[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans, Kvällsmåltid som det heter egentligen på ren svenska eller snäfsnitjoff som det heter på ryska. Nae, det gör det, jag vet inte vad det heter faktiskt på ryska men det är Herrens måltid som det handlar om. Något som jag har firat många, många gånger. Det har nästan blivit en vana att i alla fall minst en gång i månaden dela nattvarden med andra, oftast här i församlingen. Men när något blir en vana så vet ni att det ibland är väldigt lätt att inte tänka så mycket på det man gör. Man bara gör det liksom för att man ska eller brukar göra det. Och den här kvällen så kändes det väl så också till en början. Det var god stämning i kyrkan och nattvard brukar höra till sista kvällen innan tonåringarna tågar in på gården med allt det fantastiska som ni har! Så när det var dags för min bänk att resa på sig så reste sig även jag av god vana för att ta del av nattvarden. Men på vägen fram här utan att jag var förberedd det minsta på det, så kom det som en varm dusch över hela mig av Guds närvaro, i en enda sekund. Helt oförberedd. Jag kände verkligen hur Jesus var där. Hela kroppen fick sånt där härligt knottrigt över sig ni vet och tårarna kom. Och Jesus fick än en gång visa för mig att det är något speciellt med denna måltid. Det är inget vi bara gör för att Jesus en gång sa att vi ska göra det, utan det är något som är på riktigt, något levande. Och vad detta innebär mer, tänkte jag att vi ska prata om lite mer nu För att få en bakgrund till allting så börjar vi i ett litet rum någonstans i Jerusalem för nästan 2000 år sedan. Människorna som var samlade här skulle snart fira den allra viktigaste och största glädjemåltid en jude kunde fira. Det var påsk och helstekt lamm, bröd och vin och örter och till och med ägg, fanns framdukat på bordet. Men än så länge hade inte festen riktigt kommit igång. Det låg mer en mättnad tystnad över rummet, ni vet en sådan där tystnad när man varit med om något som berört en på djupet och man har inga ord att förklara för någon annan vad man upplevt. Tror ni känner igen den känslan. Och det var en sådan tystnad som berättade om vad dessa människor, lärjungarna till Jesus precis varit med om.

2 De hade kommit till den här platsen för en stund sedan en efter en och upptäckt att det inte fanns någon på platsen som tvättade deras fötter, som det brukade. Ska jag behöva tvätta fötterna själv? Ska jag ta av mig manteln och bete mig som en vanlig slav och tvätta allas fötter? Nej, det är inte min sak. Jag är ingen slav. Jag är ingen fottvättare. Hade de alla tänkt samtidigt som de försökte räkna ut var Jesus skulle sitta och letade efter en så bra plats som möjligt. Tvättbunken hade stått orörd till dess att Jesus till sist kom in i rummet. Han hade tittat på vattnet och sedan på lärjungarnas smutsiga fötter. Den blicken glömmer de aldrig. Skulle någon ställa sig upp och tvätta mästarens fötter? Ingen rörde sig, det var ju inte deras uppgift. Men, Plötsligt så hade Jesus själv rest på sig, gått till vattenkaret och tagit av sig manteln. Han hade tagit upp handuken och satt den i bältet, precis som tjänarna brukade göra. Han hällde upp vattnet och började tvätta deras fötter en efter en. Och nu var Tårarna svåra att dölja när smärtan och ångesten kommit över dem. Herre, du skall inte tvätta mina fötter hade Petrus sagt när Jesus mött hans ögon. vad jag gör förstår du inte nu, men längre fram skall du förstå det Om jag inte tvättar dig har du ingen del i mig, hade Jesus sagt med sina varma ord så som bara han kunde säga och så tvättade han Petrus fötter, och så hade han fortsatt till dess att alla var rena. Känslorna var överväldigande. Han som var mästaren, hade precis visat sig vara deras tjänare. Förvirrande och konstigt på något sätt, men ändå känslor av frid fanns runt bordet där de nu satt. Tystnaden bröts av Jesus själv som vill förklara vad det är som han precis gjort. Vi läser joh.13: Jesus visade att det han precis hade gjort för dem skulle vara ett exempel för att de skulle fortsätta vara varandras tjänare. Alltså ingen var bättre på något sätt än den andre. Tjänaren är inte mindre värd än sin Herre, sade han till dem. Ord som började kasta om hela deras bild av att se på andra, och någonstans så börja de tro att de hade fått uppleva det största tecknet av kärlek man kunde få, men det var faktiskt bara början till vad som snart skulle ske. Renheten som de kände omkring fötterna skulle även möta deras hjärtan. Kärleken ifrån Jesus var något äkta som skulle möta dem inte bara på utsidan utan även på deras insida. Något som jag är helt övertygad om att var och en av lärjungarna innerst inne längtade efter där de satt. De kanske inte sa det rakt ut, men jag tror att de under en lång tid bara fått möta människor omkring dem som sa sig ha att göra med Gud, men som bara visade upp en yta.

