Abbekås 2015 (reviderad i oktober 2007)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Abbekås 2015 (reviderad i oktober 2007)"

Transkript

1 VISION 2015 Utgåva 2 Sida 1 (7) Abbekås 2015 (reviderad i oktober 2007) Förord Med denna vision vill vi blicka framåt. Vi vill tala om hur vi som bor i Abbekås vill att vår by ska utvecklas. En del av framtiden kan vi påverka själva - ensamma eller tillsammans med familjen, byalaget, föreningen, kommunen osv. Vi tycker att en bra början är att försöka måla upp en bild av framtiden - som vi vill att den ska gestalta sig. Det är därför vi har utarbetat den här framtidsbilden - visionen. Samtidigt som den är en ledstjärna i Byalagets eget utvecklingsarbete så tydliggör den för kommunens politiker och tjänstemän vilka mål och ambitioner vi har. Den ska ge svar på frågan Vad vill vi med vår by? Den första utgåvan av vår vision för Abbekås togs fram under åren 2002 och 2003 och ett stort antal bybor var då engagerade i arbetet. I arbetet med den nu föreliggande reviderade utgåvan har en mindre arbetsgrupp varit engagerad. För inhämtning av förslag, idéer och synpunkter har byalagsmedlemmarna varit inbjudna till två öppna möten. Vår vision är ingen beställning, som någon annan ska förverkliga åt oss, utan ett förverkligande kräver ett målmedvetet jobb som vi gör tillsammans. Genom att aktivt arbeta tillsammans med kommunen och andra organisationer kan vi genom ett engagerat arbete nå en del av de mål vi har satt upp. Vi kommer säkert inte att nå alla målen men - "Om man siktar mot stjärnorna så når man kanske trädtopparna". Under arbetet med visionen han ett stort antal förslag framkommit på hur flera av målen helt eller delvis skulle kunna uppnås. Några av målen i den ursprungliga versionen är redan uppnådda och vi är på väg att nå andra. Fundera på hur just du skulle kunna bidra till att vår vision för Abbekås uppfylls. Du är alltid välkommen med förslag på och idéer om hur vi kan utveckla vår by. Ta kontakt med någon i Byalagets styrelse eller sänd oss ett . Visionen är utformad så att den beskriver hur vi vill att det ser ut och fungerar år I vissa fall beskrivs också vägen dit. Detta är ett levande dokument som hela tiden måste omprövas i takt med att målen uppnås eller att vi kommer på bättre tankar och idéer. Anders Jönsson Ordförande i Abbekås Byalag

2 VISION 2015 Utgåva 2 Sida 2 (7) Visionen om vårt Abbekås år 2015 Abbekås - en del av Skurups kommun Abbekås har under de senaste tio åren ytterligare förstärkt sin position som en mycket attraktiv bostadsort i Skurups kommun. Den förbättrade allmänna servicen och de numera förhållandevis goda kommunikationerna har tillsammans med ett bra socialt klimat och en vacker natur förstärkt livskvaliteten i boendet. Man talar allmänt om vår by som "det charmiga och mysiga lilla fiskesamhället på sydkusten". Vi som bor i Abbekås känner glädje och stolthet över vår by och vi bryr oss om varandra och vår närmiljö. Utbyggnad och förnyelse sker med mycket stor omsorg om det som är unikt för Abbekås och fiskelägeskaraktären är mycket tydlig. Den lokala demokratin Ett utökat medborgar- och brukarengagemang har inneburit att vi har fått mycket större möjligheter att ta ansvar för och påverka det som berör vår by. Byalaget och de övriga intresseföreningarna i vår by har en väl fungerande samverkan och är aktiva och den lokala demokratin är stark. I Byalaget har vi en nära och konstruktiv dialog med kommunen. Kommunen lyssnar på oss! Byggandet och boendet Antalet invånare i Abbekås är idag ca personer. Abbekås har under senare år växt med i genomsnitt ca 10 bostadshus per år. Nya hus har byggts på bl.a. följande platser: - Ett större bostadsområde norr om fotbollsplanen på Kullområdet (Smörshög) med i storleksordningen hus. - Norr om dagligvarubutiken och det intilliggande serviceområde finns ett bostadsområde med ca 10 hus. - Några lägenheter för äldre har byggts på de öppna fältet norr om gamla skolan. - I Kalmarvägens förlängning norrut finns ett bostadsområde med drygt 20 hus. - I området mellan Ankarets Förskola och Kjells backe har tillkommit ett 25-tal hus. - På Vindarnas väg/nordanvindsvägen har bebyggelsen kompletterats med några hus. - Längs vägen mot Mossbystrand har genom naturlig förtätning ett tiotal bostäder byggts.

3 VISION 2015 Utgåva 2 Sida 3 (7) I anslutning till Ankarets Förskola finns nya skolbyggnader och äldreboende. Norr/nordväst om dagligvarubutiken finns ett mindre serviceområde (mindre företag, företagarhus m m). Stor omsorg har lagts vid att behålla öppna gröna korridorer ut mot havet. All byggnation görs med en tydlig ambition att behålla fiskelägeskaraktären. Skolan Vi har en egen skola för 1-6 år i anslutning till Ankarets Förskola. Undervisningen i skolan bedrivs åldersblandat enligt "Skurpsmodellen". I skolan finns också en s.k. praktisk-estetisk lokal där eleverna har textil-, trä- och metallslöjd och annan skapande verksamhet. Denna lokal används även för olika former av terapi och för kursverksamhet. I matsalen kan de bybor som så önskar köpa sig ett mål mat och äta tillsammans med barnen. Matsalen i skolan används även som samlingssal och är byns stora gemensamma samlingslokal. De lite äldre barnen går år 7-9 på Mölleskolan i Skivarp. Barnen åker skolskjuts till Skivarp men kan numera också cykla på ett betryggande sätt sedan cykelvägen mellan Abbekås och Skivarp blev klar för några år sedan. Äldreomsorgen De äldre kan idag bo kvar i byn i större utsträckning än tidigare. Kommunen erbjuder servicelägenheter i markplanet, med närhet till god kommunal service. Detta har blivit möjligt genom en samordning med skolans servicelokaler. I direkt anslutning till servicelägenheterna finns ett gruppboende. Detta boende erbjuds de bybor som p.g.a. ålder eller sjukdom inte klarar av att bo i servicelägenhet. Distriktssköterskan har mottagning varje vecka. En del av äldreboendet är placerat med utsikt över havet. Detta gäller även gemensamhetslokalerna. Hamnen Hamnen är den centrala och enskilt viktigaste platsen i vår by - den är det ena av byns två "torg". Hamnen har utvecklats positivt under senare år. Den är tillsammans med golfbanan ett av de mest attraktiva turistmålen i kommunen och längs sydkusten. Hamnen är också en naturlig och självklar mötesplats för byns invånare.

4 VISION 2015 Utgåva 2 Sida 4 (7) Båtklubben är aktiv och har starkt bidragit till att göra Abbekås hamn känd som en av de bästa gästhamnarna längs sydkusten. På hamnen finns ett hotell med restaurang. På hamnen finns också ett näringsställe som serverar främst fisk samt finns där ytterligare någon näringsidkare. På hamnen har vi också en litet fiskemuseum som visar utvecklingen inom den näringsgren som ligger till grund för byns tillkomst. Boulespel är ett trevligt och populärt inslag i aktiviteterna på hamnen. På hamnen vajar sedan några år tillbaka en blå flagga som indikerar att den är en gästhamn av god klass. Kommunens och båtklubbens målmedvetna och idoga arbete, understött av byalaget och påhejat av byborna, har lett till denna stora framgång. Många som besöker vår hamn rekommenderar sina vänner att göra ett besök i denna pärla längs sydkusten. Vi som bor i byn är stolta över vår hamn. Det är en levande hamn med yrkesfiskare med goda näringsmässiga förutsättningar och fritidsbåtägare som stortrivs i sin hemmahamn. Därtill besöks hamnen av gästbåtar i en lagom stor ström. Vi har en levande hamn som vi trivs med och stolt visar upp! Servicen Vår dagligvarubutik har, efterhand som vi byborna börjat handla mer och mer i den, utvecklats så att allt fler även veckohandlar där. Affären är en naturlig mötesplats för byborna. Alla i byn har sedan flera år möjlighet att koppla upp sig mot Internet via bredband med hög kapacitet. På kommundelsbiblioteket finns ett antal datorer som är uppkopplade mot Internet och som används av dem som inte har tillgång till egen dator och Internetuppkoppling. Genom tillkomsten av bra samlingslokaler har utbudet av föreläsningar, seminarier och fritidsundervisning ökat. Restauranger finns på konferensanläggningen vid Mossbylund, på Abbekås Golfklubb, i Abbekås och på hamnen. På de två första platserna och på hamnen finns också övernattningsmöjligheter. Kommunikationerna Bussförbindelser finns numera till de flesta Pågatågen till Malmö och Ystad. Genom den utökade nyttjandefrekvensen är antalet turer som behöver förbeställs numera minimalt. Många ser de kollektiva förbindelserna som självklara alternativ till att använda den egna bilen. Snabbussen längs kustvägen (väg 9) har minskat restiden rejält till Ystad respektive Trelleborg. Tidtabellerna innehåller numera också turer som tillåter fulla arbetsdagar i Abbekås för inpendlare.

5 VISION 2015 Utgåva 2 Sida 5 (7) Kommunen genomför i samverkan med Byalaget kontinuerliga enkäter och undersökningar för att inhämta behovet av förbindelser och utvärdera kvaliteten i verksamheten. Den yttre miljön Hamnen är den centrala och enskilt viktigaste platsen i vår by - den är ett av byns två "torg". Det andra "torget" och mötesplatsen finns i anslutning till dagligvarubutiken och busshållplatsen på Sockenvägens norra del. Genom en utökad bebyggelse norr om affären och genom att en grön korridor har skapats längs infarten till byn från Skivarpshållet har ett tydligt centrum skapats. Detta långsiktiga arbete påbörjades redan när kust- och cykelvägen genom byn åtgärdades för ett tiotal år sedan. När vi från Abbekås blickar ut över havet ser vi en obruten horisont. De vindkraftverk som har byggts i havet längs sydkusten ligger alla bortom horisontlinjen. Trafikmiljön Trafiken genom byn är mycket säkrare efter tillkomsten av gång- och cykelvägen längs kustvägen. Genom de tekniska ingreppen och genom att styra trafiken andra vägar har den tunga trafiken minskats radikalt. Planerna för en ny sträckning av väg 9 (kustvägen) norr om Abbekås är långt framskridna. Cykelväg finns sedan flera år tillbaka hela vägen mellan Ystad och Trelleborg. Avskilt från övrig trafik finns sedan några år också en belyst cykelväg mellan Abbekås och Skivarp. Den inre gång- och cykelvägen till golfbanan över Vindarnas väg är hårdbelagd och försedd med belysning hela vägen. Vägen sammanknyter på ett naturligt sätt byns östra och västra delar. Åtgärder för att höja trafiksäkerheten och förbättra trafikmiljön vidtas kontinuerligt. På de större vägarna i byn, främst Sockenvägen och Kalmarvägen, hålls hastigheten nere genom diverse tekniska åtgärder. Exempel på sådana åtgärder är att vägen gjorts smalare genom att större krukor (cementrör) med olika former av planteringar placerats ut på lämpliga platser. Kulturen I anslutning till hamnen finns ett Fiskemuseum som visar upp den näring som lagt grunden för Abbekås existens. Här visas också hur byn i övrigt har utvecklats genom åren. I de ändamålsenliga allaktivitetslokalerna ordnas gemensamma aktiviteter för gammal och ung. Exempel på sådana aktiviteter är kurser i vävning, akvarellmålning, bordtennis, bridge och biljard.

6 VISION 2015 Utgåva 2 Sida 6 (7) Vi har också ett kommundelsbibliotek som är öppet ett par gånger i veckan. Det är sedan tillkomsten av den nya skolan förlagt till denna. På Friluftsteatern i anslutning till Kjells backa har vi under sommarmånaderna välbesökta arrangemang - allsångskvällar, teaterföreställningar m m. Fritiden På skolan i Abbekås finns fritidshem och fritidsklubb. För de äldre eleverna finns fritidsgård som är öppen ett par dagar i veckan, precis på samma sätt som i kommunens övriga tätorter. Byalagets motionssektion ordnar med hjälp av engagerade medlemmar olika motions- och fritidsaktiviteter. Exempel på detta är gymnastik i olika former, tennisskola, stavgång, tipspromenader och boulespel. Den nya skolan har inneburit att vi har fått en gymnastiksal i byn. Förutom av skolbarnen används den av de äldre för "Seniorgympa" och av den nyuppväckta Idrotts- och motionssektionen i Byalaget. Sammantaget har detta inneburit att hälsotalet bland byns invånare har höjts betydligt. På Mölleskolans område finns sedan några år tillbaka en idrottshall på 20 x 40 meter. Detta har, i förhållande till centralorten, givit invånarna i kommunens södra delar likvärdig tillgång till sport och rekreation. Båtklubbens seglarskola för ungdomar är ett mycket populärt inslag bland sommaraktiviteterna. Golfbanan, som utvecklas kontinuerligt och nu har 36 hål, anses vara en av landets bästa banor. Den är det största enskilda turistmålet i Skurups kommun. Badstranden i Mossby är av hög klass och har efter ett långt och målinriktat arbete nu blå flagg. En förutsättning för att detta mål skulle kunna uppnås har varit att den besvärliga trafiksituationen vid "Spissen" har fått en lösning. Turismen Hamnen och aktiviteterna i dess anslutning är tillsammans med golfbanan Abbekås främsta turistattraktioner och tillhör stöttepelarna i kommunens besöksnäring. Under sommarmånaderna finns en permanent turistvärd i hamnen. Det ökade antalet besökare har givit liv och puls i verksamheten utan att det har gjorts avkall på det lugna, genuina och pittoreska. Företagen och arbetet Genom att vår by hela tiden utvecklas och är attraktiv att bo och vistas i skapas bättre och bättre förutsättningar för näringsidkare som har en lokal marknad eller kundkrets. En handfull sådana har tillkommit under de senaste tio åren.

7 VISION 2015 Utgåva 2 Sida 7 (7) I området finns förhållandevis många enmans- eller fåmansföretagare som betjänar i huvudsak geografiskt avlägsna kunder samtidigt som ett påtagligt ökat antal boende distansarbetar från bostaden på hel- eller deltid. Tillgång till Internet med god hastighet, d.v.s. riktigt bredband och förhållandevis goda kollektiva kommunikationer har gjort denna utveckling möjlig. Ett mindre servicecentrum till stöd för företagare och distansarbetare finns sedan några år i serviceområdet norr/nordväst om affären. Företagare som behöver representera eller ordna konferenser har goda möjligheter härtill på Golfklubben, Mossbylunds konferenshotell och Hamnrestaurangen. Dessa anläggningar erbjuder också övernattningsmöjligheter. Våra ungdomar De kraftigt förbättrade kommunikationerna med centralorten och Malmö resp. Ystad och Trelleborg har inneburit att ungdomarna i Abbekås har en förhållandevis stor egen rörelsefrihet. Den belysta cykelvägen till Skivarp har också kraftigt bidragit till den ökade rörelsefriheten. Cykelvägen till Mossby innebär att man på ett säkert sätt kan ta sig till badstranden. I Allaktivitetshuset finns fritidslokaler och olika fritidsverksamheter flera gånger i veckan. Dessa leds av såväl särskilt utbildad personal som av frivilliga. I Abbekås har vi många aktiviteter där det är naturligt att barn/ungdomar och vuxna deltar tillsammans. Allaktivitetshuset och integrationen av skolan och äldreboendet har kraftigt bidragit till detta. Bredband av högsta kvalitet finns tillgängligt för alla hem.

Bilaga - Demokrati och medborgardeltagande

Bilaga - Demokrati och medborgardeltagande 258 Bilaga - Demokrati och medborgardeltagande 259 260 DEMOKRATI OCH MEDBORGARDELTAGANDE Ordet demokrati betyder folkstyre och innebär att all makt utgår från folket. Demokrati råder när medborgarnas viljor

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på?

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter din kommun som en plats att bo och leva på. Frågorna handlar bl. a. om arbetsmöjligheter,

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE Antaget av kommunstyrelsen den 15 november 2016 FÖRORD Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Trönninge.

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg Välkommen hem Äppelträdgården är inget vanligt bostadsområde, hastigt hoprafsat för att tjäna snabba pengar. Så vill vi inte jobba. Därför började vi med att verkligen tänka efter: hur ser ett optimalt

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås

Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås. - Framtid Vallås Utvecklingsprogram för stadsdelen Vallås - Framtid Vallås Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Vallås. Programmet har tagits fram i dialog med invånare,

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen

Framtid 2015. Kultur- och fritidsförvaltningen Ett aktivt liv, där både kropp och själ får sitt, är bra för hälsan och välbefinnandet. Vi inom kultur och fritid arbetar för att skapa förutsättningarna. Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Sammanställning av synpunkter

Sammanställning av synpunkter Sammanställning av synpunkter Samrådsträff och workshop på Seaside FÖP Björkö Naturen Villasamhälle Gemenskap Växtlighet Mysigt Grönska Nära till allt Vi känsla Småskaligt Samvaro Friluftsliv Byliv Hjälpsamhet

Läs mer

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan

VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan VISIONER Vision 2015 Visioner för översiktsplanen Strategisk plan Visioner Vision 2015 Kommunfullmäktige antog i maj 2004 en vision för Hammarö, Vision 2015. Utarbetandet av visionen har varit en process

Läs mer

Socialdemokraternas vision för Hjärup

Socialdemokraternas vision för Hjärup Socialdemokraternas vision för Hjärup 1 Pierre Sjöström, kandidat till fullmäktige och uppdraget som kommunstyrelsens ordförande Hjärup är den tätort som växer mest i vår kommun. Expansionen innebär utmaningar,

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

DEN 17 MARS 2015 BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP

DEN 17 MARS 2015 BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP DEN 17 MARS BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP INNEHÅLL 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och arbetssätt... 2 2 Nuläge... 2 2.1 Beskrivning av bensbyn... 2 2.2 Kommunens inriktning för utveckling

Läs mer

Verksamhetsområden - Bostäder

Verksamhetsområden - Bostäder Verksamhetsområden - Bostäder En etablering av en slutförvarsanläggning ökar efterfrågan på permanenta och tillfälliga verksamhetsområden samt möjlighet till olika boendeformer m.m. Inom de planerade anläggningarnas

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014

Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014 Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014 Effekter av regeringens budgetproposition Budgetförslaget ansluter till de, av kommunledningskontoret, framräknade förändringar som beror på yttre faktorer,

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ej beslutade åtgärder, prioriteringar från höstmötet 2017. Övriga idéer är inte rangordnade. Förskola och skola Större skola, större matsal och bättre underhåll

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Vad innebär vår boendestrategi? Vision Tibro 2017 är skapad ur en grundlig omvärldsanalys och speglar ett samhälle som är attraktivt att

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Vuxna med barn under 15 Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Lidl är bra, men parkeringen är inte för stor Jag har fått nya vänner i och med asylboendet Vitsippor och

Läs mer

Öppet 365. dagar om året. Vision för Centrumtorget

Öppet 365. dagar om året. Vision för Centrumtorget klar vec Vi ut Upplevelser, handel och kultur i centrum Öppet 365 Vision för Centrumtorget Allt du behöver på nära håll dagar om året Lommas centrum växer så det knakar. En jämn ström av nya Lommabor har

Läs mer

Visionsarbete Bollebygd Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati genomförde ett dialogcafé på 7-9 skolan den 19 mars 2012

Visionsarbete Bollebygd Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati genomförde ett dialogcafé på 7-9 skolan den 19 mars 2012 Visionsarbete Bollebygd Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati genomförde ett dialogcafé på 7-9 skolan den 19 mars 2012 I detta dokument presenteras resultatet! Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati I Bollebygds

Läs mer

Faktorernas resultat redovisas som betygsindex vilka kan variera mellan 0 och 100.

Faktorernas resultat redovisas som betygsindex vilka kan variera mellan 0 och 100. SCB:s Medborgarundersökning Våren 2015 SCB:s medborgarundersökning våren 2015 Eda kommun har deltagit i Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning under våren 2015. Ett urval på 600 personer

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009

Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 1 NORDANSTIGS KOMMUN Vad tycker du om din kommun? Medborgarenkät mars 2009 Del A. Hur är du med Nordanstigs kommun som en plats att bo och leva på Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 7 00,00%. Kön Antal Procent. Kvinna 6 55,3%. Man,68% Totalt 7 00,00% Medelvärde,5.

