Du kan rädda andras liv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Du kan rädda andras liv"

Transkript

1 Första Hjälpen Du kan rädda andras liv Det är viktigt att kunna första hjälpen. Att gå en kurs i första hjälpen är en utsträckt hand till dina medmänniskor. Denna vägledning är bara ett smakprov. Kom ihåg att när man befinner sig i en situation har man oftast inte tid till att läsa sig fram, och man minns de saker bäst som man har övat på tidigare. Det här kapitlet är endast tänkt som ett komplement till en utbildning i första hjälpen. Flera organisationer ger ordentliga utbildningar, ta kontakt med dem för att få tillfälle att lära dig rädda liv. Exempel: och Ropa på hjälp Det viktigaste att minnas är att ingen är perfekt. När en olycka har inträffat och du undersökt vilka skador som finns, börja därför alltid med att ropa på hjälp.

2 Personen kan inte andas - vad gör jag? Undersök först om personen svarar när du talar till honom och ruska i personen för att få kontakt. Om personen inte reagerar så kan man prova med smärtstimulering. Om du inte får något svar så be någon att ringa efter ambulans eller ring själv om du är ensam. Påbörja sedan första hjälpen. Personen placeras på ryggen plant på golvet. Böj huvudet bakåt med ena handen på pannan och lyft upp hakan med den andra handens fingrar runt underkäken. Med detta grepp flyttar man tungan bort från halsen och skapar fria luftvägar. Undersök om personen andas, se, lyssna och känn: Titta på bröstkorgen och se om den höjer sig. Lägg din kind nära personens mun för att känna om han andas. Lägg ditt öra mot personens mun för att höra om han andas. Kontrollera pulsen. Kontrollera så det inte finns några föremål i munnen. Om personen inte andas, påbörja konstgjord andning. Om personen andas, håll huvudet som beskrivet tills du får hjälp. Så ges konstgjord andning: Håll huvudet bakåt och underkäken uppåt (som ett underbett). Kläm för näsan med två fingrar. Öppna din mun, ta ett djupt andetag och slut tätt runt personens mun med dina läppar. Blås in två gånger, långsamt men bestämt, med en kort paus emellan. Kontrollera att bröstkorgen samtidigt höjer sig. Om den höjer sig blåser du in tillräckligt med luft. Om du märker motstånd, försök att hålla huvudet längre bakåt och lyft upp käken igen. Fortsätt proceduren till dess att hjälp anländer eller att personen börjar andas själv. Håll på så länge du orkar. Personen är medvetslös och saknar puls - vad gör jag? Kontrollera andningen på det sätt som beskrivits ovan. För att undersöka puls gör man följande: Lägg dina fingertoppar på personens struphuvud och låt fingrarna glida ner i fördjupningen vid sidan av luftstrupen. Tryck lätt för att märka pulsen. Om puls saknas görs följande på en: Vuxen person: Följ revbensbågen tills du känner att revbenen möts (oftast en liten grop). Här placeras långfinger och pekfinger + hand. Lägg handflatorna ovanpå varandra och tryck ned bröstbenet 4-5 cm. Kompressionstakt 100/minut. Barn 1-9 år: Samma som på vuxna fast bara med en hand.

3 Chock och svimning - vad gör jag? Chock och svimning kan förekomma då blodcirkulationen av olika orsaker är försämrad. Hjärnan får då för litet syre och personen blir dålig. Chock kan uppstå t.ex. vid blödningar, stor vätskeförlust eller allvarlig brännskada. När genomströmningen av blod i kroppen blir för liten faller blodtrycket och kroppen får för lite syre. Personen blir då: Blek Kallsvettig Svimningsbenägen Pulsen blir svag och snabb Blodtrycket faller Andningen blir långsam och svag Ängslig, orolig och ångest Förlorar medvetandet Första hjälpen vid chock: Personen skall läggas ned på rygg, gärna med fötterna uppåt för att ge mer blod till hjärnan. Se till att personen ligger så varmt och behagligt som möjligt, gärna med en filt. Ge ingenting att dricka, eftersom personens sänkta medvetande kan orsaka kvävning. Om personen kräks ska han placeras i stabilt sidoläge för att undvika kvävning. Ring ambulans. En person i chock måste alltid komma under läkarvård. De 5 V-na Tänk på 5 V: Varsamhet, Värme, Vätska, Ventilation och Vila.

4 Kvävning av föremål - vad gör jag? Kvävning kan uppstå av flera orsaker. Ofta är det ett föremål i fall med yngre barn, eller en bit mat för vem som helst. Den mest beprövade metoden att motverka kvävning av föremål är Heimlichs manöver. Den utförs enligt följande: Vuxen Stå bakom personen som håller på att kvävas. Lägg dina armar runt mellangärdet på honom. Böj personen lätt framåt. Knyt den ena handen och placera den ovan diafragman. Lägg den andra handen över den knutna handen som stöd och ge en hård stöt riktad in i magen, snett uppåt. Om det inte lossnar efter 4-6 tryck blås ner det istället. Barn Lägg barnet över knät och stöt med handflatan mellan skulderblad/ växelvis bröstkorg. Om det inte lossnar, blås ner. Spädbarn Samma som på barn fast håll dem på armen istället. Om det inte lossnar blås ner eller sug upp.

5 Blödningar - vad gör man? Man ska alltid försöka få stopp på en kraftig blödning så fort som möjligt. Små venösa blödningar slutar och torkar av sig själva under loppet av några få minuter. Man kan tvätta rent och sätta plåster på såret. Mer djupa venblödningar rinner i långsam jämn ström. Dessa kan stoppas med lätt tryck med sterila eller rena servetter. Lägg sedan över ett sterilt eller rent skyddsförband. Om såret glipar eller är placerat på ett utsatt ställe ska personen till läkare. Artärblödningar är kraftigt pulserande, sprutande blödningar i takt med pulsen. LARMA! Första hjälpen skall ges omgående: Lägg ett fast direkt tryck mot såret. Tryck ihop sårkanterna och lägg ett tryckförband. Om det blöder igenom, pressa igen tills det slutar. Du ska inte ta av förbandet - sätt bara ett nytt utanpå. Artärblödningar ska alltid behandlas av läkare efter avslutad första hjälpen. Lägg personen ned med huvudet lägre än kroppen och benen. Detta gör man för att hjärnan ska få mer syre. Om den blödande kroppsdelen kan placeras högt, minskas blodtrycket och därmed blödningen. OBS! Vid skallskada placeras personen plant. Ta ej ut ev. föremål ur såret! Undvik att tvätta såret. Näsblod - vad gör jag? Näsblod uppstår när det går hål på ett av de små blodkärlen inne i näsans slemhinna. Det är bäst att sitta eller att stå när man blöder näsblod. Böj ner huvudet mellan knäna. Kläm om näsroten med pekfingret och tummen i tio minuter utan att minska trycket. I och med detta pressas blodkärlet samman, vilket oftast är nog för att stoppa blödningen. (Andas genom munnen.) Om det inte slutar att blöda ska du kontakta läkare. Om det finns tillgång till is så sug på en isbit.

6 Geting-, bi- och humlestick Symtom Reaktionen på stick av geting, bi eller humla är i regel endast lokal och yttrar sig som brännande smärta, svullnad, rodnad och klåda på stickstället. Vissa personer kan dock reagera med allmänpåverkan som illamående, matthet, ansiktssvullnad, generell klåda och utslag, blodtrycksfall och andningsbesvär. En sådan allmänpåverkan beror på en allergisk reaktion eller många stick samtidigt. Åtgärder vid geting-, bi- och humlestick Gadden avlägsnas försiktigt. Den lokala reaktionen kan lindras effektivt genom att fukta huden och gnida in en tablett acetylsalicylsyra (t.ex. Magnecyl, Bamyl) på stickstället. Tvätta bort acetylsalicylsyran när symtomen klingat av. Kylning med is liksom applicering av en kortisonsalva/kräm lindrar också besvären. Läkare eller sjukhus ska uppsökas: vid tecken på allmänpåverkan om personen tidigare reagerat med överkänslighet vid insektsstick vid stick i munhåla och svalg om småbarn eller gamla drabbas av flera stick. Förebyggande åtgärder Allmänpåverkan efter insektsstick beror i regel på en allergisk reaktion. Om du tidigare har haft en sådan reaktion i samband med insektsstick är det lämpligt att med en läkare diskutera förebyggande behandling och eventuella mediciner att ha till hands om du skulle bli stungen igen GIFTINFORMATIONSCENTRALEN (GIC) Swedish Poisson Information Centre Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation dygnet runt Ring vid övriga frågor om akuta förgiftningar dagtid

7 Huggormsbett Grad av påverkan Reaktionen efter huggormsbett varierar kraftigt. Ett espingbett (huggormsbarn) är giftigare än ett bett av en vuxen huggorm. En utebliven reaktion beror på att inget gift har insprutats och detta inträffar vid % av alla bett. Om huggormen injicerar gift tillstöter symtom. Ca personer vårdas årligen på sjukhus till följd av huggormsbett och % av dem utvecklar en måttlig till allvarlig reaktion. Symptom Huggormsbett medför i de flesta fall smärta och en blåaktig svullnad kring bettstället. Ibland kan allmänpåverkan inträda med symtom som illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, andningssvårigheter, blodtrycksfall, hjärtpåverkan och sänkt medvetandegrad. I svårare fall kan svullnad och missfärgningen uppstå. Åtgärder vid huggormsbett Lugna den bitne, som ofta är rädd och orolig. Den ormbitne ska vila och den bitna kroppsdelen hållas stilla, helst i högläge. Lämna bettstället helt i fred (man ska inte avsnöra, klämma, suga, skära eller dylikt). Kontakta läkare eller Giftinformationscentralen. Alla som blivit huggormsbitna bör observeras på sjukhus eller vårdcentral. Förebyggande åtgärder Kontrollera stelkrampsskyddet inför sommaren. Se till att barn har stövlar när de går i högt gräs eller ormrika marker, och lär dem att aldrig plocka upp ormar. GIFTINFORMATIONSCENTRALEN (GIC) Swedish Poisson Information Centre Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation dygnet runt Ring vid övriga frågor om akuta förgiftningar dagtid

8 Svampförgiftningar Allmänt De allra flesta svampar är ogiftiga. Illamående, kräkningar och diarré kan förekomma efter svampförtäring och behöver inte alltid betyda att svampen är giftig. Svamp är hårdsmält föda, och en känslig färskvara, vilket innebär att man kan må dåligt utan att vara förgiftad. Allvarliga förgiftningar inträffar framförallt då svamp intagits som måltid. Förtäring av enstaka "gräsmattesvamp" eller del av en större svamp (1-2 tuggor) leder sällan till förgiftning. På Giftinformationscentralen känner man inte till något fall i Sverige där barn som provsmakat svamp ute i naturen blivit svårt förgiftat. Förebyggande åtgärd Köp hem medicinskt kol från apoteket. Tillförsel av kol kan förhindra att symtom uppkommer. Viktigt Tillbud med giftsvampar bör alltid utredas kontakta giftinformationscentralen. Om möjligt spar svampen för eventuell identifiering. GIFTINFORMATIONSCENTRALEN (GIC) Swedish Poisson Information Centre Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation dygnet runt Ring vid övriga frågor om akuta förgiftningar dagtid

SJUKVÅRD. DET ÄR BÄTTRE ATT GÖRA NÅGOT ÄN INGET Alla kan du komma i en situation där den kan bli fråga om att rädda liv.

SJUKVÅRD. DET ÄR BÄTTRE ATT GÖRA NÅGOT ÄN INGET Alla kan du komma i en situation där den kan bli fråga om att rädda liv. SJUKVÅRD Kliv in och hjälp till DET ÄR BÄTTRE ATT GÖRA NÅGOT ÄN INGET Alla kan du komma i en situation där den kan bli fråga om att rädda liv. Att lära sig rädda liv är inte så svårt Varje år är det tusentals

Läs mer

Skallskador (lindrig och allvarlig hjärnskakning)

Skallskador (lindrig och allvarlig hjärnskakning) Skallskador (lindrig och allvarlig hjärnskakning) Betrakta alltid en skallskada som allvarlig Avbryt träning eller tävling! Kontrollera puls andning fria luftvägar pupiller (ge konstgjord andning vid behov)

Läs mer

HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS

HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS BK Kt.- ngen. U 112 (är personer >dstäude. HJÄLP ÅT MEDVETSLÖS SOM EJ ANDAS Det här avsnittet handlar om vad du ska göra när en olycka har inträffat och du ser att personen är medvetslös och inte andas.

Läs mer

Hjälpen kan vara allt från fem minuter till en timme bort!

Hjälpen kan vara allt från fem minuter till en timme bort! Slide 1 Första hjälpen samlingsnamn för livräddande insatser, ska kunna upprätthålla livsfunktioner som den skadade inte klarar av själv! Ju fler som kan första hjälpen desto fler liv kan räddas! Slide

Läs mer

Aplareds Idrottsförening Handlingsplan vid olycka

Aplareds Idrottsförening Handlingsplan vid olycka Aplareds Idrottsförening Handlingsplan vid olycka Vid skada eller olycka Lämna inte den skadade ensam, en person stannar, en person larmar vuxen eller 112 Kontrollera att personen andas, vänd personen

Läs mer

Till dig som fått EpiPen

Till dig som fått EpiPen Till dig som fått EpiPen 1. Vad är EpiPen och hur verkar det? EpiPen är en säker och snabb akutbehandling av anafylaktisk chock. EpiPen är en automatisk injektionspenna med en engångsdos adrenalin. Anafylaktisk

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Geting- och bistick Sid 2 Hjärnskakning hos barn Sid 4 Frakturer hos barn (benbrott hos barn) Sid 6 Näsblod Sid 7 Skavsår (blåsor) Sid 8 Stukning eller vrickning Sid 9 Sår/Skärsår

Läs mer

När barn sätter i halsen

När barn sätter i halsen Vad kan man göra? Gå en kurs i livräddande första hjälpen till barn Det är svårt att utföra en del av de moment som krävs vid hjärt-lungräddning eller om någon satt i halsen, om man inte har gått en kurs

Läs mer

Livräddande första hjälp till vuxna

Livräddande första hjälp till vuxna Livräddande första hjälp till vuxna Livräddande första hjälp används vid olyckor och akuta sjukdomstillstånd, till exempel medvetslöshet på grund av stroke, hjärtstillestånd och insulinkoma. Det är viktigt

Läs mer

Behandla barnet varsamt och med tålamod, eftersom oro och smärta kan förvärra allmäntillståndet hos barnet.

Behandla barnet varsamt och med tålamod, eftersom oro och smärta kan förvärra allmäntillståndet hos barnet. Medicinsk chock Blodcirkulationen försämras Medicinsk chock betyder att blodtrycket och blodflödet i kroppen minskar. Då får viktiga organ i kroppen syrebrist och arbetar sämre. Tillståndet är allvarligt

Läs mer

Du lär dig: a. om yttre och inre blödning. b. hur man tar hand om mindre sår. c. hur man stoppar en kraftig blödning

Du lär dig: a. om yttre och inre blödning. b. hur man tar hand om mindre sår. c. hur man stoppar en kraftig blödning Målsättning med avsnittet Du lär dig: a. om yttre och inre blödning b. hur man tar hand om mindre sår c. hur man stoppar en kraftig blödning d. hur man känner igen och ger första hjälpen vid cirkulationssvikt

Läs mer

Avsnittets målsättning. a. att bedöma om en person är medvetslös. b. hur man utför hjärt-lungräddning på en tonåring eller vuxen person

Avsnittets målsättning. a. att bedöma om en person är medvetslös. b. hur man utför hjärt-lungräddning på en tonåring eller vuxen person Avsnittets målsättning Du lär dig: a. att bedöma om en person är medvetslös b. hur man utför hjärt-lungräddning på en tonåring eller vuxen person c. hur man stoppar en kraftig blödning d. hur man känner

Läs mer

Till dig som fått EpiPen

Till dig som fått EpiPen Till dig som fått EpiPen www.epipen.nu 1. Vad är EpiPen och hur verkar adrenalin? EpiPen är en automatisk injektionspenna med en engångsdos adrenalin (epinefrin) och används som akutbehandling vid en anafylaktisk

Läs mer

Att starta ett stannat hjärta.

Att starta ett stannat hjärta. Att starta ett stannat hjärta. När hjärtat slutar slå. Plötsligt hjärtstopp är inte en hjärtsjukdom. Faktum är att många av de cirka 10 000 svenskar som drabbas årligen, är till synes friska, aktiva människor

Läs mer

Krisplan och krishantering. Djursholms Ridklubb 2017

Krisplan och krishantering. Djursholms Ridklubb 2017 Krisplan och krishantering Djursholms Ridklubb 2017 Exempel på kriser Olyckor i samband med tävlingsverksamhet Olyckor i samband med lektionsverksamhet Olyckor i samband med fritidsverksamhet Olyckor i

Läs mer

Svårare olycksfall och akut sjukdom. Ibland måste andra personer än skolsköterskan ta ansvar för en sjuk eller skadad innan hjälp har hunnit anlända.

Svårare olycksfall och akut sjukdom. Ibland måste andra personer än skolsköterskan ta ansvar för en sjuk eller skadad innan hjälp har hunnit anlända. ELEVHÄLSAN Sidan 1 av 5 s kommun Svårare olycksfall och akut sjukdom För telefonnummer och adresser se telefonlista. Inledning Ibland måste andra personer än skolsköterskan ta ansvar för en sjuk eller

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Kan du hjälpa? Lär dig första hjälpen och hur du gör ditt hem till en trygg plats. En lättläst broschyr. Joonas Brandt

Kan du hjälpa? Lär dig första hjälpen och hur du gör ditt hem till en trygg plats. En lättläst broschyr. Joonas Brandt Kan du hjälpa? Lär dig första hjälpen och hur du gör ditt hem till en trygg plats. En lättläst broschyr. Joonas Brandt Det lönar sig att kunna ge första hjälpen! Det händer att vi är med om både små och

Läs mer

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte

Krisplan. Uppdaterat 2015-08-19. Syfte Krisplan Uppdaterat 2015-08-19 Syfte I samband med terminsstart välkomnar SHV traditionellt de nya studenterna med välkomstaktiviteter och det är den period som kanske involverar allra flest studenter

Läs mer

Räkna med trubbel. Checklista för all lägerverksamhet med eller utan övernattning. För CISV Sverige

Räkna med trubbel. Checklista för all lägerverksamhet med eller utan övernattning. För CISV Sverige Räkna med trubbel Checklista för all lägerverksamhet med eller utan övernattning För CISV Sverige 1. Innehåll 1. Innehåll. 2 2. Organisation i händelse av allvarligt tillbud 3 3. Checklista Inför ditt

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Akut hjälp vid personskada.

Akut hjälp vid personskada. Akut hjälp vid personskada. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Marianne Danell-Kindberg 1 (8) Akut hjälp vid personskador. -En kort teoretisk översikt- Andningsapparaten

Läs mer

LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS

LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS LEKTION 3: FÖLJDERNA AV EN OLYCKA KAN BEGRÄNSAS Copyright: 2014 SPEK, Texter: Eevi-Kaisa Yrjölä, Layout: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopieringsbegränsning: Det är tillåtet att kopiera

Läs mer

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp

Här får du se några sidor av VIP-boken min kropp. Hela boken är på 24 sidor och kan beställas via www.ltdalarna.se/vip VIP min kr opp VIP min kropp 1 Den här boken handlar om din kropp. Här finns lite fakta om kroppen och om hur du sköter den. Längd och viktkurva kan du fylla i själv efter eller under ditt besök hos skolsköterskan. Likaså

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

Apotekets råd om. Bett och stick

Apotekets råd om. Bett och stick Apotekets råd om Bett och stick Att upptäcka att man har en fästing kan kännas minst sagt obehagligt. Men lyckligtvis är det ofta helt ofarligt. Fästingen är ett 2 4 millimeter långt spindeldjur som trivs

Läs mer

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall - åtgärder vid olycksfall och akut sjukdom - anvisningar för omhändertagande av elev som under skoltid insjuknar eller utsätts för olycksfall - allmänna åtgärder

Läs mer

Första hjälpen. Din arbetsplats i handeln lär om arbetsmiljö

Första hjälpen. Din arbetsplats i handeln lär om arbetsmiljö Första hjälpen Innan något händer Ta del av instruktioner om vad du ska göra och tänka på. Ta reda på var första hjälpen-utrustning finns. Ta reda på vem som har kunskap om första hjälpen. Ta reda på vilken

Läs mer

Lär dig rädda liv med naloxon

Lär dig rädda liv med naloxon Samtalsstöd för att informera om opioid-motgiftet naloxon Om samtalsstödet till dig som ska hålla i samtalet Det här samtalsstödet är för dig som i ditt arbete vill informera och utbilda om naloxon, oavsett

Läs mer

Om anafylaktisk chock

Om anafylaktisk chock Anafylaxi Om anafylaktisk chock Patientinformation 1 Anafylaktisk reaktion En anafylaktisk reaktion (anafylaxi) är en livshotande överkänslighetsreaktion som påverkar flera organ i kroppen. Vid svårare

Läs mer

Lär dig rädda liv med naloxon. Information om opioid-motgiftet naloxon

Lär dig rädda liv med naloxon. Information om opioid-motgiftet naloxon Lär dig rädda liv med naloxon Information om opioid-motgiftet naloxon Viktigt att veta om naloxon Den här informationen är till dig som riskerar att överdosera opioider riskerar att se någon annan överdosera

Läs mer

Utrymningsplan vid brand eller annan fara.

Utrymningsplan vid brand eller annan fara. Krisplan Utrymningsplan vid brand eller annan fara. Förebyggande: - Ha brandövning med barnen minst en gång per termin - Repetera ofta handlingsplanen vid brand t.ex. vid personalmöten Vid Brand 1. Rädda

Läs mer

vid snarkning Näsvidgare Instruktion New Kvar på plats hela natten Vidgar näsan varsamt Kliniskt testad Lindrar även: Nästäppa Torr mun

vid snarkning Näsvidgare Instruktion New Kvar på plats hela natten Vidgar näsan varsamt Kliniskt testad Lindrar även: Nästäppa Torr mun New Näsvidgare Instruktion MegaVent vid snarkning Kvar på plats hela natten Vidgar näsan varsamt Kliniskt testad Extra mjuk komfort Lindrar även: Nästäppa Torr mun Syns ej Känns ej www.snarkskena.nu Bäst

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

NÖD- OCH OLYCKSFALL ÅKARE

NÖD- OCH OLYCKSFALL ÅKARE Utgivningsdatum 2018-02-01 2.7 IP ARBETSVILLKOR NÖD- OCH OLYCKSFALL ÅKARE LARMVÄGLEDNING Namn Åkeri Adress Telefonnummer Registreringsnummer Kontaktperson vid olycka ANVISNING FÖRSTA HJÄLPEN Utrustning

Läs mer

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Ormar som hugger blixtsnabbt. Vargar som ylar i natten. Björnar som ryter. Fästingar som biter sig fast Ska man vara rädd för dem? Nej då! Du behöver

Läs mer

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga.

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. LÅNGA, DJUPA ANDETAG Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. Magandning, även kallad buk-, diafragma-, och mellangärdsandning. Lägg händerna en bit ner på magen. Andas

Läs mer

LATHUND I KRISSITUATIONER

LATHUND I KRISSITUATIONER Bodals skola läsåret 09/10 LATHUND I KRISSITUATIONER utdrag ur beredskapsplanen Vid akut situation RING 112 AMBULANS BRANDKÅR POLIS Därefter kontaktar du din närmaste chef, skolsköterska eller kurator

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Sida 1 av 6. Ryggliggande

Sida 1 av 6. Ryggliggande Sida 1 av 6 Ryggliggande Ligg så plant som möjligt. Lägg armarna ovanför huvudet. Sträck först ut hela kroppen. Växla sedan med att sträcka ut en sida i taget. Syfte: Motverka den böjda hållningen och

Läs mer

När kroppen talar. Hur du kan tolka andra människors kroppsspråk och bli en KÄNSLOLÄSARE. Communication & Performance Development

När kroppen talar. Hur du kan tolka andra människors kroppsspråk och bli en KÄNSLOLÄSARE. Communication & Performance Development När kroppen talar Hur du kan tolka andra människors kroppsspråk och bli en KÄNSLOLÄSARE Communication & Performance Development Du kan inte inte kommunicera. Vare sig du öppnar munnen eller inte, kommunicerar

Läs mer

Giftinformation, vad är det som har inträffat? Min 2-åring har smakat på tändvätska. Han hostar hela tiden.

Giftinformation, vad är det som har inträffat? Min 2-åring har smakat på tändvätska. Han hostar hela tiden. Giftinformation, vad är det som har inträffat? Min 2-åring har smakat på tändvätska. Han hostar hela tiden. Jag har en patient som har tagit en överdos litiumtabletter och undrar om han måste dialyseras.

