Projekt Biokanal - slutrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Biokanal - slutrapport"

Transkript

1 Projekt Biokanal - slutrapport Stina Gustafsson, Olle Calles, Martin Österling och Lea Schneider, Karlstads universitet Jostein Skurdal, NINA, Lillehammer Paolo Vezza & Claudio Comoglio, Politecnico di torino Bakgrund Utbyggnaden av den moderna vattenkraftsindustrin ökade i omfattning under tidigt 1900-tal och sedan dess har en stor andel av våra vattendrag förändrats radikalt, vilket har försämrat villkoren för många djur och växter (Kroes et al., 2006). Ett exempel på dessa förändringar är att många vattenlevande organismer inte längre kan förflytta sig fritt inom vattendragen och till angränsande sjöar och hav. Dessa förflyttningar, eller vandringar, är mycket viktiga för många vattenlevande djur, speciellt de vars livscykel kräver att de kan röra sig fritt mellan sötvatten och hav (s.k. diadroma arter;(lucas and Baras, 2001, Myers, 1949). Ett sätt att mildra vattenkraftens negativa effekter på djur och natur är att återetablera vattendragets funktion som spridningskorridor genom att bygga fiskvägar vid vandringshinder (Cowx and Welcomme, 1998, Jungwirth, 1996, Kroes et al., 2006). Det finns en rad olika tekniska lösningar för fiskvägar, vilka vanligen är byggda i trä eller betong och nästan uteslutande har anpassats till att underlätta uppströmspassage för de kommersiellt intressanta laxfiskarna. Dessa fiskarter är i jämförelse med många andra arter mycket duktiga på att simma uppför strida strömmar och hoppa uppför höga fall (Degerman, 2008). Det innebär att fiskvägar som byggs för att passa dessa arter ofta är för krävande för att passa de arter som inte är starka simmare (Baras et al., 1994, Larinier, 2001, Lucas et al., 1999, Schmutz et al., 1998). De senaste decennierna har man dock i högre grad insett vikten av att konstruera passager som är lämpliga för alla fiskarter och vattenlevande organismer i olika livsstadier (Eberstaller et al., 1998). Ett exempel på en sådan faunapassage (Eng. Faunal passageway) är de naturlika fiskvägarna. Dessa började byggas under 1980-talet i bl.a. Frankrike, Österrike och Danmark (Aarestrup et al., 2003, Jungwirth, 1996, Schmutz et al., 1998) och under 1990-talet i Sverige (Hebrand, 1996; Hebrand, 1998). Dessa fiskvägar byggs efter principen att man efterliknar ett naturligt vattendrag, vanligen ett biflöde, med avseende på bottensubstrat, vattenrörelser, fårans lopp och lutning (Eberstaller et al., 1998). Genom sin likhet med naturliga vattendrag har naturlika fiskvägar inte bara potential att underlätta passage utan kan även fungera som habitat för olika organismer som finns i systemet (Pander et al., 2011). Detta innebär att de därigenom kan agera som rehabiliteringsåtgärder i områden där longitudinell konnektivitet och viktiga habitat har gått förlorade.

2 Biokanalens utformning Under 2009 byggdes en ny kraftstation vid Eldforsens vattenkraftanläggning i närheten av byn Eldforsen i Dalarna (Figur 1). I samband med byggnationen av den nya kraftstationen höjdes även vattennivån i kraftverksdammen med 2,33 meter, vilket påverkade ett stort område av älven. Dammen fungerade inte bara som ett vandringshinder, utan uppdämningen gjorde även att habitat för flera arter, bland annat den hotade flodpärlmusslan (Margaritifera margaritifera) förstördes. För att mildra de negativa effekterna av de nya konstruktionerna skapades en 500 meter lång naturlik fiskväg med habitatkompensationsegenskaper. Hypotesen att habitatets heterogenitet är positivt korrelerad till den biologiska mångfalden är en viktig idé inom ekologin (Ricklefs and Schluter, 1993). Applicerad på naturlika fiskvägar innebär den att en naturlik fiskväg med en mer varierad habitatsammansättning bör rymma fler arter med olika habitatkriterier och därmed fungera som en kompensationsåtgärd med mervärde. Denna konstruktion har fått benämningen biokanalen, där namnet är tänkt att illustrera att det övergripande målet med åtgärden är att kompensera för den biodiversitetsförlust som ofta blir resultatet i reglerade vattendrag. För att kompensera för de habitat som gått förlorade skapades därför fyra olika habitattyper i biokanalen: 1) Pooler, med låg vattenhastighet och grus på botten. Dessa skapades för att kompensera för förlorade habitat för flodpärlmussla och lekområden för öring (Salmo trutta). 2) Svämplan, med slingrande kanaler och grunda dammar 3) och områden där kanalen har delats in i smala kanaler med öarna mellan (s.k. öhabitat). Dessa två habitattyper skapades för att tillgodose unga individer av öring. 4) Strömsträckor med hög vattenhastighet, motsvarande en konventionell naturlik fiskväg, vilka fungerar som habitat för strömlevande arter i allmänhet. Varje habitattyp är 18 meter lång och finns representerad tre gånger i biokanalen. För att göra det möjligt att undersöka effekten av de olika habitattyperna så är de åtskiljda med hjälp av 18 meter långa strömsträckor (s.k. buffertzoner).

3 Figur 1) Biokanalens lokalisering och dess oilka habitattyper. Utvärdering av biokanalen För att ta reda på hur lik biokanalen var en naturlig bäck valdes sex bäckar ut som referenser med vilka biokanalen kunde jämföras. Dessa bäckar liknade biokanalen till storlek och låg inom en radie av 20 km från biokanalen. I varje referensbäck valdes en pool och ett strömområde ut i vilka provtagningarna skedde. Precis som habitattyperna i biokanalen så var dessa pool- och strömhabitat 18 meter långa. Material & Metoder Biokanalens fysiska och kemiska egenskaper Vattenhastighet, vilket mättes med en elektromagnetisk flödesmätare av modell 801 (Valeport Ltd, England) (Figur 2 a), och vattendjup mättes vid sex punkter i varje habitatenhet (dvs. i varje pool, svämplan, öhabitat och strömsträcka i biokanalen och varje pool och strömsträcka i referensbäckarna). Bottensubstratet studerades med en visuell

