Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm"

Transkript

1 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG SDN SID 1 (7) Handläggare: Eva Lindström Telefon: Till Bromma stadsdelsnämnd Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens yttrande som svar på remissen och överlämnar det till kommunstyrelsen Omedelbar justering Bitte Davidsson Pia Bäck Annica Lagerqvist stadsdelsdirektör verksamhetsområdeschef verksamhetsområdeschef äldreomsorg teknik och kommunikation Sammanfattning Förvaltningen är positiv till att Stockholms äldre får ett telefonnummer att ringa till Äldre direkt, där kunniga medarbetare kan informera och ge vägledning i frågor av allmän art som rör äldreomsorg. När det gäller individuella handläggningsfrågor befarar förvaltningen att en central funktion som ska betjäna stadens cirka kunder i äldreomsorgen, inte kan leva upp till kraven på god service och tillgänglighet. För handläggning av färdtjänstansökningar menar förvaltningen att central handläggning innebär försämrad tillgänglighet för den äldre och sämre effektivitet i handläggningen. Förvaltningen instämmer inte i stadsledningskontorets förslag att tillfälligt upprätta Äldre direkt inom ramen för Hässelby-Vällingby kontaktcenter, utan förordar att staden avvaktar med att starta Äldre direkt till dess att teknisk infrastruktur och permanent organisationstillhörighet är klara. Förvaltningen föreslår att staden, i stället för en central funktion, överväger att upprätta flera lokala eller regionala kontaktcenter. Box 206, Bromma. Telefon Fax Besöksadress Tunnlandsvägen 95

2 SID 2 (7) Ärendets beredning Detta ärende är utarbetat inom verksamhetsområde äldreomsorg i samråd med verksamhetsområde teknik och kommunikation. Stadsdelsnämndens pensionärsråd har givits möjlighet att lämna synpunkter på remissen. Bakgrund Som en del i satsningen på e-förvaltning, initierade Stockholms stads IT-råd hösten 2003 en förstudie om kontaktcenter som genomfördes i Bromma stadsdelsnämnd. Våren 2005 startades Bromma kontaktcenter och under hösten 2005 togs ett kontaktcenter i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd i drift. I ett projekt beslutat av kommunfullmäktige leder och samordnar stadsledningskontoret arbetet med utveckling och införande av kontaktcenter. Förnyelseavdelningen inom stadsledningskontoret har nu utarbetat ett förslag till kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm- benämnd Äldre direkt - som föreslås starta den 1 juli Förslaget har remitterats till stadsdelsnämnderna Bromma, Hässelby-Vällingby, Skarpnäck, Spånga-Tensta och Södermalm samt till Äldrenämnden. Yttrande ska vara Äldreroteln tillhanda senast den 25 april Ärendet i korthet Inom ramen för e-förvaltning utreds införandet av kontaktcenter i Stockholm. I ett kontaktcenter ska utbildad personal inom olika verksamhetsområden ta hand om och lösa ärenden direkt istället för att koppla vidare i organisationen. I detta ärende redovisas hur ett kontaktcenter för äldreomsorgens frågor, Äldre direkt, är tänkt att fungera. Styrning av samtalet till kontaktcenter Ambitionen är att ha ett telefonnummer till Äldre direkt och ett till staden i övrigt. Dagens telefonipolicy i Stockholms stad uppmuntrar samtal till direktnummer. Det ska också fortsättningsvis vara möjligt att ringa direkt till en tjänsteman, men direktnummer ska användas sparsamt. För att samtalen ska hamna hos kontaktcenter ska handläggarnas telefonnummer bytas ut och de gamla telefonnumren ska automatiskt styras om till kontaktcenter. Direktnummer som presenteras på hemsidan ska tas bort och på visitkorten ska telefonnummer till kontaktcenter anges. Direktnummer till handläggare som idag anges på varje faktura tas bort och ersätts med numret till Äldre direkt. Handläggarna ska uppmanas att vara återhållsamma med att lämna ut sina direktnummer och hänvisa kunder som vill komma i kontakt med dem, att ringa till kontaktcenter.