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. VISIONER... 3 3. NÄMNDSMÅL... 3 3.1 Nämndsmål 1, övergripande 4 3.2 Nämndsmål 2, fritidsgård och

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

2012-05-08. LAHOLMS KOMMUN Kommunstyrelsen

2012-05-08. LAHOLMS KOMMUN Kommunstyrelsen LAHOLMS KOMMUN Kommunstyrelsen 2012-05-08 Minnesanteckningar förda vid information om översiktsplanefrågor och övriga samhällsfrågor i Skoskumgården i Skummeslövsstrand 2012-05-08 kl 18.30-21.00 Närvarande:

Läs mer

SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ. Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500

SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ. Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500 SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500 Vi är många som vill förbättra infrastrukturen i sydöstra Skåne! Vi är så här många som pendlar ut: 14 435

Läs mer

Äldre- och Handikappomsorgen

Äldre- och Handikappomsorgen Äldre- och Handikappomsorgen i Haparanda Välkommen till Haparanda-Tornio Vi är den snabbast växande regionen i norra Sverige och Finland. Här finns 34 000 invånare och 1 900 företag. Tvillingstaden Tornio

Läs mer

Ny översiktsplan Söderhamn Ortsdialog Trönö och Norrala 12 maj 2016

Ny översiktsplan Söderhamn Ortsdialog Trönö och Norrala 12 maj 2016 Ny översiktsplan Söderhamn Ortsdialog Trönö och Norrala 12 maj 2016 UNIKT Ort Vad? Varför? Bord Norrala Gård från 1500-talet Bord 1 Norrala Tankgården Bord 1 Norrala Slammorfors gamla glasbruk Glasblåsare

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna Oskarshamns stad Vision 2030

Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna Oskarshamns stad Vision 2030 Upprättad 2011 av samhällsbyggnadskontoret, Oskarshamns kommun, som del av arbetet med en fördjupning av översiktsplanen. Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna Oskarshamns stad Vision

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

FOKUS DALBY. - En utvärdering. Trivector Information

FOKUS DALBY. - En utvärdering. Trivector Information FOKUS DALBY - En utvärdering Trivector Information INLEDNING Trivector Information AB har under oktober-november 2013 genomfört en undersökning med syftet att utvärdera Fokus Dalby utifrån de mål som återfinns

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Stadsarkitektkontoret WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Ekonomisk karta med det aktuella området markerat 2013-09-02 2(14) Bakgrund till workshopen Stadsarkitektkontoret har av kommunstyrelsens

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

1$} i laaa 3. Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014

1$} i laaa 3. Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014 1$} i laaa 3 Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014 VERKSAMHETSIDÉ Wasa Golf erbjuder barn och ungdomar unik golfskola: en chans att lära sig golf, ta del av golfens positiva egenskaper inom bl.a. inom

Läs mer

Regionala och mellankommunala frågor

Regionala och mellankommunala frågor Regionala och mellankommunala frågor 235 236 REGIONALA OCH MELLANKOMMUNALA FRÅGOR Många frågor inom offentlig verksamhet har ofta en kommunöverskridande karaktär och måste lösas i samförstånd med andra

Läs mer

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14!

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Hej och välkommen till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Fritidshemsverksamheten tar vid när skolan slutar för dagen och i dagsläget håller vi öppet till 17.30. (De dagar det är behov och efter överenskommelse

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda Sektorn för administrativt stöd Emelie Ivarson Kommunstyrelsen Datum 2016-12-07 2015KS360 006 Dnr Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Läs mer

Politiskt program 2007-2010

Politiskt program 2007-2010 Politiskt program 2007-2010 Socialdemokraterna i Skövde Politiskt program för Socialdemokraterna i Skövde 2007 2010 Vi socialdemokrater i Skövde förbinder oss med detta program att arbeta för ett bättre

Läs mer

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun Strömstad En internationell småstad med livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! 2030Vision 2030 Strömstads kommun BARN OCH UTBILDNING Lära för livet - alla ska lyckas i skolan År 2030 är den barnomsorg

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Framtidens Österåker Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Österåker 2040 Österåkers kommun tar fram en ny översiktsplan som är en långsiktig plan för mark- och vattenanvändning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem!

