Augustimånen En helgjuten segelupplevelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Augustimånen En helgjuten segelupplevelse"

Transkript

1 Augustimånen En helgjuten segelupplevelse Hej Jag har seglat Augustimånen, jo det är sant, jag som heligt lovat att aldrig segla "månen". Varför har jag då seglat denna i mina ögon (idag) fantastiska segling. Det började redan 2005, jag Staffan och Micke hade gått i mål i Östersjömaran en segling som vi seglat sex gånger med olika resultat kom vi in på tredje plats med min Scampi efter en av oss väl genomförd segling. Om jag kommer ihåg rätt så var det vid eftersläckningen av 2005 års upplaga av maran, i goda vänners lag, som snacket om att segla Augustimånen kom på tal. Eftersläckning Gösta Stavre min trogne kombatant på Östersjömaran som seglar Impuls, en Avance 33, förde Augustimånen på tal. Han har seglat tävlingen många gånger. Jag sa till Gösta att jag aldrig kommer att segla den seglingen, då jag var lite skraj att bege mig in bland stenrösena mitt i kolsvarta augustinatten.

2 Ni som inte vet vad Augustimånen är för något kan söka massor av information på En kort beskrivning - Seglingen startar med utgångspunkt från Bullandö och självklart över en helg i augusti. Starten går ca fredag kväll efter att alla deltagare tillsammans avnjutit en god middag på Bullandö krog. Bullandö krog Banan som skall seglas är hemlig till 15 minuter före start. Vi har fått banbeskrivningen i ett förslutet kuvert som med ivriga fingrar slits upp strax före start. Det enda man med säkerhet vet är att banan går som alltid i mestadels icke utmärkta farvatten. Den får gärna vara så krånglig som möjligt bland bränningar, kobbar, skär och olika slags labyrinter. Bifogas ett litet exempel den blå track som visas på kartbilderna är vår irrfärd genom Stockholms skärgård Seglingen är en LYS tävling där alla seglar mot varandra. Det finurliga med Augustimånen är att vi har gemensam start och trot eller ej en hyffsad gemensam målgång. Olika båtars LYS handikapp korrigeras under kappseglingens gång. Första båt över mållinje vinner.

3 I bilden ovan kan Ni se en ögla, en distans som läggs ut under seglingens gång. Hur lång öglan skall vara, LYS distans, och i vilken riktning räknas ut av tävlingsledningen och meddelas via VHF under seglingens gång. Uträkningen är mycket finurlig och redovisas på Augustimånens hemsida. Genom att segla den utlagda handikappdistansen så har startfältet jämnats ut och fältet är återigen samlat. Systemet att samla startfältet trots båtarnas olika handikapp ger en nerv åt seglingen som är hur bra som helst. I år gick starten prick klockan Det var en stjärnklar himmel, mycket lätta brisar från NO och mycket varmt. Så när som på vinden så var det helt perfekt. På grund av den lätta brisen och svårigheten att manövrera och positionera båten inför startskotten, var taktiken ganska enkel. Det gällde att lägga sig på linjen och försvara vår position så ingen i lä fick möjligheten att tränga oss över linjen. I kolsvarta natten är det lika svårt för oss i båten att tydligt se startlinjen som för funktionärerna att se en tjyv. Tror vi gjorde en perfekt start, men huruvida vi var över linjen eller inte när skottet gick var omöjligt att avgöra. Full koncentration i dom lätta brisarna var nödvändigt. Här gällde det att hänga med i täten redan från början, vilket vi lyckades med.

4 Tyst och stilla gled vi iväg, slickade berget utmed Runö på någon meters avstånd och vidare österut mot Runmarö där vi var tvingades att lägga 6 krysslag för att ta oss ut på Gråskärsfjärden och raka spåret ut till en liten ö som heter Kalken. Vid Kalken skulle vi förlägga vår första ögla som skulle vara 3.2 nm t.o.r. och i ca 40/220 deg +/- 10 deg. Vi kom sakta men säkert fram till Kalken och påbörjade vår ögla. Båtarna som vi hade runt omkring oss försvann på sina olika långa öglor. När vi så småningom kom tillbaka till Kalken började båtar komma in från alla håll så det gällde att verkligen hålla ögon och öron öppna. Novis som jag var i denna tävlingsform började jag förstå tjusningen med handikappsystemet och dessa uppsamlingsöglor. Fältet i täten var hyffsat samlat och vi stävade vidare, fortfarande i kolsvarta natten. Nattsegling ute på havet är jag van vid, men det här var ett strå vassare och ett steg närmare nervsammanbrott. Det är spännande att segla rakt ut i natten utan att se ett dyft. PC kopplad till GPS nere i salongen samt en plotter i sittbrunn är en nödvändighet. Hydrographicas syveräna sjökort är inte ett måste, men öppnar helt nya möjligheter till vägval.