3 SID 3 (7) Bemanning och kompetens I ärendet uttrycks att det är en fördel med erfarenhet ifrån arbete inom äldreomsorgen som biståndshandläggare eller inom hemtjänsten för att besvara de vanligaste frågorna. För de frågor som är lite mer komplicerade, men ändå vanliga, är det en fördel med erfarenhet som biståndshandläggare. Det kan vara fakturafrågor, avgiftsberäkning, överklagande av beslut m.m. När Äldre direkt är fullt utbyggt och alla direktnummer styrs dit, uppskattas antalet samtal per dag bli ca Det bedöms i ärendet innebära cirka 30 heltider inklusive ledning. Beroende på hur mycket handläggning som utförs av Äldre direkt kan bemanningen behöva ökas ytterligare. Nyttan för invånarna I ärendet beskrivs nyttan för invånarna bl.a. med att de äldre får ett nummer att ringa där de får svar och kan lämna sitt ärende eller fråga. 70 procent av frågorna besvaras direkt och övriga ärenden ska återkopplas senast under nästa arbetsdag. Gemensam handläggning av t.ex. färdtjänst ska göra att de äldre bemöts på samma sätt och att handläggningen blir enhetlig över staden. Uppföljningen av verksamheten utökas och förväntas medföra att felaktigheter och klagomål snabbare upptäcks och kan åtgärdas. Ekonomisk nytta för staden Äldre direkt ska avlasta stadens växlar och biståndshandläggningen kan göras mer effektiv när arbetet inte störs av inkommande samtal som rör andra ärenden än de man arbetar med. Ärendehantering Äldre direkt ska ta hand om frågor som är vanliga och som inte är myndighetsutövning. Exempel på frågor som kan hanteras i kontaktcenter: svara på allmänna frågor och ge råd inom äldreomsorgens område objektivt hjälpa till med att välja utförare utifrån valfrihetsmodellen hänvisa till tjänster på nätet vara länk till utförarenheterna när kunder ringer och anmäler förseningar m.m. vara behjälpliga när kunder önskar få kontakt med en biståndshandläggare ta hand om enkla fakturaärenden som t.ex. om fakturan är betald eller vilket OCR-nummer fakturan har Färdtjänsthandläggning I ärendet framförs att färdtjänsthandläggningen med fördel kan hanteras i Äldre direkt, eftersom det är stora volymer och ger möjlighet att variera arbetsuppgifterna. Med gemensam handläggning av färdtjänst skulle samordningsvinster ges eftersom volymerna ökar. Det ger möjlighet att mer koncentrerat arbeta med en typ av ärenden under en hel eller del av dag.

4 SID 4 (7) Handläggning av riksfärdtjänst och kommunalt bostadsbidrag för handikappade(kbh) Handläggningen av Riksfärdtjänst och KBH beskrivs kunna passa bra i ett kontaktcenter, men eftersom det inbegriper både myndighetsutövning och budgettilldelning så föreslås i ärendet att Äldre direkt avvaktar med denna handläggning tills vidare. Ärendehanteringssystem och analys av inkomna ärenden Äldre direkt kommer att behöva ett ärendehanteringssystem som systematiskt kategoriserar varje ärende och skickar ärenden till ansvarig instans/handläggare. Statistik ska kunna tas fram efter beställning från ledningen centralt och i dialog med varje förvaltning. Brådskande ärenden För ärenden som är av mer akut natur föreslås att varje stadsdel har ett telefonnummer där Äldre direkt kan nå behörig personal under hela dagen. Företrädesvis en mobiltelefon som biståndshandläggarna turas om att ansvara för. Dessa ärenden ska inte förväxlas med trygghetsjouren. Behov av verksamhetssystem och behörighet för stadsövergripande information. Äldre direkt måste ha tillgång till äldreomsorgens verksamhetssystem Paraplyet och ekonomisystemet Agresso. Det finns idag ingen behörighetsgräns i Paraplyet och det finns ingen enkel lösning på att införa en behörighetsnivå som har tillgång till alla förvaltningarnas verksamhetssystem med en inloggning. Alternativet som stadsledningskontoret föreslår är att utreda vidare hur det är möjligt att spegla upp önskad information från Paraplyet till ärendehanteringssystemet i Äldre direkt. För att få tillgång till varje stadsdelsförvaltnings verksamhetssystem behövs ett skriftligt avtal mellan respektive stadsdelsnämnd och Äldre direkt, som reglerar dels den behandling av personuppgifter som Äldre direkt kommer att utföra, dels säkerhetsfrågor. Avgränsningar mellan Äldre direkt och stadsdelsförvaltningarna ska upprättas för att klargöra ansvarsfördelningen och Äldre direkts uppdrag. Organisatorisk placering En del av den tekniska infrastrukturen och funktionaliteten kommer inte att vara klar till halvårsskiftet utan sannolikt först vid årsskiftet. Stadsledningskontoret tycker att det är viktigt att starta upp verksamheten då övriga delar är färdigutredda och föreslår därför att Äldre direkt inledningsvis bedrivs i Hässelby - Vällingby stadsdelsförvaltning inom ramen för deras kontaktcenter. Stadsledningskontoret återkommer om permanent organisationstillhörighet för Äldre direkt i ett särskilt ärende där även kontaktcenter för övriga processer och verksamhetsområden behandlas.

5 SID 5 (7) Finansiering Äldre direkt föreslås från 2009 finansieras inom ramen för de medel som är avsatta för äldreomsorgen. Budgetmedel, motsvarande Äldre direkts bemanning och drift, som uppskattas till ca 17 miljoner beroende på handläggningsuppgifter och teknikval, omfördelas i budget för år 2009 till den nya organisationen som därmed också tar över arbetsuppgifterna. Kostnaderna för inventarier, lokal och bemanning som uppstår under 2008 i och med starten av Äldre direkt föreslås bekostas av central medelsreserv och uppskattas till 5,0 mnkr. Faktorer som påverkar kostnaderna är samtalsvolymen och dess ökningstakt och valet av lokal. Förvaltningens förslag Förbättrad service och tillgänglighet genom Äldre direkt Förvaltningen är positiv till att de äldre i Stockholm får ett telefonnummer dit de och deras anhöriga kan ringa och där kunniga medarbetare kan svara på allmänna frågor som rör äldreomsorg och ge information och vägledning. Förvaltningen delar uppfattningen att det är angeläget att skapa enkla och tydliga rutiner för de äldre vid kontakt med staden. När det gäller frågor som rör den individuella handläggningen som beslut, köplats, fakturor m.m. befarar vi dock att en central funktion som ska betjäna stadens cirka kunder i äldreomsorgen, inte kommer att kunna leva upp till kraven på god service och tillgänglighet. Handläggning av färdtjänst i Äldre direkt kommer, enligt förvaltningens mening, inte att ge den förbättrade service till de äldre eller den ekonomiska rationalisering som är syftet med ett gemensamt kontaktcenter. Att ge personalen varierade arbetsuppgifter, för att skapa en bättre arbetsmiljö, kan inte vara ett godtagbart motiv för en organisationsförändring i detta sammanhang. Vi menar att utgångspunkten självklart ska vara de äldres behov och en organisation som ger god service och tillgänglighet. Under 2007 inkom till Bromma 859 läkarintyg för färdtjänst för äldre, varav 435 ansökningar bereddes. Vid utredning av färdtjänstärenden är handläggaren skyldig att träffa sökande för att undersöka andra möjliga resealternativ än färdtjänst. Omkring sjuttiofem procent av de äldre, ofta tillsammans med anhöriga, kommer till stadsdelsförvaltningen för färdtjänstutredning. För övriga tjugofem procent, gör personal från Brommas kontaktcenter utredning vid hembesök. Konsekvensen av en gemensam handläggning av färdtjänst i Äldre direkt blir, för de äldre eller för handläggarna, längre och kostsammare resor. En ökad restid med 30 minuter, tur och retur till Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, per färdtjänstärende innebär 220 fler restimmar per år för Brommas äldre eller för

6 SID 6 (7) personal från Äldre direkt. Översatt till hela staden, utredda färdtjänstärenden under 2006, så blir restiden och därmed kostnaden och miljöpåverkan avsevärd högre. Förvaltningen vill också påtala att det inte är möjligheten att skicka läkarintyg digitalt som förenklar handläggningen av färdtjänst. Om däremot tiden för att förnya färdtjänsttillstånden förlängs, så att tillstånden gäller mer än ett år i taget, kan handläggningen rationaliseras. Kompetens, ansvar och avgränsning Kraven på kompetens i form av utbildning och erfarenhet styrs naturligtvis av arbetsuppgifternas innehåll och omfattning. Förvaltningen vill framhålla vikten av specialistkompetens för medarbetare i ett kontaktcenter för specifika verksamhetsfrågor som äldreomsorg. Om Äldre direkt ska kunna ta hand om och lösa sjuttio procent av inkommande frågor är det nödvändigt att dess medarbetare har ingående kunskaper om verksamhetsområdet. Det är förvaltningens mening att medarbetarna i Äldre direkt, så som verksamheten beskrivs i detta ärende, ska vara biståndshandläggare med kunskap om de lagar, riktlinjer och anvisningar som gäller för verksamheten och som är insatta i och kan hantera äldreomsorgens komplexa verksamhetssystem. Äldre direkt ska ta hand om frågor som är vanliga och som inte är myndighetsutövning. I ärendet anges bland annat avgiftsberäkning och överklagande av beslut som exempel på frågor som Äldre direkt ska hantera, liksom att objektiv hjälpa till att välja utförare utifrån valfrihetsmodellen. Då detta är områden som också innefattar myndighetsutövning vill förvaltningen framhålla vikten av klara avgränsningar för handläggningen av äldreomsorgens frågor och en tydlig ansvarfördelning mellan Äldre direkt och stadsdelsförvaltningens äldreomsorg. Finansiering Förvaltningen finner inte att det i ärendet redovisas att ett kontaktcenter för äldreomsorgens frågor leder till kostnadsbesparingar. En kostnad på 17 mnkr fördelad på 14 stadsdelar skulle tvärtom innebära en kostnadsökning för Brommas äldreomsorg jämfört med idag. När kontaktcenter startade i Bromma 2005 minskades äldreomsorgens bemanning med en biståndshandläggare och budgeten minskade i samma omfattning eftersom handläggning av all färdtjänst, riksfärdtjänst och KBH överfördes till Brommas kontaktcenter. Därutöver flyttades budget för riksfärdtjänst och KBH till kontaktcenter. För Bromma, som idag har ett fungerande kontaktcenter, skulle föreliggande förslag innebära att arbetsuppgifter som riksfärdtjänst och KBH återförs till verksamheten, medan resurserna för handläggning av dessa ärenden inte återförs. Förvaltningen vill framhålla att en ny organisation, ett kontaktcenter för äldreomsorgens frågor, inte får belasta äldreomsorgen med högre kostnader än idag.

