Bildande av samägt aktiebolag för utveckling av infrastruktur och kommunikationer samt kapitalisering av sådant bolag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bildande av samägt aktiebolag för utveckling av infrastruktur och kommunikationer samt kapitalisering av sådant bolag"

Transkript

1 Dnr KS sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande Dan Tågmark, dan.tagmark@karlstad.se Kommunstyrelsen Bildande av samägt aktiebolag för utveckling av infrastruktur och kommunikationer samt kapitalisering av sådant bolag Dnr KS Dpl 01 Sammanfattning Företrädare för kommunen och det regionala näringslivet har framarbetat ett förslag till en modell för att tillsammans och kraftfullt arbeta för att tillgodose Karlstadsregionens behov av stabil infrastruktur, som en del av regionens näringslivsutveckling. Modellen innefattar att bilda ett aktiebolag som till 49 % ägs av offentliga parter och till 51 % av privata. Beslutsunderlag Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 17 mars Kommunledningskontorets tjänsteyttrande den 17 mars Förslag till bolagsordning. Avsiktsförklaring från Handelskammaren Värmland. Ärende Problembild Den allmänna uppfattningen bland privata och offentliga aktörer som verkar i Karlstadsregionen är att såväl den regionala infrastrukturen för transporter som själva kommunikationerna ofta är bräckliga. Det har historiskt sett handlat exempelvis om driftsstörningar i tågförbindelserna och om reguljära flyglinjer som drivs ett kortare tag för att sedan läggas ned med mycket kort varsel. Brister av detta slag inverkar allvarligt på de olika aktörernas verksamheter. Eftersom de centrala kommunikationspunkterna i länet för de olika transportinfrastrukturerna ligger i eller i närheten av kommunens centralort, påverkas i förlängningen kommunens tillväxt och välstånd av hur väl de allmänna kommunikationsmedlen fungerar. Denna fråga har i praktiken vital betydelse även för aktörer i hela regionen. Företrädare för det värmländska näringslivet, bland annat Handelskammaren Värmland, har uttryckt stark oro i frågan och pekat på betydelsen av goda kommunikationer för näringslivsutvecklingen i regionen. Postadress: Kommunledningskontoret, Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 Tel: Fax: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

2 Dnr KS sid 2 (6) Möjligheter för kommunalt engagemang Kommunens formella ansvar för och möjligheter att agera i frågan är begränsade. Begränsningarna för kommunens möjligheter sätts rättsligt sett upp främst av EUrättens statsstödsregler och kommunallagens principiella förbud mot stöd till enskild näringsidkare. Ett uppenbart sätt att väsentligt minska de rättsliga riskerna med ett kommunalt engagemang är att verka för att förutsättningarna är sådana att stödprägel saknas. Om fråga istället är om en kommunal prestation som svarar mot en fullvärdig motprestation eller ett proportionellt utbyte till gagn för kommunen föreligger inget stöd kommunalrättsligt sett. Denna tanke ligger nära den centrala principen i statsstödssammanhang om den marknadsekonomiske investeraren. I korthet innebär denna princip att ekonomiskt stöd från det allmänna t ex en kommun inte föreligger om dess beslut att agera är jämförbart med beslutet hos en tänkt privat investerare, som till storleken kan jämföras med kommunen och som har samma långsiktighet i sina placeringar och samma inställning till risk. Om alltså en privat investerare skulle ha agerat likadant som den offentliga aktören gör, är det inte fråga om något statsstöd över huvud taget. Kommunalt engagemang för allmän näringslivsutveckling är tillåten som utgångspunkt. Dessutom finns det rättsligt sett ett utrymme för kommuner att verka i frågor som gäller infrastruktur och kommunikationer. De rättsliga övervägandena enligt ovan är desamma även om ett kommunalt bolag skulle agera istället för kommunen. Principiell modell för samarbete med det värmländska näringslivet Tunga aktörer inom det värmländska näringslivet har, med Handelskammaren Värmland som samordnande part, sedan en tid fört ingående samtal för att försöka etablera ett långsiktigt menat samarbete mellan det privata näringslivet och offentlig sektor, för att på ett mer kraftfullt sätt än hittills kunna samarbeta och få till stånd lösningar i infrastrukturfrågor, som i förlängningen har bäring på regionens näringslivsutveckling. Samtalsparternas gemensamma ambition har varit att lämna förslag på ett formaliserat samarbete som ska kunna komma till stånd snabbt. Målbilden har varit att ge samarbetet förhållandevis betydelsefulla ekonomiska resurser för att det ska kunna bli verkningsfullt. Man har också varit eniga om att samarbetet måste konstrueras så att minsta möjliga rättslig risk uppkommer. Samtalen har slutligen resulterat i ett förslag om att bilda ett bolag med verksamhetsföremål att medverka till samordning och utveckling av näringsliv i samt infrastruktur och kommunikationer till och från Värmland. Bolagets föreslagna namn/firma är Värmlands Näringslivsutveckling AB (nedan VNAB )

