorernas resultat redovisas som betygsindex vilka kan variera mellan 0 och 100. SCB:s Medborgarundersökning Våren 2015 SCB:s medborgarundersökning våren 2015 Eda kommun har deltagit i Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning under våren 2015. Ett urval på 600 personer

Läs mer

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING. En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING.  En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING Dnr: 2011-1536 2016-04-01 Åtgärder Centrala stan En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan www.skelleftea.se/centralastan Skellefteå kommun 931 85 Skellefteå 0910-73

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem FRITIDSHEM -DEN LÄRANDE LEKEN Måldokument för fritidshem i Varbergs kommun Arbetsgrupp Madelene Eriksson, fritidspedagog Eva-Lotta Bjärne, fritidspedagog Lovisa Sandberg Ronan, utredare Mikael Sili, rektor

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie. Västra infarten Nyköping - Bilaga 1 Ej vidare hanterade åtgärder. Ärendenummer: TRV 2018/22953

Åtgärdsvalsstudie. Västra infarten Nyköping - Bilaga 1 Ej vidare hanterade åtgärder. Ärendenummer: TRV 2018/22953 Åtgärdsvalsstudie Västra infarten Nyköping - Bilaga 1 Ej vidare hanterade åtgärder Ärendenummer: TRV 2018/22953 2 (5) 1 Bortvalda åtgärder Denna bilaga till rapport Åtgärdsvalsstudie Västra infarten Nyköping

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Emmaboda. Centrum och norra järnvägsområdet. Punkthus på gamla taxitorget. Ny järnvägspassage. Tunneln görs kortare. Nya bostäder

Emmaboda. Centrum och norra järnvägsområdet. Punkthus på gamla taxitorget. Ny järnvägspassage. Tunneln görs kortare. Nya bostäder EMMABODA 59 Emmaboda 1 Centrum och norra järnvägsområdet 2 Punkthus på gamla taxitorget 12 3 4 Ny järnvägspassage Tunneln görs kortare 5 Nya bostäder 11 13 6 Silos ges ett spännande uttryck 9 10 7 Södra

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård.

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård. MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013 Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40 Plats Västerlanda bygdegård Moderator Maria Wramsten Willmar Medverkande från kommunen Antal besökare

Läs mer

Från kommunen: Jonas Sundström, Rasmus Möller, Bengt-Göran Nilsson, Monika Andersson Från Vinninga: 47 personer

Från kommunen: Jonas Sundström, Rasmus Möller, Bengt-Göran Nilsson, Monika Andersson Från Vinninga: 47 personer Mötesanteckningar: Vinningarådet Tid och plats Deltagare 2019-06-18 Vinninga Från kommunen: Jonas Sundström, Rasmus Möller, Bengt-Göran Nilsson, Monika Andersson Från Vinninga: 47 personer Välkomna Ordförande

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Angöring till Skogsgläntans förskola

Angöring till Skogsgläntans förskola Angöring till Skogsgläntans förskola Datum: 2011-11-21 Sidan 1 av 7 Angöring till Skogsgläntans förskola HANDLÄGGARE: DATUM: Viktors Zilinskis 2011-11-21 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR): Per Francke / 2011-11-01

Läs mer

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla.

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. De öppna ytorna söder om Bränningeleden omvandlas till en helt ny stadsdel i Habo. Visionen

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Anteckningar från trygghetsvandring på Söder

Anteckningar från trygghetsvandring på Söder Kommunstyrelsen Datum 1 (6) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Eva Carlsson, 016-710 20 87 Anteckningar från trygghetsvandring på Söder Närvarande: Jim Eriksson gatu/park nad, Olle Fischer hyresgästföreningen,

Läs mer

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2

Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende Granskningsutlåtande 2 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 FÖR Ändring av Stadsplan för Gärsnäs stationssamhälle avseende, Skåne län DNR SBN 2018/567 Upprättad 2018-10-26 Hur granskning 2 har bedrivits Förslag till Ändring av Stadsplan för

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Sammanställning av genomförda eller pågående åtgärder

Sammanställning av genomförda eller pågående åtgärder 1 (7) Sammanställning av genomförda eller pågående åtgärder Plats Problem 1. Generellt Fastighetsägare sköter inte sina uppgifter tillexempel klipper ner sina häckar till rätt längd, blir svårt att se

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

8 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Mjölkudden. Skutviken. Östermalm. Gültzauudden Norra Hamn. Malmudden.

8 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Mjölkudden. Skutviken. Östermalm. Gültzauudden Norra Hamn. Malmudden. Mjölkudden Skutviken Östermalm Gammelstadsv Gültzauudden Norra Hamn Kungsgatan Repslagargatan Storgatan Rådstugatan Residensg Sandviksgatan Malmudden Södra Hamn Bergnäset 8 Så här vill vi utveckla våra

Läs mer

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal Forsåker En ny central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö Socialdemokraterna i Mölndal Inledning Mölndals stad köpte 2009 området där det gamla pappersbruket Papyrus låg. Idag benämns området Forsåkersområdet.

Läs mer

Version 1.0. Medborgarundersökning 2014

Version 1.0. Medborgarundersökning 2014 Version 1.0 Medborgarundersökning 2014 Medborgarna om 1. Kommunen som en plats att bo och leva i Nöjd Region Index (NRI) 2. Kommunens verksamheter Nöjd Medborgar Index (NMI) 3. Inflytande i kommunen Nöjd

Läs mer

Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i

Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i Umeå kommun? Lägg ner kollektivtrafiken 7 Öka kollektivtrafiken Bygg bort cykelvägarna 5 Gör det enkelt att cykla Öppna gamla

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Så skapar vi en attraktiv cykelstad

Så skapar vi en attraktiv cykelstad Så skapar vi en attraktiv cykelstad Cykelprogram för en nära storstad 2015-2025 Malin Månsson, trafikkontoret Göteborg 2035 150 0000 Fler invånare 70 000 80 000 nya bostäder 80 000 nya arbetstillfällen

Läs mer

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5)

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Projektbeställare Projektledare David Lanthén Amanda Docherty Datum 2016-06-01 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0215 Innehållsförteckning

Läs mer

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED

TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING PÅ TRANDARED VÅREN 2014 BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET (BRÅ) STADSDEL ÖSTER TRYGGHETSVANDRINGAR - SDF ÖSTER För att klara Borås Stads prioritering gällande säkerhet och trygghet

Läs mer

Planförfarandet sker enligt nya plan- och bygglagen, PBL (2010:900). UTSTÄLLNING LAGA KRAFT

Planförfarandet sker enligt nya plan- och bygglagen, PBL (2010:900). UTSTÄLLNING LAGA KRAFT STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2013-01-18 Annika Colbengtson DNR SMN-0878/2012 PROGRAMHANDLING Detaljplan för kvarteret STOCKMAKAREN 1 och del av SUNDBYBERG 2:26, tillbyggnad av kontorsbyggnad,

Läs mer

Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011

Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011 Parkerings- och Trafikutredning Gällerstagränd, Hagsätra November 2011 På uppdrag av Exploateringskontoret Stockholms Stad har genomförts en parkerings- och trafikutredning för Gällerstagränd i Hagsätra.

Läs mer

Byastämma för Åhus och Yngsjö på Åhus Seaside

Byastämma för Åhus och Yngsjö på Åhus Seaside MINNESANTECKNINGAR 1 (5) 2017-11-18 Fredrik Lager Byastämma för Åhus och Yngsjö på Åhus Seaside 2017-11-18 Närvarande: Politiker: Pierre Månsson, Anders Tell, Peter Johansson och Niclas Nilsson Tjänstemän:

Läs mer

Framtidens Hemfosa - kort sammanfattning från seminarium med workshop för intressenter, onsdagen 8 maj 2019.

Framtidens Hemfosa - kort sammanfattning från seminarium med workshop för intressenter, onsdagen 8 maj 2019. Framtidens Hemfosa - kort sammanfattning från seminarium med workshop för intressenter, onsdagen 8 maj 2019. Programmet Moderator: Sophia Granswed Baat Inspirationstalare: Diana Uppman Kommunstyrelsens

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Nyhetsbrev Drottningplan Nr. 4

Nyhetsbrev Drottningplan Nr. 4 Det här är ett nyhetsbrev från Motala kommun, skickat den 9 oktober 2015. Nyhetsbrev Drottningplan Nr. 4 Drottningplan är återigen öppet! Vi har lämnat tre veckor av helt avstängd trafik bakom oss. I veckan

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer