Friluftsliv testar kupoltält Tält som står stadigt i vinden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Friluftsliv testar kupoltält Tält som står stadigt i vinden"

Transkript

1 Friluftsliv testar kupoltält Tält som står stadigt i vinden Blåst och regn, rusk och kyla, allt detta klarar friluftsmänniskan, bara utrustningen står pall. Ett bra tält hör till de viktigaste man kan ta med sig vid övernattning i naturen och bra tält finns det många. Friluftsliv testade kupoltält som alla stod stadigt i vinden. av Eva Sahlström publicerad i Friluftsliv nr 3, 2001 (med bilder av Bosse Lind) Om man ofta tältar på klippor eller där marken är hård och det är svårt att slå i pinnar är ett tält av kupolmodell sannolikt det bästa valet. Kupoltältens bågar går i kors vilket gör tältet självstagande. En del tält behöver man inte slå i en enda pinne för, annat än för att förankra tältet så det inte blåser bort. I Friluftslivs test av kupoltält var två Hillebergs Staika och North Face Harrier helt självstagande. För de övriga behövs pinnar när man ska spänna ut absiderna. För alla tälten gäller dock att man kan sätta upp dem och sedan flytta runt dem tills man hittar den allra bästa platsen. VI TESTADE ÅTTA kupoltält under en sommar. Tälten användes av många olika främjare under främst paddelturer med varierande väder. Vi slog också upp tälten på en gräsmatta och lät dem stå där under några dagars ihärdigt regnande för att kolla hur de klarade fukten. Flera av tälten kändes helt torra inuti även efter flera dagar ute i regn. I McKinleys Denali kändes golvet aningen fuktigt, men knappast så det var besvärande. McKinleys Tibet Plus kändes allmänt lite fuktigt. I Fjällrävens Saggat låg det en vattenpöl på innertältets golv eftersom det regnat in genom ventilationshålen. Det är möjligt att man ska stänga ventilationshålen när det regnar kraftigt, men det är inte alltid man vet att det kommer att regna under natten när man går och lägger sig, så vi föredrar tält som det inte regnar in i. VI TESTADE TVÅMANSTÄLT och definierade tvåmanstält som tält som är bekväma för två personer. Tälttillverkare får ofta för sig att det räcker med ett och ett halvt normalt liggunderlag på bredden för två personer, så kolla att bredden verkligen passar för dig och en tältkompis. Ett tält bör kunna sättas upp av en person även om det är gjort för två tältande. Dels kanske man tar med sig tältet när man är ute på egen hand, dels kan kompisen man tältar med bli sjuk. Alla våra testtält gick bra att sätta upp själv, även om en del krävde lite mer övning än andra. För några tält spänner man upp innertältet först och lägger yttertältet ovanpå. På de andra hänger inner- och yttertält ihop och sätts upp samtidigt. Båda modellerna fungerar bra, men regnar det föredrar man varianten där ytter- och innertält hänger ihop eftersom man då kan skydda innertältet från att bli blött. ETT PROBLEM MED kupoltält är att tältduken sluttar över absiderna som blir ganska små. I ett tunneltält har man en större höjd i hela absiden och mer packning ryms. Den sluttande tältduken gör också att det vid regn är svårt att undvika att vatten rinner ner på innertältet när man går ut och in.

2 Vi gillade därför Vaudes Spider som är ett lite udda kupoltält med en absid i ena kortändan. Spiders absid har samma höjd som en absid i ett tunneltält och öppningen sitter långt från innertältet. Ett enkelt sätt att vinna rymd i absiden är att se till att yttertältet går ända ner i marken. I de flesta av våra testtält var yttertältet ganska snålt tilltaget, i en del väldigt snålt så det blev stora glipor mellan tältduken och marken. Då gäller det att packningen som man lägger längs med absidkanten är vattentätt packad. Vi gillade bäst när yttertältet går ner ordentligt mot marken, som på Hillebergstälten. VIND KLARADE alla våra tält bra. Även det allra billigaste, McKinleys Tibet Plus, höll sina testare torra den natten då det blåste m/s i byarna, även om bågarna bågnade en del. Tält med fler bågar än två tenderar att stå stadigast när det blåser. På McKinleys Denali, som spänns upp med fyra bågar, fladdrade det ingenting i duken, utom lite i absiderna. KUPOLTÄLT VÄGER OFTA mer än tunneltält. Har man tältet för aktiviteter där man inte behöver bära på det, till exempel paddling eller bilsemestrar, behöver man inte bekymra sig om vikten utan kan välja tält efter andra kriterier. Vill man ha tältet för vandring kan det dock vara värt att kolla in lättviktarna i vårt test lite noggrannare. PRISMÄSSIGT SKILJER SIG våra tält mycket. En del kvalitetsskillnader relaterade till priset såg vi också. Det allra billigaste tältet i vårt test, McKinleys Tibet Plus, hade bågar av glasfiber istället för det mer hållbara aluminium. Smådetaljer på det här tältet började också ge med sig under testet, som att knytband fransade sig. Andra kvalitetsskillnader var svåra att mäta under en sommar. Vi testade bara tälten i praktisk användning. För att se skillnaderna i till exempel tältdukens hållbarhet behöver man egentligen göra laboratorietest. Det gör att de dyraste tälten, Hillebergs två tält och North Faces Harrier, inte blir riktigt rättvist bedömda i förhållande till sitt pris. Tillverkarna påpekar att det höga priset till stor del är relaterat till materialets höga kvalité. Dock är de dyraste tälten väl dyra för den som inte använder tältet mer än några gånger per sommar. Det är knappast värt att köpa ett sextusenkronorstält för den som inte tältar mycket, eftersom de billigare tälten visade sig fungera bra i vårt test, med undantag från att Fjällrävens Saggat vid ett tillfälle släppte in vatten genom ventilationshålen. Tälttest tabell Hillebergs Staika Tältfakta: Helt självstagande tält med tre lika långa aluminiumbågar. Två absider och två utgångar. Fyra fickor inuti tältet. Inner- och yttertält sitter ihop och sätts upp samtidigt. Vikt: 3,6 kg. Pris: ca kr. + Mycket lätt att sätta upp. Helt självstagande, det går att låta bli tältpinnarna helt, mycket stadigt.

3 Reservdel till bågarna och lagningslappar till tältduken ingår. Relativt stora absider, dessutom kan man lätt haka av innertältet för att göra absiden rymligare om man till exempel lagar mat eller packar om sin ryggsäck. Gott om fickor. Rymligt inuti. - Om det regnar är det svårt att undvika att innertältet blir blött när man öppnar tältet. Sammanfattande omdöme: Ett tåligt tält som är mycket lätt att sätta upp, och som var favorittält hos flera testare. Priset är dock högt om man inte planerar att använda tältet mycket. Hillebergs Niak Tältfakta: Ej helt självstagande tält, två lika långa aluminiumbågar. En absid längs med ena långsidan. Dessutom finns det en dragkedja i innertältets baksida så man kan använda den andra långsidan som miniabsid. En stor utgång, man kan öppna hela långsidan om man vill. Två fickor inuti tältet. Inner- och yttertält sitter ihop och sätts upp samtidigt. Vikt: 2,8 kg. Pris: ca kr. + Lätt att sätta upp. En reservdel till bågarna och lagningslappar till tältduken finns. Den stora ingången är trevlig och man kan öppna absiden på tre olika sätt, på ena sidan, på mitten eller på andra sidan. Dessutom kan man lätt haka av innertältet för att göra absiden rymligare om man till exempel lagar mat eller packar om sin ryggsäck. Rymligt inuti. - Även om tältet är lätt att sätta upp är det svårt att få det att stå snyggt utan stormlinor. Absiden ser stor ut, men duken hänger mycket och skulle behöva spännas upp med en liten båge av något slag. Sammanfattande omdöme: Ett ovanligt lätt kupoltält, men vi var inte riktigt nöjda med att absiden hänger så och att man behöver använda stormlinorna för att få upp tältet snyggt. Dyrt tält om man inte tänker använda det mycket. McKinley Tibet Plus Tältfakta: Ej helt självstagande tält, två jämnlånga bågar och en kortare av glasfiber. Två absider och två utgångar. Två fickor inuti tältet och en hylla i taket. Innertältet sätts upp först och yttertältet läggs ovanpå. Vikt: 4,2 kg Pris: ca kr + Rymligt. Sköna färger inuti. Hylla i taket som man kan lägga grejer på. Relativt stora absider som kan öppnas åt två håll, bra om vinden vänder under natten. - Står inte stadigt upprätt i hård vind, även om det klarar vinden. Inte helt lätt att sätta upp ensam. Det är svårt att undvika att yttertältet ligger mot innertältet om man inte sätter upp stormlinor. Yttertältet knyts fast med band, lite pilligt. Tältpinnarna på tok för veka och viker sig vid minsta motstånd när man trycker ner dem i marken.