3 Dnr KS sid 3 (6) Vissa övriga grundläggande uppgifter om VNAB återfinns i förslaget till bolagsordning. Tanken är att aktierna i VNAB till 51 % ska ägas av intressenter med kopplingar till det privata, regionala näringslivet (nedan kallade de privata ägarna ) med Handelskammaren Värmland som en indirekt, betydelsefull aktieägare och till 49 % av offentlig sektor (nedan kallad offentlig ägare ), representerad av part inom koncernen Karlstads kommun (se vidare nedan) samt eventuellt ytterligare någon offentlig aktör. Den övervikt i inflytande över VNAB som ges de privata ägarna enligt förslaget är av väsentlig betydelse i statsstödshänseende, eftersom detta är ett sätt att manifestera att den marknadsekonomiske investeraren har gjort samma bedömning som den offentliga ägaren och är beredd att engagera sig ekonomiskt i minst en mån som motsvarar den offentliga ägarens engagemang. I linje med föregående stycke, förutsätter förslaget att de privata och de offentliga ägarna slutligt kapitaliserar det gemensamägda bolaget i proportion till sina respektive ägarandelar. Kapitalisering av VNAB Det har bedömts att VNAB bör ha ett initialt kapital om totalt 15 miljoner kronor (inräknat aktiekapitalet om kronor) för att bolaget ska kunna verka effektivt inom verksamhetsföremålet. Med den föreslagna fördelningen av ägandet mellan privata och offentliga ägare, innebär det att de privata ägarna bör bidra med kronor och de offentliga med kronor. Eftersom de privata ägarnas kapital redan är bundet i deras kärnverksamheter, och de därför endast har möjlighet att sätta av kapital för VNAB successivt, kommer emellertid full proportionerlig kapitalisering inte att kunna ske från bägge ägarkollektiven samtidigt. Bland många av Handelskammaren Värmlands större medlemsföretag finns det mycket konkreta planer för att åstadkomma en trygg och fullständig kapitalisering av VNAB till den del som kan hänföras till de privata ägarna. En grundläggande tanke i planerna är att den större delen av kapitaliseringen från privat håll sker indirekt och successivt i form av ersättningar till VNAB från de företag som drar nytta av VNAB:s arbete för att trygga infrastruktur och kommunikationer. Det blir helt enkelt fråga om att de värmländska företag vars anställda och övriga representanter reser i tjänsten betalar för en tjänst som VNAB utför och som kommer företagen till del. Handelskammaren Värmlands roll i det sammanhanget är att verka för att så många som möjligt av medlemsföretagen deltar i dessa planer. Det regionala näringslivet har genom Handelskammaren Värmland lämnat en avsiktsförklaring avseende en modell för slutlig och fullständig kapitalisering av VNAB i linje med vad som nu beskrivits.

4 Dnr KS sid 4 (6) Kommunledningskontorets bedömning är att VNAB bör bildas snarast enligt den modell som beskrivits ovan. Kontorets bedömning är, av hänsyn till angelägenheten av att VNAB kan börja verka fortast möjligt, vidare att bildandet inte bör anstå i avvaktan på att de privata ägarna förmår prestera full finansiering av deras del av VNAB:s kapital från början. Mot bakgrund av Handelskammaren Värmlands avsiktsförklaring, vad som är känt om hur långt det regionala näringslivet har kommit i sin planering för den bakomliggande finansieringen och att de privata ägarna kommer att kunna bidra med kronor av sin kapitalandel i nära anslutning till VNAB:s bildande, rekommenderas därför att den offentliga ägaren kapitaliserar VNAB till fullo initialt, där kronor i praktiken kommer att vara ett förskott på de privata ägarnas kapitalandel. Återbetalningen sker tekniskt sett genom att den offentliga ägaren av den privata ägaren ges rätt till återbetalning från VNAB så snart medel i form av de ovannämnda ersättningarna för det finns. I fråga om kapitalisering bör avslutningsvis anmärkas att det aktiebolag som föreslås anskaffas för ändamålet att utgöra VNAB är ett s k lagerbolag. Detta lagerbolag har belastats med sedvanliga revisionskostnader om kronor. Beloppet har gått i avräkning mot aktiekapitalet, varför lämpligen kommunen först lämnar ett ovillkorligt aktieägartillskott för att återställa aktiekapitalet till ursprungliga kronor. Styrningsmässiga överväganden Utöver frågor rörande ägande och kapitalisering av VNAB, finns frågor hänförliga till styrning från och inom kommunkoncernen. En sådan fråga är vilken juridisk person inom kommunkoncernen som är lämplig ägare av aktier i VNAB. Eftersom rutinerna och strukturen för ägarstyrning är välutvecklade inom koncernen Karlstads Stadshus AB, framstår det enligt kommunledningskontorets bedömning som lämpligast att moderbolaget Karlstads Stadshus AB förvärvar aktierna för kommunkoncernens del. För styrningsaspekterna är vidare 3 kap kommunallagen (1991:900) av betydelse. I 3 kap 17 anges de krav som ställs på en kommun som lämnar över vården av en kommunal angelägenhet (dit frågor om näringslivsutveckling och infrastruktur räknas, se ovan). De innebär bl a att kommunfullmäktige ska fastställa det kommunala ändamålet med bolagets verksamhet, att fullmäktige ska utse samtliga styrelseledamöter, att det i bolagsordningen ska anges att fullmäktige får ta ställning innan beslut fattas i verksamheten som är av principiell betydelse eller annars av större vikt och att fullmäktige utser minst en lekmannarevisor. Innebörden av 3 kap 18 är att, i situationer med delägda bolag, fullmäktige ska se till att bolaget blir bundet av villkoren enligt 3 kap 17 i en omfattning som är rimlig med hänsyn till andelsförhållandena, verksamhetens art och omständigheterna i övrigt.

