Eksjö kommuns revisorer. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen. Revisionsrapport UTKAST

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eksjö kommuns revisorer. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen. Revisionsrapport UTKAST"

Transkript

1 Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport UTKAST KPMG Offentlig Sydost Kristian Gunnarsson 2009 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.

2 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte och metod 1 3. Iakttagelser från dokumentstudier och intervjuer Formell och informell informationsöverföring Styrelser och personunion Bolagsordning Inhämtande av kommunens ställningstagande Ägardirektiv Eksjö kommuns styrdokument i form av policys Kommunen som delägare eller finansiär av annan verksamhet 9 4. Avslutande kommentarer KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.

3 1. Bakgrund Eksjö kommun bedriver verksamheter genom de kommunala företagen i enlighet med de möjligheter kommunallagen ger i 3 kap. 16. Fullmäktige ska för de helägda bolagen fastställa ändamål med verksamheten, utse styrelseledamöter och lekmannarevisorer samt ordna så att beslut av principiell betydelse eller av större vikt kommer till fullmäktige för ställningstagande (17 ). Kommunstyrelsen har tilldelats uppgiften att på kommunfullmäktiges uppdrag utöva uppsikten över de kommunägda företagen. Detta regleras genom kommunallagens 6 kap Syfte och metod har gett KPMG i uppdrag att granska hur kommunstyrelsen utövar sin uppsikt över de kommunägda företagen. Särskilda områden som uppmärksammas i granskningen är: Den övergripande företagsidén undersöks och hur den formulerats i policy. Frågor av större vikt i företagen ska underställas kommunfullmäktige. I vilken omfattning och i vilka frågor detta skett, kartläggs och bedöms. Det formella systemet ägardirektiv, bolagsordning, bolagsstämma liksom informella kontakters betydelse för styrningen granskas. Omfattning och följder av aktiv respektive passiv styrning uppmärksammas. Fullmäktiges beslut i olika policyfrågor gäller normalt både kommunens nämnder och de kommunala företagen. Ett antal sådana policybeslut kommer att undersökas avseende effekter och praktiska följder i de kommunala företagen. Intervjuer har ägt rum med representanter från Eksjö Stadshus AB, tillika kommunstyrelsens presidium, VD och tillika kommundirektör samt administrative chefen. Parallellt med föreliggande granskning har lekmannarevisionen inom Eksjö Fordonsutbildning AB (EKFAB) noterat brister i den interna kontrollen i EKFAB. Undertecknad konstaterar att delar av denna kritik berör brister i kommunstyrelsens uppsikt. Rapporten har faktakontrollerats av kommundirektören. 1 (10)

4 3. Iakttagelser från dokumentstudier och intervjuer Nedan följer resultatet av granskningen. 3.1 Formell och informell informationsöverföring I kommunallagen 6 kap 1 finns kravet att kommunstyrelsen skall ha uppsikt över de kommunala bolagen. Det innebär bl.a. uppföljningsskyldighet vad gäller företagens ekonomiska utveckling, det kommunala ändamålet med verksamheten och efterlevnaden av verksamheten gentemot de fastställda direktiven. I uppsiktsplikten ingår att kommunstyrelsen har ett system för hur information ska överföras, när den ska överföras och slutligen vilken information som ska tillhandahållas. Kommentar: Reglering om denna informationsöverföring finns i kommunens företagspolicy och ägardirektiv. Kommunstyrelsens möjligheter att utöva en tillfredsställande uppsikt över bolagen är avhängigt de formella regler som fullmäktige fastställt i bolagsordning, eventuell företagspolicy, ägardirektiv. En förutsättning för att dessa regler ska bli gällande är att beslut fattas härom i bolagsstämman och att de finns upptagna i bolagsstämmoprotokoll. Kommunens företagspolicy, antagen av kommunfullmäktige anger förutsättningarna och villkoren för kommunstyrelsens ansvar för uppsikten över bolagen. Bland annat står i policyn att kommunstyrelsen av moderbolaget (Eksjö Stadshus AB) ska få den information om bolagen som kommunstyrelsen bestämmer. Moderbolaget ska enligt företagspolicyn årligen och senast i november månad tillställa kommunstyrelsen en ekonomisk plan för koncernens verksamhet under det följande räkenskapsåret. Kommentar: Kommunstyrelsen har inte fått någon ekonomisk plan för koncernens verksamhet under 2008 för kommande verksamhetsår. Företagspolicyn skall fastställas för tillämpning i respektive företag. I kommunstyrelsens reglemente ( 3) från 2007 framgår att det i kommunstyrelsens ledningsfunktion ingår att ha uppsikt över verksamheterna i de kommunala bolagen. Följande material skall enligt ägardirektiv för respektive bolag snarast översändas från bolagen till Eksjö Stadshus AB: Protokoll från bolagsstämma, Protokoll från styrelsesammanträde, Bolagets årsredovisning och revisionsberättelse och lekmannarevisorernas granskningsrapport. 2 (10)

