Välkommen hit! Katarina Lidberg Turistchef

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen hit! Katarina Lidberg Turistchef"

Transkript

1

2 Vintern i Lofsdalen är något alldeles särskilt. Lofsdalen är ett välkänt snöhål som vi säger här uppe. Med det menas att här kommer det massor med snö och när andra kämpar för att lägga kanonsnö åker vi för det mesta på natursnö. Numera lägger vi också konstsnö, bara för att säkra de ställen där snön slits eller solen värmer under våren. Det vita guldet är vår största tillgång, dessutom en tillgång som är helt oberoende av konjunktursvängningar. Överhuvudtaget är fjällturismen relativt okänslig för konjunkturens upp- och nedgång. Här byggs lika mycket som tidigare, här bokas mer än någonsin, här planeras för större investeringar i framtiden och till vintersäsongen kommer du att kunna pröva några av den här säsongens nyheter. Årets nyhet Aktivitetshuset med bowlingbanor, restaurang och lekland, är nåt ni inte får missa. Ta också en tur förbi Lofsdalen Panorama, ett fantastiskt boende högt uppe vid trädgränsen. Nu är det dags att boka vinterveckan, vaxa pjäxorna och öva på carvingsvängarna. Välkommen hit! Katarina Lidberg Turistchef

3

4 För de minsta nybörjarna finns ett spännande längdspår att åka. Det går 640 m i skogen, med olika sagofigurer utsatta var 100:e meter så att man kan se hur långt man har åkt. Spåret börjar och slutar vid spårcentralen mitt emot hotellet. Har du klarat av att åka 1 km eller 10 km kan du köpa snöstjärnan eller guldstjärnan, läs mer om det härunder. ligger intill skidboden och här kan du bowla, träna i golf- eller skyttesimulatorer, äta gott i restaurangen, låta barnen leka på barnens våning och mycket mycket mer. Snöstjärnan i silver innebär att åka längdskidåkning 1 km utan tidtagning. Guldstjärnan, är påbyggnadsmärket, som kan erövras antingen efter 10 snöstjärneprov eller genom- förd dagstur på minst 10 km. Finns att köpa hos turistbyrån. Miniskoter och 4-hjuling i miniformat kan du köra på bana nere vid Lofssjön hos skoter- uthyrarna. Där finns också hjälmar till låns.

5 Tänk på att barn upp till 12 år inte har någon fartkänsla! En lång backe går långsamt och en kort backe går snabbt i ett barns perspektiv. Åk med fördel framför ditt barn (Följa John) så du kan bestämma hastigheten. Låt barnet känna sig trygg i en flack backe, och låt det få ta tid. Alla barn utvecklas olika fort. Använd helst inte sele, barnet får då svårt att lära sig att bromsa, utan hänger i selen och litar på att du bromsar. som stod klart till ifjol, är populärare än någonsin. Den nya backen vid den nya liften har både slalombanor och figurer. Lekplatsen Loffeparken, med klätterställningar och rutschkanor, ligger intill och fullbordar barnlandet med sin skidkarusell, missa inte den! För allas säkerhet är hela barnlandet inhägnat. i backen intill 6-stols liften, har fått en helt ny insida. Fräscha lokaler för medhavd matsäck eller något gott köpt i serveringen, eller kanske både och. kan man numera köra också i Lofsdalen. Redan förra vintern var Bertil Nilsson från Norrgårdsfarmens Äventyr här, lite på försök, med sina draghundar. Nu har han bestämt att stanna hos oss. Sätt barnen i skidskola, det är det viktigaste! Vad kan vara roligare än att träffa massor av nya kompisar och få lära sig skidåkning av en pedagogisk och duktig skid- lärare. Barn lär sig genom lek och av att härma och titta på varandra! Dessutom kan ju föräldrarna också passa på att ha lite tid för sig själva.

6 9 Mycket lätt Lätt Medelsvår Skipass Skidhyra Värmestuga Grillplats Info Längdspår Svår Husvagnsparkering Skidskola Skid och snowboard område Servering Parkering Läkare Kaffe, drycker osv Toaletter Hotell

7 Lofsdalen använder ett skipasssystem som heter SkiData. För att kunna registrera dina uppgifter används ett plastkort med ett chip, ett s k keycard, som kostar 75 kr och är obligatoriskt. Du laddar sedan kortet med ditt namn, personnummer och när det skall gälla. Vid liftarnas påstigning finns kortläsare som läser av informationen på avstånd, så du behöver inte ta kortet ur fickan på hela veckan. Inget krångel och mindre risk att tappa bort. SkiData används av flera skid- anläggningar i Sverige och Europa, därför kan du ta med dig ditt keycard till andra anläggningar som har samma system och ladda det där du befinner dig. Vill du inte ha ditt keycard efter din fjällvistelse köper vi tillbaka det för 50 kr.

8 Offpist i röd lutning. Mellan sadelsvängen och puckeln ligger denna dolda goding. Vi har röjt undan träd och gjort en fin offpist repa. Konstsnö ifrån sadelsvängen har blåst in och lagt sig som en hård och skyddande grund så du inte behöver vara rädd om skidorna! Fjällbjörkarna som är kvar fångar dessutom upp mycket nysnö. 2 km naturlig fun park! Stigar, raviner, hopp, diken, bigjumps huller om buller i en backe man aldrig blir trött på, med utmaningar för alla nivåer! Besök den hemliga skidkyrkogården om du hittar den och om du vågar! Bredvid skogsliften finns en häftig ski/boardercrossbana. Prova på den nya OS-sporten, starta 4 tillsammans där först ner vinner. Banan är byggd så både barn och vuxna får utmaningar under resan ner! Rollers, kullar, och velodromer är några svårigheter i banan.

9

10 Att använda carvingtekniken är att svänga genom att utnyttja skidans timglasform. När skidorna lutar och man får fast kanterna i snön så bidrar formen till en sväng man svänger av sig själv och spåren efter skidorna blir då två tunna streck utan sladdspår. Svårigheten är att med hjälp av kroppsrörelser, stora som små, få skidorna att luta. Stå axelbrett med fötterna, håller man ihop fötterna försämras balansen! Åk med runda svängar, tänk på bokstaven C Åk med lugna rörelser och njut av utsikten! Varför inte använda hjälm?

11 Våra kurser täcker alla nivåer beträffande ålder och åkskicklighet. Våra skid- och snowboardlärare är välutbildade och kunniga och tar väl hand om alla som vill lära sig att åka skidor från grunden eller vill förbättra sin åkskicklighet och teknik. startar varje måndag och pågår i 4 dagar, t.o.m. torsdag. (Ej julveckan då kör vi mån, tis, ons, fre) Varje lektion är 1 tim och 15 min. Minst 3 anmälda så kör vi! Det finns fyra olika starttider kl. 9.30, 11.00, och tim och 45 min varje dag! Mer av det bästa! Finns i Barn fortsättning, Barn avancerad, Ungdom fortsättning och Ungdom avancerad. finns att få varje dag. Bokas på plats i skidskolans reception. För nyfikna vuxna! Safe, Carving, Telemark och Offpist. Skidåkning är till för alla! Hopp och rail på skidor! har vi skidlärare som hjälper till. Det är kanon med pedagogisk och utbildad personal när man kommer till liften för första gången! Vi finns där för både barn och vuxna! med Loffe och skidskolärarna arrangeras i backen Workshop är individuell coaching tillsammans med andra. Vi har flera olika spännande och utmanande alternativ beroende på förkunskaper och intressen. Gå en workshop och få inspiration, motivation och kunskap om något nytt! 1 timme och 15 minuter och vi kör så fort vi fått minst tre anmälda. Trygg och säker åkning. Tips och trix för att kunna slappna av och njuta av semestern. Ta kontroll över rädslan! Lär dig den ursprungliga skidtekniken. Fri häl fri själ! Hur ska jag dra nytta av de nya carving skidorna? Hur kantar jag? Få tips om teknik, taktik och offpistrepor i Lofsdalen.

12 Barn Fortsättning, Barn Avancerad, Ungdom Fortsättning och Ungdom Avancerad finns nu som PLUS varianter. 4 gr. 2 tim och 45 min skidskola!! Hela 11 timmar med skidåkning, teknikträning, bus och lek. Mer av allt roligt helt enkelt! Åk med en av skidskolans välutbildade och duktiga skidlärare och få en lärorik och utvecklande upplevelse! Unna dig en timme med en egen skidlärare som bara fokuserar på dig själv och din skidåkning. Varför skulle jag behöva en privatlektion, undrar du. Fråga då dig själv Har du svarat ja på någon av dessa frågor? Ta då en privatlektion, det finns saker att lära. För alla som vill lära sig att jibba, hoppa, raila m.m. på skidor. Vi går igenom säkerhet och teknik och självklart har vi grymt kul! Vi håller självklart till i vår Dream Park. Från 9 år och uppåt och med hjälm. Vi kan erbjuda lektioner i Sitski och Skicart. Vi har också kunskaper och erfarenheter om andra handikapp t ex. synskadade, autism m.m.