5 Sydvästlig kurs gällde och jag var tvungen att konsultera kompassen för att övertyga mig om att jag var på väg åt rätt håll. Jag var mentalt övertygad att jag seglade norrut. Totalt uppsnurrad kan man väl säga. Kan jämföras med "vertigo" som kan drabba oss som flyger när man hamnar i moln. Man kan tro sig flyga "straight and level" medans man i själva verket befinner sig upp och ned och i stigande eller fallande riktning. Man är så att säga helt lost. Här gäller det att konsultera instrumenten, i luften likaväl som i båten för att förstå vad som händer och vad man skall göra. Huvudskär var nästa rundningspunkt. Vi smög förbi Huvudskär och vi höll fortfarande vår position bland tätbåtarna. Vår track kom från norr, en högersväng för att sedan fortsätta i NV riktning mot Havsgjuskobben. Vinden stod sig fortfarande i N-NO och vi förla en kryssbog mot punkten. Vi har så här långt haft en NF Wind Song, Mälar 25 NEA, Norlin 37 Felicia och Dynamic 35 Adrienne runt omkring oss. Vi körde på fint och höll koncentrationen uppe. Vi rundade Huvudskär vid 9-tiden på lördag morgon och ingen av oss hade efter 12 timmars segling kunnat sova någonting. Det är ju kappsegling för böveln. Så här långt har vi samtliga timmars vakenhet bakom oss då det hela startade med tillfartssegling m.m. tidigt fredag morgon. Vägvalen hade än så länge varit ganska enkla, tror jag, Hasse och Gösta som skötte navigationen har i alla fall skött sig klockrent. Stefan och jag har delat på ansvaret att segla båten, vilket vi tycker vi klarat bra trots dom svåra vindförhållandena. Vi har hela tiden häng på täten!

6 Havsgjuskobben rundades och vi fortsatte mot NO och passerade i ett smalt spår mellan Fjärdlång och Valön. Ganska enkel segling upp till Björkskär. Här kom väl det första valet huruvida vi skulle segla rakt igenom eller helt sonika runda Björkskär syd och ost för att därefter fortsätta mot norr. Rundningspunkten L3 låg mitt uppe på Hättaskär. NF Wind Song precis framför oss. Nästa passage är mellan Villinge och Söderholm, ytterligare en fantastisk vacker plats i vår skärgård. En helt otroligt vacker plats med Söderholms fantastiska klippor vars yta är helt nerslipade av inlandsis och hav. Smal passage mellan öarna och ser man på, inne i fladen ligger Tordmulen III som är vår följebåt. Tordmulen ( från Kopparmora BK) ser man inte så mycket av annars, men hörs desto mer över VHF'n. Söderholm kan rekommenderas Vinden stod sig och vi kryssade upp genom Biskopsfjärden för att därefter passera Söderö och rundningspunkten H3. Vi nosade Wind Songs akterspegel genom den här passagen.

7 Uj, uj,uj Jag tror att det var vid den här passagen som Peder Cederskiöld ställde sig upp i båten, Peder seglar i Wind Song, när vi passerade ett medelålders par som badade från en sådan där fantastisk klippa. Peder slog ut med händerna och sa till paret i normal samtalston, vi var bara någon meter ifrån paret. -Vad fantastiskt vackert det är här. Paret tittade med stora ögon på Peder och svarade, -ja, jo visst är det vackert, men här har det aldrig tidigare passerat någon segelbåt. -Jasså, sa Peder, har det inte det, jag tror det kommer en 10 båtar till om ett tag. Ett hallelujamoment kan man lugnt säga. Punkten H3 var passerad. Stefan vid rodret och Gösta fixar Ut på lite djupare vatten igen och enkel segling till Pilkobbsfjärden samt nästa punkt C1. Högersväng och snabbt mot Bulleröfjärden. Hoppsan lite sten framför nosen som tvingade fram ett slag. Kommer inte ihåg riktigt hur det gick till, men visst ser det lite märkligt ut.

8 Sten framför nosen Mellan kobbar och skär för att snart återse Kalken, vår kära Kalken. Vänstersväng och tillbaka till Bulleröfjärden för nästa rundningsmärke C3. Nu var det kappsegling. Vi hade NF Wind Song tätt framför oss och M25 NEA som vi seglade om i bästa kappseglingsanda upp mot Sandhamn. Känns som vi tre legat ihop hela tiden omväxlande framför och bakom varandra. In i sundet mellan Korsö och och Kroksö som vi fick kryssa oss igenom. Det började skymma och natten stod för dörren, vår andra natt ute i Stockholms skärgård. Lite vila hade nog dom andra gubbarna fått medans undertecknad fortfarande inte kunde komma till ro eller ens känna trötthet. När bilden ovan är tagen har jag nog varit vaken i 36 timmar och still going strong. Efter passeringen Sandhamn hade vi närmast tre rundningsmärken Skogsskär och Grönskär och därefter 4,4 nm rakt norr ut till Stenklippan. Efter dessa tre rundningar hade tävlingsledningen med djävulens list valt Skottgrundet ute på Kanholmsfjärden. Mellan oss och den punkten hade vi Harö. Vilken väg skall man nu ta? Skall vi segla runt Harö och upp till punkten söderifrån eller in i den s.k. Haröfällan mellan Harö och Storö.

9 Vi valde det tredje alternativet, den smala passagen mellan Åverksö och Brändö Vi hade passerat Stenklippan med NF Wind Song några meter framför oss och M25 NEA strax bakom. Nu var det spännande vilken väg kombatanterna skulle välja. Wind Song föll av och vi förstod att hon skulle segla runt Harö. Nea föreföll göra samma sak men måste ha ändrat sig. Plötsligt började hon lova mot oss och beslutade uppenbart att ta samma väg som vi. M25 NEA precis bakom oss vid Brändö. Så här mörkt var det. Gösta och Hasse navigerade och gav mig bäring 275 grader och 1.4 Nm från Stenklippan till inpasseringen vid Åverksö och Brändö. Jag såg ingenting, det var becksvart. Jag och Stefan var helt i händerna på gubbarna framför PC'n. Ja, jo lite hjälp hade vi av plottern men inte tillnärmesevis lika bra som PC'n. Distansen började närma sig och plötsligt ur svarta natten uppenbarar sig passagen. In mellan öarna och där försvann vinden. Klockan började närma sig på lördag kvällen. Fortfarande hade jag inte fått någon ro att somna. Det är bara för spännande den här seglingen. Men tröttheten började göra sig påmind, men ett sista ryck skulle jag göra innan jag svimmade nere i förpiken. Visst fastnade vi i den här smala passagen, men vi kämpade på och tog vara på allt som kunde påminna om en vindpust. Vi rörde oss framåt trots att det hela tiden markerade 0 knop på

10 loggen. Vi kom så småningom ut ur sundet och jag tror dessutom vi tjänade några minuter på vårt vägval precis som NEA. I det här läget tog vi ett beslut att hissa en ultralätt reacher och helt plötsligt började loggen markera fart igen. Här någonstans vid midnatt eller något senare svimmade jag av och fick äntligen en eller två timmars sömn. Nu hade jag säkert varit vaken i timmar. Gubbarna som var vakna kämpade vidare förbi D6 på Kanholmsfjärden för att ta oss ned till Gråskär och vår sista ögla. På grund Här vet jag inte så mycket vad som hände då jag tillfälligt njöt av min Törnrosasömn. Men vi kan ju konstatera att någonting gick snett här när vi följer vår track. Vi kommer från NV och skall i stort sett hålla 180 grader när vi är ute på Gråskärsfjärden. Tracken säger något helt annat. 0,5 Nm innan Gråskär är Gösta uppe på fördäck, Stefan styr och Hasse framför PC'n. Jag tror att Gösta håller på med ett försegelskifte då båten helt plötsligt girar 90 grader barbord. En intressant manöver som kort och gott kunde ha ställt till det ordentligt. Vi fick en "touch and go" på stenröset norr om Labbskär och inget värre, vilket vi skall vara glada för, det kunde ha slutat med en katastrof. Varför det hände vet jag inte, jag sov och märkte ingenting, men troligen var orsaken dålig fokus på styrningen och kanske lite för mycket hjälp till Gösta på fördäck. Hur som helst så klarade vi oss tack och lov, och efter en del slingerkrokar kom vi så småningom runt Gråskär. Öglan skulle seglas på 3,4 NM och riktning 060/240 grader. Kan bara konstatera att vi seglat rejält dåligt här och tracken tyder på en Impuls som inte riktigt har koll på läget. Inte bra!!! Nu var det mål som gällde. En båt som vi inte sett på hela seglingen dök helt plötsligt upp efter att öglan var genomförd och efter att vi passerat Gråskär för sista gången. Det var Sveakryssaren Blå Safir. Var kom hon ifrån? Visst hade vi vinglat omkring lite på sista Öglan, men vi hade varit före henne ganska rejält tidigare. Vi får väl se vad som händer. Nu var det i alla fall bara spurten kvar och Sollerhag var på benen igen och vid rorkulten. Gjorde allt jag kunde för att försöka komma om Svean men det fanns bara ett spår in mot mål.