7 SID 7 (7) Staden bör avvakta med att starta Äldre direkt En del av den tekniska infrastrukturen och funktionaliteten kommer inte att vara klar till den 1 juli 2008 utan sannolikt först vid årsskiftet. Stadsledningskontoret föreslår att Äldre direkt inledningsvis bedrivs i Hässelby - Vällingby stadsdelsförvaltning inom ramen för deras kontaktcenter. Under 2007 tog Bromma kontaktcenter emot telefonärenden för äldreomsorgen. För att svara på de äldres frågor krävs kunskap om Brommas äldreomsorg och ett nära samarbete med biståndshandläggarna inom verksamheten. Att på två månader organisera om kontaktcenter, överföra arbetsuppgifter till Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, samt inte minst informera de äldre och anhöriga om vad denna organisationsförändring innebär, ser vi som svårt och med stor risk att servicen till de äldre i Bromma försämras. Förändringar som påverkar de äldre bör inte forceras utan genomföras med stor omsorg. Förvaltningen instämmer därför inte i stadsledningskontorets förslag att Äldre direkt inledningsvis ska bedrivas i Hässelby - Vällingby stadsdelsförvaltning utan förordar att staden avvaktar med att starta Äldre direkt till dess att stadsledningskontoret återkommit om permanent organisationstillhörighet och teknisk infrastruktur för Äldre direkt. Brommas kontaktcenter Stadens första kontaktcenter startade i Bromma i april 2005, med uppdrag att utveckla och förbättra servicen till de boende i Bromma. Under 2007 tog Brommas kontaktcenter emot cirka telefonärenden, varav ärenden avsåg äldreomsorgen. I Brommas kontaktcenter arbetar idag tretton personer, varav två informatörer / webbhandläggare. Åtta anställda arbetar inom svarsgrupperna förskola (inklusive köhandläggning), individ- och familjeomsorg, stadsmiljö, samt övrigt som även omfattar konsumentvägledning och handläggning av kollo. Tre anställda handlägger färdtjänst, riksfärdtjänst och KBH samt besvarar telefonärenden inom äldre- och handikappomsorgens svarsgrupp. Med erfarenhet av verksamheten i Brommas kontaktcenter tror förvaltningen att om ett kontaktcenter ska fungera så som det beskrivs i ärendet, med individuella handläggningsfrågor och färdtjänsthandläggning, så förutsätter det att medarbetarna har ingående kunskaper om äldreomsorgens verksamhet, lokal kännedom och närhet till kunder och verksamheter. Förvaltningen föreslår att staden, i stället för en central funktion, överväger att upprätta flera lokala eller regionala kontaktcenter. Bilagor Remiss om Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm. dnr /2007.

Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm

Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRA TEGI OCH PLANERING SID 1 (6) 2008-04-25 Handläggare: Marita Åkersten Telefon: 08-508 36 215 Till Äldrenämnden den 13 maj 2008 Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen

Läs mer

Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm

Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm Utlåtande 2008:102 RVI (Dnr 036-3348/2007) Äldre direkt - kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Ett kontaktcenter för äldreomsorgens

Läs mer

Äldre direkt- kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm

Äldre direkt- kontaktcenter för äldreomsorgen i Stockholm Bilaga 2 STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 036-3348/2007 SID 1 (17) 2008-02-26 St d l d i Handläggare: Anneli Hilmersson Telefon: 08-508 29 470 Till kommunstyrelsen Äldre

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen

Uppdraget som biståndshandläggare inom äldreomsorgen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BESTÄLLARAVDELNING ÄLDREOMSORG SID 1 (6) 2007-04-23 SDN 2007-05-14 Handläggare: Eva Lindström Telefon: 508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd Uppdraget som biståndshandläggare

Läs mer

Kontaktcenter Stockholm etablering av kontaktcenterorganisation i Stockholms stad.

Kontaktcenter Stockholm etablering av kontaktcenterorganisation i Stockholms stad. STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (14) 2008-04-23 Handläggare: Anneli Hilmersson Telefon: 08-508 29 470 Till Kommunstyrelsen Kontaktcenter Stockholm etablering av kontaktcenterorganisation

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2012-03-27 Handläggare: Anders Håkanson Telefon: 508 29 387 Till Kommunfullmäktige Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-23 Handläggare: Christina Almqvist Telefon: 08-508 19 231 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-09-30 Förslag till gemensam

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Yttrande till kommunstyrelsen SID 1 (5) Handläggare: Andreas Thorstensson Telefon: 08-508 24 552 Till Skärholmens stadsdelsnämnd 2012-06-14 Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Utlåtande 2016:19 RVIII (Dnr 152-1797/2015) Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till remiss från stadsledningskontoret

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till remiss från stadsledningskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLE- OCH FRITIDSAVDELNING EN SID 1 (8) 2012-09-10 Handläggare: Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 09 270 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Gemensam förskolekö och fördelningen

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Riktlinjer för handläggning och dokumentation enligt Sol och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning och dokumentation enligt Sol och LSS inom äldreomsorgen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG SDN 2007-08-30 SID 1 (7) 2007-08-20 Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för handläggning och dokumentation enligt

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Indikatorer för uppföljning av hälso- och sjukvård inom vård och omsorgsboenden Yttrande til l Kommunstyrelsen

Indikatorer för uppföljning av hälso- och sjukvård inom vård och omsorgsboenden Yttrande til l Kommunstyrelsen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 232-08-006 SID 1 (5) 2008-07-08 SDN 2008-08-28 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Indikatorer för

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM KONTAKTCENTER STOCKHOLM - ETABLERING AV KONTAKTCENTERORGANISATION I STOCKHOLMS STAD

ANGÅENDE REMISSEN OM KONTAKTCENTER STOCKHOLM - ETABLERING AV KONTAKTCENTERORGANISATION I STOCKHOLMS STAD KOMMUNSTYRELSEN FINANSROTELN DNR: 036-1139 DATUM: 2008-05-07 Till berörd remissinstans ANGÅENDE REMISSEN OM KONTAKTCENTER STOCKHOLM - ETABLERING AV KONTAKTCENTERORGANISATION I STOCKHOLMS STAD Detta gäller

Läs mer

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-01 Handläggare Linnéa Lundbäck Telefon: 08 508 10 100 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Rapport Framtida inriktning för

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

PM 2009:RI (Dnr /2008)

PM 2009:RI (Dnr /2008) PM 2009:RI (Dnr 001-2850/2008) Delbetänkandet Utveckling av lokal service i samverkan: Styr samverkan för bättre service för medborgarna (SOU 2008:97) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-03-30 Handläggare: Rose-Marie Lithén Telefon: 08-508 15 095 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-04-21

Läs mer

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-04-04 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Rättssäkerhet för personer med funktionshinder

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL OCH KANSLIAVDELNINGEN

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL OCH KANSLIAVDELNINGEN SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONAL OCH KANSLIAVDELNINGEN GALLRINGSUTREDNING DNR 005-746/2008 SID 1 (5) 2008-09-01 Stadsarkivet GALLRINGSUTREDNING INFORMATION I KONTAKTCENTER 1. Beskrivning 1.1. VERKSAMHETSOMRÅDE

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1-104/2010 SID 1 (6) 2010-03-02 Handläggare: Anna Larsson Telefon: 08-508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Nationella

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR)

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-05-14 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen

Standardiserade arbetssätt med tekniskt systemstöd för ärende- och dokumenthantering edok Svar på remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-10 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-02-07 Standardiserade arbetssätt

Läs mer

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Runling Tfn: 508 09 527 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-12 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Hemtjänst för äldre - kvalitet

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stab Sida 1 (6) 2018-02-26 Handläggare Christin Bjuggren Telefon: 08 508 08 015 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Modernisering av sociala system Svar på remiss

Läs mer

Revisionsrapport om skyddade personuppgifter inom individ- och familjeomsorgen remissyttrande

Revisionsrapport om skyddade personuppgifter inom individ- och familjeomsorgen remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-02-03 SDN 2009-03-19 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) SDN 2017-08-31 2017-08-09 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd utredning

Läs mer

Motion M om en stadsdelsnämndsreform

Motion M om en stadsdelsnämndsreform Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare: Pia Sundqvist 08 508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-09-21 Motion M om en stadsdelsnämndsreform Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Remiss - Rapport om utveckling av hemtjänst

Remiss - Rapport om utveckling av hemtjänst BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) SDN 2016-06-14 2016-05-25 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2005-12-17 Dnr:610-05-500 SDN:2005-01-24 Handläggare: Eija Ghamsary Tfn: 08-508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd Föreskrifter

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen

Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen Bromma stadsdelsförvaltning Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 355-14-1.5.1. Sida 1 (5) SDN 2014-09-25 2014-09-10 Handläggare Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd etablera och

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

Förstudie av vaktmästeri och reception

Förstudie av vaktmästeri och reception SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (8) 2011-09-08 Handläggare: Anna Alvkäll Telefon: 08-508 03 499 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN - KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) SDN 2010-03-25 2010-03-11 Handläggare: Marianne Berg Ekbom Telefon: 508 01 526 Till Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

och planeringsavdelningen VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING

och planeringsavdelningen VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Strategi- och planeringsavdelningen VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-02-03 SDN 2006-02-16 Dnr 310-023/2006 FÖRSLAG TILL STRATEGI FÖR AGENDA

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn 508 04 560 Dnr - - 2005 Sammanträde 29 november 2005 Tjänsteutlåtande 11 november 2005 1 ( ) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Brottsofferjourerna i Stockholm (2 bilagor)

Brottsofferjourerna i Stockholm (2 bilagor) Kansliavdelningen SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Berit Jernberg Tfn: 08-508 25 039 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-04-25 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 050519 DNR 119-75/2005 DNR:106-145/2005 Till Socialtjänstnämnden

Läs mer

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområdet äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 7.281-2015 Sida 1 (6) 2015-07-21 Handläggare Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Älvsjö stadsdelsnämnd 2015-08-27

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar

Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Utlåtande Rotel VIII (Dnr KS 2018/1728) Samverkan gällande personer med missbruk/beroende av spel om pengar Tilläggsöverenskommelse mellan kommuner och regioner i Stockholms län Rekommendation Storsthlm

Läs mer

Tunets trygghetsboende Plan för genomförande

Tunets trygghetsboende Plan för genomförande BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-01-29 SDN 2010-02-11 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Tunets trygghetsboende Plan för

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEULÅTANDE DNR 105-243/2007 SID 1 (5) 2007-10-19 Handläggare: Börje Ferlander Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 15 november 2007 Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (14) 2012-09-17 Handläggare: Kicki (Kristina) Berg Telefon: 508 33599 Till Utbildningsnämnden 2012-10-25 Gemensam förskolekö

Läs mer

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-19 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-04-19 Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-10 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26 Yttrande

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (7) 2015-08-13 Till Arbetsmarknadsnämnden den 25 augusti 2015 Ärende 6 Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen

Modernisering av sociala system Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5-295/2017 Sida 1 (6) 2018-02-26 ÖFN 2018-03-22 10 Handläggare Alexander Markman Martin Rost Håkan Andersson Till Överförmyndarnämnden Förslag till beslut

Läs mer

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-0538/2011 SID 1 (7) 2011-10-28 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Förslag till kvalitetsgaranti

Läs mer

Översyn av resursfördelningssystem för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem

Översyn av resursfördelningssystem för omsorgen om personer med funktionsnedsättning nytt schablonsystem BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE HANDIKAPPOMSORG SDN: 2007-08-30 SID 1 (9) 2007-07-16 Handläggare: Kjell Holm Telefon: 08-508 06 311 Till Bromma stadsdelsnämnd Översyn av resursfördelningssystem

Läs mer

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag

Revidering av förvaltningens hantering av medborgarförslag ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLIENHETEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-907-000 SID 1 (5) 2008-12-10 Handläggare: Anne-Marie Hemphälä Telefon: 08-508 10 034 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2008-12-18

Läs mer

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund)

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund) Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-02-23 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Framtida medicinskt

Läs mer

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Avdelningen för äldreomsorg Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 socialtjänstens

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-04-21 Handläggare Linda Melin Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Den 23 maj 2017 socialtjänstens äldreomsorg Handläggning

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

Förändrad organisation inom verksamhetsområde Socialtjänst och fritid

Förändrad organisation inom verksamhetsområde Socialtjänst och fritid Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2014-07-08 Uppdat 2014-08-26 Handläggare Peter Dacke Telefon: 08-50806065 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. En förändrad

Läs mer

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VUXNA, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH ÄLDRE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-30 Handläggare: Krisztina Buki Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-10-28 Framtida Medicinskt

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:252 RVIII (Dnr 152-1047/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen från miljöpartiet om familjevård.

Förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen från miljöpartiet om familjevård. Socialtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Kerstin Henningsson Tfn: 08-508 10 035 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-06 Östermalms stadsdelsnämnd Svar på skrivelse om familjevård Förslag

Läs mer

Utveckling av hemtjänsten

Utveckling av hemtjänsten Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 547-16-1.5.1 Sida 1 (5) SDN 2017-02-02 2016-12-05 Handläggare Susanne Brinkenberg Telefon: 08-508 06 320 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012

Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012 PM 2012: RVII (Dnr 001-1132/2012) Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande flyktingbarn (10/2013)

Yttrande över stadsrevisionens rapport Ensamkommande flyktingbarn (10/2013) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Gunilla Olofsson Telefon: 08 508 25 605 Yttrande över stadsrevisionens rapport "Ensamkommande

Läs mer

Remiss om motion (2011:63) om satsning på personalen inom äldreomsorgen

Remiss om motion (2011:63) om satsning på personalen inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-10 Handläggare: Linda Wikman Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden 13 december 2011 Remiss om motion (2011:63) om satsning

Läs mer

Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning ENSKEDE-ÅRSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖREN DNR 07-299/94 SID 1 (6) 2007-03-08 Handläggare: Gillis Hammar Till EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsnämnd Bemanning av EnskedeÅrsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem STADSLEDNINGSKONTORET BILAGA 1 FINANSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-02-22 Handläggare: Anders Nilfjord Telefon: 508 29 288 Till Kommunfullmäktige Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem Stadsledningskontorets

Läs mer

Svar på remiss om Anhörig- och objektanställningar i hemtjänsten

Svar på remiss om Anhörig- och objektanställningar i hemtjänsten Sida 1 (5) 2015-08-11 Handläggare Anne-Christine Davidsson Telefon: 08-508 03 187 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss om Anhörig- och objektanställningar i hemtjänsten Förvaltningens förslag

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn 508 05 411 Dnr - - 2006 Sammanträde 25 april 2006 Tjänsteutlåtande 7 april 2006 1 (4) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-04 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Svar på remiss

Läs mer

RINKEBY -KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51)

RINKEBY -KISTA STADSDELSFÖRVALTNING. Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51) RINKEBY -KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) DNR 006-369-2008 2008-09-04 SDN 2008-09-17 Handläggare: Ewa-Britt Ek Tfn: 08-508 01 401 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Värdigt

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning för 2016 avseende hemtjänst i privat regi

Anmälan av verksamhetsuppföljning för 2016 avseende hemtjänst i privat regi Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande 19-17-1.2.1 Sida 1 (8) SDN 2017-02-02 2016-12-19 Handläggare Anne-Christine Davidsson Anna-Lena Yngvesson Tel: 08-508 06 305/314

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

Gemensam service ekonomi - samarbete mellan förvaltningar

Gemensam service ekonomi - samarbete mellan förvaltningar BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ADMINISTRATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 438-07-100 SID 1 (6) 2008-01-31 SDN 2008-02-14 Handläggare: Per Edorson Telefon: 508 06 065 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

3) Kommunstyrelsen beslutar att Ekerö Direkt ska lokaliseras i kommunhuset.

3) Kommunstyrelsen beslutar att Ekerö Direkt ska lokaliseras i kommunhuset. 2013-09-30 Daniel Lindqvist Kommunsekreterare 08 560 39 194 daniel.lindqvist@ekero.se Kommunstyrelsen Kontaktcenter Ekerö kommun Dnr KS13/134-001 Förslag till beslut 1) Kommunstyrelsen ger kommundirektören

Läs mer

Snabb och lättillgänglig service till stockholmarna

Snabb och lättillgänglig service till stockholmarna SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN DNR 106-0439/2007 SOTN 2007-08-30 SID 1 (5) 2007-07-12 Handläggare: Karin Wallander Telefon: 08-508 25 023 Till Socialtjänstnämnden Snabb och lättillgänglig

Läs mer