13 Boka stuga eller hotell i god tid för att få precis det boendet ni önskar. Boka även skidskola och liftkort, skipass, så slipper ni köer vid er ankomst. Du kan boka via nätet eller via telefon. Om du behöver skidutrustning eller vill testa de nya modellerna går även det att boka i förväg. Du hyr uppe på Skidboden vid liftarna eller på Karins sportbod nere i byn. Packningslista: Glöm inte extra vantar för fuktiga och blöta händer, pulka för en härlig kväll i pulkabacken och lakan (om ni har glömt så kan det gå att hyra). Tänk på att det kan vara allt från riktigt kallt till plusgrader i Lofsdalen på vintern. mittemot fjällhotellet Lämnar ut nycklar till hela Lofsens Fjällby. samma hus som Turistbyrån mitt i byn Lämnar ut nycklar till Björnidet, Lofsfoten, Hjortronet, Höglandet, Privata stugor, Lofsdalen Panorama, samt Fjällripan Lodge. finns uppe vid backen Lämnar ut nycklar till Fjällterrassen och Tallbacken. incheckning för dig som bokat boende där. Barn under åtta år med hjälm åker lift gratis. Alla andra måste ha ett skipass. Lofsdalen använder ett skipass-system som heter SkiData. Läs mer om skipass på sidan 7. Håller till uppe i backen. Skidskolans reception ligger i Skidboden. Kontrollera förbokat så du fått rätt tid och att det blivit rätt nivå på gruppen. Den blå björnen har en egen klubb med aktiviteter som barnen kan vara med i. Dessa bokar du i Skidskolans reception i Skidboden, gärna i förväg. Mitt i backen på Hovärksrestaurangen och på Fjällhotellets Tuppen behöver du för att fiska. Det köper du på Turistbyrån, Ica Nära, Lisas Bod eller Karins sportbod. hyr du hos våra skoteruthyrare. Du kan boka med eller utan guide, på timme eller hela dagar. Ica Nära ligger mitt i byn och har allt du behöver och lite till. Onsdagar mellan kl ,8 km. Där finns även sagospåret för barnen.

14 Jens Orsholm har vistats i Lofsdalen sedan barnsben. Hans farmor och farfar byggde sitt fritidshus redan på 1960-talet och idag har denne drivne entreprenör funnit livskvalité och utmaning mellan fjällen och blivit permanent bybo. Det finns alla möjligheter i den här dalgången och att få leva sin dröm fullt ut är underbart, ler Jens där vi sitter lutade över en varsin kopp kaffe och pratar om satsningen på ett aktivitetshus som kommer att inrymma bowlinghall, restaurang, golf och jaktsimulator och ett stort lekland för alla med ett intakt och välbevarat barnasinne. Fastigheten i två plan med en total yta om kvadratmeter är ett komplement till aktivitetsutbudet i området där investeringen landat på 25 miljoner kronor. Mina ideer och visioner tillsammans med fjällanläggningen som är investerare bakom satsningen och deras vilja att utveckla Lofsdalen gjorde detta möjligt. Hela anläggningen beräknas stå inflyttningsklar i december Vårt mål är att kunna öppna upp akivtetshuset till Jul. hortonom med en imponerande meritlista från snowboard som extra markering i livsdokumentationens marginal. Redan innan jag flyttade till Lofsdalen permanent köpte jag ett fastighetsserviceföretag här, berättar Jens vidare och under några år delades arbetstimmarna mellan företaget och konsultjobb inom Svenska Golfförbundet. Men resandet tog mycket tid, tid som Jens mycket hellre lägger på uppbyggnaden och driften av aktivitetshuset där fart, äventyr och utmaning blir ledord och skulle möjligheten komma att fritt få inbjuda några gäster till en middag blir valet lätt. Hos Jens Orsholm skulle Ingemar Stenmark och Mattias Klum ha en given plats och så mormor, givetvis. Äventyr och fart har alltid lockat Jens Orsholm och otaliga timmar på snowboarden i backarna är minnen med sötma i eftersmaken för denne utbildade Jens Orsholm är mannen bakom aktivitetshuset där lek och utmaningar kommer att ge sitt bidrag för att styrka områdets attraktionskraft.

15

16 Han började sin karriär på en KiteCat som liten parvel. Idag är John Stenberg innehavare av en svensk mästartitel, i skotercross. SM-guldmedaljören John Stenberg från Strådalen har väckt uppmärksamhet i USA där skotersporten ligger långt före de svenska förhållandena. Hans meriter från tävlingsbanorna kan komma att ge honom en biljett till de riktigt stora arenorna. Efter år av tuffa heat följt av sena nätter djupt försjunken i verktygslådor och reservdelar kan John Stenberg idag, 20 år gammal, stolt uppvisa en mästartitel. Uppvuxen i ett motorparadis, där familjen driver ett entreprenörsföretag med traktorer och grävare fann John tidigt ut att fart och hästkrafter fascinerade. Med naturen inpå knuten, inbjudande och vild blev skoter och motocross redskapen för att nå tjusningen optimalt. Men det var först som 14-åring jag började ta sporten på allvar och växlade upp till lite högre mål, säger John där vi sitter omgärdade av pokaler och trofeer glänsande i både silver och guld med en uppenbar hint om att här i närheten regerar ett proffs. Sporten i sig är fortfarande relativt liten i Sverige och att ta sig till USA som proffsåkare hägrar vid mållinjen för denne unge fartvirituos som trots ära och berömmelse inte glömt var han kommer ifrån och vad som krävs, för att nå den platå han fullständigt kontrollerar idag. Jag känner priset för att nå toppen och att försvara titeln kommande vinter kommer att kräva både skicklighet, uthållighet och erfarenhet spetsad med lite tur, fortsätter den unge mästaren som tagit ett livsval och sorterat bort allt vad droger heter. Jag har aldrig haft svårigheter med att inte bli accepterad för mina val. Är man övertygad i sitt beslut och har sanna vänner är inte det ett problem över huvudtaget. Under en säsong läggs 400 mil efter vägarna för att nå tävlingarna. Att

17 ligga i topp inom en krävade sport som skotercross kräver minst fyra träningspass i veckan, med mil och åter mil av löpning och cykling utefter landsväg, varvad med utmattande backig skogsterräng. Brodern Jonas är Johns främste konkurrent och sedan barnsben har de två tävlat om att komma först in på upploppet för att passera mållinjen med fri sikt framåt. Utan Jonas hade min motivation definitivt inte kryddats, säger John övertygande. När John, trött och glad kom hem efter SM-finalen i Älvsbyn i fjol mötte honom ett välkomnande han sent skall glömma. Brandbilar eskorterade vinnarekipaget utefter den av marschaller upplysta bygatan och vid Trapper hade hela byn slutit upp för att hedra mästaren. Jag klarade nästan inte gå ur bilen, berättar John vidare. Ett sådant mottagande värmer i hjärtat och när man är fullständigt oför- beredd blir det nästan för mycket att bära, avslutar han ödmjukt. John Stenberg och hans bror Jonas har aldrig haft en fabriksbas och kommande säsong kör de båda för Lofsdalens SK, trots att större klubbar visat sitt intresse. Det är här vi fått stöttning alla år vi strävat för att nå målen och att glömma det nu är otänkbart, säger John, närmast i bild.

18

19 Var du än bor i Lofsdalen har du nära till de fina längdåkningsspåren. Här möter du 70 km preparerade motionsspår för klassisk och skate samt turleder som tar dig rakt ut i fjällvärlden. Byspåret startar vid fjällhotellet. Här får du stora höjdskillnader med både långa backar och långa utförslöpor. Spåret går hela vägen i skyddad terräng i skogen. Detta spår går i närheten av fjällhotellet. Det är perfekt för dig som vill ta en motionsrunda även när det är mörkt. Spåret är elbelyst till klockan Spåret startar vid Uppvallen. Det här spåret är ett avvåra mest populära längdspår. Du åker genom tallskogen i härligt varierad terräng. Vid högsta punkten får du en fantastisk utsikt över Sömlingshågna och Hovärken. Längst upp på Hovärksvägen startar detta spår. Detta spår är ganska lätt. Det är mycket trevligt och omtyckt. Den övre delen löper i underbart vacker terräng på kalfjället och den nedre går i mer skyddad terräng. Spåret möter Petterssonspåret uppe på fjället och där finns ett vindskydd. Spåret startar vid Fjällhotellet. Det är ett lätt spår med få backar i väl skyddad terräng. Det löper österut förbi liften Tvären och vidare fram till vindskyddet vid Stormyråsen. Våra längdspår är preparerade både för klassisk stil och skate.

20 Passet 2009 en vårdag i mars.

21

22 Drömmen om en karriär som fotbollsproffs ebbade ut i samma takt som den dalande motivationen och idag har Robert Stark ställt fotbollsskorna på hyllan för att istället satsa allt på sitt företag.

23 Investeringsviljan och framtidstron har tagit ut stegen rejält inför vintersäsongen 09/10 där Ica-butiken i byn nu står inför en stor tillbyggnad. Mannen bakom satsingen är 26 årige Robert Stark. Högsäsongsveckorna har ställt både gäster och personal inför tuffa heat mellan lagerhyllorna där utrymmet varit minimalt för de tusentals gäster som vistats i området, säger Robert och minns med glasklar tydlighet nätter som enda möjlighet att fylla på de utplockade hyllraderna. Lågkonjunkturen har ingalunda avskräckt den unge företagaren från att satsa rejält. Fastighetsägaren har varit väldigt positiv till utbyggnaden och ritningarna har jag själv tagit fram för att möta efterfrågan, fortsätter han. För mig som inflyttad bybo blir en målsättning att skapa jobb för de som, liksom jag, förälskat sig i platsen och önskar leva och verka här, fortsätter han. Idag arbetar 3 helårsanställda vid företaget där 10 med- arbetare till sluter upp under vintersäsongen. En relativt god siffra för en ort med drygt 100 fast boende. Men min dröm är att vi kan utveckla och stärka området ytterligare där vi utjämnar topparna lite och får en mera kontinuerlig besöksnäring. Den tidigare affärsytan har genom den senaste utbyggnaden blivit drygt 320 kvadratmeter rymligare och krävt en investering på 10 miljoner. En investering som fastighetsägare Åke Frank står bakom. Robert Stark tog över livsmedelsföretaget för tre år sedan, som 23-åring. Egentligen var hans tanke inriktad på en karriär som ekonom men livet ville annorlunda och idag har killen som växte upp i Hälsingland blivit härjedaling på heltid. Jag har alltid imponerats av backarna här, det är bara Åre som kan komma i närheten av att konkurrera om fallhöjden,och det enda negativa jag kan finna här är att jag, sedan jag tog över rörelsen inte hinner utnyttja nedfarterna i den omfattning som jag skulle önska, avslutar han.

24 Att färdas på skoter längs preparerade leder är ett enkelt sätt att ta sig ut i vintervärlden, för alla. I Lofsdalen finns ca 10 mil 5-meters breda skoterleder som prepareras med pistmaskin så ofta det är möjligt. Välj mellan att följa med på en skotersafari: med en kunnig guide får du ut så mycket mer av din färd. Du kan också hyra egen skoter, då kan du välja några av följande utflyktsmål: som invigdes 2008 är belägen ca 600 meter nordost om Strådalsvallen och har plats för ett tjugotal. 4 km från bycentrum, söderut upp mot trädgränsen. åk vidare förbi Våffelstugan och se det dramatiska fjället. ca 3 km från byn ligger denna koja där du kan grilla. ligger 10 km öster om Lofsdalen invid skoterleden. Lofsdalsspår ansvarar för underhåll och skötsel av lederna. Detta arbete finansieras genom ledavgifter. Dessa finns att köpa på Turistbyrån och i de flesta butikerna.

25 Du behöver ha förarbevis för att köra snöskoter. Traktorkort eller körkort utfärdat före år 2000 gäller också (svensk lag). Följer du med på en guidad tur behöver du inte ha förarbevis. Lägsta ålder för att få köra skoter är 16 år, i spåren gäller högertrafik och max 70 km/tim. Skidåkare och gående har ALLTID företräde. Stopplikt gäller alltid för skoter som korsar allmänna vägar. Inga passagerare får sitta på skotern eller i släp när man korsar väg. På kvällarna pistas lederna, var försiktig eftersom pistmaskinen tar upp hela spårbredden. Efteråt behöver snön frysa ihop några timmar så att lederna blir riktigt fina, kör helst inte när det är nypreparerat. Endast körning på markerade leder är godkänd.

26 Snö. Denna gåva från ovan, otyglad och vild, kristall- klar och vacker. Men till denna bild hör idag även väl utvecklad kunskap och en långt framskriden teknologi, ackompanjerad av en filosofi där den vita rikedomen hanteras som den ärevördiga höghet den i grund och botten är. Driftchef Henry Jonsson har lång erfarenhet av både backarnas underhåll och höstens snötillverkning och svetsen tillsammans med övriga verktyg får i sanning bekänna färg under en vintersäsong. Klockan närmar sig midnatt. Dagens skidåkning är sedan länge över och nerbäddade i sina sängar drömmer trickåkare, glidare och storslalombeivrare ömsom om puder, ömsom om nypistade, välpreparerade backar. Midvinternatten visar bistra 26 grader minus på termometern där nattens mörker enbart är punktvis upplyst av någon envis nattsuddare. Från pistmaskinsgaraget letar sig lysrörens ljuskägla över den frusna marken nedanför fönstret. Den forna veckans rikliga nederbörd har gått hårt åt maskinerna som i sin strävan att leverera perfekta förhållanden, utmattade denna natt behöver lite extra omsorg. Vi jobbar med tonvis och åter tonvis snömassor varje kväll där vår strävan hela tiden handlar om att förflytta naturgåvan uppåt, i rak motsättning till dess egentliga förutsättning. Det säger Henry Jonsson, driftschef vid Lofsdalens Fjällanläggningar som har många timmars erfarenhet av snö och dess kraft. Idag lägger vi ett lager konstsnö i 16 nedfarter och den kunskap och teknologi som idag finns inom detta område är djupt fascinerande, fortsätter han. Vi mixar snökvalitén och får på så sätt optimala förhållanden trots att våra backar ligger i söderläge. Villkor som innebär stora påfrestningar, framförallt när vårsolen smeker fjällsidorna, fortsätter han. Den brantaste nerfarten har en lutning på 43 grader, vilket gör att pistmaskinerna måste ankras i en vinsch innan de lättar från klipplatån. När säsongen närmar sig går de två pistmaskinerna i skift för att klara trycket och inga haverier är godtagbara. Det jobb som killarna i garaget och i maskinerna lägger ner är oerhört värdefullt för hela Lofsdalen som destination. Det är vårt grundfundament och för att få ihop den ekvationen krävs både stor kunskap och en vilja av stål, säger Henry som genom minnenas labyrinter med tydlig skärpa minns påfrestande episoder från gångna tider. En av minnensbilderna ankrar sig fast i tidigt 1980-tal. Pistmaskinsgaraget var ännu inte byggt och under maskinen fick en stor grop grävas i den frusna marken för att reparatören skulle få möjlighet att nå felet som gömt sig inunder maskineriet, på bästa gömstället. Men vi har fram till idag alltid lyckats reda ut alla problem och det bådar gott för framtiden, avslutar Henry Jonsson.

27 Banden på pistmaskinerna får mycket stryk under en säsong och otaliga är de timmar som förarna och pistmaskinstekniker lägger ner för att hålla maskinerna i trim. På bilden ses Jörgen Hansson och Anders Edh, två av killarna som i skift arbetar för att tygla snömassorna.

28 Ta dig tid att se Lofsdalen från andra sidan sjön. En utflykt till Sömlingshågna och Våffelstugan är inget du kommer att ångra. Har du tumme med vädergudarna kommer du att få se en riktigt storslagen vy över stora delar av Härjedalen och norra Dalarna, faktiskt ända in i Norge. Du startar nere vid den 2 mil långa Lofssjön. Åker du bandvagn stannar den efter 4 km vid Våffelstugan på sin väg uppåt. Du kan välja att stiga av redan här, eller fortsätta mot Passet några hundra meter högre upp. Har du skidorna med så åk sedan vidare till Sömlingshågna när du nu kommit så nära, fjället har en speciell utformning, dramatiskt säger en del. På väg hemåt har du helt säkert Våffelstugan i tankarna, för då kurrar magen ordentligt. Smörj kråset med en värmande gulaschsoppa, en rejäl smörgås eller såklart nygräddade våfflor med het choklad. Resan ner mot Lofsdalen är sedan en fin avslutning på en rik dag. Du kan välja mellan att åka skidor för egen maskin, köra skoter, tolka efter bandvagn, eller sitta i bandvagnen upp för att sedan promenera ner till Lofsdalen igen. Du kan naturligtvis åka med bandvagnen både fram och tillbaka om du vill.

29 Ta reda på att isen är tillräckligt tjock att gå på. Köp fiskekort. Hyr isborr hos Karins sportbod om du inte har egen. Köp spö och pirk på samma ställe, pirk är det blänke med krok som lockar fisken, finns i mängder att välja mellan beroende på vilken sorts fisk du vill fånga, Maggot behövs också, finns på Ica. Borra hål, sätt maggot på pirkens krok, sänk pirken ända ner till botten. Dunka gärna pimpeln i bottnen några gånger, det ökar fiskens nyfikenhet och lockar till hugg! Lyft sedan pirken några centimeter från botten. När du hållit still i runt 4 5 sekunder ytterligare är det dags att övergå till de klassiska lockrycken. Dessa gör du genom att rycka ditt spö uppåt och släppa nedåt med jämna mellanrum. Gör ett lockryck och återgå till viloläget och håll still 2 4 sek, därefter gör du ett nytt o.s.v. Då hugger gärna fisken som nu blivit nyfiken på allvar. Variera genom att åter dunka pimpeln mot botten och hålla stilla. Mestadels så känns det efterlängtade nappet tydligt och fisken krokar sig själv. Sedan är det bara att ta linan med nyporna och dra upp fångsten. När du får en stor fisk så ta upp den varsamt men bestämt. Prova nya hål en bit undan om det inte verkar nappa. Tappa nu inte modet om fisken inte hugger direkt när du serverat maggoten.

30 Vatten är livets källa. Det är en sanning utan modifikation för Selma, 98 år. En sanning som följt henne som en röd tråd genom hela livet. Född och uppvuxen på en ensligt belägen gård fick Selma tidigt lära sig att varsamt hantera livets gåvor. Att växa upp i ett självhushållande hem har lärt mig att uppskatta och ta tillvara det livet serverar, säger Selma medan hon vevar upp hinken ur brunnen. Hinken som har rent friskt vatten med sig upp från djupet. Denna järnlady, som stickar utan glasögon och som med nätta steg koordinerar mellan vardagens sysslor har alltid levt som hon lär. Tidigt fick hon börja hugga ved och bära famntag på famntag till badhuset hon ansvarade för och otaliga är de ryggar hon med fast hand skrubbat rena från lort och svett. Det var ett bra jobb. Rejält, och när kvällen kom kändes det att man var väl värd vilan. Förresten, ska inte du ta och skaffa dig ett ordentligt arbete snart, säger hon i nästa stund och spänner ögonen i mig, jag som valt en mindre fysiskt tung syssla, insyltad mellan bokstäver och avstavningar! Klarsynt Flinka fingrar navigerar strumpstickorna. Ullgarn är oslagbart enligt Selma när det kommer till denna värmekälla.

31 När grannarna i byn började bli till åren, gick Selma på lätta fötter flera kilometer med deras handlingslistor till butiken där hon försåg bygdens skafferier med nödvändig proviant. Detta trots att Selma var många år äldre än sina pensionerade adepter. Var kraften och hälsan kommer ifrån kan ingen svara på men möjligen har det något med goda anlag, rätt inställning till livet och ett rent friskt vatten att göra. Gömd skatt Den djupa brunnen står där mitt på gården. Källan som finns gömd däri har varit själva förutsättningen för livet. Vattnet ur den vill Selma 98 år inte byta ut mot något. Kommunalvattnet diskar jag i. Det är det enda det är tjänligt till. Tacka vet jag mitt eget vatten säger en mycket bestämd finsmakerska.

32 Recept på ett långt och friskt liv Goda anlag eller ett förträffligt klimat, i de möjligheterna kan svaret finnas på frågan vad som gör människorna i Härjedalen så pigga och friska. Selma själv är helt förvissad om att det har med det goda vattnet att göra. På vedbacken Sågbocken är en nära förtrogen vän och den förser Selma med fin ved till köksspisen.

33 I Lofsdalens skola går barnen från förskoleklass och upp till åk 6. I år är de totalt 12 elever. Deras generösa skolgård inbjuder till upptäcktsfärder och kojbyggnationer med sin skog sina bäckar och stora ytor. Detta lockar inte bara barnen; i somras byggde även bävern sin hydda i skogsbrynet! Gympasal för idrottstimmarna finns inte, däremot har de hela fjällvärlden att välja på, och mycket skolarbete utförs också utomhus. En dag i veckan är utedag och under vintern är det många av de dagarna som tillbringas i backen. Här är åtta av de tolv eleverna, några var på älgjakt just denna dag. Fr v Oskar Åslund, Signe Rensberg, Elin Landström, Sunna Rensberg, Sisse Sanderhoff, Ebba Nyström. Sittande: Lova Jonasson och Ella Jonasson. Saknas denna dag: Anton Jonsson, Linnéa Jonsson, Hanna Myrberg och Per Olov Lagnemark.

34 Loffe, det är barnens vän i Lofsdalen. Han är en stor busig blå björn som föddes i ett björnide på andra sidan fjället för några vårar sedan. Han åt så mycket blåbär hela sommaren att när första snön föll hade han blivit alldeles blå. Hösten kom och alla björnar började bli trötta, och gick sen i ide för att sova skönt hela vintern. Men inte Loffe, han var inte trött. Han hade blivit pigg och full av bus av alla blåbär han fyllt sin björnmage med. I stället för att sova som andra björnar gjorde, så lekte Loffe med alla barnen i Lofsdalen hela vintern. Och det har han fortsatt med alltsedan dess, och tur är väl det... Det är klubben för alla barn som vill träffa Loffe och samtidigt slippa mamma och pappa en stund. Loffe och skidlärarna hittar på massor av spännande aktiviteter under veckan. Skattjakt, Skotersafari, Afterski med mera finns på programmet. Som medlem i Loffeklubben får du ett medlemskort med inträde till 3 aktiviteter. Det finns även ett VIPkort som ger inträde till alla aktiviteter. Under året får man också ett medlemsbrev hem i brevlådan. Kom till välkomstmötet, söndag kl för mer information och träffa Loffe och några av skidlärarna.

35

36 Häpna och imponeras över de vänliga draghundarnas tillgivenhet, uthållighet och styrka. Det bästa de vet i livet är att springa och du får följa dem på en fin tur ut i Lofsdalens vintriga paradis. Innan turen börjar får du bekanta dig med hundarna. Hundarnas ägare, Birgitta och Bertil, berättar vad som är bra att veta innan ni åker iväg. Hundarna är av typen Alaskan Husky, hundar som framavlats för ett enda syfte; att fungera som slädhundar. Ursprunget är en kombination av olika hundtyper som användes i Alaska i början av 1900-talet. På turen får du åka på storsläden bakom ett mäktigt 12-spann där Akko, ledarhunden styr ekipaget framåt i ett tryggt tempo. Du sitter på renskinnen och ser hur hundarna jobbar sig fram i snön, det är imponerande hur starka de är! Vinterlandskapet omsluter dig och kanske biter det i kinderna av kylan i fartvinden.

37 Det är få förunnat att komma en livs levande ren tätt intill, så nära att du kan se de svarta täta ögonfransarna och de imponerande klövarna. I Lofsdalen har du chansen två dagar i veckan när Glenn Rensberg kommer hit med sina renar. Se dessa ståtliga djur och känn hur starka de är när de drar dig fram i släden. Väljer du att åka på den längre turen i Sörvattnet har du kanske endast ljudet av knäppande renklövar, snöns knarrande under medarna och det snötäckta landskapet som färdkamrater. Kom ihåg att vara försiktig i närheten av renarna och fråga alltid innan du klappar en ren, de är inga gosedjur fast de ser så mjuka ut på mulen!

38 Bort, från skammens och fattigdomens obarmhärtiga piska lämnar Erik Lindblom sin barndomsbygd, endast 18 år gammal. Året är Hans familj tillhör församlingens fattighjon. Men Erik som är rikt begåvad med visioner och handlingskraft, skall orädd ge sig ut i en värld fylld av svindlande äventyr och sällsamma möten, tätt följd av skandalrubriker i världspressen, krönt med kungliga utnämningar. Allt taktfast ackompanjerat av stor företagsamhet. Nöd och svält skulle ta ett järngrepp om hans familj och då som nu, sökte sig människan olika vägar för att finna tröst att härda ut. Eriks far finner barmhärtig glömska i flaskans förrädiska gränsland. Ett land, ogästvänligt och kallt för hustru och barn. På societetsstegen skall denna familj nätt och jämt komma att nå upp till första pinnhålet, trots att Erik så småningom skall komma att bli en av Amerikas rikaste män. Fattigstämpeln borttvättad om blicken riktas mot materiella värden. Men i sin hemby blir han smärtsamt bortvisad, när han återvänder för att begrava sin far. Huset där Erik en gång föds står idag som enda länk kvar från hans tidiga år i Lofsdalen, som för att minna oss om ett människoöde där hopp och vilja aldrig lämnar sorger och svårigheter i ensamt majestät. Alaskas guldfält kom att bli Eriks lycka och hans förunderliga levnadsöde speglar på många sätt Vilhelm Mobergs storslagna utvandrarepos. En sannsaga i bästa Broadwayanda, den amerikanska drömmen personifierad. Den gången han gav sig av, snubblade fram för att komma bort från svidande glåpord visste han föga vart livet skulle föra honom. Att han skulle komma att bli hemliga sällskaps förtrogne anade han föga, än mindre att han skulle bli miljonären som hjälper till att bygga upp San Fransisco efter den ödesdigra jordbävningen år Erik Lindblom dör 1928, på sitt residens Claremont Hotel i Berkely, California. Den fattige pojken från Lofsdalen bevisade att vilja övervinner alla hinder och de fotspår han lämnat för eftervärlden att följa har många bottnar. Vad krävs av oss människor för att vi skall duga. Är det omvärldens kritiska blickar som sätter ribban eller göms svaren i det personliga ansvar vi alla bär för värdet av vår existens. Vendetta eller upprättelse, svaren finner vi bara inom oss själva. Äventyrslystnad Erik O. Lindblom ( ) är den fattige pojken som med tomma fickor beger sig från Lofsdalen för att utbilda sig till skräddare. Men han skall komma att räta på de korslagda benen när han får höra talas om Alaskas guldfält.

39 Från koja till slott i verklighetens förlovade land. Barndomshemmets låga takhöjd skulle komma att bytas ut mot lyxhotellet som benämnts som amerikanska västkustens vackraste. Barndomshemmet Huset där Erik växer upp hotades av rivning men en liten grupp av ideella krafter strävar i sann Lindblomsanda, för berättigandet av detta sällsamma levnadsöde och huset, det är räddat.

40

41 Lofsdalen, fjällbyn med snälla och lättillgängliga fjäll, som med ett nytt äventyr bakom varje kulle erbjuder semestermöjligheter för stora och små. Vare sig vädret är soligt eller regnigt finns alltid en ny sak att göra och uppleva. Sommaren väntar i Lofsdalen, välkommen hit. Under 2009 och tre år framåt kommer sommarens produkter att utvecklas på en mängd olika sätt. Lederna förbättras och turbeskrivningar tas fram, flera cykelleder ser dagens ljus och flera stora arrangemang arrangeras. Här kan du fiska i ett av fjällvärldens bästa vatten. Speciellt på våren är storöringen på hugget och lockar fiskare att ta ett nappatag med en fjällvärldsdelikatess. Vet du inte hur man får tag på dem så rekommenderas att du lär dig av de lokala fiskeguiderna. Aktivitetshuset, helt nybyggt, bjuder på mycket kul när vädret är som sämst. Anläggningen erbjuder sport, lek och spel för hela familjen, gammal som ung. Bowlinghallen passar alla åldrar. Serveringen har två barer med fullständiga rättigheter och serverar grillat från en äkta träkolsgrill. Här kan ni också spela golf på en bana någonstans i världen, slå frisparkar som Beckham eller varför inte jaga björn i svensk natur, allt i mycket realistiska simulatorer. De mindre barnen kan antingen leka i leklandet. De lite äldre kan roa sig med olika tv-spel, arkadspel eller biljard. Skidbacken är ett riktigt lekland på sommaren. Upp med cykeln i sexstolsliften och rasa nerför i härliga, nybyggda spår och vindlingar i backen. Under sommaren 2009 byggdes första gröna nerfarten. Under sommaren 2010 öppnas ytterligare fler nerfarter. Och vill man inte åka nerför finns flera härliga crosscountryleder att välja på. Du kan hyra både cykel och guide i Lofsdalen. Turistbyrån hjälper er med turtips och kartor. Välkomna till fjällen i sommarskrud!

42 Bredvid Bystugan bakar brudarna bröd. Hur många bröd har deras kunniga händer kavlat och stekt på den heta hällen? Och all deg som de blandat och knådat, hur många kilo har det blivit under årens lopp? Det skulle vara kul att veta, hursomhelst är våra trogna tunnbrödsbagerskor på plats även i år. Kom ner och känn den ljuvliga doften av nybakat tunnbröd, smaka en bit och köp kanske med dig en kaka eller två. Läs vilka dagar och tider som gäller i veckoprogrammet. Är det nya namnet på Stugförmedligen i Lofsdalsfjällen AB. De senaste åren har ett stort antal turistiska bäddar tillkommit och det är inte längre bara stugor som förmedlas, utan både lägenheter, vandrarhem och liknande. Lofsdalens företagarförening byggde en egen mack när oljebolagen lade ner den enda som fanns i byn. Här kan du tanka både diesel och bensin med kontokort. OBS! ej sedelautomat.

43 Även i år kommer den årliga Påskmarknaden att gå av stapeln på långfredagen, mitt i Lofsdalens by. Det är en populär och mycket välbesökt marknad, här blandas dofter av ostar, björkved och smide med renkorv, fårskinn och grillat. Många av marknadsbesökarna kommer långväga på skoter för att fröjdas i vårsolen och kanske göra ett fynd bland hantverk, mat och mycket mer, hos någon av de 40-tal knallar som bjuder ut sina varor på torget. Långfredagen är också dagen för Pilgrimsloppet. Det är ett 30 km långt motionslopp på skidor som startar utanför Sveriges högst belägna by, Högvålen, och vidare ner till Lofsdalen. Sträckningen följer den gamla Pilgrims-leden som är en urgammal färdväg som blev använd för handel, kulturutbyte pilgrimsvandringar och krigståg. Målgången sker i Lofsdalens bykärna, där marknaden pågår för fullt. Alla är välkomna att delta. Det innebär att den höjts från sin ursprungliga vattennivå med ca 7 meter. Sjön är 17 km lång, ca 2 km som bredast samt 60 m på det djupaste. Enligt urkunderna flydde han med sin Helga från Norge och de slog sig ned i trakterna av Lillhärdal, sydöst om Lofsdalen. Härjedalens kommun, som i stort sett motsvarar landskapet, är till ytan en av Sveriges största kommuner med kvadratkilometer. Därmed har de knappa invånarna drygt 1 kvadratkilometer vardera till sitt förfogande! Läs mer i sommarbroschyren 101 saker att göra i Lofsdalen. Där kan du också prova din träffsäkerhet i jaktoch skyttesimulatorn. Barnen kan antingen leka i leklandet med klätterställningar, hoppborg och bilbana eller kanske sitta med på någon av våra filmvisningar. De lite äldre kan roa sig med olika spela tv-spel, biljard eller dart.

44 En i år inte helt enig jury har utsett. Det fanns många fina bilder, så kampen om förstapriset blev hård. Men till sist kunde juryn med ordförande fotograf Inga Björk enas om att Malin Sjödins Dalen mellan bergen går segrande ur striden. Malins bild är en bild som tar lite tid att upptäcka det speciella med. Först ser man ett par skidor i närbild och i fokus som uppenbart är på väg över en kant och en oskarp bakgrund, det är ju spännande i sig, men inte förrän jag upptäcker pisten som slingrar sig mellan skidorna blir bilden en vinnarbild. Det här är helt klart en kul och väl genomtänkt bildidé. Gustav Gidenstam får andrapriset. Bilden är proffsigt fotograferad. Kompositionen med brädåkaren till vänster i bild, snön som sprutar, grodperspektivet som är taget med vidvinkel. Medvetet eller omedvetet vet fotografen att för en bra bild gäller det att gå närmare. Det finns dessutom en fin rörelseriktning i bilden, då skidåkarens ansikte pekar i bildens rörelseriktning, som för oss som läser från vänster till höger alltid är åt höger. Anders Larsson är tredjepristagare. Bilden är spännande i komposition och ljus. Pojkens sätt att stå lite hukande över skidorna, som en fågel, med ansiktet riktat från betraktaren mot den bleka solen, och skidorna riktade framåt i bildriktningen men på tvärs med traversen adderar spänningen. Betraktaren får något att fundera över, vad händer egentligen på bilden, var är pojken på väg och vad tänker han? Bildens blå nyanser ger bilden lugn.

45 Sofia Johannesson Foto Malin Sjödin Mats Strand Fotografera och skicka in din bästa Lofsdalsbild från din fjällvistelse vintern Var med i tävlingen och vinn fina priser. Gå in på och läs mer. Där kan du också se alla bidrag. Tina Westman

46

47 25 nerfarter, 9 liftar, 492 m fallhöjd. skidtur på kalfjället runt det dramatiska Sömlingshågna. De flesta tycker Nytt för i år är leklandet på aktivitets- Behöver vi säga mer? Här finns några det är mest spännande att tolka efter husets övervåning. Där finns många av Sveriges finaste pister där du kan bandvagnen på skidor. Men det går aktiviteter att välja mellan om man vill åka carving som du aldrig gjort förr. lika bra att bara sitta inuti. Bandvag- vara inomhus en stund. Prova på att åka skoter i Lofsdalen. Hyr skoter för en dag eller ta en guidad tur rakt ut i fjällvärlden. Här finns 70 km pistade spår, allt ifrån Sagospåret till Strådalsspåret. Har du inte egna skidor kan du hyra hos någon av skiduthyrarna. För de minsta finns både fyrhjulingar och miniskotrar att prova på. nen avgår från gårdsplanen utanför Karins sportbod. Kom gärna i god tid så alla kommer med! Du får åka på storsläden bakom ett mäktigt 12-spann i ett vintervitt landskap. Välj mellan att åka en längre eller kortare tur. Hundarna ägs av Bertil Nilsson från Norrgårdsfarmens Äventyr, och det är han som tar hand om er på hela turen. Ta chansen att utmana dina kompisar eller kollegor i konsten att tänka taktiskt och samarbeta. Fartfyllt och kul. Minst 4 pers, 300 kr/pers Finns i Idre eller Vemdalen. Vid dåligt väder är det nybyggda Badhuset i Sveg värt ett besök. Här finns både rutschbanor och bubbelbad. Se film i nya aktivitetshuset. Prova jaktsimulatorn i det nya aktivitetshuset Vad kan vara mer underbart än att kliva rakt ut från stugan och in i en vedeldad tunna med hela fjällvärlden som utsikt. Du kan hyra en tunna till din egen stuga eller boka en stuga som har utomhusbad. Ta med barnen ut på en fisketur på isen och se vem som får första öringen. Ett populärt nöje för de flesta, både avkopplande och spännande. Tänk på att köpa fiskekort. inkl 150 bollar. Fler bollar kostar 100 kr/magasin. Detta är något du måste prova. För vem har inte drömt om att åka på renrajd i vintrigt fjällandskap med solen som värmer ansiktet? Glenn Rensberg som driver renrajd i Sörvattnet, flyttar fjolårets succé lite närmare liftarna och aktivitetshuset. Du får själv köra renen sittande på släde. Fartfyllt äventyr! Onsdagar och torsdagar kl Ingen förbokning. Vad kan vara härligare efter en dag i backen eller på fjället att få njuta av ett bubbelbad eller en massage. Eller prova dina talanger i golf- simulatorn. Åk bandvagn på andra sidan av Lofssjön. Utsikten är hänförande. Du kan välja att stiga av vid Våffel- I Sörvattnet finns möjlighet för längre turer. Bokas i förväg. stugan och njuta av nygräddade Vid barnbacken ligger Loffeparken våfflor eller fortsätta med band- med rutschkana, klätterställning vagnen upp mot himlafästet och och skidkarusell. Ta med kälken och Passet. Härifrån får du en härlig prova pulkabacken som ligger intill.

48 På Restaurang Hovärken hälsar José er välkomna. Här erbjuds under skidsäsongen dagens lunch. After Ski drar igång på eftermiddagen, och under högsäsong, jul och nyår, sportlov samt påsk, gästar olika trubadurer som höjer pulsen på stället. Kvällstid serveras á la carte. Restaurang Hovärken arrangerar även olika temakvällar. Restaurangen ligger till anslutning till Lången Express påstigning. Årets nyhet i Lofsdalen är det nya aktivitetshuset som ligger nära backarna. Här kan du låta en god middag avrunda din bowlingmatch, eller kanske rundan på golfsimulatorn. Serveringen har två barer med fullständiga rättigheter och serverar grillat från en äkta träkolsgrill tillsammans med goda sallader. Här kan du njuta av lunch, afterski eller en härlig tre- rättersmiddag på kvällen. À la carte och pizza. I hotellets bar finns det möjlighet att köpa pizza för avhämtning. Här kan man även sätta sig ner innan maten eller varför inte spela en omgång biljard efter maten. Tuppen, separat pub, serverar en enklare pubmeny och har öppet för After Ski och kvälls- underhållning till sent varje kväll. På Restaurang Trapper hälsar Johan er välkomna. Här serveras allt från pizza till à la carte. Det bjuds även på underhållning med olika artister. All mat för avhämtning. Olika erbjudanden. Drop in på borden, fullständiga rättigheter. Pizzabuffé på tisdagar (bokas). I nyrenoverade lokaler i värmestugan vid Lången Express påstigning finns även café och gatukök. Caféet serverar dagsfärska baguetter, wienerbröd, kanelsnäckor m.m. Du kan också köpa godis, glass eller ta en törstsläckare. I Gatuköket finns hamburgare, strips, korv och läsk. På andra sidan sjön, nedanför Sömlingshågna ligger Lofs- dalens populära Våffelstuga på Mossaruten. Här serverar de smaskigt nygräddade våfflor med grädde och sylt till en kopp kaffe eller choklad. Härifrån kan du njuta av den underbara utsikten över Härjedalens fjällandskap, och du ser även skidbacken väldigt bra från dessa höjder. På menyn har de även korv med bröd, smörgåsar, och kaffe samt även lite matigare som gulaschsoppa och pytt i panna. Här anordnas också viltkvällar, där du får smaka på bl.a. ren och björnkött. Njut av en fantastiskt utsikt över Lofsdalen och fjällen runt omkring. På Lisas Bod bjuder Janette er på kaffe och nygräddade våfflor med sylt och grädde, goda smörgåsar, hamburgare, soppor eller sallader i lugn och avspänd miljö i caféet.

49 Här hittar du det mesta inom hemslöjd och hantverk. Gosiga mjukis-djur, leksaker och vackra smycken blandat med fina souvenirer i tenn, näver, keramik, renskinn, trä, smide och mycket mer. I samma hus finner du här även ett café. Här kan du njuta av nygräddade våfflor med sylt, hamburgare, soppor, sallader eller bara en kopp kaffe. Ägs och drivs av familjen Backman och ligger mitt i byn, vid Ica Nära och Turistbyrån. Här kan du hyra eller köpa olika sorters skidor, pulkor, hjälmar, valla eller annat som har med uteliv i fjällen att göra. Härifrån utgår också Vessla/Bandvagn till Våffelstugan och Sömlingshågna. Skidboden vid stora parkeringen intill Fjällanläggningen har allt du behöver för utförsåkning såsom skipasskassa, skidskola, uthyrning och sportshop. Här kan du även hyra längdskidor. Innan du börjar din skidsemester bör du göra ett besök här. Vissa dagar under vintern har ni möjlighet att köpa nybakat tunnbröd från Lofsdalen. Det bakas på traditionellt vis på vedeldad häll. Se mer information i veckoprogrammet. På Ica Nära i Lofsdalen finner du en välutrustad livsmedelsbutik med ett brett sortiment av varor. Förutom Icas egna varor kan du bland annat köpa norrländska delikatesser från Jämtlands smakrike samt nybakat mat- och fikabröd. Ica Nära är även ombud för Apotek, Systembolag och Svenska Spel.

50 Nytt för i år är charterflyget som går veckorna 5, 6, 7 och 8 direkt från Köpenhamn. Lofsdalen, flygbolaget Nextjet och researrangören Fjällferie satsar på direktflyg mellan Köpenhamn och Sveg, varifrån man kan ta sig vidare till Lofsdalen med antingen buss eller hyrbil. På bussen finns en resguide som hjälper till med bland annat stugnycklar, skiduthyrning och aktivitetstips. Läs mer på Fjällferies hemsida eller på Flyg inklusive transfer till Lofsdalen är nu inne på sin femte säsong. Ta flyget från Arlanda och vi kör dig ända fram till stugans dörr.

51 Årets stora nyhet med bland annat bowlingbana, lekland och restaurang. Ligger vid liftarna. Ica Nära Lofsdalen är apoteksombud, vilket innebär att man kan hämta ut beställda mediciner hos dem. Där finns också enklare apoteksvaror att köpa. Väghjälp dygnet runt. Bärgning av alla fordon, starthjälp, jourreparationer, låsöppning, transporter, hyrbilar, däck och däckreparationer. Sveg. Funäsdalen 77 km, Göteborg 650 km, Idre 63 km, Linsell 35 km, Malmö 920 km, Stockholm 500 km, Sundsvall 300 km, Sveg 65 km, Vemdalen 74 km, Östersund 200 km. Sveg Handelsbanken, och Swedbank Idre Swedbank Finns inte i Lofsdalen men du kan ta ut mindre summor pengar på Ica Nära Lofsdalen. OBS! Ej sedelautomat. Lofsdalen har numera en egen mack mitt i byn. Här tankar du med kontokort både bensin och diesel. Finns i Sveg. Turistbyrån i Lofsdalen lånar också ut böcker, där finns även begagnade böcker att köpa. Du kan åka direktbussar både med Härjedalingen och med Fjällexpressen. Måndag fredag går bussar dagligen Lofsdalen Sveg. Det finns möjlighet att ta sig till och från Lofsdalen med plustrafik på lördagar. Förmedlar boenden i Lofsdalen, både lägenheter och stugor. Bokningen delar hus med Turistbyrån mitt i byn. Finns att köpa hos Karins Sportbod, Ica Nära, Lisas Bod samt hos Turistbyrån som även säljer fiskekort för angränsande fiskevårdsområden. Specialisten på skidresor. Välkomnar dig till en upplevelse där kockarna lagar spännande maträtter ofta med lokala råvaror, afterskibaren Tuppen serverar mat och dryck till trevlig underhållning och relaxavdelningen erbjuder bad, solarium och gym. Fantastiskt läge vid sjön, bara 350 m från skidbackarna ligger Fjällripan Lodge. Genuina stugor i timmer med hög kvalité. Polisen vid akuta ärenden ring Fjällvädret i Lofsdalen Boka ditt hundspannsäventyr hos Bertil Nilsson. Alla turer måste förbokas. Robert Orgla-Jansson hjälper er med vatten, värme och avlopp. Direktbuss Stockholm-Lofsdalen. I Icas butik hittar du det mesta du behöver för dina dagliga inköp. Ombud för systembolaget, apoteket och svenska spel. Finns på Turistbyrån samt Fjällhotellet Lofsdalen.

52 Ligger mitt i byn, vid Ica Nära och Turistbyrån. Här kan du hyra eller köpa utförsskidor, längdskidor, pulkor, hjälmar, valla och mycket mer. Härifrån utgår också Vessla/Bandvagn till Våffelstugan och Sömlingshågna. Grävning, schaktning, snöröjning m.m. Onsdagar Öppet alla dagar Här hittar du det mesta inom hemslöjd och hantverk. Gosiga mjukisdjur, leksaker och vackra smycken blandat med fina souvenirer i tenn, näver keramik, renskinn, trä med mera Njut av kaffe och nygräddade våfflor med sylt och grädde, goda smörgåsar, hamburgare, soppor eller sallader i lugn och avspänd miljö i caféet. Ta med företaget eller kunderna på ett äventyr en skotertur i vildmarken. Lofsdalens fastighetsbyrå drivs av Ulla-Britt Åslund, auktoriserad fastighetsmäklare i FMF och har över 19 års erfarenhet av att förmedla fastigheter och tomter i Härjedalen. Hjälper er med tillsyn av ert hus varje månad. Värmepåsättningar och avstängningar. Nyckelutlämningar och städkontroller. Snöskottning m.m. Ett trivsamt och prisvärt lägerboende, 98 bäddar totalt. Ligger centralt i byn, ner mot sjön. Här kan du hyra på timme, heldag eller halvdag. Dagliga guidade familjeturer till Våffelstugan eller runt fjället. Arrangerar också konferenser. Du kan åka 4-taktare, både sport- och familjeskotrar. Även miniskotrar och 4-hjulingar på bana. Vedeldad bastu och utebad. Plogning, värmegarage, snöröjning, sandning, hus tillsyn och starthjälp. Uthyrningen är belägen mitt i byn och hyr ut skotrar i alla former. Alltifrån sportmaskiner till 4 takts touring. (även skoterpulkor). Hyr skoter och kör själv, eller ring för mer info om guidade turer. Hjälper dig med allt du behöver när du ska bygga nytt eller renovera din stuga. Det de inte har tar de gärna hem. I den helt nyrenoverade värmestugan vid Lången Expresspåstigning finns café och gatukök. Ät medhavd matsäck eller köp i caféet som serverar dagsfärska baguetter, wienerbröd, kanelsnäckor m.m. Du kan också köpa godis, glass eller ta en törstsläckare. I Gatuköket finns hamburgare, strips, korv och läsk. Till sommaren önskar Kapten Johan er välkomna på M/S Lofsdalen. Ta med familjen, tjej eller killgänget för en upplevelse i vårt härliga landskap sett från vattnet med fint fiske, god mat och även en het vedeldad bastu med friska dopp. Flyg och transfer till Lofsdalen. Lantbrevbärare varje vardag. Vill du eftersända din tidning när du är här, skriv ditt namn, Poste Restante, Lofsdalsvägen 37, Lofsdalen, Så hämtar du tidningen på Turistbyrån. Möt den samiska kulturen i Sörvattnet där du får den unika möjligheten att själv köra renen i ett underbart fjälllandskap. Här säljs också renskinn, renhorn och renkött på beställning. Konferenser, dags och kvällsturer med mat. se sidan 52. Restaurang Hovärken, vid Lången Express påstigning, erbjuder under skidsäsongen dagens lunch. After Ski drar igång på eftermiddagen, och under högsäsong, jul & nyår, sportlov samt påsk, gästar olika liveband som höjer pulsen på stället. Kvällstid serveras á la carte. Restaurang Hovärken arrangerar även olika temakvällar.