5 Enligt ägardirektiven för Eksjö Stadshus AB (pkt 11) framgår att moderbolaget ska hålla kommunen väl informerad om sin verksamhet och att ovanstående material snarast ska översändas. Kommentar: Formellt anmäls protokoll från moderbolaget till kommunstyrelsen på samma sätt som gäller för utskotten (för detta ändamål finns särskild paragraf). Protokollen från dotterbolagen redovisas till moderbolaget genom att de tillgängliggörs i delgivningspärm. Det sker dock ingen formell anmälan av dotterbolagens protokoll vare sig till moderbolaget eller till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens ordförande informerar enligt uppgift kommunstyrelsen om frågor av större vikt som behandlas i bolagen. Vid ärenden av principiell beskaffenhet (exempelvis större investeringar) sker behandling i kommunstyrelsen då VD redovisar ärendet för kommunstyrelsen. (se vidare nedan) Kommunstyrelsens ledningsutskott är tillika styrelse i moderbolaget vilket av naturliga skäl innebär att de får mer omfattande och detaljerad information från bolagen än kommunstyrelsen som helhet. Någon regelbunden informationslämning/redovisning av bolagets verksamhet sker inte till kommunstyrelsen. Däremot finns denna återrapportering till kommunfullmäktige vilket intervjuade framhåller som ett medvetet val för att tydliggöra fullmäktiges ägarroll. Kommentar: Jag ser positivt på att kommunfullmäktiges ägarroll tydliggörs. Dock menar jag att hela kommunstyrelsen har ansvar för uppsikten över bolagen varför redovisning bör ske även i detta forum. En stor del av kontakterna mellan bolagen och kommunen uppges ske informellt. Det händer ibland att VD vänder sig direkt till kommunstyrelsens ordförande för inhämtande av ställningstagande i en specifik fråga. Kommentar: Utan att rikta någon synpunkt vill jag allmänt rekommendera försiktighet i informella kontakter och hänvisa till den formella gången där moderbolagets och sedermera fullmäktiges ställningstagande ytterst ska inhämtas. Bolagens VD:ar deltar inte på kommunens övergripande chefsträffar vilket uppges vara ett medvetet val. Istället deltar VD:ar i olika former av ärendegrupper som berör dem. Exempel på sådana grupper är fastighetsgrupp, lokalgrupp och näringslivsgrupp. Kommunstyrelsen ska enligt fullmäktiges företagspolicy söka samordning inom kommunkoncernen. Samarbetet mellan kommunens bolag och kommunens olika verksamheter upplevs som bra av intervjuade. I bolagens ägardirektiv finns följande skrivning avseende samordning: Bolaget kan inte tillåtas att optimera effektiviteten i sin verksamhet om detta medför nackdelar för organisationen i dess helhet som överväger fördelarna för bolaget. Kommentar: Jag vill uppmärksamma på att styrelse och VD enligt ABL är skyldiga att se till bolagets bästa. Även om undertecknad förstår syftet med ovanstående skrivning anser jag att den utifrån ett bolagsrättsligt perspektiv kan vara bekymmersam i enskilda ärenden. 3 (10)

6 3.2 Styrelser och personunion Eksjö kommun äger till 100 % Eksjö Stadshus AB (moderbolag i koncernen) som i sin tur äger Eksjö fordonsutbildning AB, Eksjö Kommunfastigheter AB, Eksjöbostäder AB, Eksjö Industribyggnader AB samt Eksjö Energi AB. Moderbolagets styrelse består av lägst 5 ledamöter. Personunion finns med ledamöterna i kommunstyrelsens ledningsutskott. Ordföranden i moderbolaget är tillika ordförande i kommunstyrelsen. Intervjuade framhåller att personunionen utgör en viktig förutsättning för en fungerande styrning/uppsikt av bolagen. Styrelsen för Eksjö fordonsutbildning AB består av 5 ledamöter. Personunion finns delvis med ledamöterna (ersättarna) i barn- och ungdomsutskottet. Styrelsen för Eksjö Kommunfastigheter AB består av 8 ledamöter. Ordföranden i bolaget är ledamot i kommunstyrelsen. För övriga ledamöter finns ingen personlig koppling till kommunstyrelsen. Styrelsen för Eksjöbostäder AB består av 8 ledamöter. Ordförande i styrelsen finns inte representerad i kommunstyrelsen. Övriga ledamöter är tillika ledamöter i Eksjö kommunfastigheter AB. Styrelsen för Eksjö Industribyggnader AB består av 5 ledamöter. Ordföranden i bolaget är inte representerad i kommunstyrelsen. Två av ledamöterna är representerade i kommunstyrelsen. Styrelsen för Eksjö Energi AB består av 7 ledamöter. Personunion finns med ledamöterna i kommunstyrelsen med undantag av enstaka ledamot. Ordföranden i bolaget är inte representerad i kommunstyrelsen. Kommentar: Beträffande personunion mellan bolagsstyrelsernas ledamöter och kommunstyrelsens ledamöter är min bedömning att det finns tydliga både fördelar och nackdelar. Rätt hanterat menar jag att förutsättningarna för en effektiv uppsikt ökar. Den inbyggda svagheten med personunion generellt sett består bland annat i att man förväntas ha uppsikt över sig själv. Jag konstaterar att det inte finns reglerat efter vilka principer tillsättning av styrelseledamöter i koncernmoderbolag och andra bolag ska ske. Intervjuade representanter från moderbolaget framhåller att det sällan är politiska diskussioner i bolagsstyrelserna. Eksjö Stadshus AB beslutade att uppdra till VD att tillse att utbildning om styrelseledamöternas ansvar anordnas under hösten Styrelseledamöter i de kommunägda bolagen erhöll under 2008 utbildning avseende bland annat styrelseledamots roll och ansvar. 4 (10)