4 uppskattning av substratets sammansättning inom en metallram (0,64 m2) (Figur 2 b) och genom mätningar av den strukturella heterogeniteten med hjälp av en heterogeneitetsmätare (Figur 2 c). Konduktivitet, ph och syre mättes i friflytande vatten med hjälp av en multimeter HQ40D (HACH LANGE AB, Sverige). a) b) c) Figur 2) Utrustning för provtagning. a) Elektromagnetisk flödesmätare, b) metallram för visuell uppskattning av substratets sammansättning, c) heterogeneitetsmätare. Fisksamhälle För att studera vilken effekt biokanalen haft på konnektiviteten I vattendraget ville vi undersöka migrationen av olika fiskarter genom fiskvägen. De fiskar som studerades infångades genom elfisken, genomförda under 2010, 2011 och De olika habitatenheterna i biokanalen elfiskades tre gånger per år under 2010 och 2011 (vår, sommar och höst) och två gånger under 2012 (vår och höst). Referensbäckarna elfiskades två gånger per år (vår och höst) under 2010 och All fisk som fångades mättes och vägdes (fisk <50 mm av samma art vägdes samman för varje habitatenhet under 2011). Fisk av tillräcklig storlek märktes med interna PIT-tags, vilkas tyngd aldrig översteg rekommendationerna på 5-6% av den totala fiskmassan (Adams 1998). PIT-taggen består av en liten glaskapsel med ett mikrochip som avger en specifik kod när den aktiveras av en scanner eller en antenn. I biokanalen placerades två PIT-tag antenner ut i juli 2011, en i den nedre delen av biokanalen och en i den övre delen, vilket skulle göra det möjligt att registrera om någon märkt fisk hade lämnat, återkommit eller migrerat genom kanalen.

5 Bottenfauna För att studera kolonisationen av bottenfauna i biokanalen samlades bottenfaunaprover in med hjälp av en 0,04 m 2 surberprovtagare med 500 μm maskstorlek. Proverna togs från sex slumpvis utvalda punkter inom varje habitatenhet i biokanalen och från varje pool och strömsträcka i referensbäckarna. Proverna konserverades direkt i 70 % alkohol, varefter fyra prover av de sex insamlade slumpmässigt valdes ut för fortsatt analys. Alla individer identifierades till familjenivå, med undantag för Nematoda, som identifierades till ordning. Prover som samlats i under september 2011 identifierades till den taxonomiska nivå som behövdes för att bestämma vilken funktionell grupp (FG) de olika individerna tillhörde (ordning, familj, underfamilj eller släkte). Eftersom ett flertal taxa är generalister (Mihuc, 1997) användes en lista, där varje individ tilldelades 10 poäng fördelade bland de olika funktionella grupperna, när klassificeringen skedde. Klassificeringarna var huvudsakligen baserade på information i Fauna Aquatica Austriaca (Moog, 2002). Förhållandet mellan de olika FG användes även för att uppskatta några av ekosystemets egenskaper, till exempel ifall systemet är autotroft eller heterotroft, dvs. om den viktigaste energikällan är kol som skapats i vattendraget (till exempel från algtillväxt) eller ifall det kommer från kol utifrån (från till exempel nedfallna löv). Ytterligare information som kan härleds från dessa förhållanden är ifall tillgången av suspenderat kol är tillräcklig för att förse filtrerare med mat och ifall tillgången av stabila substrat är tillräcklig för att skrapare och filtrerare ska klara sig (Merritt et al., 1996). Kolonisation av strandzonen Strandzonen längs biokanalen inventerades i juli 2010 och juli 2011, och strandzonen längs referensbäckarna inventerades i juli Längs varje habitatenhet i biokanalen och varje pool och strömsträcka i referensbäckarna placerades sex 1 m² rutor parallellt med vattnet. Inom varje 1 m² ruta noterades procenten växttäcke av befintliga arter. Resultat och diskussion Biokanalens fysiska och kemiska egenskaper De fysikaliska och kemiska mätningarna i biokanalen och referensbäckarna visade att biokanalen var ganska lik referensbäckarna. Eftersom de tillhör samma avrinningsområde visade de kemiska mätningarna få signifikanta skillnader. När det gäller de fysiska egenskaperna var biokanalen i allmänhet djupare, med högre vattenhastighet än referensbäckarna, men skillnaden var inte signifikant. Den mest framträdande skillnaden mellan biokanalen och referensbäckarna återfanns hos bottensubstratets egenskaper. Substratet i biokanalen hade en större genomsnittlig storlek (p <0,001) jämfört med referensbäckarna. Bottnen i biokanalen var också mer ojämn (signifikant högre substratheterogenitet p <0,01) samt mer monoton (signifikant lägre substratdiversitet p

6 <0,01). Det fanns även fysiska skillnader mellan de olika habitattyperna inom biokanalen. Poolerna var djupare än alla andra habitattyper, medan öhabitaten och strömsträckorna var de habitat som hade den högsta vattenhastigheten. Svämplanshabitaten med sin höga substratdiversitet var den habitattyp i biokanalen som liknade habitaten i de naturliga bäckarna mest (Figur 3). Figur 3) Principialkomponentanalys (PCA) för fyra fysiska egenskaper i de olika habitattyperna i biokanalen (svarta cirklar) och referensbäckarna (tomma cirklar). Den första axeln förklarar 51,3 % av variansen och den andra axeln förklarar 34 %. Vektorerna pekar i riktning mot ett ökande värde och vektorernas längd indikerar styrkan av förhållandet. Fisksamhälle Totalt fångades 4730 fiskar av 11 arter under studien. I biokanalen fångades fisk av 10 olika arter (Tabell 1), vilket utgör 83 % av den totala artrikedomen som fångats under studien (N= 12). De två arter som fångats i referensbäckarna, men inte i biokanalen var benlöja (Alburnus alburnus) och öring. Det är dock fortfarande osäkert i vilken utsträckning biokanalen kan agera som habitat och passage för de fiskarter som finns i Västerdalälven. Eftersom de flesta referensbäckarna är små och medelstora skogsbäckar, saknar de eventuellt en del av de arter som finns i den större älven och antalet fiskarter i området kan därför ha underskattas. Totalt fångades 1881 fiskar i biokanalen och 11 av dessa bedömdes vara av tillräcklig storlek

7 för att märkas. Fiskfaunan i biokanalen dominerades av ett fåtal opportunistiska arter och den vanligaste arten som fångades i biokanalen under 2010 och under första två elfiskena 2011 var elritsan (Phoxinus phoxinus) (totalt N = 1760). Under hösten det andra året var dock lake (Lota lota) den vanligaste arten (totalt N = 88). I referensbäckarna fångades 2849 fiskar av 9 arter (Tabell 2). Av dessa märktes 28 fiskar, varav en återfångades. Tyvärr gjorde det låga antalet återfångster (N=1) det omöjligt att jämföra fiskarnas tillväxt i biokanalen och referensbäckarna och det låga antalet märkt fisk i biokanalen gör det också svårt att dra några slutsatser angående fiskmigrationen genom kanalen. Tabell 1) Fångster under elfisket i biokanalen Tabell 2) Fångster under elfisket i referensbäckarna

8 Bottenfauna Familjediversitet Under hela studietiden identifierades totalt bottenlevande organismer, tillhörande 55 familjer, varav 37 hittades i biokanalen och 54 i referensbäckarna (Tabell 3). Tabell 3) De olika familjerna av bottenfauna som hittats under studien. Förkortningar; Ref: Referensbäckar, Bio: Biokanal, S: strömsträckor, P: Pooler, Ö: Öhabitat och Sv: Svämplanshabitat Ordning/Klass Familj Ref Bio Ordning/Klass Familj Ref Bio Bivalvia Sphaeriidae p s Pulmonata p Coleoptera Dryopidae p s Valvatidae p Dytiscidae s S Ö P Sv Megaloptera Sialidae p Elmidae p s Ö P Odonata Aeshnidae p Gyrinidae p s Ö Calopterygidae p Hydrophilidae s Cordulegastridae p s Sv Clitellata Lumbriculidae p s Ö Sv Corduliidae p Naididae p s S Ö P Sv Gomphidae p s Tubificidae p s B P F Platycnemididae p Diptera Athericidae p s Plecoptera Nemouridae p s S Ö P Sv Ceratopogonidae p s S Ö P Sv Perlodidae p s Ö P Sv Chironomidae p s S Ö P Sv Taeniopterygidae p s S Ö Sv Empididae p s Ö P Sv Trichoptera Glossosomatidae p s Sv Limoniidae p s S Ö P Sv Goeridae p s Muscidae P Sv Hydropsychidae p s S Ö P Sv Pediciidae p s P Hydroptilidae p s S Ö P Sv Simuliidae p s S Ö P Sv Lepidostomatidae p s Ö P Sv Tabanidae p s Ö P Sv Leptoceridae p s S Ö P Sv Tipulidae P Sv Molannidae p Ephemeroptera Baetidae p s S Ö P Sv Philopotamidae s Caenidae s S P Sv Leuctridae p s Sv Ephemerellidae p s S Ö P Sv Limnephilidae p s Sv Ephemeridae p s P Polycentropodidae p s S Ö P Sv Heptageniidae p s S Ö P Sv Psychomyiidae p s S Ö P Sv Leptophlebiidae p s Ö P Sv Rhyacophilidae p s S Ö P Sv Siphlonuridae p s P Sericostomatidae p s Gastropoda Lymnaeidae p Annan Nematoda p s S Ö P Sv Planorbidae p s Totalt 54 37

9 De olika habitattyperna i biokanalen skilde sig åt gällande den taxonomiska sammansättningen av bottenfauna. Det lägsta antalet familjer av bottenfauna i biokanalen återfanns i strömsträckorna, vilka skapats för att efterlikna den normalt homogena utformningen av en konventionell naturlik fiskväg. Det högsta antalet familjer hittades i de mest heterogena habitattyperna i biokanalen, dvs. pool- och svämplanshabitaten, vid alla provtagningstillfällen, med undantag för den första provtagningen i juni 2010 (Figur 4). Det totala antalet familjer av bottenfauna som hittats i de olika habitattyperna uppgick till 32 i svämplanshabitaten, 29 i poolhabitaten, 28 i öhabitaten och 20 i strömhabitaten. Figur 4. Antalet familjer av bottenfauna som hittats I de olika habitattyperna I biokanalen under de olika provtagningstillfällena. Resultaten från studien av den taxonomiska sammansättningen i de olika habitattyperna i biokanalen tyder på att biokanalen med sin heterogena habitatstruktur har potential att innehålla en högre biologisk mångfald än en konventionell naturlik fiskväg. Det faktum att det lägsta antalet familjer fanns i de mest homogena habitaten, dvs. strömsträckorna, vilka utformats för att likna en vanlig naturlik fiskväg, medan det högsta antalet familjer fanns i de mest heterogena habitattyperna, dvs. pool- och svämplanshabitaten, ger ytterligare stöd åt hypotesen att den biologiska mångfalden i biokanalen är högre än den förmodligen skulle ha varit om det istället hade utformats som en konventionell naturlik fiskväg. Jämförelser av den taxonomiska sammansättningen av bottenfauna mellan biokanalen och referensbäckarna visade att bottenfaunasamhällets sammansättning i biokanalen verkar bli mer och mer likt det i referensbäckarna med tiden.

10 Funktionella grupper Endast en av de större FG uppvisade någon signifikant skillnad i densitet mellan biokanalen och referensbäckarna. Dessa var sönderdelarna som var fanns i signifikant höge densiteter i biokanalen än i referensbäckarna (p = 0,011). Denna grupp utgjorde 4,9 % av FGdensiteten i biokanalen och 5,5 % i referensbäckarna. Vi trodde att denna grupp mest sannolikt skulle finnas i lägre tätheter i biokanalen på grund av en låg tillgång av nedfallna löv, dvs. sönderdelarnas favoritföda, men istället var sönderdelarna mer rikligt förekommande i biokanalen än i referensbäckarna. En orsak till den relativt höga förekomsten av sönderdelare i biokanalen kan vara att bottenfaunasamhället i biokanalen i större utsträckning bestod av taxa som var allätare jämfört med de mer specialiserade taxa som finns i referensbäckarna. Taxa som kan fungera som sönderdelare i biokanalen har därför möjlighet att utnyttja andra energikällor i frånvaro av grovt organiskt material och kan fortfarande finns i höga tätheter trots brist på denna föda. Den vanligaste FG i biokanalen var skraparna, vilken även var en vanlig grupp i referensbäckarna (Figur 5). Den vanligaste FG i referensbäckarna var detritusätarna, vilka var den näst vanligast gruppen i biokanalen. Andelen filtrerare i biokanalen var 15 % och i referensbäckarna var den 13 %. I båda systemen var andelen passiva filtrerare högre än andelen aktiva filtrerare. I biokanalen var andelen predatorer 11 % och i referensbäckarna var den 19 %. a) b) Andra 9% SÖN 5% Andra 9% SÖN 6% PRE 11% SKR 32% PRE 19% SKR 25% DET 27% FIL 15% DET 28% FIL 13% Figur 5) Proportionerna av de olika FG i a) biokanalen och b) referensbäckarna. Förkortningar: SÖN: sönderdelare, SKR: skrapare, FIL: filtrerare, DET: detrtusätare, PRE:predatorer, Andra: omfattar grupperna; andrara grupper, gruvarbetare, xylophagous, piercer och okända.