Frihet i snö Vintern 2008/2009

Frihet i snö Vintern 2008/2009 Lofsdalen Frihet i snö Vintern 2008/2009 Den lilla byn med den stora skidåkningen För drygt ett år sedan kom jag för första gången till Lofsdalen. Innan jag kom hit kände jag till Vintersverige ganska

Läs mer

V I N T E R ÄKTA KÄRLEK

V I N T E R ÄKTA KÄRLEK VINTER 2015 ÄKTA KÄRLEK Paketerbjudanden 2 Barnens Lofsdalen 10-11 Lofsdalen året runt 28-29 Nyheter 3 Lofsdalens fjällanläggning 12-13 Lofsdalen Bike Park 30-31 Pistkarta 4-5 Längdskidåkning 14-15 Kickoff

Läs mer

MAGAZINET STORT VINTER- NUMMER RENKÖRNING ETT SPÄNNANDE ÄVENTYR FJÄLLNÄRA FRISSORNA ALPACKORNA I VEMDALEN RIKTIGA GOSEDJUR!

MAGAZINET STORT VINTER- NUMMER RENKÖRNING ETT SPÄNNANDE ÄVENTYR FJÄLLNÄRA FRISSORNA ALPACKORNA I VEMDALEN RIKTIGA GOSEDJUR! MAGAZINET OS-MEDALJÖR ny tränare på SKIDLINJEN I SVEG ALPACKORNA I VEMDALEN RIKTIGA GOSEDJUR! Vi har träffat de FJÄLLNÄRA FRISSORNA Visste du att PÅVEN HAR VÄLSIGNAT EN DEL AV HÄRJEDALEN? STORT VINTER-

Läs mer

GRÖNKLITT JON OLSSON TÄVLING STOCKHOLMS BÄSTA BACKAR

GRÖNKLITT JON OLSSON TÄVLING STOCKHOLMS BÄSTA BACKAR ALLT DU BÖR VETA INFÖR VINTERN TÄNNDALEN CHARLOTTE KALLA GRÖNKLITT JON OLSSON TÄVLING STOCKHOLMS BÄSTA BACKAR HANDSKTEST JESPER TJÄDER VACUUM BO Foto: Mattias Fredriksson/Euro Accident KALLA STORSATSAR

Läs mer

V I N T E R M A G A Z I N E T

V I N T E R M A G A Z I N E T V I N T E R M A G A Z I N E T S V E G L I L L H Ä R D A L Y T T E R H O G D A L L O F S D A L E N V E M D A L E N - H E D E F U N Ä S D A L E N L J U N G D A L E N Följ med till Fjällripan Lodge Säsongen

Läs mer

Känn G-kraften. Pierre har hjärtat i skidbacken. Årets nyhet Våffelstugan. Romme Alpin 14/15. snökanoner

Känn G-kraften. Pierre har hjärtat i skidbacken. Årets nyhet Våffelstugan. Romme Alpin 14/15. snökanoner Magasin Romme Alpin 14/15 760 snökanoner Känn G-kraften Pierre har hjärtat i skidbacken Årets nyhet Våffelstugan Medelhavsinspirerat eller husmanskost? Stor guide till Romme Alpins restaurangutbud Låt

Läs mer

Spännande livsöde inspirerade till romantrilogi M A G A Z I N E T. 92 sidor VINTERLÄSNING. Vinter/ Vår 2011. Från Härjedalslåtar till barock

Spännande livsöde inspirerade till romantrilogi M A G A Z I N E T. 92 sidor VINTERLÄSNING. Vinter/ Vår 2011. Från Härjedalslåtar till barock M A G A Z I N E T VÅR FJÄLLVÄRLD MER ATTRAKTIV ÄN NÅGONSIN HÄR SJUDER DET AV FRAMTIDSTRO! Vinter/ Vår 2011 Från Härjedalslåtar till barock MÖT ALTVIOLINISTEN MED RÖTTERNA I ÖVERBERG NU ÄR DET RISKFRITT

Läs mer

Fjällguiden. Special GRYMMA ANLÄGGNINGAR TOPPTURER ANDRÉ MYHRER VINN EN SKIDSEMESTER! DIN GUIDE TILL SVENSKA FJÄLLEN HÄNG MED PÅ HÖGRE HÖJDER

Fjällguiden. Special GRYMMA ANLÄGGNINGAR TOPPTURER ANDRÉ MYHRER VINN EN SKIDSEMESTER! DIN GUIDE TILL SVENSKA FJÄLLEN HÄNG MED PÅ HÖGRE HÖJDER Fjällguiden Vintern 2012/2013 Special 23 GRYMMA ANLÄGGNINGAR DIN GUIDE TILL SVENSKA FJÄLLEN TOPPTURER HÄNG MED PÅ HÖGRE HÖJDER ANDRÉ MYHRER EN SKIDÅKARE I VÄRLDSKLASS VINN EN SKIDSEMESTER! SJU FANTASTISKA

Läs mer

Äkta sommar! 101 saker att göra

Äkta sommar! 101 saker att göra Äkta sommar! 101 saker att göra PRIS 250:- PRIS 345 kr 1. Läsa 101 saker att göra i Lofsdalen I din hand håller du förslag på vad du kan göra hos oss i Lofsdalen. Har du frågor är du välkommen in på Turistbyrån,

Läs mer

Magazinet HÄRJEDALEN. JENS PERSSON TRIVSAMT FÖR HELA FAMILJEN på Tännäsgården. HELENE HJELM utmanar skotereliten. Möt. renskötare och konstnär

Magazinet HÄRJEDALEN. JENS PERSSON TRIVSAMT FÖR HELA FAMILJEN på Tännäsgården. HELENE HJELM utmanar skotereliten. Möt. renskötare och konstnär Magazinet Vinter/Vår 2015 HÄRJEDALEN Möt Niclas BLINDH renskötare och konstnär AFTER SKI-PROFFSET JENS PERSSON TRIVSAMT FÖR HELA FAMILJEN på Tännäsgården HELENE HJELM utmanar skotereliten TIDNINGEN FÖR

Läs mer

V I N T E R M A G A Z I N E T

V I N T E R M A G A Z I N E T V I N T E R M A G A Z I N E T Säsongen 2009-2010 Fjällhyttan med doft av Karibien Maratonmäklaren som vägrar gå i mål Närkontakt med skogens drottning Niclas besegrade SEXKILOSÖRINGEN Årets rookie satsar

Läs mer

Kringelfjords-Nytt. 24:e årgången 1986 2010 Utkommer 2 gånger om året Vinter & Sommar nummer. välkommen till Vintern 2010/11

Kringelfjords-Nytt. 24:e årgången 1986 2010 Utkommer 2 gånger om året Vinter & Sommar nummer. välkommen till Vintern 2010/11 KRINGELFJORDS Kringelfjords-Nytt Nyheter och information för dej som bor i Kringelfjorden eller gästar Nov-2003 SÄRNA-IDRE GRÖVELSJÖN Nov-10 NYTT ***** 24:e årgången 1986 2010 Utkommer 2 gånger om året

Läs mer

Kringelfjords-Nytt. Utkommer 2 gånger om året Vinter- & Sommarnummer. välkommen till Vinterlandet 2012/13 www.kringelfjordens-stugby.