7 3.3 Bolagsordning Bolagens uppdrag finns normalt formellt beskrivna i ägardirektiv och bolagsordningar. I bolagsordningarna finns de mer formella delarna av kontakterna. Bolagsordningarna innehåller uppgifter och förutsättningar beträffande: firma, föremålet och ändamålet med bolagets verksamhet, kommunfullmäktiges yttranderätt, aktiekapital, aktiebelopp, styrelse, säte, revisorer, lekmannarevisorer, kallelse till bolagsstämma, ärenden på ordinarie bolagsstämma, räkenskapsår, firmateckningsrätt, rösträtt, hembud, inspektionsrätt samt ändring av bolagsordning. Samtliga bolagsordningar har en enhetlig struktur och innehåller samma delar, d v s ovan redovisade. Vi har begärt in bolagsordningarna för alla kommunala bolag. Kommentar: Vid ett studium av när bolagsordningarna senast reviderades samt fastställdes framgår för en del bolag att bolagsordningen är fastställd på senaste bolagsstämma. För en del andra bolagsordningar framgår inte att de fastställts på bolagsstämma utan endast i kommunfullmäktige. Jag rekommenderar att kommunstyrelsen gör en översyn av samtliga bolagsordningar och tillser att det på samtliga bolagsordningar anges senaste datum för fastställande Inhämtande av kommunens ställningstagande Genom ändring i kommunallagen 2002 ändrades fullmäktiges yttranderätt till att fullmäktige skall ta ställning före sådana principiellt viktiga beslut fattas. I samtliga dotterbolags ägardirektiv framgår att moderbolagets ställningstagande skall inhämtas i följande ärenden: Bildande eller förvärv av dotterföretag Planer på ny eller ändrad inriktning av bolagets verksamhet Större investeringar eller avyttringar av egendom I frågor som är av principiell betydelse eller annars av större vikt. Av ägardirektiven framgår att i de fall olika meningar skulle uppstå i styrelsen om fråga är av sådant slag att den skall underställas Eksjö Stadshus AB skall bolaget samråda med styrelsen för Eksjö Stadshus AB. Eksjö Stadshus AB har att tillse att Eksjö kommunfullmäktige får ta ställning i viktiga frågor. Av ägardirektiven för Eksjö Stadshus AB framgår att kommunfullmäktiges godkännande skall inhämtas såvitt avser: Bildande eller förvärv av dotterföretag Större investeringar 5 (10)

8 Taxor och andra normbeslut Planer på ny eller ändrad inriktning av bolagets verksamhet samt Övriga frågor av principiell beskaffenhet eller av större vikt. Skulle olika meningar uppkomma i styrelsen om fråga är av sådant slag att den skall underställas fullmäktige skall samråd ske med kommunstyrelsen. Vid enighet sker ingen överföring av ärendet till kommunfullmäktige för ställningstagande. Kommentarer: Jag menar att skrivningen avseende kommunfullmäktiges rätt till ställningstagande bör förtydligas i nuvarande ägardirektiv. Jag menar att det tydligt bör framgå (oavsett oenighet/enighet i bolagsstyrelsen) att i frågorna enligt ovan ska fullmäktiges ställningstagande inhämtas. Det finns annars en risk att en principiell fråga inte kommer till kommunfullmäktiges formella hantering på grund av att en enig bolagsstyrelse anser detta onödigt. Någon uttolkning av begreppet principiell beskaffenhet eller större vikt finns inte i något dokument. Enligt intervjuade sker bedömning i samråd mellan bolag och moderbolag (tillika kommunstyrelsens ledningsutskott). Intervjuade representanter från moderbolaget uppger dock att en fråga av principiell beskaffenhet diskuteras med ägarrepresentanter. Vid en genomgång av styrelsernas protokoll har vi funnit några beslut som vi valt att särskilt kommentera. Eksjöbostäder: Styrelsen för Eksjöbostäder AB beslutade att soliditetsmålet på 20 % måste stämmas av mot de krav som ställs på bolaget då målet inte kan uppnås om bolaget ska nyproducera lägenheter. Styrelsen beslutar åter om att hos Eksjö Stadshus AB framföra önskemål om befrielse från nuvarande soliditetsmål. Kommentar: Eksjö Stadshus AB beslutade beträffande soliditetsmålet att en översyn av soliditetsmålet måste ske vid större investeringar. Styrelsen beslutade att godkänna upprättat anställningsavtal mellan ny VD och bolaget. Kommentar: Samråd sker enligt uppgift inte i VD-tillsättningar utan det enskilda bolaget anses vara autonomt i dessa ärenden. Styrelsen beslutade att ta fram ett affärsmässigt förslag till långsiktigt uppdragsavtal gällande samtliga tjänster mellan Eksjöbostäder AB/Eksjö kommunfastigheter AB och ITOLV AB. Kommentar: Detta beslut har föregåtts av en styrning från Eksjö Stadshus AB som haft en vilja att samordning ska ske. I ett ärende av detta slag kan det enskilda bolagsintresset komma i konflikt med kommunintresset/koncernintresset (se kommentar 3.1 ovan). 6 (10)

9 Eksjö Industribyggnader AB Styrelsen beslutar att anställa VD som tillika är VD i ITOLV AB. VDtjänsten utgör 20 % av en heltidstjänst. Kommentar: Något formellt samråd med moderbolaget har inte skett i tillsättningen. Styrelsen beslutade att ge mandat till ordföranden och VD att genomföra en försäljning av Eksjö Björnstorp med ledning av dagens diskussioner. Kommentar: Det framgår inte av protokoll att samråd skett kring försäljningen. Eksjö Stadshus AB Ordförande i Eksjö Stadshus AB har uppdragit till Eksjöbostäder AB att inge förfrågan till ITOLV AB om möjligheten att uppföra hyresrätter i en kasern. Ordförandebeslutet godkändes av styrelsen Kommentar: Framgår ej av styrelsens arbetsordning att ordföranden har denna befogenhet att ge uppdrag. Ärendet är också ett exempel där det enskilda bolagsintresset kan komma i konflikt med ägarintresse eller samordningsintresse. Eksjö fordonsutbildning AB Styrelsen beslutade att notera information om att anbud antagits för byggande av aktivitetshall. Lägsta anbudet uppgår till tkr (exklusive el, värme installationer). Arbetet uppges i protokollet vid tidpunkten vara i full gång. Kommentar: Jag konstaterar att beslut om antagande av entreprenör och anbudssummor inte godkänts av styrelsen utan betraktats som en VD-fråga. Enligt gällande VD-instruktion framgår att avtal kan ingås om de inte är av principiell betydelse eller större vikt. Undertecknad bedömer att ärendet är en styrelsefråga. Eksjö Energi AB Styrelsen beslutar att godkänna jämställdhetspolicy. Kommentar: Jag kan konstatera att jämställdhetspolicyn inte är kommunens utan omfattar Eksjö Energi med dotterbolag. Utifrån ett uppsiktsperspektiv kan vi konstatera att bolaget har en egen policy som är annorlunda utformad än den som gäller övrig kommunal verksamhet. Styrelsen för Eksjö Energi Elit AB diskuterade förslag till bildande av ekonomisk förening av HighLandNet. Kommentar: Vid tidpunkten fanns inget konkret förslag för styrelsen att ta ställning till. Samråd i frågan bör ske då den kan betraktas som principiell. 7 (10)

10 3.4 Ägardirektiv Särskilda ägardirektiv finns för samtliga kommunägda bolag. Ägardirektiven har en enhetlig struktur. Ägardirektiven reglerar frågor såsom: bolaget som en del av den kommunala verksamheten, Eksjö Stadshus direktivrätt och ledningsfunktion, bolagets verksamhet och ändamål, grundläggande principer för bolagets verksamhet, självkostnads- och likställighetsprincipen, underställningsplikt, information, koncernredovisning, budget och handlingsprogram, koncernkonto, avkastningskrav, upphandling, övergripande riktlinjer och policys, suppleanters inträde, ersättningsfrågor, bolagsstämma samt förvaltningsberättelse. Vi har begärt in ägardirektiven för alla kommunala bolag. Kommentar: Vid ett studium av när ägardirektiven senast reviderades samt fastställdes framgår för en del bolag att ägardirektiven är fastställd på bolagsstämma 2006, för ett bolag att fastställande skett på bolagsstämma 2008 samt för ett bolag att fastställande skett i fullmäktige. Jag rekommenderar att kommunstyrelsen gör en översyn av samtliga ägardirektiv och säkerställer att de alltid fastställs på bolagsstämma samt att senaste datum för fastställande anges på ägardirektiven. Följande specifika ägardirektiv (avkastningskrav) har funnits för de operativa bolagen under 2008: Eksjö Fordonsutbildning AB: Bolaget ska ge skälig avkastning på aktiekapitalet. Bolaget ska successivt öka sin soliditet. Vidare står att kommunfullmäktige årligen fastställer koncernbidrag. Eksjö kommunfastigheter AB: Bolaget ska ge en skälig avkastning på aktiekapitalet och successivt öka sin soliditet. Långsiktigt ska soliditeten uppgå till 10 %. Kommunfullmäktige fastställer årligen i juni koncernbidrag. På bolagsstämma 2008 beslutades att Eksjö Kommunfastigheter under 2008 kommer att erhålla koncernbidrag, varvid nivån bestäms senare. Eksjöbostäder AB: Bolaget ska ge skälig avkastning på aktiekapitalet och successivt öka soliditeten. Soliditeten ska uppgå till minst 20 % under planperioden ( ). Kommunfullmäktige fastställer årligen i juni koncernbidrag. På bolagsstämma 2008 beslutades att Eksjöbostäder för 2008 i likhet med tidigare år ska erlägga koncernbidrag enligt gällande skattelagstiftning, samt återbetala del av villkorat aktieägartillskott med 1,5 mkr. Eksjö industribyggnader AB: Bolaget ska ge en skälig avkastning på aktiekapitalet och successivt öka sin soliditet som långsiktigt ska uppgå till minst 10 %. Bolagets primära inriktning är att få positiva årsresultat. Kommunfullmäktige fastställer årligen i juni koncernbidrag. Eksjö Energi AB: Bolaget ska ge skälig avkastning på aktiekapitalet och successivt öka soliditeten. Långsiktigt ska bolagets soliditet uppgå till minst 20 %. Kommunfullmäktige fastställer årligen i juni koncernbidrag. På bolagsstämma 2008 beslutades att Eksjö Energi AB för 2008 ska budgetera för koncernbidrag om 1,7 mkr. Kommentarer: Intervjuade representanter från moderbolaget framhåller att soliditetsmålen angivna ovan ska ses som långsiktiga mål. Beträffande storleken på koncernbidraget bygger den på kommunens internränta. 8 (10)