3 De hade så många gånger förlitat sig och trott på dessa judiska ledare, men bara blivit besvikna gång på gång. Deras hjärtan var trötta på yta och hungrade efter en tro som var äkta. Inte bara en massa ord utan en tro som även gick inpå livet. De längtade efter något som var på riktigt helt enkelt. Och jag tror att det är samma sak med dig och mig. Vi kanske inte säger det rakt ut alltid, men visst längtar vi efter något som är på riktigt. Jag tror det är många utav oss som är trötta på att bara höra massa fina ord om Gud och tron på honom överallt hela tiden utan att se människor som också handlar efter deras tro. Vi längtar efter något som vi kan ta på. Att det här är Gud. Det här är Guds kärlek. Alltså något som hör till vår verklighet. Något som är äkta rakt igenom. Min fru drar sig inte för att köpa Eldorado produkter, vilket jag inte alltid är så jätteglad i. Jag vet inte riktigt vad det är, men det är något osmakligt över allt bara. Man vet att det är lägre kvalitet och därför så smakar allt sämre tycker man också. Men något som hon inte köper av Eldorado, det är kaffet, och jag har frågat henne varför det är så, men hon förstår knappt den frågan. Det är ju självklart att man inte köper Eldorado kaffe! Det är ju inte riktigt kaffe, svarar hon. Kaffe är något som hon gillar och som hon tycker att hon behöver, därför måste det ju vara kvalitet! Det måste vara äkta. Och så kände lärjungarna tror jag där de satt. De kände att de behövde tron på Gud. De behövde en mening, ett syfte med deras tillvaro, men skulle de va så skulle det vara på riktigt, annars fick de va. De längtade mer efter det genuina, en tro på Gud som var av kvalité, något som var levande! (ta brödet och vinet och illustrera) Och därför tog Jesus, ett bröd ifrån bordet, tackade Gud, bröt det, tittade på dem och sa "Detta är min kropp Varför bröd, kanske du undrar? Jo, Brödet var en viktig del i livet under den här tiden. Det var basfödan kan man säga och det fungerade inte bara som god mat utan det berättade väldigt mycket om livet. Före uttåget ur Egypten som vi kan läsa om i moseböckerna åt Israels barn exempelvis osyrat bröd, alltså ojäst. Och under den långa vandringen genom vildmarken på väg mot landet som Gud hade lovat dem gav Gud israeliterna "bröd från himlen" i form av något som Israels barn kallade för manna och som täckte marken som frost på morgonen. Det var små söta (till smaken) brödflingor som man samlade ihop och bakade små brödkakor av.

4 Israeliterna åt detta bröd bakat av manna i 40 år, till dess att man nådde fram till Kanaans land. På så sätt räddade Gud dem undan hunger under hela den långa ökenvandringen. Brödet gav dem liv helt enkelt! Och på samma sätt som Gud hade sänt livgivande manna till Israels folk i öknen, så hade han nu sänt Jesus för att ge lärjungarna och för att ge oss, dig och mig liv genom att hans kropp skulle söndras sönder i en död på korset för vår räddning. Jag är livets bröd, sa Jesus och berättar för oss att ingenting kan mätta våra hjärtan helt och fullt förutom han. Den senaste bilen, det trendigaste köket, de senaste kläderna, den soligaste semesterresan eller de bästa vännerna kommer aldrig kunna fylla ditt hjärta helt och fullt. Men Jesus kan det. Ditt och mitt hjärta kan få fullständig frid i sökandet efter mening och trygghet. Det är frivilligt. Att ta emot det som Jesus gjorde på korset är inget han tvingar någon till, det berättar han genom att han själv delar ut brödet som en gåva till var och en. Det är äkta kärlek rakt igenom, en kärlek som tränger igenom varenda yta. Något som inte alltid är lätt. För det kan vara jobbigt att möta vårt hjärtas innersta längtan. Det kan vara jobbigt att inse verklighen, som Björn Gustafsson t.ex. Kolla på detta - Filmklipp Vad var det för andligt med det här ja du..det var inte så andligt, det är mest bara roligt. Men han visar ändå en hel del om hur det är. Vi förstår de flesta utav oss tror jag att han fortfarande är kär i denna catrin. Men försöker komma med undanflykter. Han visar en utsida av att allt är ok. Men vi ser ju att det inte är det. Och på samma sätt kan du och jag många gånger visa upp en yta av något som inte stämmer med vår insida. Vi har ett behov. Vi längtar efter att få uppleva Gud på riktigt! Men ibland så försöker vi komma med undanflykter och intala oss själva att allt är bra ändå som det är. Men det är inte det! Jag är helt övertygad om att vi var och en här inne skulle vilja möta Gud på riktigt, även om ytan kanske säger något annat. Jag tror att alla människor vill det, även den som säger att man inte tror. Visst vill vi möta Guds närvaro!? Om nu detta faktiskt är en verklighet! Vi vill ha det som är på riktigt. Och det är det som Jesus kom med och fortsätter att komma med. Äkta vara. Lyssna bara på detta.. Han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem och sade: Drick alla av den. Ty detta är mitt blod, förbundsblodet som är utgjutet för många till syndernas förlåtelse.

5 Blodet var sedan länge förknippat med liv. Ett djurs blod som man offrade stod för livet, det betydde att vägen öppnades mellan himmel och jord. Det talade om gemenskap med Gud och renhet ifrån synd. Det var detta som det slaktade lammet framför lärjungarna berättade. Gud hade befriat Israels folk, ut ur slaveriet i Egypten och Guds dom hade gått förbi deras familjer genom att de hade offrat ett lamm och strukit lammets blod på dörren till deras hem. Jesus berättade att han hade längtat efter att äta denna måltid med lärjungarna innan hans lidande skulle börja. Men det var ändå inte den sista måltiden med Jesus utan bara början till något nytt. De skulle inte bara minnas och försöka leva sig in i hur deras förfäder räddades en gång utan de skulle få uppleva räddning på riktigt, personligen, rakt igenom. Jesus sade att detta är mitt blod. Blodet som deras folk en gång hade strukit på dörrposten och räddat dem ifrån döden och gett dem liv skulle nu rädda dem, ja hela mänskligheten ifrån synd och evig död. Det nya förbundet som profeten Jeremia en gång hade drömt om började nu bli verklighet. Vi läser i Jer.31: Detta nya förbund, förbundsblodet är utgjutet för många till syndernas förlåtelse säger Jesus. Jesus död på korset skulle vara det slutliga påskalammet. Ingen skulle mer behöva känna krav att leva upp till vad lagen talade om för att känna sig som en del av Guds folk, utan Jesus skulle göra allt som krävdes för att vi alla skulle försonas med Gud, få våra missgärningar och synder bortglömda till evig tid. våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Och genom hans sår har ni blivit botade. Ni var som vilsegångna får, men nu har ni vänt om till era själars herde och vårdare. 1 petr.2:24. Du och jag, vi får alltså bli botade ifrån såren som kanske finns där både i vår kropp och i vårt hjärta. Du kan få uppleva förlåtelse på alla de områden i ditt inre där det är skadat. Genom hans blod som en gång för alla rann på korset så kan du och jag känna hur värmen och styrkan kommer till vårt hjärta. Jesus vill göra dig ren! Det här är inte bara fina ord. Du kan få uppleva det på riktigt! Vi gör alla fel, det vet vi annars skulle det inte finnas ett litet suddgummin längst ut på blyertspennan eller hur? Och du kan få uppleva den här morgonen hur det som gått snett, det som smutsat ner ditt inre bara glöms bort, raderas, suddas ut ur Guds minne och du kan istället få del av en fullständig frid inne i hjärtat.

6 Även om du har kommit till Jesus många gånger innan så kan du tillsammans med oss andra ta beslutet att jag vill komma närmare Jesus. Jesus väljer att den här morgonen böja sig ner och tvätta dina fötter, för att du och jag ska få del av honom och bli rena. Men inte bara på ytan, inte bara om våra fötter utan vi kan få erfara att han till och med gick så långt att han ödmjukade sig och blev lydig ända till döden på korset för att vi skulle få vårt hjärta mättat av frid och få våra synder förlåtna. Man kan säga att han stryker med sitt blod över ditt hjärta den här morgonen och du kan få veta att du är fri.