4 Dålig kvalité på små detaljer, knytband började fransa sig till exempel. Trång öppning i innertältet. När tältet stått uppställt i flera dagars regn kändes det lite fuktigt inuti. Sammanfattande omdöme: Ett tält med en del brister, men de övervägs till stor del av det låga priset. Tältet fungerar även i hårt väder, men investera direkt i nya tältpinnar. McKinley Denali Tältfakta: Ej helt självstagande tält, fyra aluminiumbågar i två olika längder. Två absider och två utgångar. Två fickor inuti tältet, hylla i taket. Innertältet sätts upp först och yttertältet läggs ovanpå. Vikt: 4,4 kg Pris: ca kr + Står mycket stadigt i vind. Hylla i taket som man kan lägga grejer på. Relativt stora absider. Reservdel finns till bågarna. Tältet ligger i en kompressionspåse, som man kan dra åt för att få ner volymen på det packade tältet. - Krångligt att sätta upp, det krävs övning. Vi fick dessutom inte med någon instruktion för hur tältet skulle sättas upp vilket hade behövts. Öppnar man tältet när det är blött rinner det ner mycket vatten från yttertältet på innertältet. När tältet stått uppställt i flera dagars regn kändes golvet aningen fuktigt. Sammanfattande omdöme: Lite väl krångligt att sätta upp och tungt om man ska bära på tältet. Men det står mycket stadigt i vind. Fjällräven Saggat Tältfakta: Ett litet, ej helt självstagande tält, två jämnlånga bågar och en kortare i aluminium. Två absider och två utgångar. Fickor inuti. Innertältet sätts upp först och yttertältet läggs ovanpå. Vikt: 2,75 kg Pris: ca kr + Lätt att sätta upp. Bra ventilation. Behagliga färger inuti. Reservdel finns till bågarna, dessutom lagningslappar till tältduken och en tub med något att lägga på sömmarna för att få dem vattentäta. Instruktion för hur man sätter upp tältet på påsen. - Ventilationen är lite för bra och det regnade in både i inner- och yttertältet genom takets ventilationshål när tältet stod uppställt under några dagars regn. Väl kort för långa personer. Yttertältet går inte ner ända ner i marken, speciellt inte vid absiderna. Sammanfattande omdöme: Ett litet, lätt och charmigt tält, kanske lite väl litet för längre personer. Enda tältet i testet som läckte in vatten. Vaude Space II Tältfakta: Ej helt självstagande tält, två jämnlånga aluminumbågar. Två absider och

5 två utgångar som sitter på tältets kortsidor. Fyra fickor och hylla i taket. Inner- och yttertält sitter ihop och sätts upp samtidigt. Vikt: 3,5 kg. Pris: ca kr + Lätt att sätta upp. Absiderna kan öppnas åt två håll bra om vinden vänder under natten. Gott om fickor och bra med hylla i taket att lägga grejer på. Reservdel finns till bågarna. Instruktion för hur man sätter upp tältet finns i påsen. - Förskräckliga tältpinnar som man för ont av att trycka ner med handen. Ingången är lite för snäv i både inner- och yttertält och man får krypa in och ut. Inte särskilt rymliga absider. Svårt att undvika att det rinner ner vatten på innertältet om man öppnar tältet när det är blött. Sammanfattande omdöme: Väl fungerande tält, även om ingångarna var lite snäva. Tältpinnar får man dock köpa nya med en gång om man är rädd om sina händer. Vaude Spider II Tältfakta: Ej helt självstagande tält, asymmetriskt med låg fotända och en högre huvudända där utgången och den enda absiden finns. Två jämnlånga aluminumbågar som är böjda vid fotändan. Två fickor inuti tältet. Inner- och yttertält sitter ihop och sätts upp samtidigt. Vikt: 3,7 kg. Pris: ca kr. + Tältet ser litet ut, men skenet bedrar, det är rymligt. Stor absid som är nästan som en absid på ett tunneltält. Lätt att sätta upp. Stor öppning i innertältet, lätt att komma in. Absidens konstruktion gör att inget vatten kan rinna ner på innertältet när man öppnar tältet i regn. Står stadigt. Reservdel finns till bågarna. - Förskräckliga tältpinnar som man för ont av att trycka ner med handen. Instruktion fanns i påsen, men den var svårbegriplig. Sammanfattande omdöme: Ger ett litet och smidigt intryck men är överraskande rymligt inuti. Blev favorittält hos några testare som gillade den ovanliga formen och den höga absiden. Men köp nya tältpinnar om du är rädd om dina händer. North Face Harrier Tältfakta: Helt självstagande tält, tre aluminumbågar, två jämnlånga och en med avvikande längd. Två absider och två utgångar. Tre fickor inuti tältet. Innertältet sätts upp först och yttertältet läggs ovanpå. Vikt: 3,4 kg. + Helt självstagande, det går att strunta i pinnarna helt, mycket stadigt. Gott om fickor. Liten reservdel finns till bågarna, dessutom finns det klister till sömmarna. Finns små fönster i absidernas tak. Tältduken som ligger över absidernas öppning hålls upp av hårda förstärkningar vilket gör att det inte rinner ner vatten så lätt. Dragkedjornas dragskor är självlysande i mörker.

6 - Förskräckliga tältpinnar som man för ont av att trycka ner med handen. Något små absider. Yttertältet kunde gärna gå längre ner i marken. Sammanfattande omdöme: Tåligt och stadigt tält, som hade vunnit på lite mer yttertält så att inte gliporna blivit så stora mellan duk och mark i absiderna. Tältpinnarna behöver bytas ut om man är rädd om sina händer. Dyrt tält om man inte använder det mycket.

Fjällgott väderskydd. 7 ABSID Tältets farstu 8

Fjällgott väderskydd. 7 ABSID Tältets farstu 8 Fjällgott väderskydd I årets tälttest tampas åtta tunnelmodeller om att bli testarnas favorit. Några är robusta vintertält medan andra är luftiga lättviktare för varma sommarnätter. Text Erika Willners

Läs mer

Starka lösningar till hela tomten

Starka lösningar till hela tomten STENSÄTTARENS BÄSTA KNEP Starka lösningar till hela tomten Om du funderar på att lägga stenar eller sätta stenplattor i trädgården så får du här ovärderliga tips och goda råd. Gör Så Här har följt ett

Läs mer

10 trådlösa träningslurar STORTEST

10 trådlösa träningslurar STORTEST HÖRLURAR 10 trådlösa träningslurar STORTEST Bekvämare träning med sladdlösa lurar Baspumpande lurar som sätter fart på pulsen utan besvärliga sladdar. Om det känns motigt på gymmet så finns det få enklare

Läs mer

År 1960 grundade Åke Nordin företaget Fjällräven hemma i sin källare i den norrländska staden Örnsköldsvik. Lusten att utveckla tidlös, funktionell

År 1960 grundade Åke Nordin företaget Fjällräven hemma i sin källare i den norrländska staden Örnsköldsvik. Lusten att utveckla tidlös, funktionell Vår & Sommar 2015 År 1960 grundade Åke Nordin företaget Fjällräven hemma i sin källare i den norrländska staden Örnsköldsvik. Lusten att utveckla tidlös, funktionell och hållbar friluftsutrustning, agera

Läs mer

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark

rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark rapport om uttagsautomater av: Anna Haupt, Anna Klara Lagerås och Mattias Övermark Innehåll inledning metod resultat och diskussion användarna interjuverna placering och utseende användarprocessen i detalj

Läs mer

Vi bygger bättre boenden för de många människorna

Vi bygger bättre boenden för de många människorna Vi bygger bättre boenden för de många människorna Vi måste bygga mer Det råder stor brist på bostäder och det måste byggas mer, det vet vi alla. Sedan början av 90-talet, då vi senast hade balans, har

Läs mer

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen

Läs mer

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Den här sagan är skriven för alla barn som har en stark rädsla för något; en så kallad fobi. Vår förhoppning är att barnen och deras

Läs mer

PACKINSTRUKTIONER. Kontakt: kundtjanst@moveria.se Blogg: www.moveria.se/blogg

PACKINSTRUKTIONER. Kontakt: kundtjanst@moveria.se Blogg: www.moveria.se/blogg PACKINSTRUKTIONER Att packa inför en flytt är krävande. Dels tar det väldigt lång tid att packa ner alla sina tillhörigheter och dels kan det vara emotionellt jobbigt att gå igenom gamla saker och behöva

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

BÄST, SNABBAST OCH BILLIGAST 24 NÄTLABB I STORT TEST

BÄST, SNABBAST OCH BILLIGAST 24 NÄTLABB I STORT TEST BÄST, SNABBAST OCH BILLIGAST 24 NÄTLABB I STORT TEST 40 BÄST I TEST: Proffslabbet som är bäst på amatörbilder För fem år sedan var 80 procent av Crimsons kunder yrkesfotografer och reklambyråer. I dag

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad.

