Du kan rädda andras liv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Du kan rädda andras liv"

Transkript

1 Första Hjälpen Du kan rädda andras liv Det är viktigt att kunna första hjälpen. Att gå en kurs i första hjälpen är en utsträckt hand till dina medmänniskor. Denna vägledning är bara ett smakprov. Kom ihåg att när man befinner sig i en situation har man oftast inte tid till att läsa sig fram, och man minns de saker bäst som man har övat på tidigare. Det här kapitlet är endast tänkt som ett komplement till en utbildning i första hjälpen. Flera organisationer ger ordentliga utbildningar, ta kontakt med dem för att få tillfälle att lära dig rädda liv. Exempel: och Ropa på hjälp Det viktigaste att minnas är att ingen är perfekt. När en olycka har inträffat och du undersökt vilka skador som finns, börja därför alltid med att ropa på hjälp.

2 Personen kan inte andas - vad gör jag? Undersök först om personen svarar när du talar till honom och ruska i personen för att få kontakt. Om personen inte reagerar så kan man prova med smärtstimulering. Om du inte får något svar så be någon att ringa efter ambulans eller ring själv om du är ensam. Påbörja sedan första hjälpen. Personen placeras på ryggen plant på golvet. Böj huvudet bakåt med ena handen på pannan och lyft upp hakan med den andra handens fingrar runt underkäken. Med detta grepp flyttar man tungan bort från halsen och skapar fria luftvägar. Undersök om personen andas, se, lyssna och känn: Titta på bröstkorgen och se om den höjer sig. Lägg din kind nära personens mun för att känna om han andas. Lägg ditt öra mot personens mun för att höra om han andas. Kontrollera pulsen. Kontrollera så det inte finns några föremål i munnen. Om personen inte andas, påbörja konstgjord andning. Om personen andas, håll huvudet som beskrivet tills du får hjälp. Så ges konstgjord andning: Håll huvudet bakåt och underkäken uppåt (som ett underbett). Kläm för näsan med två fingrar. Öppna din mun, ta ett djupt andetag och slut tätt runt personens mun med dina läppar. Blås in två gånger, långsamt men bestämt, med en kort paus emellan. Kontrollera att bröstkorgen samtidigt höjer sig. Om den höjer sig blåser du in tillräckligt med luft. Om du märker motstånd, försök att hålla huvudet längre bakåt och lyft upp käken igen. Fortsätt proceduren till dess att hjälp anländer eller att personen börjar andas själv. Håll på så länge du orkar. Personen är medvetslös och saknar puls - vad gör jag? Kontrollera andningen på det sätt som beskrivits ovan. För att undersöka puls gör man följande: Lägg dina fingertoppar på personens struphuvud och låt fingrarna glida ner i fördjupningen vid sidan av luftstrupen. Tryck lätt för att märka pulsen. Om puls saknas görs följande på en: Vuxen person: Följ revbensbågen tills du känner att revbenen möts (oftast en liten grop). Här placeras långfinger och pekfinger + hand. Lägg handflatorna ovanpå varandra och tryck ned bröstbenet 4-5 cm. Kompressionstakt 100/minut. Barn 1-9 år: Samma som på vuxna fast bara med en hand.

3 Chock och svimning - vad gör jag? Chock och svimning kan förekomma då blodcirkulationen av olika orsaker är försämrad. Hjärnan får då för litet syre och personen blir dålig. Chock kan uppstå t.ex. vid blödningar, stor vätskeförlust eller allvarlig brännskada. När genomströmningen av blod i kroppen blir för liten faller blodtrycket och kroppen får för lite syre. Personen blir då: Blek Kallsvettig Svimningsbenägen Pulsen blir svag och snabb Blodtrycket faller Andningen blir långsam och svag Ängslig, orolig och ångest Förlorar medvetandet Första hjälpen vid chock: Personen skall läggas ned på rygg, gärna med fötterna uppåt för att ge mer blod till hjärnan. Se till att personen ligger så varmt och behagligt som möjligt, gärna med en filt. Ge ingenting att dricka, eftersom personens sänkta medvetande kan orsaka kvävning. Om personen kräks ska han placeras i stabilt sidoläge för att undvika kvävning. Ring ambulans. En person i chock måste alltid komma under läkarvård. De 5 V-na Tänk på 5 V: Varsamhet, Värme, Vätska, Ventilation och Vila.

4 Kvävning av föremål - vad gör jag? Kvävning kan uppstå av flera orsaker. Ofta är det ett föremål i fall med yngre barn, eller en bit mat för vem som helst. Den mest beprövade metoden att motverka kvävning av föremål är Heimlichs manöver. Den utförs enligt följande: Vuxen Stå bakom personen som håller på att kvävas. Lägg dina armar runt mellangärdet på honom. Böj personen lätt framåt. Knyt den ena handen och placera den ovan diafragman. Lägg den andra handen över den knutna handen som stöd och ge en hård stöt riktad in i magen, snett uppåt. Om det inte lossnar efter 4-6 tryck blås ner det istället. Barn Lägg barnet över knät och stöt med handflatan mellan skulderblad/ växelvis bröstkorg. Om det inte lossnar, blås ner. Spädbarn Samma som på barn fast håll dem på armen istället. Om det inte lossnar blås ner eller sug upp.

5 Blödningar - vad gör man? Man ska alltid försöka få stopp på en kraftig blödning så fort som möjligt. Små venösa blödningar slutar och torkar av sig själva under loppet av några få minuter. Man kan tvätta rent och sätta plåster på såret. Mer djupa venblödningar rinner i långsam jämn ström. Dessa kan stoppas med lätt tryck med sterila eller rena servetter. Lägg sedan över ett sterilt eller rent skyddsförband. Om såret glipar eller är placerat på ett utsatt ställe ska personen till läkare. Artärblödningar är kraftigt pulserande, sprutande blödningar i takt med pulsen. LARMA! Första hjälpen skall ges omgående: Lägg ett fast direkt tryck mot såret. Tryck ihop sårkanterna och lägg ett tryckförband. Om det blöder igenom, pressa igen tills det slutar. Du ska inte ta av förbandet - sätt bara ett nytt utanpå. Artärblödningar ska alltid behandlas av läkare efter avslutad första hjälpen. Lägg personen ned med huvudet lägre än kroppen och benen. Detta gör man för att hjärnan ska få mer syre. Om den blödande kroppsdelen kan placeras högt, minskas blodtrycket och därmed blödningen. OBS! Vid skallskada placeras personen plant. Ta ej ut ev. föremål ur såret! Undvik att tvätta såret. Näsblod - vad gör jag? Näsblod uppstår när det går hål på ett av de små blodkärlen inne i näsans slemhinna. Det är bäst att sitta eller att stå när man blöder näsblod. Böj ner huvudet mellan knäna. Kläm om näsroten med pekfingret och tummen i tio minuter utan att minska trycket. I och med detta pressas blodkärlet samman, vilket oftast är nog för att stoppa blödningen. (Andas genom munnen.) Om det inte slutar att blöda ska du kontakta läkare. Om det finns tillgång till is så sug på en isbit.

6 Geting-, bi- och humlestick Symtom Reaktionen på stick av geting, bi eller humla är i regel endast lokal och yttrar sig som brännande smärta, svullnad, rodnad och klåda på stickstället. Vissa personer kan dock reagera med allmänpåverkan som illamående, matthet, ansiktssvullnad, generell klåda och utslag, blodtrycksfall och andningsbesvär. En sådan allmänpåverkan beror på en allergisk reaktion eller många stick samtidigt. Åtgärder vid geting-, bi- och humlestick Gadden avlägsnas försiktigt. Den lokala reaktionen kan lindras effektivt genom att fukta huden och gnida in en tablett acetylsalicylsyra (t.ex. Magnecyl, Bamyl) på stickstället. Tvätta bort acetylsalicylsyran när symtomen klingat av. Kylning med is liksom applicering av en kortisonsalva/kräm lindrar också besvären. Läkare eller sjukhus ska uppsökas: vid tecken på allmänpåverkan om personen tidigare reagerat med överkänslighet vid insektsstick vid stick i munhåla och svalg om småbarn eller gamla drabbas av flera stick. Förebyggande åtgärder Allmänpåverkan efter insektsstick beror i regel på en allergisk reaktion. Om du tidigare har haft en sådan reaktion i samband med insektsstick är det lämpligt att med en läkare diskutera förebyggande behandling och eventuella mediciner att ha till hands om du skulle bli stungen igen GIFTINFORMATIONSCENTRALEN (GIC) Swedish Poisson Information Centre Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation dygnet runt Ring vid övriga frågor om akuta förgiftningar dagtid

7 Huggormsbett Grad av påverkan Reaktionen efter huggormsbett varierar kraftigt. Ett espingbett (huggormsbarn) är giftigare än ett bett av en vuxen huggorm. En utebliven reaktion beror på att inget gift har insprutats och detta inträffar vid % av alla bett. Om huggormen injicerar gift tillstöter symtom. Ca personer vårdas årligen på sjukhus till följd av huggormsbett och % av dem utvecklar en måttlig till allvarlig reaktion. Symptom Huggormsbett medför i de flesta fall smärta och en blåaktig svullnad kring bettstället. Ibland kan allmänpåverkan inträda med symtom som illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, andningssvårigheter, blodtrycksfall, hjärtpåverkan och sänkt medvetandegrad. I svårare fall kan svullnad och missfärgningen uppstå. Åtgärder vid huggormsbett Lugna den bitne, som ofta är rädd och orolig. Den ormbitne ska vila och den bitna kroppsdelen hållas stilla, helst i högläge. Lämna bettstället helt i fred (man ska inte avsnöra, klämma, suga, skära eller dylikt). Kontakta läkare eller Giftinformationscentralen. Alla som blivit huggormsbitna bör observeras på sjukhus eller vårdcentral. Förebyggande åtgärder Kontrollera stelkrampsskyddet inför sommaren. Se till att barn har stövlar när de går i högt gräs eller ormrika marker, och lär dem att aldrig plocka upp ormar. GIFTINFORMATIONSCENTRALEN (GIC) Swedish Poisson Information Centre Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation dygnet runt Ring vid övriga frågor om akuta förgiftningar dagtid

8 Svampförgiftningar Allmänt De allra flesta svampar är ogiftiga. Illamående, kräkningar och diarré kan förekomma efter svampförtäring och behöver inte alltid betyda att svampen är giftig. Svamp är hårdsmält föda, och en känslig färskvara, vilket innebär att man kan må dåligt utan att vara förgiftad. Allvarliga förgiftningar inträffar framförallt då svamp intagits som måltid. Förtäring av enstaka "gräsmattesvamp" eller del av en större svamp (1-2 tuggor) leder sällan till förgiftning. På Giftinformationscentralen känner man inte till något fall i Sverige där barn som provsmakat svamp ute i naturen blivit svårt förgiftat. Förebyggande åtgärd Köp hem medicinskt kol från apoteket. Tillförsel av kol kan förhindra att symtom uppkommer. Viktigt Tillbud med giftsvampar bör alltid utredas kontakta giftinformationscentralen. Om möjligt spar svampen för eventuell identifiering. GIFTINFORMATIONSCENTRALEN (GIC) Swedish Poisson Information Centre Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation dygnet runt Ring vid övriga frågor om akuta förgiftningar dagtid

F Ö R S T A H J Ä L P E N. Innehåll. Sidnr

F Ö R S T A H J Ä L P E N. Innehåll. Sidnr Innehåll Sidnr När du kommer till en olycksplats...1 Första hjälpen i korthet...2 Hur kontrollerar man reaktion, andning och puls...3 Framstupa sidoläge...4 Mun-till-mun...5 Hjärt-lungräddning...6 Någon

Läs mer

Beredskapsplan Första hjälpen. O B S! Detta dokument skall förvaras på PRO Karlskoga Södra s expedition som stöd vid särskilda händelser.

Beredskapsplan Första hjälpen. O B S! Detta dokument skall förvaras på PRO Karlskoga Södra s expedition som stöd vid särskilda händelser. Beredskapsplan Första hjälpen O B S! Detta dokument skall förvaras på PRO Karlskoga Södra s expedition som stöd vid särskilda händelser. Bengt-Göran Carlzon 2011-04-05 Bengt-Görans förslag till B E R E

Läs mer

SJUKVÅRDSKOMPENDIUM FÖR EGENVÅRD PÅ LÄGER

SJUKVÅRDSKOMPENDIUM FÖR EGENVÅRD PÅ LÄGER SJUKVÅRDSKOMPENDIUM FÖR EGENVÅRD PÅ LÄGER Många av de saker som kan hända på ett läger kan man ofta själv avhjälpa på byn tillsammans med andra ledare medan andra saker behöver en mer professionell hjälp.

Läs mer

Fälthygien. 392 Stridsvärde

Fälthygien. 392 Stridsvärde 392 Stridsvärde Fälthygien Risken för infektioner är alltid stor när många människor är samlade. Under fältförhållanden ökar riskerna. Det är därför mycket viktigt att man är ännu mera noggrann med hygienen

Läs mer

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen

KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen KURSBOK HJÄRT OCH LUNGRÄDDNING Vuxen Lär dig livsviktig kunskap i din surfplatta, mobil eller dator Innehåll Förord... 3 Grunder i hjärt och lungräddning vuxna... 4 Larma 112... 5 Medvetandekontroll...

Läs mer

Detta kompendium är framställt i utbildningssyfte

Detta kompendium är framställt i utbildningssyfte Sjukvård L-ABCDE Detta kompendium är framställt i utbildningssyfte 1 Innehåll Vad är L-ABCDE? L- Livsfarligt läge A - Luftväg med cervical spine control B Andning C Cirkulation D Medvetande E Expose Sjukdomstillstånd

Läs mer

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge.

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge. Första hjälpen Om någon har brutit något, bränt sig, blöder kraftigt eller är medvetslös kalla på ambulans genom att ringa 112 på mobilen. Om det inte finns någon täckning för mobil där ni är måste du

Läs mer

Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme!

Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme! Egenvård på läger! Goda vänner och små sår skall man vara rädd om! Ett litet kompendium som kan vara till stor hjälp ifall olyckan är framme! Egenvård, vad är det? Jo det är en massa saker, det innebär

Läs mer

HUND I NÖD. Hund i nöd. Första hjälpen-guide om din hund blir skadad eller råkar ut för en olycka

HUND I NÖD. Hund i nöd. Första hjälpen-guide om din hund blir skadad eller råkar ut för en olycka Hund i nöd Första hjälpen-guide om din hund blir skadad eller råkar ut för en olycka 1 Guiden är avsedd som en hjälp till första hjälpen och beskriver vanliga skador och olycksfall som Distriktsveterinärerna

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt FÖRSTA HJÄLPEN till hund & katt INNEHÅLL 1. ALLMÄNT Förebyggande...4-5 Djurets tillstånd...6-7 Förband...8-9 Transport till veterinären...10-11 Första hjälpen-väskan...12 Juridiska frågor...13-14 Grundregler

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING

ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ta hand om dig! Det är viktigt att ta hand om sin hälsa. Lindriga sjukdomsbesvär kan man ofta klara av på egen hand. Det kallas för egenvård. Egenvård innebär att du själv kan känna

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL IBAWKU

UTBILDNINGSMATERIAL IBAWKU UTBILDNINGSMATERIAL IBAWKU Teori och förslag på praktiska övningar för skutföreningars egenutbildning i Basic Safety Light 1:a upplagan Kom ihåg att du alltid kan hitta den senaste versionen av utbildningsmaterialet

Läs mer

Första hjälpen. Badvett 1. Bada alltid tillsammans med någon! BÅTVETT ISVETT. Lagen förpliktar: HK 5 sp våren 2009 Anki Stenkull-Aura

Första hjälpen. Badvett 1. Bada alltid tillsammans med någon! BÅTVETT ISVETT. Lagen förpliktar: HK 5 sp våren 2009 Anki Stenkull-Aura Första hjälpen HK 5 sp våren 2009 Anki Stenkull-Aura Förebyggande insatser... Trafikvett Gå igenom trafikregler för Fotgängare Cyklister Samt trafikmärken som eleverna kommer i kontakt med till och från

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt FÖRSTA HJÄLPEN till hund & katt INNEHÅLL 1. ALLMÄNT Förebyggande...4-5 Djurets tillstånd...6-7 Förband...8-9 Transport till veterinären...10-11 Första hjälpen-väskan...12 Juridiska frågor...13-14 Grundregler

Läs mer

Alla moment i hjärt-lungräddning sker enligt en standardiserad teknik som har utarbetats av experter inom området.

Alla moment i hjärt-lungräddning sker enligt en standardiserad teknik som har utarbetats av experter inom området. Varför ges behandlingen? Kan utföras överallt, som även kallas HLR, ges vid livshotande tillstånd för att få igång hjärtverksamheten och andningen. kan utföras överallt; i hemmet, på gatan, på en vårdcentral

Läs mer

Egenvård på Vilda Skräddartorp 3-9 augusti 2014 i samband med lägerbrev 4 Egenvårdshandbok till kårerna Magbesvär Hård i magen Lös i magen Sår

Egenvård på Vilda Skräddartorp 3-9 augusti 2014 i samband med lägerbrev 4 Egenvårdshandbok till kårerna Magbesvär Hård i magen Lös i magen Sår Egenvård på Vilda Skräddartorp 3-9 augusti 2014 i samband med lägerbrev 4 Egenvård innebär en massa saker. Man skaffar sig den kunskap som behövs för att avvärja de stora skadorna eller problemen. Det

Läs mer

Sjukvårdslarm för Räddningstjänst

Sjukvårdslarm för Räddningstjänst Sjukvårdslarm för Räddningstjänst Utbildningsmaterial Fredrik Sjöström & Inger Öhlund Under hösten 2002 fick vi i uppdrag att utbilda en av räddningstjänstens deltidskårer i omhändertagande av patient,

Läs mer

Kajakutsjukvård - en liten handledning att ha med i sjukvårdslådan utgiven i samråd med Kontaknätet för långfärdspaddlare 1998

Kajakutsjukvård - en liten handledning att ha med i sjukvårdslådan utgiven i samråd med Kontaknätet för långfärdspaddlare 1998 Kajakutsjukvård - en liten handledning att ha med i sjukvårdslådan utgiven i samråd med Kontaknätet för långfärdspaddlare 1998 Av Mattias Linde, leg läk och grundare av Tjörns Kajakklubb e-postadress:

Läs mer

Svenska riktlinjer för första hjälpen

Svenska riktlinjer för första hjälpen Svenska riktlinjer för första hjälpen Version: 1.0 Fastställda: 2013-02-22 Redaktörer: Lars Adamsson, Andreas Claesson, Johan Skogmalm et al. I Svenska Första hjälpen-rådet ingår: Innehåll 1. INLEDNING...

Läs mer

När barn sätter i halsen

När barn sätter i halsen Vad kan man göra? Gå en kurs i livräddande första hjälpen till barn Det är svårt att utföra en del av de moment som krävs vid hjärt-lungräddning eller om någon satt i halsen, om man inte har gått en kurs

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING

ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ta hand om dig! Det är viktigt att ta hand om sin hälsa. Lindriga sjukdomsbesvär kan man ofta klara av på egen hand. Det kallas för egenvård. Egenvård innebär att du själv kan känna

Läs mer

Gör hemmet tryggare OLYCKSFALLSRISKER, FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER OCH FÖRSTA HJÄLPEN - RÅD OCH TIPS

Gör hemmet tryggare OLYCKSFALLSRISKER, FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER OCH FÖRSTA HJÄLPEN - RÅD OCH TIPS Gör hemmet tryggare OLYCKSFALLSRISKER, FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER OCH FÖRSTA HJÄLPEN - RÅD OCH TIPS ÄR DITT HEM SÄKERT? En mans hus är hans borg, och hans hem är hans säkraste tillflykt sa den engelske juristen

Läs mer

Högskolan på Åland. serienummer 38/2013. Sjöfartsprogrammet. Mariehamn 2013 ISSN 1458-1531. Mariehamn 2009

Högskolan på Åland. serienummer 38/2013. Sjöfartsprogrammet. Mariehamn 2013 ISSN 1458-1531. Mariehamn 2009 Mariehamn 2009 Sjukvårdsansvarig ombord En handbok för styrmän Karin Hjoberg Jonas Eriksson o.s.v. Högskolan på Åland serienummer 38/2013 Sjöfartsprogrammet Mariehamn 2013 ISSN 1458-1531 Examensarbete

Läs mer

Prehospitalt akut omhändertagande Enligt principen L-ABCDE

Prehospitalt akut omhändertagande Enligt principen L-ABCDE I tidningsreferat från bränder och andra olyckor står ofta att räddningstjänsten var snabbt på plats. Det betyder att det ofta är räddningstjänstpersonal som får utföra det så viktiga första arbetet på

Läs mer

Varför gråter Knubbe?

Varför gråter Knubbe? Varför gråter Knubbe? En liten skrift för barn och vuxna om barn, smärta och läkemedel från AstraZeneca Basläkemedel AstraZeneca Knubbe gråter, men kan inte berätta varför. Det kanske kniper, svider, sticker

Läs mer

VAR BEREDD! Kunskap och information för din trygghet och säkerhet ÄLVKARLEBY KOMMUN

VAR BEREDD! Kunskap och information för din trygghet och säkerhet ÄLVKARLEBY KOMMUN VAR BEREDD! Kunskap och information för din trygghet och säkerhet ÄLVKARLEBY KOMMUN INNEHÅLL Allmäninformation.................................... 3 Krisberedskap i Älvkarleby..............................5

Läs mer

Första hjälpen vid värmerelaterade sjukdomstillstånd. Innehåll

Första hjälpen vid värmerelaterade sjukdomstillstånd. Innehåll 2009-06-24 Första hjälpen vid värmerelaterade sjukdomstillstånd Innehåll Så hanterar du värmeböljor. Bakgrund. Sjukdomstillstånd på grund av värme. Gör så här vid värme. Solsting. Värmesjuka. Värmeslag.

Läs mer

Första tiden med ett nyfött barn

Första tiden med ett nyfött barn Första tiden med ett nyfött barn Innehåll Inledning...4 Nattamning...5 Amning.6 Råmjölk Sökreflex Utdrivningsreflex Hur gör jag? Amningsställningar..7 Rätt tag.9 Små goda råd...10 Brösten...11 Sår på vårtorna

Läs mer

Medicin (150p) 1. Människans normala fysiska utveckling. [http://www.lartecken.se/medicingrund/1_halsa/fysisk.htm]

Medicin (150p) 1. Människans normala fysiska utveckling. [http://www.lartecken.se/medicingrund/1_halsa/fysisk.htm] Medicin (150p) 1. Människans normala fysiska utveckling [http://www.lartecken.se/medicingrund/1_halsa/fysisk.htm] Fosterutvecklingen Förlossningen Det nyfödda barnet Spädbarnsåldern Småbarnsåldern Puberteten

Läs mer

Grattis, ni har blivit föräldrar!

Grattis, ni har blivit föräldrar! DEN NYA FAMILJEN Grattis, ni har blivit föräldrar! Den första tiden med ett nyfött barn är ofta omtumlande. Många kan uppleva att det inte händer så mycket efter att barnet är fött. Använd den tiden till

Läs mer