11 3.4.1 Eksjö kommuns styrdokument i form av policys och riktlinjer En viktig del av kommunstyrelsens uppsikt är att tillse att kommunfullmäktiges beslut som berör bolagen verkställs genom bolagsstämmobeslut. Formellt juridiskt är inte fullmäktigebesluten bindande förrän de överförts till ett bolagsstämmoprotokoll. I ägardirektiven framgår att: Bolaget ska väl känna till och beakta Eksjö kommuns antagna riktlinjer och policys Kommentar: skrivningen: väl känna till och beakta definieras inte mer ingående. Grunduppfattningen är dock att samma regler ska gälla för alla verksamheter oavsett form den bedrivs i. Jag kan utifrån protokollgenomgång avseende bolagen konstatera att bolagen hanterar policyregelverket på olika sätt. En del policys har beslutats om att gälla även för bolaget i fråga, något bolag har upprättat egen policy inom ett specifikt område e t c. Uppföljning och kontroll från kommunens sida beträffande policytillämpning i bolagen anses inte vara varken mer eller mindre omfattande än den som sker i de övriga kommunala verksamheterna. Kommentar: Jag anser att kommunstyrelsen dels på grund av sitt ansvar för intern kontroll, dels på grund av sitt ansvar för uppsikten över bolagen bör göra uppföljningar av hur det kommunala regelverket tillämpas i bolagen. De kommunägda bolagen ingår inte i kommunens målstyrningsarbete. Bolagen arbetar enligt representanter från moderbolaget självständigt med sin mål- och verksamhetsstyrning. Kommentar: Min uppfattning är att all verksamhet (oavsett associationsform) bör målstyras och att kommunstyrelsen har ett särskilt ansvar att samordna (utan att detaljstyra) arbetet utifrån de kommunövergripande mål som finns i kommunen Kommunen som delägare I 3 kap 18 regleras vad som skall gälla när en kommun lämnar över en kommunal verksamhet till ett bolag eller förening där kommunen bestämmer tillsammans med någon annan. Enligt nämnda paragraf skall fullmäktige se till att den juridiska personen blir bunden av de villkor som avses i 17 i en omfattning som är rimlig med hänsyn till andelsförhållandena, verksamhetens art och omständigheterna i övrigt. Samma förhållande gäller om kommunen tillsammans med någon annan bildar en stiftelse för en kommunal angelägenhet. Även i det delägda 1 bolaget ITOLV AB där kommunen är minoritetsdelägare finns en stark koppling till kommunen då kommunfullmäktige utser ordförande i bolaget. Vid tidpunkten för granskningen finns ordföranden i ITOLV AB representerad i kommunfullmäktige. Ordföranden i bolaget har enligt gällande bolagsordning en form av veto då det finns reglerat att styrelsens beslut ska biträdas av ordföranden för att bli gällande. Rapportering från bolaget sker enligt representanter från moderbolaget direkt till kommunstyrelsen bland annat i samband med bokslut eller andra ärenden av större vikt. 1 Delägarskapet uppgår till 35 %. 9 (10)

12 I det delägda bolaget Eksjö.nu 2 AB väljer kommunfullmäktige hälften av styrelsens ledamöter. Ordföranden i styrelsen nomineras av näringslivet i Eksjö kommun och vice ordförande nomineras av Eksjö kommun. För ITOLV AB finns inget reglerat om att fullmäktiges ställningstagande skall inhämtas i principiella frågor. I det delägda bolaget Eksjö.nu AB:s bolagsordning anges att fullmäktiges ställningstagande ska inhämtas i principiella frågor. I båda de delägda bolagen finns reglerat att kommunen har rätt att utse lekmannarevisorer. 4. Avslutande kommentarer Kommentarerna lämnade ovan berör på olika sätt kommunstyrelsens uppsikt eller möjlighet till uppsikt varför åtgärder bör ske inom de angivna områdena. Min huvudsakliga bedömning är att rapportering och kommunikation mellan dotterbolag och moderbolag är god. Dock vill undertecknad framhålla att det är av stor vikt att hela kommunstyrelsen blir mer delaktig i uppsiktsplikten. KPMG, dag som ovan Kristian Gunnarsson Certifierad kommunal yrkesrevisor 2 Delägarskapet uppgår till 50 %. 10 (10)

Tranås kommuns revisorer. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen. Revisionsrapport. KPMG Offentlig Sydost Kristian Gunnarsson

Tranås kommuns revisorer. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen. Revisionsrapport. KPMG Offentlig Sydost Kristian Gunnarsson Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport KPMG Offentlig Sydost Kristian Gunnarsson 2013 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All

Läs mer

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1 Beslutad av kommunfullmäktige 2006-05-17 417. Dnr 27/05.107 och 2003-05-14 93. Dnr 30/03.002. (punkt 23) Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1. Bolaget som organ för kommunal

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder ENKÖPINGS NÄMNDHUS AB 2005-03-17 Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder Ägardirektiv för verksamheten i AB Enköpings Hyresbostäder (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Enköpings kommun

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.7.2 Sid 1 (6) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 481/2006/107 2006-12-28 Kf 2006-12-18 182 2016/49 2016-03-21 Kf 2016-03-21 ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.5.1 Antagen av kf 90/11 och av bolagsstämman 2011-05-04 Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum

Läs mer

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag.

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag. Sida 1 av 5 Ägardirektiv För verksamheten i Invest in Landskrona AB nedan kallad bolaget, antaget av kommunfullmäktige i Landskrona stad 2014-03-31 50 fastställda av bolagsstämma den 2014-04-24. Bolaget

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 LEKEBERGS KOMMUN Riktlinje 2 (10) Dnr:13KS46 2014-03-04 Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

för verksamheten i Valbohem AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Färgelanda kommun, nedan kallat kommunen, den 15 maj 2013, KF 67.

för verksamheten i Valbohem AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Färgelanda kommun, nedan kallat kommunen, den 15 maj 2013, KF 67. ÄGARDIREKTIV för verksamheten i Valbohem AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Färgelanda kommun, nedan kallat kommunen, den 15 maj 2013, KF 67. 1. Bolaget som organ för kommunal bostadsförsörjning

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Ägardirektiv för Tjörns Hamnar AB

Ägardirektiv för Tjörns Hamnar AB Ägardirektiv för Tjörns Hamnar AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (THAB 15) Tjörn Möjligheternas ö För verksamheten i Tjörns Hamnar AB, org nr 556215-6033,

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI OCH VATTEN AKTIEBOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI OCH VATTEN AKTIEBOLAG U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.7 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 306/2006/107 2007-01-01 Kf 2006-10-30 127 2016/49 2016-03-21 Kf 2016-03-21 26 ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.07) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 91 Antagen av

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Eksjö kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Granskningsrapport. Audit KPMG AB 2014-11-18 Antal sidor: 12 Antal bilagor: 0

Eksjö kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Granskningsrapport. Audit KPMG AB 2014-11-18 Antal sidor: 12 Antal bilagor: 0 ABCD Eksjö kommun Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Granskningsrapport Audit KPMG AB 2014-11-18 Antal sidor: 12 Antal bilagor: 0 ABCD Eksjö kommun Kommunstyrelsens uppsikt 2014-11-18 Innehåll

Läs mer

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 Bakgrund och syfte Kommunen bedriver verksamhet i såväl nämnd- som bolagsform. Inom kommunen skall en helhets- och samsyn

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2008-08-26, 84 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning för Eda Bostads AB...4 Roller...4 1. Bolaget sona

Läs mer

Ägardirektiv för Höörs Fastighets AB

Ägardirektiv för Höörs Fastighets AB Ägardirektiv för Höörs Fastighets AB Ägardirektiv för verksamheten i Höörs Fastighets AB (556019-3350), nedan kallat Bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Höörs kommun den 2011-12-14, 89 och fastställda

Läs mer

Ägardirektiv för Utveckling i Noresund AB

Ägardirektiv för Utveckling i Noresund AB Ägardirektiv för Utveckling i Noresund AB Ägardirektiv för verksamheten i Utveckling i Noresund AB (nedan kallat bolaget), antagna av kommunfullmäktige i Eda kommun den [datum] och fastställda av bolagsstämma

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB VÄNERSBORGS- BOSTÄDER

ÄGARDIREKTIV FÖR AB VÄNERSBORGS- BOSTÄDER 1(5) ÄGARDIREKTIV FÖR AB VÄNERSBORGS- BOSTÄDER Ägardirektiven för verksamheten i AB Vänersborgsbostäder, nedan kallat bolaget, är antagna av kommunfullmäktige i Vänersborgs kommun 1994-10-25, 116 och fastställda

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 Kf 103/2014 Dnr Ks/K 2001.10441 REGLEMENTE FÖR TOMELILLA KOMMUN OCH DESS HELÄGDA FÖRETAG Antagen av kommunfullmäktige den 18 juni 2014, Kf 103. 1.

Läs mer

Svedala Kommuns 6:04 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 6:04 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Ägardirektiv för Svedala Exploaterings AB SVEDAB antagen av kommunfullmäktige 2014-02-10, 23 Gäller från 2014-03-01 Detta ägardirektiv avser Svedala Exploaterings AB SVEDAB, nedan

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR TIMRÅ VATTEN AB Organisationsnummer

ÄGARDIREKTIV FÖR TIMRÅ VATTEN AB Organisationsnummer FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 16 a 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR TIMRÅ VATTEN AB Organisationsnummer 556280-9656 Fastställda av kommunfullmäktige 2009-06-15, 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 86 1. Bolaget

Läs mer

Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda aktiebolag

Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda aktiebolag Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda bolag Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2017-12-14 Antagen KF: 404/2017 Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder kommun nantagen av kommunfullmäktige 2013-12-11, 165 Innehållsförteckning 1. BOLAGET SOM ORGAN FÖR KOMMUNAL VERKSAMHET...1 2. SYFTE MED BOLAGETS VERKSAMHET...1 3. KOMMUNENS

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun Företagspolicy för Gislaveds kommun 2016-11-02 1. Bakgrund De hel- och delägda kommunala företagen är en del av den samlade kommunala organisationen. Gislaveds kommuns framtidsvision och kommunövergripande

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorpshus AB

Ägardirektiv för Staffanstorpshus AB FÖRFATTNING 2.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 30/07 Ägardirektiv för Staffanstorpshus AB Ägardirektiv för verksamheten i Aktiebolaget Staffanstorpshus AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget)

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-05-16 51) Gäller för: Vetlanda Stadshus AB Giltig fr.o.m.: 2018-06-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget.

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget. 1(5) ÄGARDIREKTIV FÖR PARTILLEBO AB Ägardirektiv för verksamheten i Partillebo AB, nedan kallat Bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Partille kommun den 27 mars 2003, rev. 19 juni 2007, rev. 1 mars

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 22/2007 Katrineholms kommuns författningssamling Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Nr 5.07 Ägardirektiv för verksamheten i Katrineholms Fastighets AB nedan kallat

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Ägardirektiv för Karlstads Stadshus AB

Ägardirektiv för Karlstads Stadshus AB KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-12-18 Ersätter: 2011-12-15 Gäller fr o m: 2015-04-21 Ägardirektiv för Karlstads Stadshus AB Ägardirektiv för

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Ägardirektiv för Hällefors Bostads AB

Ägardirektiv för Hällefors Bostads AB Ägardirektiv för Hällefors Bostads AB 2(4) Ägardirektiv för verksamheten i Hällefors Bostads AB (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Hällefors kommun 2016-02-16 och fastställda av bolagsstämma

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Ägardirektiv för Kumla Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2001, 84 Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 2011, 43

Ägardirektiv för Kumla Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2001, 84 Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 2011, 43 Ägardirektiv för Kumla Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2001, 84 Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 2011, 43 Ägardirektiv för verksamheten i Kumla Bostäder AB, nedan kallat

Läs mer

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall I BENGTSFORS KOMMUN Kommunledningskontoret Petra Nordwall petra.nordwall@bengtsfors.se ÄGARDIREKTIV Antagen av Kommunfullmäktige 2014.017 003 12/14 1(5) Agardirektiv '''rh,.'...,.

Läs mer

1. Ägardirektiv för Mullsjö Energi & Miljö AB

1. Ägardirektiv för Mullsjö Energi & Miljö AB 1. Ägardirektiv för Mullsjö Energi & Miljö AB Godkända av kommunfullmäktige 2009-04-21, 33, Dnr 2008/1062 Reviderade 2012-09-25, 80, Dnr 2012/1255 Reviderade av kommunfullmäktige 2015-06-26, 66, Dnr 2015/1100

Läs mer

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i AB Trelleborgshem som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod. Ägardirektiven

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

Ägardirektiv för Tjörns Bostads AB

Ägardirektiv för Tjörns Bostads AB Ägardirektiv för Tjörns Bostads AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TBAB 15) Tjörn Möjligheternas ö Ägardirektiv Tjörns Bostadsbolag AB För verksamheten i

Läs mer

tt::... lf_?%?f t~;i{f-i

tt::... lf_?%?f t~;i{f-i /(o1j/q ~ 10!rJ c!!f r. Varbergs kommun Revisorerna /~. Varbergsko.1mmun JJf/) C/ / 11jr;- / J. '.-. KommllilStHelsen 71 w. -; /'-/ ~ -- ",f{~ 2013-06- 19 tt::... lf_?%?f t~;i{f-i Till Kommunstyrelsen

Läs mer

ÄGARD1REKTIV FÖR HAGFORSHEM AB

ÄGARD1REKTIV FÖR HAGFORSHEM AB Agardirektivfiir llagorshein AB organisationsnulnrner 55 65 35 604 ÄGARD1REKTIV FÖR HAGFORSHEM AB Antagna av kommunfullmäktige i Hagfors kommun 2009-06-23, 58. Fastställda av bolagsstämman 2010-06-07,

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING OCH ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA EVENT AB

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING OCH ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA EVENT AB Blad 1 BOLAGSORDNING OCH ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA EVENT AB Antagen av kommunfullmäktige den 8 september 2004, 151 med ändring den 8 februari 2006, 36, den 14 mars 2007, 77, den 13 maj 2009, 133,den 11

Läs mer

Ägardirektiv för Borås Kongresscenter AB

Ägardirektiv för Borås Kongresscenter AB Ägardirektiv för Borås Kongresscenter AB 006:239 Ägardirektiv för Borås Kongresscenter AB Antagna av Kommunfullmäktige 2015-03-26, samt fastställda av bolagsstämman 2015. Dessa ägardirektiv gäller för

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektivet är fastställt av Ljusdals kommun i kommunfullmäktige 2015-10-26, 210 och bekräftade vid extra bolagsstämma. 1 Generella förutsättningar

Läs mer

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Ägardirektiv Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-05, 38 Detta ägardirektiv avser Ånge Energi AB (nedan kallat bolaget) och har fastställts på bolagsstämma xxxx-xx-xx 1. Bolaget som en del av den kommunala

Läs mer

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB)

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Organisationsnummer 556555-3350 fastställt på bolagsstämma den, efter beslut hos respektive ägare den XX och XX. 1. Bolagets

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB Antagen av Kommunfullmäktige: 2014-04-22, KF 3:11 Dnr: KS 2014/0104-107 Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB, org.