11 Vid en jämförelse av de förhållanden mellan olika FG som användes för att uppskatta några av ekosystemets egenskaper (Tabell 4) i biokanalen och referensbäckarna fann vi att både biokanalen och referensbäckarna verkade vara heterotrofa system med en tillräcklig mängd stabila substrat för att innehålla ett fungerande samhälle av filtrerare och skrapare. Förhållandena visade också att biokanalen innehöll en tillräcklig mängd suspenderat finpartikulärt organiskt material för att försörja ett samhälle av filtrerare. Eftersom biokanalen skapades för att inhysa en population av flodpärlmusslor är dessa resultat särskilt viktiga. Eftersom dessa musslor är filtrerare är biokanalens lämplighet som habitat för taxa som hör till denna funktionella grupp avgörande för deras hälsa och överlevnad. Tabell 4) Förhållanden mellan några FG, vilka används för att uppskatta ekosystemets egenskaper. Kolonisation av strandzonen En stor skillnad mellan biokanalen och referensbäckarna är bristen på strandzonsvegetation längs biokanalen. Strandvegetationen blir dock tätare längs biokanalen med tiden och al, som är en pionjärart, koloniserar för närvarande snabbt området. Artsammansättningen kommer dock förmodligen att skilja sig från vad som finns längs referensbäckarna under många år framöver. Många av referensbäckarna är omgivna av skogsbestånd av blandskog, ett successionsskede som det kommer att ta decennier för strandzonen längs biokanalen att nå. En strandzon med ett mer varierat växttäcke med blad med olika nedbrytningshastighet kommer att förse biokanalen med grovt organiskt material året om, något som är viktigt för att kunna upprätt hålla ett samhälle av sönderdelare (Petersen och Cummins, 1974, Haapala et al., 2001). Större träd längs stranden kommer även att bidra med skugga och nedfallna grenar och stammar, vilka kan fungera som skydd för bland annat fisk.

12 Referenser Aarestrup, K., Lucas, M. C. & Hansen, J. A Efficiency of a nature-like bypass channel for sea trout (Salmo trutta) ascending a small Danish stream studied by PIT telemetry. Ecology of Freshwater Fish, 12, Baras, E., Lambert, H. & Philippart, J. C A comprehensive assessment of the failure of Barbus-Barbus spawning migrations through a fish pass in the canalized River Meuse (Belgium). Aquatic Living Resources, 7, Cowx, I. G. & Welcomme, R. L Rehabilitation of rivers for fish : a study undertaken by the European Inland Fisheries Advisory Commission of FAO. Fishing News Books, Oxford. Degerman E Ekologisk restaurering av vattendrag. Naturvårdsverket och Fiskeriverket: Internet. 300 sid. Eberstaller, J., Hinterhofer, M. & Parasiewicz, P The effectiveness of two nature like bypass channels in an upland Austrian river. In: Jungwirth, M., Schmutz, S. & Weiss, S. (eds.) Migration and fish bypasses Fishing News Books, Oxford. Hebrand M Förslag till utformning av ny fiskväg. Fiskevårdsteknik i Sverige AB. 24 sid. Hebrand M Biokanal, naturliknande fiskväg. Fiskevårdsteknik AB. PM sid. Jungwirth, M Bypass channels at weirs as appropriate aids for fish migration in rhithral rivers. Regulated Rivers-Research & Management, 12, Kroes, M. J., Gough, P., Schollema, P. P. & Wanningen, H From sea to source; Practical guidance for restoration of fish migration in European rivers Philip s, Octopus Publishing Group Ltd, London, United Kingdom. Larinier, M Environmental issues, dams and fish migration. In: Marmulla, G. (ed.) Dams, fish and fisheries. Opportunities, challenges and conflict resolution. FAO, Rome. Lucas, M. C. & Baras, E Migration of freshwater fishes. Blackwell Science, Malden, MA. Lucas, M. C., Mercer, T., Armstrong, J. D., McGinty, S. & Rycroft, P Use of a flatbed passive integrated transponder antenna array to study the migration and behaviour of lowland river fishes at a fish pass. Fisheries Research, 44, Merritt, R. W., Wallace, J. R., Higging, M. J., Alexander, M. K., Berg, M. B., Morgan, W. T., Cummins, K. W. & Vandeneeden, B Procedures for the functional analysis of invertebrate communities of the Kissimmee river-floodplain ecosystem. Mihuc, T. B The functional trophic role of lotic primary consumers: Generalist versus specialist strategies. Freshwater Biology, 37,

13 Moog, O. E Fauna Aquatica Austriaca, Edition Wasserwirtschaftskataster, Bundesministerium für Land- und Forstwirtschaft, Umwelt und Wasserwirtschaft, Vienna. Myers, G. S Usage of anadromous, catadromous, and allied terms formigratory fishes. Copeia, Pander, J., Mueller, M. & Geist, J Ecological functions of fish bypass channels in streams: migration corridor and habitat for rheophilic species. River Research and Applications. Wiley Online Library. Ricklefs, R. E. & Schluter, D Species diversity in ecological communities: historical and geographical perspectives. University of Chicago Press. Schmutz, S., Giefing, C. & Wiesner, C The efficiency of a nature-like bypass channel for pike-perch (Stizostedion lucioperca) in the Marchfeldkanalsystem. Hydrobiologia, 372,

6 Bottenfauna i sjöar

6 Bottenfauna i sjöar 6 Bottenfauna i sjöar Parameter Visar i första hand effekter av Hur ofta behöver man mäta? ASPT Ekologisk kvalitet (litoral) 1 gång/år höst MILA Surhet (litoral) 1 gång/år höst BQI Näringspåverkan (profundal)

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 2008

Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 2008 Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 28 Österlens Vattenvårdsförbund Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 46-249432 E-post: eklov@fiskevard.se

Läs mer

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Länsstyrelsen i Skåne Höje å fvo Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432

Läs mer

Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2003. Hörbyån, Kvesarumsån, Höörsån

Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2003. Hörbyån, Kvesarumsån, Höörsån BILAGA 7 Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2003 Hörbyån, Kvesarumsån, Höörsån Lund 2004-03-04 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon

Läs mer

Fiskundersökningar i Rönne å 2012

Fiskundersökningar i Rönne å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Fiskundersökningar i Rönne å 2012 Länsstyrelsen i Skåne län Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432 E-post:

Läs mer

Kävlingeån Höje å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Bilaga 1. Provfiske. Kävlingeån Höje å. Sid 1 (14)

Kävlingeån Höje å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Bilaga 1. Provfiske. Kävlingeån Höje å. Sid 1 (14) Provfiske Kävlingeån Höje å Sid 1 (14) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta elfiskelokaler 4 3.2 Lista elfiskelokaler 4 3.3 Datablad provfiske 5 3.4 Fiskarter 12 4 Referenser 14 Sid

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2002 Lunds kommun

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2002 Lunds kommun Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2002 Lunds kommun Lund 2002-11-22 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.com

Läs mer

Öring en art med många kostymer

Öring en art med många kostymer Öring en art med många kostymer Erik Degerman, Sötvattenslaboratoriet Sveriges fiskevattenägareförbunds nationella konferens Norrköping 22-23 november 2017 Foto: Daniel Bergdahl & Hans Schibli Vandringsmöjligheter

Läs mer

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån Elfisken Elfisken genomfördes på tre lokaler i Säveåns huvudfåra och två i Kyllingsån. De undersökta lokalerna är Finnatorp, Hönö, ned dammen vid Sävsjöos, Kyllingsån vid Lilla Landa och Lillån-Kvinnestadsbäcken

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2015

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2015 Elfiskeundersökning i Lunds kommun Lund 2016-02-01 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 0733-109849 www.fiskevard.se Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2009

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2009 Elfiskeundersökning i Lunds kommun Lund 2010-03-12 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.se Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2018

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2018 Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2018 Lunds kommun Lund 2018-10-31 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 0733-109849 www.fiskevard.se

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Säbyholmsbäcken Provfiske. Säbyholmbäcken. Sid 1 (7)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Säbyholmsbäcken Provfiske. Säbyholmbäcken. Sid 1 (7) Provfiske Säbyholmbäcken Sid 1 (7) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta elfiskelokaler 4 3.2 Lista elfiskelokaler 4 3.3 Datablad provfiske 5 3.4 Fiskarter 6 4 Referenser 7 Sid 2 (7)

Läs mer

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt TMALL 0141 Presentation v 1.0 Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt 10.00 11.00 Varför bryr vi oss om vatten 11.00 11.30 Vad gäller enligt lagen, Länsstyrelsen Vattenverksamhet

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12) Provfiske Kävlingeån - Bråån 2015 Kävlingeåns Löddeåns fvo Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad

Läs mer

Österlens vattenråd 1 Bottenfauna i Österlenåar

Österlens vattenråd 1 Bottenfauna i Österlenåar Österlens vattenråd 1 Bottenfauna i Österlenåar RÖRUMS SÖDRA Å Rörums södra å uppströms Forse Rörums södra å ned Sträntemölla Faunistiska fakta: Rörums södra å har en renvattenfauna som är art- och individrik

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2014

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2014 Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2014 Lunds kommun Lund 2014-09-01 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.se

Läs mer

Utvärdering av omlöp vid Finsjö i Emån.

Utvärdering av omlöp vid Finsjö i Emån. Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Mikael Bengtsson Utvärdering av omlöp vid Finsjö i Emån. Evaluation of natural fishways at Finsjö in the River Emån Examensarbete 10/20 poäng Biologi Datum/Termin:

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2012

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2012 Elfiskeundersökning i Lunds kommun Lund 2013-03-07 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.se Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden Höörsån, Kvesarumsån, Hörbyån

Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden Höörsån, Kvesarumsån, Hörbyån Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2001 Höörsån, Kvesarumsån, Hörbyån Lund 2002-01-14 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432

Läs mer

Fiskundersökningar i Fyleån 2016

Fiskundersökningar i Fyleån 2016 Fiskundersökningar i Fyleån 2016 INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 3 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad provfiske 6 4.4 Fiskarter 10 5 Referenser

Läs mer

Framtida FoU inom Krafttag ål

Framtida FoU inom Krafttag ål Framtida FoU inom Krafttag ål Olle Calles Jonas Christiansson Florian Stein Simon Karlsson Jan-Olof Andersson Peter Olsson Anders Nilsson Claudio Comoglio & Paolo Vezza Politecnico di Torino Mats Hebrand

Läs mer

Allmänt om Tidanöringen

Allmänt om Tidanöringen Allmänt om Tidanöringen Insjö-öring Insjööring är öring som anpassats till att leva helt och hållet i sötvatten. De förändrades när de blev instängda i sjöar efter istiden. Tidanöringen utgör en av tre

Läs mer

Fiskundersökningar i Fyleån 2015

Fiskundersökningar i Fyleån 2015 Fiskundersökningar i INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 3 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad provfiske 6 4.4 Fiskarter 13 5 Referenser 14 2

Läs mer

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Renate Foks 12 nov 2013 Hagbyån och Halltorpsån Utdrag från VISS, 12 nov 2013 Hagbyån Hagbyån Hagbyån Halltorpsån Halltorpsån gul = måttlig ekologisk status, grön=

Läs mer

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Tina Hedlund, Aquanord 2006-06-22 Rapport Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Hösten 2005 utfördes två elfisken i Vojmån och ett elfiske

Läs mer

Återintroduktion av flodpärlmussla i Bulsjöån. Effektuppföljning av den parasitiska fasen

Återintroduktion av flodpärlmussla i Bulsjöån. Effektuppföljning av den parasitiska fasen Återintroduktion av flodpärlmussla i Bulsjöån Effektuppföljning av den parasitiska fasen Sportfiskarna Text: Niklas Wengström, Bild: Jakob Bergengren Tel: 031-83 44 64 E-post: niklas.wengstrom@sportfiskarna.se

Läs mer

Fiskundersökningar i Höje å 2004

Fiskundersökningar i Höje å 2004 Fiskundersökningar i Höje å 2004 Länsstyrelsen i Skåne Höje å fvo Lund 2004-10-19 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432 E-post:

Läs mer

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015 2015-12-15 Rapport Elfiskeuppföljning 2015 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun med syfte att återge vattendragen ett naturligare

Läs mer

Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering

Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering 2009-12-14 sid 1 (5) Härryda kommun Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering Två fiskare i Mölndalsån Sportfiskarna Per-Erik Jacobsen Fiskevårdskonsulent Sjölyckan 6 416 55 Göteborg

Läs mer

Rapport 2010:24. Rapport 2001:01

Rapport 2010:24. Rapport 2001:01 Rapport 010:4 Rapport 001:01 Bottenfaunainventering - 14 lokaler i Stockholms län 009 Rapport 010:4 Bottenfaunainventering - 14 lokaler i Stockholms län 009 Utgivningsår: 010 ISBN: 978-91-781-4-6 Länsstyrelsen

Läs mer

LYCKEBYÅN RECIPIENTKONTROLL 2003 DEL II. Bottenfauna. EA International Bottenfauna, Lyckebyån 2003 sida 1 av 17

LYCKEBYÅN RECIPIENTKONTROLL 2003 DEL II. Bottenfauna. EA International Bottenfauna, Lyckebyån 2003 sida 1 av 17 DEL II Bottenfauna EA International Bottenfauna, Lyckebyån 2003 sida 1 av 17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning... 3 2 Metodik... 3 3 Resultat övergripande... 5 4 Resultat stationvis... 9 4.1 Lyckebyån

Läs mer

MÅLARMUSSLANS ÅTERKOMST. Resultat och erfarenheter

MÅLARMUSSLANS ÅTERKOMST. Resultat och erfarenheter MÅLARMUSSLANS ÅTERKOMST Resultat och erfarenheter Ivan Olsson, Projektledare, UC4LIFE, LST Skåne MULTIDICIPLINÄRT PROJEKT (2012 2016) Restaurering Forskning Musslorna Monitoring och information Tolv projektområden

Läs mer

GIS, dammar, flodpärlmusslor och öring

GIS, dammar, flodpärlmusslor och öring GIS, dammar, flodpärlmusslor och öring Erik Degerman & Carl Tamario Sötvattenslaboratoriet Vattendagarna 14-16 november 2017 En studie om öring: En öringpopulation behöver en viss strömsträcka för att

Läs mer

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften?

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Erik Degerman, Sveriges Lantbruksuniversitet Inst. för akvatiska resurser Sötvattenslaboratoriet, Örebro 92 000 sjöar 450 000

Läs mer

Fiskundersökningar i Tullstorpsån 2015

Fiskundersökningar i Tullstorpsån 2015 Fiskundersökningar i Tullstorpsån 2015 Tullstorpsåprojektet Tullstorpsån Ekonomisk förening Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432

Läs mer

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 2013-12-13 Rapport Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 Aquanord AB Bakgrund och syfte Skarvsjön har till skillnad från de flesta andra sjöar två utlopp, ett i sjöns norra

Läs mer

Elfiskeundersökning i Parkajoki, Käymäjoki, Tupojoki, Jylhäjoki och Orjasjoki 2005

Elfiskeundersökning i Parkajoki, Käymäjoki, Tupojoki, Jylhäjoki och Orjasjoki 2005 0 FISKERIVERKET 2006-02-10 Elfiskeundersökning i Parkajoki, Käymäjoki, Tupojoki, Jylhäjoki och Orjasjoki 2005 Sofia Nilsson Fiskeriverket, 11 FISKERIVERKET 2006-02-10 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1

Läs mer

Effekter på fiskfaunan efter meandring i Fyleån och Klingavälsån

Effekter på fiskfaunan efter meandring i Fyleån och Klingavälsån Effekter på fiskfaunan efter meandring i Fyleån och Klingavälsån Innehåll 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Material och metoder 4 4 Resultat 6 4.1 Fyleån 6 4.2 Klingavälsån 7 5 Diskussion 9 6 Referenser

Läs mer

Åtgärdsområde 004 Västerån

Åtgärdsområde 004 Västerån Bilaga Åtgärder och resultat i Västerån Utskriven: 3-9-3 Åtgärdsområde Västerån Gislaved Nissan Sokvag: Målpunkt $+ [_ #* %, ") MÅRDAKLEV G:\5 - Naturvård och miljöskydd\5\5\5\kartmaterial\atgomrkartor\_.emf

Läs mer

Ålvandring till Kåsjön åtgärdsplan för Kåbäcken

Ålvandring till Kåsjön åtgärdsplan för Kåbäcken Ålvandring till Kåsjön åtgärdsplan för Kåbäcken Ragnar Bergh Handledare: Johan Höjesjö Kontaktperson: Stefan Larsson Examensarbete 30 hp, Zoologiska Institutionen, Göteborgs Universitet Innehållsförteckning

Läs mer

Naturlika fiskvägar i dag och i morgon

Naturlika fiskvägar i dag och i morgon Naturlika fiskvägar i dag och i morgon Olle Calles, Stina Gustafsson och Martin Österling Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Biologi Karlstad University Studies 2012:20 Naturlika fiskvägar i

Läs mer

Fiskundersökningar i Rössjöholmsån Kägleån 2011

Fiskundersökningar i Rössjöholmsån Kägleån 2011 Fiskundersökningar i Rössjöholmsån Kägleån 2011 Ängelholms Sport- och Fiskevårdsförening Lund 2011-12-16 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon

Läs mer

Fiskundersökningar i Säbyholmsbäcken 2010

Fiskundersökningar i Säbyholmsbäcken 2010 Fiskundersökningar i Säbybäckens vänner Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post: eklov@fiskevard.se Hemsida: www.fiskevard.se

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån Sid 1 (12) Provfiske Kävlingeån - Bråån 2017 Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad provfiske 6 4.4 Fiskarter

Läs mer

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget.

Beskrivning. Skydd Det finns inga skyddade områden längs vattendraget. Avrinningsområde: Arbogaån 6- Terrängkartan: f7a, f7b och f6b Vattenförekomst: SE666-4669 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 75 Inventeringsdatum: 6 juli 4 Koordinater: 66985 4595 Inventerad sträcka:

Läs mer

Vad finns det för stöd för att miljöåtgärder fungerar?

Vad finns det för stöd för att miljöåtgärder fungerar? Vad finns det för stöd för att miljöåtgärder fungerar? Krav: För ekosystem närmare referens och målbild Inga risker Hur ska man veta? Vetenskapligt stöd Helst: studier före och efter åtgärd, med kontroller

Läs mer

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder Elfiskelokalen vid nedre i september 2012. Provfisken i Holjeån hösten 2012 Uppföljning av fiskevårdsåtgärder 2000 2008. Mikael Svensson MS Naturfakta Box 107 283 22 OSBY 0479-10536; 0705-910536 msnaturfakta@telia.com

Läs mer

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 Ett samarbete mellan Findus Sverige AB, Vegeåns Vattendragsförbund & lokala fiskeriintressen Förslag på åtgärder i samband med donation från Findus för restaureringsprojekt i

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2011

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2011 Fiskundersökningar i Tommarpsån 2011 Österlens Vattenvårdsförbund Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post: eklov@fiskevard.se

Läs mer

Fiskundersökningar i Rydebäcken 2014

Fiskundersökningar i Rydebäcken 2014 Fiskundersökningar i Helsingborgs kommun Lund 2015-01-28 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post eklov@fiskevard.se www.fiskevard.se

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2010

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2010 Fiskundersökningar i Tommarpsån 2010 Österlens Vattenvårdsförbund Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post: eklov@fiskevard.se

Läs mer

Hur påverkas fisk av ett kraftverk?

Hur påverkas fisk av ett kraftverk? Hur påverkas fisk av ett kraftverk? Dalälvens vattenråd och DVVF Vansbro, 2015-09-25 Marco Blixt, Fiskeansvarig Fortum Generation AB Innehåll Hur och varför påverkas fisk i Dalälven? Hur kompenseras fiskeskador?

Läs mer

Fiskundersökningar i Råån 2011

Fiskundersökningar i Råån 2011 Fiskundersökningar i Råån 2011 Rååns Fiskevårdsområdesförening Lund 2012-02-29 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post eklov@fiskevard.se

Läs mer

Valvtjärnsbäcken Musselinventering och glochidieinfektion undersökning

Valvtjärnsbäcken Musselinventering och glochidieinfektion undersökning Valvtjärnsbäcken Musselinventering och glochidieinfektion undersökning 2018 Sportfiskarna Tel: 0721 82 72 97 E-post: niklas.wengstrom@sportfiskarna.se Postadress: Sjölyckan 6, 416 55 Göteborg Hemsida:

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2009

Elfiske i Jönköpings kommun 2009 Elfiske i Jönköpings kommun 29 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller fiskevårdsinsatser i Tabergsån och Lillån i Bankeryd. Ett inventeringsfiske (Kärrån)

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2007

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2007 Fiskundersökningar i Tommarpsån 2007 Österlens Vattenvårdsförbund Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post: eklov@fiskevard.se

Läs mer

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder Vattendrag processer, strukturer och åtgärder 11 juni 2013 Erika Nilsson Upplägg Varför åtgärder? Vattendrag och deras processer och strukturer Åtgärder Koppling till vattenförvaltning och miljömål Varför

Läs mer

Inventering av fisk och vattenbiotop i Veberödsbäcken

Inventering av fisk och vattenbiotop i Veberödsbäcken Inventering av fisk och vattenbiotop i Veberödsbäcken Lunds kommun Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432 E-post: eklov@fiskevard.se

Läs mer

Restaurering Ramsan 2017

Restaurering Ramsan 2017 2017-12-28 Rapport Restaurering Ramsan 2017 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Ramsan är ett av de större biflödena till den nedre delen av Umeälven och mynnar i Harrselemagasinet (figur 1). Ån

Läs mer

Fiskevårdsplan för Leduån - En översikt av fisk och habitatförekomst.

Fiskevårdsplan för Leduån - En översikt av fisk och habitatförekomst. Fiskevårdsplan för Leduån - En översikt av fisk och habitatförekomst. Olofsfors bruk med en fingerad potentiell fiskvandringsramp. Projekt: Fiskevårdsplan för Leduån - En översikt av fisk och habitatförekomst.

Läs mer

Information om planerad restaurering av Gravån, Klappmarksbäcken och Pålböleån inom Sävaråns vattensystem

Information om planerad restaurering av Gravån, Klappmarksbäcken och Pålböleån inom Sävaråns vattensystem Information om planerad restaurering av Gravån, Klappmarksbäcken och Pålböleån inom Sävaråns vattensystem Bakgrund De flesta vattendrag i Sverige har utsatts för en betydande mänsklig påverkan genom åren

Läs mer

Sjöar och vattendrag i Oxundaåns avrinningsområde 2014

Sjöar och vattendrag i Oxundaåns avrinningsområde 2014 Sjöar och vattendrag i Oxundaåns avrinningsområde 2014 Sjöar och vattendrag i Oxundaåns avrinningsområde 2014 Författare: Ulf Lindqvist onsdag 24 juni 2015 Rapport 2015:15 Naturvatten i Roslagen AB Norr

Läs mer

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4 Vindel River LIFE Work plan för 2011 Action C2-C4 Action C2: ROTENTRÄSKDAMMEN Sökande: Åtgärd: Lycksele kommun / Vindelälvens Fiskeråd Uppförande av överfallströskel vid utloppet av Rotenträsket (Sikbäcken)

Läs mer

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal

Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Kvarnbäcken-Lärkesån med kanal Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 10f9a,10f9b och 10f8b Vattenförekomst: SE659955-145464 Kommun: Nora och Örebro Vattendragsnr.: 122263 & 122631 (kanalen)

Läs mer

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ).

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ). Hörksälven Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 12f1a, 12f0a, 11e9j och 11f9a Vattenförekomst: SE664838-144980 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 122882 & 1228821 Inventeringsdatum: 3

Läs mer

Limmingsbäcken. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 11e1f. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 22 juni 2004

Limmingsbäcken. Avrinningsområde: Gullspångsälven Terrängkartan: 11e1f. Vattendragsnummer: Inventeringsdatum: 22 juni 2004 Avrinningsområde: Gullspångsälven 6-8 Terrängkartan: ef Vattenförekomst: SE66794-494 Kommun: Hällefors Vattendragsnummer: 84 Inventeringsdatum: juni 4 Koordinater: 6679 4947 Inventerad sträcka: 49 meter

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2018

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2018 Fiskundersökningar i Österlens Vattenråd Lund 2019-02-27 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 0733-109849 E-post: eklov@fiskevard.se Hemsida:

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling BILAGA 1 Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter om ändring i Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (2013:19) om klassificering och miljökvalitetsnormer

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 2014

Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 2014 Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 2014 Österlens Vattenråd Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post: eklov@fiskevard.se

Läs mer

Förslag till teknisk beskrivning

Förslag till teknisk beskrivning Förslag till teknisk beskrivning Åtgärdande av vandringshinder för fisk i nedre del av Storbäcken Datum: 2017-02-16 Innehåll Orientering...3 Hydrologi... 4 Höjdsystem och fixpunkter...4 Beskrivning av

Läs mer

Fiskundersökningar i Sege å 2014

Fiskundersökningar i Sege å 2014 Fiskundersökningar i Sege å 2014 Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd Lund 2015-01-22 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432

Läs mer

Umeälven. Åtgärder vid kartläggning av Maximal Ekologisk Potential Samverkansprocess. Åsa Widén Projektledare Umeälven. 2014-05-09 Åsa Widén

Umeälven. Åtgärder vid kartläggning av Maximal Ekologisk Potential Samverkansprocess. Åsa Widén Projektledare Umeälven. 2014-05-09 Åsa Widén Umeälven Åtgärder vid kartläggning av Maximal Ekologisk Potential Samverkansprocess Åsa Widén Projektledare Umeälven Kartläggning av Maximal Ekologisk Potential i Umeälven www.umealven.se Arbetet sker

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Flyttning av grönling, Höje å 1999-2002 Lunds kommun

Flyttning av grönling, Höje å 1999-2002 Lunds kommun Flyttning av grönling, Höje å 1999-2002 Lunds kommun Lund 2002-11-21 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.com Innehåll

Läs mer

Åtgärder utan betydande produktionspåverkan. 12 åtgärdsgrupper i huvudfåra och biflöden

Åtgärder utan betydande produktionspåverkan. 12 åtgärdsgrupper i huvudfåra och biflöden Åtgärder utan betydande produktionspåverkan 12 åtgärdsgrupper i huvudfåra och biflöden Hur tänkte vi? Innovativt - Att praktiskt i fält lokalisera var naturvärde och biologisk mångfald finns bevarad och

Läs mer

Havsöringens respons på olika flöden nedströms Bosgårdens kraftverk

Havsöringens respons på olika flöden nedströms Bosgårdens kraftverk Havsöringens respons på olika flöden nedströms Bosgårdens kraftverk av Adam Johansson Sammanfattning av examensarbete 20 p vid Göteborgs universitet. Bakgrund och syfte I början av 1900-talet var det möjligt

Läs mer

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet.

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 9 Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 1 Innehåll Bäck 8... 3 Bäck 9... 9 Bäck 10... 11 Bäck 57... 15 Bäck 11... 17 Bäck 12... 20 Bäck 13... 23 Bäck 14... 27 2 Bäck

Läs mer

Nissan status på laxbeståndet enligt tillgängliga undersökningar

Nissan status på laxbeståndet enligt tillgängliga undersökningar Höjd över havet (m) Nissan status på laxbeståndet enligt tillgängliga undersökningar Bakgrund Den laxförande delen av Nissan sträckte sig förr från havet ca 11 mil upp till Nissafors (ovanför Gislaved).

Läs mer

Vi kommer inte acceptera en jakt som syftar till att minska sälpopulationen

Vi kommer inte acceptera en jakt som syftar till att minska sälpopulationen Konkurrens om Östersjöns fisk mellan fiske, säl och fågel Sture Hansson (professor emeritus) Institutionen för ekologi, miljö och botanik Stockholms universitet Vi kommer inte acceptera en jakt som syftar

Läs mer

Dysåns avrinningsområde (677921-141225)

Dysåns avrinningsområde (677921-141225) Dysåns avrinningsområde (677921-141225) Översiktlig beskrivning Dysån är en för regionen typisk skogså, vars avrinningsområde i huvudsak ligger i Älvdalens kommun och därmed förvaltas fisket följaktligen

Läs mer

Vandrande fiskar och vattenkraft Åtgärdsbehov och åtgärder Samarbetsprojekt Elghagen och NRRV (KAU):

Vandrande fiskar och vattenkraft Åtgärdsbehov och åtgärder Samarbetsprojekt Elghagen och NRRV (KAU): Dagens presentation Vandrande fiskar och vattenkraft Åtgärdsbehov och åtgärder Samarbetsprojekt Elghagen och NRRV (KAU): Åtgärder för ålyngel FORMAS Experiment på avledare Kungsrännan i Älvkarleby Jonas

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 2013

Fiskundersökningar i Tommarpsån och Verkaån 2013 Fiskundersökningar i Österlens Vattenråd Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post: eklov@fiskevard.se Hemsida: www.fiskevard.se

Läs mer

KARTLÄGGNING AV FÖREKOMSTEN AV GRODDJUR PÅ UPSALA GOLFKLUBB 2013

KARTLÄGGNING AV FÖREKOMSTEN AV GRODDJUR PÅ UPSALA GOLFKLUBB 2013 KARTLÄGGNING AV FÖREKOMSTEN AV GRODDJUR PÅ UPSALA GOLFKLUBB 2013 Utförd av: Germán Orizaola, Filosofie Doctor vid Department of Ecology and Genetics. Evolutionary Biology Centre. Uppsala University. Norbyvägen

Läs mer

Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014

Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014 2015-03-31 Rapport Åtgärd av vandringshinder i Kvarnbäcken, Skarvsjöby 2014 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Under 2013 genomförde Aquanord AB efter önskemål från Bo Larsson i Långnäs en inventering

Läs mer

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING

Eskilstunaåns avrinningsområde (61-121) BESKRIVNING Lekhytteån Avrinningsområde: Eskilstunaån 61-121 Terrängkartan: 10e41, 10e4j, 10e3i och 10e3j Vattenförekomst: SE656786-144723 Kommun: Lekeberg Vattendragsnummer: 121068 Inventeringsdatum: 3 juni 2004

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2015

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2015 Fiskundersökningar i Tommarpsån 2015 Österlens Vattenråd Lund 2016-02-11 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 0733-109849 E-post: eklov@fiskevard.se

Läs mer

Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1)

Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1) Område: BRATTEFORSÅN Ur centralt innehåll: Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1) Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas

Läs mer

VATTENDRAGSRESTAURERING

VATTENDRAGSRESTAURERING VATTENDRAGSRESTAURERING 20190505 Vad är restaurering? Restaurering: Återställning av vattendragets form och processer till ett tillstånd som motsvarar det naturliga referensförhållandet. Rehabilitering:

Läs mer

edna i en droppe vatten

edna i en droppe vatten edna i en droppe vatten Patrik Bohman SLU Institutionen för akvatiska resurser Sötvattenslaboratoriet Källa: https://www.slu.se/institutioner/akvatiska-resurser/sok-publikation/aqua_reports/ edna projekt

Läs mer

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2012

Fiskundersökningar i Tommarpsån 2012 Fiskundersökningar i Tommarpsån 2012 Österlens Vattenråd Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 E-post: eklov@fiskevard.se Hemsida:

Läs mer

VATTENDRAGSRESTAURERING

VATTENDRAGSRESTAURERING VATTENDRAGSRESTAURERING 2018-05-06 Vad är restaurering? Restaurering: Återställning av vattendragets form och processer till ett tillstånd som motsvarar det naturliga referensförhållandet. Rehabilitering:

Läs mer

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Massor med oro och frågor om fisken i Dalälven Oroande minskning av öring, harr, sik! Lax, harr, öring: Vad kan vi göra för att få det bättre för våra laxfiskar?

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12) Nätprovfiske 2015 Löddeån- Kävlingeån Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 3 3.1 Lokaler 3 3.2 Fångst 4 3.3 Jämförelse med tidigare fisken 7 3.4 Fiskarter 9 4 Referenser 12 Sid 2 (12)

Läs mer

Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån. Fiskevårdsteknik AB

Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån. Fiskevårdsteknik AB Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån Undersökt område Arkivarbete Kartunderlag, äldre som nyare Sammanställning av elfiskedata och biotopkartering Underlag för fiskförekomst och produktionsberäkning

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

Sötvattenanknutna Natura 2000-värden och Hymo

Sötvattenanknutna Natura 2000-värden och Hymo Sötvattenanknutna Natura 2000-värden och Hymo Niklas Egriell Eddie von Wachenfeldt Niklas Egriell, Avd för havs- och vattenförvaltning niklas.egriell@havochvatten.se Eddie von Wachenfeldt, ArtDatabanken,

Läs mer

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Inventering gjordes 2013-07-25 av Per Ingvarsson på Naturcentrum AB med medhjälpare Oscar Ingvarsson. Sträckan som undersöktes

Läs mer

Inventering av bottenfaunan i Almaån

Inventering av bottenfaunan i Almaån Inventering av bottenfaunan i Almaån Hässleholms kommun 2006-01-31 Uppdraget Naturvårdsingenjörerna AB har på uppdrag av Hässleholms kommun undersökt bottenfaunan i Almaån på tre olika lokaler. Två av

Läs mer