5 Dnr KS sid 5 (6) Kommunledningskontorets bedömning är att statsstödsreglernas innebörd och de privata ägarnas ägarandel tillsammans inte kan leda till annan praktisk slutsats än att kraven i 3 kap 17 måste vika. Detta gäller även anspråket på att utse lekmannarevisor. Risken finns annars att den föreslagna konstruktionen inte håller i förhållande till statsstödsreglerna. Även utan de nu angivna reglerna i kommunallagen är det dock rimligt utifrån kommunens indirekta ägarandel fordra rätt att utse en viss andel av VNAB:s styrelse. Skulle i ett senare skede aktier i VNAB komma att överlåtas till någon ytterligare offentlig part, är det mycket möjligt att motsvarande krav på inflytande kommer att ställas av den tillkommande, offentliga aktieägaren. Därför bör initialt kommunkoncernen kunna ges rätt att utse tre ledamöter, med möjlighet att överlåta denna rätt delvis till den tillkommande, offentliga aktieägaren. Vad som enligt ovan har föreslagits ska utgöra de väsentliga regleringarna för VNAB liksom andra relevanta frågor bör hanteras i ett aktieägaravtal mellan de privata respektive de offentliga ägarna. Som kommunledningskontoret ser det har alla frågor av principiell betydelse eller som annars kan bedömas vara av större vikt i saken reglerats genom förslaget till beslut. Därför bör det av praktiska skäl kunna lämnas åt den föreslagna aktieägaren Karlstads Stadshus AB att på egen hand träffa aktieägaravtalet utan att det avtalet behöver underställas fullmäktige. Förslag till kommunstyrelsen 1. Förvärvet av Karlstads Stadshus Lager 1 AB, org.nr , under firmaändring till Värmlands Näringslivsutveckling AB, godkänns. 2. Kommunen lämnar ett ovillkorligt aktieägartillskott till Värmlands Näringslivsutveckling AB med kronor. 3. Bolagsordningen för Värmlands Näringslivsutveckling AB godkänns enligt förslaget. 4. Kommunen utser A, B, C, D och E att utgöra styrelseledamöter för Värmlands Näringslivsutveckling AB. A ska tillika vara styrelsens ordförande. 5. Stadsjuristen Per Danielsson, eller den han i sitt ställe sätter, utses att som ombud vid bolagsstämma per capsulam rösta för verkställandet av punkterna 3 och Efter genomförd bolagsstämma enligt punkt 5, ska samtliga aktier i Värmlands Näringslivsutveckling AB försäljas till Karlstads Stadshus AB för en kontant köpeskilling om kronor. 7. Karlstads Stadshus AB uppdras att försälja 51 % av aktierna enligt punkt 6 till ett aktiebolag som direkt eller indirekt ägs av Handelskammaren Värmland. 8. Aktieförvärvaren enligt punkt 7 ska ha rätt att vidaresälja del av de förvärvade aktierna till sådana andra aktiebolag som representerar det privata näringslivet i Värmland och som har ambition och förutsättningar att främja Värmlands Näringslivsutveckling AB:s bästa. 9. Karlstads Stadshus AB medges rätt att efter eget gottfinnande försälja delar av de kvarvarande 49 % av aktierna enligt punkt 6 till en eller flera offentliga parter. 10. Aktieförsäljningarna enligt punkterna 7 och 9 ska ske till ett pris per aktie som motsvarar aktiens andel av aktiekapitalet i Värmlands Näringslivsutveckling AB.

6 Dnr KS sid 6 (6) 11. Karlstads Stadshus AB ska omgående efter sitt aktieförvärv enligt punkt 6 lämna ett ovillkorligt aktieägartillskott till Värmlands Näringslivsutveckling AB om kronor. 12. Karlstads Stadshus AB ska omgående efter sitt aktieförvärv enligt punkt 6 lämna ett villkorligt aktieägartillskott till Värmlands Näringslivsutveckling AB om kronor. 13. Karlstads Stadshus AB ska tillse att aktieägaravtal träffas med aktieförvärvaren enligt punkt 7 med innehåll enligt punkterna nedan och i övrigt i de frågor som Karlstads Stadshus AB finner nödvändiga att reglera. 14. Kommunfullmäktige ska äga rätt att utse minst två ledamöter till styrelsen i Värmlands Näringslivsutveckling AB. 15. Kommunfullmäktiges rätt enligt punkt 14 får av Karlstads Stadshus AB överlåtas till den eller de offentliga parter som till följd av punkt 9 förvärvar aktier i Värmlands Näringslivsutveckling AB, dock att kommunfullmäktige alltid ska äga rätt att utse en ledamot. 16. Karlstads Stadshus AB ska få återbetalning från Värmlands Näringslivsutveckling AB av sitt villkorligt lämnade aktieägartillskott enligt punkt 12 så snart det enligt fastställd balansräkning finns fritt eget kapital tillgängligt och återbetalning inte står i strid med aktiebolagslagen. Återbetalningen ska ske före all annan utdelning och andra värdeöverföringar. 17. Tillkommande aktieägare till följd av försäljningar enligt punkterna 8 och 9 ska tillträda aktieägaravtalet. 18. Protokollet över besluten enligt punkterna 1 17 ovan justeras omedelbart. Anna Sandborgh Kommundirektör Ulf Nyqvist Biträdande kommundirektör Beslutet expedieras till Handelskammaren Värmland Karlstads Stadshus AB

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10 Ärende 10 'l>..a,a. tl . 1*'4 sid 10 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 6 Dnr KS-2012-229 01 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige l. Samtliga bolagsstämmor

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar 2013-04-15 Extra sammanträde Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2013-04-08 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2013:149 Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se

Läs mer

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Anders Åkerström 2017-11-24 BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL (2018-2021), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB Beskrivning

Läs mer

Förslag till koncernbildning

Förslag till koncernbildning PROTOKOLLSUTDRAG KS 130 2019-06-18 1/4 Dnr KS/2019:281-001 Förslag till koncernbildning Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bilda ett aktiebolag med namnet Strängnäs Kommunföretag AB, 2. bildandet

Läs mer

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN Sida 69(70) Kommunstyrelsen Datum: Protokollsutdrag 2019-10-16 215 Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN-2019-0957 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet 2013-12-18 KS-2013/1603.919 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv

Läs mer

Datum Ändring av bolagsordningar i Uppsala Stadshus AB och dess dotterbolag

Datum Ändring av bolagsordningar i Uppsala Stadshus AB och dess dotterbolag KS 13 9 APRIL 2014 Uppsala Stadshus AB Handläggare Mats Sandmark Datum 2014-02-10 Diarienummer USAB-2014/15 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordningar i Uppsala Stadshus AB och dess dotterbolag

Läs mer

Bolagsordning för Linde Stadshus AB

Bolagsordning för Linde Stadshus AB Bolagsordning för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Kommunledningskontoret

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland

Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-03-23 Kommunledningskontoret Dnr KS 2015-296 Susanne Aman Kommunstyrelsen Bildande av Scenkonstbolag i Östergötland KOMMUNLEDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT Förslag till

Läs mer

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2017-06-29 USAB-2017/41 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Företagspolicy för Hällefors kommun

Företagspolicy för Hällefors kommun Företagspolicy för Hällefors kommun 2(4) I enlighet med bestämmelserna i 3 kapitlet 16-18 Kommunallagen (1991:900), (KL) har Hällefors kommun valt att bedriva viss kommunal verksamhet i aktiebolagsform.

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning VaraNet AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte...

Läs mer

Förslag till kommunstyrelsens beslut 1. Kommunstyrelsen godkänner kommunledningskontorets förslag.

Förslag till kommunstyrelsens beslut 1. Kommunstyrelsen godkänner kommunledningskontorets förslag. Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningskontoret Marcus Wahlström 2017-03-01 Dnr KS 2017-223 Kommunstyrelsen LKPG1002, v2.1, 2016-03-07 Tekniska Verken, förvärv av aktier i Mjölby-Svartådalen Energi AB Förslag

Läs mer

Caroline Depui, kommunchef Margareta Persson, kommunsekreterare Birgitta Kahn (MP) Louise Warnqvist (M) Per Aspengren (S)

Caroline Depui, kommunchef Margareta Persson, kommunsekreterare Birgitta Kahn (MP) Louise Warnqvist (M) Per Aspengren (S) Kommunstyrelsen 2015-05-18 1(5) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, Skoghall, kl 17:30 18.05 Beslutande Siw Gidlöf (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander Johansson-Pettersson (S) Lillemor

Läs mer

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder ENKÖPINGS NÄMNDHUS AB 2005-03-17 Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder Ägardirektiv för verksamheten i AB Enköpings Hyresbostäder (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Enköpings kommun

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

Dala Airport AB Bolagsordning. Org nr

Dala Airport AB Bolagsordning. Org nr Dala Airport AB Bolagsordning Org nr 556100-0844 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Dala Airport AB - bolagsordning Dokumenttyp Bolagsordning Omfattar Delägt kommunalt bolag Dokumentägare Verkställande

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB KS 2018/22-6 Bolagsordning för Besök Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-02-26 KF 4/2018 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Bolagsordning för Strängnäs kommunföretag AB

Bolagsordning för Strängnäs kommunföretag AB PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 131 2019-06-18 1/1 Dnr KS/2019:321-003 Bolagsordning för Strängnäs kommunföretag AB Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta förslag till

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

KF SEPTEMBER 2016

KF SEPTEMBER 2016 KF 121 5 SEPTEMBER 2016 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB (USAB-2016/24) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Ökning av det egna kapitalet i Scenkonstbolaget i Östergötland AB

Ökning av det egna kapitalet i Scenkonstbolaget i Östergötland AB BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-09-22 Dnr: RS 2015-632 Regionstyrelsen Ökning av det egna kapitalet i Scenkonstbolaget i Östergötland AB Bakgrund Regionfullmäktige beslutade den 21 april 2015 att tillsammans

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Bolagsordning för Lekebergs Kommunala Holding AB

Bolagsordning för Lekebergs Kommunala Holding AB Bolagsordning för Lekebergs Kommunala Holding AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-04-24 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 14-141 Bolagsordning 2 (5) Innehållsförteckning

Läs mer

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45)

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) 1 Bakgrund Genom beslut i kommunfullmäktige den 22 december 2008 (KF 175) beslutades att bilda en bolagskoncern med Tjörns

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

Bolagsordning för Vidingehem AB

Bolagsordning för Vidingehem AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Vidingehem AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Vidingehem AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning för Vidingehem AB

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Bolagsordning för Sollentuna Stadshus AB Antagen av fullmäktige 2016-12-15, 181, Dnr 2016/0376 KS Fastställd av bolagsstämman 2016-12-15. Innehållsförteckning 1 Firma... 2 2 Säte... 2 3 Föremålet för bolagets

Läs mer

Ärende 18. Förslag på förändring i styrelsesammansättning i Karlskoga Kommunhus AB

Ärende 18. Förslag på förändring i styrelsesammansättning i Karlskoga Kommunhus AB Ärende 18 Förslag på förändring i styrelsesammansättning i Karlskoga Kommunhus AB Tjänsteskrivelse 1(3) 2018-12-03 KS 2018-00469 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Kommunfullmäktige

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 Kf 103/2014 Dnr Ks/K 2001.10441 REGLEMENTE FÖR TOMELILLA KOMMUN OCH DESS HELÄGDA FÖRETAG Antagen av kommunfullmäktige den 18 juni 2014, Kf 103. 1.

Läs mer

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter Antagen i kommunstyrelsen 2019-04-29 Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter 1. Bolaget som kommunalt organ Bolaget ingår som organ i den kommunala organisationen. Bolaget ska därför utföra

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-17 Dnr 1700225 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Ombudsinstruktion inför årsstämmor

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB)

Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Energi AB (VEAB) Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Energi AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning för Växjö

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 1.1 Syftet med Bolagspolicyn... 2 1.2 Allmänt om

Läs mer

Bildande av parkeringsbolag

Bildande av parkeringsbolag FÖRSLAG 1(6) Siv Lejefors, koncernjurist 011-15 11 15, 073 030 1955 Kommunfullmäktige Bildande av parkeringsbolag Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. Godkänna att Norrköping Rådhus AB

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bisera Jusufbasic Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0309 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB (VÖFAB)

Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB (VÖFAB) Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Fastighetsförvaltning AB Dokumentinformation Dokumentnamn

Läs mer

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB)

Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) Ägardirektiv för Ulricehamns Energi AB (UEAB) 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Ulricehamns Energi AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 22 mars 2018, 37 och fastställda

Läs mer

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori

Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori Utlåtande 2004: RI (Dnr 023-4102/2004) Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. AB Svenska Bostäders bolagsordning

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning 2015-02-16, 21 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag

Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag Senast ändrad Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Bolagsordning för Vöfab Parkering Aktiebolag Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Regler för Region Jämtland Härjedalen som ägare i bolag och medlem i föreningar. Version: 1. Beslutsinstans: Regionfullmäktige

Regler för Region Jämtland Härjedalen som ägare i bolag och medlem i föreningar. Version: 1. Beslutsinstans: Regionfullmäktige Härjedalen som ägare i bolag och Version: 1 Beslutsinstans: Regionfullmäktige ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. 2016-10-19 Nyutgåva Regionfullmäktige 2(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3(7)

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

p.2014.1207 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning Linde Energi Försäljning AB

p.2014.1207 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning Linde Energi Försäljning AB p.2014.1207 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning Linde Energi Försäljning AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post:

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: Bilaga F Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0044/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ställningstagande över BRGs hemställan kring avveckling av Sahlgrenska

Läs mer

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB KF 22:1 KF 22:2 KF 22:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29 106 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:169-107 2017-03-10 1/2 Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi

Läs mer

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/ 2013-01-14 Mats Falås VA- och Renhållningschef 08 560 39 336 Mats.Falas@ekero.se Kommunstyrelsen Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/181-303 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman 2015-03-11 13 Bolagsordning Vara Bostäder AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål...

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Koncern AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB KF 213 9 OKTOBER 2017 Diarienummer USAB-2017/41 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB Förslag

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 72 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning VaraNet AB 2011-10-26 Innehållsförteckning

Läs mer

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 För den verksamhet som bedrivs i Next Skövde Destinationsutveckling AB, nedan kallat Bolaget, gäller dessa

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

KS 3 6 FEBR Kapitalisering av nybildade fastighetsbolag. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 3 6 FEBR Kapitalisering av nybildade fastighetsbolag. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 3 6 FEBR 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2013-01-30 Diarienummer KSN-2012-1143 Kommunstyrelsen Kapitalisering av nybildade fastighetsbolag Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB

BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB BOLAGSORDNING FÖR MORASTRAND AB Bolagsordning för Morastrand AB Fastställd Kommunfullmäktige 2007-04-23 Reviderad Kommunfullmäktige 2014-03-10, bolagsstämma 2014-04-29 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Ombildning av Uppsala R3 AB till destinationsbolaget (USAB- 2016/20)

Ombildning av Uppsala R3 AB till destinationsbolaget (USAB- 2016/20) KF 122 5 SEPTEMBER 2016 Ombildning av Uppsala R3 AB till destinationsbolaget (USAB- 2016/20) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna namnändring för ombildande

Läs mer

Bolagsordning. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige

Bolagsordning. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige Dnr: KS/2016:172 Bolagsordning för Tranemo Forum AB Organisationsnummer: 559058-4511 Tranemo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21 27 1 (6) 1 Firma Bolagets firma är Tranemo Forum AB. 2 Säte Styrelsen

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.5.1 Antagen av kf 90/11 och av bolagsstämman 2011-05-04 Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB Bolagsordning för Moravatten AB Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämman 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad 2014-12-01, 165 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Kristinehamns Energi AB, Kristinehamns Elnät AB, Kristinehamns Fjärrvärme AB samt Kristinehamns Energi Fastighets AB

Ändring av bolagsordning för Kristinehamns Energi AB, Kristinehamns Elnät AB, Kristinehamns Fjärrvärme AB samt Kristinehamns Energi Fastighets AB TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Lovisa Vasiliou, 0550-880 09 lovisa.vasiliou@kristinehamn.se Datum 2015-01-08 KS 2015:14 Ändring av bolagsordning för Kristinehamns Energi AB, Kristinehamns

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 71 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 KS 7 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 Kommunstyrelsen Yttrande över SOU 2011:43 Offentlig upphandling från eget företag - och vissa

Läs mer

Ärende 24 Finansiering Örebroregionens Science Park år 2015

Ärende 24 Finansiering Örebroregionens Science Park år 2015 Ärende 24 Finansiering Örebroregionens Science Park år 2015 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-07-06 KS 2014.0399 Handläggare Christian Westas Till Kommunfullmäktige Överlåtelse av aktier i Örebroregionens Science

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 KARLSTADS KOMMUN Ärende 2 sid 8 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 3 Gemensam förtroendevald revisor för Landstinget och kommunerna i Dnr KS-2012-130 Dpl 00 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB)

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) 1 Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Näringsliv Ulricehamn AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 22 mars 2018, 37

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 306 Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS 2014-382 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING C 1 1(5) Gäller från Diarienummer 2015-2014/1358 003 Godkänd: kommunfullmäktige 2008-10-27 139 och ändrad senast 2014-12-15 144 Antagen: bolagsstämman 2015- Bolagsordning för

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Teateraktiebolag

Bolagsordning för Växjö Teateraktiebolag Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Teateraktiebolag Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig kommunkansliet Dokumentnamn Bolagsordning för Växjö Teateraktiebolag Fastställd/Upprättad

Läs mer

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272)

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-04-11 Sida 1(1) 93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr.

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. 1 Firma Bolagets firma är Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket).

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige 1998-12-14 23/98:2 Justerad av kommunfullmäktige 2002-12-16 23/02:2 Reviderad av kommunfullmäktige 2003-10-20 54 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag

Ägarpolicy. Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Sammanställning av principer om fördelning av ansvar och befogenheter för Linköpings kommuns ägande av företag Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2015-02-24, 47 Giltighetstid:

Läs mer