Kringelfjords-Nytt. Utkommer 2 gånger om året Vinter- & Sommarnummer. välkommen till Vinterlandet 2012/13 www.kringelfjordens-stugby. KRINGELFJORDS Kringelfjords-Nytt Nyheter och information för dej som bor i Kringelfjorden eller gästar Nov-2003 SÄRNA-IDRE GRÖVELSJÖN 26:e årgången 1986 2012 Nov-12 NYTT ***** Utkommer 2 gånger om året

Läs mer

Lössnö, längd & julmys. Här är din guide till snön! SNÖ VINTERN 2010/11. mer frihet på skidresan - från 216 kr/dag*

Lössnö, längd & julmys. Här är din guide till snön! SNÖ VINTERN 2010/11. mer frihet på skidresan - från 216 kr/dag* 17 OKTOBER 2010 EN TIDNING ATT SPARA SNÖ VINTERN 2010/11 DN Resor njuter offpist i Riksgränsen. Läs mer på sidan 6 8. Lössnö, längd & julmys Här är din guide till snön! Årets nyheter i fjällen och Alperna

Läs mer

Snöguiden HEMAVAN TÄRNABY 2014/2015

Snöguiden HEMAVAN TÄRNABY 2014/2015 Snöguiden HEMAVAN TÄRNABY 2014/2015 2 SNÖGUIDEN Vi har alltid de senaste modellerna av skotrar just för dig! Sport, lössnökörning eller för familjeturen. Boka nu! 0954-30002 info@hemavansfjallcenter.se

Läs mer

O M D E T G O D A L I V E T I S Ö D R A J Ä M T L A N D

O M D E T G O D A L I V E T I S Ö D R A J Ä M T L A N D OM DET GODA LIVET I SÖDRA JÄMTLAND ÅRG 2 2011 MAGAZINET FRÅN STORSJÖBYGDEN TILL LJUNGDALSFJÄLLEN Fäbodliv på Långbuan ÅSARNA ett självklart val AV MÅNGA ANLEDNINGAR! Ullcafé Renee Darley öppnade i Söderhögen

Läs mer

vinterparadis Spaupplevelse! KONFERENS, SPA & WEEKEND I ROSLAGEN barnens fjällvärld kör säkert stora och små Storstadsnöjen semester i norr för alla

vinterparadis Spaupplevelse! KONFERENS, SPA & WEEKEND I ROSLAGEN barnens fjällvärld kör säkert stora och små Storstadsnöjen semester i norr för alla oktober 2011 Pris: 39 kr semester i norr utanför skidbacken Guide barnens fjällvärld stora och små vinterparadis Storstadsnöjen för alla Njut av stillheten på kalfjället och i spåren vinterväglag kör säkert

Läs mer

SOTJI PÅ BESÖK I OS-ORTEN SKIDOR, CAMPING OCH ROVDJUR DIGITAL SATSNING SÄTTER KLÄPPEN PÅ KIDSENS KARTA. nr 3 februari säsongen 2012-13

SOTJI PÅ BESÖK I OS-ORTEN SKIDOR, CAMPING OCH ROVDJUR DIGITAL SATSNING SÄTTER KLÄPPEN PÅ KIDSENS KARTA. nr 3 februari säsongen 2012-13 nr 3 februari säsongen 2012-13 PÅ BESÖK I OS-ORTEN SOTJI SKIDOR, CAMPING OCH ROVDJUR DIGITAL SATSNING SÄTTER KLÄPPEN PÅ KIDSENS KARTA SLAO SAMVERKAR FÖR ROLIGA OCH TRYGGA SKIDUPPLEVELSER SLAO XPRESS nr

Läs mer

Innehåll SOMMAREN 2012

Innehåll SOMMAREN 2012 40 Innehåll SOMMAREN 2012 20 50 46 26 6 Ögonblicket 10 Fjällfesten 15 Anja har landat 16 Sommarsnackisar 20 Jakt och lycka 26 Fisketips 30 Jaktlegendar 34 Saker vi gillar 38 Profilerna 40 Run to the Hills

Läs mer

Idre Fjäll. Guiden. vecka 52-15 2014/15

Idre Fjäll. Guiden. vecka 52-15 2014/15 Idre Fjäll Guiden vecka 52-15 2014/15 5 Telefonnummer och öppettider Riktnummer i Idreområdet är 0253. Reception tel. 412 53 - Skipass/Skidskola 08.00-19.00 08.00-21.00 Mån-ons, fre Tors, lör-sön Pernilla

Läs mer

tomten väntar också på dig! p å r i k t i g t

tomten väntar också på dig! p å r i k t i g t tomten väntar också på dig! Troligen har du aldrig förr sett en isbjörn på riktigt. Faktum är att det är bara i Orsa Grönklitt du kan möta dom i Sverige, dessutom på riktigt nära håll. Polar World är världens

Läs mer

MAGAZINET. Nu är det FRITT FRAM FÖR ODJURSFORSKNING I SVENSTAVIK HOVERBERGSGROTTAN EN UR-HÄFTIG UPPLEVELSE. Följ med till SÖLVBACKAS DRÖMFISKE

MAGAZINET. Nu är det FRITT FRAM FÖR ODJURSFORSKNING I SVENSTAVIK HOVERBERGSGROTTAN EN UR-HÄFTIG UPPLEVELSE. Följ med till SÖLVBACKAS DRÖMFISKE OM DET GODA LIVET I SÖDRA JÄMTLAND MAGAZINET FRÅN STORSJÖBYGDEN TILL LJUNGDALSFJÄLLEN ÅRG 4 2013 Följ med till SÖLVBACKAS DRÖMFISKE Nu är det FRITT FRAM FÖR ODJURSFORSKNING I SVENSTAVIK HOVERBERGSGROTTAN

Läs mer

HYPOXIA. Full fart i backen. Hängflyg Flygsafari i la France. Vinterhang Stockholmsflygning. Bassano Spontanresa ger utdelning

HYPOXIA. Full fart i backen. Hängflyg Flygsafari i la France. Vinterhang Stockholmsflygning. Bassano Spontanresa ger utdelning HYPOXIA Skärmtrycket Häng- och skärmflygarnas tidning 1-2012 Hängflyg Flygsafari i la France Vinterhang Stockholmsflygning Bassano Spontanresa ger utdelning Full fart i backen Små vingar ger stora intryck

Läs mer

Elisabet och Roland trivs storligen i England SIDAN 14 SOMMAREN 2007. inte offra en byskola och låta en bygd helt dö ut!? hur blir det sedan!?

Elisabet och Roland trivs storligen i England SIDAN 14 SOMMAREN 2007. inte offra en byskola och låta en bygd helt dö ut!? hur blir det sedan!? Elisabet och Roland trivs storligen i England SDAN 22 Roland och nga-lena gillar vildmark och äventyr SDAN 8 SDAN 14 SOMMAREN 2007 Europaspel för Malin & Hanna Malin Bodin och Hanna Molin SDAN 6 har varit

Läs mer

MOT NYA TIDER. Säsongsnytt: Elisabet tar SLAO VINNER DU SLAO-GOLFEN I HÖST? SKIROUTE & SNOWSCOOT CYKELINTRESSE LYFTER SKID- ANLÄGGNINGAR

MOT NYA TIDER. Säsongsnytt: Elisabet tar SLAO VINNER DU SLAO-GOLFEN I HÖST? SKIROUTE & SNOWSCOOT CYKELINTRESSE LYFTER SKID- ANLÄGGNINGAR nr 1 september säsongen 2013-14 VINNER DU SLAO-GOLFEN I HÖST? Säsongsnytt: SKIROUTE & SNOWSCOOT CYKELINTRESSE LYFTER SKID- ANLÄGGNINGAR Elisabet tar SLAO MOT NYA TIDER SLAO SAMVERKAR FÖR ROLIGA OCH TRYGGA

Läs mer

Slalomdrömmar. Intervju med Jon Olsson Sidan 23. Kör smart till fjällen. TÄVLING Toppenvinster att vinna

Slalomdrömmar. Intervju med Jon Olsson Sidan 23. Kör smart till fjällen. TÄVLING Toppenvinster att vinna Hela denna bilaga är en annons från Provisa Information och Motormännen i samarbete med Motormännen Vintern 2008 / 2009 Kör smart till fjällen Sidan 8 TÄVLING Toppenvinster att vinna Sidan 38 Slalomdrömmar

Läs mer

innehållsförteckning Välkommen till ett levande Bruk!

innehållsförteckning Välkommen till ett levande Bruk! 1 2 3 Välkommen till ett levande Bruk! Tack för att du valt att besöka Högbo Bruk och oss som driver företag på området. Jag hoppas att du känner att vi gör vår yttersta för att du ska känna dig sedd och

Läs mer

Kringelfjords-Nytt. 25:e årgången 1986 2011 Utkommer 2 gånger om året Vinter- & Sommarnummer

Kringelfjords-Nytt. 25:e årgången 1986 2011 Utkommer 2 gånger om året Vinter- & Sommarnummer KRINGELFJORDS Kringelfjords-Nytt Nyheter och information för dej som bor i Kringelfjorden eller gästar Nov-2003 SÄRNA-IDRE GRÖVELSJÖN Nov-11 NYTT ***** 25:e årgången 1986 2011 Utkommer 2 gånger om året

Läs mer

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 G Ä L L I V A R E - M A G A S I N INNEHÅLL Kort om 13 66 60-62 Face of Gällivare startade hösten 2013 utifrån lokala, offentliga och privata önskemål. Arbetet

Läs mer

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9

Pristagare 1 3. Verklig framtid eller drömscenario? Uppsatstävling transporter år 9 Pristagare 1 3 Verklig framtid eller drömscenario? Idag är alltid en bra dag för den påminner mig om igår och är en början på imorgon. Det är den bästa tidpunkten att få saker att hända, genom att börja

Läs mer