11 Vi hade en sträckbog rakt in i mål mellan Långholmen och Gökskäret. Vi kom in som fjärde båt över mållinjen med en misstänkt lite för bra placerad Svea 5 sek före oss. Vår "touch and go" vid Gråskär kostade oss 19 minuters belastning i sammandraget. På grund av detta kom Norlin 37 Felicia att passera oss i slutresultatet.. Slutet gott allting gott. Vi har preliminärt seglat in på 5:e plats på denna min första Augustimåne. Helt nöjd med resultatet är jag inte, men väldigt nöjd med den häftigaste segelupplevelsen i mitt liv. Fy tusan vilken häftig segling. Östersjömaran, Gotland runt m.m har inte en chans i jämförelsen.

12 Klockan söndag morgon serverades frukost till samtliga deltagare. Det var en trött men nöjd och glad skara seglare som samlades vid frukostbordet. En härlig frukost för 100 pix i glada vänners lag, vilken häftig helg. Frukost Bullandö krog Impuls Vi höll på i 32tim 10min 35sek och seglade 102,8 Nm Fantastiskt!!! Tack för att jag fick hänga med Er Gösta Stavre, Stefan Ärnlund, Hans Lindberg. /Staffan Sollerhag Scampi 30 Bubbel P.S. Snart är vi här igen D.S.

Vilken segling Augustimånen är som mot allt sunt förnuft och gott sjömanskap beger sig ut i agustimörkret bland kobbar och skär, bränningar och grund.

Vilken segling Augustimånen är som mot allt sunt förnuft och gott sjömanskap beger sig ut i agustimörkret bland kobbar och skär, bränningar och grund. Augustimånen 2007 Ombord på Impuls - Avance 33 Vilken segling Augustimånen är som mot allt sunt förnuft och gott sjömanskap beger sig ut i agustimörkret bland kobbar och skär, bränningar och grund. Nu

Läs mer

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II

ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II ÅF Off Shore Race 2017 Omega 42 ORIOLE II Jag har seglat ett antal Gotland Runt men nu var det första gången med egen båt. Så det var extra spännande, men också en massa jobb som jag tidigare sluppit.

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb. Eskader till Hjälmaren i Kristihimmelfärds helgen 2018. Då har vi då klarat av resan till Hjälmaren och tillbaka. Det blev en mycket trevlig tur som vi varmt kan rekommendera till alla i Kallhälls båtklubb.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd

081901Brida.ORIG.indd i mörkret skymtade Brida mästarens gestalt som försvann in bland träden i skogen. Hon var rädd för att bli lämnad ensam, därför kämpade hon för att bevara sitt lugn. Detta var hennes första lektion och

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Nästa år hoppas att vi på att få se några fler båtar på startlinjen. Upplägget och banan blir det samma även nästa år.

Nästa år hoppas att vi på att få se några fler båtar på startlinjen. Upplägget och banan blir det samma även nästa år. Orust Runt I år så möttes återigen en liten tapper skara på 7 båtar upp för att få segla den anrika seglingen Orust Runt, en härlig dag i början på juni. LYS-talen sträckte från 1,02 till 1,29 så man kan

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln.

Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln. Bermudatriangeln Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln. Jag har hört att plan har oket över här och inte klarat

Läs mer

Flickan som blir ensam

Flickan som blir ensam Ön Flickan som blir ensam https://c1.staticflickr.com/ 9/8072/ 8429441527_a294b47d2c.jpg http://orig00.deviantart.net/01d6/f/ 2012/030/9/8/ wiz_khalifa_by_qurkiegrl-d4o2c7x.jpg Daniela Jehrlander Kapitel

Läs mer

Sammanfattning av lektion 3 Eskilstuna 2014-02-25

Sammanfattning av lektion 3 Eskilstuna 2014-02-25 Sammanfattning av lektion 3 Eskilstuna 2014-02-25 Vi tog upp kompassen och kompassens missvisning. Det är ju tyvärr så att magnetpolerna och nord och syd polen inte sitter helt ihop, utan den magnetiska

Läs mer

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 28/4. Elevloggare: Leo Lindqvist & Sanna Zettergren. Personalloggare: Mona. Position: Utanför Dunkerque

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 28/4. Elevloggare: Leo Lindqvist & Sanna Zettergren. Personalloggare: Mona. Position: Utanför Dunkerque Logg från Älva Datum: 28/4 Elevloggare: Leo Lindqvist & Sanna Zettergren Personalloggare: Mona Position: Utanför Dunkerque Segelsättning: Motorgång Fart: 4 knop Kurs: 070 Beräknad ankomst till nästa hamn:

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

på VÄg mot seger Publicerat med tillstånd Vilmers första tävling Text Sussanne Bengtsson Bild Johan Unenge Rabén & Sjögren 2011

på VÄg mot seger Publicerat med tillstånd Vilmers första tävling Text Sussanne Bengtsson Bild Johan Unenge Rabén & Sjögren 2011 11 på VÄg mot seger Åkarna står med ylande motorer på startlinjen. När grinden äntligen fälls ner stormar ett tjugo-tal knattar ut på den ny - vattnade cross-banan. Vilmer får en perfekt start. Han far

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Övningsprov Förarintyg

Övningsprov Förarintyg Övningsprov Förarintyg 1. Vad är ett fartyg? 2. Vad är ett skepp, och vem får framföra det? 3. Vem ansvarar för fartyget? 4. Beskriv Redaransvaret 5. Vem är befälhavare ombord? 6. Beskriv befälhavaransvaret:

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Publicerat med tillstånd Flickan jag älskar heter Milena Text Per Nilsson Bild Pija Lindenbaum Alfabeta 1998

Publicerat med tillstånd Flickan jag älskar heter Milena Text Per Nilsson Bild Pija Lindenbaum Alfabeta 1998 . Milena går i min klass. Hennes ögon är två svarta solar. Men hennes ögon ser mej inte. Jag finns inte för henne. Och det är det jag vill, mest av allt i världen: Jag vill finnas för Milena. 11 Det var

Läs mer

Norra Åland 2011 (9-16 juli)

Norra Åland 2011 (9-16 juli) Norra Åland 2011 (9-16 juli) Nio förväntansfulla deltagare startade den 9 juli med Ålandsfärjan mot Mariehamn. Efter ytterligare några småfärjor på Åland, hade vi kommit så långt norrut som vi kunde ta

Läs mer

Foxy Lady i Watski2Star Baltic Race 2012

Foxy Lady i Watski2Star Baltic Race 2012 Foxy Lady i Watski2Star Baltic Race 2012 2003 pratade Rickard och jag första gången om att segla Östersjömaran ihop som seglingen hette på den tiden. Vi hade båda 2 seglat samma båt som gastar till Lars-Erik

Läs mer

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm

26/8 Sjötorp Töreboda, 18 slussar, 9,9 nm Efter 17 år med Rival 22 hade vi börjat se oss om efter något större. Vi ville framförallt ha ståhöjd ruffen men är man frälst på långa och smala båtar finns inte så mycket att välja på. Vi tittade lite

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic)

Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic) Logg från Älva Datum: 4/2-17 Elevloggare: Linnea och Josefin Personalloggare: Linda Position: Sydost om La Palma (Sörens val, men för er som vill se koordinater kolla marin traffic) Segelsättning: Bredfocken!!!!

Läs mer

Före Start Var ute i god tid Lämna hamnen först psykar konkurrenter Kolla vädret Gör en bedömning om hur vinden kommer vara över dagen Riktning kommer

Före Start Var ute i god tid Lämna hamnen först psykar konkurrenter Kolla vädret Gör en bedömning om hur vinden kommer vara över dagen Riktning kommer Starten! Före Start Var ute i god tid Lämna hamnen först psykar konkurrenter Kolla vädret Gör en bedömning om hur vinden kommer vara över dagen Riktning kommer den vara stabil eller kommer det vrida Styrka

Läs mer

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion Ön, en äventyrs berättelse By Zion Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker

Läs mer

Tips för ett säkrare Tjörn Runt

Tips för ett säkrare Tjörn Runt Tips för ett säkrare Tjörn Runt Starten Är man osäker så är det bra att hålla sig väster eller norr om startområdet. Man bör ha bra koll på lastfartyg som kan komma norrifrån och hålla undan ordentligt

Läs mer

VÄSTKUSTENS ISJAKTSÄLLSKAP

VÄSTKUSTENS ISJAKTSÄLLSKAP VÄSTKUSTENS ISJAKTSÄLLSKAP TÄVLINGSLICENS FÖR ISJAKT Att segla isjakt innebär ett stort ansvar gentemot omgivningen med hänsyn till de höga hastigheter det kan handla om. För den som bara nöjesseglar gäller

Läs mer

Banans längd anpassas efter hur mycket eller lite det blåser. Ledande båt håller reda på tiden.

Banans längd anpassas efter hur mycket eller lite det blåser. Ledande båt håller reda på tiden. Regler Regler Tisdagsseglingar 2017 Sammanfattning Start sker vid Hässelby Holme. Startlinjen är en enslinje med två vita märken på berget på Hässelby Holme. Se sjökortet nedan. Start för SRS 0,823 är

Läs mer

Seglingsföreskrifter Onsdagssegling 2018

Seglingsföreskrifter Onsdagssegling 2018 Seglingsföreskrifter Onsdagssegling 2018 Onsdagsseglingarna är en serie omfattande tio delseglingar, sex på våren och fyra på hösten. Syftet med seglingarna är att ge deltagarna träning under tävlingsform.

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold Den magiska dörren By Liam Holmström Svanold Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Noel. Jag är nio år. Jag går på Kyrkmon. Min bästa kompis heter Gustav. Jag är rädd för vaktmästaren Lars Andersson. En dag när

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Har farten men inte turen

Har farten men inte turen Har farten men inte turen Nu har vi varit i granlandet i väster och tävlat, denna gång var det i Padborg Park i mellersta Jylland. Det var en riktigt rolig bana med mycket dolda krön och branta upp och

Läs mer

Piero packar. Bitte njuter i solen

Piero packar. Bitte njuter i solen Gräsöturen 2010 Vi skulle paddla 9 kajaker på en 4-dagarstur utanför norra Gräsö där massor med små öar gör skärgården omväxlande. Där är väldigt fint och lugnt, på turen skulle vi se endast c:a 5 båtar

Läs mer

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej! Datum: 3/3. Elevloggare: Ebba, Kristina och Simon. Personalloggare: Jan. Position: Tazacorte, La Palma

Logg fra n A lva. Elevlogg: Hej! Datum: 3/3. Elevloggare: Ebba, Kristina och Simon. Personalloggare: Jan. Position: Tazacorte, La Palma Logg fra n A lva Datum: 3/3 Elevloggare: Ebba, Kristina och Simon Personalloggare: Jan Position: Tazacorte, La Palma Beräknad ankomst till nästa hamn: 6/3 Planerat datum för att segla vidare: 5/3 Väder:

Läs mer

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01

Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 Gijon La Coruna - Porto 2009-08-01 2009-09-01 När vi lägger till i Gijon hör vi ett himla oväsen ifrån staden. Självklart är det ca 15 säckpipeblåsare som håller på att stämma sin instrument. Det roliga

Läs mer

Solskenstur i kajak kring norra Gräsö med Friluftsfrämjandet Märsta Sigtuna augusti 2015

Solskenstur i kajak kring norra Gräsö med Friluftsfrämjandet Märsta Sigtuna augusti 2015 Solskenstur i kajak kring norra Gräsö med Friluftsfrämjandet Märsta Sigtuna 13-16 augusti 2015 Äntligen är sommaren här tänkte vi när vi förväntansfulla samlades i Märsta för gemensam avfärd mot Gräsös

Läs mer

UNM JUNI 2015 TÅRNBY DANMARK. Ett par dagar från Emelie Nyman Wänseth dagbok

UNM JUNI 2015 TÅRNBY DANMARK. Ett par dagar från Emelie Nyman Wänseth dagbok UNM 13-14 JUNI 2015 TÅRNBY DANMARK Ett par dagar från Emelie Nyman Wänseth dagbok UNM 13-14 juni 2015 Ett par dagar från Emelie Nyman Wänseth s dagbok. Fredag 12 juni Gäsp! Vaknar extremt tidigt för att

Läs mer

Seglingen seglar seglaren

Seglingen seglar seglaren Seglingen seglar seglaren St. Nassa skärgård, sundet mellan Bredskär och Gubben Jag vaknar tidigt, upptäcker att vinden har vänt på ost efter en vecka av sydvind, högtrycket har flyttat norröver. Kanske

Läs mer

Logg fra n A lva. Elevlogg: Halli hallå allihopa! Datum: 2/2-17. Elevloggare: Linnea. Personalloggare: Kock-Frida. Position: Santa Cruz de La Palma

Logg fra n A lva. Elevlogg: Halli hallå allihopa! Datum: 2/2-17. Elevloggare: Linnea. Personalloggare: Kock-Frida. Position: Santa Cruz de La Palma Logg fra n A lva Datum: 2/2-17 Elevloggare: Linnea Personalloggare: Kock-Frida Position: Santa Cruz de La Palma Segelsättning: Nada Fart: Vi ligger till kaj.. Planerat datum för att segla vidare: lördag

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Resebrev nr 7, 2011, 13 juni 2 juli. Igenom hela Eseiska havet o bort mot Kos o Rhodos, som tillhör ögruppen Dodekaneserna.

Resebrev nr 7, 2011, 13 juni 2 juli. Igenom hela Eseiska havet o bort mot Kos o Rhodos, som tillhör ögruppen Dodekaneserna. Resebrev nr 7, 2011, 13 juni 2 juli. Igenom hela Eseiska havet o bort mot Kos o Rhodos, som tillhör ögruppen Dodekaneserna. Efter Egina stad så tar vi os söder ut på ön o kommer till Perdika, en mycket

Läs mer

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

Seglingsföreskrifter. Sista Chansen Liros SRS Cup Mellan och Westside Cup För kölbåtar SRS/SRSv med jaktstartsförfarande.

Seglingsföreskrifter. Sista Chansen Liros SRS Cup Mellan och Westside Cup För kölbåtar SRS/SRSv med jaktstartsförfarande. Seglingsföreskrifter Tävling: Sista Chansen Liros SRS Cup Mellan och Westside Cup För kölbåtar SRS/SRSv med jaktstartsförfarande. Datum: Lördag; 15 september 2018 Arrangör: Björlanda Kile Segel Sällskap,

Läs mer

Resebrev Portogal - Algarve kusten

Resebrev Portogal - Algarve kusten Resebrev Portogal - Algarve kusten Efter Sines den 2 okt så rundade vi hörnet på Portugals SW sida o kom till en mysig vik som vi fick ha för oss själva i 2 dygn, Praia Da Mareta Pegasus Här gjorde vi

Läs mer

Seglingsföreskrifter

Seglingsföreskrifter Seglingsföreskrifter Tävling: Vendelsö Runt För Kölbåtar, LYS/SRS, Sportbåtar och Flerskrovsbåtar Datum: 2013-08-31 Arrangör: Segelsällskapet Vendels (SSVE), Frillesås. Medarrangör: Bua Båtsällskap (BBS),

Läs mer

Glitterälvorna och den magiska ön

Glitterälvorna och den magiska ön Glitterälvorna och den magiska ön 1 Med glittrande kläder flög dom tvärs över ön. Det här är livet! ropade Rebecca med fladdrande hår. Dom två älvorna, Rebecca och Tristan bodde på Glitterön med deras

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Delsegling 2/3 i SBS KM Skärgårdsbana SRS-klasser

Delsegling 2/3 i SBS KM Skärgårdsbana SRS-klasser 250:- Delsegling 2/3 i SBS KM Skärgårdsbana SRS-klasser Förhandsanmälan senast 8 Aug, www.sodertaljebs.se Startavgift och efteranmälan kl 9:30 10:30 på Fifång, Sörviken. Första start kl. 12.00 Vid målgång

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

INBJUDAN THE D DAY STOCKHOLM. Dufour Dagen i Stockholm 2013

INBJUDAN THE D DAY STOCKHOLM. Dufour Dagen i Stockholm 2013 INBJUDAN THE D DAY STOCKHOLM Dufour Dagen i Stockholm 2013 Bästa seglare och Dufourägare! Du bjuds härmed in till 2013 års upplaga av förra årets succé. Förra året var det väldspremiär och hör och häpna,

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

Nu har vi lagt till vid Brügge så det här var sista gången som FE17 seglade med Älva ute på havet

Nu har vi lagt till vid Brügge så det här var sista gången som FE17 seglade med Älva ute på havet Logg fra n A lva Datum: 2019 05 01 Elevloggare: Martina Olson och Antonie Bjuhr Lindberg Personalloggare: Mona Svensson Position: Belgien, Brügge Segelsättning: Fart: Kurs: Beräknad ankomst till nästa

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Ön Av: Axel Melakari

Ön Av: Axel Melakari Av: Axel Melakari Ön Kapitel 1 Jag sitter på mitt plan. Jag är på väg till thailand när det börjar skaka. Den ena motorn börjar brinna och jag tänker att jag kommer dö. Planet sjunker långsamt neråt. Långt

Läs mer

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi.

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. En överraskning väntade oss när vi låg i Nidri på ön Lefkas, och det var att Sofie Wolff SMS:ade o

Läs mer

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi MOTOGP 2015 Tänkte berätta om en till resa på 11 dagar som jag och 3 vänner gjorde sommaren 2015. Syftet med resan var at åka till Assen, Holland och kolla på Moto gp. Jag började min resa tisdag morgon

Läs mer

StSS Klubbseglingar för Kölbåt

StSS Klubbseglingar för Kölbåt StSS Klubbseglingar för Kölbåt Poäng- och distansseglingar 2015 StSS KLUBBSEGLINGAR FÖR KÖLBÅT 2015 Kölbåtssektionen inbjuder till klubbseglingar för kölbåtar. Anmälan till hel säsong kostar 300 kr och

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön TEC Täby Extreme Challenge 21-22 mars, 2009 Banbeskrivning: Blåa Sjörundan runt Rönningesjön Vätskekontroll Tidtagningskontroll Start/mål för blå sjörundan. Mållinjen finns vid tidtagningskontrollen. Banlängden

Läs mer

Våra gemensamt skrivna sagor

Våra gemensamt skrivna sagor Våra gemensamt skrivna sagor inspirerade av naturfoton fröken tagit i augusti på uppstartsdagarnas it-utvecklingspass och vårt arbete kring boken Se upp för krokodilen, mossor och lavar, troll, drakar

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 Zackarina och Sandvargen spelade fotboll nere på stranden. De spelade riktig match, och det var helt klart vem som var på väg att vinna. Jaaa! Måååål! tjöt Sandvargen. Pang i smeten! Mål igen! Han slängde

Läs mer

Gröna regler. Nybörjarregler 2013

Gröna regler. Nybörjarregler 2013 Gröna regler Nybörjarregler 2013 2. Användningsområde Nybörjarreglerna är avsedda att användas av seglare med högst 2 års erfarenhet av kappsegling, i små båtar på lugnt vatten, på eget banområde, och

Läs mer

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek!

Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Resebrev nr 5 2014. Några slöa veckor i Datca-området o sedan ett besök av Pelle o Dan i Götcek! Äntligen har vi fått tummen ur och beskriva vår sista månad i Turkiet, det blir lättar o lättare att dra

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster

Åker igenom samtliga sträckor, men finner till vår besvikeslse att det inte finns speciellt mycket sevärt på denna tävling, fastnade för en vänster Så var det då dags att för första gången sammanfatta händelserna för en rallyfantast, s k gam, detta utspelade sig under en helg och beskriver många tankar och känslor upplevda under en och samma helg...

Läs mer

ÖN Av ANTON AXELSSON

ÖN Av ANTON AXELSSON ÖN Av ANTON AXELSSON Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar lite och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker att

Läs mer

Midsommarorientering på Karelska näset i Ryssland 22-25/6 2017

Midsommarorientering på Karelska näset i Ryssland 22-25/6 2017 Midsommarorientering på Karelska näset i Ryssland 22-25/6 2017 Erik Anderson från OK Österåker och jag hängde på researrangören Suunnisusmatkat som arrangerar resor överallt där det finns orienteringstävlingar

Läs mer

Resebrev från Prima Donna

Resebrev från Prima Donna Resebrev 1 2016 från Prima Donna Marmaris den 30 maj Hej på Er Alla Välkomna till en ny segelsäsong med Prima Donna. Vår segelsäsong 2016 ser dock inte ut att bli som planerat. Tanken har varit att segla

Läs mer

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum Stella Lindbäck Molly Victoria von Bubbelgum vaknade av att det lät som att ett fönster krossades. Hon vågade inte gå ner och kolla. Men hon sprang ner för trappan

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Den magiska dörren. Författare Deni saeed

Den magiska dörren. Författare Deni saeed Den magiska dörren Författare Deni saeed Kap1 Hej jag heter Kristian. Jag är 10 år. Jag har en kompis, men han är inte riktigt min vän, jag är bara hans kompis för hans farsa är miljonär. Jag är lite rädd

Läs mer

Bottenhavsregattan Seglingsföreskrifter

Bottenhavsregattan Seglingsföreskrifter Bottenhavsregattan 22.-24.7.2016 Seglingsföreskrifter 1. Regler Tävlingen genomförs i överensstämmelse med Kappseglingsreglerna 2013-16 samt följande föreskrifter. 2. Tävlingsinformation Regattacentrum

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande Högstadiet - sömn h8-1 BILD 1 -Joel sover gott Är det någon som känner sig trött idag? Hur många har sovit dåligt i natt? Vet ni hur många timmars sömn ni behöver i

Läs mer

Sommartävlingen Jakten på de försvunna bassängerna text och bild Thomas Jansson

Sommartävlingen Jakten på de försvunna bassängerna text och bild Thomas Jansson Sommartävlingen 2019 Jakten på de försvunna bassängerna text och bild Thomas Jansson Det är fjorton bassänger som skall upplevas och hittas. Du kan alltid försöka att ta bassängerna utan texten men sedan

Läs mer

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013

MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 MÖJASKÄRGÅRDEN onsdag till lördag 7-10 augusti 2013 Väderprognosen var verkligen illavarslande, med prognos om 50 mm regn en dag, 8-11 m/s en annan dag och allmänt blåsigt. Verkligheten blev en annan med

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

MOLLY (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! PEPPER Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det

MOLLY (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! PEPPER Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det här stället? Mamma! Mamma! Håll klaffen, Molly! ( knuffar ner på

Läs mer

Resultaten för publicering på Facebook rapporteras till: eller eller

Resultaten för publicering på Facebook rapporteras till: eller eller Kompletterande seglingsföreskrifter Tävling: Övningssegling Tisdagar 2019 SRS Kölbåtar Datum: 7 maj 2019 10 september 2019 Arrangör: WSS, JKV och SSA Seglingsledare: WSS Patric Lund 072-3033326 JKV - Hans

Läs mer

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 3/2-17. Personalloggare: Jungman Kerstin. Position: La Palma. Segelsättning: Nada. Fart: 0 knop.

Logg från Älva. Elevlogg: Datum: 3/2-17. Personalloggare: Jungman Kerstin. Position: La Palma. Segelsättning: Nada. Fart: 0 knop. Logg från Älva Datum: 3/2-17 Elevloggare: Oscar & Linnea Personalloggare: Jungman Kerstin Position: La Palma Segelsättning: Nada Fart: 0 knop Kurs: Ingen Beräknad ankomst till nästa hamn: Söndag morgon

Läs mer