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. När du tränar din hund är det som bekant viktigt att du delar

Läs mer

Bygge av Dip-It. Upplägg

Bygge av Dip-It. Upplägg Bygge av Dip-It Detta är ett byggprojekt sponsrat av SSA för att stimulera teknikintresset bland radioamatörer samt öka kunskapen. Projektet är redovisat i SSA:s medlemstidning QTC. Bygget gjorde under

Läs mer

Skola: Fotografera på vintern Kul bilder i mörker och kyla

Skola: Fotografera på vintern Kul bilder i mörker och kyla Skola: Fotografera på vintern Kul bilder i mörker och kyla Att fotografera betyder skriva med ljus. Kan man då fotografera när det är mörkt? Javisst, det tar bara lite längre tid. Det handlar om att utnyttja

Läs mer

Värt att veta om Kapell / Spray-hoods / Segelkapell mm.

Värt att veta om Kapell / Spray-hoods / Segelkapell mm. Värt att veta om Kapell / Spray-hoods / Segelkapell mm. Montering av Spray hood: 1. Förvissa dig först och främst om att bågarna har rätt form och rätt längd (Det avgör hur din Spray-hood kommer att sitta

Läs mer

Goretex skor + Ofta bra passform, + vattentäta så länge goretex-skiktet är helt, + andas, - ofta dyra och ömtåliga, - Slits ut på något år.

Goretex skor + Ofta bra passform, + vattentäta så länge goretex-skiktet är helt, + andas, - ofta dyra och ömtåliga, - Slits ut på något år. Tips om utrustning Skall du skaffa ny utrustning eller är du allmänt nyfiken på prylarna som hjälper dig att må bra i fält. Här kommer en liten samling tips om utrustning. Har du själv någon pryl som du

Läs mer

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska

Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn. Information på lättläst svenska Åk säkert i bilen så skyddar du dig och ditt barn Information på lättläst svenska För din egen säkerhet Här kan du läsa om vad du kan göra för dig och ditt barn så att det blir säkrare att åka bil och

Läs mer

Guide till växthusbygge

Guide till växthusbygge Guide till växthusbygge Denna lilla guide har vi gjort för att kunna dela med oss våra idéer, lösningar och misstag till alla andra som har funderingar på att skaffa ett växthus. När vi köpte vårt växthus

Läs mer

65-åringarna är antagligen Sveriges bästa sparare. De har ofta en stabil ekonomi och kan sin egen vardagsekonomi.

65-åringarna är antagligen Sveriges bästa sparare. De har ofta en stabil ekonomi och kan sin egen vardagsekonomi. 65-åringarna är antagligen Sveriges bästa sparare. De har ofta en stabil ekonomi och kan sin egen vardagsekonomi. Samtidigt är de närmaste 20-30 åren väl utstakade. De som fyllt 65 år vet ofta vilka inkomster

Läs mer

POLARDISTANS. Lite bakgrund

POLARDISTANS. Lite bakgrund POLARDISTANS Jag skall här försöka beskriva långdistanstävlingen POLARDISTANS och varför jag tycker att den är så värdefull för oss som har grönlandshundar. Lite bakgrund Det förekom under ganska många

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Kall låda. het dator. passar. bygg & fixa. De tider då datorlådan. gråbeige och helst gömdes under skrivbordet är förbi. I dag stoltserar lådorna

Kall låda. het dator. passar. bygg & fixa. De tider då datorlådan. gråbeige och helst gömdes under skrivbordet är förbi. I dag stoltserar lådorna bygg & fixa T e s t : 1 2 d a t o r l å d o r Kall låda passar het dator De tider då datorlådan var kantigt gråbeige och helst gömdes under skrivbordet är förbi. I dag stoltserar lådorna med lcd-skärmar,

Läs mer

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Av Marie Hansson Just nu talas det mycket i agilityvärlden om running contacts. Man ser framför sig de hundar som i absolut högsta fart rusar

Läs mer

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek

Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Kognitionsergonomi Industridesignprogrammet HT-01 Certec LTH Gruppuppgift 2 En analys av Utlåningsmaskin på Malmö Stadsbibliotek Grupp 2 Marie Osbeck Anna Lewerth Rani Samuelsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING

Läs mer

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare http://www.omwlan.se/guider/tradlost skrivare.aspx 2011 08 12 Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske

Läs mer