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

Förutom genom lag och författning regleras bolagets verksamhet genom

Förutom genom lag och författning regleras bolagets verksamhet genom ÄGARDIREKTIV för verksamheten i AB Landskronahem, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Landskrona kommun den och fastställda av bolagsstämman den Bolaget som organ för kommunal verksamhet

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 71 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR AKTIEBOLAGET GÖTENEBOSTÄDER, org nr 556089-4197. Bolagets firma är Aktiebolaget GÖTENEBOSTÄDER.

BOLAGSORDNING FÖR AKTIEBOLAGET GÖTENEBOSTÄDER, org nr 556089-4197. Bolagets firma är Aktiebolaget GÖTENEBOSTÄDER. 1(7) BOLAGSORDNING FÖR AKTIEBOLAGET GÖTENEBOSTÄDER, org nr 556089-4197 Firma 1 Bolagets firma är Aktiebolaget GÖTENEBOSTÄDER. Föremålet för bolagets verksamhet 2 Bolaget har till huvudföremål för sin verksamhet

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Bolagspolicy 1/ , Vid behov

Bolagspolicy 1/ , Vid behov 2017-04-12 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 116 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2017:249-003 Ersätter: Bolagspolicy, beslutad av kommunfullmäktige 2015-12- 14 207, Gäller fr o m: 2017-07-01

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORASTRAND AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORASTRAND AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORASTRAND AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 3. Kommunens insyn och ägarfunktion... 3 5. Grundläggande principer

Läs mer

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Ägardirektiv Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-05, 37 Detta ägardirektiv avser Ånge Fastighets & Industri AB (nedan kallat bolaget) och har fastställts på bolagsstämma xxxx-xx-xx 1. Bolaget som en del

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns Antagna kommunfullmäktige 10 2014-02-20 Antal sidor: 9 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Syftet med riktlinjerna 1 2. Lagliga förutsättningar 1 3. Förutsättningar

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Bolagsordning för Sollentuna Stadshus AB Antagen av fullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0376 KS Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15. Innehållsförteckning 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet för bolagets

Läs mer

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2008:6-341 Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12 82 Antagen av extra bolagsstämma 2008-08-25 8 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB Ägardirektiv för Moravatten AB (gäller även för ev. dotterbolag) Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämma 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad - Produktion

Läs mer

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumenttyp Diarienummer Ägardirektiv KS/2012:525 107 Beslutad av Framtagen av Gällivare Kommunfullmäktige Nämnd- och utredningsenheten Beslutad Giltighetstid

Läs mer

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB

Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-02-27 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: 13KS46 Policy Program Plan >Riktlinje Regler Riktlinje 2

Läs mer

Bolagets styrelse och verkställande direktör har att följa utfärdat direktiv. Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen.

Bolagets styrelse och verkställande direktör har att följa utfärdat direktiv. Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen. Författning 2.1 Antagen av kommunfullmäktige 121/15 och bolagsstämman Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Detta ägardirektiv avser Staffanstorps kommuns bolag Staffanstorps Centrum AB (556189-1622),

Läs mer

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer:

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: 556069-9539 Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer:

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Bolagsordning för Sollentuna Elhandel AB Antagen av fullmäktige 2015-11-19 128 Fastställd av extra bolagsstämma 2016-01-11 Reviderad av fullmäktige 2016-12-15 181 Dnr 2016/0376.021 KS Fastställd av extra

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

Ägardirektiv för Boras Waste Recovery AB

Ägardirektiv för Boras Waste Recovery AB Ägardirektiv för Boras Waste Recovery AB 006:219 Ägardirektiv för Boras Waste Recovery AB Antagna av Kommunfullmäktige 2015-03-26, samt fastställda av bolagsstämman 2015. Dessa ägardirektiv gäller för

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter Antagen i kommunstyrelsen 2019-04-29 Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter 1. Bolaget som kommunalt organ Bolaget ingår som organ i den kommunala organisationen. Bolaget ska därför utföra

Läs mer

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB)

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Ulricehamns Energi AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 22 mars 2018, 37 och fastställda

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Vetlanda Energi och Teknik AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig:

Läs mer

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:9-107 Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-22 37 Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1. Allmänt Delar av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. Det är därför naturligt att kommunens bolagsverksamhet

Läs mer

Ägardirektiv för Borås kommuns Parkerings AB

Ägardirektiv för Borås kommuns Parkerings AB Ägardirektiv för Borås kommuns Parkerings AB 006:81 Ägardirektiv för Borås kommuns Parkerings AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Borås kommuns Parkerings AB, nedan kallat bolaget, och är antagna

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 83 Den 2013-12-16 Kommunfullmäktige 2013-12-16 14 Kommunstyrelsen 2013-12-10 16 Teknik- och fritidsutskottet 2013-12-03 11 Kf 83 Ks

Läs mer