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf

MEN NU HAR. Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf MEN NU HAR Påskdagen 2014 Av: Johannes Djerf Du som inte känner mig kanske tror att jag går klädd så här varje dag, och det gör väl inget om du tror, men sanningen är den att detta inte är vad jag brukar

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

25 frågor och svar om. katolsk tro

25 frågor och svar om. katolsk tro 25 frågor och svar om katolsk tro Innehållsförteckning 1. Vem är Gud? 2. Vem är Jesus? 3. Vad är Kyrkan? 4. Tillber katoliker Maria? 5. Är allt som står i Bibeln bokstavligen sant? 6. Varför behövs påven?

Läs mer

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen.

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Följ mig - i kraften För precis 30 år sedan, 3:e söndagen i augusti 1983, blev jag här på Storstrand presenterad

Läs mer

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se)

Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Hur du kan uppleva Guds kärlek och förlåtelse Häfte 1 av Bill Bright (Detta häfte finns att köpa hos www.agapesverige.se) Innehållsförteckning Inledning I. Det största äventyret Andliga kristnas inflytande

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan

Helt i Guds hand. Reflektioner kring Bibeln och människan Helt i Guds hand Reflektioner kring Bibeln och människan Här följer några tankar kring Bibelns sätt att beskriva detta att vara en människa. Något om glädjen, kampen och det unika värde som människan bär

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Jesus - vad lärde och gjorde han?

Jesus - vad lärde och gjorde han? Jesus - vad lärde och gjorde han? Sammanfattning konfirmationsundervisning Lena Bergman, Peter Kempi S:t Matteus församling Som inledning till konfirmationsundervisningen ställde vi frågorna: Vad var det

Läs mer

Lag och evangelium med Jesus som läromästare

Lag och evangelium med Jesus som läromästare Lag och evangelium med Jesus som läromästare Hållet vid kyrkodagar Sala 2011 av pastor Jakob Fjellander, Lutherska Konkordiekyrkan Bröder och systrar i Herren! Jag ska nu hålla ett föredrag som bär titeln

Läs mer

SPRICKOR ETT MATERIAL INFÖR TRE DAGAR -14

SPRICKOR ETT MATERIAL INFÖR TRE DAGAR -14 SPRICKOR ETT MATERIAL INFÖR TRE DAGAR -14 PÅSKKONFERENS - 17-20 APRIL 2014 - KUNGSPORTEN HUSKVARNA FÖR UNGT FOLK NYFIKNA PÅ VAD PÅSKEN HANDLAR OM 10 ÅR Detta enkla material vill ge ungdomsledare och ungdomsgrupper

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN

EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN EN BERÄTTELSE OM FÖRINTELSEN AV IBEN BOMMELIN Det var en kall, regning augustidag i Aushwitch, Polen. Klass 9A hade precis anlänt till det berömda koncentrationslägret, som på den senaste tiden hade rustats

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Ulf Wilnerzon, Filadelfiakyrkan Örebro, 2014-11- 09. Kall kallare kallelse: Inkallad till gemenskap

Ulf Wilnerzon, Filadelfiakyrkan Örebro, 2014-11- 09. Kall kallare kallelse: Inkallad till gemenskap Ulf Wilnerzon, Filadelfiakyrkan Örebro, 2014-11- 09 Kall kallare kallelse: Inkallad till gemenskap Här följer en sammanfattning av predikan + några frågor att reflektera och samtala kring. Läs Matteus

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Kom och följ mig. Söndagsskolan 2015. Utbildningsresurser för ungdomar

Kom och följ mig. Söndagsskolan 2015. Utbildningsresurser för ungdomar Kom och följ mig Söndagsskolan 2015 Utbildningsresurser för ungdomar inlärning och undervisning till omvändelse Söndagsskolan 2015 Utgiven av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga 2014 Intellectual

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg

Mycket vilar på mig. När en anhörig har hemtjänst. Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst Mymmel Blomberg Mycket vilar på mig När en anhörig har hemtjänst mel Blomberg Mymmel Blomberg FoU SocialCentrum Region Halland FoU-verksamheten på Region

Läs mer