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem! VÄLKOMMEN TILL Laxåhem! Läget är perfekt Mittemellan Stockholm och Göteborg, Knappt fem mil till Örebro. Mitt i en natur med underbara badsjöar och det trolska Tiveden som juvelen i kronan. Fler och fler

Läs mer

DET HÄR VILL VÄNSTERPARTIET I LYCKSELE:

DET HÄR VILL VÄNSTERPARTIET I LYCKSELE: DET HÄR VILL VÄNSTERPARTIET I LYCKSELE: Vi vill arbeta för minskade klyftor i arbetsvillkor och löner, i boendet, i utbildningen, i vården, i trafiken. Vi vill minska klyftorna mellan rika och fattiga,

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Karlskrona Vision 2030

Karlskrona Vision 2030 Karlskrona Vision 2030 Attraktiva livsmiljöer Vi ska ta vara på våra unika miljöer med skärgården, staden och landsbygden. Karlskrona ska sjuda av aktivitet och ha ett kreativt och öppet kulturliv med

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande,

Levande centrum och levande Valfrihet och trygghet i boende i. tätorter, hela kommunen, Samverkan, Egen avdelning för finsktalande, Totalt genomfördes sex stycken workshops under perioden mars-maj 2105. Representanter från visionsgruppen träffade pensionärsorganisationer, handikapporganisationer, föreningsliv, företagare och elevråd

Läs mer

Bra vård och omsorg hela livet. Frågor om miljö det handlar om dig. Därför vill Centerpartiet i Avesta...

Bra vård och omsorg hela livet. Frågor om miljö det handlar om dig. Därför vill Centerpartiet i Avesta... Framåt för ETT nytt ledarskap i AVESTA Ett grönare Avesta Engagerade medborgare med inflytande över sin vardag Höjd kvalitet på äldreomsorgen Bättre integration AVESTA Bra vård och omsorg hela livet Kvaliteten

Läs mer

Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET

Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET 2 Kvällen den 8 december 2011 samlades medborgare i Rengsjöbygden och tjänstemän från Bollnäs

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Tätortsupprustning Pajala

Tätortsupprustning Pajala SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tätortsupprustning Pajala Pajala, Norrbottens län projektnummer 881028 Yta för bild eller mönster Trafikverket Postadress: Bo 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

Fritidsgårdsutredning

Fritidsgårdsutredning Fritidsgårdsutredning Nulägesbeskrivning Idag finns följande 6 fritidsgårdar i kommunen fördelade över centralort och landsbygd. Anderslövs fritidsgård Anderslövs fritidsgård ligger vid torget i centrum.

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi

Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi Delrapport - På väg mot en besöksnäringsstrategi 2017-03-02 2015/KS044872 Gunilla Berg Tyresö kommun / 2017-03-02 2 (6) Innehållsförteckning Inledning Vad är turism och besöksnäring? Varför en lokal strategi?

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-12-17

Sammanträdesdatum 2013-12-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 16 {24) Sammanträdesdatum 2013-12-17 331 Motion om Wi-Fi Dnr 2013/62 INLEDNING Andreas Weiborn (M) inkom den 27 augusti 2013 med motion med förslag att möjligheten

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla!

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla! & nu då? Jag vill ha snyggare gårdar Det behövs fler affärer Bra att man tagit detta initiativ att förbättra Akalla Naturen i Akalla är helt fantastisk Tydligare trafikstruktur Det behövs en bank i Akalla

Läs mer

Motion till Mölle By- och Kulturförenings årsmöte 2018

Motion till Mölle By- och Kulturförenings årsmöte 2018 Motion till Mölle By- och Kulturförenings årsmöte 2018 Mölle By- och Kulturförenings mål är enligt 1 i stadgarna att tillvarata byns intressen och att främja Möllebornas samhörighet och trivsel och bidra

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015

Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Förslag på vision och strategiska utvecklingsområden inför beslut i KF 15 sep 2015 Vision för Tierps kommun 1 Ta riktning Visionen ska visa vägen och ge vår kommun bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas.

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer