REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsrapport januari augusti 2008 Gotlands kommun. Oktober Lars Åke Claesson. Ramona Numelin.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsrapport januari augusti 2008 Gotlands kommun. Oktober Lars Åke Claesson. Ramona Numelin."

Transkript

1 REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsrapport januari augusti 2008 Gotlands kommun Oktober 2008 Lars Åke Claesson Ramona Numelin Mats Renborn

2 1 Innehållsförteckning sid 1. Sammanfattande bedömning Bakgrund Syfte och omfattning Granskningsnoteringar Anvisningar och föreskrifter Delårsrapportens delar Bedömning Resultaträkning Bedömning Balansräkning Bedömning Finansieringsanalys Förvaltningsberättelse Bedömning God ekonomisk hushållning Finansiella mål styrtal inom perspektivet ekonomi Verksamhetsmål - styrtal inom perspektiven brukare/kunder, medarbetare & ledare, processer samt samhälle Bedömning...9

3 2 1. Sammanfattande bedömning Gotlands kommun har upprättat en delårsrapport i enlighet med den kommunala redovisningslagen (KRL). Delårsrapporten omfattar perioden januari augusti Den översiktliga granskningen av delårsrapporten har resulterat i följande bedömningar. Delårsrapporten ger i allt väsentligt en rättvisande bild av ekonomiskt resultat och ekonomisk ställning. Vi konstaterar att förbättringar har gjorts men att rutinerna ytterligare kan förbättras vad avser underlag till balansräkningens poster, periodisering av kostnader och intäkter samt utformningen av förvaltningsberättelsen. Vi bedömer att delårsrapporten uppfyller redovisningslagens och kommunallagens krav vad avser innehållet. Vi rekommenderar att delårsrapporten kompletteras med en redovisning av budget och utfall per verksamhet och driftavräkning på nämndnivå. Precis som föregående år är informationen om de kommunala företagens delårsrapporter mycket sparsam och kan utvecklas ytterligare. Periodens resultat är enligt delårsrapporten positivt med 93 mnkr. Kommunens bedömning är dock att överskottet kommer att minska till 24 mnkr till årsskiftet. Nämndernas budgetavvikelser för perioden är i delårsresultatet 19 mnkr men prognostiseras till -4 mnkr för hela året. Reavinster från fastighets- och markförsäljningar ingår med 49,3 mnkr. Liksom vid granskning av årsredovisning 2007 rekommenderar vi kommunen att tydligare informera om vilka typer av fastighetsförsäljningar som är en del av en större omstruktureringsåtgärd. Vår bedömning är att det finansiella målet delvis kommer att uppfyllas. Kommunen gör ingen samlad bedömning men anger att flertalet av de finansiella styrtalen beräknas uppnås under året. Våra egna beräkningar visar att nettokostnadsökningen under perioden överstiger styrtalets nivå och beräknas göra så även för hela 2008 enligt resultatprognosen. Den prognostiserade budgetavvikelsen för nämnderna indikerar att styrtalet 1 % buffert av budgetramen inte kommer att nås. Ej heller resultatmålet + 80 mnkr kommer att uppnås. Liksom vid 2006 och 2007 års delårsrapporter gör vi bedömningen att vi inte kan uttala oss om verksamhetsmålen inom ramen för god ekonomisk hushållning har uppfyllts eller ej. I förvaltningsberättelsen görs ingen samlad bedömning av om verksamhetsmässiga mål inom ramen för god ekonomisk hushållning har uppnåtts. Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer inte att klara sitt ekonomiska åtagande för Sedan många år har hälso- och sjukvårdsnämnden haft ekonomiska svårigheter. Även om prognosen visar på ett lägre underskott, 17 mnkr jämfört med 44 mnkr 2007, är kostnadsutvecklingen inom hälso- och sjukvården sådan att den inte ger några hoppfulla signaler inför kommande år. Vi är därför fortsatt kritiska mot ansvarig nämnd samt mot kommunstyrelsen i sin uppsiktsplikt.

4 3 2. Bakgrund Kraven på delårsrapport samt utformning av densamma framgår av den kommunala redovisningslagen (KRL). I kapitel 9 anges att kommunen ska upprätta en delårsrapport för verksamheten från räkenskapsårets början. Minst en rapport skall omfatta en period av minst hälften och högst två tredjedelar av räkenskapsåret. Delårsrapporten bör ges samma struktur som årsredovisningen. 3. Syfte och omfattning Syftet med granskningen är att bedöma om delårsrapporten är upprättad enligt de krav som ställs i den kommunala redovisningslagen och god redovisningssed. Underlag för granskningen har varit delårsrapporten, anvisningar för upprättande av delårsrapporten och kommunens bokföring. Granskningen av delårsrapporten har skett utifrån ett särskilt granskningsprogram med följande innehåll: Föreskrifter och anvisningar Delårsrapportens delar Förvaltningsberättelse Resultaträkning och balansräkning Periodisering Redovisningsprinciper Jämförelsetal Prognoser Bilagor och specifikationer till delårsrapporten har omfattats av granskningen. 4. Granskningsnoteringar 4.1 Anvisningar och föreskrifter Kommunen har upprättat särskilda anvisningar för arbetet med delårsrapporten. Anvisningarna innehåller tydliga instruktioner för hur periodiseringar ska göras. Anvisningarna är övergripande för samtliga delårs- och månadsrapporter Detaljerad tidplan finns för inlämnande och kommunstyrelsens behandling. Kommunfullmäktige har tagit riktlinjer för upprättande av delårsbokslut. Riktlinjerna ingår i Reglerna för ekonomisk styrning och kontroll, vilka är antagna av kommunfullmäktige år 2003 (KF 61). I riktlinjerna regleras vilken period delårsbokslutet ska omfatta, utformning, former samt beslutsordning.

5 4 4.2 Delårsrapportens delar Enligt Lagen om kommunal redovisning ska delårsrapporten innehålla följande delar: A) Förvaltningsberättelse (översiktlig redogörelse) B) Resultaträkning C) Balansräkning Enligt kommunallagen ska delårsrapporten innehålla en översiktlig redogörelse för utvecklingen av kommunens eller landstingets verksamhet och resultat sedan föregående räkenskapsårs utgång. Upplysningar skall då lämnas om 1. sådana förhållanden som är viktiga för bedömningen av kommunens resultat eller ställning, och 2. sådana händelser av väsentlig betydelse för kommunen eller landstinget som har inträffat under rapportperioden eller efter dennas slut. Om det inte finns särskilda hinder, skall det lämnas motsvarande uppgifter för samma rapportperiod under föregående räkenskapsår Bedömning Vi bedömer att delårsrapporten uppfyller redovisningslagens och kommunallagens krav vad avser innehållet. Inför nästkommande år rekommenderar vi att delårsrapporten kompletteras med nyckeltal och utförligare kommentarer om de kommunala företagen. Det kan konstateras att avsnittet om nämnderna inte har en enhetlig struktur, vilket rekommenderas. Budget och utfall per verksamhet saknas i delårsrapporten, vilket är en brist. Det är en fördel om delårsrapporten kompletteras med en driftredovisning på nämndnivå. Motsvarande uppgifter ingår i årsredovisningen och delårsrapporten ska i princip följa årsredovisningens struktur. 4.3 Resultaträkning Resultaträkningens uppgift är att redovisa samtliga intäkter och kostnader och hur det egna kapitalet har förändrats under perioden. Vi har granskat att: resultaträkning är uppställd enligt schemat i KRL, noter finns i tillräcklig omfattning, väsentliga intäkter och kostnader är rätt periodiserade.

6 Bedömning Resultaträkningen är uppställd i enlighet med KRL. Noter till resultaträkningen finns i huvudsak i tillräcklig omfattning. Uppgift saknas om leasing och jämförelsestörande poster. Kommunen gör ingen avstämning mot balanskravet i samband med det prognostiserade årsresultatet. Dock kommenteras under Måluppfyllelse ekonomi att balanskravsresultatet kan bli svårt att uppnå på grund av reavinster på markförsäljningar. Periodisering av kostnader och intäkter har granskats och vi konstaterar att delårsresultatet borde varit 9 mnkr lägre. Kostnader för kollektivtrafik och renhållning avseende augusti har inte periodiserats motsvarande 4,2 mnkr. Årsprognosen är dock, enligt uppgift, korrekt. Arbetsgivaravgifter avseende augusti har bokats upp med 4,1 mnkr för lite. Vid granskning av leverantörsfakturor överstigande 100 tkr bokförda i september kan det konstateras att 4 st avsåg juli-augusti. De fyra fakturorna uppgick till totalt 700 tkr och var inte korrekt periodiserade. De borde ha bokats som upplupna kostnader. 4.4 Balansräkning Balansräkningens uppgift är att i sammandrag redovisa kommunens samtliga tillgångar, avsättningar och skulder samt eget kapital på balansdagen. Vi har granskat att: balansräkningen är uppställd enligt schemat i KRL, balanskonton är avstämda, noter finns i tillräcklig omfattning Bedömning Vi bedömer att balansräkningen i allt väsentligt ger en rättvisande bild av kommunens ekonomiska ställning för perioden. Balansräkningen är uppställd i enlighet med KRL. Noter till balansräkningen finns i tillräcklig omfattning. Uppgift om finansiella leasingavtal saknas. Specifikationer har stämts av mot huvudboken och det kan konstateras att specifikationer och underlag fanns till 99 % av balanskontona. Kvaliteten på specifikationerna kan dock ökas så att bilagor eller förklarande text finns för att möjliggöra bedömning om posten är korrekt både till storlek och förekomst.

7 6 Kontona avseende anläggningstillgångar (byggnader, tekniska anläggningar, maskiner och inventarier) har endast granskats översiktligt. Specifikationen till kontona som utgörs av anläggningsregistret går inte att skriva ut i rapportform under löpande år varför kontroller ej gått att göra. Följande väsentliga noteringar har gjorts vid genomgång av specifikationer och huvudbok: - Östergarns- och När skola har sålts under 2008 till ett pris på 1,5 mnkr respektive 1,7 mnkr. Köparna har endast betalat 150 tkr respektive 200 tkr vardera under innevarande år och resterande köpeskilling ska erläggas enligt plan fram till år Av underlaget till försäljningen framgår att resterande köpeskilling eventuellt ska erläggas år 2013, vilket indikerar att det finns viss osäkerhet i köpeavtalet. Fordringarna bör klassificeras som långfristiga fordringar. - Balansräkningen upptar kundfordringar om sammanlagt 46 mnkr. Av åldersanalysen framgår att minst 3,9 mnkr avser fordringar från 2006 och tidigare. Av dessa avser 1,6 mnkr hälso- och sjukvården. Tandvårdens kundfordringar har inte kunnat specificeras per år vilket är önskvärt till årsbokslutet. - Kontot för Take Care-kassor har ett saldo om 620 tkr som enligt specifikationen avser felaktiga intäkter från Vi utgår från att rättelser sker till årsbokslutet. - Bland upplupna intäkter finns en intern fordran om 726 tkr som avser ännu ej fördelad kompensation för lönerevision. Interna poster får ej förekomma i balansräkningen. - Upplupna arbetsgivaravgifter avser juli istället för augusti månad vilket medför att beloppet är 4,1 mnkr för lågt. - Tekniska förvaltningen har bokat upp tkr som förutbetalda intäkter. Bidraget som erhölls 2007 avser energibesparande åtgärder. Bidraget är felaktigt klassificerat eftersom det är ett investeringsbidrag. Beloppet bör bokas bort från kontot i samband med årsredovisningen. - Kontot för upplupna kostnader har ett saldo i huvudboken på totalt tkr. specifikationerna för kontot uppgår endast till tkr vilket innebär att det är en differens med 426 tkr. - På konto 2815 redovisas externa bidrag till kollektivtrafiken om tkr. Merparten av dessa pengar, tkr, avser åtgärder som utförts tidigare år och enligt principen om matchning mellan kostnader och intäkter bör dessa bidrag intäktsföras snarast, vilket påtalades även vid granskning av bokslut 2007.

8 7 4.5 Finansieringsanalys Vi har gjort en översiktlig granskning av finansieringsanalysen och konstaterar att innehållet överensstämmer med motsvarande uppgifter i övriga delar av delårsrapporten. 4.6 Förvaltningsberättelse Förvaltningsberättelsen skall innehålla en översikt över utvecklingen av kommunens verksamhet. Upplysningar skall lämnas om sådana förhållanden som är viktiga för bedömning av resultat och ställning för perioden (KRL 9 kap 2). Vi har granskat att förvaltningsberättelsen innehåller: Översikt över utvecklingen. Beskrivning av förhållanden som är viktiga för bedömning av ekonomin. Uppföljning av finansiella- och verksamhetsmål. Händelser av väsentlig betydelse. Förväntad utveckling. Investeringsredovisning och driftredovisning Bedömning Vi bedömer att förvaltningsberättelsen i huvudsak ger en tillräcklig information om den ekonomiska situationen och utvecklingen. Periodens resultat uppgår till 93 mnkr. Det prognostiserade resultatet för helåret visar på ett resultat motsvarande 24 mnkr. Överskottet för perioden kommer att minska till årsskiftet bl a beroende på att semesterlöneskulden kommer att öka för helåret liksom pensionsskulden. Budget och utfall per verksamhet saknas i delårsrapporten, vilket är en brist. Det är en fördel om delårsrapporten kompletteras med en driftredovisning på nämndnivå. Motsvarande uppgifter ingår i årsredovisningen och delårsrapporten ska i princip följa årsredovisningens struktur. Förvaltningsberättelsen innehåller endast kortfattad information om ekonomi och verksamhet för vissa av de kommunala bolagen. I övrigt hänvisas till respektive bolags delårsbokslut. Liksom tidigare år rekommenderar vi att kommunen utvecklar informationen om de kommunala bolagens ekonomi och verksamhet. 4.7 God ekonomisk hushållning Enligt Kommunallagen 8 kap 5 anges bla följande: budgeten ska innehålla en plan för verksamheten och ekonomin under budgetåret. För verksamheten skall anges mål och riktlinjer som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. För ekonomin skall anges de finansiella mål som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning.

9 8 I Gotlands kommun tillämpas målstyrning enligt modellen balanserade styrkort där kommunövergripande mål samt framgångsfaktorer har satts för de olika perspektiven: brukare/kund, medarbetare/ledare, ekonomi, processer och samhälle. I budget 2008 anges att alla enheter nu har egna styrkort som utgår från de gemensamma målen och därmed säkerställs hela organisationens syn på vad som skapar värde. Inom perspektivet ekonomi anges att Nämnderna ska verka för god ekonomisk hushållning genom att införa buffertar inom sina budgetramar. Styrtalet är en buffert motsvarande 1 % av budgetramen. I budget 2008 uttalar inte kommunen explicit vilka framgångsfaktorer eller styrtal som för verksamheten är av betydelse för god ekonomisk hushållning. Enligt Gotlands kommuns regler för styrning och uppföljning anges att uppföljning av målen/styrkorten sker per tertial. Enligt vår uppfattning sker uppföljning av kommunens styrkort i huvudsak i samband med årsredovisningar. Undantaget från detta är dock de ekonomiska styrtalen som i huvudsak även följs upp i delårsrapport 2. I nedanstående sammanställning redogörs för de ekonomiska styrtalen i budget 2008 samt kommunens uppföljning i delårsrapport 2. För styrtalen Årets resultat och 1 % buffert anges i delårsrapporten att målet är långsiktigt respektive ska uppnås senast år I styrkortet som gäller framgår inte när under mandatperioden respektive mål ska vara uppnått. I något fall har vi gjort egna uträkningar för att kunna bedöma måluppfyllelsen Finansiella mål styrtal inom perspektivet ekonomi Årets resultat + 80 mnkr. Kommunen gör bedömningen att årets resultat, + 24 mnkr når det budgeterade + 19 mnkr. Balanskravsresultatet kan bli svårt att uppnå då det i resultatprognosen ingår reavinster från markförsäljningar med 25 mnkr. Nettokostnadsökning med max 3,7 %. Kommunen hänvisar till att uppföljning och analys av detta styrtal sker i samband med årsredovisningen. Våra beräkningar visar att nettokostnadsökningen mellan delårsrapporten 2007 och delårsrapporten 2008 är 6,8 % och mellan årsredovisning 2007 och 2008 prognostiseras att bli 4,5 %. Strukturella besparingar inom ramen för Struktur mnkr under mandatperioden

10 9 Kommunen gör bedömningen att detta styrtal kommer att uppnås men redovisar inte någon uppföljning i delårsrapporten. Respektive nämnd har en buffert motsvarande 1 % av budgetramen. Kommunen hänvisar till uppföljning i samband med årsredovisningen. Endast Ledningskontoret, Konsult- och servicekontoret och Socialnämnden anger i delårsrapporten att de har klarat styrtalet. Egenfinansiera nyinvesteringar avseende skattefinansierad verksamhet med 100 % Kommunen beräknas nå målet, då ingen upplåning har skett eller beräknas ske under Amortering av låneskulden avseende skattefinansierad verksamhet med 3 %. 3 % motsvarar 24 mnkr av kommunens hela långfristiga låneskuld. Kommunen beräknas nå målet, då amortering hittills skett med 80 mnkr. Avsättning sker för framtida pensioner. Med avsättning menar kommunen här att placering sker av likvida medel på särskilt konto med syfte att trygga framtida pensioner. Under perioden har 10,9 mnkr placerats på ett specialkonto i Nordea. Styrtalet anger inte någon mätbar nivå. Förbättrad ekonomisk styrning och uppföljning. Kommunen gör ingen uppföljning av detta styrtal i delårsrapporten Verksamhetsmål - styrtal inom perspektiven brukare/kunder, medarbetare & ledare, processer samt samhälle Kommunen gör inte någon samlad bedömning av om den verksamhet som har bedrivits under perioden januari - augusti 2008 samt prognos för helår 2008 är tillräcklig för att kunna anse att god ekonomisk hushållning har uppnåtts Bedömning Vi anser att kommunen på ett tydligare sätt i budget bör uttala vilka mål som är av betydelse för god ekonomisk hushållning i enlighet med Kommunallagen 8 kap 5 för ekonomi och verksamhet. Utifrån den styrmodell, som kommunen tillämpar gör vi tolkningen att samtliga perspektiv med tillhörande styrtal är lika viktiga. Vi anser dock att kommunen bör förtydliga detta för att i enlighet med Kommunallagen göra en tydlig koppling till styrning och uppföljning inom ramen för god ekonomisk hushållning.

11 10 Enligt Kommunala redovisningslagen (KRL) kap 4, 5, anges att förvaltningsberättelsen skall innehålla en utvärdering av om målen för en god ekonomisk hushållning har uppnåtts. Vidare ska revisorerna enligt KL kap 9 9a bedöma om resultatet i delårsrapporten är förenligt med de mål fullmäktige har beslutat. Vår bedömning är att det finansiella målet delvis kommer att uppfyllas. Resultatprognosen är positiv, 24 mnkr, men målet är 80 mnkr. Nettokostnadsökningen är högre både för perioden och i prognosen för hela året. Nämndernas samlade resultat indikerar att man inte lyckas skapa den buffert som ska bidra till god ekonomisk hushållning. Styrtal enligt styrkort Prognos för 2008 Mål uppfyllt? Årets resultat + 80 mnkr + 24 mnkr Nej Nettokostnadsökning max 3,7 % Vår beräkning 4,5 % Nej Strukturella besparingar Följs ej upp i delårsrapporten? Buffert om 1 % i nämndbudget Följs ej upp i delårsrapporten? Investeringar egenfinansieras Inga lån kommer att tas upp 2008 Ja Amortering av låneskulden 24 mnkr Amortering 80 mnkr Ja Avsättning för framtida pensioner Avsättning görs med 10,9 mnkr Nja Förbättrad ekonomisk styrning och uppföljning Följs ej upp i delårsrapporten? Liksom vid 2007 års delårsrapport 2 gör vi bedömningen är att vi inte kan uttala oss om verksamhetsmålen inom ramen för god ekonomisk hushållning har uppfyllts eller ej. I förvaltningsberättelsen görs ingen samlad bedömning av om verksamhetsmässiga mål inom ramen för god ekonomisk hushållning har uppnåtts, grunden till avsaknad av samlad bedömning är dock att kommunen i budget 2008 inte har specificerat vilka mål som är prioriterade att uppnå inom ramen för god ekonomisk hushållning. Vi anser det vara otillfredsställande att kommunen, trots tidigare påpekande från revisionen, inte har lagt större vikt vid en samlad bedömning av verksamhetens måluppfyllelse i delårsbokslutet. Avsaknad av uppföljning av verksamhetsmålen gör att varken kommunfullmäktige eller revisionen ges förutsättningar att uttala sig och bedöma i vilken mån nämndens verksamhet är förenligt med de mål fullmäktige beslutat. Vi rekommenderar att Kommunstyrelsen i sin samordnade roll till kommande delårsbokslut samt årsbokslut gör en samlad bedömning av kommunens verksamhetsmässiga resultat. I kommunfullmäktiges regler för styrning och uppföljning från 17 mars 2003 sägs i en av huvudprinciperna följande: Mål ska kopplas till resurser. Vid konflikt mellan verksamhetens mål och de ekonomiska resurserna är de ekonomiska resurserna överordnade verksamhetsmålen.

12 11 Totalt prognostiserar nämnderna en negativ budgetavvikelse på helårsbasis på 4 mkr vilket är en förbättring jämfört med delårsrapporten 2 förra året (-16 mnkr). Det är framför allt hälso- och sjukvårdsnämnden som prognostiserar ett underskott på helårsbasis motsvarande -17 mnkr. För ett år sedan var motsvarande prognos 44 mkr. Under året har nämnden arbetat med ett 17-punktsprogram för att komma tillrätta med underskottet. Den ekonomiska utvecklingen inom hälso- och sjukvården på Gotland ser mycket bekymmersam ut. Sedan bokslutet 2001 har utfallet sett ut på följande sätt: År Utfall, mnkr Revisionens kommentar ,5 Ej ansvarsfrihet (stora underskott 1999, 2000) ,6 Ansvarsfrihet Ansvarsfrihet Ansvarsfrihet med anmärkning ,5 Ansvarsfrihet revisorerna riktar kritik mot hälso- och sjukvårdsnämnden för att de inte klarat sitt ekonomiska uppdrag. Nämnden redovisar ett underskott mot budget motsvarande 23,5 mnkr. Orsaken till att revisorerna inte, liksom förra året, riktar en anmärkning mot nämnden är de betydande åtgärder som nämnden vidtagit för att nå ekonomisk balans. Vi förutsätter att detta målinriktade arbete fortsätter och att balans uppnås för ,8 Ansvarsfrihet med anmärkning hälso- och sjukvårdsnämndens underskott för år 2006 uppgår till 38,9 mnkr. Ytterligare problematiskt är att prognossystemet inte fungerar tillfredsställande. Under året pendlade prognoserna mellan 6 12 mnkr. Det var inte förrän hela 2006 gått som underskottets storlek framgick ,3 Ansvarsfrihet med anmärkning orsaken till att revisorerna inte föreslår avstyrkande av ansvarsfrihet är uteslutande det faktum att hälso- och sjukvårdsnämnden aktivt arbetar med ett 17-punktsprogram som enligt såväl nämnden som kommunstyrelsen kommer att leda till en ekonomi i balans under år (prognos) Totalt -255,7 mkr Förra året framförde vi följande kommentar: Det totala underskottet uppgår till 240,4 mnkr. Nu i högkonjunkturen räddas kommunens ekonomi av bl a skatteintäkter. Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer således inte att klara sitt ekonomiska åtagande för

13 Enligt uppgift från sjukvårdsledningen kommer dock balans kunna uppnås under Mot bakgrund av ovanstående historiska uppgifter och den samlade ekonomiska utvecklingen inom hälso- och sjukvården i riket som helhet ställer vi oss tveksamma till detta uttalande. Nu när prognosen för 2008 föreligger för helår ser det ut som om vår bedömning förra året infrias.

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsrapport januari augusti 2007 Gotlands kommun. Oktober Lars Åke Claesson.

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsrapport januari augusti 2007 Gotlands kommun. Oktober Lars Åke Claesson. REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsrapport januari augusti 2007 Gotlands kommun Oktober 2007 Lars Åke Claesson Ramona Numelin Charlotte Gränefjord 1 Innehållsförteckning sid 1. Sammanfattande bedömning...2

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsrapport januari augusti 2006 Gotlands kommun. Oktober Lars Åke Claesson. Mats Renborn.

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsrapport januari augusti 2006 Gotlands kommun. Oktober Lars Åke Claesson. Mats Renborn. REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsrapport januari augusti 2006 Gotlands kommun Oktober 2006 Lars Åke Claesson Mats Renborn Lisa Hiller 1 Innehållsförteckning sid 1. Sammanfattande bedömning...2 2. Bakgrund...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Täby kommun September 2008 Åsa Sandgren Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte och omfattning...4

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking Revisionsrapport* Granskning av Delårsrapport 2007 Vännäs kommun September 2007 Allan Andersson Therese Runarsdotter *connectedthinking Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av Delårsrapport januari-juli Ref Anders Pålhed (1)

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av Delårsrapport januari-juli Ref Anders Pålhed (1) Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari-juli 2016 Nerikes Brandkår 2016-09-07 Ref Anders Pålhed (1) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2006 KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Granskning 2 5. Revisionsmål 3 6. Granskningens

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2005 KPMG 14 oktober 2005 Antal sidor 6 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Revisionsmål 2 5. Granskningens omfattning 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008-06-30 Krokoms kommun 3 september 2008 Anneth Nyqvist 2008-09-08 Anneth Nyqvist Maj-Britt Åkerström Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2014-08-31. Timrå kommun Oktober 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av Delårsrapport januari-juli 2013 2013-09-20. Ref Anders Pålhed (1)

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av Delårsrapport januari-juli 2013 2013-09-20. Ref Anders Pålhed (1) Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari-juli 2013 Nerikes Brandkår 2013-09-20 Ref Anders Pålhed (1) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun Revisionsrapport* UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun September 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31.

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Östersunds kommun Oktober 2012 Marianne Harr, certifierad kommunal revisor Jenny Eklund, godkänd revisor 1 Innehåll Sammanfattning och kommentarer

Läs mer

Rapport avseende granskning delårsrapport Forshaga Kommun

Rapport avseende granskning delårsrapport Forshaga Kommun Rapport avseende granskning delårsrapport 2011-08-31. Forshaga Kommun Oktober 2011 Innehåll Sammanfattning och kommentarer...1 1 Inledning...2 1.1 Syfte...2 2 Iakttagelser...3 2.1 Periodiseringar och delårsbokslutshandlingar...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport Landstinget i Kalmar län

Granskning av delårsrapport Landstinget i Kalmar län www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Rebecka Hansson Kerstin Sikander Caroline Liljebjörn Alexander Arbman Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2014 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun www.pwc.se KLK 2017/747 2017.1458 2017-11-07 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Emil Forsling, auktoriserad revisor Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport Delårsrapport 2010-06-30 Torsås kommun 15 september 2010 Åsa Bejvall Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...

Läs mer

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf Revisionsrapport Oktober 2005 Granskning av Delårsrapport Max Tolf Arvika kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1. Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga...2 1.3 Revisionsmetod...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av årsredovisning HÄRJEDALENS KOMMUN

Revisionsrapport Granskning av årsredovisning HÄRJEDALENS KOMMUN Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2012. HÄRJEDALENS KOMMUN 17 maj 2013 Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål... 2 2.3 Avgränsning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Hanna Franck Larsson, Certifierad kommunal revisor Viktor Hallström Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Övertorneå kommun Anneth Nyqvist Revisonskonsult Anna Carlénius Revisonskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund 2 1.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Lisbet Östberg Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Timrå kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2016-08-31. Timrå kommun Oktober 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Vimmerby kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Dennis Hedberg Hanna Franck-Larsson Micaela Hedin Granskning av delårsrapport 2014 Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Alvesta kommun Kristina Lindhe Caroline Liljebjörn 10 september 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Granskning av delårsrapport per 31 aug 2016 Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken INNEHÅLLSFÖRTECKNING Granskning av delårsrapport

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Torsås kommun Åsa Bejvall augusti 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Elisabeth Husdahl Surahammars kommun Oktober Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2008

Granskning av årsredovisning 2008 Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2008 Lindesbergs kommun 2009-03-30 Bert Hedberg Certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Granskning av delårsrapport januari - juli 2006

Granskning av delårsrapport januari - juli 2006 Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport januari - juli 2006 Eslövs kommun Oktober 2006 Alf Wahlgren Roland Svensson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Innehåll och information

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning 2013 2014-03-06. Anders Pålhed (1)

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning 2013 2014-03-06. Anders Pålhed (1) Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2013 Nerikes Brandkår 2014-03-06 Anders Pålhed (1) 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 6 4. Granskning av årsredovisningen...

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2009 Eva Lagbo Bergqvist Ing-Marie Englund Erika Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 31 augusti 2008 Söderhamns kommun

Granskning av delårsbokslut per 31 augusti 2008 Söderhamns kommun Revisionsrapport* Granskning av delårsbokslut per 31 augusti 2008 Söderhamns kommun Oktober 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Pär Månsson Certifierad kommunal revisor Auktoriserad revisor

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Annie Wang Revisionskonsult 11 oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun

Granskning av delårsrapport Mönsterås kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Maria Schönbeck Alexander Arbman Jörn Wahlroth Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun Carl-Gustaf Folkeson Emelie Lönnblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

PM - Granskning av årsredovisning 2006*

PM - Granskning av årsredovisning 2006* Öhrlinas PM - Granskning av årsredovisning 2006* Strömstads kommun april 2007 Håkan Olsson Henrik Bergh *connectedthin king I STROMSTADS KOMMUN I I Kommunstyrelsen KC/ZDD? - 0lsi 1 Dnr:........... I Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport Härnösand kommun

Rapport avseende granskning av delårsrapport Härnösand kommun Rapport avseende granskning av delårsrapport 2015-08-31. Härnösand kommun Oktober 2015 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 REVISIONSMETOD... 4 2. IAKTTAGELSER... 4 2.1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Lekebergs kommun Anna Gröndahl, Lars Wigström, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning...1 Inledning... 3 Bakgrund...

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober Örnsköldsviks kommun. Granskning av delårsbokslut

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober Örnsköldsviks kommun. Granskning av delårsbokslut Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2017 Örnsköldsviks kommun Granskning av delårsbokslut 2017-08-31 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Maria Schönbeck Revisionskonsult 19 oktober 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport. Götene kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Hans Axelsson Anna Teodorsson

Revisionsrapport. Götene kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Hans Axelsson Anna Teodorsson Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 011 Götene kommun Hans Axelsson Anna Teodorsson mars 01 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Inledning.1 Bakgrund. Revisionsfråga och metod 3 Granskningsresultat

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut 2002 och prognos Landstinget Halland. 24 oktober Inger Andersson Leif Johansson (1)

REVISIONSRAPPORT. Granskning av delårsbokslut 2002 och prognos Landstinget Halland. 24 oktober Inger Andersson Leif Johansson (1) REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsbokslut 2002 och prognos 2002 Landstinget Halland 24 oktober 2002 Inger Andersson Leif Johansson Box 324 301 08 Halmstad Tel:035-15 17 00 (1) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Lisbet Östberg Granskning av delårsrapport 2013 Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Anders Thulin, Auktoriserad revisor, Certifierad kommunal revisor Emelie Lönnblad, Revisionskonsult Granskning av delårsrapport 2013 Båstads kommun Christina Widerstrand, Certifierad kommunal

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Gällivare kommun PerÅke Brunström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Sydarkivera Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Delårsrapport 2012-08-31

Delårsrapport 2012-08-31 Revisionsrapport Delårsrapport 2012-08-31 Vänersborgs kommun Oktober 2012 Håkan Olsson Henrik Bergh Hanna Robinson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Uppdraget...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 www.pwc.com/se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2015 Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2016

Översiktlig granskning av delårsrapport 2016 www.pwc.com/se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2016 Översiktlig granskning av delårsrapport 2016 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Delårsrapport 2007-08-31

Delårsrapport 2007-08-31 Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-08-31 Vänersborgs kommun 2007-10-18 Marianne Wolmebrandt Certifierad kommunal revisor Henrik Bergh *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport per

Granskning av delårsrapport per Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 2009-08-31 Motala kommun 2009-10-01 Karin Jäderbrink Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9

Värnamo kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport. Audit KPMG AB. Antal sidor: 9 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 2016 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2

Läs mer

Granskning av kommunens delårsbokslut

Granskning av kommunens delårsbokslut Revisionsrapport* Granskning av kommunens delårsbokslut per 2008-06-30 Finspångs kommun 12 september 2008 Stefan Knutsson Matti Leskelä *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Krokoms Kommun

Revisionsrapport Granskning av delårsrapport. Krokoms Kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Krokoms Kommun 9 september 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 4 Granskningsresultat... 5 Sammanfattning Vår bedömning är att

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport 2010-04-16 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.3 Bakgrund...4 2.4 Revisionsfråga och metod...4 3 Granskningsresultat...5

Läs mer

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Rapport avseende granskning av delårsbokslut per 2016-08-31 Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Inledning 1 2. Granskningens syfte 1 3. Delårsrapport 1 4. Bedömning 1 5. Sammanfattning av granskningsresultatet

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Hanna Holmberg Richard Vahul Granskning av delårsrapport 2014 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Haninge kommun Granskning av delårsbokslut Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2015

Haninge kommun Granskning av delårsbokslut Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2015 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2015 Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 2 3. Kommunens resultat

Läs mer

Revisionsrapport. Räddningstjänsten Östra Blekinge. Granskning av årsredovisning 2011. Yvonne Lundin. Mars 2012

Revisionsrapport. Räddningstjänsten Östra Blekinge. Granskning av årsredovisning 2011. Yvonne Lundin. Mars 2012 Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2011 Yvonne Lundin Räddningstjänsten Östra Blekinge Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 1 2.1 Bakgrund 1 2.2 Revisionsfråga och metod

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Ekerö kommun Anders Hägg Marlene Bernfalk Samir Sandberg Oktober 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 3 2 Inledning 4 2.1 Bakgrund 4 2.2

Läs mer