Läs mer

Försäkran rörande säkerhetsföreskrifter.

Försäkran rörande säkerhetsföreskrifter. Försäkran rörande säkerhetsföreskrifter. Härmed intygas att jag tagit del av säkerhetsföreskrifterna i kurskompendiet, samt att jag har genomfört och inlämnat riskanalys av laborationen. Jag känner också

Läs mer

Säkerheten först Instruktion för omedelbara livräddande åtgärder vid olyckshändelser

Säkerheten först Instruktion för omedelbara livräddande åtgärder vid olyckshändelser Första hjälpen kit Säkerheten först Instruktion för omedelbara livräddande åtgärder vid olyckshändelser 1 icke-vävt självhäftande plåster 2,5cmx5m 4 icke-vävt självhäftande bandage 10x6cm 2 fingerspets

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge.

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge. Första hjälpen Om någon har brutit något, bränt sig, blöder kraftigt eller är medvetslös kalla på ambulans genom att ringa 112 på mobilen. Om det inte finns någon täckning för mobil där ni är måste du

Läs mer

Beredskapsplan Första hjälpen. O B S! Detta dokument skall förvaras på PRO Karlskoga Södra s expedition som stöd vid särskilda händelser.

Beredskapsplan Första hjälpen. O B S! Detta dokument skall förvaras på PRO Karlskoga Södra s expedition som stöd vid särskilda händelser. Beredskapsplan Första hjälpen O B S! Detta dokument skall förvaras på PRO Karlskoga Södra s expedition som stöd vid särskilda händelser. Bengt-Göran Carlzon 2011-04-05 Bengt-Görans förslag till B E R E

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

Meditativ Balans. Gör alla övningar extremt långsamt. Helén Kåselöv.

Meditativ Balans. Gör alla övningar extremt långsamt. Helén Kåselöv. Meditativ Balans Meditation är det centrala i all form av traditionell yoga. Detta pass som är ämnat att skapa en fördjupad lugn-och-ro-respons och meditativ upplevelse i sig, syftar framförallt till att

Läs mer

EFFENTORA Läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer

EFFENTORA Läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer EFFENTORA Läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer Guide för patienter och anhöriga buckal fentanyltablett Du har ordinerats läkemedlet Effentora för behandling av genombrottssmärta vid

Läs mer

Då det uppstår. Problem. Hur tackla problem vid injicering

Då det uppstår. Problem. Hur tackla problem vid injicering Då det uppstår Problem Hur tackla problem vid injicering Vad är vener? Du har vener på olika ställen över hela kroppen. Venerna för tillbaka blodet från dina extremiteter och inre organ till hjärtat. Vad

Läs mer

Till dig som fått EpiPen

Till dig som fått EpiPen Till dig som fått EpiPen www.epipen.nu 1. Vad är EpiPen och hur verkar adrenalin EpiPen är en injektionspenna med en förfylld engångsdos av adrenalin (epinefrin). Epipen är ett receptbelagt läkemedel och

Läs mer

HUND I NÖD. Hund i nöd. Första hjälpen-guide om din hund blir skadad eller råkar ut för en olycka

HUND I NÖD. Hund i nöd. Första hjälpen-guide om din hund blir skadad eller råkar ut för en olycka Hund i nöd Första hjälpen-guide om din hund blir skadad eller råkar ut för en olycka 1 Guiden är avsedd som en hjälp till första hjälpen och beskriver vanliga skador och olycksfall som Distriktsveterinärerna

Läs mer

Bromma Planeten Sjukdomspolicy

Bromma Planeten Sjukdomspolicy Innehållsförteckning 1 Vår Sjukdomspolicy 2 1.1 När är mitt barn så sjukt så att det behöver stanna hemma?.. 2 1.2 När barnet blir sjukt på förskolan................. 2 1.3 Maginfluensa eller magsjuk.....................

Läs mer

AKUTMEDICINSKT ABC för Ängevikens hamn ( Ängevikens Baywatchers )

AKUTMEDICINSKT ABC för Ängevikens hamn ( Ängevikens Baywatchers ) AKUTMEDICINSKT ABC för Ängevikens hamn ( Ängevikens Baywatchers ) Det tar en stund för en ambulans att komma till Ängeviken. Vid akuta livshotande tillstånd kan liv ofta räddas genom att de som finns på

Läs mer

OLYCKSFALL OCH AKUT SJUKDOM I SKOLAN

OLYCKSFALL OCH AKUT SJUKDOM I SKOLAN OLYCKSFALL OCH AKUT SJUKDOM I SKOLAN SKOLHÄLSOVÅRDEN mars 2001 Utformat 1995 efter förebild från skolhälsovården i Umeå Reviderat mars 2001 Illustrationen sidan 7 från AKLA 8 från Cederroths Övriga bilder

Läs mer

Säkerhetsplan För de större evenemangen

Säkerhetsplan För de större evenemangen För de större evenemangen Handläggare: Datum: Arrangör: Namn Datum Arrangörens namn Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Säkerhetsinformation...3-5 Instruktion vid brand...6 Rutiner vid olycksfall

Läs mer

Relaxator andningstränare

Relaxator andningstränare Relaxator andningstränare Hjälper dig ta kontroll över din andning Förbättrar syresättning Minskar stress och oro Förlänger utandning ökar avslappning Tränar mag- och andningsmuskler Ger en djup och rytmisk

Läs mer

Mun mot mun-metoden på barn

Mun mot mun-metoden på barn Hur gör man? Gå en kurs i livräddande första hjälp till barn Mun mot mun-andning är en del av hjärt-lungräddning. Den bör övas på en övningsdocka så att man är säker på handgreppen eftersom det annars

Läs mer

Fälthygien. 392 Stridsvärde

Fälthygien. 392 Stridsvärde 392 Stridsvärde Fälthygien Risken för infektioner är alltid stor när många människor är samlade. Under fältförhållanden ökar riskerna. Det är därför mycket viktigt att man är ännu mera noggrann med hygienen

Läs mer

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR

Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Till dig som får behandling med Zyvoxid (linezolid) M-PRO-06-ZYV-023-SGn-ELIXIR Önskas mer info? Ring Pfizer Kunskapscentrum. Direktnummer för sjukvården: 08-550 522 00. Pfizer AB. Telefon 08-550 520 00.

Läs mer

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar Neonatalavdelningen Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Information till föräldrar 2 Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Målet med den här foldern är att hjälpa

Läs mer

Till dig som är nyskadad/nyopererad i arm/hand

Till dig som är nyskadad/nyopererad i arm/hand o rto p e d i s k a k l i n i k e n h ä s s l e h o l m - k r i st i a n sta d - ysta d Till dig som är nyskadad/nyopererad i arm/hand Det är viktigt att du följer dessa råd om vad du ska göra och hur

Läs mer

F Ö R S T A H J Ä L P E N. Innehåll. Sidnr

F Ö R S T A H J Ä L P E N. Innehåll. Sidnr Innehåll Sidnr När du kommer till en olycksplats...1 Första hjälpen i korthet...2 Hur kontrollerar man reaktion, andning och puls...3 Framstupa sidoläge...4 Mun-till-mun...5 Hjärt-lungräddning...6 Någon

Läs mer

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning

RS-virusinfektion. RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning RS-virusinfektion, ibland mer än en förkylning SESYN140130 I den här broschyren kan du läsa om RS-virus (Respiratoriskt syncytievirus) och om hur det smittar, symtom på infektion och vad du ska tänka på

Läs mer

Central venkateter CVK

Central venkateter CVK Central venkateter CVK Om du ska få läkemedel som dropp kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner, vätska eller näringsdropp och

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11)

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11) PATIENT 1 (11) Upplevda besvär SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory Vi önskar få veta direkt av Dig hur Du upplever den behandling som Du får. För varje besvär som anges nedan ber

Läs mer

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING BARN

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING BARN KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING BARN Lär dig livsviktig kunskap i din surfplatta, mobil eller dator Innehåll Förord... 3 Grunder i hjärt och lungräddning Barn... 4 Larma 112... 5 Medvetandekontroll... 6

Läs mer

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen Lär dig livsviktig kunskap i din surfplatta, mobil eller dator Innehåll Förord... 3 Grunder i hjärt och lungräddning vuxna... 4 Larma 112... 5 Medvetandekontroll...

Läs mer

Hockeyskador. Handläggning i samband med match och träning. Team -04

Hockeyskador. Handläggning i samband med match och träning. Team -04 Hockeyskador Handläggning i samband med match och träning Team -04 Vid misstanke om nackskada eller ryggskada där spelare ligger stilla undersök på isen. Övriga skador undersöks i båset. Vid kraftig smärta

Läs mer

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15.

Axel/rygg rak kropp högt läge i axeln, sug in magen, böj armarna, sträck upp och tryck upp ytterligare till ett högt läge i skulderbladet. 2 x 10-15. Axel - magliggande armar rätt ut i sidan, för ihop skulderbladen först, lyft därefter armarna en liten bit från golvet, lyft gärna vikter eller typ vattenflaskor 2 x 15. Axel - muskler som stabiliserar

Läs mer

L-ABCDE. Animationer: Copyright Svenska HLR-rådet och Laerdal Medical AS.

L-ABCDE. Animationer: Copyright Svenska HLR-rådet och Laerdal Medical AS. L-ABCDE Animationer: Copyright Svenska HLR-rådet och Laerdal Medical AS. Foton: Copyright Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke, LHL, Nasjonal dugnad, Sammen redder vi liv. Helsedirektoratet, Norge

Läs mer

Apotekets råd om. Förkylning hos barn

Apotekets råd om. Förkylning hos barn Apotekets råd om Förkylning hos barn Det finns ungefär tvåhundra olika för kylningsvirus i omlopp. Om ett enda av dem får fäste i ditt barns luftvägar, så svullnar slemhinnan och börjar producera mer slem

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Huden är själens spegel

Huden är själens spegel Huden är själens spegel När du njuter av livet ser du omedelbart mer attraktiv ut. Rengöring är A och O innan du lyfter fram, tonar ned och piggar upp med glamourös makeup. Här kan du läsa om hur du bäst

Läs mer

Glucosamine ratiopharm

Glucosamine ratiopharm Glucosamine ratiopharm För symtomlindring vid mild till måttlig knäledsartros Observera! Använd inte Glucosamine ratiopharm: om du är allergisk mot skaldjur (eftersom glukosamin utvinns ur skaldjur) om

Läs mer

Handlingsplan och rutiner för allergioch specialkost

Handlingsplan och rutiner för allergioch specialkost Handlingsplan och rutiner för allergioch specialkost Senast uppdaterad 140902 (IM) Innehåll: Ansvarsfördelning Registreringsblanketten allergi- och specialkost Information till elev Information till matsalskök

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Qi Gong och akupressur

Qi Gong och akupressur Qi Gong och akupressur Vad är Qi Gong? Qi Gong betyder helt enkelt "Qi-energi övning" och har utvecklats parallellt med den kinesiska medicinen under tusentals år. Det är alltså ett samlingsnamn på ett

Läs mer

Vid tryck mot rygg och buk sammanpressas bröstkorgen och hämmar lungornas kapacitet att expandera och därmed försämras syresättningsförmågan.

Vid tryck mot rygg och buk sammanpressas bröstkorgen och hämmar lungornas kapacitet att expandera och därmed försämras syresättningsförmågan. POSITIONS ASFYXI Asfyxi innebär syrebrist, kroppen är i behov av syre. Man kan förklara att positionsasfyxi innebär otillräckligt intag av luft (syrgas) pga. kroppshållning som hämmar andningen och syresättningen

Läs mer

Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling. Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling

Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling. Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling Så här använder du denna broschyr Cancerbehandlingar kan orsaka

Läs mer

Version 8, 2001-11-18 OMR 6:1 BILAGA MÄN PATIENT 1 (11)

Version 8, 2001-11-18 OMR 6:1 BILAGA MÄN PATIENT 1 (11) PATIENT 1 (11) Upplevda besvär SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory Vi önskar få veta direkt av Dig hur Du upplever den behandling som Du får. För varje besvär som anges nedan ber

Läs mer

HLR-D FÖR FÖRSTA HJÄLPEN-JOURHAVANDE/VUXEN,

HLR-D FÖR FÖRSTA HJÄLPEN-JOURHAVANDE/VUXEN, HLR-D FÖR FÖRSTA HJÄLPEN-JOURHAVANDE/VUXEN, två som hjälper Första hjälpen-jouren ska ha tillgång till defibrillator. Första hjälpen-jourhavande använder fickmask vid mun mot mun-metoden. Fickmasken ska

Läs mer

Till dig som ska genomgå kranskärlsröntgen

Till dig som ska genomgå kranskärlsröntgen Till dig som ska genomgå kranskärlsröntgen En skrift från Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus, 2011 Hjärtat kroppens blodpump Hjärtat är en muskel som pumpar cirka 90 000 gånger per dygn för att få ut syresatt

Läs mer

Senast uppdaterad: 2012-01-20 av Torbjörn Walberg

Senast uppdaterad: 2012-01-20 av Torbjörn Walberg Senast uppdaterad: 2012-01-20 av Torbjörn Walberg Läs så här: Vad själva skadan är. Vid vilken typ av våld eller händelse skadan troligen har uppstått/kan uppstå. Vad den skadade upplever, samt i förekommande

Läs mer

STARKA ARMAR MED YOGA. 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STARKA ARMAR MED YOGA. 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STARKA ARMAR MED YOGA 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behöver inte kasta runt med tunga kettlebells för att få starka armar. Lugna yogaövningar

Läs mer

Det allra viktigaste är att övningarna präglas av gemenskap, respekt och icke-dömande hållning. Avslappningssagor

Det allra viktigaste är att övningarna präglas av gemenskap, respekt och icke-dömande hållning. Avslappningssagor Övningar att börja med Det allra viktigaste är att övningarna präglas av gemenskap, respekt och icke-dömande hållning. Avslappningssagor Avslappningssagor kan vara bra att börja med, eleverna får träna

Läs mer

Nacksmärta efter olycka

Nacksmärta efter olycka Nacksmärta efter olycka Nacksmärta efter olycka Varje år drabbas 10-30.000 personer av olyckor som kan ge nacksmärta. Vanligast är s.k. whiplash våld som uppkommer då man själv sitter i en bil och blir

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Yomesan 500 mg tuggtabletter. niklosamid

Bipacksedel: Information till användaren. Yomesan 500 mg tuggtabletter. niklosamid Bipacksedel: Information till användaren Yomesan 500 mg tuggtabletter niklosamid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

VII ÖRON-NÄSA-MUN-SVALG

VII ÖRON-NÄSA-MUN-SVALG VII 125 Främmande kropp öron-näsa-svalg Satt i halsen 112/Akut: symtomintensitet, komplicerande faktorer etc avgör vårdnivå. PVakut: lindriga symtom (kan svälja saliv etc/inga andningsbesvär)/kvarstående

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer